ΔΕΝΤΡΑ
ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

Το πρώτο πείραμα
διαπλανητικής γεωργίας


IMAGE DESCRIPTIONΚάποια δέντρα στην Αμερική, παρότι έχουν ρίζες εδώ στη Γη, γεννήθηκαν στο κέντρο μιας κοσμικής περιπέτειας από άλλο κόσμο.


1971, Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα

Ο 37χρονος αστροναύτης Stuart Roosa ετοιμάζεται για μια αποστολή ζωής. Θα είναι πιλότος της τετάρτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, την Απόλλων 14.

Αλλά αυτό το ταξίδι θα διαφέρει από τα προηγούμενα. Πέραν των τυπικών καθηκόντων του, ο Roosa θα διεξάγει ένα πείραμα, καίριο για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών.

Αν ο άνθρωπος θελήσει να ζήσει σε άλλους πλανήτες, θα πρέπει να βρει τρόπους να καλλιεργεί τροφή. Αν βρούμε πώς να έχουμε γεωργία στο Διάστημα ή σε άλλους πλανήτες, θα είναι κρίσιμο για την επιβίωση, ας πούμε μιας αποικίας στον Άρη.

Οι επιστήμονες μέχρι τότε δεν είχαν ιδέα αν τα φυτά ή οι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες του Διαστήματος. Πέραν από την απουσία βαρύτητας, χωρίς την προστασία της ατμόσφαιρας, οι σπόροι θα εκτίθενται σε υψηλή ραδιενέργεια, που μπορεί να τους σκοτώσει πριν βλαστήσουν ή να μεταλλάξει το DNA τους και τα φυτά να μεγαλώσουν με απροσδόκητο τρόπο.

Για να παρατηρήσει την επίδραση του Διαστήματος στα φυτά, ο Roosa παίρνει μαζί του πεντακόσιους σπόρους από πέντε είδη δέντρων. Αφού επιστρέψουν στη Γη, οι σπόροι θα απολυμανθούν και θα φυτευτούν. Αν βγουν υγιή δέντρα, θα ανοίξει η πόρτα για ένα λαμπρό μέλλον στο Διάστημα. Το πείραμα του Roosa ήταν το πρώτο βήμα στον τομέα της διαπλανητικής γεωργίας.


Δέντρα της Σελήνης φυτεμένα σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Waycross, Georgia - Washington Square, Philadelphia - Fort Smith, Arkansas.


Οι επιστήμονες της NASA αποθηκεύουν τους σπόρους σε ειδικό μεταλλικό δοχείο και στις 31 Ιανουαρίου 1971 το Απόλλων 14 εκτοξεύεται στο Διάστημα με προορισμό τη Σελήνη.

Μετά από τρεις μέρες, η σεληνάκατος προσσεληνώνεται. Δυο αστροναύτες παίρνουν δείγματα λίθων από την επιφάνειά της Σελήνης, ενώ ο Roosa παραμένει στο διαστημόπλοιο με τους σπόρους σε τροχιά γύρω από αυτή.

Μετά από εννιά μέρες, το Απόλλων 14 επιστρέφει στη Γη. Οι σπόροι στέλνονται σε εργαστήρια της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, όπου φυτεύονται.
Περισσότερο από ένα μήνα αφού φυτεύτηκαν, φάνηκαν τα πρώτα φιντάνια.

Ο Roosa κι η NASA απέδειξαν ότι οι σπόροι επιβιώνουν στις ακραίες δυσκολίες του Διαστήματος.

Τα φιντάνια έγιναν υγιή δέντρα. Η NASA τα μεταφύτευσε σε εκατοντάδες σημεία της χώρας από την Ουάσιγκτον μέχρι την Καλιφόρνια. Λόγω του ταξιδιού τους, έγιναν γνωστά ως Δέντρα της Σελήνης (Moon Trees).

Τα Δέντρα της Σελήνης δείχνουν τη δύναμη της Φύσης και σηματοδοτούν το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48541

  4 Μαρ 2020

  Ανοησίες: το μόνο που «αποδείχτηκε» είναι πως οι συγκεκριμένοι σπόροι ίσως και να είναι ανθεκτικοί. Μέσα στο διαστημόπλοιο που παρέμειναν δεν εξετέθησαν περισσότερο στην ακτινοβολία από τους αστροναύτες -πιθανότατα δε και λιγότερο, αν είχαν παραμείνει στα μεταλλικά τους κάνιστρα- ούτε στην πολύ χαμηλή σεληνιακή θερμοκρασία. Μάλλον άνθρακες ο πληροφοριακό σας θησαυρός.

 • Ανώνυμος 48538

  3 Μαρ 2020

  Πολύ φοβάμαι ότι δεν σηματοδοτούν και πολλά. Μένουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν.
  Στο μεταξύ:
  https://m.naftemporiki.gr/story/1551547/spitia-apo-mukites-gia-tous-mellontikous-apoikous-selinis-kai-ari