ΠΕΡΙ ΤΗΣ
ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

Διαφορετική η ιστορική
αλήθεια από την προπα-
γάνδα της Ρωμιοσύνης

 

     Οι διάφορες φυλές και λαοί, που κατοικούσαν στον ελλαδικό χώρο (σλάβοι, αλβανοί, βορειοαφρικανοί κ.λπ.), άρχισαν να αποκτούν ελληνική συνείδηση, δηλαδή την ψευδαίσθηση, ότι είναι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων, από τον 19ο  αιώνα κι έπειτα. Αποφασιστικό ρόλο στην εμπέδωση τής ελληνικής εθνικής ιδεολογίας (εθνικού μύθου)  έπαιξε το νεοελληνικό κράτος αφ΄ ενός δια τής κρατικής παιδείας, που επέβαλε κι αφ΄ ετέρου δια τής βίας. Οι βλάχοι ανάπτυξαν ελληνική εθνική συνείδηση αργότερα, κυρίως με την ενσωμάτωσή τους ως υπηκόων στο νέο κράτος.

     Ιστορικοί και θεωρητικοί τής Ρωμιοσύνης, που ασχολήθηκαν με τούς βλάχους τής Θεσσαλίας, τής Ηπείρου και τής Μακεδονίας, με τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία τους περιστράφηκαν περισσότερο γύρω από τη θεωρία - μύθο τού εκλατινισμού των δήθεν αυτοχθόνων ελληνικών πληθυσμών των περιοχών αυτών και τής δήθεν φυλετικής συγγένειας ελλήνων - βλάχων επιχειρώντας να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά στοιχεία και την επιστημονική έρευνα προσαρμόζοντας τα συμπεράσματα των μελετών τους στις απαιτήσεις τού νεοελληνικού εθνικισμού.

     Έκτοτε, ο εθνικισμός, ο αλυτρωτισμός και ο καιροσκοπισμός έχουν θολώσει την ιστορική αλήθεια, η οποία είναι εντελώς διαφορετική και δεν έχει καμία σχέση με τα αυθαίρετα εθνολογικά δημοσιεύματα, που επέβαλε η κρατική ιδεολογία (Γ.Λ.).

       

    H μεγάλη ποικιλία φορεσιών, οργάνων, παραδοσιακών χορών, τραγουδιών κ.λπ. στη σημερινή Ελλάδα (τα οποία σήμερα παρουσιάζονται ως ελληνικά) οφείλονται στούς διάφορους λαούς, που κατά καιρούς μετανάστευσαν στον ελλαδικό χώρο φέροντας μαζί τους ήθη, έθιμα, χορούς, ήχους κ.λπ..

    Στο τρίτο μέρος  τού άρθρου "Από το Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα..." παρουσιάσαμε τον «Μενούση», ένα παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο θεωρούμε ελληνικό, είναι όμως αλβανικό.

     Στο παραπάνω βίντεο ακούγεται στα βλάχικα με τη συνοδεία τού παραδοσιακό βλάχικου οργάνου, τού κλαρίνου, το βλάχικο τραγούδι «Ficiori di Samarina», που στα ελληνικά το γνωρίζουμε σαν «Τα παιδιά τής Σαμαρίνας».

  

   Στή σημερινή Ρουμανία, στην αρχαία εποχή κατοικούσαν οι δάκες. Από τον 8ο  αιώνα π.Χ., στα παράλια τής Μαύρης θάλασσας, οι έμποροι έλληνες και κυρίως οι μιλήσιοι τής Μικράς Ασίας ίδρυσαν στίς ακτές τής Δακίας αποικίες (Ίστρία, Τόμοι κ.λπ.).

     Με τον καιρό, οι έλληνες άποικοι εισχώρησαν και στο εσωτερικό και άρχισαν ανταλλαγές με τούς δάκες και τούς άλλους λαούς τής βόρειας περιοχής τής Βαλκανικής. Τα κυριότερα είδη των ανταλλαγών ήταν ζώα, δημητριακά, κερί, λάδι, κρασιά, ξυλεία, δέρματα. Οι δάκες έδιναν μέλι, κερί, σιτηρά, οικοδομήσιμη ξυλεία, δέρματα, ψάρια, μαλλί και δούλους κι έπαιρναν από τούς έλληνες, λάδι, γλυκά, γυάλινα είδη, υφαντά, κρασιά, κοσμήματα, είδη κεραμικής και άλλα. Ύστερα από χρόνια, οι ελληνικές αποικίες μεγάλωσαν και πλούτισαν. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος από αντικείμενα, που  μαρτυρούν αφ΄ ενός τον πλούτο και την ευημερία των ελληνικών αποικιών κι αφ΄ ετέρου την ανάπτυξη σε πλατιά κλίμακα των εμπορικών ανταλλαγών. Βρέθηκαν ακόμα αμφορείς τής Ρόδου, Κνίδου και Θάσου, που δείχνουν, πως και στην ελληνιστική εποχή οι ανταλλαγές και γενικά οι οικονομικές σχέσεις των πολιτιστικών κέντρων τής ελλαδικής περιοχής με τις πόλεις τής Δακίας ήταν πολύ αναπτυγμένες.

     

     Οι βλάχοι, γράφει ο γάλλος πρόξενος και περιηγητής Pouqueville (1770-1838), διατηρούν τα ρωμαϊκά χαρακτηριστικά, είναι εύρωστοι και ευσταλείς. Σε άλλο σημείο (τ. Β΄, σελ. 191) σημειώνει, ότι οι ασπροποταμίτες βλάχοι, υποστήριζαν, πως είναι ρωμαϊκής καταγωγής κι ότι λέγονται bruzzi βλάχοι. (Pasteurs Vrutuens). Toν βεβαίωσαν μάλιστα, ότι πενήντα χρόνια πριν, οι τσοπάνηδες φορούσαν το καπέλλο και την ενδυμασία των βοσκών τού Λατίου. Η ονομασία Bruzzi, Μπρούτσοι ή Αβρούζοι πηγάζει από την ιταλική πόλη Αμπρούντσιο, απ΄ όπου, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, πέρασαν οι κάτοικοι στην αντικρινή χερσόνησο, όταν κατακτήθηκε η πόλη από τούς ρωμαίους. Συνεχίζεται μάλιστα η ονομασία Μπρούτσος με τη λέξη «πριτσά», που σημαίνει την οσμή τής φορεσιάς των τσοπάνων από τη μόνιμη ενδιαίτισή τους πλάι στα γιδοπρόβατα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν, ότι η λέξη «Μπρουτσόβλαχος» προέρχεται από την «μπρούτσα», τη βαρειά βλάχικη κάπα (Π. Αραβαντινού: «Μονογραφία περί των Κουτσόβλάχων», σελ. 34, Αθήνα, 1905). Μπρουτζάδες ονομάζονταν στην Ήπειρο οι καποτάδες, που κατασκεύαζαν τις μπρούτζες, μαύρες κάπες με φλόκια ή χωρίς φλόκια (Αγγελικής Χατζημιχάλη: «Ραπτάδες, Χρυσορράπτες και καποτάδες», σελ. 447, σημ. 9, Θεσσαλονίκη, 1960).

     Ο Pouqueville παραθέτει πίνακα τού βλάχικου πληθυσμού των ελληνικών χωρών. Τούς χωρίζει σε Μεγαλοβλαχίτες (Μαλακασίτες ή Καλαριώτες, Ασπροποταμίτες, Μετσοβίτες, Ζαγορίσιοι) σύνολο 44.975, σε Ρωμαίους (Πατρατζίκι, Καρπενήσι και Ζητούνι), 10.995, Μασσαρίτες ή Ντασσαρίτες (Περιβόλι, Αβδέλλα, Σαμαρίνα, Βοσκόπολη), 18.500. Σύνολο: 74.470.

     Είναι λοιπόν βεβαιωμένο, πως ο ελληνικός αποικισμός στην περιοχή τής Σκυθίας και τού Δούναβη, έφτασε τον 5ο αιώνα σε μεγάλη ανάπτυξη. Από τότε ως τούς μακεδονικούς χρόνους διαμορφώθηκε ένας ιδιότυπος ελληνοδακικός πολιτισμός, που κράτησε αιώνες. Οι αρχαιολογικές έρευνες, έφεραν στο φως πολύτιμα ευρήματα, που μαρτυρούν για την ύπαρξη τού πολιτισμού αυτού.

     Τον 5ο και 4ο  αιώνα υπήρχαν στα παράλια τής Ρουμανίας πόλεις ελληνικές, που ήταν κέντρα εμπορίου και βιοτεχνίας. Δεν έχουμε ξεκαθαρισμένες ειδήσεις για το ρόλο, που έπαιξαν οι δάκες κατά τούς ελληνιστικούς χρόνους. Ξέρουμε όμως, πως κατέβηκαν προς τα κάτω και πολέμησαν με τούς μακεδόνες. Κι ακόμα ξέρουμε, πως στα χρόνια τής παρακμής τής Ελλάδας, οι δάκες και οι γείτονές τους υπερασπίστηκαν με γεναιότητα τη χώρα τους από τις επιδρομές άλλων λαών.

     Ενώ όμως οι έλληνες έχασαν την ελευθερία τους, το 146 π.Χ., οι δάκες εξακολουθούσαν να είναι ελεύθεροι. Οι ρωμαίοι, αφού πρώτα υπόταξαν την Ελλάδα και τις χώρες τής κοντινής Ανατολής, στράφηκαν ύστερα προς τη βόρεια Βαλκανική. Πέρασαν από την ιστορική μάχη τής Κορίνθου (146), 250 χρόνια ώσπου να πατήσουν και να κατακτήσουν τη Δακία. Η εισβολή των ρωμαίων έγινε το 102 π.Χ., με επικεφαλής τον Τραΐανό. Χρειάστηκαν όμως, παραπάνω από δυο χρόνια αιματηροί αγώνες, για να κατακτήσουν οι ρωμαίοι τη Δακία. Ο ηγεμόνας της, Δακεβάλος, όταν έχασε τη μάχη, αυτοκτόνησε, για να μην πέσει στα χέρια τού Τραϊανού καί αλυσοδεμένος σταλθεί στη Ρώμη.

     


    «Βλάχοι δεν υπάρχουν μόνο στη Μακεδονία, αλλά ακόμη και στην περιοχή τού Άργους, όπου ασκούν κυρίως τα επαγγέλματα τού κτηνοτρόφου και τού εμπόρου. Μπορώ να μιλήσω γι΄ αυτούς, γιατί τούς γνώρισα καλά και τούς άκουσα στο παζάρι να μιλούν... Με διαβεβαίωσαν, ότι κατοικούν στα γειτονικά βουνά. Ήταν κτηνοτρόφοι και μιλούσαν την ίδια γλώσσα με τούς βλάχους τής Μακεδονίας και ταυτόχρονα τα ελληνικά». E.M. Cousinery (γάλλος πρόξενος τής Θεσσαλονίκης, «Voyages en Macedoine», σελ. 18, Παρίσι, 1839).

     Στην πινακίδα τού κρεοπωλείου τής παραπάνω φωτογραφίας, ο ιδιοκτήτης του είναι προφανώς περήφανος για τη βλάχικη καταγωγή του, αλλά ταυτόχρονα τοποθετεί και τη νεοελληνική σημαία, δηλώνοντας έτσι την ψευδαίσθησή του, ότι είναι δήθεν απόγονος των αρχαίων ελλήνων, όπως εξ άλλου πιστεύουν οι περισσότεροι από τούς ομοεθνείς του στη σημερινή Ελλάδα. Αντίθετα, οι βλάχοι άλλων χωρών (Αλβανίας, Π.Γ.Δ.Μ. κ.ά.) έχουν ενσωματωθεί στο εκεί τοπικό στοιχείο και δεν έχουν καμμία ψευδαίσθηση περί δήθεν αρχαιοελληνικής καταγωγής.

     Από τότε, η Δακία επηρεάζεται από το ρωμαϊκό πολιτισμό, γιατί οι ρωμαίοι εγκατέστησαν στα στρατηγικά σημεία τής Δακίας και στα εμπορικά της κέντρα, μόνιμες και ισχυρές φρουρές και παράλληλα έστειλαν και ρωμαίους αποίκους.

     Με τον καιρό οι δάκες έχασαν τη γλώσσα τους. Από τις επιγαμίες με τούς ρωμαίους, ξέχασαν τα δακικά και μιλούσαν τα λατινικά. Κράτησαν όμως και πολλά στοιχεία από τη γλώσσα τους. Αργότερα, με τις επιδρομές και επιγαμίες με ούγγρους και κυρίως με σλάβους, η γλώσσα τους πλουτίστηκε από λέξεις των λαών αυτών. Έτσι, διαμορφώθηκε η γλώσσα, που μιλούν σήμερα.

         


 

    Όταν προσχώρησαν στο χριστιανισμό οι βλάχοι, τα εκκλησιαστικά βιβλία τους ήταν γραμμένα στη σλοβονική (αρχαία σλαβική). Η σλοβονική για κάμποσα χρόνια ήταν η γλώσσα τής ορθόδοξης Εκκλησίας των κατοίκων τής Δακίας, αλλά εκτός από ορισμένα γλωσσικά στοιχεία, δεν είχε άλλη επίδραση στην πολιτιστική ανάπτυξη των βλάχων (βλ. Θεόδωρου Αθανασίου: «Περί των ελληνικών στοιχείων εν Ρωμανία», Αθήνα, 1898).

 
 

 

     Όπως ξέρουμε, όταν χωρίστηκε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία το 395, η βυζαντινή αυτοκρατορία περιλάβαινε καί τη σημερινή Ρουμανία. Έτσι η επίδραση τού Βυζαντίου επηρέασε πολύ τούς βλάχους. Οι λατινόγλωσσοι λοιπόν, κάτοικοι τής Δακίας όχι μόνο παρέμειναν πιστοί στο χριστιανισμό, αλλά και τάχτηκαν στο πλευρό τής ορθόδοξης Εκκλησίας. Η παπική Εκκλησία προσπάθησε να τούς προσεταιριστεί, αλλά οι δάκες έμειναν πιστοί στο Πατριαρχείο τής Κωνσταντινούπολης.

     Στο μεσαίωνα, η περιοχή τού Δούναβη σιγά σιγά έχασε το αρχαίο της όνομα. Είχε χωριστεί σε δυο ηγεμονίες. Η μια λεγόταν Βλαχία και η άλλη Μολδαβία και Μπογδανία και οι ηγεμόνες της γκονσπονδάροι.

   


     Μια χαρακτηριστική περίπτωση, προσωπική μαρτυρία, τού πώς ο νεοελληνικός εθνκισμός μεθόδευσε την εξαφάνιση τής βλάχικης γλώσσας: Ο άντρας, 52 ετών σήμερα, βλάχος από τη Νέα Κουτσούφλιανη Τρικάλων (σήμερα λέγεται Παναγιά) γνωρίζει βλάχικα, γιατί τα μιλούσαν στο χωριό του, όταν ήταν μικρός (αρχές δεκαετίας ΄70). Η γυναίκα του, 49 ετών σήμερα, επίσης βλάχα, από την Παληά Κουτσούφλιανη όμως, δεν έμαθε ποτέ τα βλάχικα. Ο λόγος: Στο σχολείο της (Δημοτικό) ο δάσκαλος, που είχαν στείλει από την Αθήνα, είχε απαγορεύσει όχι μόνον στούς μαθητές, αλλά και σε ολόκληρο το χωριό να μιλούν άλλη γλώσσα εκτός από τα ελληνικά.

     Για το όνομα βλάχος, ο Κεραμόπουλος (βλ. «Τι είναι οι Κουτσόβλαχοι» και τού ίδιου: «Οι Έλληνες και οι βόρειοι γείτονες», Αθήνα, 1945), υποστηρίζει, πως είναι παραφθορά τού Βαλάχου-Φελλάχου. Η ετυμολογία αυτή δεν έγινε δεκτή όχι μόνο από τούς ξένους ιστορικούς, αλλά και από τούς ρωμιούς εθνικόφρονες, Ζακυθηνό, Άμαντο κ.ά.. (βλ. Άμαντου: «Ιστορία τού βυζαντινού κράτους», τόμ. Β΄, σελ. 390 - 391). Ο Β. Φάβης πάλι, υποστήριξε, πως το βλάχος είναι «κατά μεταθεσιν», το σλάβος (βλ. «Επετ. Φιλοσ. Σχολής», Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόμ. 5 (1941), σελ. 29). Ούτε αυτό φαίνεται,πως ευσταθεί. Από τα τελευταία χρόνια τού Βυζαντίου η σημερινή Ρουμανία κατοικείτο από τούς βλάχους και μολδαβούς. Πρόκειται για την ίδια εθνότητα, που σχηματίστηκε στα χρόνια τής ρωμαιοκρατίας και βυζαντινοκρατίας από τις επιγαμίες και αναμίξεις των αρχαίων δάκων, γετών κ.λπ., με τούς ρωμαίους, γότθους, σλάβους κ.λπ.. Το όνομα βλάχος (Volock), μάλλον δόθηκε από τούς σλάβους.

     Η Μολδαβία (Μόλντοβα, στα ρουμανικά), ονομάστηκε από τον ποταμό Μολντάβα. Περιλάβαινε την περιοχή, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βεσσαραβία, Βουκοβίνα, Τρανσυλβανία, Βλαχία και Ντομπρουτζά. Κατεχόταν για πολύ καιρό από τούς τατάρους.  Οι βλάχοι ήταν ανίσχυροι να τούς διώξουν. Αργότερα, με τη βοήθεια των ούγγρων, επαναστάτησαν (1343) και τούς έδιωξαν. Τότε, οι κάτοικοι τής Μολδαβίας αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ηγεμόνα τους το βασιλιά τής Ουγγαρίας, Ντράγκο. Ύστερα όμως από έξη χρόνια, οι βλάχοι, με επικεφαλής το βοεβόντα τους Μπογδάν, έδιωξαν τούς ούγγρους. Ο Μπογδάν στερέωσε τη θέση του και ονόμασε τη χώρα του Μπογδανία.  Όμως, ο διάδοχός του Λάτσκο, όταν θέλησε να επιβάλει τον καθολικισμό, γιατί ήταν όργανο τού Πάπα, ανατράπηκε από τούς ορθόδοξους και ιδρύθηκε τότε η πρώτη ορθόδοξη επισκοπή εξαρτημένη από το Πατριαρχείο τής Κωνσταντινούπολης. Τον Λάτσκο διαδέχτηκε στην ηγεμονία ο Κότσεκ Μούσα και αυτόν ο γιος του Πέτρος Α΄ (1375 - 1391), που, υστέρα από το γάμο του με την αδελφή τού βασιλιά τής Πολωνίας Βλαδισλάβου Ζαγγελού, αναγνώρισε την πολωνική κυριαρχία σε τμήμα τής Μπογδανίας. Αλλά ο ηγεμόνας τής Βλαχίας Μίρτσεα, κατόρθωσε το 1400 να ανεβάσει στο θρόνο τής Μπογδανίας τον εγγονό τού Μούσα, Αλέξανδρο Α΄ τον Καλόν. Απ΄ εδώ και πέρα εξουδετερώθηκε η επιρροή τής Πολωνίας και Ουγγαρίας.

   

    

Πώς διαφοροποιεί ο γάλλος αρχαιολόγος, Leon Heuzey, (μέλος τής Γαλλικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος τον 19ο αιώνα μελέτησε επί μακρόν την ιστορική γεωγραφία τής Αρκαδίας, τής Θεσσαλίας και τής Μακεδονίας, στο έργο του «Excursion dans la Thessalie turque en 1858» τούς βλάχους από τούς έλληνες:

    - «Όταν θαυμάζαμε με τούς συναδέλφους μου στην Αθήνα τον εντυπωσιακό υπασπιστή τού βασιλιά Όθωνα, την υπέροχη στολή τού παλικαριού, τούς φαρδείς του ώμους, το κυρτό στήθος του και τη δυνατή κορμοστασιά του, που θύμιζε Ηρακλή Φαρνέζε, δεν υποπτευόμασταν καθόλου, ότι δεν ήταν έλληνας, αλλά ακριβώς ένας ρωμαλέος ορεσίβιος βλάχος από τις ποιμενικές φυλές τής Πίνδου». (Από την ελληνική έκδοση με τίτλο: «Leon Heuzey: Οδοιπορικό στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία», έκδ. «Αδελφών Κυριακίδη - Φ.Ι.Λ.Ο.Σ Τρικάλων», 1991, σελ. 180).

    -  «Οι ελληνικοί πληθυσμοί τής περιοχής ωστόσο, δεν θεωρούν τούς γείτονές τους, βλάχους, ίσους τους. Διηγούνται, ότι ο Θεός, αφού δημιούργησε τον άνθρωπο, έπλασε τον βλάχο από τη λάσπη, που έμεινε στα δάκτυλά του» (σελ. 180).

    - «Φέρνω τη συζήτηση στούς ρουμανικούς πληθυσμούς τής Πίνδου. Αναγκασμένοι από τα χιόνια να εγκαθίστανται κάθε χειμώνα στην πεδιάδα και να νοικιάζουν τεράστιες εκτάσεις για τα κοπάδια τους, οι κάτοικοι είναι γνωστοί εκεί με το όνομα Κουτσόβλαχοι ή Μπρουτσόβλαχοι. Η συνήθεια αυτών των ετήσιων μετακινήσεων τούς βοήθησε να απαλλαγούν από τον πατροπαράδοτο νόμο, που τούς απαγόρευε να παντρεύουν τις κόρες τους με έλληνες. Η ρουμάνικη διάλεκτός τους διαφέρει λίγο απ΄ αυτήν που μιλούν οι αρβανιρόβλαχοι και την οποία είχα μελετήσει ο ίδιος τον προηγούμενο χρόνο στην Ακαρνανία» (σελ. 183).

     - «Αυτοί οι ρουμάνοι τής Θεσσαλίας, οι πλούσιοι, καθώς και οι φτωχοί, αγαπούν με πάθος τη ζωή στα βουνά» (σελ. 204).

    - «Το Μαλακάσι είναι ο τελευταίος μου σταθμός στη Θεσσαλία. Είναι ένα σημαντικό βλαχοχώρι, που το όνομά του συνδέεται από παλιά με τη θεσσαλική Βλαχία, τής οποίας η ιστορία με απασχόλησε σε όλη τη διάρκεια τού ταξιδιού μου, χάρη στα ανέκδοτα έγγραφα, που βρήκα στον δρόμο μου. Το ίδιο το όνομα υποδηλώνει, πράγματι, στούς βυζαντινούς, μια από τις κύριες φυλές, που ονομάζονται “ανεξάρτητοι αλβανοί”, φυλές νομάδων και βοσκών, που ο χειμώνας ανάγκαζε κάθε χρόνο, να εγκαταλείπουν με τα κοπάδια τους τα υψώματα τής Πίνδου, ακριβώς όπως συμβαίνει πάντα και με τούς απογόνους τους. Γιατί δεν πρέπει να τούς δούμε σαν πραγματικούς αλβανούς, αλλά σαν αρβανιτόβλαχους, όπως αποκαλούνται ακόμα στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή ρουμανικοί πληθυσμοί, που μετανάστευσαν παλιά από την Αλβανία και μιλούν ευχερώς την αλβανική ταυτόχρονα με τη μητρική τους γλώσσα» (σελ. 282-283).

     Οι βλάχοι μαζί με τούς ούγγρους και άλλους λαούς, πολέμησαν ενάντια στούς τούρκους κι έδωσαν μεγάλες μάχες. Ακόμα καί υστέρα από την άλωση τής Κωνσταντινούποολης, οι βλάχοι πατριώτες αγωνίστηκαν πολύ καιρό για την ανεξαρτησία τους.

     Από τη Βλαχία, στα μεσαιωνικά χρόνια, ομάδες ομάδες, άλλοτε μεν ως κτηνοτρόφοι καi άλλοτε ως στρατιώτες (μισθοφόροι), κατέβηκαν προς τα κάτω καί συμμάχησαν με τούς βούλγαρους.

     

  

     Σαφή διάκριση ελλήνων - βλάχων κάνει ο τούρκος περιηγητής τού ιζ΄ αιώνα, Ελβιά Τσελεπή: Οι έλληνες είναι «καφίρ» (άπιστοι), οι βούλγαροι «φετζιρέ» (άσωτοι) και οι βλάχοι «νασαρά» (ναζωραίοι, δηλαδή χριστιανοί)». (Narrative  of travels  in Europe, Asia and  Africa in the 17th century by Evliya  Effendi, τόμ. Η΄, Λονδίνο, 1846-1850).

     Οι βλάχοι πρωτοεγκαταστάθηκαν στο τρίγωνο Νύσσας - Σόφιας - Σκόπια κι απ΄ εκεί απλώθηκαν πιο κάτω (βλ. Weigand: «Ethnographie von Makedonien», 11, 62). Έφτασαν στην Ήπειρο και Θεσσαλία, όπου και εγκαταστάθηκαν. Άλλοι απ΄ αυτούς, αργότερα πέρασαν και στην Εύβοια και άλλοι κατέβηκαν στη Στερεά και Πελοπόννησο.

     Πολλούς βλάχους είχε η περιοχή τού Ολύμπου και η Χαλκιδική. Στο Άγιο Όρος οι καλόγεροι είχαν βλάχους δουλοπάροικους, που καλλιεργούσαν τα αμπελοχώραφά τους. Οι βλάχοι είχαν μαζί τους και τις γυναίκες τους και τα κορίτσια τους κι έτσι οι καλόγεροι καλοπερνούσαν. Γίνονταν σεξουαλικά όργια, που έγιναν γνωστά και στην πρωτεύουσα. Γι΄ αυτό ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός απαγόρευσε να μένουν λαϊκοί στο Άγιο Όρος και προ πάντων γυναίκες, όπως μας λέει ο Ιωάννης Τραχανιώτης (Σμυρνάκη, 59-60). Το διώξιμο των βλάχων από το Άγιο Όρος έφερε μεγάλη αναστάτωση στούς καλόγερους, οι οποίοι εστασίασαν. Τελικά ησύχασαν, αφού, μετά το διώξιμο των βλάχων, άρχισαν να φέρνουν καλογεροπαίδια, που στρατολογούσαν από τις επαρχίες, που γύριζαν κι έταζαν στούς γονείς τους λαγούς και πετραχήλια, που λέει ο λόγος.

   

Ομοιότητα ανδρικών παραδοδιακών φορεσιών βλάχων τής Ρουμανίας και τής Ελλάδας.

Αριστερά: Βλάχοι χωριού τής Ρουμανίας μετά τον κυριακάτικο εκκλησιασμό τους.

Δεξιά: Βλάχοι τής Ελλάδας φωτογραφίζονται με ιερείς και έναν ομοεθνή τους πολιτικάντη.

 

Το άρθρο λόγω έκτασης έχει αναρτηθεί σε δύο μέρη.

Τέλος Α΄ μέρους τού άρθρου.

 

Διαβάστε το Β΄ μέρος τού άρθρου κάνοντας κλικ εδώ.

Ο Γιάννης Κορδάτος (Ζαγορά Πηλίου, 1891-1961) ήταν νομικός, κοινωνιολόγος, πολιτικός, ιστορικός, μελετητής της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της «Φοιτητικής Συντροφιάς» και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος, προκατόχου του Κ.Κ.Ε., διετέλεσε γενικός γραμματέας του (1920-1924) και διευθυντής του Ριζοσπάστη (1922-1924). Το 1927 αποχώρησε από το Κ.Κ.Ε., συνέχισε ωστόσο να είναι κοντά του και γιʼ αυτό φυλακίστηκε στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.

Αν και αυτοδίδακτος ιστορικός, εν τούτοις ήταν πολυγραφότατος. Το βιβλίο του «Η κοινωνική σημασία της ελληνικής επαναστάσεως του 1821», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1924, προκάλεσε ποικίλες και έντονες αντιδράσεις.
Παρόμοιες αντιδράσεις προκάλεσε και το βιβλίο του «Ιησούς Χριστός και χριστιανισμός», το οποίο, αν και αποτέλεσμα μόχθου είκοσι ετών, δεν κυκλοφόρησε παρά μόνο μετά τον θάνατό του, καθώς κανένας εκδότης δεν τολμούσε να αναλάβει την έκδοσή του.

Ο Γ. Κορδάτος ήταν επίσης μεγάλος γνώστης της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας, και ασχολήθηκε επαγγελματικά ως επιμελητής των εκδόσεων της κλασικής ελληνικής Γραμματείας, που κυκλοφόρησαν από τον οίκο του Ι. Χ. Ζαχαρόπουλου.

«Το συγγραφικό ιστορικό έργο του Γ. Κορδάτου εκτείνεται σε μεγάλο θεματολογικό και χρονολογικό εύρος: από την αρχαία Ελλάδα και τη Σαπφώ έως την αγροτική εξέγερση του 1910 στο Κιλελέρ και από την αρχαία τραγωδία έως την ελληνική κεφαλαιοκρατία και το δημοτικισμό. Ενα ογκώδες και επιβλητικό έργο, με αναθεωρήσεις και επανεκδόσεις, το οποίο ακολούθησε την πνευματική πορεία του δημιουργού του, εκκινώντας από τη μαρξιστική θεωρία σε ιδιότυπους και μοναχικούς δρόμους. Ο Κορδάτος είχε την τύχη να δει τα βιβλία του να γνωρίζουν πολύ σημαντική εκδοτική επιτυχία, που βρισκόταν σε αναντιστοιχία με τη σκληρή κριτική, με την οποία τα υποδέχθηκαν οι διανοούμενοι της εποχής του. Η κριτική δεν αφορούσε μόνο τα λάθη, τις απλουστεύσεις και τα θεωρητικά σχήματα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, που εύκολα θα αναγνώριζε κανείς στις σελίδες των βιβλίων του, αλλά συνδεόταν, κυρίως, με την εκάστοτε πολιτική του τοποθέτηση, με τη διαφωνία προς τις απόψεις του, είτε από αριστερά είτε από δεξιά. Η νεότερη ιστοριογραφία αγνόησε, σε μεγάλο βαθμό, το έργο του Κορδάτου, με κύρια εξαίρεση τις μελέτες του για το εργατικό και αγροτικό κίνημα στη χώρα μας, μοναδικά σημεία αναφοράς για τα σχετικά ζητήματα επί πολλές δεκαετίες». (Β. Καραμανωλάκης, enet.gr).

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


39 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 39014

  14 Ιουλ 2016

  αυτο με τις ενδυμασιες ειναι ακυρο , και σε τουρκους στη Μ.Ασια να ψαξετε, παρομοια ρουχα φοραγανε

 • Ανώνυμος 36342

  6 Ιαν 2016

  οπως εκλατινησθηκανε γλωσσικα οι ιδνιανικης καταγωγης περουβιανοι και κολομβιανοι ετσι εκλατινησθηκανε και πλυθησμοι στα βαλκανια .. επισης και οι αργεντινοι μιλανε λατινικα οπω και ς οι χιλιανοι γειτονες τους...και ομως δεν ανηκουν στην ιδια φυλη...ουε φυσικα κανεις ειναι '''ισπανος'' η ιταλος....εκλατινησθεντησες φυλες...διαφορετικες μεταξυ τους ..απλα πραγματα...ετσι και στα βαλκανια ειχαμε εκλατινισμους .αλλοι στη σημερινη ρουμανια και αλλοι στη σημερινη βορεια ελλαδα....η της ρουμανιας δεν εχουν ελληνικη εθνικη συνειδηση ...λογικο αφου δεν ειναι ελληνες...αλλα δακες στη καταγωγη εκλατινησθεντες γλωσσικα....οι εκλατινησθεντες γλωσσικα της μακεδονιας, βορειου και νοτιου ηπειρου ,νοτιων σκοπιων κλπ εχουν ....λογικο αφου ειναι ελληνες στην καταγωγη

 • Ανώνυμος 36156

  16 Δεκ 2015

  οτι θες λες.....βλαχοι της αλβανιας [ μετα απο εναν αιωνα προσπαθειων προπαγανδας και εξαλβανισμου [ και με μπολικοχρημα να πεφτει ] ακομα η πλειοψηφεια δεν εχει τσιμπησει...το αποδυκνυουν οι ιδιοι σημερα....το αυτο και της σερβιας...αναφερεις μεμονωμενεσ περιπτωσεις και νομιζεις οτικατικαταφερες....

 • Ανώνυμος 35177

  6 Αυγ 2015

  Οι Βλάχοι όπου εγκαταστάθηκαν, απέκτησαν και εθνική συνείδηση ανάλογα μα την χώρα στην οποία ζούσαν, όταν δημιουργήθηκε η Ελλάδα πριν δύο αιώνες, Έλληνες ονομάστηκαν, στην Σερβία Σέρβοι παράδειγμα ο Νίκολα Τέσλα, ο Σέρβος επιστήμονας, στην Βουλγαρία Βούλγαροι, παράδειγμα ο Πίτου Γκούλι ο εθνικός ήρως των Βουλγάρων και των Σκοπιανών. Βέβαια οι Ρωμιοί τους διεκδικούν λόγω φουστανέλας, ισχυρίζονται πως εφόσον και οι αρχαίοι Έλληνες, υποτιθέμενοι πρόγονοι των σημερινών Ρωμιών, φορούσαν παρόμοια ενδυμασία, άρα είναι Έλληνες και οι Βλάχοι, μόνο που πρέπει να υπενθυμίσουμε πως και άλλοι λαοί στην αρχαιότητα φορούσανε παρόμοια ενδυμασία, όπως Δάκες, Ιλλύριοι. Οι Βλάχοι πιθανότατα είναι Δάκες.

 • Ανώνυμος 34267

  15 Μαΐ 2015

  Βέβαια, η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου καταδείχθηκε διεπιστημονικά και από τους R. Vulpe, Vl. Georgiev, Ol. Masson, P. Cabanes, N.G.L. Hammond, F. Papazoglou. Ο πρώτος αποκλείει στη Βόρειο Ήπειρο ύπαρξη ονομάτων ιλλυρικών. Βρίσκει δε μόνον ελληνικά και ρωμαϊκά. Τα δεύτερα υποδηλώνουν απαρχές εκλατινισμού Ελλήνων, δηλαδή γενέσεως Βλάχων. Πράγματι πρώιμη λατινοφωνία Βορειοηπειρωτών επισημαίνεται και για βιοποριστικούς λόγους προ ρωμαιοκρατίας. Επαγγελματίες, κατ’ εξοχήν μεταφορείς – αγωγιάτες, δραστηριοποιούνται στα βοηθητικά (auxilia) ρωμαϊκά σώματα και εξοικειώνονται με τη λατινική, όπως διαπιστώνουν οι S. I. Oost, N. G. L. Hammond, G. Cheesman, P. Cabanes... Η λατινοφωνία εμφανίζεται και εκτός της Β. Ηπείρου πάλι προ ρωμαιοκρατίας. Διότι Ρωμαίοι και Έλληνες αναγκάζονται να συμπράξουν για την περιστολή ιλλυρικών επιδρομών, βλαπτικών για όλους. Έτσι αποβαίνει απαραίτητη στους Έλληνες η εκμάθηση βασικής λατινικής ορολογίας στρατιωτικής, ώστε να πραγματώνεται συμμαχικός συντονισμός.
  Γρήγορα οι δυνατότητες εκλατινισμού Ελλήνων διευρύνονται. Ο Ρουμάνος C. Poghirc παραθέτει πέντε παράγοντες: Στρατός, Εμπόριο και οικονομικές δραστηριότητες, Ρωμαϊκή διοίκηση, δημόσιοι δρόμοι, Εκχριστιανισμός Βαλκανίων. Όλοι ισχύουν απόλυτα. Κατ’ ακολουθίαν οι Αρβανιτόβλαχοι είναι αυτόχθονες Βορειοηπειρώτες. Η αυτοχθονία άλλωστε και η ελληνικότητά τους επικυρώνονται και με ανάλυση του λατινογενούς γλωσσικού ιδιώματός τους, δοθέντος ότι τα δομικά στοιχεία του είναι ελληνικά, μη δυνάμενα να δανεισθούν, κατά τον Vl. Georgiev.
  Επιπρόσθετα δε ο Ν. Iorga ενεργώντας έρευνα στα Αρχεία της Πολωνίας για Βλάχους από τη Μοσχόπολη ανακαλύπτει αυτοπροαίρετες ενώπιον των Πολωνικών Αρχών δηλώσεις της εθνικής ταυτότητάς τους: Honoratus Demetrius Wretowski, Graecus, vinopola, de civitate Moscopolis... 1780...

 • Ανώνυμος 33990

  30 Απρ 2015

  Οι βλάχοι ανάπτυξαν ελληνική εθνική συνείδηση αργότερα, κυρίως με την ενσωμάτωσή τους ως υπηκόων στο νέο κράτος.
  ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΤΟΥ ΜΟΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΥΠΗΚΟΟΙ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ...ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΛΛΗΝΕΣ ΔΗΛΩΝΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ 1914 ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΑΝ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΛΠ ΗΤΑΝ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ....ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΑΝΙ ΨΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

 • Ανώνυμος 33989

  30 Απρ 2015

  Οι διάφορες φυλές και λαοί, που κατοικούσαν στον ελλαδικό χώρο (σλάβοι, αλβανοί, βορειοαφρικανοί κ.λπ.), άρχισαν να αποκτούν ελληνική συνείδηση, δηλαδή την ψευδαίσθηση, ότι είναι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων, από τον 19ο αιώνα κι έπειτα. Αποφασιστικό ρόλο στην εμπέδωση τής ελληνικής εθνικής ιδεολογίας (εθνικού μύθου) έπαιξε το νεοελληνικό κράτος αφ΄ ενός δια τής κρατικής παιδείας, που επέβαλε κι αφ΄ ετέρου δια τής βίας.
  Ο ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ ΛΕΕΙ ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ [ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΕΜΒΟΛΗΜΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΜΕΤΡ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣΕΙΣ ΠΗΓΩΝ]
  ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΝΑΤΟ ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ [ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ] ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ Η ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕΡ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΟΡΕΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΣ Η ΣΛΑΒΟΣ'''
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΒΑΝΟΣ ... ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΩΣ ΤΑΥΤΙΖΟΜΕΝΟΙ [ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟ] ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ....ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ...

 • Ανώνυμος 33816

  28 Απρ 2015

  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΤΟ 1821 ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ [ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ '''ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  ΑΝΑΦΕΡΕΙ
  ''Ω ΑΝΔΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ'', 'ΣΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΜΑΣ.Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ'''....''ΖΗΤΩ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ'''
  ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .. ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ [ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ] Λ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...
  ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ...ΗΤΑΝ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 • Ανώνυμος 33585

  23 Απρ 2015

  Ένας εβραίος ραββίνος περιηγητής, ο Βενιαμίν εκ Τουδέλας, ο οποίος το 1159 ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη
  ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ..... Δεν είναι ούτε χριστιανοί ούτε εβραίοι. Τα ονόματά τους είναι εβραϊκά. Μερικοί μάλιστα αποκαλούν τούς εβραίους αδελφούς. Όταν συναντήσουν ισραηλίτη, τον ληστεύουν, αλλά δεν τον σκοτώνουν, όπως κάνουν με τούς έλληνες»
  ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΒΡΙΑΟΣ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ...ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΕΜΕΝΑ ΩΣ ΧΑΠΑΚΙΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΤΑΝ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΤΕ '''''ΤΙ ΠΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ'''' ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΣΧΕΤΟΣ ΠΕΡΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ..
  ΕΙΧΑΝΕ ΛΕΕΙ ΕΒΡΑΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΦΩΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΒΛΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.....ΜΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΒΛΑΧΟΥΣ ΜΕ ΕΒΡΑΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ...ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ....ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ''ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ'' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΑ '''ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ''' ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ [ ΨΟΜΑΤΑ ΛΕΓΕΤΕ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ]..ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ...'''ΕΒΡΑΙΚΑ'' ΟΝΟΜΑΤΑ.....ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΗΓΗ..ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ....ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΗΓΗ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ....
  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΟΠΩΣ ΛΑΧΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΛΑΧΕΙ
  ΑΜ ΤΟ ΑΛΛΟ ... ''ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΕΒΡΑΙΟΙ'' ΜΑΣ ΛΕΕΙ ..... ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣ ΤΟΣΑ ΨΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ....ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ''''ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ''''' ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
  ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΠΟΥΚΕΒΙΛ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΗΓΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΤΙ ''''ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΥΘΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ''''' ΚΑΛΑ ΥΠΗΡΞΑΝΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΛΑΟΤΗΤΕΣ;;;....ΡΩΜΑΙΟΙ , ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΣΚΥΘΕΣ;;;..ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΜΑΖΙ;;;;...ΑΠΑΝΤΗΣΗ......ΑΚΥΡΟ...ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΤΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑΣ...ΞΑΝΑ ΑΚΥΡΟ....

 • Ανώνυμος 33584

  23 Απρ 2015

  ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ..ΑΛΛΟ ΒΛΑΧΟΙ ΑΛΛΟ ΡΟΥΜΑΝΟΙ....ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΕΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ
  ΑΛΛΟ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΤΕ ΒΟΡΕΙΟΥ [ΠΡΕΜΕΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΛΗΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ] ΕΙΤΕ ΝΟΤΙΟΥ[ΜΕΤΣΟΒΟ ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΚΛΠ] ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  ΑΛΛΟ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ [ ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΟΥΖΑΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΑΡΟΤΙ ΠΑΡΑΜΕΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ , ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΠΡΕΜΕΤΗΣ] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΩΣ '''ΒΛΑΧΙΑ''[ ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΑ ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΩΝ]...
  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ , ΙΛΛΥΡΙΚΗΣ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ , ΔΑΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΟΙ ΤΡΙΤΟΙ ...

 • Ανώνυμος 33583

  23 Απρ 2015

  ΚΑΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΑΣ ΟΛΗ Η ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΗ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ [ΠΛΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ] ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ....ΑΚΥΡΟ...ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΞΙΣΠΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ....ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ....ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΟΙ ΜΕΝ [ ΛΟΓΩ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΙΩΝΩΝ] ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΔΕ...ΜΗΝ ΚΟΛΑΤΕ...ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.... ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ..ΑΛΛΟ ΒΛΑΧΟΙ ΑΛΛΟ ΡΟΥΜΑΝΟΙ....ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΕΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ
  ΑΛΛΟ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ [ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ] ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  ΑΛΛΟ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ [ ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΟΥΖΑΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ , ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΠΡΕΜΕΤΗΣ] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΩΣ '''ΒΛΑΧΙΑ''[ ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΑ ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΩΝ]...
  ΕΛΛΞΗΝΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ , ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ , ΔΑΚΟΣΛΑΒΟΙ ΟΙ ΤΡΙΤΟΙ ...

 • Ανώνυμος 33582

  23 Απρ 2015

  τον καιρό του Ιουστινιανού[ 6οσ αιωνας ], τα αυτόχθονα αυτοκρατορικά στρατεύματα λατινοφωνούσαν. Ο ιστορικός της εποχής Θεοφύλακτος Σιμοκάττης, περιγράφοντας την εκστρατεία κατά των Αβάρων στη Θράκη, το 579-582, σημειώνει αποκαλυπτικά ότι η λατινική λαλιά ήταν η «πατρώα φωνή» των πολεμιστών. Το ίδιο επαναλαμβάνει ο Θεοφάνης
  Ο δε ακολουθών εταίρος εφώνει τη πατρώα φωνή «τόρνα, φράτερ,τόρνα» και ο μεν κύριος του ημιόνου την φωνήν ουκ ήσθετο, οι δε λαοί, ακούσαντες και τους πολεμίους επιστήναι αυτοίς υπονοήσαντες, εις φυγήν ετράπησαν «τόρνα, τόρνα» μεγίσταις φωναίς ανακράζοντες.ΑΡΑ Η ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ....ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ''''ΥΠΕΘΕΣΑΝ'' ΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΗΨΕΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ... ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ .. ΜΟΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ....

  η πληροφορία του Ιωάννου Λυδού, βυζαντινού χρονογράφου του στʼ αι., ο οποίος βεβαιώνει ότι στα χρόνια του οι περισσότεροι κάτοικοι της Βαλκανικής είναι Έλληνες και μιλούν τη γλώσσα των Ιταλών, δηλ. τη λατινική. «Νόμος αρχαίος ην πάντα μεν τα οπωσούν πραττόμενα παρά τοις Επάρχοις, τάχα δε και ταις άλλαις των αρχών, τοις Ιταλών εκφωνείσθαι ρήμασιν… τα δε περί την Ευρώπην (δηλ. χερσόνησο του Αίμου) πραττόμενα πάντα την αρχαιότητα διεφύλαξεν εξ ανάγκης, διά το τους αυτής οικήτορας, καίπερ Έλληνας εκ του πλείονος όντας, τη των Ιταλών φθέγγεσθαι φωνή και μάλιστα τους δημοσιεύοντας». Το χωρίο αυτό, πέραν της γλωσσικής, ότι δηλ. οι Έλληνες ομιλούν λατινικά, ενέχει και εθνολογική σημασία, γιατί αποδεικνύει τόσο την πληθυσμιακή υπεροχή του ελληνισμού στο χώρο της Χερσονήσου του Αίμου όσο και την λατινοφωνία Ελλήνων.

 • Ανώνυμος 33581

  23 Απρ 2015

  ΗΘΕΑ ΝΑ ΠΩ ΕΞΙΣΠΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ[ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ]

 • Ανώνυμος 33580

  23 Απρ 2015

  τον καιρό του Ιουστινιανού[ 6οσ αιωνας ], τα αυτόχθονα αυτοκρατορικά στρατεύματα λατινοφωνούσαν. Ο ιστορικός της εποχής Θεοφύλακτος Σιμοκάττης, περιγράφοντας την εκστρατεία κατά των Αβάρων στη Θράκη, το 579-582, σημειώνει αποκαλυπτικά ότι η λατινική λαλιά ήταν η «πατρώα φωνή» των πολεμιστών. Το ίδιο επαναλαμβάνει ο Θεοφάνης
  Ο δε ακολουθών εταίρος εφώνει τη πατρώα φωνή «τόρνα, φράτερ,τόρνα» και ο μεν κύριος του ημιόνου την φωνήν ουκ ήσθετο, οι δε λαοί, ακούσαντες και τους πολεμίους επιστήναι αυτοίς υπονοήσαντες, εις φυγήν ετράπησαν «τόρνα, τόρνα» μεγίσταις φωναίς ανακράζοντες.ΑΡΑ Η ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ....ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ''''ΥΠΕΘΕΣΑΝ'' ΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΗΨΕΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ... ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ .. ΜΟΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ....
  η πληροφορία του Ιωάννου Λυδού, βυζαντινού χρονογράφου του στʼ αι., ο οποίος βεβαιώνει ότι στα χρόνια του οι περισσότεροι κάτοικοι της Βαλκανικής είναι Έλληνες και μιλούν τη γλώσσα των Ιταλών, δηλ. τη λατινική. «Νόμος αρχαίος ην πάντα μεν τα οπωσούν πραττόμενα παρά τοις Επάρχοις, τάχα δε και ταις άλλαις των αρχών, τοις Ιταλών εκφωνείσθαι ρήμασιν… τα δε περί την Ευρώπην (δηλ. χερσόνησο του Αίμου) πραττόμενα πάντα την αρχαιότητα διεφύλαξεν εξ ανάγκης, διά το τους αυτής οικήτορας, καίπερ Έλληνας εκ του πλείονος όντας, τη των Ιταλών φθέγγεσθαι φωνή και μάλιστα τους δημοσιεύοντας». Το χωρίο αυτό, πέραν της γλωσσικής, ότι δηλ. οι Έλληνες ομιλούν λατινικά, ενέχει και εθνολογική σημασία, γιατί αποδεικνύει τόσο την πληθυσμιακή υπεροχή του ελληνισμού στο χώρο της Χερσονήσου του Αίμου όσο και την λατινοφωνία Ελλήνων.
  ΚΑΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΑΣ ΟΛΗ Η ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΗ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ [ΠΛΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ] ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ....ΑΚΥΡΟ...ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΤΗΚΑΝΕ....ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ....ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΟΙ ΜΕΝ [ ΛΟΓΩ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΙΩΝΩΝ] ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΔΕ...ΜΗΝ ΚΟΛΑΤΕ...ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ....

 • Ανώνυμος 33431

  13 Απρ 2015

  Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ''ΠΡΟΕΔΡΙΑ''' ΤΗΣ ΕΕ ΠΗΓΕ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ [ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ] ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΣΦΙΓΓΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ [ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ].......ΔΗΛΑΔΗ Η '''ΕΛΛΗΝΙΚΗ''' ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΟΥ '''ΔΕΞΙΟΥ ΤΟΜΕΑ'' ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ.....
  ΑΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΑΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟ ΝΑΖΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ.....ΑΡΑ '''''ΚΑΝΟΥΝ'''' ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ....ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ[ ΡΩΣΣΙΑ] ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ......ΕΠΙΣΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ 1999 ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΑΝΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ [ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ] ΕΝΩ ΑΦΗΣΑΝΕ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΑΦΙΟΖΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΕΦΡΩΝ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΤΣΕΚΑ [ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥΣ ] ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ [ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΩΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΝΕΦΡΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ] ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ,,,ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ.....ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΝΑΖΙΣΜΟΥ 1940- 44] ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ..... ΠΑΡΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ [ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Μ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ , ΧΩΡΙΑ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΥΤΩΝ....ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ [ ΚΑΛΟΦΑΓΩΜΕΝΟΙ ΚΑΛΟΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΑΥΤΟΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΑ'''ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ''' ΣΚΗΝΙΚΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΤΡΑΒΑΝΕ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ , ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΤΑΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ, ΑΛΑΧ ΟΥΑΚΜΠΑΡ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ]...ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΑΛΙ...ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΚΕΙ..ΕΕΕΕΕ....ΜΠΑΜΜ ΚΑΝΕΙ...ΑΥΤΟΚΑΡΦΩΘΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΑΡΕΥΟΥΝ......ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΓΙΝΟΝΤΕ ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ...ΔΕΝ ΠΟΛΥΑΝΗΣΥΧΟΥΝΕ ΟΜΩΣ...ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΡΙΑ [ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΡΟΥΜ [ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΡΑΒΟΦΩΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ]

 • Ανώνυμος 33338

  7 Απρ 2015

  ΝΑ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΡΟΛΟΣ...ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ , ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ '''''ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ'''''''' ......
  «Τσσε ντʼ Αθίνe ντʼ Αλαμάνe σούμε καπετάνeρ γιάνε
  σσούμε καπετάνeρ γιάνe πο, Μουσταμπεΐ ε βράνe
  Κουσσ ε βράου Μουσταμπεΐν τσσʼ ισσ νιε ιλλ γκα γκιάκου ίνε;
  Πο εβράου Καραϊσκάκη φακιεζίου, μουστάκ; ιγκλιάτε.
  «…μπερτeκόσα Λιβαδίσe βράου, ασσλάν é σσκιπeρίσe»
  ΚΛΑΙΤΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΑΡΧΗΓΟ ΣΑΣ ΤΟΝ ΜΟΥΣΤΑΦΑΜΠΕΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ [ ΑΣΛΑΝ Ε ΣΚΙΠΕΡΙΣΕ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ] ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΩΣ '''ΒΑΤΡΑΧΟ''' ΜΠΕΡΤΙΚΟΣΑ [ ΒΑΘΡΑΚΟΣ ΔΗΛΑΔΗ , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ] Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΝΙΚΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

 • Ανώνυμος 33323

  5 Απρ 2015

  Ομοιότητα ανδρικών παραδοδιακών φορεσιών βλάχων τής Ρουμανίας και τής Ελλάδας.
  ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ... ΑΛΛΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΣΧΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣ...ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ....

 • Ανώνυμος 33306

  5 Απρ 2015

  τα εκκλησιαστικα σαιτ παρουσιαζουν με περιφανια τη φουστανελα να εχει καταγωγη αρχαιοελληνικη
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΑ '''ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΚΑ''- ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΩΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΑΙΤ
  ΑΡΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ

 • Ανώνυμος 33123

  26 Μαρ 2015

  Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ [ ΠΡΑΓΜΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ] ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ [ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΕΜΑ .. ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ]
  ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ..ΟΙ ΡΟΥΜ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.....ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΡΑΒΙΣΤΗΚΑΝΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΤΗ ΛΕΞΗ ΡΩΜΙΟΣ

 • Ανώνυμος 33061

  26 Μαρ 2015

  ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ .......Οι επαγγελματίες προπαγανδιστές του χριστιανισμού, αλλά και άλλοι συνοδοιπόροι τους μας βομβαρδίζουν καθημερινώς από τα παράθυρα των τηλεοπτικών διαύλων, από εφημερίδες και περιοδικά και χαϊδεύουν τα αυτιά μας με τα υποτιθέμενα κηρύγματα αγάπης του Ιησού,
  ΝΑΙ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ.....ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΜΟΥ....ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΕΩΣ....ΚΛΠΚΛΠΚΛΠΚΛΠ .....ΤΙ ΠΑΡΑΚΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;;;;...ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΨΗ;;;;..ΚΑΙ ΤΙ ΕΡΕΒΟΣ;;;;;....ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ..ΤΣΟΥΟΥΟΥΠΠΠΠ...ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΙΛΑΝΕ...ΑΜ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ....ΑΑΑ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΣΚΑΙ ΟΟΟΟΛΗ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ''''ΨΕΥΤΟΘΡΗΣΚΕΙΑ''''.....'ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΩ...ΘΕΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΝΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΝΕ ΟΛΟ ΑΡΘΡΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ...ΕΛΕΟΟΟΣ...ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.....ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ....ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΡΩΜΙΟΥΣ.....ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ...ΑΠΕΛΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ''''''ΡΩΜΙΟΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ'''''' ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΡΙΣΤΙΑΝΟΙ....ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....
  ''ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ''-'''ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΚΟ''' ΜΕΤΩΠΟ
  '''''Ο ΑΠΟΛΛΩΝ'''''
  ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
  ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΤΕΚΤΟΝΕΣ , ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΟΥΣ , ΓΥΦΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ,
  ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΙΜΟΥΣ ΔΟΥΛΟΠΑΡΙΚΟΥΣ ΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ....ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ BAR CODE ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟΤΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΟ 666 [ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΥΧΑΙΟ...ΜΗΝ ΠΑΕΙ Ο ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΚΑΚΟ...ΕΙΠΑΜΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ]...ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ [ ΤΙ ΘΕΣ ΡΕ ΑΛΑΝΙ....ΝΑ ΚΑΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ;;;..ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ..ΠΟΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ;;;;...ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ...ΤΙ; ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ;;;;....ΕΙΣΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΣ...ΠΩΣ;;;;...ΤΗΣ ΕΕ;;..ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΕ ΛΙΓΟ....ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΕ...ΠΑΠΑΠΑ...ΑΛΗΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ , ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΑΚΑΜΑΤΗ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΙΟ ... ΠΡΙΝ ΠΙΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΜΕΝΗΣ ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΛΕΙΝΕΙΣ ΜΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ...ΟΥΣΤ
  ΡΩΜΙΟΙ ΛΙΓΑ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΣΑΣ....
  ΤΖΙΧΑΝΤ ΓΕΡΑ ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ
  ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
  ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ''''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''''
  ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...
  ΚΑΝΤΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  ΕΞΩ ΟΙ ΑΚΤΟΔΕΞΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
  ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ Η ΤΟ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟ
  Η ΤΟΝ ΤΖΑΦΡΕΙ ΜΙΝΕΙΚΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 • Ανώνυμος 32975

  23 Μαρ 2015

  ιδαιε ζευσ μονο που γραφεισ στα ελληνικα ειναι καμαρι σου..κι ας κανεις λαθη..ολοι κανουμε

 • Ανώνυμος 32700

  5 Μαρ 2015

  Ας έλθουμε τώρα στην Ελλάδα και στους λατινόφωνους πληθυσμούς και την προέλευση τους. Είναι σίγουρο πως στα ορεινά της Θεσσαλίας κατοικεί, τουλάχιστον απ' τον 10ο αιώνα, ένας πληθυσμός που χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο της Λατινικής. Ας δούμε μια πιθανή εξήγηση για την καταγωγή τους μέσα από ένα κείμενο που αναφέρεται σε γεγονότα του 13ου αιώνα. Θα ασχοληθούμε συγκεκριμένα με την μάχη της Πελαγονίας και τους αντιμαχόμενους στρατούς.
  Ένας απ' τους συμμετέχοντες στην μάχη της Πελαγονίας ήταν ο Ιωάννης Δούκας, νόθος γιός του Μιχαήλ Β' Δούκα που ήταν την εποχή εκείνη Δεσπότης της Ηπείρου. Γνωρίζουμε από πολλές πηγές πως ο στρατός που έφερε στην μάχη της Πελαγονίας ο Ιωάννης Δούκας ήταν οι Βλάχοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι την εποχή εκείνη είχαν συμπαραταχθεί με το Δεσποτάτο και τους "Ηπερώτες". Ας δούμε τώρα πως περιγράφει αυτούς τους Βλάχους ένας απ' τους ιστορικούς εκείνης της εποχής, ο ιστορικός Γεώργιος Παχυμέρης.
  Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από την έκδοση "De Georgii Pachymeris, De Michaele et Andronico Paleologis", έκδοση Βόννης 1835, Τόμος 1, σελίδα 83.
  "….τους γαρ το παλαιόν Έλληνας, ους Αχιλλεύς ήγε, Μεγαλοβλαχίτας καλών επεφέρετο…"
  Στο παραπάνω κείμενο οι αναφερόμενοι Μεγαλοβλαχίτες που συμμετείχαν στην μάχη της Πελαγονίας είναι φυσικά οι Βλάχοι της Θεσσαλίας. Και στα μάτια τουλάχιστον του Γεώργιου Παχυμέρη, τον 13ο αιώνα, οι Μεγαλοβλαχίτες ήταν Ελληνες και απόγονοι των ίδιων ανθρώπων που είχαν κάποτε πολεμήσει στο πλευρό του Αχιλλέα, παρ' όλη την λατινοφωνία τους (την οποία φυσικά ο Παχυμέρης θα πρέπει να γνώριζε).
  Τον 13ο αιώνα λοιπόν υπήρχε σίγουρα η παράδοση πως οι λατινόφωνοι Βλάχοι της Θεσσαλίας ήταν αυτόχθονες Ελληνες. Εκλατινισμένοι μεν, αλλά αυτόχθονες. Κι αυτό μάλλον είναι κι η αλήθεια για τους Βλάχους της Θεσσαλίας.....
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ [ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ......
  ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ
  ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΑ
  ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΦΡΑΓΚΙΑ

 • Ανώνυμος 32606

  3 Μαρ 2015

  ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΠΟΛΗ 35000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗ ΒΟΣΚΟΠΟΛΗ ΕΙΧΑΝ ΙΔΡΥΣΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ .....
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ '''ΕΛΛΗΝΕΣ'''[ΑΦΟΥ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ]
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ΠΟΥ '''ΜΑΣ ΕΙΠΕ'' ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ '''ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ'''....
  ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙ ΑΦΟΥ ΟΠΟΤΕ ΕΠΕΝΑΣΤΑΤΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ [ ΙΔΙΩΣ ΤΟ 1770 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΤΟ 1912] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΚΑΨΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ....ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ 2000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ......
  ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ[ ΕΛΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ]
  ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ[ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ]

 • Ανώνυμος 32565

  2 Μαρ 2015

  ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ [ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ] ΕΛΛΗΝΕΣ [ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ] ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟ 1821

  '''ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΔΗ'

  ΕΙΣ ΑΠΤΑΙΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ......

  ΑΡΧΑΙΕΣ ''''ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣΕΡΒΙΚΕΣ'''' ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΑΔΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΝ ΜΩΡΑΙΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΣΛΑΒΩΝ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ [ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΦΕΡΑΝΕ ΤΟΝ ΑΔΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΟΝΤΑ [ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ''''ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ'''' ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΣ '''''ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ''' ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ [ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΟΡΑΕΙ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.....ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ]

  ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΩΡΑΙΤΙΚΑ[ '''ΣΛΑΒΙΚΑ''' ΔΗΛΑΔΗ ]ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΣ ΑΠΤΑΙΣΤΟΝ ΣΛΑΒΙΚΗ ΟΠΩΣ....

  '''''''ΤΡΕΙΣ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΟΙ ΕΒΟΥΛΗΣΑΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΕΝΙΑ ΜΟΥ....

  ΓΙΕ Μ' ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΗ , ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑΣ ΚΛΩΝΑΡΙ''''

  ΤΟ ΕΒΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΔΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΣΛΑΒΟΙ ΠΟΥ ΒΙΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΕ ΤΟ '''ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ -ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΟ-ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ''''' ΒΥΖΑΝΤΙΟ....ΟΜΩΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.....Η ΣΛΑΒΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ''''ΚΑΘΙΚΙΑ'''' ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ....'''''ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ'''''' ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ....... ΠΟΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;;;;.....ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΩΡΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝΕ ΟΙ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.....

  ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΥΤΕ ΧΑΡΟΝΤΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΔΗΣ.....ΟΜΩΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ , Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΡΜΗ ΤΟΝ ΠΩΣΕΙΔΩΝΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΘΡΑ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ[ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ] ....ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟ....ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ .....ΤΗ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟ ΖΩΗ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΝΟΗΣΗ...

  ΣΕ ΤΟΝ ΣΥΡΤΟ ΧΟΡΟ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ...

  Ο χορός μνημονεύεται στην Επιγραφή του Επαμεινώνδα (στα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. ΚΩΠΑΙΔΑ), που βρέθηκε στη Βοιωτία

  Τας δε πατρίους πομπάς μεγάλας και την των συρτών πάτριον όρχησιν θεοσεβώς επετέλεσε

 • Ανώνυμος 32493

  28 Φεβ 2015

  τον καιρό του Ιουστινιανού[ 6οσ αιωνας ], τα αυτόχθονα αυτοκρατορικά στρατεύματα λατινοφωνούσαν. Ο ιστορικός της εποχής Θεοφύλακτος Σιμοκάττης, περιγράφοντας την εκστρατεία κατά των Αβάρων στη Θράκη, το 579-582, σημειώνει αποκαλυπτικά ότι η λατινική λαλιά ήταν η «πατρώα φωνή» των πολεμιστών. Το ίδιο επαναλαμβάνει ο Θεοφάνης:5
  Ο δε ακολουθών εταίρος εφώνει τη πατρώα φωνή «τόρνα, φράτερ, τόρνα» και ο μεν κύριος του ημιόνου την φωνήν ουκ ήσθετο, οι δε λαοί, ακούσαντες και τους πολεμίους επιστήναι αυτοίς υπονοήσαντες, εις φυγήν ετράπησαν «τόρνα, τόρνα» μεγίσταις φωναίς ανακράζοντες.ΑΡΑ Η ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΣ....ΜΟΝΟ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟ '''ΕΕΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝΕ''' ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝΕ ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

 • Ανώνυμος 32444

  28 Φεβ 2015

  ΙΣΑ ΙΣΑ ΤΟ ΟΤΙ ΟΜΙΛΟΥΣΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ [ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ '''''ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'''''ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ

 • Ανώνυμος 32442

  28 Φεβ 2015

  PARTE NA XETE TI EXOYN PEI ROYMANOI KAUHGHTES
  Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου I. Coteanu, διακηρύσσει μεταπολεμικά, το 1959, ότι: «…οι Έλληνες Βλάχοι ποτέ δεν είχαν συνείδηση ότι αποτελούσαν μέρος του Ρουμανικού λαού


  Ο Ρουμάνος Nicolae Jorga, σοφός ιστορικός ερευνητής, καθηγητής, ακαδημαϊκός, πολιτικός και λογοτέχνης έγραψε:1

  Από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, οι Βλάχοι ανήλθαν μέχρι τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
  Και τα έγραφε αυτά το 1905, όταν το νεαρό τότε κράτος της Ρουμανίας είχε αποδυθεί, με πακτωλούς χρημάτων, σε σχολές και εκκλησιές, σε ολόπλευρη προπαγάνδα για να πείσει τους –αμετάπειστους, όμως– Βλάχους της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου ότι «είναι Ρουμάνοι».
  OYST....ΕΘΝΙΚΙΑ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΩΝ

 • Ανώνυμος 32440

  28 Φεβ 2015

  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΜΙΝΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ....ΑΛΛΗ ΜΙΑ [ΑΝ] ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ
  ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΤΕΛΙΚΑ
  ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΟΦΩΡΙΟΥ.....ΡΕ ΟΥΣΤ

 • Ανώνυμος 32429

  28 Φεβ 2015

  Οι ίδιοι οι Βλάχοι δεν έχουν παραδόσεις οτι ήρθαν από κάποιο μέρος, και δεν διασώθηκαν στα τραγούδια τους διηγήσεις για κάποιο ρωμαίο στρατηγό, κάποιους προπάτορες, ή τα χλωρά λιβάδια κάποιας μακρυνής πατρίδας που έχασαν διωκόμενοι από Σλάβους. Από τα έθιμά τους, κάποια μοιάζουν με ελληνικά (π.χ. Καλικάντζαροι), και κάποια είναι ιδιαίτερα, όπως η απαγόρευση ανύπανδρων γυναικών να πηγαίνουν στην λειτουργία. Η παράδοση όλων των Βλάχων της Μακεδονίας που ρώτησε ο Weigand κατά το 1890 έδειχνε οτι ο τόπος αυτός ήταν η πατρογονική τους πατρίδα. Μετακινήσεις είχαν γίνει κατά την παραδοσιακή μνήμη, αλλά σε σχετικά μικρές αποστάσεις.

 • Ανώνυμος 32428

  28 Φεβ 2015

  Σαφή διάκριση ελλήνων - βλάχων κάνει ο τούρκος περιηγητής τού ιζ΄ αιώνα, Ελβιά Τσελεπή: Οι έλληνες είναι «καφίρ» (άπιστοι), οι βούλγαροι «φετζιρέ» (άσωτοι) και οι βλάχοι «νασαρά» (ναζωραίοι, δηλαδή χριστιανοί)».
  ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΛΑΟΓΡΑΦΟ-ΕΘΝΟΛΟΓΟ ΤΣΕΛΕΜΠΙ
  ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΩΡΑΙΟΙ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΝΩ ΛΕΕΙ ΟΙ ''''ΕΛΛΗΝΕΣ'''' ΑΠΙΣΤΟΙ [ ΑΡΑ ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ] .....ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ....... ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ......ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ''ΕΛΛΗΝΕΣ''' ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΟΙ....ΜΗΠΩ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ....Η ΜΗΠΩΣ ΑΘΕΟΙ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΕΣ.......ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΩΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΠΑΤΖΑ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ.....ΟΥΣΤ

 • Ανώνυμος 30873

  25 Δεκ 2014

  Μπράβο ρε φιλαράκο. Το δικό μου συγκεκριμένο δάκτυλο είναι στο ίδιο μήκος με το μεγάλο. Εγώ είμαι ο Ελβετός υπήκοος ή εσύ έχεις άσχημο πόδι;

 • Ανώνυμος 30840

  25 Δεκ 2014

  Διευκρινηση....
  Αλανθαστο χαρακτηριστικο της Ελληνικης φυλης ειναι το λεγομενο Μorton's toe...Δηλ. το λεγομενο και Greek foot κατα το οποιο το δευτερο δακτυλο στο ποδι ειναι μακρυτερο απο το πρωτο και τα υπολοιπα μειουμενα σε μεγεθος κατα τροπον ωστε να σχηματιζεται ενα τριγωνο με κορυφη το δευτερο. Παρατηρειται σε ολα τα αρχαια αγαλματα. Οποιος εχει κατι τετοιο ειναι επιστημονικα αποδεδιγμενο οτι εχει Ελληνικα γονιδια. Αν δεν το εχει ομως δεν σημαινει οτι δεν εχει...! Ετσι αν σε ενα δειγμα ενα 35 % παρουσιαζεται τοτε τουλαχιστον το διπλασιο ποσοστο εχει Ελληνικα γονιδια αλλα δεν εμφανιζεται το χαρακτηριστικο αυτο....
  Οσοι Βλαχοι....ψαχτητε!!!
  ΙΔΑΙΟΣ ΖΕΥΣ

 • Ανώνυμος 30839

  25 Δεκ 2014

  Μια διευκρινιση...Η ριζα -αρ- οπως πολλοι γνωριζουν σημαινει γη δηλ. κατι σαν το Αγγλικο -land-...π.χ. Αρ-μενια, Αρ-αβια, Αρ-αβωνια (απ' οπου προερχεται το Αρ-βανιτης, Αρ-βιλα κ.α.
  Αλλα και Αρειος δηλ ντοπιος που΄? μα εκει που ομιλειται η γλωσσα αυτη δηλ. στον Αιγαιακο χωρο....
  Ζητω επισης συγγνωμη για τα ορθογραφικα λαθη που καποιοι θα διαπιστωσουν αλλα οταν γραφω στο πληκτρολογιο εχω δυσκολια στην ορθη γραφη...
  ΙΔΑΙΟΣ ΖΕΥΣ

 • Ανώνυμος 30838

  25 Δεκ 2014

  Διορθωση...Ζητω συγγνωμη...
  Στην πρωτη παραγραφο το σωστο ειναι...."Ημιση αληθεια ειναι πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ απο το ψεμα....
  Συγγνωμη και παλι...
  ΙΔΑΙΟΣ ΖΕΥΣ

 • Ανώνυμος 30837

  25 Δεκ 2014

  Συνεχεια στο Προηγουμενο....
  Πολλα παραδοσιακα τραγουδια τους ειναι ΜΟΝΟ Ελληνικα οπως νανουρισματα και αλλα και μεταδιδονται απο γενεα σε γενεα απο στομα σε στομα και τραγουδιουνται απο τις μητερες και τις γιαγιαδες στα μωρα επειδη τα τραγουδουσαν και σε αυτους οι μαμαδες και οι γιαγιαδες αν και δεν καταλαβαινουν το νοημα! Υπαρχουν καταγραμμενα τετοια τραγουδια....Ιερα τραγουδια θα ελεγα εγω!
  Κατοπιν τουτων...
  Πολλοι θελουν να οικιοποιηθουν την μειονοτητα αυτη στα Βαλκανια με πρωτη και καλυτερη την δηθεν "Μακεδονια". Προσπαθουν με διαφορους τροπους να καμουν τους Βλαχους της Ρουμανιας να πιστεψουν οτι ειναι δικη τους μειονοτητα, προσπαθουν να προξενησουν προβλημα μειονοτικο στην Ελλαδα, και ολα αυτα βασιζονται στην αγνοια των ιδιων των Βλαχων, στις πολιτικες σκοπιμοτητες που συνηθως θυματα τους ειναι οι ιδιες οι μειονοτητες, και στην αδιαφορια του εγκληματικα προδοτικου διαχρονικα εναντιον των Ελληνικων δικαιων και συμφεροντων Ελληνικου κρατους, δηλ. των εγκαθετων που κατα εποχες το κυβερνουν, εξυπηρετωντας τα συμφεροντα οχι της Ελλαδος και των Ελληνων αλλα των ανθελληνων αφεντικων τους.

  ΙΔΑΙΟΣ ΖΕΥΣ

 • Ανώνυμος 30836

  25 Δεκ 2014

  Κυριοι
  Ειστε οχι μονο ανιστοριτοι αλλα και επικινδυνοι ημιμαθεις. Ως γνωστον οι ημιμαθεις ειναι πολυ πιο ακινδυνοι απο τους αμαθεις οπως και οτι η μιση αληθεια ειναι πολυ περισσοτερο πιο ακινδυνη απο το ψεμα.
  Οταν ο Πτολεμαιος ο Σωτηρ εγινε Βασιλεας της Αγυπτου, παραχωρησε τιμαρια στους βετερανους του στρατου του Μ. Αλεξανδρου που τον ακολουθησαν στην Νοτια πλευρα του κρατους του. Η υποχρεωση τους ηταν να ειδοποιουν την κεντρικη διοικηση οταν αντιλαμβανονται κινησεις των ηθαγενων δηλ. των Αραβων οπως θα λεγονταν αργοτερα και ετοιμασιες για επιδρομες και η αμυνα στην περιπτωση που ο στρατος αργουσε να επισπευσει. Αυτοι ονομαστηκαν "Ακρητες" απο την μια μερια και "Ουάλαχ" απο την αλλη....Ως γνωστον τοις πασει ο θεσμος των Ακρητων κατα το ως ανω προτυπο διατηρηθηκε απο την Ρωμαικη Αυτοκρατορια και απο τη Βυζαντινη στη συνεχεια.
  Στην ονομασια τους απο τους Αραβες σαν "Ουαλαχ" οφειλουν το ονομα τους οι Φελαχοι της Σαχαρας, οι Ουαλοι της Αγγλιας, και οι Βλαχοι η Βαλάχοι οπως τους ονομαζουν στην Ρουμανια και την περιοχη οπου κατοικουν (-σαν) Βαλαχία.. Δηλ. το συγουρο ειναι οτι το ονομα τους σαν εθνοτητας οπως ειναι γνωστο δεν αποτελει εθνικο προσδιορισμο αλλα ιδιοτητα που δειχνει οτι ηταν φρουροι των συνορων της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας. Εξ αλλου δεν αποκαλουνται μεταξυ τους Βλαχοι αλλα Αρειμανιοι Δηλ. Αρειοι Δηλ. εντοπιοι και η ριζα -αρ- στο ονομα τους και την προελληνικη καταγωγη τους δηλ. την Προκατακλησμιαια προελευση τους, οταν για να γλυτωσουν οσοι εγλυτωσαν επειασαν τα βουνα και για να επιβιωσουν ασχοληθηκαν με την κτηνοτροφια των Αιγων (Αιγαιις-Αιγαιο) και των προβατων...Μεχρι που επιστρατευτηκαν απο τους Ρωμαιους κατα την καταληψη του Ελλαδικου χωρου απ αυτους και τους εστειλαν οπως κανουν ολα τα καθεστωτα με τους αντικαθεστωτικους να φυλαγουν τα συνορα του κρατους στην Δακια....
  Ηταν λαθος του Ελ. Βενιζελου να αποδεχθει δικαιωμα της Ρουμανιας στην συνθηκη του Βουκουρεστιου το 1913 να ενδιαφερεται για τις μειονοτητες των Βλαχων στα Βαλκανια σαν να ειναι δικες της, ομως πολλα απο τα στοιχεια που αναφερονται στην καταγωγη τους δεν ηταν τοτε γνωστα.Απο τοτε μεχρι σημερα πολλες εμπεριστατομενες μελετες δειχνουν οτι οι ονομαζομενοι σημερα Βλαχοι ειναι Ελληνες προερχομενοι απο τον κεντρικο Ελλαδικο χωρο. Η γλωσσα τους σαν οικοδομημα εχει βαση την Αρχαια Ελληνικη με πολλες προσμηξεις βασικα Λατινογενεις. Ο τροπος εκφρασης και συνταξης παραμενει κατα βασην ιδιος με την Ελληνικη Γλωσσα, παρα τις φθαρμενες Ελληνικες λεξεις και τις ξενες.

  ΙΔΑΙΟΣ ΖΕΥΣ

 • Ανώνυμος 29618

  7 Σεπ 2014

  Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου, να συμπληρώσω ότι: 1.Βλάχος σημαίνει ο Λατινόφωνος, πιθανότατα εκ της Γερμανικής, οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως Αρμάνοι, δηλαδή Ρωμαίοι πολίτες ή πολύ απλά Ρωμιοί ή μήπως και οι Ρωμιοί της Πόλης κατάγονται από την Ρουμανία? Αυτό σε περίπτωση που κάποιος συνδέσει την Μολδοβλαχία .
  2.Όσον αφορά της φορεσιές, είναι κοινές της Βαλκανικής εκτός αν Έλληνες, Αλβανοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σλάβοι έχουμε κοινή καταγωγή.(δείξτε δίπλα στους Ρουμάνους έναν Σέρβο ή Αλβανό και μάλλον θα έχουν περισσότερες ομοιότητες).
  3.Για τη μουσική των δύο λαών δεν χωρά σχολιασμού ο Χατζιδάκις με τους IRONN MAIDEN, περισσότερη σχέση έχει(ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω )
  4. Μήπως το "Η Ρωμανία αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο" των Ποντιακών συλλόγων αναφέρεται στον Βλαντ τον ΙΙΙ, τον γνωστό σε όλους Δράκουλα?
  5.Τρικυμία εν κρανίω.

 • Ανώνυμος 29617

  7 Σεπ 2014

  Από που να αρχίσω και που να τελειώσω:
  1.Στην Βλάχικη διάλεκτο, η οποία είναι δημώδης λατινική, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη δακικής προελεύσεως.(εν αντιθέσει με την ρουμανική=λατινικά με δάκικα στοιχεία, λόγω της καταγωγής τους,δηλ. εκλατινισμένοι δάκοι).
  2.Επίσημη γλώσσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εως τον 6ο αιώνα μ.Χ. είναι η λατινική και μετέπειτα η ελληνική.
  3.Πολλές βλάχικες κοινότητες βρίσκονται πλησίον της Εγνατίας Οδού, με ότι αυτό συνεπάγεται.(π.χ. κάτοικοι των σημερινών νησιών ομιλούν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά αγγλικά, λόγω της εργασίας τους στον τουριστικό τομέα).
  Συνεπώς η Βλάχοι είναι εκλατινισμένοι στην γλώσσα μεν, Έλληνες στην καταγωγή (ιθαγενείς) δε.
  Υ.Γ.1. Οι σχέση των Βλάχων με τους Ρουμάνους προσομοιάζει με την σχέση των Ινδιάνων της Αμερικής που ομιλούν την Αγγλική, με τους Αβορίγινες (ιθαγενείς) της Αυστραλίας που και αυτοί επίσης ομιλούν την Αγγλική, καθώς και οι δύο άνηκαν στην ίδια Αυτοκρατορία.
  Υ.Γ.2. Επίσης το Βλάχικο συντακτικό και γραμματική παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την αρχαία ελληνική, που σημαίνει ότι μιλούσαν πρότερα την ελληνική και μαθαίνοντας την λατινική την προσάρμοσαν στην μητρική τους γλώσσα .
  Υ.Γ.3 Η λογική του ιστότοπού σας είναι αντιεπιστημονική και διέπεται της λογικής ο αστυνόμος είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνόμος είναι μπουζούκι.

 • Ανώνυμος 29593

  1 Σεπ 2014

  γραψε κι ενα αρθρο απο που καταγονται οι αρχαιοι ελληνες
  ειμαι σιγουρους οτι θα βρεις οτι καταγονται απο τους βλαχους!