ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΜΥΘΟΙ
ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ
ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

Η δήθεν αδιαφορία
των αλβανών προς τη θρησκεία

Η «εμπλοκή» τής θρησκείας με την εθνική ταυτότητα στα Βαλκάνια αποτελεί ένα σημαντικό σημείο για την κατανόηση, την ερμηνεία και την ανάγνωση ως εθνικής (εθνικιστικής) αφήγησης. Καθώς σημειώνει η ιστορικός Μιράντα Βίκερς, «στα Βαλκάνια, η θρησκεία, ο πολιτισμός και η πολιτική είναι πάντα κοντινοί συνοδοιπόροι».

Ο Γκασμέντ Καπλάνι, (αλβανός, που από το 1991 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, πτυχιούχος τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και διδάκτορας Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης τού Παντείου Πανεπιστημίου), μελετά μια αγροτική κοινωνία, την αλβανική, επιστρέφοντας όμως, στην κομβική θεματική τής διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας.

Σε αντιθέση με τη δική μας περίπτωση (σ.σ. διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Zorba the christian), ο αλβανικός εθνικισμός όχι μόνο δέν χρησιμοποίησε τη θρησκεία ως συγκροτητικό - συστατικό του στοιχείο, αλλά το ακριβώς αντίθετο, έτεινε να την υποκαταστήσει.

Η γλώσσα, το αίμα, η γη, αυτά ήταν τα υλικά, με τα οποία πλάστηκε η αλβανική εθνική ταυτότητα. Στον βαθμό, που ο «αλβανισμός» θεωρήθηκε κι αυτός θρησκεία (σύμφωνα με τον αφορισμό τού αλβανού εθνικιστή Πάσκο Βάσσα), έχει ενδιαφέρον να αναρωτηθεί κανείς για τις απώτερες συνέπειες τής σχέσης, που συνάπτεται ανάμεσα στις παραπάνω συνθήκες και την ιστορία.

Ο Καπλάνι πάντως, υποστηρίζει, ότι οι μυθευτικές - εργαλειακές χρήσεις δέν έλειψαν, μόνο, που τα πρόσημα ήταν αντεστραμμένα. Ο μύθος δέν αφορούσε μια δήθεν οργανική σχέση έθνους και θρησκείας, αλλά το ακριβώς αντίθετο, ότι οι αλβανοί ανέκαθεν αδιαφορούσαν για τη θρησκεία.


Η γενναιόδωρη Ελλάδα,
εκείνη τής ευθύνης και τού ανοιχτού μυαλού,
με σεβάστηκε και με αγάπησε.
Τη σεβάστηκα και την αγάπησα κι εγώ.
Αυτή η Ελλάδα, είναι από τα πιο πολύτιμα κομμάτια,
που κουβαλώ μέσα μου.
Η Ελλάδα των παρανοϊκών εθνικιστών
και τής τσαπατσουλιάς
δέν με χωνεύει και δέν τη χωνεύω κι εγώ με τίποτα!
 Γκασμέντ Καπλάνι, gazikapllani.blogspot.gr.

 
 

Ο ιστορικός και καλός γνώστης τής αλβανικής ιστορίας, Νόελ Μάκλομ, αναφέρει τους τέσσερις κύριους αλβανικούς εθνικούς μύθους:

1. Το μύθο τής καταγωγής.

2. Το μύθο τής ιστορικής προτεραιότητας («είμαστε οι πιο παληοί σʼ αυτή την περιοχή»).

3. Το μύθο των συνεχών αγώνων τού έθνους για την επιβίωση.

4. Το μύθο τής αδιαφορίας των αλβανών προς τη θρησκεία. (Noel Malkolm: «Mitet e identietit kombëtar shqiptar» στο «Roli i miteve në historinë et Shqipërisë, ed Përpjekja», τ. 15-16, 1999, Τίρανα).


Σύμφωνα με αυτό τον τελευταίο εθνικό μύθο, η θρησκεία στη ζωή των αλβανών καταλαμβάνει, και καταλάμβανε ανέκαθεν, μια εντελώς περιθωριακή θέση. Αυτό συμβαίνει και λόγω μιας εγγενούς τάσης αδιαφορίας προς την θρησκεία, που κατέχει και κατείχε πάντα τους αλβανούς.

Την αντίληψη αυτή μπορεί να τη συναντήσει κανείς ακόμα και σε επιστημονικές και ιστορικές αναλύσεις σημαντικών αλβανών λόγιων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τού πατέρα τής αλβανικής εθνογραφίας Ε. Τσαμπέι, σύμφωνα με τον οποίο, από τον αλβανικό λαό -ο οποίος διακρίνεται για τον ισχυρό και το δυναμικό του χαρακτήρα- λείπει η αφοσίωση στη θρησκεία,  επειδή «η ψυχή τού αλβανικού λαού είναι απολύτως ρεαλιστική και προσηλωμένη στα εγκόσμια». (Eqrem Çabej, «Shqiptaret midis Perendimit dhe Lindjes, ed. MCM 1994, Τίρανα, σ. 27).
 
 


Η πρόσοψη τού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου των Τιράνων
είναι διακοσμημένη με ένα μωσαϊκό από αλβανικούς εθνικούς μύθους,
που διαμόρφωσαν την αλβανική εθνική ταυτότητα.
  

Το αλβανικό θρησκευτικό τοπίο, όμως, παρουσιάζεται αρκετά πιο σύνθετο και πολύπλοκο. Άλλωστε, δεν είναι δύσκολο, για όποιον έχει ζήσει και μελετήσει για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα την Αλβανία, να διαπιστώσει -προσέχοντας πάντα να μήν προβεί σε καταχρηστικές γενικεύσεις και απλουστεύσεις- ότι στις διαπροσωπικές και τις κοινωνικές σχέσεις η θρησκευτική ένταξη επηρεάζει τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να εκδηλώσει κανείς την «ταυτότητά» του ή, ακριβέστερα, τις ταυτότητές του.

Το θρησκευτικό ανήκειν δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα «χώρο» φορτισμένο με σύμβολα και κώδικες, που συχνά χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την κατασκευή τής εικόνας τού Εαυτού και τού Άλλου:

Οι ορθόδοξοι λένε, ότι είναι οι πιο γνήσιοι αλβανοί, γιατί ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι η πιο παλαιά θρησκεία των αλβανών. Η εικόνα, που έχουν για τους μουσουλμάνους είναι αρνητική, επειδή τους θεωρούν, ότι δέν είναι αληθινοί αλβανοί, γιατί συνεργάστηκαν για πέντε αιώνες με τους τούρκους και δέχτηκαν τη θρησκεία τους... Από την πλευρά τους οι μουσουλμάνοι υποστηρίζουν, ότι είναι οι πιο γνήσιοι αλβανοί, επειδή είναι μεγάλοι πατριώτες. Εκείνοι αντιστάθηκαν στους σέρβους και ήταν η βάση τής εθνικής αναγέννησης, ενώ οι ορθόδοξοι ήταν πουλημένοι στους έλληνες και οι καθολικοί στους ιταλούς. Τέλος, οι καθολικοί υπόστηρίζουν, ότι είναι οι μόνοι γνήσιοι αλβανοί, επειδή διατηρούν στα βουνά ακόμα το αλβανικό Kanuni, τον πιο παληό αλβανικό κώδικα τιμής, ενώ οι άλλοι έχουν δανειστεί ξένα ήθη και έθιμα. (Rajawantee Lakshman-Lepain, «Albanie: le enjeux de la reislamisation» στο «Le nouvel islambalkanique, les musulmans, acteurs du post-communisme 1990-2000», ed. Maisonneuve & Larose, Παρίσι, 2001. Διαβάστε επίσης: Gilles de Rapper: «”Culture” and the re-invention of myths in a border area of southern Albania» στο Stephanie Schwander-Sievers and Bernd J. Fischer, «Albanian identities, myth, narrative and politics», ed. C. Hurst & Co. Publishers Ltd., Λονδίνο, 2002).

Παράλληλα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει στην Αλβανία τους πολυάριθμους μεικτούς γάμους ανάμεσά σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Την αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων μουσουλμάνων και χριστιανών για τις γιορτές τού Πάσχα και τού Bayram. «Εκδηλώσεις», (που μπορεί ή μπορούσε να βρει κανείς και σε άλλα μέρη των Βαλκανίων), όπως εκείνη στην καθολική εκκλησία τού αγίου Αντωνίου τής Πάντοβα στην πόλη Λάτς τής βόρειας Αλβανίας, την οποία, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, την επισκέπτονται μαζί μουσουλμάνοι και χριστιανοί προφέροντας τις κοινές προσευχές τους. Φαινόμενα, που οδηγούν τον ίδιο παρατηρητή να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι «για έναν αλβανό, λίγη σημασία έχει σε ποιό θεό απευθύνεται η προσευχή, το ουσιαστικό είναι να ακούγεται η προσευχή» (ό.π).

Τέτοια παραδείγματα αντλούμενα από την καθημερινή πράγματικότητα διατηρούν αναμφίβολα τη σπουδαιότητά τους, αλλά, περιοριζόμενοι μόνο σε τέτοιου είδους διαπιστώσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παγιδευτούμε μέσα στα
όρια μιας μεροληπτικής οπτικής. Ωστόσο, για να δούμε πώς παράγονται τέτοια φαινόμενα, αλλά ενδεχομένως και η αναίρεσή τους, οφείλουμε να εξετάσουμε πρωτίστως τις συνθήκες, τον τρόπο και τους όρους, με τους οποίους αναδύεται, συγκροτείται κι εξελίσσεται ο αλβανικός εθνικισμός και η αλβανική εθνική ταυτότητα στην μετά-οθωμανική εποχή.


Θρησκεία
και ανάδυση τής αλβανικής εθνικής συνείδησης    

Ο αλβανικός εθνικισμός εμφανίζεται με σημαντική χρονική καθυστέρηση (τέλος 19ου - αρχές 20ού αιώνα) σε σύγκριση με εκείνον των σέρβων και των ελλήνων. Αρχικά, συγκροτείται ως μια «εθνική» λογοτεχνία, η οποία εντάσσεται στο ρεύμα τού ρομαντικού εθνικισμού. Θα μπορούσε να ονομάσει κανείς αυτή την περίοδο και «αλβανικό πρωτο-εθνικισμό» (αρχές 19ου αιώνα).

Οι πρωταγωνιστές και οι «εκπρόσωποι» τού αλβανικού πρώτο-εθνικισμού είναι χριστιανοί αλβανόφωνοι τής Κάτω Ιταλίας, επηρεασμένοι σαφώς από τις εθνικιστικές ιδέες, που είχαν διαδοθεί στην ιταλική χερσόνησο. Οι συνεχιστές αυτού τού ρεύματος, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Βουκουρέστι, εκπροσωπούσαν όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Η «πολυθρησκευτική» αυτή συνύπαρξη στο επίπεδό τής αλβανικής εθνικιστικής ελίτ συνεχίζεται και διατηρείται κι όταν περνάμε πλέον στην εποχή τής δυναμικής προβολής και εκδήλωσης τού αλβανικού εθνικισμού (αρχές τού 20ού αιώνα). Ο εθνικιστής φραντσεσκάνος ιερέας και ποιητής Γκέργκι Φίστα είχε «αγαστή» συνεργασία με τον εθνικιστή ορθόδοξο ιερέα και λογοτέχνη (και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο) Φαν Νόλι και εκείνος, από την πλευρά του, με τον εθνικιστή λόγιο μουσουλμάνο Φαΐκ Κονίτσα... Θα έλεγε κανείς, ότι δεν δυσκολευόμαστε πολύ να συμπεράνουμε, ότι η αλβανική εθνικιστική ελίτ ήταν εξ αρχής «πολυθρησκευτική».

Διαφοροποιούμενος από τον εθνικισμό των γειτόνων (σέρβων και ελλήνων), όπου ενσωματώθηκαν πολλά στοιχεία τής θρησκευτικής ταυτότητας, ο αλβανικός εθνικισμός δέν συγκροτήθηκε διεκδικώντας και προβάλλοντας ως διακριτό του σημείο το θρησκευτικό στοιχείο. Είναι γεγονός, ότι, αρχής γενομένης τού Συνδέσμου τού Πρίζρεν (1878) -η οποία εκτιμάται ως η πρώτη οργανωμένη και δυναμική εκδήλωση τής αλβανικής εθνικιστικής συνείδησης-, το εθνικό ανήκειν και η εθνική ταυτότητα αρχίζει να προβάλλει ως η υπέρτερη μορφή ταυτότητας, αξιώνοντας τον παραμερισμό κάθε άλλου τύπου ταυτότητας (είτε επρόκειτο για τη θρησκευτική, είτε για την τοπική). 'Οπως σημειώνει η ιστορικός Μ. Βίκερς: «Όταν πια έγινε εμφανής η παρακμή τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, η έμφαση μεταφέρθηκε περισσότερο στο ξεπέρασμα των πολιτιστικών και γλωσσικών και λιγότερο των θρησκευτικών διαφορών [...] Όλες οι θρησκευτικές κοινότητες τής αυτοκρατορίας είχαν δικά τους σχολεία, πλην των αλβανών, που εκπαιδεύονταν ως τούρκοι. Για να επιτευχθεί η ενότητα τού αλβανικού λαού, τα νέα σχολεία δέν θα έπρεπε να έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα». (Miranda Vickers: «Οι αλβανοί», έκδ. Οδυσσέας, Αθήνα, 1997).

Ενώ ένας από τους πρωταγωνιστές τού αλβανικού εθνικισμού, ο ορθόδοξος Βεκιλχάρτζη -ο οποίος το 1850 ίδρυσε τον Αλβανικό Εκπολιτιστικό Σύνδεσμο- υποστηρίζει, ότι «η Αλβανια δέν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους αλβανούς, οι αλβανοί δέν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την αλβανική γλώσσα και αυτή δέν μπορεί να υπάρξει χωρίς δικό της αλφάβητο και σχολεία
» (ό.π.).

Οι πρωτεργάτες και οι διαμορφωτές τής εθνικής ιδεολογίας δέν χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως μεσολαβητικό στοιχείο, που εξασφαλίζει την ενότητα τού έθνους, αλλά στηρίζονται αποκλειστικά στη γλώσσα, την ιστορία και την αιώνια φυλετική συνέχεια των αλβανών ανά τους αιώνες. Πρόκειται για έναν εθνικισμό τού τύπου «Γλώσσα, Αίμα και Γη».

Στη διάρκεια τού χρόνου έχουμε την εκτύλιξη και εμπέδωση μιας «άλλης θρησκείας», τού «αλβανισμού». Γράφει ο ιστορικός Roberto Morozzo della Rocca: «Οι αλβανοί καθολικοί είχαν ως πνευματική τους αναφορά το Βατικανό, οι αλβανοί ορθόδοξοι είχαν το οικουμενικό πατριαρχείο, οι σουνίτες αλβανοί την Umma  των πιστών τού Προφήτη και τους άγιους τόπους, οι αλβανοί μουσουλμάνοι μπεκτασίδες κήρυτταν ένα είδος οικουμενικού πανθεϊσμού, και όμως όλοι ήταν σύμφωνοι να κηρύττουν αφοσίωση και αγάπη για την πατρίδα τους». (Roberto Morozzo della Rocca: «Nazione e religione in Albania 1920-1944», ed. Il Mulino, Μπολόνια, 1990).

Η διαδικασία αυτή όμως, δέν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Σημαδεύτηκε και εξακολουθεί να σημαδεύεται από συγκρούσεις και αντιφάσεις, ακόμα και από τραγικές εμπειρίες, όπως ήταν η περίοδος τού ολοκληρωτισμού (1945-1991), όταν το αλβανικό Σύνταγμα όρισε, ότι η επίσημη θρησκεία τής Αλβανίας είναι η αθεΐα (1968).


«Η θρησκεία τού αλβανού είναι ο αλβανισμός!»
Στην περίοδο τής «εθνικής αφύπνισης» και τής συγκρότησης τής αλβανικής εθνικής ταυτότητας, φαίνεται, ότι η προσπάθεια των αλβανών εθνικιστών δέν ήταν επικεντρωμένη μόνο στην υπέρβαση των πολιτιστικών και των γλωσσικών διαφορών -όπως σημειώνει η Βίκερς- αλλά και των θρησκευτικών διαφορών.

Η αλβανική εθνική συνείδηση ήταν κεκτημένο των ηγετών τού αλβανικού εθνικισμού, αλλά δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς, ότι το ίδιο συνέβαινε και με το «λαό». Φαίνεται άλλωστε, πως αυτός ήταν ο κύριος λόγος, για τον οποίο, ο οθωμανός κυβερνήτης τού Λιβάνου και αλβανός εθνικιστής Πάσκο Βάσσα θα καλέσει το 1880 («κάλεσμα», που θα χρησιμοποιηθεί με τραγικές συνέπειες για την επιβολή τής αθεΐας στην Αλβανία περίπου έναν αιώνα μετά) τους συμπατριώτες του να παραμερίσουν τις θρησκευτικές διαφορές και να ενωθούν γύρω από τη νέα αναδυόμενη θρησκεία με το όνομα Αλβανία:

Αλβανοί, αδελφοκτόνο πόλεμο έχετε ξεκινήσει [...]
Μερικοί λένε είμαστε τούρκοι, άλλοι λένε λατίνοι,
μερικοί, ότι είναι Έλληνες και άλλοι, πως Σλάβοι είναι.
Μα είστε αδέλφια, βρε κακότυχοι!
Οι ιερείς και οι χοτζάδες σάς έχουν πάρει τα μυαλά,
για να σάς χωρίζουν και να σάς κρατούν στη φτώχεια [...]
Ξύπνησε, Αλβανέ, από τον ύπνο ξύπνησε
και όλοι σαν αδέλφια σε μια μπέσα δεθείτε
και μήν κοιτάτε εκλλησίες και τζαμιά.
Η θρησκεία τού αλβανού είναι ο αλβανισμός!


Την ίδια στιγμή, η συνύπαρξη και η αλληλο-αποδοχή ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες δεν υπήρξε πάντα και παντού δεδομένη και αυτονόητη, όπως αξιώνει ασυζητητί η κυρίαρχη εθνική αφήγηση.

Μια από τις μεγαλύτερες αλβανικές πόλεις, εκείνη της Σκόδρας, λεγόμένης και «πρωτεύουσας τού αλβανικού βορρά», ήταν διαιρεμένη σε δώδεκα γειτονιές,  όπου έμεναν μόνο μουσουλμάνοι και δυο γειτονιές, όπου έμεναν μόνο καθολικοί. Οι σχέσεις ανάμεσά τους χαρακτηρίζονταν από κάποια ανοχή, αλλά όχι αποδοχή και δέν ήταν λίγες οι στιγμές έντασης ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Επίσης, στο ζήτημα τής αλφαβήτου τής αλβανικής γλώσσας υπήρχε σκληρή σύγκρουση (όπου ο ρόλος τού θρησκευτικού «προσανατολισμού» δέν ήταν καθόλου ουδέτερος) ανάμεσα στους «φιλο-ανατολικούς» -μουσουλμάνοι, οι οποίοι τάχθηκαν με το αραβικό αλφάβητο- και τους «φιλο-δυτικούς» - χριστιανοί και μουσουλμάνοι, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ τού λατινικού αλφάβητου. Μετά δε την τελική επίλυση τής σύγκρουσης υπέρ τού λατινικού αλφάβητου το 1908, οι «φιλο-ανατολικοί», ενισχυμένοι και από τους νεότουρκους, συνέχισαν να αντιτίθενται σθεναρά, επαναφέροντας συχνά το ζήτημα στη δημόσια συζήτηση μέχρι την τελική απόσχιση τής Αλβανιας
από την οθωμανική αυτοκρατορία (1912).

Ταυτόχρονα, μετά την «απόσχιση» τής Αλβανιας από την οθωμανική αυτοκρατορία, δέν έλειψαν ούτε τα κινήματα ή οι εξεγέρσεις, που ως βασικό  τους στόχο είχαν είτε την προστασία τού μουσουλμανισμού (όπως ήταν η περίπτωση τού Μουλά Ζέκα και τού Συνδέσμου τής Πέγια το 1889) είτε την ίδρυση ενός θρησκευτικού μουσουλμανικού κράτους, όπως ήταν η περίπτωση τής εξέγερσης τού Χατζί Καμίλι στην κεντρική Αλβανία (1913-1914). Παρʼ όλο, που μπορεί να υποστηρίξει κανείς, ότι τέτοιες ενέργειες έμοιαζαν περισσότερο με αναχρονιστικές κινήσεις επαναφοράς ενός κόσμου, που χανόταν, δέν μπορεί να παραλείψει κάνεις το γεγονός, ότι τα κινήματα αυτά είχαν λαϊκή απήχηση.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε, πως η προσπάθεια αποβολής τού θρησκευτικού στοιχείου από την εθνική ταυτότητα είχε τους συγκεκριμένους» της λόγους. Οι αλβανοί εθνικιστές πάσχιζαν να πείσουν τη «χριστιανική Ευρώπη», ότι οι Αλβανοί αποτελούσαν ένα λαό με διάφορετική και ξεχωριστή ταυτότητα. Προσπάθεια αρκετά δύσκολη, αφού από τη μια η οθωμανική διοίκηση δεν αναγνώριζε την ύπαρξη ξεχωριστής αλβανικής ταυτότητας, θεωρώντας τους αλβανούς ως τούρκους, ενώ από την άλλη, τους αλβανόφωνους χριστιανικούς πληθυσμούς τους «διεκδικούσαν» συνήθως οι εθνικισμοί των γειτόνων.

Γιʼ αυτό το λόγο άλλωστε, ο Σύνδεσμος τού Πρίζρεν, απευθυνόμενος στο Συνέδριο τού Βερολίνου το 1878 -όπου ουσιαστικά η αλβανική ταυτότητα δέν αναγνωρίστηκε ως μια «υπαρκτή» ταυτότητα- σημείωνε: «Όπως δεν είμαστε και δέν επιθυμούμε να είμαστε τούρκοι, για τον ίδιο λόγο θα αντιταχτούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε οποιονδήποτε θελήσει να μάς μεταβάλει σε σλάβους, αυστριακούς ή έλληνες. Επιθυμούμε να είμαστε αλβανοί».

Οι πρωτεργάτες τού αλβανικού εθνικισμού και τής αλβανικής συνείδησης δέν έδειχναν όλοι και πάντοτε την ίδια αδιάφορη και ουδέτερη στάση προς τη θρησκεία ή τις θρησκείες. Επʼ αυτού, αξιοπρόσεκτη περίπτωση αποτελεί η προσπάθεια τού αλβανού εθνικού ποιητή, τού Νάιμ Φράσερι, ο οποίος στο ποιητικό του έργο επεξεργάστηκε την ενσωμάτωση στην εθνική ταυτότητα θρησκευτικών συμβόλων και μύθων, που δανειζόταν από την ισλαμική μυθολόγια. Επιδιώκοντας να παροτρύνει τους αλβανούς ενάντια στην οθωμανική κατοχή, ο Φράσερι, προς το τέλος τού 19ου αιώνα, προσπάθησε να προωθήσει ως κεντρικό μύθο τού αλβανικού έθνους τον γνωστό ισλαμικό μύθο τής «Μάχης τής Καρμπαλά».

Η μάχη αυτή κατέχει κεντρική θέση για τους σιίτες μουσουλμάνους. Η πεδιάδα τής Καρμπαλά βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ. Σύμφωνα με τον ισλαμικό μύθο, ο εγγονός τού Προφήτη, ο Χουσεΐν, τρίτος ιμάμης των σιιτών, αντιμετώπισε το 1260 μ.Χ. μαζί με 72 πολεμιστές εξαντλημένους από τις κακουχίες, την πείνα και τη δίψα, τους χιλιάδες αντίπαλούς τους, που απότελούσαν το στρατό τού χαλίφη Ιαζίντ. Αυτή η μάχη στάθηκε αφορμή για το σχίσμα στους κόλπους των μουσουλμάνων, ανάμεσα  σε σιίτες και σουνίτες. Με πολύ απλοϊκά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι για τους σιίτες ο ιμαμής Χουσεΐν εκπροσωπεί τον μάρτυρα και τον ενάρετο, ενώ ο χαλίφης Ιαζίντ τον τύραννο και τον εισβολέα.

Σύμφωνα με τον ιστορικό G. Duijzing, είναι πολύ πιθανόν ο Φράσερι να έβλεπε ένα αντίστοιχο πρότυπο στη μεσαιωνική μάχη τού Κοσόβου και τον τρόπο, που αυτή χρησιμοποιήθηκε και ενσωματώθηκε από τους σέρβους στην
εθνική τους ταυτότητα και μυθολογία. («Qerbelaja e Naim Frasherit» στο Roli i miteve në historinë e Shqipërisë, ed. Përpjekja, τ. 14-16, 1999, Τίρανα). Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με μια χαμένη μάχη, που στο βάθος προωθεί το μύθο τού αιώνιου και ηρωικού θύματος.

Ο μπεκτασής Νάιμ Φράσερι, από την Κωνσταντινούπολη όπου ζούσε, πιθανώς πίστευε, ότι η θρησκεία μπορούσε να επιτελέσει ένα σημαντικότατο έργο για την προώθηση τής εθνικής ταυτότητας, όπως και για την επίτευξή τής ενότητας. Την ίδια στιγμή, ο Φράσερι φαίνεται, πως είχε κατανοήσει επαρκώς,  ότι το κοινό του ήταν πολυθρησκευτικο. Γι' αυτό δέν αγνοεί την ύπαρξη των άλλων θρησκειών, αλλά προτείνει το δόγμα των μπεκτασήδων, ως αυτό, που προσιδιάζει καλύτερα στην περίπτωση των αλβανών: «όχι μόνο ανάμεσά τους, αλλά και με όλους τους άλλους ανθρώπους οι μπεκτασήδες είναι πνευματικά αδέλφια. Εκείνοι αγαπούν το γείτονά τους σαν τον εαυτό τους, είτε είναι μουσουλμάνος είτε είναι χριστιανός [...] Αλλά πάνω από όλα αγαπούν την πατρίδα τους και τους συμπατριώτες τους, γιατί αυτή είναι η υφηλότερη αρετή», έγραφε ο Φράσερι. (Fletore e Bektashinjet, Vepra V. I. Τίρανα, 1995).

Οι αλβανοί πάντως δεν «επέλεξαν» ως βασικό τους εθνικό μύθο τη «Μάχη τής Καρμπαλά», αλλά τον Σκεντέρμπεη (1405-1468), τον ονομασμένο από τους πάπες τού 15ου αιώνα «αθλητή τού Χριστού» (athleta Christi).

Ο Σκεντέρμπεης «αλλαξοπίστησε» επανειλημμένως. Πιθανότατα καθολικός στην αρχή, «παραδίδεται» από τον πατέρα του, τον Γκιώνη Καστριώτη, ως όμηρος στο σουλτάνο Μεχμέντ Ι. Στην αυλή τού σουλτάνου μεγαλώνει ως μουσουλμάνος και παίρνει τον τίτλο τιμής Σκεντέρμπεη. Το 1443, με νόθο φιρμάνι κατακτά το κάστρο τής Κρούγια (σημερινή βόρεια Αλβανία). Το 1444,  ιδρύει τον Σύνδεσμο τής Λέζα και μέχρι το 1468 προβάλλει σθεναρή αντίσταση στον οθωμανικό στρατό εμποδίζοντας την πορεία του προς τις ιταλικές ακτές. Ο πάπας Νικόλαος V, τον χρίζει «αθλητή του Χριστού». (Georges Castellan, «Histoire des Balkans, XIV-XX siecle. Ed. Fayard).Στην εξιδανικευμένη εικόνα

τού Σκεντέρμπεη
(αποκομμένη από το ιστορικό πλαίσιο
και φτιαγμένη
στα μέτρα τής εθνικής μυθολογίας)
οι αλβανοί εθνικιστές
έβρισκαν το παράδειγμα τής ενότητας,
τής πίστης προς την πατρίδα,
τής αντίστασης και τής πολεμικής αρετής.


Η εικόνα τού Σκεντέρμπεη στα γραπτά των αλβανών ποιητών φιλοτεχνείται με τέτοιο τρόπο, ώστε η κάθε θρησκευτική του προτίμηση να έχει περιθωριακή θέση σε σχέση με τον αγώνα του υπέρ τού έθνους και τής πατρίδας.

Ο ορθόδοξος ιερέας Φαν Νόλι αποτελεί την πιο ενδεικτική περίπτωση. Συγγραφέας ενός πολύ δημοφιλούς βιβλίου με τον τίτλο «Η ιστορία τού  Σκεντέρμπεη», ο Φαν Νόλι, αν και ιερέας ο ίδιος, σχολιάζει ως θετικό το γεγονός, ότι «ο Σκεντέρμπεη ήταν ένας γνήσιος αλβανός, αφού άλλαζε την θρησκευτική του πίστη ανάλογα με την πολιτική συγκυρία». (Historia e Skërdërbeut, Βοστώνη, 1921, George Castrioti Scanderbeg, Νέα Υόρκη, 1947, Historia e Gjergj Kastrioti Skëndërbeut, Kryezoti Arbëris, Βοστώνη, 1950, Noli, F. Vepra, τόμ. V, VI, Τίρανα, 1898).

Ο νεορωμέικος εθνικισμός
διεκδικεί την εθνική ταυτότητα
τού Σκερντέμπεη
και τον ζωγραφίζει
κατά τα δικά του πρότυπα.
Μόνο το φωτοστέφανο τού λείπει...

 
 
Η κήρυξη τής ανεξαρτησίας
και το καθεστώς τού Ζόγου

Το 1912 η Αλβανία κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος μέσω πολλών περιπετειών και βασάνων. Όμως, η ανεξαρτησία τής χώρας αποτελεί περισσότερο ένα τυπικό, παρά ουσιαστικό γεγονός. Θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος αμφισβήτησης τού νέου κράτους, ακυβερνησίας και ταραχών, συγκρούσεων ανάμεσα σε ξένους στρατούς μέσα στο αλβανικό έδαφος και εσωτερικών συγκρούσεων για τον έλεγχο της εξουσίας, που οδηγούν στη βίαιη εξέγερση του Ιουνίου το 1924.
    
 
Μόνο προς το 1926, το νεοσύστατο κράτος αρχίζει και αποκτά κάποια σταθερότητα μέσα στα αναγνωρισμένα του σύνορα. Η σταθερότητα αυτή συμπίπτει με την επιβολή τού αυταρχικού καθεστώτος τού βασιλιά Ζόγου (1924).

Ο αυταρχικός πρωθυπουργός και ύστερα αυτό-ανακηρυχθείς βασιλιάς τής Αλβανίας προσπάθησε από την αρχή να υποτάξει τους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων στην απόλυτη εξουσία του. Ο ίδιος αρεσκόταν να προβάλλει την εικόνα ενός φωτισμένου τυράννου. Όντας μουσουλμάνος, παντρεύτηκε το 1938 μια καθολική κοντέσα ουγγρικής καταγωγής, την Geraldina Apponyi, προκαλώντας την οργή όχι των μουσουλμάνων συμπατριωτών του, αλλά τού Βατικανού, το οποίο απείλησε την Apponyi, ότι δέν θα τής δοθεί η Ευχαριστία εάν συνάψει γάμο με ένα μουσουλμάνο ηγεμόνα.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούσαν την πλειοψηφία των πιστών στο νεοσύστατο αλβανικό βασίλειο. Υπολογίζεται, ότι το 1925 πάνω από 65% του αλβανικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι εξισλαμισθέντες -εν πολλοίς εκουσίως- μετά την επικράτηση των οθωμανών. Επίσης, η Αλβανία είναι και το επίκεντρό τού δόγματος των μπεκτασήδων και τα Τίρανα η πρωτεύουσά του.

Φαν Νόλι:
O 14ος  πρωθυπουργός
της Αλβανίας (1924).


Ορθόδοξη εκκλησία

του 12ου αιώνα
(Labovë e Kryqit).
Η ορθόδοξη κοινότητα κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό πιστών - 20% τού συνόλου τού πληθυσμού. Απαρτίζεται κυρίως από αλβανόφωνους, ελληνόφωνους, σλαβόφωνους και βλαχόφωνους. Μετά την κήρυξη τής ανεξαρτησίας, όλες οι προσπάθειες των αλβανών εθνικιστών επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας «αυτοκέφαλης» αλβανικής ορθόδοξης εκκλησίας. Σ' αυτή την προοπτική αντιδρούσε έντονα το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Στην απόφαση για τη δημιουργία της αυτοκέφαλης εκκλησίας έπαιξε σημαντικό ρόλο όχι μόνο το κλίμα της «εθνικής αναγέννησης», αλλά και οι προσπάθειες των αλβανών εθνικιστών να χειραφετηθούν από την «ελληνική ηγεμονία» πάνω στην Ορθοδοξία.
 
Σύμφωνα με στοιχεία τού 1937, οι αλβανοί καθολικοί αποτελούσαν το 10,2% τού συνόλου τού πληθυσμού. Οι καθολικοί βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη βόρεια Αλβανία. Οι σχέσεις τής κοινότητας των καθολικών και τής καθολικής Εκκλησίας με τον Ζόγου υπήρξαν συχνά τεταμένες. Η σύγκρουση κορυφώθηκε, όταν η κυβέρνηση ετοίμασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο αλβανικός κλήρος έπρεπε να είναι μόνο αλβανικής καταγωγής.

Ως συμπέρασμα θα μπορούσαμε να επισημάνουμε, ότι ο Ζόγου -στην προσπάθειά του για τη στερέωση τού αλβανικού κράτους-έθνους- προώθησε όλα τα «δόγματα» τού αλβανικού εθνικισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο προώθησε την «εθνικοποιήση» τής θρησκείας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την υποταγή των θρησκευτικών ηγετών στην απόλυτη εξουσία τού καθεστώτος του. Όλη η προπαγάνδα τού καθεστώτος πρόβαλλε το βασιλιά ως τον μεγάλο ειρηνοποιό
τού έθνους, προωθώντας ταυτόχρονα το μύθο τής αδιαφορίας των αλβανών προς τη θρησκεία.


Επʼ αυτού είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω προπαγανδιστικό κείμενο στα σχολικά βιβλία τής εποχής:

Οι αλβανοί πάντα ήταν ανεχτικοί. Δεν έχουν πότε χύσει αίμα για θρησκευτικά προβλήματα. Αλλά η προπαγάνδα και οι ξένες ίντριγκες, στη διάρκεια και μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, είχαν πείσει το λαό μας για την ύπαρξη των θρησκευτικών διαφορών. Συνεπώς, ήταν αναγκαίο να επιστρέψει στις καρδιές των αλβανών το ευγενικό αίσθημα τής ανοχής και εμείς είμαστε υπερφήφανοι, που μπορούμε να πούμε, ότι ο αγαπητός μας βασιλιάς το κατάφερε και αυτό. (Roberto Morozzo Della Rocca, Nazione e religione in Albania 1920-1944, ed. Il Mulino, Μπολόνια, 1990, σ. 47).
Αλβανοί με την παραδοσιακή τους φουστανέλα.
(Διαβάστε στην «
Ελεύθερη Έρευνα»:
Φουστανέλα: Μια παραδοσιακή αλβανική φορεσιά).Η περίοδος τού ολοκληρωτισμού
Συνδυάζοντας τους στίχους τού Πάσκο Βάσσα «η θρησκεία τού αλβανού είναι ο αλβανισμός» και την έκφραση τού Μαρξ «η θρησκεία είναι το όπιο τού λαού», το ολοκληρωτικό καθεστώς, που εγκαθιδρύεται στην Αλβανια το 1945
αντιμετώπισε τις θρησκείες ως ύψιστη απειλή για την εθνική ενότητα και ως επικίνδυνο εμπόδιο στη διαδικασία τής δημιουργίας τού «νέου ανθρώπου». Στη δεκαετία τού '60, το καθεστώς, μετά από το κλείσιμο των συνόρων,
προχωρά και στο «κλείσιμο τού ουρανού».


Η μετά-ολοκληρωτική περίοδος
Μέχρι το 1967 στην Αλβανια υπήρχαν περίπου 1200 τζάμια, 400 εκκλησίες (ορθόδοξες και καθολικές), όπως και περισσότεροι από 300 τεκέδες, που ανήκαν στο δόγμα των μπεκτασήδων. Ελάχιστοι από αυτούς τους ναούς είχαν επιβιώσει έως το 1991, που καταρρέει το καθεστώς και αίρεται η απαγόρευση προς τη θρησκευτική λατρεία. Οι θρησκείες καλούνται να «αναγεννηθούν» περίπου από το μηδέν. Την ίδια στιγμή, η αλβανική οικονομία έχει διαλυθεί,
ενώ είναι παντού ορατά τα σημάδια τής κρατικής και κοινωνικής διάλυσης, ενίοτε δε και τού χάους.

 
Ορθόδοξη εκκλησία

στην Κορυτσά.

Πάντως το ερώτημά quo vadia Albania? -σχετικά με τη σχέση των αλβανών με τη θρησκεία- δεν θα αργήσει να τεθεί. Επ' αυτού θα μπορούσε κανείς να καταγράψει τρία ρεύματα σκέψης:

Το πρώτο ρεύμα εκφράστηκε πολύ νωρίς από τον γνωστό αλβανό συγγραφέα, Ισμαήλ Κανταρέ. Στο βιβλίο του «Η αλβανική άνοιξη», καλεί τους συμπατριώτες του να εφαρμόσουν τη ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Το κακό σʼ αυτή την περίπτωση είναι το κομμουνιστικό καθεστώς. Το καλό είναι, ότι μετά από το μεγάλο χάσμα, που έχει δημιουργηθεί πλέον ανάμεσα στους αλβανούς και στη θρησκευτική πίστη, ίσως η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για την επιστροφή των αλβανών στην πίστη των προγόνων τους, την χριστιανική πίστη (κατά προτιμήση καθολική). Με αυτά τον τρόπο, οι αλβανοί όχι μόνο θα επιστρέψουν στη χαμένη τους «αθωότητα», αλλά θα πάρουν και τυπικά διαζύγιο από την «απολίτιστη» Ανατολή στρεφόμενοι, μετά από τόσα χρόνια απομόνωσης, προς την «ευημερούσα και πολιτισμένη» Δύση.

Το δεύτερο ρεύμα, το οποίο έχει μεγάλη απήχηση στην εθνικιστική ελίτ τής Αλβανίας και του Κοσόβου, επιμένει στην ευλαβική τήρηση τού θρησκευτικού  πλουραλισμού, τής ανεξιθρησκίας και στη μή ανάμειξη τής θρησκείας με την πολιτική. Οι εκπρόσωποι αυτού τού ρεύματος είναι πολύ πιο κοντά στους πρωτεργάτες τού αλβανικού εθνικισμού. Έτσι, ο Σκελζέν Μαλίκι, αλβανός διανοούμενος από το Κόσοβο, σημειώνει, ότι «εάν το κενό, που άφησε πίσω του ο κομμουνισμός πρέπει να γεμίσει από κάτι, από κάποια εθνική πίστη ή πεποίθηση, αυτή πρέπει να είναι η πεποίθηση, ότι οι αλβανοί ως έθνος επιλέγουν τον οικουμενισμό και πηγαίνουν μπροστά τις παραδόσεις, ανθρώπων, όπως ο Ναΐμ Φράσερι, ο Φαν Νόλι και ο Γκέργκι Φίστα». (Fatos Lubonja, «Religjonet ne Balkan», ΑΙΜ, 2000).

Ένα τρίτο ρεύμα, πολύ πιο μειοψηφικό και με ασύγκριτα λιγότερη επιρροή στην αλβανική εθνικιστική ελίτ, εμφανίζεται το 1991. Θα μπορούσε κανείς να το αποκαλέσει, χρησιμοποιώντας την ορολογία τής Ναταλί Κλεγιέ, ως «ισλαμο-εθνικισμός». Σύμφωνα με αυτό το ρεύμα, ο εξισλαμισμός των αλβανών δέν έγινε ως αποτέλεσμα τής επιβολής των οθωμανων, αλλά αποτέλεσε μια εθνική στρατηγική, ώστε να αποφύγουν οι αλβανοί τη «σλαβοποίηση» ή την «ελληνοποίησή» τους. Επομένως, το Ισλάμ αποτελεί την «ασπίδα» και το «σκληρό πυρήνα» τής αλβανικής εθνικής ταυτότητας. Το ρεύμα τού «ισλαμο-εθνικισμού» χαρακτηρίζεται συνάμα από ένα κρυπτό ή σαφή αντι-δυτικισμό
και γιʼ αυτό αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο σφοδρής επίθεσης τής πλειοφηφίας τής αλβανικής εθνικιστής ελίτ.
Από απογραφή πληθυσμού
στην Αλβανία, το 2011.
(Άθεοι δηλώνουν μόλις το 2,5%).


Γεγονός πάντως είναι, ότι η «αναγέννηση» των θρησκειών στο «παρθένο θρησκευτικό έδαφος» τής Αλβανίας «έλκει» αρκετά χρήματα και προσωπικό από όλα τα σημεία τού ορίζοντα: από την αλβανική διασπορά μέχρι τη Σαουδική Αραβια, από τα γνωστά θρησκευτικά δόγματα μέχρι τις πιο παράξενες θρησκευτικές σέχτες. Παρά τις εύλογες δυσκολίες, μέχρι τον Σεπτέμβριο τού 1992 είχαν ανεγερθεί και τεθεί σε λειτουργία γύρω στα 100 τζαμιά και 30 καθολικές και ορθόδοξες εκκλησίες.

Η καθολική εκκλησία

τού αποστόλου Παύλου
στα Τίρανα.

Το 1993 επισκέπτεται την Αλβανία για πρώτη φορά στην ιστορία της, ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Βʼ.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1992, ο αυταρχικός πρόεδρος τής Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, -κρίνοντας πιθανώς, ότι οι φλόγες τού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία πλησιάζουν και στο Κόσοβο κι ότι η Αλβανία θα χρειαστεί συμμάχους- βάζει την υπογραφή του, ώστε η χώρα να γίνει μέλος τής Ισλαμικής Διάσκεψης. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών του αντίπαλων και των αλβανών διανοούμενων τον κατηγόρησαν, ότι επιδιώκει τη μετατροπή τής Αλβανίας σε «ισλαμική δεξαμενή».
 


Τζαμί στο Δυρράχιο.
Είναι γεγονός πάντως, ότι η συμφωνία αυτή είχε ως συνέπεια να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες τής Αλβανίας στις ισλαμικές οργανώσεις (ανθρωπιστικές και μή), οι οποίες έδειχναν ιδιαίτερο ζήλο για την ανέγερση ισλαμικών και πολυτελών τεμενών.

Επίσης, ο ίδιος ο Μπερίσα, για να εξασφαλίσει την πολιτική του επικράτηση προσπάθησε να χρησιμοποιεί για πολιτικούς λόγους την Κρατική Γραμματεία για τις Θρησκείες στην Αλβανία.
----------
Ένα σημαντικό ρόλο ως προς την ανάμειξη της πολιτικής με τη θρησκεία φέρεται να έπαιξε ο τότε αρχηγός των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Μπασκίμ Γκαζιντέντε, ο οποίος πριν γίνει αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, ήταν πρόεδρος τού συνδέσμου των μουσουλμάνων διανοουμένων «Η Ισλαμική Κουλτούρα».
 
Χάρη στον Γκαζιντέντε κυρίως, η οργάνωση αυτή παρεκτρέπεται από τον πόλιτιστικό της χαρακτήρα και παίρνει ένα σαφή πολιτικό χαρακτήρα. Ένας από τους στόχους της οργάνωσης είναι η δημιουργία στην Αλβανία μιας κοινωνίας, που θα στηρίζεται σε «ισλαμικές άξιες».


Διαβάζω, σε ένα από τα εξαιρετικά ρεπορτάζ τού Γιάννη Παπαδόπουλου στα «ΝΕΑ», για την «καθαρή» πλατεία τού Αγίου Παντελεήµονα: «Θέλουµε έναν Χίτλερ ή έναν Χότζα, για να κόψει κεφάλια. Είµαι υπέρ τής αυστηρότητας, λέει ένας ψαροµάλλης αλβανός, που παρακολουθεί την παρτίδα». Και µετά κάποιος άλλος αλβανός µετανάστης προσθέτει, πως αυτός είναι λευκός, όχι σαν κι αυτούς, αφγανούς και πακιστανούς και λοιπούς µελαψούς. Διαβάζοντας όλα αυτά σκέφτηκα, ότι το αλλοτινό σύνθηµα, στις αρχές τού ʼ90, πρέπει πλέον να αλλάξει: «Αλβανοί µετανάστες µή µάς αφήνετε µόνους µε τους αλβαναράδες!».

Επιβεβαιώνεται έτσι, για µια ακόµη φορά, ότι η θεωρία «έχω δοκιµάσει το ρατσισµό, άρα δέν είµαι ρατσιστής», είναι µια µπαρούφα και µισή. Μάλλον ο ρατσισµός είναι σαν το χαλασµένο φαγητό, που δηλητηριάζει τον οργανισµό. Οποιος τον έχει φάει, συνήθως τον ξερνάει πάνω σε άλλους, πιο «διαφορετικούς» και πάντα πιο αδύναµους. (Gazmend Kapllani, «Μή µάς αφήνετε µόνους µε τους αλβαναράδες!», tanea.gr, 21 Σεπτεμβρίου 2010).


Η γενική αυτή περιγραφή τής σχέσης τής αλβανικής εθνικής ταυτότητας και τής θρησκείας αναμφίβολα είναι αρκετό περιορισμένη. Πρώτον, δέν ασχολείται με τις αποχρώσεις τής εν λόγω σχέσης στους αλβανικούς πληθυσμούς, που
ζουν έξω από τα κρατικά σύνορα τής Αλβανίας και, δεύτερον, δέν προβαίνει σε διεξοδικές αναλύσεις πολύ σημαντικών ιστορικών περιόδων.

Ως γενικό συμπέρασμα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς τον Αλεξάντερ Πόποβιτς, σύμφωνα με τον οποίο, «η εθνική ταυτότητα και η θρησκεία στην Αλβανία δεν συμπίπτουν». Την ίδια στιγμή, ανάλογα με τις συγκυρίες, οι σχέσεις ανάμεσα στην εθνική ταυτότητα (ή ταυτότητες) και τη θρησκεία γίνονται αντικείμενο συζητήσεων και ανασυγκρότησης μύθων.

Μια τέτοια συγκυρία ήταν π.χ. εκείνη τής 11ης Σεπτεμβρίου, όταν πολλοί στην Αλβανία -λόγω τού γεγονότος, ότι η πλειοψηφία τού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι- φοβήθηκαν, μήπως τους κατατάξουν στο στρατόπεδο τού «Σατανά». Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος τού πιο δημοφιλούς αλβανικού περιοδικού, Κλαν, αμέσως μετά τα γεγονότα: «Εμείς θρήσκοι; Όχι, αλβανοί!» αναπαράγοντας έτσι τον «πάγιο» μύθο τού αλβανικού εθνικισμού για την αδιαφορία των αλβανών για τη θρησκεία.

Ασφαλώς και λέγοντας «μύθο» δεν εννοούμε κάτι, που έχει κατασκευαστεί ex nihilo στο εργαστήριο τής φαντασίας. Εννοούμε περισσότερο αυτό, που ο Λίπμαν ορίζει ως μύθο «[...] το διακριτό σημείο τού μύθου είναι, ότι η αλήθεια και το λάθος, η πραγματικότητα και το παραμύθι, το ντοκουμέντο και η φαντασία, στέκονται όλα στο ίδιο επίπεδο αξιοπιστίας».


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Ο Γκασμέντ Καπλάνι γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Lushnje τής Αλβανίας. Από το 1991 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και διδάκτορας Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης τού Παντείου Πανεπιστημίου. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί, μέχρι τώρα, στα αγγλικά, τα πολωνικά, τα δανέζικα και τα γαλλικά. Επί τού παρόντος, ζει στη Βοστώνη, έπειτα από υποτροφία, που τού  απονεμήθηκε από το Radcliffe Institute for Advanced Study τού πανεπιστημίου τού Harvard.

2. Το παραπάνω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα από άρθρο τού δρ. Καπλάνι, που αναρτήθηκε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη τού Πάντειου πανεπιστημίου (pandemos.panteion.gr), με τίτλο: «Θρησκεία και αλβανική εθνική ταυτότητα. Μύθοι και πραγματικότητες»). Ο τίτλος και η εικονογράφηση έγιναν με μέριμνα τής «Ελεύθερης Έρευνας».

3. Διαβάστε ακόμα στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

- Για τους μεσαιωνικούς αλβανικούς εποικισμούς στον ελλαδικό χώρο: 
  Από τον Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα...
- Για το εθνογραφικό χάος και τη γέννηση των εθνικισμών στα Βαλκάνια:
  Μακεδονική σαλάτα
- Για τη φουστανέλα:
  Φουστανέλα: Μια παραδοσιακή αλβανική φορεσιάΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


23 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49061

  30 Μαΐ 2020

  Ο κυριος που μας αναφερετε και εσπευσε να μας κανει marketing του γραφικου αλβανικου μεγαλοιδεατισμου , προτυπα του κομμουνιστικου καθεστωτος Χοτζα, ξεχνα - η μαλλον δεν θελει να μας πει - πως σχεδον οι μισοι απο αυτους τους ''Αλβανους'' εθνικιστες ειχαν καταγωγη βλαχικη. Απο τον Καθολικο Πασκο και τον Ορθοδοξο παπα Νολι μεχρι τους Μπεκτασιδες Φρασερι.
  Ξεχνα - η μαλλον δεν θελει να μας πει - πως το καθεστως Χοτζα αλλαξε ολα τα μουσουλμανικα ονοματα και επιθετα σε αλβανικα, δηλ, απο μουσταφα, μεμετ, μουχταρ, χασαν, Χαμκω κτλ σε Ιλλιρ, Αρμπεν, Αλμπαν, Τιουτα κτλ.
  Ξεχνα - η μαλλον δεν θελει να μας πει - σε ποια γλωσσα μιλουσαν μεταξυ τους αυτοι οι εθνικιστες Ορθοδοξοι Αλβανοι = Βλαχοι. Αλβανικη η ρουμανικη;
  Ξεχνα - η μαλλον δεν θελει να μας πει - πως εφαρμοστηκε ολοκληρωτικη εθνοκαθαρση απο το καθεστως Χοτζα εξαλβανιζοντας σχεδον το 80% της αλβανικης επικρατειας ολων των τοπονυμιων, υδρωνυμιων, βουνα κτλ που ηταν σλαβικα.
  Ξεχνα - η μαλλον δεν θελει να μας πει - πως συσσωμοι οι Βορειοηπειρωτες ταχθηκαν στο μερος της κομμουνιστικης ''επαναστασης'' - πραξικοπηματος του Χοτζα εναντια στους Φασιστες Τσαμηδες.
  Ξεχνα - η μαλλον δεν θελει να μας πει - πως οι αλβανικες φολκλορικες ενδυμασιες ειναι ενα κραμα απο σλαβικα σιγκουνια, βλαχικες φουστανελες, τουρκικα τσαρουχια και φεσια, περσικους πηλους, φραγκικες βρακες κτλ.
  Ξεχνα - η μαλλον δεν θελει να μας πει - πως το μερος των τουρκαλβανικων φατριων ουδεποτε επιζητουσε ενα ανεξαρτητο κρατικο μορφωμα, παρα εκανε μονιμως αντιλογο σε οποια προσπαθεια αυτοδιαθεσης. Ακομη και σημερα παρατηρουνται τετοια φαινομενα στα ορια του γραφικου και του γελοιου με παραδειγμα το πιο προσφατο που εγινε στα Τιρανα απο Δερβισηδες Τουρκαλβανους που εκρυβαν με... σεντονια το αγαλμα ενος ''απιστου'' Ισκεντερμπεη, που κι αυτος ηταν Σερβος κι οχι Αλβανος.
  Ξεχνα - η μαλλον δεν θελει να μας πει - πως μεχρι το 1924 η Αλβανια ηταν ημιαυτονομη και ουσιαστικα καθιστατο τουρκικη επαρχια - σαντζακιο.
  Ξεχνα - η μαλλον δεν θελει να μας πει - πως στο νεοπαγες αλβανικο κρατος ουδεποτε εγινε ανταλλαγη πληθυσμου με βαση τη θρησκεια. Απο αυτο συνεπαγεται πως ολοκληροι οθωμανικη πληθυσμοι μη αλβανικης καταγωγης παρεμειναν εκει και αλβανοποιηθηκαν, Δερβισιδες απο την βορεια Αφρικη, την Περσια, την Ανατολια ειχανε κατακλυσει το κρατος του Αλη Πασα, διαφοροι Μπεηδες και Αγαδες οθωμανοι, καθως εκεινο το διαστημα αυτοι οι τιτλοι ευγενειας ηταν απαγορευτικοι για τους Αλβανους και χριζονταν μονο οι Οθωμανοι, δηλαδη Τουρκοι, Κουρδοι κτλ, χωρια τους εξισλαμισμενους, οχι μονο Αλβανους, αλλα και Βλαχους με παραδειγμα τους εθνικιστες Μπεκτασηδες Αρβανιτοβλαχους Αβδυλ - Σαμι και Ναιμ Φρασερι. Ειναι ευρεως γνωστο πως μεικτοι γαμοι μεταξυ Χριστιανων και Μουσουλμανων μεχρι και το καθεστως Χοτζα δεν ηταν δυνατον να γινουν.
  Επομενως, μη μας εξωραιζει τον αλβανικο εθνικισμο επειδη δεν ανεμειξε την θρησκεια. Αυτο εγινε δι οτι οι Αλβανοι ως εθνικη ιδεα ηταν ανυπαρκτη μεχρι και τα τελη του 19ου αιωνα και γι αυτον τον λογο ειχαν μια πανσπερμια απο θρησκειες. Το καθεστως Χοτζα ηταν εκεινο, που σαν το κερασακι στην τουρτα και λογω πολιτικης καιροσκοπιας, χρησιμοποιησε αυτον τον ''αλβανισμο'' στα πλαισια εγγυς του διεθνιστικου, αλλα με εναν και μονο λαο και με πολλες θρησκειες, λογω διαφορων πολιτιστικων επιρροων. Επομενως, ο κυριος καθηγητης, που με τοσο σθενος ριπτει βολες στους λογεις χρεισαβγητες της Ελλαδος, ας κοιταξει λιγο καλυτερα μηπως γινεται κι ο ιδιος χρεισαβγητοις αλλα απο την πλευρα των Αλβανων.
  Με εκτιμηση

 • Ανώνυμος 46781

  25 Ιαν 2019

  Ο αγωνιστης του 1821 Σουλιωτης Κουτσονικας
  αναφερει για τις περιοχες Λιαπουριας ,Μαλλακαστρας,Τοσκεριας κλπ
  οτι σε αυτες
  »»λαλειτε η αλβανικη γλωσσα»
  ενω για τη Τσαμουρια αναφερει
  οτι »’λαλειτε κυριως η αλβανικη γλωσσα»
  πραγμα που σημαινει οτι λαλουντανε [λιγοτερο] και μια αλλη γλωσσα
  η ελληνικη προφανως .
  Συνεπως και αυτος μας δινει την εικονα μιας εν πολλοις αλβανοφωνης μεν αλλα και διγλωσσης σε αρκετα χωρια περιοχης .

  Ο ερευνητης Βολντκαμφ αναφερει και αυτος…
  »’Οι Τσαμηδες ,ανδρες και γυναικες , εκτος απο τα αλβανικα εκφραζοντε με ανεση και στα απλοελληνικα».
  Εδω ο Βολντκαμφ αναφερει και αυτος οτι ανδρες και γυναικες στη Τσαμουρια μιλανε και τα απλοελληνικα ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΝΕΣΗ πραγμα που ηταν εμφανες στην επαρχία Παραμυθιας

  Ενω ο προφανως μη εθνικιστης Μπαλτσιωτης αναφερει μεταξυ αλλων για τη Τσαμουρια.
  »’Although the langue-vehiculaire of the area was Albanian, a much higher status was attributed to the Greek language, even among the Muslims themselves»
  Δηλαδη οτι ακομα και οι μουσουλανοι της περιοχης της Τσαμουριας μιλαγανε και τα ελληνικα .

  Eνω και ο Ηπειρωτης ερευνητης Χριστοβασιλης πριν 1 αιωνα
  σημειωνε στο εργο του οτι
  πολλοι μουσουλμανοι της Τσαμουριας μιλαγανε εξισου και τα ελληνικα
  αναφερομενος δηλαδη στη διγλωσσια αρκετων εξ αυτων ,ιδιως στην επαρχία Παραμυθιάς οπως εχει σημειωθεί.

  Ο Περαιβος αναφερει για αυτους…
  »»….. μολονότι ομιλούσι την αλβανικήν διάλεκτον, ως φυσικήν αλλά και μετά την απλοελληνικήν, εκφράζονται όμως ορθώς άνδρες τε και γυναίκες και μάλιστα όσοι κατοικούν τα πέριξ της Παραμυθίας. »»
  Αναφερει οτι ολοι οι Αλβανοτσάμηδες αλλά ειδικα οι μουσουλμανοι της Παραμυθιας και της επαρχιας της
  εκφραζοντε-μιλανε »’ορθως»
  ,ανδρες και γυναικες, μαλιστα
  την απλοελληνικη .

  Ο Γουιλλιαμ Εατον αναφερει λιγα χρονιαι πριν ,μεταξυ αλλων….
  »» Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι
  της Παραμυθιάς και της επαρχίας της είχαν ως μητρική γλώσσα την ελληνική …..»»’
  Αρα και αυτος αναφερει οτι οι μουσουλμανοι της επαρχιας Παραμυθιας ,δηλαδη του ανατολικου τμηματος της λεγομενης Τσαμουριας , ηταν διγλωσσοι τουλαχιστον . Δηλαδη του τμηματος που συνορευε με το ορεινο Σουλι.

  Eνω ο Πουκεβιλ ανεφερε και αυτος για τη διαφορα των γυναικων των Αλβανοτσαμηδων απο τις Αλβανιδες και την ομοιοτητα τους με τις Ελληνιδες
  »»Οι Τσάμισες έχουν ελληνική προσωπική γωνία, μεγάλα μαύρα μάτια και μακριά καστανά μαλιά. ..»’
  Kαταφανη η ομοιοτητα των γυναικων τους με τις υπολοιπες Ελληνιδες και την αντιθεση τους με τις αλβανιδες.

  Για τη »φυλετικη» υποσταση των Τσαμηδων μουσουλμανων και τη διαφορα τους απο τις βορειοτερες φυλες εγιναν και αλλες τετοιες αναφορες….
  »’Η καθαρότητα της φυλής έχει λιγότερο σχολαστικά διατηρηθεί απ’ ότι με τις βόρειες φυλές,…»»[ Σκοτσέζος διπλωμάτης και περιηγητής, James Henry Skene ].
  Λογικοτατο αφου ειχαν προσσμιχθει τοσο με Ελληνες οσο και με Τουρκους.

  Ο Αγγλος Γουντχαουζ της συμμαχικης αποστολης που εζησε στη δυτικη Ηπειρο κατα τη κατοχη αναφερει μεταξυ αλλων για τους Τσαμηδες μουσουλμανους στο βιβλιο του »Μηλον της εριδος»’
  »Οι Τσαμηδες ειναι φυλετικα , εν μερει Αλβανοι εν μερει Ελληνες και εν μερει Τουρκοι.»’

  Αρα ουτε οι Τσαμηδες ηταν »καθαροι Αλβανοι΄» οπως φανταζοντε οι διδαφοροι φυλετιστες και ουτε αμιγως αλβανοφωνοι.

  ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

  »’Oi Τσάμηδες του νότου πιστεύουν ότι προέρχονται από τους θρυλικούς «jelims», γίγαντες από τη μυθολογία του αλβανικού νότου , ονομασία η οποία σημαίνει «Ελληνες»'[Elsie, Robert (2000). Λεξικό της αλβανικής θρησκείας, της μυθολογίας και του λαϊκού πολιτισμού . London, UK: Εκδόσεις C. Hurst & Co., 2001. σελ. 131]

  Δηλαδη δεν ειναι τυχαιο οτι ο μυθος αυτος
  για τους αρχαιους γιγαντες ¨¨Γελιμ -Γελενους στα ρωμεικα ,
  κοινος μυθος της νοτιας Αλβανιας με ολη τη ρωμιοσυνη ως και τη Κρητη
  επιβιωσε μεταξυ των αλβανοφωνων [και των Τσαμηδων προαφανως]
  στη νοτια Αλβανια και οχι βορειοτερα αυτης.

  Αυτο λεει πολλα και για την ιστορια της περιοχης της νοτιας Αλβανιας
  αλλa και την ιστορια των Αλβανοελληνοτουρκων της Τσαμουριας.

  Τσιάμηδες=Αλβανοελληνοτουρκοι

 • Ανώνυμος 46780

  25 Ιαν 2019

  Τελικα οι γνωστοί »»’Τουρκαλβανοι»»
  ηταν απλά και μόνο,…….”’εξισλαμισμενοι Αλβανοί”’;;;;;;

  Τουρκοι εγκαταστάθηκαν
  ναι η οχι ,
  σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας
  και ιδιως σε κάθε πόλη και κωμοπολη της ;;;

  Εγινα ποτέ κάποια ανταλλαγή πληθησμών μεταξυ Αλβανίας και Τουρκίας και δεν το ξέρουμε;;;;

  Τι απέγιναν όλοι αυτοί οι Τούρκοι;;;;

  Ειναι γνωστο οτι ένα μερος των προγονων
  των 2 γνωστοτερων Αλβανων,
  του Χοτζα και του Αλη Πασα,
  ειχανε έρθει απο την Ανατολία δηλαδή είχανε τουρκική καταγωγή …..

  Τα ιδια πάνω κάτω ισχύουν και για αρκετους Τουρκοτσάμηδες-Aλβανοτσάμηδες
  και για αρκετους Κοσσοβάρους Σκιπεταρους.

  Οταν ο Ερντογαν ειχε πει
  ”’Το Κοσσοβο εναι Τουρκία και η Τουρκία Κοσσοβο”
  υπήρξανε οι αναμενόμενες αντιδράσεις;;;;
  Γιατί δεν υπήρξανε;;;

  ””Ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας διάβασε μήνυμα του επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ντεζντέτ Όζελ:
  «Η Αλβανία και η Τουρκία έχουν 500 χρόνια κοινής ιστορίας, οι Αλβανοί είναι αδέλφια μας.””
  Για ποιο λόγο αυτά υπόθηκαν και μάλιστα χωρίς κανένα αντίλογο από την επίσημη Αλβανία;;;;

  Για ποιο λόγο στην κεντρικη Αλβανία και το Κοσσοβο
  πριν λίγο καιρό οι Αλβανοί πανηγυρισανε την εκλογική νίκη του Ερντογάν
  κρατώντας αλβανικές αλλα και τουρκικές σημαίες ;;;;

  Mηπως οι αρχαιοι Πελασγοι ηταν τουρκικής καταγωγής και δεν το ξερουμε;;;;;

  Μα είναι απλό ….

  Γιατί σε αυτές τις περιοχές
  είχανε [και συνεχιζουν να έχουν σε μικρότερο βαθμό ]
  [και] τουρκική εθνική συνείδηση λόγω της μεικτής αλβανοτουρκικής καταγωγής τους.

  Τι συναιβει πριν 1 αιωνα στην Σκιπερια……

  ””Στις 12 Οκτωβρίου 1913 ο Εσάτ πασάς συγκρότησε στο Δυρράχιο
  τη λεγόμενη «Γερουσία τής κεντρικής Αλβανίας» ως αντίβαρο στην κυβέρνηση τής
  Αυλώνας. …..¨¨¨
  Εδω βλεπουμε οτι οι περισσοτεροι κατοικοι της κεντρικης Αλβανιας
  δεν θελανε να ενταχθουν
  σε μια ανεξαρτητη Αλβανια
  οπως ειχε αυτα ανακυρυχθει μολις στην Αυλωνα.

  Ας δουμε τι θελανε …..

  ¨¨Το κύριο αίτημά τους ήταν η απομάκρυνση τού «γκιαούρη» ηγεμόνα Wied και η
  εγκατάσταση στον αλβανικό θρόνο μουσουλμάνου πρίγκιπα.
  Το σύνθημά τους ήταν
  «Dum babën» (στη διάλεκτο τής κεντρικής Αλβανίας σημαίνει «Θέλουμε τον πατέρα
  μας», δηλ. τον σουλτάνο)
  18¨¨¨¨
  Εδω βλεπουμε οτι θελανε για αρχηγο τους τον Οθωμανο αυτοκρατορα
  τον οποιο αποκαλουσανε »’μπαμπα»’ τους οπως ακριβως κανανε και οι Ανατολιτες Τουρκοι
  ¨

  ¨¨Οτιδήποτε σχετιζόταν με το ανεξάρτητο αλβανικό κράτος, οι ισλαμιστές το θεω-
  ρούσαν βέβηλο προς τη θρησκεία τους. Σε κάθε περιοχή, πόλη ή χωριό που καταλάμ-
  βαναν, κατέβαζαν την αλβανική σημαία
  και ύψωναν την τουρκική.¨¨
  Εδω εχουμε τα αισθηματα τους τα οποια ηταν πρωτα
  φιλοοθωμανικα-φιλοτουρκικα
  και δευτερευοντως φιλοαλβανικα η οτιδηποτε αλλο..

  ¨Από την πρωτεύουσα τού κράτους, στην οποία κυμάτιζε η τουρκική σημαία, απηύθυναν χαιρετισμό στον σουλτάνο,¨¨¨
  Δηλάδη οι κατοικοι της κεντρικης Αλβανιας ,η πλειοψηφεια τους,
  υψωσανε οχι την αλβανική
  αλλά την τουρκικη σημαια
  στο Δυρραχιο
  κανοντας το και πρωτευουσα του κρατους τους.

  ¨¨¨¨Την ίδια στιγμή συγκρότησαν
  την Γερουσία τής κεντρικής Αλβανίας
  υπό την ηγεσία τού Μουσταφά Ντρόκι,
  η πρώτη πράξη τής οποίας
  ήταν να φροντίσει την αποστολή αντιπροσωπείας υπό τον Χατζή Αλή στον σουλτάνο,
  προκειμένου να τού προσφέρει το στέμμα τής Αλβανίας183.¨¨

  Δηλαδη θελανε να κανουν ηγεμονα της χωρας τους
  -της ημιαυτονομης περιοχης τους-
  τον ιδιο τον Σουλτανο
  και ολα αυτα το 1913 οταν γινοτανε προσπαθειες
  να γινει η Αλβανια ανεξαρτητη. στην Αυλωνα

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
  ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

  https://ikee.lib.auth.gr/record/285338/files/GRI-2016-17641.pdf

  Μια πολύ ορθή παρατήρηση για τις απαρχές αυτής της συμμαχίας

  Ο Aλβανος διανοουμενος Σαμι Φρασερη στο βιβλιο του »’Sqiperia c’ka qene» αναφερει.
  »’Οι Αλβανοι υποδουλωθεντες στους Τουρκους γινανε συνεργατες τους»
  »Μαζι με αυτους
  επετιθοντο κατα των αλλων εθνων
  ,απεγυμνωνων ,ελεηλατουν,και επεστρεφον στην Αλβανια καταφορτοι λαφυρων»
  »Εκατονταδες χρονια εζησαν ετσι οι Αλβανοι»

 • Ανώνυμος 41184

  27 Φεβ 2017


  Ντουρκορωμιό είσαι που φαντασιώνεται.

 • Ανώνυμος 39261

  30 Ιουλ 2016

  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΙΑΤΕΣ

  ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ

  ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

  ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

  ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ

  ~

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 39092

  23 Ιουλ 2016

  Ανώνυμος 38358 Ήθελα να 'ξερα, άρρωστε ψυχικά "άνθρωπε", με τα Caps Lock, εδω τους Αλβανοιύς μειώνουν, άρα πιο το ζόρι σου; Βγες απο το κλουβί σου, περπατα λίγο έξω να σε χτυπήσει καθαρός αέρας, η ζωή είναι όμορφη, μην σπαταλάς τα χρόνια που σου μείνανε, παραμένωντας το ίδιο λιγόψυχο δειλό ανθρωπάκι, άλλαξε εσύ και θα αλλάξει και ο κόσμος γύρω σου, αν θες να κάνεις τον κόσμο καλύτερο ξεκίνα απο τον εαυτό σου με πιο απλά λόγια!

 • Ανώνυμος 38358

  23 Απρ 2016

  ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
  Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΝΙΚΑΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
  ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ '''ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ''' ΠΡΟ ΤΟΥ 1913 ΗΠΕΙΡΟΥ .
  ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑ , ΙΩΑΝΝΙΝΑ , ΚΟΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΙ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ …. »»ʼΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ »»
  ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ ΑΜΙΓΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΛΗΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ [ ΠΡΕΒΕΖΑ, ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΑ] ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ , ΕΠΥΛΙΔΕΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ .

  ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΧΩΡΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ- ΝΟΤΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΕΠΙ ΛΕΞΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ »ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ » .
  ΑΡΑ ΔΙΓΛΩΣΣΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ-ΒΟΡΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ »ΕΜΠΟΡΙΟΥ» ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΣΦΑΛΩΣ , Η ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΕΞΕΛΛΗΝΙΖΑΝΕ ΑΘΡΟΑ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ .
  ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ- ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ »»ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ»ʼ..
  ΤΟ »ΚΥΡΙΩΣ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ EKΤΟΣ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΙΚΗΣ ΛΑΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ [ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ] ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ , Ο ΒΟΛΝΚΑΜΦ , Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΦΡΑΖΟΝΑΝ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ …. ΓΙΑΤΙ ΟΙ [ΕΞΑΡΧΗΣ ΛΟΓΩ ΜΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ] ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΥΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΟΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΕΠΕΛΕΓΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΩΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ , ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ .
  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  , ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟΥ.

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ …

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ Η ΟΤΙ »»ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΑΝΕ »ʼ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ….»ʼΑΛΒΑΝΙΚΗ»ʼ

  ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ..
  ΑΛΛΑ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ , ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ …..
  ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ , ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΣΤΑΣ ΛΙΓΟ ΔΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΠΩΓΩΝΙ ] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ …

  ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
  ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΛΙΑ [ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ] ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ … ΤΙΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ.

 • Ανώνυμος 37549

  18 Φεβ 2016

  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ
  Ακομα και το δικαστηριο δοσιλογων του μεταπολεμικου "ελληνικου" αμερικανοδουλου "κρατους",που θα ηθελε να γιγαντωσει τον αριθμο για να δικαιολογησει το διωξιμο των Τσαμηδων ,μονο 1930 καταδικασε.
  ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ...ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ...ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ...Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1930 ΟΧΙ ΑΠΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΝΝΟΕΙΘΕΙ ..ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ....
  ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ...ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΑ...ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ...ΑΡΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ '''ΤΑΧΝΗΕΝΤΩΣ'' ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ...ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ.....ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ Ε ΞΗΓΗΘΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ.....ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟ 1940 , ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΕ ΑΠΟ 17000 [ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ] ΕΩΣ 22 ΧΙΛΑΔΕΣ [ ΗΠΙΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ]
  ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΛΟΙΠΟΝ .... 19 ΜΙΣΗ ΧΙΛΑΔΕΣ....ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΙΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ....ΜΕΝΟΥΝ 9.500 ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΦΙΛΟΥ...ΒΓΑΛΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ [ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ]....ΜΕΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 5000 ΑΝΔΡΕΣ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ.....Ε ΡΕ ΦΙΛΕ...ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΜΠΤΑ [ΟΙ 1930ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ] ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΛΑ ΓΙΑ ''ΑΝΟΧΗ'' Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ''ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ [ΣΕ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΚΑΨΙΜΟ ΣΠΙΤΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣΚΛΠ ΚΛΠ]...ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ....Ε ΟΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΑΥΤΩΝ ΚΑΝΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ.....ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ.....ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ

  ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
  δεν καθεσαι να σκεφτεις για ποο λογο καποιοι τσαμηδες ηθελαν τους Ναζι,κανεις πως δεν βλεπεις την απαραδεκτη τακτικη του ελληνικου κρατους απο το 13 και επειτα,που το μονο ανθρωπινο δικαιωμα που σεβαστηκε ηταν το θρησκευτικο!

  ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ...ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ;;;.....ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΟ 1913 ΕΩΣ ΤΟ 1937.......ΜΟΛΙΣ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΔΗΜΟΣΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ.....ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΡΘΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ 1940 ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ....ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ...ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΧΕ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕΙ Ο ΖΩΓΟΥ ΤΟ1934 ΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;;;.....ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΠΕΙΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ....ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ [ ΤΟΥΡΚΟΙ Η ΠΟΜΑΚΟΙ] ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΤΙ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ;;;...ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΟ ΜΕΤΑΞΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΖΗΣΑΝΕ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ .... ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ... ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΧΑΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΑΣΣΙΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ..ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ Η ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ....ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ 85 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΚΟΥ Η ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ , ΟΥΤΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ , ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΑΝΕ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ......ΑΛΛΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΤΟΥΣ , ΦΤΩΧΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Η ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΟΠΛΟΙ ...

 • Ανώνυμος 37528

  17 Φεβ 2016

  ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ......ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ.....ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΤΙΚΕ [ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ]....ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΑ [ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΚ ΤΩΝ 500 ΛΕΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΣΤΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ ] ΑΛΛΑ ΙΛΛΥΡΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.....ΕΙΝΑΙ [ ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΑ]ΜΙΞΗ ΛΕΞΕΩΝ ΕΙΤΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΤΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ.....ΠΑΝΤΩΣ ΑΛΛΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΑ [ΣΩΣΤΟ] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ [ ΛΑΘΟΣ] ....ΚΑΤΑΓΟΝΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ [ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΛΙΓΟ Η ΠΟΛΥ ] ...ΑΛΛΙΩΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΕ

 • Ανώνυμος 37527

  17 Φεβ 2016

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΟ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ....

  Φυλετικά οι αλβανοί δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους ιλλυριούς, αλλά είναι διάφορα φύλα με πάρα πολλές γενετικές επιρροές από ρουμάνους, σλάβους, κέλτες, έλληνες και άλλους, που έζησαν ή πέρασαν από τη σημερινή περιοχή της Αλβανίας.
  ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ....ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΙΠΑΝΕ ΠΟΥ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΤΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΥΣ ΟΛΟ '''ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ''' ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΑΤΕ ΕΙΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΄'''ΓΥΡΙΣΕΤΕ''......Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ...Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΛΗΘΙΝΗ.......ΑΠΟΓΟΝΟ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΓΟΤΘΩΝ ΚΑΙ ΝΟΡΜΑΝΔΩΝ [ ΛΙΓΟ Η ΠΟΛΥ ] ....ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ...ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΦΥΛΕΤΙΚΑ...ΝΙΟ ΝΙΟ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ...ΑΛΛΟ ΠΕΡΝΑΩ ΑΛΛΟ ΕΓΚΑΘΗΣΤΑΜΕ ΜΟΝΙΜΑ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΕ ΠΟΤΕ Η ΦΥΓΗ ΜΟΥ ΩΣ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΤΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑ....ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΑΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΣΙΑΖΕΤΕ
  ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ [ΠΑΛΙ] ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ......ΣΤΗΝ ΣΚΙΠΕΤΑΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ .. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ...
  ΚΥΡΙΩΣ ΛΑΤΙΝΙΚΕΣ.....ΜΕΤΑ ΣΛΑΒΙΚΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ...ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΓΟΤΘΙΚΕΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΚΕΣ ΚΛΠ
  ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΑΛΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ... ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΛΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΛΑΟ [ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΙΣΩΣ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ].....ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΙΛΛΥΡΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΝΕ ΕΡΗΜΗ......ΑΡΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΚΑΤΑΓΟΝΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ...ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΡΕ ΠΑΙΔΕΣ.....ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ....ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΟΦΕΡΜΕΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΛΛΥΡΙΑΣ ......
  α] ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΣΑΝΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΙΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ
  β]ΒΡΗΚΑΝΕ ΕΡΗΜΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ
  ΤΟ ΝΑ ΛΕΤΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ DNA ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 • Ανώνυμος 37526

  17 Φεβ 2016

  ΕΠΙΣΗΣ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ..
  ΟΤΙ...
  ''ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΜΙΛΟΥΣΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΩΣ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΕ ΑΝΤΡΕΣ ΤΕ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ'''...
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΟΛΝΤΚΑΜΦ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ...''ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ,ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ , ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΕ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ''''
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΡΘΩΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ [ ΠΡΑΓΜΑ ΛΟΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΞΕΡΑΝΕ ΙΣΩΣ ΛΙΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ] ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ....
  ΚΑΘΩΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ''ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ'' ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΑΜΠΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΤΙ''' ΛΙΓΟΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΡΒΑΡΙΚΑ''.....ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ....
  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ [ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ] ΔΕΝ ''ΜΑΘΕΥΤΙΚΕ'' - ΥΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΞΩΓΑΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ .....ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΝΕ-ΥΟΟΘΕΤΗΣΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΩ.....
  α] της ελληνικης γλωσσας των εκκλησιων [ της θειας λειτουργιας κλπ] μιας και οι τουρκοτσαμηδες ειχανε ηδη [οι περισσοτεροι ] γινει μουσουλμανοι ηδη απο τα μεσα του 17ου αιωνα και στα χωρια τους ειχανε πλεον τζαμια και οχι εκκλησιες αρκετες γεννες πριν ……αρα αποκλειετε να μαθανε τη γλωσσα μεσω της ορθοδοξης εκκλησιας …..
  β]αποκλειεται επισης να την μαθανε λογω των ελληνικων σχολιων του »ελληνικου εθνικισμου» τον δεκατο ενατο αιωνα αφου η διγλωσσια τους μαρτυρειτε ηδη απο τα χρονια της τουρκοκρατιας σε εποχες που οχι απλα δεν υπηρχε ελλαδικο κρατος για να ιδρυσει σχολεια στην περιοχη , αλλα ουτε καν ελληνικα σχολεια στη περιοχη της θεσπρωτιας , τα οποια ιδρυανε σε αλλες περιπτωσεις οι ιδιοι οι κατοικοι των περιοχων αυτοβουλα ……οπως πχ απο το 1724 που οι ιδιοι οι κατοικοι της Κορυτσας ειχαν ανοιξει ελληνικο σχολειο στη Κορυτσα , οπως και στη Βοσκοπολη της σημερινης αλβανιας …..ομως οι εξισλαμισθεντες της τσαμουριας ποτε δεν ανοιξανε ελληνικο σχολειο απο μονοι τους , οπως κανανε οι χριστιανοι κορυτσαιοι και οι βοσκοπολιωτες , αφου ακριβως λογο εξισλαμισμου ειχανε αποκοπει απο οποιαδηποτε σχεση με ελληνικη παιδεια – χριστιανικη ορθοδοξη εκκλησσια , σχολεια στην ελληνικη γλωσσα κλπ κλπ ……
  γ]αποκλειεται επισης να τα μαθανε απο τα γειτονικα ελληνικα ηπειρωτικα χωρια ….. αφου ο τουρκοτσαμικος θυλακας ηταν πολυ συμπαγης απο εθνοθρησκευτικης αποψεως…..ελαχιστα ηταν τα γραικικα χριστιανικα χωρια εντος του τουρκοτσαμικου θυλακα [ πχ μαυρουδι ,σεβαστο και ελαχιστα ακομα ]….δεν μενανε δηλαδη εξισου ανακατεμενα-διασκορπισμενα χωρια τουρκοτσαμηδων εξισου και ελληνων ωστε να υποθεσει καποιος ,λογικα,οτι ετσι θα διαδιδοτανε πιο ευκολα οι γλωσσες μεταξυ των δυο κοινοτητων ηπειρωτων και τουρκοτσαμηδων ……
  ΑΡΑ Η ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ [ΑΠΛΟ]ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΚΥΡΙΩΝ [ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ] ΣΤΗΝ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΩΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΔΙΝΗΣ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ , ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΟΠΟΥ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΤΗΚΑΝΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΡΙΚΗΣ....
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ .....
  ΕΛΛΗΝΕΣ [ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ kai ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ] ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ-ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΙ ... ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ Η ''ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ''......
  ο αποτομος και βιαιος εξισλαμισμος των περισσοτερων κατοικων της περιοχης [ανεξαρτητως γλωσσας] δηλαδη η κατοπινη κοινη ισλαμικη θρησκεια εν μεσω χριστιανικου περιγυρου ,οδηγησε στη μιξη [ως ομοθρησκων] των δυο φυλων , και στην επακολουθη διγλωσσια των απογονων τους …
  θα ηταν αδυνατο αλλιως ,»καθαροι» σκιπεταροι , ισλαμικου θρησκευματος , της πεδινης και ημιορεινης θεσπρωτιας τα χρονια της τουρκοκρατιας ηδη , οχι μονο να γνωριζανε , αλλα και να εκφραζονταν και μαλιστα »ορθως» [οπως λενε οι πηγες] στα ελληνικα και μαλιστα ανδρες και γυναικες , με αλλο τροπο περα απο την απο παππο προς παππο μεταδωση της γλωσσας αυτης [διγλωσσιας για την ακριβεια] ….
  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ .... ΑΛΒΑΝΟΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΙ

 • Ανώνυμος 37525

  17 Φεβ 2016

  ΕΠΙΣΗΣ O ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ , ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ , ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΖΑΝΕΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ....
  ΠΡΩΤΟΝ ΟΤΙ ''''ΔΕΝ ΦΥΛΑΤΟΥΣΙ ΤΟΣΟΝ ΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ'''..
  [ΠΑΜΠΕΣΗΔΕΣ ΔΗΛΑΔΗ] ...
  ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ..
  ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ , ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.....
  ....ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ..... '''ΤΣΑΜ ΠΑΜΠΕΣ ΜΕ ΘΗΚ ΝΕ ΜΕΣ''[ Ο ΤΣΑΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΗΚΑΡΙ [ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΔΗΛΑΔΗ] ΣΤΗ ΜΕΣΗ ]...
  ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ...
  ''''Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡ ΑΥΤΩΝ ΓΛΙΣΧΡΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗΣ''''...ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΦΥΛΗ ΕΙΧΕ ΕΦΕΣΗ ΣΤΗ ΠΑΜΠΕΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΑΝΕ '''ΦΙΛΟΙ''' ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ...
  ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΣ [ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ] ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ [ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΟΥΡΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΚΑΙ ΝΥΧΤΟΚΛΕΠΤΕΣ ΜΕΝ[ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ] ,ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΔΕ , ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ....
  ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ''ευφημιζοντε παρα παντων ως επιτηδιοτεροι χορευται και τις αρεσει ο πολυτιμος υματισμος είναι εύσχημοι και ευρωστοι'''....
  ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ [ΤΣΑΜΗΣ ΘΑ ΡΘΩ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΟΥ , ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΟΣ]....
  ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ''ΤΣΑΜΗΣ'' [ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΩΣ ΕΠΩΝΥΜΟ] ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ ΤΣΑΜΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ-ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ΤΟΥ'''''είναι εύσχημοι και ευρωστοι'''''''' ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΛΕΞΗ ΛΕΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ....
  ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ''ΤΣΑΜΙΚΟΣ'' ΧΟΡΟΣ [ Η ΚΛΕΦΤΙΚΟΣ Η ΑΠΗΔΗΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ] ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ''''ΚΛΕΨΑΜΕ''' ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΣΑΜΕ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΙΖΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΑΝΕ ΟΙ ''φημισμένοι παρα παντων στο χορο''' ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΕΒΕΝΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΦΙΓΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ''ΠΗΔΗΜΑΤΩΝ'' ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΧΟΡΟΥ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ]..
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΛΕΞΗ ΤΣΑΜΗΣ-ΤΣΑΜΙΚΟΣ ΔΗΛΩΝΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΑ .. ''ΑΛΒΑΝΙΚΗ'' ΚΑΤΑΓΩΓΗ....
  Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΗΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ''ΤΣΑΜΙΚΟ'' , ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ VALLE E BYRASH [AΝΔΡΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ] ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΤΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ,ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΟΡΕΥΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ...ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΟΡΕΥΕΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΩΣ ΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΩΡΙΑ ... Ο ΒΑΛΝΤΚΑΜΠΦ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΤΙ ''''ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΙ , ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΙ ,ΔΕΙΝΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ,ΠΑΝΟΠΛΟΙ ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΟΠΛΑ'''
  ΕΠΙΒΕΒΕΩΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΙΒΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ

 • Ανώνυμος 37524

  17 Φεβ 2016

  ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΟ ΘΥΛΑΚΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ [ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ] ......ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ , ΤΙ ΕΘΙΜΑ ΕΙΧΑΝΕ , ΤΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ,ΤΙ ΓΛΩΣΣΑ ΚΛΠ ΚΛΠ
  ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΙ ΟΘΩΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΟΣΟ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΛΓΚΦΑΝΤ......
  ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΚΟΜΑ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ....
  Οι Τσάμηδες κατοικούσι την παλαιάν Θεσπρωτίαν, νυν δε λεγομένην Παρακάλαμον, η κατοικία των αρχίζει από το Σούλιον και τελειώνει εις τον Δώδωνα (Μπίστριτζα) ποταμόν, είναι θρήσκοι, αλαζόνες και ορμητικότεροι από τους άλλους εις τους πολέμους, όστις όμως ανθέξη την πρώτην ορμήν των, εύκολα τους τρέπει έπειτα εις φυγήν, επειδή είναι καθ΄ υπερβολήν αμφιρρεπείς` δεν φυλάττουσι τόσον τας συμφωνίας και υποσχέσεις, ευφημίζονται δε παρά πάντων ως επιτηδειότεροι χορευταί, και τοις αρέσκει ο πολύτιμος ιματισμός` είναι εύρωστοι και εύσχημοι` και μολονότι ομιλούσι την αλβανικήν διάλεκτον, ως φυσικήν αλλά και μετά την απλοελληνικήν, εκφράζονται όμως ορθώς άνδρες τε και γυναίκες....
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ...ΤΟ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ .....ΤΟ ''ΣΟΥΛΙ'' ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ''ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ''-CAMERIA [ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΣΑΜΟΧΩΡΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ [ΓΑΡΔΙΚΙ,ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ,ΝΤΡΑΓΚΟΜΙ ΚΛΠ]...ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΠΡΙΣΤΡΙΤΖΑ [ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ] ...ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΟΙ .... ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΠΙΣΤΡΙΤΖΑ ΒΟΡΕΙΑ [ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ , ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΒΙΝΟΥ] ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ , ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ [ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ] ΗΤΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ...ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ [ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ , ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ]..
  ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ...
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ....ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΩΣ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ..ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝΕ ΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ..ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ [ΤΟΥΡΚΟ]ΤΣΑΜΗΔΕΣ....
  ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ [ΣΚΙΠΕΡΙΑ Ε ΜΑΔΕ ]
  ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΟΟΟΛΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ '''ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ'' ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ''ΤΣΑΜΕΡΙΑ''....
  ΑΦΟΥ ΕΔΩ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ''''ΑΛΒΑΝΙΚΗ''' ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ , Η ΤΣΑΜΕΡΙΑ , ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ [ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ,ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΛΠ] ΚΑΙ ΜΟΝΟ
  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ , ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΛΩΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ [ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΚΗΣ] ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΛΟΓΩ ΚΟΙΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ [ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ] , ΚΟΙΝΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ , [ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ]ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΛΠΚΛΚΠ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΞΑΡΧΗΣ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ -ΑΝΤΙΘΕΣΗ [ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ] ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΥΣ [ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ] ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ...
  [ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΤΣΑΜΕΡΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΟΡΕΙΝΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΝΩ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ....ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΤΣΑΜΕΡΙΑ ..

 • Ανώνυμος 37068

  5 Φεβ 2016

  επισης στην εθνικιστικη αλβανια μαθαινουν περι '''αδικης μοιρασιας των συνορων του 1913''που εκοψαν σε ''κομματια την '''σκιπερια αυτοχθονου χιστορικε'' μεγαλη αλβανια'' κλπκλπ...καταρχην δυστυχως τα συνορα δεν διαμορφωνοντε με βαση τα δικαια των λαων...αλλα πρωτιστως με βαση τα συμφεροντα των μεγαλων δυναμεων και τους σχεδιασμους τους για το μελλον της περιοχης εκεινης ....
  ετσι και οι αλβανοι μεινανε πιστοι στην πυλη .... και στα σημερινα εδαφη της αλβανιας [τμηματα των οθωμανων τα χρονια εκεινα] επετεθησαν οι στρατοι τριων κρατων ..μαυροβουνιοι σερβοι και ελληνες...ετσι οι μαυροβουνιοι κατελαβαν τη σκοντρε [πολη της βορειας αλβανιας ] οχι φυσικα γιατι ηταν μαυροβουνικη αλλα γιατι νοιαζονταν για το κοντινο στην πολη λιμανι [πολιτικοι οι λογοι και στην περιπτωση αυτη] ...επισης οι σερβοι κατελαβαν οχι μονο το [αλβανικο κατα το ημιση τα χρονια εκεινα σε αντιθεση με σημερα που ειναι τελειως αλβανικο] κοσοβο αλλα εφτασαν ως την κεντρικη αλβανια [αλβανικη και αυτη η περιοχη και οχι σερβικη ]ενω ο ελληνικος στρατος μπηκε στην ελληνικη βορεια ηπειρο και εφτασε και ως το τεπελενι [αλβανικη η περιοχη απο τα περιχωρα του τεπελενιου και πανω]....παιξανε και χασανε οι εθνικιστες της αλβανιας...παρολα αυτα δεν υπηρξε καποια αδικια οπως την εννουν...
  αφου οι μεγαλες δυναμεις υποχρεωσανε τοσο τους μαυροβουνιους να αποχωρησουν απο την σκοντρε οσο και τους σερβουσ να αποσηρθουν απο την κεντρικη και δυτικα αλβανια και να παραμεινουν απο το κοσοβο και πανω [ παροτι σε αρκετο μερος του κοσοβου οι αλβανοι υπερτερουσανε και αυτο ηταν η μοναδικη αδικια εναντιων των αλβανων στο διακανονισμο των συνορων] ..αφου στα νοτια αναγκασανε τον ελληνικο στρατο να αποχωρησει απο τα εδαφη που ειχε απελευθερωσει [η καταλαβει] ,παροτι και ο ντοπιος πλυθησμος ηταν σε πολυ μεγαλο ποσοστο ελληνικης συνειδησεως και αρκετα μεγαλο ποσοστο ελληνικης γλωσσας...και παροτι οι βορειοηπειρωτες πηρανε τα οπλα και μετα απο τρειμηνες μαχες με τους αλβανους εθνικιστες κρατησανε ελευθερα τα εδαφη τους και σχηματισανε την αυτονομη πολιτεια της βορειου ηπειρου [ημιαυτονομια εντος αλβανιας] η οποια αναγνωριστηκε απο τις μεγαλες δυναμεις αλλα και απο το αλβανικο κρατος....αρα το αλβανικο κρατος αδικηθηκε στο θεμα κοσοβου [ αφου ενα μερος του σημερινου κοσοβου θα ηταν δικαιο να δινοτανε απο τοτε στην αλβανια ] και ευνοηθηκε στο νοτο αφου τα συνορα του πηγαν πιο νοτια απο οτι εδειξε η εκβαση των βαλκανικων πολεμων και [το σημαντικοτερο απο ολα] η επιθυμια των ντοπιων κατοικων [ για την πλειοψηφεια παντα μιλαμε] ... αρα τα περι αδικης μοιρασιας συνορων ας τα αφησουν...η θα λενε ολη την αληθεια η τιποτα...γιατι η μιση αληθεια και σε αυτη τη περιπτωση ειναι χειροτερη απο το ψεμα.....οσο για τα δυο τριτα του νομου θεσπρωτιας που κατοικουνταν απο διγλωσσους τουρκοτσαμηδες....ουτε επαναστασεις οπως οι βορειοηπειρωτες ουτε αυτονομιες ουτε τιποτα...αφου ηταν ως γνωστον αμφιβολου εθνικης συνειδησεως......αυτοι ειχανε κυριως συνειδηση ισλαμικη συνειδηση και μετα αλβανικη ,ελληνικη η τουρκικη τα χρονια εκεινα .... αφου πρωτα πολεμησανε εναντιων του ελληνικου στρατου το 1913 [γιατι θεωρουσανε συμφερον να παραμεινουν υπο οθωμανικη διοικηση ,λογικο αφου ηταν οθωμανοι] και αφου χασανε τελικα και περασε η περιοχη τους υπο ελληνικη διοικηση υστερα στειλανε την παρακτω επιστολη ...
  Μια φράση από το Υπόμνημα που υπέβαλαν οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας στην Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου στις 6/11/1913 είναι ενδεικτική:
  «Θα συμπολεμήσουμε με τα αδέρφια μας τους Χριστιανούς, μέχρις εσχάτων, για νʼαποκρούσομε το ζυγό του αλβανικού κράτους και να διατηρήσουμε την ελευθεριά μας στην αγκαλιά της μητέρας μας Ελλάδας…».
  ΕΙΠΑΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ [ ΠΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ]

 • Ανώνυμος 36488

  13 Ιαν 2016

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ...ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1944 ΤΟ 70 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΙΧΕ ΟΜΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ''ΤΟΥΤΑΧΙΡΙ ΜΕΤΟ'' ΤΖΕΛΛΙΛΙ ΤΑΡΕ'' ''ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΤΕΠΕΛΕΝΛΗ'' ''ΟΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗ''ΜΟΥΣΤΑΗ ΠΑΣΑ ΤΗΣ ΣΚΟΝΤΡΑ''' ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ '''ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ'''' ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 1821....ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΑΠΙ ΧΟΤΖΑ ΑΦΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΥΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ [ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ] ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ....ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ [ ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΒΑΝΟ ΠΑΛΙΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ]....ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ '''ΑΛΒΑΝΟ-ΙΛΛΥΡΙΟ'' ΠΥΡΡΟ [ ΠΑΡΟΤΙ ΩΣ ΟΝΟΜΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΛΗΚΟ ΠΥΡΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕ ΣΤΟΝ ΙΛΛΥΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΝΕΟΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ '''ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ=ΚΡΥΦΟΙΛΛΥΡΙΟΙ''''] , ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΟΥΛΑΝ [ ΕΚ ΤΩΝ ΤΑΥΛΑΝΤΙΩΝ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ] ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΙΛΛΙΡ [ΕΚ ΤΟΥ ΙΛΛΥΡΙΟς ] ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ '''ΟΝΟΜΑ''' ΑΡΜΠΕΝ [ ΠΡΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ]...ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ [ ΑΦΕΡΝΤΙΤΑ ] [ ΩΣ ΑΡΧΑΙΟ ΙΛΛΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ] ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ...ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΟΤΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΙ...ΑΛΒΑΝΟΙΚΑΙ ΟΧΙΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ....ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΙΚΙΟΠΟΙΟΥΝΤΕ [ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΩΣ ΙΛΛΥΡΙΚΑ-ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ]...ΑΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ....ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΤΙΜΑΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΠΟΙΟΙ ΚΑΚΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΥΦΑΡΠΑΖΟΥΝ [ ΒΛΕΠΕ ΣΚΟΠΙΑ] ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ....ΒΛΕΠΕ ΟΜΗΡΟΣ=ΟΜΕΡ ΑΡΧΑΙΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ..ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙ ΛΕΞΗ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΕΡΙ ΙΛΛΥΡΙΩΝ-ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΥΡΡΟ...ΑΡΑ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ..

 • Ανώνυμος 36441

  11 Ιαν 2016

  ΑΜΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 20 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ [ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ] ΠΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ...ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΙΑ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ[ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ....ΑΡΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.......ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΝΕ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟΙ [ ΛΙΓΟΙ ] ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΡΑ ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΥΝΟΡΑ...ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ... ΟΣΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ [ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ]....ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ... ΤΟ 70ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΔΕ ΤΗ ΦΟΡΟΥΣΕ...ΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ....ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ......ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.....ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΝΕΤΕ ΣΚΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΔΥΣΚΟΛΟ

 • Ανώνυμος 36440

  11 Ιαν 2016

  για να χαρακτηριστεί κατι ως ''αλβανικο'' πρεπει ειτε να φορειετε από την πλειοψηφεια των αλβανων ειτε να το φορανε οι περισσοτερες αλβανικες φυλες σε ολη την γεωγραφικη εκταση της αλβανοφωνιας στα βαλκανια [ η σε πολύ μεγαλο μερος αυτης ] ....όμως φουστανελα δεν φορουν οι γκεκηδες αλβανοι που κατοικουν στο μεγαλυτερο μερος της κεντρικης αλλα και στη βορεια αλβανια όπως και το κοσσοβο , το τετοβο [ αλβανοι των σκοπιων] και το μαυροβουνιο..και αυτοι αποτελουν τα δυο τριτα του συνολου των αλβανων τοσο πληθησμιακα οσο και ως γεωγραφικη εξαπλωση...συνεπως φουστανελα φορανε μονον οι τοσκηδες αλβανοι που αποτελουν το ένα τριτο του συνολου των αλβανων...αλλα και αυτοι ακομα δεν τη φορανε ολοι...αφου στη τοσκερια [ χωρα-κατοικια των τοσκηδων αλβανων ] σε μεγαλο μερος των πεδινων - δυτικων περιοχων [μαλακαστρα,μουζακιγε] αλλα και μεγαλο μερος της ορεινης Λιαμπουριας [στη δυτικο και βορειο τμημα κυριως ] δεν φοριεται από τους Τοσκηδες Αλβανούς η φουστανελα...αντίθετα την φορανε στις ορεινες περιοχες της ανατολοκης-κεντρικης και νοτιας τοσκεριας όπως στο τομορ ,οστραβιτσα [ βουνα] σκραπαρι δηλαδη στις περιοχες ανατολικα του Μπερατιου-τεπελενιου σε καποιο βαθμο και νοτιοτερα σε περιοχες που γειτνιαζουν αμεσα με τον ελληνισμο της βορειου ηπειρου όπως λιτζουρια πρεμετη και κορυτσα...επισης και οι αλβανοι τσαμηδες που κατοικούσανε εντος της ιστορικης ηπειρου [νομος θεσπρωτιας ] φορούσανε φουστανελα..γενικοτερα φουστανελα φοραει μια καθολου μεγαλη ,μειοψηφεια του συνολου των Αλβανων [ το πολύ το 20- 25 τα εκατο των Αλβανων ] ...αρα δεν μπορει να χαρακτηριστεί αλβανικη ..μαλλον ειναι ενδυμα των ορεινων κυριως περιοχων του ελληνικου - ελληνιστικου κοσμου και των αμεσα γειτονικων αυτου περιοχων ..
  επισης περι φουστανελας και αρχαιων ελληνικων χιτονων ...ως γνωστον εχουμε εμφανιση πεντακαθαρη φουστανελας ηδη από τον δωδεκατο αιωνα σε αγγειο στην Κορινθο...δευτερον τι φορουσε ο μεγας αλεξανδρος και πως απεικονίζεται ο Κωσνταντινος Παλαιολόγος ηδη από τα χρονια τα πολύ παλια .... απλα πραγματα ...φουστανελα λεγεται...

 • Ανώνυμος 36438

  11 Ιαν 2016

  ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ....ΑΛΒΑΝΙΚΗ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ.....ΟΜΩΣ ΤΙΘΟΝΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ....ορε παιδες να μας πειτε αφου ειναι αλβανικη η φουστανελλα γιατι την δεν την υοθετησαν και οι λοιποι αλβανοι [ του κοσσοβου του μαυροβουνιου και γενικοτερα ολοι οι βορειοι αλβανοι[γκεκηδες] που τοσα χρονια συγκατοικουν με τους ''νοτιους'' τοσκηδες ενω υποτιθεται τοσο ευκολα την υοθετησαμε εμεις που ειμαστε και αλλογλωσσοι και αλλοεθνεις των Τοσκηδων;;; ;;;; Και δεν μπορουν οι Γκεκηδες που ειναι και ομογλωσσοι και αρα ευκολα αλληλοεπηρεαζομενοι .αναμεταξυ τους ...και κατοικουν και στον ιδιο γεωγραφικο χωρο....και να σκεφτουμε οτι δεν υπαρχει και καποιο αξιο λογου φυσικο εμποδιο [ καποιο τεραστιο βουνο για παραδειγμα ] πλυθησμους [Γκεκηδων και Τοσκηδων]............Γιατι να μην πουμε οτι ειναι μια ενδυμασια κοινη ολης της σημερινης νοτιας αλβανιας οπου τη φορουν οι αλβανοφωνοι κατοικοι μεν αλλα και στα βλαχοχωρια της βορειου Ηπειρου οπως και σε ολα τα ελληνικα χωρια ενω βορεια των Τιρανων και του Ελμπασανι [ και εως ψηλα το κοσσοβο και λιγο μετα τα συνορα με το μαυροβουνιο που κατοικουν αποκλειστηκα Αλβανοι και καθολου αλλοεθνεις δεν φορουν τη φουστανελλα οι Αλβανοι .........Ελα ομως που φουστανελλα φορουν και οι Ρωμιοι της νοτιου Ηπειρου[ ελληνοφωνοι και βλαχοφωνοι-διγλωσσοι] ...... ......αλλα και στο μεγαλυτερο μερος ολης της υπολοιπης ηπειρωτικης Ελλαδας [ως τον Μωρια ] Συνεπως γιατι ακομα ακομα , να μην υποθεσουμε ισως , οτι τελικα η φουστανελα διαδοθηκε απο τους ελληνοφωνους και βλαχοφωνους Ρωμιους της σημερινης Ηπειρου [νοτιου και βορειου] ΣΤΟΥΣ Τοσκηδες Αλβανους;;;; .........Των οποιων ελληνοφωνων και βλαχοφωνων ο πλυθησμος ηταν περισσοτερος και καμποσο ποιο εξαπλωμενος βορειοτερα τα παλαιοτερα χρονια [πχ Μοσχοπολης επι τουρκοκρατια και γενικοτερα βλαχοι της νοτιοανατολικης αλβανιας-κορυτσας] και καμποσο ακομη μεγαλυτερος τα Βυζαντινα χρονια...ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ....ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ , ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ..... καιμε πολυ περισσοτερα επιχειρηματα

 • Ανώνυμος 33319

  5 Απρ 2015

  ΝΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΑΣ [ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ , ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ] ΤΟ 1821......
  Η λαϊκή μούσα θρήνησε στον Γοβγίνα με τους ακόλουθους στίχους:
  Για σένα, μωρʼ Αγγελή, κλαίει το Γριπονήσι
  που χάθηκες κατακαμπής με όλο το γιουρούσι.
  Εσύ δεν επολέμαγες μες στης Γραβιάς το χάνι
  μʼ οχτώ χιλιάδες Γκέκηδες και βγήκες παλικάρι;
  Μα οι Μπαλαλαίοι τα σκυλιά σούφαγαν το κεφάλι.
  Σε κλαίει ούλʼ η Ρούμελη τʼ ήσουνα παλικάρι.
  ΓΚΕΚΗΔΕΣ - ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΗΛΑΔΗ
  [ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΥΡΙΩΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ]
  ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ , ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ,
  ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ Η
  [ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ] ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΣΟΡΟΣ ΚΙΣΣΙΝΓΕΡ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΠΟΛΕΜΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΩΝ....ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ .... ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΕΝΕ...
  ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΤΙ '''''ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ'''''
  ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΤΕ ΑΛΛΑ ΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΤΑΚΤΟΙ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

 • Ανώνυμος 30231

  23 Νοε 2014

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια τόσο δεδομένη πραγματικότητα μετατρέπεται σε μύθο,και μάλιστα από καθηγητή! Σέρβος εθνικιστής είπε πως ενας αλβανος μουσουλμάνος σκοτώνει 10 τούρκους για έναν ορθόδοξο η καθολικό αλβανο,αλβανος ορθόδοξος σκοτώνει 10 Έλληνες για αλβανο μουσουλμάνο και καθολικό,επίσης αλβανος καθολικός έτοιμος να σκοτώσει 10 Ιταλούς για τους υπόλοιπους συμπατριώτες του. Αυτή είναι η πραγματικότητα με τους αλβανους!!!

 • Ανώνυμος 29475

  14 Αυγ 2014

  Aλβανός καθηγητής τα λέει αυτά βρε καμένε

 • Ανώνυμος 29471

  14 Αυγ 2014

  I adiaforia yia th trhskeia den einai mhtos,alla pragmatikothta stin Albania!!!

 • Bielidopoulos

  8 Φεβ 2013

  "Μετά τον πόλεμο, το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα βρέθηκε μπροστά στο παράδοξο της ανάγκης να συμβιβάσει την παραδοσιακή εθνικιστική ιδεολογία της rilindja με τους νέους κομμουνιστικούς μύθους. Έτσι, το παρελθόν της Αλβανίας, κατ' αναλογία της θέσης της Παλαιάς Διαθήκης στο Χριστιανισμό, παρουσιάστηκε ως μια περίοδος ηρωικών αγώνων του αλβανικού λαού, οι οποίοι όμως δεν είχαν επιτυχή κατάληξη καθώς έλειπε ο πραγματικός ηγέτης. Ως ορόσημα της προ-κομμουνιστικής εθνικής ιστορίας θεωρήθηκαν ο Σκεντέρμπεης, η Αλβανική Αναγέννηση και ο ανταρτοπόλεμος εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, με αντιήρωες τους Τούρκους, τους Έλληνες, τους Σέρβους, τους φασίστες-ναζί και τους Αλβανούς συνεργάτες τους, ενώ αρνητικό ρόλο παίζουν επίσης η θρησκεία και οι κληρικοί, ιδιαίτερα οι καθολικοί." http://el.wikipedia.org/wiki/Αλβανία