ΛΟΥΙ ΠΑΣΤΕΡ

Ο καλός ποιμήν,
ο νέος Σωτήρας


Συνήθως συνδέουμε τη γέννηση της Σύγχρονης Ιατρικής με τη δημοσίευση του έργου του γάλλου βιολόγου Λουί Παστέρ (Louis Pasteur, 1822-1895), του πατέρα των εμβολίων. Με τον Παστέρ ξεκίνησε προοδευτικά και συστηματικά η μεταφορά του χριστιανικού συμβολισμού στην Ιατρική.

Ακόμα και σήμερα, λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο ίδιος ο Παστέρ, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής του, ήταν ένθερμος καθολικός. Τόσο πολύ, που στην πραγματικότητα, όλη του τη ζωή εργάστηκε, προκειμένου να συνδυάσει τις επιστημονικές του ανακαλύψεις με ό,τι του υπαγόρευε η πίστη του, ακόμα κι αν αυτό κατά καιρούς τον ανάγκαζε να αρνηθεί τα επιστημονικά δεδομένα και να τροποποιήσει τα πειραματικά αποτελέσματα.

Δεν υποστηρίζουμε ότι ο Παστέρ δεν είχε πνευματική ακεραιότητα ή επιστημονική αυστηρότητα. Εργαζόταν όμως, κάτω από την επιτακτική ανάγκη να διατηρεί τις ανακαλύψεις του σύμφωνες με τις δικές τους βαθύτερες πεποιθήσεις. Εκείνη την εποχή, λίγοι άνθρωποι είχαν το διανοητικό θάρρος, για παράδειγμα, ενός Νίτσε.

Μέχρι και το θάνατό του, ο Παστέρ ισχυριζόταν ότι το ανθρώπινο σώμα είναι φυσικά απαλλαγμένο από τη μόλυνση όλων των μικροβίων κι ότι τα όργανα, τα υγρά και οι ιστοί του, στην κανονική τους κατάσταση, όπως εκείνα των άλλων ζώων, δεν περιέχουν καθόλου ίχνη μικροβίων ή μικροσκοπικών οργανισμών. Με τέτοια εκπληκτική επιμονή, που πραγματικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ως θρησκευτική, υπερασπίστηκε την ιδέα της «οιονεί παρθένου» κατάστασης του ανθρώπινου σώματος, το οποίο δημιουργήθηκε σύμφωνα με την εικόνα του Θεού.

Τοποθετώντας την αιτία της ασθένειας έξω από το ανθρώπινο σώμα, στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, ο Παστέρ επιβεβαίωνε την αρχική αγνότητα του ανθρώπου, στον Κήπο της Εδέμ. Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο καθαρό, χωρίς μόλυνση οποιουδήποτε είδους. Έτσι το «κακό», το οποίο με αυτή την αντίληψη παίρνει τη μορφή της ασθένειας, μπορεί να προέλθει μόνο απ’ έξω. Σε αυτήν την κοσμοθεωρία, τόσο η υγεία όσο και η ασθένεια προέρχονται απ’ έξω από τον άνθρωπο, είναι εξωτερικές και ξένες γι’ αυτόν.


Ήδη από το 1946, ο dr. Jules Tissot, καθηγητής Φυσιολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι, κατέδειξε την ανακρίβεια των τεσσάρων αρχών (δογμάτων) του Παστέρ, στις οποίες βασίστηκε η Σύγχρονη Ιατρική. Αυτές οι αρχές είναι η ατμοσφαιρική πανσπερμία, η ασηψία των ζωντανών οργανισμών, τα φαινόμενα της σήψης και ο βακτηριακός μονομορφισμός.

Το βιβλίο, το οποίο δεν δημοσίευσε κανένας εκδοτικός οίκος και τελικά τυπώθηκε με έξοδα του συγγραφέα, είχε τον τίτλο: «Constitution des Organismes Animaux et Vegetaux, Causes des Maladies Qui les Atteignent», περιελάμβανε αυτές τις αξιοσημείωτες γραμμές:

IMAGE DESCRIPTIONO Παστέρ, είτε από θρησκευτικά είτε από άλλα κίνητρα,
εισήγαγε στην Επιστήμη ψευδή δόγματα και αρχές, που από το ξεκίνημα,
έπνιξαν την αλήθεια η οποία προχωρούσε από τις αρχές του περασμένου αιώνα,
κι επιπλέον κατέστησε αδύνατο για τους ερευνητές να βρουν αυτή την αλήθεια
προσανατολίζοντας το έργο τους σε λανθασμένες κατευθύνσεις — μια άθλια
επιχείρηση που επιβιώνει ενεργή από την παστεριανή σχολή,
αντιτίθεται σε όλες τις νέες ιδέες που έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα ψευδή δόγματα,
δόγματα που αυτή η σχολή θέλει να παραμείνουν ιερά.


Σε μια από τις δημοσιεύσεις του, ο καθηγητής Rappin, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ στη Νάντη, είχε επίσης σχολιάσει το πώς οι έντονες θρησκευτικές τάσεις του Παστέρ παρενέβησαν στην ιατρική του πρακτική:

IMAGE DESCRIPTIONΟ ίδιος ο Παστέρ, με το πάθος και τη φυσική του ορμή, δεν φοβήθηκε να υπερασπιστεί και τα πειράματα και τις επιπτώσεις των ευρημάτων του, προκειμένου να συγκεράσει τις επιστημονικές του ανακαλύψεις με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Σορβόννη προχώρησε τόσο, ώστε να επιτεθεί στους υποστηρικτές της ανομοιογένειας κατηγορώντας τους ως υλιστές:

«Τι θα ήταν μια κατάκτηση, κύριοι, για τον υλισμό, αν μπορούσε να υποστηρίξει ότι βασίζεται στο γεγονός ότι η ύλη οργανώνεται και ζωντανεύει από μόνη της;

Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό, παρά να παραβλέπεις ένα τέτοιο θέμα;

Ποια χρησιμότητα υπάρχει, στο να επιστρέψουμε στην ιδέα μιας αρχέγονης δημιουργίας, μπροστά στο μυστήριο της οποίας πρέπει να λυγίζεις το γόνατο και να υποκλίνεσαι;».

Σχολιάζοντας αυτό το συνέδριο, ο ηγούμενος Moignon έγραψε:

«Στόχος ήταν να ξανακατακτηθούν οι δύσπιστοι, να τους φέρουμε πίσω στην Εκκλησία, και ο κ. Παστέρ είχε την ψυχική δύναμη. Ο αιδεσιμότατος πατέρας Φέλιξ, τον επαίνεσε από τον άμβωνα της Παναγίας των Παρισίων για την αλήθεια της χημικής του θεωρίας».


Από την αρχή, λοιπόν, ο Παστέρ ίδρυσε τη Σύγχρονη Ιατρική σε μια βάση, που ήταν πιο θρησκευτική, παρά επιστημονική, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε τον ακρωτηριασμό ουσιωδών τμημάτων των θεωριών των συγχρόνων του, που παρουσίασε σα δικές του.

Για παράδειγμα, η ιδέα του «βακτηριακού πολυμορφισμού», που ανακαλύφθηκε από τον Antoine Béchamp, από τον οποίο ο Παστέρ «δανείστηκε» τις μικροζύμες του για να φτιάξει τα δικά του μικρόβια, εξαλείφθηκε τελείως από τον Παστέρ με καταστροφικές συνέπειες για την εξέλιξη της ιατρικής έρευνας.

Σημειώνουμε, στην υπεράσπισή του, ότι ο Παστέρ δεν ήταν κατά καμία έννοια μια μεμονωμένη περίπτωση: Από τον Νεύτωνα στον Αϊνστάιν συμπεριλαμβανομένων των Μέντελ, Δαρβίνου και στην πορεία πολλών άλλων επιστημονικών ιδιοφυιών σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, αρκετοί έχουν λειτουργήσει με τη μυστική επιθυμία οι ανακαλύψεις τους να επιβεβαιώσουν τις βαθύτερες πεποιθήσεις τους, θρησκευτικές, κοινωνικές ή πολιτικές.

Επιπλέον, μερικές φορές, αυτή η επιθυμία αποδείχθηκε τόσο ισχυρή, που ξεπέρασε την αντικειμενικότητά τους και τους οδήγησε σε διαφορετικές εκτιμήσεις παίρνοντας αποστάσεις στην ερμηνεία των πειραμάτων τους σε σχέση με αυτά που είχαν παρατηρήσει κατά τη διάρκειά τους.

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό⸱ το αντίθετο μάλλον θα ήταν έκπληξη. Μόνο κάποιος, που έχει συνειδητά αμφισβητήσει τη συλλογή των πεποιθήσεων, αξιών και ιδεολογιών, στις οποίες τον έχει εκθέσει η παιδεία του −το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δεν είναι ποτέ αντικειμενικό− θα ήταν σε θέση να ξεκινήσει τη μελέτη του χωρίς προκαταλήψεις.


IMAGE DESCRIPTIONΑλλά είναι αυτό δυνατό; Όλοι μας μπορούμε και ως εκ τούτου πρέπει, τουλάχιστον, να μάθουμε να συνεκτιμούμε τις διαθέσιμες απόψεις, δηλαδή τις οπτικές γωνίες από τις οποίες έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε οποιοδήποτε συγκεκριμένο σύνολο πληροφοριών. Τουλάχιστον, μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία διαφορετικών «αντιληπτικών φίλτρων» με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη σημασία οποιουδήποτε μεμονωμένου από αυτά.

Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν έχουν περισσότερη γνώση από τους υπόλοιπους από εμάς σε αυτό τον τομέα, κι έτσι μπορεί η έρευνα και το έργο τους να επηρεασθούν από πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (εκπαίδευση, θρησκεία, πεποιθήσεις κ.λπ.), χωρίς οι ίδιοι να το αντιληφθούν.

Στην περίπτωση του Παστέρ, αυτή η έγχυση θρησκευτικού δόγματος είχε σημαντική επίδραση προκαταλαμβάνοντας τόσο την πραγματικότητα όσο και την έρευνα.

Ο Παστέρ επικαιροποίησε και επανενεργοποίησε τους χριστιανικούς συμβολισμούς, ιδίως όσον αφορά την εξωτερική προέλευση του Κακού και την έλευση του Σωτήρα και Λυτρωτή.

Όμοια, υπό αυτή την έννοια, το ίδιο το όνομα «Παστέρ» (pasteur = ποιμένας στα γαλλικά)
μάλλον έπαιξε σημαντικό ρόλο στο συλλογικό ασυνείδητο. Σαν τον Ιησού, ο «Καλός Ποιμένας» που ήρθε για να σώσει τα «χαμένα του πρόβατα», ο Παστέρ αποτέλεσε την ενσάρκωση του νέου Σωτήρα, ο οποίος, αντί να φέρει λύτρωση από τις αμαρτίες του κόσμου, θα φέρει την απόλυτη λύτρωση από τα δεινά της ανθρωπότητας (με εμβολιασμό).

Σαν αποτέλεσμα, η αμφισβήτηση του Παστέρ και του έργου του πήρε μια μορφή αίρεσης, μιας ασυνείδητης απόρριψης του χριστιανικού δόγματος.


Ο Παστέρ ήταν ο πρώτος που έκανε χρήση της πρόσβασής του στην εξουσία (ήταν φίλος του αυτοκράτορα) και στον Τύπο (μέσω του αδελφού του, ο οποίος είχε εφημερίδα), προκειμένου να επιβάλει και να διαδώσει τις ιδέες του όσο το δυνατόν ευρύτερα, όπως συνεχίζουν να κάνουν οι σημερινοί του κληρονόμοι που κατέχουν τα ΜΜΕ, με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Οι επιστημονικές κριτικές για τον Παστέρ και τις ιδέες του ήταν πολλές, από τη δική του εποχή μέχρι και σήμερα. Πολλοί επιστήμονες και γιατροί έχουν επιτεθεί στις ιδέες και τις μεθοδολογίες του κι έχουν επισημάνει τα λάθη που διαδόθηκαν από το μυθικό μάγο της Σύγχρονης Ιατρικής, όπως θεωρείται. Η εκπληκτική επιμονή των παστερικών δογμάτων, παρά όλες αυτές τις επιθέσεις, συνήθως εξηγείται από την οικονομική ισχύ του ιατρο-φαρμακευτικού λόμπι που τα προστατεύει και τα υποστηρίζει και από τον Τύπο (όπως στην εποχή του Pasteur), που διατηρεί τη δύναμή του.

Το βασικό στοιχείο που έχει διασφαλίσει την ανθεκτικότητα του παστερικού μύθου είναι ακριβώς το γεγονός ότι… είναι μύθος και οφείλεται στη δύναμη των θρησκευτικών στοιχείων, τα οποία είναι ασυνείδητα στα μυαλά των ανθρώπων, τόσο της κοινής γνώμης όσο και του κόσμου της Ιατρικής.

Καθόσον οι ορθολογικές ιδέες έχουν μικρό (ή καθόλου) αντίκτυπο στις παράλογες πεποιθήσεις, οι σχετικές κριτικές που μπορούν να γίνουν με ορθολογικά κριτήρια κατά του πστερικού ιατρικού μύθου, δεν καταφέρνουν ούτε καν να χαράξουν την επιφάνεια. Συχνά, ενισχύουν την ευαγγελική πτυχή αυτού του δόγματος κάνοντας τα επιχειρήματα των επικριτών να φαίνονται ως επικίνδυνα αιρετικά.

Είναι λοιπόν ένα πραγματικό φωτοστέφανο αυτό, που ο Παστέρ προσέφερε στη Σύγχρονη Ιατρική, μια Αγία Σκέπη, η οποία παρέχει προστασία από τις επιθέσεις των βλάσφημων κι εγγυάται την πίστη του κοπαδιού της (τους ασθενείς της, δηλαδή), παρά τα λάθη και τα θύματά της. Έτσι κι η Εκκλησία κατάφερε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του ποιμνίου της, παρά μια εντυπωσιακή λίστα διώξεων κατά τη διάρκεια των αιώνων.


Αυτό το θρησκευτικό ίδρυμα μας βοηθά να εξηγήσουμε την εξαιρετικά παθιασμένη στάση, με την οποία οι διεξάγονται οι περισσότερες ιατρικές συζητήσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως ο εμβολιασμός, η αντισύλληψη, η τεχνητή γονιμοποίηση, η άμβλωση, η γενετική μηχανική και η κλωνοποίηση. Πράγματι, η θρησκεία είναι μια υπόθεση της καρδιάς, όχι ένα ζήτημα ορθολογισμού⸱ έχει να κάνει περισσότερο με συναισθήματα.

Με τον ίδιο τρόπο που η Εκκλησία αναφέρεται στο εκκλησιαστικό δίκαιο, η Σύγχρονη Ιατρική προστατεύεται με όλα τα είδη των πρόσφατα ανακαλυφθέντων «δικαιωμάτων»: το δικαίωμα της έκτρωσης, το δικαίωμα της υγείας, το δικαίωμα του να κάνεις παιδιά κ.λπ., όλων αυτών που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν χωρίς να αναθεματιστεί άμεσα ο αμφισβητίας. Αυτό που απομένει είναι ένα είδος αλάθητου της Ιατρικής.


Σατανάδες επιτίθενται στα δόντια και προκαλούν την τερηδόνα.
(Εικόνα αναρτημένη σε σύγχρονο οδοντιατρείο).
Η ίδια η έννοια της αμαρτίας υπονοεί την ύπαρξη του καλού και του κακού, μια έννοια που συμβολίζεται
στη χριστιανική θρησκεία από το δέντρο, από το οποίο ο άνθρωπος έτρωγε τον απαγορευμένο καρπό.
Είτε εκπροσωπείται από ένα φίδι στον Κήπο της Εδέμ, είτε από το Σατανά
που δοκιμάζει την πίστη του Ιώβ ή που δελεάζει τον Ιησού τρεις φορές στην έρημο, το κακό
αντιπροσωπεύεται πάντα ως εξωτερικό του ανθρώπου. Επιπλέον, φαίνεται να είναι πανταχού παρόν,
ενώ η Γη είναι ο τομέας της καταστροφής, αφιερωμένος στη μεγάλη επιχείρηση του κακού.
Ο πειρασμός είναι παντού, με μεγάλες πιθανότητες πολλαπλών αμαρτημάτων, ενώ οι πιθανότητες
να παραμείνουμε στο σωστό μονοπάτι και να ζήσουμε μια ενάρετη ζωή φαίνονται λίγες.
Για την Ιατρική, οι ασθένειες —ιοί, μικρόβια, βακτήρια— είναι επίσης πανταχού παρόντα.
Απειλούν τον άνθρωπο από όλες τις πλευρές, και οι πιθανότητές του να διατηρήσει
την υγεία του ανάμεσά τους φαίνονται ελάχιστες.
Ο Παστέρ ισχυρίστηκε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αγνός, καθαρός από οποιαδήποτε μόλυνση
(αυτό είναι το λανθασμένο δόγμα της ασηψίας του ανθρώπινου σώματος), που σημαίνει
ότι η ασθένεια μπορεί να προέρχεται μόνο από έξω από το σώμα. Αν και τώρα γνωρίζουμε
ότι αυτή η ιδέα είναι εντελώς λάθος —το ανθρώπινο σώμα είναι στην πραγματικότητα γεμάτο με ένα
μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, οι οποίοι γίνονται παθογόνοι μόνο όταν το υποκείμενο περιβάλλον
του ξενιστή βρίσκεται εκτός ισορροπίας— αυτή η έννοια της παρθένας αγνότητας του ανθρώπινου
σώματος παραμένει τυπωμένη στο υποσυνείδητο της πλειοψηφίας των ανθρώπων.
Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα» για την επιρροή των χριστιανικών πεποιθήσεων
στα ιατρικά δόγματα και πρακτικές, στο άρθρο: Σύγχρονη Ιατρική: Η νέα παγκόσμια θρησκεία.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, ότι με αυτά που γράφουμε, επιχειρούμε να επιβάλλουμε απλά τις δικές μας θρησκευτικές ιδέες πάνω στην Ιατρική, μια ευγενή και χρήσιμη Επιστήμη, η οποία τελικά δεν φιλοδοξεί για τίποτε άλλο από το να θεραπεύει ανθρώπους και να ανακαλύπτει συνεχώς τους καλύτερους τρόπους που ταιριάζουν σε αυτό το σκοπό.

Εάν στην πραγματικότητα συνέβαινε αυτό, γιατί οι ανακαλύψεις, οι μέθοδοι και τα αποτελέσματα της Ιατρικής υπόκεινται σε τόσες πολλές απαγορεύσεις, υποχρεώσεις, ταμπού και παράλογες συμπεριφορές, που είναι χαρακτηριστικά περισσότερο μιας θρησκείας παρά μιας επιστήμης, όπως συμβαίνει τώρα;

Ένα μη θρησκευτικό φάρμακο ούτε θα προσπαθούσε να υπερασπιστεί δόγματα που είναι αντίθετα στην παρατήρηση, ούτε να καταστείλει την έρευνα και τις θεωρίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τα θεμέλιά του.

Όσο μελετάει τα διάφορα δόγματα της Σύγχρονης Ιατρικής, ένας αμερόληπτος παρατηρητής δεν θα μπορούσε να μην σημειώσει ότι ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο, τον διαπερνά ένα θρησκευτικό άρωμα, που φτάνει ακόμα και στις μικρότερες εσοχές του.
Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα
από το βιβλίο του Olivier Clerc: «Médecine, religion et peur: l'influence
cachée des croyances», Editions Jouvence, 1999. Η μετάφραση
και η εικονογράφηση έγιναν με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».


Ο Olivier Clerc είναι γαλλο-ελβετός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής
(μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Angers).
Ειδικεύεται στη λογοτεχνία για την προσωπική ανάπτυξη.
Δίνει διαλέξεις και διατηρεί δικό του κανάλι στο διαδίκτυο.