Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ
ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ

Ισαάκ Νεύτων:
Οι αντιφατικές πτυχές
της προσωπικότητας
μιας μεγαλοφυίας


Ο
Σερ Ισαάκ Νεύτων θεωρήθηκε ο πρώτος και σπουδαιότερος από τους σύγχρονους επιστήμονες. Ένας ρεαλιστής, που μας έκανε να σκεφτούμε με ψυχρή και απόλυτη λογική. Ο Νεύτων όμως, δεν ήταν καθόλου αυτός, που θεωρούμε πώς ήταν.

Το 1936, ένα μεγάλο αρχείο από τα ιδιωτικά χειρόγραφα του Νεύτωνα πουλήθηκε, ενώ είχε κρατηθεί μυστικό για περισσότερα από διακόσια χρόνια. Ο διάσημος οικονομολόγος Τζον Mέιναρντ Κέινς, απέκτησε εκατό αρχεία από το σύνολο. Η μελέτη αυτών των εγγράφων οδήγησε τον Κέινς σε έναν κόσμο τσαρλατάνων και μάγων, στον κόσμο της Αλχημείας. Η άποψή του για τον Νεύτωνα κλονίστηκε. Συνειδητοποίησε, ότι ο πιο διάσημος επιστήμονας της Βρετανίας ήταν επίσης, ο πιο έμπειρος αλχημιστής της.

Ο Νεύτων δεν ήταν ο πρώτος την Εποχή της Λογικής. Ήταν ο τελευταίος των μάγων. Ήταν σύγχρονος με τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο, την πανούκλα και την μεγάλη πυρκαγιά στο Λονδίνο. Καθώς οι άνθρωποι κοιτούσαν γύρω τον κόσμο μέσα από τα «θεόσταλτα» γυαλιά τους, το μόνο που έβλεπαν ήταν η πανούκλα, η αταξία, το χάος. Όλα πήγαιναν άσχημα. Ήταν μια εποχή απόλυτης αβεβαιότητας για τους περισσότερους, που στρέφονταν προς το Θεό. Αυτό τους έδινε κάποια ελπίδα για τη συνέχεια του κόσμου. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι είχαν δίκιο και πως αυτοί, τους οποίους πολεμούσαν, ήταν απεσταλμένοι του Σατανά και του Αντίχριστου.

Ο Νεύτων προστατευόταν από την πανούκλα επί δύο χρόνια κλεισμένος στο εξοχικό του και δεν είχε ξεφύγει από το τότε θρησκευτικό πάθος. Ο ιδιοφυής αυτός επιστήμονας ήταν ζηλωτής της πίστης. Ερμήνευσε τις βίαιες εικόνες της Βίβλου ως λόγο του Θεού. Πίστευε, ότι βρήκε μέσα στη Βίβλο την ημέρα, που θα τέλειωνε ο διεφθαρμένος αυτός κόσμος.
 
 


Η επιστημονική συνεισφορά
του Νεύτωνα
(1643-1727):
Με τη Θεωρία της Παγκόσμιας Έλξης,
ο Νεύτων αντιμετώπισε θεμελιώδη ερωτήματα, που απασχολούσαν τη Φυσική για καιρό και πρόσφερε μία σαφή και γόνιμη κοσμολογική αντίληψη, που γρήγορα υπερίσχυσε της αντίστοιχης καρτεσιανής.
Ακόμη, συνεισέφερε με ουσιαστικό τρόπο στην Οπτική και συγκεκριμένα στη Θεωρία των Χρωμάτων, όπου απέδειξε πειραματικά, ότι το ηλιακό φως αποτελείται από επιμέρους χρώματα παρέχοντας την πιο εναργή θεωρία του 17ου αιώνα στον κλάδο αυτό.

Με την επινόηση του Διαφορικού και Ολοκληρωτικού Λογισμού εισήγαγε στα Μαθηματικά ένα εργαλείο έτοιμο να δώσει άμεσες λύσεις σε πολλά μαθηματικά και φυσικά προβλήματα, αλλά και με πλατιά περιθώρια βελτίωσης.
Τις περισσότερες φορές χάρη σε απειροστικές μεθόδους ο Νεύτων εργάστηκε αποτελεσματικά επάνω σε προβλήματα, που σήμερα φιλοξενούνται σε διακεκριμένα πεδία των Μαθηματικών: Τριγωνομετρικές σειρές, πεπερασμένες διαφορές, ταξινόμηση καμπυλών.
 

 
Ασχολήθηκε ακόμη με την Γεωμετρία, Κλασική και Αναλυτική, τη Θεωρία των Αριθμών και την Άλγεβρα, για την οποία μάλιστα συνέταξε το σημαντικό «Arithmeticæ Universalis», ένα διδακτικό βιβλίο, όπου γίνεται σαφής διαχωρισμός και μεθοδολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην (πρακτική) Αριθμητική και την Άλγεβρα και όπου αναπτύσσονται γενικές μέθοδοι επίλυσης βασικών αλγεβρικών προβλημάτων με σημαντική συνεισφορά στη θεωρία των εξισώσεων.
 
  

Βαθιά θρησκευόμενος

Η ιστορία της κρυφής προσωπικότητας του Νεύτωνα ξεκινά, όταν εκείνος επέστρεψε στο κολέγιο της Αγίας Τριάδας του Κέιμπριτζ, το 1667. Ήταν μόνο εικοσιπέντε ετών κι όμως είχε ζήσει έντονες πολιτικοκοινωνικές αναταραχές.

Ο Νεύτων είχε θερμές προτεσταντικές πεποιθήσεις κι ήταν βαθιά θρησκευόμενος. Μέσα από τα ίδια του τα χειρόγραφα αποκαλύπτεται αυτή η πτυχή της κοσμοθεωρίας του, πράγμα, που δεν συνάδει καθόλου με το πώς τον βλέπουμε σήμερα. Ως έντονα θρησκευόμενος, έντονα ευλαβής, διέθετε πουριτανική ηθική, έναν αυστηρό ηθικό κώδικα, ο οποίος διαπότιζε όλη τη ζωή του.

Είχε κλονιστεί από την παρακμή που συνάντησε στο Κέιμπριτζ, όταν έφτασε εκεί για πρώτη φορά, το 1661. Ήταν μια εποχή, κυρίως μετά την παλινόρθωση του Καρόλου Βʼ, μεγάλης χαράς και «τρέλας» κι ο Νεύτων είχε τρομοκρατηθεί από τα αστεία των συμφοιτητών του. Έπιναν, κυνηγούσαν κακόφημες νεαρές σε κοντινά χωριά. Όλοι οι φοιτητές, χωρίς εξαίρεση. Τους έβρισκε στις ταβέρνες και σε άλλα μέρη, όπου έπιναν. Εκείνος, ήταν πολύ ήσυχος νέος. Εξωτερικά μάλλον φαινόταν πολύ ανιαρός.

Δεν υπάρχουν στοιχεία, ότι οι συμφοιτητές του τον συμπαθούσαν εκτός από τον φίλο του, Τζον Γουίκινς. Ο Γουίκινς και ο Νεύτων μοιράζονταν δωμάτια, επειδή αποκαρδιώθηκαν συγκατοικώντας με φοιτητές, που προτιμούσαν τη διασκέδαση από την μελέτη. Είχαν μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Ο Γουΐκινς ήταν ανώτερος από τον Νεύτωνα στο κολέγιο. Ωστόσο, για τα επόμενα είκοσι χρόνια έγινε ο γραμματέας του. Εκτός από την στενή παρέα, που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, συγκατοικούσαν. Δεν ξέρουμε εάν υπήρχε σεξουαλική σχέση μεταξύ τους, όμως αυτή ήταν η μεγαλύτερη φιλία, που είχε ο Νεύτων.

Επί δύο δεκαετίες, από το 1667, ο Νεύτων κλείστηκε στον ιδιωτικό κόσμο της μελέτης του. Δεν πήγαινε πουθενά, ταξίδευε σπανίως. Ποτέ δεν πήγε στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ήταν τόσο απομονωμένος, που έμενε στο δωμάτιό του και μελετούσε επτά ημέρες την εβδομάδα επί δεκαοκτώ ώρες την ημέρα. Ο ίδιος πίεζε τον εαυτό του να μελετήσει. Είχε δική του βιβλιοθήκη με 1.600 έως 1.800 τόμους και ζούσε σε έναν κόσμο, που τον πλησίαζε μέσα από τα έντυπα ή χειρόγραφα άλλων.


Η «Αλήθεια» του Νεύτωνα

Στα μέσα του 1660, ο Νεύτων πήρε μια τολμηρή απόφαση: «Είμαι φίλος του Πλάτωνα, είμαι φίλος του Αριστοτέλη, όμως η αλήθεια είναι ο καλύτερος φίλος μου». Αποφάσισε να ψάξει πέρα από τα σύνορα των κλασικών, για να ανακαλύψει καινούριες αλήθειες για το Σύμπαν.

Διάβαζε με μανία τη φιλοσοφία ενός γνωστού γάλλου μελετητή, του Ρενιέ Ντεκάρτ. Στις αρχές του 17ου αιώνα ο Ντεκάρτ παρομοίασε το Σύμπαν σαν μια γιγαντιαία μηχανή, που γυρίζει σύμφωνα με το ρολόι. Στο σπίτι του, κατά τα χρόνια της πανούκλας, 1665 και 1666, ο Νεύτων ενδιαφέρθηκε για τη μηχανοκρατική φιλοσοφία του Ντεκάρτ, όμως ήδη την υποψιαζόταν.

Από πού προκύπτει η τόση τάξη και ομορφιά που βλέπουμε; Μήπως προκύπτει από φαινόμενα, τα οποία μοιάζουν σαν τα αισθητήρια όργανα ενός Όντος και αυτό το Ον είναι άυλο, ζων, ευφυές, πανταχού παρών σε έναν απέραντο χώρο; Είναι το Σύμπαν μια μάζα ύλης χωρίς ζωή ή ένας κόσμος, που ζει και οδηγείται από τον Θεό; Συναρπάστηκε ο Νεύτων από τη δύναμη, που κρατάει την Σελήνη σε τροχιά και που κάνει τα μήλα να πέφτουν. Θεωρούσε, ότι σίγουρα, η βαρύτητα ήταν θεϊκή δύναμη και όχι τυχαία. Ο Νεύτων είχε εμμονές.

Σε δεκαοκτώ μήνες έγινε ο μεγαλύτερος μαθηματικός στον κόσμο. Επινόησε τον Απειροστικό Λογισμό, που τον βοήθησε να μελετήσει τις κινήσεις των πλανητών. Επί αιώνες, φιλόσοφοι από τον Αριστοτέλη ως τον Ντεκάρτ πίστευαν, ότι το λευκό φως είναι αγνό και τα χρώματα παράγονταν από την μετατροπή του λευκού φωτός. Όμως, ο Νεύτων σκέφτηκε πολύ αυτή την θεωρία. Χησιμοποιώντας πρίσματα απέδειξε, ότι το λευκό φως παράγεται από τα βασικά χρώματα. Τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Μέχρι τα τέλη του 1660 διαδόθηκαν στην Ευρώπη οι εκπληκτικές επιστημονικές ανακαλύψεις του Νεύτωνα, όμως η θρησκευτική του έμπνευση αγνοήθηκε. Ο Νεύτων ήθελε να σχεδιάσει ένα Σύμπαν, όπου ο Θεός ήταν απολύτως παρών και απολύτως ισχυρός.


Κρυφός αλχημιστής

Ο ιστορικός δρ. Στήβεν Σνόμπελεν, εξέτασε 4.000 σελίδες, που έγραψε ο Νεύτων και που πουλήθηκαν σε δημοπρασία, αλλά δεν τις αγόρασε ο Κέινς. Από τα χειρόγραφα προέκυψε η εικόνα ενός Νεύτωνα στοχαστή, που ήθελε να αποκαλύψει ένα μεγάλο σχέδιο, την αλήθεια του Θεού, την πραγματική θεωρία του. Ήταν ένας Νεύτων, που αποκαλύφθηκε με όλη τη δόξα και τη θέλησή του. Βλέπουμε την θεολογική του άποψη, την επιστήμη του, την Αλχημεία του.

Επί εικοσιπέντε χρόνια, από το 1668, ο Νεύτων αφοσιώθηκε σε αυτή την παράνομη και κρυφή πρακτική. Επί αιώνες οι αλχημιστές έψαχναν την φιλοσοφική λίθο. Το μυθικό συστατικό, που μετατρέπει τα βασικά μέταλα σε ατόφιο χρυσάφι. Πολλοί απατεώνες ισχυρίζονταν, ότι την κατείχαν. Σε μερικές περιπτώσεις υπήρξε πολύ προσοδοφόρο. Μπορούσες να «αρμέξεις» λεφτά από δούκες ή πρίγκηπες, δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, ότι ήταν και τρομερά επικίνδυνο αν σε έπιαναν. Γνωρίζουμε, ότι μία από τις συνηθισμένες τιμωρίες των απατεώνων ήταν να τους κρεμούν σε ικρίωμα και συχνά τους ανάγκαζαν να φορούν λαμέ κοστούμια, για να γίνουν δημόσιο θέαμα.

Ο Νεύτων έγινε κρυφά ένας από τους μεγαλύτερους αλχημιστές της Ευρώπης. Το γιατί έμαθε την «ύποπτη τέχνη» της Αλχημείας απασχολεί τον κόσμο επί τριακόσια χρόνια. Εργάστηκε με αυστηρή μυστικότητα. Ακόμη κι ένας βοηθός του, που δεν δεν είχε ιδέα για το τι έβλεπε ο Νεύτων στο χωνευτήρι μετάλλων, έγραψε: «Δεν μπόρεσα να εισχωρήσω στον σκοπό του, όμως, οι κόποι και η εργατικότητά του με έχουν κάνει να σκεφτώ, ότι στόχευε σε κάτι πολύ πιο πέρα από την ανθρώπινη τέχνη και την βιομηχανία».

Σήμερα, οι ερευνητές ακόμη προσπαθούν να εισχωρήσουν στο μυαλό του αλχημιστή Νεύτωνα. Στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των Η.Π.Α., ο καθηγητής Μπιλ Νιούμαν ξόδεψε χρόνια μελετώντας τις κωδικοποιημένες συνταγές του. Έκανε ξανά τα πειράματα μετά από τριακόσια χρόνια. Το έργο αυτό ήταν πολύ μεγάλο. Ο Νεύτων, όπως και άλλοι αλχημιστές, πίστευε, ότι οι μέθοδοι της Αλχημείας ίσως ήταν κρυμμένες σε αρχαία κείμενα. Από την Βίβλο μέχρι τους μύθους των αρχαίων ελλήνων. Σε μερικές περιπτώσεις ερμήνευε τους μύθους με πολύ επακριβή τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις πραγματικές φόρμουλες, που μπορούν να επεξεργαστούν σε ένα εργαστήριο.

Ο Νεύτων, όπως όλοι οι αλχημιστές, έκρυψε τα συστατικά του, σε χαρακτηριστικούς γρίφους. «Το σώμα μας, με αυτή τη σύσταση, είναι ερμαφρόδιτο. Περιέχει και τα δύο φύλα. Είναι πατέρας και μητέρα για την λίθο». Ερμαφρόδιτο, εννοεί τον βασιλίσκο αντιμονίου, που προκύπτει από την ένωση αντιμονίτη με σίδηρο σε υψηλή θερμοκρασία.

Μερικοί από τους κωδικούς, τους οποίους χρησιμοποιούσε, δείχνουν την μεγάλη απόσταση, που ηθελημένα κρατούσε από το γυναικείο φύλο. Τέτοιοι κωδικοί ήταν, «πράσινο λιοντάρι», «άθλια πόρνη», «εμμηνόρροια της άθλιας πόρνης». Χρησιμοποιούσε τέτοιους κωδικούς για να περιγράψει μέταλλα! 


Τα αλχημικά χειρόγραφά του Νεύτωνα περιλαμβάνουν ένα πλούσιο σύνολο διάφορων τύπων εγγράφων, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται σημειώσεις εργαστηρίων, περιγραφές των αλχημικών ουσιών και των διαδικασιών, μεταγραφές από άλλες πηγές, ακόμη και ποίηση.Τι κρατάει λοιπόν, κρυφό ο Νεύτων; Σημαντικά στοιχεία βρέθηκαν στο κολέγιο του Κείμπριτζ, όπου φυλάσσονται τα χειρόγραφα του Νεύτωνα, που αγόρασε ο Κέινς. Ο καθηγητής Ροτάνσι λέει, ότι το χειρόγραφο μιας αρχαίας αλχημιστικής πραγματείας αποκαλύπτει τον κρυφό σκοπό αυτής της αναζήτησης. Είναι η «tabulus maradina», όπου υποτίθεται, ότι κρύβεται το μυστικό της φιλοσοφικής λίθου.

Ο δρ. Ροτάνσι εξηγεί, ότι ο Νεύτων έψαχνε τη φιλοσοφική λίθο όχι για να γίνει πλούσιος μετατρέποντας μέταλλα σε χρυσό, αλλά για να κατανοήσει τα μυστικά του Θεού. Οι αλχημιστές πίστευαν, ότι αυτό το έγγραφο δεν περιέγραφε μόνο το πώς ο Θεός δημιούργησε το Σύμπαν, μα τους έδινε την δυνατότητα να μιμηθούν το έργο του και με αυτό θα πετύχαιναν θαύματα στην φύση. Δεν ήταν μάγος με την έννοια να κυριαρχήσει τις δυνάμεις για να δημιουργήσει θαύματα. Ήθελε απλώς να κατανοήσει τα μυστήρια του Θεού. Ο Νεύτων πίστευε, ότι ο Θεός παρέδωσε τα μυστικά του στο Νώε και επέζησαν τμηματικά σε αρχαία κείμενα και μύθους και κυρίως στην φιλολογία των αλχημιστών.

Ποτέ δεν έχασε την πίστη του στην Αλχημεία θεωρώντας, ότι κρύβει μεγάλα μυστικά του Σύμπαντος αν μπορούσαμε να τα αποκωδικοποιήσουμε. Ο Νεύτων ένιωσε, ότι ο Θεός τον επέλεξε για αυτόν τον λόγο. Έγραφε στα λατινικά το όνομά του: Isaacus Newtonus. Έπαιζε με τους αναγραματισμούς και τους μετέτρεπε σε Jehovah Sanctus Unus, δηλαδή, ένας Ιερός Θεός. Άρα, ήδη υπήρχαν ενδείξεις μιας δυνατής αίσθησης του φοιτητή του Κέιμπριτζ, ότι ήταν παράξενος, ξεχωριστός, εκλεκτός.

Χρησιμοποιούσε τη φράση των αλχημιστών «Μύστης» και θεωρούσε, ότι ήταν κάποιος, που είχε το δώρο της χάρης να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να ερμηνεύσει τον κόσμο. Ο Νεύτων πίστευε, ότι μέσω της Αλχημείας ανακάλυπτε τα μυστικά του Θεού. Ο παράξενος συνδυασμός της λεγόμενης «κοινής» Χημείας με το μύθο και τις μυστικιστικές εικόνες, τον βοήθησαν σε μια μοναδική ερμηνεία του κόσμου.

Ένα από τα βασικά πειράματά του τον έκανε να αντιληφθεί την αληθινή φύση των χρωμάτων. Όταν έκανε τα πειράματα Οπτικής με το πρίσμα, είναι πιθανόν να σκέφτηκε, ότι το πρίσμα διαχωρίζει το λευκό φως σε διαφορετικών τύπων σωματίδια, όπως ακριβώς κάνουμε, όταν διυλίζουμε πιο μικρά σωματίδια από τα πιο μεγάλα. Ένα μεγάλο οπτικό «σουρωτήρι».


Το μεγάλο δίλημμα

Ο Νεύτων απορροφήθηκε στα μυστήρια του χωνευτηρίου και τα πρώτα επιστημονικά του επιτεύγματα τον προώθησαν κοινωνικά. Σε ηλικία 26 ετών έγινε καθηγητής Μαθηματικών. Τώρα, έπρεπε να δίνει διαλέξεις. Όμως, είχε ελάχιστο χρόνο να αφιερώσει στους φοιτητές κι εκείνοι ενδιαφέρονταν ελάχιστα γιʼ αυτόν τον «ακατανόητο» συνετό καθηγητή. Χρόνια αργότερα, ο βοηθός του κατέγραψε: «Λίγοι απευθύνθηκαν σε αυτόν, λίγοι τον κατάλαβαν και μερικές φορές επιθυμώντας ακροατές διάβαζε στους τοίχους».

Ο Νεύτων βρέθηκε σε τρομερό δίλημμα, όταν άρχισε να ανεβαίνει την ακαδημαϊκή κλίμακα. Θα απαιτούσαν να πάρει όρκους και να γίνει κληρικός της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Αυτό τον έφερε σε μία σύγκρουση, που απειλούσε να καταλήξει σε ατίμωση. Ερεύνησε την ιστορία του Χριστιανισμού. Είχε πειστεί, ότι η Καθολική και Αγγλικανική Εκκλησία ιδρύθηκαν διαστρέφοντας το Λόγο του Θεού, ενώ ο Νεύτων είχε πειστεί για τη μοναδικότητα του Θεού.

Ερμήνευε τον εαυτό του μέσα από την αίρεση. Ξεκίνησε να ελαχιστοποιεί, να υποβιβάζει και τέλος να αρνείται τη θεία φύση του Ιησού. Πολύ νωρίς έφτασε στο συμπέρασμα, ότι η Αγία Τριάδα είναι βλασφήμια της Πρώτης Εντολής που αναφέρει: «Δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από εμένα». Η λατρεία του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος ─κατά την άποψη του Νεύτωνα─ είναι αίρεση. Μέχρι τις αρχές του 1670, είχε γίνει κρυφός αιρετικός. Είχε πειστεί, ότι η διδασκαλία της Αγίας Τριάδας, στην οποία ο Ερρίκος Ηʼ είχε αφιερώσει το Κολέγιο της Αγίας Τριάδας, ήταν ένα είδος βλασφήμιας.

Η καριέρα του θα είχε λήξει αν είχε εκθέσει στο Κέιμπριτζ τις απόψεις του κατά της Αγίας Τριάδας. Θα τον εξοστράκιζαν. Σίγουρα, δεν θα τον καταδίκαζαν σε θάνατο, όμως μία πιθανότητα θα ήταν να τον φυλάκιζαν. Ίσως να γινόταν στόχος των κυνηγών των αιρετικών και να τον μαστίγωναν άγρια οι κληρικοί. Ένας αιρετικός, όπως και ένας μάγος, είναι απειλή. Όχι μόνο για την «αλήθεια», αλλά και φυσική απειλή. Θα άμβλυνε τις κοινωνικές και θρησκευτικές διαφορές των ανθρώπων, θα διέφθειρε την κοινότητα και πολύ συχνά, όπως ξέρουμε από το κυνήγι μαγισσών, ο όχλος ενεργούσε άμεσα εναντίον τέτοιων ανθρώπων. Τους λίντσαραν, τους κλωτσούσαν μέχρι θανάτου, τους καίγανε.

Η βία εκείνης της εποχής αντανακλάται στα καταπιεσμένα χειρόγραφα του Νεύτωνα. Εστιάζει την οργή του κατά των μοναχών, που διέφθειραν τον Χριστιανισμό επιβάλλοντας την Αγία Τριάδα. Βλέπουμε σε κάθε σελίδα να επιχειρηματολογεί γράφοντας, ότι οι πρώτοι Πατέρες της Εκκλησίας ήταν άθλιοι. Εγκληματίες. Συχνά τους αποκαλεί δολοφόνους για κάποιες πράξεις τους. Στην ηρεμία του δωματίου του, ο Νεύτων χαίρεται με το θάνατο καλογριών, που διάβασε σε ένα παλιό ιστορικό βιβλίο. Του άρεσαν πολύ κάποια, που διάβαζε για τα φοβερά, που έπαθαν κάποιες ρωμαιοκαθολικές μοναχές. Για κάποιον σαν τον Νεύτωνα, οι ρωμαιοκαθολικοί δεν θεωρούνται άνθρωποι. Θεωρούσε, ότι είχαν συμβιβαστεί με τον Αντίχριστο. Αυτή η ίδια επιχειρηματολογία ήταν, που επέτρεψε στον Κρόμγουελ να σφαγιάσει 10.000 ρωμαιοκαθολικούς χωρικούς, επειδή δεν τους θεωρούσε ανθρώπους.


Μελετητής της Βίβλου

Ο Νεύτων μελέτησε με μανία τα βιβλικά κείμενα. Είχε τριάντα Βίβλους σε πολλές γλώσσες, όπως τα εβραϊκά και τα αραβικά. Τα αγαπημένα του προφητικά βιβλία ήταν ο Δανιήλ και η Αποκάλυψη. Ο Νεύτων πίστευε, ότι περιείχαν κωδικοποιημένο το Λόγο του Θεού, καθώς και την περιγραφή περασμένων και μελλοντικών γεγονότων. Διαβάζοντας την Αποκάλυψη πείστηκε, πως ο Θεός είχε προβλέψει, ότι οι καθολικοί θα διέφθειραν το Χριστιανισμό.

Σύγκρινε την Καθολική Εκκλησία με ένα είδος συνουσίας. Μιας πνευματικής συνουσίας. Αν φανταστούμε την αγνή εκκλησία σαν αγνή παρθένα θα φανεί λογικό, ότι η Καθολική Εκκλησία, η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι σαν πόρνη, που συνουσιάστηκε με διεφθαρμένες, μη βιβλικές διδασκαλίες. Διέθετε ένα παθιασμένο μίσος.
 
Σε κρυφό, αδημοσίευτο μέχρι πρότινος χειρό-
γραφο σχετικά με την ανάπτυξη των μετάλλων
ο Νεύτων δίνει αλχημιστική άποψη στο Σύμπαν.
Το χειρόγραφο αυτό ξεκινά με την συζήτηση
περί μεταλλικών δένδρων και έπειτα κάνει
μια λεπτομερή αναφορά πάνω στη θεωρία,
ότι η Γη είναι ζωντανή. Ότι αναπνέει, εισπνέει
και εκπνέει.

Ο Νεύτων έγραψε, ότι ένα σχεδόν μαγικό συ-
στατικό, το Salnitrum, μετέτρεπε τη Γη σε ζων-
τανό Ον. Πίστευε, ότι το Salnitrum ανακυκλω-
νόταν διαρκώς από τα αστέρια ως τον πυρήνα
της Γης δίνοντας ζωή στα μέταλλα, που έβλεπε
στην φιάλη του, καθώς και τρέφοντας τα φυτά.
Συχνά χρησιμοποιούσε αλχημιστικές θεωρίες,
για να εξηγήσει τη βαρύτητα. 


 
Όπως ο Νεύτων
μελετούσε
τα βιβλία
με τις προφητείες,
για να ανακαλύψει
το σχέδιο του Θεού,
έτσι κοίταζε
και στο χωνευτήρι
με τα αλχημικά του,
για να ανακαλύψει
τους νόμους του Θεού
για το Σύμπαν.

 

 
Η Αλχημεία έπεισε τον Νεύτωνα, ότι το χέρι του Θεού επηρέασε τα πάντα, ακόμη και τα σωματίδια στο χωνευτήρι μετάλλων. Χλεύαζε επιστήμονες, όπως Ντεκάρτ, ο οποίος έβλεπε έναν αδρανή, άθεο κόσμο.


 


O Ισαάκ Νεύτων ήταν ένας πολυμαθής θεολόγος.
Έγραψε πολλές μελέτες και θρησκευτικά φυλλάδια,
που ασχολούνται με την κυριολεκτική ερμηνεία της Βίβλου.
Αγία Τριάδα
και Αντίχριστος

Το 1675, η διπλή του ζωή, κινδύνευε νʼ αποκαλυφθεί. Δεν μπορούσε ν΄αναβάλλει άλλο την υποχρέωση που είχε ως καθηγητής να γίνει κληρικός. Όμως, αυτό ήταν εναντίον των αιρετικών του πεποιθήσεων. Γι αυτό πήγε στο Λονδίνο, να πείσει τον Κάρολο Βʼ να τον απαλλάξει από το να γίνει κληρικός.

Αφότου είδε τους σύμβουλους του βασιλιά, ο Νεύτων παρευρέθηκε για πρώτη φορά στη Βασιλική Εταιρεία, το κυριότερο επιστημονικό σώμα. Τότε, ήταν μόλις 33 ετών, αλλά πολλά μέλη, τον αντιμετώπισαν με δέος. Ενθουσιάστηκε από αυτή την υποδοχή. Δέχτηκε να στείλει στην Εταιρεία ένα επαναστατικό έγγραφο, που είχε τίτλο: «Μία υπόθεση στην εξήγηση των ιδιοτήτων του φωτός». Τα διαπρεπή μέλη της Βασιλικής Εταιρείας πρέπει να μπερδεύτηκαν από την αλχημιστική γλώσσα, που καθρέφτιζε το μυστικό χειρόγραφό του σχετικά με την ανάπτυξη των μετάλλων. Η κρυφή Αλχημεία του, έδειχνε να δίνει νέες γνώσεις στην επιστήμη, καθώς και στο έργο του Θεού. Και ο Νεύτων ήταν συνεπαρμένος.

Αργότερα εκείνον τον χρόνο, έχοντας περάσει τέσσερις εβδομάδες από τότε που διάβασαν το έργο του στην Βασιλική Εταιρεία, ο συγγραφέας έμενε στο εργαστήριό του και άκουσε τα νέα που περίμενε. Ο Κάρολος Β΄ τον απάλλαξε από το να γίνει ιερωμένος χωρίς να γνωρίζει, ότι απάλλαξε έναν αιρετικό.

Προς το παρόν, ο Νεύτων ήταν ασφαλής. Όμως, θα βασάνιζε το μυαλό του για την υπόλοιπη ζωή του. Έπρεπε να σιωπήσει ή να καταγγείλει δημόσια τη διαφθορά της Αγγλικανικής Εκλησίας; Αν υπάρχει η Αγία Τριάδα, υπάρχει και ο Αντίχριστος. Αυτές οι ανησυχίες δεν είναι κάτι, που μπορείς να παραβλέψεις λέγοντας «θα το αντιμετωπίσω αύριο». Δεν είναι κάτι, που φεύγει, όταν πας για ύπνο. Θα στοιχειώσει τα όνειρά σου.


Τα μυστικά
του ναού του Σολομώντα

Ήταν σίγουρος, ότι ακολουθούσε το θέλημα του Θεού. Το μεγάλο του σχέδιο ήταν να καταλάβει τα μυστικά του Θεού σχετικά με τη Δημιουργία και τις δυνάμεις του Σύμπαντος. Τα σχέδια του Θεού για την Δευτέρα Παρουσία και την επιστροφή στον αγνό Χριστιανισμό. Ως ο «Μύστης», ο Νεύτων πίστευε, ότι επιλέχθηκε για να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά, που έκρυψαν με ασφάλεια οι αρχαίοι. Στο μυαλό του ανακάλυπτε ξανά ό,τι ανακάλυπταν οι λίγοι εκλεκτοί, που είχε επιλέξει ο Θεός, για να μοιραστούν τα μυστικά του. Ήταν πεπεισμένος, ότι ήταν όντως ξεχωριστός. Είχε την ξεχωριστή εμπιστοσύνη του Θεού.

Πίστευε, ότι οι αρχαίοι ναοί έκρυβαν μυστικά και μόνο οι εκλεκτοί σαν κι αυτόν, θα τα ανακάλυπταν.  Είχε ενθουσιαστεί με το ναό του Βασιλιά Σολομώντα, που παλιά βρισκόταν στο Τείχος των Δακρύων της Ιερουσαλήμ. Θεώρησε, ότι είδε το σχέδιο του ναού κωδικοποιημένο στη Βίβλο. Προσπαθούσε να σπάσει τον κώδικα για πολλά χρόνια. Για τον Νεύτωνα, οι σκηνές της Αποκάλυψης λαμβάνουν χώρα στον παραδεισένιο ναό και για να καταλάβει την Αποκάλυψη, τα σύμβολα, έπρεπε να καταλάβει πώς ήταν ο ναός.

Επίσης, ο ναός ίσως φανέρωνε την ημερομηνία, που θα τελείωνε αυτός ο διαφθαρμένος κόσμος με την Αποκάλυψη και θα αναγεννιόταν ο αγνός Χριστιανισμός. Ήταν το αντικείμενο της προφητικής ελπίδας του, επειδή πίστευε, ότι ο ναός θα χτιζόταν ξανά στην Ιερουσαλήμ, όταν θα επέστρεφε ο Ιησούς. Αυτό ήταν μέρος της προφητικής ελπίδας του. Πίστευε, ότι αυτό θα συνέβαινε κι ότι ο ναός θα εμπλούτιζε τις επιστημονικές του γνώσεις. Πίστευε, ότι ο συγκεκριμένος ναός ήταν, κυριολεκτικά, το σχέδιο των μυστικών του Σύμπαντος, ο προσανατολισμός του, το μέγεθός του. Τον σχεδίασε ξανά. Έκανε θεμελιώδεις μαθηματικούς υπολογισμούς, για να κατανοήσει σε βάθος το Σύμπαν και στην ουσία τη σκέψη του Θεού.


 


Διάγραμμα του ναού του Σολομώντα από τον Ισαάκ Νεύτωνα.Οι «Μαθηματικές Αρχές»

Το 1684, ο Έντμουντ Χάλλεϋ, νεαρός αστρονόμος τότε, έκανε μία ερώτηση στον Νεύτωνα, που θα έστρεφε και πάλι την επιστημονική ευφυία του στη βαρύτητα, τη μυστηριώδη δύναμη, που ενώνει το Σύμπαν. Η ερώτηση ήταν: Τι καμπύλη σχηματίζουν οι πλανήτες αν υποθέσουμε, ότι η δύναμη έλξης προς τον Ήλιο είναι ίση με το τετράγωνο της απόστασής τους από αυτόν;

Η ερώτηση του Χάλλεϋ θα άλλαζε για πάντα την επιστήμη, γιατί ο Νεύτων μελέτησε το θέμα μανιωδώς επί τρία χρόνια. Αργότερα, ο Χάλλεϋ παρέλαβε ένα σύντομο σχεδιάγραμμα με την κίνηση των πλανητών σε τροχιά. Ο Χάλλεϋ είχε στα χέρια του τους καρπούς των «Μαθηματικών Αρχών», που εκδόθηκαν το 1687. Πρόκειται για το καλύτερο επιστημονικό βιβλίο, που γράφτηκε ποτέ. Είναι η πιο εκπληκτική δουλειά. Πρόκειται για το βιβλίο, που τα περικλείει όλα. Το πιο τολμηρό βιβλίο κάθε επιστημονικής πραγματείας, που γράφτηκε ποτέ.

Στις «Μαθηματικές Αρχές» ο Νεύτων εξηγεί αναλυτικά τους Νόμους της Κίνησης. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν ο Παγκόσμιος Νόμος της Βαρύτητας. Αναφέρει, ότι κάτι στο τέλος του Σύμπαντος, δισεκατομμύρια μίλια μακριά, ασκεί έλξη σʼ ένα σωματίδιο στην άλλη άκρη του Σύμπαντος. Είναι εκπληκτική σκέψη και κατά την γνώμη όλων δεν υπήρξε κάτι παρόμοιο στη Φυσική μέχρι τότε.

Μα, βαθιά μέσα στις σελίδες των «Μαθηματικών Αρχών», ειδικά στις τελευταίες εκδόσεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία, που δείχνουν τον κρυφό Νεύτωνα, τον παθιασμένο αλχημιστή. Ο δρ. Νιούμαν βρήκε στοιχεία, όπου ο Νεύτων έδινε μια αλχημιστική εξήγηση για τη βαρύτητα περιγράφοντας τον ρόλο των κομητών.
 
Όσον αφορά στο φυσικό κόσμο, είχε
ένα όραμα. Ακόμη και στο βιβλίο του
«Μαθηματικές Αρχές» βλέπουμε
το Salnitrum, τη νιτρική θεωρία,
όπου λέει, ότι οι ουρές των κομητών
βυθίζονται στη Γη και κατά κάποιο
τρόπο επιστρέφουν ψηλά στα εξωτερι-
κά σημεία του Διαστήματος και τέλος,
χρησιμεύουν ως «τροφή» για τον
Ήλιο, που του επιτρέπει να συνεχίζει
να φλέγεται. Σκεφτόταν λοιπόν, σύμ-
φωνα με την Θεωρία της Ανακύκλω-
σης, ακόμη κι όταν έγραφε τις «Μαθη-
ματικές Αρχές». Επίσης πίστευε, ότι
οι κομήτες είναι προϊόντα της οργής
του Θεού.

 
Οι κομήτες,
σύμφωνα με τον Νεύτωνα,
είναι καταστροφικά όπλα,
που θα εξαλείψουν
τον διεφθαρμένο κόσμο
και θα φέρουν
την Αποκάλυψη,
όπως προλέγει η Βίβλος.
 

 
Έψαξε στην Βίβλο γα ημερομηνίες, όπου η Γη θα καταστραφεί από άγρια δίνη και η επιστροφή του Ιησού θα φέρει ως αποτέλεσμα 1.000 χρόνια αγνού Χριστιανισμού. Οι πλανήτες και οι κομήτες μπορούν μονάχα να προκύψουν από την κυριαρχία ενός ευφυούς και ισχυρού όντος. Ο Θεός λοιπόν, τοποθέτησε τους πλανήτες σε διαφορετικές αποστάσεις από τον Ήλιο, ώστε σύμφωνα με τους βαθμούς πυκνότητας να έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα από την θερμότητα του Ήλιου.


 
 

Η έκδοση
των «Μαθηματικών Αρχών» του 1687
περιέχει μόνο μία αναφορά στον Θεό,
ως Δημιουργό.
Όμως, στις μετέπειτα εκδόσεις
ο Νεύτων τονίζει τον ισχυρό
και μοναδικό ρόλο
του Θεού στο Σύμπαν του.
 


Απογοητεύσεις

Εν τω μεταξύ, ο Νεύτων συνέχιζε την Αλχημεία του. Τέλος, το 1693, το μυστικό του Θεού έδειχνε να κοντεύει να αποκαλυφθεί. Παρακολουθούσε μαρμαρωμένος, καθώς ο χρυσός με ειδικό υδράργυρο φούσκωνε μπροστά του. Ήταν αυτή η φιλοσοφική λίθος; Δοκίμασε το πείραμα πολλές φορές, όμως έκανε λάθος. Τα πειράματα απέτυχαν. Συνειδητοποίησε, ότι αυτό ήταν το τέλος της προσπάθειας. Πρέπει να είχε απογοητευτεί, επειδή έψαχνε για θεμελιώδεις απαντήσεις και είχε αποτύχει στην Αλχημεία όσο δεν είχε αποτύχει σε άλλες επιδιώξεις του.

Εν τω μεταξύ, στη ζωή του υπήρχαν άλλες εντάσεις. Ο Νεύτων είχε δεθεί στενά με έναν έξοχο, νεαρό μαθηματικό και αλχημιστή, τον Νικολά Φάτιο ντε Μπυγιέ. «Παρακαλώ πες μου αν μπορείς να βρεις κατάλυμα και για τους δυό μας στο ίδιο σπίτι προς το παρόν ή αν θέλεις να βρω άλλο κατάλυμα. Είμαι δικός σου, στην διάθεσή σου με όλη μου την στοργή», του έγραφε. Όμως, το 1692, ο Φάτιο, ένας υποχόνδριος, έγραψε στον Νεύτωνα ότι πέθαινε. Δεν ξέρουμε αν είχαν ερωτική σχέση, όμως, φαίνεται καθαρά από την αλληλογραφία τους, ότι αυτό επηρέασε τον Νεύτωνα συναισθηματικά.

Ο Φάτιο έζησε, όμως ένα χρόνο αργότερα η σχέση αυτή διαλύθηκε. Τότε ο Νεύτων κατέρρευσε. Κατηγόρησε φίλους του για κακές πράξεις, για τις οποίες ήταν εντελώς αθώοι. Έγραψε στον χρονικογράφο Σάμιουελ Πιπς,τον πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας: «Είμαι πολύ συγχισμένος με τις περιπλοκές. Δεν έχω κοιμηθεί καλά αυτόν τον μήνα. Δεν έχω την διαύγεια, που είχα πριν. Δεν σχεδίασα ποτέ να πάρω κάτι από εσένα. Ούτε με την άδεια του βασιλιά Ιακώβου. Τώρα ξέρω, ότι πρέπει να απομακρυνθώ και να μην δω ξανά εσένα και τους καλούς μου φίλους».

Έγραψε κι ένα πιο σκληρό γράμμα στο φίλο του Τζον Λοκ. Τον κατηγόρησε, ότι προσπάθησε «να τον μπλέξει με γυναίκες». Και όταν ο Λοκ αρρώστησε, έγραψε: «Καλύτερα να πέθαινες».

Οι φίλοι του τον συγχώρησαν. Εκείνος εξήγησε, ότι είχε να κοιμηθεί πέντε νύχτες. Είχε καταρρεύσει και ο λόγος είναι, ότι είχε περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια μεταξύ των αρχών του 1680 και των αρχών του 1690 δουλεύοντας όλες τις ώρες, που του έδωσε ο Θεός, όπως πίστευε.

Εκτός από την υπερκόπωση έπρεπε να αντιμετωπίσει τη συναισθηματική του κρίση για τον Φάτιο, την αποτυχία του στην Αλχημεία και τον μόνιμο φόβο, που είχε όλα αυτά τα χρόνια μην εκτεθεί ως αιρετικός.


Τα τελευταία χρόνια

Όμως, το ξεπέρασε και ξεκίνησε καινούρια ζωή. Μετακόμισε μονίμως από το Κολέγιο της Αγίας Τριάδας κι εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Τώρα, αναζητούσε και απέκτησε χρήματα και δύναμη. Έγινε πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας και Διευθυντής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, όπου απέκτησε περιουσία. Μέχρι τον θάνατό του, το 1727, προσπάθησε και κατάφερε να κρατήσει κρυφό το μυστικό του με κάθε τρόπο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω του, ήταν ορθόδοξοι αγγλικανοί και σκέφτηκε, ότι δεν υπήρχε λόγος να προσπαθήσει να τους πείσει, επειδή ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος. Εξ άλλου θεωρούσε, ότι εκείνοι οι άνθρωποι δεν ήταν οι κατάλληλοι, για να δεχθούν αυτό που ήθελε να αποδείξει.

Καθώς πέθαινε, σε ηλικία 84 ετών, ο Σερ Ισαάκ Νεύτων αποκάλυψε τη διπλή ζωή του. Ξεκαθάρισε στους έκπληκτους φίλους του την επικίνδυνη αιρετική αλήθεια, που έκρυβε επί πενήντα χρόνια. Αρνήθηκε να λάβει την τελευταία μετάληψη. Δεν ήθελε να δεχθεί την αγκαλιά μιας διεφθαρμένης Εκκλησίας.


 

 
Παρόλο, που ο Νέυτων ήταν μια εξέχουσα φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση,
ήταν πολύ θρησκόληπτος.
Έγραψε ακόμα και μια λίστα των αμαρτιών για τον εαυτό του, πολλοί από τους οποίους
σχετίζονταν με την μη τακτική συμμετοχή του στον κυριακάτικο εκκλησιασμό.
 
 
 
Επίλογος

Ο Νεύτων πέτυχε περισσότερα από κάθε επιστήμονα πριν από αυτόν. Όμως, μερικά επιτεύγματά του παραμένουν άγνωστα. Τα κρυφά του χειρόγραφα. Σε όλη του την ζωή εργάστηκε με πάθος, για να αποκαλύψει τα σχέδια του Θεού, σύμφωνα με τα οποία θα επέστρεφε ο Ιησούς, για να απαλείψει τη διαφθορά και να φέρει 1.000 χρόνια ειρήνης και αγνού Χριστιανισμού.

Στην Ιερουσαλήμ, ο δρ. Σνόμπελεν ανακάλυψε ένα εκπληκτικό έγγραφο, που φανερώνει, ότι αργά στη ζωή του ο Νεύτων αποκωδικοποίησε από την Βίβλο την ημέρα, που πίστευε, ότι θα είναι η αρχή του τέλους, η Αποκάλυψη. Ένα τέτοιο χειρόγραφο αποκαλύπτει, ότι ο Νεύτων ήταν βαθιά θρησκευόμενος. Φονταμεταλιστής σε πολλές πτυχές του. Περισσότερο απʼ ότι πολλοί μπορεί να πιστεύουμε.

Αυτό που προσπαθούσε να πετύχει ήταν να μάθει πότε θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Πότε θα επιστρέψει ο Ιησούς. Πότε θα συμβούν τα γεγονότα της Αποκάλυψης. Προσπάθησε να βρει την ημερομηνία όλων των γεγονότων, που προβλέπονται στην Αποκάλυψη.

Η ημερομηνία, που ο Νεύτων προφήτευσε για την Αποκάλυψη, ανήκει σε αυτόν τον αιώνα. Είναι το 2060. 
Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο βασίστηκε
σε μεγάλο μέρος στην ταινία του Chris Οxley,
παραγωγής ΒΒC: «Νewtοn. Τhe Dark Ηeretic».

Ο τίτλος, οι εικόνες και οι υπότιτλοι
έγιναν με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


73 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 41146

  6 Σεπ 2017

  Ωραίο άρθρο

 • Ανώνυμος 39832

  4 Οκτ 2016

  Ο Νευτονας δεν ηταν ομοφυλοφιλος ...απλως ηταν παραξενος πεθανε παρθενος? μαλλον ... με το φιλο του γουιλιαμ Γουινστον προσπαθησαν να καταλαβουν τις γραφες. οι ανθρωποι ηταν ουνιταριανοι. γιαυτο λεει Jehovah sanctus unus. ο αγιος θεος ειναι ενας οχι τρεις.... οπως πιστευουν και η Εβραιοι

 • Ανώνυμος 37065

  4 Φεβ 2016

  Ομοίως, αν πάει από Μακεδονία μεριά, θα πει πως η Θεσσαλονίκη προφέρονταν με ένα (σ) και δύο (λ)......Θεσαλλονίκη.
  Αν πάει στην Πελοπόννησο, θα πει πως η λέξη μινιμαλιστής, προφέρονταν με διπλό (ι) στο νι και λι........μινιιμαλιιστής.
  Αν πάει εις στην Κύπρον θα διαπιστώσειν, ότι το (ν) στην κατάληξην, έκανεν πάρτιν.
  Αλλο πράγμα η τοπική διάλεκτος κι άλλο η επίσημη γλώσσα. Στη Μ.Βρετανία υπάρχει το ίδιο πρόβλημα ανάμεσα στα ουαλικά, ιρλανδικά και σκωτσέζικα αγγλικά.
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 37060

  4 Φεβ 2016

  Φανταζομαι τον Ερασμο του μελλοντος να μελεταει την μοναδικη επιζησασα ελληνικη διαλεκτο του Αγρινιου και να λεει πως επειδη το «κουταβι» προφερεται «κταβ» αρα στην νεα ελληνικη του 21ου αιωνα τα «ου» και «ι» δεν προφερονταν, η φραση «πειραζει αν τηραω» προφερεται «πραζ αν τραου» οποτε τα «ει» και«η» ομοιως δεν προφερονταν στην νεα ελληνικη και το «ω» προφερονταν ως «ου».
  «Ψαρ, μνι, κνουπ»: εδω τι θα ελεγε αραγες;

 • Ανώνυμος 37059

  4 Φεβ 2016

  και για τον μπελαντονα πουλο
  εξελικτο ον : μπι λαντοπουλος με τα μακεια κυναιδα του.
  πως η σοφια εξελισσεται σε σοφιστεια.

 • Bielidopoulos

  3 Φεβ 2016

  ~
  Και μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=JaJPxkby8AU

  Και για τον Ντιογένη:
  https://www.youtube.com/watch?v=5JKNRVHSv6Q

 • Ανώνυμος 37055

  3 Φεβ 2016

  Aγαπητή Γερακίνα. Να συμφωνήσω μαζί σου ως προς την προπαγάνδα του ρωμαιοσχολείου. Έχει γίνει τεράστια πνευματική ζημιά, (με τις ευλογίες της εκκλησίας και του κράτους) για πάνω από 200 χρόνια σ' αυτόν τον τόπο. Ομως είμαι από αυτούς που δεν εκτιμούν τον Μπαμπινιώτη. Τον θεωρώ πρόσωπο με "τρυφερή" μέση. Εύκολα υπέκυψε τότε στις σειρήνες της εξουσίας και δέχθηκε να γίνει υπουργός (κατ'εμέ) ανθελληνικών κυβερνήσεων. Σαν πρόσωπο τέτοιας μόρφωσης, θα έπρεπε να'χε εμφατικά αρνηθεί!
  Σχετικά τώρα με τα της ερασμικής προφοράς, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Τρανταχτά και ανυπέρβλητα επιχ/ματα δεν μπορεί να υπάρξουν. Αλλά με εικασίες δεν γίνεται να τελεσιδικείς τη γνώση και να την αναγάγεις σε αδιάψευστη αλήθεια. Ετσι η γνώση περνάει στη σφαίρα του θρησκευτικού δογματισμού. "Απαξ και το΄πε ο Έρασμος," έτσι είναι! Με την ίδια λογική θα πρέπει να ισχύει και το "Απαξ και το είπε ο ευαγγελιστής Λουκάς, έτσι είναι! Ελεος!
  Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πως ήταν η αρχαιοελληνική προφορά. Αλλά και δεν δέχομαι a priori τη θεωρία του Έρασμου. Μια θεωρία που διατυπώθηκε 1200 χρόνια μετά από την εποχή που μιλήθηκαν τα αρχαιοελληνικά. Αν δεν υπάρχει ζωντανή ακουστική μαρτυρία περί γλώσσας, όλα τα άλλα είναι απλά εικασίες.
  Παράδειγμα 1: Αν η Γαλλία κατακτηθεί από Ρώσους και για 1000 χρόνια της επιβάλουν την ρωσική γλώσσα ή τέλος πάντων κάποιο μείγμα, πως θα αποδείξει ο Ερασμος του 3016 ότι οι Γάλλοι κάποτε έλεγαν το νερό (Ο) αλλά το έγραφαν (eau). Από τη στιγμή που οι Ρώσοι το λένε (βόντα) και το γράφουν (вода) Πως;
  Εφερα ακόμα ένα παράδειγμα, αυτό με τη Ναυσικά. Το οποίο όνομα προέρχεται από τη ναύς (πλοίο). Αν λοιπόν αποδειχθεί περίτρανα ότι το πλοίο οι αρχαίοι το πρόφεραν "νάουζ" ή "ναούζ", τότε να δεχθώ την εκδοχή της αγγλικής προφοράς της Ναυσικάς σε Ναούζικα. Μέχρι τότε νομίζω πως δικαιούμαι να έχω τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις μου.
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 37054

  3 Φεβ 2016

  Προς: "Ανώνυμος 37052 έγραψε...

  Πάλι ανοησίες γράφεις Γερακίνα και μετά κλαίγεσαι στον άντρα σου. Τον φουκαρά, ήρωας είναι."

  Ναι κι εγώ τον λυπάμαι αλλά ακείνου του αρέσουν πολλά πράγματα επάνω μου. Τια να πεις ... δεν έχουμε τα ίδια γούστα εγώ κι αυτός!

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 37053

  3 Φεβ 2016

  Φίλτατε Διογένη με έβαλες σε σκέψεις με αυτό που έγραψες ... "Εδώ μέσα είναι το καλοπληρωμένο (;) προπύργιο του απατρισμού, ανθελληνισμού, νεοταξισμού και της μαύρης αρχαιοελληνικής προπαγάνδας!"

  Αν είναι τόσο καλοπληρωμένοι, να ζητήσω την άδεια από τον Γερακίνο μου, για να κάνω γνωριμία με έναν από τους γράφοντες (μόνο τα αγόρια!). Κάποιος στραβός θα βρεθεί να του αρέσω, οπότε να τα φάμε μαζί ρε φίλε.

  Και ολίγη από σοβαρότητα τώρα. Από που και ως που χαρακτηρίζεται ως ανθέλλην (και τι θα πει αυτό δηλαδή;) κάποιος που προσπαθεί να προσεγγίσει την αρχαία προφορά όσο μπορεί καλύτερα;

  Αν ακούσεις τον Μπαμπινιώτη να παραδίδει στους φοιτητές του θα δεις ότι, ούτε εκείνος γνωρίζει την ακριβή προφορά. Και αναφέρομαι στον Μπαμπινιώτη όχι γιατί τον εκτιμώ ως κάτι αλλά γιατί με αυτά που έχεις μέχρι τώρα γράψει, θεωρώ ότι εσύ τον εκτιμάς.

  Ποια προπαγάνδα ρε παιδιά; Τρελλαθήκαμε τελείως; Σκέψεις καταθέτουμε εδώ. Σκέψεις βασισμένες σε αναγνώσεις αρχαίων. Ο καθείς από την πλευρά του.

  Δεν κινδυνεύετε πλέον από καμμία προπαγάνδα. Ότι προπαγάνδα ήταν να γίνει έχει ήδη γίνει στο ρωμιοσχολείο!

  Έτσι κυκλοφορούμε: με πλυμένο εγκέφαλο. Βιολογικό πλύσιμο στους 40 βαθμούς από την νηπιακή μας ηλικία.

  Κι αν τύχει κι ακουστεί καμμιά άλλη άποψη, πέφτουμε να φάμε τους φέροντες αυτής με "χριστιανική" μανία!

  Χα

  Γερακίνα!
  (Ξαναχτύπησα)
 • Ανώνυμος 37052

  3 Φεβ 2016


  Πάλι ανοησίες γράφεις Γερακίνα και μετά κλαίγεσαι στον άντρα σου. Τον φουκαρά, ήρωας είναι.

 • Ανώνυμος 37051

  3 Φεβ 2016

  Προς: "Ανώνυμος 37044 έγραψε...

  Το ρίξατε στην ερασμική προφορά τώρα; Δεν είναι να σας αφήνει κανένας μόνους, πουτ@@@@ τα κάνετε μονίμως. "

  Αυτό είναι! και αναρωτιόμουν πποιος θα μπει εδώ μέσα να γράψει και να μάς βάλει σε σειρά!

  Μην χαζέψεις τώρα. Συνέχισέ το. Καλά το πας. να σφίξουν λίγο οι πωποί.

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 37049

  3 Φεβ 2016

  Μου κάνει εντύπωση, γιατί κάποιος χαρακτηρίζεται ανθέλληνας αν εκτιμά ότι οι αρχαίοι έλληνες μιλούσαν με ερασμιακή προφορά και εθνικόφρων αν πιστεύει ότι μιλούσαν με μη ερασμιακή προφορά. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;
  Ελένη

 • Ανώνυμος 37047

  3 Φεβ 2016

  O ανάρχιδος ρωμιός είναι ανάξιος να κάνει οτιδήποτε. Κι επειδή κατανοεί την ελλειματικότητά του κοιτάει να την ισοφαρίσει με θαυμασμούς κάποιων (των αρχαίων ελλήνων) που στη φαντασία του: 1. Τους έχει βαφτίσει προγόνους του. 2. Τους έχει αναγάγει σε σούπερμεν.
  Μην με βλέπετε που είμαι λαλάκας ρε κουτόφραγκοι, είχα κάτι προγόνους εγώ με κάτι αρχ... να!
  Και πορεύται έτσι, καροαζοεισπράκτορας, μέσα σε πελάγη λαλακίας. Κι αν κανένας του ταράξει τη νιρβάνα του, αρχίζει τα μπινελίκια και τις απειλές.
  Τα παραπάνω σχόλιά σας αποδεικνύουν τα λεγόμενά μου.
  Μάκης Καλοπληρωμένος Προπαγανδιστής

 • Ανώνυμος 37046

  3 Φεβ 2016

  Αγαπητε/η 37040, είναι πολύ κατατοπιστικό και διευκρινιστικό αυτό που έγραψες. Μόνο που (ίσως) δεν ξέρεις με ποιους έχεις μπλέξει........Εδώ μέσα είναι το καλοπληρωμένο (;) προπύργιο του απατρισμού, ανθελληνισμού, νεοταξισμού και της μαύρης αρχαιοελληνικής προπαγάνδας!
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 37045

  2 Φεβ 2016

  Ο πανάσχετος διαστρεβλίκουλας έγραψε: "Πολύ τάση στο θαυμασμό έχεις. Μετά τους αρχαίους αρχίζεις να θαυμάζεις κι άλλα πράγματα. Ξέρεις, ο θαυμαστής είναι εξ ορισμού ανάρχιδος, γιατί θαυμάζει κάτι, που δεν έχει τα αρχ... να φτιάξει δικό του κι είναι επίσης δούλος αυτού που θαυμάζει. Ο θαυμασμός είναι συναίσθημα, δεν είναι λογική κι όταν είσαι θαυμαστής πηγαίνεις στα τυφλά."
  Οι άνθρωποι από καταβολής των πολιτισμών, πριν αρχίσουν να ερευνούν θαύμαζαν αυτά που μετέπειτα εξήγησαν ή απλούστευσαν. Ο Παρθενώνας, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, αποπερατώθηκε σε μόλις 15 χρόνια! Με τα μέσα της τότε εποχής! Εγώ φυσικά μπορώ και το θαυμάζω, γιατί ακόμη και για τα σημερινά δομικά δεδομένα, είναι δαπανηρότατο δυσκολότατο! Και φυσικά ακόμα όρθιο (παρά τις λεηλασίες, τους εμπρησμούς, και τους σεισμούς) και επιβλητικότατο! Πολλά από αυτά που εσύ θεωρείς δεδομένα, (Ηλεκτρισμός, ηλεκτρομαγνητισμός, θερμοδυναμική, Μ.Ε.Κ, τηλεπικοινωνίες, διάσπαση του ατόμου, διαστημικά ταξίδια, πλαστική χειρουργική, νανοτεχνολογία κτλ) κάποιοι πριν από σένα, αφού θαύμασαν τις δυνατότητές τους και την εισφορά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου βίου, τα έκαναν υπαρκτά. Αλλά εσύ γιατί να τους θαυμάζεις; Σιγά τις εφευρέσεις.....Αφού εσύ κάνεις πολλές περισσότερες και καλύτερες και.... για πλάκα......Εσύ λοιπόν που δεν είσαι ανάρχιδος, (που κι αυτά.....τα αρχ......εννοώ, έτοιμα τα βρήκες φουκαρά μου) πες μας για τα μεγάλα σου επιτεύγματα; Ετσι για να τα θαυμάσουμε εμείς οι "ανάρχιδες"! Δεν ξέρω τι παίζει τελικά με τα γεννητικά σου όργανα, αλλά.............κλαμπάρχιδος είσαι σίγουρα!
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 37044

  2 Φεβ 2016


  Το ρίξατε στην ερασμική προφορά τώρα; Δεν είναι να σας αφήνει κανένας μόνους, πουτ@@@@ τα κάνετε μονίμως.
  (Αν πάντως ισχύει η ερασμική προφορά οι αρχαίοι έλληνες πρέπει να είχαν γερά πνευμόνια...)

 • Bielidopoulos

  2 Φεβ 2016


  Πώς βέλαζαν τα πρόβατα στην αρχαιότητα;
  http://www.philology.gr/blog/?p=106

 • Bielidopoulos

  2 Φεβ 2016

  ~
  Δηλαδή ο Ντιογένης είναι φιλόσοφος;
  Έλεος! Θα κατουρηθώ από τα γέλια.
  Ντιογένη βγάλε την περικεφαλαία και βάλε την τραγιάσκα.

 • Ανώνυμος 37040

  2 Φεβ 2016


  «Ο θαυμασμός ως δεύτερο κίνητρο του φιλοσοφικού στοχασμού είναι το συναίσθημα με το οποίο πληρείται η ψυχή του ανθρώπου, καθώς ίσταται απέναντι στο μεγαλείο του μυστηρίου του κόσμου. Το συναίσθημα τούτο εκδηλώνεται ως προσοχή, έκπληξη και σέβας, δεν αιχμαλωτίζει, αλλά αφυπνίζει τη γνωστική λειτουργία του πνεύματος και εγείρει τη συνείδηση. Οι ακίνητες στιγμές του θαυμασμού γίνονται γόνιμη μελέτη και προσέγγιση του Όντος. Όσο βαθύτερος είναι ο θαυμασμός τόσο γνησιότερος αποβαίνει ο προβληματισμός του ανθρώπου. Ο Πλάτων στο "Θεαίτητο" κρίνει τη φιλοσοφία ως έκγονο του θαυμασμού: "Αυτό το συναίσθημα, ο θαυμασμός είναι κατ' εξοχή γνώρισμα φιλοσόφου, αλήθεια, δεν υπάρχει άλλη αρχή φιλοσοφίας εκτός από αυτή". Το ίδιο κίνητρο νομίζει και ο Αριστοτέλης στην "Πρώτη Φιλοσοφία" του (Τα Μετά τα Φυσικά) ως αφετηρία του φιλοσοφείν: "Οι άνθρωποι άρχισαν και τώρα και στην πρώτη αρχή να φιλοσοφούν εξαιτίας του θαυμασμού". Στην "Κριτική του Πρακτικού Λόγου" ο Καντ (Kant) τονίζει το δημιουργικό και αφυπνιστικό χαρακτήρα του θαυμασμού που πηγάζει από τη θέαση του σύμπαντος κόσμου. Με το θαυμασμό ανακαλύπτει ο άνθρωπος πίσω από τα όντα το χέρι του δημιουργού: "Δυο πράγματα γεμίζουν την ψυχή μου με νέο πάντοτε και αυξανόμενο θαυμασμό και σεβασμό, όσο συχνότερα και πιο επίμονα στοχάζεται: ο έναστρος ουρανός πάνω από μένα και ο ηθικός νόμος μέσα σε μένα". Ο έμφυτος αυτός ηθικός νόμος του Καντ είναι παράλληλος προς την ενδιάθετη όρεξη του ειδέναι, την ορμή για γνώση του Αριστοτέλη. Έτσι ο θαυμασμός μεταποιεί την καθημερινή εμπειρική γνώση σε αγνωσία και άγνοια. »

 • Ανώνυμος 37039

  2 Φεβ 2016

  Πολύ τάση στο θαυμασμό έχεις. Μετά τους αρχαίους αρχίζεις να θαυμάζεις κι άλλα πράγματα. Ξέρεις, ο θαυμαστής είναι εξ ορισμού ανάρχιδος, γιατί θαυμάζει κάτι, που δεν έχει τα αρχ... να φτιάξει δικό του κι είναι επίσης δούλος αυτού που θαυμάζει. Ο θαυμασμός είναι συναίσθημα, δεν είναι λογική κι όταν είσαι θαυμαστής πηγαίνεις στα τυφλά. Θαυμάζεις μια ομάδα, έναν πολιτικό κλπ.. Κάπως έτσι για να μην μακρυγορώ. Μάλλον δεν καταλαβαίνεις όμως.
  Και μόνο που δηλώνεις θαυμαστής των αρχαίων λοιπόν, είναι σαν να βάζεις ταμπέλα. Είμαι ζντούβ, μην με παίρνετε στα σοβαρά. Γι' αυτό ό,τι και να σου λέμε, εσύ τον χαβά σου (αρχαιοελληνικός είναι κι ο χαβάς;).
  Ο Έρασμος λοιπόν, προφανώς δεν είχε ακούσει κανέναν αρχαίο να μιλάει, όπως κανένας άλλος εξ άλλου. Μελέτησε όμως και κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα που είναι αποδεκτά από όλη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εκτός από την βυζαντινορθόδοξη Ρωμιοσύνη και κάτι αμόρφωτους φελλούς τύπου "Διογένης", που πετάνε κοτσάνες στο γάμο του Καραγκιόζη, για να την πούνε και καλά σε κάποιους ανθέλληνες, σιωνιστές κλπ, σύμφωνα με τις ανόητες φαντασιώσεις που έχουν φτιάξει στον ηλίθιο εγκέφαλό τους. Το βη βη του Κρατίνου επαληθεύει απόλυτα τον Έρασμο, όσο κι αν αυτό σου είναι δύσκολο να το κατανοήσεις..
  Το Νεύτων είναι ελληνικούρα τύπου Κοραή, εξελληνισμός, όπως το κλειδοκύμβαλον (πιάνο), το Αμστελόδαμον (Άμστερνταμ) κι άλλες τέτοιες λαλακίες που δεν έπιασαν. Άλλες έπιασαν, όπως το Λονδίνο (Λόντον), Δαρβίνος (Ντάρβιν) κα. Δεν καταλαβαίνω τι νομίζεις ότι κάνεις επαναλαμβάνοντας το ίδιο συνεχώς. Κάποια εξυπνάδα νομίζεις προφανώς ότι πέταξες. Ότι ανακάλυψες την Αμερική.
  Πολλά έγραψα ρε φίλε, χωρίς λόγο νομίζω. Σε τοίχο μιλάω.
  ΜΑΚΕΕS (το όνομά μου στα αρχαία, εν είσαι σε θέση να το καταλάβεις, που δεν νομίζω)

 • Ανώνυμος 37038

  2 Φεβ 2016

  Κοπανάνθρωπε διαστρεβλίκουλα σε ρωτάω για τελευταία φορά. Απαντάς με επιχ/ματα ή σταματάς να μου ζαλίζεις τα "μέζεα'. Από που πήρε την ακουστική πληροφορία ο Erasmus για την αρχαιοελληνική προφορά; Η προφορά είναι ακουστική υπόθεση κι όχι γραπτή. Γκέγκε ή γκάκου. Για να πεισθεί κάποιος σήμερα που δε σκαμπάζει γαλλικά, πως οι Γάλλοι γράφοντας eau προφέρουν Ο, πρέπει να τους ακούσει. Αλλιώς θα διαβάσει εαου ή ιαου, χωρίς να ξέρει που να τονίσει. Που άκουσε ρε μπαζίκουλα ο ολλανδόμπαφος ομηρικά; Αντίστοιχα λοιπόν δεν υπάρχει κανένας Νεύτων, αλλά Νιούτον. Αυτά.......και που'σαι.....θέλω να μου γνωρίσεις το σκύλο σου, αρχίζω να τον θαυμάζω!
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 37037

  2 Φεβ 2016

  Είσαι τόσο χαζός που προσπαθείς να με αποστομώσεις με το βη βη. Το βη βη το έχει γράψει ένας αρχαίος ποιητής, ο Κρατίνος, προσπαθώντας να αποδώσει γραπτά το βέλασμα των προβάτων.
  Σύμφωνα με την βυζαντινοαρχαία προφορά που υποστηρίζεις τα πρόβατα τότε έκαναν βη βη.
  Σύμφωνα με την ερασμιακή προφορά όμως, το β διαβαζόταν μπ και το η ήταν δύο ε. Επομένως οι αρχαίοι γράφοντας βη βη πρόφεραν μπεε μπεε.
  Δηλαδή το βη βη είναι απόδειξη ότι λες βλακείες.
  Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Στο σκύλο μου να το πω, περισσότερες ελπίδες έχω να το καταλάβει. Είσαι πολύ χάλια ρε παιδί μου.....
  Μάκης Διογενοβλάξ

 • Ανώνυμος 37036

  2 Φεβ 2016

  Oρέ πανάσχετε διαστρεβλίκουλα, εσύ και κάτι σαν εσένα δεν διατυμπανίζετε πως ο αρχαίος ελληνικός κόσμος έχει χαθεί προ πολλών αιώνων; Αφού έχει χαθεί πως σώθηκε και καταγράφηκε "επιστημονικώς" η αρχαία προφορά; 10-12 αιώνες μετά η μικρή Ολλανδέζα ήλθε στην Ελλάδα, και αφού δεν βρήκε (όπως εσείς υποστηρίζετε) ούτε ένα γνήσιο απόγονο των αρχαίων Ελλήνων, κατέγραψε με ακρίβεια την ομηρική προφορά; Τη πήρε από του Σλάβους; τους αρβανίτες; τους Τσάμηδες; τους Τόσκηδες,; τους Γκέγκηδες; τους βλάχους; τους πειρατές; Εσένα στο χωριό σου, τα πρόβατα κάνουν βη-βη; Να έλθω να τ'ακούσω! Στο δικό μου, ακόμα κάνουν μπε.....Εκτός κι αν τα ολλανδικά ή τα αγγλικά είναι η μετενσάρκωση της ομηρικής. Ρε διαστρεβλίκουλες σε ποιους τα πουλάτε αυτά τα φούμαρα; προφανώς στους δικούς σας λοβοτομημένους. Αντε γειά.......κορόιδο......
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 37034

  2 Φεβ 2016

  Ανώνυμος 37015 έγραψε...
  μακης.........οταν η γκαυλα του εκσπερματωνει
  και η μακακια παει συννεφο
  ουτε σκυλος νασουνα
  τελικα μπολικα κοπροσκλα εχει η στανη
  εμαθαν και γραμματικη
  εμαθαν και ειρμο σκεψης
  εμαθαν και ιστορια απο ιστορες.
  εμαθαν να αυνανιζονται με γνωσεις χαμαιτυπειου
  καλη δουλειά εκανε ο αρχιφυλαξξ σοφιστης τους με παραδειγματα σκουπιδοτενεκε.
  άιντε τώρα ανοιξε διαλογο με το ταμπελοκουραδοτευκτο
  ειτε σου μιλησει ειτε του μιλησεις θα βρωμισεις
  ΛΑΖΑΡΕΕΕΕΕ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

 • Ανώνυμος 37033

  2 Φεβ 2016


  Πράγματι, μετά από το 27:50 την έχασα. Lost in space......
  http://ellinikahoaxes.gr/2015/04/26/i-elliniki-glossa-einai-monadiki/
  https://www.youtube.com/watch?v=PLEcARwRpic

 • Ανώνυμος 37032

  2 Φεβ 2016


  https://el.wikipedia.org/wiki/Προφορά_της_κλασικής_Αρχαίας_Ελληνικής_γλώσσας
  https://www.youtube.com/watch?v=q5fA6dTnyrE

 • Ανώνυμος 37031

  2 Φεβ 2016

  Έχεις φτιάξει ένα παράλληλο σύμπαν, έναν ελληνόκαβλο φαντασιακό χώρο, που ζεις μέσα του. Τρέφεσαι με ελληνόκαβλες ανιστόρητες κι αντιεπιστημονικές ανοησίες ορισμένων ελληνόκαβλων φαντασμένων ταγών σου, όπως η γραφική κυρία του βίντεο. Είσαι βέβαια κι εντελώς αστοιχείωτος -αυτό δείχνει ο τρόπος που γράφεις και τα εξόφθαλμα ορθογραφικά σου λάθη- προκειμένου να καταλάβεις και να έχεις δική σου άποψη. Είσαι ένας ελληνόκαβλος φαντασμένος βλαξ, που ό,τι και να σου λέει και να εξηγεί κάποιος, είναι σαν να μιλάει στα ντουβάρια.
  Μάκης Διαστρεβίκουλας Νεοταξίτης

 • Ανώνυμος 37030

  2 Φεβ 2016

  Οχι μάστορα, δε μας τα λες καλά. Η ερασμική (;) και όχι ερασμιακή (Ιράσμους τον έλεγαν κι όχι Εράσμιο) προφορά, ήταν πατέντα του εν λόγο Ολλανδού ονόματι Erasmus, ούτως ώστε να καταφέρει να διαβάσει και να κάνει προσιτά, προς τις λατινογενείς γλώσσες, τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον ο Erasmus τον 16ο αιώνα να μπόρεσε να βρει κάποιον που να μιλούσε απταίστως την δωρική, αχαϊκή, αττική, ιωνική, διάλεκτο.
  Η Ναυσικά προέρχεται από τη ναυς=καράβι, πλοίο. Εκτός κι αν το ναυς προφέρονταν νάουζ. (έχετε γειά βρυσούλες λόγγοι βουνά ραχούλες....) Γιατί αν οι αρχαίοι μιλούσαν όπως ο Ολλανδόβλαχος μας λέει, τότε...... όλοι οι ευρωπαίοι ήταν ανέκαθεν ελληνοσπορές! Ασε μας ήσυχους ρε διαστρεβλίκουλα νεοταξίτη.....Δες εδώ να μαθαίνεις. https://www.youtube.com/watch?v=ji0rX2OyckU (μετά το 27:50)
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 37017

  1 Φεβ 2016

  993
  Ένα έχουμε να πούμε: τι πίνεις ρε τυχερέ και εμείς δεν έχουμε;
  γνωση μεσω ερευνας...
  κοίταξε μη χαλασεις το προγραμμα
  φαι δουλείας, υπνο, χεσμο.
  ʽʼαναγκεςʼʼ για την ζωη σου ολη

 • Ανώνυμος 37015

  1 Φεβ 2016

  μακης.........
  και η μακακια παει συννεφο
  ουτε σκυλος νασουνα

 • Ανώνυμος 37012

  1 Φεβ 2016

  To Ναυσικά σωστά το έλεγε ο αμερικάνος. Εμείς το μάθαμε λάθος γιατί στο σχολείο μας μαθαίνουνε βυζαντινοαρχαία.
  Σιγά σιγα θα μάθεις και ορθογραφία εδώ μέσα, να κι ένα καλό, γιατί για να ξεκολλήσει το μυαλό σου λιγάκι δύσκολο το βλέπω. Έχεις κιλά ψαρόκολλας εκεί μέσα.
  Μάκης Ελληνοθαυμαστής (τώρα τι λέει το nick;, γαμάτο ε;)

 • Ανώνυμος 37010

  31 Ιαν 2016

  Η διόρθωση περί του Newton-Νιούτον, δεν έγινε για να στην "πω" προσωπικά Γερακίνα, δεν έχω κάτι μαζί σου άλλωστε. Το έγραψα για τους λάτρεις των γκρικλις που ενώ συνηγορούν στην διαστρέβλωση των ελληνικών, δεν δείχνουν την ανάλογη ευαισθησία για την παραποίηση των ξενικών ονομάτων. Tα ξενικά ονόματα (για να είμαστε σωστοί) δεν τα γράφουμε-προφέρουμε όπως μας βολεύει, αλλά όπως πραγματικά προφέρονται στη μητρική τους γλώσσα (Τεράστια η ευθύνη του υπουργείου παρά-παιδείας!) Ποτέ δεν θα καταλάβει ο αγγλόφωνος το όνομα Νεύτων ή (χειρότερα) Νεύτωνας. Θα αναφέρω δύο παραδείγματα: Κάποτε βρέθηκε στην Κέρκυρα ένας Αμερικανός που ήθελε να επισκεφτεί το μνημείο του Douglas. Κόντεψε να τσακωθεί με 2-3 ταξιτζήδες γιατί ενώ τους έλεγε "Ντάγκλας" αυτοί του έλεγαν πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Γιατί οι Κερκυραίοι το ξέρουν (κακώς μεν, αλλά....) ως Ντούγλας. Τελικά ένας πιο καλός στα αγγλικά ταξιτζής ανέλαβε να λύσει το "μυστήριο". Κι εγώ κάποτε διόρθωσα αγγλόφωνο που έλεγε τη Ναυσικά, Ναούζικα. Το κατάλαβε και ζήτησε συγνώμη για το ότι του το δίδαξαν λάθος. (και τα ξένα βιβλία κάνουν ανάλογες βλακείες)
  Γι αυτό και συ Μάκη κουραδοΜπιντέ, φρόντισε την ουσία της προφοράς των ονομάτων κι όχι την ορθογραφία του "λέγεται". Αλλά ο λαός λέει: "Πες μου το nick σου, να σου πω ποιος είσαι"
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 37009

  1 Φεβ 2016


  http://orig12.deviantart.net/3a77/f/2013/090/b/1/the_physics_is_theoretical_but_the_fun_is_real_by_yousportstv-d5zwbn3.png

 • Ανώνυμος 37002

  31 Ιαν 2016


  http://mandelbrot.fais.upm.es/html/fisica1_y_2/fisica1/teoria/Physics_for_dummies.pdf

 • Ανώνυμος 36999

  31 Ιαν 2016

  Γεια σου ρε Διογενη που μου εβαλες και μπανανοφλουδα σχετικα με την προφορα του ονοματος Νιουτον.
  Το ονομα του δεν το θυμαμαι απο τα αρχαια ελληνικα του σχολειου οπου στην ουσια καναμε ψαλμους σε αρχαιζουσα και οχι αρχαια αλλα απο την Φυσικη ρε φιλε και απο την ρημαδοθεωρια της κωλοβαρυτητας.

  Γερακι.

 • Ανώνυμος 36998

  31 Ιαν 2016

  Το "λέγετε" όμως, λέγεται "λέγεται".
  Ουστ τούβλο
  Μάκης Μπιντές

 • Ανώνυμος 36997

  31 Ιαν 2016

  Newton-Νεύτον-Νeuton .....Τα ίνγλιγκρικς πως σου φαίνονται; Χειρότερα από τα γκρικλις;......Είδατε τι παθαίνετε άμα είστε οπαδοί της νεοβλακείας; Επίτηδες το έγραψα με u (γιού) για να τσιμπήσετε. Και να που έγινε για να εμπεδώσετε τη βλακεία της προπαγάνδας των γκρικλις.
  Το εξής λοιπόν ξεφτέρια μου ο Newton θα λέγετε Νιούτον (γιατί έτσι λέγετε) και όχι Νεύτων!
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36996

  31 Ιαν 2016


  Μάλλον κάποιος αλβανός που μπαίνει στο σάιτ να βελτιώσει τα ελληνικά του.

 • Ανώνυμος 36995

  31 Ιαν 2016

  ή αλλιώς η συνεργάτιδα. Η συνεργάτης όμως, ποτέ.

 • Ανώνυμος 36994

  31 Ιαν 2016

  Ωρε 36988 τι είναι τούτο; "καποια συνεργατης"

  Ο συνεργάτης λέμε και η συνεργάτις! Άϊντεεεεεεε

 • Ανώνυμος 36993

  31 Ιαν 2016

  Ωρε 36961 για αυτά που γράφεις: "ο διογένης σε πειραξε.

  τι εχετε να πειτε ρε σκερβελεδες για το διγενεσ-διφυεσ των χημικων στοιχειων;;

  τι;εχετε για την να πειτε για την κρειογενετικη;;

  τι;; εχεται να πειτε για την αϋλη ωϋλη παγκοσμιοτητα;;"

  Ένα έχουμε να πούμε: τι πίνεις ρε τυχερέ και εμείς δεν έχουμε;

 • Ανώνυμος 36992

  31 Ιαν 2016

  Ανώνυμος 36938 έγραψε...

  Μόνο που ο Neuton δεν

  Ρε Διογένη έλεος ... Newton γράφεται ...

 • Ανώνυμος 36991

  31 Ιαν 2016


  Τί γράφεις βρε τελειωμένε;

 • Ανώνυμος 36989

  31 Ιαν 2016

  ρε μπελα οντοπουλε
  ξεκολλα
  εσυ μορφωμενος αντρωπος να καταγινεσαι με τον αδιαβαστο Διογένη;;
  ακου λεει θα του χαρισει το νομπελ της σοφιστείας που κερδισε
  ειπατε
  εξω από το μαντρι;;;; σφαξτε τους.
  και…τρέξανε τα κορακια να φανε τα απομειναρια….

 • Ανώνυμος 36988

  31 Ιαν 2016

  μαμακησ μακακακης μπα!!!!ταχαταχσες;; = Μάκης Μπαταχτσής =
  Προέκυψε και συνήγορός σου ιδίου φυράματος: "κρειογενετική"! Που έμπλεξα.....
  και τα περιττώματα μιλησαν περι κρειογενετικης
  οταν το ντουβαρι δεν γνωριζει οτι υπαρχουν και τετοια νοηματα.
  κολλησε στην κρυογενετικη
  ξεχνώντας ο αφυραματος οτι υπαρχουν νοηματα ως
  κροιογενετικη, κριογενετικη, καθως και κρηογενετικη
  εμαθε ορθογραφια ο ασυνηγορος και διαλαλει την πολυμορφωσυνη του
  με λεκτικα γκαυλασ μου θυμιζει κλαψουρες καψουρες γκομενες
  η βαλανου οπη ρωγα μαστου να βασανιζει κατά πως λεει καποια συνεργατης
  Λαζαρεεεεεεε

 • Bielidopoulos

  31 Ιαν 2016

  ~
  "Η «θεωρία των πάντων» είναι μία από τα πιο αγαπημένα όνειρα της επιστήμης ή το Ιερό Δισκοπότηρο όλων των φυσικών. Αν βρεθεί ποτέ, θα περιγράφει τη λειτουργία του σύμπαντος στο πιο θεμελιώδες επίπεδο και, επομένως, θα περικλείει όλη την γνώση μας για τη φύση. Θα απαντά, επίσης, σε κάποια διαρκή αινίγματα, όπως τι είναι η σκοτεινή ύλη, η αιτία που ρέει ο χρόνος σε μία μόνο κατεύθυνση και το πώς λειτουργεί η βαρύτητα. Ο Stephen Hawking είπε κάποτε ότι μια τέτοια θεωρία θα είναι "ο τελικός θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής και από τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε το μυαλό του Θεού"."
  http://physics4u.gr/blog/έ-ί-ό-ίalp/
  Όπως βλέπεται το ιδανικό της μία και μοναδικής θεωρίας που θα αξιωματικοποιεί και ενσωματώνει τα πάντα, αποκαλύπτοντας το πως σκέφτεται ο θεός ή ή φύση (θεός=φύση για μερικούς), εξακολουθεί να σαγηνεύει τους επιστήμονες.

 • Ανώνυμος 36974

  30 Ιαν 2016


  Δεν αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Διογένη αλλά στο κατά Ιωάννη 8:32 και πιό κάτω στο 14:6 δίνονται και διευκρινήσεις:
  ...Ελεγεν οὖν ὁ ᾿Ιησοῦς πρὸς τοὺς πεπιστευκότας αὐτῷ ᾿Ιουδαίους· ἐὰν ὑμεῖς μείνητε ἐν τῷ λόγῳ τῷ ἐμῷ, ἀληθῶς μαθηταί μού ἐστε, καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν, καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς.
  ...λέγει αὐτῷ ὁ ᾿Ιησοῦς· ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή· οὐδεὶς ἔρχεται πρὸς τὸν πατέρα εἰ μὴ δι' ἐμοῦ.

 • Ανώνυμος 36973

  30 Ιαν 2016

  "Διογένη η αλήθεια απαλευθερώνει. Το λέει και το ευαγγέλιο." (απελευθερώνει, ήθελες να πεις, αλλά ας μη το κάνω θέμα, δεν είμαι "ψιλικατζής" σαν κάποιους άλλους......)
  Ε, άμα το λέει το ευαγγέλιο, ειδικά ο (φοροεισπράκτορας) Matatyahu (Ματθαίος Δ' 23).........respect!
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36971

  30 Ιαν 2016

  Δεν θέλω να πείσω κανέναν 36967. Εσείς προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο μαύρο, εξισώνοντας τον ορφισμό-δωδεκαθεϊσμό (και τα επιτεύγματά της εποχής του) με το χριστιανισμό. Οσο για σένα Μπαταχτσή που ξεζουμίζεις τη λιγοστή εξυπνάδα σου, στο να παρουσιάζεσαι με "καινούργια" nicknames..... Προτιμώ την ανάγνωση των "αρχαιόκαβλων" σάιτ, παρά των απατριδόκαυλων, ανθελληνόκαυλων, προπαγανδόκαυλων, και νεοταξιτόκαυλων που διαβάζεις εσύ. Ρε άντε και γονιμοποιήσου (sic) που εξάντλησες όλη σου την επιχειρηματολογία στο "ω".
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36969

  30 Ιαν 2016

  "λόγο απροσεξίας".
  Αυτό το "λόγω" δεν λες να το μάθεις, ρε γκάου. Ο τρόπος που γράφεις είναι εικόνα του άδειου μυαλού σου. Δεν στέκουν αυτά που λες. Είσαι αμόρφωτο τούβλο που πετάς τούβλα. Ασυνάρτητα και ανιστόρητα. Τα έχεις διαβάσει σε ελληνόκαβλα sites κι έρχεσαι εδώ και μας φλομώνεις στην παπαριά. Προέκυψε και συνήγορός σου ιδίου φυράματος: "κρειογενετική"! Που έμπλεξα.....
  Μάκης Μπαταχτσής

 • Ανώνυμος 36968

  30 Ιαν 2016


  Επίσης ξεχνάς πως πέρα μιας μικρής ελίτ ελλήνων αιγυπτίων περσών και ρωμαίων οι υπόλοιποι λαοί της μεσογείου ζούσαν μέσα στην άγνοια και την προκατάληψη όπως στον μεσαίωνα. Για την ακρίβεια, ο καθολικός διαφωτισμός των ευρωπαίων εμφανίζεται μαζί με την δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση.

 • Ανώνυμος 36967

  30 Ιαν 2016


  Ζήτησες μεσαιωνικά χριστιανικά επιστημονικά επιτεύγματα και σου τα έδωσα. Ο μεσαίωνας μάλιστα «κλάταρε» για τους ίδιους περίπου λόγους που «κλάταρε» και η ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
  Πάρε και παπάδες διανοούμενους του μεσαίωνα:
  https://el.wikipedia.org/wiki/Ρότζερ_Μπέικον
  https://en.wikipedia.org/wiki/William_of_Ockham
  https://el.wikipedia.org/wiki/Ζαν_Μπουριντάν
  Σε τι ακριβώς προσπαθείς να μας πείσεις;

 • Ανώνυμος 36966

  30 Ιαν 2016


  Ερώτησις:
  Τί σχέση έχει ο ιός ζίκα που προκαλεί μικροκεφαλία με τον Διογένη;

 • Ανώνυμος 36964

  30 Ιαν 2016

  Ορθογραφική διόρθωση λόγο απροσεξίας: "420π.κ.χ". Και "εν τέλει".
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36963

  30 Ιαν 2016

  Oχι αγαπητέ 36956 δεν έγιναν δια μαγείας αθεϊστικές. Ούτε καν σήμερα δεν είναι αθεϊστικές. Απλά, κάτω από το βάρος των κοινωνικών οικονομικοπολιτικών εξελίξεων και των πολυδιασπάσεων του χριστιανισμού, το σύστημα δεν άντεξε να κρατήσει τόσους λαούς στο σκοτάδι. Υποχώρησε, όχι όμως άτακτα αλλά τακτικά και μεθοδικά, ούτως ώστε να μη χάσει τα κυριαρχικά και κεκτημένα προνόμια του. Ακόμα και σήμερα ισχύει σε όλες τις κοινωνίες.
  Εσύ πονηρέ Τζαναμπετάκο που προσπαθείς να τα φέρεις όπως σε βολεύει, (δια της Προκρούστειας μεθόδου), μπορεί το αρχαιοελληνικό ιερατείο να κατείχε και να ασκούσε μια Α επιρροή, αλλά οι περισσότερες διώξεις, εξορίες κτλ, γίνονταν (πρωτίστως) για πολιτικούς λόγους (άμεση δημοκρατία 420μ.κ.χ). Για λόγους που έθιγαν τον πλούτο και την εξουσία και την αλαζονεία των ευγενών και αρχόντων της εποχής. Εν τέλη δεν έζησε ο κλασσικός κόσμος τις φρικαλεότητες του χριστιανισμού, πάνω σε θέματα γνώσεων, έρευνας κι επιστημών. Γκέγκε ή γκάου;
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36961

  30 Ιαν 2016

  Μάκης Σκερβελές
  ονομα και περιεχομενο εγκεφαλου.
  για ανοιξε προ Ηραλειτου βιβλια.
  ο διογένης σε πειραξε.
  τι εχετε να πειτε ρε σκερβελεδες για το διγενεσ-διφυεσ των χημικων στοιχειων;;
  τι;εχετε για την να πειτε για την κρειογενετικη;;
  τι;; εχεται να πειτε για την αϋλη ωϋλη παγκοσμιοτητα;;

 • Ανώνυμος 36957

  30 Ιαν 2016

  Καλό!!!!
  Μάκης Τζαναμπέτης

 • Ανώνυμος 36954

  30 Ιαν 2016

  Aν οι 12θεϊστικές κοινωνίες έκαναν κάποια επιτεύγματα, τα οποία έχεις στολίσει πολύ στο μυαλό σου, αυτό δεν οφείλεται στη θρησκεία τους, αλλά ακριβώς στο αντίθετο. Δεν ήταν η θρησκεία που γέννησε τον πολιτισμό, αλλά εκείνη που τον κυνήγησε όπως και στο χριστιανικό μεσαίωνα. Ίδιες ήταν και είναι οι θρησκείες παντού. Κι ο μεσαίωνας στην κλασική Αθήνα είχε αρχίσει, που καίγανε βιβλία, δίνανε κώνεια κι ένα σωρό άλλα χαριτωμένα.
  Βρε Μπιελιντόπουλε, όλο διαβάζει ο Διογένης όπως λες, αλλά στον παραμυθένιο κόσμο του ζει, δεν λέει να πάρει μπρος. Στόκο στον εγκέφαλο έχει.......
  Μάκης Σκερβελές

 • Ανώνυμος 36952

  29 Ιαν 2016

  Σε παρακαλώ αγαπητέ 36951 θύμισε μου μερικά από αυτά (τα χριστιανικά επιστημονικά επιτεύγματα) από την χρονική περίοδο 313μ.κ.χ. ως τον 15 αιώνα (αναγέννηση), επειδή δεν θυμάμαι κάτι το σπουδαίο. Γιατί από ότι θυμάμαι την περίοδο αυτή την ονόμασαν σκοταδιστικό μεσαίωνα. Τότε τα μόνα επιτεύγματα που άνθησαν είναι: Τα διατάγματα περί "εθνικών", ειδωλολατρών, του Κωνσταντίνου, Κωνστάντιου, Θεοδόσιου, Ιουστινιανού κ.α. Η εκθεμελίωση των 12θεϊστικών ναών, το κάψιμο των μη χριστιανικών βιβλίων, η ιερά εξέταση, το παλούκωμα, το κάψιμο, το μαστίγωμα, το "κάμπινγκ¨της Σκυθόπολης, και ένα σωρό παρεμφερείς μέθοδοι συνετισμού, όλων όσων ασχολούνταν με τη φιλοσοφία, μαθηματικά, γεωμετρία, αστρονομία, φυσική, χημεία, γλυπτική, θέατρο, αθλητισμό κτλ.....
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36950

  29 Ιαν 2016

  Προσπαθείς να ξεπεράσεις σε γελοιότητα ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Αλλά αφού το'χεις για χόμπι (άκου Καβλιτζέκης...) γιατί να στο χαλάσω; Φυσικά και είναι ξεκάθαρα διακριτές οι διαφορές των θρησκειών. Σκέψου τα επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά γενικώς επιτεύγματα των ορφικών-δωδεκαθεϊστικών κοινωνιών, και κάνε σύγκριση με τις κοινωνίες που κυριάρχησε ο χριστιανισμός. Οσο απέχει η Γη από τον Κρόνο! Ξεκόλλα από την ανθελληνοσύνη επιτέλους. Χοντροεκτίθεσαι. Διότι αυτή η διαφορά έχει τεκμηριωθεί αιώνες τώρα και παγκοσμίως.
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36946

  29 Ιαν 2016

  Συμφωνεί!
  Όπως ο χριστιανισμός είναι ένα μείγμα, έτσι μείγμα είναι κι ο ορφισμός, ο δωδεκαθεϊσμός κι εγώ δεν ξέρω τι. Τα ίδια σκατά είναι, μην τα διακρίνεις. Ο δήθεν κακός γιαχβεδισμός κι ο καλός ορφισμός ή κι εγώ δεν ξέρω τι. Τρίχες! Ξεκόλα από την ελληνοκαβλία, επιτέλους.
  Μάκης Καβλιτζέκης (καλύτερο αυτό;)

 • Bielidopoulos

  29 Ιαν 2016

  ~
  "να συμφωνήσουμε στην μεγάλη και πολυδιάστατη προσωπικότητα του Νεύτωνα."
  Έτσι μπράβο ρε Διογένη. Προβλέπω αν συνεχίσεις να διαβάζεις με τέτοιο ρυθμό θα βγεις από εδώ μέσα άλλος άνθρωπος.

 • Ανώνυμος 36943

  29 Ιαν 2016

  H απάντησή σου είναι ανάλογη του ονόματος που έβαλες. Ντιγκιντάγκας!
  Που ορέ άνθρωπε συμφωνεί ή προσεγγίζει ο ορφισμός την εσχατολογική διάσταση του joehanan; Που; Το αν ο χριστιανισμός είναι ένα μπάσταρδο μείγμα ορφικο-μιθεραϊκο-αιγυπτιακο-ιουδαεβραϊκής παρτούζας, είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά για να μη ξεφεύγουμε του θέματος, να συμφωνήσουμε στην μεγάλη και πολυδιάστατη προσωπικότητα του Νεύτωνα.
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36942

  29 Ιαν 2016

  Μπράβο Ευγενία για το άρθρο σου είναι πάντα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που ενεβαζεις !

 • Bielidopoulos

  29 Ιαν 2016

  @36939
  Και εγώ πρόσεξα τις αντιφάσεις και αν δεις ντοκυμαντέρ είναι γεμάτα αντιφάσεις διότι σου πετάνε διάφορες πληροφορίες χωρίς να προετοιμάσουν το έδαφος και μετά τρέχα γύρευε να μαζέψεις τα κομμάτια του παζλ που λείπουν. Και αυτό διότι αυτοί που φτιάχνουν τα ντοκυμαντέρ πασχίζουν να συμπυκνώσουν και να ενσωματώσουν μέσα σε περιορισμένο χρόνο ένα σωρό πράγματα, συν του ότι μερικές φορές βαριούνται, θέλει πολύ δουλειά και ψάξιμο για να τα βάλεις σε μια λογική σειρά όλα. Ο ένας λόγος των αντιφάσεων είναι η ηλικία όπως είπε. Όσο ο Νεύτωνας μεγάλωνε γινόταν και πιο θρησκόληπτος. Ο άλλος είναι ότι δεν ήταν χριστιανός, αλλά αιρετικός χριστιανός, που σημαίνει ότι σε άλλα συμφωνούσε και σε άλλα όχι. Γνωρίζω άτομο που δηλώνει πιστός χριστιανός, αλλά δεν του αρέσουν οι παπάδες και δεν πιστεύει στη μετά θάνατον ζωή. Τρέχα γύρευε. Μήπως όμως εμείς έχουμε μάθει με την θρησκευτική και θεολογική ομοιογένεια και τα θεωρούμε φυσιολογικά, ενώ το πραγματικά φυσιολογικό είναι η ανομοιογένεια και ο κατακερματισμός της πίστης; Το κάθε άτομο έχει τις ιδέες του και δεν μπορείς να μπεις στο μυαλό του.

 • Ανώνυμος 36940

  29 Ιαν 2016

  To ίδιο είναι βρε παιδί μου, αυτό σου λέω. Και ορφισμός και γιαχβεδισμός. Υπάρχει συγκερασμός θεογονιών στη μεσογειακή λεκάνη. Και οι θεοί του 12θεου ήταν αιγύπτιοι (Ηρόδοτος). Αμάν πια αυτό το παραμύθι με τις φαντασιακές διακρίσεις.
  Μάκης Ντιγκιντάγκας

 • Ανώνυμος 36939

  29 Ιαν 2016

  Proswpika tha ithela na stathw se kati allo pou m ekane entypwsi. To parapanw keimeno periexei kapoies antifaseis. Dn xerw an einai epeidi to ergo tou neytwna exei aytes tis antifaseis.. Sygkekrimena, pws ginetai o neytwn na arneitai - opws grafetai - ti 8eotita tou ihsou kai na perimenei aytos o koinos thnitos na emganistei xana stin apokalypsi gia na ferei ta 1000 xronia agnou xristianismou. Episis, pws einai dynaton na arneitai tin ekklisia kai parallila na perilamvanei sti lista twn amartiwn tou to mi taktiko ekklisiasmo.

  Tha mporousan vevaia ta parapanw na einai se diaforetikes faseis tis zwis tou alla kai pali kanoun mpam aytes oi antifaseis se kapoion pou diavazei to parapanw keimeno. Kata ta alla, poly wraia douleia kai endiaferon opws panta apo ti syntaktria keimeno. Bravo.

 • Ανώνυμος 36938

  28 Ιαν 2016

  Μόνο που ο Neuton δεν ασχολήθηκε με τη μελέτη του ορφισμού, αλλά με την αποκάλυψη του Yəhôḥānān (Ιωάννη). Τέλος πάντων...Ισως ο/η 36935 να'χει δίκιο.....
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36936

  28 Ιαν 2016

  Διογένη, φαντασιολογείς. Μιλάω για το "εβραϊκής επινόησης". Υπήρχε θρησκευτικός συγκρητισμός. Οι ιδέες του χριστιανισμού υπήρχαν στην αρχαία θρησκεία. Όλες. Ελπίζω να μην μας αρχίσεις τίποτε χρυσαυγίτικα...
  Μάκης Κλαπαύτης

 • Ανώνυμος 36935

  28 Ιαν 2016


  Και συ Διογένη αν μπλογκάρεις λιγότερο μπορεί να πετύχεις πολλά περισσότερα.

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2016

  ~
  Πόσα άλλα να κάνει βρε αδελφέ; Θεωρείται ο μεγαλύτερος φυσικομαθηματικός που έχει υπάρξει ποτέ μαζί με τον Αρχιμήδη. Μεγαλοφυής, αλλά και προιόν της εποχής του. Δες εδώ:
  "In the Early Modern Period of Newton's lifetime, the educated embraced a world view different from that of later centuries. Distinctions between science, superstition, and pseudoscience were still being formulated, and a devoutly Christian Biblical perspective permeated Western culture."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton%27s_occult_studies
  Για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για αθεία η Δύση πέρασε από πολλά στάδια.

 • Ανώνυμος 36930

  28 Ιαν 2016

  Ο ίδιος έγινε η πλέον επιστημονική απόδειξη πως, όσο περισσότερο αφιερώνεις το μυαλό σου σε θεολογικά δόγματα, τόσο λιγότερη επιστημονική και προοδευτική σκέψη παράγεις. Κρίμα.......Αν είχε αφιερώσει πολύ λιγότερο χρόνο ασχολούμενος με τις (εβραϊκής επινόησης) θεοαντιλήψεις και εσχατολογίες, μπορεί να είχε πετύχει πολλά περισσότερα, για τον εαυτό του και για την ανθρωπότητα.
  "Διογένης"

 • Ανώνυμος 36926

  28 Ιαν 2016


  https://el.wikipedia.org/wiki/Χυμεία_του_Ισαάκ_Νεύτωνα
  https://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton%27s_occult_studies