ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Πώς απόκοσμα παλιά οχυρά
μεταμορφώθηκαν
σε πειρατικούς ραδιοσταθμούς


Κάποια φρούρια, που είναι χτισμένα στη θάλασσα και τα χτυπούν μανιασμένα κύματα εδώ κι ογδόντα σχεδόν χρόνια, κατασκευάστηκαν ως εργαλεία πολέμου. Εν προκειμένω, για να καταρρίπτουν γερμανικά αεροπλάνα κατά το Β' ΠΠ.

Αυτό όμως που συνέβη δεκαετίες αργότερα, τα μεταμόρφωσε σε κάτι εντελώς άλλο: Σε ένα βασίλειο πειρατών, που αψηφούσε το νόμο κι έγινε θρύλος.


Τα οχυρά Maunsell κατά τη διάρκεια του Β΄ ΠΠ.

Ογδόντα χιλιόμετρα ανατολικά του Λονδίνου, αναδύεται από τη θάλασσα ένα σύμπλεγμα απόκοσμων κατασκευών. Μοιάζουν βγαλμένες από τον «Πόλεμο των Άστρων». Μέχρι πρόσφατα, ήταν φυλάκια μερικών πραγματικών παράνομων.

IMAGE DESCRIPTIONΒρετανία, 1940. Οι γερμανοί εξαπολύουν εναέρια πυρά σε μια αιματηρή εκστρατεία, τον Κεραυνοβόλο Πόλεμο. Κλονισμένος και θέλοντας να προστατεύσει την πρωτεύουσά του, ο βρετανικός στρατός στρέφεται στον μηχανικό Guy Maunsell, τον άνθρωπο πίσω από τα θρυλικά πλέον θαλάσσια οχυρά Maunsell.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα επτά στρατηγικά τοποθετημένων ατσάλινων κατασκευών πάνω σε στύλους. Στις δόξες τους, κάθε φρούριο στέγαζε 265 άντρες. Έγιναν διάσημα για τη δύναμη πυρός τους. Κατέρριψαν αρκετούς γερμανούς.

Στο τέλος του πολέμου όμως, τα οχυρά εγκαταλείφθηκαν, αλλά μόνο για δύο δεκαετίες. Τότε, εγκαταστάθηκαν νέοι ένοικοι: Disc-jockeys πειρατικής ραδιοφωνίας.

Τη δεκαετία του ΄60, τα οχυρά έγιναν επίκεντρο άλλης μιας μάχης των βρετανών. Όχι για τον ελεύθερο κόσμο, αλλά για το δικαίωμα στο rock & roll.


Στις αρχές του ΄60, οι βρετανοί δεν είχαν στην τσέπη τους την ιστορία της μουσικής, όπως την έχουμε σήμερα. Διέθεταν τρανζιστοράκια, που έπαιζαν ένα μόνο σταθμό, το BBC, που ελεγχόταν από το κράτος.

Ο σταθμός έπαιζε μόνο μία ώρα pop μουσική τη βδομάδα και με τους ανεξάρτητους σταθμούς απαγορευμένους, τι να έκαναν οι λάτρεις
της μουσικής;

Ομάδες αποστατών disc-jockeys, λάτρεις της rock, βγήκαν στα ανοιχτά κι εγκαταστάθηκαν στα φρούρια, που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, εκτός δικαιοδοσίας της κυβέρνησης. Μετέδιδαν ό,τι μουσική τους άρεσε μέρα-νύχτα σε είκοσι εκατομμύρια ακροατές καθημερινά. Κι έγιναν έτσι οι πειρατές του ραδιοφώνου.

Χάρη στους πειρατικούς σταθμούς, οι βρετανοί άκουγαν πλέον συγκροτήματα, όπως οι Beatles, οι Rolling Stones κ.ά..

IMAGE DESCRIPTIONΤο ΄60 ήταν καταλυτικό για τη νεολαία.
Απέκτησε λόγο, δική της ταυτότητα μέσω των ρούχων, της μουσικής.

Ήταν μία έκρηξη.
Και το ραδιόφωνο κολλούσε ωραία σε όλο αυτό.

Bob Le-Roi, εκφωνητής.


Εκεί που συνέβαινε η πειρατική μαγεία.
Πειρατικοί σταθμοί στα οχυρά Maunsell.

Σήμερα, αν και σκουριάζουν, πολλά από τα στοιχεία τους είναι όπως πριν πενήντα χρόνια. Από τις ακατάστατες αίθουσες, μέχρι τα υπνοδωμάτια και τους βοηθητικούς χώρους. Ό,τι χρειαζόταν μια πειρατική ομάδα ήταν εδώ. Γι΄ αυτό υπήρχε και έντονη διαμάχη. Ναι, αυτοί οι τύποι ήταν πειρατές με πολλές έννοιες.

Οι σταθμοί ήταν περισσότεροι από τα φρούρια, πράγμα που οδήγησε σε ρήξεις. Disc-jockeys ρίχνονταν στο νερό, σημειώθηκαν μεταμεσονύκτιες έφοδοι, απαγωγές και σε μία περίπτωση ακόμα και φόνος.


Δέκα χιλιόμετρα ανοιχτά της Αγγλίας βρίσκονται τα φρούρια Maunsell.
Τα φρούρια μεταμορφώθηκαν σε φρούρια πειρατικής ραδιοφωνίας.
Αποστάτες disc-jockeys έφεραν την ανεξάρτητη μετάδοση στο βρετανικό κοινό.
Οι ανταγωνιστικοί σταθμοί πολεμούσαν όντως πειρατικά
γι΄ αυτό το χώρο εκτός δικαιοδοσίας των βρετανικών νόμων.

Με τον αναβρασμό να γίνεται ανεξέλεγκτος, η βρετανική Βουλή έθεσε τα οχυρά υπό βουλευτική επίβλεψη το 1967 και σταδιακά τα έκλεισε.


Σχέδια για τη μελλοντική μετατροπή των οχυρών σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Τα φρούρια Μaunsell έχουν σίγουρα έντονο παρελθόν. Από βάσεις άμυνας κατά των γερμανών μετατράπηκαν σε ραδιοφάρους για rock & roll.

Ποιος ξέρει όμως; Στο μέλλον ίσως αποκτήσουν ξανά νέο ρόλο.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49339

  29 Αυγ 2020

  "Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, γιατί έχει με το μέρος της το διεθνές δίκαιο." Αυτή είναι η αγαπημένη φράση των ανώτερων στελεχών της; κυβέρνησης.
  Και το επικροτούν σχεδόν όλοι. Διαβάζεις σε σχόλια: κλείσιμο των συνόρων του Έβρου, ώστε να μην περνάει ούτε κουνούπι(!) και ΑΟΖ με την Κύπρο για να τελειώνουμε!
  Τώρα ποιο είναι αυτό το "διεθνές δίκαιο", κανείς δεν μπαίνει στο κόπο να μάς το εξηγήσει. Αμφιβάλλω αν το γνωρίζουν και αυτοί που το επικαλούνται. Για άλλη μια φορά, οι Ρωμιοί τρέχουν πίσω από συνθήματα που κανείς από αυτούς δεν γνωρίζει τι αντιπροσωπεύουν, αν πράγματι μάς δικαιώνουν όσο νομίζουμε.
  Κατόπιν, θα έρθει η πραγματικότητα να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, και θα το ρίξουν στην συνομωσιολογία.
  Γ.

 • Ανώνυμος 47432

  8 Μαΐ 2019

  Προσθήκη στο προηγούμενο σχόλιο:
  https://www.ethnos.gr/lifestyle/37399_sin-boy-i-mama-me-15500000-views-kai-o-raper-poy-isos-itan-fylaki

 • Ανώνυμος 47419

  7 Μαΐ 2019

  Μια και λέμε για μουσική:
  https://www.youtube.com/watch?v=ySq94xZD_F0

 • Ανώνυμος 47414

  6 Μαΐ 2019

  Τί να σου κάνουν κάτι πυργάκια κοντά στις εκβολές ποταμών. Τα έφτιαξαν για παρατηρηρτήρια από τυχόν αεροπορικές επιδρομές και για να μην ναρκοθετούν οι γερμανοί τις εκβολές σημαντικών ποταμών. Το πολύ πολύ να καταλήξουν scrap.