ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΙ
ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ
ΣΚΥΛΟΥΣ

Η εξέλιξη συνεχίζεται...


Μπαμπουίνοι στην Αραβική Χερσόνησο έχουν ξεκινήσει να απαγάγουν και να εκτρέφουν σκύλους.

Θα μπορούσε αυτό το αυθόρμητο και φυσικό περιστατικό να θεωρηθεί ως επανεμφάνιση της εξημέρωσης του λύκου από τον άνθρωπο; Μόνο που αυτή τη φορά γίνεται με πιθήκους, που υιοθετούν σκύλους.

Πώς θα εξελιχθούν τα δύο είδη στο πλαίσιο αυτών των νέων δεδομένων;


Απαγωγή κουταβιού από μπαμπουίνους.
Υπάρχει μια σχέση μεταξύ μπαμπουίνων και σκύλων στη φύση. Κανονικά, οι μπαμπουίνοι θα έπρεπε
να αποφεύγουν τους σκύλους, να τους φοβούνται ως θηρευτές. Όμως, έξω από την πόλη Taif,
δυτικά της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία, συναντάμε κάτι απρόσμενο.
Μπαμπουίνοι και σκύλοι ζουν μαζί.

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον κόσμο ως αποτέλεσμα μιας εξέλιξης, που έχει τελειώσει, λες και δεν θα αλλάξει κάτι.

Όμως, η εξέλιξη προχωράει και δεν είναι μόνο η ιστορία του μακρινού παρελθόντος γεμάτη δεινόσαυρους και πρωτόγονους. Όλα τα είδη σήμερα, εξελίσσονται και αλλάζουν σε έναν αέναο κύκλο που συνεχίζει από τη μια γενιά στην άλλη.

Τα γενετικά και φυσικά χαρακτηριστικά αλλάζουν. Και όχι μόνον αυτά. Και οι συμπεριφορές αλλάζουν και όλα τα ζωντανά πλάσματα προσαρμόζονται σε αλλαγές. Η εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ.

Τι άλλα κοινά θα μπορούσαν να έχουν τα δύο αυτά είδη, μπαμπουίνοι και σκύλοι, πέρα από τη σχέση θηράματος - θηρευτή; Πώς μπορεί να ανθίσει μια τόσο απρόσμενη κοινωνία;Η πόλη Taif είναι στη μέση μιας ερήμου, που μοιάζει με σεληνιακό τοπίο. Λέγεται, ότι αυτοί που την έχτισαν καθιέρωσαν την αραβική γραφή. Απ΄ όταν ξεκίνησε η αστικοποίηση κι εγκαταλείφθηκε η νομαδική ζωή,
μετά την ανακάλυψη αερίου και πετρελαίου τη δεκαετία του ΄30, το Taif έχει γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη στο βασίλειο.
Στις παρυφές της πόλης υπάρχει μια μεγάλη αποικία μπαμπουίνων.


Σήμερα, ο πληθυσμός του Taif ξεπερνά τις 50.000 κατοίκους. Αυτό αποτελεί εξαιρετική πηγή τροφής
για τους μπαμπουίνους, που εκμεταλλεύονται τα απορρίμματα των ανθρώπων.
Επειδή ξέρουν ότι θα βρουν τροφή κάθε μέρα, χωρίς κόπο,
πολλοί μπαμπουίνοι έχουν εγκατασταθεί γύρω από την πόλη.
Για να στήσουν μια αποικία οι μπαμπουίνοι χρειάζονταν δύο πράγματα: Νερό και ψηλά βράχια,
για να προστατεύονται από θηρευτές, όπως λύκους, ύαινες, λεοπαρδάλεις και άγρια σκυλιά.
Έξω από το Taif βρήκαν την ιδανική τοποθεσία: Ένα βράχο 90 μέτρων πάνω από μία δεξαμενή.


IMAGE DESCRIPTIONΣτη γύρω τοποθεσία ζουν πολλά άγρια σκυλιά. Κάποια απ΄ αυτά είναι μαζί τους, γύρω στα τριάντα, ακόμα κι εκεί όπου κοιμούνται.

Τι ώθησε τα σκυλιά στο να ζουν ειρηνικά με τους μπαμπουίνους, ενώ λογικά θα έπρεπε να τους κυνηγούν για τροφή; Γιατί οι μπαμπουίνοι δέχτηκαν σκυλιά στην κοινότητά τους;

Η ομάδα των μπαμπουίνων υπολογίζεται ότι έχει οκτακόσια ζώα. Η κοινωνική τους δομή βασίζεται σε χαρέμια. Μία οικογένεια αποτελείται από ένα αρσενικό, πολλά θηλυκά και τα μικρά. Πολλές οικογένειες αποτελούν μια φατρία και το σύνολό τους αποτελεί την ομάδα.

Στη Σαουδική Αραβία τα σκυλιά δεν θεωρούνται καθαρά ζώα. Κάποτε χρησιμοποιούνταν απ΄ τους βοσκούς, αλλά τα άφησαν, αφού εξέλειπε η νομαδική ζωή τον τελευταίο αιώνα.

Εκείνα επέστρεψαν στη φύση και ζουν γύρω από τις πόλεις, όπου, όπως και οι μπαμπουίνοι, εκμεταλλεύονται τα απορρίμματα. Είναι εντυπωσιακό, ότι φαίνονται προσαρμοσμένα στην κοινότητα, σαν να έχουν εξημερωθεί.

Γιατί να θέλουν τα δύο είδη να ζουν μαζί; Κι αυτό αποτελεί μια μοναδική περίπτωση;

Η διαδικασία εξημέρωσης των σκυλιών από τον άνθρωπο φαίνεται να τα έχει επηρεάσει.
(Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Η επιβίωση του φιλικότερου).
Αυτή η επίδραση, έχει βοηθήσει τη συμβίωση με τους μπαμπουίνους;Κάθε πρωί οι μπαμπουίνοι πάνε να βρουν τροφή.
Τα σκυλιά που ζουν μαζί με τους μπαμπουίνους, επιτίθενται στα άγρια σκυλιά, για να τους προστατεύσουν.


Κάθε πρωί, οι μπαμπουίνοι ξεκινούν για την πόλη, για να ψάξουν τα σκουπίδια. Σκορπίζονται ανά φατρία. Πάνε μαζί τους τρεις ή τέσσερις σκύλοι.

Γιατί μένουν πίσω οι υπόλοιποι αντί να πάνε να φάνε; Τι θα φάνε; Μήπως έχουν αναπτύξει μια προστατευτική συμπεριφορά και μένουν πίσω, για να φυλάνε την περιοχή όπου μένουν;

Η διάβαση του αυτοκινητοδρόμου δεν αποτελεί και μεγάλο εμπόδιο για τους μπαμπουίνους, γιατί δεν είναι πολυσύχναστος. Πρόβλημα αποτελεί μια επικίνδυνη ζώνη, την οποία πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν, γιατί πολλές αγέλες σκύλων ζουν εκεί, έξω από την πόλη.

Αυτοί οι σκύλοι δεν ανήκουν στους σκύλους που ζουν μαζί με τους μπαμπουίνους. Είναι οργανωμένοι θηρευτές, που κυνηγούν σε αγέλες και γι΄ αυτούς οι μπαμπουίνοι είναι τροφή και μέσο επιβίωσης.

Οι μπαμπουίνοι είναι εκτεθειμένοι και φεύγουν πολύ γρήγορα. Δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, γιατί τους επιτίθενται αγέλες σκυλιών. Οι σκύλοι που τους συνοδεύουν όμως, τους προστατεύουν, παλεύουν και διώχνουν τους θηρευτές.

IMAGE DESCRIPTIONΈχουμε παρατηρήσει ότι οι σκύλοι προστατεύουν την περιοχή.

Οι σκύλοι αυτοί μετακινούνται μαζί με τις οικογένειες των μπαμπουίνων κι όταν επιτίθενται άλλα σκυλιά στους μπαμπουίνους, τα σκυλιά αυτά, που τα έχουν υιοθετήσει οι μπαμπουίνοι, τους προστατεύουν κι επιτίθενται στα άλλα σκυλιά.

Dr. Ahmed Boug, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Έρευνα της Άγριας Φύσης της Σαουδικής Αραβίας.


Ο dr. Boug επιβεβαιώνει ότι οι μπαμπουίνοι σε εκείνη την περιοχή υιοθετούν σκυλιά, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί κάπου αλλού.

IMAGE DESCRIPTIONΟι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Βλέπουμε μία κοινότητα σκύλων και μπαμπουίνων, όπου οι σκύλοι προστατεύουν τους μπαμπουίνους. Δεν πρέπει να διαχωρίζουμε σκυλιά και μπαμπουίνους, αλλά μέλη της οικογένειας και ξένους.

Είναι είδος εξημέρωσης. Οι μπαμπουίνοι υιοθετούν σκύλους. Αλλά μπορεί να ισχύει και το αντίθετο, ότι τα σκυλιά τους έχουν καταλάβει κι ότι προστατεύουν μπαμπουίνους που τους ανήκουν κατά κάποιο τρόπο.

Μπορεί επίσης να αναπτύσσουν μία ανάμεικτη κοινότητα, όπου και οι δύο προσαρμόζονται, για να μπορούν να ζουν μαζί. Γι' αυτό υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον.

Κάτι πολύ ενδιαφέρον, που δεν έχει μελετηθεί πολύ, είναι το πώς διαφορετικά είδη μπορούν να στήσουν κοινότητες.

Dr. Dominique Lestel, φιλόσοφος και ηθολόγος, École Normale Supérieure, Παρίσι.Οι μπαμπουίνοι αποτελούν για πολλούς ανθρώπους πόλο έλξης στο Taif και τους πηγαίνουν καθημερινά φαγητό.


Ίσως σε αυτή την απρόσμενη συμβίωση να έχει κάποια σχέση και η ανθρώπινη ύπαρξη.

Τα σκυλιά τρώνε την ίδια ώρα με τους μπαμπουίνους. Κάθονται όλοι μαζί και μοιράζονται το γεύμα. Τρώνε και οι σκύλοι, που δεν πήγαν μαζί τους στην πόλη. Δεν χρειάζεται να ψάξουν τροφή, γιατί η τροφή έρχεται σ΄ αυτούς. Αυτό εξηγεί γιατί τα σκυλιά δεν χρειάζεται να κυνηγούν.

Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι τα σκυλιά προστατεύουν την περιοχή. Κάθονται εκεί όλη την ημέρα και αποκρούουν κάποιους θηρευτές που μπορεί να επιχειρήσουν να εισβάλλουν, οπότε είναι όλοι κερδισμένοι.

Είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η τροφή έρχεται απ΄ έξω και γι΄ αυτό μπορεί να δομηθεί έτσι η κοινότητα. Μπαμπουίνοι και σκύλοι μπορούν να συμβιώνουν, γιατί δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται για την τροφή. Έτσι, έχουν χρόνο να αναπτύξουν μια σειρά κοινωνικών, γειτονικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ τους, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό υπό «κανονικές» συνθήκες.

Αυτό παρατηρείται μόνο σε συμβιωτικές ομάδες. Συνήθως μιλάμε για πολυπληθείς ομάδες. Παίρνουν τροφή από τους ανθρώπους.

Dr. Ahmed Boug, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Έρευνα της Άγριας Φύσης της Σαουδικής Αραβίας.


Έχουν τόσο φαΐ, που μπαμπουίνοι και σκύλοι τρώνε όλοι μαζί. Αφού δεν υπάρχει ανταγωνισμός είναι όλα ειρηνικά. Αν μειωθεί η τροφή, θα επικρατήσει ο νόμος του ισχυρότερου.

Οι μπαμπουίνοι δεν αφιερώνουν χρόνο στην αναζήτηση τροφής, γιατί τους την δίνουν οι άνθρωποι. Έτσι, έχουν ελεύθερο χρόνο. Αφού είναι άνετοι και τους προστατεύουν τα σκυλιά, μπορούν να χαλαρώνουν και να περιποιούνται. Είναι μια απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να διατηρείται η αρμονία. Αφαιρούν τα παράσιτα και καθαρίζουν το τρίχωμα. Αυτό είναι ένας τρόπος να προσέχουν ο ένας τον άλλον. Είναι κάτι σαν συζήτηση, μια έκφραση κοινωνικών σχέσεων. Αυτή η πρακτική διατηρεί τις φιλίες και τους δεσμούς.

Οι μπαμπουίνοι περιποιούνται και τα σκυλιά κι αυτό δείχνει πόσο έχουν αφομοιωθεί από την κοινότητα.

Όπως και στους ανθρώπους, τα παιδιά είναι στο κέντρο της οικογένειας. Τα θηλυκά έχουν πολύ ισχυρά μητρικά ένστικτα κι όλα τα μέλη φροντίζουν με προσοχή τα μικρά και τα βοηθούν κατά την εκπαίδευσή τους. Τα μικρά είναι εύκολη λεία για τους εχθρικούς σκύλους.

Ανάμεσα στους μπαμπουίνους, οι χειρονομίες και οι συμπεριφορές εκφράζουν τις κοινωνικές σχέσεις. Χαιρετιούνται δείχνοντας τα οπίσθιά τους ή αγγίζοντας ο ένας τον άλλον ή προσποιούμενοι συνουσία. Αυτά είναι σημάδια ευγένειας, αποδοχής, σεβασμού, ανοχής. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι και οι σκύλοι συμμετέχουν σ' αυτές τις χειρονομίες ως μέλη της ομάδας. Είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινότητας κι έχουν μάθει τους βασικούς κώδικες.Ανάμεσα στους μπαμπουίνους και τους σκύλους ζουν και κάποιες γάτες.


Όταν τα σκυλιά γεννούν, τα κουτάβια τους αφού απογαλακτιστούν, υιοθετούνται κι αυτά από τους μπαμπουίνους.

Σε κάθε οικογένεια μπαμπουίνων το κυρίαρχο αρσενικό είναι αυτό που πειθαρχεί το υιοθετημένο κουτάβι. Η συμπεριφορά αυτή είναι αξιοσημείωτη. Είναι σαν να του μαθαίνει τους κοινωνικούς κώδικες.

Δεν είναι αυτό δείγμα υιοθεσίας και αφομοίωσης του κουταβιού στην οικογένεια των μπαμπουίνων;

Ίσως οι μπαμπουίνοι να θέλουν να βάλουν το κουτάβι στην κοινότητα, για να γίνει προστάτης τους όταν θα μεγαλώσει.

Dr. Dominique Lestel, φιλόσοφος και ηθολόγος, École Normale Supérieure, Παρίσι.Η περίπτωση του Taif δεν είναι μοναδική. Κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη, μπαμπουίνοι, σκύλοι, αλλά και κάποιες γάτες, ζουν και τρώνε μαζί, έξω από την πόλη An Namas. Ο καιρός εκεί είναι διαφορετικός. Έχει βουνά, με περισσότερο κρύο. Αλλά το δύσκολο κλίμα δεν φαίνεται να επηρεάζει.

Συμπεριφέρονται ακριβώς όπως κι αυτοί στο Taif. Αυτό επιβεβαιώνει ότι επειδή οι άνθρωποι ταΐζουν αυτά τα ζώα, έχουν κινητοποιήσει την ένωση και συμβίωση τους.

Ακόμα και μικρή παροχή φαγητού από τον άνθρωπο αρκεί για να αλλάξει την κοινότητά τους και να τους κάνει να ανοιχτούν προς άλλα είδη, τα οποία ζουν αρμονικά μέσα στις ομάδες τους.

Αυτό που συμβαίνει συχνά στις συμβιωτικές ομάδες είναι ότι όλα τα θηλυκά έχουν μικρά, γιατί υπάρχει τροφή.

Δεν είναι έτσι στις πιο άγριες ομάδες. Δεν βλέπουμε συχνά να έχουν όλα τα θηλυκά μικρά.

Εδώ επιβιώνουν περισσότερα μικρά απ΄ ότι στις άγριες ομάδες.

Dr. Ahmed Boug, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Έρευνα της Άγριας Φύσης της Σαουδικής Αραβίας.Κατά τη νομαδική περίοδο, τα σκυλιά αυτής της ράτσας, που τώρα ζούνε με τους μπαμπουίνους, ήταν τέλειοι βοσκοί. Ίσως αυτό το ταλέντο να βοήθησε στη συμβίωση με τους μπαμπουίνους.

Συνεχίζουν να παίζουν αυτόν τον ρόλο ανάμεσα στα πρωτεύοντα; Αν και τα σκυλιά δεν ελέγχονται πια από ανθρώπους εκεί, η εξημέρωσή τους από νομάδες στο μακρινό παρελθόν, τους παρέχει μια γενετική προδιάθεση να υιοθετηθούν από τους μπαμπουίνους.

Προστατεύουν τους μπαμπουίνους από λύκους, λεοπαρδάλεις και ύαινες, ενώ οι μπαμπουίνοι απολαμβάνουν την άνεσή τους.

Μερικές δεκαετίες είναι μικρή περίοδος σε εξελικτική κλίμακα, κι όμως εδώ έχει αναπτυχθεί μια κοινωνία με διάφορα είδη. Αυτό δεν έχει παρατηρηθεί αλλού. Ίσως επαναλαμβάνεται η εξημέρωση σκύλων και γατών όχι από τον άνθρωπο, αλλά από τους μπαμπουίνους αυτή τη φορά.
IMAGE DESCRIPTION


ΠΗΓΗ:
Jean-François Barthod: «Evolution on the move»,
παραγ. Arte France & Les films en Vrac.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ»:

IMAGE DESCRIPTIONΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
ΤΟΥ ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΟΥ

Πώς ο άνθρωπος μετέτρεψε
τους άγριους λύκους
σε σκύλους, πιστούς φίλους του
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46915

  17 Φεβ 2019

  "Το σύμπαν είναι μία τυχαία διακύμανση από το κβαντικό κενό. Έχοντας φτάσει στο σημείο να λέμε αυτή την κουβέντα, απαντάμε σε όλα τα φιλοσοφικά ερωτήματα. Όλοι αυτοί που ψάχνουν χιλιάδες χρόνια, αυτό ήθελαν. Μπορεί να μην μπορούσαν να το εκφράσουν, αλλά αυτό ήταν."
  "Ο κβαντικός κόσμος λέει ότι δεν υπάρχει άστρο και μαύρο … Υπάρχει το γκρι, το ενδιάμεσο… Αν μετρήσετε την ενέργεια σε ολόκληρο το σύμπαν, που είναι θετική, και βάλετε και την έννοια της βαρύτητας που είναι αρνητική, θα δείτε ότι η συνολική ενέργεια στο σύμπαν είναι μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινήσαμε από το τίποτα και στο τίποτα πηγαίνουμε κατά κάποιον τρόπο. Αν το σύμπαν είναι τυχαίο, φανταστείτε πόσο τυχαίοι είμαστε εμείς. Όλα αυτά έχουν στηριχθεί σε στοιχεία που ενισχύουν αυτή την εικόνα. Δεν είναι ζήτημα φιλοσοφίας ή γούστου."
  "Για μένα ο θεός είναι μία ανθρώπινη ανακάλυψη. Από την αρχή της Γης, οι πρωτόγονοι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να εξηγήσουν ποιος ευθυνόταν για ότι έβλεπαν… κεραυνούς, αστραπές κ.λπ. κ.λπ. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να πιστεύει σε κάτι από το οποίο μπορεί να πιαστεί…"
  https://www.iefimerida.gr/news/479406/kathigitis-dimitris-nanopoylos-erhetai-o-meta-anthropos-ti-leei-gia-ton-theo-ton-planiti

  Ο λόγος που δεν μπορούσαν να το εκφράσουν ήταν διότι βασίζονταν σε λανθασμένες θεμελιώδεις αντιλήψεις, δηλαδή αερο-μπουρδολογούσαν.
  Μια μικρή επεξήγηση. Εκεί που λέει ότι υπάρχει το ενδιάμεσο (άπειρες αποχρώσεις του γκρι) και όχι το άσπρο μαύρο, αναφέρεται στην αρχή της αβεβαιότητας. Δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε με ακρίβεια την θέση και την ορμή ενός σωματιδίου ή την ενέργεια και τον χρόνο. Όσο πιο πολύ προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε π.χ. την θέση του, τόσο θα χάσουμε την ορμή του, αλλά την θέση ποτέ δεν μπορούμε να την υπολογίσουμε απόλυτα (άσπρο ή μαύρο), διότι αυτά τα δύο φυσικά μεγέθη (θέση-ορμή) είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους και το ένα δίνει υπόσταση στο άλλο. Αν χαθεί το ένα, θα χαθεί και το άλλο. Αυτή η αντίληψη μπορεί να επεκταθεί σχεδόν παντού. Π.χ. στη γεωμετρία έννοιες όπως: ευθεία γραμμή, κύκλος, σφαίρα, επίπεδο, δεν υφίστανται, δεν έχουν φυσική υπόσταση, αλλά είναι δικές μας επινοήσεις που φέρνουν την πραγματικότητα στα άκρα (άσπρο-μαύρο) και μας χρησιμεύουν για να κάνουμε κάποια πράγματα.

  "Το τάο είναι σαν ένα φυσερό: κενό, αλλά γεμάτο δυνατότητες.
  Όσο πιο πολύ το χρησιμοποιείς, τόσα περισσότερα σου δίνει.
  Όμως, όσο περισσότερο μιλάς γι’αυτό, τόσο λιγότερο το κατανοείς." (5)

  "Το ζευγάρι τότε είχε αρνηθεί την επιλεκτική κύηση όταν έμαθαν ότι περίμεναν 7 παιδιά μετά από θεραπεία γονιμότητας, λέγοντας πως ήταν «στα χέρια του Θεού»."
  https://www.iefimerida.gr/news/479327/irakini-gennise-eptadyma-6-koritsia-kai-ena-agori-i-proti-periptosi-sti-mesi-anatoli

  Αφού είχαν κάνει θεραπεία γονιμότητας τί τσαμπουνάνε περί θεό..
  ;)

  Ε, πάρτε και μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=6EA-MIYY1bg

 • Ανώνυμος 46908

  15 Φεβ 2019

  Και μουσικό διάλειμμα για τους συμπαθείς κατά τ΄ άλλα ρωμιούς αναγνώστες:
  https://www.youtube.com/watch?v=mjg43nzSYck
  https://www.youtube.com/watch?v=yL2JgT04ULw

 • Ανώνυμος 46907

  15 Φεβ 2019

  Ένας ζωολογικός κήπος έχει βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής καθώς αφαίρεσε τα νύχια μιας νεαρής λέαινας ώστε να μπορούν να παίζουν μαζί της τα παιδιά χωρίς να γρατσουνιστούν.
  Οι εργαζόμενοι στον ζωολογικό κήπο Rafah στην Γάζα της Παλαιστίνης, αφαίρεσαν τα νύχια της μόλις 14 μηνών λέαινας με πένσα και μετά της έκαναν ράμματα. Το λιοντάρι φυσικά του είχαν κάνει ένεση με ηρεμιστικό για να μην αντιδρά.
  Ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου, Μοχάμεντ Τζούμα, δήλωσε ότι «προσπάθησε να μειώσει την επιθετικότητα του λιονταριού» ώστε να μπορεί να είναι «πιο φιλικό» με τους επισκέπτες.
  Ωστόσο, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων έκραξαν την αφαίρεση των νυχιών χαρακτηρίζοντάς την «σκληρή» ενώ την ίδια ώρα τα ζώα υπόκεινται σε «τρομερό πόνο».
  Την ίδια ώρα, ο τοπικός κτηνίατρος Φαγιέζ αλ-Χαντάντ, δήλωσε πως δεν ήταν μια βάναυση διαδικασία διότι ο ζωολογικός κήπος «θέλει να φέρει χαμόγελα στα παιδιά».
  Όπως είπε: «Η λέαινα δεν χάνει την έμφυτη φύση της. Θέλουμε να φέρουμε χαμόγελα και χαρά στα παιδιά, αυξάνοντας τον αριθμό των επισκεπτών του πάρκου, που υποφέρει από τα υψηλά έξοδα».
  Αλλά η φιλανθρωπική οργάνωση FourPaws, λέει ότι η διαδικασία αυτή είναι τρομακτική και αγωνιώδης για το λιοντάρι.
  Όπως αναφέρουν: «Για τις μεγάλες γάτες, η αφαίρεση των νυχιώνείναι μια επίπονη διαδικασία που προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες. Η φυσική συμπεριφορά, όπως η αρπαγή τροφής ή η αναρρίχηση, είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς τα νύχια για το ζώο. Δεδομένου ότι ο ακρωτηριασμός δεν έγινε σε μια κατάλληλη κτηνιατρική κλινική, η πιθανότητα μόλυνσης είναι υψηλή».
  Εξήγησαν μάλιστα, πως η αφαίρεση των νυχιών ενός λιονταριού είναι ισοδύναμη με τον ακρωτηριασμό των δακτύλων ενός ανθρώπου.
  https://www.iefimerida.gr/news/479212/sklires-eikones-evgalan-ta-nyhia-leainas-me-pensa-gia-na-paizoyn-oi-episkeptes

  Αν πεις στους παλαιστίνιους ότι αυτό που έκαναν δεν είναι καλό, μπορεί και να σε πάρουν με τις πέτρες, αν είναι πεπεισμένοι και απόλυτα σίγουροι ότι αυτοί έκαναν το σωστό.
  Βρε τί καλοί άνθρωποι.
  Το άλλο που λέει ο τοπικός κτηνίατρος αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ανθρωποκεντρισμού. Ας είναι χαρούμενα τα παιδιά των ανθρώπων και ας πάνε στο διάολο όλα τα άλλα ζώα.
  Εμάς μας νοιάζει η δική μας ευτυχία. Έλα όμως που στη βιόσφαιρα τα πάντα αλληλοσυνδέονται και αλληλουποστηρίζονται, ακόμα και μέσω του ανταγωνισμού, αλλά πού να ξέρουν.

  https://www.youtube.com/watch?v=PMtGIAMzbDk
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2434534

  Αυτά που αναφέρει το βίντεο αποτελούν μόνο μια σταγόνα γνώσης σε σχέση με το πως λειτουργούν τα οικοσυστήματα.
  Και δεν ισχύει μόνο για τους λύκους, αλλά και για άλλα αρπακτικά, με κλασσικό παράδειγμα τον καρχαρία.
  Τα αρπακτικά κυρίως θηρεύουν τα άρρωστα, γέρικα ή τραυματισμένα ζώα, διότι τους είναι πιο εύκολο να τα καταβάλλουν, χωρίς να τραυματιστούν από αυτά, κρατώντας ταυτόχρονα τα κοπάδια υγιή έως ένα βαθμό.
  Οι περισσότεροι που βλέπουν ντοκυμαντέρ με ζώα νομίζουν ηλιθιωδώς ότι τα αρπακτικά είναι οι νταβατζήδες των οικοσυστημάτων και κάνουν ό,τι γουστάρουν.
  Αυτή η αντίληψη έχει μηδενική σχέση με την πραγματικότητα.
  Βεβαίως επανεισάγοντας ένα αρπακτικό σε ένα οικοσύστημα δεν λύνεις αυτομάτως κάποιο πρόβλημα. Απαιτείται και εδώ κάποια ισορροπία.
  Ένα αρπακτικό δεν αρκεί, διότι πρέπει και αυτό να ελέγχεται από κάτι άλλο.
  Π.χ. στην αφρικανική σαβάνα έχουμε το λιοντάρι, την ύαινα και το όρνεο. Ακόμα και αυτό αποτελεί υπεραπλούστευση, αλλά δίνει τελοσπάντων μια ιδέα για το πως λειτουργεί το πράγμα.

 • Ανώνυμος 46868

  9 Φεβ 2019

  Πάρτε βρε(!):

  StarCraft 2: Google DeepMind AlphaStar (A.I.) vs Pro Gamer
  https://www.youtube.com/watch?v=FWbVseLiopw

  The First Match of Deepmind Starcraft 2: AlphaStar (AI) vs TLO
  https://www.youtube.com/watch?v=DpRPfidTjDA

  MaNa defeated the AI DeepMind in StarCraft 2
  https://www.youtube.com/watch?v=dF7bMsc2Li8

  Και για τους ανίδεους, μια γεύση από το πρώτο Starcraft:
  https://www.youtube.com/watch?v=c0ZGTcyhRUk

 • Ανώνυμος 46864

  8 Φεβ 2019

  @46862
  Συμφωνούμε.
  Επίσης, όσον αφορά την αξιοπερίεργη συμπεριφορά των μπαμπουίνων της αραβικής χερσονήσου και των σκύλων, δεν βλέπω κανένα "θαύμα". Είναι κάτι που απομονώνουμε αυθαιρέτως από την φυσική πραγματικότητα και την εξέλιξη και το θεωρούμε αξιοπερίεργο με βάση τα δικά μας στάνταρτς. Εφόσον η εξέλιξη δεν είναι κάτι το φοβερό, αλλά η αλλαγή και η μεταβολή, τότε δεν βλέπω γιατί να μην το ονομάσουμε εξέλιξη, μάλλον όμως με την γενικότερη έννοια.

  Η Φυσική επιλογή είναι η διαδικασία εξέλιξης των ειδών μέσω της οποίας οι οργανισμοί που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον αφήνουν περισσότερους απογόνους από εκείνους που είναι λιγότερο προσαρμοσμένοι.
  Ένα από τα σημεία που χρειάζονται αποσαφήνιση στη θεωρία που διατύπωσε ο Δαρβίνος είναι το πού τελικά δρα η φυσική επιλογή. Για την εξελικτική λοιπόν θεωρία η φυσική επιλογή δρα στον πληθυσμό και συνεπώς ο πληθυσμός αντιπροσωπεύει τη μικρότερη δυνατή μονάδα που μπορεί να εξελιχθεί.
  Αυτό φαίνεται παράδοξο, καθώς η φυσική επιλογή περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα μεμονωμένα άτομα και το περιβάλλον τους, οπότε θα ήταν λογικότερο τα μεμονωμένα άτομα να αποτελούν τη μονάδα της εξέλιξης και όχι οι πληθυσμοί. Όμως ένα μεμονωμένο άτομο μπορεί να παρουσιάσει ένα, το πολύ, νέο χαρακτηριστικό είτε λόγω μεταβολής του γενετικού υλικού του (μετάλλαξη) είτε λόγω της επίδρασης του περιβάλλοντός του (επίκτητο γνώρισμα). Αντιθέτως η εξέλιξη απαιτεί συσσώρευση πολλών νέων κληρονομήσιμων χαρακτηριστικών που έχουν εδραιωθεί στους πληθυσμούς διαδοχικών γενεών με τη δράση της φυσικής επιλογής.
  Ούτε η φυσική επιλογή, ούτε κανένας άλλος εξελικτικός μηχανισμός έχουν κάποιο απώτερο σκοπό. Η φυσική επιλογή ειδικότερα, υποδηλώνει απλώς την υπεροχή για επιβίωση ή αναπαραγωγή μιας γενετικής μορφής έναντι μιας άλλης κάτω από ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Φυσική_επιλογή

  Στην επιστήμη της βιολογίας, με τον όρο εξέλιξη εννοείται η αλλαγή στις ιδιότητες ενός πληθυσμού οργανισμών στο πέρασμα του χρόνου, μεταξύ διαφορετικών γενεών. Αν και τέτοιου τύπου μεταβολές παρατηρούνται σε μικρή κλίμακα σε κάθε γενιά, μακροπρόθεσμα και αθροιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στις ιδιότητες ενός οργανισμού, ώστε να οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία νέων διακριτών ειδών (βλ. ειδογένεση).
  Εξελικτικές θεωρούνται ειδικά οι αλλαγές που μεταβιβάζονται μέσω του γενετικού υλικού από γενιά σε γενιά, συνεπώς συνιστούν μια πληθυσμιακή διαδικασία και διακρίνονται από άλλες, όπως η οντογένεση, ή γενικά η ανάπτυξη ενός οργανισμού ατομικά. Η εξέλιξη αποτελεί φαινόμενο που υλοποιείται σταδιακά και σε μεγάλο βάθος χρόνου.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Εξέλιξη

  Άντε και μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=QtXby3twMmI

 • Ανώνυμος 46862

  8 Φεβ 2019

  46859,
  δεν γράφω κάπου, πως εξέλιξη σημαίνει πρόοδος. Δεν νομίζω πως η φύση και το σύμπαν σκοτίζονται με τέτοιες έννοιες, όπως η πρόοδος, που είναι καθαρά ανθρωποκεντρικές.
  Μπορεί στο σύμπαν να μην υπάρχουν σκοποί, κάποια κατεύθυνση την οποία πασχίζει η φύση να ακολουθήσει, αλλά με τον άνθρωπο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι έτσι φτιαγμένος ο εγκέφαλος μας και η φύση μας, που έχουμε ανάγκη από αιτίες και σκοπούς. Ειδάλλως, θα κλατάρουμε μέσα σε ένα χάος από συμβάντα και γεγονότα που θα μας φαίνονται χωρίς νόημα. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να πιστεύει σε αιτίες και σκοπούς, χωρίς να σημαίνει αυτό πως υπάρχουν πραγματικά. Τους επινοεί ο ίδιος. Το γνωστό φαντασιακό. Εγραψα αυτό το σχόλιο, επειδή απάντησες στο προηγούμενο σχόλιο μου (αιτία) και θέλω να ενισχύσω τις θέσεις μου (σκοπός)
  Εν πάσει περιπτώσει, εκεί που εστιάζω είναι πως θεωρώ την συμπεριφορά των Μπαμπουίνων και των σκύλων, αξιοπερίεργη, αλλά δεν την συνδυάζω με την εξέλιξη.
  Εν τούτοις, μπορεί να κάνω λάθος και να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα "θαύμα". Και για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ να κάνω λάθος.

 • Ανώνυμος 46859

  8 Φεβ 2019

  @46858
  Κατά τη γνώμη μου τα ανακατεύεις λίγο τα πράγματα.
  Εξέλιξη σημαίνει αλλαγή και μεταβολές, αυτό είναι όλο. Δεν σημαίνει αναγκαστικά πρόοδο, ανάπτυξη, μεγαλύτερα νούμερα.
  Φυσική επιλογή είναι η προσαρμογή στις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες, επιλέγοντας μέσα από τη δεξαμενή των τυχαίων μεταλλάξεων.
  Ο λόγος που ξεκίνησαν οι άνθρωποι να υιοθετούν κουτάβια στο παρελθόν μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τις σκοπιμότητες που τους αποδίδουν: κυνήγι, προστασία στη βοσκή και φύλακας στο σπίτι. Ίσως υιοθέτησαν κουτάβια διότι έτσι γούσταραν ή επειδή ήθελαν παρέα και ποικιλία. Υπάρχει μια εμμονή στις σκοπιμότητες και την αφελή αιτιοκρατία, αλλά το πώς ξεκινάει κάτι, πως "εξελίσσεται" και πού καταλήγει είναι κάτι πιο πολύπλοκο από αυτό που φαντάζονται αυτοί που εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς κάνουν αυθαίρετες παραδοχές και υπεραπλουστεύσεις για να καταλήξουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, συγχαίροντας τους εαυτούς τους, διότι νομίζουν ότι εξήγησαν κάτι που απομόνωσαν τεχνηέντως από την φυσική πραγματικότητα.
  https://el.wiktionary.org/wiki/τεχνηέντως

 • Ανώνυμος 46858

  7 Φεβ 2019

  Αποτελεί ένα αξιοπερίεργο και ασυνήθιστο φαινόμενο, αλλά ως εκεί. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την εξελικτική πορεία. Αντί να συγκρουστούν, επέλεξαν την συμβίωση και δρώντας σαν μια ομάδα αυξάνουν τις πιθανότητες να επιβιώσουν. Για τους σκύλους που ενσωματώθηκαν με τους μπαμπουίνους, οι σκύλοι που είναι εκτός ομάδας είναι ανταγωνιστές στην εύρεση τροφής, συνεπώς αντίπαλοι. Και έτσι φροντίζουν να την διαφυλάσσουν, απ' αυτούς. Υπάρχει κάτι κατά την γνώμη μου, που αποτελεί εμπόδιο να τοποθετήσουμε το φαινόμενο σε επίπεδο εξέλιξης. Κατι δηλαδή που εμποδίζει να το προσέξουν και άλλες ομάδες και να πάρει μεγάλες διαστάσεις.
  Η απουσία γλώσσας. Η μεταφορά πληροφοριών μεσω της γλώσσας και στους απογόνους, αλλά και σε άλλες ομάδες μπαμπουίνων ή σκύλων. Υποθέτω, πως αν γίνονταν μεταφορά των μπαμπουίνων αυτής της ομάδας που συμβιώνει με τους σκύλους, σε ένα άλλο μέρος, αυτοί θα έχαναν το ενδιαφέρον τους για τους σκύλους μέσα κάποιο χρονικό διάστημα.
  Ενδεχομένως, στη παρουσία του φαινομένου, να ευνοεί η παρουσία ανθρώπων που διευκολύνει κατά πολύ στην ανεύρεση τροφής. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οποαδήποτε συμμαχία είναι καλλίτερα από καθόλου συμμαχία.
  Υποθέτω πως οι λόγοι που έκαναν τους ανθρώπους να υιοθετήσουνε σκύλους, ήταν αρκετά διαφορετικοί. Ανεξαρτήτως σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκονταν ο άνθρωπος, το κέρδος από την παρουσία του σκύλου ήταν περίπου το ίδιο. Σημαντική βοήθεια στο κυνήγι, προστασία στη βοσκή και φύλακας στο σπίτι.

 • Ανώνυμος 46857

  7 Φεβ 2019

  Οι μπαμπουίνοι δεν υιοθετούν σκύλους.
  Οι μπαμπουίνοι της αραβικής χερσονήσου το κάνουν.
  Γιατί οι μπαμπουίνοι της αραβικής χερσονήσου ξεκίνησαν να υιοθετούν σκύλους;
  Πιθανόν για τον ίδιο λόγο που οι άνθρωποι στο παρελθόν κάποια στιγμή φαίνεται να ξεκίνησαν να υιοθετούν μικρούς λύκους.
  Πού θα καταλήξει η υιοθέτηση κουταβιών από τους μπαμπουίνους της αραβικής χερσονήσου;
  Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Στην πορεία θα εμπλακούν πολλοί και διάφοροι παράγοντες.
  Όπως ακριβώς κανείς δεν ήξερε πού θα κατέληγε το ξεκίνημα της υιοθέτησης λύκων από τους ανθρώπους στο μακρινό παρελθόν.
  Δεν είναι το Α που οδηγεί στο Β, το οποίο οδηγεί στο Γ, αυτά είναι ντετερμινιστικές αφέλειες, υπεραπλουστεύσεις της πλάκας, παραδοχές εκ των υστέρων.
  Όποιοι λένε το αντίθετο είναι παραμυθάδες και ημιμαθείς.
  Είναι αναμενόμενο σε τέτοιου είδους ντοκυμαντέρ ο καθένας να αμολάει το κοντό και το μακρύ του, δηλαδή την άποψή του.
  Η άποψη είναι σεβαστή ως προς το να την εκφέρεις ελεύθερα, ως εκεί όμως.
  Το τί πραγματικά ισχύει είναι μια άλλη ιστορία.