ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ
ΣΕ ΟΛΑ !
(γ΄ μέρος)

     (Επιστροφή στο Α΄ μέρος - Β΄μέρος)


   Στη χώρα της Μπανανίας τα ραβασάκια, τα φακελλάκια, οι μίζες, οι συναλλαγές, οι παράνομες προμήθειες και κάθε είδους ρουσφέτια αποτελούν απλή καθημερινότητα στις συνδιαλλαγές μας. Απʼ τον σκουπιδιάρη μέχρι και τον πρωθυπουργό λαδώνονται όλοι  σʼ αυτή τη χώρα. Το μαύρο και το παράνομο χρήμα, που κυκλοφορεί στη χώρα μας ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τον κρατικό προϋπολογισμό. Λέξεις που έχουν σχέση με την παρανομία όπως διαφυγόντα, διαμαρτυρημένα, φαλιμέντο, δόντι, μεσάζοντες, διπλοθεσίτης, λομόγιο, λάδωμα, καπηλία, κλοπές, κομπίνες και άλλα τέτοια ακούγονται συνεχώς και καθημερινά.

 

 
Σκύψε ευλογημένη! Οι εξομολογήσεις και οι πνευματικοί είναι πολύ της μόδας στη Ρωμιοσύνη. Στη φωτογραφία δημοφιλής ΤV Persona με γνωστό αρχιμανδρίτη, στάρ - μαϊντανό των τηλεοπτικών καναλιών. Η φωτογράφιση έγινε σε μοναστήρι για λογαριασμό κουτσομπολίστικου περιοδικού, με σκοπό να προβάλει την εξομολόγηση.
 


    Είναι πραγματικά θλιβερή, τραγική και απογοητευτική η Ρωμιοσύνη για όποιον σηκώσει τα μάτια του και απλά κοιτάξει γύρω του.


     Τα τελευταία πενήντα περίπου έτη οι οικοπεδοφάγοι κι άλλοι φυσιοκτόνοι Ρωμιοί απαθείς με την φύση και την οικολογία, πυρπολούν συνομωτικά τα δάση της χώρας κάθε καλοκαίρι. Εν συνεχείαν οι άθλιοι πολιτικοί μας απαξιώνουν τις δασικές εκτάσεις και ακολουθούν οι off-shore καταπατητές της Εκκλησίας και των κατασκευαστικών εταιρειών με μπουλντόζες και συνεργεία τσιμεντοποιώντας την καμμένη γη. Και φυσικά ακολουθούν τα κονδύλια απʼ την Ε.Ε., που μπαίνουν στις τσέπες των πολιτικών και των παπάδων, ενώ δίνονται για τις αναδασώσεις, που δεν γίνονται ποτέ. Βέβαια της ευκαιρίας αυτής δράττονται και κάποιοι απτόητοι Ρωμιοί συμπολίτες μας και χτίζουν μέσα στα καμμένα δάση, σε ρεματιές, ακόμα και πάνω σε χειμμάρους, πάντοτε με την ανοχή κάποιου ανώτερου… «Κόβω τα δέντρα χτίζω μεζονέτες, θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες» (Τζίμης Πανούσης «Νεοέλληνας»). Παρακμή χωρίς τέλος

«Είναι αισχρό να ζητάμε από θεούς αυτά,

που μπορούμε να δώσουμε εμείς στους εαυτούς μας».

(Επίκουρος).

     Διαχρονικά οι πιστοί χριστιανοί Νεορωμιοί ασφυκτιούν με κατάνυξη και ταπεινότητα μέσα στις εκκλησίες. Συνήθως για ό,τι κακό κάνουν έξω στους συνανθρώπους τους φροντίζουν να εξομολογηθούν στον ιερέα ή στον πνευματικό τους (οι πνευματικοί είναι και πολύ της ρωμαίικης μόδας τελευταία), για να λάβουν άφεση αμαρτιών, αντί να ζητήσουν συγνώμη απʼ αυτούς που έβλαψαν, βγαίνοντας έξω, για να συνεχίσουν το ίδιο θεάρεστο έργο τους. Xρυσοπληρώνουν τους ιερείς τους (πάντα απʼ το υστέρημά τους), όταν βγαίνει ο δίσκος, για την αποπεράτωση του ναού, σε γάμους και βαφτίσια, σε θαυματουργικές εικόνες, ζώνες, κόκαλα, μούμιες, τάφους, ακόμα δωρίζοντας ολόκληρες περιουσίες οικόπεδα, σπίτια, κ.ά. Άλλωστε κι ο θεός τους, τους ζήτησε τα λεφτά και τον πλούτο τους ορθά κοφτά μέσα απʼ την Παλαιά Διαθήκη: «Εμού είναι το αργύριον και εμού το χρυσίον, λέγει ο Κύριος των δυνάμεων» (Αγγαίος κεφ. Β΄ παρ.8).     


     Οι πιστοί χριστιανοί Νεορωμιοί περιμένουν με κατάνυξη τις χριστιανικές εορτές για να γλεντήσουν και την εορτή κάποιου αγίου, που φέρει τʼ όνομά τους, για να γιορτάσουν προς τιμήν του κι όχι για τον εαυτό τους, αφού τα γενέθλια αποτελούν δευτερεύουσα εορτή στη Ρωμιοσύνη. Θα κάνουν νηστείες, αλλά θα φάνε και τη μαγειρίτσα τους, το αρνάκι τους, τα βαμμένα αυγουλάκια τους, τα πρόσφορά τους, τα κόλυβά τους. Πάσχα, Χριστούγεννα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, της Παναγίας, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, εορτάζουν όλα όσα τους κρατούν υπόδουλους και δεμένους στο άρμα της decadence. Όσο για τα ροζ και τα χρηματικά σκάνδαλα των παπάδων τους θα δικαιολογηθούν λέγοντας «δεν φταίει η θρησκεία, κάποιοι κακοί παπάδες φταίνε» …«Eίκοσι χρονών γομάρι, σήκωσα όλο το νταμάρι, κι έχτισα στην εμπασιά, του χωριού την εκκλησιά» (Κ. Βάρναλης, «Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου»).

 

  Εκτασιάζονται επίσης να παραληρούν και να στενάζουν μέσα σε ποδοσφαιρικά και άλλα γήπεδα (οι νεαρότεροι κυρίως), μέσα σε καφετερίες, κλάμπ, ταβέρνες και μπουζούκια (παλαιότερα αποτελούσε μαγκιά η επίδειξη σπασίματος πιάτων, τώρα το πέταμα λουλουδιών), μπουκωμένοι απʼ τα κάθε λογιών ανθυγιεινά φαγητά-σερμπέτια (τούρκικη λέξη), τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά και παντός είδους ναρκωτικά. Όσοι επισκέπτονται θέατρα κι αρχαιολογικούς χώρους χαρακτηρίζονται γραφικοί απʼ τους υπολοίπους.


      Η νεορωμαίικη οικογένεια αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Παχύσαρκοι γονείς να καπνίζουν, να πίνουν και να σαβουριάζουν ατάκτως σε ταβέρνες, με τα κακομαθημένα παχύσαρκα παιδιά τους να καταστρέφουν οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους, αποτελούν εικόνα καθημερινότητας για την οικογένεια της Ρωμιοσύνης. Ρωμιοί που καπνίζουν σε μέρη που απαγορεύεται, που σπρώχνονται και παίρνουν την θέση κάποιου άλλου συμπολίτη τους στην ουρά, που οδηγούν σαν μανιασμένοι, που τσακώνονται καθημερινά στους δρόμους για ψύλλου πήδημα, που, που, που…


    Oι Ρωμιοί είναι υπερκαταναλωτικοί, αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, για να επιδεικνύονται στους άλλους γύρω τους (και ας μην έχουν να φάνε ακόμα), αγοράζουν ακριβά ρούχα και υποδήματα (επώνυμες μάρκες κυρίως για να νοιώθουν σπουδαίοι, ή και επώνυμες μαϊμούδες άν δεν διαθέτουν τα χρήματα), πολλά άχρηστα ή και βλαβερά φαγητά και ποτά για να γεμίζουν τα ράφια τους και τα ψυγεία τους και για να έχουν πληθώρα (κατοχικό σύνδρομο).

 

    Στην οδήγηση η κατάσταση όπως είδαμε και στα στατιστικά στοιχεία είναι τραγική. 75.000 νεκρούς και 1.200.000 τραυματίες σε τροχαία τα 35 τελευταία χρόνια, δηλαδή περισσότερα θύματα κι απʼ τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Οι Νεορωμιοί οδηγούν μεθυσμένοι, οδηγούν μοτοσυκλέτες χωρίς κράνη (όσοι φορούν τα έχουν λυμένα), συνήθως δεν φορούν ζώνες ασφαλείας, δεν ασχολούνται κατά την οδήγηση με τις πινακίδες σήμανσης, δεν σταματούν για τους πεζούς, τρέχουν υπερβολικά, οδηγούν και μιλούν στο κινητό κ.ά. Κάποιοι «κολοφτιάχνουν» τʼ αμάξια τους για να τρέχουν σε κόντρες (σύνδρομο Δυτικών προαστίων), κόβουν εξατμίσεις για να κάνουν θόρυβο και για να τους βρίζουν οι άλλοι, βάζουν φυμέ τζάμια για να μη τους βλέπουν κ.ά.


     Ένας φίλος Αμερικανός πριν κάποια χρόνια είχε υποστεί σοκ απʼ τον τρόπο που οδηγούσαν στους δρόμους οι Ρωμιοί λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: «Τhe cars here jump in the kitchens» δηλαδή τα αυτοκίνητα εδώ «πηδάνε μέσα στις κουζίνες»…


     Οι δρόμοι της Ρωμιοσύνης είναι κατασκευαστικά καρμανιόλες. Κακοτεχνίες, ελλείψεις, φθορές, ελλειπής σήμανση, ελλειπής φωτισμός, κακές ποιότητες οδοστρώματος είναι μερικά απʼ τα τραγικά στοιχεία του Ρωμαίικου οδικού δικτύου. Η κατάσταση αυτή με τους χιλιάδες νεκρούς και τους εκατομμύρια τραυματίες θα έπρεπε νʼ αποτελεί πρώτο θέμα στις πολιτικές ατζέντες των Ρωμιών πολιτικών μας. Αντʼ αυτού οι πολιτικοί μας ασχολούνται με μίζες και αρπαχτές παντός είδους, (υπόθεση  Siemens, Βατοπαίδι, καταπατήσεις, καμμένα δάση, υπέρογκες εισαγωγές φαρμάκων, αγορές όπλων κ.ά.)


     Οι περήφανοι κατά τʼ άλλα νέοι μας μέχρι και τις μεγάλες ηλικίες (άνδρες και γυναίκες) μένουν με τους γονείς τους (για να τους φροντίζει η μαμά τους, μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων, τσάμπα ύπνος). Οι Ρωμιές μανάδες συμβουλεύουν συνήθως τα παιδιά τους (κυρίως τα κορίτσια), όταν μεγαλώσουν να βρουν έναν πλούσιο και βολεμένο γαμπρό, για να τις πληρώνει και να τις ταΐζει, (ανεπίσημη πορνεία). Όσο για ένα καλό, τίμιο, ευθύ, ευγενικό, εργατικό νέο, που θα τις αγαπήσει πραγματικά ούτε λόγος να γίνεται. Οι decadence γαμπροί τύπου Κούγια, Φουστάνου, Ρουβά, αποτελούν πρότυπα για τις νύφες της Ρωμιοσύνης.


     Οι κατάρες για την επικείμενη δυστυχία της Ρωμαίικης οικογένειας ξεκινούν απʼ την εκκλησία, όπου οι ιερείς κατά την διάρκεια του γάμου καταριούνται τους νεόνυμφους Ρωμιούς, «να ευτυχήσετε όπως ο Αβραάμ και η Σάρα τέκνα μου». Ως γνωστόν μέσα απʼ την Παλαιά Διαθήκη ο νταβατζής Εβραίος, Αβραάμ, εξέδιδε για διάφορα πλούτη τη γυναίκα του, Σάρα, σε πλούσιους βασιλείς. Κερατώματα, τσακωμούς, μαλλιοτραβήγματα, απειλές και παντός είδους κατινιές έχει ο έγγαμος Ρωμαίικος βίος. Η συνέχεια του δράματος εκτυλίσσεται στα δικαστήρια, αφού το 70% των Ρωμαίικων οικογενειών σήμερα χωρίζουν πάντα με βάση τις στατιστικές…Ο άθλιος, αμόρφωτος, πρώην  εκδοροσφαγέας γουρουνιών, όσιος Χριστόφορος Παπουλάκος, αποτελεί πρότυπο επιστήμονα για τη σύγχρονη Ρωμιοσύνη.


     Στη χώρα της Ρωμιοσύνης μπορεί κανείς νʼ αγοράσει οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα του αρέσει φυσικά χωρίς να το έχει σπουδάσει (οδήγησης, γιατρού, εναλλακτικού, αρχιτέκτονα κ.ά.). Άλλωστε είμαστε και η χώρα του «ό,τι δηλώσεις είσαι»…


     Οι Νεορωμιοί είναι και ρατσιστές, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. Αποτελεί κοινό μυστικό η ρατσιστική και απαράδεκτη πρακτική τους να βαφτίζουν αλλοδαπούς ως χριστιανούς Ορθόδοξους (κυρίως Αλβανούς) και να τους αλλάζουν τα ονόματα σε χριστιανορωμαίικα, για να τους δεχθούν σε δουλειές ή ακόμα και σε παρέες. Ας θυμηθούμε επίσης την νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας της εθνικής Αλβανίας επί της δικής μας πριν τέσσερα χρόνια περίπου. Κάθε προσπάθεια πανηγυρισμού Αλβανών μεταναστών πνίγηκε μέσα σε επεισόδια και ξυλοδαρμούς. Οι παντός είδους παράνομων αλλοδαπών (εισήχθησαν απʼ την Ρωμαίικη κυβέρνησή μας, για να εισπράττουν οι πολιτικοί μας τις επιχορηγήσεις της Ε.Ε.) αποτελούν σήμερα τον αποδιοπομπαίο τράγο και την δικαιολογία για την οικονομική και κοινωνική κατάντια της χώρας, σύμφωνα με την ρατσιστική άποψη που συνεχώς ενισχύεται απʼ τους εθνικιστές. Και κυρίως γιʼ αυτούς «οι Αλβανοί φταίνε για όλα…». Που πηγαίνει άραγε αυτή η χώρα… 


     Στην Μπανανιο-ρωμιοσύνη είμαστε και οι μέγιστοι ξερόλες. Όποιον Ρωμιό ρωτήσεις για οτιδήποτε, ξέρει… ξέρει τα πάντα και για τα πάντα… «άσε τώρα, εγώ θα σου πω…».


     Οι συμπολίτες μας Νεορωμιοί ζουν πραγματικά στον κόσμο τους και σε κατάσταση αφασίας: «Ένας στους δύο Έλληνες πολίτες (53%) δηλώνει ικανοποιημένος από την καθημερινή του ζωή» (Ευρωβαρόμετρο έτος 2009). Δηλαδή για τον έναν στους δύο Νεορωμιούς του βολέματος, του καναπέ και του φραπέ, «πέρα βρέχει». Όλα γιʼ αυτόν θα έρθουν εξʼ αποκαλύψεως, χωρίς να κοπιάσει, να προσπαθήσει…


     Είναι δυστυχώς πολύ βαριά η Ελληνική κληρονομιά, που κουβαλάμε σήμερα στις ρωμαίικες καμπούρες μας και φυσικά δεν το έχουμε καταλάβει. «Η αρχαία Ελλάδα είναι ένας πολιτισμός ασύγκριτος. Μία κοσμοθεωρία πλήρης. Ένα τρόπος ζωής ολοκληρωμένος και τέλειος… Δεν είναι τυχαίο, που λέξεις ελληνικές όπως μουσική, θέατρο, οργασμός, φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική, δημοκρατία, γεωμετρία, πολιτική, περάσανε σε όλες τις γλώσσες των εθνών. Και με τις λέξεις αυτές ζουν και δηλώνουν τις βαθύτερες ουσίες του ανθρώπινου βίου τα δισεκατομμύρια του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο, που όχι μόνο ο πλανήτης, αλλά και ο ουρανός και ολόκληρο το σύμπαν είναι κατάσπαρτο με τις ελληνικές λέξεις και με τα ελληνικά γράμματα που ονομάζουν διεθνώς τους αστερισμούς και τους φωτεινότερους αστέρες του κάθε αστερισμού… Όχι δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εκείνο που είναι τυχαίο, είναι πως ο λαός που κατοικεί σήμερα στην χώρα που παλαιά την εκατοίκησαν Έλληνες, ονομάζονται Έλληνες» («Γκέμμα» σελ.112).Παιδεία, Πολιτισμός, Τέχνες:

Λέξεις ανύπαρκτες για το Ρωμιό

«Στην Ελλάδα η κουλτούρα είναι κάτι σαν δεύτερη κατηγορία, όσο πιο μέτριος είναι κάποιος τόσο καλύτερος… Εμένα η Ελλάδα μου πρόσφερε μόνο ζήλεια και φθόνο…» (Άντζελα Ισμαήλου, σκηνοθέτης με καριέρα στο εξωτερικό).

  Η παιδεία για το σύγχρονο Ρωμιόπουλο είναι απούσα, αφού κάθε παιδί ξεκινά τη ζωή του με πολλά μειονεκτήματα σε σχέση με τα παιδιά πιο προηγμένων λαών. Θρησκευτικός προσηλυτισμός, κακή διατροφική αγωγή, παχυσαρκία, πολυφαρμακία, έλλειψη γυμναστικής, κακές συνήθειες (κάπνισμα, αλκοολισμός, ναρκωτικά) και ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που υστερεί τραγικά σε γνώσεις και σε παιδεία, συνδυάζονται με μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα χαμηλών προσδοκιών και ρηχών αξιών. Ηθικές αξίες όπως τιμιότητα, ευθύτητα, φιλία, ανδρεία, σωφροσύνη, αλληλεγγύη προς τον πλησίον, προθυμία, συμπόνια εμφανίζονται σαν εξαιρέσεις στην Ρωμαίικη καθημερινότητά μας.


     Οι νέοι μας συνεννοούνται μεταξύ τους πλέον με την νέα ρωμαίικη μόδα την γλώσσα των Greeklish. Πρόκειται για μία κορακίστικη και ακαταλαβίστικη γλώσσα, που στην κυριολεξία δεν μιλιέται και δεν διαβάζεται (!) αφού οι χρήστες χρησιμοποιούν Λατινικούς χαρακτήρες με Ελληνικές έννοιες! Την λαίλαπα αυτή την εισήγαγε το ίδιο το Ρωμαίικο παρακράτος μας σε δημόσιες πινακίδες, δημόσια έγγραφα, στην τηλεόραση και αλλού. 

Επίσημο κρατικό στρατιωτικό έγγραφο γραμμένο σε Greeklish...

To ψάρι βρωμάει από το κεφάλι...


     Οι Νεορωμιοί αντιθέτως διασκεδάζουν μέσω πλύσης εγκεφάλου τους πηγαίνοντας στους κινηματογράφους παρακολουθώντας τις Χολλυγουντιανές και Ρωμαίικες προπαγανδιστικές παρωδίες. Ένα βασικό μέσο διασκέδασης (ουσιαστικά ολοκληρωτικής αποβλάκωσης) είναι η τηλεόραση με τα τηλεσκουπίδια της «κι η Παλάμπραινα γυμνή χαϊδεύει δώρο συσκευή, σʼ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο» (Τζίμης Πανούσης «Νεοέλληνας»). Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται επίσης αποβλακωτικά (βλέπε Face book), και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (τύπου Play station) αποβλακώνουν κυρίως τα μικρά παιδιά.


     Πρότυπα της Ρωμαίικης νεολαίας μας είναι τα μοντέλα, οι πνευματικοί, οι κοκάκηδες τραγουδιστές και ηθοποιοί, οι ντοπαρισμένοι αθλητές, οι μπάρμενς-μπαργούμενς, οι τηλεπαρουσιαστές, οι τηλεοπτικές γλάστρες, οι πανελίστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι τηλελλαδέμποροι και διάφοροι άλλοι υπάνθρωποι της Ρωμαίικης decadence. Όνειρα των νέων αποτελούν τα ακριβά αυτοκίνητα-μοτοσυκλέτες, οι βίλλες, οι καριέρες, μία θέση στο δημόσιο, τα ταξίδια και ο άκρατος νεοπλουτισμός. Αγαπημένα βιβλία της νεολαίας (και όχι μόνο) είναι τα κουτσομπολίστικα περιοδικά, οι τσόντες (πλέον ελεύθερα στο internet), οι αθλητικές εφημερίδες, περιοδικά για αυτοκίνητα, αστρολογία κ.ά. Όσο για πνευματικά έργα (επιστημονικά, φιλοσοφία, ψυχολογία, ιστορία) ούτε λόγος να γίνεται. «Ο κλασικός, ο μ..., ο Έλληνας» Γεωργίου speaking…
Ρωμιοσύνη τα κάλλη σου. Στη φωτογραφία ο αρχαιολογικός χώρος του νεολιθικού οικισμού Στρόφιλα Άνδρου, ο οποίος χρησιμοποιείται ως χωματερή. Η Ρωμιοσύνη σε όλα τα επίπεδά της δεν είναι τίποτε άλλο από μία  απέραντη χωματερή…


     Η Ρωμαίικη αθλιότητα εμφανίζεται στην τέχνη (δείτε γύρω σας όλα τα καταθλιπτικά και κακότεχνα έργα γλυπτικής, ζωγραφικής κ.ά.), στην αρχιτεκτονική (οι τραγικές πολυκατοικίες και μονοκατοικίες στις οποίες ζούμε, οι άθλιες μπετόχτιστες εκκλησίες, τα δημόσια κτίρια-κουτιά). Απʼ την καταθλιπτική μουσική των κουτσαβάκηδων και της μαγκιάς εισαγόμενη απʼ την Σμύρνη και τʼ Αϊβαλί, βουτηγμένη στο αλκοόλ και το χασίσι, φθάνουμε στη μεταπολεμική μιζέρια, στο κλάμα και στον οδυρμό της μετανάστευσης του Καζαντζίδη και του Νταλάρα, για να καταλήξουμε σήμερα στα απαράδεκτα και παρακμιακά λαϊκά και σκυλάδικα της Βανδή, της Βίσση και του Γονίδη. Αθλιότητα εμφανίζεται και στο Ρωμαίικο θέατρο σκιών και κινηματογράφο, απʼ την κακομοιριά του Καραγκιόζη, του Χατζηαβάτη και των άλλων αθλίων ραγιάδων αντι-ηρώων μαριονετών της Τουρκοκρατίας, φθάνουμε στην αθλία εποχή του Ξανθόπουλου, της Μερκούρη και της ψωνισμένης Βουγιουκλάκη, μέχρι την αποκαρδιωτική και ατάλαντη σημερινή εποχή του Γλέτσου, του Τζώρτζογλου και της Ντενίση.


     Ο φιλόσοφος Πλούταρχος αντικαταστάθηκε απʼ τον Ρωμιό τραγουδιστή της καψούρας και του γαρύφαλλου, Πλούταρχο, τα αποφθέγματα του φιλοσόφου Σωκράτη, απʼ τα μάγκικα λογοπαίγνια του «κόκκινου φιλοσόφου» ή πράκτορα «crocus» Σωκράτη Κόκκαλη… και πάει λέγοντας…


     Σʼ ένα απʼ τα πολλά ατοπήματα που έχει υποπέσει η ανύπαρκτη ρωμαίικη υποκουλτούρα είναι τελευταία και ο διασυρμός για άλλη μία φορά της χώρας-μπανανίας, απʼ την λογοκρισία και περικοπή της ταινίας μικρού μήκους του Κώστα Γαβρά (που επέβαλε το πολιτικοθρησκευτικό κατεστημένο μας), για την ιστορία της Ακρόπολης και τις διαχρονικές κακοποιήσεις που υπέστη το μνημείο, απʼ τους ρωμαιοχριστιανούς ιερείς και υπηκόους τους.
Aγία Φωτεινή Μαντινείας. Μία εκκλησία φτιαγμένη ολοκληρωτικά από τα ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων. Ο θάνατός σου, η ζωή μου… Το ανοσιούργημα αυτό ξεπερνά σε φρικαλεότητα ακόμα και το τέρας Φρανκεστάιν.


Επίλογος

«Αν ήξερα παλαιότερα πόσο ζώα είναι οι Έλληνες θα τους διοικούσα από την εποχή, που ήμουν δεκανέας» (Στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης, πρωθυπουργός της Ρωμιοσύνης 1925-1926).

  Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να προσβάλλει, ούτε να κατακρίνει άδικα ούτε να υποβιβάσει τους Ρωμιούς συμπολίτες μας. Όσοι είναι ευχαριστημένοι απʼ την μίζερη και παρηκμασμένη Ρωμαίικη ζωή τους, ας συνεχίσουν την μοίρα και την αρρωστημένη πορεία προς τα βάραθρα της κατάντιας και της παρακμής, που τους οδηγεί η εξαθλιωμένη Ρωμιοσύνη. Όσοι όμως προβληματιστούν με τα στοιχεία του άρθρου και μπορέσουν και κοιτάξουν τους εαυτούς τους στον καθρέπτη, θα δουν αυτό το μέγεθος της κατάντιας μας, την Ρωμαίικη decadence.


     Βαθιά πίσω στην ιστορία και ακόμα βαθύτερα μέσα μας στα άπατα της ψυχής μας, βρίσκεται και το αίτιο της αρρώστειάς μας. Η Ρωμιοσύνη είναι καρφωμένη πάνω μας απʼ την στιγμή της γέννησής μας στα σταυρουδάκια του νονού και τις λαμπάδες μας, πάνω απʼ την κούνια μας στην εικόνα του Χριστού, της Παναγίας και των λοιπών Ρωμιών αγίων της, καρφωμένη στα σπίτια μας, στα σχολεία μας, στα δικαστήριά μας, σε καταστήματα, παντού γύρω μας. Η Ρωμιοσύνη είναι η ίδια η κατάντια και η παρακμή, ένα θανατηφόρο μικρόβιο και μία ανίατη νόσος που πλανάται ως σαρκοβόρο φάντασμα στις γκρίζες τσιμεντουπόλεις μας. «Ο δούλος του θεού γεννήθηκε, ο δούλος του θεού βαπτίσθηκε, ο δούλος του θεού παντρεύτηκε, ο δούλος του θεού πέθανε». Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε δούλοι, Ρωμιοί, Ραγιάδες. Η Ρωμιοσύνη καραδοκεί πάντοτε ψαλιδίζοντας τα φτερά μας, γκρεμίζοντας τα όνειρά μας, εξανεμίζοντας κάθε ελπίδα προόδου μας, τρώγοντας τα παιδιά μας σαν άλλος Κρόνος, στο τραγούδι του Ρίτσου… «Η Ρωμιοσύνη», «και κει που πάει να σκύψει… με το λουρί στο σβέρκο…να τη να τη, πετιέται κι αντριεύει και θεριεύει»...


     Είναι στο το χέρι μας νʼ αλλάξουμε την πορεία αυτού του τόπου όχι όμως με λόγια, αλλά με έργα. Ας γκρεμίσουμε κι ας ξεκαρφώσουμε την Ρωμιοσύνη από παντού γύρω μας. Ας βγάλουμε την Ρωμιοσύνη μέσα απʼ τα σωθικά μας, ας την σβήσουμε μέσʼ απʼ την ψυχή μας. Η Ελληνική παιδεία, αυτό που η Βυζαντινή πλέμπα και η χριστιανική Ρωμιοσύνη αποκαλούσε για χίλια τριακόσια περίπου χρόνια ως «νόσο των ανόσιων, μιαρών και αλητήριων Ελλήνων», είναι το μοναδικό αντίδοτο για την κληρονομική και βαριά νόσο της Ρωμιοσύνης. Είναι η παιδεία, που αγνοούν παντελώς, που μίσησαν και ακόμα μισούν θανάσιμα οι Ρωμιοί κάτοικοι του τόπου μας, αλλά θαύμασαν, λάτρεψαν και οικειοποιηθήκαν στην πράξη κι όχι στα λόγια, όλες οι προοδευμένες και πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Η παιδεία, που θεράπευσε πολλές άλλες άρρωστες κοινωνίες βαρβάρων λαών. Σήμερα όμως οι βάρβαροι της Ευρώπης και του κόσμου είμαστε εμείς, οι ανάξιοι και επιλήσμονες Ρωμιοί! Γιατί όπως λέει και ο ποιητής «…σε τούτη εδώ την γη, ο ήλιος δεν θα ξαναβγεί… γιατί παραμιλάει ο γαϊδαράκος»…


     «Έλληνες θα πει δύο και δύο τέσσερα στη γη, όχι δύο και δύο εικοσιδύο στον ουρανό... Όχι κεριά στους νεκρόλακκους, και δηνάρια στο σακούλι του τουρκόπαπα. Έλληνες θα πει... στους Δελφούς το “γνώθι σαυτόν”. Όχι να κάνεις την εξομολόγηση στους αγράμματους πνευματικούς και στους μαύρους ψυχοσώστες... Όχι να σκαλίζεις πάνω σε σταυρούς κορακίστικα λόγια και νοήματα: “προσδοκώ ανάσταση νεκρών”...Όχι το πρωί να κάνεις μετάνοιες στα τούβλα. Το μεσημέρι να γίνεσαι φοροφυγάς στο κράτος και επίτροπος στην ενορία σου. Και το βράδυ να κρύβεσαι στην κώχη του φόβου σου…» («Γκέμμα» κεφ. Ελληνοέλληνας σελ. 124).


     Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες δεν ρωτούσαν τί πρεσβεύεις ή τί λες, αλλά «τί ποιείς» ή «τί πράττεις»…

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


21 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 43756

  27 Αυγ 2017

  Ανώνυμος 43375

  Πρώτον: Δεν υπάρχουν "συμπατριώτες", όταν σαν λαός πατάτε ο ένας πάνω στον άλλο για να ανέβεται, αργά το σκέφτηκες εσύ αι οι όμοιοι σου να μιλήσετε περί "συμπατριωτών", οπότε καλά θα κάνεις να αρκεστείς το "συνάνθρωποι".

  Δεύτερον: Και μόνο απο τα ποικίλα εξωτερκά χαρακτηριστικά σας σαν λαός, φαίνετε ολοκάθαρα ότι είσαστε ανακάτεμα λαών-φυλών, απόγονοι Σλάβων, Τούρκων, Αρμένων, Αλβανων, Αθιγγάνων, Αράβων κλπ.

  Τρίτον: Aν χρσιμοποιείς την λέξει "ανάγκσαν" τότε θα μπορούσες να πείς για όλες τις εθνότητες της Αμεικής ότι κάοιοι τους ανάγκσαν να μιλάνε Αγγλικά και να λέγοννται Αμερικάνοι.
  ΟΧΙ κανείς δεν τους ανάγκασε, απλά έπρεπε να μιλανε τα Ρωμεϊκα ως κοινη γλώσσα για να συνεννοούνται, όσο για το όνομα "έλληνες", δεν υπήρχε πριν, τουλάχιστον για τους κατοίκους του ελλαδικού χώρου, Βλάχους, Αρβανίτες κλπ., για όλους αυτους ήτανε άγνωστη αυτή η λέξη και δεν είχανε φυσικά ελληνική εθνική συνείδηση, απλά ως φανατισμένοι Ορθόδοξοι νιώθανε έναν κάποιοι σύνδεσμο με το Βυζάντιο και αυτό είναι όλο.

  Τέταρτον: Δηλαδή οποιος λέει την πικρή αλήθεια θεωρείτε μισέλληνας;
  Εγώ θα σου έλεγα αντίθετα πως οποιος πιστεύει πως είναι "καθαρός απόγονος αρχαίων ελλήνων" και λέει ότι οι έλληνες (οι σημερινοί) είναι οι καλύτεροι του κόσμου κλπ., είναι βολεμένος. Μια χαρά τα γράφει ο αρθρογράφος και δεν ακυρώνει τίποτα, εσύ ακύρωσες το σχόλιο σου, δείχνωντας ότι είσαι εθνικισταράς, άρα λάτρης του βολικού ελληναράδικου ψέματος.

  ΥΓ Με αφορμη το ψευδωνυμο σου, να σου υπενθυμίσω ή έστω να σου πώ ότι για τους Ηπειρώτες ο Στράβωνας τους θεωρούσε βάρβαρους και εχθρούς των Ελλήνων.

 • Ανώνυμος 43755

  27 Αυγ 2017

  Ανώνυμος 43373

  Καμία κρίση δεν φταίει, υπάρχουν χώρες που οι άνθρωποι είναι πραγματικά φτωχοί κι όμως αγωνίζονται, απλά είσαστε δειλοί και λιγόψυχοι σαν λαός και αν στενέψει λίγο η τσέπη σας ή δεν σας κάτσει ο/η γκόμενος/γκόμενα, αυτοκτονείτε. Δεν θα γνωρίσετε ποτέ πραγματικά προβλήματα, παρόλα αυτά όμως πάντα θα είσαστε πρωταθλητές στην αυτοκτονία, λιγόψυχοι με απλά λόγια. Και δεν είσαστε έλληνες, ανακάτεμα λαών είσαστε, Ρωμιοί και πολύ σας πάει αυτός ο τίτλος.

 • Ανώνυμος 43375

  27 Ιουν 2017

  Καποιος ή μαλλον καλυτερα καποιοι απο τους συμπατριωτες μας ή ,για να συμβαδιζω με το πνευμα σας, απο τους συνανθρωπους που ετυχε να κατοικειτε στην ιδια χωρα, πρεπει να σε εβλαψαν πολυ ασχημα. Για αυτο αλλωστε και οι καταρες/απαντησεις σας.
  Το να προσπαθειτε ομως να "αποδειξετε" σε 3 μερη οτι ειμαστε απογονοι ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ αλλου λαου ΕΚΤΟΣ του ελληνικου , με τα "επιχειρηματα" που χρησιμοποιειτε, ειναι τουλαχιστον αστειο. Βγαζετε τους αρβανιτες , Αλβανους, τους τουρκοφωνους , Τουρκους, τους Σαρακατσανους , Βλαχους, τους ελληνοφωνους ,Σλαβους,Βουλγαρους,Τουρκους,κλπ, .Με δυο λογια ΟΛΟΥΣ οσοι αισθανονται Ελληνες τους λες οτι δεν ειναι, απλως ετυχε να μιλανε ελληνικα και να εχουν ελληνικη συνειδηση. Μα τελικα ΠΟΙΟΙ στον κορακα ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ολους αυτους να δηλωσουν Ελληνες??? Η εκκλησια? μα αυτη ,οπως.εγραψες μισουσαν τους "Ελληνες" κ τους βασανιζαν ή τους σκοτωναν... Οι "πλουσιοι Ελληνες εμποροι" που ανεφερες? Μα αυτοι κοιταζουν την τσεπη τους κ λιγο τους νοιαζει αν θα τα κονομησουν απο Ελληνες,Τουρκους,Ρουμανους ή Δυτικους .

  Τελικα ο μισελληνισμος σου ,που ειναι διαχυτος στα γραφομενα σου, εχει ακυρωσει οποιο γελοιο επιχειρημα εχεις διατυπωσει, με οποιον ιστορικο μανδυα κι αν προσπαθησες να το ντυσεις
  Πυρρος

 • Ανώνυμος 43373

  27 Ιουν 2017

  Περιχαρεις μερικοι ετρεξαν να παραθεσουν τα στοιχεια που δειχνουν οτι οι Ελληνες ειμαστε πλεον κ πρωταθλητες στην καταθλιψη. Επειδη ομωςε τη στατιστικη μπορεις να πεις τα μεγαλυτερα ψεμματα ,εαν δεν συνυπολογισεις και αλλους παραγοντες , ας σκεφτουν κ απαντησουν ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ αυξηθηκε η καταθλιψη στην Ελλαδα τα τελευταια χρονια? Εχουμε την ιδια ανεργια , τους.ιδιους μισθους, την ιδια υγειονομικη καλυψη, τις ιδιες κοινωνικες παροχες με τους βορειοευρωπαιους? Ο λογος φυσικα της καταθλιψης αλλα κ των αυτοκτονιων των Ελληνων ειναι η κριση. Οι ερευνες για την καταθλιψη εξεταζουν κ τους λογους που οδηγουν σε αυτην και δεν αρκουνται σε απλη παραθεση αριθμων

 • Ανώνυμος 42158

  10 Απρ 2017

  Για τον 31235

  "800.000 ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα"
  Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη 07 Μαρτίου 2017 | 15:56

  http://www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/800-000-astheneis-katathlipsi-stin-ellada/75986/

 • Ανώνυμος 42157

  10 Απρ 2017

  Για τον 31235
  Απριλίου news247 07 2017 09:44

  Τρεις τους δέκα άνδρες και επτά στις 10 γυναίκες πάσχουν από κατάθλιψη. Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

  Ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ο συνολικός αριθμός των ατόμων με κατάθλιψη, αριθμός που ισοδυναμεί με το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι:

  -το 4,7% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το ποσοστό του 2009 (2,6%)

  -η κατάθλιψη παρουσίασε αύξηση 80,8%, περισσότερο στις γυναίκες

  -το 11,3 % αδυνατεί να αγοράσει τα φάρμακά του

  -το 13,6% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να λάβει ιατρική φροντίδα ή θεραπεία.

  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατάθλιψη φέρεται να εμφανίζουν τρεις στους δέκα άνδρες και σχεδόν επτά στις δέκα γυναίκες. Ακόμη, το 7,6% του πληθυσμού πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές. Επιπλέον, το 38,3% δήλωσε ότι βίωσε «αρνητικά» συναισθήματα, ενώ για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτημα αναφορικά με τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τη συχνότητα εμφάνισης του. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του», έκανε το 3,3% του πληθυσμού.

  Για το έτος 2017, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) είναι αφιερωμένη στην Κατάθλιψη με θέμα, «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε» (Depression:

  Letʼs talk). Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που φυσιολογικά κάθε άτομο απολαμβάνει, συνοδευόμενη με αδυναμία να φέρει εις πέρας καθημερινές δραστηριότητες, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

 • Ανώνυμος 42156

  10 Απρ 2017

  Ανώνυμος 31235 Δεν γνωρίζω αν στις χώρες της δύσεως υποφέρουν απο κατάθλιψη, αλλά στην Ελλάδα θησαυρίζουν τα φαρμακεία πουλώντας αντικαταθλιπτικά και κάθε λογής ψυχοφάρμακα, ένας στους τρείς έλληνες υποφέρει απο κατάθλιψη, όλα τα άλλα περί έρωτος, καπνίσματος κτλ. που ανέφερες δεν θα τα σχολιάσω, απλά έδειξες το επίπεδό σου και τίποτα άλλο, μπράβο που μπήκες και με ονοματεπώνυμο για να θυμώμαστε ποιός μας έκανε να γελάσουμε.

 • Ανώνυμος 42155

  10 Απρ 2017

  Ανώνυμος 34880

  Αν τρολλάρεις έχει καλώς, αν όχι μόνο για γέλια είναι το όσο έγραψες.

 • Ανώνυμος 39123

  25 Ιουλ 2016

  Ανώνυμος 31235 "ζούμε σε μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους που μας κάνει να περνάμε υπέροχα"

  Ότι πείς βολεμένε που "περνάς υπέροχα". Μόνο να θυμάσε, αν ποτέ δείς τους απογόνους σου να καταστρέφονται απο τους "υπέροχους ανθρώπους" συμπατριώτες τους, τότε θα εκπληρώσεις το κάρμα σου, γιατί για εσένα είναι ήδη αργά, γλεντοκόπησες την ζωούλα σου, αν ήσουν μικρός σε ηλικία θα είχες καιρό να τιμωρηθείς, πληγωμένος βαθύτατα και κατεστραμένος απο τους "υπέροχους" συμπατριώτες σου, τώρα ειναι αργα για εσένα, αλλά αν αποκτήσεις απογόνους, θα γυρίσει σε αυτούς.

  Λές ότι στις άλλες χώρες "δεν μπορούν να καπνίσουν", που σε εισαγωγικά τις βάζεις το "προηγμένες". Τί ακριβώς εννοείς, εφόσον καπνιστές έχει σε όλο τον κόσμο: Ή μήπως είναι μαγκιά να είσαι καπνιστής;

  Λές οι ξένοι "δεν μπορούν να πηδήξουν". Για εσάς τους Ρωμιούς που έχετε να "πηδήξετε" δέκα ζωές, το παίζετε "γκρηκ λοβερ"
  στα νησιά σε τουρίστριες που ΔΕΝ σας κάθονται, τί έχεις να πείς:

  Λές ότι έχετε καλλιτέχνες που έχουν μεγαλουργήσει. Σε όλο τον κόσμο, όλες οι χώρες έχουν καλλιτέχνες που έχουν μεγαλουργήσει, δεν είσαστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι.

  Καί ένα τελευταίο βολεμένε Ρωμιέ, ο κόσμος δεν θα πάει για φούντο ποτέ, αλλά και να πήγαινε, ο καπνιστής, ψευτο-εραστής, κουτοπόνηρος, βολεμένος, λιγόψυχος νεο-ρωμιός τον οποίο εξυμνείς, δεν είναι ούτε θα είναι σε θέση ποτέ να τον σώσει.

 • Ανώνυμος 35182

  7 Αυγ 2015

  Από το 146πχ ως το 1830μχ η περιοχή της ελλάδας αποτελούσε τμήμα πολυεθνικών μορφωμάτων, που επιβίωσαν στο χρόνο λόγω του εμπορίου από την Ασία στην Ευρώπη κυρίως αλλά και της δωρεάν εργασίας των δούλων και των δουλοπάροικων αργότερα (μεχρι και τον 19ο αιώνα).
  Στην Ευρωπή γεννήθηκε ο καπιταλισμός, που χρειάστηκε τον εθνικισμό για να επιβιώσει (και επιβιώνει μέχρι σήμερα). Αναγκαία έπρεπε και στον γεωγραφικό χώρο της ελλάδας να δημιουργηθεί ένα έθνος και έπρεπε να δωθεί ένα όνομα. Διαλεξαν ένα κάλο όνομα το Ελλάδα για να θυμούνται την έποχη που η περιοχή ήταν σχεδόν αυτόνομη.
  Κάπως έτσι οι παπάδες είχαν τα κείμενα τους σε αλεξανδρινή ελληνική, επιδή αυτή ομιλούνταν περισσότερο τον 5ο αιώνα, όσο τα παιδιά λάμβαναν καποιου είδους ελληνική παιδεία. Τα ελληνικά ήταν η επισημή γλώσσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον 6ο αι. και μετά. Η ομοιογένεια όμως ήταν ανύπαρκη και οι γλώσσες που ομιλούνταν ανεπίσημα και καθημερινά από τους πολίτες της ήταν πάρα πολλές απο τον 6ο αι και μετά.
  Σήμερα στις ΗΠΑ επίσημη γλώσσα είναι τα Αγγλικά, ύπαρχουν όμως πολλά εκατομύρια κατοίκων που μιλάνε άλλες γλώσσες και χρησιμοποιούν τα αγγλικά για την επισημη επικοινωνιά με το κράτος, και το κυριώτερο, οι Αγγλοι αποτελούν μια πλούσια μειοψηφία με υψηλό κατα κεφαλήν ΑΕΠ, όποτε είχαν την προτοκαθεδρία στην επιλογή επίσημης γλώσσας. Ετσι έγινε και στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η πλούσια μειοψηφία Ελληνες έμποροι από τον 6ο αι και μετά.
  Και κάτι ακόμα η Οθωμανική αυτοκρατορία είναι συνέχεια της βυζαντινής και ένα μεγάλο μέρος του λαού την υποστήριζε γιατί ήταν ενάντια στον Πάπα.
  Κανένας λαος δεν είναι καθαρός. Ζούμε υπό την επίδραση του καπιταλιστικού εθνικισμού, σε χώρα με φεουδαρχικές δομές και μη απαλλαγμένη από την φεουδαρχική κουλτούρα και ενω ό υπόλοιπος κόσμος έχει πάει στην εποχή του καπιταλιστικού διεθνισμού (βλ. Ε.Ε), αυτό μας κάνει να φαινόμαστε γραφικοί.

 • Ανώνυμος 34880

  22 Ιουν 2015


  «Μουσείο» έκρυβε 65χρονη στην Κάλυμνο.
  ..στην κατοικία της 65χρονης όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  Έξι πήλινοι παλαιοχριστιανικοί αμφορείς
  Δύο πήλινοι βυζαντινοί αμφορίσκοι
  Δύο κανάτια περιόδου τουρκοκρατίας
  Ένας πήλινος αμφορέας σαμιακής προέλευσης, 7ος-6ος αιώνας π.Χ.
  Ένας πήλινος ροδιακός αμφορέας 1ος αιώνας μ.Χ.
  Ένα πήλινο άωτο αγγείο ελληνιστικής εποχής
  Ένα πήλινο πινάκιο ελληνιστικής εποχής
  Ένας πήλινος υστερορωμαϊκός αμφορέας
  Ένας πήλινος παλαιοχριστιανικός αμφορίσκος
  Ένα αγγείο ελληνιστικής εποχής
  Ένα πήλινο χυρτοειδές αγγείο υστερορωμαϊκών χρόνων
  Μία πήλινη τριφυλόστομη οινοχόη υστερορωμαϊκών χρόνων
  Ένα πήλινο πιθοειδές αγγείο
  Μια πήλινη παλαιοχριστιανική χύτρα
  Ένα εφυαλωμένο πινάκιο με σταυρό στο κέντρο βυζαντινής περιόδου
  Ένα πήλινο λαδικό περιόδου τουρκοκρατίας
  Ένα πήλινο αγγείο περιόδου τουρκοκρατίας
  Ένα τμήμα αρχαίου μαρμάρινου κατωφλιού θύρας
  Ένα πήλινο πινάκιο 18ος -19ος αιώνας
  Μια γλάστρα από γρανίτη νεότερων χρόνων
  Ένα γλυπτό από σταλαχτίτη νεότερων χρόνων
  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500006363

  Το τερπνόν μετά του ωφελίμου..!
  Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει συνέχεια αρχαίων, βυζαντινών, οθωμανών και ρωμιών, δείτε τον πίνακα...

 • Ανώνυμος 34871

  21 Ιουν 2015


  Μπέζος: Είμαστε του Παπαδιαμάντη. Ο Παπαδιαμάντης είχε πάει ταξίδι στην Αθήνα από τη Σκιάθο και γυρίζοντας με ένα μεγάλο καΐκι και περνώντας από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, βγήκε έξω να τον θαυμάσει και βλέπει τον ναό του Ποσειδώνα κάνει τον σταυρό του και λέει: "Γκιουλ", που σημαίνει ωραίο στα τούρκικα. Αυτή είναι η Ελλάδα. Να θαυμάζεις τον ναό του Ποσειδώνα, να κάνεις το σήμα του σταυρού και να αναφωνείς στα τούρκικα.
  http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/1834206/bezos-oli-imaste-ligo-pasok

 • Ανώνυμος 34840

  18 Ιουν 2015

  Παρ'όλο που συμφωνώ σε πολλά με το άρθρο, θα υποβάλλω ένα ερώτημα ως ένσταση.
  Αν όντως έγιναν ιστορικά τα πράγματα όπως περιγράφονται, κι αν όντως φάγαμε τόσης μεγάλης έντασης κατάκτηση από διαφορετικές φυλές (με διαφορετικές γλώσσες), και επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 2050χρ). Τότε πως γίνεται να μιλάμε ακόμα ελληνικά και σε ορισμένες περιπτώσεις αρχαιοελληνικά; (π.χ δάπεδο, υδραγωγείο, πυρασφάλεια κτλ).
  Αλλοι λαοί που κατακτήθηκαν το ίδιο βάναυσα με εμάς, χάσανε κάθε ίχνος του πολιτισμού τους και φυσικά της γλώσσας τους. (π,χ, Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, και ολόκληρη η λατινική Αμερική).
  Είναι ένα θέμα που χρήζει περισσότερης και ακριβέστερης ιστορικής και επιστημονικής έρευνας.
  Αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη: Το ότι αντέξαμε γλωσσικά και εν πολλοίς πολιτισμικά, στις λεηλασίες και στις εποικήσεις ξένων κατακτητών, αυτό (ίσως) οφείλεται σε κάποιο ειδικό χαραχτηριστικό (θέλετε να το πείτε γονίδιο; θέλετε νοητικό σύμπλεγμα; θέλετε ιχώρ;) της Γραικής-Ελληνικής φυλής, που ακόμα δεν έχει διερευνηθεί επιστημονικά πλήρως.
  Οπως και να'χει, η σημερινή πραγματικότητα είναι αμείλικτη σχετικά με την πνευματική-πολιτιστική κατάσταση του νεο-ελληνάνθρωπου! Ομως, ότι μπορεί ακόμα να μιλάει (έστω εν αγνοία του) τη γλώσσα του Ομήρου, να κρατάει κάποια αρχαιοελληνικά έθιμα, και μουσικά ακούσματα, να έχει μια απίστευτη ροπή στη μάθηση και στην εφευρετικότητα, αυτό από μόνο του δείχνει το περίεργο (αν μη τι άλλο) μέταλλο που είναι κατασκευασμένος αυτός ο λαός. Γι αυτό σας προτρέπω, χωρίς δογματισμούς κι εμπάθειες, να ερευνήσετε ακόμα περισσότερο το φαινόμενο "Ελλην". Γιατί νομίζω πως αξίζει τον κόπο!

  Διογένης

 • Ανώνυμος 32886

  17 Μαρ 2015

  Πολύ σωστά! !!!!

 • Ανώνυμος 31235

  3 Ιαν 2015

  μπούρδες υπερβολές ενός γκρινιάρη κλασσικού μαλάκα νεοέλληνα , του φταίνε όλα και έχει νεύρα γιατί δεν του κάθεται τίποτα -
  αντιθέτως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ζούμε σε μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους που μας κάνει να περνάμε υπέροχα -
  σκεφτείτε μόνο την καλλιτεχνική παραγωγή και ονόματα καλλιτεχνών που έχουν μεγαλουργήσει στη σύγχρονη Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα εσείς ξεκινήστε από το Α
  Σκεφτείτε ότι μόνο εδώ οι άνθρωποι έχουν ενδιαφέρον και μπορείς να κάνεις χιούμορ να ακούσεις ανέκδοτα και φοβερές ατάκες ακόμα και από τους πιο καθυστερημένους από αυτούς μη μιζεριάζετε ρε .
  Στις ''προηγμένες'' χώρες οι άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη νοήματος και κατάθλιψη , δεν μπορούν να καπνίσουν όλα είναι καθαρά και οργανωμένα , δουλεύουν συνεχώς και αγχώνονται δεν μπορούν να πηδήξουν και μόνο να μπεκρουλιάζουν ξέρουν .
  Από εδώ θα ξαναβρεί ο κόσμος το νόημά του αλλιώς πάει για φούντο , ακούστε εμένα που σας λέω .

  Γιώργος Κουρής.

 • Ανώνυμος 30327

  3 Δεκ 2014

  poli swsta

 • Ανώνυμος 29498

  16 Αυγ 2014

  Χορτάσαμε decadance.

 • Ανώνυμος 29497

  16 Αυγ 2014

  Η νεορωμαίικη οικογένεια αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Παχύσαρκοι γονείς να καπνίζουν, να πίνουν και να σαβουριάζουν ατάκτως σε ταβέρνες, με τα κακομαθημένα παχύσαρκα παιδιά τους να καταστρέφουν οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους, αποτελούν εικόνα καθημερινότητας για την οικογένεια της Ρωμιοσύνης. Ρωμιοί που καπνίζουν σε μέρη που απαγορεύεται, που σπρώχνονται και παίρνουν την θέση κάποιου άλλου συμπολίτη τους στην ουρά, που οδηγούν σαν μανιασμένοι, που τσακώνονται καθημερινά στους δρόμους για ψύλλου πήδημα, που, που, που…

  Oι Ρωμιοί είναι υπερκαταναλωτικοί, αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, για να επιδεικνύονται στους άλλους γύρω τους (και ας μην έχουν να φάνε ακόμα), αγοράζουν ακριβά ρούχα και υποδήματα (επώνυμες μάρκες κυρίως για να νοιώθουν σπουδαίοι, ή και επώνυμες μαϊμούδες άν δεν διαθέτουν τα χρήματα), πολλά άχρηστα ή και βλαβερά φαγητά και ποτά για να γεμίζουν τα ράφια τους και τα ψυγεία τους και για να έχουν πληθώρα (κατοχικό σύνδρομο).

  Όταν μιλάς για σύγχρονες καταστάσεις γράφεις καλά.
  Όσον αφορά τα ιστορικά όμως γράφεις απίθανες παπάρες.

 • Ανώνυμος 29256

  16 Ιουν 2014

  Κάτω τα Εθνη. Ιδίως το Ελληνικό. Ζήτω στους ταξικούς αγώνες.

 • Ανώνυμος 28203

  29 Μαρ 2014

  Πρωην ανατολικές χωρες μας δανείζουν ήδη.
  Σε λίγο θα μας έχουν ξεπεράσει κι αυτές και Αλβανίες, Βουλγαρίες,
  αλλά και Αίγυπτοι, Τυνησίες κλπ.

 • Ανώνυμος 28178

  28 Μαρ 2014

  Εχετε δίκαιο πως εγιναν ετσι ολα