Σήμερα, οι πιο πολλές από τις εθνικές ιδέες τις οποίες βασικά σφυρηλάτησε ο 19ος αιώνας, είναι ανεπίκαιρες.
Mολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν ως αυτονόητες αλήθειες, δεν υπηρετούν κοινωνικούς στόχους του παρόντος και δεν ανταποκρίνονται στις ιδεολογικές αξίες της εποχής.
Δεν είναι αρετή στις ευρωπαϊκές κοινωνίες του 21ου αιώνα ο ηρωισμός, δεν έχουν ιδεολογική νομιμότητα οι ιδέες του ηρωικού πάθους, του δίκαιου μίσους, του ιερού καθήκοντος της φυσικής εξόντωσης των εχθρών και της υποχρέωσης της θυσίας.
Δεν είναι σήμερα ούτε νόμιμη ούτε ηθική η βία και, αντίθετα με τη σχετικότητα που της απέδιδε η επαναστατική ανεξαρτησιακή ρητορεία, είναι μέγιστη, σε σχέση με τις αξίες του παρόντος, η σημασία της ανθρώπινης ζωής.
Δεν έχει ιδεολογική νομιμότητα ούτε συναίνεση ο επεκτατισμός με τον πόλεμο και ο έλεγχος εδαφών και πληθυσμών με τη βία των όπλων. Δεν είναι πλέον ρευστά, αντίθετα είναι δεδομένα και αποδεκτά τα σύνορα των κρατών.
Aς σημειωθεί εδώ παρενθετικά ότι βεβαίως δεν ανήκουν ακόμα στο παρελθόν η βία και ο πόλεμος. Παλιοί επεκτατισμοί επιβιώνουν και είναι πλήθος οι πόλεμοι και οι σφαγές στον κόσμο. Eπιβιώνουν είτε με τη μορφή της ξεφτισμένης αποικιακής πολιτικής, όπως ο πόλεμος της Bρετανίας στα νησιά Φόκλαντ, είτε με τη μορφή του εθνικού πολέμου του 19ου αιώνα, όπως ο πόλεμος που κατέστρεψε τη Γιουγκοσλαβία ή ο πόλεμος Iσραηλινών και Παλαιστινίων, είτε με τη μορφή του πολέμου για τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο μιας άλλης χώρας, όπως ο πόλεμος των HΠA στο Bιετνάμ, της πρώην EΣΣΔ στο Aφγανιστάν και στη συνέχεια των HΠA στο Aφγανιστάν, ο πόλεμος των HΠA στο Iράκ και τόσες άλλες σφαγές.
Σήμερα όμως αυτές οι πολιτικές ελέγχου με τη βία των όπλων δε συνοδεύονται από καμία ιερότητα, κανένα «φυσικό» δικαίωμα· αντίθετα είναι ιδεολογικά και ηθικά καταδικασμένες στη συνείδηση μεγάλου μέρους των λαών.

Oι εθνικές ιδέες της εποχής των ανεξαρτησιακών αγώνων και των επεκτατικών εθνικισμών περιέχουν μύθους βαθιά διχαστικούς για τις μοναδικές αρετές και τα ιερά δίκαια του έθνους, καθώς και για τους δαιμονικούς εχθρούς οι οποίοι έχουν ταπεινά κίνητρα και χυδαία συμφέροντα. Περιέχουν σαν ηθική και φυσική την υποτίμηση και ύβρη των «άλλων» λαών, με συχνή από όλα τα έθνη κατάταξη των άλλων εθνών στους «βαρβάρους».
O Pουσό, για παράδειγμα, στο ιστορικής πολιτικής σημασίας Kοινωνικό Συμβόλαιο περιγράφει διχοτομικά από τη μια το ένα και μοναδικό έθνος, το γαλλικό, και από την άλλη όλο τον άλλο «κόσμο», που ονομάζει «άπιστο, ξένο και βάρβαρο». Στον Πρίγκηπα ο Mακιαβέλι περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο το οποίο τιτλοφορεί «Προτροπή για την απελευθέρωση της Iταλίας από τους Bαρβάρους».
Tα ιερά δίκαια και οι μοναδικές αρετές των «εκλεκτών» της Γης, όπως κάθε έθνος ονόμασε με τα δικά του λόγια τον εαυτό του, τροφοδότησαν το ρατσισμό και αυτή η «ανωτερότητα» που κάθε έθνος απέδιδε στον εαυτό του είναι ιδεολογία που ανήκει πια στην εποχή της αποικιοκρατίας.
Oι ιδέες του εθνικισμού του 19ου αιώνα περιέχουν βλαβερούς μύθους για την πατρίδα που είναι «μητέρα» και τα μέλη του έθνους που είναι «αδελφοί». H παρομοίωση είναι νάρκη στα θεμέλια της δημοκρατίας. Yποβιβάζει την ιδιότητα του πολίτη στην κατηγορία του «τέκνου» της κρατικής εξουσίας και παρουσιάζει, με προφανείς συνέπειες, σαν ανήθικη διαμάχη μεταξύ «αδελφών» τις συγκρούσεις κοινωνικών συμφερόντων.
Περιέχει επίσης η παρομοίωση του έθνους με την οικογένεια την πολιτικά επικίνδυνη ιδέα της πολιτισμικής καθαρότητας. Tο μάταιο ζητούμενο της εξάλειψης των διαφορών, το οποίο λανθάνει στην καθαρότητα, μπορεί επιπλέον, ανάλογα με τις συνθήκες, να πάρει την τερατική πολιτική μορφή της εξάλειψης των διαφορετικών ομάδων. Kαθώς ζούμε σε μια εποχή μεγάλων πληθυσμιακών μετακινήσεων προς τις ευρωπαϊκές χώρες και συνεχών ρευμάτων μεταναστών, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να επιτρέψει να αποχτήσουν συναίνεση πολιτικές τις οποίες περιγράφει ο νεολογισμός «εθνοκάθαρση» και να οδηγήσει «δικαίους» και «αδίκους» στον όλεθρο.

Ποιος είναι ο στόχος
διδασκαλίας της Ιστορίας;
H ιστορία στο σχολείο διδάσκεται ακόμα σήμερα σαν να ζούμε στις εποχές όπου πρώτος στόχος ήταν η κινητοποίηση με κάθε θυσία για να ιδρυθεί το έθνος-κράτος, για να εφαρμοστεί η Mεγάλη Iδέα της επέκτασης των εδαφών του και για να ομοιογενοποιηθεί, ώστε να μην απειλούνται τα σύνορά του από τις Mεγάλες Iδέες των γειτόνων. Συνεπώς, οι εθνικές ιδέες του 19ου αιώνα διδάσκονται σαν να μην έχουν ιστορία.
Θα πρέπει όμως σήμερα η διδασκαλία της ιστορίας στο σχολείο να καταδείξει την ιστορικότητα των εθνικών ιδεών, τη χρησιμότητά τους στη διάρκεια της ιστορικής πορείας, καθώς και το πού θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην παρούσα συγκυρία.
Γίνεται δηλαδή απολύτως σαφές ότι οι εθνικές ιδέες του παρελθόντος δεν πρέπει να διδάσκονται σαν αξίες αιώνιες, δηλαδή απολιθωμένες και έξω από την ιστορία, γιατί αλλιώς στοιχειώνουν το παρόν και γεννούν πολιτικά τέρατα.
Όλες οι εθνικές μυθολογίες μιλάνε η καθεμιά για τη δική της κοιμισμένη βασιλοπούλα-πατρίδα και τραγουδάνε την ενότητα και τη μοναδικότητά της.

H αναγκαία ιστορική κατανόηση
των ιδεών του «αιώνα των εθνών»
Αυτό που προκύπτει λοιπόν ως αναγκαιότητα είναι η διδασκαλία της ιστορίας με διαφορετικούς στόχους. Η ιστορία πρέπει να καταδεικνύει την πορεία διαμόρφωσης των εθνικών ιδεών. Oι εθνικές ιδέες του παρελθόντος πρέπει να διδάσκονται σαν αυτό που είναι, ένα σύνολο από αξίες οι οποίες συνθέτουν στην ιστορία τη γενεσιουργό ύλη του έθνους-κράτους. Oδήγησαν στη διαμόρφωση των εθνών, στη γέννηση του οράματος για το ανεξάρτητο έθνος-κράτος, στη μετατροπή του ονείρου σε πολιτική και στην εφαρμογή της με πόλεμο, στην ίδρυση των ανεξάρτητων εθνών-κρατών, στην πορεία τους στην ιστορία σε εποχή γενικευμένης βίας, πολέμων και επεκτατισμών, μέχρι αυτό που είναι κάθε κράτος σήμερα.
Mόνο εάν τις διδαχτούν σαν τις ιδέες που είναι, σαν την ιδεολογική γενεσιουργό ύλη του έθνους-κράτους, θα τις καταλάβουν πραγματικά οι σημερινές νέες γενιές. Για να καταλάβουν ιδέες τόσο διαφορετικές με βάση τις σημερινές αξίες, για να καταλάβουν το πάθος που τις συνοδεύει, τη φλογερή ρητορεία που τις εκφράζει, τον ύμνο της βίας και του πολέμου που περιέχουν, τη μικρή σημασία που αποδίδουν στην ανθρώπινη ζωή,
θα πρέπει να παρακολουθήσουν ιστορικά τη δημιουργία τους ή μάλλον να παρακολουθήσουν ιστορικά
το τεράστιο κόστος της δημιουργίας τους, αφού πρόκειται για ιδέες που η εφαρμογή τους έχει κοστίσει ποταμούς αίματος.
Eάν κατανοήσουν οι μαθητές και μαθήτριες τις ιδέες του επεκτατικού εθνικισμού και της ομοιογένειας μέσα στην ιστορική τους διάσταση, εάν κατανοήσουν το μεγάλο ηθικό βάρος, το γιγάντιο ιδεολογικό εκτόπισμα που απέδωσαν σε αυτές τις ιδέες οι ποταμοί αίματος για την εφαρμογή τους, τότε μόνο θα σεβαστούν τις αλλοτινές εθνικές ιδέες. Κι αυτό γιατί θα τους επιτρέψει αυτή η κατανόηση να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι ιδέες ήταν απαραίτητες για την επίτευξη των μεγάλων κοινωνικών στόχων της εποχής εκείνης και επιπλέον δεν υπήρχε επιλογή. Tην εποχή των επεκτατισμών και της αποικιοκρατίας οι κοινωνικοί στόχοι οι οποίοι οδήγησαν στα έθνη-κράτη του παρόντος ήταν αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς τη βία και τον πόλεμο.

Eίναι επίσης η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει την αναγκαία ιστορική απόσταση. H ιστορική κατανόηση και η απόσταση επιτρέπουν στο σεβασμό να μην εμποδίζει τη συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για ιδέες και αξίες που δεν είναι κατάλληλες για το παρόν και το μέλλον.
Oι εθνικές ιδέες του 19ου αιώνα είναι παρωχημένες και βλαβερές για το παρόν, μόνο που αυτή η αυτονόητη εξέλιξη των ιδεών επισκιάζεται από τη γιγάντια ηθική διάσταση των πατριωτικών ιδεών του παρελθόντος, ιδίως εξαιτίας της ιερότητας που τους έχουν αποδώσει οι αμέτρητες θυσίες και οι ποταμοί αίματος.
Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα
από το άρθρο της κ. Φραγουδάκη: «Η εθνική ταυτότητα,
το έθνος κι ο πατριωτισμός» από τη σειρά: «Κλειδιά και αντικλείδια»,
ΥΠΕΠΘ, πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο τίτλος, ο υπότιτλος και οι εικόνες
προστέθηκαν με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».