Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ή
η κρίση
του καπιταλισμού;

Αυτό το θέμα είναι αρκετά σύνθετο και απαιτεί εξαιρετικά προσεκτική προσέγγιση, γιατί κατά τη γνώμη του γράφοντος δεν είναι απλά μια οικονομική κρίση, που μπορεί να αποδοθεί σε λανθασμένα εφαρμοσμένες οικονομικές πολιτικές, αλλά υποκρύπτει και μία ιδεολογική σύγκρουση.
 
Είναι άραγε υπεύθυνες οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που προκάλεσαν την κρίση χρέους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη; Μήπως η κρίση χρέους οφείλεται στη διαχρονική συσσώρευση ελλειμμάτων, που προέκυψαν από τη κρατιστική δημοσιονομική πολιτική διαφόρων κυβερνήσεων; Οι πολιτικές λιτότητας πόσο συντέλεσαν στα υψηλά επίπεδα ανεργίας, μείωσης εισοδημάτων και απώλειας περιουσίας; Τι τελικά εννοούμε με την «κρίση χρέους»;


Τι σημαίνει «κρίση χρέους»


Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία δημιουργίας πλαισίων συγκεκριμένων ορισμών. Για παράδειγμα, ας επιχειρήσουμε να ορίσουμε την «κρίση χρέους», που η Δύση (και όχι μόνο) βιώνει σήμερα.
 
Για έναν νεοφιλελεύθερο, η κρίση χρέους προκύπτει από τη συσσώρευση χρέους εξαιτίας διαχρονικών ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αυτό κυρίως πηγάζει από την υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα με συνεχείς προσλήψεις προσωπικού αμειβόμενου πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, δημιουργία κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών χωρίς ουσιαστικό ρόλο και αλόγιστη σπατάλη κρατικών πόρων για την ικανοποίηση συντεχνιών ή ισχυρών ομάδων ψηφοφόρων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση.
 

 

 
Η χώρα δανείζεται εκδίδοντας ομόλογα, τα οποία αγοράζονται από τη χρηματοπιστωτική αγορά έναντι κάποιου επιτοκίου. Όμως αυτά τα ομόλογα κάποτε λήγουν και συνεπώς χρειάζονται διαρκή αναχρηματοδότηση. Αν όμως η συσσώρευση του χρέους είναι διαρκώς αυξανόμενη, οι αγορές περιορίζουν ή σταματούν τελείως να δανείζουν χώρες που εξακολουθούν να δημιουργούν ελλείμματα και να διογκώνουν το χρέος τους. Το αποτέλεσμα είναι λίγο-πολύ γνωστό: Οι αγορές «ξεφορτώνονται» μέσα από διάφορες συμφωνίες τα προβληματικά ομόλογα εκείνων των χωρών σε διάφορες κυβερνήσεις κι έτσι μια χώρα καταλήγει να χρωστάει σε άλλες χώρες. Δηλαδή, εδώ έχουμε τη μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε κρατικό.


Εξωτερικό/εσωτερικό χρέος

Στο σημείο αυτό, αξίζει να διευκρινιστεί, πως το χρέος είναι εξωτερικό και όχι εσωτερικό.

Εσωτερικό είναι το χρέος μιας χώρας, όταν η χώρα αυτή δανείζεται έμμεσα από τους πολίτες της μέσω του εγχώριου τραπεζικού της συστήματος. Αυτό φυσικά σήμερα φαντάζει ουτοπιστικό, μιας και υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ των τραπεζών στα πλαίσια ενός καλά οργανωμένου  παγκόσμιου τραπεζικού-χρηματοπιστωτικού συστήματος που ρυθμίζει το ρόλο της κάθε κρατικής τράπεζας από τη πιο μικρή έως τη μεγαλύτερη.

Εδώ λοιπόν αρχίζει το παιχνίδι να γίνεται γεωπολιτικό. Οι χώρες που αγοράζουν τα ελλείμματα μιας χρεωκοπημένης και υπό πτώχευση χώρας δεν είναι μόνο οικονομικοί, αλλά συνάμα και γεωπολιτικοί. Αν η υπό πτώχευση χώρα έχει αξιοποιήσιμη γεωγραφική θέση, αποτελεί εμπορικό κόμβο στο διακομιστικό εμπόριο και έχει ορυκτό πλούτο, ενεργειακά κοιτάσματα ή αξιοποιήσιμες πλουτοπαραγωγικές πηγές, τότε είναι ευκολότερο το ιδιωτικό χρέος να αναληφθεί από κάποιες χώρες, συνασπισμούς κρατών ή ακόμα και να γίνει μια τιμαριοποίηση αυτής της χώρας και το κάθε «τιμάριο» να «κηδεμονεύεται» ξεχωριστά. Αυτό εξάλλου ήταν και η πάγια πρακτική των απανταχού αποικιοκρατών τους περασμένους αιώνες.

Πρακτικές κρατισμού


Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι τα υψηλά ελλείμματα και χρέη ήταν και είναι αποτέλεσμα πολιτικών που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν σοσιαλιστικές-σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που λειτουργούσαν και λειτουργούν δημιουργώντας ένα σοβιέτ τύπου οικονομικό μοντέλο καθόλα αντιπαραγωγικό και αναξιοκρατικό. Υπάρχουν πάμπολλες κυβερνήσεις της λαϊκής δεξιάς ή κυβερνήσεις συντηρητικών κομμάτων που εναγκαλίζονται τον κρατισμό και εφαρμόζουν τις ίδιες ακριβώς πρακτικές. Ο κύριος στόχος είναι ο ίδιος. Η «εξαγορά» ψήφων και η δημιουργία ενός αδηφάγου πελατειακού κράτους. Είναι χαρακτηριστικό αυτών των κυβερνήσεων «δεξιών» και «αριστερών» να φορολογούν ή να δανείζονται για να εξυπηρετήσουν τους κομματικούς τους στρατούς ξοδεύοντας αλόγιστα ποσά φορτώνοντας τα χρέη στους φορολογούμενους, όταν η χρεωκοπία βρίσκεται προ των πυλών.


Υγιής ανταγωνισμός

Το σύστημα της νεοφιλελεύθερης αγοράς ευνοεί μικρό δημόσιο τομέα, χαμηλές δημόσιες δαπάνες για να είναι χαμηλές και οι φορολογίες, μηδαμινά δημοσιονομικά ελλείμματα για να μην χρειάζεται να δανείζεται η χώρα, και χαμηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία πρεσβεύει ότι οποιοδήποτε αγαθό ή υπηρεσία μπορεί να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, δεν πρέπει να το αναλαμβάνει ο δημόσιος τομέας και να επιβαρύνονται οι πολίτες με φόρους με δεδομένο ότι υπερβολικές φορολογίες μειώνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δημιουργούν στρεβλώσεις στην κατανομή των πόρων της οικονομίας, και περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους νεοφιλελεύθερους, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερο κόστος, δεδομένου ότι λειτουργεί «υγιής» ανταγωνισμός.

Πόσο «υγιής» είναι όμως αυτός ο ανταγωνισμός; Πόσο ωφελεί την κοινωνική πλευρά της κάθε κοινωνίας; Πόσο ωφελείται πραγματικά ο μέσος πολίτης με τα μονοπώλια που δημιουργούνται συγκεντρώνοντας τον πλούτο στα χέρια λίγων;


Φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης

Είχε δίκιο η Ρόζα Λούξεμπουργκ όταν πριν από έναν αιώνα έθεσε το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»; Αναμφίβολα, η αντίδραση στο νεοφιλελευθερισμό και στην απόλυτη κυριαρχία των αγορών, είναι τα νέο-φασιστικά καλέσματα, που ανοίγουν το δρόμο για ένα επικίνδυνα διχασμένο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στις μέρες μας είναι πασιφανές, πως οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κρίση είναι μία βορειο-ευρωπαϊκή, αγγλο-σαξονική ολιγαρχία με κερδοσκοπικά, στρατιωτικά και ενεργειακά συμφέροντα, που μέσα από τη διαδικασία της κεφαλαιακής συσσώρευσης και της συγκέντρωσης εξουσίας των τελευταίων δεκαετιών, δημιουργεί ένα κύμα φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης και κατοχής των μέσων παραγωγής.


Πλουτοκρατική ολιγαρχία

Τι έχουμε λοιπόν; Τη κρίση του καπιταλισμού, ή τον καπιταλισμό της κρίσης;

Έχουμε και τα δύο.

Όταν η ροή παραγωγής και της απασχόλησης ρυθμίζονται από την ολιγαρχική πλουτοκρατική ελίτ που κρύβεται πίσω από τους «νόμους της αγοράς», δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δυναμικές για μια περισσότερο δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος και του προσανατολισμού των επενδύσεων. Οι κοινωνικές προτεραιότητες απλά παύουν να υφίστανται, γιατί επικρατούν οι νόμοι του αλόγιστου και απεριόριστου κέρδους που όχι μόνο μετασχηματίζει ριζικά τη παραγωγή και την κατανάλωση, αλλά δημιουργεί και μια τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση.

Η έννοια της ανάπτυξης δεν αφορά το κοινωνικό σύνολο, αλλά την πλουτοκρατική ολιγαρχία και των ομίλων/εταιρειών που είναι στη κατοχή τους. Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η κρίση δοκιμάζει τις δυνατότητες του κάθε πολίτη και τον καθιστά αδύναμο και ανίκανο να αντιδράσει. Η κρίση οξύνει τη συστηματική απορρύθμιση των θεσμών και οι αδύναμες χώρες οδηγούνται σε μακροοικονομική αποδυνάμωση.


Φασίζουσες επιλογές


Δεν θα ήταν υπερβολικό εάν λέγαμε πως ο χρηματοοικονομικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, μιας και οι αποφάσεις των μικρών αλλά πανίσχυρων ελίτ, καθορίζουν ζητήματα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ένδεια, αλλά και ο φόβος για ένδεια εκατομμυρίων ανθρώπων, τους οδηγεί σε λαϊκίστικες φασίζουσες, απολυταρχικές επιλογές που δίνουν την ευκαιρία στην ξενοφοβία, το φασισμό, τον ρατσισμό και τον οικονομικό προστατευτισμό να αναδυθούν.
 
 


 
 
Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου διακατέχεται από το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης που συνοδεύονται από το φόβο ότι τίποτα δε μπορεί να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα προς μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται διαρκώς μέσα από τα ΜΜΕ, ώστε να αποθαρρύνουν και να εγκλωβίσουν τους ανθρώπους σε έναν ιδρυματοποιημένο και κλειστοφοβικό ατομικισμό, εμπλουτισμένο με ένα αίσθημα απροθυμίας για αντίδραση. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στην αποδοχή μιας κατάστασης που παραπέμπει στη παντοδυναμία της εξουσίας.  


Κρίση συνείδησης


Συνεπώς, δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή χρηματοοικονομική κρίση. Πρόκειται στην ουσία για μια κρίση παραγωγική, διατροφική, ενεργειακή και περιβαλλοντική, αλλά κυρίως μια κρίση της ανθρώπινης συνείδησης.

Η διαδικασία παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών ενέχει αναμφίβολα και τη διαδικασία παραγωγής συνείδησης. Μια απότομη και απρόσμενη ρήξη της παραγωγικής συνέχειας σημαίνει και ρήξη στην παραγωγή συνείδησης που υποδαυλίζει την ανθρώπινη ανάγκη για συνύπαρξη.Υπερσυσσώρευση πλούτου
 
Ο μετασχηματισμός των παλιών αποικιακών αυτοκρατοριών και η επανεδραίωση της νεο-αποικιακής εξουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο επιβάλλει τη ραγδαία επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης των αδύναμων χωρών, μιας και συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστική αποδυνάμωση του βιομηχανικού τους κεφαλαίου. Πρόκειται δηλαδή, για μια συστηματική διαδικασία διάλυσης της οικονομικής κυριαρχίας των εγχώριων οικονομιών, που αποσταθεροποιούνται από την αστάθεια των ανεξέλεγκτων κεφαλαιακών ροών και την πλήρη κατάρρευση της δυνατότητας άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Στις μέρες μας, ένας κερδοσκοπικός πόλεμος είναι η ευκολότερη και πιο προσοδοφόρα διέξοδος για την κατεστημένη εξουσία μέσα στην κρίση του καπιταλισμού. Η μαζική καταστροφή αξιών και κεφαλαίου που προϋποθέτει ένα παραγωγικό πλεόνασμα, λόγω της υπερσυσσώρευσης πλούτου στα χέρια λίγων, δίνει στους νικητές τη δυνατότητα να σύρουν τους ηττημένους στο να κάνουν ακόμα και σημαντικές γεωγραφικές / γεωπολιτικές υποχωρήσεις. Τα ισχυρά συμφέροντα των αγορών του χρηματοοικονομικού πολέμου αποσπούν τεράστια κέρδη από αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
 

Συμπεράσματα

Θα μπορούσα να κλείσω με ένα σύνηθες ευχολόγιο του στυλ: Ανάληψη πρωτοβουλιών για μια συντονισμένη πολιτική δράση σε πολλά επίπεδα, ώστε η κοινωνία να σταθεί φραγμός στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση καλλιεργώντας το έδαφος για μια πιο συλλογική και πιο δημοκρατική κοινωνία. Στη δημιουργία δηλαδή, μιας ενισχυμένης πλειοψηφίας, που θα λειτουργούσε αντισταθμιστικά στον ιμπεριαλισμό των τραπεζών και των «νόμων» της αγοράς.

Γνωρίζοντας όμως επαρκώς την ανθρώπινη φύση, θα έλεγα πως τα ευχολόγια δεν είναι ούτε λύσεις ούτε και ρεαλιστικές προσεγγίσεις στο σημερινό γίγνεσθαι.

Το πλέον όμως σημαντικό στη διαδικασία περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της κρίσης αποτελεί ο βαθμός κατανόησης και ερμηνείας της κρίσης με ορθολογικούς όρους. Αυτό σημαίνει πως τα αίτια της κρίσης, άρα και τα μέσα θεραπείας της, θα πρέπει να αναζητηθούν στην πραγματική ζωή των ανθρώπων κι όχι σε έναν αφηρημένο και υπερβατικό χώρο με θεωρίες συνωμοσίας, εξωγήινους και «ιλλουμινάτους».
 
Με άλλα λόγια, η πρόκληση της κρίσης είναι αναγκαίο να κατανοηθεί όχι με μοιρολατρία, αλλά μέσα στο κοινωνικό σύνολο που μας περιβάλλει. Να δούμε δηλαδή με ρεαλισμό την καθημερινότητά μας σαν ένα προσωπικό μας σχέδιο επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας, που θα πρέπει να αμφισβητήσει όχι μόνο πολλές από τις βεβαιότητες ενός μοντέλου, το οποίο οδήγησε την κοινωνία σε αυτή τη κατάσταση αλλά και τις προσωπικές μας επιλογές.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην ερμηνεύουμε τον κόσμο μονομερώς επιχειρώντας να ρίξουμε την ευθύνη αλλού εκτός από τη χώρα μας, τους συμπολίτες μας και εμάς τους ίδιους. Ο κύριος στόχος λοιπόν για τον καθένα μας θα πρέπει να είναι η αποτροπή της άλωσης της ατομικής του συνείδησης. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καταστεί αυτό επιτεύξιμο. Είναι στο χέρι του καθενός μας να τους αναζητήσει και να τους προσαρμόσει στη δική του προσωπικότητα.

 
Πρέπει διαρκώς να παλεύουμε για τον μετασχηματισμό του ίδιου μας του εαυτού ξεκινώντας από την καθημερινότητά μας, αλλάζοντας δημιουργικά τον καθημερινό μας βίο με το βλέμμα στο μέλλον και την ισότιμη συμμετοχή, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή της κοινωνίας.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


63 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 41699

  19 Μαρ 2017


  Άστο. Αντί να ρωτάς φάε μια κρεμούλα. Είναι κάτι χρήσιμο που μπορείς να κάνεις για σένα.

 • Ανώνυμος 41664

  17 Μαρ 2017

  41650 απο τον παρανοηκο εαυτο σου ;;;κρινεις τους αλλους;;

 • Ανώνυμος 41650

  16 Μαρ 2017


  Επιβεβαιώθηκε ότι είσαι για το μουρλοκομείο μουρλάκια.

 • Ανώνυμος 41622

  15 Μαρ 2017

  ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΛ.ΑΜΑΡΕΣ

 • Ανώνυμος 41611

  14 Μαρ 2017


  Επιβεβαιώθηκε.
  lol

 • Ανώνυμος 41610

  14 Μαρ 2017

  ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ Παρακειμενου ΛΟΛΑ 590 ποιητικο αιτιο

 • Ανώνυμος 41590

  13 Μαρ 2017


  " ενω εσυ;;"
  Για να το γυρνάς στον άλλον σημαίνει ότι παραδέχεσαι ότι είσαι για το μουρλοκομείο.
  ;)

 • Ανώνυμος 41559

  12 Μαρ 2017

  ενω εσυ;; ο λατιν ΤΑΜΠΕΛΑΣ φτου σου μεγαλε απο διδασκαλιες Ρουφ Ἴανων σχολες εκπαιδευτικες ως ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ Παρακειμενου ΛΟΛΑ

 • Ανώνυμος 41551

  11 Μαρ 2017


  Αυτός ο ρωμιός είτε από τρελοκομείο το έσκασε είτε από νηπιαγωγείο!

 • Ανώνυμος 41546

  11 Μαρ 2017

  Ευτυχώς........ 41544 όχι στα 4 που κάποιος ειπε για προηγούμενους.
  λολ το Υποκείμενο.

 • Ανώνυμος 41544

  11 Μαρ 2017

  Τίνος;;.των λωτων λατίνων;; Αρε 41496 ποιητικό αἴτιο.

 • Ανώνυμος 41539

  11 Μαρ 2017


  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500133447
  http://static.in.gr/webstatic/B176803535BAC4535D72C51BBF33F18E.jpg
  Ημιανάπαυσαη στέκεται
  lol

 • Ανώνυμος 41496

  10 Μαρ 2017


  Μάθε γραμματική και συντακτικό. Στο διαδίκτυο είσαι, γκούγκλαρε τουλάχιστον πρώτα. Ή μήπως είσαι κουλός και δεν μπορείς να μετακινήσεις το ποντίκι.

 • Ανώνυμος 41486

  10 Μαρ 2017

  έθελέστα

 • Ανώνυμος 41475

  9 Μαρ 2017


  Την είπες πάλι.

 • Ανώνυμος 41474

  9 Μαρ 2017

  .....ἐμαθε ο πίθηκας 41473 να διαβάζει εφημερίντα.

 • Ανώνυμος 41473

  9 Μαρ 2017


  http://www.iefimerida.gr/news/322145/xenyhti-toy-tsipra-se-mpar-stin-aigina-fotografithike-me-maskara-poy-eihe-ntythei-merkel
  Καραγκιοζάκος..

 • Ανώνυμος 41470

  9 Μαρ 2017


  Οι "έλληνες" πολίτες κοροιδεύουν τους εαυτού τους.
  ;)

 • Ανώνυμος 41469

  9 Μαρ 2017

  Το ΔΝΤ συστηματικά κοροιδευει τους Ελληνες πολίτες, συστηματικά τραυματίζει την φήμη του ως ανεξάρτητος οικονομικός οργανισμός και συνετα υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων του που ειναι οι ΗΠΑ και Γερμανία, άμεσα ενδιαφερόμενοι με το Ελληνικό ζήτημα.
  Εάν το ΔΝΤ ενεργούσε ανεξάρτητα και χωρίς παρεμβάσεις, λογικά θα εκανε οτι και οι δυτικές κυβερνήσεις, μέτοχοί του, στις χώρες των.
  Θα προσπαθούσε να αναμορφώσει και συμμορφώσει τα ελληνικά οικονομικά γεγονότα.
  Οι χώρες όμως μεγαλομετοχοι του ΔΝΤ, ΗΠΑ και Γερμανια εχουν διαφορετικά ίσως αντιθετα συμφέροντα στην Ελλάδα αλλά πάντως για την διατήρηση αυτών των συμφερόντων καθως και της οποιας κερδοφορίας των επιχειρήσεων, σφόδρα επιδιώκουν την συντήρηση του παρόντος διευθαρμένου πολιτικού συστήματος, τις γνωστές οικογενειες τους ιδιους πολιτικους που δημιουργησαν το οικονομικό χάος στη χώρα γνωρίζοντες καλά πως οι πολίτες της χώρας δεν τους θέλουν και ουτε τους ψηφίζουν.
  Παρ όλα αυτά οι ξένες κυβερνήσεις μεσω των εδώ διπλωματικών υπαλλήλων θα κανουν τα πάντα για την διατήρηση των εγκληματιών πολιτικών στις θεσεις των.
  Εάν το ΔΝΤ λειτουργούσε ανεξάρτητα, ποτε δεν θα εκανε αυτές τις προτάσεις και ταυτοχρονα να κλεινει τα μάτια στους χιλιάδες διορισμούς υμέτερων, στις σκανδαλώσεις φορολογικές και μισθολογικές παροχές προς το κομματικό κράτος, την συνέχιση λειτουργίας και μισθοδοσίας θεσμών οργανισμών παρωχημένων και κοστοβόρων.
  Ολοι λενε/κοπτονται δια την αναπτυξη της χώρας, τις επενδύσεις ομως κανένας δεν τολμα να πει σε ποια θεση ειναι η διεθνής αξιοπιστία της χώρας ακομα και κατω απο την επιβλεψη του Ταμείου, απαραδεκτον!
  Ποιός τολμά να επενδύσει, να εργαστεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους σε μια χώρα εάν γνωρίζει πως δεν θα εχει καμιά ανταποδοση, η ασφαλιστική και η συνταξιοδοτική εισφορά καθε εργαζόμενου ειναι μια επενδυση για το μελλον, καθε εργαζόμενος πληρωνει επενδυει διοτι ελπιζει σε μια μελλοντική παροχή.
  Εάν κανένας δεν εμπιστευεται και δεν ελπίζει, τοτε γιατί να εργαστεί και να πληρωσει.
  Ουτε την ΔΕΗ δεν πληρώνουν πλέον οσοι δε εχουν μισθολογικοί εξαρτηση απο το κράτος και μπορουν να αποκρύπτουν εισοδήματα, παρουσιαζόμενοι ως «ασθενείς κοινωνικές ομάδες».
  Σήμερα στα πλαίσια της ισοπεδοτικής λαικίστικης λογικής οποιος εχει καποια συνταξη θεωρειται σχεδόν ένοχος δια την οικονομική κατασταση της χώρας ασχέτως ποσο εργασθηκε και πλήρωσε.
  Επιπλέον συνεχίζονται οι σκανδαλώδεις υποτυπωδεις παροχές της πασοκικής διακυβέρνησης της χώρας που ξεκινησαν σαν συνθήματα και τελικά εμειναν συνθήματα διοτι ποτε δεν εγιναν ουσιαστικές.
  Η δωρεάν παιδεία και υγεία για παραδειγμα καταντησαν εφιάλτες για οσους πληρωσαν φόρους και σοβαρά ήλπιζαν πως θα εχουν ουσιαστική παροχή και τελικά ωφελούνται μονον οσοι δεν πληρωσαν και δεν εχασαν τιποτα.
  Διατηρουν το κεφάλαιο των και λογω γνωριμιών και κομματικών συσχετισμών μπορεί να εχουν και καλή προσβαση.
  Ποιά παιδιά εχουν προσβαση στα καλά πανεπιστήμια της Αθήνας Θεσσαλονίκης;
  Ποιοι εξυπηρετουνται απο τα καλά νοσοκομεία Των μεγάλων πόλεων, μα φυσικά οσοι εχουν προσβαση και γνωριμίες.
  Το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις ΗΠΑ Γερμανίας σκοπίμως αφήνουν τη χώρα στην καταστροφική δίνη διοτι ελπίζουν πως ετσι θα διασωσουν τα συμφέροντά των.
  Κάνουν λάθος, θα χαθούν τα πάντα.

 • Ανώνυμος 41454

  8 Μαρ 2017

  ενω εσυ 41432;;;;;;; Ευρώ και Πέος.

 • Ανώνυμος 41432

  7 Μαρ 2017


  Και επέστρεψε στην τρύπα του.

 • Ανώνυμος 41431

  7 Μαρ 2017

  ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ μητερα μαθησης κατα γκετε
  Bielidopoulos έγραψε,
  . μη με συγκρινεται. ειμαι λάτιν ρωμαιος Ευρωπαίος ξυπνιος λαμογιος κλοπιμαιος, σκοτωνω λαούς για την κονομα και μακρυα απο τον ρωμιο που νομιζει οτι ειναι και αυτός Ρωμαιος. τώρα που εμαθα και την γλωσσα του να δεις τι;;θα του σουρω. ταδε εφηηη ΣΣΣΣΣΣΣ κοιματε ορθιος.χαμογελα γιατι ειναι Ναπο λέων
  Πρυτανη σαχλαμαραααας. Ξυπναααα.
  ακου λοιπον: Ευρώ και Πέος εισαι βαθεια νυκτωμενος απο γνωση.
  με απειρα καληκαλου ζωου

 • Bielidopoulos

  5 Μαρ 2017


  "«Γερμανία, δεν έχεις καμιά απολύτως σχέση με τη Δημοκρατία και πρέπει να ξέρεις ότι αυτά που κάνεις δεν διαφέρουν με εκείνα της ναζιστικής περιόδου» είπε."
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500132270

  Και εδώ κάτι τέτοια λένε οι συριζαίοι πρόεδρε.
  ;)

 • Bielidopoulos

  5 Μαρ 2017


  Ναι, οι ευρωπαίοι προσπαθούν να σκοτώσουν τους (β)ρωμιούς πνίγοντάς τους στα δάνεια για να τους κάνουν εξαρτημένους από αυτούς. Λες και δεν ήταν εξαρχής εξαρτημένοι οι ρωμιοί.
  lol

  http://www2.iefimerida.gr/news/322596/xespase-se-klamata-sti-voyli-i-anna-vagena-sti-syzitisi-gia-ti-dimioyrgia-apotefrotirion
  Δεν έχει λ7 να αγοράσει σνίτσελ!
  lol

 • Ανώνυμος 41376

  4 Μαρ 2017

  Bielidopoulos έγραψε,
  . μη με συγκρινεται. ειμαι λάτιν ρωμαιος Ευρωπαίος ξυπνιος λαμογιος κλοπιμαιος, σκοτωνω λαούς για την κονομα και μακρυα απο τον ρωμιο που νομιζει οτι ειναι και αυτός Ρωμαιος. τώρα που εμαθα και την γλωσσα του να δεις τι;;θα του σουρω. ταδε εφηηη ΣΣΣΣΣΣΣ κοιματε ορθιος.χαμογελα γιατι ειναι Ναπο λέων
  Πρυτανη σαχλαμαραααας. Ξυπναααα.
  ακου λοιπον: Ευρώ και παίος εισαι βαθεια νυκτωμενος απο γνωση.
  με απειρα καληκαλου ζωου

 • Bielidopoulos

  3 Μαρ 2017


  Μην συγκρίνεις Ευρώπη με ρωμιοσύνη. Σε όλα η ρωμιοσύνη είναι χειρότερη από την Ευρώπη. Ας κοιτάξει να την φτάσει και μετά να αρχίσει τις θεωρητικούρες.

 • Ανώνυμος 41347

  3 Μαρ 2017

  Ζούμε σε ενα κρατικοδιαιτο καπιταλιστικό καθεστώς και δεν ειμαστε οι μόνοι,
  ολοκληρη η Ευρώπη σε αυτό το μοντέλο, με τις γνωστές παρενέργειες που ειναι,
  η αποβιομηχανιση η ανεργία και η άνοδος του λαικισμού απο διάφορους κουτοπονηρους σωτήρες.
  Η τιμή του λίτρου βενζίνης στην Ευρώπη ειναι γύρω στα 1,5 ευρώ.
  Η τιμη γαλονιου στις ΗΠΑ ειναι 1,3 δολλάρια στην Οκλαχόμα.
  Χτές το βράδυ ακουγα τον πρόεδρο Τράμπ να ομιλεί σε καποιο ναυπηγείο του ναυτικου των ΗΠΑ για επενδύσεις εργασία και προοδο,
  απλές κουβέντες απο ενα απλο επιχειρηματία που δεν σπουδαξε να μιλάει ωραία και να χαιδευει αυτιά πονηρων ψηφοφορων.
  Τί ελπίδες εχει η Ευρώπη και η Ελλάδα με την δική μας νοοτροπία,
  το κράτος προστάτη, εργοδότη,
  το κοινωνικό κράτος!
  που τελικά καταντησε κράτος μπαμπούλας και θερμοκήπιο παρασίτων.

 • Ανώνυμος 41345

  3 Μαρ 2017


  Να σταματήσει η ρωμιοσύνη να συναντιέται στα υψηλά σαλόνια με γερμανούς, γάλλους και αμερικάνους και να κοιτάξει να μάθει να συζητά με αλβανούς, τούρκους, βουλγάρους, λετονούς, σλοβάκους, μολδαβούς. Άντε γιατί έχει παραγίνει με τους εντόπιους τουρκαλβανούς που φαντασιώνονται ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο.

 • Ανώνυμος 41332

  2 Μαρ 2017

  Είπα να μην γράψω αλλά εσείς δεν με αφήνετε να μαγειρέψω κανά γκουρμέ.

  Ωραία απαξιώνετε οι μεν τους δε, μα το θέμα δεν είναι αυτό. Bielido vs Muamar και τούμπα!

  Το χωραφάκι που μάς έριξε η κατάρα να ζούμε, ζούσε για πολλά πολλά χρόνια με δανεικά και το καμάρωνε. Οι πονηροί!

  Στομωμένος από κόσμο ο δημόσιος τομέας. Είχα παραβρεθεί σε μία ομιλία ενός πολιτικοβλαμμένου τέλη της δεκαετίας του ΄80 και ούτε λίγο ούτε πολύ είχε "θυμώσει" γιατί "γκρίνιαζε ο κόσμος αναφορικά με τους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους" και ξέρετε ποίο ήτο το επιχείρημά του; Έχουμε, λέει τόσους δημοσίους υπαλλήλους, όσους και η Γαλλία. ΧΑ! Η Γαλλία κύριοι δε αριθμούσε 10 εκατομμύρια κόσμο όπως εμείς, μα 70!

  Γαι να μην πω για τα θαλασσοδάνεια σε γνωστούς και συγγενείς με τις απαραίτητες μίζες.

  Πάνε αυτά. Πέρασαν.

  Σήμερα λοιπόν, όλοι έγιναν ειδικοί στα οικονομικά και η μέγιστη αγωνία τους πάντων είναι αν θα βγούμε από τα capital controls.

  Τι θα πει αυτό; Ξέρουμε αγόρια και κορίτσια; Όχι;

  Τι θα αλλάξει;

  Δεν θα σταματήσουμε να χρωστάμε;

  Θα ξοφλήσουμε τα χρέη μας;

  Θα γίνουμε επιτέλους αξιοπρεπείς;

  Όχι! Απλώς θα έχουμε τα μούτρα να ξαναβγούμε στο εξωτερικό και γιατί;

  Για να ζητήσουμε νέα δανεικά! Αυτή είναι η αγωνία τους!

  Σαν δεν ντρέπονται λέω γω.

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 41316

  2 Μαρ 2017


  Είτε με ευρώ είτε με δραχμή η ρωμιοσύνη δεν γλιτώνει τις μεταρρυθμίσεις.

 • Ανώνυμος 41312

  2 Μαρ 2017

  Ακόμα και αν,
  " διαγραφεί όλο το χρέος της ρωμιοσύνης"
  πάλι την επόμενη μέρα το κράτος δεν θα εχει χρήματα να πληρώσει μισθούς 1.000.000 Δ.Υ.
  Συντάξεις 2.700.000 συνταξιουχων
  επιδοτήσεις και επιδοματα αναπηρικά, αλληλεγγύης, πολυτεκνικά καρτες ανεργίας κοινωνικα τιμολογια και παντοπωλεία, κοινωνικο τουρισμό και κυρίως,
  πώς θα αντιμετωπισουμε τον Εξ ανατολων προαιώνιο εχθρό;
  Πρεπει να αγοράσουμε αεροπλάνα πλοια φρεγάτες όπλα,
  ολα αυτά κοστίζουν και συνηθως πληρωνονται σε δολλάρια,
  οχι σε δραχμές.
  Βαστάτε Τούρκοι τ΄άρματα,
  για να συνεχίσουμε κι εμεις να υπάρχουμε.

 • Ανώνυμος 41238

  28 Φεβ 2017

  εμαθε ελληνικα;; σωπα ρεεεεε.
  ναι διδει και μαθηματα. βρε τη φουκαριαρα τη γλωσσα μας.
  λολ.....

 • Ανώνυμος 41216

  28 Φεβ 2017


  Καλά, αν ολοκλήρωσες, μην ξεχάσεις την κρεμούλα σου.

 • Ανώνυμος 41213

  28 Φεβ 2017


  Ντουρκορωμιό ή γυφτοσκοπιανό;

 • Ανώνυμος 41207

  28 Φεβ 2017

  λόλας ο λολάς λαλεκεψεν ασα αφορισμενα τα ορθα λαλιας. Νέπε ποῖος ἔν;; λεγχέντα ἀπό πόνου αἴτια.

 • Ανώνυμος 41183

  27 Φεβ 2017


  Βρε ντουρκορωμιός είσαι.
  lol

 • Ανώνυμος 41176

  27 Φεβ 2017

  ΒΙΑΙΟΣ ρωμαῖος νεο Νέρωνας 171 φορες ανωτερος απο τον μπιλη μας.
  μπιλιε αυτη ειναι η αντιδραση σου. η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ευτέλεια σου
  Ως και την φουκαρια την Ευρωπηα ελληνικη εκφραση την βρωμισατε.
  ακου Ευρωπαιοι;;;;;απο που ρεεεεεεε;;;απο την χολιστερινη;;;τοσο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ που τολμας και Ελληνικα γραφεις.

 • Ανώνυμος 41171

  26 Φεβ 2017


  Βρε χατζηρωμιός καρπαζοεισπράκτορας είσαι.

 • Ανώνυμος 41167

  26 Φεβ 2017

  ενω εσυ........και γ12μω τα μεγαλεια σου Νέρωνα Ρωμαιε
  καμπινεδειο αδηφαγο τρως για να εμεσεις, σκοτωνεις για να επιβιωσεις(ιρακ, λιβυη, συρια, υεμενη χωρια οι αποικιες σου δουλεμπορα). Αγραμματεεεεε νομιζεις οτι γραφεις ελληνικα
  αυτα Λατινων ρωμαιϊκα ειναι . οχι Ελληνω ρωμεϊκα Ἐρήνεια ερμηνευτικα απο λειψανα εκλεκτα, και οχι λατινω παραφρασεις.

 • Ανώνυμος 41155

  25 Φεβ 2017


  Βρε ποιος Ερμής. Ρωμιός χατζηέλλην καρπαζοεισπράκτορας είσαι.

 • Ανώνυμος 41152

  25 Φεβ 2017

  κυνος λογική Ρωμαίων λατινικης διαλέκτου;;; ἤ καινεια λογική ερμου δυϊκα που Ρωμιους ονομάζεις ελληνικης γλωσσας καί όχι διαλεκτου.
  τι;; γνωριζεις για τα λειψανα εκλεκτα περι Ερμου;;
  ακου.... εμαθε ελληνικα . ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΦΙΛΟΛΑΡΑΣ φλυαρε.

 • Ανώνυμος 41147

  24 Φεβ 2017


  Μάθε πρώτα κοινή λογική.

 • Ανώνυμος 41143

  24 Φεβ 2017

  bielid
  Χα χα χα! Ωραίος...
  Γιάννης

 • Bielidopoulos

  24 Φεβ 2017


  Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι δικά μου λόγια το"ούτε ένα ευρώ μέτρα"
  https://www.youtube.com/watch?v=JNm8RpPa7nA

  "Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο Διευθυντής του Τομέα Αναλύσεων Μορίς Όμπσφελντ και ο επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του ΔΝΤ Σόν Χέγκαν, σε κοινό άρθρο τους υπογραμμίζουν ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτηθεί μια εκ των προτέρων αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα είναι σε επίπεδα που θα διαταράσσουν την οικονομία."
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500131062
  Προσέξτε τί λέει συνολικά και όχι τί απομονώνετε εσείς οι ρωμιοί με το φαντασιακό σας. Λέει για διαδικασία ελάφρυνσης χρέους, αλλά σε συνδυασμό με πολιτικό ρεαλισμό και πρωτογενές πλεόνασμα. Εννοεί σαφώς μεταρρυθμίσεις, περικοπές και διαρθωτικά μέτρα, αφού μόνο έτσι θα επιτευχθεί το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα σε μόνιμη βάση ("θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου"). Και όλα αυτά ταυτόχρονα και όχι να απομονώνουμε ένα μέτρο να καταλήγουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει πολλά και να το απορρίπτουμε όπως κάνουν οι κουτοπόνηροι ρωμιοί με το φαντασιακό τους. Όλα τα μέτρα ταυτόχρονα. Τελικά λέτε να υπάρχει ελπίδα οι ρωμιοί να γίνουν ευρωπαίοι τρίτης κατηγορίας ή μπα;

 • Bielidopoulos

  24 Φεβ 2017


  Μέρκελ-Λαγκάρντ: Μαστίγιο στην αξιολόγηση, καρότο στο χρέος.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500131054

  Κάπως έτσι. Ντάξει. Αν και αν ήξεραν με τί κουτοπόνηρους ανατολίτες έχουν μπλέξει δεν θα ασχολούνταν. Είναι πιθανότερο να χρεοκοπήσει το ΔΝΤ και μετά η ρωμιοσύνη..

 • Bielidopoulos

  24 Φεβ 2017


  @Γιάννης
  Ασυνάρτητο μπλα, μπλα, αν θες τη γνώμη μου. Η ρωμιοσύνη έχει χρεοκοπήσει σε όλους τους τομείς, τί δεν καταλαβαίνεις. Είναι δηλαδή χρεοκοπία κουλτούρας. Πέστην θολοκουλτούραν και προτιμώ το βοθροκουλτούρα. Κοινωνία ζούγκλα, γραφειοκρατία και χαώδη νομοθεσία έχει η ρωμιοσύνη, το ξεχνάς αυτό. Δεν νομίζω να υπονοείς να υποδείξει η χρεοκοπημένη σε όλους τους τομείς Ελλαδίτσα πώς να σκέφτονται και τί να κάνουν οι ευρωπαίοι. Εγώ ποιον να πιστέψω, την ψυχρή υπολογίστρια με PhD στη φυσική Μέρκελ ή τους ρωμιούς καθηγητές πανεπιστημίων που η ρωμιοσύνη κάνει υπουργούς οικονομικών; Οι ρωμιοί έχουν φάει τα τελευταία χρόνια τόσες καρπαζιές από την σκληρή πραγματικότητα και τις απανωτές απογοητεύσεις που αραδιάζουν ότι νά΄ ναι και κατηγορούν ότι υπάρχει εκτός από τους εαυτούς τους. Είναι ψυχολογικό το φαινόμενο αυτό. Μιλάς για τη σύγχρονη επιστήμη. Μα εσύ τί ξέρεις για αυτήν παρά κάτι ασύνδετα σπαράγματα του Ηράκλειτου. Είναι δυνατόν να μιλάμε για ορθολογισμό και διανόηση στηριζόμενοι σε σπαράγματα; Προφανώς βολεύει τους ρωμιούς η ασυναρτησία και το μπουρδελέ. Έχει προχωρήσει η επιστήμη τζάνεμ! Σας έχει αφήσει αιώνες πίσω. Έλεος δηλαδή ραγιάδες μου.Τα έχετε κάνει όλα σαλάτα. Δεν θέλει φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους, θέλει αποφασιστικότητα και πράξεις, δηλαδή αλλαγές. Και πού θα πάει. Κούτσου-κούτσου ο ρωμιός θα γίνει ευρωπαίος έστω και τρίτης κατηγορίας.

 • Ανώνυμος 41139

  23 Φεβ 2017

  Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση πνευματικότητας, αξιών, πολιτισμού. Οι περισσότεροι ασχολούνται μόνο με την οικονομική και ελάχιστοι με τους υπόλοιπους τομείς. Και επειδή ακριβώς, δεν ασχολούμαστε με τον πολιτισμό και τις αξίες, είμαστε καταδικασμένοι να βιώνουμε συνεχείς κρίσεις. Πολιτισμός και πολιτική είναι ένα και ταυτό. Αν δεν υπάρξει μία πρωτοφανής κινητοποίηση, στην αλλαγή της συνείδησης των ανθρώπων, θα είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε έναν ετοιμόρροπο κόσμο, από επαναστάσεις, πολέμους, αδικίες, βία. Αυτή η επαναξιολόγηση των συνειδήσεων μπορεί να γίνει μόνο σε ατομικό επίπεδο και αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που θα διαρκέσει άγνωστο πόσο. Μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση του λόγου, της επανένωσης πολιτισμού και πολιτικής, της φυσικής αλήθειας, της συμμετοχής στο πολιτικό γίγνεσθαι του προσώπου με βάση την θέληση του να συμμετέχει και τις ικανότητες του και όχι κάποιων τεχνιτών νόμων και επινοήσεων, που δεν θα έχουν σχέση με μία δυναμική ρέουσα κοινωνία, αλλά αντίθετα θα αποβλέπουν στην προώθηση ανίκανων ανθρώπων, και με βάση την κλίκα, το κόμμα κλπ (αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε δικαιοσύνη με την Ηρακλείτια αντίληψη. Η έρις-ανταγωνισμός- αποδίδει δικαιοσύνη) και της ισονομίας. Η σύγχρονη επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία, η ορθολογική της χρήση προς την κοινωνία, μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε καλλίτερους όρους διαβίωσης στους Ευρωπαίους, ώστε να εγκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη ως απαραίτητη προυπόθεση. Η γραφειοκρατία και ο χαώδης αριθμός των νόμων, δείχνουν άσφαλτα ότι ζούμε σε μία κοινωνία-ζούγκλα, απούσης της εμπιστοσύνης. Και φυσικά, δεν μπορούμε να κάνουμε ευρωπαική πολιτική, μόνο με βάση τις υπερτράπεζες και χρηματιστήρια, όπου κυριαρχεί η ψυχρή λογική του κέρδους, πάση θυσία. Νομίζω ότι έφθασε ο καιρός που ο καθένας, οφείλει να βλέπει τον εαυτό του, σαν Ευρωπαίο και την δημιουργία μία "ευρωπαικής φυλής", η οποία θα αναθέσει σε κάθε συνιστώσα που την αποτελεί τα ανάλογα καθήκοντα. Από τα παραπάνω, τεμκαίρεται πως μία υποτίμηση του χρήματος σε επίπεδο αξιών, αποτελεί αναπόφευκτο αποτέλεσμα.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 41138

  23 Φεβ 2017


  Ο Bielidopoulos είναι ταοϊστής 41133, λίγα και σταράτα. Άντε και κανα link.

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  "«Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης οικονομίας ανήκει στο παρελθόν». Αυτό τονίζει ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που θα γίνει τα επόμενα χρόνια."
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=114485609

  Καλά αυτό το σαίνι ο Πιτσιόρλας σε πια εποχή ζει; Τώρα το κατάλαβε; Κατεψυγμένο τον είχαν και τον ξεπάγωσαν τώρα; Ρε μπαγάσα Πιτσιόρλα πιάνεις πουλιά στον αέρα ναούμ.

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  Η Μέρκελ έχει PhD στη φυσική και εγώ στη ρωμιοσύνη. Ξέρω τα πάντα για εσάς. Είναι αδύνατον να μου ξεφύγετε. Οι ρωμιοί είναι στο έλεός μου.

 • Ανώνυμος 41135

  23 Φεβ 2017

  Γιάννη έλεος...... τι σκέφτεσαι να κάνεις με αυτόν τον τελοσπάντων biel ;

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  Όποιος διαφωνεί εδώ είμαστε να αποδείξει με επιχειρήματα το αντίθετο. Εμπρός λοιπόν.
  7 χρόνια τώρα οι ρωμιοί συζητάνε τις πταίει. Αστεία πράγματα δηλαδή. Είναι γνωστό και πασιφανές τί φταίει και τί πρέπει να γίνει (μεταρρυθμίσεις, περικοπές). Το πάρτι έχει τελειώσει. Τα κεφάλια μέσα. Αλλά ας μην ξαναγράφω πάλι τα ίδια. Βαριέμαι.

  "Όλοι γνωρίζουν την οδυνηρή κατάληξη της πορείας που έχει χαράξει η χώρα. Όλοι μπορούν να μαντέψουν την κατάληξη ενός λεωφορείου που πάει εκδρομή το φρενοκομείο και το τιμόνι έχει περάσει στα χέρια των τροφίμων."
  http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3193091/o-sozon-eauton-sothito
  lol

  Πάρτε το soundtrack του The Neon Demon (2016):
  https://www.youtube.com/watch?v=2-gs_oOokTo
  Οπότε αναγκαστικά προτείνεται και η ταινία Showgirls (1995) του Paul Verhoeven.

 • Ανώνυμος 41133

  23 Φεβ 2017

  Βρε Bielido, αντί γράφεις 50 σχόλια 100 γραμμές το καθένα, γιατί δεν γράφεις ένα ολοκληρωμένο άρθρο για να σε διαβάσει ο κόσμος και να δεχτείς και τα σχόλια θετικά ή αρνητικά; Τα σχόλια επί σχολίων που είναι και αυτό που περιμένεις κάθε φορά που αναρτάται ένα άρθρο, δεν είναι και ο πλέον δόκιμος τρόπος για να σε παρακολουθήσει ένας αναγνώστης της σελίδας. Για παράδειγμα, όλα όσα σχολίασες σήμερα κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν άρθρο. Γιατί δεν το κάνεις; Τι φοβάσαι; Σου έχε αρνηθεί ο admin να το κάνεις;

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  https://www.youtube.com/watch?v=fqc4J0RhMjw
  Ώπα λέγω!

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  https://www.youtube.com/watch?v=qzXMbYmOnd0
  Ώπα!

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  4) Υπενθυμίζω ότι όταν η ΕΕ αποφασίζει να χρηματοδοτήσει κάτι, το βάρος της χρηματοδότησης δεν μοιράζεται το ίδιο, αλλά τα μεγαλύτερα κράτη τσοντάρουν τα περισσότερα. Αν ένα μικρό κράτος αρνηθεί, τότε τα υπόλοιπα μπορούν να μοιραστούν τη συνεισφορά του. Αν όμως η Γερμανία με ποσοστό συμμετοχής γύρω στο 25% αρνηθεί τότε δεν γίνεται τίποτε, διότι τα υπόλοιπα κράτη δεν αντέχουν να μοιραστούν τη συνεισφορά της Γερμανίας. Ως εκ τούτου Γερμανία και κατόπιν Γαλλία έχουν ταυτόχρονα μεγαλύτερο βάρος στις αποφάσεις, προσπαθώντας να δρουν πολιτικά και όχι εκβιαστικά. Ο κυριώτερος λόγος που οι ευρωπαίοι δεν έχουν πετάξει με τις κλωτσιές έξω από την ΕΕ το κρατίδιο της ρωμιοσύνης είναι η Γερμανία και συγκεκριμένα η Μέρκελ. Επειδή δεν θέλει να συρρικνωθεί η ΕΕ έστω και κατά ένα κράτος επί των ημερών της. Οι άλλοι παράγοντες: γεωπολιτικοί, εθνικός πλούτος και σύνδεση αρχαίας Ελλάδας με το σύγχρονο δυτικό/ευρωπαικό φαντασιακό είναι σαφώς δευτερεύοντες. Επίσης άλλος ένα σημαντικός λόγος είναι ότι γνωρίζουν ότι μόλις βγει από το ευρώ θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση εν Ελλάδι και οι ευρωπαίοι θα χρεωθούν στα μάτια όλου του κόσμου την κατάντια της ρωμιοσύνης. Ενός κακού μύρια έπονται. Χωρίς το σκληρό ευρώ (διεθνές αποθεματικό όπως το δολάριο, γιαπωνέζικο γιεν κ.λπ.) και την αδυναμία πληρωμής σε δραχμές, ούτε η ανταλλαγή προιόντων δεν σώζει την Ελλάδα λόγω όχι μόνο της χαμηλής παραγωγικότητας, αλλά και της χαμηλής ποιότητας των προιόντων της που δεν τα θέλουν. Για αυτό και ζητάνε σταθερά και πάγια μεταρρυθμίσεις (Σόιμπλε) για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς υποστήριξη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Βενεζουέλας που όταν μειώθηκαν τα έσοδα σε δολάρια από το πετρέλαιο δεν είχε δολάρια για να κάνει εισαγωγές, κατόπιν έφυγαν οι ξένες επενδύσεις και έπεσε ο τουρισμός (ο τουρίστας φέρνει δολάρια). Οι ρωμιοί θα πρέπει να δώσουν το όνομά της σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες. Προτείνω μετονομασία της Βασ. Σοφίας σε Άγγελα Μέρκελ και της Κουμουνδούρου σε πλατεία Τόμσεν.

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  3) Τί μέλλει γενέσθαι με τη ρωμιοσύνη; Τα πράγματα εδώ είναι εξαιρετικά απλά και άσχετα με σοσιαλιστικές και δημοκρατικές φανφάρες. Η ρωμιοσύνη οδεύει ολοταχώς σε μια κατάσταση που να συμβαδίζει με τις οικονομικές της δυνατότητες και την παραγωγικότητα/ανταγωνιστικότητα του συνόλου της κοινωνίας και του προιόντος που παράγεται (σημειώστε την φράση "συνόλου της κοινωνίας", ο ρωμιός θα πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, του αρέσει δεν του αρέσει). Δηλαδή όπως στη δεκαετία του '60 και '70, τότε που ένα γκαρσόνι έπαιρνε τριπλάσια από ένα δημόσιο υπάλληλο και που οι συντάξεις ήταν της πλάκας σε δραχμές. Απλά προσπαθεί να το καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο παίζοντας εποικοδομητική ασάφεια και ροκάνισμα χρόνου, blame game και chicken game με τους κουτόφραγκους. Υπενθυμίζω ότι αν μια χώρα θέλει να κάνει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και να μοιράζει χρήμα θα πρέπει το χρήμα να κινείται με πολύ γοργούς ρυθμούς και να αλλάζει συνεχώς χέρια. Για να κινείται το χρήμα συνεχώς θα πρέπει να παράγει σαν τρελή ανταγωνιστικά προιόντα (π.χ. ΗΠΑ, Ιαπωνία). Εάν δεν το κάνει αυτό, π.χ. Ελλάδα, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να μειώσει τις προσδοκίες/φιλοδοξίες της και να πέσει σε χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο. Τα υπόλοιπα είναι επιστημονικοφανείς αμπελοφιλοσοφίες: γεωπολιτικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλαδίτσας, τιμαριοποίηση, κηδεμονεύεται, βορειο-ευρωπαϊκή, αγγλο-σαξονική ολιγαρχία με κερδοσκοπικά στρατιωτικά και ενεργειακά συμφέροντα και άλλα τέτοια που παραθέτει ο Μ.Ι. ηδονιζόμενος.

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  2) Εν Ελλάδι επί ακριβώς 30 χρόνια (1980-2009) οι ρωμιοί ζούσαν πολύ πάνω από τις οικονομικές δυνατότητες της οικονομίας της κοινωνίας. 1,5 τρις ευρώ ξεκοκάλισε το καρκίνωμα της παλιάς γενιάς σε επιδοτήσεις και δάνεια, ξοδεύοντάς τα στην παραοικονομία (βλαχομπαρόκ αυθαίρετα μέσα στο δάσος, πολυτελή αυτοκίνητα, γιωτ, λογαριασμούς στο εξωτερικό, μπουζούκια, στριπτιζάδικα). Στη διάρκεια αυτής της τριακονταετίας δημιουργήθηκε μια παρασιτική μεσαία τάξη (κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, ψυχαγωγοί της ρωμιοσύνης) που επί δεκαετίας '60 και '70 δεν είχε βρακί να βάλει. Και τώρα βγαίνουν και λένε ότι χάνουμε τις περιουσίες μας (πλασματικές μεν, περιουσίες δε). Όποιον ρωμιό και να ρωτήσεις θα σου πει ότι δούλεψε σκληρά στη ζωή του. Ε τότε πώς φαλίρισε το κράτος τζάνεμ; Αμέσως θα σου απαντήσει ότι φταίνει οι κακοί ξένοι. Ο ρωμιός εργαζόταν με παραγωγικότητα 0,5%, έσκαβε μια τρύπα και την επόμενη την γέμιζε. Φοβερό κόλπο. Οργάνωση μηδέν, πρόγραμμα, μηδέν, προοπτική μηδέν. Πληρώστε τώρα κορόιδα επόμενες γενιές. Ο Μ.Ι. μου θυμίζει τους ρωμιούς πολιτικάντηδες που πήγαν στον Τόμσεν να ζητήσουν λεφτά και τους είπε μειώστε μισθούς και συντάξεις διότι ζείτε πάνω από τις δυνατότητές σας. Και αυτοί του απάντησαν και εσύ που παίρνεις 20.000 ευρώ μηνιαίως; Φοβερή απάντηση ε; Κλασσική ανατολίτικη ελληναράδικη.

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  Θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα:

  1) Ο τίτλος του κειμένου είναι όντως σωστός. Μιλάμε για μια καπιταλιστική κρίση αφού τα χαρακτηριστικά της είναι καπιταλιστικά. Όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση η Ρωσία είχε σχετικά πολύ χαμηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος αφού σχεδόν όλα όσα κάτανάλωνε τα παρήγαγε εσωτερικά. Τότε γιατί κατέρρευσε; Διότι υπάρχουν ένα σωρό άλλοι οικονομικοί παράμετροι. Το πείραμα έλαβε χώρα και απέτυχε. Όλα ήταν κολεκτίβες και κατέληξε οι εργαζόμενοι να παριστάνουν ότι εργάζονταν και οι γραφειοκράτες να παριστάνουν ότι τους πλήρωναν. Και έτσι το γύρισαν στην ιδιωτική πρωτοβουλία (για καλό ή για κακό). Τώρα, αφού βιώσαμε τα θετικά, βιώνουμε τα αρνητικά του καπιταλισμού: τιμές που πήγαν στα ύψη και αφού τίποτε δεν ανεβαίνει για πάντα, κάποια στιγμή έπεσαν στα τάρταρα και χάνονται περιουσίες, π.χ. η κρίση με τα στεγαστικά στις ΗΠΑ.
  Στην Κύπρο πήγαινε ο κύπριος στην τράπεζα έβαζε εγγύηση ένα κτήμα αξίας 30.000 ευρώ και έπαιρνε δάνειο 300.000 ευρώ. Ο υπάλληλος δεν του έδινε ρευστό σε ευρώ, αλλά χτύπαγε στον υπολογιστή το ποσό. Π.χ. έπαιρναν δάνειο, αγόραζαν ακίνητο με το δάνειο, νοίκιαζαν το ακίνητο, πλήρωναν τη δόση του δανείου και τους έμεναν και λεφτά από το ενοίκιο του ακινήτου. Τώρα μπορείς να το κάνεις αυτό; Το ξεχάσατε αυτό ε; Τί ωραίες εποχές ε; Όταν όλοι έκαναν το ίδιο (και άλλα παρόμοια δώρα του καπιταλισμού) κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε αρκετό ρευστό στην αγορά διότι δεν μπορούσαν να τυπώσουν ευρώ και ζήταγαν από τις Βρυξέλλες να τους στέλνουν καραβιές με χρηματοπακέτα, διότι αυτοί είναι οι μάγκες που θα πληκτρολογούν όσο χρήμα γουστάρουν. Αυτοί τους είπαν ναι μεν αλλά θα κάνετε μεταρρυθμίσεις και περικοπές, λογική συνυφασμένη με την ευρωπαική πολιτική για ένα σταθερό ευρώ, χωρίς πολλές υποτιμήσεις και πληθωρισμό. Αν δεν ήταν στην ευρωζώνη και είχαν εθνικό νόμισμα θα έπρεπε να τύπωναν χρήμα με το τσουβάλι που όμως θα οδηγούσε στη γνωστή υποτίμηση με τα αναμενόμενα επακόλουθα, πτώση της πραγματικής αξίας, χάσιμο περιουσιών, αδυναμία εισαγωγών, τα γνωστά δηλαδή.

 • Bielidopoulos

  23 Φεβ 2017


  Όταν διαβάζω κείμενα του Μ.Ι. (ασυνάρτητα, πηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο με μανία) μου δίνει την εικόνα ενός τύπου που ζει απομονωμένος σε κάποιο νησί παρέα με κάποια βιβλία από όπου απομονώνει, ερμηνεύοντας αυθαίρετα, αυτά που τον βολεύουν. Τη μια είναι ο κακός πανγερμανισμός, την άλλη το ανυπεράσπιστο προτεκτοράτο (sic) που οι γερμανοί θέλουν να το αγοράσουν κοψοχρονιάς (περίεργο διότι όλο άραβες, ρώσοι και κινέζοι βλέπω να αγοράζουν), την άλλη θα κάνουν πόλεμο οι ΗΠΑ εναντίον της Γερμανίας, την παράλλη θα γίνει ηγεμονικός πόλεμος, κατόπιν κερδοσκοπικός πόλεμος. Ότι να' ναι προκειμένου οι ρωμιοί να την βγάλουν καθαρή. Δεν πα να ανατιναχτεί και ο πλανήτης ολόκληρος. Τώρα ανακάλυψε άλλο μαργαριτάρι: μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε κρατικό. Δεν είναι σύνθετο το θέμα Μ.Ι. το μυαλό σου έχει κολλήσει και δεν λέει να ξεκολλήσει.

 • Ανώνυμος 41125

  23 Φεβ 2017

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες και ανάλυση.

 • Ανώνυμος 41121

  23 Φεβ 2017

  @41117
  Ψάχνω να βρω αυτό που λες και δεν το βλέπω στο κείμενο. Για βοήθα λίγο.

 • Ανώνυμος 41117

  22 Φεβ 2017


  Να διαγραφεί όλο το χρέος της ρωμιοσύνης και να δανειοδοτηθεί εσαεί με αρνητικό επιτόκιο μπας και ηρεμήσει ο συντάκτης και γλιτώσουμε και εμείς από την πάρλα.