ΠΑΡΑΣΙΤΑ
ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα

Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ. Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Ο εβραίος ιστορικός Shlomo Sand αποφαίνεται, ότι οι σύγχρονοι ιστορικοί μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν για πολλούς και διάφορους λόγους:
 
«Αναμφίβολα, η προσωπική εμπειρία μπορεί να επηρεάσει έναν ιστορικό στην επιλογή ερευνητικού θέματος, πιθανώς περισσότερο απ΄ό,τι έναν μαθηματικό ή έναν φυσικό. Αλλά θα ήταν λάθος να υποθέσουμε, ότι η προσωπική εμπειρία κυριαρχεί στη διαδικασία και τη μέθοδο εργασίας του ιστορικού.

»Μερικές φορές μια γενναιόδωρη χορηγία καθοδηγεί τον ερευνητή σ΄έναν συγκεκριμένο τομέα. Άλλες φορές, αν και λιγότερο συχνά, νέα ευρήματα έρχονται στην επιφάνεια και υποχρεώνουν τον ερευνητή ν΄ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση.

»Εν τω μεταξύ, ό,τι κι αν ήταν αυτό, που αρχικά κινητοποίησε τον ερευνητή ως προς τα κεντρικά θέματα, με τα οποία θ΄ασχοληθεί, εξακολουθεί ν΄απασχολεί το μυαλό του. Και άλλοι παράγοντες, επίσης, βοηθούν στη διαμόρφωση οποιασδήποτε διανοητικής προσπάθειας.
 

 
Shlomo Sand
σύγχρονος εβραίος ιστορικός
 
 
»Πάνω απ' όλους αυτούς τους παράγοντες βρίσκεται το γεγονός, ότι ο ιστορικός, όπως τα υπόλοιπα μέλη μιας κοινωνίας, επισωρεύει στρώματα συλλογικής μνήμης πολύ πριν γίνει ερευνητής. Καθένας από εμάς έχει αφομοιώσει πολλαπλές αφηγήσεις, που διαμορφώθηκαν από παρελθοντικούς ιδεολογικούς αγώνες. Μαθήματα Ιστορίας και Αγωγής του Πολίτη, το εκπαιδευτικό σύστημα, εθνικές εορτές κι επέτειοι, δημόσιες τελετές ─ ποικίλες σφαίρες μνήμης συνασπίζονται σ΄ένα φανταστικό σύμπαν, που αντιπροσωπεύει το παρελθόν, και το οποίο διαμορφώνεται πολύ πριν το άτομο αποκτήσει τα εργαλείο της κριτικής σκέψης.

»Μέχρι να φτάσει η εποχή, που ο ιστορικός θα κάνει τα πρώτα βήματα της καριέρας του και θ΄αρχίσει να κατανοεί το ξεδίπλωμα του χρόνου, το αχανές σύμπαν της πολιτισμικά κατασκευασμένης «αλήθειας» έχει εγκατασταθεί στο μυαλό του, και οι σκέψεις δεν μπορούν παρά να περνούν μέσα από αυτό. Έτσι, ο ιστορικός είναι το ψυχολογικό και πολιτισμικό προϊόν όχι μόνο των προσωπικών εμπειριών του, αλλά και της ενσταλαγμένης μνήμης». (Βλ. «Πώς επινοήθηκαν οι εβραίοι», έκδ. «Πανδώρα books», Αθήνα, 2012, σελ. 24-25).

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια της κίβδηλης ιστορικής συγγραφής από ποικίλους ιστορικούς, οι οποίοι άλλοτε εποφθαλμιούν πτυχία, άλλοτε ακαδημαϊκές κι άλλοτε πολιτικές θέσεις ή επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα ρεύμα θαυμαστών, που θα αγοράσει τα βιβλία τους, γράφουν την Ιστορία όχι όπως πραγματικά είναι, αλλά όπως συμφέρει την εκάστοτε εξουσία και την ιδεολογία που πρεσβεύει.

Αυτό, στο παράδειγμα της Ελλάδας, γίνεται από τη δημιουργία τους κράτους μέχρι και σήμερα. Όλοι όσοι έγραψαν την Ιστορία, οι ιστορικοί, αλλά και συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές κ.λπ. ήταν όλοι βολεμένοι σε δημόσιες θέσεις, κυβερνητικούς και ακαδημαϊκούς θώκους κι έγραψαν ό,τι έπρεπε για να δημιουργήσουν στην αρχή και να ενδυναμώσουν αργότερα, το εκκολαπτόμενο τότε, εθνικό φαντασιακό μας.


Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του λυρικού ποιητή Αρ. Βαλαωρίτη, ο οποίος έπλεκε το εγκώμιο των εξεγερμένων ρωμιών του ʼ21 από το ασφαλές έδαφος της αγγλοκρατούμενης Λευκάδας. Ο μεγαλοαστός αυτός ποιητής, όντας μάλιστα ιδιοκτήτης της νήσου Μαδουρής, που βρίσκεται απέναντι από το Νυδρί και παραπλεύρως του Σκορπιού, διέμενε σε πολυτελή βίλα. Καλλιεργώντας με την ποίηση και συγγραφή του το εθνικό φαντασιακό των ρωμιών εκλέχτηκε βουλευτής αρχικά στην Ιόνιο Βουλή και κατόπιν στο νέο κράτος.

Άλλο παράδειγμα είναι ο Κ. Παπαρρηγόπουλος, ο οποίος, ταγμένος στην εθνική ιδέα συνέδεσε το απώτατο παρελθόν του ελλαδικού χώρου με το αρβανιτοβλάχικο κ.λπ. παρόν της εποχής του, μέσω του Βυζαντίου. Το κράτος τον αντάμειψε και τον έκανε πρύτανη, ενώ από το κατεστημένο της Ρωμιοσύνης θεωρείται σήμερα ο «πατέρας» της εθνικής μας ιστοριογραφίας.

Με το ίδιο σκεπτικό δεν μπορούμε να φανταστούμε, ότι κάποιος σύγχρονος πρύτανης του πανεπιστημίου της Π.Γ.Δ.Μ., μπορεί να έχει αντίθετη ιδεολογία από τη βασική πολιτική γραμμή της ηγεσίας της χώρας του. Όταν κάποιοι υπεύθυνοι προσέγγισαν τον φιλόσοφο Σπινόζα, για να του προτείνουν να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου, εκείνος αρνήθηκε τη θέση δίνοντάς τους την εξής απάντηση: «Οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, περιορίζει την ελευθερία της σκέψης».

Καθ' όμοιο τρόπο και ο Κ. Παπαρρηγόπουλος, αν δεν είχε γράψει αυτά που έγραψε, αλλά τα αντίθετα, δεν θα γινόταν πρύτανης.
 
 


Διόδωρος Σικελιώτης
(1ος αι. π.Χ.─1ος αι. μ.Χ.)
 
Μέσα σε αυτή τη σύγχυση που υπάρχει, ο κάθε λαός διεκδικεί για τον εαυτό του τα ηνία του παγκόσμιου πολιτισμού και κάθε ένας νομίζει, ότι είναι το κέντρο του κόσμου.

Αυτό, ήδη από τα αρχαία χρόνια το είχε διαπιστώσει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο οποίος γράφει στο πρώτο βιβλίο της «Ιστορικής Βιβλιοθήκης» του:

«Σχετικά με το ποιοι ήταν οι πρώτοι βασιλείς, ούτε εμείς έχουμε κάτι να πούμε ούτε συμφωνούμε με τους ιστορικούς, που δηλώνουν, ότι γνωρίζουν, διότι είναι αδύνατο η ανακάλυψη της γραφής να είναι τόσο παλιά όσο η εποχή των πρώτων βασιλέων.


»Ακόμη όμως κι αν κάποιος ισχυρισθεί, ότι υπήρξε τόσο παλιά, είναι φανερό, ότι η τάξη των ιστοριογράφων φαίνεται πως εμφανίστηκε εντελώς πρόσφατα στην κοινωνία.

 
»Όσο για την αρχαιότητα του ανθρώπινου γένους, όχι μόνο οι έλληνες αλλά και πολλοί βάρβαροι διεκδικούν για τον εαυτό τους την προτεραιότητα ισχυριζόμενοι, ότι είναι αυτόχθονες κι ότι πρώτοι αυτοί απ' όλους τους ανθρώπους έγιναν οι εφευρέτες των τεχνών, που είναι χρήσιμες στη ζωή του ανθρώπου και πως μόνο τα γεγονότα της δικής τους ιστορίας καταγράφτηκαν από τα πολύ παλαιά χρόνια.

»Εμείς βέβαια, δεν θα επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την αρχαιότητα του κάθε λαού ούτε ποιος λαός προηγείται των άλλων σε παλαιότητα και πόσο, αλλά θα αναγράψουμε περιληπτικά τα όσα λέει κάθε λαός για την αρχαιότητα του και τα πρώτα γεγονότα της ιστορίας του έχοντας πάντα κατά νου τη συμμετρία του έργου». (9, 2).


Άρα βλέπουμε, ότι ο εθνικισμός ─σύμφωνα με το σύγχρονο όρο─ είναι ήδη εντοπισμένος από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη από τα αρχαία χρόνια. Κι εκτός του ότι είναι ένα βεβαιωμένο ψέμα, είναι κι ένα πολιτικό εργαλείο, που οδήγησε τον θεωρητικό Ernest Gellner να αποφανεί, ότι: «είναι ο εθνικισμός, που γέννησε τα έθνη κι όχι το αντίστροφο».

 
Δανειστήκαμε πριν τα λόγια ενός σύγχρονου εβραίου κι ενός αρχαίου έλληνα ιστορικού. Με τη γραμμή αυτών των δύο συμπίπτει κι ένας μεγάλος άραβας ιστορικός του 14ου αιώνα, ο οποίος θεωρείται ως ο αντίστοιχος Θουκυδίδης των αράβων, ο Ibn Khaldun, ο οποίος γράφει:

«Οι μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι του Ισλάμ, αυτά τα παράσιτα της Ιστορίας, κάλυψαν τα γεγονότα των καιρών συγκεντρώνοντάς τα, καταγράφοντάς τα, αποθηκεύοντάς τα κι αναδεικνύοντάς τα με ψεύδη, που τα φαντάστηκαν και διακοσμώντας τα με εμβόλιμες ιστοριούλες και ανίσχυρες αναφορές, που συνέθεσαν οι ίδιοι και τοποθέτησαν στις σελίδες τους.

»Και απαίτησαν αυτά τα γραπτά, πολλοί από τους μετέπειτα ιστορικούς, και μας τα μετέφεραν όπως τα άκουσαν και δεν σχολίασαν τα αίτια των γεγονότων και των καταστάσεων και δεν πρόσεξαν ούτε αρνήθηκαν τις αναπόδεικτες αναφορές ούτε τις απέβαλαν, επειδή δεν ασχολήθηκαν με την επαλήθευσή τους, επειδή η πρόθεσή τους για βελτίωση ήταν συνήθως πολύ αδύναμη.
 


Ibn Khaldun
άραβας ιστορικός (14ος αιώνας)

 
»Η πλάνη είναι εραστής των ειδήσεων. Η μίμηση είναι πανάρχαια συνήθεια, που ακολουθεί τον άνθρωπο. Ο παρασιτισμός της τέχνης είναι πλατύς και μακρύς και το λιβάνι της άγνοιας των ανθρώπων ένα βαρύ και δυσβάστακτο φορτίο, επειδή το δίκαιο δεν εδραίωσε την εξουσία του και το ψεύδος βάλλει με τα φλογισμένα βλήματα του Σατανά την αναζήτηση της αλήθειας. Ο αντιγραφέας μόνο αντιγράφει ό,τι του υπαγορεύουν, αλλά ο νους είναι που αναγνωρίζει το σωστό και βλέπει τη γνώση να λάμπει στις σωστές σελίδες».
 
 

 
Γιάνης Κορδάτος (1891─1961)
νομικός, κοινωνιολόγος,
πολιτικός, ιστορικός


Παρατηρούμε, ότι και ο άραβας ιστορικός ─ως γνήσιος επιστήμονας─ αμφισβητεί τη γνώση, που έπεσε στα χέρια του και που αναπτερώνει το «εθνικό» φρόνημα των αράβων της εποχής του και βεβαιώνει, ότι μέσα σε αυτή τη γνώση υπάρχουν ψεύδη και παραμύθια.

Τέλος, και ο Γιάνης Κορδάτος παραδέχεται με αυστηρότητα και με δόση αυτοκριτικής, ότι:

«Όταν φορούμε ψευτοαριστερές παρωπίδες, τότε βγάζουμε ορισμένους θεωρητικούς φετφάδες...


»
Βγάζουμε τα συμπεράσματα που μας συμφέρουν στις πολιτικές μας επιδιώξεις. Αυτό όμως, δεν είναι ούτε ιστορική έρευνα, ούτε Ιστορία. Είναι παραχάραξη της Ιστορίας και οι ιστορικοί αυτής της σχολής είναι κομπογιαννίτες
». (Βλ. «Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας», τόμ. Γʼ, κεφ. 8).
 
 

Ο Κώστας Μίχος (γεν. Αθήνα, 1978) σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ζωγραφική στη Σχολή Βακαλό.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


37 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 38436

  1 Μαΐ 2016

  36506 Δηλαδή σαν λέξη ας πούμε ότι το φιλότιμο μόνο στα Ελληνικά υπάρχει. Πιστεύεις πως δεν υπάρχουν σε άλλους λαούς φιλότιμοι άνθρωποι; Άντε καλά, για να μην σου το χαλάσω, οι σημερινοί Έλληνες είσαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, είσαστε καλόψυχοι, φιλότιμοι, πάντα αδικιμένοι απο τους άλους λαούς, σας χρωστάει όλος ο πλανήτης την ύπαρξη του, σαν ζηλέβουν οι ξένοι κτλ.

 • Ανώνυμος 36726

  20 Ιαν 2016


  36506 IQ ραδικιού.

 • Ανώνυμος 36520

  13 Ιαν 2016

  Εγώ που νόμιζα ότι καταγομαι από τους Ελ τους ηρωικούς προγόνους των Ελλήνων, που αποίκησαν τη Γη πριν από 24.000.000 χρόνια, κάτι τύπους που απεικονιζονται μόνο προφίλ με τα σουρρίαλ μεγάλα μόρια σε κρασοκανάτες 3000 ετων.

  Κρίμα που μαθαίνω ότι καταστράφηκαν οι θρυληκοί Ελληνες από τα βαλκανικά αλβανοβουλγαροσλαβικά ορκ και τους τουρκομογγόλους της Μόρντορ...

  Είναι δυνατόν το κρατικοδίαιτο κηφηναριό να μας δίδάσκει πλαστή ιστορία;

  Πιο πιθανό μου φένεται είναι να προσπαθεί να σβήσει την ενδοξη ιστορία μας και τα εθνικά ιδεώδη μας το πολυεθνικό ιμπεριαλιστικό σύστημα της Δύσης των Εβραίων, Μασώνων, Σαξώνων και Σαξοφώνων.

 • Ανώνυμος 36511

  13 Ιαν 2016

  γιατι ειναι αθεραπευτα ΧΙΜΠΡΑΗΜ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ με την θρησκοληψια του να σκοτωνει τους απιστους.
  εψαξες πολυ να τον βρεις λαζαρε;;

 • Ανώνυμος 36506

  13 Ιαν 2016

  Φυσικό είναι ο λαός που τελειοποίησε την επικοινωνία δια του λόγου, να έχει και λέξεις όπως παιδοφιλία. Ισχυρίστηκα ποτέ πως δεν υπήρχαν παιδόφιλοι στην αραιότητα; Τον Σωκράτη γιατί τον καταδίκασαν; Τι θες να πεις μ'αυτό; Για βρες μου όμως μια ανάλογη λέξη, από λαούς που εσύ θεωρείς κορυφαίους, που να εξηγεί μονολεκτικά τη λέξη "φιλότιμο". Αφού βρε Bielidopoule ψάχνεις να βρεις εναγωνίως κάτι που να μειώνει την ελληνική γλώσσα, γιατί την χρησιμοποιείς;

 • Bielidopoulos

  13 Ιαν 2016

  ~
  Διογένη άσε δεν σε συμφέρει. Αν πάρουμε λέξεις που είναι ελληνικές όπως παιδοφιλία.

 • Ανώνυμος 36454

  11 Ιαν 2016

  Το ότι κατά καιρούς διάφορα φασιστοειδή μορφώματα έκαναν αισχρή χρήση αρχαίων συμβόλων και εννοιών, αυτό δε συνεπάγεται πως όλοι οι αρχαιολάτρες είναι φασίστες. Μόνο και μόνο η εξίσωση και η ισοπέδωση αυτή, χαρακτηρίζεται από άκρατο φασισμό.
  Και κάτι ακόμα για να μαθαίνετε: Η λέξη φασισμός δεν είναι ελληνική. Οπως ελληνική δεν είναι και ο ρατσισμός. Οι γλωσσοπλάστες αρχαίοι Ελληνες, είναι οι πρώτοι και μοναδικοί, που έκαναν το σημαίνον με το σημαινόμενο το βασικότερο στοιχείο της ονοματοδοσίας των πραγμάτων και των εννοιών. Οπότε δεν υπάρχει ετοιμολογία σε κανένα αρχαίο ελληνικό λεξικό των λέξεων "φασισμός-ρατσισμός". Και οι δύο αυτές λέξεις-έννοιες είναι λατινικές-ιταλικές εφευρέσεις.
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36389

  10 Ιαν 2016

  Εγώ ντρέπομαι που είμαι ρωμιός ρε φίλε (ή έλληνας κατά τη φαντασία σου). Ο τελευταίος Καραγκιόζης της Δύσης. Θα ήθελα να ήμουν γερμανός, νορβηγός, εβραίος, ξέρω κι εγώ, κάτι άλλο. Να ζούσα σε μια χώρα με αξιοκρατία, ευνομία, χωρίς ρουσφέτια, πλάγια μέσα, θεοκρατίες, φαντασμένους αρχαιόκαβλους όπως εσύ κλπ.
  Διογένη σε βαρέθηκα τελείως. Είσαι πολύ γκάου, για άλλες πολιτείες, ένδοξες....
  Δίκιο έχει ο Bileidoτέτοιος.
  Νίνης Τυανεύς

 • Ανώνυμος 36388

  10 Ιαν 2016

  Αγαπητή 36384
  Σε μάθανε πως οι Γερμανοί είναι κακοί; Ενώ είναι αγγελούδια;
  Σχετικά με δαύτους να σου θυμίσω τα καλά τους (τα πολύ χοντρά): Αλάριχος, Γότθοι, Οθωνας, 1ος παγκόσμιος, 2ος παγκόσμιος, [3ος (?)]
  Εμαθαν οι Γερμανοί να ντρέπονται; Εσύ θα ήσουν περήφανη αν ο πατέρας σου είχε αφανίσει το Δίστομο ή τα Καλάβρυτα; Γιατί εγώ θα είχα αλλάξει όνομα, επώνυμο και πόλη!
  "Διογένης"

 • Bielidopoulos

  10 Ιαν 2016

  ~
  Ο ρωμιός τα έχει 400!
  lol
  Για γέλια και για κλάμματα. Είχα γράψει πριν καιρό ότι το κακό εκπαιδευτικό σύστημα, η ημιμάθεια και η αναξιοκρατία έχουν κάνει θαύματα στο Ελλαδιστάν. Είχα αναφέρει για παράδειγμα την κοπερνίκεια επανάσταση (https://en.wikipedia.org/wiki/Copernican_Revolution), πως βήμα προς βήμα η δυτική επιστήμη ξεπέρασε διάφορες πνευματικές αγκυλώσεις που θεωρούνταν θεμελιώδεις (πτολεμαικό σύστημα, αριστοτελισμός κ.λπ.) για να αναπτύξει την λεγόμενη κλασσική φυσική. Ναι συνέβαλαν και οι αρχαίοι έλληνες (με τους οποίους δεν έχεις σχέση), αλλά συνέβαλαν και οι αιγύπτιοι και οι βαβυλώνιοι (βαυλωνιακή άλγεβρα) και οι ιταλοί της Αναγέννησης και οι βορειοευρωπαίοι. Πολύ ασχετίλα κυκλοφορεί στο Ελλαδιστάν, πάρα πολύ. Για αυτό και οι φάπες πέφτουν βροχή.

  "Απʼ ότι δείχνουν τα πράγματα, οι Έλληνες παίρνουν πολύ στα σοβαρά το παρελθόν τους. Διδάσκονται στα σχολεία τους Αρχαία Ελληνικά, 10 ώρες την εβδομάδα (επί 6 ολόκληρα χρόνια).
  Πάσχουν από κάποιου είδους προγονολατρεία, δίνουν πάντα έμφαση στο πόσο υπέροχοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες και όντως ήταν υπέροχοι. Όταν όμως τους πεις «Ναι, κοίταξε όμως πόσο πιο μπροστά απʼ τους αρχαίους Έλληνες προχώρησε ο σύγχρονος άνθρωπος» εννοώντας με αυτό την ανάπτυξη της πειραματικής επιστήμης, των μαθηματικών, την τέχνη της Αναγέννησης, το μέγα βάθος τους συγκριτικά με τη ρηχότητα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας κλπ. απορούν: «Τι εννοείς; Τι το κακό είχαν οι αρχαίοι Έλληνες;»
  Συνεχώς προβάλλουν την ιστορία τους εις βάρος του παρόντος, φτάνοντας μέχρι του σημείου να θεωρούν τα σημερινά θαύματα ως αδικαιολόγητη έλλειψη εκτίμησης προς το παρελθόν."
  http://physicsgg.me/2012/12/16/oι-εντυπώσεις-του-richard-feynman-από-την-ελλάδα/

  Ελλαδιστάν τότε και τώρα. Παράνοια!
  Είστε όλοι κλώνοι που νομίζετε ότι ξεχωρίζετε!
  Ένα σύννεφο πορδίτσας έχει καλύψει το πολύπαθο (πλην όμως αμετανόητο) Ελλαδιστάν. Καλώς ήρθατε στο νεοελληνικό matrix. Ο πόλεμος για το μυαλό σας συνεχίζετε, χε, χε, χε..

 • Ανώνυμος 36386

  10 Ιαν 2016

  Ψιτ.....ελληνόκαβλε, που στη λέξη πατρίδα βρχυκυκλώνεις..... Φρόντισε να πεθάνεις (πριν σε πεθάνουν τα μωχαμέτια) μη αφήνοντας ούτε κεραμίδι, ούτε πρόκα στους απογόνους σου από αυτή τη μάταιη ζωή σου. Αν είναι μάγκες ας φτιάξουν δικά τους κεραμίδια και πρόκες!
  Σωστά ως προς την κοκινοσκουφίτσα. Οτι πρέπει για τύπους σαν εσένα! Τι θέλεις τώρα να διαβάζεις Ηράκλειτους, Εμπεδοκλήδες, Επίκουρους κτλ.............απαπα.......τρεμπανάλ!!
  "Βαρεμένος"

 • Ανώνυμος 36385

  10 Ιαν 2016

  Ας πούμε Bielidopoule πως βρίσκεσαι ξαφνικά άκληρος, άστεγος, άνεργος και άφραγκος. Ολα στο μηδέν! Οπότε κάποιος σου παρέχει (δωρεάν) ένα μεγάλο χρηματικό πόσο να ξαναρχίσεις όλα απ'την αρχή.
  Θα έφτιαχνες μια παράγκα στη σε ένα άγονο βουνό για να μείνεις; Θα διάλεγες την πιο εξευτελιστική και κοπιαστική εργασία για να ζήσεις; Θα αγόραζες το χειρότερο αυτοκίνητο και τις πιο αναξιόπιστες οικιακές συσκευές; Θα ντυνόσουν με τα πιο ανθυγιεινά και άβολα ρούχα; Φυσικά όχι! Θα έφτιαχνες σπίτι γερό και σίγουρο. Θα διάλεγες μια δουλειά που να σου ταιριάζει και με καλή απόδοση. Θα αγόραζες αυτοκίνητο και συσκευές αξιόπιστες. Ρούχα άνετα και καλαίσθητα. Και όλα αυτά γιατί σου παρέχεται η οικονομική δυνατότητα να επιλέξεις κάτι καλύτερο (αν όχι το βέλτιστο), μέχρι να δημιουργήσεις το δικό σου ιδανικό κόσμο. Γιατί στα λέω αυτά. Για να σου πω ότι, χωρίς τις πολύπλευρες αξίες που έδωσαν στην ανθρωπότητα οι εξέχουσες προσωπικότητες της κλασσικής Ελλάδος, δεν θα είχες την δυνατότητα αυτής της πολύπλευρης επιλογής. Δεν έχει σημασία αν είσαι φυσικός ή όχι απόγονος των Ελλήνων. Σημασία (για μένα) έχει να μπορείς να αντλήσεις και να εξελίξεις, όλες αυτές τις αξίες και τις γνώσεις εκείνων προς όφελος δικό σου και των απογόνων σου.
  Αν δεν ήμουν κάτοικος ελλαδικού χώρου, πάλι θα ήμουν φιλέλληνας ως προς τα ιδανικά και τα επιτεύγματα αυτής της κάστας των ανθρώπων. Πως μπορεί να μην είμαι θαυμαστής και ερευνητής αυτών που εφηύραν τη γλώσσα του πολιτισμού; Σήμερα αυτοί που θαυμάζεις (ή θαυμάζουμε) λένε: democracy, anthropology, anatomy, mathematics, chemistry, astronomy, physics, geometry, energy, music, theater, history. Αν αυτοί ήταν κάποτε οι κορυφαίοι, γιατί δεν έβαλαν τις δικές τους λέξεις στην εξέλιξη του πολιτισμού και κράτησαν τις Ελληνικές; Γιατί λοιπόν να θαυμάζω το αντίγραφο και όχι το πρωτότυπο;
  Μη κάνεις σημαία τις παπαριές του Fallmerayer, γιατί υπάρχουν πολύ νεότερες έρευνες που τον ξεβρακώνουν.
  Δεν είμαστε αγαπητέ κίβδηλοι εξ αίματος, ούτε εκ γενετής. Μας μεγάλωσαν κίβδηλους, (μαζί με όλους τους απογόνους, όλων των φυλών που μπαστακώθηκαν εδώ κατά τη ρωμαιοκρατία) για να μην μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που βιαίως διεκόπη από το 313μ.Χ.
  Παρ'όλα αυτά μας έμεινε η γλώσσα και μερικά ερείπια. Και τα δύο αυτά απομεινάρια εμπεριέχουν μνήμες. Πολλά Yottabytes μνήμης που κάποτε στο μέλλον θα γίνει χρήση τους. Γιατί αυτών που κάποτε τα έργα, έβγαλαν την ανθρωπότητα στο φως, αυτών και θα την ξαναβγάλουν από το σύγχρονο σκοτάδι που ζει!
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36384

  10 Ιαν 2016

  Σχετικά με τους Γερμανούς. δεν είμαι γερμανίδα, δεν έχω άνδρα γερμανό, δεν μιλώ γερμανικά αλλά πρέπει να πω μια μεγάλη αλήθεια.

  Μεγαλώνοντας μάθαμε και εμείς πως οι γερμανοί ήταν οι κακοί και εκείνοι έμαθαν να ντρέπονται για ότι έγινε κατά την διάρκεια του 2ου Π.Π.

  Ποιος έφερε σε σημείο του γερμανούς να ακολουθήσουν έναν μισότρελλο σοσιαλιστή; Οι ίδιοι οι νικητές του 1ου Π.Π. Τα χρόνια του Μεσοπολέμου ήταν τα χειρότερα για αυτόν τον λαό. Πεινούσε κυριολεκτικά. Ο μισότρελλος τους έδωσε πίσω την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Όσο για τους Εβραίους ... είχαν μαζέψει το χρήμα. Άσε που δεν ήταν μόνο εβραίοι στα στρατόπεδα. Ήταν και άλλοι (τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι, αιχμάλωτοι πολέμου) Μας έχουν πήξει με αυτό το παραμύθι. Εξι εκατομμύρια εβραίοι θανατώθηκαν. Έξι δεν ήταν όλοι κι όλοι στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσσίας τότε.

 • Ανώνυμος 36383

  10 Ιαν 2016

  Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων (δεν είναι δικό μου). Σε γεμίσουν ιδέες ψεύτικες, ιδανικά κλπ και μετά σε χειραγωγούν, σε πάνε γαμιώντας με άλλα λόγια. Μέχρι που σε βάζουν να σκοτωθείς για αυτές τις φαντασιώσεις που σου έχουν ποτίσει το μυαλό.
  Αφού σου αρέσουν τα φανταστικά διηγήματα, εγώ θα σου πρότεινα να διαβάσεις την Κοκκινοσκουφίτσα. Για μένα δεν έχει διαφορά στις φαντασιώσεις κι είναι και λιγότερη επικίνδυνη...
  Ιωάννης Βορέλης-Ελληνοκαβλόφρων

 • Bielidopoulos

  10 Ιαν 2016

  ~
  Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη μνήμες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ρετρό, όπως αποδεικνύουν τα ερείπιά της και οι ερειπωμένοι άνθρωποί της. Μας είπαν πως έχουμε ενδόξους προγόνους και να μη φκιάξουμε ενδόξους απογόνους. Και το τρικ έπιασε. Πιστέψαμε στ' αλήθεια πως είμαστε συγγενείς πρώτου βαθμού του Περικλή, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Σοφοκλή. Και μας έκαναν να ψάχνουμε για ρίζες μέσα στα μεγαλειώδη ερείπια, αφενός για να ξε­χνούμε την αθλιότητά μας και αφετέρου να μην μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας ως λαός. Μας φόρεσαν μέχρι τ αυτιά το καπέλο της πεποιημένης προγονολατρίας για να μην μπορούμε να στρίψουμε το κεφάλι προς το μέλλον.
  Και βέβαια, δε μας είπαν πως όλοι οι προτεινόμενοι ως πρόγονοι πέθαναν εδώ και περισσότερο από 2.000 χρόνια χωρίς ν αφήσουν απογόνους σε τούτον εδώ τον τόπο της μόνιμης ορφάνιας. Σε καμιά περίπτωση και από καμιά άποψη δεν είμαστε οι κληρονόμοι των αρχαίων μας «προγόνων». Δεν υπάρχει ούτε βιολογική (αυτό είναι αυταπόδεικτο) ούτε ηθική ούτε θρησκευτική, ούτε ψυχολογική συνέχεια ανάμεσα στην αρχαία και τη νέα Ελλάδα. Υπάρχει μόνο η κοινή σ όλο τον πολιτισμένο κόσμο ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, απ την οποία εμείς οι ημιβάρβαροι συνεχίζουμε να είμαστε. σχεδόν αποκληρωμένοι. Ως λαός είμαστε ένα απειροελάχιστο κοινωνικό θραύσμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που ήταν ελληνική μόνο στη γλώσσα -και όχι πάντα.
  ΤΙ ΕΛΕΓΕ ο Φαλμεράϊερ και εξόργισε τους εθνοκάπηλους; Πως δεν υπάρχει φυλετική συνέχεια ανάμεσα στους αρχαίους και τους νέους Ελληνες, πράγμα αυταπόδεικτο για κάθε νοήμονα. Και ότι οι σημερινοί Ελληνες, είναι μια πανσπερμία εθνοτήτων.
  Αλλά πώς να το καταλάβουν αυτό οι φοροφυγάδες όλων των κομμάτων, που τους χρειάζεται μια πατρίδα για να ασκήσουν τα «καθήκοντά» τους; Γιατί φωνασκούν, νομίζετε, όλοι αυτοί για την «πατρίδα και τη θρησκεία»; Πιστεύετε ότι η πατρίδα και η θρησκεία εί­ναι αυτό που τους ενδιαφέρει; Τους ενδιαφέρει μόνο το κοινωνικό μόρφωμα που θα δημιουργήσει, όπως όπως, το πλαίσιο εντός του οποίου θα ασκήσουν την παρα­δοσιακή ελληνική τέχνη της απάτης. Μια κίβδηλη κοινωνία έχει ανάγκη από ένα κίβδηλο κράτος προκειμέ­νου να ασκήσουν την τέχνη τους οι κιβδηλοποιοί ιδε­ών και νομισμάτων.
  http://eranistis.net/wordpress/2014/05/01/ελλάδα-μια-χώρα-ρετρό/
  http://eranistis.net/wordpress/2014/05/05/ελλάδα-η-μυθική-χώρα-του-παραλόγου/

 • Ανώνυμος 36381

  10 Ιαν 2016

  Εσύ Λαγέ-Ελληνάριε, για πες μου γιατί το να'ναι κανείς σήμερα πατριώτης θεωρείται (κατ'εσέ) βαρεμένος; Μια σοβαρή εξήγηση ίσως με πείσει.
  "Βαρεμένος"

 • Ανώνυμος 36380

  10 Ιαν 2016

  Επιτέλους. Μια τοποθέτηση της προκοπής!
  Κυρία Γερακίνα.
  Οι μισές αλήθειες και τα μισά ψέμματα δεν είναι απαραίτητο να βγάζουν πάντα "σαλάτες" τύπου ιστορίας δημοτικού σχολείου. Με τις απαραίτητες διασταυρώσεις διαφόρων πηγών (ντόπιων και ξένων) και με μπόλικη λογική, μπορεί να βγει κάποια άκρη, αρκεί να μην υπάρχει εμπάθεια και υστεροβουλία. Aντιθέτως, η μονομερή ανάγνωση ενός εκ των δύο, οδηγεί σε αδιέξοδο και εξαπάτηση. Αυτή δηλαδή που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου γύρο μας.
  Περί Παπαρηγόπουλου.......εκεί το πράγμα βρωμάει αλλοίωση. Και μάλιστα από τον ίδιο. Το γιατί ο ίδιος αντικρούει σε διάφορα σημεία αυτά που πριν υποστήριζε, είναι απορίας άξιο! Εκβιάστηκε; Δωροδοκήθηκε; Κι αν ναι, από ποιους; Από το χριστιανικό ιερατείο; από ξένα κέντρα εξουσίας και ιερατεία; Ισως κάποτε να μάθουμε, ίσως ποτέ!
  Το σόι σου βεβαίως μπορεί να καμαρώνει για την αρβανίτικη καταγωγή του. Μαγκιά του! Αλλά κι αυτό τελικά προσαρμόστηκε (όπως και όλες οι άλλες φυλές που εισήλθαν στον ελλαδικό χώρο) στη γλώσσα και σε ορισμένα ήθη και έθιμα του τόπου που μετοίκησε, και δεν μπόρεσε να επιβάλλει εντελώς τα δικά του. Καταστάσεις δηλαδή που σε άλλες περιπτώσεις λαών έγιναν καθεστώς μέχρι σήμερα. Προσωπικά θεωρώ ότι η γλώσσα σε κάθε λαό είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να του δώσει καθαρή ιστορική συνέχεια.
  Και φυσικά μπορείς να καμαρώνεις για τις δικές σου καλές πράξεις. Ομως ένα περήφανο ιστορικό υπόβαθρο πάντα δίνει "πόντους" και κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη. Για παράδειγμα θα αναφέρω πως, γνωρίζω πολλούς Γερμανούς που νιώθουν ενοχές και τύψεις για τα εγκλήματα των πατεράδων και παππούδων τους, σε σημείο να δυσκολεύονται να ανοίγουν ανάλογες συζητήσεις. Οσες BMW και MERSEDES αν φτιάξουν, πάντα θα κουβαλούν τη ρετσινιά του φονιά. Προς επιβεβαίωση δε των παραπάνω, μας θεωρούν τυχερούς που ζούμε σε μια χώρα με τόσο ένδοξη ιστορία. Αλλά και συνάμα απορούν γιατί καταντήσαμε αρνητικό παράδειγμα σε σχέση με τους αρχαίους Ελληνες.
  Τέλος, κανείς σοβαρός ερευνητής δεν υποστηρίζει πως οι αρχαίοι Ελληνες τα έκαναν όλα τέλεια. Ομως η πληθώρα των μοναδικών και αξιοθαύμαστων επιτευγμάτων τους (γλώσσα, φιλοσοφία, μαθηματικά, ιατρική, αστρονομία, γεωγραφία, αρχιτεκτονική, ναυτιλία, θέατρο, ποίηση, μουσική και φυσικά δημοκρατία) επισκιάζει συντριπτικά τα όποια ελαττώματά τους.
  Θα σου πρότεινα, αν θες, να διαβάσεις το βιβλίο του Χρήστου Ρήγα, "η δημοκρατία του Εφιάλτη". Εκεί θα σου λυθούν πολλές απορίες περί αρχαίων Ελλήνων (κυρίως των Αθηναίων).
  "Διογένης"

 • gerakina

  10 Ιαν 2016

  Διογένη.

  Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πώς είναι δυνατόν να παίρνεις τις μισές αλήθειες από τα άρθρα εδώ μέσα και τα μισά ψέματα από αλλού και να αποκρυσταλλώνεις άποψη "ελεύθερης έρευνας". Που ακριβώς βοηθούν τα ψέματα που διαβάζεις αλλού; Λες για την ακρίβεια: "Τολμώ να διαβάζω τις μισές αλήθειες που υπάρχουν εδώ και να τις διασταυρώνω με τα μισά ψέμματα παρεμφερών μπλοκ. Μόνο έτσι μπορεί κανείς (που θέλει να ερευνήσει πραγματικά), να βρει την άκρη και να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι."

  Αυτό που καταλαβαίνω εγώ ότι κάνεις είναι να παίρνεις από δω κι από κει διάφορα, να τα κάνεις μία σαλάτα της οποίας η "γεύση" μοιάζει με αυτήν την γεύση που μας έχει μείνει από το Δημοτικό.

  Όσο για το ότι οι "έλληνες" ήταν οι "χαμένοι" της Ιστορίας εδώ και 2.000 χρόνια ... άσ΄ το! Ο Παπαρρηγόπουλος ήταν νικημένος; Ιστορία έγραψε. Για κάτι νικητές.

  Και ποιοι έλληνες; Το σόϊ μου π.χ. καμαρώνει για την αρβανίτικη καταγωγή του και τους κάνει εντύπωση που εγώ δεν μιλώ την γλώσσα. Ποιοι αρχαίοι έλληνες; Και από που κι ως που οι αρχαίοι έλληνες τα έκαναν όλα καλά;

  Και επιτέλους, θα καμαρώνω εγώ σήμερα για κάτι καλό που έκανε ο προπάππος μου; Γιατί; Δεν έχω δικές μου καλές πράξεις για να καμαρώνω; Προφανώς και δεν έχω αν "δανείζομαι" από αλλού.

 • Ανώνυμος 36377

  9 Ιαν 2016

  @Για να μην το κουράζουμε. Παίζει να είναι κανείς εδώ μέσα απλά πατριώτης, που να μπορεί να γράψει δυό αράδες της προκοπής, ή ματαιοπονώ; "Διογένης"
  Mαταιοπονείς, τι δουλειά έχουν πατριώτες εδώ; Εγώ τόσο καιρό δεν έχω βρει κανέναν, εκτός από κάτι βαρεμένους σαν κι εσένα, που πονάνε μου φαίνεται, αλλά τους αρέσει. Αλλά γρήγορα την κάνουν για άλλες πολιτείες, πατριωτικές.
  Βρε Διογένη, σε λάθος φόρουμ είσαι, στο ξανάπα.
  Αναλύεις, αναλύεις και λες γιατί σε κοροϊδεύουν και δεν σου απαντά σοβαρά κανένας. Μα αφού δεν στέκουν αυτά που λες. Ο ψυχίατρος πρέπει να σου απαντήσει. Εγώ προσωπικά διαφωνώ σε όλα όσα λες. Κι όχι απλά διαφωνώ, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρά για να αρχίσει συζήτηση επ' αυτών. Είσαι αλλού δι' αλλού.
  Τάσος Λαγός-Απολλώνιος Ελληναρίων

 • Ανώνυμος 36376

  9 Ιαν 2016

  Να σου απαντήσω: Περί "Μαρκησίων": "Μαρκήσιος" είναι το ψευδώνυμο ενός μπλοκερ που έχει μια δική του ερμηνεία περί ελληνικής καταγωγής. Περί γονιδίων: Αυτός ο λαός που κατοικεί στον ίδιο τόπο, που κάποτε τον κατοίκησαν ένα σωρό ελληνικές φυλές, και που σε πείσμα των διώξεων, των πολέμων, της βίαιης μετάλλαξής του από "εθνικό" σε χριστιανό, της άναρχης και βίαιης εισβολής και εγκατάστασης πολλών διαφορετικών φυλών (που δεν είχαν καμία σχέση με αυτόν, ούτε γλωσσικά ούτε πολιτισμικά) συνεχίζει να μιλά και να γράφει (με τις όποιες μικροαλλοιώσεις) την ομηρική γλώσσα! Μια γλώσσα παλαιότερη των 2.500 ετών!! (κατ'εμέ ακόμα παλαιότερη, αλλά αυτό δεν έχει σημασία). Αν όλα τα παραπάνω δεν παραπέμπουν σε (αν μη τι άλλο) "περίεργο" ή "ελαττωματικό" γονίδιο.....τι να πει κανείς; Στη λατινική Αμερική δεν είναι επίσημες γλώσσες οι προ-Κολομβιανές, (των θρυλικών Ινκας, Μάγια, Αζτέκων) αλλά τα ισπανικά και τα πορτογαλικά. Στην μέση ανατολή εξαφανίστηκαν εντελώς ικανότατοι πολιτισμοί όπως Σουμέριοι, Φοίνικες, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι κ.α. Οι απόγονοι των Κελτών σήμερα έχουν ως βασική γλώσσα τα αγγλικά. Οι (πάλαι ποτέ) μεγάλοι και τρανοί Αιγύπτιοι μιλούν αραβικά. Οι Ρώσοι και πολλοί βαλκάνιοι, δεν είχαν επίσημο αλφάβητο πριν υιοθετήσουν το κυριλλικό. Οι υπόλοιποι αρχαίοι πολιτισμοί (Ινδοί, Κινέζοι, Βίκινγκς, Γότθοι) δεν πέρασαν σε καμία περίπτωση τα δεινά και την φυλετική, θρησκευτική, πολιτισμική και κοινωνική αλλοίωση των αρχαίων Ελλήνων. Κοντά στους Ελληνες, περίπου ανάλογη είναι και η περίπτωση των Εβραίων. Εν κατακλείδι. Αν αυτό το "ελληνικό φαινόμενο"-"γονίδιο", δεν αποτελεί άξιο θαυμασμού, αλλά και σοβαρής έρευνας, τότε τι;;
  Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36375

  9 Ιαν 2016


  Τα περί γονιδίων και μαρκησίων τα θεωρείς σοβαρά;

 • Ανώνυμος 36374

  9 Ιαν 2016

  "Εγώ κάτι πήγα να καταλάβω στην αρχή, αλλά μετά με μπέρδεψες....."
  Γερακίνα
  (Τι δεν κατάλαβες και που σε μπέρδεψα, να το συζητήσουμε....)
  "Diogenes, εσύ δεν χτυπιόσουνα ότι δεν είσαι ελληνόκαβλος; Πολύ πετριά"
  (Τι θα πει ελληνόκαβλος; δεν αντιλαμβάνομαι τον όρο. Και πως σου προέκυψε για μένα αυτό;)

  Για να μην το κουράζουμε. Παίζει να είναι κανείς εδώ μέσα απλά πατριώτης, που να μπορεί να γράψει δυό αράδες της προκοπής, ή ματαιοπονώ;
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36372

  9 Ιαν 2016


  https://www.youtube.com/watch?v=9Q1ObiNpmOI

 • Ανώνυμος 36371

  9 Ιαν 2016

  Diogenes, εσύ δεν χτυπιόσουνα ότι δεν είσαι ελληνόκαβλος; Πολύ πετριά

 • Ανώνυμος 36370

  9 Ιαν 2016

  Ουάου!
  Η περίπτωσή σου φίλε χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης.
  Σε αφήνω, πάω σε ένα καλό (κρυφό) εστιατόριο το οποίο σερβίρει σαυρίτσες, που τρώγανε οι πρόγονοί μου και γουστάρω κι εγώ.
  Αναξίμανδρος Κλωναρίδης

 • Ανώνυμος 36369

  9 Ιαν 2016

  Εγώ κάτι πήγα να καταλάβω στην αρχή, αλλά μετά με μπέρδεψες.....
  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 36368

  9 Ιαν 2016

  Ναι βρε βαγασίωνα. Σε λάθος φόρουμ είμαι. Εδώ είναι πιάτσα νεοταξιτών και εθνομηδενιστών. Πιάτσα των εντεταλμένων της "κόκκινης ασπίδας". Πιάτσα της μισής αλήθειας και της ανθελληνικής προπαγάνδας. Ακόμα μας φοβάστε εεε!!! Δε ντρέπεστε; Τόσους αιώνες το παλεύετε να μας ξεκάνετε, αλλά αυτό το ρημάδι το γονίδιο δε λέει να χαθεί. Τελικά έχει δίκιο ο "Μαρκήσιος". Είμαστε το πιο "ελαττωματικό" γονίδιο όλων των εποχών! Δε ψοφάμε με τίποτα!
  Για να σου λύσω εσένα και όσων άλλων σαν εσένα την απορία, γιατί συνεχίζω να διαβάζω εδώ μέσα. (η αλήθεια είναι πως έχω διαβάσει σχεδόν όλη την αρθρογραφία, απλά τελευταία αποφάσισα να σχολιάσω, για να δω τι "πουλιά" πιάνετε) Γιατί την πραγματική "ελεύθερη έρευνα" την κάνω εγώ και πολλοί ακόμα σαν εμένα. Τολμώ να διαβάζω τις μισές αλήθειες που υπάρχουν εδώ και να τις διασταυρώνω με τα μισά ψέμματα παρεμφερών μπλοκ. Μόνο έτσι μπορεί κανείς (που θέλει να ερευνήσει πραγματικά), να βρει την άκρη και να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι. Τους πραγματικούς ελεύθερους ερευνητές από τους μαϊμού. Μόνον αν γνωρίζεις πως σκέφτεται ο εχθρός μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Δυστυχώς για σας, (από τους ερευνώντας την ιστορία) είστε εύκολα προβλέψιμοι και τραγικά κωλώστρες. Με την πρώτη υποψία σοβαρής ερώτησης ή τοποθέτησης κάποιου σχολιαστή, αρχίζετε τις ειρωνείες και τους κουτσαβακισμούς. Δεν πειράζει, συνεχίστε. Τα μούτρα σας τρώτε, όπως τα τρώτε αιώνες τώρα. Το γονίδιο είναι άφθαρτο γιατί είναι "ελαττωματικό". Γιατί δεν είναι σαν το δικά σας, το φθαρτό. Προσέξτε όμως γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα και θα βρεθείτε πάλι στην έρημο να τρώτε σαύρες, όπως εκείνοι που από τότε προσπαθούν να εξοντώσουν τους "ελαττωματικούς". Κατάλαβες τώρα με ποιους τα'χετε βάλει, μπαγάσα εθνομηδενιστή νεοταξίτη;
  "Διογένης"

 • Bielidopoulos

  9 Ιαν 2016

  ~
  Αφήστε τον άνθρωπο να εκφραστεί ελεύθερα. Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία.

 • Ανώνυμος 36366

  8 Ιαν 2016

  Δεν στρίβεις με τίποτε ρε μπαγάσα (εκ του αρχαιοελληνικού βαγασίων). Σε λάθος φόρουμ είσαι πάντως. Τόσα ελληνόκαβλα υπάρχουν, τι μας σκοτίζεις τον έρωτα εδώ με τις φαντασιώσεις σου; Σε βαρέθηκα.....
  Θεαίτητος Χουχούμης

 • Ανώνυμος 36365

  8 Ιαν 2016

  Τι θα πει κύριε Μενέξενε δεν υπάρχουν Ελληνες εδώ και 2000 χρόνια;; Είσαι τόσο μαθηματικά σίγουρος πως δεν έμεινε ούτε ένας προχριστιανικός Ελληνας;; Δεν είσαι. Γιατί δεν είναι δυνατόν να είσαι. Βάση έστω και στατιστικού λάθους κάποιοι έμειναν. Μπορεί να σκοτώθηκαν πολλοί, μπορεί να μετανάστευσαν πολλοί για να σωθούν, μπορεί να μας ξέσκισαν στο μπαστάρδεμα, αλλά στο να μας αφάνισαν εντελώς είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Επίσης να σου πω, ότι πολλά πιτσιρίκια ελληνόπουλα όμορφα και καλογυμνασμένα, που πάρθηκαν να υπηρετήσουν ως γενίτσαροι, έχουν ρίξει μπαστάρδεμα στις τουρκομωχαμέτισες..........άλλο πράμα!
  Οσο για σένα Βielidopoulos, το ποιος είναι ανίατη περίπτωση άστο......Δε σε παίρνει.....Αυτά τα ξυπνιτζιλίκια στους ευκολόπιστους απάτριδες της παρέας σου.
  "Διογένης"

 • Bielidopoulos

  8 Ιαν 2016

  ~
  "Έτσι, ο ιστορικός είναι το ψυχολογικό και πολιτισμικό προϊόν όχι μόνο των προσωπικών εμπειριών του, αλλά και της ενσταλαγμένης μνήμης".
  Χε, χε, όχι μόνο οι ιστορικοί, αλλά και όλοι οι επιστήμονες κάθε λογής, μαθηματικοί έως φιλόσοφοι. Όλοι οι επιστήμονες είναι προιόν της εποχής τους και της κοινωνίας τους.


  "Την "επίσημη" ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές. Οι Ελληνες όμως εδώ και 2000 χρόνια, είναι από τη πλευρά των ηττημένων....."
  Διογένη τί ήταν πάλι αυτό που αμόλησε βρες αδελφέ; Ανίατη περίπτωση, δεν γιατρεύεται με τίποτα!

  http://www.sansimera.gr/articles/259
  http://www.mixanitouxronou.gr/o-tromeros-erotas-tou-sikelianou-me-tin-eva-palmer-latrepsan-o-enas-ton-allon-ke-tin-archea-ellada-pikrathikan-apo-tin-apotichia-ke-chorisan-polla-chronia-meta-tafikan-mazi-stous-delfous/
  Αθάνατο Ελλαδιστάν! Φαντασμένων και ονειροπαρμένων χατζηρωμιών. Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει ναούμ.

  Βρε μπας και οι δέκα εντολές προέρχονται από τα δελφικά παραγγέλματα;
  https://el.wikipedia.org/wiki/Δελφικά_παραγγέλματα

 • Ανώνυμος 36363

  8 Ιαν 2016

  Δεν είναι Γιάννης, Ιωάννης είναι κανονικά (άλλη παραποίηση, ΧΑ ΧΑ!). Ιωάννης = εβραϊκή λέξη από το εβραϊκό Γιοχάναν = Η χάρις του Γιαχβέ (Ο Θεοχάρης δηλαδή στα εβραϊκά). Τζον, Γιόχαν κλπ στις άλλες γλώσσες. Ποιος ορίζει με πόσα ν θα γραφτεί και γιατί αν αυτός το αποφασίσει ότι γράφεται με δύο, θα πρέπει οι υπόλοιποι να τον ακολουθούν στην ορθογραφία του κι αν δεν τον ακολουθήσουν να τους κολάνε τη ρετσινιά του παραποιητή όπως ο αποπάνω; Δεν το βλέπω λογικό εγώ αυτό.

 • Ανώνυμος 36362

  8 Ιαν 2016

  Kαι ο Κορδατος με ενα ν εγραφε το ονομα του;Φυσικα,τι αριστερος θα ηταν,αν δεν παραποιουσε την γλωσσα.

 • Ανώνυμος 36360

  8 Ιαν 2016

  Δεν υπάρχουν έλληνες εδώ και 2000 χρόνια. Μόνο κατά φαντασία, όπως εσύ Διογένη. Wake up!
  Nίκος Καρέλης-Μενέξενος

 • Ανώνυμος 36359

  8 Ιαν 2016

  Έχει καλλιεργηθεί η εθνικιστική αντίληψη ότι την ιστορία την γράφουν οι Νικητές. Σε γενικές γραμμές η Ιστορία συνδιαμορφώνεται από το δίπολο.
  Στις περισσότερες περιπτώσεις υπερισχύει η ιστορική αντίληψη του ηττημένου, αλλά είναι τόσο διαστρεβλωμένη αυτή η αντίληψη που πολλές φορές σε συγκεκριμένα σημεία αναμφίβολα η ορθότητα βρίσκεται στην δεξιά αντίληψη. Φυσικά συμβαίνει και το αντίστροφο, ποτέ δεν είναι ή το ένα ή το άλλο.
  Ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά μπορεί να γράψει ιστορία. Στα Πανεπιστήμια κυριαρχεί η διαστρέβλωση με ιδιαίτερη επιμέλεια. Βασικό είναι ότι πολλές φορές κάτι το οποίο στο παρελθόν θεωρούταν ιδανικό στην συνέχεια γίνεται προσπάθεια επιδιόρθωσης της ιστορικής ανοησίας που είχε επιβληθεί.
  Μικρό το άρθρο αλλά αρκετά κατατοπιστικό και μπορεί να μπουν πολλά παραδείγματα για το χθές και το σήμερα.
  Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει Ελληνική ιστορία είναι μια ψαρόσουπα φτιαγμένη υπό κακού μάγειρος ότι και να διαλέξεις κάθε κουταλιά ίσως να έχει και αγκάθι. Και επειδή ο ρωμιός δεν έχει ιστορική παιδία αφού αυτή είναι κατασκευή ιδιοτελής, όπως αναφέρεται ή αφήνεται να εννοηθεί και στο άρθρο, όταν μια κουταλιά δεν έχει αγκάθι την πιστεύει ως σωστή και στην επόμενη κουταλιά αγκυλώνεται, διότι έχει μόνιμη εγκεφαλική αγκύλωση.
  τό ότι όλοι οι λαοί είναι συνήθως με τους "ηττημένους" είναι μια σχετική αλήθεια αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ηττημένοι είναι συνήθως οι πλέον κερδισμένοι. Λαμπρό παράδειγμα η κατασκευή του φληναφήματος "Εθνική Αντίσταση".
  Από το βιβλίο του Βαρδινογιάννη «δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια..» στην εισαγωγή του ο Ρουπακιώτης γράφει την μισή αλήθεια που όμως είναι πραγματική:
  [«…Κατά τη διάρκεια του 1945», γράφει ο Woodhouse στο «Apple of Discord» («Μήλον της Έριδος»), το να έχεις διατελέσει μέλος της αντίστασης έφθασε να θεωρείται πολιτικό έγκλημα, και η συνεργασία με τους Γερμανούς εναντίον του κομμουνισμού πολιτική αρετή. Όποιος και να ٬χε δίκηο ή άδικο, το απλό γεγονός…» (η μαύρη αλήθεια, που θα λέγαμε) «ήταν ότι ένας πρώην αντάρτης είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρίσκεται στη φυλακή και ένας πρώην ταγματασφαλίτης να βρίσκεται στις στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις. Ένας μακρύς κατάλογος των αξιωματικών των Ταγμάτων Ασφαλείας στο στρατό και τη χωροφυλακή υποβλήθηκε (δια μέσου εμού) στις αρμόδιες Αγγλικές Αποστολές τον Ιούλιο του 1945, αλλά στάθηκε αδύνατο να αποδειχθούν οι κατηγορίες, γιατί τα δικαστήρια τις είχαν ήδη κηρύξει στερημένες νομίμου βάσεως (null and void) εναντίον των δοσιλόγων υπουργών, ή έστω και να γίνει ανάκριση, γιατί οι έγγραφες αποδείξεις μπορούσαν να δοθούν μόνον από τις υπηρεσίες όπου οι υπό κατηγορίαν είχαν ήδη πιάσει τα πόστα…»
  …….
  Ωστόσο in memoriam γίνεται αναφορά και σε μια από τις εξαιρέσεις του δικαστικού σώματος, του Εισαγγελέα Εφετών Παύλου Δελατόλα, ο οποίος στο «Σημειωματάριο ενός Πιλάτου» διηγείται περιπτώσεις στις οποίες εαμίτες κατηγορούμενοι για διάπραξη ανθρωποκτονιών από πρόθεση και αντιμετωπίζοντας με βεβαιότητα την ποινή του θανάτου, ή την εκτέλεση αυτής σε δίκες «αντιρρήσεων περί την εκτέλεση», πρότειναν ως μάρτυρες υπεράσπισής τους εκείνους τους οποίους, υποτίθεται, είχαν δολοφονήσει!
  Εξάλλου, για να κριθεί η «αξιοπιστία» και των τακτικών ακόμη δικαστηρίων εκείνης της εποχής, αρκεί να συγκρίνει τις αποφάσεις τους για τους αγωνιστές της εαμικής αντίστασης με αυτές των δωσίλογων της κατοχής.]
  Από την άλλη πλευρά όμως για την κακουργία και την εγκληματικότητα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ δεν αναφέρεται απολύτως τίποτε θα πρέπει να αντιγράψουμε εδώ τον Στίνα αλλά δημοσιεύεται στην Ελεύθερη Έρευνα.
  Καλή Χρονιά και χρόνια πολλά στους Γιάννηδες γιορτάζουν δεν γιορτάζουν.
  Παργαλης

 • Ανώνυμος 36357

  7 Ιαν 2016

  Την "επίσημη" ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές. Οι Ελληνες όμως εδώ και 2000 χρόνια, είναι από τη πλευρά των ηττημένων.....
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36356

  7 Ιαν 2016

  Χμμμ.Να υποθέσω ότι η καταγωγή του αρθρογράφου είναι Εβραϊκή;...και θα συνεχίσω αναπαράγοντας τα γραφόμενα και συμφωνώντας εν μερει πως:
  Η πλάνη είναι εραστής των ειδήσεων. Μερικές φορές μια γενναιόδωρη χορηγία καθοδηγεί τον ερευνητή σ΄έναν συγκεκριμένο τομέα. Άλλες φορές, αν και λιγότερο συχνά, νέα ευρήματα έρχονται στην επιφάνεια και υποχρεώνουν τον ερευνητή ν΄ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση....