ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

Ο προ-κολομβιανός
αποικισμός της Αμερικής
από τους Βίκινγκς


IMAGE DESCRIPTIONΓια αιώνες υπήρχε αντιπαράθεση μεταξύ των ιστορικών για το ποιος ευρωπαίος εξερευνητής πάτησε πρώτος στην Βόρεια Αμερική.

Οι περισσότεροι το αποδίδουν στον Κολόμβο, ο οποίος έφτασε στις Μπαχάμες το 1492. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτό.

Σύμφωνα με κάποια σκανδιναβικά κείμενα του 14ου αιώνα, το έτος περίπου 1.000 μ.Χ., ναυτικοί έφυγαν από τη Γροιλανδία και κάποια στιγμή συνάντησαν μια αχανή, αχαρτογράφητη έκταση.

Αρχηγός του ήταν ο γενναίος Bίκινγκ ναυτικός Leif Erikson, ο οποίος ξεκίνησε για να επαληθεύσει τις φήμες για στεριά στα δυτικά.

Λέγεται, ότι έφτασε σε μια γη αφθονίας, ότι έφτιαξε καταυλισμό εκεί και ονόμασε τον τόπο Vinland (Βάινλαντ).


Η ιστορία λέει ακόμα, ότι υπήρξαν διενέξεις μεταξύ των σκανδιναβών και των αυτόχθονων Ινδιάνων στο Vinland κι ότι οι Βίκινγκς σκότωσαν μερικούς από αυτούς. Κάποιος, που κατάφερε να διαφύγει, γύρισε με ενισχύσεις και τελικά νίκησαν τους Βίκινγκς.

Σύμφωνα με το θρύλο, οι Βίκινγκς γύρισαν στη Γροιλανδία.


Ο Leif Erikson ανακαλύπτει την Αμερική (Christian Krogh, 1893).
Ανακατασκευή καλύβας σιδηρουργού των Βίκινγκς (Καναδάς).

Για χρόνια, πολλοί ιστορικοί θεωρούσαν τη σκανδιναβική ιστορία μύθο. Αλλά το 1950, μία ανασκαφή σε καταυλισμό των Βίκινγκς στη Γροιλανδία έφερε στο φως κάτι, που άλλαξε τα πάντα.

Ανάμεσα στα συνηθισμένα αντικείμενα των Βίκινγκς βρέθηκαν αιχμές βελών από χαλαζίτη. Επρόκειτο για ανακάλυψη-βόμβα. Οι μόνοι που είχαν τέτοια εργαλεία ήταν οι αυτόχθονες της Βόρειας Αμερικής, οι οποίοι όμως, δεν ήταν ναυτικοί.

Αφού λοιπόν βρέθηκε ινδιάνικο βέλος στη Γροιλανδία, πρέπει να το έφεραν οι Βίκινγκς από τη Βόρεια Αμερική. Οπότε, ίσως ήταν αληθινή η ιστορία του Leif Erikson, τελικά.L'Anse aux Meadows, Newfoundland, Καναδάς.
Μια από τις σημαντικότερες περιοχές, όπου είχαν εγκατασταθεί οι Βίκινγκς στη Βόρεια Αμερική.IMAGE DESCRIPTIONIMAGE DESCRIPTIONΤο 1953, ένα ζευγάρι νορβηγών εξερευνητών ξεκίνησε να αποδείξει ότι το έπος του Leif Erikson ήταν αληθινό. Λέγονταν Helge και Anne Ingstad.

Ο Helge ήταν εξερευνητής, άνθρωπος της περιπέτειας. Η Anne είχε σπουδάσει Αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Όσλο. Ξεκίνησαν την έρευνα από το όνομα της θρυλικής τοποθεσίας: Vinland. Στα αρχαία σκανδιναβικά σημαίνει γη του κρασιού, οπότε, ίσως υπήρχαν πολλά σταφύλια εκεί όπου αποίκησε ο Leif Erikson.

Οι Ingstad άρχισαν να εξερευνούν τις ακτές νότια της Μασαχουσέτης, όπου φυτρώνουν σταφύλια, αλλά χωρίς επιτυχία. Η δοκιμασία τους ήταν τεράστια. Δύο άτομα χτένιζαν τη Βόρεια Αμερική για να βρουν ένα μικροσκοπικό καταυλισμό.

Αλλά τότε βρήκαν ένα στοιχείο, το οποίο ανέτρεψε εντελώς την έρευνα. Κάτι τόσο μικρό θα άλλαζε τα πάντα.

Ο Helge και η Anne έψαχναν καιρό σημεία όπου φύτρωναν σταφύλια.

Αλλά μετά έμαθαν ότι το Βάιλαντ προφέρεται επίσης και Βίνλαντ. Με αυτή την προφορά το vin σημαίνει λιβάδι. Οι δύο λέξεις είναι παρόμοιες, αλλά με πολύ διαφορετικό νόημα.


IMAGE DESCRIPTIONΑυτό σήμαινε ότι ο Helge και η Anne δεν θα έψαχναν μόνο για σταφύλια. Οι Ingstad διεύρυναν την αποστολή κι εξερεύνησαν πιο βόρεια, μέχρι τον Καναδά.

Αυτό απέδωσε καρπούς. Βρήκαν σε ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι, στο Newfoundland, μια πράσινη έκταση γεμάτη ασυνήθιστους λοφίσκους. Κατάλαβαν αμέσως ότι ήταν κάτι σημαντικό. Ήταν στοιχεία παλιού καταυλισμού.

Όταν έκαναν ανασκαφές, οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν.

IMAGE DESCRIPTIONΑυτό που βρήκαν ήταν απίστευτο. Ανακάλυψαν τα ερείπια οκτώ κτιρίων.

Η χρονολόγηση με άνθρακα τα τοποθέτησε γύρω στα 990 με 1050. Ταίριαζε ακριβώς με το έπος των Βίκινγκς.

Το χώμα ήταν γεμάτο πριτσίνια, πίρους από κόκαλα, μέχρι και σκαλισμένα ξύλα.

Αλλά μια ακόμα ανακάλυψη έκλεισε οριστικά την υπόθεση. Βρήκαν στοιχεία τήξης σιδήρου.

Η σφυρηλάτηση σιδήρου ήταν ικανότητα των Βίκινγκς, παντελώς άγνωστη στους αυτόχθονες Ινδιάνους.

Μετά από αιώνες αβεβαιότητας. αυτό αποτέλεσε καταληκτική απόδειξη ότι οι Βίκινγκς είχαν καταυλισμό στη Βόρεια Αμερική πεντακόσια χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο.


Η αποδεκτή εκδοχή της Ιστορίας ανατράπηκε.


Ανακατασκευή οικισμού Βίκινγκς στην περιοχή L’Anse Aux Meadows, Newfoundland στον Καναδά.


Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές ακόμα έρευνες, που επιβεβαίωσαν πλήρως το ζεύγος Ingstad.

Το 1978 το σημείο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.