ΡΩΜΙΟΣΥΝΑΡΑΣ

Αρχαιολατρία, βυζαντινολατρία,
ευσέβεια και μεγαλοϊδεατισμός
στο έργο του Κωστή Παλαμά

Στα πάρκα της χώρας είναι στημένες προτομές κι αγάλματα ποιητών, ιστορικών, λογίων κ.λπ. πνευματικών ταγών της Ρωμιοσύνης, τα ονόματα των οποίων έχουν επιπλέον δοθεί τιμητικά σε δρόμους και πλατείες όλης της επικράτειας. Αποσπάσματα από τα έργα τους διδάσκονται σωρηδόν στα σχολεία, ενώ κατά τις εθνικές γιορτές, τις διαλέξεις, τις ημερίδες κ.λπ. που διοργανώνονται, οι ομιλητές συναγωνίζονται για το ποιος θα διατυπώσει τους πιο διθυραμβικούς επαίνους για εκείνους.

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Γιατί όλος αυτός ο πολυδιαφημισμένος πνευματικός κόσμος ─αμφίβολης επιστημονικής / καλλιτεχνικής αξίας εξ άλλου στην πλειοψηφία τους─ χαίρουν εκτίμησης από σύσσωμη τη Ρωμιοσύνη;

Η απάντηση είναι απλή: Όλων αυτών το έργο ήταν όπως ακριβώς πρόσταζε το εθνικό φαντασιακό, εκθείαζε δηλαδή όλους τους εθνικοθρησκευτικούς μύθους και τα ψέματα, πάνω στα οποία στήθηκε το σύγχρονο κράτος.

Και γιʼ αυτό ανταμείφθηκαν ανάλογα. Αρκετοί από αυτούς ήταν βολεμένοι σε υψηλόβαθμες δημόσιες θέσεις. Κι από την ασφάλεια του μισθού από το Δημόσιο, την ώρα που ο λαός περνούσε πείνες και δυστυχίες, μπορούσαν καλύτερα να γράφουν τα πατριωτικά διηγήματα, τα ηθοπλαστικά ποιήματα, τις ιστορίες τους κ.λπ., όπως και εγκώμια διαφημίζοντας ο ένας τον άλλον.

Μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Κωστής Παλαμάς. Έγραψε για την αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, το χριστιανισμό, τη Μεγάλη Ιδέα κ.λπ. ιδεοληψίες της Ρωμιοσύνης. Παράτησε τις σπουδές του, διορίστηκε όμως γραμματέας στο πανεπιστήμιο με υπογραφή του τότε Υπουργού Παιδείας Α. Παναγιωτόπουλου, με εισήγηση του οποίου εκδόθηκε και το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα. Είχε πλέον σίγουρη την οικονομική και χρονική άνεση να εξασκήσει την ποιητική τέχνη.

Λόγω της ποιητικής του υπερπαραγωγής στην υπηρεσία των εθνικοθρησκευτικών μύθων κατέλαβε πρωτεύουσα θέση στη νεορωμέικη ποίηση και χαρακτηρίστηκε ως ο Ρίλκε (λυρικός ποιητής και πεζογράφος του 20ού αιώνα) της Ελλάδας. Σήμερα, τον διδάσκονται στα σχολεία κι έτσι τον γνωρίζουν άπαντες οι σύγχρονοι ρωμιοί. Από μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, ότι ο Παλαμάς χαίρει εκτίμησης από όλους: εθνικιστές, αρχαιολάτρες, χριστιανούς, ακόμα κι από αριστερούς.

Αν με την ίδια ποιητική τέχνη όμως, δεν είχε γράψει υπέρ της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της θρησκείας, της Μεγάλης Ιδέας, αλλά ακριβώς τα αντίθετα, ασφαλώς και δεν θα του είχε προσφέρει κανένας δημόσια θέση, θα τον είχαν εξοβελίσει στο «πυρ το εξώτερον», όπως τόσους άλλους, δεν θα είχε προβληθεί το έργο του, δεν θα διδασκόταν στα σχολεία, δεν θα υπήρχαν προτομές του και σήμερα δεν θα τον ήξερε κανείς.


 

 
Εικόνα από την άκρατη παλαμολατρία του διαδικτύου.
Ο ποιητής εκθειάζεται σε πλήθος χριστιανικών κι εθνικιστικών ιστοσελίδων.

 
Ευσεβείς πρόγονοι

Ο Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Η οικογένεια του πατέρα του ήταν οικογένεια λογίων με αξιόλογη πνευματική / θρησκευτική δραστηριότητα. Ανάμεσα στους Παλαμάδες υπήρξαν πολλοί ιερωμένοι.

Ο προπάππος του ποιητή, Παναγιώτης Παλαμάς (παραλλαγή του επωνύμου Παλαμάρης), διατέλεσε μαθητής του Ευγ. Βούλγαρη στην Αθωνική Ακαδημία κι είχε μαθητή τον Κοσμά τον Αιτωλό. Ίδρυσε στο Μεσολόγγι την «Παλαμαία Ακαδημία». Ο παππούς του, Ιωάννης, δίδαξε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Ο αδελφός του παππού του, Γρηγόριος Παν. Παλαμάς, ήταν θεολόγος και ιεροδιάκονος. Ο θείος του, Ανδρέας Παλαμάς, υπήρξε πρωτοψάλτης και υμνογράφος. Ο Ιωάννης Δ. Παλαμάς, ξάδελφος του ποιητή, ήταν δάσκαλος και σχολάρχης στο Μεσολόγγι και ασχολήθηκε με θεολογικές μελέτες. Ο Στέφανος Δ. Παλαμάς, κι αυτός ξάδελφος του ποιητή, έγινε καλόγερος. Ένας θείος του, ο Πανάρετος Παλαμάς υπήρξε ασκητής στην «Αγιά Λεούσα» της Κλεισούρας του Ζυγού. Ασκητής ήταν κι ο Μιχαήλ Ευσταθίου Παλαμάς (αδελφός του Ανδρέα).

Όταν ο ποιητής ήταν έξι ετών έχασε και τους δύο γονείς του σε διάστημα σαράντα ημερών. Στενοί συγγενείς ανέλαβαν τότε τα τρία παιδιά της οικογένειας. Τον Κωστή ανέλαβε ο θείος του, Δημήτριος Παλαμάς, θεολόγος, ψάλτης και υμνογράφος, που κατοικούσε στο Μεσολόγγι.

Μεγαλώνοντας, γράφτηκε στη Νομική Σχολή, αλλά δεν την τελείωσε, γιατί σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του. Ήθελε να γράφει ποιήματα. Ήταν το 1897, όταν  διορίστηκε γραμματέας του πανεπιστημίου της Αθήνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1929.


 

 Αμαρτωλός καλογέρευε
Ο Θεός να σʼ έχει κάτου από την σκέπη του
κι εσύ να ευλογής έναν αμαρτωλό.

Κ. Παλαμά: «Γράμματα στη Ραχήλ»,
γράμμα της 11/7/1927.


Αυτή η οικογενειακή χριστιανική παράδοση και ατμόσφαιρα θα κάνει τον ποιητή να γράψει στα «Χρόνια μου και τα Χαρτιά μου»: «Καλογερικό το φυσικό μου; η ανατροφή μου; Ποιος ξέρει!», και να χαράξει (το 1895, στα τριανταέξι του χρόνια) τους ακόλουθους στίχους του στο έκτο ποίημα των «Πατρίδων» στην «Ασάλευτη ζωή», που δείχνουν την καλογερική κλίση του:

Αμαρτωλός καλογερεύω στ' Αγιονόρος,
με καίει ο Σατανάς κ' η Κόλαση με τρώει,
σε βαθύ πλάνο ρέμα πνίγομαι οδοιπόρος,
είν' η ψυχή μου χαλασμός και μοιρολόι.

...Γάμου φορούνε φόρεμα, κ' εγώ; «Κύριε, γίνου
Σωτήρ μου!» Και θολώνω με τα δάκρυά μου
το θείο Βρέφος, ζωγραφιά του Πανσελήνου.Ο ποιητής
με τα λειτουργικά άμφια

Τα χέρια μου είναι για να υψώνω
την προσευχή στον ουρανό.

Κ. Παλαμά: «Τα χέρια μου»
από την «Πολιτεία και μοναξιά».


Η φράση ο «ποιητής με τα λειτουργικά άμφια» είναι του ίδιου του Παλαμά, ο οποίος «ιερούργησε» μέσα στη χριστιανική παράδοση.

Στον «Κύκλο των Τετραστίχων» θα μας δώσει αυτούς εδώ τους τόσο χαρακτηριστικούς και κατανυχτικούς στίχους του, που δείχνουν τη βαθιά χριστιανική του πίστη:

Μήτ' ο οιστρήλατος του Αισχύλου με δονεί παλμός
των θεών ούτε και η γαλήνη που την έκλεψε ο Φειδίας,
όσο εσύ με συνεπαίρνεις ο λειτουργικός ψαλμός:
Άνω σχώμεν τας καρδίας!


Κι ακόμα στους «Βωμούς» του, συναντάμε τους ακόλουθους στίχους του στο ποίημα του «Το Αεροπλάνο», που εκφράζουν την ίδια αυτή κατανυχτική διάθεση:

Ω θολωμένε από βιβλία που γράφονται του κάκου!
Κάθε φορά το σήμαντρο του εσπερινού ή του όρθρου
που προσκαλεί στην εκκλησιά και που το μονοπάτι
στρώνει προς της παράκλησης το μυστικό παλάτι,
κάθε φορά το σήμαντρο του εσπερινού ή του όρθρου
που σπρώχνει μια φτωχή ψυχή να κάμη το σταυρό της
το κίνημα το αθέλητο κι απ' την καρδιά βγαλμένο,
πιο πολύ αξίζει, πιο σοφό το σταυροκόπημά της
κι απ' όλους των πολύξερων τους νόμους και τους δρόμους.Πάθος για τη Βίβλο

Η επαφή του Κωστή Παλαμά με την Αγία Γραφή δεν ήταν καθόλου περιστασιακή. Δεν τη λογάριαζε σαν ένα κοινό βιβλίο μέσα στα άλλα. Η Αγία Γραφή υπήρξε το ξεχωριστό βιβλίο, που τον έθρεψε πνευματικά. Το ξεχώρισε ανάμεσα από τα βιβλία που τον απασχόλησαν και το διάβαζε συνεχώς ως βιβλίο υψηλού φρονηματισμού και φωτισμένης και διαποτισμένης με το λόγο του Θεού παιδείας.

Η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη άσκησαν μεγάλη επιρροή στο έργο του. Ο Παλαμάς εμπνεύστηκε πολλαπλά από την Αγία Γραφή. Με πολλές ευκαιρίες θα την ξεχωρίσει και θα την «ψάλλει δεόντως». Από τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, το βιβλίο από το οποίο περισσότερο ερανίζεται ο Παλαμάς είναι οι «Ψαλμοί».

Εκτός από τα κείμενα της Βίβλου, ο Παλαμάς είχε πνευματική συναναστροφή με τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας, το «Τριώδιο», το «Πεντηκοστάριο», την «Παρακλητική», τα «Μηναία», το «Ευχολόγιον» κ.λπ..

Όχι μόνο από διαβάσματα κατά την ώριμη ηλικία του, αλλά κάπως βαθύτερα είχε χαραχθεί στην ψυχή του από τα παιδικά του χρόνια ο παλμός των εκκλησιαστικών ύμνων. Μας το εξομολογείται ο ίδιος στην «Ποιητική
» του, στο κεφάλαιο «Ο λυρισμός των όλων»: «Στην εκκλησία πήγαινα για ν' ακολουθήσω τη λαμπρότητα της ιεροτελεστίας... Στον εσπερινό τακτικός, παιδάκι, και στη λειτουργία της Κυριακής». Αυτή η ενάργεια των πρώτων εντυπώσεων έχει τη συνέχειά της: έγινε βασικό κίνητρο στην ειδική μελέτη του στην περιοχή της Υμνογραφίας και μεταφέρθηκε στο ποιητικό του έργο ως καρπός βιώματος.

Οι εκκλησιαστικοί ύμνοι, τα κοντάκια, οι οίκοι, τα τροπάρια, τα εφύμνια, οι κανόνες κ.λπ. τον συγκίνησαν ιδιαίτερα. Πηγή ακένωτη απέβη για τον Παλαμά μια τέτοια γνωριμία με την εκκλησιαστική ποίηση. Δονήθηκε από τους εκκλησιαστικούς ύμνους και θέλησε τη δόνηση αυτή να τη μεταγγίσει στους αναγνώστες των στίχων του, να τους κάνει κοινωνούς της Υμνογραφίας.

Σταχυολογούμε ενδεικτικά:

Αγία,
Αγία Πίστη των πατέρων μου έλα
και γιόμισέ μου την καρδιά
και γλυκολάλαε μέσα μου και γέλα
σαν τα πασίχαρα παιδιά.

Και ξέπλυνέ μου μέσα σε Ιορδάνη
τα κρίματα και μια φορά
κάμε και προς εμένανε ό,τι κάνει
η μυστική περιστερά!
 
Και νεύρωσέ μου την ψυχή και μάθε
κι εμέ να θέλω, να μπορώ,
και διώξε απ' τη δική μου γνώμη κάθε
δείλιασμα ανάμελο κρυερό.
 
Κάθε σοφία και γνώση αυτού του κόσμου
που φέρνει ζάλη περισσή
αντί να ρίχνη λάδι αγνό στο φως μου,
κάμε η ψυχή μου να μισή.
 
Της απιστίας ω! βγάλε μου την κάμπη
της υποψίας και τα καρφιά
κι εμπρός μου πολυκέφαλη ας μη λάμπει
μία κι η Αλήθεια κι η Ομορφιά.


                      Κ. Παλαμά: «Ο ποιητής»

Στο εύγλωττο αυτό ποίημα για την ψυχοσύνθεση του Παλαμά βρίσκουμε απήχηση των λόγων του Εκκλησιαστή, που δεν είναι άλλος από τον Σολομώντα, το γιο του Δαβίδ: «Και έδωκα καρδίαν μου του γνώναι σοφίαν και γνώσιν. Και καρδία μου είδε πολλά, σοφίαν και γνώσιν, παραβολάς και επιστήμην έγνων εγώ, ότι και γε τούτο εστί προαίρεσις πνεύματος. Ότι εν πλήθει σοφίας πλήθος γνώσεως, και ο προστιθείς γνώσιν προσθήσει άλγημα». (Εκκλ. Α. 16-18).

Ιδιαίτερα θα πρέπει να υπογραμμίσει κανείς τους στίχους για τη «σοφία και γνώση αυτού του κόσμου» που, αντί να γαληνεύει την ψυχή του και να τον ξεκουράζει, απεναντίας φέρνει μες στο μυαλό του μια «ζάλη περισσή».


 

 
Ο Παλαμάς ύμνησε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας,
που στρέφονται κατά των αρχαίων ποιητών και φιλοσόφων.

 


Στη «Φλογέρα του βασιλιά» ο ποιητής δίνει στίχους του, που αποτελούν απόδοση της Ακολουθίας του «Ακάθιστου Ύμνου».

Στον 4ο Λόγο αυτής της ποιητικής συλλογής εισάγεται η Παναγία και μεταφέρεται το κοντάκιο της Ακολουθίας του «Ακάθιστου» που αρχίζει:

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια.


στο στίχο:

Ω στατηλάτισσα Κυρά, σʼ εσέ τα νικητήρια.
                                     4ος Λόγος, Φ.Β
.


Κι αλλού ο Παλαμάς μεταφέρει τον ίδιο στίχο:

Υπέρμαχη Στρατήγισσα, σʼ εσέ τα νικητήρια.
                                     9ος Λόγος, Φ.Β.

Ο τελευταίος στίχος του ίδιου κοντακίου:

Χαίρε νύμφη ανύμφευτε,

μεταφέρεται:

Χαίρε απάντρευτη νύφη.
          4ος Λόγος, Φ.Β.


Οι στίχοι:

Σκέπη το κόσμου πιο πλατειά απ' τον κόσμο, στο σκοτάδι,
πύρινε στύλε οδηγητή, και της ψυχής λιμάνι,
και ποταμέ που μας κυλάς το μέλι και το γάλα,

                                                          9ος Λόγος, Φ.Β.

συνοψίζουν τους στίχους του «Ακάθιστου»:

Χαίρε, σκέπη του κόσμου πλατυτέρα νεφέλης.
Χαίρε, πύρινε στύλε οδηγών τους εν σκότει.
Χαίρε, ότι λιμάνα των ψυχών ετοιμάζεις.
Χαίρε, ότι τον πολύρρυτον αναβλύζεις ποταμόν.
Χαίρε, εξ ης ρέει μέλι και γάλα.


Ο στίχος:

Όπου έσταξες το γιάτρεψες το φλόγισμα του ειδώλου,
                                                    9ος Λόγος, Φ.Β.


είναι από τον κανόνα του «Ακάθιστου», 2ο τροπάριο της ωδής στʼ:

Εκ σου η δρόσος απέσταξε, φλογμόν πολυθεΐας η λύσασα.

Οι παρακάτω στίχοι:

Παρακαλώ σε, ο πόνος μου βαθύς, δεν υποφέρω
τη σαϊτιά του Σατανά, δε με σκεπάζει σκέπη,
από παντού με πολεμάν, καταφυγή του κόσμου.
                                          11ος Λόγος, Φ.Β.

είναι παρμένοι από εκκλησιαστικό τροπάριο:

Θλίψις γαρ έχει με, φέρειν ου δύναμαι των δαιμόνων τα
τοξεύματα, σκέπην ου κέκτημαι, πάντοθεν πολεμούμενος
και παραμυθίαν ουκ έχων πλην σου.
                                     Τροπάρ. Μικρ. Παρακλ. Καν.Αρχαιολατρία

Η αρχαιολαγνεία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που ταλανίζει τα μυαλά και τις ζωές των ρωμιών: «Όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες, εσείς ήσασταν ακόμα στα δέντρα», δηλαδή με άλλα λόγια: «μην κοιτάτε που είμαι ουραγός σήμερα, εγώ είχα πολύ σπουδαίους προγόνους...». Κι όσο πιο πολύ σπουδαίους φτιάχνει ο ρωμιός (αρβανίτης, βλάχος κ.λπ.) στη φαντασία του τους φαντασιακούς προγόνους (αρχαίους έλληνες), τόσο πιο πολύ σπουδαίος αισθάνεται ο ίδιος. Μιας και δεν έχει τίποτε το θετικό να επιδείξει σήμερα κι είναι τελευταίος σε όλα, με μανταμ-σουσούδικη μαεστρία επιδεικνύει φαντασιακά επιτεύγματα φαντασιακών προγόνων. Γιʼ αυτό κι ο διαχρονικά αγαπημένος ήρωας της Ρωμιοσύνης είναι ο Καραγκιόζης.

Έτσι και ο Παλαμάς. Πίστευε ότι η ελληνική αρχαιότητα θα έπρεπε να γίνει σύμβολο ζωής, δράσης και ανωτερότητας και προς αυτήν στρεφόταν με τα ποιήματά του. Ο ίδιος είχε γράψει: «Και την μεγάλην χάριν η νεωτέρα ποίησις χρεωστεί εις το ότι συχνά λούεται μέσα εις τα θαυματοποιά νερά της ελληνικής αρχαιότητος».

Στο αρχαιοπρεπές ποιήμα του «Ύμνος εις την Αθηνάν» (1888) ζητά να έλθει στην Ελλάδα το αρχαίο πνεύμα ως πνεύμα κάθαρσης και απολύτρωσης. Το 1892 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή «Τα μάτια της ψυχής μου», στην οποία εκδηλώνει τη γοητεία που ασκούσε στο μυαλό του ο αρχαίος ελληνικός κόσμος.

 

 
Ανόητοι στίχοι του Κωστή Παλαμά για τα Χριστούγεννα
από το Αναγνωστικό της ΣΤ΄ Δημοτικού (1952).
Το πώς θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα το ετερόκλητο πλήθος
των επήλυδων στον ελλαδικό χώρο διδάσκεται στα σχολεία
κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής, παρεχόμενης από το κράτος παιδείας.
(Διαβάστε: Silent night - Stille nacht - Άγια νύχτα).
 


Βυζαντιολαγνεία

Παρʼ όλο ότι η αρχαία Ελλάδα κυριαρχεί μέσα στον Παλαμά ως αιώνια αξία, εν τούτοις ο ποιητής δείχνει ενδιαφέρον και για όλα τα άλλα στάδια του ρωμέικου φαντασιακού κι εμπνέεται ακόμη και από το περιφρονούμενο κατά την εποχή του Βυζάντιο.

Στον Παλαμά τo Βυζάντιο, κι επομένως και τα εκκλησιαστικά κείμενα, τα οποία είναι η καθαυτό ποιητική έκφραση του Βυζαντίου, που υπήρξε πολιτεία θεοκρατική, πέρασε με συνέπεια στοχασμού και έμπνευσης. «Όπως και αν σταθούμε, και με την αρχαιολατρία και με τη συμπάθεια μιας ζωντανής ζωής τριγύρω μας, είμαστε και κληρονόμοι των βυζαντινών». («Η βυζαντινή κληρονομιά στη νεοελληνική μας ποίηση», μελέτημα δημοσιευμένο στα 1930).


 

 


Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Διον. Σολωμός, τον οποίο εξ άλλου θαύμαζε ο Παλαμάς, δεν είχε γράψει τίποτε για το Βυζάντιο, σε αντίθεση με τον Παλαμά. Μα, όταν ζούσε ο Σολωμός (1798−1857) δεν είχε ακόμα ενσωματωθεί στο εθνικό φαντασιακό το Βυζάντιο. Αυτό έγινε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα.

Πρώτος σθεναρός υπέρμαχος της αδιάσπαστης χωροχρονικής εθνικής συνοχής, ο οποίος «πειράθηκε να εύρη την ενότητα του βυζαντιακού κράτους, να εισδύσει εις το πνεύμα του, να αναδείξη δι΄ ιστορικής και φιλοσοφικής ανασκαφής τον έλληνα υπό τον ρωμαίον», ήταν ο βυζαντινολόγος Σπυρίδων Ζαμπέλιος στο έργο του «Βυζαντιναί μελέται» (1857).

Τη σκυτάλη, αμέσως μετά, ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, ο οποίος στην «Ιστορία του ελληνικού έθνους» (ο πρώτος τόμος της εκδόθηκε το 1860 και ο τελευταίος το 1877), καταδίκαζε την περιφρόνηση του νεότερου κόσμου προς το Βυζάντιο και με γλαφυρότητα κι ενθουσιασμό αναδείκνυε τη βαθειά του πίστη στην ελληνική φυλή. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Zorba the Christian).
 

 

 Περήφανος ρωμιός
Η Ελλάδα μια, ακομάτιαστη και αμέτρητη Μητέρα,
μια των Ελλήνων η ψυχή!
Τύραννος όταν ή όλεθρος καίει στου πιστού το σπίτι
ταʼ άγια κονίσματα, του καίει τον ιερό ναό,
του μένει η πίστη σαν εικόνα εντός του αχειροποίητη
στον ένα αόρατο Θεό.

Κ. Παλαμά: «Το τραγούδι των προσφύγων».


Το 1901 κυκλοφόρησε το έργο «Ιστορία της Ρωμιοσύνης» του Αργύρη Εφταλιώτη. Ήταν εποχή, που τα ονόματα ρωμιός και Ρωμιοσύνη συγκινούσαν περισσότερο από σήμερα τους ρωμιούς. Τα ονόματα έλληνας και ελληνισμός, εισαχθέντα συνταγματικά κατά το 1822, δεν είχαν ακόμη επικρατήσει στη συνείδηση και τη χρήση του λαού.

Παρʼ όλα αυτά ο Γεώργιος Σωτηριάδης έγραψε μια κριτικήν κατά της «Ιστορίας της Ρωμιοσύνης» του Εφταλιώτη, όπου ισχυριζόταν ότι η χρήση των ονομάτων ρωμιός και Ρωμιοσύνη αντί των έλληνας κι ελληνισμός δείχνει έλλειψη φιλοπατρίας κι ότι η λέξη ρωμιός θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί έχει καταφρονεμένη σημασία «ανθρώπου ευτελούς και χυδαίου».

Ο περήφανος ρωμιός Κωστής Παλαμάς έγινε έξω φρενών. Με την πέννα του γεμάτη εκδίκηση και ειρωνεία απάντησε στους χλευασμούς του Σωτηριάδη κατά της Ρωμιοσύνης με το έργο του «Ρωμιός και Ρωμιοσύνη». («Άπαντα», τόμ. ΣΤ, σελ. 273-281):

«Τα δύο τούτα λόγια», γράφει ο Παλαμάς αναφερόμενος στους όρους ρωμιός και Ρωμιοσύνη, «επειδή δε μας έρχουνται, ίσα ολόισα, από την εποχή του Περικλή, παραμερίστηκαν αγάλια, αγάλια, από την επίσημη γλώσσα, καθώς κι όλα τα λόγια τα δυσκολομέτρητα της ζωής και της αλήθειας.

»Έλληνες, για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου, πραγματικά, ρωμιοί.

»Το όνομα (ρωμιός) κάθε άλλο είναι παρά ντροπή. Αν δεν το περιζώνει αγριλιάς στεφάνι από την Ολυμπία, το ανυψώνει στέμμα ακάνθινο μαρτυρικό και θυμάρι μοσκοβολά και μπαρούτη.

»Δείχνει ίσα ίσα τη ζωή και την πραγματικότητα της λέξης το ότι αυτή μας ήρθε πρόχειρα στην ειλικρινή μας και στην πιο φωτεινή μας ψυχική κατάσταση ─στη συνείδηση του ξεπεσμού μας─ για να διαλαλήσουμε τον ξεπεσμόν αυτό, πιο πολύ από το γιορτιάτικο και από το δυσκίνητο τ' όνομα έλλην, ακόμη και από το όνομα έλληνας, που είναι κάπως πιο δυσκολορρίζωτο από το ρωμιός, και κρατούσε ως τα χτές ακόμη την αρχαία ειδωλολατρική σημασία» (σελ. 277).


 

 
Ποιητές της γενιάς του 1880: Ο Κ. Παλαμάς εν μέσω μιας παρέας
άλλων επίσης προβεβλημένων ρωμιοσυναράδων
(Α. Προβελέγγιο, Γ. Δροσίνη, Ι. Πολέμη κ.ά.).
(Γ. Ροϊλός, «Οι ποιητές», Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», 1919).

 


Διαμαρτυρόμενος κατά της διαστροφής της ιστορίας της Ρωμιοσύνης από τους νεορωμιούς ο Κωστής Παλαμάς υποστήριξε όχι μόνον το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον του Εφταλιώτη να χρησιμοποιεί το ρωμιός και Ρωμιοσύνη, αντί του έλληνας και ελληνισμός, αφού αυτά είναι τα πραγματικά μας ονόματα κατά τον μεσαίωνα και την οθωμανική περίοδο.

«Κ' έτσι, σε νέο μαρτύρεμα, ο ρωμιός φορτώθηκε στη ράχη του τις ξένες αμαρτίες των συνταγματικών ελλήνων. Κ' έτσι έγινε ο εξευτελισμένος ρωμιός των φωνακλάδων των καφενείων, ο φασουλής ρωμιός των σατυρογράφων, ο ασυνείδητος ρωμιός μέσα στο ψευτοβασίλειο που ρωμαίικο το λένε» (σελ. 277).

Ο Παλαμάς γνώριζε καλά ότι το τραγούδι του π. Θύμιου Βλαχάβα, «Ρωμιός εγώ γεννήθηκα, ρωμιός θε να πεθάνω», με το οποίο άρχισε το εν λόγω έργο του (σελ. 273), είναι ακαταμάχητη δύναμη όχι μόνον κατά των τούρκων, αλλά και κατά των νεορωμιών που ─ κατά τη γνώμη του─ προσπαθούσαν κι αυτοί να αφανίσουν τη Ρωμιοσύνη με πιο ύπουλο τρόπο, παρασκηνιακά, μέσω της παιδείας.

Μεγαλωμένος στο Μεσολόγγι κι ως εκ τούτου έχοντας τα ίδια αισθήματα με τον παπά Βλαχάβα και γνωρίζοντας ότι ο ρωμέικος λαός θα διατηρεί πάντοτε τα αισθήματα αυτά, ο Κωστής Παλαμάς πρόβλεψε τον τελικό θρίαμβο της Ρωμιοσύνης, όπως φαίνεται σαφώς στα λόγια με τα οποία τελειώνει το έργο του: «Όμως κάποιο αγνότερο και πιο βαθύ αίσθημα γλωσσικό δεν μπορεί παρά να βρει ακόμη στη λέξη Ρωμιοσύνη κάτι τι ποιητικά και μουσικά χρωματισμένο, κάτι τι φτερωτό, λεβέντικο για μας και ανάλαφρο, που νομίζω πως δεν τόχει ο ελληνισμός, με όλη τη βαριά του ασάλευτη μεγαλοπρέπεια» (σελ. 279).


 

 
Φανατικός μεγαλοϊδεατιστής.
Πίστεψε στη Μεγάλη Ιδέα με θρησκευτική ευλάβεια,
όπως ο ίδιος αναφέρει.

 Η φλογέρα του βασιλιά

Με αυτό το πατριωτικό και πατριδολατρικό ποίημα ο Παλαμάς υπήρξε ο οραματιστής και εμπνευστής της εδαφικής επέκτασης της Ελλάδας με τους βαλκανικούς πολέμους και καλλιέργησε όσο κανείς άλλος τη Μεγάλη Ιδέα.  

Η «Φλογέρα του βασιλιά» διαδραματίζεται στο Βυζάντιο. Συμβολίζει για τον ποιητή τη σύνθεση και τη δήθεν διαχρονική ενότητα όλης της ιστορίας του Ελληνισμού-Ρωμιοσύνης, αρχαίας, βυζαντινής και σύγχρονης. Ήρωας του ποιήματος είναι ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, ο οποίος πάντα θα παραστέκει με το σπαθί και με το νου, με την ανδρεία και τη φρόνηση, με τα πολεμικά κατορθώματα και το δημιουργικό πνεύμα τη νέα Ελλάδα, που όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα θριαμβεύσει και θα μεγαλουργήσει. Η έμπνευση της «Φλογέρας του Βασιλιά» είναι αποτέλεσμα και του ανανεωμένου τότε ενδιαφέροντος για τη βυζαντινή αυτοκρατορία, και το Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Βουλγαροκτόνος απαντά στον άγγελο-σκιάχτρο, τον οποίο οραματίστηκε ακουμπισμένος στο παράθυρο του παλατιού του. Και η απάντησή του είναι η αποθέωση της Ρωμιοσύνης, της Μεγάλης Ιδέας, η προφητεία της μελλοντικής ρωμέικης δόξας.

Ο Παλαμάς στη «Φλογέρα του βασιλιά» δεν μας δίνει τόσο τον ίδιο τον Βουλγαροκτόνο ως πρόσωπο του ποιήματος ζωντανό, απτό και ανάγλυφο, με σάρκα και οστά, να κινείται, να δρα και να πραγματοποιεί τα πολεμικά του κατορθώματα, όσο την ιδέα του Βουλγαροκτόνου ως εθνικού ήρωα, το σύμβολο του ηρωικού βασιλιά, που παραστέκει πάντα τη Ρωμιοσύνη. Ο Βουλγαροκτόνος παρουσιάζεται στο ποίημα μόνο για να προκυνήσει και να δεηθεί στην Παναγιά την Αθηνιώτισσα ─τη χριστιανική εκκλησία που είχαν μετατρέψει το μεσαίωνα τον Παρθενώνα─ για να εξομολογηθεί και για να εκφράσει το όραμά του για τη Ρωμιοσύνη και την πίστη του σε αυτήν, που είναι συνάμα όραμα και πίστη του ίδιου του ποιητή. Ο Παλαμάς υμνεί τόσο τις νίκες του Βουλγαροκτόνου, όσο και την Παναγία ως σύμβολο της μεσαιωνικής Ρωμιοσύνης.

Ο Κωστής Παλαμάς ενώνει, ζευγαρώνει και αδελφώνει τον αρχαίο ελληνικό κόσμο με το βυζαντινό και το χριστιανικό, καθώς και με τον κόσμο του νεορωμέικου προτεκτοράτου, που δημιουργήθηκε μετά το 1821.


 

 
Τον Παλαμά εκθειάζουν και οι αριστερορωμιοί.
Γράφει ο Ν. Ζαχαριάδης το 1937 στο εικονιζόμενο βιβλίο:
«Ο Παλαμάς, ο ακούραστος καταλύτης και γκρεμιστής των αντιδραστικών
συμβόλων, ο ανώτερος οραματιστής του καλύτερου μέλλοντος για το λαό
και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ο Παλαμάς αυτός θα παραμείνει
αναφαίρετο χτήμα του εργαζόμενου έθνους. Σʼ αυτό ανήκει
κι αυτό ξέρει να ανταμείβει τους φίλους του» (σελ. 67).

 

 

Αντιφάσεις και χάσματα

Ο Παλαμάς δεν είναι συνεπής πάντοτε σε ορισμένες αρχές. Τις ιδέες του μπορούν να διεκδικήσουν οι οπαδοί και αντίπαλων ακόμη ιδεολογιών. Είναι ο ποιητής των εμπνέυσεων, που του φέρνουν οι διάφοροι στοχασμοί κατά την ημέρα που γράφει.

Το 1907 εκδίδει τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», τον οποίο είχε αρχίσει να γράφει από το 1899. Το έργο αυτό, επειδή έχει αρκετά χάσματα, έκανε διάφορους κριτικούς του να επινοήσουν διάφορες ερμηνείες του νοήματος, οι οποίες είναι αντιφατικές μεταξύ τους.

Σε αυτό που είναι πάντως σταθερός ο Παλαμάς σε όλο του το έργο είναι η προσήλωση στους εθνικοθρησκευτικούς μύθους και τις αυταπάτες της Ρωμιοσύνης.


Βιβλιογραφία

Ε.Ν. Μόσχου: «Η μεταφυσική αγωνία στον Παλαμά», έκδ. «Δημ. Ν. Παπαδήμας», Αθήνα, 1993.

Απ. Σαχίνη: «Ένας επικός ύμνος του ελληνισμού. Η φλογέρα του βασιλιά του Παλαμά», έκδ. «Ίδρυμα Κωστή Παλαμά», Αθήνα, 1993.

Ν. Ζαχαριάδη: «Ο αληθινός Παλαμάς», έκδ. «Τα νέα βιβλία». Αθήνα, 1945.

Άγγ. Σικελιανού: «Κωστής Παλαμάς», έκδ. «Άλφα», Αθήνα, 1943.

Κ.Θ. Δημαρά: «Κωστής Παλαμάς. Η πορεία του προς την τέχνη», έκδ. «Ίκαρος».

Ν.Ε. Μηλιώρη: «Ο Παλαμάς και οι πρόσφυγες», ομιλία, Αθήνα, 1950.

Anthony Hirst: «God and the poetic ego. The appropriation of biblical and liturgical language in the poetry of Palamas, Sikelianos and Elytis», έκδ. «Peter Lang», Bern, 2004.

Ελ. Φιλοκύπρου: «Παλαμάς, Καρυωτάκης, Σεφέρης, Ελύτης. Η διαρκής ανεπάρκεια της ποίησης», έκδ. «Μεσόγειος», Αθήνα, 2006.

Θ. Ξύδη: «Ο Παλαμάς και τα εκκλησιαστικά κείμενα», Αθήνα, 1950.

Ι. Ρωμανίδου: «Κωστής Παλαμάς και Ρωμιοσύνη», έκδ. «Ρωμιοσύνη», Αθήνα, 1976.Διαβάστε επίσης
στην «Ελεύθερη Έρευνα»
και για άλλους ποιητές της Ρωμιοσύνης:

Για τον Διον. Σολωμό:
Ο Σολωμός χωρίς παρωπίδες

Για τον Κων. Καβάφη:
«Στον ένδοξό μας βυζαντινισμό»

Για τον Οδ. Ελύτη:
Ο Θεός, η γυναίκα του, ο ποιητής και ο πρωτομάστορας

Για τον Γιαν. Ρίτσο:
Η αθεράπευτη νεκροφιλία του ριζοσπαστικού πατριωτισμού
Η γοητεία του χώματος

Για τον Ν. Γκάτσο:
Επιβάλλεται να είσαι γυμνόςΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


56 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50452

  1 Μαρ 2021

  ΚΥΡΙΕ ΛΑΖΑΡΗ,
  ΤΟ ΝΑ ΕΚΦΕΡΕΤΕ ΓΝΩΜΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
  Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ Ή ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΗΝΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ. Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΕΡΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΣΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΞ ΑΠΟΛΑΛΥΨΕΩΣ. Η ΦΑΣΙΖΟΥΣΑ ΤΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΤΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΕΤΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ "Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ" ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ, ΠΟΥ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΗΜΙΜΑΘΗ ΔΕΚΑΝΕΑ ΕΓΙΝΕ ΟΧΗΜΑ ΟΛΕΘΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
  ΚΑΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ή ΕΘΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΡΟ. ΟΜΩΣ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΟΤΕΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ.
  ΤΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΔΕΚΑΕΠΤΑΧΡΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΩΠΗΛΑΤΕΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΩΠΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΙΚΗ. ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΥΠΟΜΝΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΕΠΟΥΣΙΩΔΕΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ : ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΚ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΡΟΤΕΡΑ. ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ Ή ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ.
  ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΩΣ ΚΥΝΑΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΦΥΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΦΕΡΕΤΕ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΝΕΣΤΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ ΚΙΝΕΙΣΘΕ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.

 • Ανώνυμος 46405

  15 Νοε 2018

  Ο Παπαδιαμάντης -ο πιο σοβαρός άνδρας που έζησε σε αυτό τον τόπο- παρουσίαζε όλα τα συμπτώματα του κομπλεξικού.
  https://www.lifo.gr/articles/opinions/85178

 • Ανώνυμος 45932

  21 Ιουλ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/432481/ayta-einai-ta-dyo-nea-syllektika-kermata-ton-2-eyro-me-elliniko-aroma-eikones

 • Ανώνυμος 45751

  2 Ιουν 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/420629/tha-kykloforisoyn-anamnistika-nomismata-ton-2-eyro-gia-ton-kosti-palama-eikona

 • Ανώνυμος 45139

  2 Μαρ 2018

  Ανώνυμος 41954 Μια φορά οι Ρωμιοί τρέχουν στις χώρες που ανέφερες για δουλειά, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία. Τώρα για το ΄΄ΡΩΜΑΙΕ ΛΑΤΙΝ΄΄ αποφάσισε επιτέλους ρε Χρυσαυγίτη κρυφοναζί τί είμαστε, λατίνοι, σλαβοι, εβραιοι ή μήπως γερμανοι όπως τα φιλαράκια σου στην χρυσή αυγή; Μια λατινων φαρα μας λές, μια εβραήσκους μας λες, μια σλαβεηκ μακεδόνες μας λες, η μισαλλοδοξία σου προδίδει το πόσο μικρόψυχος ναζιστής είσαι.

 • Ανώνυμος 44166

  6 Νοε 2017

  Υπέροχο άρθρο.

 • Ανώνυμος 43721

  22 Αυγ 2017

  Πολλές φορές, κύριοι και κυρίες της ΕΕ, με εκνευρίζετε, εν μέρει, με αυτά που γράφετε. Πλην όμως, θεωρώ την προσπάθειά σας άκρως εκπολιτιστική και εκτιμώ ότι συμβάλλετε στην αλλαγή του τρόπου σκέψης του σύγχρονου ιουδαιορωμιού προς το καλύτερο. Πριν 30 χρόνια, αν έλεγες ότι ο χριστιανισμός είναι μια απάτη και μισή μπορεί και σε έδερναν επί τόπου. Τώρα έχει ξυπνήσει λίγο ο κόσμος.
  Εν τούτοις, προσέξτε μη πέσετε στη παγίδα του σύγρονου συστήματος, που επιδιώκει τη χυλοποίηση του εγκεφάλου, ιδίως της νεολαίας.
  Πάραυτα σας συγχαίρω και εύχομαι να συνεχίσετε υγιείς και ακάθεκτοι.

  Θοδωρής

 • Ανώνυμος 42612

  8 Μαΐ 2017

  42605 ο ακαμένος απαντησε. και ᾿....τον διαλογο

 • Ανώνυμος 42605

  8 Μαΐ 2017

  @41378
  Βρε καμμένε ρωτάς και ξαναρωτάς.

 • Ανώνυμος 41954

  30 Μαρ 2017

  41 890 εγραψες : Οσο για τα παιδιά, δεν έχεις το δικαίωμα να κρίνεις εσύ ο ρωμιός (που είσαστε οι ποιο αποτυχημένοι γονείς όχι μονο της ευρώπης αλλα του κοσμου όλου.ΜΠΡΑΒΟ ΡΩΜΑΙΕ ΛΑΤΙΝ. ενω οι γερμανοι εεε.διδαξανε πολεμους. οι γαλλοι διδαξανε αποικιοκρατιες, οι αγγγλοι γινανε αφεντηδες οι ισπανοι λατινεψαν την αμερικη.
  οσο για τα προσωπα λαθος μεγα. Ας ψαξει ο καθε εις την λοφοκαμπουρα των πραξεων του και αφου τις μαθει ας ξεκινηση με φειδω την κριτικη του. και σε ολα η αποκριση. ΑΙΔΩΣ ΚΑΙ ΝΕΜΕΣΗ.

 • Ανώνυμος 41890

  28 Μαρ 2017

  Ανώνυμος 40953 Σε περίοδο πολέμου οι "θερμόαιμοι πατριώτες" σαν εσένα ως συνήθως πάνε με τον εχθρό, βλέπε 1940 με τους γερμανοτσολιάδες, άλωση" Κωνσταντινουπόλεως που ο αυτοκράτωρας και οι λοιποι Βυζαντινοί βοηθούσαν τους Οθωμανους να καταλαμβάνουν τις αδούλωτες βυζαντινές περιοχές κτλ. Οσο για τα παιδιά, δεν έχεις το δικαίωμα να κρίνεις εσύ ο ρωμιός (που είσαστε οι ποιο αποτυχημένοι γονείς όχι μονο της ευρώπης αλλα του κοσμου όλου) το πως θα φερότανε ο Λάζαρης και η Φυλακτού σε μια δύσκολη στιγμή. Αλλά τόσο δειλός που είσαι, το μονο που μπορείς να κανεις είναι να καθεσε πίσω απο μια οθόνη ακι όταν δεν σου αρέσει κάτι, να "κρίνεις" (συκοφαντείς) τον αρθρογράφο.

 • Ανώνυμος 41378

  4 Μαρ 2017

  ενω ο πιθηκάκος φυλαει ;;;τι;;;;
  Ευρώ 20 τρις οφειλόμενα; και
  Παιος να πηδαει τους λαους επειδη τους φυλασσει. τάδε εφη ;;;343;; ο αφα Νέρωτος .

 • Ανώνυμος 41343

  3 Μαρ 2017


  Νομίζει ότι φυλάει Θερμοπύλες ο καραγκιοζάκος.

 • Ανώνυμος 41340

  3 Μαρ 2017

  Ρεεεεε ο ΡΩμαιος εμαθε την ρωμιωσυνη την Ερμηα σε εκφραση Ελλης. Φτούσου λατινε εγινες γαϊδαρος.
  ακου Ευρωπαιος;;;σιγα ρεεεε μανγκι.

 • Ανώνυμος 41315

  2 Μαρ 2017


  Είναι για όλους τους ρωμιούς που δεν τους καταπίνεται η πραγματικότητα και θέλουν να φαντασιώνονται. Χάιντε Χάιντι.

 • Ανώνυμος 41309

  2 Μαρ 2017

  258 το προσφιλες σου ρουφηγμα. ΜΕΓΑΛΕ!!!!

 • Ανώνυμος 41258

  1 Μαρ 2017


  Πρόσθεσε και μια κρεμούλα και είσα κομπλέ.

 • Ανώνυμος 41209

  28 Φεβ 2017

  ΜΑΘΕ πρωτα ελληνικα, κατοπιν απαντηση θα λαβεις που;; τα βρηκαν και ποσο αλλοιωσαν το νοημα τους.
  φουκαρα Ρωμαῖος ἤ Ρωμιός;; Λατινόγλωσσος ἤ Ελληνόγλωσσος

 • Ανώνυμος 41185

  27 Φεβ 2017


  Ποια κλεψιμέικα βρε φαντασιωμένε τενεκέ.

 • Ανώνυμος 41172

  26 Φεβ 2017

  κι ομως.... φιλαρα ελληνικων γραφια. δυστυχως για τους λουβρου και λειψιας κλεψιμεϊκα αρχαια κειμενα λατινων σου υπαρχουν ΚΑΙ αυτα. τσαγιοκλεφτη .... ερευνησε, ισως καποτε οταν μαθεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ να βρεις πως εφτασαν ως τις μερες μας γνησια πεντακαθαρα χωρις λατινω παραφρασεις βιασμου των επεμβασεις.

 • Ανώνυμος 41161

  25 Φεβ 2017


  Ποια λείψανα βρε τούβλο..

 • Ανώνυμος 41153

  25 Φεβ 2017

  ΒΡΕ ΜΑΣΤΟΥΡΗ ουτε τουτα τα απλα δεν καταλαβαινεις
  λειψος λειψιας και λαβαρος λουβρου. Βρε χιλιαρικο τι;; σχεση χεστι εχει το πνευμα με την υλη;; .πολλασου πανταλονια να χαλασης για τουτης τησ γλωσσας τα ιερα λειψανα λογου της
  ακου χιλιαρικο ελβετιας ταυτο με
  πνευμα ελλης εδαες. φουκαρα αγραμματε που νομιζεις οτι γραφεις ελληνικα...

 • Ανώνυμος 41148

  24 Φεβ 2017


  lol
  Τη μία σύγχρονη Ελβετία, την άλλη αρχαία Ελλάδα. Βρε καρπαζοεισπράκτορας είσαι!

 • Ανώνυμος 41122

  23 Φεβ 2017


  Μάθε ελληνικά πρώτα.

 • Ανώνυμος 41119

  23 Φεβ 2017

  Ωπαααα νά καί ο Λόλας μέ τόν λολά του. Παψε να νομίζεις οτι γνωριζεις την γλωσσα που γραφεις. Ρεεε.. δεν ειναι Λάτιν. θελει ανθρωπιά για να την καταλάβεις. οχι σφαγές τυπου σομπλε και τόμσεν.
  που να καταλάβει ο χιλιόδουλος της δοξασιας ''ο θεὀς μου τό χυσάφι''.

 • Ανώνυμος 41110

  22 Φεβ 2017


  Μάθε εσύ ελληνικά.
  lol

 • Ανώνυμος 41092

  21 Φεβ 2017

  ΡΕΕΕΕ ΕΜΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο 089 ΚΛΟΥΒΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΦΟΥΚΑΡΑ

 • Ανώνυμος 41089

  21 Φεβ 2017


  Πρέπει να απαγορευτεί στους ρωμιούς να αμολάνε ερωτήσεις λες και αμολάνε τις πορδές τους.

 • Ανώνυμος 41087

  21 Φεβ 2017

  Ρέεεεε σοβάρεψε ο μπινε ''ΚΑ'' φιλόσοφος. ρέεεε καποιος εγραψε: απο μαυρη τρυπα ηρθαμε σε μαυρη τρυπα παμε. Εσυ αποτελεις εξαιρεση;;

 • Ανώνυμος 41075

  20 Φεβ 2017


  Πάρε τις ερωτήσεις σου και άντε πάγαινε βρε αμπελοφιλόσοφε.

 • Ανώνυμος 41074

  20 Φεβ 2017

  Γιατί;; Εσύ σε άλλη τρυπα θα λειψανέψεις;;;;;; λολα!!!! σκέψου πριν γράψεις. Μπιντέδες μπινεδες ''ΚΑ'' σαν την φαρά σου ευτυχώς λίγοι ειναι.

 • Ανώνυμος 41065

  19 Φεβ 2017


  Πίσω στην τρύπα σου αστέρι μου..

 • Ανώνυμος 41063

  19 Φεβ 2017

  ρεεεε ο λολ εισαι;;κολοκυθιές παιζεις;;
  χάρισμα σου οι κλούβιου αυγού κρεμούλες σου που κάποιος έγραψε.
  βρωμίζεις τόν τόπο. Τι δεν καταλαβαινεις;;;αφου παντα μαστούρης εισαι. ακου πρωτα αυτοι και ύστερα εμεις.

 • Ανώνυμος 41059

  18 Φεβ 2017


  Σου ξαναλέω: ας ρίξει το υπερτροφικό του εγώ ο ρωμιός και μετά θα πάμε και στους λατίνους. Τί δεν καταλαβαίνεις; Αλβανός είσαι; Φάε μια κρεμούλα καλύτερα.

 • Ανώνυμος 41058

  18 Φεβ 2017

  Μεγάλε !! σου θίξαμε τους Αλάτινους σου.
  Καθικάρες του κερατά ειναι και δαύτοι.
  Άνθρωπο ρέεεεεε.... και οχι ζωα αναίσθητα που γίναμε.

 • Ανώνυμος 41026

  16 Φεβ 2017


  Καλά, ας ρίξει το υπερτροφικό του εγώ ο ρωμιός και μετά θα πάμε και στους λατίνους.
  ;)

 • Ανώνυμος 41025

  16 Φεβ 2017

  Δηλαδή Ευρωπαίε πούγινες μή Ελληναράς έκοψες τό ρημάδι ΕΓΩ σου και έγινες Άνθρωπος;;;; παύοντας τόν τσακωμό;;;;
  Δηλαδή οι Λατίνοι σου με άλλο τρόπο τσακώνονται;;
  Α ξέχασα ...αυτοί χωρίς κουβέντα σφάζουν μέ σομπλε και τόμσε βαμβάκι...

 • Ανώνυμος 41024

  15 Φεβ 2017

  Συγγνωμη αγαπητοι σχολιαστες αλλα μονο απο τον τροπο που τσακωνεστε στις κρισεις δειχνει τι ελληναραδες ειστε!

 • Ανώνυμος 40993

  12 Φεβ 2017


  Και η συνταξάρα των 2.000 και 3.000 ευρώ πέφτει αγόγγυστα προς την παλιά γενιά των σκληρά εργαζόμενων ρωμιών κοπριτών... Λένε ότι έχουν τα ένσημα. Ναι, αυτά που αγόρασαν δίνοντας πενταροδεκάρες την εποχή της δραχμής και τα εξαργύρωσαν στο βάρος τους σε ρουμπίνια ελέω ευρώ, πολιτικάντηδων και συνδικαλισταράδων.

 • Ανώνυμος 40991

  12 Φεβ 2017

  και η Ταμπέλα ανθίζει την διαμαχη. Άιντε ψάξε για ανθρωπο. Όλοι σκατοτοτσογλανια του κερατα είμαστε με τα χαμώτυπα, χαμευνή λογύδρια.
  Πόσο δίκιο ἐχει Μπινέ καμπινέ!!!!!!! αμάλιαρε πίθηκα.....

 • Bielidopoulos

  12 Φεβ 2017


  1:50
  "Μόνιμο αίτημα από την Ευρώπη είναι να γίνουμε σύγχρονη ευρωπαική χώρα. Δεν υπάρχει εκβιασμός."
  https://www.youtube.com/watch?v=StuHyyW_Eys

  Θα γίνουν ευρωπαίοι οι ρωμιοί θέλουν δεν θέλουν, έστω και τρίτης κατηγορίας. Και να ξεχάσουν τα πολυτελή αυτοκίνητα, τις γιγαντοοθόνες, τις βλαχομπαρόκ βίλες μέσα στο δάσος, τα γιωτ, τα μπουζούκια και τα παχιά λόγια των Παλαμάδων και Παπαδιαμάντηδων. Καταλάβατε μαλλιαροί μου ελλαδίτες;

 • Bielidopoulos

  12 Φεβ 2017


  Ξέχασα να προσθέσω τον καραγκιόζη.
  http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=4140
  Και καλό διάβασμα.

 • Ανώνυμος 40970

  11 Φεβ 2017

  Ο αντίλογος μʼ ανάθρεψε, με πότισε το μίσος. Έγραψε ο Παλαμάς.

  Αντίλογο εννοεί το αντίθετο προς τον λόγο, την λογική. Αυτό που εσείς εδώ κάνετε.

 • Bielidopoulos

  11 Φεβ 2017


  Διάπλασις των παίδων: Ρωσική εταιρεία που φτιάχνει τανκς γράφει παιδικό βιβλίο.
  Σε ένα ελαφρώς (φαινομενικά) διαφορετικό πεδίο από εκείνο των συνηθισμένων δραστηριοτήτων της στρέφεται η ρωσική εταιρεία κατασκευής τεθωρακισμένων Uralvagonzavod: Ένα εικονογραφημένο βιβλίο παραμύθι που απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Το βιβλίο, αναφέρει η εταιρεία στην σχετική ανακοίνωση, στοχεύει να «εμφυσήσει πατριωτισμό» στους νεαρούς αναγνώστες. Παράλληλα, ευπρόσδεκτο θα ήταν να αναπτυχθεί ενδιάφερον των μικρών στη μηχανολογία. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Περιπέτειες ενός μικρού τανκς» και η ιστορία ακολουθεί ένα μικρό παιχνίδι που κατά λάθος ξεμένει στο μουσείο της εταιρείας. Τα εκθέματα, τα υπόλοιπα τεθωρακισμένα, του αφηγούνται τις περιπέτειές τους στα πεδία διαφορετικών μαχών. «Το βιβλίο μιλά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας για φοβερά τεθωρακισμένα μαχών με προσιτό τρόπο» αναφέρει η εταιρεία. Το βιβλίο το έγραψε γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων, η Σβετλάνα Λαβρόβα.
  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500127358

  Και οι ρωμιοί έχουν τον Παλαμά, τον Σολωμό και τον Παπαδιαμάντη. Ντάξει.

 • Ανώνυμος 40966

  11 Φεβ 2017

  και η Ταμπέλα ανθίζει την διαμαχη. Άιντε ψάξε για ανθρωπο. Όλοι σκατοτοτσογλανια του κερατα είμαστε με τα χαμώτυπα, χαμευνή λογύδρια.

 • Ανώνυμος 40963

  10 Φεβ 2017


  https://www.youtube.com/watch?v=TUNt5Wv1F_Q

  lol
  Γαμώ την προπαγάνδα και όσα μάθαινα 60 χρόνια...

 • Ανώνυμος 40962

  10 Φεβ 2017

  @40961
  Φίλε είσαι ποιητής! Τρομερή ευφράδεια, ευφυία που φαίνεται στη γραφή σου, επιχειρήματα και φιλική διάθεση πάνω από όλα!
  Με έχεις συναρπάσει!
  Να σου πω όμως κάτι. Ο πόλεμος με τη βλακεία τελείωσε. Χάσαμε.
  Ως νικητής, δείξε μια μεγαθυμία και άσε μας στο πόνο μας.
  Αν θες, κάνε παρέα στο Bielidopoulos που νοιώθει και λίγο μόνη τώρα που πλησιάζει και του Αγίου Βαλεντίνου. Ξέρω πως έχετε τις διαφορές σας αλλά ρε παιδί μου δεν μπορεί να είναι όλα μαύρα-άσπρα σ' αυτή ζωή. Ας είναι και λίγο ροζ.

  Γκουσγκούνης ο Β'

 • Ανώνυμος 40961

  10 Φεβ 2017

  40959 ή "εβραϊστή" και "ελληνορωμαϊστή"...... γιάννη
  όντως είσαι βλαμμένος, μην εκπλήσεσαι.... αν μάλιστα η μόνη απορία σου είναι από που εκχέεται το σπέρμα, αμφισβητώντας την συνάφεια αυτών των δυο (κ@λου & σπέρματος) ως μη κατανοώντας τα αίτια της δημιουργίας σου...
  Σε αφήνω στην απορία σου και ευγενικά όσο μπορώ για το είδος σου ζητώ να αφήσεις ήσυχους τους προγόνους μου και να μην ασχολείσαι νύχτα μέρα καθυβρίζοντας τους με χειρότερους οχετούς από τις μη ευγενείς εκφράσεις μου.....
  Μην αναμένεις ανταλλαγή επιχειρημάτων στις παπάρες που αραδιάζεις....άλλωστε αυτό θές για να αποκτήσεις οντότητα σοβαρού συνομιλητή στις γελοίες μαλακοθεωρείες σου
  Λοιπόν καθίκι άσε τον Αλέξανδρο τον Πλάτωνα τον Σωκράτη τον Παλαμά και τόσους άλλους,αφού μάλιστα δεν τους θεωρείς προγόνους σου....ψάξε την δική σου σπορά από ποιόν γυφτομαχαλά βαστάει....γιατί εκτός από αυτούς που αναφέρεις υπάρχουν και Καραϊσκάκηδες που θα στα έκοβαν και θα στα τάιζαν, γνωρίζεις ποια.....!!....αλβανοτουρκομογγόλε...
  Το από που αλλού τα παίρνεις όντως μια χαρά "συνομωσία" μοιάζει...
  Επίσης να γυρίσεις την ΣΥΝΤΑΞΗ που τρώς από αυτό το "ρωμιοκράτος"...και στα τσακίδια αμα δεν γουστάρεις εδώ....

 • Bielidopoulos

  10 Φεβ 2017


  https://www.youtube.com/watch?v=9XK50GaB3pc
  ->3:04

 • Ανώνυμος 40959

  10 Φεβ 2017

  Φίλε 40958,
  Είμαι ένας από αυτούς που διαβάζουν την ιστοσελίδα. Νόμιζα πως είναι απόδειξη, ότι είμαι έξυπνος. Ηρθες εσύ και μου έδειξες, ότι στην πραγματικότητα, είμαι βλαμμένος..
  Τι επιχειρήματα! Σκουλήκι, γλίτσα, βρομόστομα, βόθρος, φθόνος (σύνταξη που τσεπώνεις..), εμετός, βλαμμένους, αντικατασκοπευτικές ικανότητες ( ποιοι σε χρηματοδοτούν..), σκατά που πλημμυρίζει η ψυχή σου, Εθνικό και Ελληνικό (αυτό σημαίνει ότι είσαι Ελληναράς, άρα ότι λες είναι αλήθεια και όχι σαν τον ψευδόμενο αρθρογράφο).. Εχω μία αφελή ερώτηση,-καθ' ότι είμαι βλαμμένος. Τι σε κάνει να πιστεύεις, ότι το σπέρμα, εκχέεται από τον κ@λο;.. Ανυπομονώ, να ακούσω τα ακαταμάχητα επιχειρήματα σου, διότι έτσι Ελληναράς που είσαι όχι μόνο γνωρίζεις θαυμάσια την ελληνική γλώσσα, που ανήκει στο Εθνικό και Ελληνικό, αλλά δεν διστάζεις να χρησιμοποιείς λέξεις της, που την αναδεικνύουν, αλλά και πείθουν ότι κατέχεις την ευγένεια, την αναλυτική ικανότητα, τον σεβασμό στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης, ακαταμάχητα επιχειρήματα κλπ. Κάτι που θα ζήλευε ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Ηράκλειτος και άλλοι.. πρόγονοι σου.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 40958

  10 Φεβ 2017

  Αφαιρέθηκε υβριστικό σχόλιο.

 • Bielidopoulos

  10 Φεβ 2017


  Έλληνες για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου, πραγματικά: ρωμιοί.
  Σωστός ο ποιητής.
  ;)

 • Bielidopoulos

  10 Φεβ 2017


  Παλαμάς ένας ρωμιός ποιητής που έγραφε ποιήματα, προιόν και "θύμα" των ιδανικών και αξιών της εποχής του.

  "Στο ποιητικό του έργο, που ξεπερνά τις είκοσι συλλογές, κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης και το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού."
  "Στις 27 Δεκεμβρίου του 1887 παντρεύτηκε τη Μαρία Βάλβη, γόνο πολιτικής οικογένειας του Μεσολογγίου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Λέανδρο (1891-1958), τη Ναυσικά και τον Άλκη. Στις 15 Οκτωβρίου 1897, ο Παλαμάς διορίστηκε γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένδειξη τιμής για το ποιητικό του έργο. Γιʼ αυτό και οι εφημερίδες του καιρού (Εστία, Άστυ, Ακρόπολις), επαίνεσαν ζωηρότατα την απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, βρίσκοντας την ευκαιρία να εγκωμιάσουν τον ποιητή."
  https://www.sansimera.gr/biographies/769

 • Ανώνυμος 40955

  10 Φεβ 2017

  Αλήθει τι σκοπό εξυπηρετεί το αρθρο σου? η γενικά ο σκοπός των ανθελικων κρεσέντων σου. ?

 • Ανώνυμος 40954

  10 Φεβ 2017

  Ανθέλληνας
  Καλό το άρθρο αλλά ελλειπές
  1ον ως πρός την μεγάλη ακρισία του Παλαμά, τον ποιητή της πλάκας
  2ον Στην κοινωνική του ζωή στα 60+ να τα φτιάξεις με 20ετή και να παρατήσεις την γυναίκα ίσως εντάσεται στο χριστιανικό πνεύμα του.
  3ον Ο Παλαμάς ήταν σημαντικός έχαιρε τιμής και ο Χίτλρ του έστειλε σταφάνι ααπευθείας από την Γερμανία αυτό ίσως εντάσσεται στο αρχαιοελληνικό πνεύμα.
  4ον Δεν αναλύεται σωστά η αναρρίχηση του Παλαμά ως οπαδού του Σενεγαλέζου Τράγου.

 • Ανώνυμος 40953

  9 Φεβ 2017


  Πάω στοίχημα Λάζαρη, Φυλακτού και λοιπή κομπανία της ΕΕ πως αν κάποιο κράτος επιτίθετο εναντίον της Ελλάδας θα ήσασταν οι πρώτοι πρόσφυγες. Και πως αν κάποιος σας βίαζε ή σας έκοβε τα χέρια και τα πόδια δεν θα σας ενοχλούσε καθόλου που το παιδί σας δεν θα σκέπτονταν καν να τιμωρηθεί ο ένοχος, αφού και οι γονεϊκές σχέσεις είναι φαντασιακές αποτέλεσμα εκπαίδευσης στην προγονολατρεία και το αίμα και το σπέρμα δεν αξίζουν εκδίκησης.