ΧΡΥΣΟΣ:
ΜΙΑ ΕΜΜΟΝΗ
6.000 ΧΡΟΝΩΝ


• Η θέση του χρυσού ως χρήμα έχει καθιερωθεί στην κοινωνία από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε χιλιάδες χρόνια πριν.

• Ο χρυσός είναι χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, που διχάζει όσο κανένα. Για πολλούς εκπροσωπεί ακόμη και σήμερα το αληθινό χρήμα.

• Eπικράτησε οποιασδήποτε άλλης νομισματικής μονάδας για χιλιάδες χρόνια. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κανείς δεν γνώριζε το λόγο, απλά το εφάρμοζαν. Κανείς δεν αποφάσισε: ας χρησιμοποιήσουμε χρυσό. Οι αρχαίοι βασιλείς δεν είπαν: ας χρησιμοποιήσουμε χρυσό, προέκυψε από την αγορά.

• Πώς και γιατί αυτό το παράξενο, κίτρινο μέταλλο γοήτευσε τον άνθρωπο κι έγινε χρήμα;

• Πώς και γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο του χρηματοοικονομικού σύμπαντος;

Η ιστορία του κόσμου
είναι η ιστορία του χρυσού.


Έρικ Σπροτ, καναδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.Ο χρυσός είναι μοναδικός σε ανθεκτικότητα και σπανιότητα. Υπήρξε πολύτιμος σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Όταν ο χυτός σίδηρος σχημάτισε τον πυρήνα της Γης, παρέσυρε και τον περισσότερο χρυσό του πλανήτη. Ο χρυσός στον πυρήνα της Γης θα μπορούσε να επικάλυψει με ένα στρώμα 33 εκατοστών όλη την επιφάνεια του πλανήτη. Αλλά φυσικά, δεν θα μπορούσε ποτέ να αφαιρεθεί. Για τους αρχαιότερους πολιτισμούς ο χρυσός ήταν από θέμα αξίας, μέσο συναλλαγών, καθώς και θέμα ομορφιάς. Όμως, για τους αιγύπτιους, ο χρυσός αντιπροσώπευε τον Ήλιο, τους θεούς τους, τους ηγέτες τους και την αιώνια ζωή. Οι ίνκας περιέγραψαν το χρυσό ως τα δάκρυα του Ήλιου, ενώ ο Όμηρος είδε το χρυσό ως τον πλούτο των ανθρώπων και τη δόξα των αθανάτων.

Η πρώτη χρήση πολύτιμων μετάλλων ως νομισματική μονάδα σημειώθηκε το 700 π.Χ. με τους εμπόρους της Λυδίας, τα οποία σχηματίστηκαν από ένα φυσικό κράμα χρυσού και αργύρου, γνωστό ως ήλεκτρο. Οι μοναδικές ιδιότητες του χρυσού βοήθησαν τους ναΐτες στη δημιουργία των πρώτων τραπεζών στην Ευρώπη του 13ου αιώνα, καθώς ο κόσμος μπορούσε να αποθηκεύσει το χρυσό του και να τον υποθηκεύει αλλού ταξιδεύοντας στην ήπειρο. Ο ρόλος του χρυσού ως χρήμα και η παγκόσμια αποδοχή της αξίας του έδωσε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να χτίσει δραστήρια οικονομία, η οποία ξεπερνούσε σύνορα και πολιτισμούς. Επέτρεπε σε νέους κόσμους να ανακαλυφθούν και να εποικηθούν και διευκόλυνε την ανάπτυξη του εμπορίου σε όλη τη Γη.


Το 1.200 π.Χ. οι πρώτοι χρυσωρύχοι, προωθούσαν με τη δύναμη του νερού το χώμα στη ράχη των προβάτων παγιδεύοντας έτσι τα μικροσκοπικά, αλλά βαριά ψήγματα χρυσού.
Όταν η προβιά απορροφούσε όλο το νερό, απλωνόταν να στεγνώσει και να χτυπηθεί μέχρι να πέσει ο χρυσός, εξ ου και ο θρύλος του Χρυσόμαλλου Δέρατος.


Σήμερα, βρισκόμαστε στην πρώτη περίοδο της ιστορίας, στην οποία καμία χώρα δεν διαθέτει νομισματική μονάδα από χρυσό. Οπότε, γιατί ο χρυσός διατηρεί τη σπουδαιότητα του στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό σύστημα, εφόσον δεν αποτελεί χρήμα;


Καταρχάς, θα συμφωνούσα ότι ο χρυσός παραμένει χρήμα. Είναι μέσο ανταλλαγής και αποθέματος αξίας αντίθετα από άλλες μορφές χρήματος, όπως παραστατικών νομισμάτων και κρυπτονομισμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά χρυσού εμπορεύεται δις δολάρια την ημέρα. Το να το περιγράψουμε ως κάτι πέραν του χρήματος είναι λάθος. Υπήρχαν εποχές σε κοινωνίες, όπου ο χρυσός ήταν το μοναδικό χρήμα. Έχουμε ξεπεράσει αυτή την εποχή. Ο χρυσός είναι ανταγωνιστικό νόμισμα. Ουσιαστικά, αποτελεί πληρωμή, παρά υποσχετική πληρωμής. Τα περισσότερα χρήματα αποτελούν υπόσχεση πληρωμής, παρά πληρωμή από μόνα τους.

Ρικ Ρουλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Sprott U.S. Holding Inc.
Ο χρυσός είναι εξαιρετικά σπουδαίος, γιατί είναι το μοναδικό χρήμα που επιβίωσε. Μέσα από τους αιώνες, ακόμα και 2.000 χρόνια πριν, οι κυβερνήσεις κατέστρεψαν την αξία των χαρτονομισμάτων ή των αργυρών νομισμάτων την εποχή των ρωμαίων, σε σημείο που να γίνουν άχρηστα.

Έγκον Βον Γκρέιερζ, ιδρυτής και διευθύνων εταίρος Matterhorn Asset Management AG GoldSwitzerland.Ο χρυσός σήμερα είναι σημαντικός, γιατί αποτελεί απόθεμα αξίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανεπάρκεια αξιόπιστων αποθεμάτων αξίας. Αν σκεφτείτε τι αντιπροσωπεύει ο χρυσός, που τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία δεν αντιπροσωπεύουν, είναι τρομακτικό. Είναι ανεξάρτητος, δεν αποτελεί υποχρέωση ή δέσμευση, δεν χαράσσεται. Δεν απαιτεί έγκριση κανενός να πει αν είναι καλός, κακός ή αδιάφορος, ούτε άρνηση πληρωμής. Είναι αυτό που είναι και είναι στο χέρι σου. Οπότε, σε έναν κόσμο όπου η χρηματικοποίηση και η τιτλοποίηση έχει μετατρέψει πολλά πράγματα, ακόμα και την ακίνητη περιουσία σε τίτλους, οι οποίοι αποτελούν κυρίως δέσμευση, αξιώσεις που διαμεσολαβούνται μέσω πολλαπλών αλλαγών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όμως, κάποιες φορές δεν μπορούν να εκτελεστούν.

Σάιμον Μιχαΐλοβιτς, συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος Tocqueville Bullion Reserve L.P.Αυτό που έχουμε με το χρυσό είναι ότι δεν μπορεί να αντιγραφεί μέσα από μια εκτυπωτική μηχανή ή προσθέτοντας μηδενικά σε ένα τραπεζικό καθολικό. Δεν μπορείς να τον τυπώσεις κι αυτό τον καθιστά καλύτερο χρήμα.

Ντέιβιντ Φέργκιουσον, εταίρος Nimoy Holding.Αν δεν είναι χρήμα, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 8.000 τόνους; Γιατί το ΔΝΤ έχει 3.000 τόνους; Γιατί η Ρωσία τριπλασίασε τα αποθέματά της σε χρυσό τα τελευταία δέκα χρόνια; Γιατί η Κίνα δεσμεύει ό,τι μπορεί, τη μεγαλύτερη παραγωγή εξόρυξης στον κόσμο με μηδενικές εξαγωγές;

Τζέιμς Ρίκαρντς, συγγραφέας "The new case for gold".Οπότε, οι λόγοι που ο χρυσός παραμένει χρήμα είναι ίδιοι με αυτούς ανά τους αιώνες.

Και πολλοί από αυτούς τους λόγους βασίζονται στην πίστη. Η ιδέα της πίστης σε ένα διαχρονικό υλικό στοιχείο, η οποία έχει αποδείξει την αξία της από τις απαρχές του πολιτισμού, είναι ίσως λιγότερο πολύπλοκη από την πίστη που επέδειξαν οι διοικητές κεντρικών τραπεζών στο σύγχρονο νομισματικό σύστημα, οι οποίοι μπορούν να εμφανίσουν μαγικά τρισεκατομμύρια χαρτονομίσματα κατά τη βούλησή τους.Τι ήταν αυτό στο χρυσό και στο ασήμι που τα έκανε χρηματική μονάδα;
Προκειμένου να απαντήσουμε σ΄ αυτό το ερώτημα χρειαζόμαστε έναν περιοδικό πίνακα των στοιχείων κι ένα μεγάλο κόκκινο μαρκαδόρο. Καταρχάς, μπορούμε να αφαιρέσουμε όλα τα αέρια. Προφανώς, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υδρογόνο ή αργό ως χρήμα. Μετά, μπορούμε να αφαιρέσουμε στοιχεία, όπως ασβέστιο και νάτριο, τα οποία είναι διαλυτά στο νερό κι ο,τιδήποτε αντιδρά στον αέρα, είτε διαβρώνεται είτε καίγεται. Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να μπει στην τσέπη σας. Έτσι, απομακρύνουμε 56 στοιχεία. Μετά, φυσικά πρέπει να αφαιρέσουμε ο,τιδήποτε ραδιενεργό, γιατί πολύ απλά δεν θέλετε να σκοτωθείτε από τα χρήματά σας. Κι έτσι, περιέργως, αποκλείουμε 45 στοιχεία. Τώρα, αν κρατάτε λογαριασμό, απομένουν μόνο πέντε πολύτιμα μέταλλα. Χρυσός, ασήμι, ρόδιο, λευκόχρυσος και παλλάδιο. Το ρόδιο και το παλλάδιο ανακαλύφθηκαν μετά τον 18ο αιώνα, οπότε αποκλείονται ως αρχαία χρηματική μονάδα. Το πρόβλημα με τον λευκόχρυσο είναι ότι τήκεται στους 3.000 βαθμούς Κελσίου καθιστώντας τον απαγορευτικό στους πρώιμους κάμινους. Οπότε, απομένει ο χρυσός και το ασήμι. Αυτά τα δύο πολύτιμα μέταλλα υιοθέτησε η ανθρωπότητα ως αποθήκευση αξίας και μέσο ανταλλαγής.Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός δεν χρησιμοποιείται πλέον ως νόμισμα, τα χαρακτηριστικά του ως απόθεμα αξίας παραμένουν ακηλίδωτα.

Διαβάστε επίσης:
Χρήματα από το τίποτα.Πηγή:
Max Clark: “Gold: The
story of man’s 6.000 year obsession”.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 51776

  15 Οκτ 2021

  Έτσι θα γίνει δουλίτσα: Σε ποια μέρη πρέπει να μπει η κούκλα του Squid game:
  https://menshouse.gr/extras/147591/etsi-tha-ginei-doylitsa-se-poia-meri-prepei-na-mpei-i-koykla-toy-squid-game

  https://www.youtube.com/watch?v=e3aWnxS6OBM
  Κάρπετ μπόμπινγκ πες καλύτερα.

  Οι στρατιωτικοί και οι δικαστικοί περνάνε από κρίσεις ετησίως. Οι υπόλοιποι ΔΥ με ποια λογική μένουν αναξιολόγητοι, και μάλιστα εφόσον όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από το 2011 ως σήμερα έχουν υπογράψει μνημόνια που περιλαμβάνουν την υποχρέωση αξιολόγησης τους; Η άποψή τους θα έπρεπε να είναι τόσο σεβαστή από την Πολιτεία όσο και ενός μαθητή λυκείου που θέλει να μπει στο πανεπιστήμιο με κόστος του Έλληνα φορολογούμενου, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ.
  Το 1981, μόλις είχε εκλεγεί ο Ρέηγκαν, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θέλησαν να εκμεταλλευτούν την απειρία του στο Λευκό Οίκο και να του ξεκολλήσουν προνόμια και αυξήσεις που δεν δικαιούνταν. Για να κάνουν τα αιτήματά τους δε πιο επιτακτικά αποφάσισαν να απεργήσουν. Τί έκανε ο Ρέηγκαν; Τήρησε το νόμο: τους απέλυσε όλους σε μια μέρα και προσέλαβε άλλους.
  Κάτι ανάλογο πρέπει να ξεκινήσει να γίνεται και στην Ελλάδα.
  https://www.capital.gr/arthra/3588570/oi-polites-theloun-na-axiologountai-oi-du

  Ναι αλλά ο Ρήγκαν δεν είχε να κάνει με όλο τον δημόσιο τομέα, αλλά μόνο με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
  Λέω γω τώρα.

 • Ανώνυμος 51771

  14 Οκτ 2021

  Not every country can do this – only those that issue their own currency. And no other country can borrow quite like the United States, whose Treasury securities are in demand worldwide, largely because they are backed by the “full faith and credit” of the U.S. government, a global superpower with a powerful military.
  https://eu.usatoday.com/in-depth/money/2020/05/12/coronavirushow-u-s-printing-dollars-save-economy-during-crisis-fed/3038117001/

  Μέσα σε δύο γραμμές εξηγείται πλήρως γιατί η FED μπορεί να δημιουργεί ηλεκτρονικά χρήμα. Και αυτό το χρήμα χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα πράγματα (όπως αγορά αμερικανικών ομολόγων) που κατά ένα τρόπο στερεώνουν τη δημιουργία του νέου χρήματος και του δίνουν υπόσταση μέσω της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που χαίρει αυτό που αγοράζεται.

  Το παρακάτω link είναι πολύ ενδιαφέρον και ψαγμένο. Εξηγεί γιατί τα νομίσματα εδώ και καιρό κατασκευάζονται από κράματα που έχουν μικρότερη αξία από την ονομαστική των νομισμάτων, γιατί αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και γιατί το πέρασμα από το διμεταλλικό σύστημα στον χρυσό (βλέπε σχόλιο 51767) δεν έφταιγε ο Νιούτον ή ο έλεγχος της αγοράς από την κυβέρνηση, αλλά ήταν ένα γενικότερο πρόβλημα που αφορούσε όλα τα κράτη:
  https://www.bullionstar.com/blogs/jp-koning/where-did-all-the-silver-coins-go/

 • Ανώνυμος 51768

  13 Οκτ 2021

  Ένας τόνος πεταμένων κινητών τηλεφώνων περιέχει περισσότερο χρυσό από ό,τι ένας τόνος μεταλλεύματος χρυσού.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/574-ekat-tonoys-apoblita-2021-siniko-teihos

  Ανθρωπότητα.., τι να πεις.. Και στο χάλυβα το ίδιο ισχύει. Η ανακύκλωση σκραπ σε κάμινο ηλεκτρικού τόξου κοστίζει λιγότερο από την εξόρυξη μεταλλεύματος και την παρασκευή χάλυβα, παρά την μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της καμίνου.

 • Ανώνυμος 51767

  13 Οκτ 2021

  "Αυτό που έχουμε με το χρυσό είναι ότι δεν μπορεί να αντιγραφεί μέσα από μια εκτυπωτική μηχανή ή προσθέτοντας μηδενικά σε ένα τραπεζικό καθολικό. Δεν μπορείς να τον τυπώσεις κι αυτό τον καθιστά καλύτερο χρήμα."

  Έχει γίνει κάποια παρανόηση. Ο χρυσός είναι αποθεματικό (επένδυση) και οι ράβδοι χρυσού πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Δεν είναι χρήμα και κατ' επέκταση δεν είναι μέσο πληρωμής. Τα νομίσματα είναι κράματα, π.χ. χρυσός με άργυρο ή χαλκό, χαλκός με νικέλιο, μπρούντζος (τα περισσότερα χάλκινα νομίσματα είναι στην πραγματικότητα μπρούντζος). Εξάλλου ο χρυσός είναι ένα μαλακό μέταλλο (σαν ζυμάρι) και γιαυτό πάντα χρησιμοποιείται ως κράμα.

  Η σημερινή οικονομία με τις σημερινές ανάγκες και τη συνεχή οικονομική εξέλιξη δεν μπορεί να στηριχθεί σε κάποιο μέταλλο (κράμα) ως μέσο πληρωμής, είναι κάτι εκτός πραγματικότητας. Στις κοινωνίες με υβριδικά συστήματα πληρωμής - νομίσματα, χαρτονομίσματα, ψηφιακές συναλλαγές (π.χ. visa, mastercard) - το νόμισμα αποτελεί το πρώτο θύμα και μετά το χαρτονόμισμα και έτσι στο τέλος μένουν οι φηφιακές συναλλαγές που βασίζονται στην τεχνολογία (δικτύωση, κρυπτογραφία κ.λπ.). Αυτό το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει παγκοσμίως. Στη Σουηδία έχει καταργηθεί σχεδόν το χρήμα και όλα γίνονται με κάρτες. Στην Αγγλία όλα τα χαρτονομίσματα έγιναν πλαστικά (από πολυμερές). Σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο έχουν καταργηθεί τα νομίσματα. Είναι απλά θέμα χρόνου. Και αυτό το κάνουν οι καταναλωτές διότι διευκολύνονται, χωρίς να τους το επιβάλλει κάποια κεντρική αρχή, π.χ. τράπεζα. Τα παραπάνω ισχύουν και θα ισχύουν για όσο υπάρχει οικονομική και εμπορική εξέλιξη (δίκτυα μεταφορών παγκοσμίως, δίκτυα παραγγελιών κ.λπ.). Εάν γίνει κάτι πολύ σοβαρό, π.χ. απανωτά παγκόσμια κραχ, τότε υπάρχει πιθανότητα επιστροφής σε κόψιμο ασημένιων νομισμάτων για παράδειγμα. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο ο κόσμος που ξέρουμε και έχουμε συνηθίσει θα έχει αλλάξει πάρα πολύ.

  Πληροφοριακά: υπολογίζεται ότι έχουν παραχθεί 200.000 τόνοι χρυσού στην ανθρώπινη ιστορία, ο περισσότερος τις τελευταίες δεκαετίες. Αν συγκεντρωνόταν όλος αυτός ο χρυσός σε έναν κύβο, αυτός θα είχε ακμή 21 μέτρα. Από αυτόν τον χρυσό το 50% βρίσκεται σε μορφή κοσμημάτων, 40% σε επενδυτικά αποθέματα και το υπόλοιπο 10% σε βιομηχανικές εφαρμογές.

  Ο χρυσός και χαράσσεται και σφραγίζεται και δεσμεύεται και υποχρεούται να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές (standards).
  Προτεινόμενη ταινία (έχει και χρυσό και θα σας αρέσει): Son of a Gun (2014).
  https://www.imdb.com/title/tt2452200/

  Historically, the silver standard and bimetallism have been more common than the gold standard. The shift to an international monetary system based on a gold standard reflected accident, network externalities, and path dependence. Great Britain accidentally adopted a de facto gold standard in 1717 when Sir Isaac Newton, then-master of the Royal Mint, set the exchange rate of silver to gold too low, thus causing silver coins to go out of circulation. As Great Britain became the world's leading financial and commercial power in the 19th century, other states increasingly adopted Britain's monetary system.
  The gold standard was largely abandoned during the Great Depression before being re-instated in a limited form as part of the post-World War II Bretton Woods system. The gold standard was abandoned due to its propensity for volatility, as well as the constraints it imposed on governments: by retaining a fixed exchange rate, governments were hamstrung in engaging in expansionary policies to, for example, reduce unemployment. There is a consensus among economists that a return to the gold standard would not be beneficial. Most economic historians reject that the gold standard "was effective in stabilizing prices and moderating business-cycle fluctuations during the nineteenth century."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_standard
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_standard#Disadvantages

  As a result of a report written by Newton on 21 September 1717 to the Lords Commissioners of His Majesty's Treasury, the bimetallic relationship between gold coins and silver coins was changed by royal proclamation on 22 December 1717, forbidding the exchange of gold guineas for more than 21 silver shillings. This inadvertently resulted in a silver shortage as silver coins were used to pay for imports, while exports were paid for in gold, effectively moving Britain from the silver standard to its first gold standard. It is a matter of debate as to whether he intended to do this or not. It has been argued that Newton conceived of his work at the Mint as a continuation of his alchemical work.
  Newton was invested in the South Sea Company and lost some £20,000 (£4.4 million in 2020) when it collapsed in around 1720.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton#Later_life

  Η επικίνδυνη εμμονή του πλανήτη με τον χρυσό
  Τα στοιχεία για τον χρυσό είναι αποκαλυπτικά: 183.600 τόνοι έχουν παραχθεί στην ανθρώπινη ιστορία και η αξία τους υπολογίζεται σε 7,7 τρισ. δολάρια. Από αυτούς, λίγο κάτω από 90.000 τόνοι υπάρχουν ως κοσμήματα και 30.000 βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια κεντρικών τραπεζών.
  Στο ενδιαφέρον βίντεο της Izabella Kaminska, αναζητείται απάντηση στην «επικίνδυνη εμμονή» της ανθρωπότητας για το πολύτιμο μέταλλο. Γιατί υπάρχουν επενδυτές που ακόμα και σήμερα μαζεύουν χρυσό, όταν θα μπορούσαν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε πιο παραγωγικές τοποθετήσεις, όπως μια επιχείρηση ή τα ομόλογα;
  Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, ο χρυσός ήταν η εναλλακτική στην έλλειψη αξιόπιστων χρηματοπιστωτικών. Γι’ άλλους, το γεγονός ότι ο χρυσός είναι «για πάντα» δικαιολογεί την επιλογή.
  Δεν είναι όμως όλα «λαμπερά» πίσω από τον χρυσό. Στην εξόρυξή του απαιτείται χρήση υδραργύρου και κυανίου, που αποτελούν «βόμβες» για το περιβάλλον.
  Υπάρχει όμως και η κοινωνιολογική και οικονομική προσέγγιση. Ο χρυσός είναι, υπό μία έννοια, μια «εγωιστική επένδυση», ένα στοκάρισμα πλούτου που δεν προσφέρει στην οικονομία που χρειάζεται η αξία να κυκλοφορεί για να παράξει αξία.
  Το χρήμα πρέπει να κυκλοφορεί για να είναι κοινωνικά χρήσιμο, έλεγε ο Silvio Gesell, ενώ ο Adam Smith υποστήριζε ότι μόνο όταν ο χρυσός αξιοποιείται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να είναι «παραγωγικός».
  https://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1409195/h-epikindynh-emmonh-toy-planhth-me-ton-hryso.html

 • Ανώνυμος 51766

  13 Οκτ 2021

  "Η ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία του χρυσού."

  Υποκειμενική τοποθέτηση. Αμολάμε ένα τσιτάτο να έχουμε να λέμε.

  "Ο χρυσός είναι εξαιρετικά σπουδαίος, γιατί είναι το μοναδικό χρήμα που επιβίωσε. Μέσα από τους αιώνες, ακόμα και 2.000 χρόνια πριν, οι κυβερνήσεις κατέστρεψαν την αξία των χαρτονομισμάτων ή των αργυρών νομισμάτων την εποχή των ρωμαίων, σε σημείο που να γίνουν άχρηστα."

  Μπουρδολόγησον. Έχω την εντύπωση ότι σε τέτοιου είδους ντοκυμαντέρ οι ομιλητές έχουν λάβει άδεια να αμολάνε ό,τι τους κατέβει χωρίς την απειλή αντιλόγου. Τα ασημένια ρωμαικά δηνάρια δεν αχρηστεύτηκαν λόγω του ασημιού, αλλά διότι η αυτοκρατορία δεν είχε πλέον ασήμι και έφτασε να φτιάχνει χάλκινα με μια λεπτή επικάλυψη ασημιού! Μάλιστα αν κάποιος μελετήσει την ιστορία θα διαπιστώσει ότι από την αρχή της ρωμαικής περιόδου μέχρι το τέλος της το δηνάριο ακολουθεί μια σταθερά σταδιακή υποτίμηση (μέσω αύξησης της περιεκτικότητας σε χαλκό). Η σταθερή αυτή υποτίμηση δεν σταμάτησε ποτέ, αν και οι αυτοκράτορες (κυρίως αυτοί που περνούσαν το χρόνο τους με τις λεγεώνες στα σύνορα) το προσπάθησαν, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Η Ευρώπη ήταν από παλιά μια περιοχή σχετικά στείρα σε πρώτες ύλες, όπως πολύτιμα μέταλλα. Και από τους δύο παράγοντες που η αυτοκρατορία κατακτούσε νέες περιοχές (νέα ορυχεία - δούλους), τα ορυχεία ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας από τη δημιουργία δούλων.

  "Αν δεν είναι χρήμα, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 8.000 τόνους; Γιατί το ΔΝΤ έχει 3.000 τόνους; Γιατί η Ρωσία τριπλασίασε τα αποθέματά της σε χρυσό τα τελευταία δέκα χρόνια; Γιατί η Κίνα δεσμεύει ό,τι μπορεί, τη μεγαλύτερη παραγωγή εξόρυξης στον κόσμο με μηδενικές εξαγωγές;"

  Ανοησίες σε μορφή ερωτηματικής πρότασης. Ο χρυσός είναι ένα κλασσικό αποθεματικό.

  "Και πολλοί από αυτούς τους λόγους βασίζονται στην πίστη. Η ιδέα της πίστης σε ένα διαχρονικό υλικό στοιχείο, η οποία έχει αποδείξει την αξία της από τις απαρχές του πολιτισμού, είναι ίσως λιγότερο πολύπλοκη από την πίστη που επέδειξαν οι διοικητές κεντρικών τραπεζών στο σύγχρονο νομισματικό σύστημα, οι οποίοι μπορούν να εμφανίσουν μαγικά τρισεκατομμύρια χαρτονομίσματα κατά τη βούλησή τους."

  Οι γνωστές συνωμοσιολογικές μπούρδες που αρέσκονται να τρέφονται τα πρόβατα. Είναι και πολλά (τα πρόβατα).
  Η κατοχή και δημιουργία χρήματος δεν είναι χωρίς προυποθέσεις. Η παραγωγικότητα και το εμπόριο (π.χ. εξαγωγές) αποτελούν σημαντικούς παράγοντες. Μία αντιπαραγωγική κοινωνία με αφθονία χρυσού στο υπέδαφος, θα ήταν θέμα χρόνου να χάσει όλο το χρυσό της μέσω του εμπορίου (π.χ. εισαγωγές). Το ίδιο και αν τύπωνε χαρτονομίσματα με το τσουβάλι, αφού αυτά θα έχαναν την αξία τους λόγω π.χ. πληθωρισμού. Ο χρυσός ούτε κατά διάνοια μπορεί να υποστηρίξει μια παγκόσμια οικονομία όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Διευκρινίζω: "αυτή που βιώνουμε σήμερα".

  "Το πρόβλημα με τον λευκόχρυσο είναι ότι τήκεται στους 3.000 βαθμούς Κελσίου"

  Στους 1768 τήκεται. Ούτε και κάτι τόσο απλό δεν παρατίθεται με ακρίβεια.

  Χρυσός και ασήμι, δύο μέταλλα σχετικά χημικά αδρανή (πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό) που δεν υπάρχουν σε αφθονία (εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό). Διότι αν υπήρχαν σε αφθονία θα μπορούσαν όλοι να κόβουν νόμισμα και όλοι να το κατέχουν σε αφθονία, οπότε δεν παίζει. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το bitcoin. Για να παραχθεί θα πρέπει να "εξορυχθεί" με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατόπιν να μπει σε κυκλοφορία. Εάν δεν υπήρχε κόπος στην παραγωγή του bitcoin δεν θα μπορούσε να παίξει το ρόλο νομίσματος.
  Οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία ειδικά μετά τον Β'ΠΠ (π.χ. τέλος αποικιοκρατίας, ελεύθερη οικονομία, πολυεθνικές εταιρίες, παγκόσμιες επενδύσεις) επέβαλλαν αλλαγές. Θα πρέπει κάποιος να μελετήσει την ιστορία αυτή προκειμένου να μην καταφεύγει σε συνωμοσιολογικές μπούρδες. Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί εδώ:
  https://www.freeinquiry.gr/articles/erevnes/xrimata-apo-to-tipota/4265.html
  αλλά κάποιοι επιμένουν, ίσως διότι ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη.

  Τέλος η παγκόσμια παραγωγή χρυσού είναι 3.000 τόνοι ετησίως, ασημιού 25.000 τόνοι και λευκόχρυσου μόλις 200 τόνοι. Οι πολύτιμοι λίθοι (διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια) όπως ο λευκόχρυσος δεν παράγονται σε ικανές ποσότητες για να παίξουν το ρόλο παγκόσμιου αποθεματικού. Παίζουν φυσικά ρόλο προσωπικού αποθεματικού μέσω κοσμημάτων ή απλώς της κατοχής τους.