ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ
ΜΕ ΕΞΑΟΡΟΦΕΣ
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Η ίδρυση,
η ακμή και η πτώση
της Καρχηδόνας


Αρχαίο μεσογειακό κόσμο θεωρούμε τους έλληνες και τους ρωμαίους. Υπήρχε όμως και μια τρίτη δύναμη, η Καρχηδόνα.

IMAGE DESCRIPTIONΗ αρχαία πόλη της Kαρχηδόνας στα παράλια της βόρειας Αφρικής, εκεί που βρίσκεται η σημερινή Τυνησία, ήταν μεγάλη όσο και το σημερινό Μανχάταν της Νέας Υόρκης, αλλά και τόσο κομψή. Ιδρύθηκε από τους φοίνικες τον 9ο αι. π.Χ., ένα λαό που ασχολούνταν με το θαλάσσιο εμπόριο. Ανέπτυξαν την Καρχηδόνα από ένα μικρό λιμάνι.

Σε λιγότερο από εκατό χρόνια, έγινε η πιο πλούσια πόλη στη Μεσόγειο με εξαόροφες πολυκατοικίες με ύδρευση στις κουζίνες και στα μπάνια. Στο ζενίθ της Καρχηδόνας ζούσαν εκεί 700.000 άτομα!

Το κόσμημα όμως της Καρχηδόνας ήταν το λιμάνι της. Προσέλκυε εμπόρους και διανοούμενους από όλο τον αρχαίο κόσμο, ακόμα και πέρα από τη Μεσόγειο. Ήταν το μέρος που έπρεπε να είσαι.

Φιλοξενούσε το πιο αξιοθαύμαστο ναυτικό της αρχαιότητας. Είχε 220 πολεμικά πλοία, μια εκφοβιστική παρουσία για τους αντιπάλους της απέναντι, που την είχαν βάλει στο μάτι, δηλαδή τους ρωμαίους.

Ρώμη εναντίον Καρχηδόνας. Η μία αναπτυσσόταν για να γίνει σπουδαία, η άλλη ήταν η καθιερωμένη υπερδύναμη της αρχαιότητας. Ήταν επόμενο να συγκρουστούν. Όμως, καμία δεν τα παρατούσε, μέχρι η άλλη να γίνει στάχτη.

IMAGE DESCRIPTIONΈγινε μια επική βεντέτα, που παίχτηκε σε τρεις πολέμους γνωστούς ως Οι Καρχηδονιακοί Πόλεμοι, οι οποίοι κράτησαν πάνω από εκατό χρόνια.


Ο Πρώτος ήταν κυρίως για τον έλεγχο της Σικελίας, όπου η Καρχηδόνα υπέστη ταπεινωτικές απώλειες.

Στο Δεύτερο Καρχηδονιακό Πόλεμο κυριάρχησε ο θρυλικός καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας. Ερήμωσε την Ιταλία με το στρατό από πολεμικούς ελέφαντες, αφού τους οδήγησε σε μια τολμηρή επίθεση μέσα από τις Άλπεις κι έφερε τους ρωμαίους στα πρόθυρα της ήττας στην αιματηρή Μάχη των Καννών.

Όμως, ο Τρίτος Πόλεμος ήταν και το τέλος της Καρχηδόνας. Η πόλη πολιορκήθηκε από τους ρωμαίους κι έπεσε το 146 π.Χ.. Την έκαψαν ολοσχερώς δίνοντας τέλος στα επτακόσια χρόνια της καρχηδόνιας κυριαρχίας. Η πόλη ισοπεδώθηκε κι οι κάτοικοί της πουλήθηκαν ως δούλοι. Ωστόσο, την ξανάκτισαν ως ρωμαϊκή πόλη και την ανέβασαν σε νέα ύψη.

Υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία έφτασε στο ζενίθ του πληθυσμού της.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 52015

  17 Νοε 2021

  Με τον Β' Καρχηδονιακό πόλεμο ουσιαστικά τελειώνει η σύγκρουση μεταξύ Καρχηδόνας και Ρώμης για τον έλεγχο της δυτικής Μεσογείου. Οι ρωμαίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν το βάρος της σύγκρουσης μακριά από την ιταλική χερσόνησο όπου υπέστησαν συνεχείς ήττες, στην Ιβηρία όπου και κατάφεραν να επικρατήσουν. Κατόπιν μετέφεραν στρατό στην Τυνησία και νίκησαν στη μάχη της Ζάμα τον Αννίβα, έχοντας σημαντική βοήθεια από τη Νουμιδία (σημερινή Αλγερία). Με τη μάχη αυτή τελειώνει ο Β' Καρχηδονιακός.

  Η συνθήκη ειρήνης κατέστησε την Καρχηδόνα υποτελή στη Ρώμη: απώλεια όλων των υπερπόντιων κτήσεών της, αποζημίωση 10.000 ταλάντων, απαγόρευση κατοχής πολεμικών ελεφάντων, πολεμικό ναυτικό αποτελούμενο μόνο από 10 πλοία, απαγόρευση διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων εκτός Αφρικής και μόνο με την άδεια της Ρώμης. Όμως κατά τα επόμενα 50 χρόνια η Νουμιδία έστελνε στρατό εναντίον της Καρχηδόνας, εκμεταλλευόμενη τους περιορισμούς της συνθήκης με τους ρωμαίους. Η Καρχηδόνα αναγκάστηκε να σπάσει τη συνθήκη προκειμένου να εξοπλιστεί και να αντιμετωπίσει τη Νουμιδία, αλλά έχασε τον πόλεμο με τη Νουμιδία και δεν αποτελούσε στρατιωτική απειλή, αλλά άκμαζε εμπορικά. Οι ρωμαίοι κήρυξαν casus belli την αθέτηση της συνθήκης και πολιόρκησαν και κατέστραψαν την πόλη της Καρχηδόνας (Γ' Καρχηδονιακός πόλεμος). 100 χρόνια μετά θα την ξανάχτιζαν ως ρωμαική πόλη και παράλληλα θα κατακτούσαν και τη Νουμιδία.

  Μειονέκτημα της Καρχηδόνας ήταν η έλλειψη στρατηγικού βάθους, όπως λένε στην στρατιωτική τέχνη. Η Ρωσία για παράδειγμα έχει μεγάλο στρατηγικό βάθος. Αν χάσει μια μάχη, μπορεί να υποχωρήσει και να δώσει μια άλλη μάχη αργότερα και ξανά το ίδιο. Η Περσική αυτοκρατορία είχε επίσης μεγάλο στρατηγικό βάθος που το μακεδονικό επιτελείο ευφυώς προσπάθησε να ροκανίσει, δίνοντας όσο γίνεται λίγες μάχες αλλά μεγάλης κλίμακας (Ισσός, Γαυγάμηλα) και αποφασιστικής σημασίας, παρά πολλές μικρές μάχες μικρής σημασίας η κάθε μία που θα έφθειραν το στράτευμα και θα οδηγούσαν σε σίγουρη αποτυχία της εκστρατείας. Ακόμα και η Ελλάδα έχει κάποιο στρατηγικό βάθος λόγω του ημιορεινού εδάφους και της ύπαρξης στενών. Η Καρχηδόνα δεν έχει στρατηγικό βάθος. Άπαξ και κάποιος αντίπαλος καταφέρει να αποβιβάσει στρατό στην Τυνησία θα δοθεί μία μάχη στην ξηρά που αν η Καρχηδόνα την χάσει, το μόνο που απομένει είναι να κλειστεί μέσα στις τειχισμένες πόλεις, αφού πέρα των πόλεων είναι η έρημος. Ως εκ τούτου η δύναμη της Καρχηδόνας ήταν ο στόλος της και η δυνατότητα να μεταφέρει στράτευμα στην περιοχή του αντιπάλου. Παρόλα αυτά απέφυγε να δώσει μεγάλες και αποφασιστικής σημασίας ναυμαχίες με το νεότευκτο ρωμαικό ναυτικό, δίνοντας την ευκαιρία στους ρωμαίους να μεταφέρουν το βάρος της σύγκρουσης στην Ιβηρία και εντέλει στην Αφρική. Μία τεχνική που χρησιμοποίησαν οι σχετικά άπειροι με τον ναυτικό πόλεμο ρωμαίοι, ήταν να κολλάνε στα αντίπαλα πλοία με γάντζους και να αποβιβάζουν λεγεωνάριους, μετατρέποντας κατά κάποιον τρόπο μια ναυτική σύγκρουση σε σύγκρουση πεζικού.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Β' Καρχηδονιακού έλαβε χώρα ο Α' Μακεδονικός πόλεμος (214–205 π.Χ.). Ο Φίλιππος Ε' έδωσε την υποστήριξή του στον Αννίβα, αλλά οι ρωμαίοι κατάφεραν να περιορίσουν την απειλή συμμαχώντας με την Αιτωλική Συμπολιτεία και τον Άτταλο Α' της Περγάμου και τελικά να υπογραφεί ειρήνη μεταξύ Ρώμης και Μακεδονίας.