ΧΡΥΣΟΣ
ΣΕ ΔΕΝΤΡΑ

Πώς φύλλα ευκάλυπτου
βοηθούν στον εντοπισμό
κοιτασμάτων χρυσού


Κοιτάσματα ορυκτών εμφανίζονται παντού. Στα βουνά της Άγριας Δύσης της Αμερικής, για παράδειγμα, έσπευδαν μαζικά χρυσοθήρες, που ήθελαν να πλουτίσουν με χρυσάφι.

Σήμερα όμως, ο χρυσός εμφανίζεται σε πιο ασυνήθιστα μέρη.

Η Αυστραλία ανήκει στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού στον κόσμο. Από την εποχή του πυρετού του χρυσού τον 19ο αιώνα, ο κόσμος συρρέει εκεί κάνοντας όνειρα να πλουτίσει.

Όμως, ο χρυσός γίνεται όλο και πιο άπιαστος. Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων μειώθηκαν κατά 45% την τελευταία δεκαετία.Ο βιοχημικός Colin Dunn συλλέγει δείγματα φλοιού πεύκου από τη Νέα Ζηλανδία,
προκειμένου να εξετάσει αν περιέχουν ψήγματα χρυσού.
Ο γεωλόγος Aaron Brown μαζεύει φύλλλα σέννας στη Νότια Αυστραλία.


IMAGE DESCRIPTIONIMAGE DESCRIPTIONΗ κατάσταση ήταν πολύ απογοητευτική. Ώσπου πρόσφατα, μία ομάδα ειδικών άρχισε να ψάχνει για χρυσό σε ένα απίθανο μέρος: Σε ένα δάσος ευκάλυπτων.

Είναι δυνατόν να φυτρώνει χρυσάφι πάνω στα δέντρα;


Εξετάζοντας φύλλα ευκάλυπτων στο μικροσκόπιο, ομάδα επιστημόνων ανακάλυψαν ότι υπάρχουν μικρά ψήγματα χρυσού μέσα στη δομή τους.

Τα ψήγματα χρυσού βέβαια, είναι μικροσκοπικά. Κάθε ένα από αυτά έχει μόλις το 1/5 της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας. Για την ακρίβεια, θα χρειάζονταν πεντακόσια δέντρα, προκειμένου να φτιαχτεί ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Επιπλέον, τα φύλλα υποβάλλονται σε πλήθος σύνθετων διαδικασιών, που περιλαμβάνουν προηγμένα συστήματα μικροσκοπίας, ώστε να εντοπιστούν τα μικρο-ψήγματα.

Αφού λοιπόν, η ποσότητα χρυσού στα φύλλα είναι τόσο μικρή, γιατί έχουν ενθουσιαστεί όλοι τόσο πολύ;

Αυτά τα μικροσκοπικά ψήγματα χρυσού είναι ενδείξεις για κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Οι ευκάλυπτοι έχουν βαθύτερες ρίζες από κάθε άλλο δέντρο της Αυστραλίας. Υπάρχουν περίοδοι μεγάλης ξηρασίας και οι ρίζες πρέπει να αναπτυχθούν βαθιά στο χώμα για να βρουν κρυφές πηγές νερού φτάνοντας από είκοσι έως πενήντα μέτρα βάθος.

Για την ακρίβεια, τόσο βαθιά, που μερικά δέντρα, στην κυριολεξία χτυπούν... φλέβα χρυσού.


Τα ριζικά συστήματα λειτουργούν σαν υδραυλικές αντλίες. Ρουφάνε νερό. Κι αν υπάρχουν κοιτάσματα ορυκτών κάτω από το δέντρο, απορροφούν και τα σωματίδια που είναι διαλυμένα σε αυτό το νερό.

Παρότι έχουν τεράστια αξία για εμάς, τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, είναι τοξικά για τον ευκάλυπτο. Έτσι, το δέντρο αντιδρά μεταφέροντας τα ψήγματα στα φύλλα του, απ΄ όπου τελικά απορρίπτονται.

Επομένως, ο χρυσός στα φύλλα σημαίνει για τους επιστήμονες ότι υπάρχει χρυσός κάτω από τη γη.

Τα δέντρα αποτελούν δείκτες. Μπορούν να δείξουν στους χρυσοθήρες πού ακριβώς βρίσκεται ο χρυσός.


Παίρνοντας δείγματα από τα δέντρα κι εξετάζοντας τα φύλλα για χρυσό με πολύ χαμηλά όρια ανίχνευσης,
μπορείς να ανακαλύψεις ότι τα δέντρα σε μία περιοχή του δάσους έχουν περισσότερο χρυσό από τα δέντρα σε άλλες περιοχές.

Επομένως, κάποιες περιοχές διαθέτουν μεγαλύτερες προοπτικές εκμετάλλευσης.


Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας, επειδή οι παραδοσιακές μέθοδοι εξόρυξης έχουν ως αποτέλεσμα την υλοτόμηση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους για την κατασκευή μεταλλείων χρυσού. Χάρη στη δειγματοληψία φύλλων, οι περιοχές με κοιτάσματα χρυσού εντοπίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Αυστραλία. Στον Καναδά οι μεταλλοδίφες εντοπίζουν κοιτάσματα μεταλλευμάτων μέσω των πεύκων.


Φύλλα ευκάλυπτου με ψήγματα διαφόρων μετάλλων.


Οι εξορυκτικές εταιρείες έπαψαν να ψάχνουν βελόνες στα άχυρα.

Είναι νωρίς ακόμα, αλλά αυτή η τεχνολογία ίσως φέρει την επανάσταση στον τρόπο που βρίσκουμε πολύτιμα μέταλλα για πάντα.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


3 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49021

  17 Μαΐ 2020

  Η Ελλάδα είναι κατάφυτη από πεύκα. Από αύριο, κασμά, φτυάρι και τσάπα. Και πιθανολογώ ότι μπορεί να γίνω πλούσιος (το τζόκερ είναι απελπισία) και θα βοηθήσω στην ανανέωση τους εδάφους των πευκοδασών. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
  Γιάννης ο χρυσοθήρας

 • Ανώνυμος 49020

  17 Μαΐ 2020

  Μετά το Pi (1998) του Aronofsky προτείνεται το πρόσφατο The Lighthouse (2019) του Robert Eggers:
  https://www.imdb.com/title/tt7984734/

 • Ανώνυμος 49019

  17 Μαΐ 2020

  "Είναι νωρίς ακόμα, αλλά αυτή η τεχνολογία ίσως φέρει την επανάσταση στον τρόπο που βρίσκουμε πολύτιμα μέταλλα για πάντα."

  Όσα πολύτιμα μέταλλα και να βρει η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να αποφύγει τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης εξάπλωσής της (κατανάλωση, καταστροφή οικοσυστημάτων, θεωρητικοποίηση των πάντων μέσω της τεχνολογίας κ.λπ.). Τί να τα κάνεις τα πολύτιμα μέταλλα αν δεν έχεις καθαρό νερό να πιεις και καθαρό αέρα να αναπνεύσεις.
  Όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες.