ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ
ΜΕ ΕΞΑΟΡΟΦΕΣ
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Η ίδρυση,
η ακμή και η πτώση
της Καρχηδόνας


Αρχαίο μεσογειακό κόσμο θεωρούμε τους έλληνες και τους ρωμαίους. Υπήρχε όμως και μια τρίτη δύναμη, η Καρχηδόνα.

IMAGE DESCRIPTIONΗ αρχαία πόλη της Kαρχηδόνας στα παράλια της βόρειας Αφρικής, εκεί που βρίσκεται η σημερινή Τυνησία, ήταν μεγάλη όσο και το σημερινό Μανχάταν της Νέας Υόρκης, αλλά και τόσο κομψή. Ιδρύθηκε από τους φοίνικες τον 9ο αι. π.Χ., ένα λαό που ασχολούνταν με το θαλάσσιο εμπόριο. Ανέπτυξαν την Καρχηδόνα από ένα μικρό λιμάνι.

Σε λιγότερο από εκατό χρόνια, έγινε η πιο πλούσια πόλη στη Μεσόγειο με εξαόροφες πολυκατοικίες με ύδρευση στις κουζίνες και στα μπάνια. Στο ζενίθ της Καρχηδόνας ζούσαν εκεί 700.000 άτομα!

Το κόσμημα όμως της Καρχηδόνας ήταν το λιμάνι της. Προσέλκυε εμπόρους και διανοούμενους από όλο τον αρχαίο κόσμο, ακόμα και πέρα από τη Μεσόγειο. Ήταν το μέρος που έπρεπε να είσαι.

Φιλοξενούσε το πιο αξιοθαύμαστο ναυτικό της αρχαιότητας. Είχε 220 πολεμικά πλοία, μια εκφοβιστική παρουσία για τους αντιπάλους της απέναντι, που την είχαν βάλει στο μάτι, δηλαδή τους ρωμαίους.

Ρώμη εναντίον Καρχηδόνας. Η μία αναπτυσσόταν για να γίνει σπουδαία, η άλλη ήταν η καθιερωμένη υπερδύναμη της αρχαιότητας. Ήταν επόμενο να συγκρουστούν. Όμως, καμία δεν τα παρατούσε, μέχρι η άλλη να γίνει στάχτη.

IMAGE DESCRIPTIONΈγινε μια επική βεντέτα, που παίχτηκε σε τρεις πολέμους γνωστούς ως Οι Καρχηδονιακοί Πόλεμοι, οι οποίοι κράτησαν πάνω από εκατό χρόνια.


Ο Πρώτος ήταν κυρίως για τον έλεγχο της Σικελίας, όπου η Καρχηδόνα υπέστη ταπεινωτικές απώλειες.

Στο Δεύτερο Καρχηδονιακό Πόλεμο κυριάρχησε ο θρυλικός καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας. Ερήμωσε την Ιταλία με το στρατό από πολεμικούς ελέφαντες, αφού τους οδήγησε σε μια τολμηρή επίθεση μέσα από τις Άλπεις κι έφερε τους ρωμαίους στα πρόθυρα της ήττας στην αιματηρή Μάχη των Καννών.

Όμως, ο Τρίτος Πόλεμος ήταν και το τέλος της Καρχηδόνας. Η πόλη πολιορκήθηκε από τους ρωμαίους κι έπεσε το 146 π.Χ.. Την έκαψαν ολοσχερώς δίνοντας τέλος στα επτακόσια χρόνια της καρχηδόνιας κυριαρχίας. Η πόλη ισοπεδώθηκε κι οι κάτοικοί της πουλήθηκαν ως δούλοι. Ωστόσο, την ξανάκτισαν ως ρωμαϊκή πόλη και την ανέβασαν σε νέα ύψη.

Υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία έφτασε στο ζενίθ του πληθυσμού της.