ΑΠΟ ΠΟΥ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ
ΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ


Qiaοtοu:
Η πόλη των κουμπιών
στη νότια Κίνα
Qiaοtοu: Η παγκόσμια πρωτεύουσα των κουμπιών.


Η μικρή πόλη Qiaοtοu στη Νότια Κίνα είναι το μέρος, όπου από το 2006 παράγεται το 60% όλων των κουμπιών όλου του κόσμου. Τα καταστήματά της αποθηκεύουν 1.400 διαφορετικά είδη κουμπιών και πουλούν 15 δισεκατομμύρια κουμπιά κάθε χρόνο εκτοπίζοντας σημαντικές παραδοσιακές αγορές του είδους, όπως π.χ. την Ιταλία.


 


Υπάρχουν περισσότερα από 500 εργοστάσια κουμπιών στο Qiaοtοu της Κίνας,
όπου παράγονται σχεδόν τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής.

 

Τα κουμπιά φτιάχνονται από υγρό πολυεστέρα και μπογιά. Προστίθεται ένα υλικό σταθεροποίησης, για να επισπευτεί η διαδικασία και τοποθετείται σε μακριούς σωλήνες για 10-15 λεπτά. Οι σωλήνες μουσκεύονται στο νερό, για να δροσιστεί ο πολυεστέρας. Περνούν από μια μηχανή, που κόβει χιλιάδες κουμπιά το λεπτό. Τέλος, τα κουμπιά πλένονται πριν φτάσουν στο εργαστήριο, όπου τρυπάνια ανοίγουν τρύπες, για να ραφτούν πάνω στα ρούχα.


 

 

  
Κάθε εργοστάσιο μπορεί να παράγει από εκατοντάδες χιλιάδες
έως μερικά εκατομμύρια κουμπιά ημερησίως.

 


Τα κουμπιά ανακατεύονται σε μίγμα νερού κι απορρυπαντικού επί είκοσι ώρες. Έτσι γίνονται γυαλιστερά και φωτεινά. Εργάτες κατόπιν κάνουν οπτικό έλεγχο, ώστε είναι όλα τα κουμπιά καλά πριν αποσταλούν.


 

 
Μικρά κουμπιά, μεγάλη αγορά.
 ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 37825

  8 Μαρ 2016

  Ο βακελιτης οπως και ο αμιαντος ειναι υλικα που καλυτερα να μενουν στο παρελθον. Η διαδικασια παρασκευης του οπως και ο ιδιος περιεχει χημικα που δεν ειναι τοσο αθωα-αδρανη οπως τα σημερινα πολυμερη πλαστικα. Τα οποια παραγονται και πιο ευκολα πια.

 • Bielidopoulos

  1 Φεβ 2016

  ~
  Πάει πια η εποχή που τα κουμπιά φτιάχνονταν από βακελίτη.

 • Ανώνυμος 37001

  31 Ιαν 2016

  Ναι ρε. Μια θεια μου καμαρωνε οτι αγορασε κουμπια σε σχημα ξυστρας για παιδικες μαξιλαροθηκες προς 2 ευρω το ενα κι εγω την ρωτησα γιατι δεν εκανε 2 τρυπες σε μονοευρα. Μιση τιμη θα της ερχοταν το κοστος.

 • Ανώνυμος 37000

  31 Ιαν 2016


  Οι κινέζοι έπαιζαν τσου-τζού από το 200 π.Χ.
  http://news.in.gr/features/article/?aid=1500054796