ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ
ΠΕΤΡΕΣ

Το μυστήριο
της Κοιλάδας του Θανάτου


Η έρημος της ανατολικής Καλιφόρνιας, η Κοιλάδα του Θανάτου, είναι από τα πιο καυτά μέρη στον κόσμο με ελάχιστα σημεία ζωής.

Σε αυτό το απόμακρο άγονο μέρος υπάρχει η Racetrack Playa, όπου συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο. Κάποιες πέτρες, απ΄ ό,τι φαίνεται, μετακινούνται ολομόναχες!


Η Racetrack Playa είναι ένας αποξηραμένος πυθμένας λίμνης, όπου εκατοντάδες μεγάλες πέτρες φαίνεται να κινούνται αφήνοντας ίχνη πάνω στη λάσπη. Πολλά είναι σε μία τέλεια σειρά!
Σε αυτή τη νυκτερινή φωτογραφία της περιοχής, φαίνονται κάποιες πέτρες με τα ίχνη μετακίνησής τους, αλλά κι ο Γαλαξίας μας καθαρά στον ουρανό.


Κάποιες από τις πέτρες φαίνεται σαν να μετακινούνται εκατοντάδες μέτρα. Αυτό που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν οι επιστήμονες ήταν το πώς γίνεται αυτό. Κανείς δεν είδε ποτέ τις πέτρες να μετακινούνται.

Οι πέτρες ακολουθούν μια κατεύθυνση και ξαφνικά εγκαταλείπουν αυτό το δρόμο συγχρονισμένες σαν πλοία, σαν ένας μεγάλος στόλος ή κάτι παρόμοιο, προς μια άλλη κατεύθυνση. Άλλες φορές, κάνουν πιρουέτες και στρίβουν όλες μαζί.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μια ασυνήθιστη διαδικασία, που κινεί τις πέτρες.

Ελλείψει μιας επεξηγηματικής επιστημονικής ερμηνείας, άλλες θεωρίες άνθισαν. Έχουν ακουστεί τα πάντα, από σαύρες που σπρώχνουν τις πέτρες, μέχρι τεράστιους μαγνήτες. Ότι οι πέτρες έχουν μαγνητικές ιδιότητες ή κάτι τέτοιο και κινούνται λόγω αυτών των υπερφυσικών δυνάμεων. Μια άλλη ιδέα είναι ότι η Γη παίρνει κλίση απότομα κάποιες χρονικές στιγμές κι οι πέτρες γλιστρούν. Ή ότι οι πέτρες μετακινούνται από εξωγήινους.

Προφανώς, καμία από αυτές τις θεωρίες δεν είναι βάσιμη. Αυτό το άλυτο μυστήριο είχε εξιτάρει τους επιστήμονες. Επρόκειτο για έναν γρίφο, που έπρεπε να λύσουν.

Κάποιοι από αυτούς, χρειάστηκε να κάνουν ακόμα και τους «ντετέκτιβς», να παρακολουθούν για χρόνια τις πέτρες με GPS.

Οι δοκιμές απέδειξαν ότι οι πέτρες κινούνται πάνω σε λάσπη. Ακόμα και στην έρημο βρέχει καμιά φορά, έστω και λίγα εκατοστά βροχής. Τότε, δημιουργείται ένας μεγάλος, πλατύς, πολύ ρηχός πυθμένας λίμνης. Γεμίζει με νερό ίσως μια φορά μόνο σε μια δεκαετία περίπου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις λοιπόν, έχουμε νερό, λάσπη που γλιστράει και πέτρες.

Αυτό όμως εξακολουθεί να μην εξηγεί πώς οι πέτρες γλιστρούν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν, ότι ο άνεμος μετακινούσε τις πέτρες στη βρεγμένη επιφάνεια. Κάποιες πέτρες όμως, ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά. Θα μπορούσε ένας ισχυρός άνεμος όντως να τις μετακινήσει τόσο μακριά;

Για πολύ καιρό δεν συνέβαινε τίποτα. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2013 όμως, μετά από μια νύχτα με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, συνέβη μια μεγάλη κινητικότητα στις πέτρες, η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, ενδεχομένως.

Η επιφάνεια της λίμνης όλο το πρωινό ήταν καλυμμένη με πολύ λεπτό πάγο. Στα μισά του πρωινού άρχισε ένα απαλό αεράκι και κοντά στο μεσημέρι άρχισαν να ακούγονται ρωγμές από την επιφάνεια της λίμνης. Το στρώμα πάγου άρχισε να σπάει σε μικρότερα κομμάτια και μετά, αυτά τα κομμάτια άρχισαν να κατευθύνονται βόρεια μετακινώντας πολύ αργά τις πέτρες στο έδαφος!Για να πας στη Racetrack Playa χρειάζεσαι 4 x 4.
Το κινητό δεν πιάνει εκεί.
Λίγο πριν τη Racetrack Playa, οι ταξιδιώτες συνηθίζουν να αφήνουν κατσαρόλες με οδηγίες για τους επόμενους.


Επιτέλους, το μυστήριο λύθηκε! Προκειμένου να μετακινηθούν οι πέτρες χρειάζεται μια σπάνια σειρά γεγονότων.

Οι πέτρες κινούνται μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Όταν υπάρχει μια λίμνη στην έρημο, που παγώνει τη νύχτα. Ο πάγος σπάει με το φως του χειμερινού Ήλιου την επόμενη μέρα. Μετά, αυτά τα επιπλέοντα κομμάτια πάγου χρειάζονται μόνο ένα ελαφρύ αεράκι για να μετακινήσουν βαριές πέτρες. Ο πάγος που επιπλέει, σπρώχνει τις πέτρες μπροστά με χαμηλή ταχύτητα έως πέντε μέτρων το λεπτό. Η τροχιά εξαρτάται από τον άνεμο και το νερό που ρέει από κάτω αφήνοντας έτσι ίχνη στη μαλακή λάσπη από κάτω.

Είναι απίστευτο το ότι σε ένα από τα ξηρότερα και θερμότερα μέρη της Γης, λεπτεπίλεπτα στρώματα πάγου μετακινούν ογκώδεις πέτρες.


Αλλά η περιοχή κρύβει μερικές εκπλήξεις ακόμα. Υπάρχουν ίχνη, που δεν σχετίζονται με κάποια πέτρα. Φαίνεται σα να σταματάνε απότομα, χωρίς να υπάρχει πέτρα στο τέλος τους. Πώς σχηματίστηκαν αυτά;

Ίσως είναι κομμάτια πάγου, που λιώνουν μετά, αλλά δεν έχει ακόμα παρατηρηθεί κάτι.

Όταν λύνεις ένα μυστήριο, ανοίγει η πύλη για κάποιο νέο.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

  • Ανώνυμος 48498

    23 Φεβ 2020

    "Tracks are sometimes non-linear."
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sailing_stones#Description