ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕ
Τʼ ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙ...

Το παραμύθι
«Εθνική Αντίσταση»

Όταν οι γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, ο στρατός είχε διαλυθεί εντελώς. Μερικοί πρώην φυλακόβιοι, επικηρυγμένοι από το κράτος, σταμπαρισμένοι από τις πολιτικές εξουσίες λόγω φρονημάτων και ληστές τού κοινού ποινικού δικαίου συνέστησαν μικρές αντάρτικες ομάδες, που δρούσαν στα βουνά κι έκαναν πλιάτσικα στα χωριά, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Όλοι περίμεναν τις εξελίξεις κι όσο ο Άξονας φαινόταν να κερδίζει τον πόλεμο, αυτές οι ομάδες ήταν ολιγομελείς και ουσιαστικά ανήμπορες να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Παράλληλα, αναπτερωνόταν το ηθικό κάποιων φιλοαξονικών συμμοριών, όπως επί παραδείγματι των ομάδων των Τσάμηδων, τής «Λεγεώνας των Βλάχων», αλλά και κάποιων ομάδων ελληνόφωνων, που κατά περίσταση συνεργάζονταν με τους γερμανούς, γιατί εμφορούνταν από μίσος κατά των κομμουνιστών, όπως η (ΠΑΟ) Πανελλήνιος Απελευθερωτική Οργάνωσις, οι λεγόμενοι Χίτες και λοιποί άλλοι, που έμειναν γνωστοί στην ιστορία με τον περιπαιχτικό χαρακτηρισμό: «γερμανοτσολιάδες».

Από τις πολεμικές επιχειρήσεις φάνηκε, ότι οι ομάδες αυτές είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην αλληλοεξόντωσή τους κι όχι σε μάχες κατά τού Άξονα. Οι λίγες περιπτώσεις, όπως αυτή τής γέφυρας τού Γοργοποτάμου ή τής ανατίναξης τής γέφυρας τού Ασωπού, ήταν έργα των εγγλέζων σαμποτέρ κι όχι των ρωμιών κατσαπλιάδων, που δεν είχαν ιδέα από τοποθέτηση εκρηκτικών.

Η ληστοσυμμορίτικη κλεφταρματολίτικη παράδοση τής Ρωμιοσύνης, «ξαναζωντάνεψε» το 1946-49, όπως εύστοχα επισημαίνεται στο γνωστό αντάρτικο τραγούδι «Στʼ άρματα». Το ίδιο εξ άλλου είχε γίνει και τη περίοδο 1823-25, οπότε έλαβαν χώρα εχθροπραξίες μεταξύ διαφόρων ληστοσυμμοριών και παιχνίδια πολιτικάντικης εξουσίας κι όχι κάποιοι εμφύλιοι πόλεμοι, όπως ονομάστηκαν αργότερα από ρωμιούς ιστορικούς στην προσπάθειά τους να εξωραΐσουν τα γεγονότα.

 
 Ευφυέστατοι εγγλέζοι πράκτορες
και κομάντο,
που έδρασαν στην Ελλάδα
.

Όχι μόνον προκάλεσαν μεγάλες ζημιές
στους γερμανούς,
αλλά χρησιμοποίησαν και τους ρωμιούς
όσο τους χρειάζονταν
κι όταν έπαψαν να τους έχουν ανάγκη,
τους έβαλαν και αλληλοσφάχτηκαν.
  

Η γέννηση τού αντάρτικου
Από την αρχή τής εισβολής των γερμανών στη χώρα, το λεγόμενο αντάρτικο άρχιζε να δομείται σταδιακά με την οικονομική υποστήριξη των άγγλων, οι οποίοι μέχρι και το 1943 δέν έκαναν διακρίσεις στη χρηματοδότηση, δηλαδή έδιναν λεφτά σε όλους τους αντι-αξονικούς πυρήνες δράσης ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας.

Έτσι, παρατηρούμε τους Ζέρβα και Βελουχιώτη να εμφανίζονται -συγχρηματοδοτούμενοι- μαζί στην Ήπειρο (Καλαμάς, Δρίσκος) και να βγάζουν λόγους υπέρ τής εθνικής ενότητας από τα μπαλκόνια, ενώ παράλληλα οργανώνονταν κοινά αντάρτικα στρατηγεία. Στην ελεύθερη ορεινή Ελλάδα, το πρώτο δεκαπενθήμερο τού Αυγούστου τού 1943, έλαβαν χώρα και εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, στις οποίες συμμετείχαν περίπου τέσσερις συνδυασμοί. Οι άγγλοι εκείνη την εποχή χορηγούσαν μία χρυσή λίρα το μήνα σε κάθε αντάρτη και έτσι -μέσω αυτών των χρημάτων- οι αντάρτικες επιμελητείες πλήρωναν τοις μετρητοίς στρατολογώντας πολλούς χωρικούς, που στέκονταν στις ουρές, για να πληρωθούν και να βγουν στο «κλαρί».

Σταδιακά όμως, οι άγγλοι άρχισαν να γίνονται φειδωλότεροι στις προσφορές τους προς τη στρατιωτική δύναμη τού «κομμουνιστικού» ΕΑΜ, ενώ αντίθετα συνέχιζαν τις χρηματοδοτήσεις των ανταγωνιστικών αντάρτικων ομάδων, σκορπίζοντας έτσι τους σπόρους τής αντιπαράθεσης, που δέν θα αργούσε να έρθει.

Πριν τη Συμφωνία τής Γιάλτας, στην οποία οι Στάλιν και Τσώρτσιλ μοίρασαν τα Βαλκάνια γράφοντας πάνω σε ένα μπακαλόχαρτο, οι ΕΑΜίτες βρήκαν το αντίδοτο στην άρνηση των αγγλικών χρηματοδοτήσεων δεχόμενοι εναλλακτικά τα πολεμοφόδιά τους από την ΕΣΣΔ.

Μετά όμως, την ανωτέρω συμφωνία, όταν το «ελληνικό οικόπεδο» περιήλθε στην αγγλική κυριότητα, οι «αριστερίζοντες» αντάρτες ήταν πλέον άχρηστοι και με «διαταγή» τού ίδιου τού ΚΚΕ (δηλαδή τού Στάλιν) κατέθεσαν τα όπλα.
 
Όποιος αρνήθηκε να συμμορφωθεί -όπως ο Βελουχιώτης- τού πήραν το κεφάλι, ενώ τα υπολείμματα των αντάρτικων αυτών ομάδων κυνηγήθηκαν αδυσώπητα από τον αγγλο-διοικούμενο ρωμέικο στρατό (Γράμμος-Βίτσι) ζητώντας -όσοι κατάφεραν να επιζήσουν- άσυλο στην Αλβανία τού Χότζα και στη Γιουγκοσλαβία τού Τίτο. Τα κράτη αυτά «καλοδέχτηκαν» τους διωγμένους ελληνόφωνους μπολσεβίκους παραχωρώντας τους δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις και αξιώματα. Δέν ήταν λίγοι δε από αυτούς, που εξωτερίκευσαν έντονη μνησικακία καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες των ελληνόφωνων μειονοτήτων, που ζούσαν μέσα σε αυτά τα κράτη.

Ο ηγέτης τού ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης, διαμαρτυρήθηκε στον «Ριζοσπάστη» (8-12-1945) για την «αγγλική κατοχή, που εξακολουθούσε εδώ κι ένα χρόνο να είναι το πρωταρχικό και μοναδικό εμπόδιο, για την ανόρθωση τού τόπου». Τον Ζαχαριάδη όμως, δέν θα τον ενοχλούσε η σοβιετική κατοχή, γιατί εντός αυτής θα μπορούσε να κάνει πολιτική καριέρα, οπότε προετοίμαζε το έδαφος γιʼ αυτό, που αργότερα ονομάστηκε «τρίτος γύρος».

Από την άλλη μεριά, η εσωτερική δομή τού ΕΔΕΣ κατατρυχόταν από σοβαρές διενέξεις. Υπήρχαν στις τάξεις του φανατικοί βασιλόφρονες, φανατικοί δημοκράτες, αλλά και μία μερίδα του, που κατοικοέδρευε στην Αθήνα, συνεργάζονταν άμεσα με τη κυβέρνηση Τσολάκογλου κι ως εκ τούτου έμμεσα με τους Ναζί.

Άρα, είτε κέρδιζαν τον πόλεμο οι γερμανοί είτε οι αγγλο-αμερικάνοι, οι ΕΔΕΣίτες μπορούσαν να προσδοκούν μερίδιο στη διαχείριση τής μέλλουσας εξουσίας. Παρά ταύτα, υπήρχαν και άλλες οργανώσεις, που συνεργάζονταν επίσημα με τους Nαζί, όπως η ΕΣΠΟ.

Με άλλα λόγια, τα κίνητρα όλων των λεγομένων ανταρτών -δεξιών τε και αριστερών- ήταν ταπεινά και εξουσιαστικά. Καμμία ανεξαρτησία δέν τους ενδιέφερε και για καμμία ελευθερία δέν πολέμησαν. Πρόκειται για μάχη μεταξύ συμμοριών, που προσπαθούσαν να βάλουν «χέρι» σε χρηματοδοτήσεις προερχόμενες από κάθε στρατόπεδο, προσδοκώντας θέσεις εξουσίας στο μέλλον.

 
Τσώρτσιλ και Στάλιν
συνεννοούνταν θαυμάσια.

Ο Στάλιν χωρίς καμμία δυσκολία
παραχώρησε στον Τσώρτσιλ την Ελλάδα
έναντι ελευθερίας ενέργειας,
που τού επέτρεψε εκείνος στη Ρουμανία.

Έκτοτε, οι άγγλοι
θα επέβαλλαν την πολιτική τους εξουσία
στην Ελλάδα.

  

Η διάλυση τής Ομάδας Ψαρρού
Μία από τις πολλές αντάρτικές ομάδες, που είχαν σχηματισθεί εκείνο τον καιρό στην ορεινή Ελλάδα, ήταν και αυτή τού συνταγματάρχη Ψαρρού, ο οποίος βρισκόταν υπό την πολιτική καθοδήγηση τού Γ. Καρτάλη. Η ομάδα αυτή δέν βρισκόταν υπό την επιρροή τού ΕΑΜ και ως εκ τούτου υπό την σκιώδη διοίκηση τού ΚΚΕ, αλλά άρχισε να δρά κατά των δυνάμεων τού Άξονα, στα μέρη, όπου το ΕΑΜ είχε την πρωτοκαθεδρία.

Κάτι ανάλογο γίνεται και σήμερα, όπου στις διαδηλώσεις των διαφόρων εργατικών σωματείων κάποιοι μεγάλοι εργατοπατέρες θέλουν να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο και το κίνημα που εκπροσωπούν να κρατά το μονοπώλιο των διαδηλώσεων μή επιτρέποντας την παρείσφρηση συνδικαλιστικών οργάνων, που ελέγχονται από άλλα κόμματα ή εκπροσώπους (βλέπε συμμορίες).

Η αόρατη αρχή τού ΚΚΕ λοιπόν, αντιλαμβανόμενη ότι χάνει πολιτικό έδαφος, θέλησε να ανακόψει την δράση τού συνταγματάρχη Ψαρρού διαλύοντας «νταβατζηλίδικα» την ομάδα του. Στο χωριό Ταράτσα τού ορεινού όγκου τής Γκιώνας, την 22α Ιουλίου 1943, ο Ψαρρός βρισκόταν καταυλισμένος με την ομάδα του, αλλά εκεί κοντά είχε λημεριάσει επίσης μία ισχυρή δύναμη τού ΕΛΑΣ, η οποία όντας μεγαλύτερη και καλύτερα εξοπλισμένη, επιτέθηκε στην ομάδα τού Ψαρρού και τη διέλυσε.

Ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) με τους άντρες του ήταν σχετικά κοντά, αλλά δέν ήταν ενήμερος για το τί ακριβώς συνέβαινε εκεί. Τελεσιγραφικά, ο επικεφαλής τής ομάδας τού ΕΛΑΣ, Φώτης Βερμαίος, απαίτησε από τον Ψαρρό να διαλύσει την ομάδα του μέσω μίας σκιώδους διαταγής: «Αν δέν υπογράψετε το κείμενο τού συμφωνητικού, που σας έχουμε αποστείλει, έχουμε διαταγή να διαλύσουμε την μονάδα σας βιαίως, εφʼ όσον δέν μάς παραδώσετε τον οπλισμόν σας».
 
Ο Ψαρρός, αναμένοντας οδηγίες από τον πολιτικό του αρχηγό Καρτάλη, που βρισκόταν στην Αθήνα, δέν υπέγραφε το κείμενο και η επίθεση εναντίον του δέν άργησε να εκδηλωθεί. Από ποιόν όμως, διατάχθηκε ο Βερμαίος να διαλύσει την ομάδα του Ψαρρού;

Η αλήθεια είναι, ότι ο καπετάνιος αυτός τού ΕΛΑΣ, την 19η Ιουλίου πήρε ένα επείγον κρυπτογράφημα από το Γενικό Στρατηγείο τής Ρούμελης με την υπογραφή τού ταγματάρχη Ζούλα. Όμως, τα πράγματα δέν ήταν τόσο ξεκάθαρα. Απʼ ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων, το Γενικό Στρατηγείο τού ΕΛΑΣ δέν ήταν ενημερωμένο για τη διαταγή, που έδωσε «με κρυψίνοια» ο Ζούλας.
 
Η είδηση τής διάλυσης τής ομάδας τού Ψαρρού από ομάδα τού ΕΛΑΣ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία  και άμεσα συγκλήθηκε εξεταστική επιτροπή, που την αποτελούσαν οι Βλαχόπουλος, Σαράφης, Βελουχιώτης, Ζούλας, Μανιάτης και ο Τάσος Λευτεριάς. Ο Βέρμαιος εμφανίστηκε ενώπιον τής επιτροπής κι όταν ρωτήθηκε γιατί επιτέθηκε στον Ψαρρό, αυτός απάντησε με ύφος ειλικρινές και απολογητικό, ότι εκτέλεσε τη διαταγή τού Ζούλα.

Ο Σαράφης αντιλαμβανόμενος, ότι η διαταγή αυτή ήρθε απʼ ευθείας από το ΚΚΕ, αποχώρησε από την αίθουσα προβληματισμένος. Ο Ζούλας δέν αρνήθηκε, ότι έδωσε την διαταγή αυτή αφήνοντας εμβρόντητους τους συντρόφους του καπετάνιους, επειδή δέν τους ενημέρωσε καν. Όλοι όμως αντιλήφθηκαν, ότι η διαταγή ήρθε απʼ ευθείας από το ΚΚΕ και μάλιστα από κάποιο πρόσωπο, που δέν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη αυτή επωνύμως …μία αόρατη αρχή.


 

Ο Σοφοκλής Βενιζέλος (στη μέση)
με τον εφοπλιστή Ωνάση (αριστερά)
σε μια θαλάσσια εκδρομή στην Αμερική,
πριν πάει στη Μέση Ανατολή.

Όταν ο λαός στερούταν και το ψωμί ακόμα,
λόγω τού συμμαχικού εμπάργκο,
οι ρωμιοί πολιτικοί έκαναν ταξιδάκια
στο εξωτερικό με θαλαμηγούς εφοπλιστών
σχεδιάζοντας την πολιτική
μελλοντική τους καριέρα.

Ας είναι καλά τα κορόιδα, που σφάζονται…..
 

Διαφήμιση τού Γοργοπόταμου,
αποσιώπηση τού σαμποτάζ τού Ασωπού

Το σαμποτάζ τού Ασωπού ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη. Την επιχείρηση εκτέλεσαν έξι μόνον εγγλέζοι σαμποτέρ με επικεφαλής το νεοζηλανδό Ντόναλντ Σκότ, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως ικανότατος κομάντο, που η τόλμη του έφτανε στα όρια τής παραφροσύνης. Στην επιχείρηση αυτή των εγγλέζων ο ΕΛΑΣ αρνήθηκε τη συμμετοχή του, ακριβώς επειδή δέν τους ενδιέφερε κατʼ ουσία η αποτελεσματικότητα τού πολέμου κατά των δυνάμεων τού Άξονα, αλλά οι πολιτικές έριδες με τις αντίπαλες συμμορίες.

Η Ρωμιοσύνη έχει υπερδιογκώσει τη φήμη των  γεγονότων τού Γοργοποτάμου, ακριβώς επειδή συμμετείχαν αντάρτες τού ΕΑΜ και τού ΕΔΕΣ, οι οποίοι είχαν αναλάβει μόνο την εξουδετέρωση των ιταλικών δυνάμεων που φρουρούσαν τις βάσεις των πυλώνων της γέφυρας, ενώ την τοποθέτηση και την πυροδότηση των εκρηκτικών θα την ανελάμβαναν οι εγγλέζοι. Οι ρωμιοί αντάρτες όμως, δέν κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τελείως τις ιταλικές δυνάμεις μή περαιώνοντας την αποστολή τους. Τότε, οι άγγλοι κομάντο έτρεξαν ριψοκινδυνεύοντας εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, τοποθέτησαν τα εκρηκτικά και προκάλεσαν την έκρηξη σε δευτερόλεπτα μετατρέποντας τη σκοτεινή νύχτα σε μέρα.

Και πώς να μην είναι φυσικό αυτό άλλωστε; Οι ρωμιοί αντάρτες ήξεραν να χειρίζονται κουμπούρια τού 1821 και γιαταγάνια, ενώ οι εγγλέζοι, όπως και οι γερμανοί, είχαν ειδικευτεί στο σύγχρονο πόλεμο. Άλλωστε, ο Ζέρβας στη συνεργασία του με τον βρετανό κομάντο Κρίς Γουντχάουζ είχε παραδεχτεί: «Δέν συνήντησα φοβερότερο οδοιπόρο στη ζωή μου».
 
Από την άλλη μεριά, το σαμποτάζ τού Ασωπού, που ήταν απείρως σημαντικότερο, δέν έχει λάβει την δέουσα θέση στη συνείδηση τού λαού, ακριβώς επειδή οι ρωμιοί ιστορικοί δέν διαπίστωσαν τη συμμετοχή των ρωμιών κατσαπλιάδων. Ως εκ τούτου για τη ρωμέικη πολιτική ζωή στάθηκε γεγονός αδιάφορο, έστω κι αν ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα τού πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο.

 
Ο στρατηγός Σαράφης
φωτογραφίζεται με γιουγκοσλάβο αξιωματούχο.

Ποντάρισε στη σοβιετική αποικιοποίηση
τής Ελλάδας, όμως δέν τού βγήκε.

Έπαιξε κι έχασε...

 

Για παν ενδεχόμενο...
Όλα ήταν έτοιμα για παν ενδεχόμενο. Αν κέρδιζαν οι εγγλέζοι θα γύρναγε πίσω στην Ελλάδα η εξόριστη στην Αίγυπτο ελληνική πολιτική αντιπροσωπία με το βασιλιά. Το ενδεχόμενο αυτό βέβαια, δέν επιθυμούσαν οι ηγέτες τού ΕΔΕΣ, που απεύχονταν τη μοναρχία στην Ελλάδα και επεδίωκαν την λειτουργία μίας δημοκρατίας δυτικού τύπου, στην οποία θα είχαν τη πρωτοκαθεδρία.

Αν μετά το πόλεμο ο Στάλιν έπαιρνε τον έλεγχο τής Ελλάδας, τα ηνία θα λάμβαναν οι ηγέτες τού ΕΑΜ και τού ΕΛΑΣ, που καθοδηγούνταν από το ΚΚΕ. Αν τέλος κέρδιζαν οι γερμανοί, υπήρχε ήδη η αποκαλούμενη κυβέρνηση «δοσιλόγων», που καμμία σχέση δέν είχε με δοσιλογισμό αν αναλογιστούμε, ότι οι αξιωματικοί, που πρωτοστατούσαν σε αυτή, είχαν ήδη πολεμήσει με υπερβάλλοντα ηρωισμό κατά τής εισβολής των δυνάμεων τού Άξονα στη πρώτη γραμμή, την ίδια στιγμή, που οι δουλοπρεπείς πρόγονοι τού σημερινού πολιτικού συστήματος ανέβαιναν στα καραβάκια μαζί με τους εγγλέζους, για να γλυτώσουν μεταφερόμενοι στην Αίγυπτο, αφού προηγουμένως δέν είχαν ρίξει ούτε μία τουφεκιά κατά των γερμανών.

Πρόκειται για το γνωστό στη (β)ρωμιοσύνη δουλοπρεπές και ιταμό πολιτικό παίγνιο, κατά το οποίο όταν πολιτικοί καριέρας τα «βρούν σκούρα», αποχωρούν από τη χώρα και μετά από τη πάροδο τής κρίσης κι εφʼ όσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάληψη τής εξουσίας από τους ίδιους, επιστρέφουν στην Ελλάδα για πολιτική καριέρα. Το παράδειγμα αυτό έχουν ακολουθήσει άλλωστε, γνωστοί πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Βενιζέλος, ο Μεταξάς, ο Καραμανλής, η Μερκούρη, ο Αντρέας ο Παπανδρέου και πολλοί άλλοι.

 

 Στη Σικελία κι όχι στην Ελλάδα
έγινε τελικά η απόβαση
των συμμάχων στο Νότο.

Η δράση των ανταρτών στην Ελλάδα
χρηματοδοτήθηκε
και υποστηρίχτηκε από τη Βρετανία.

Αποτελούσε ουσιαστικά
μία μέθοδο αποπροσανατολισμού
των δυνάμεων τού Άξονα,
υπό την κωδική ονομαζία «Ζώα».
  

Κωδική ονομασία: «Ζώα»
Οι βρετανοί πράκτορες, που είχαν έρθει στην Ελλάδα, κατόρθωσαν μέσω μεροληπτικών χρηματοδοτήσεών τους και υποσχεσιολογιών σε διάφορα στελέχη, να δημιουργήσουν αντίρροπες δυνάμεις μέσα στο «αντάρτικο» στρέφοντας τη μία συμμορία κατά τής άλλης, ώστε μέσω τής εφαρμογής τού μακιαβελικού «διαίρει και βασίλευε», να καταφέρουν να ελέγξουν πολιτικά τη χώρα.  

Και μάλλον δέν πρέπει να είναι καθόλου τυχαία η ονομασία, που έδωσαν οι βρετανοί στρατηγοί στις πολεμικές επιχειρήσεις, που οργανώνονταν στο ελληνικό έδαφος κατά τού Άξονα και που κύριο στόχο είχαν τον αποπροσανατολισμό με τρόπο τέτοιο, ώστε να θεωρηθεί, ότι η απόβαση των συμμάχων  από Νότο θα γίνει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ τελικά έγινε μέσω Σικελίας.

Οι επιχειρήσεις των ανταρτών στην Ελλάδα, αλλά και η διαδικασία τής αλληλοεξόντωσής τους, που τη γνώριζαν και τη χειρίζονταν -όπως προείπαμε, μόνο οι βρετανοί πράκτορες- είχε την κωδική ονομασία «Ζώα», πιθανόν, γιατί οι εγγλέζοι συναναστρεφόμενοι με τους ρωμιούς κατάλαβαν με τί είχαν να κάνουν…

 
Ο άγγλος στρατηγός
Σκόμπυ
(στη μέση)
και δίπλα του οι επιμελητές
τής επιχείρησης «Ζώα»,
Ζέρβας (δεξιά) και Σαράφης.

Η διοίκηση τής αποικίας των ρωμιών
είναι εύκολη, όταν έχεις να κάνεις με ζώα.

Ίσως συμβολικά ο Σκόμπυ να κρατάει
και τη γκλίτσα (ποιμαντική ράβδο)
υπενθυμίζοντάς μας πόσο ζώα είμαστε...

 

Καταχρηστική η ονομασία Εμφύλιος Πόλεμος

«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξηλεύεται» ή κατά το κοινώς λεγόμενο, «όταν λείπουν οι εχθροί όλοι γίνονται γενναίοι». Την περίοδο, που ο Ρόμμελ άρχισε να χάνει έδαφος στη βόρειο Αφρική και τα σημάδια έδειχναν, ότι η παν-κυριαρχία τού Άξονα σταδιακά έφθινε, εμφανίστηκαν νέες αντάρτικες ομάδες και οι ήδη υπάρχουσες γιγαντώθηκαν απότομα αποκτώντας νέα μέλη, θέλοντας κατά κύριο λόγο να συμπληρώσουν το κενό τής εξουσίας, που φαινόταν, ότι θα δημιουργηθεί από την απόσυρση των δυνάμεων τού Άξονα και να καρπωθούν τα οφέλη τής διαφαινόμενης νίκης των συμμάχων.

 Τη δεκαετία τού 1980, οπότε οι εχθροπραξίες μεταξύ των διάφορων ληστοσυμμοριών βαπτίστηκαν «Εθνική Αντίσταση», ήταν η περίοδος, που γέμισε η  Ελλάδα αντιστασιακούς»!

Κυνικά θα λέγαμε, ότι οι ορειβάτες τής Πάρνηθας ή οι μικροί πρόσκοποι, που κατασκήνωναν στη Γλυφάδα για πικ νικ, μεταπολιτευτικά αναγνωρίζονταν ως αντιστασιακοί, επειδή «πετούσαν πέτρες σε διερχόμενα γερμανικά αυτοκίνητα μάρκας Volkswagen» (κι αυτό κατά δήλωσή τους) εξασφαλίζοντας συντάξεις και άδειες καταστημάτων από το χρεωκοπημένο κράτος τής Ρωμιοσύνης.

Δέν ήταν λίγοι δε αυτοί, που επικαλούμενοι τη δήθεν αντιστασιακή τους δράση, διεκδίκησαν και παράσημα, παρʼ όλο, που στην Κατοχή ήταν ακόμα αμούστακα παιδιά.
 

Τις αλληλοσφαγές αυτών των απίθανων συμμοριών, που απαρτίζονταν κατά κύριο λόγο από τρομοκράτες και ληστές τού κοινού ποινικού δικαίου και που στόχο είχαν την κατάληψη τής εξουσίας και την εκμετάλλευση επικείμενων δανειακών συμβάσεων από τη Δύση (ΗΠΑ) ή την Ανατολή (ΕΣΣΔ), την ονομάσαμε- καταχρηστικά- Εμφύλιο Πόλεμο.

 
Ο Ζέρβας,
αριστερά στο αντάρτικο
με στρατιωτική στολή
και δεξιά μεταπολεμικά
με κουστουμάκι
εποφθαλμιώντας πολιτική καριέρα…

 

Ο καιροσκόπος Ζέρβας
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας (διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Όπως τους σενεγαλέζους, κεφ. Πόλεμος αυτοκτονίας), ο Πλαστήρας είχε αρνηθεί στον Ζέρβα την κηδεμονία τού αντάρτικου κατά τού Άξονα θεωρώντας, πως ο πόλεμος αυτός έπρεπε να αποφευχθεί από την Ελλάδα με κάθε τρόπο. Παρόλα αυτά, ο αρχηγός τού ΕΔΕΣ, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την επιστολή τού Πλαστήρα με τρόπο δόλιο.

Κάθε φορά θα επιδείκνυε ένα τμήμα τής επιστολής αυτής και ποτέ ολόκληρη. Αν ήθελε να προσελκύσει κόσμο θα έδειχνε, ότι η επιστολή απευθυνόταν από τον Πλαστήρα προς τον ίδιο, δείχνοντας την υπογραφή τού «Μαύρου Καβαλάρη». Αν πάλι τους έπιαναν οι γερμανοί, θα επιδείκνυε όλη την επιστολή, που διαπνεόταν από φιλο-αξονικό πνεύμα και απολογούμενοι θα έλεγαν, ότι μάχονται κατά των κομμουνιστών, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.

Σε σχετική αρθρογραφία προς την εφημερίδα «Ακρόπολη
» (15-11-49) ο ίδιος ο Ζέρβας αναφέρει: «Είχα τώρα είς τα χέρια μου το μέσον, είχα το όργανον, το οποίον μού επέτρεπε να ομιλώ με κύρος, να ενεργώ πολύ αποτελεσματικότερα: είχα χαρτί με πρόσφατον υπογραφή τού Πλαστήρα. Άλλο τώρα τί έλεγε το χαρτί και πώς το παρουσίαζα εγώ. Το εδίπλωνα από εδώ, το ξεδίπλωνα από εκεί, έδειχνα μόνον την αρχή ή το τέλος και καμμίαν φράσιν από την μέσην, ανώδυνον όμως, που να μήν προδίδη το αληθινόν περιεχόμενον τής επιστολής».

Αυτό όμως, που δέν αναφέρει ο Ζέρβας και δέν είχε λόγο να το κάνει άλλωστε το 1949, που ο πόλεμος είχε τελειώσει και οι νικητές είχαν στεφθεί, ήταν, ότι σε περίπτωση, που ο Άξονας είχε τελειώσει νικηφόρα τον πόλεμο, αυτή ακριβώς η επιστολή τού Πλαστήρα ενδεχομένως να υπουργοποιούσε τον Ζέρβα και άλλους ΕΔΕΣίτες στην υποτιθέμενη (sic) νέα γερμανοκρατούμενη Ελλάδα, που θα επιβράβευε τους διώκτες των ΕΑΜοκομμουνιστοσυμμοριτών.

 

Μεταπολεμικά,
ο βασιλιάς επέστρεψε
από το εξωτερικό «ατσαλάκωτος»,
για να πάρει εκ νέου
τα ηνία τής εξουσίας,
την οποία πλέον θα ασκούσε
ως διπλωματικός απεσταλμένος
τής Αγγλίας.
 

Ο δηλωσίας Βελουχιώτης
Τον Ιανουάριο τού 1942, η Περιφερειακή Οργάνωσις Φθιωτιδοφωκίδος τού ΚΚΕ έστειλε ένα μήνυμα στο Πολιτικό Γραφείο από τη Λαμία:
«Ο γεωπόνος Θανάσης Κλάρας προτείνει θερμότατα να βγει αυτός αντάρτης στη Ρούμελη...». Στην πρόταση αυτή δέν απέδωσαν σοβαρή σημασία ο Γ. Σιάντος και οι επιτελείς του, διότι ακριβώς ο Θ. Κλάρας, τούς ήταν ένας εντελώς άγνωστος τύπος.

Τα αρχεία πάντως έδειχναν, ότι ο Θανάσης Κλάρας ήταν παλιό τοπικό στέλεχος τού ΚΚΕ, που όμως επί 4ης Αυγούστου είχε γίνει «δηλωσίας», είχε δηλαδή υπογράψει «δήλωση μετανοίας» για τα κομμουνιστικά του φρονήματα, ζητώντας παράλληλα «συγγνώμη» από το καθεστώς Μεταξά. Όταν έπεσε όμως το καθεστώς τού Μεταξά, όσοι κομμουνιστές είχαν υπογράψει αυτή τη δήλωση προηγουμένως, τώρα έσπευδαν πάλι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ανανεωμένο ΚΚΕ.

Εύκολα γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι αυτοί οι τυχοδιώκτες δέν διέθεταν ιδεολογική συνέπεια και προφανώς ιδέα δέν είχαν περί τού τι εστί «κομμουνισμός». Τα κίνητρά τους ήταν καθαρά καιροσκοπικά κι αυτό άλλωστε φαίνεται από τη σύνθεση των συμμοριών που συγκροτούσαν. Υπήρχαν τότε στη Ρούμελη και στην Ευρυτανία αρκετοί ληστές και ζωοκλέφτες, που ονομαζόταν «κλαρίτες» (δηλαδή είχαν βγει στο κλαρί, ήταν επικηρυγμένοι) και αυτοί ήταν ακριβώς, που διάλεξε ο Θανάσης Κλάρας για συντρόφους του, επειδή ήταν οπλισμένοι, θρασείς, γνώστες τού εδάφους και εμπειροπόλεμοι στο αντάρτικο. Διασημότεροι εξ αυτών των κλεφτών, που στρατολόγησε ο Άρης Βελουχιώτης, ήταν ο Καραλίβανος, ο Μπελής και ο Θεοχάρης, ενώ μέσω αυτών που ήταν γνωστοί ήδη στα «κλέφτικα λιμέρια», ο Βελουχιώτης κατόρθωσε και προσήλκυσε και άλλους ληστές.

Ο Βελουχιώτης, προκειμένου να διασκεδάσει τις καχυποψίες τού ΚΚΕ, που τον είχε στα κατάστιχά του σαν «δηλωσία», στάθηκε ιδιαίτερα ικανός στη διαχείριση αυτού τού συρφετού των κακοποιών, που τελικά διοίκησε με ταλέντο και αποτελεσματικότητα, γι αυτό σημειώνει ο ιστορικός, ότι «ο Άρης στο έργο του και στην προσπάθειά του να εμπεδώσει την τάξη στο περιβάλλον, που βρέθηκε και που το αποτελούσαν ληστές και κακοποιοί, και ακόμα, όπως πάντοτε ύπουλοι προδότες, ξεπέρασε τις δυσκολίες αυτές χάρις στην ψυχική του αντοχή να επιβάλει σκληρές κυρώσεις».  

 
 Ο μαύρος σκούφος, που φορούσε ο Άρης Βελουχιώτης και η προσωπική του φρουρά, έχει τη προέλευσή του στη μάχη, που έδωσε η συμμορία του ενάντια στη συμμορία τής «Λεγεώνας των Βλάχων». Συγκεκριμένα, ένας από τους φανατικούς διώκτες τής συμμορίας των βλάχων ήταν ο Νάκος Μπελής από τον Δομοκό. Μετά από μία σφοδρή καταδρομή, που εξαπέλυσαν οι συμμορίτες τού Βελουχιώτη, ο Μπελής εμφανίστηκε ενώπιον τού αρχηγού του φορώντας αυτόν τον σκούφο κι όταν ο καπετάνιος τον ρώτησε πού τον βρήκε, εκείνος αποκρίθηκε, ότι σκότωσε έναν αρχι-λεγεωνάριο των βλάχων, τού έκοψε το κεφάλι και τού πήρε και το σκούφο. Τότε, ο Βελουχιώτης διέταξε όλους τους άνδρες του να φτιάξουν τέτοιους σκούφους κι έκτοτε να τους φορούν.
    

Φουστανελοφόροι ζωοκλέφτες,
όχι εθνικοαπελευθερωτικοί αγωνιστές

Την ληστρική φύση αυτών των ορεσίβιων κλεφτών την περιγράφει με πολύ γλαφυρότητα ο άγγλος λοχαγός Ντένις, ο οποίος ήταν μέλος τής ομάδας των κομάντο, που έστειλε το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης αντάρτικου στην ελληνική επικράτεια.

Το βράδυ τής 1ης Οκτωβρίου 1942, η ομάδα των άγγλων σαμποτέρ έπεσε με αλεξίπτωτα στο όρος τής Γκιώνας. Η νυχτερινή αυτή πτώση ήταν δύσκολη, διότι οι άγγλοι κομάντο προσγειώθηκαν πάνω σε έλατα και βράχους.  Μετά την παρέλευση κάποιων ωρών κατόρθωσαν να συγκεντρωθούν μαζί με τα πυρομαχικά τους στο υψίπεδο τής Στρώμης, ώσπου σε αυτό ακριβώς το σημείο έλαβε χώρα η συνάντησή τους με μία ομάδα ληστών, που ανήκε στον ΕΛΑΣ.

Ο άγγλος λοχαγός εξιστορεί: «Καθώς σκαρφαλώναμε τα βράχια τού βουνού προβάλαν μέσα από τα δένδρα οι πέντε άντρες. Μας κοίταζαν σιωπηλοί. Ήσαν σαν ζωντανεμένες εικόνες των πολεμιστών τού '21. Φορούσαν φουστανέλα κι ένας από αυτούς είχε κι ένα κόκκινο φέσι. Τα μαλλιά τους και τα γένεια τους ήσαν μακρυά, είχαν σταυρωτές φυσιγγιοθήκες στο στήθος και στη ζώνη τους περίστροφα και σπαθιά. Ο ένας είχε και αυτόματο Τόμσον».

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι την εποχή, που ο πόλεμος για τους βρετανούς και τους γερμανούς διεξάγονταν με επιστημονική μεθοδολογία, οι ρωμιοί αντάρτες βρίσκονταν ακόμα σε πρωτόγονο επίπεδο. Ασφαλώς, δέν είναι δύσκολο να καταλάβουμε, ότι αυτοί  οι φουστανελοφόροι ζωοκλέφτες ουδεμία σχέση μπορεί να είχαν με εθνικοαπελευθερωτικές ιδεολογίες, αντιστασιακές δράσεις και κομμουνιστικές διακηρύξεις, ακριβώς διότι ήσαν εντελώς αγράμματοι.


 

 
Τους ρωμιούς αντάρτες, τους είχε χειραγωγήσει ο αγγλικός στρατός,
σύμφωνα με τα συμφέροντα τής Αγγλίας.
Μετά τον πόλεμο όμως, οι αντάρτες τής Αριστεράς, τους ήταν πλέον άχρηστοι.

Όταν ο Μοντγκόμερυ επισκέφτηκε την αγγλική αποικία της Ρωμιοσύνης κι οι ρωμιοί επιτελείς τον ρώτησαν πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες, που δέν θα συμφωνούσαν με τα νέα δεδομένα τής πολιτικής ζωής αυτού τού τόπου, εκείνος διέταξε φωνάζοντας:
«Σκοτώστε τους, σκοτώστε τους!».
 

Κωνσταντίνος Κουκίδης:
Ένας ήρωας - φάντασμα

Δέν ήταν λίγα τα γεγονότα, που ενώ μεταπολεμικά θεωρήθηκαν ηρωικά, εντούτοις είναι πλάσματα τής φαντασίας και τής εθνικιστικής προπαγάνδας. Η πρώτη περίπτωση είναι η θρυλούμενη πτώση από την Ακρόπολη στις 27 Απριλίου 1941 κάποιου δεκαεπτάχρονου εύζωνα, ονόματι Κωνσταντίνου Κουκίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη φρουρού, όταν τα στρατεύματα των Ναζί τον διέταξαν δήθεν να παραδοθεί, να υποστείλει την ελληνική σημαία και να αναρτήσει τη ναζιστική. Ο Κουκίδης, μένοντας πιστός στο πόστο του υπέστειλε την ελληνική σημαία, τυλίχτηκε μέσα σε αυτή και πήδηξε από την Ακρόπολη αυτοκτονώντας. Πολύ συγκινητική ιστορία, που όμως, είναι τελείως φανταστική. Το «γεγονός» δέν έγινε ποτέ ούτε έχει υπάρξει ποτέ στρατιώτης Κουκίδης.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Ι. Κακουδάκη, πρώην διευθυντή τής Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, «δέν υπήρξε την περίοδο εκείνη στρατιώτης με το όνομα Κουκίδης Κωνσταντίνος. Στείλαμε έγγραφα σε όλες τις μονάδες, στο ληξιαρχείο, παντού. Πήγαμε στην Πλάκα να ζητήσουμε πληροφορίες. Πραγματική μαρτυρία ως σήμερα δέν έχει υπάρξει».

Ο στρατηγός είναι απόλυτος: «Το ΓΕΣ έχει καταγράψει όλους τους φαντάρους κι όλους τους αξιωματικούς τής περιόδου. Κάπου θα έπρεπε να ανήκει ο Κουκίδης. Ούτε εύζωνας υπήρξε ούτε ήταν φαντάρος. Όλα εξετάστηκαν». Το ενδιαφέρον είναι ότι -όπως ομολογεί σήμερα ο κ. Κακουδάκης- όταν υπηρετούσε σε τάγμα νεοσυλλέκτων έκανε «εθνική διαπαιδαγώγηση», χρησιμοποιώντας ο ίδιος -ως ιστορικό γεγονός- τη «θυσία τού Κουκίδη».

Μια αναμνηστική πλάκα έστησε προ ετών ο τότε δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος στον χώρο της Ακρόπολης σε ανάμνηση τής φανταστικής πράξης τού ανύπαρκτου Κουκίδη, που σκορπίζει ρίγη εθνικής υπερηφάνειας στους ρωμιούς.

 
Μνημείο
προς τιμή τού Κουκίδη
στην Ακρόπολη.

Η Ρωμιοσύνη
τιμάει τις φαντασιώσεις της.

 

Υποστολή τής νοημοσύνης μας
Η δεύτερη περίπτωση αφορά στη δήθεν υποστολή τής γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη, έναν περίπου μήνα μετά την εισβολή, στις 30 Μαΐου 1941, από τους Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις των ίδιων, οι γερμανοί είχαν εκδώσει διαταγή απαγόρευσης τής κυκλοφορίας από την 22.00 ώρα και μετά. Εκείνοι όμως, διέσχισαν την Πλάκα και σκαρφάλωσαν στην Ακρόπολη. Οι γερμανοί φρουροί είχαν αποσυρθεί στα Προπύλαια. Οι δύο νεαροί πλησίασαν τον κοντό τής σημαίας, αλλʼ όταν έλυσαν το συρματόσχοινό της κι άρχισαν να την τραβούν, δέν κατέβαινε, γιατί τα σύρματα είχαν μπλεχθεί.

Μετά από επίμονες προσπάθειες κατόρθωσαν τελικά να την ξεμπλέξουν κι εκείνη έπεσε επάνω τους και τους σκέπασε. Ξεσκεπαστήκαν και βάζοντάς την κάτω αγκαλιαστήκαν και χόρευαν πατώντας την. Κατόπιν, έκοψαν ένα κομμάτι της και το πήραν μαζί τους, ενώ την υπόλοιπη την έριξαν στο ξεροπήγαδο, που βρίσκεται ανάμεσα στο βράχο και τα τείχη, πετώντας από πάνω της πέτρες. Τέλος, χωρίς κανένα άλλο επεισόδιο, έφυγαν από τον ίδιο δρόμο.

 

 Οι σημαίες στην Ακρόπολη
κατά την Κατοχή
.

Στη μέση η ελληνική,
δεξιά η ιταλική φασιστική
και αριστερά η γερμανική
τού πολεμικού ναυτικού.

Παρατηρήστε,
ότι η γερμανική είναι πάνω
σʼ ένα ύψωμα,
το οποίο από κάτω
διαθέτει και φυλάκιο.
Εκεί επάνω υποτίθεται,
ότι ανέβηκαν οι Γλέζος και Σάντας,
κατέβασαν τη σημαία και πανηγύρισαν,
όταν οι γερμανοί από κάτω
κοιμόνταν ή απουσίαζαν!
 

Από μόνη της η διήγηση αυτή έχει πολλά κενά: Υπό τον φόβο των γερμανικών πυροβόλων κατέβασαν μία σημαία περίπου έξη μέτρων μέσα στα σκοτάδια (οι σημαίες τα βράδια υποστέλλονται) και είχαν το θάρρος να χρονοτριβούν και να κάνουν θόρυβο χορεύοντας κάτω από τη μύτη των γερμανών. Πέταξαν τη σημαία στο ξεροπήγαδο κι έριξαν πέτρες, οι οποίες εκείνη την ώρα ενδεχομένως να προκάλεσαν θόρυβο μέσα στη νύχτα. Έχασαν δηλαδή χρόνο για να απομακρυνθούν από το σημείο εντελώς άσκοπα και παρακινδυνευμένα. Τη σημαία αυτή δέν την βρήκε ποτέ κανείς στο πάτο τού ξεροπήγαδου τής Ακρόπολης ούτε το κομμάτι, που δήθεν είχαν κόψει από αυτήν.


  


Αν σε οποιονδήποτε στρατό γινόταν ένα σαμποτάζ, το γεγονός, για ευνόητους λόγους θα επιχειρείτο να κρατηθεί μυστικό κι ασφαλώς δέν θα διαφήμιζαν τους σαμποτέρ στις εφημερίδες.
Η ανακοίνωση τού γερμανού φρούραρχου έγινε, προκειμένου να σωφρονίσει τον κόσμο και να λάβει περιοριστικά μέτρα.

   

Η μυθοπλασία στηρίχτηκε σε μιά ανακοίνωση τού γερμανού φρούραρχου στις εφημερίδες δυό μέρες μετά, όπου έκανε λόγο για υπεξαίρεση τής σημαίας.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε, ότι συνέβη το περιστατικό τής αφαίρεσης τής σημαίας, οι γερμανοί θα πρέπει να ήταν πολύ αφελείς, για να το βγάλουν στα φόρα αμέσως μετά, διότι αφʼ ενός υπήρχε κίνδυνος να αναπτερώσουν το ηθικό των κατεχόμενων κι αφʼ ετέρου η κοινοποίηση αυτή θα ξεφτίλιζε το δικό τους στρατό.

Αποτελεί κοινό τόπο μέχρι σήμερα, σε οποιονδήποτε στρατό ή δημόσια υπηρεσία ανά τον κόσμο, ότι κανείς διοικητής στρατιωτικής μονάδας, αστυνομικού τμήματος ή άλλου φορέα δέν θα κοινοποιούσε ένα γεγονός, που θα τον εξέθετε και μάλιστα στις εφημερίδες (!) με δική του κι όλας πρωτοβουλία, γεγονός εξ άλλου, που θα τον έθετε σε άμεση διαθεσιμότητα ή δυσμένεια στις προϊστάμενες αρχές κ.λπ..

Η ανακοίνωση για τη δήθεν υπεξαίρεση τής σημαίας ήταν πρόφαση (προβοκάτσια) τού γερμανού φρούραρχου, προκειμένου να δικαιολογήσει τα κατασταλτικά μέτρα, που έλαβε άμεσα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, η οποία σημειωτέον τη νύχτα, που υποτίθεται, ότι έδρασαν οι νεαροί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους (δύο βράδια πριν τη γερμανική ανακοίνωση), δέν ίσχυε ακόμα.

Αν προσέξουμε εξ άλλου, και οι υπόλοιπες παράγραφοι τής γερμανικής ανακοίνωσης δέν αναφέρονται σε πραγματικά περιστατικά, αλλά προσπαθούν προληπτικά να καθορίσουν τη συμπεριφορά των κατεχομένων. Π.χ. απαγορεύονται σχόλια τού Τύπου και τού λαού υπέρ των άγγλων ή αναφέρεται, ότι «η συμπεριφορά ευρυτέρων κύκλων τής πόλεως των Αθηνών έναντι των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων εγένετο και πάλιν ολιγώτερον φιλική» κ.λπ. κ.λπ..

Οι γκεσταπίτικες αυτές μέθοδοι θα έλυναν τα χέρια των γερμανικών κατασταλτικών δυνάμεων, που με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να προβούν σε πλήθος συλλήψεων, προσαγωγών και κατʼ οίκον ερευνών με αστεία έως και ανύπαρκτα προσχήματα.

 
Η ηρωοποίηση τού Γλέζου
ξεκίνησε με μιά συνέντευξή του
στο Ριζοσπάστη στις 25 Μαρτίου 1945
.

Η ημερομηνία, φυσικά, δέν επιλέχτηκε τυχαία.
Ανήμερα τής επετείου τού 1821 και μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα εθνικής ανάτασης, καθώς ήταν η πρώτη 25η Μαρτίου χωρίς γερμανούς μετά από τέσσερα χρόνια, είχε προφανή στόχο την ενίσχυση τού «πατριωτικού» προσωπείου τού ΚΚΕ, το οποίο είχε πληγεί λόγω των εγκλημάτων, που είχε διαπράξει.

 

Τί φαίνεται, ότι έγινε στη πραγματικότητα; Οι δύο νεαροί, αβασάνιστα, συγκράτησαν το γεγονός τού γερμανικού ανακοινωθέντος και το ξέθαψαν μετά τη φυγή των γερμανών από την Ελλάδα. Ισχυρίστηκαν κατόπιν, ότι αυτοί ήταν, που κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη και ηρωοποιήθηκαν χωρίς αντίλογο.

Κατά καιρούς μάλιστα, σημειώνονταν αντιφάσεις στα λεγόμενα τους, και για κάποιο χρονικό διάστημα δέν μιλούσαν μεταξύ τους, καθώς ο καθένας απʼ αυτούς υποστήριζε, ότι ήταν εκείνος, που κατέβασε τη σημαία. Στο τέλος όμως, τα ξαναβρήκαν κι άρχισαν να υποστηρίζουν, ότι τη σημαία την κατέβασαν κι οι δυό μαζί.

Από τη μεριά του το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται την παρέμβαση για την ανακάλυψη τής σημαίας που βρίσκεται στο πάτο του ξεροπήγαδου της Ακροπόλεως, επικαλούμενο αρχαιολογικά προσκόμματα. Γνωρίζουν βέβαια οι υπεύθυνοι  ότι δέν υπάρχει κάτι, για να ανακαλύψουν. Η είδηση αυτή θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την κατάρρευση ακόμα ενός εθνικού μύθου αντιστασιακής σημασίας.


 


Έτσι γράφει η Ρωμιοσύνη την «Ιστορία» της...
 
Αριστερά: Οι Γλέζος - Σάντας ποζάρουν μαζί με ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο όμως, έχουν αφαιρέσει από την εικόνα. Τη μεθοδολογία αυτή ακολουθούσε και ο Στάλιν, ο οποίος όχι μόνο δολοφονούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά συνέλεγε κι όλες τις φωτογραφίες, που είχε ποζάρει μαζί τους, αφαιρώντας τις μορφές τους από αυτές. Ποιό συμφέρον οδηγούσε άραγε τους δύο φοιτητές ώστε να αφαιρούν «φιλικά τους πρόσωπα» από φωτογραφίες; Τι ήθελαν να κρύψουν άραγε και για ποιό λόγο; Πηγή: Σολ. Νεοκ. Γρηγοριάδη: «Ιστορία τής σύγχρονης Ελλάδος 1941-1974», έκδ. «Καπόπουλος», Αθήνα, 1975.

Μέση: Η ίδια φωτογραφία από μιά ειδική έκδοση τού ίδιου βιβλίου από τήν Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία το 2011, που έχει υποστεί επεξεργασία στο Photoshop και το άγνωστο πρόσωπο έχει εξαφανιστεί.

Δεξιά: Η ίδια φωτογραφία χωρίς Photoshop, αλλά πετσοκομμένη, όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

 

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!
Ρίγη συγκίνησης διαπερνούν τους ρωμιούς, όταν ακούνε το τελευταίο ραδιοφωνικό μήνυμα, που εξέπεμψε το κρατικό ραδιόφωνο, όταν έμπαιναν οι γερμανοί στην Αθήνα:

«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι. Έλληνες, οι γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέλφια, κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα τού μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τα προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια. Έλληνες, ψηλά τις καρδιές. Προσοχή! Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δέν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μήν τον ακούτε. Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι τής τελικής νίκης. Ζήτω το έθνος των ελλήνων!»

Το συγκινητικό αυτό μήνυμα όμως, είναι πλαστό. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών δέν διέθετε εκείνο τον καιρό φωνογραφικά μηχανήματα. Το μήνυμα δέν ηχογραφήθηκε το 1941, αλλά το 1966!

Ο Γεώργιος Κάρτερ, παλιό βασικό στέλεχος και διευθυντής τής ΕΡΤ, εξομολογείται: «Κάθε χρόνο, από τα ραδιοφωνικά -και όχι μόνο- αφιερώματα στην 28η Οκτωβρίου, ποτέ δέν λείπει η εκφώνηση τού πρώτου πολεμικού ανακοινωθέντος με τη φωνή τού ίδιου τού εκφωνητή τού 1940, τού Κώστα Σταυρόπουλου. Αλλά αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο, σας αποκαλύπτω, ότι δέν είναι και τόσο αυθεντικό».

Και συνεχίζει διευκρινίζοντας, ότι, όταν το 1966 συγκέντρωνε υλικό για το ηχητικό ντοκιμαντέρ «Ο Μεγάλος Πόλεμος», που κυκλοφόρησε σε δίσκο LP κι επειδή η έλλειψη τού φάνηκε πολύ σημαντική, παρακάλεσε τον αρχιεκφωνητή Σταυρόπουλο να ηχογραφήσουν τα δύο πρώτα ανακοινωθέντα τού Γενικού Στρατηγεἱου, καθώς και μιά εκφώνηση για την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τού Κ. Σταυρόπουλου, εκείνος ήταν ο προ 25ετίας εκφωνητής των ανακοινωθέντων και κατά την εγγραφή τού 1966 είπε ακριβώς τα ίδια, όπως είχε πει το ʼ40 και το ʽ41. Πώς θυμόταν όμως, τί ακριβώς είχε πει πριν 25 χρόνια και ποιός μπορεί να επιβεβαιώσει αν πραγματικά είχαν εκφωνηθεί ανακοινωθέντα εκείνες τις στιγμές, ποιός τα εκφώνησε και τί ακριβώς έλεγαν;  

«Γιά να γίνει πειστικότερη τούτη η μαγνητοφώνηση την ξανάγραψα προσθέτοντάς της το θόρυβο από το κενό ενός παληού δίσκου. Θαρρώ, πως, πότε-πότε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...». («Επτά Ημέρες», ένθετο εφημ. «Καθημερινής», 31. 13. 1995).

 
«Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις
εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια...».

Το τελευταίο -υποτίθεται- μήνυμα
τού ραδιοφώνου το 1941,
το οποίο όμως,
ηχογραφήθηκε εικοσιπέντε χρόνια μετά!
  
 
Διαχρονικοί ληστοσυμμορίτες
Αφού άδειασε ο χώρος από τους οθωμανούς, οι διάφορες ληστοσυμμορίες, που λυμαίνονταν τον ελλαδικό χώρο, άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους, προκειμένου να υπερισχύσει η μία τής άλλης. Τα γεγονότα αυτά, τού 1823-25, ονομάστηκαν εμφύλιοι πόλεμοι, ενώ στην ουσία ήταν πόλεμοι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ ληστοσυμμοριών.

[Επισημαίνεται επίσης, ότι η λέξη εμφύλιος δέν περιγράφει την πραγματική φυλετική κατάσταση τού ελλαδικού χώρου των πολλών επήλυδων. Η λέξη εμφύλιος προϋποθέτει μια φυλή. Εδώ δέν υπάρχει μόνο μια φυλή, αλλά πολλές (αρβανίτες, βλάχοι, βορειοαφρικανοί, αρμένιοι, μικρασιάτες κ.λπ.)].

 
1821, 1946-49, σήμερα:
Κλεφταρματολοί, αντάρτες, λαμόγια.

Οι διαχρονικοί ληστοσυμμορίτες τής Ρωμιοσύνης.

  

Όταν με την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων άρχισε να παρουσιάζεται έντονο στο διπλωματικό ορίζοντα το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νεοπαγούς νεορωμέικου κράτους, οι ληστοσυμμορίτες άρχισαν να αποκτούν πολιτική / κομματική ταυτότητα, με απώτερο στόχο την κατάληψη κυβερνητικών θώκων, όχι όμως για να κυβερνήσουν χρηστά και φιλελεύθερα τον τόπο και τους βασανισμένους λαούς, που διεκδικούσαν ένα τιμάριο γης, αλλά για να βάλουν χέρι στα προμηνυόμενα δάνεια, που θα κατέφθαναν από τις τράπεζες τής δυτικής Ευρώπης, όπερ και εγένετο. Από τότε άρχισε η οικονομική εξάρτηση τής Ελλάδας από τις μεγάλες δυνάμεις, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και το 1946-49, όταν έφυγαν οι γερμανοί. Με την ίδια ακριβώς νοοτροπία οι ληστοσυμμορίτικες ομάδες τού 1946-49, αλληλοσφάχτηκαν γιατί έβαλαν στόχο την κατάληψη τής εξουσίας και την εκμετάλλευση των επικείμενων δανειακών συμβάσεων.

Τέλος, οι σημερινοί ρωμιοί, πιστοί στη ληστρική τους παράδοση, συντηρούν κάποια κόμματα τα οποία κύριο στόχο έχουν την κατάχρηση των δανείων (πακέτα Ντελόρ κ.λπ.), που μας  χορηγούν οι «κουτόφραγκοι» καθώς και άλλων χρηματοπιστωτικών ευκαιριών (Ολυμπιάδα 2004), με τρόπο τέτοιο, που αφενός να μην πραγματοποιούνται επενδύσεις και αφετέρου να οδηγούμαστε στη χρεωκοπία.


Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα
στέλνει περήφανο χαιρετισμό,
μιας Ανάστασης νέας χτυπά καμπάνα...

Από το αντάρτικο τραγούδι: «Στʼ άρματα»


Όλοι αυτοί, οι δήθεν αγωνιζόμενοι υπέρ βωμών και εστιών, δημιούργησαν ουσιαστικά ένα κράτος, στο πλαίσιο τού οποίου να μπορούν να διαιωνίζουν την εξουσία τους και να νομοθετούν κατά το δοκούν, ώστε οι ίδιοι να φοροδιαφεύγουν και να καταχρώνται τα δάνεια, που εισάγονται για επενδύσεις.

Με ληστρική νοοτροπία στήθηκε το κράτος μας, του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η υπανάπτυξη, το χαμηλό πνευματικό επίπεδο, η διαφθορά, τα ρουσφέτια, τα πλάγια μέσα, οι διαπλεκόμενες συναλλαγές κι άλλες παθογένειες, κι αυτό, γιατί δέν οργανώθηκε με κανόνες ευνομίας, αλλά με τους μαφιόζικους κανόνες των διαχρονικών ληστροσυμμοριτών.

 
 Αυτοκόλλητο
σε τηλεφωνικό θάλαμο
κάπου στα Εξάρχεια.

Ομάδες
τής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
φαίνεται, πως αναγνωρίζουν
τη ληστρική τους καταγωγή.
 

Η συμμορία των επαγγελματιών πολιτικών
Άλλωστε, το ίδιο το Foreign Office σε σχετικό απόρρητο έγγραφό του το Σεπτέμβριο τού 1942 μέσω τού υπευθύνου επί των ελληνικών υποθέσεων, Ντίξον, έγραφε προς το Υπουργείο Μέσης Ανατολής στο Κάιρο:

«Δεν είμεθα ακόμη έτοιμοι να πωλήσωμεν τον βασιλέα εις τους έλληνας. Εν συνόψει, η πολιτική μας επί τού παρόντος είναι γενικώς η εξής:

α. Υποστήριξις προς τον βασιλέα και την παρούσαν ελληνικήν κυβέρνησιν... Τούτο σημαίνει, ότι χωρίς να αναγκάζωμεν τους έλληνας να καταπιούν τον βασιλέα, η προπαγάνδα μας πρέπει να καταστήση απολύτως σαφές, ότι πράγματι τον υποστηρίζομεν.

β. Ουδεμία υποστήριξις τής παλαιάς συμμορίας (gang) των επαγγελματιών πολιτικών...

γ. Επειδή η "παλαιά συμμορία" των επαγγελματιών πολιτικών είναι βέβαιον, ότι θα προσπαθήση να αποκτήση λόγον...
». (Αρ.φ. 33162, έγγραφο RS)D6)G):

Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι ίδιοι οι αποικιοκράτες μας βρετανοί, χαρακτήριζαν ευθέως τους ανθρώπους, που ασχολούνταν με τη διαχείριση αυτού του τόπου, ως «συμμορίες επαγγελματιών πολιτικών» (gangsters).

Ίσως ο αναγνώστης μας διαπιστώνει κάποια συνάφεια με τη σημερινή πολιτική ζωή αυτού τού τόπου... ή μήπως όχι;


Βιβλιογραφία
 • Ian Kershaw: «Χίτλερ 1936-45 Νέμεσις», έκδ. «Scripta», Αθήνα, 2005.
 • Eric Hobsbawm: «Η εποχή των άκρων», έκδ. «Θεμέλιο», Αθήνα, 1999.
 • Barbara Jelavich: «Ιστορία των Βαλκανίων», έκδ. «Πολύτροπον», Αθήνα, 2006.
 • Georges Castellan: «Η ιστορία των Βαλκανίων», εκδ. «Γκοβόστη», Αθήνα.
 • Σολ. Νεοκ. Γρηγοριάδη: «Ιστορία τής σύγχρονης Ελλάδος 1941-1974», έκδ. «Καπόπουλος», Αθήνα, 1975.
 • Χ. Σταμάτη: «Ιστορία τής Αστυνομίας  Πόλεων 1921-71».
 • Παγκόσμια Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια.
 • Εγκυκοπαίδεια Χάρη Πάτση.
 • Διονύση Χαριτόπουλου: «Άρης ο αρχηγός των ατάκτων», έκδ. «Τόπος», Αθήνα.
 • Ρίζου Μπόκοτα: «Ποιος κρύβει το κεφάλι τού Άρη;», έκδ. «Γλάρος», Αθήνα 1987.
 • Συλλογικό: «Η ελληνική μειονότητα τής Αλβανίας», έκδ. «Κρητική», Αθήνα, 2003.
 • Ευγενίου Ταρλέ: «Ναπολέων», έκδ. «Υμηττός», Αθήνα, 1954.

Κατεβάστε δωρεάν
από την «Ελεύθερη Έρευνα»
το βιβλίο τού Άγι Στίνα: ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ


Διαβάστε επίσης

στην «Ελεύθερη Έρευνα»
:
Ο Βελουχιώτης, οι χοντροί εαμίτες τής Κατοχής και ο παπα-Ανυπόμονος
Μιας Ανάστασης νέας χτυπάει καμπάνα...
Όπως τους σενεγαλέζους
Τυχοδιώκτες και μαχαιροφόροι
Μακεδονικός Αγώνας: Από το μύθο... στην Ιστορία
Οι «αγαθουργοί κακούργοι»


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


23 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48887

  10 Απρ 2020

  ΠΟΝΗΜΑ ΕΜΕΣΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ?????????????? ΕΑΜ-ΕΛΑΣ 80% ΑΠΟΔΟΧΗ Στις πρώτες ιταλικές εκλογές μετά την κατάρρευση του φασιστικού καθεστώτος, το 1946, ήταν καθοριστικής σημασίας να μην νικήσει το κοινό ψηφοδέλτιο των κομμουνιστών με τους σοσιαλιστές. Ήδη την επαύριον της απελευθέρωσης, η Ουάσινγκτον είχε καταφέρει να βάλει φρένο στα σχέδια του Τσώρτσιλ να κάνει και στην Ιταλία ό,τι έκανε στην Ελλάδα. Ακύρωσε το βρετανικό σχέδιο στρατιωτικής συντριβής των κομμουνιστών ανταρτών................................. https://slpress.gr/diethni/oi-kozakoi-xanarchontai-stin-italia-epistrofi-ston-psychro-polemo/

 • Ανώνυμος 44352

  10 Δεκ 2017

  https://www.youtube.com/watch?v=s3wcpQn_znA

 • Ανώνυμος 44348

  8 Δεκ 2017

  Μια ιστορική φωτογραφία. Ο Μάρκος Βαφειάδης (στο κέντρο με την πλούσια κόμη) με την ηγεσία του ΚΚΕ όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983. Διακρίνονται από δεξιά Κώστας Τσολάκης (με την πλάτη), Γιώργης Τρικαλινός, πίσω του ο Χαρίλαος Φλωράκης και μπροστά τους ο νεαρός τότε Σπύρος Χαλβατζής, ενώ πιο πέρα ο Μίκης Θεοδωράκης και πίσω του δεξιά ο Μίμης Ανδρουλάκης, τσουγκρίζουν τα ποτήρια με το τσίπουρο υποδεχόμενοι τον πρώην ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΔΣΕ που επέστρεψε από την Σοβιετική Ένωση.
  http://news.in.gr/features/article/?aid=1500181343

 • Ανώνυμος 43753

  27 Αυγ 2017

  Ανώνυμος 35146 Η άδεια καρότσα κάνει πιο πολύ θόρυβο απο την γεμάτη, έτσι και εσύ ως άδειος μέσα του άνθρωπος γράφεις και γράφεις και γράφεις, παντού σε όλα τα άρθρα δικά σου σχόλια βλέπω. Μείνε έτσι άδειος μέσα σου σε όλη σου την ζωή, μέσα στην κακία και το ψέμα θα πεθάνεις, υπάνθρωπε.

 • Ανώνυμος 43752

  27 Αυγ 2017

  Καταπληκτικό το άρθρο, με αλήθειες κρυμμένες καλά απο το φασιστικό ελληνικό κατεστημένο. Δυστυχώς στα σχολεία ακομή και σήμερα διδάσκουν ψέματα αντι να τους δείχνουν την ωμή αλήθεια. Συνεχείστε την καλή δουλειά.

 • Ανώνυμος 43676

  16 Αυγ 2017

  Ανώνυμος 42962

  Αν θεωρούσες τα άρθρα της ΕΕ παιδικά αφελή αναγνώσματα, δεν θα καθόσουν να σχολιάζεις ξανα αι ξανά εδώ, τόσο πολύ σε ενοχλεί η αλήθεια, να διαβάζεις τα χάλια σας σαν λαός.

  Όσο για το Ευρωλιγούρηδες, Διεθνολιγούρηδες, καταρχάς εσείς οι πεινασμένοι απο ζωή και ποιότητα Ρωμιοί λιγουρεύεστε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμο και τρέχετε για δουλειά και ζωή στην Ευρώπη, εσείς οι "Καθαρόαιμοι" όταν σας βολέψει βάζετε αλλοδαπούς στα κρεβάτια σας και όταν βολέψει το παίζετε ρατσιστές (ανακάτεμα λαών που θελετε να λέγεστε και ράτσα-φυλή τρομάρα σας), δεν είσαστε έθνος εσείς οι Ρωμιοί, ανακάτεμα φυλλών-λαών είσαστε, δες τα ποικίλα εξωτερικά χαρακτηριστικά σας, Σλάβοι, Αρβανιτες (αλβανοι χριστιανοί), Τούρκοι, Αρμένοι, Βλάχοι (ρουμάνοι), Αθίγγανοι

 • Ανώνυμος 42962

  25 Μαΐ 2017

  Μετά τους Ευρωλιγούρηδες της τελευταίας 25ετίας έχετε τα πρωτεία ως Διεθνολιγούρηδες ....των πολυεθνικών..... περνάω πάντως χαλαρά και ευχάριστα κάποια απογεύματα διαβάζοντάς σας ως παιδικό αφελές και ανιστόρητο ανάγνωσμα..... συνεχίστε, μας ξεκουράζετε.....

 • Ανώνυμος 42630

  9 Μαΐ 2017


  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=397933
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/04/29/koukidis/

 • Ανώνυμος 40941

  8 Φεβ 2017

  ΑΓΙΣ ΣΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ....ΤΣ...........
  ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
  ΓΥΡΙΣΤΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ..
  ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ .........

 • Ανώνυμος 39030

  15 Ιουλ 2016

  Και τόση αξιοπρέπεια έχετε σαν λαός που δεν πέρασαν λίγα χρόνια απο την λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου και τρέξατε στην Γερμανία για δουλειά, τους κάνατε φίλους, τους βάλατε στα κρεβάτια σας. Πάρε παρά;δειγμά Έλληνες της Γερμανίας σήμερα, ζούν στην Γερμανία, έχουν φίλους Γερμανούς, πολλοί/πολλές έχουν δεσμούς με Γερμανίδες/Γερμανούς και πάλι τους βρίζουν. Άφήστε το "λεβέντες" μου, δεν σας πέρνει να μιλάτε άσχημα για τους Γερμανούς, διότι και ηρωικά να είχατε αντισταθεί στην κατοχή, ανταλλάξατε τις ψυχές των σφαγμένων συμπατριωτών σας εκείνγης της εποχής, για το χρήμα, την βόλεψη και το κρεβάτι.

 • Ανώνυμος 38755

  6 Ιουν 2016

  Η μεσόγειος ανήκει στον Μπομπ Σφουγγαράκι... έτσι πρέπει να σκέφτεσαι όταν διαβάζεις το οτιδήποτε εδώ μέσα... !!! ο απόλυτος Ιστορικός μηδενισμός των πάντων χωρίς αξιόπιστες πηγές και αρχεία... δεν πειράζει πλάκα έχει... αλλά όποιος σας παίρνει στα σοβαρά πρέπει να τον δει γιατρός...

 • Ανώνυμος 38714

  30 Μαΐ 2016

  κραυγαζει η ανθελληνικη σου εμπαθεια μηδενιζοντας τη δραση ολων των Ελληνων της εποχης εξεροντας των δοσιλογων που ειχαν το θαρος να παραμηνουν στη χωρα κ να συνεργαστουν με το φασιστα κατακτητη αντι να την κοπανισουν οπως τα αλλα λαμογια.και πραγματι καποιους ανιστοριτους μπορη να τους πησεις να βγαλεις ψευτες τους ιστορικους ως στρατευμενους.Εμενα ομως,εμενα που τρια σπιτια στο χωριο μου ειναι ακομα καμενα γιατι τολμησαν οι αντρες της οικογενειας μας να ανεβουν στο βουνο να πολεμισουν τον κατακτητη κ τους συνεργατες του,εμενα που τη γιαγια μου την εκαψαν αργοτερα ζωντανη οι ιδιοι συνεργατες αυτη τη φορα των αγγλων,εμενα που τραβαγανε τον πατερα μου 15 χρονια συνολο σε φυλακες κ εξοριες για το ποινικο οπως εσυ λες αδικημα του αγωνιστη για ελευθερια κ κοινωνικη δικαιοσυνη και που οταν οι βασανιστες του λεγανε γιατι ρε Σταυρο δεν υπογραφεις να πας στα παιδια σου τους απαντουσε γιατι αγωνιζομαι για τα παιδια ολου του κοσμου.Ε λοιπον ΕΜΕΝΑ ΔΕ ΜΕ ΠΗΘΕΙΣ....

 • Ανώνυμος 38503

  8 Μαΐ 2016

  .ο κειμενογράφος τέλος πάντων που θέλει να καταλήξει σαν ηθικό δίδαγμα;
  ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
  ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ
  ΧΡΕΟΣ ΕΚΤΕΛΕΙ
  ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ [ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ] ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ [ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΤΟΥ]

 • Ανώνυμος 37917

  24 Μαρ 2016

  γράφονται κάποιες αλήθειες στο κείμενο,αλλά αποκρύπτονται περισσότερες....η αντίσταση κατά των γερμανών περνάει σε αμελητέο φόντο ως κατσαπλιάδικη ενέργεια έτσι αβασάνιστα γιατι το θέλει ο κειμενογράφος....δηλαδή το αντάρτικο της γιουγκοσλαβίας και της γαλλίας ήταν αντίσταση και το δικό μας συμμορία; είστε προφανώς για γέλια και κλάματα,η προσπάθεια εμφάνισης δήθεν κάποιας αντικειμενικότητας καταλήγει σε περιφρόνηση της εθνικής αντίστασης απ' όπου κι αν προερχόταν,η χώρα ειχε και έχει διαχρονικά προβλήματα τόσο με το ανεπαρκέστατο πολιτικό προσωπικό όσο και με τους πελάτες τους....ο κειμενογράφος τέλος πάντων που θέλει να καταλήξει σαν ηθικό δίδαγμα;

 • Ανώνυμος 36717

  19 Ιαν 2016

  ΓΡΑΦΕΙ Η '''' ΕΛΕΥΘΕΡΗ''' '''''ΕΡΥΕΝΑ'''' , ΕΙΡΩΝΙΚΑ [ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΛΑΟ ΕΧΕΙ ΜΕΝΟΣ] «Ιλλυριοί» ζουν ανάμεσα
  στους «μακεδόνες» τής ΠΓΔΜ.
  Νοτιότερα ζουν «έλληνες».
  ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ,ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.......ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΛΑΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΟ.....
  ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ....ΟΙ '''ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.....ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ..... ΟΙ '''ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ''' ΜΙΛΑΝΕ ΣΛΑΒΙΚΑ ΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ [ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΣΛΑΒΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 800 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΑΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ] ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ [ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ....ΑΡΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΥΤΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ....ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ......
  ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ '''''ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ''''''..... ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ.....ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΙΛΛΥΡΙΚΑ [ ΜΟΝΟ 500 ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΚΑΖΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ Η ΑΠΛΑ ΠΑΛΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΡΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ]...ΑΡΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ [ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΤΑΤΙΝΗΣΤΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΦΟΥ ΜΙΛΙΟΤΑΝΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ......ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΑ,...ΑΦΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΒΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΟΡΥΤΣΑ [ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ]....ΑΡΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ....''''ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ''' ΚΑΙ ''''ΙΛΛΥΡΙΩΝ'''''..... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ[ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ] ....ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΕΜΑΣ.....ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙ....

 • Ανώνυμος 36160

  16 Δεκ 2015

  ποιους πηρες στα σοβαρα ρε φιλε;;;..αυτους;;;..δεν ηξερες...δεν ρωταγες..

 • Ανώνυμος 35690

  3 Νοε 2015

  πολυ χολη,κ απολυτος μηδενισμος,στην εννοια της εθνικης αντιστασης,Κριμα γιατι πολλες φορες σας πηρα στα σοβαρα,αλλα τελικα φαινετε οτι ουτε τοσο ενημερωμενοι ειστε οπως προβαλλεστε.1

 • Ανώνυμος 35155

  2 Αυγ 2015

  Πραγματικά, γνώριζα λίγα απο εκείνη την εποχή όπως οι Ρωμιές που τρίβονταν με Γερμανούς, με αποτέλεσμα να υποστείλει με την υσήχια του την Ναζιστική σημαία ο Ρωμιός ήρως Γλέζος, ο Μεταξάς που είπε ΝΑΙ στους Άγγλους απο φόβο και αναγκάστικε έπειτα να πεί το όχι στους ομοϊδεάτες του Γερμανούς και Ιταλούς, αλλά και ο Κωνσταντίνος Κουκίδης παραμύθι; Πραγματικά ζούμε σε κόσμο απάτης που κυριαρχεί το ψέμα. Η αλήθεια ήτανε και θα παραμείνει θαμένη και όποιος πάει να την ξεθάψει θα έρχετε αντιμέτωπος με τους Ρωμιούς, όλο αυτό επειδή ταιριάζει το βολικό ψέμα για τους νεορωμιούς, τους βολεύει για πολλούς λόγους να είναι απόγονοι αρχαίων ελλήνων και ηρώων.

 • Ανώνυμος 35146

  31 Ιουλ 2015

  ΣΤΟΝ ΛΑΤΙΝΟ ΓΡΑΦΕΑ ΑΣΗΜΟΝ ΑΕΣΤΥΛΙΑ ΝΟΟΝ
  ΚΑΙ Η ΧΟΛΗ ΣΑΣΤΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΛΕΥΑΣΜΑ.
  ΜΠΡΑΒΟ !!ΓΛΥΚΙΑ Η ΩΜΟΦΑΓΙΑ
  ΧΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΟΥ
  ΝΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΔΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙΣ
  ΑΕΙ ΝΕΜΕΣΗ ;; ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΓΕΙΣ ΑΑΤΗ ΜΟΥ.

 • Bielidopoulos

  1 Ιουν 2015

  ~
  Τον αρχιστράτηγο του ΕΛ.ΑΣ. Στ.Σαράφη τίμησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64195553

 • Ανώνυμος 33568

  22 Απρ 2015

  ΩΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ... ΟΥΤΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΠΙΓΚΕΛ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΣΗ ΧΟΛΗ .... ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

 • Ανώνυμος 29645

  9 Σεπ 2014

  http://el.wikipedia.org/wiki/Έκθεση_Πόρτερ

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 29423

  2 Αυγ 2014

  Ο Νάκος (Ιωάννης) Μπελής του Ανέστη, από την Ομβριακή Δομοκού, σύζυγος της Αφροδίτης Φραγκάκη από την Μήλο, ήταν ζωέμπορος στη διάρκεια της Κατοχής, ουδεμία σχέση είχε με την «αντίσταση» ή με την αντίσταση και δολοφόνησε το 1942, στην πλατεία του Δομοκού, μπροστά στο καφενείο του Μαϊμάνη τον Ζαρίμπα από τον Δομοκό, με τον γαμπρό του οποίου είχε οικονομικές διαφορές. Μετά την δολοφονία το έβαλε αμέσως στα πόδια για να μη συλληφθεί και ζούσε ως φυγόδικος. Ως φυγόδικος κάθισε και σκέφτηκε πρακτικά και διαπίστωσε ότι δεν τον συνέφερε η ζωή του διωκόμενου για δολοφονία και αποφάσισε να προσχωρήσει στην «αντίσταση» και περνώντας από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ να μετατραπεί από εγκληματίας σε «ήρωα». Η πρώτη του «αντιστασιακή» πράξη ήταν άλλη μια δολοφονία, αυτή του τσιφλικά Μαραθέα από το Νέο Μοναστήρι (Τσόμπα), η απαγωγή για λύτρα του δωδεκάχρονου Γιωργάκη, γιου του Μαραθέα και ο βιασμός κατά συρροή του παιδιού κατά τη διάρκεια της απαγωγής του από ένα σύντροφο του Νάκου Μπελή, τον καπετάν Αχιλλέα. Στο τέλος ο Νάκος Μπελής και η «αντιστασιακή» συντροφιά του δολοφόνησαν και τον Γιωργάκη Μαραθέα παίρνοντας και τα λύτρα από την χαροκαμένη μάνα του παιδιού που δεν γνώριζε ότι σκότωσαν το παιδί της και απελπισμένη το αναζητούσε επί χρόνια.