ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ
ΑΒΥΘΙΣΤΗ

Η ιστορία της γυναίκας
που δεν γλίτωσε
μόνο από τον Τιτανικό,
αλλά κι από άλλα δυο ναυάγια


IMAGE DESCRIPTIONΘα σας διηγηθούμε μια ιστορία επιμονής, αποφασιστικότητας και μεγάλης ατυχίας, αλλά και τύχης, παράλληλα.

Η ιστορία ξεκινάει τον Απρίλιο του 1912 στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Μία μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία, η White Star Lines ετοιμάζει μια τριάδα κορυφαίων υπερωκεάνειων. Έχει αναθέσει τη ναυπήγηση των τριών αδελφών πλοίων:

RMS Olympic (Ολυμπιακός), το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο πολυτελείας της εποχής του, που καθελκύστηκε την προηγούμενη χρονιά.

RMS Titanic (Τιτανικός), που πρόκειται να καθελκυσθεί εντός των ημερών.

HMHS Britannic (Βρετανικός), που ναυπηγείται και θα καθελκυσθεί σε δυο χρόνια.

IMAGE DESCRIPTIONΜια γυναίκα που δουλεύει σαν καμαρότος είναι η 24χρονη
IMAGE DESCRIPTIONViolet Constance Jessop. Είναι μια εργατική και ζωντανή
νέα γυναίκα, η οποία μόλις έχει πάρει θέση στον Τιτανικό, αλλά νιώθει άσχημα. Το πλοίο όπου εργαζόταν, ο Ολυμπιακός, συγκρούστηκε με το πολεμικό πλοίο HMS Haeke στις 20 Σεπτεμβρίου 2011.

Αν και δεν βούλιαξε, το πλήρωμα τρόμαξε και η εταιρεία έπαθε ζημιά. Αν το πλοίο βυθιζόταν με την Jessop μέσα, ποιος ξέρει ποια θα ήταν η τύχη της, δεδομένου ότι δεν ήξερε κολύμπι.

Παρά τις αμφιβολίες της, ξεχνάει τους φόβους της και γυρίζει στη δουλειά. Είναι τρομακτικό, που σκέφτηκε να δουλέψει πάλι στη θάλασσα.

Στις 10 Απριλίου ο Τιτανικός αποπλέει από το Σαουθάμπτον για τη Νέα Υόρκη. Επί τέσσερις μέρες όλα πηγαίνουν ομαλά και η Jessop φροντίζει τους επιβάτες. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά πάνω από 2.000 άνθρωποι.
IMAGE DESCRIPTION
Όμως, στις 11:40 μ.μ. στις 14 Απριλίου, ακούγεται ένας τεράστιος κρότος. Ο Τιτανικός έχει χτυπήσει σε παγόβουνο και βυθίζεται.

Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τη σύγκρουση του Ολυμπιακού. Πόσες πιθανότητες έχουν να το πάθουν αυτό δύο αδελφά πλοία; Και να είναι μέσα σε αυτά η ίδια γυναίκα;

Η Jessop είναι στους τυχερούς. Σαν γυναίκα, της δίνουν θέση σε σωσίβια λέμβο. Σε λίγες ώρες κι ενώ ο Τιτανικός έχει βυθιστεί, εκείνη μαζί με τους υπόλοιπους επτακόσιους περίπου επιζώντες περισυλλέγονται από το επιβατηγό πλοίο RMS Carpathia, που σπεύδει αμέσως για βοήθεια.

Για τους πιο πολλούς, δύο ναυάγια θα έφταναν για να μην πατήσουν ξανά το πόδι τους σε πλοίο,
όχι για την Violet Jessop, όμως. Τέσσερα χρόνια μετά, στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, παρέχει τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα στο τρίτο αδελφό πλοίο, τον Βρετανικό, που δεν πρόλαβε να μπει ποτέ σε ενεργό υπηρεσία. Λόγω της έναρξης του πολέμου επιτάχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε βιαστικά σε πλωτό νοσοκομείο. Χρησιμοποιήθηκε στη Μεσόγειο για την εκκένωση χιλιάδων τραυματιών από τα πολεμικά μέτωπα της Τουρκίας (εκστρατεία Καλλίπολης), των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων το γιγαντιαίο υπερωκεάνιο ολοκλήρωσε με επιτυχία πέντε αποστολές, μεταφέροντας 15.000 τραυματίες στην Αγγλία.


IMAGE DESCRIPTIONΑλλά στις 21 Νοεμβρίου 1916, κατά τη διάρκεια της έκτης αποστολής του, κοντά στις ακτές της Ελλάδας η Jessop αισθάνεται κάτι γνωστό. Το μεγάλο πλοίο κλυδωνίζεται απροειδοποίητα από μια ισχυρή έκρηξη, ενώ πλέει στο Στενό της Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου, τραντάζεται και γέρνει. Η Jessop σίγουρα πρέπει να νιώθει πολύ φόβο. Τρέχει σε μια σωσίβια λέμβο και κατεβαίνει στη θάλασσα. Ο κίνδυνος όμως δεν έχει περάσει. Βλέπει τις προπέλες του Βρετανικού να βυθίζουν κοντινές λέμβους.

Η λέμβος της κινείται προς τις περιστρεφόμενες προπέλες και η Jessop παγώνει. Επέζησε στον Ολυμπιακό και στον Τιτανικό και πλησιάζει το θάνατο σε άλλο ένα ναυάγιο.

Μαζεύει όσο θάρρος μπορεί, κρατάει το σωσίβιό της και βουτάει στη θάλασσα. Πέφτει στο νερό, μα οι προπέλες την τραβάνε κάτω. Χτυπάει το κεφάλι της στη γάστρα. Σχεδόν λιπόθυμη, ψάχνει απεγνωσμένα κάπου να κρατηθεί. Τελικά, την τραβάνε σε μια λέμβο που πέρασε κοντά της.

Ο Βρετανικός βυθίζεται σε λιγότερο από μία ώρα. Αιτία της βύθισης, ήταν η έκρηξη τορπίλης, την οποία είχε εκτοξεύσει γερμανικό υποβρύχιο.

Το ότι τρία πλοία του εργοδότη της βούλιαξαν κι έζησε είναι απίστευτο! Η τολμηρη καμαρότος όμως, είναι απτόητη. Συνεχίζει να δουλεύει σε επιβατηγά πλοία αρκετά χρόνια, χωρίς ευτυχώς άλλο δυσάρεστο συμβάν.

Η Violet πρέπει να ήταν από τις πιο τυχερές / άτυχες γυναίκες. Έγινε γνωστή ως Δεσποινίς Αβύθιστη. Η ιστορία της με διάφορες παραλλαγές έχει παρουσιασθεί σε διάφορες ταινίες, όπως τις: «A night to remember» (1958), «Titanic» (το blockbuster του James Cameron, 1997), «Britannic» (τηλεταινία, 2000) κ.ά.. Πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 83 ετών.