AGLOE

Πώς μια παγίδα
πνευματικών δικαιωμάτων
θόλωσε τα όρια
φαντασίας και αλήθειας


IMAGE DESCRIPTIONΥπάρχει ένας χάρτης, ο οποίος συνδέθηκε με ένα περίτεχνο, εγκληματικό εγχείρημα. Πρόκειται για μια απίθανη ιστορία απομίμησης, πραγματικότητας και φαντασίας και των θολών ορίων μεταξύ τους.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ΄30 στην Αμερική. Η αυτοκινητοβιομηχανία έφερε την επανάσταση. Ήταν η αυγή της εποχής του αυτοκινήτου. Εμφανίστηκαν βενζινάδικα, συνεργεία, αλλά και η χαρτογράφηση.

Ένας επιτυχημένος χαρτογράφος ήταν ο 36χρονος Otto G. Lindberg, ο οποίος είχε την εταιρεία General Drafting. Θεωρούσε ευγενές επάγγελμα τη χαρτογράφηση.

Κάποια στιγμή όμως, παρατήρησε ότι η τέχνη του άρχισε να απειλείται από μια μάστιγα, την αντιγραφή. Εκείνη την εποχή η χαρτογράφηση ήταν κουραστική και πολυέξοδη διαδικασία.

Οι χαρτογράφοι επισκέπτονταν μια περιοχή και μετρούσαν προσεκτικά κάθε δρόμο, ορόσημο και κτίριο. Ύστερα, μετέφραζαν τις πληροφορίες σε χρήσιμους οδηγούς. Για να περικόψουν τα πολλά έξοδα, ορισμένοι απ΄ αυτούς αντέγραφαν τους άλλους.

Αν είσαι χαρτογράφος και θέλεις να γλιτώσεις χρόνο και χρήμα, παίρνεις ένα χάρτη από τον ανταγωνιστή σου και τον αντιγράφεις.

Το πρόβλημα χειροτέρευε, επειδή δεν μπορούσε εύκολα να πιαστεί ο αντιγραφέας. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη η απόδειξη λογοκλοπής ενός χάρτη. Θεωρητικά, όλοι οι χάρτες πρέπει να δείχνουν την ίδια πραγματικότητα.

Ο Lindberg είχε απαυδήσει. Ήταν αποφασισμένος να προστατεύσει τους χάρτες του πάση θυσία. Κατάστρωσε ένα πονηρό σχέδιο, που νόμιζε ότι θα τον βοηθούσε να πιάσει στα πράσα τους κλέφτες.

Είχε μια έξυπνη ιδέα. Για να μάθει ποιος τον έκλεβε, έβαλε ψεύτικες πληροφορίες, ώστε να δει αν ο αντιγραφέας θα επαναλάμβανε τα ψευδή στοιχεία. Αν κάποιος άλλος χαρτογράφος τα συμπεριλάμβανε, θα αποδεικνυόταν ότι του τα είχε κλέψει.

Έτσι λοιπόν, μαζί με τον βοηθό του Ernest Alpers, επινόησαν μια ψεύτικη πόλη, το Agloe στη Νέα Υόρκη. Το όνομα προήλθε από αναγραμματισμό των αρχικών των ονομάτων τους. Ο πονηρός χαρτογράφος τοποθέτησε το φανταστικό χωριό στη διασταύρωση δυο χωματόδρομων στα βουνά Catskil.

Το Agloe της Νέας Υόρκης δεν υπήρχε στον αληθινό κόσμο. Ήξερε επομένως, ότι αν το συμπεριελάμβαναν κι άλλοι στους χάρτες τους, τότε τον είχαν αντιγράψει.


IMAGE DESCRIPTIONΤο 1925, ο Lindberg δημοσίευσε το χάρτη. Επί μήνες έψαχνε τους χάρτες των ανταγωνιστών του. Μια μέρα λοιπόν, άνοιξε ένα χάρτη της Νέας Υόρκης του ανταγωνιστή του Rand McNally. Εκεί, ανάμεσα στα τσακίσματα, ακριβώς στη θέση του δικού του χάρτη, βρισκόταν το Agloe της Νέας Υόρκης. Η παγίδα του χάρτη λειτούργησε.

Ο Lindberg ήταν σίγουρος ότι τον είχε πιάσει. Ήξερε ότι τον είχε κλέψει. Δεν έχασε χρόνο. Κατηγόρησε τον Rand McNally για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Lindberg έπιασε τον ανταγωνιστή στα πράσα κι ήθελε να τον κάνει να πληρώσει. Σκέφτηκε ότι ήταν πεντακάθαρη η απόδειξη.

Υπήρξε όμως μια απρόσμενη έκβαση, που ο Lindberg δεν είχε προβλέψει. Το επιχείρημα, που νόμιζε ότι ήταν αδιάσειστο, κατέρρευσε. Πού να ήξερε, ότι η παγίδα στο χάρτη, του επιφύλασσε μια ακόμη έκπληξη!

Οι εκπρόσωποι του Rand McNally παρουσίασαν στο δικαστήριο τα επιχειρήματά τους. Υποστήριξαν κάτι απίθανο. Η υπεράσπισή τους ήταν απρόσμενη. Υποστήριξαν ότι το Agloe υπήρχε στ΄ αλήθεια. Ο Lindberg έμεινε εμβρόντητος. Αυτός επινόησε το Agloe! Πώς γινόταν να είναι αληθινή πόλη;

IMAGE DESCRIPTIONΟι ανταγωνιστές του Lindberg επέμεναν ότι το Agloe είχε μαγαζί. Ο Rand McNally υποστήριξε ότι έστειλε ένα συντάκτη στο μέρος. Εκεί βρήκαν ένα κατάστημα γενικού εμπορίου, που λεγόταν Agloe General Store.


Ο ιδιοκτήτης είπε στον συντάκτη του McNally πώς ονομάστηκε το μαγαζί. Είχε ένα χάρτη του Lindberg, που έλεγε ότι ήταν στο Agloe. Όταν έστησε το μαγαζί, του έδωσε το όνομα της πόλης από το χάρτη. Ουσιαστικά, το ψεύτικο Agloe της Νέας Υόρκης μετατράπηκε σε αληθινό!

Ο Rand McNally απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες. Ο Lindberg δεν πρέπει να ένιωσε ηττημένος όμως. Παρόλο που έχασε την υπόθεση, φανταστείτε ότι θα ένιωσε λίγη υπερηφάνεια. Έφτιαξε μια ψεύτικη πόλη στο χάρτη και μετά από λίγο έγινε αληθινή.

Χρόνια αργότερα το μαγαζί έκλεισε, αλλά το Agloe συνέχισε να εμφανίζεται στους χάρτες μέχρι πρόσφατα, στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, θολώνοντας τα όρια μεταξύ φαντασίας και αλήθειας. Κάποια στιγμή, εμφανίστηκε για λίγο και στους Google Maps, αλλά μετά απαλείφθηκε.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47779

  12 Αυγ 2019

  46852
  O Kraoynakis - h - loygra - krini - eks- idiwn - ta - allotria

 • Ανώνυμος 46852

  6 Φεβ 2019

  @46850
  https://www.iefimerida.gr/news/477069/kraoynakis-gia-polaki-loygkres-ton-thelete-ton-psilo-ton-kritikaro
  XD

 • Ανώνυμος 46851

  6 Φεβ 2019

  Εγώ πάντως βρίσκω ότι ο τίτλος είναι "to the point" ακριβώς! Και η πληροφορία που πήρα ηταν αρκετά ενδιαφέρουσα.

 • Ανώνυμος 46850

  5 Φεβ 2019

  Ο τίτλος του άρθρου "Πώς μια παγίδα πνευματικών δικαιωμάτων θόλωσε τα όρια φαντασίας και αλήθειας", είναι κάπως αποπροσανατολιστικός. Αλλά το διήγημα, ενδιαφέρον. Τουλάχιστον περισσότερο ενδιαφέρον από τον Πολάκη, που καπνίζει σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Μερικές φορές, η ζωή είναι ισχυρότερη από την ευφυία..