ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΑΡΑΛΙΑ
ΤΟΥ ΜΑΪΑΜΙ

Bar code: Η ιστορία
του πιο καρτερικού
εμπορικού συμβόλου


Ουάσινγκτον. Το παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν παρουσιάζει την ιστορία τεχνολογικών καινοτομιών, όπως τον πρώτο τηλέγραφο, τις πρώτες λάμπες του Έντισον κ.λπ..

IMAGE DESCRIPTIONΒαθιά στις κρύπτες του υπάρχει κι ένα συνηθισμένο αντικείμενο, μια απλή κονσέρβα λαχανικών, που πριν από χρόνια βρισκόταν σε κάθε ράφι παντοπωλείου στην Αμερική. Αυτό το αντικείμενο είχε πάρα πολλές επιπτώσεις, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά. Ουσιαστικά, άλλαξε τον καταναλωτισμό.

Πώς διαμόρφωσε λοιπόν αυτή η κονσέρβα το μέλλον της διαφήμισης;

Έτος 1948. Στην μεταπολεμική Αμερική, η οικονομία ανθίζει με τεχνολογία και διαφήμιση που αύξησαν την καταναλωτική ζήτηση.

Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Τα μαγαζιά δεν έχουν σύστημα απογραφής. Οι ουρές είναι μεγάλες και τα προϊόντα δεν επαρκούν στα ράφια. Στα παντοπωλεία για την παρακολούθηση των προϊόντων διατηρούν χειρόγραφες λίστες αποθεμάτων ή διάτρητες κάρτες. Όλες όμως οι πληροφορίες απείχαν από το ίδιο το προϊόν, οδηγώντας σε ασυμφωνία για το τι πίστευαν ότι είχαν και τι πραγματικά υπήρχε. Ήταν ένα θέμα, που απαιτούσε άμεση λύση.


Ευτυχώς, ένας άντρας είναι έτοιμος να λάβει τη σπίθα της έμπνευσης. Στο πανεπιστήμιο Ντρέξελ της Φιλαδέλφειας, ο απόφοιτος μηχανικός Μπέρναρντ Σίλβερ, καθώς διασχίζει το Κολλέγιο ακούει μία έντονη συζήτηση. Ένας επιχειρηματίας οπωροπωλείων ζητάει από τον πρύτανη να βοηθήσει στη διαδικασία αυτόματης απογραφής τους. Ζητούσε να αναπτυχθεί κάποιος αυτόματος τρόπος παρακολούθησης των προϊόντων.

Ο πρύτανης απορρίπτει το κοινό φαινομενικά αίτημα του έμπορου, όμως ο Σίλβερ που κρυφακούει, αναγνωρίζει το φοβερό εγχείρημα. Η εφεύρεση ενός νέου συστήματος μπορεί να αξίζει μία περιουσία.

Στρατολογεί λοιπόν ένα φοιτητή, ονόματι Νόρμαν Τζόζεφ Γούντλαντ, ο οποίος ήταν περίεργος, δημιουργικός και ενημερωμένος. Είχε γνώση για τις προηγμένες τεχνολογίες. Οι δυο τους πηγαίνουν κατευθείαν στο εργαστήριο. Η πρόκληση είναι να δημιουργήσουν ένα σύστημα, που να μπορεί γρήγορα κι εύκολα να διαβάζει μία συσκευασία.


Ο Τζο Γούντλαντ παρουσιάζει για πρώτη φορά την πατέντα του (1949).

Μέσα σε λίγους μήνες, έφτιαξαν ένα νέο σύστημα παρακολούθησης, που να τυπώνεται απευθείας πάνω στο προϊόν. Κατασκεύασαν μια κυκλική ετικέτα που διαβαζόταν από κάθε κατεύθυνση και είχε υπεριώδες μελάνι, ώστε όταν έμπαινε κάτω από το υπέρυθρο φως να ξεχώριζε από τις υπόλοιπες πληροφορίες του προϊόντος.

Όταν όμως δοκίμασαν το πρωτότυπο, ήταν καταστροφή. Ενώ δούλευε σε επίπεδες συσκευασίες, το σύστημα αποτύγχανε στις κυλινδρικές. Οπότε, οι ετικέτες απέτυχαν, η τεχνολογία τους δεν δούλεψε. Ακόμη όμως και να το έκαναν να δουλέψει, το κόστος υπεριώδους εξοπλισμού ήταν απαγορευτικό για ένα μέσο παντοπωλείο.


Η πατέντα του γραμμωτού κυκλικού κώδικα.

Μάλλον, το φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού εξανεμίστηκε. Τι θα κάνουν λοιπόν, για να φέρουν επανάσταση στη λιανική πώληση;

Βρισκόμενος στα πρόθυρα να τα παρατήσει ο Γούντλαντ πηγαίνει στην παραλία του Μαϊάμι ελπίζοντας να καθαρίσει το μυαλό του. Οι σκέψεις του τον πάνε σε ένα παλιό χόμπι. Κάθεται στην παραλία και σκέφτεται τον κώδικα Μορς. Σαν πρώην πρόσκοπος, είναι εξοικειωμένος με τέλειες και παύλες, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτά τα σύμβολα είναι η λύση για τα προβλήματά του.

Καθώς οι σκέψεις του ταξιδεύουν, ασυναίσθητα χαϊδεύει την άμμο, αφήνοντας πίσω σειρές γραμμών. Όταν βλέπει το αποτύπωμα, που έρχεται η έμπνευση. Κοιτάει τις γραμμές και λέει: «εύρηκα!». Αυτή είναι η λύση, για να μπορούν να διαβάζουν οι μηχανές ετικέτες.

Σε μία στιγμή έμπνευσης, καλεί τον Σίλβερ πίσω στο εργαστήριο, για να αρχίσουν εκ νέου την έρευνά τους. Πολύ σύντομα, ένα κομψό σύστημα δημιουργείται. Όμοια με τα συστήματα Μορς, η ετικέτα θα αποκωδικοποιεί πληροφορίες σε γραμμές ποικίλου πλάτους, σαν αυτές που έκανε στην άμμο. Αντί μιας κυκλικής ετικέτας, τώρα έφτιαξαν ένα ορθογώνιο με μπάρες, η καθεμία από τις οποίες έχει ένα μοναδικό αριθμό. Είναι ένας οπτικός κωδικός. Η πρώτη ομάδα αριθμών αντιπροσωπεύει τον κατασκευαστή. Η δεύτερη ομάδα αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο προϊόν κατασκευής. Αντί για υπεριώδες μελάνι, τυπώνουν σε ασπρόμαυρο. Τον Οκτώβριο του 1952, οι επιστήμονες κερδίζουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η επίσημη ονομασία είναι: «Οργάνωση συσκευών και μεθόδων».

Δυστυχώς, το σύστημά τους είναι πολύ μπροστά για την εποχή τους. Η τεχνολογία που απαιτείται για τη σάρωση της κάθε ετικέτας είναι απρόσιτη για το κάθε παντοπωλείο της γειτονιάς. Χρειαζόταν πέντε ή έξι και πραγματικά σημαντικές καινοτομίες να συμβούν, όπως, υψηλής ποιότητας οικονομική εκτύπωση, ολοκληρωμένα κυκλώματα, lasers κ.ά..

Κουρασμένοι από την αναμονή προόδου άλλων βιομηχανιών, οι συνεργάτες πουλάνε την πατέντα για μόλις 15.000 δολάρια.


Η πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή του bar code σε σούπερ μάρκετ του Οχάιο (1974).

Όμως, στις 26 Ιουνίου 1974, είκοσι χρόνια μετά τη γέννηση της ιδέας, η καινοτομία τους επιτέλους, κάνει την εμφάνισή της. Η εταιρεία τεχνολογίας IBM βοηθάει στην τελειοποίηση του συστήματος και σε μια δοκιμή σε παντοπωλείο του Οχάιο, το καλάθι γέμισε με είδη σαν την παραπάνω εικονιζόμενη κονσέρβα, που σαρώθηκε για πρώτη φορά με αυτό που λέμε barcode.

Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.

Από κάποιες τυχαίες γραμμές άμμου στην παραλία του Μαϊάμι, στην κονσέρβα που εκτίθεται στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, το barcode κέρδισε τη θέση του πιο καρτερικού εμπορικού συμβόλου.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


20 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  11 Μαρ 2018

  Α μην ανησυχείς. Το υπερτροφικό εγώ των ρωμιών θα συντριφτεί σαν καρυδάκι. Ειδικά των γεροντίων των 60 και 70 ετών που έχουν πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ. Τους έχει στα ώπα-ώπα το διεφθαρμένο κρατίδιο της ρωμιοσύνης και νομίζουν ότι είναι Ναπολέοντες.

  Στο μεταξύ:

  Στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Food Expo 2018, παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, o οποίος έκανε λόγο για μια σημαντική έκθεση που υπενθυμίζει «σε όλους ότι ο παραγωγικός και επιχειρηματικός κόσμος βάζει οριστικά τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης».
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500205345

  Γλου, γλου, γλου, τί ωραίο που είναι το κρασάκι!
  XD

 • Ανώνυμος 45222

  11 Μαρ 2018

  Ανώνυμος 45221 Εννοείτε, άσε που και τα λίγα καλά που κάνουν είναι επιφανειακά, μπορώ να σου φέρω αρκετά παραδείγματα ΄΄φιλόξενων΄΄ Ρωμιών εδώ στα μέρη μου, που θα σε φιλοξενήσουν στο σπίτι τους και μώλις βρουν την ευκαιρία θα σε μαχαιρώσουν, το όλο καλό που κάνουν δεν το νιώθουν αλλά έτσι δίνουν στους εαυτούς τους το δικαίωμα να σου κάνουν μεγαλύτερο κακό έπειτα. Το είχα πεί και σε άλλο μου σχόλιο, αν δεν πέσουν οι μάσκες να δεί όλος ο κόσμος τα πραγματικά πρόσωπα των Ρωμιών, πως δεν είναι ούτε απόγονοι αρχαίων Ελλήνων αλλά ουτε καλοί και φιλόξενοι, δεν αλλάζει αυτη η άθλια κοινωνία τους, μόνο με την ταπείνωση θα στρώσουν έτσι να χαμηλώσουν λίγο τις μύτες τους.

 • Ανώνυμος 45221

  11 Μαρ 2018

  @45220
  http://www.iefimerida.gr/news/365081/ekthesi-kolafos-gia-ellada-kakometaheirisi-akomi-kai-prosfygopoylon
  Τα περί φιλοξενίας είναι άλλος ένας ρωμέικος μύθος.

 • Ανώνυμος 45220

  11 Μαρ 2018

  Ανώνυμος 45219 Ακριβώς εκεί κολάω και εγώ, στην υγεία, άλλο ένα θέμα στο Ρωμιοσυνιστάν, απο υγιέστατο παλικαράκι κατήντησα σακάτης για ηλιθιοτητες γιατρών, αλλά ελπίζω να ξανασταθώ στα πόδια μου, το αστείο είναι πως αν κάποιος Ρωμιός γιατρός διαπρέψει στο εξωτερικό αμέσως γίνετε σημαία για την ΄΄φυλετική ανωτερότητα΄΄ της Ρωμιοσύνης και μας τα κάνουν τσουρέκια στο fb με τις κοινοποιήσεις και σχόλια κάτω απο την κάθε κοινοποίηση όπως ΄΄αα ρε αυτοί είμαστε οι έλληνες, μας ζηλέβουν όλοι΄΄. Το διαβατήριο το έβγαλα για παν ενδεχόμενο, αν και δεν το βλέπω να ξεκολήσω ποτέ απο εδώ. Που ξέρεις, ίσως τελικά ισχύει η μετενσάρκωση και σε μια προηγούμενη ζωή μου έκανα πολλά άσχημα πράγματα και τα πλήρωσα με το να γεννηθώ και να μεγαλώσω εδώ στην Χελάς. Και δεν λέω ότι θα έκανα μια τέλεια ζωή αν ήμουν έξω, άλλωστε ούτε το θέλω, μια κανονική ζωή ήθελα, αλλά βλέπεις οι Ρωμιοί στο να αγκαλιάζουν τους ξένους για να τους δείξουν την ΄΄φιλοξενία΄΄ τους είναι πρώτοι, τα ΄΄δικά΄΄ τους παιδιά αν δεν έχουν προστασία απο παδιά, τα ποδοπατούν. Είχα δεί πριν χρόνια ένα βίντεο με έναν έγχρωμο διάσημο, να μην πώ όνομα, που είπε ότι αισθάνεται Έλληνας, λογικό εφόσον οι Ρωμιοί τον αγκαλιάσανε και παντρέυτηκε και Ρωμιά-ΑΚΑ ελληνίδα, έχει οικογένεια και φίλους εδώ, εν αντιθέση με άλλους ανθρώπους, μία μειοψηφία στην οποία ανήκω και εγώ, που ενώ γεννηθήκανε ΄΄καθαρόαιμοι έλληνες΄΄ η χώρα αυτή, ο λαός της δηλαδή τους κατέστρεψε αφού πρώτα τους χρησιμοποίησε, πχ στέλνοντας τους να υπηρετήσουν στα συνορα κτλ., απαιτήσεις τις οποίς δεν θα είχανε απο τους ξένους που αγκαλιάζουν, να γίνει λοιπόν αναθεώρηση της λέξης ΄΄έλληνας΄΄. Τώρα φυσικά προσωπικά ξέρω πως ούτε είμαι αλλά ούτε και θέλω να λέγομαι Έλληνας, όπως είπα και πριν , να πατήσω στα πόδια μου και θα φύγω οριστικά, μόνο αηδία μου προκαλεί αυτή η χώρα, αυτός ο λαός που την κατοικεί.

 • Ανώνυμος 45219

  11 Μαρ 2018

  @45215
  Διαβατήριο για Ευρωπαική Ένωση δεν χρειάζεσαι και λεφτά μόνο το αεροπορικό εισιτήριο. Υγεία να \'χουμε.

 • Ανώνυμος 45217

  11 Μαρ 2018

  Ανώνυμος 45216 Δεν φοβάμαι, την χαρά να νικήσουν δεν θέλω να τους δώσω, γιατί απλά είναι οι πολλοί και θα νικήσουν, έννοια σου και στο fb κατα καιρούς έχω δώσει και την διεύθυνση μου σε κάποιες περιπτώσεις με τύπους που με προσβάλλανε άσχημα δίχως να με γνωρίζουν, αλλά ακόμη τους περιμένω. Τώρα απο την άλλη θα μπορούσα να γράψω εδώ με ψεύδώνυμο αλλά δεν το θεωρώ απαραίτητο εφόσον δεν θα μπώ με τα πραγματικά μου στοιχεία, ο μόνος λόγος είναι για να με ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, όπως είπε και ο Bielidopoulos.

 • Ανώνυμος 45216

  11 Μαρ 2018

  @ 45215 ...για να μας τρομοκρατούν διαδικτιακά...
  Aν φοβάσαι, δεν είσαι ελεύθερος. Σε εξουσιάζει δια του φόβου εκείνος τον οποίο φοβάσαι.
  Από εκεί πρέπει να ξεκινήσεις, να μην τους φοβάσαι.
  Μανωλιός ο Μπήχτης

 • Ανώνυμος 45215

  11 Μαρ 2018

  Bielidopoulos Ίσως κάποια στιγμή να αρχίσω να γράφω με ψευδώνυμο. Παρεπιπτόντως θα έγραφα ευχαρίστως και με ονοματεπώνυμο αλλά οι Ρωμιοί το εκμεταλεύονται αυτό για να μας τρομοκρατούν διαδικτιακά, τα βλέπω και στο fb όταν κάποιος πάει να γράψει μία γνώμη αντίθετη με την μάζα πέφτουν όλα τα Ρωμιο-ζόμπι να τον κατασπαράξουν, κάτι που συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, ας θυμηθούμε την υπόθεση Γιακουμάκη, πολλοί μαζί εναντίων ενός ή όταν είναι ένας Ρωμιός πάντα φροντίζει ο αντίπαλος να είναι πιο αδύναμος ή μικροτερος σε μάζα, κατα τα άλλα ΄΄ο ελληνικός λαός είναι ο πιο γενναίος στον κόσμο΄΄ κτλ. Ξέρω έγραψα πολλά πάλι αλλά τί να κάνω, η Ελεύθερη Έρευνα είναι η μόνη σελίδα που μπορώ να βγάλω την οργή μου για όλη την αδικία που έφαγα σε τούτη την χώρα, νιώθω να πνίγομαι καθημερινά, εννοώ έξω στην πραγματική μου ζωή, ένα ριμαδο-διαβατήριο έβγαλα πριν δύο χρόνια και ακόμη για λόγους υγείας και χρημάτων, μένω κολλημένος εδώ.

 • Bielidopoulos

  11 Μαρ 2018

  Ανώνυμε 45164, 45203 πάρε κάνα nickname να σε ξεχωρίζω από τους άλλους ανώνυμους. ;)
  Καλά κάνουν και ασχολούνται τα βολεμένα μαντρόσκυλα. Είναι καλοί πελάτες. ;)

 • Ανώνυμος 45203

  10 Μαρ 2018

  Bielidopoulos Αδιαφορώ για τον Πάλμο (είμαι ο Ανώνυμος 45164) και το τί έκανε, απλά να μην πάνε να μας βγάλουν και ψεύτες μερικοί μερικοί που θα πέσουν με τα μούτρα να υπερασπιστούν την (β)ρωμιοσύνη τους, τα βολεμένα μαντρόσκυλα. Ακόμη και τώρα που είναι η συντριπτική πλειοψηφία (βολεμένοι ελληναράδες εθνικιστές/πατριώτες) και πάλι με αυτήν την σελίδα (ελεύθερη έρευνα) ασχολούντε.

 • Bielidopoulos

  5 Μαρ 2018

  @45164
  Άτιμε τί μου θυμίζεις:

  Ο Γεώργιος Πάλμος μασάει δάφνες στα Προμήθεια
  https://www.youtube.com/watch?v=g68mMzgExrg

  https://www.youtube.com/watch?v=Q-6wpNfnJ_s
  Να σε ****** βρε αδελφέ..

 • Ανώνυμος 45164

  5 Μαρ 2018

  Ανώνυμος 45158 Όχι αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι Ρωμιοί δεν είναι σαν λαός ότι βολέψει στον καθένα. Πολλοί Ρωμιοί σήμερα λατρεύουν και τον βααλ ζεβουβ-Ζευ αλλά και τον Γιεσουάχ-Χριστό, πάρε παράδειγμα τον συγχωρεμένο τον Πάλμο ή τον Τουλάτο που συγχέουν αρχαία Ελλάδα με Χριστιανισμό, όλα αυτά φυσικά γιατί πέφτουν με τα μούτρα στο παραμύθι ότι κατάγονται απο τους αρχαίους Έλληνες και μην θέλωντας να χάσουν και την Χριστιανικότητα τους πλάσανε μια ιστορία για να υπάρξουν . Συν τοις άλλοις ενώ τους διακατέχει μια ανηθικότητα που όμοια της δεν γνώρισε κανένας λαός σε ολόκληρο τον πλανήτη, όταν θέλουν το παίζουν σεμνότυφοι, παράδειγμα ξέκωλα γκομενάκια και τυπάδες με τατουάζ που θα φορεσουν και το κομποσχοινάκι τους, άλλο παράδειγμα τα πολλά ευτράπελα μέσα στον κλήρο απο άπιστους παπάδες και παπαδιές, προσωπικά σε εμένα είχε κάνει πριν δύο χρόνια παπαδιά ερωτική εξομολόγηση και δεν γράφω ψέμα για να ΄΄αποδείξω΄΄ κάτι στον λόγο μου σαν άντρας λέω την αλήθεια, μέχρι και ιερείς που ασελγούν σε γυναίκες αλλά και παιδάκια. Τόσα αθώα πλάσματα στον κόσμο υποφέρουν αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αρκεί οι Ρωμιοί ΑΚΑ ΄΄έλληνες΄΄ να καλοπερνάνε με τις ευλογίες τους Χριστούλη τους ο οποίος θα γυρίσει την πλάτη σε παιδάκια που έχουν καρκίνο ή που κακοποιούνται απο τους γονείς τους αλλά φτάνει που έχει τους Ρωμιούς καλά. Ο κόσμος καίγεται και οι Ρωμιοί χτενίζονται, ένα πράμα να πούμε.

 • Ανώνυμος 45158

  5 Μαρ 2018

  αν το παίξεις ανάποδα περνάει χριστιανικά μηνύματα
  XD

 • Ανώνυμος 45157

  5 Μαρ 2018

  αν το παίξεις ανάποδα περνάει χριστιανικά μηνύματα
  XD

 • Ανώνυμος 45155

  5 Μαρ 2018

  Νίκος Καρβέλας - Ο διάβολος είναι από την Ελλάδα (2015)

  https://www.youtube.com/watch?v=KW4JHG6_ttY

 • Ανώνυμος 45149

  3 Μαρ 2018

  https://www.youtube.com/watch?v=cRiyda-yM1A

 • Ανώνυμος 45138

  2 Μαρ 2018

  Bielidopoulos
  Εν τω μεταξύ απο την στιγμή που ο εθνοσωτήρας τους ονόματι Αρτέμης Σώρρας έφερε στο φως της δημοσιότητος το ότι το 666 είναι ο αριθμός του ανθρώπου με τα 6 πρωτόνια, 6 νετρόνια και 6 ηλεκτρόνια αμέσως οι Ρωμιοί ηρέμησαν και έπαψαν να έχουν τόση υστερία με τον συγκεκριμένο αριθμό. Φυσικά το λιθαράκι του το έβαλε και ο Έλ-λην τραγουδιστής Νίκος Καρβέλας με το τραγούδι του σχετικά με την Ελληνικότητα του διαβόλου, εκεί πλέον μη σου πώ ότι άρχισαν οι παίδες Ρωμιών να έχουν και μια τάση σατανολατρείας, αυτό φυσικά δεν τους στερεί και το δικαίωμα να λατρεύουν ταυτόχρονα και τον Γιεσουά τους, άλλωστε κατα την κρίση τους και αυτός Ελληνάρας ήτανε στην καταγωγή.

 • Bielidopoulos

  1 Μαρ 2018

  Μόνο στο κούτελο βρε αδελφέ; Αν δεις στο link που παρέθεσα σε μια φωτογραφία σου ξουρίζουν όλο το κεφάλι και στο γεμίζουν με γραμμές.

 • Ανώνυμος 45122

  1 Μαρ 2018

  ΕΙΝΑΙ 666 ΜΕΣΑ ΣΤΟΟ ΜΠΑΡΚΟΤ ΚΥΡΗΕ ΒΕΛΙΟΠΟΥΛΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΗΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝΕ ΣΤΟ ΚΟΥΤΕΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΗ ΣΤΟ ΑΘΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΨΟΜΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΕ

 • Bielidopoulos

  27 Φεβ 2018

  Εκτός από τους γραμμικούς κώδικες υπάρχουν και οι δυσδιάστατοι κώδικες όπως QR code και Data Matrix από τους πιο γνωστούς στη σημερινή εποχή.
  https://en.wikipedia.org/wiki/QR_code
  https://en.wikipedia.org/wiki/Data_Matrix

  Ε δείτε και την ταινία The Founder (2016)
  http://www.imdb.com/title/tt4276820/

  Στο μεταξύ:
  Του ρωμιού ο τράχηλος μπαρ-κόουντ δεν υπομένει! Η γνωστή ιστορία με τον αριθμό του θηρίου 666.
  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/06/barcode-666.html

  Το όχημα, με όνομα «Πυρφόρος ΙΙ», είναι το δεύτερο ερευνητικό ηλεκτρικό όχημα που έχει δημιουργήσει η ομάδα «Προμηθέας» μέσα στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος του ΕΜΠ.
  http://www.iefimerida.gr/news/399158/ta-myala-toy-metsovioy-polytehneioy-kataskeyasan-ohima-toy-mellontos-moiazei-me-kapsoyla

  Μα καλά η χοντρή πώς θα μπει στην κινούμενη ντιβανοκασέλα με τις τρεις ρόδες;

  Ο ιδιοκτήτης της Golden Star Ferries, Γιώργος Στεφάνου, κατέβηκε από σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου σε απεργία πείνας, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Στεφάνου κατηγορεί τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή πως κωλυσιεργεί σχετικά με την υπογραφή δρομολογίου της εταιρείας με αποτέλεσμα αυτή να οδηγείται σε οικονομική καταστροφή.
  http://www.iefimerida.gr/news/399252/apergia-peinas-xekinise-efoplistis-katigorei-ton-koyroympli-gia-kathysteriseis

  Ελλαδιστάν το μεγαλείο σου. Πιο Ελλαδιστάν πε-θαί-νεις!