ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΕΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΑ

Όψεις της χειραγώγησης
της Ελλάδας και των άλλων
βαλκανικών χωρών


Είναι γνωστές οι προσπάθειες που έγιναν για προσεταιρισμό της Ρωσίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά, την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή το νεότερο.

Αποτέλεσμα αυτού του φιλο-ρωσικού ενεργειακού συνεταιρισμού φαίνεται πως ήταν οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν αμέσως μετά, όπως τα γεγονότα με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, οι φωτιές που άναψαν σε όλη την επικράτεια, αλλά και τα πολλαπλά σκάνδαλα που ξεσπούσαν το ένα μετά το άλλο (Siemens κ.ά).


Επεισόδια τότε

Όλα δείχνουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κάνουν καλή δουλειά. Επίσης, όπως φαίνεται, οι εγχώριοι πολιτικοί κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι δεν είναι τόσο καιροσκόποι και οι προθέσεις τους κρύβουν έστω και κάποια ευνοϊκή θέληση για τη χώρα που διοικούν, εν τούτοις φαίνονται εντελώς ανεπαρκείς, ιστορικά ανίδεοι και αδύναμοι μπροστά στους μηχανισμούς που στήνουν σε βάρος μας οι μεγάλες δυνάμεις.

Ορισμένοι ίσως σπεύσουν να πουν ότι τα επεισόδια που ακολούθησαν το θάνατο του άτυχου νεαρού Αλέξη, ήταν αποτέλεσμα της εγκληματικής ενέργειας ενός αστυνομικού. Τέτοια περιστατικά όμως, συμβαίνουν και σε άλλες χώρες του κόσμου. Η ένταση των επεισοδίων δεν δικαιολογεί αυτές τις τόσο βίαιες αντιδράσεις που επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ακόμα και να τις δικαιολογούσε όμως, δεν επιχειρηματολογεί επαρκώς, αναφορικά με την έλευση χιλιάδων δυτικοευρωπαίων αναρχικών και μελών ΜΚΟ, που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους ρωμιούς ομοϊδεάτες τους.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα εκείνη την εποχή συνέβαιναν συνέχεια τέτοια περιστατικά, τα οποία έπαιρναν μεγάλη έκταση (π.χ. ο κύπριος αναρχικός με τη ζαρντινιέρα, η διαρκής συμπαράσταση στους «αγωνιστές» τηλεπαρουσιαστών τύπου Λαζόπουλου, ο οποίος όλως περιέργως στην εποχή μας είναι εντελώς εξαφανισμένος), πορείες, βίαιες διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις κ.λπ..

Αλλά δεν ήταν μόνον αυτά. Ήταν και πολλά άλλα, διαδοχικά, όπως το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, η μεγάλη φωτιά στη Πάρνηθα (Ιουν. 2007), οι πυρκαγιές σε όλη τη Πελοπόννησο, η υπόθεση Ζαχόπουλου που τον εκβίαζε μια νοικοκυρά με ένα dvd, το Βατοπέδι κ.λπ.. Όλα αυτά τα περιστατικά ακολουθούσαν με ευλαβικότητα κάθε συνομιλία του τότε πρωθυπουργού με τον Β. Πούτιν.


Επεισόδια τώρα

Διερωτάται λοιπόν κανείς εύλογα: Σήμερα, που η οικονομική επιτήρηση της χώρας είναι περισσότερο σκληρή, ποιος μπορεί να εξηγήσει την απουσία όλων αυτών των αγανακτισμένων πολιτών, των κινημάτων «Δεν πληρώνω», των διαδηλώσεων στα διόδια, των βίαιων επιθέσεων κατά ελεγκτών των μέσων μεταφοράς και των μηχανημάτων επικύρωσης εισιτηρίων. Γιατί σήμερα δεν κουνιέται φύλλο; Μήπως η Αστυνομία έγινε λιγότερο βίαιη; Μήπως οι Τρόικες και τα μνημόνια μεταλλάχθηκαν σε Θεσμούς και χρηστή οικονομική διαχείριση; Και τα σκάνδαλα; Τι έγινε άραγε με το Βατοπέδι; Έπαψε ως σκάνδαλο; Τακτοποιήθηκαν όλα; Δεν ενοχλείται πλέον όλος αυτός ο κόσμος, που ποδηγετούταν από τα μέσα ενημέρωσης;

Προφανώς, οι αναρχικοί την περίοδο εκείνη είτε εκούσια είτε ακούσια, είτε άμεσα ή έμμεσα, ήταν χρηματοδοτούμενοι από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και έπαιζαν το παιχνίδι τους. Η σκακιέρα ήταν πολύ καλά στημένη.

Επίσης, πολλοί από τους πολιτικούς μας, άλλοτε καιροσκόποι και άλλοτε εμφορούμενοι από καλές προθέσεις, δεν γνωρίζουν ούτε ποια χώρα «κυβερνούν», ούτε την ακριβή ιστορία του προτεκτοράτου και ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο σε αυτό τον τόπο, που αν μη τι άλλο θα τους δίδασκε μέχρι ποίου σημείου μπορούν να επεκτείνουν τις ενέργειές τους.

Τελικά, η προσπάθεια της χώρας μας να αποφύγει να ανέβει στο άρμα των μνημονίων, της επιτήρησης των Βρυξελλών, του ΝΑΤΟ και της ενεργειακής ομπρέλας των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχε. Τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε δεσμευτεί στον πρέσβη Σπέκχαρντ ότι θα ακύρωνε τη συμφωνία του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Άρον άρον, αμέσως μετά την εκλογική του νίκη επί του Κ. Καραμανλή, μόλις ορκίστηκε η κυβέρνησή του το 2009, ο Γ. Παπανδρέου με διαδικασίες-εξπρές, το πρώτο πράγμα που έκανε ως κυβέρνητης ήταν να ακυρώσει τις ενεργειακές συμφωνίες με τους ρώσους επικαλούμενος περιβαλλοντολογικά προβλήματα. (Για περισσότερα βλ. M. Κοττάκη: «Καραμανλής off the record», έκδ. Λιβάνη σελ. 429-459).ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΠΙ ΝΔ

«Στην Πράγα χόρευαν τα τανκς», όπως έλεγε ο Ρίτσος για να ευλογήσει
την εισβολή των σοβιετικών στη Τσεχία. Στην Αθήνα «χορεύουν οι αναρχικοί», θα λέγαμε εμείς.
Οι αμερικάνοι ─όπως και οι διπλωματικοί πρόγονοί τους, άγγλοι─ δεν είναι ηλίθιοι να χρησιμοποιούν τανκς και βομβαρδιστικά για να επιβληθούν σε μια αποικία τους. Απλά, ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα μιας δυναμικής κοινωνικής ομάδας, κι αυτό είναι όλο. Με την κατάθεση κάποιων χρημάτων,
και η δουλειά σου γίνεται, και στα κιτάπια της Ιστορίας δεν εμφανίζεσαι πουθενά.
Άλλοτε επαναστατημένοι ρωμιοί για τα συμφέροντα της Αγγλίας σε βάρος των συμφερόντων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σήμερα επαναστατημένοι αναρχικοί για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας.


ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ρουβίκωνας και οι άλλες συναφείς ομάδες, μέλη των οποίων πιθανόν πρωτοστατούσαν τον Δεκέμβρη του 2008, σήμερα αρκούνται σε πικετοφορίες και στη διανομή φυλλαδίων σε υπουργεία. Ούτε ντελιβεράδες να ήταν! Βέβαια, κάτι πρέπει να κάνουν κι αυτοί είτε για ξεκάρφωμα είτε για να δικαιολογήσουν την ιδεολογική τους συνέπεια... Το ποιος τους πληρώνει όμως, παραμένει ένα μυστήριο (ο νοών νοείτω).
Ο βασικός ρόλος ενός κράτους είναι ο φοροεισπρακτικός. Οι σύγχρονοι αμερικάνοι ως επικυρίαρχοι του κράτους μας, επιτρέπουν την άρτια είσπραξη φόρων από τον κυβερνήτη που συνεργάζεται μαζί τους και τους καταβάλλει το συμπεφωνημένο αντίτιμο. Αν κάποιος κυβερνήτης σε μια χώρα σαν και στη δική μας αντιδράσει και συγκρουστεί με τα συμφέροντα του προτέκτορα, τότε αυτομάτως θα εμφανιστούν διάφορες κοινωνικές ομάδες (τύπου «Δεν πληρώνω», «αγανακτισμένοι», «αντιεξουσιαστές», «χρυσαυγίτες» κ.λπ.), οι οποίες θα αρχίσουν να δυσχεραίνουν με κάθε μέσο την φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης.
Αν ─υποθετικά─ ο κ. Τσίπρας αντιδρούσε στα συμφέροντα των ΗΠΑ, ομάδες όπως ο «Ρουβίκωνας» δεν θα αρκούνταν στη διανομή φυλλαδίων, αλλά θα προκαλούσαν κι εκείνοι εκτεταμένες καταστροφές, όπως είδαμε να συμβαίνει το 2008 με τα γεγονότα του Δεκέμβρη.


Πραξικόπημα στην Τουρκία


Είναι ολοφάνερο ότι και το πραξικόπημα στην Τουρκία δρομολογήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί και οι άλλοι φυγάδες τούρκοι, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά «παιδιά» των Ηνωμένων Πολιτειών, γι’ αυτό και η νατοϊκή Ελλάδα δεν τους δίνει πίσω.

Θα μπορούσαμε διασταλτικά επίσης να υποθέσουμε ότι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί δεν διαφέρουν και πολύ από τους ρωμιούς επαναστάτες του ΄21, οι οποίοι κι εκείνοι ήταν πολίτες της οθωμανικής αυτοκρατορίας που επιδίωκαν διαρκώς επαφές με τη Δύση και μετακένωση των πολιτικών ιδεολογιών που προέρχονταν απ΄ αυτή π.χ ισότητα, ελευθερία, σύνταγμα, δημοκρατία κ.λπ..

Και ίσως δεν ήταν ακριβώς οι ρωμιοί, που ως πολίτες της οθωμανικής αυτοκρατορίας επέλεξαν να ζουν δυτικότροπα, αλλά μάλλον αυτοί, τους οποίους επέλεξε και χρησιμοποίησε η Δύση, προκειμένου να εισβάλλει στα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, μια εισβολή που διήρκησε και διαρκεί μέχρι σήμερα, καθόσον οι Δυτικοί ανέκαθεν έβρισκαν κάποιες θρησκευτικές, εθνοτικές ή και κοινωνικές ομάδες για να τις χρησιμοποιήσουν ως Δούρειο Ίππο εντός της επικράτειας των οθωμανών, είτε αυτοί λέγονται ρωμιοί, είτε αρμένιοι, είτε κούρδοι, είτε αριστεροί διανοούμενοι.


Ανέκαθεν το πρόβλημα των οθωμανών ηγεμόνων ήταν ─για να το πούμε πιο λαϊκά─ ότι δεν μπορούσαν ούτε την οργή τους να κρύψουν, ούτε να απορροφήσουν τους κοινωνικούς τους κραδασμούς. Είναι άλλωστε γνωστή η παροιμία που επιβιώνει στη ρωμέικη λαογραφία ότι «έγινε τούρκος από το θυμό του».

IMAGE DESCRIPTIONΟ θυμός όμως, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για πολιτική διαχείριση και διοίκηση είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Τόσο η οθωμανική αυτοκρατορία όσο και η σύγχρονη Τουρκία ταλαντεύεται ανάμεσα στον ισλαμικό φανατισμό και τον τούρκικο εθνικισμό αδυνατώντας τοιουτοτρόπως να κατανοήσει ότι με αυτή τη πολιτική υιοθέτηση αυτοκαταστρέφεται.

Πάντα μέσα στη Τουρκία προέκυπταν νέες κοινωνικές ομάδες που διεκδικούσαν καλύτερη θέση στην κοινωνία και που το επίσημο κράτος πάντα τους έβαζε εμπόδια, τους σνομπάριζε ή ακόμα και τους δίωκε. Οι σύγχρονοι δυτικόφρονες γκιουλενιστές είναι μια τέτοια κοινωνική ομάδα, καθώς και πολλές άλλες.Δολοφονίες και απελάσεις
Από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε ότι ο Ερντογάν επέζησε του πραξικοπήματος και λίγο καιρό αργότερα δολοφονήθηκε ο ρώσος πρέσβης σε ζωντανή σύνδεση, ο οποίος πιθανότατα λειτουργούσε ως διπλός πράκτορας των ΗΠΑ. Την ανάλυση του γεγονότος την είχαμε έγκαιρα εντοπίσει και δημοσιεύσει στην «Ελεύθερη Έρευνα» σε σχετικό άρθρο. (Βλ. Υπόθεση μυστικών υπηρεσιών).

Έκτοτε, βγήκαν στο παγκόσμιο προσκήνιο κι άλλες τέτοιες υποθέσεις, όπως η πρόσφατη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του μετά από ενέργειες, που η βρετανική Αστυνομία υπέδειξε πως τις δρομολόγησε η ρωσική ΚGB, ενώ έγιναν κι απελάσεις άγγλων και αμερικάνων διπλωματών από τη Ρωσία και αντίστοιχες ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ και την Αγγλία.

Οι πολίτες μιας χώρας αδυνατούν να κατανοήσουν, πως πίσω από τα επεισόδια σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, σε μια εργατική πορεία, στην οξεία κριτική κάποιων δημοσιογράφων και στη δηλητηρίαση ενός επιχειρηματία από ένα παγωτό σοκολάτα, μπορεί να υπάρχουν μεθοδεύσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες.


Την KGB υποδεικνύουν οι βρετανικές υπηρεσίες ως υπεύθυνη για τη δολοφονία του πρώην ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας.


IMAGE DESCRIPTIONΤο προτεκτοράτο «Ελλάδα»

Όπως στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεχθήκαμε αφόρητες πιέσεις από την Αγγλία να άρουμε την ουδετερότητά μας και να ταχθούμε στο πλευρό των συμμάχων με διαρκείς προβοκατόρικες ενέργειες που πυροδοτούσαν οι ίδιοι (βλ. Το μεγάλο «ΝΑΙ» της 28ης Οκτωβρίου, Ξαναζωντάνεψε τ΄ αρματολίκι... και Πολιτικό κουκλοθέατρο), έτσι και σήμερα βλέπουμε τη βρετανίδα πρωθυπουργό να πιέζει τον αμήχανο κ. Τσίπρα να πάρει θέση στη σκακιέρα που στήνεται.

IMAGE DESCRIPTIONΤόσο ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και οι προκάτοχοί του, αλλά και οι συνεργάτες τους, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μυστικών υπηρεσιών μοιάζουν με νήπια μπροστά στους ομολόγους τους, που νταραβερίζονται με τα μεγάλα αφεντικά του πλανήτη.

Ο αξιόπιστος μελετητής της ιστορίας όμως, δεν εκπλήσσεται απ΄ όλα αυτά. Η σκακιέρα έχει ξαναστηθεί στο παρελθόν πολλές φορές και τα πιόνια είτε πήραν θέση, είτε αναγκάστηκαν να πάρουν.

Σα να μην πέρασε μια μέρα

Αν μελετήσετε το παρακάτω άρθρο (βλ. αριστερά φωτοτυπία του), που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα των τελών του 19ου αιώνα, θα βρείτε πολλές ομοιότητες με όσα ζείτε σήμερα.

Ξένες επιτροπείες, μνημόνια και δυτικοί κοτζαμπάσηδες έρχονται δολίως στις εγχώριες κυβερνήσεις, δρουν εκβιαστικά, τοποθετούν πρωθυπουργούς όπως εκείνοι θέλουν και διοικούν τον τόπο σε βάρος των συμφερόντων του λαού.


Ο συνάδελφος «Αγγελιαφόρος των Αθηνών» εδημοσίευσε χθες υπό τον ανωτέρω τίτλον αποκαλύψεις αληθώς περιέργους, συμπληρούσας εν μέρει τας ημετέρας πληροφορίας. Εν συνόψει λέγει τα εξής.

«Κατά τα φαινόμενα, το αγγλικόν υπουργείον παρασκευάζει από πολλού την ανάμιξίν του την αποκλειστικήν εις τα οικονομικά της Ελλάδος. Κατά πληροφορίας, ων εγγυώμεθα την ακρίβειαν, ο κ. Δηλιγιάννης ότε ήτο πρωθυπουργός έλαβεν υποδείξεις κατά τρόπον επιτήδειον περι των ωφελημάτων, τα οποία θα συνεκόμιζεν η Ελλάς, δεχομένη είδος τι επιτηρήσεως, ασκουμένης υπό ειδικού άγγλου υπαλλήλου επί των οικονομικών αυτής. Έδωκεν αυτώ να εννοήση, ότι οι άγγλοι, εμπιστοσύνην έχουσιν μόνον εις τας εκθέσεις των άγγλων υπαλλήλων, ευνοϊκή δε έκθεσις ενός τούτων θα διηυκόλυνε την τοποθέτησιν ελληνικών χρεωγράφων επί της αγγλικής αγοράς.

Ο κ. Δηλιγιάννης, κατανοήσας το δόλωμα, απέφυγε τας γενομένας αυτώ γοητευτικάς προσφοράς καθ΄ ην ώραν το μικρότερον δάνειον θα εβελτίου την πολιτικήν θέσιν του. Αλλ’ οι άγγλοι εισίν επίμονοι. Μετά τον σχηματισμόν του υπουργείου Κωνσταντοπούλου επανέλαβον την πρότασιν δια του αυτού τρόπου, όστις ήτο κατ΄ελάχιστον ύποπτος, αλλά και το υπουργείον του κ. Κωνσταντοπούλου έδωκεν απάντησιν αόριστον.

Οι άγγλοι ήλλαξαν τότε σύστημα και απετάθησαν κατ΄ευθείαν μετά την πτώσιν του υπουργείου Κωνσταντοπούλου εις τον κ. Τρικούπην, αναλαβόντα την αρχήν. Ούτος δε, ολιγωτέραν τρέφων προς τους άγγλους δυσπιστίαν, εδέχθη ευχαρίστως την αγγλικήν πρότασιν και έκτοτε ο ίππος ήτο εις την θέσιν του, κατά το λόγιον.

Η γαλλική Δημοκρατία, ήτις έχει ίσα προς την Αγγλίαν συμφέροντα εν Ελλάδι, είδε μετ΄ ανησυχίας την αποκλειστικήν εποπτείαν της βρεττανικής κυβερνήσεως επί των οικονομικών της Ελλάδος και απήτησε το αυτό δικαίωμα, το οποίο δεν ηδύνατο να αρνηθή αυτή ο πρωθυπουργός της Ελλάδος. Ούτω ο κ. Ρου έλαβεν εντολήν παράλληλον προς την του κ. Λόου.

Αλλά και η Γερμανία εποιήσατο, ως λέγουσι, διαβήματα κατά την αυτήν έννοιαν, διαταθείσα ότι πολλοί γερμανοί κατέχουσιν ελληνικά χρεώγραφα ο δε κ. Τρικούπης δεν ηδυνήθη ν’ αρνηθή αυτή ό,τι εχορήγησεν εις την Αγγλίαν και την Γαλλίαν».


Απόκομμα από εφημερίδα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Πειραιάς. Ένα ασφαλές καταφύγιο για τη προσάραξη των δυτικών στόλων.
Πίσω από το χιούμορ αυτών των σκηνών από την ταινία «Καλώς ήλθε το δολλάριο» (1967), υποκρύπτεται η αθλιότητα της σύγχρονης Ρωμιοσύνης, η οποία σαν «πουτάνα» περιμένει τη σεξουαλική συνεύρεση με τους «κουτόφραγκους», προκειμένου να εξασφαλίσει το «γλυκό ψωμί», καθ’ όσον το δικό της άθλιο θεσμικό πλαίσιο αφενός αδυνατεί να παράγει «πρωτογενή πλεονάσματα» και αφετέρου λειτουργεί μέσα σε πλαίσια κομματικά, συντεχνιακά, με ρουσφέτια, μπαρμπάδες στη Κορώνη, πολιτικές πελατείες, μαφίες, λαθρέμπορους, έμπορους ναρκωτικών, εκβιασμούς, παράγοντες, μεσάζοντες και λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις».
Τα αδιέξοδα του οθωμανικού δεσποτισμού

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μακραίωνης οθωμανικής διοίκησης, η συνύπαρξη των λαών δεν ήταν πάντα γόνιμη και δημιουργική. Στο ανώτατο επίπεδο της εξουσιαστικής ελίτ, οι οθωμανοί προύχοντες δεν επέτρεπαν συχνά την αξιοκρατική ανέλιξη των ανθρώπων. Αξιολογούσαν με λανθασμένο τρόπο τους υπηκόους τους και έφραζαν το δρόμο σε πραγματικά πετυχημένους επιστήμονες και επιχειρηματίες μόνο και μόνο με βάσει το θρήσκευμα, την πολιτική τους τοποθέτηση και την εύνοια του Σουλτάνου.

Η θεσμική πρόοδος των αυτοκρατοριών της Αγγλίας και της Γαλλίας υπερκέρασε σύντομα τον οθωμανικό δεσποτισμό, ο οποίος επιχείρησε να μεταλλαχθεί μόνο όταν έφτασε στο χείλος του γκρεμού, δηλαδή με τις εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ Ατατούρκ, που έγιναν μετά την αθρόα εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Αντάντ, οι οποίες είχαν ως στόχο το διαμελισμό της εναπομείνασας αυτοκρατορίας.

Με άλλα λόγια και περισσότερο εκλαϊκευμένα, αν κάνουμε ένα υποθετικό ταξίδι στο χρόνο και βρεθούμε στο πλευρό του οθωμανού Σουλτάνου την εποχή που ο Ρήγας Φεραίος κρατούταν δέσμιός του, αν ήθελε να αποφύγει τα χειρότερα, θα τον συμβουλεύαμε να υπουργοποιούσε τον Ρήγα κι όχι να τον δολοφονήσει. Αν οι οθωμανοί ακολουθούσαν τα πολιτικά οράματα του Ρήγα, αλλά και άλλων σαν κι αυτόν που επισκέφθηκαν τη Δύση και αντιλήφθηκαν τις πολιτικές αλλαγές που επέφερε η Γαλλική Επανάσταση, θα επέτρεπαν την επιτάχυνση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και τότε, οι άγγλοι και οι γάλλοι πράκτορες που πυροδοτούσαν τις εξεγέρσεις των θρησκευτικών μειονοτήτων εντός της οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα έχαναν το ρόλο τους.

Ας γίνουμε όμως και λίγο περισσότερο παραστατικοί. Στην «Ιστορία Αλή πασά του Τεπελενλή» που έγραψε ο Σπ. Αραβαντινός, αναφέρεται ένα χιουμοριστικό ανέκδοτο:

«Ο Pouqueville ομιλών ημέραν τινά μετ’ αυτού (εννοεί τον Αλή πασά), εξεθείαζε τον Βολταίρον. Ο δε Μουχτάρ (γιος του Αλή που ήταν παρών) είπε τότε: “Εγω αν είχα αυτόν τον άνθρωπο, τον εσκότωνα!”

»Και γιατί; τον ρώτησε ο Pouqueville και ο Μουχτάρ απάντησε: “Γιατί δεν ήθελα να είναι άλλος καλύτερος από μένα”. Ο Pouqueville τότε απάντησε: “Τότε εσύ αν θέλης σήμερον, θα σκοτώσεις όλον τον κόσμον” και ο Μουχτάρ μάλλον δεν κατάλαβε την έμμεση προσβολή, ότι δηλαδή κάθε άνθρωπος επί του πλανήτη, είναι ανώτερός του
».

Φανταστείτε ότι αυτός ο άξεστος βάρβαρος, ο Μουχτάρ, που το μυαλό του δεν μπορούσε ούτε το έμμεσο χιούμορ να αντιληφθεί, ούτε τη προσβολή, διοικούσε με τις ευλογίες του πατέρα του και της Πύλης όλη τη Δυτική Ελλάδα. Εγγλέζοι και γάλλοι πράκτορες που τα έβλεπαν αυτά, είτε έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση είτε κρατούσαν τη κοιλιά τους από τα γέλια και είναι σαφές ότι βήμα-βήμα δρομολογούσαν τις εξελίξεις, ώστε Πασάδες και Σουλτάνοι έτρωγαν «καρπαζιές» από εκεί που δεν το περίμεναν.

Ο διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Niall Ferguson στο βιβλίο του «Πολιτισμός» (έκδ. «Παπαδόπουλος», Αθήνα, 2012), παραθέτει πάμπολλα στοιχεία, που βεβαιώνουν ότι οι οθωμανοί ήταν πολιτιστικά και επιστημονικά εντελώς αφημένοι στη τύχη τους. Το μόνο που τους είχε απομείνει ήταν ένα αδικαιολόγητο κόμπλεξ ανωτερότητας έναντι των δυτικών και των χριστιανών υπηκόων τους, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Τις ίδιες περίπου εποχές που οι οθωμανοί ασχολούνταν με την ερμηνεία των χωρίων του Κορανίου και το σφαξιμο των «γκιαούρηδων», οι Δυτικοί έκαναν έρευνες για τα αυγά των πιγκουίνων στα νησιά Γκαλαπάγκος, κήδευαν τον Νεύτωνα με τιμές αρχηγού κράτους στο Αβαείο του Ουέστμινστερ κι έβαζαν ρόδες σε μικρότερα κανόνια κάνοντάς τα ελαφρύτερα κι ευέλικτα.

Αντιπαραβάλλοντας και για να κάνουμε περισσότερο κατανοητή τη σύγκριση, για τα δεδομένα ενός οθωμανού αυλάρχη, ήταν αδιανόητη η κατάλυψη της εξουσίας και η άσκηση πολιτικής από έναν άνθρωπο σαν τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος όχι μόνο ήταν γόνος μιας πάμπτωχης πολύτεκνης οικογένειας κι όχι βασιλέων, αλλά ακόμα αιχμαλώτισε και σνομπάρισε τον Πάπα.

Είναι ολοφάνερο ότι η οθωμανική αυτοκρατορία έπνεε τα λοίσθια, καθόσον της ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό με τις άλλες μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης, οι οποίες την προσπέρασαν σε όλα τα επίπεδα σα να ήταν σταματημένη.Τσίμπησαν το δόλωμα

Τα πιόνια είχαν στηθεί πολύ καλά από τους άγγλους και οι οθωμανοί τσίμπησαν το δόλωμα. Αντί να απαγχονίσουν τον Πατριάρχη (γεγονός που πυροδότησε τρομερές αντιδράσεις σε όλο το χριστιανικό κόσμο) και να εξαπολύσουν πογκρόμ διώξεων, φυλακίσεων και δολοφονιών κατά των ρωμιών υπηκόων τους, κατόπιν αρμενίων (νυν κούρδων και πάει λέγοντας) θα μπορούσαν, επί παραδείγματι:

(1) Να αναζητήσουν τους άγγλους και γάλλους κεφαλαιοκράτες, που είχαν επενδύσει χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Ενδεχομένως, μια δελεαστικότερη προσφορά από τον Σουλτάνο να τους έπειθε να αποσύρουν τα χρήματά τους από το Χρηματιστήριο κι έτσι οι ρωμιοί θα έμεναν χωρίς πολεμοφόδια και

(2) γιατί όχι, να αναζητήσουν σκωτσέζους, ιρλανδούς, βουργουνδούς και κορσικανούς εθνικιστές, στους οποίους να προσφέρουν πακτωλό χρημάτων, προκειμένου να αναπτύξουν βίαια αποσχιστικά κινήματα εντός του εδάφους της Αγγλίας και της Γαλλίας. Μ’ άλλα λόγια, να τους πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα.

Για να ανταπεξέλθουν οι οθωμανοί σε όλα αυτά, θα έπρεπε να είχαν διαμορφώσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, που θα στηριζόταν στην επιστήμη κι όχι στο Κοράνι ή τη Βίβλο.

Σήμερα, η Τουρκία φαίνεται ότι υποπίπτει στα ίδια τραγικά λάθη. Λογοκρίνει το Διαδίκτυο, όπως άλλοτε έσπαγε τα τυπογραφεία, φυλακίζει και δολοφονεί ανθρώπους που και οι ίδιοι δεν έχουν ιδέα για τα αδικήματα που κατηγορούνται. Αντί να αναζητήσει τους αντιπάλους της στα ξένα χρηματιστήρια και να τους αντιμετωπίσει στο έδαφός τους, κυνηγά δικούς της πολίτες και είναι κοινωνιολογικώς βέβαιο ότι «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει στο μέλλον θύελλες».

Οι βεζίρηδες και οι πασάδες δεν ήθελαν ν’ αφήσουν τους θρόνους, τα αξιώματα και τις χανούμισσες. Τα πολιτικά οράματα για συνταγματική νομιμότητα, αξιοκρατία, ισότητα και πολιτική ελευθερία, τους φαίνονταν ξένα και μάλλον επικίνδυνα. Η έλλειψη διορρατικότητας κι ο εγωκεντρισμός, στοίχισε στους οθωμανούς αυτή την ίδια την ύπαρξή τους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σχολιαζοντας τη κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Φενέρμπαχτσε επί του Ολυμπιακού, εξαίρει τον ρόλο των σέρβων παικτών και του Κώστα Σλούκα, συμπληρώνοντας ότι όταν οι λαοί μας είναι ενωμένοι, τότε μπορούν να προκαλέσουν θαύματα.
Οι προθέσεις του τούρκου προέδρου φαίνονται καλές, όμως κάποιοι από τις άλλες άκρες του Ατλαντικού του ετοιμάζουν πραξικόπημα.
Ποιο το όφελος του ΄21;

Ας αφήσουμε όμως τη κριτική στους οθωμανούς κι ας κοιταξουμε λίγο και τη δική μας τη καμπούρα.

Τι έγινε τελικά με εμάς τους ρωμιούς;

Πετύχαμε τους στόχους μας;

Κι αν ναι, ποιοι ήταν αυτοί;

Μήπως η δημιουργία κράτους;

Μήπως μια πιο δίκαιη κοινωνία;

Η πραγματικότητα στάθηκε για εμάς πολύ σκληρή. Ο πληθυσμός που συνιστούσε το υβριδικό υποτελές μας κράτος, δεν υπερέβαινε τις 600.000 δυστυχισμένους και πάμπτωχους ανθρώπους. Πόλεις είχαν σβηστεί από το χάρτη και για να δανειστούμε στίχους του ποιητή Βαλαωρίτη, «πέτρα δεν μένει ασάλευτη, κλαρί χωρίς κρεμάλα».

Και μετά από όλα αυτά, ποιο το όφελος για ένα κράτος που έκτοτε βιώνει διαρκώς την υποτέλεια από δυτικόφερτους δυνάστες, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τον βαρύγδουπο και επαναλαμβανόμενο τίτλο «σύμμαχοι»;

Μήπως το όφελος συνίσταται στη διατήρηση ενός ναύσταθμου με αναλώσιμους υπηκόους, που συμμετέχουν είτε το θέλουν είτε όχι σε πολέμους που οργανώνουν οι «σύμμαχοί» τους;

Βλέποντας τα πράγματα χωρίς παρωπίδες, εύκολα διακρίνουμε ότι οι αποκαλούμενοι σύμμαχοι, όταν τα στρατηγικά συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με τα δικά τους, όχι μόνο δεν μας στηρίζουν , αλλά πολύ εύκολα μας αδειάζουν κι όλας, όπως έγινε στη Μ. Ασία, στην Κύπρο, αλλά ακόμα πιο εμφανώς στον Κριμαϊκό πόλεμο, που έθεσαν τη χώρα μας σε στρατιωτική καραντίνα προκειμένου να μην επιτεθούμε στους οθωμανούς, την ώρα που μαινόταν ο πόλεμος που είχαν με τους ρώσους στα βόρεια σύνορα. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Το προτεκτοράτο «Ελλάδα» το 1922 και Το προτεκτοράτο «Ελλάδα» κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο).

Τις φορές πάλι που συμμετείχαμε σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις, το κάναμε κατόπιν πολιτικών εκβιασμών που είτε ήραν χθόνια την «ουδετερότητά μας» (βλ. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) είτε βάζοντάς μας να πολεμήσουμε στη πρώτη γραμμή ως αναλώσιμοι και χωρίς η δικιά μας πατρίδα να έχει άμεσο κέρδος από αυτές τις μάχες π.χ. Ελ Αλαμέιν, Κορέα, Ρωσία και αλλού. Αυτοί λοιπόν δεν λέγονται σύμμαχοι, αλλά προτέκτορες


ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Στάση προσοχής και υπόκλιση Δαμανάκη – Κουβέλη στον αμερικανό πρόεδρο Μπους.


Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται ο Τζoρτζ Μπους να χαιρετά την τότε πρόεδρο του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη (η οποία εξαργύρωσε τη συμμετοχή της στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ─ρίχνοντας τον Παπαδόπουλο, που τότε είχε συγκρουστεί με τα αμερικανικά συμφέροντα─ με μακρόχρονη πολιτική σταδιοδρομία σε ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμό, ΚΚΕ, ενώ το 2009 διορίστηκε επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδια για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας) και τον Νο 2 του Συνασπισμού, Φώτη Κουβέλη (ο οποίος σήμερα είναι υφυπουργός Άμυνας, μαζί με τον Καμμένο).

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο της εποχής, τη στιγμή που ο Καραμανλής πλησίασε για να παρουσιάσει στον αμερικανό πρόεδρο την πτέρυγα του Συνασπισμού (στο σημείο του βίντεο που μιλάει μπροστά στη Δαμανάκη), του είπε: «This is left, but good left».

Σήμερα καταλαβαίνουμε από πρώτο χέρι τι εννοούσε ο γέρος Καραμανλής λέγοντας τον Συνασπισμό... good left

Επιπλέον, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι αμερικάνοι είναι κύριοι στις συμφωνίες τους. Η σημερινή υποστήριξη που παρέχουν στον «Good left ΣΥΡΙΖΑ» είναι πρόδηλη.


ΠΑΡΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Ο Ντ. Τράμπ καλωσορίζει τον πρωθυπουργό μας, λέγοντας ότι κατάφερε κάτι το ιδιαίτερο. Δεν διευκρινίζει όμως, ποιο είναι αυτό το ιδιαίτερο που κατάφερε... για να το μάθουμε κι εμείς.Ο Τράμπ λέει τις γνωστές ανοησίες που γουστάρουν να ακούνε οι νεο-ρωμιοί για να τους χαϊδεύονται τα αφτιά, δηλαδή τα περί αρχαίας κληρονομιάς, φιλίας και λοιπά.Ο Τράμπ ευχαριστεί τον πρωθυπουργό μιας από τις λίγες χώρες, που δίνει το 2% του ΑΕΠ της για αγορά όπλων κι ως εκ τούτου για την ενίσχυση της αμερικάνικης βιομηχανίας.


Και τώρα, πάμε στο αποτέλεσμα...Ο Τράμπ ανακοινώνει νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο. Ας είναι καλά τα κορόιδα οι ρωμιοί, που πληρώνουν το νταβατζηλίκι.


Εν μέσω αυτής της τεχνητής κρίσης και των μνημονίων που μας κάθησαν στο σβέρκο από την ίδρυση αυτού του προτεκτοράτου
και υπο το κλίμα έντασης με τη Τουρκία, το ΚΥΣΕΑ δεν παραλείπει να αναγγείλει... και νέα αγορά όπλων.Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας έχει ήδη ανακοινώσει συμφωνίες με τις αμερικάνικες πετρελαϊκές για την εξόρυξη πετρελαίου.


Προσέλκυση σπάνιων ταλέντων

Το συγκρουσιακό κλίμα Ελλάδας - Τουρκίας προκαλεί διαρροή χρημάτων από αυτές τις δύο χώρες προς χώρες που διαθέτουν βαριά πολεμική βιομηχανία, δηλαδή Αμερική, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία.

Η φύση δημιουργεί εξαιρέσεις. Η πιο σπάνια απ’ όλες είναι η δημιουργία του πρακτικού πνεύματος, μ’ άλλα λόγια, αυτοί που μπορούν και εμβαθύνουν στη μαθηματική λογική. Τα προηγμένα κράτη και ιδίως οι ΗΠΑ, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς ανεύρεσης και εκμετάλλευσης αυτών των σπάνιων ταλέντων, τους οποίους αφού εντοπίσουν, τους προσκαλούν στη χώρα τους με τους ευνοϊκότερους όρους διαμονής και προσαρμογής στα καλύτερα πανεπιστήμια. Κατόπιν, τους εκμεταλλεύονται τοποθετώντας τους σε θέσεις κλειδιά (όπως π.χ. στη National Security Agency, όπου λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση πληροφοριών και η χάραξη της διεθνούς πολιτικής και στρατηγικής) ως καθηγητές στα μεγάλα πανεπιστήμια και σ’ ένα σωρό άλλες θέσεις που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Αυτή η στημένη μηχανή είναι θεσμικά αήττητη.


Όχι μόνο ρωμιοί, όπως κομπορρημονούν οι εγχώριοι εθνικιστές, αλλά και τούρκοι και πολλοί άλλοι μαθητές απ’ όλο τον κόσμο που διαπρέπουν στα Μαθηματικά,
προσκαλούνται στις ΗΠΑ για να σπουδάσουν στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια.
Οι ΗΠΑ μαζεύουν όπως οι μέλισσες το μέλι, από όλα τα κράτη του κόσμου τα πιο δυνατά μυαλά. Με αυτούς τους ανθρώπους στελεχώνουν τις κοινωνίες τους,
ενώ στα δικά μας κράτη μένουν οι μέτριοι και οι ανεπαρκείς, τους οποίους ευνοεί και το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της ρεμούλας και του βύσματος.
Όποιος αξιοπρεπής άνθρωπος επιβιώνει σε χώρες σαν τη δική μας, πάσχει συγχρόνως από κατάθλιψη.


Για να κάνουμε μια περισσότερο γόνιμη αντιπαραβολή και να αντιληφθούμε την τραγικότητα της κατάστασης που βιώνουμε, αρκεί να φανταστούμε ένα υποθετικό Βαλκανικό Πανεπιστήμιο κάπου στο Κόσσοβο, που θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εκατομμύρια δολλάρια για υποτροφίες αμερικανών αριστούχων μαθητών, με τους οποίους θα στελεχώνονται κατόπιν πολεμικές βιομηχανίες που εδρεύουν στη Σόφια και εταιρείες εκμετάλλευσης και παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στη Τραπεζούντα. Με τις κατάλληλες μεθοδεύσεις, τα νέα όπλα θα προωθούνται στις ΗΠΑ, όπου θα αγοράζονται από τους ηγέτες των Βορείων και των Νοτίων αντίστοιχα ...προς αλληλοεξουδετέρωσή τους. Ενδεχομένως να προκύψουν και κάποιοι σλάβοι, αλβανοί ή έλληνες επιχειρηματίες, που αντί να ασχολούνται με το εμπόριο της ινδικής κάνναβης και τη μεταφορά λαθραίου μαζούτ, γιατί όχι, να ασχολούνται με την εξόρυξη πετρελαίου στη πρώτη γραμμή της σύγκρουσης Βορείων και Νοτίων, που ώ! Τι σύμπτωση; Βρίσκεται είτε στο Τέξας είτε στις πετρελαιοφόρες περιοχές της Αλάσκας!

Η σύγχρονη Ελλάδα, όπως και όλα τα μικρά βαλκανικά κράτη με τα οποία συνορεύουμε, είναι καταδικασμένα εσαεί να συγκρούονται μεταξύ τους με πολέμους που στήνονται επίτηδες απ’ έξω, να αγοράζουν πανάκριβα τις ευρεσιτεχνίες των ξένων βιομηχάνων, μέρος αυτών των χρημάτων να χρηματοδοτεί νέες έρευνες για την εφεύρεση νέων όπλων, τα οποία θα υποχρεωθούν στο μέλλον να ξαναγοράσουν, για να στηρίξουν τις ξένες οικονομίες, οι οποίες βέβαια θα εκμεταλλευτούν και τους φυσικούς τους πόρους όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε.


Σε τι ωφελεί άραγε σήμερα ένας πόλεμος με την Τουρκία;
Κάτω από τη νατοϊκή ομπρέλα έλληνες και τούρκοι αγοράζουμε όπλα από τις βιομηχανίες των μεγάλων δυνάμεων.
Με το υστέρημά μας συντηρούμε οικονομικά τις βιομηχανίες άλλων χωρών,
ενώ μέρος των χρημάτων αυτών πάνε στα πανεπιστήμιά τους για νέες ευρεσιτεχνίες στα οπλικά συστήματα.
Ο κύκλος αυτός δεν τελειώνει ποτέ, είναι ατέρμονας.


Ο αναρχικός μαθηματικός

IMAGE DESCRIPTIONΑξίζει εδώ να μνημονεύσουμε το παράδειγμα του αναρχικού μαθηματικού Αλεξάντερ Γκρότεντικ, ο οποίος όντας καθηγητής πανεπιστημίου αντιλήφθηκε ότι πολεμικές βιομηχανίες υπέκλεπταν τα μαθηματικά του πορίσματα και μ’ αυτά εφεύρισκαν νέα όπλα. Κατόπιν τούτου, ο Γκρότεντικ παραιτήθηκε και πήγε σε ένα ορεινό χωριό της Γαλλίας, όπου έγινε βοσκός.


Παιδεία και κινηματογράφος

Οι λαοί των Βαλκανίων, εντασσόμενοι στα κατά τόπους εκπαιδευτικά συστήματα, από νηπιακή ηλικία διαμορφώνουν διπολικές συνειδήσεις, γεγονός που τους δυσκολεύει κατόπιν να σκεφτούν περισσότερο ελεύθερα και πολύπλοκα.

Τα παιδιά στα δικά μας σχολεία διδάσκονται ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι τούρκοι και τα τετρακόσια χρόνια δήθεν σκλαβιάς, τα παιδιά στα τούρκικα σχολεία μαθαίνουν ότι για την παρακμή τους ευθύνονται οι έλληνες, οι κοσσοβάροι μαθαίνουν ότι ευθύνονται οι σέρβοι, οι αλβανοί ότι ευθύνονται οι έλληνες και πάει λέγοντας. Όπως εξάλλου έγραψε ο Karl Deutsch, «έθνος είναι μια ομάδα ανθρώπων, που τους ενώνει μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τη γενεολογία τους και μια κοινή απέχθεια για τους γείτονές τους». («Nationalism and its Alternatives», 1969).


Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε ότι την εποχή του Χότζα στην κομμουνιστική Αλβανία, η χώρα δεν διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα στους δρόμους, τουλάχιστον στην έκταση που διέθετε η όμορη καπιταλιστική Ελλάδα. Τα βράδια, όταν έπεφτε το σκοτάδι στην καπιταλιστική Κέρκυρα, έδειχναν με το δάκτυλο τα σκοτεινά εδάφη της κομμουνιστικής Αλβανίας κι έλεγαν: «Κοίτα εκεί πόσο φτωχοί είναι. Ούτε ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχουν!». Στην αντίπερα όχθη, αντίστοιχοι αλβανοί έδειχναν τη Κέρκυρα με το δάκτυλο και συζητούσαν: «Κοίτα πως τους έχει κάνει ο καπιταλισμός. Ακόμα και τις νύχτες δουλεύουν σα σκλάβοι!».

Οι σύγχρονοι τούρκοι προβάλλουν την oθωμανική κληρονομιά ως αποκλειστικότητα και ιδιοκτησία τους, βλέποντάς τη δηλαδή με βλέμμα εθνικιστικό, υπερτονίζοντας τη συμβολή της φαντασιακής κοινότητας των τούρκων σε αυτή κι υποβαθμίζοντας ─έως και εξαφανίζοντας─ το ρόλο που είχαν όλες οι άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες εντός αυτής. Η ιστορική πραγματικότητα και γι αυτούς όμως, είναι αμείλικτη. Όπως στη βυζαντινή αυτοκρατορία κανένας αυτοκράτορας δεν ήταν έλληνας, έτσι και στις δυναστείες των οσμανλήδων έλειπαν εντελώς οι καθαρόαιμοι τούρκοι καθόσον οι μανάδες των περισσοτέρων προέρχονταν από χριστιανικές κοινότητες.

Επίσης, ο ρόλος που διαδραμάτισαν εντός της πολυεθνικής οθωμανικής αυτοκρατορίας και σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δράσης οι πατριάρχες, οι φαναριώτες, οι αρμένιοι, οι αλβανοί, οι σέρβοι, οι ρωμιοί, οι εβραίοι και άλλοι πολλοί, ήταν υπερβολικά σημαντικότερος από αυτόν που έπαιξαν οι νομαδικές φυλές, οι οποίες εξάλλου ανέπτυξαν πολύ αργότερα τουρκική εθνική συνείδηση.

Η σύγχρονη Τουρκία όμως, καίτοι θέλει να μνημονεύει το οθωμανικό παρελθόν της, εντούτοις το αποκρύπτει πάντα επιμελώς. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι τα αρχεία της οθωμανικής αυτοκρατορίας ουδέποτε έχουν ανοιχτεί (πρόκειται για ένα πολιτικό ταμπού ανάλογο με τον δικό μας φάκελο της Κύπρου), αλλά και το αρχείο των τουρκικών εφημερίδων είναι προσβάσιμο για το κοινό από το 1930 και μετά. Αυτό γίνεται προφανώς, γιατί αν οι τούρκοι φοιτητές ανατρέξουν στης εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης του 1900 για παράδειγμα, θα διαπιστώσουν ότι οι περισσότερες απ' αυτές ήταν ρωμέικες και πολλές άλλες ήταν δίγλωσσες ή και τρίγλωσσες. Κάτι τέτοιο μάλλον θα διαταράξει την εθνική συνείδηση αρκετών, γεγονός που θα ενοχλήσει το επίσημο κράτος επιφέροντας σύγχυση στα μυαλά των τούρκων.

Η τόνωση των εθνικών ταυτοτήτων των βαλκανικών λαών είναι κάτι που έχει απασχολήσει έντονα τις Μεγάλες Δυνάμεις του πλανήτη, οι οποίες φροντίζουν να αναζωπυρώνουν το ηθικό μας.

Το κινηματογραφικό αριστούργημα «Σκεντέρμπεης» (1953) γυρίστηκε από ρώσους, με ρώσους ηθοποιούς και κομπάρσους, υπό την οικονομική αιγίδα της ΕΣΣΔ για την τόνωση της αλβανικής εθνικής ταυτότητας. Τον καιρό που γυρίστηκε αυτή η ταινία, ο Σκεντέρμπεης, ως αλβανός που αντιστάθηκε στα στίφη των οθωμανών, ταυτιζόνταν με τα συμφέροντα των σοβιετικών, ακριβώς επειδή η Τουρκία ήταν μια χώρα του ΝΑΤΟ, δηλαδή σύμμαχος των αμερικανών.Σκηνές επικής μάχης από την προπαγανδιστική ταινία «Σκεντέρμπεης».

IMAGE DESCRIPTION
Στις μέρες μας, που το μουσουλμανικό στοιχείο έχει αυξηθεί σημαντικά στη γειτονική Αλβανία και η Τουρκία έχει κάνει αρκετές επενδύσεις στη περιοχή,
το Μπαϊράμι γιορτάζεται στη κεντρική πλατεία Τιράνων με το άγαλμα του Σκεντέρμπεη σκεπασμένο και αφανές. (Σύγχυση και στα μυαλά των αλβανών).
Τα τελευταία χρόνια, που οι νεο-οθωμανοί του Ερντογάν ανέπτυξαν έντονη συνεργασία με τη Ρωσία, οι στρατιωτικές μπάντες της Τουρκίας και της Ρωσίας παραμερίζουν τις θρησκευτικές διαφορές και τραγουδούν παρέα πατριωτικά εμβατήρια στη δημόσια τηλεόραση.


Στην αντίπερα όχθη, όλοι εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε θαυμάσει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες αμερικάνικες κινηματογραφικές παραγωγές, στις οποίες υποδύονται τους αρχαίους έλληνες πανέμορφοι σταρ του Χόλιγουντ. Η «Οδύσσεια» με τον Αrmand Assande, η «Τροία» με τον Αχιλλέα-Brand Pit, ο «Alexander» υποδυόμενος από τον Colin Farrell και φυσικά οι «300» με τον Gerard Batler, που εκτίναξαν το εθνικιστικό μας φρόνημα στα ύψη! Αλήθεια, διερωτηθήκαμε ποτέ τι τους έπιασε τους αμερικανούς και ρίχνουν τόσο πολύ χρήμα για την τόνωση του ελληνικού ηθικού μας;

Αν παρατηρήσουμε μάλιστα λίγο πιο επίμονα στα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν τολμώντας μια ελάσσονα κοινωνιολογική μελέτη, θα δούμε ότι συχνά οι θεατές ταυτίζονται τόσο πολύ με τα λεγόμενα των ηθοποιών, που νομίζουν ότι τα όσα λέγονται στη ταινία αποτελούν αληθινά περιστατικά.
Στο παραπάτω βίντεο από την ταινία «Alexander» του Oliver Stone, ο πρωταγωνιστής μπαίνει στη μάχη φωνάζοντας: «Για τη δόξα της Ελλάδας!» (5:15-5:25).


IMAGE DESCRIPTION


Οι ρωμιοί θεατές (βλ. σχόλια στο YouTube) λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα του ηθοποιού, τόσο που τα δέχονται ως ιστορικό τεκμήριο για ενίσχυση της επιχειρηματολογίας τους προς απάντηση στις λεγόμενες «προκλήσεις των σκοπιανών».

Σε άλλο βίντεο της ίδιας ταινίας, που μάλλον το ανέβασε κάποιος υποστηρικτής της ΠΓΔΜ, τα λόγια αυτά του ηθοποιού που αναφέρονται στην Ελλάδα είναι λογοκριμένα (4:30-5:00), γεγονός που σημαίνει ότι και ο κάτοικος της ΠΓΔΜ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τα όσα λέγονται στη ταινία θεωρώντας τα ιστορικό τεκμήριο, που όμως δεν του αρέσει.


IMAGE DESCRIPTION


Εν τω μεταξύ, κάποιοι ρωμιοί θεατές του βίντεο αυτού, ανιχνεύουν τη λογοκρισία και την επικρίνουν με θυμό! (Σύγχυση στα μυαλά των ρωμιών).

Σίγουρα λοιπόν, ο κινηματογράφος διαμορφώνει συνειδήσεις και ασκεί εξωτερική πολιτική.
IMAGE DESCRIPTION
Επιπλέον, είναι γνωστό και το «Εξπρές του Μεσονυχτίου», που γυρίστηκε υπό την αιγίδα της αμερικανικής κινηματογραφικής εταιρίας Columbia (Alan Parker, 1978). Η ταινία γυρίστηκε σε μια περίοδο, που τα αμερικάνικα συμφέροντα συγκρούονταν έντονα με τα τουρκικά, λόγω του κουρδικού ζητήματος.

Όταν προβλήθηκε η ταινία, ο τουρισμός στη Τουρκία καταβαραθρώθηκε κι αρκετοί τούρκοι πολίτες είτε δέχθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις είτε ντρεπόντουσαν να αναφέρουν τον τόπο καταγωγής τους.

Χρόνια μετά, κι ενώ είχαν λήξει τα συμβόλαια των ηθοποιών με την εταιρεία παραγωγής, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Billy Hayes, βεβαίωσε ότι πολλές σκηνές της ταινίας που προβάλλονταν σαν αληθινές ήταν πλαστές και πήγε στη Κωνσταντινούπολη, όπου ζήτησε συγγνώμη από τον τουρκικό λαό.


Μαφιόζοι ενωμένοι ποτέ νικημένοι

Η κατάσταση που βιώνουν για αιώνες οι λαοί στη περιοχή μας δεν τους επιτρέπουν να σκεφτούν ότι με τον γείτονα δεν είναι ντε και καλά υποχρεωτικό να είσαι εχθρός. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις μαζί του.

Και σ' αυτό το σημείο αξίζει να παραδεχθούμε, ότι ενώ τελικά οι βαλκάνιοι μετά και τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας σταδιακά διέκοπταν τις συνεργασίες τους σε όλα τα επίπεδα, μόνο σε έναν τομέα φαίνεται να μην έπαψαν ποτέ να συνεργάζονται: Στο χώρο του εγκλήματος. (Βλ. Ι. Κολιόπουλου: «Η ληστεία στην Ελλάδα (19ος αι.», έκδ. «Παρατηρητής», σελ. 19-97).

Πράγματι! Μέχρι σήμερα, κακοποιοί και ποινικοί ποικίλων αποχρώσεων και δράσεων δεν έπαψαν να συνεργάζονται ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος. Συχνά ─αν όχι πάντα─ έλληνες κι αλβανοί συγκροτούν ομάδες εκβιαστών, γεωργιανοί και ρουμάνοι διαρρήκτες, τουρκοτσιγγάνοι και έλληνες ρομά πορτοφολάδες, τούρκοι και έλληνες δουλέμποροι και λαθρέμποροι.

Αλλά ακόμα και στο παρελθόν, στις ομάδες κρούσης των κλεφτών του 1821, η συμμετοχή των αλβανών ήταν σχεδόν καθολική, ενώ τούρκοι ληστές από την άλλη, την ίδια εποχή, είχαν συχνά ρωμέικη καταγωγή (όπως πιθανολογείται για τον περιώνυμο Τσακιτζή) κούρδικη ή αλγερινή κ.λπ..

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


14 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48025

  13 Οκτ 2019

  Στην παραπάνω ανάλυση ξεχνάτε σκοπίμως ή από ελλειψη κατανόησης (που είναι χειρότερο) ότι ένας μόνιμως "παικτης" στην περιοχή των Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής είναι η Τουρκία. Πρίν ως Οθωμανοί, ως Νεοτούρκοι και ως Αναθεωρητική Δύναμη σήμερα σχεδιαζουν την φτωχια, την αποβλάκωση και την θεοκρατική αντίληψη όχι μόνο εντίς αλλά και εκτός: Βοσνία, Αλβανία, Δυτική Θράκη, Συρία σκορπόντας Νεοωθωμανικό σκοταδισμό.

 • Ανώνυμος 46350

  4 Νοε 2018

  Bielidopoulos απ ότι βλέπω σε τσούζει....ή μάλλον σε τσουρούφλισε το άρθρο. Μήπως μυγιάζεσαι? Μη σφίγγεσαι τόσο πολύ...θα πάθεις τίποτα κι είσαι και σε κρίσιμη ηλικία...

 • Bielidopoulos

  5 Μαΐ 2018

  ..έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, μιας άθλιας σκευωρίας που στήθηκε μέσα στην ΕΥΠ και είχε ως στόχο να στηρίξει το παραμύθι ότι ο Καραμανλής, ο γνωστός Καραμανλής, «έπεσε» διότι οι Δυτικοί και κυρίως οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την προσέγγιση την οποία υποτίθεται ότι είχε κάνει με τον Πούτιν και τη Ρωσία. Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση «Πυθία».
  Ζήσαμε χρόνια με το παραμύθι, στη λογική ακολουθία του οποίου αναπτύχθηκε ένα πλήθος θεωριών συνωμοσίας από «ψεκασμένους» και μη, αλλά και από πούρους καραμανλικούς, κεντρικό θέμα των οποίων ήταν ότι ο Καραμανλής δεν συνετρίβη στις εκλογές του 2009, αλλά «έπεσε» προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στα Μνημόνια και να υποδουλωθεί στους κακούς δανειστές.
  Σελίδες επί σελίδων γράφτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, βιβλία εκδόθηκαν, βαρυσήμαντες αναλύσεις διατυπώθηκαν και αναπτύχθηκαν, ένας εισαγγελέας έκανε έρευνα επί σειρά ετών και κατέληξε και σε καταφατικό συμπέρασμα ο άνθρωπος (!..), κι όλα αυτά με έναν και μοναδικό στόχο: να παραχαραχθεί η αληθινή ιστορία για το πώς οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία και ποιος ήταν ο κύριος υπεύθυνος - ο Καραμανλής!
  Προχθές λοιπόν, ύστερα από εννέα χρόνια και κάτι μήνες, ανώτατος, πιο ανώτατος δεν γίνεται, παράγων της ΕΥΠ, σε μια κλειστού χαρακτήρα ενημέρωση που έκανε σε ορισμένους δημοσιογράφους, αποκάλυψε με έγγραφα ότι η «Πυθία» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια «φούσκα». Που τη «φούσκωσαν» πολλοί και διάφοροι, προκειμένου να παίξουν παιχνίδια κατασκοπείας ένθεν κακείθεν, και στο πλαίσιο αυτό δεν δίστασαν ακόμη και να παραπλανήσουν τους θεσμούς της πολιτείας, και ειδικά τη Δικαιοσύνη, να αποκρύψουν κρίσιμα ντοκουμέντα, και να αφήσουν να σέρνεται όλα αυτά τα χρόνια ένα ψέμα. Μια κατασκευή. Μια σκευωρία. Ενα ελεεινό παραμύθι.
  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5556558/h-foyska-me-thn-ypothesh-pythia-kai-to-sxedio-dolofonias-karamanlh/

  Αυτά για τα κουτορνίθια που πιστέυουν ό,τι χαζομαλακιούλα τους χαιδεύει τα αυτάκια.

 • Ανώνυμος 45564

  24 Απρ 2018

  Bielidopoulos>>>νομίζω πως είσαι γκόμενα μάλλον θεογκόμενα....και κάνεις την πλάκα σου με τα λεβεντόπαιδα τους σχολιαστές....εγώ όμως μωρό μου σε γουστάρω τρελλά, οι απόψεις σου με ζαλίζουν σεξουαλικά .....να τολμήσω να πώ πως σε θέλω ....έγινες η εφιάλτης των ονείρων μου...σε ονειρεύομαι παντοιοτρόπως 24 ωρα νοσταλγίας....δεν ξέρω τα γούστα σου πάντως δεν θα έλεγα όχι σε μια συνάντηση γνωριμίας......

 • Ανώνυμος 45555

  21 Απρ 2018

  «Κατά το σοβιετικό πρότυπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τον Homo Graecus, στην ουσία έναν οπορτουνιστή, που αποφεύγει κάθε ευθύνη και κάθε πρωτοβουλία, που δεν βλέπει τίποτα το άδικο στο να βάζει χέρι στο δημόσιο χρήμα και στη δημόσια περιουσία, αλλά που, αντίθετα, θεωρεί ότι αυτά ανήκουν σε όλους και στον καθένα».
  http://www.iefimerida.gr/news/410955/arthro-kolafos-tis-germanikis-faz-gia-kyvernisi-kai-tsipra

  Η Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι όργανο των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Τί δεν καταλαβαίνετε;

 • Bielidopoulos

  14 Απρ 2018

  Νάτα και τα άλλα αστέρια.
  Αρέσει στους ρωμιούς το μυστήριο, η ίντριγκα, το παρασκήνιο, η συνομωσιολογία.
  Αν όμως πεις στο ρωμιό π.χ. ότι οι αμερικάνοι εκθειάζουν το ποσοστό επί του ΑΕΠ των αμυντικών εξοπλισμών της ρωμιοσύνης για να ωθήσουν τους ευρωπαίους να αυξήσουν και αυτοί τις αμυντικές τους δαπάνες λόγω ΝΑΤΟ, τότε ο ρωμιός βραχυκυκλώνει. Θέλει σώνει και καλά οι άλλοι να ασχολούνται μαζί του. Βλέπε: ξένες μυστικές υπηρεσίες, αμερικάνοι κ.λπ.
  Πόσες και πόσες φορές οι αμερικάνοι έχουν ζητήσει από τους ευρωπαίους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Μπα αυτό δεν το γνωρίζει ο ρωμιός, επειδή κολυμπάει στη λιμνούλα του.
  Παριστάνει τον ευρωπαίο όταν είναι να δώσουν χρήμα οι κουτόφραγκοι. Κατά τα άλλα ούτε κάν βαλκάνιος δεν είναι. Πηγαίντε π.χ. Ζάγκρεμπ Κροατίας, καμία σχέση με ρωμιοσύνη.

 • Ανώνυμος 45498

  14 Απρ 2018

  Μάλλον έτσι είναι 45497. Εγώ κατάλαβα ότι το άρθρο λέει ότι όλες οι βαλκανικές χώρες είναι προτεκτοράτα και χειραγωγούνται από τις μεγάλες δυνάμεις. Δεν λέει ότι για τους ρωμιούς φταίνε οι ξένοι που λέει ο γκρινιάρης Belidopoulos. Εκτός κι αν γκρινιάζουμε, για να γκρινιάξουμε.....

 • Ανώνυμος 45497

  14 Απρ 2018

  Άλλα λέει το άρθρο κι άλλα κατάλαβες ρε φίλε, Bielido, μου φαίνεται.
  Ή άλλα θέλεις να καταλάβεις.

 • Bielidopoulos

  14 Απρ 2018

  @Gerakina
  Γράφει:
  Οι πολίτες μιας χώρας αδυνατούν να κατανοήσουν, πως πίσω από τα επεισόδια σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, σε μια εργατική πορεία, στην οξεία κριτική κάποιων δημοσιογράφων και στη δηλητηρίαση ενός επιχειρηματία από ένα παγωτό σοκολάτα, μπορεί να υπάρχουν μεθοδεύσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

  Πρόσεξε το ρήμα \"μπορεί \". Φοβερό πειχείρημα. Και εμείς είμαστε οι μαλάκες που καθόμαστε να διαβάζουμε τις πορδές του κάθε πικραμένου.
  Είχαμε τον άλλο που σε κάθε κείμενό του ανακύκλωνε την κακή προτεσταντική ηθική που θέλει να αγοράσει κοψοχρονιά τη ρωμιοσύνη, τώρα προέκυψε και ο Simon να λέει για τις ξένες μυστικές υπηρεσίες που επιβουλεύονται τους ρωμιούς. Αυτό το κείμενο ούτε το Hellenic Nexus μπορεί να μην δεχόταν να το δημοσιεύσει.
  Όταν η αστυνομία πήγε να βάλει χέρι στο γκέτο του Μενιδίου βρήκε απέναντί της αναρχικούς και αντιεξουσιαστές... Σύμφωνα λοιπόν με το σκεφτικό του αρθρογράφου είναι δάκτυλος των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Καλά κρασιά. Ένα μπουρδέλο είναι η ρωμιοσύνη, αλλά τις φταίνε οι ξένες μυστικές υπηρεσίες...

 • Gerakina

  13 Απρ 2018

  Ακριβές. Εξαιρετικό.

  Αυτά ακριβώς συμβαίνουν στο οικοπεδάκι όπου κατοικούμε.

  Στο μόνο που διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως είναι ότι η Mme. Δαμανάκη είχε οποιαδήποτε σχέση με την πτώση της χούντας. Η προαναφερθείσα απλώς εξαργύρωσε τα ένσημά της ως σκληρά εργαζόμενη επί τριημέρου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ανώτατου αυτού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος οπότε, για χρόνια, ίσως και σήμερα κόβει βόλτες στας Βρυξέλας με παχυλή σύνταξη ή μήπως ακόμη, παχυλό μισθό; Βλέπετε δεν ασχολούμαι με αυτούς που πληρώνω εγώ και όλοι εσείς. Κακώς αλλά ... δεν.

  Το θέμα του άρθρου Κύριοι, δεν είναι το κατά πόσο το Χόλυγουντ αποτυπώνει πιστά τις \"ιστορικές\" ταινίες, ούτε αναφέρεται σε στραβές λιλιές. Άλλα λέει ο άνθρωπος. Μην το ξεφτιλίζουμε τόσο. Έχω να σχολιάσω πολύ καιρό μόνο και μόνο γιατί απογοητεύομαι από τα σχόλια.

  Πόσο δύσκολο είναι να διαβάσουμε ένα άρθρο και αν έχουμε κάτι να πούμε επ΄ αυτού, ας το πούμε.

 • Bielidopoulos

  13 Απρ 2018

  Νάτος, πετάχτηκε πάλι ο καραγκιοζάκος. (45491)
  Φοβερό το επιχείρημα με την ψωλή. Φτου σου αστέρι μου!

  https://www.youtube.com/watch?v=Up6YfyKUGtU
  https://www.youtube.com/watch?v=k2s1FQf-YDY
  https://www.youtube.com/watch?v=bxKXkVMvf0Q

  Πάρτε βρε κακομοίρηδες! Φτωχούληδες του θεού! Κατακάθια των Βαλκανίων!

 • Ανώνυμος 45491

  13 Απρ 2018

  Πολύ ρηξικέλευθη σκέψη!
  @ Bielidopulos: Της κακιάς λιλής της φταίνε κι οι τρίχες.

 • Bielidopoulos

  13 Απρ 2018

  Η μία μπούρδα μετά την άλλη:

  \"Χρόνια μετά, κι ενώ είχαν λήξει τα συμβόλαια των ηθοποιών με την εταιρεία παραγωγής, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Billy Hayes, βεβαίωσε ότι πολλές σκηνές της ταινίας που προβάλλονταν σαν αληθινές ήταν πλαστές και πήγε στη Κωνσταντινούπολη, όπου ζήτησε συγγνώμη από τον τουρκικό λαό.\"

  Simon έχεις διαβάσει το βιβλίο που έγραψε ο Billy Hayes και στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία; Τυχαίνει να το έχω διαβάσει. Η ταινία είναι ένα ασύνδετο κολάζ από κάποια περιστατικά από το βιβλίο. Κάποια high-lights ουσιαστικά που θεώρησε ο σκηνοθέτης ότι θα τραβήξουν το κοινό. Το τέλος το έχουν αλλάξει. Ο Hayes στην πραγματικότητα το έσκασε από μια άλλη φυλακή με βάρκα όπου είχε μεταφερθεί αργότερα, ενώ στην ταινία υποτίθεται ότι καταφέρνει να σκοτώσει τον βασανιστή του και να το σκάσει μέσα από την πόλη. Αστεία πράγματα, αλλά έτσι γίνεται στις ταινίες. Καμία ταινία που βασίζεται σε γεγονότα δεν είναι 100% έγκυρη ως γνωστόν. Αυτό και κάποια άλλα, όντως τα άλλαξαν, δηλαδή τα προσάρμοσαν, έτσι γυρίζονται οι ταινίες.
  Όμως αν έχεις διαβάσει το βιβλίο, θα δεις ότι εκεί μέσα γράφει πολύ χειρότερα πράγματα και περιστατικά από όσα αναπαρίστανται στην ταινία. Η δε γνώμη του για τους τούρκους δεν είναι καθόλου καλή, λόγω των όσων έζησε στις τουρκικές φυλακές. Η ταινία είναι για μικρά παιδιά σε σχέση με το βιβλίο. Διάβασέ το, μετά μιλάς.

  Οι αμερικάνοι πριν και τώρα, όχι μόνο ο Τραμπ, θέλουν ένα ισχυρό ΝΑΤΟ για να λειτουργεί ως όριο στην επέκταση από την ανατολή της Ρωσίας και γενικά οποιουδήποτε γεωπολιτικού παράγοντα στην Ευρασία. Ισχυρό ΝΑΤΟ σημαίνει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Τί πιο φυσικό λοιπόν να μνημονεύουν το παράδειγμα της ρωμιοσύνης, που ακόμα και την εποχή της κρίσης αναλογικά ξοδεύει υπέρογκο ποσοστό του ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Καμία απολύτως συνομωσιολογία ή δάκτυλος μυστικών υπηρεσιών επ\'αυτού. Ζεις σε μια χώρα-μπουρδέλο, ανακατεύεις αυθαίρετα διάφορα πράγματα και βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα, φαντασιώνοντας ότι φταίνε οι ξένες μυστικές υπηρεσίες.

  \"Η Handelsblatt τονίζει ότι «υπό το βάρος της κρίσης η Αθήνα αναγκάστηκε να κόψει σχεδόν στο μισό τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Οι ένοπλες δυνάμεις μειώθηκαν από 128.000 σε 106.000 στρατιώτες. Ενώ το 2009 η Αθήνα δαπανούσε εννέα δις δολάρια για το στρατό, πέρσι ήταν μόλις 4,7 δις. Ο αριθμός αντιστοιχεί όμως στο 2,36% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ δεν ξεπερνά το 1,46%. Η Τουρκία ξόδεψε μεν 12,1 δις δολάρια, ωστόσο ο αριθμός αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ».\"
  http://www.iefimerida.gr/news/408323/handelsblatt-giati-i-ellada-den-mporei-na-kerdisei-ton-exoplistiko-antagonismo-me-tin

  \"Οι πολίτες μιας χώρας αδυνατούν να κατανοήσουν, πως πίσω από τα επεισόδια σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, σε μια εργατική πορεία, στην οξεία κριτική κάποιων δημοσιογράφων και στη δηλητηρίαση ενός επιχειρηματία από ένα παγωτό σοκολάτα, μπορεί να υπάρχουν μεθοδεύσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες.\"
  Καλά κρασιά, γλου, γλου, γλου.

 • Bielidopoulos

  13 Απρ 2018

  \"Προφανώς, οι αναρχικοί την περίοδο εκείνη είτε εκούσια είτε ακούσια, είτε άμεσα ή έμμεσα, ήταν χρηματοδοτούμενοι από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και έπαιζαν το παιχνίδι τους. Η σκακιέρα ήταν πολύ καλά στημένη.\"

  Ωχ το μάτι μου! Μπουρδολόγησον!
  Μα καλά πόσες φορές έχω γράψει ότι τα \"σώματα παιδείας\" εν Ελλάδι είναι ελεγχόμενα από τους ρωμιοαριστερούς, ενώ τα σώματα ασφαλείας από τους ρωμιοδεξιούς.
  Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού εκατέρωθεν γίνεται αλισβερίσι, αλλά θεωρητικά έτσι τα έχουν μοιράσει.
  Η απόλυτη σχεδόν έλλειψη διαμαρτυριών/άντιδράσεων επί Σύριζα είναι ότι όχι μόνο αυτοί κινητοποιούν τις αντιδράσεις, αλλά έχουν και κάτι Ρουβικώνες για να λένε στους ρωμιούς: κοιτάχτε υπάρχουν και αυτοί για να διαμαρτυρηθούν, εσείς καθίστε ήσυχα στους καναπέδες σας.
  Πάλι οι ξένοι φταίνε που η ρωμιοσύνη είναι ξεφτιλισμένη (διότι περί ξεφτίλας πρόκειται) και διεφθαρμένη. Ξύπνα, ώρα για ύπνο...
  Αυτό που απομένει είναι να διαβάσουμε και κάνα συνομωσιολογικό άρθρο για τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, που όμως προέρχεται από ταπεινά κίνητρα του Τραμπ. Επ\' αυτού άλλη φορά.
  ΥΓ: Simon ό,τι σχέση έχει ο Γκρότεντικ με αυτά που γράφεις, έχω εγώ με την υψηλή ραπτική. ;)