40.000.000
ΠΡΟΣ 1

Η πιθανότητα
να γίνει κάποιος
αστροναύτης

Ο άνθρωπος έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επανδρωμένες ή μη αποστολές εξερεύνησης του Διαστήματος από τη δεκαετία του ʽ50 μέχρι σήμερα.

Σαράντα χρόνια μετά, το Voyager 1 μόλις μπήκε στο διαστρικό χώρο, 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά και ακόμη μας στέλνει πληροφορίες.

Δεν είναι το μόνο όμως. Λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα από το Διάστημα. Έτσι γίνονται οι χάρτες καιρού, η ζωντανή τηλεόραση, οι κατευθυντήριες οδηγίες στα GPS κ.ά..

Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, ήταν ο σοβιετικός Σπούτνικ (συνταξιδιώτης στα ρώσικα), το 1957.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.200 συνταξιδιώτες σε τροχιά. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς έχουν εκτοξευθεί από τις ΗΠΑ.

Ο Σπούτνικ, ο πρώτος δορυφόρος που έθεσε σε τροχιά ο άνθρωπος,
σήμερα βρίσκεται σε μουσείο. Ήταν σφαιρικός με διάμετρο μόλις 58 εκατοστών,
δηλαδή σαν μια μεγάλη μπάλα μπάσκετ.
Ο Σπούτνικ ώθησε τις δύο υπερδυνάμεις να ξεκινήσουν τον αγώνα του Διαστήματος. Αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες για να εξερευνηθεί το Διάστημα, σημαντικό πλέον κομμάτι της ζωής μας. Από καινοτομίες της NASA έχουμε σήμερα από φίλτρα νερού μέχρι σκούπες χωρίς καλώδιο.

Αστροναύτες του Απόλλων 1 κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους
τον Ιούνιο 1966. Λίγους μήνες μετά, κατά τη διάρκεια μιας γενικής δοκιμής
ρουτίνας εν όψει της προγραμματισμένης πτήσης τους, κάηκαν από φωτιά
που ξέσπασε απότομα στο θαλαμίσκο. Το πρόγραμμα Απόλλων υπέστη
σοβαρό πλήγμα και στον αμερικανικό Τύπο ακούστηκαν οι πρώτες φωνές
που αμφισβητούσαν τη σκοπιμότητα των πολυδάπανων και επικίνδυνων,
όπως αποδείχθηκε, διαστημικών προγραμμάτων.
Αν θέλετε κι εσείς να γίνετε αστροναύτης πρέπει να πάτε να εκπαιδευτείτε σε ένα από τα τέσσερα κέντρα της NASA στις ΗΠΑ. Οι απαιτήσεις στο πρόγραμμα και οι περιορισμένες αποστολές έχουν ως αποτέλεσμα 40.000.000 προς μία πιθανότητες να μπείτε. Άρα είναι πιο πιθανό να σας χτυπήσει κεραυνός τη μέρα των γενεθλίων σας, παρά να γίνετε αστροναύτης της NASA.

Άλλες χώρες που εκπαιδεύουν αστροναύτες είναι η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία και η Ευρώπη στο European Astronaut Centre (EAC) στην Κολωνία.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


3 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  27 Μαρ 2017


  Ατομικά ρολόγια επιβεβαιώνουν τη σχετικότητα του χρόνου.
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500136090

 • Bielidopoulos

  19 Οκτ 2016


  Διόρθωση: μs όχι ms (millisecond).

 • Bielidopoulos

  19 Οκτ 2016


  Μια και αναφέρθηκε το GPS (Global Positioning System) αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πιο γνωστή από τις σχετικά λίγες πρακτικές εφαρμογές της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Για να δώσουν την ακριβή τοποθεσία οι δορυφόροι του συστήματος GPS πρέπει να γνωρίζουν την ώρα με ακρίβεια 50 ns (nanosecond) που προσφέρει 15 μέτρα ακρίβεια. Όμως λόγω της σχετικά υψηλής ταχύτητας των δορυφόρων χάνουν 7 ms (microsecond) την ημέρα σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Αλλά κερδίζουν 45 ms την ημέρα λόγω του πεδίου βαρύτητας σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Το αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν 45-7=38 ms την ημέρα, ήτοι 38.000 ns, δηλαδή πολύ πάνω της απαιτούμενης ακρίβειας των 50 ns. Εάν δεν γίνονταν οι αναγκαίες διορθώσεις το σύστημα θα έδινε ανακρίβειες στην πλοήγηση κατά 10 ολόκληρα χιλιόμετρα την ημέρα!
  http://physicscentral.com/explore/writers/will.cfm
  https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System#History