ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ:
“ΖΩΑ” !

Η χειραγώγηση
της “Εθνικής Αντίστασης”
από τους βρετανούς


Η λεγόμενη Εθνική Αντίσταση δεν ήταν αυθόρμητη και αυτόβουλη, αλλά υποκινούμενη από τις ενέργειες της αγγλικής εξωτερικής πολιτικής. Οι δράσεις των ομάδων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ εξυπηρετούσαν ήδη από την έναρξη του πολέμου τα συμφέροντα των βρετανών.

Οι άγγλοι, που έδρασαν στην Ελλάδα ήταν αξιωματικοί της βρετανικής αυτοκρατορίας κι εκτελούσαν τις εντολές που δέχονταν από το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, το οποίο με τη σειρά του λάμβανε πληροφορίες απ΄ όλα τα μέτωπα του πολέμου, που ήδη μαινόταν.

Πριν από κάθε σύσκεψη που πραγματοποιούσαν οι άγγλοι με τους εγχώριους αντάρτες, είχαν προηγηθεί άλλες συσκέψεις ανώτατων βρετανών αξιωματούχων, οπότε οι εδώ εγκατεστημένοι άγγλοι στρατιωτικοί απλώς εκτελούσαν εντολές ή προσπαθούσαν έστω να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα, ώστε οι επιδιώξεις της αγγλικής πολιτικής να είναι εφαρμόσιμες.

Οι ευφυέστατοι εγγλέζοι πράκτορες και κομάντο που έδρασαν στην Ελλάδα, όχι μόνον προκάλεσαν ζημιές στους γερμανούς, αλλά χρησιμοποίησαν και τους ρωμιούς όσο τους χρειάζονταν κι όταν έπαψαν να τους έχουν ανάγκη, τους έβαλαν κι αλληλοσφάχτηκαν.


Christopher Montague Woodhouse
IMAGE DESCRIPTION
Ένας πράκτορας της Ειδικής Εκτελεστικής Υπηρεσίας (SOE - Special Operations Executive), που —μεταξύ άλλων— σχεδίασε κι εκτέλεσε το σαμποτάζ στο Γοργοπόταμο, ήταν ο Christopher Montague Woodhouse, ένας ακαδημαϊκός της Οξφόρδης, που πριν τον πόλεμο ενδιαφερόταν περισσότερο για το κλασικό παρελθόν της Ελλάδας.

Το 1941 εστάλη μέσω Ιταλίας στην Κρήτη, για να οργανώσει την αντίσταση κατά των γερμανών. Μετά τη μάχη της Κρήτης και την ατυχή έκβασή της κατέφυγε στη Μέση Ανατολή. Το Σεπτέμβριο του 1942 εστάλη με αλεξίπτωτο στη Στερεά Ελλάδα, για να προκαλέσει χάος. Με την ομάδα του θα εκπλήρωνε μια δύσκολη αποστολή του πολέμου. Αλλά o Γούντχαουζ θα εξαπέλυε κι ένα τέρας.

Στην αρχή, ήρθε σε επαφή με αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Χάρη στα καλά του ελληνικά και την επιβλητική του παρουσία (ψηλός, ευθυτενής με κόκκινα γένια) κέρδισε εν μέρει την εμπιστοσύνη τους για μια προσωρινή συμμαχία. Σύντομα γνώρισε τον Ναπολέοντα Ζέρβα και τον Άρη Βελουχιώτη, που τον φώναζαν «Κρις» ή «Μόντι». Διόρθωνε τα γράμματα των ανταρτών πάνω στο βουνό κι όταν οι χωριανοί που έβλεπαν να μη μοιάζει ντόπιος τον ρωτούσαν «από πού είσαι εσύ, παιδί μου;», εκείνος απαντούσε: «Από πολύ μακρινό χωριό».

Τελικά, η δουλειά του μεταξύ των τοπικών ανταρτών όχι μόνο υποστήριξε τα βρετανικά συμφέροντα στην Ελλάδα, αλλά έσπειρε επίσης τους σπόρους του Εμφυλίου Πολέμου.Το μεγάλο «ΝΑΙ» του ΄40.
Δεν συνέβη απολύτως τίποτα στην Ιστορία μας από το 1828 μέχρι το 1949,
που να μην διεξήχθη υπό την στενή επιτήρηση της βρετανικής διπλωματίας.
Το πoλυδιαφημισμένο «ΟΧΙ» στους ιταλούς έκρυβε ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στη βρετανική αποικιοκρατία, η οποία είχε μεθοδεύσει επί έτη την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το «ΟΧΙ» δεν εξέφραζε το —χειραγωγούμενο ούτως ή άλλως— λαϊκό αίσθημα, όπως προπαγανδίζεται, αλλά αποτελεί την επιβράβευση των πολυετών επιδιώξεων της αγγλικής αποικιοκρατίας να εμπλέξει το ρωμέικο προτεκτοράτο στον πόλεμό της.
Οι ιταλοί κι οι γερμανοί δεν φαίνεται να επιτέθηκαν στην Ελλάδα, αλλά σε μια αγγλική αποικία.
Μύθο αποτελεί η εκούσια «ηρωική» εμπλοκή μας στο αιματοκύλισμα. Η Ελλάδα ήταν έρμαιο της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής. Παρʼ όλα αυτά, η Ρωμιοσύνη γιορτάζει το ʼ40 με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Πρωτοτυπεί μάλιστα, γιορτάζοντας όχι το τέλος του πολέμου, όπως οι άλλες χώρες, αλλά το ξέσπασμά του.
Ένας πόλεμος δημιουργεί αναπόφευκτα δυσλειτουργίες στην κυκλοφορία των αγαθών, αλλά αυτό δεν οδηγεί εξ ορισμού σε λιμοκτονία. Στην περίπτωση της κατεχόμενης Ελλάδας η λιμοκτονία μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν υπήρχε ο βρετανικός ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών.
Η αιτία της πείνας την Κατοχή αποτελεί έναν ακόμα μύθο της Ρωμιοσύνης. Για την πείνα αποκλειστικοί υπεύθυνοι ήταν οι άγγλοι κι ο αποκλεισμός που είχαν επιβάλει κι όχι οι γερμανοί, οι οποίοι μάλιστα έλαβαν διάφορα μέτρα και κυνήγησαν τους μαυραγορίτες, τα εγχώρια λαμόγια που θησαύρισαν εκείνη την εποχή εκμεταλλευόμενοι την πείνα του λαού.


Από αριστοκράτης, σαμποτέρ

Τον Απρίλιο 1941 ο γερμανικός στρατός κατέλαβε την Ελλάδα. Τα βρετανικά στρατεύματα στη χώρα κατάλαβαν ότι η μάχη τελείωσε. Κατέστρεψαν τον εξοπλισμό τους και διέφυγαν. Ανάμεσα στα στρατεύματα που εκκένωναν τη χώρα ήταν ο στρατιώτης Γούντχαουζ.

Ο Γούντχαουζ θα γινόταν κάποτε ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αυτό δεν φαινόταν στην ανατροφή του. Είχε γεννηθεί πλούσιος. Ήταν γιος ενός βρετανού αριστοκράτη. Σπούδασε στο κολέγιο Winchester, το πιο παλιό σχολείο της Βρετανίας, το οποίο φημίζεται για την ακαδημαϊκή του λάμψη. Αφού αρίστευσε εκεί, πήγε στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Κλασικές Σπουδές.

Ο κόσμος του ήταν εκλεπτυσμένος κι έτσι θα παρέμενε. Θα έκανε καριέρα ανάμεσα στους βρετανούς ακαδημαϊκούς. Με βάση την αυτοβιογραφία του ονειρευόταν «μια ευχάριστη ζωή διδάσκοντας Πλάτωνα κι Αριστοτέλη». Αλλά το ξέσπασμα του πολέμου τα άλλαξε όλα.

Ο Γούντχαουζ κατατάχτηκε στο στρατό. Έτσι, το 1941 αυτός ο λόγιος νεαρός, ήταν άλλος ένας στρατιώτης που έφτασε στην Αίγυπτο.

Το Κάιρο το καλοκαίρι του 1941 ήταν ωραίο μέρος. Είχε 500.000 στρατιώτες από τη Βρετανία και την Κοινοπολιτεία. Η πόλη ήταν έδρα χιλιάδων υπαλλήλων και γυναικών γραμματέων στο βρετανικό Γενικό Αρχηγείο. Η ζωή στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου απείχε από την πρώτη γραμμή. Δεν υπήρχαν μπλακάουτς και αεροβομβαρδισμοί. Οι αξιωματικοί έμεναν σε πολυτελή ξενοδοχεία και περνούσαν χρόνο βλέποντας τα αξιοθέατα, ψωνίζοντας και περνώντας καλά.

Για τον Γούντχαουζ όμως, η ζωή στο Κάιρο δεν κράτησε πολύ. Είχε τραβήξει την προσοχή του βρετανού πρόξενου της Αθήνας και τον είχαν επιλέξει για μια ειδική εργασία.


SOE

Η SOE δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1940, όταν η πορεία του Χίτλερ στην Ευρώπη φαινόταν ασταμάτητη. Ανέλαβε να διεξάγει κρυφό πόλεμο. Οργάνωσε στρατό αντίστασης πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Η οργάνωση ήταν ιδέα του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Είχε δει αντάρτικο πόλεμο στον Πόλεμο των Μπόερς κι ήταν σίγουρος ότι θα λειτουργούσε ενάντια στους ναζί. Σχεδίασε τη SOE για να κάψει την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής η οργάνωση δεν είχε καταφέρει πολλά. Δεχόταν επίθεση από την αντίπαλη υπηρεσία MI6, που έλεγε ότι είχε ερασιτέχνες που έκαναν αποστολές αδέξια. Η SOE χρειαζόταν κάποιες επιτυχίες.

Ίσως ο Γούντχαουζ να τα κατάφερνε. Φαινόταν να έχει τις ιδιότητες που έψαχνε η SOE. Εξυπνάδα πάνω από όλα, μάθαινε γρήγορα, ήταν αρκετά επιδέξιος με τα χέρια του κι είχε αξιόλογη καταγωγή, που τότε μετρούσε πολύ.

Ο Γούντχαουζ ήταν κατάλληλος να γίνει μέλος και η SOE έπρεπε να δει την αξία του.


Κρήτη, Οκτώβριος 1941

Έτσι, τον έστειλαν στην Κρήτη. Το νησί το είχαν καταλάβει οι γερμανοί από το 1941. Ο Γούντχαουζ διατάχθηκε να πάει πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Έργο του ήταν να εκκενώσει όσους είχαν μείνει πίσω, τους βρετανούς στρατιώτες που είχαν διαφύγει, αλλά είχαν παγιδευτεί. Θα συνέλεγε επίσης πληροφορίες και θα εκτιμούσε την αντίσταση.

Για τον Γούντχαουζ δοκιμαζόταν η εμπειρία του. Η επικοινωνία με το αρχηγείο στο Κάιρο ήταν διαρκής πρόκληση. Ο χειμώνας στα βουνά της Κρήτης ήταν δύσκολος. Με χαρακτηριστική μετριοφροσύνη, η εμπειρία του δίδαξε να τρέφεται με σαλιγκάρια, χόρτα βουνού και βελανίδια. Αλλά είχε μάθει και μια βασική δεξιότητα, πώς να ζει χωρίς να τον εντοπίζουν σε εχθρικό έδαφος.


Επιχείρηση Harling

IMAGE DESCRIPTIONΟ Γούντχαουζ πέρασε την πρώτη δοκιμασία του. Τώρα ήταν έτοιμος για κάτι πιο φιλόδοξο. Η SOE σχεδίαζε μία από τις πιο φιλόδοξες επιχειρήσεις της. Είχε το κωδικό όνομα Harling.

Το καλοκαίρι του 1942, η Βόρεια Αφρική ήταν κύριο πεδίο μάχης της Βρετανίας. Η 8η Βρετανική Στρατιά δεχόταν χτυπήματα από τον Έρβιν Ρόμελ. Το κλειδί της επιτυχίας του Ρόμελ ήταν οι διαρκείς προμήθειες που ακολουθούσαν πορεία από τη Γερμανία μέσα από τα Βαλκάνια κι από την Ελλάδα κι έφταναν στη Βόρειο Αφρική.

Η επιχείρηση Harling ήταν ένα σχέδιο για να αποκοπεί η γραμμή ανεφοδιασμού. Για αυτό έπρεπε να καταστραφεί ο σιδηρόδρομος της Ελλάδας. Αυτό το έργο ανατέθηκε στον Μόντι Γούντχαουζ.


IMAGE DESCRIPTIONΠρώτα, έπρεπε να μάθει πώς να πέφτει με αλεξίπτωτο. Έκανε μαθήματα επί δύο ημέρες στην έρημο έξω από το Κάιρο. Εκεί γνώρισε τον αρχηγό της αποστολής, Έντι Μάγιερς (Edmund Charles Wolf Myers). Ενώ ο Γούντχαουζ ήταν στρατιώτης, ο Μάγιερς ήταν έμπειρος ταξίαρχος. Η στενή σχέση ανάμεσά τους, θα τους βοηθούσε τους επόμενους μήνες. Θα γίνονταν φίλοι για μια ζωή.

Το Σεπτέμβριο 1942 ο Γούντχαουζ πεταξε από την αιγυπτιακή έρημο πέρα από το Κάιρο. Αυτός και η ομάδα του πήγαιναν προς το άγνωστο.

Μέλος της ομάδας ήταν κι ο Θεμιστοκλής (Θέμης) Μαρίνος, ένας έφεδρος αξιωματικός από τη Ζάκυνθο,
μέλος της SOE, που αργότερα έφτασε στο βαθμό του βρετανού ταγματάρχη.
Και γι΄ αυτόν ήταν η πρώτη τέτοια αποστολή.


Οι εγγλέζοι κομάντος στην Ελλάδα

Ο Γούντχαουζ και η ομάδα του έπεσαν από το νυχτερινό ουρανό και προσγειώθηκαν στο όρος Γκιώνα της Κεντρικής Ελλάδας. Σύντομα έφτιαξαν μια στρατιωτική βάση. Ζούσαν σε σπηλιές με τροφή από ντόπιους.

Σε λίγες εβδομάδες, ο στόχος για σαμποτάζ επιλέχθηκε: Η γέφυρα του Γοργοπόταμου. Επτά ατσάλινοι στύλοι στηρίζονταν σε ξύλινα κι ατσάλινα βάθρα. Η κοιλαδογέφυρα είχε μήκος διακοσίων μέτρων και υψωνόταν τριανταδύο μέτρα πάνω από το ποτάμι. Ήταν τεράστια και καλά προστατευμένη. Τη φρουρούσαν σαράντα ιταλοί στρατιώτες σε κάθε πλευρά. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Σε μια κοντινή φρουρά οι ιταλοί είχαν ένα τεθωρακισμένο τρένο που μπορούσε να στείλει γρήγορα εκατό ακόμα στρατιώτες στη γέφυρα.

Ήταν πολλά για τους δώδεκα άντρες της SOE. Για να τα καταφέρουν θα χρειάζονταν βοήθεια από ντόπιους υποστηρικτές. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαν ιδέα ποιοι ήταν ή πώς να τους βρουν. Ο Γούντχαουζ και η ομάδα έπεσαν στην Ελλάδα χωρίς πληροφορίες.


Η μόνη φωτογραφία της γέφυρας του Γοργοπόταμου, που είχαν μαζί τους οι βρετανοί σαμποτέρ.


Για τον Γούντχαουζ χρειαζόταν ένα πράγμα: Να πάει, να ψάξει και να βρει υποστηρικτές. Έτσι, ο βρετανός αριστοκράτης μαζί με ένα μουλάρι κι ένα βοσκό, τον μπάρμπα Νίκο, προχώρησαν στα βουνά. Κανείς τους δεν ήξερε πού πήγαιναν και τι έψαχναν.

Ο Έντι Μάγιερς είχε επίσης υποτιμήσει την αποστολή. Έδωσε στον Γούντχαουζ εικοσιτέσσερις μέρες για να επιστρέψει. Απλώς δεν είχε αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα δεν οδηγούσες τότε σε δρόμο, αλλά περπατούσες στα βουνά.

Ο Γούντχαουζ όμως, ήταν έτοιμος για την πρόκληση. Επρόκειτο για έναν πολύ καλό ορειβάτη, αλλά δεν το είχε ξανακάνει αυτό στη ζωή του.

Μετά από αρκετές ημέρες, τα κατάφερε. Σε ένα απόμακρο χωριό συνάντησε τον Ναπολέοντα Ζέρβα, ένα στρατηγό εν αποστρατεία, που τώρα ηγείτο της ομάδας αντίστασης που λεγόταν ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος). Πίσω από την πρόσχαρη εμφάνισή του, είχε οξύ στρατιωτικό νου. Ήταν ευχάριστος άνθρωπος, φιλικός κι εξωστρεφής, με αίσθηση του χιούμορ.

IMAGE DESCRIPTIONΟ Ζέρβας ήταν κοντός και παχουλός. Όταν γελούσε, πράγμα που έκανε πολύ συχνά, το σώμα του τρανταζόταν ολόκληρο και τα εύθυμα λαμπερά του μάτια διέψευδαν την αγριάδα της μαύρης και πυκνής γενιάδας του. Τη στιγμή που σταματούσε να γελάει, τα καστανά μάτια του έδιναν αμέσως στο στρογγυλό του πρόσωπο και στο γεμάτο του στόμα μια σοβαρή αλλά και έξυπνη έκφραση.

Όταν έβγαλε το χακί στρατιωτικό πηλήκιό του, φάνηκαν τα πυκνά μαυρόγκριζα μαλλιά του που έδειχναν μια ηλικία λίγο πάνω από τα πενήντα. Φορούσε ένα παλιό στρατιωτικό χιτώνιο, χωρίς διακριτικά, χακί κυλότα ιππασίας κι ένα ζευγάρι ψηλές καφέ μπότες, προφανώς μεγάλες.

Μια αγυάλιστη ζώνη, τύπου «Σαμ Μπράουν», γύρω απ΄ τη φαρδιά του μέση, στήριζε ένα μικρό αυτόματο πιστόλι κι ένα εγχειρίδιο που η στολισμένη λαβή του ορθωνόταν αυθάδικα έξω από το στομάχι του όταν καθόταν.

Ταξίαρχος Έντι Μάγιερς:
«Η ελληνική περιπλοκή. Οι βρετανοί στην κατεχόμενη Ελλάδα».


Ο Ζέρβας δέχτηκε τον Γούντχαουζ με ενθουσιασμό. Συμφώνησε να βοηθήσει στο Γοργοπόταμο, αλλά μπορούσε να προσφέρει μόνο πενήντα άντρες. Ο Γούντχαουζ χρειαζόταν πιο πολλούς.

Γυρνώντας πίσω στα βουνά, βρήκε τον Άρη Βελουχιώτη, τον αρχηγό μιας άλλης ομάδας που λεγόταν ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός). Ήταν επιδέξιος αρχηγός ανταρτών με σκληρή φήμη.

IMAGE DESCRIPTIONΤο απόγευμα, έφτασε ο Άρης με τους αντάρτες του. Ήταν ένας κοντός άντρας, στο ίδιο ύψος με τον Ζέρβα, αλλά πιο γεροδεμένος απ΄ αυτόν. Η μακρυά, μαύρη του γενιάδα, που εξισορρoπούνταν από το μαύρο, γούνινο, κοζάκικο καπέλο του, έδινε στο πρόσωπό του μια ήπια, σχεδόν καλογερίστικη έκφραση, αλλά τα μάτια του ήταν βαθιά χωμένα στις κόγχες τους και —εκτός όταν χαμογελούσε— έριχναν μια αγριάδα στα χαρακτηριστικά του, που δεν χαλάρωναν παρά μονάχα όταν έπινε κρασί. Σιωπηλός και με αυστηρή έκφραση, μου έδινε πάντα την εντύπωση ότι είναι σε διαρκή επιφυλακή ενάντια σε κάποιον ή σε κάτι.

Ταξίαρχος Έντι Μάγιερς.


Ήταν το αντίθετο του χιούμορ. Ήταν πολύ σκληρός.

Ένας σκληρός άντρας και θα έλεγα ακόμα και σαδιστής. Το να σκοτώνει κόσμο δεν σήμαινε τίποτα για αυτόν.

Θέμης Μαρίνος, μέλος της SOE.


IMAGE DESCRIPTIONΣτο μεταξύ ο Άρης εξαφανίστηκε. Όπως έμαθα αργότερα, είχε πάει σ΄ ένα γειτονικό χωριό, όπου του είχαν αναφέρει ότι έγινε μια ζωοκλοπή. Έβαλε να γυμνώσουν τον ένοχο κι ύστερα τον οδήγησε στην πλατεία του χωριού, όπου ένας από τους πιο πρόσφατα στρατολογημένους αντάρτες του, ένα απλό παιδί, τον έδειρε δημόσια. Μ΄ αυτό τον τρόπο «κατηχούσε» τους νέους οπαδούς του.

Μετά, τράβηξε το περίστροφό του και πυροβόλησε τον ένοχο. Έτσι διατηρούσε την τάξη ο Άρης στη Ρούμελη εκείνη την εποχή. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τ΄ όνομά του βρισκόταν στα χείλη όλων των κατοίκων της περιοχής.

Ταξίαρχος Έντι Μάγιερς.


Οι άντρες του Άρη προέρχονταν από κάθε πολιτική πεποίθηση, αλλά στην ομάδα του κυριαρχούσαν οι κομμουνιστές. Ο Άρης ήταν ένας από αυτούς.

Κατάλαβα ότι είχα να κάνω με μια σκληρή οργάνωση.

Χρειαζόμασταν όμως τον Άρη για την επιχείρησή μας, γιατί μόνο η ομάδα του Ζέρβα δεν αρκούσε.

Κρις-Μόντι Γούντχαουζ.


Το πρόβλημα ήταν ότι ο Άρης και ο Ζέρβας ήταν ορκισμένοι εχθροί με πολύ διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Μισούσαν ο ένας τον άλλον όσο και τους γερμανούς.

Αλλά η αντιπαλότητα τους ευνόησε τον Γούντχαουζ. Όταν ο Άρης έμαθε για το σχέδιο ανατίναξης της γέφυρας, αποφάσισε να μη λάβει όλη τη δόξα ο Ζέρβας. Η συμμετοχή στην αποστολή θα του χάριζε πολύτιμη προπαγάνδα. Πρόσφερε στον Γούντχαουζ εκατό άνδρες του ΕΛΑΣ.

Ο Γούντχαουζ επέστρεψε στον Έντι Μάγιερς θριαμβευτικά. Με εκατόν πενήντα άνδρες για να ενισχύσουν τους βρετανούς σαμποτέρ, η αποστολή μπορούσε να ξεκινήσει.


Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Στις 23:00 της 25ης Νοεμβρίου 1942, ο Γουντχάουζ και ο Μάγιερς με τους αντάρτες έφτασαν στο στόχο. Το σχέδιο ήταν να εξουδετερώσουν τους ιταλούς φρουρούς πριν ανατινάξουν τη γέφυρα από κάτω. Αλλά οι ιταλικές δυνάμεις αντιστάθηκαν σθεναρά. Έφεραν και το τεθωρακισμένο τρένο στις γραμμές.

Τώρα ο Θέμης Μαρίνος ανέλαβε δράση. Δουλειά του ήταν να σταματήσει το τρένο. Ο ρόλος του ήταν να κόψει τις ράγες χρησιμοποιώντας δυο μικρά εκρηκτικά κατεδάφισης. Κατάφερε να σπάσει τις γραμμές, αλλά τα προβλήματά του δεν τελείωσαν.

Το τρένο σταμάτησε, αλλά ήταν γεμάτο ιταλούς. Ο Μαρίνος είχε μαζί του μία ομάδα με δεκαπέντε αντάρτες του ΕΛΑΣ. Όταν σταμάτησε το τρένο, άρχισαν να πυροβολούν.

Καθώς ο Θέμης και οι αντάρτες πάλευαν, η ομάδα με τα εκρηκτικά δούλευε. Κατέβηκαν στο βαθύ φαράγγι στη βάση της κοιλαδογέφυρας. Το σχέδιο ήταν να εξουδετερώσουν τους ιταλούς πριν βάλουν εκρηκτικά, αλλά αυτό τώρα ήταν αδύνατον. Με το ποτάμι να βρυχάται και τη μάχη πάνω από τα κεφάλια τους, οι ειδικοί έπιασαν δουλειά. Τοποθέτησαν 230 κιλά εκρηκτικών PHE, πολύ ελαφριά πλαστικά εκρηκτικά, που τα εφηύρε η ίδια η SOE. Επιτέλους, τα εκρηκτικά ήταν στη θέση τους. Θα αρκούσαν για να αντινάξουν τη γέφυρα;

Μετά, είδαμε το υπέροχο θέαμα των ατσάλινων γραμμών να ανυψώνονται στον αέρα και να καταρρέουν στο έδαφος.

Κρις-Μόντι Γούντχαουζ.


Η γέφυρα του Γοργοποτάμου είχε κατεδαφιστεί, είχε στρεβλωθεί και κοπεί στην κοιλάδα. Η ομάδα SOE και οι υποστηρικτές της δεν είχαν καμία απώλεια.


Ο Γούντχάουζ με τον Βελουχιώτη κι άλλους αντάρτες του ΕΛΑΣ.
Η κατεστραμμένη γέφυρα του Γοργοπόταμου.

Η επιχείρηση ήταν μεγάλη επιτυχία για τον Γούντχαουζ και την ομάδα.

Υπήρξε όμως ένα τίμημα, όπως γινόταν συχνά, για το οποίο οι εγγλέζοι αδιαφόρησαν, ως συνήθως (πχ. βλέπε βομβαρδισμό Μήλου).

Οι ιταλοί πήραν 15 ή 16 χωρικούς, εντελώς αθώους άντρες, τους πήγαν στη γέφυρα, τους έβαλαν στη βάση της και τους πυροβόλησαν.Εκτέλεση αθώων. Αντίποινα των κατοχικών δυνάμεων στο σαμποτάζ του Γοργοπόταμου.


Μηδαμινά τα οφέλη

Στο αρχηγείο SOE στο Λονδίνο δεν υπήρχαν αμφιβολίες. Γι΄ αυτούς, η καταστροφή της γέφυρας ήταν θρίαμβος. Έμεινε εκτός λειτουργίας έξι εβδομάδες, καθώς οι γερμανοί την επισκεύαζαν.

Βέβαια, στην πραγματικότητα οι επιπτώσεις του σαμποτάζ αυτού στο βορειοφρικανικό μέτωπο ήταν πολύ περιορισμένες, επειδή η εκτέλεση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε κατόπιν εορτής, έχοντας καθυστερήσει κατά δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό οι δυνάμεις του Ρόμελ, έχοντας χάσει τη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, μετατοπίστηκαν δυτικότερα κι έτσι ο ανεφοδιασμός τους μέσω Ελλάδας δεν έπαιζε κανένα ρόλο.


Αριστερά: Εντατικές εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας. Οι δύο ξύλινοι πυλώνες έχουν ολοκληρωθεί
και γερανοί που ήρθαν για το σκοπό αυτό από την Γερμανία, τοποθετούν τις ειδικές σιδηροδοκούς.
Δεξιά: Η γέφυρα είναι σχεδόν έτοιμη και οι γερμανοί τεχνικοί κάνουν την αναγκαία δοκιμή αντοχής της.
Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν δύο γερμανικές ατμάμαξες, κάποιες από αυτές που είχαν ήδη μεταφερθεί στην Ελλάδα για τις σιδηροδρομικές ανάγκες της Βέρμαχτ.
Σαράντα μέρες μετά την έναρξη των έργων επισκευής της,
η γέφυρα του Γοργοπόταμου παραδίδεται επίσημα στην κυκλοφορία.
Δίπλα στο κτίριο του σταθμού γερμανικό άγημα αποδίδει τις καθιερωμένες τιμές.

Βρετανικά όπλα στον ΕΛΑΣ

Η ανώτατη διοίκηση SOE πάντως, ήθελε κι άλλα παρόμοια αποτελέσματα. Στα μάτια τους, ο Γούντχαουζ και οι υποστηρικτές του ήταν ικανοί να κάψουν την Ευρώπη. Αλλά η πραγματικότητα στο έδαφος ήταν διαφορετική. Ο Γούντχαουζ και η SOE θα βυθίζονταν σε μία διαμάχη που αντηχεί μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα ήταν ο Βελουχιώτης και οι μαχητές του ΕΛΑΣ.

Τον Φεβρουάριο 1943 ο Γούντχαουζ εστάλη σε μία υψηλού κινδύνου αποστολή για πληροφορίες στην Αθήνα. Η πόλη ήταν γεμάτη με στρατεύματα του Άξονα. Δύο φορές απέφυγε τη σύλληψη και τελικά ανακάλυψε κάτι ανησυχητικό γι΄ αυτόν. Οι κομμουνιστές είχαν ένα σχέδιο πέρα από τη νίκη των γερμανών. Έκαναν σχέδια για μετά τον πόλεμο. Ήθελαν να μονοπωλήσουν την ελληνική αντίσταση. Θα μάζευαν όπλα και άνδρες και στο τέλος του πολέμου θα έπαιρναν τον έλεγχο της χώρας και θα την έκαναν κομμουνιστική.

Ο Γούντχαουζ σοκαρίστηκε. Θα έπρεπε η SOE να έχει σχέση με τον Άρη Βελουχιώτη και τον ΕΛΑΣ; Μοιράστηκε τις ανησυχίες του με τον Μάγιερς κι επικοινώνησαν επειγόντως με το αρχηγείο SOE.

Ό,τι κι αν κάνουμε δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τον ΕΛΑΣ από τους δικούς του σκοπούς να ελέγξει την Ελλάδα.
Προσωπικά, φοβάμαι πραξικόπημα μέσω του ΕΛΑΣ.

Κρις-Μόντι Γούντχαουζ.


Όταν το έμαθε το Λονδίνο, τα μηνύματα τους ανησύχησαν. Η ανώτερη διοίκηση της SOE είχε ένα μεγάλο δίλημμα. Πολιτικά ο ΕΛΑΣ ήταν πολύ επικίνδυνος και η συνεργασία με έλληνες κομμουνιστές ήταν ενάντια στη βρετανική πολιτική.

Αλλά οι άντρες του Άρη ήταν η καλύτερη δύναμη στην Ελλάδα. Η SOE τους χρειαζόταν για να επηρεάσει τη χώρα.

Μέχρι την άνοιξη 1943 είχαν πάρει την απόφαση. Κατάλαβαν ότι αυτό το κόμμα θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο επόμενο στάδιο της στρατηγικής τους, οπότε έστειλαν εντολή στον Γούντχαουζ να συνεχίσει συνεργασία με τον ΕΛΑΣ. Έτσι, ο βρετανικός Στρατός άρχισε να συλλέγει προμήθειες, που έστελναν στην Ελλάδα. Ιατρικό εξοπλισμό, φαγητό και όπλα. Έδιναν όπλα στους κομμουνιστές.

Μέχρι το καλοκαίρι 1943, ο ΕΛΑΣ είχε πολλά βρετανικά όπλα. Είχαν γίνει μεγάλη δύναμη. Αυτό ακριβώς πίστευε η SOE ότι χρειαζόταν τότε.Είχαν καταλάβει με τι είχαν να κάνουν

Τώρα ο πόλεμος στη Βόρειο Αφρική είχε ανατραπεί. Μετά τις πρώτες νίκες του, ο Ρόμελ τώρα έτρεχε να ξεφύγει. Τον είχαν παγιδεύσει ο Μοντγκόμερι κι ο Αϊζενχάουερ. Τον είχαν βγάλει από τη Βόρειο Αφρική.

Οι σύμμαχοι ετοιμάζονταν πλέον, για το επόμενο πιο επικίνδυνο στάδιο, την εισβολή στη Σικελία. Μετέφεραν χιλιάδες στρατεύματα στη Μεσόγειο και τα προσγείωσαν σε εχθρικές παραλίες. Το κλειδί για την επιτυχία ήταν η εξαπάτηση. Οι σύμμαχοι θα παρέσυραν στρατεύματα του Άξονα από Ιταλία πείθοντας τον Χίτλερ ότι θα εισέβαλλαν στη Σαρδηνία ή στην Ελλάδα.

Η SOE ξεκίνησε καμπάνια σαμποτάζ στην Ελλάδα, που θα φαινόταν ως προαναγγελία επίθεσης.

Οι βρετανοί πράκτορες, που είχαν έρθει στην Ελλάδα, κατόρθωσαν μέσω μεροληπτικών χρηματοδοτήσεών τους και υποσχεσιολογιών σε διάφορα στελέχη, να δημιουργήσουν αντίρροπες δυνάμεις μέσα στο «αντάρτικο» στρέφοντας τη μια συμμορία κατά της άλλης, ώστε μέσω της εφαρμογής του μακιαβελικού «διαίρει και βασίλευε», να καταφέρουν να ελέγξουν πολιτικά τη χώρα.

Και μάλλον δέν πρέπει να είναι καθόλου τυχαία η ονομασία, που έδωσαν οι βρετανοί στρατηγοί στις πολεμικές επιχειρήσεις, που οργανώνονταν στο ελληνικό έδαφος κατά του Άξονα και που κύριο στόχο είχαν τον αποπροσανατολισμό του.

Οι επιχειρήσεις των ανταρτών στην Ελλάδα, αλλά και η διαδικασία της αλληλοεξόντωσής τους, που τη γνώριζαν και τη χειρίζονταν οι βρετανοί πράκτορες, είχε την κωδική ονομασία «Ζώα», πιθανόν, γιατί οι εγγλέζοι συναναστρεφόμενοι με τους ρωμιούς κατάλαβαν με τι είχαν να κάνουν…


Ο Γούντχαουζ κι ο Μάγιερς ξεκίνησαν δουλειά. Οι ρωμιοί αντάρτες έπρεπε να αφανίσουν γραμμές επικοινωνίας. Δρόμοι, τηλεφωνικές γραμμές και σιδηρόδρομοι καταστράφηκαν σε όλη τη χώρα.


Η καταστροφή της γέφυρας του Ασωπού

Άλλη μία γέφυρα προοριζόταν για καταστροφή, η κοιλαδογέφυρα Ασωπός. Όταν η SOE άρχισε να σχεδιάζει την επιχείρηση, ο ΕΛΑΣ απέσυρε τη στήριξή του. Ισχυρίστηκαν ότι η αποστολή ήταν πολύ επικίνδυνη.

Σε αντίθεση με τη θριαμβευτική επίθεση στο Γοργοπόταμο, ο Ασωπός ανατινάχτηκε από μια χούφτα βρετανούς πράκτορες.

Γινόταν εμφανές ότι δεν μπορούσαν να εμπιστεύονται τον ΕΛΑΣ. Ο Γούντχαουζ πάλευε διαρκώς για τη συνεργασία τους. Έπρεπε να συνεργαστεί μαζί τους για να πετύχει τους σκοπούς της SOE. Ο καλύτερος τρόπος για να τους στηρίξει ο ΕΛΑΣ ήταν να του δίνουν όπλα. Ήταν μια στρατηγική που λειτούργησε.


Το σαμποτάζ του Ασωπού ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη. Την επιχείρηση εκτέλεσαν έξι μόνον εγγλέζοι σαμποτέρ με επικεφαλής το νεοζηλανδό Ντόναλντ Σκότ. Στην επιχείρηση αυτή των εγγλέζων ο ΕΛΑΣ αρνήθηκε τη συμμετοχή του, ακριβώς επειδή δεν τους ενδιέφερε κατ΄ ουσία η αποτελεσματικότητα του πολέμου κατά των δυνάμεων του Άξονα, αλλά οι πολιτικές έριδες με τις αντίπαλες συμμορίες.
Η Ρωμιοσύνη έχει υπερδιογκώσει τη φήμη των γεγονότων του Γοργοπόταμου, ακριβώς επειδή συμμετείχαν αντάρτες του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ, οι οποίοι είχαν αναλάβει μόνο την εξουδετέρωση των ιταλικών δυνάμεων που φρουρούσαν τις βάσεις των πυλώνων της γέφυρας, ενώ την τοποθέτηση και την πυροδότηση των εκρηκτικών ανελαβαν οι εγγλέζοι. Οι ρωμιοί αντάρτες όμως, δεν κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τελείως τις ιταλικές δυνάμεις μη περαιώνοντας την αποστολή τους. Τότε, οι άγγλοι κομάντο έτρεξαν ριψοκινδυνεύοντας εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, τοποθέτησαν τα εκρηκτικά και προκάλεσαν την έκρηξη σε δευτερόλεπτα μετατρέποντας τη σκοτεινή νύχτα σε μέρα.
Και πώς να μην είναι φυσικό αυτό άλλωστε; Οι ρωμιοί αντάρτες ήξεραν να χειρίζονται κουμπούρια του 1821 και γιαταγάνια, ενώ οι εγγλέζοι, όπως και οι γερμανοί, είχαν ειδικευτεί στο σύγχρονο πόλεμο. Άλλωστε, ο Ζέρβας στη συνεργασία του με τον Γούντχαουζ είχε παραδεχτεί: «Δεν συνήντησα φοβερότερο οδοιπόρο στη ζωή μου».
Από την άλλη μεριά, το σαμποτάζ του Ασωπού, που ήταν πολύ σημαντικότερο, δεν έχει λάβει την δέουσα θέση στη συνείδηση του λαού, ακριβώς επειδή οι ρωμιοί ιστορικοί δεν διαπίστωσαν τη συμμετοχή των ρωμιών κατσαπλιάδων. Ως εκ τούτου για τη ρωμέικη πολιτική ζωή στάθηκε γεγονός αδιάφορο, έστω κι αν ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο.


Κατάρρευση του καθεστώτος Μουσολίνι

Μέχρι τον Αύγουστο 1943, η Σικελία ήταν σε συμμαχικά χέρια και το καθεστώς του Μουσολίνι είχε καταρρεύσει. Στην Ελλάδα όμως, τα προβλήματα του Γούντχαουζ θα χειροτέρευαν. Με τους ιταλούς εκτός πολέμου παραδόθηκαν τα στρατεύματά τους. Αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν καταστροφή.

Πήγε στραβά όταν σκορπίσαμε τους ιταλούς σε μικρά χωριά παντού. Αυτό που φοβόμουν συνέβη.
Οι κομμουνιστές τους αφόπλισαν.

Κρις-Μόντι Γούντχαουζ.


Τα ιταλικά όπλα στην Ελλάδα ξαφνικά πήραν μεγάλη σημασία. Ο Γουντχάουζ έγραψε στο μεταπολεμικό βιβλίο του «Το μήλο της έριδος»:

Η αποστολή είχε κατηγορηματικές διαταγές του στρατηγού Ουίλσον να κάνει κτήμα της κάθε ιταλικό όπλο ... και σε καμία περίπτωση να μην αφήσει να πέσει το σύνολό τους στα χέρια του ΕΛΑΣ.

Κρις-Μόντι Γούντχαουζ.


Με την πολιτική αυτή, οι βρετανοί προτιμούσαν την αδράνεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία του ιταλικού οπλοστάσιου να πέσει στα χέρια των γερμανών και οι ιταλοί στρατιώτες σε στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Τσόρτσιλ έγραψε στα απομνημονεύματά του:

Η ιταλική συνθηκολόγηση τον Σεπτέμβριο του 1943 διετάραξε το σύνολο της ισορροπίας δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο ΕΛΑΣ ήταν σε θέση να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μεγάλο μέρος των ιταλικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των όπλων του συνόλου μιας ιταλικής μεραρχίας, και να επιτύχει στρατιωτική υπεροχή.

Η απειλή του κομμουνιστικού κινήματος, στην περίπτωση της γερμανικής υποχώρησης, η οποία και πρακτικώς εφαίνετο τώρα δυνατή, επέβαλλε άγρυπνον προσοχήν.

Ουίνστον Τσόρτσιλ.Εμφύλιος πόλεμος

Η εισροή ιταλικών όπλων στους κομμουνιστές άλλαξε τα πράγματα. Μαζί με τα όπλα που παρείχε η Βρετανία, ο Άρης τώρα είχε τη δύναμη να εναντιωθεί στο φίλο του Γούντχαουζ, στον Ναπολέοντα Ζέρβα.

Ο ΕΛΑΣ επιτίθετο στους άντρες του Ζέρβα σε όλη τη χώρα. Ο Ζέρβας επιβίωσε, αλλά ο Γούντχαουζ είδε ότι δεν πολεμούσαν πλέον τους γερμανούς, αλλά πολεμούσαν ο ένας τον άλλον κι ανησύχησε. Φοβήθηκε ότι κομμουνιστές θα έκαναν πραξικόπημα. Ενημέρωσε το Λονδίνο:

Στόχος του ΕΛΑΣ είναι να ελέγξει τη χώρα κατά και μετά τον πόλεμο. Δευτερεύων στόχος τους είναι η εκδίωξη των γερμανών.

Κρις-Μόντι Γούντχαουζ.


Ο Γούντχαουζ φοβόταν πως όταν οι γερμανοί έφευγαν, θα υπήρχε κενό εξουσίας για να το εκμεταλλευτούν οι κομμουνιστές. Η αναφορά του ήταν μια μαρτυρία της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Ζήτησε από τη Βρετανία να στείλει κι άλλα στρατεύματα. Μόνο έτσι θα αποτρεπόταν το χάος. Αλλά τα βρετανικά στρατεύματα είτε πάλευαν στην Ιταλία είτε ετοιμάζονταν για την εισβολή στη Βόρειο Γαλλία. Το αίτημα του Γούντχαουζ απορρίφθηκε.

Το Σεπτέμβριο 1944 οι γερμανοί αποσύρθηκαν από την Ελλάδα. Σε λίγο καιρό, οι φόβοι του Γουντχάουζ πραγματοποιήθηκαν. Κοιτούσε, καθώς ο ΕΛΑΣ έπαιρνε την εξουσία.

Οι βρετανοί στρατιώτες που πολέμησαν μαζί τους ενάντια στους γερμανούς, τώρα πολεμούν εναντίον τους.

Ο βρετανικός Στρατός άρχισε να παλεύει με πρώην συντρόφους του. Σε πολλούς είχε δώσει όπλα η SOE.Αποτελέσματα των επιχειρήσεων της SOE

Η αποστολή του Γούντχαουζ στην Ελλάδα τελείωσε τον Ιανουάριο 1945. Το ερώτημα παρέμενε. Τι είχε καταφέρει εκείνος και η οργάνωση;

Η επίθεση στον Γοργοπόταμο ήταν εκπληκτική, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η επίσημη αναφορά για τις επιχειρήσεις της SOE στην Ελλάδα ισχυρίζεται ότι σκότωσαν 25.000 άντρες του Άξονα.

Εκατόν πενήντα τρένα είχαν καταστραφεί κι εκατό γέφυρες είχαν ανατιναχτεί.

Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η SOE τα παραλέει. Εξ άλλου ο εμφύλιος πόλεμος που προκάλεσαν τα βρετανικά όπλα ήταν μεγάλο τίμημα.


Επίλογος

Οι γερμανοί αφού επισκεύασαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου, την ξανακατάστρεψαν τον Οκτώβριο 1944 κατά την αποχώρησή τους.

Μετά τον πόλεμο, ο Γούντχαουζ γύρισε στην υψηλή κοινωνία της Βρετανίας. Έγινε διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας. Έλαβε το υψηλότερο παράσημο της Βρετανίας, παράσημο Διακεκριμένης Υπηρεσίας για τη γενναιότητά του. Πέθανε το 2001.

Το 1982, με νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου, η επέτειος της μάχης καθιερώθηκε ως ετήσιος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

ΠΗΓΕΣ:

E. C. W. Myers: «Η ελληνική περιπλοκή. Οι βρετανοί στην κατεχόμενη Ελλάδα», έκδ. «Εξάντας», Αθήνα, 1975.
C. M. Woodhouse: «Το μήλο της έριδος. Η ελληνική αντίσταση και η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων», έκδ. «Εξάντας», Αθήνα, 1976.
Serena Davies: «Secret war. The english scholar and the fight for Greece», «wmr productions» και «IMG entertainment».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ»:

IMAGE DESCRIPTIONΟΠΩΣ
ΤΟΥΣ ΣΕΝΕΓΑΛΕΖΟΥΣ


Το μεγάλο «ΝΑΙ»
της 28ης Οκτωβρίου


IMAGE DESCRIPTIONΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕ
Τ΄ ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙ...


Το παραμύθι
«Εθνική Αντίσταση»


IMAGE DESCRIPTIONΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Από τα βρετανικά συμφέροντα
υποκινήθηκε το παραμύθι
«Εθνική Αντίσταση»


IMAGE DESCRIPTIONΜΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΑΣ
ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΜΠΑΝΑ...


Όψεις της φαιδρότητας
της Αριστερορωμιοσύνης


IMAGE DESCRIPTIONΟ ΜΥΘΟΣ
ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ


Μάχη της Κρήτης
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙ ΣΤΙΝΑ:

IMAGE DESCRIPTION
ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


10 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48193

  24 Νοε 2019

  Η Αράχοβα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο το Νοέμβριο του 1826, όταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πραγματοποίησε εκστρατεία στις «προσκυνημένες» περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, για να αναζωπυρώσει το επαναστατικό πνεύμα των κατοίκων της και να αναγκάσει τον Κιουταχή να στείλει δυνάμεις εναντίον του, εξασθενώντας το στρατόπεδό του στην Αθήνα, όπου πολιορκούσε την Ακρόπολη.
  https://www.in.gr/2019/11/24/plus/features/24-11-1826-o-thriamvos-tou-karaiskaki-sti-maxi-tis-araxovas/

  Οι ρωμιοί αυτοχειραγωγούνται.

 • Ανώνυμος 48081

  29 Οκτ 2019

  Μεγαλειώδης είναι η γκάφα της ΔΑΠ, της φοιτητικής παράταξης της ΝΔ, που θέλησε να γιορτάσει με πρωτότυπο τρόπο την 28η Οκτωβρίου.
  Αντί να βρουν κάποια φωτογραφία από τις μάχες στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο, αντί να βάλουν μια φωτογραφία από την αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου στο κάλεσμα στα όπλα για να γιορτάσουν την εθνική επέτειο...επέλεξαν μια φωτογραφία από τις μάχες των Αμερικανών στρατιωτών, εναντίον της Ιαπωνίας.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/megaleiodis-gkafa-dap-afisa-gia-tin-28i-oktobrioy

  Eμείς οι βλάχοι..
  Αβλεψία επίσης το γεγονός ότι δεν έκαναν photoshop τα κράνη και τα τυφέκια των πεζοναυτών ώστε να είναι του EΣ.

 • Ανώνυμος 48080

  28 Οκτ 2019

  Επίσης την επιχείρηση δολοφονίας του Reinhard Heydrich την είχαν ονομάσει "Anthropoid".
  https://www.imdb.com/title/tt4190530/
  Φυσικά δεν υπονοούσαν κάτι για τους τσεχοσλοβάκους.

  Στο μεταξύ: εμείς οι βλάχοι όπως λάχει!

  Το τσιγκελωτό μουστάκι που έκλεψε την παράσταση στην παρέλαση -Στιγμιότυπα από την Αθήνα
  https://www.iefimerida.gr/ellada/moystaki-poy-eklepse-tin-parastasi-stin-parelasi

  Πιλότος F-16 στην παρέλαση: «Τούτος εδώ ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του»
  https://www.iefimerida.gr/ellada/pilotos-f-16-minyma-stin-parelasi

  "Το τραγούδι, όμως, που έμελλε να σημαδέψει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δεν ήταν όπως το γνωρίζουμε. Στους τελευταίος στίχους, ο Μίμης Τραϊφόρος είχε γράψει: «Αν δεν ρθήτε νικηταί, να μην έρθετε ποτέ». Αυτές οι γραμμές προκάλεσαν την αντίδραση της Σοφίας Βέμπο, η οποία τις θεώρησε ιδιαίτερα σκληρές, καθώς οι στρατιώτες πολεμούσαν στο μέτωπο. Τότε, ο Μίμης Τραϊφόρος τους άλλαξε και έγραψε αυτό που ξέρουμε όλοι σήμερα: «Με της νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά»."
  https://www.iefimerida.gr/stories/28i-oktobrioy-ohi-sofias-bempo-paidia-tis-ellados-paidia

 • Ανώνυμος 48073

  27 Οκτ 2019

  Με αντίστοιχη λογική μπορεί κάποιος μελετώντας τις ιστορικές πηγές και δίνοντας επίτηδες μεγαλύτερο βάρος σε κάποια στοιχεία και λιγότερο βάρος σε άλλα να υποστηρίξει ότι οι ρωμιοί χειραγωγούσαν τους άγγλους για να παίρνουν χρήματα και όπλα για τους δικούς τους σκοπούς.
  Τελικά ποιος χειραγωγούσε ποιον; Απάντηση: πρόκειται για λάθος λογική, εκ των υστέρων, από τον καναπέ.
  Πόλεμος ήταν τότε, δυτικοί και ρώσοι εναντίον γερμανών. Ο νικητής τα παίρνει όλα, ο χαμένος τα χάνει όλα.
  Αν οι άγγλοι είχαν ένα δικό τους που μιλάει π.χ. σέρβικα, θα μπορούσαν να τον "φυτέψουν" κάπου στη Γιουγκοσλαβία για να κατασκοπεύει, δεν τους κοστίζει πολύ (σε σχέση με τον εξοπλισμό μιας μεραρχίας για παράδειγμα) και αν οι σέρβοι αντάρτες ήθελαν να κάνουν κάποια ενέργεια εναντίον των γερμανών γιατί να μην συμμαχήσουν έστω και προσωρινά με τους εχθρούς των εχθρών τους, δηλαδή τους άγγλους για παράδειγμα. Δείτε τί έγινε τις προάλλες στη Συρία. Οι κούρδοι, χάνοντας την υποστήριξη των αμερικανών, συμμάχησαν προσωρινά με ρώσους και Ασάντ.

 • Ανώνυμος 48071

  26 Οκτ 2019

  "Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων -Είναι καιρός να αλλάξουμε"
  https://www.iefimerida.gr/stories/ellada-protia-kakopoiisi-zoon
  Θέλουν γκαουλάιτερ οι υπερήφανοι ρωμιοί να τους βάλει τα δύο πόδια στο ένα παπούτσι για να αλλάξουν.
  https://www.youtube.com/watch?v=VSJ4fj6kQdM

 • Ανώνυμος 48070

  26 Οκτ 2019

  Οι άγγλοι πολεμούσαν τους γερμανούς και έχαναν και για να τους νικήσουν έκαναν συμμαχίες με σοβιετικούς και αμερικανούς. Καταχρεώθηκαν στους αμερικανούς λόγω της ειδικής ενίσχυσης που έλαβαν στη διάρκεια του πολέμου και ταυτόχρονα διεξήγαγαν μυστικές επιχειρήσεις που περιελάμβαναν από κατασκοπεία και εκτελέσεις γερμανών μέχρι σαμποτάζ. Για αυτές τις επιχειρήσεις ξόδευαν πόρους και φυσικά ανθρώπινο δυναμικό, ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο να έχουν λόγω στη σχεδίαση, την εκτέλεση και τον σκοπό των σαμποτάζ που διεξήγαγαν.
  Ο συντάκτης είναι προκατειλημμένος και υποκειμενικός. Δηλαδή τί θέλει; Οι ξένοι να τροφοδοτούν τους ρωμιούς με όπλα, βρετανούς κομάντος και σχέδια και οι ρωμιοί να αποφασίζουν; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Πρόκειται για τη συνηθισμένη ρωμέικη κλάψα του τύπου: οι ξένοι επεμβαίνουν και μας στερούν την ελευθερία μας και επιβουλεύονται την εθνική ανεξαρτησία. Συνηθισμένες κλάψες μιας βαθιά διεφθαρμένης κοινωνίας που αποτελείται από άτομα που δεν νιώθουν πώς λειτουργεί η οικονομία, οι διεθνείς σχέσεις, η διπλωματία, η κατασκοπία, η στρατηγική, ο πόλεμος.
  Οι εγγλέζοι θα έπρεπε να μην ασχοληθούν με τους ρωμιούς και να τους αφήσουν να πλατσουρίζουν στη λιμνούλα τους. Αλλά έλα όμως που ασχολήθηκαν. Η Σοβιετική Ένωση για να σταματήσει τους Ναζί θυσίασε δεκάδες εκατομμύρια και ο Στάλιν με τον Τσώρτσιλ χώρισαν την επιρροή τους στην Ευρώπη, παραχωρώντας την Ελλάδα στο δυτικό στρατόπεδο. Φευ, οι ρωμιοί από τη φύση τους αντιρεαλιστές τα έκαναν θάλασσα. Όταν όλες οι χώρες της Ευρώπης μετά τη λήξη του Β'ΠΠ έγλυφαν τις πληγές τους, μόνο στην Ελλάδα συνέχισαν να πολεμούν (βλέπε εμφύλιος).

  Το 1942 ο Reinhard Heydrich, δεύτερος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χίμλερ, δολοφονήθηκε από τσεχοσλοβάκους κομάντος που είχαν εκπαιδευτεί από τους εγγλέζους. Επίσης οι ωρολογιακές βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στις απόπειρες δολοφονίας του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β'ΠΠ ήταν όλες εγγλέζικης κατασκευής. Συμπέρασμα: η τσεχοσλοβάκικη αντίσταση και οι απόπειρες δολοφονίας ήταν χειραγωγημένες από τους εγγλέζους και οι υπόλοιποι είναι πιόνια των εγγλέζων. Τσα! Δεν υπάρχει σοβαρότητα σε αυτό τον ισχυρισμό. Είναι φυσικά προφανές ότι οι εγγλέζοι είναι αναμεμιγμένοι, δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά.
  https://www.imdb.com/title/tt3296908/

  "Η λεγόμενη Εθνική Αντίσταση δεν ήταν αυθόρμητη και αυτόβουλη, αλλά υποκινούμενη από τις ενέργειες της αγγλικής εξωτερικής πολιτικής. Οι δράσεις των ομάδων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ εξυπηρετούσαν ήδη από την έναρξη του πολέμου τα συμφέροντα των βρετανών.
  Οι άγγλοι, που έδρασαν στην Ελλάδα ήταν αξιωματικοί της βρετανικής αυτοκρατορίας κι εκτελούσαν τις εντολές που δέχονταν από το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, το οποίο με τη σειρά του λάμβανε πληροφορίες απ΄ όλα τα μέτωπα του πολέμου, που ήδη μαινόταν.
  Πριν από κάθε σύσκεψη που πραγματοποιούσαν οι άγγλοι με τους εγχώριους αντάρτες, είχαν προηγηθεί άλλες συσκέψεις ανώτατων βρετανών αξιωματούχων, οπότε οι εδώ εγκατεστημένοι άγγλοι στρατιωτικοί απλώς εκτελούσαν εντολές ή προσπαθούσαν έστω να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα, ώστε οι επιδιώξεις της αγγλικής πολιτικής να είναι εφαρμόσιμες.
  Οι ευφυέστατοι εγγλέζοι πράκτορες και κομάντο που έδρασαν στην Ελλάδα, όχι μόνον προκάλεσαν ζημιές στους γερμανούς, αλλά χρησιμοποίησαν και τους ρωμιούς όσο τους χρειάζονταν κι όταν έπαψαν να τους έχουν ανάγκη, τους έβαλαν κι αλληλοσφάχτηκαν."

  Δεν υπάρχει λογική στον παραπάνω τρόπο σκέψης. Φυσικά και οι εγγλέζοι ήταν αναμεμιγμένοι στην εθνική αντίσταση. Μόνο και μόνο ότι την προμήθευαν με όπλα σημαίνει ότι είχαν και ανάμιξη στις αποφάσεις. Προφανώς οι άγγλοι κατάσκοποι και κομάντος λάμβαναν εντολές από το στρατηγείο στο Κάιρο , το οποίο λάμβανε εντολές από το Λονδίνο, το οποίο γνώριζε τη συνολική εικόνα. Κάποια απόφαση που μπορεί τοπικά να φαίνεται παράξενη ή παράλογη, αποκτά λογική αν κάποιος δει τί γινόταν ταυτόχρονα σε όλα τα μέτωπα και ποια ήταν η γενική κατάσταση για τους άγγλους. Εξυπακούεται ότι οι εγγλέζοι έκαναν τις δικές τους συσκέψεις και ενδιαφέρονταν για την επιτυχή για αυτούς έκβαση του πολέμου εναντίον των γερμανών και όχι για την αντιμαχία ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ. Οι ρωμιοί δεν χρειάζονταν τους άγγλους για να αλληλοσφακτούν, θα τα έκαναν πουτάνα και μόνοι τους. Χάρει στους ξένους δεν αλληλοσφάκτηκαν περισσότερο.

  Τα αποτελέσματα από τέτοιου είδους επιχειρήσεις των εγγλέζων, όχι μόνο εν Ελλάδι, μπορεί να φαίνονται εκ των υστέρων μικρά, αλλά είχαν ως σκοπό την παρενόχληση του αντιπάλου με κάθε πλάγιο μέσο όταν δεν μπορείς να τον καταβάλλεις γρήγορα και σε ευθεία αντιπαράθεση.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Montague_Woodhouse,_5th_Baron_Terrington#Operation_Boot
  https://en.wikipedia.org/wiki/Eddie_Myers
  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Animals
  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Barclay
  (Η επιχείρηση "Ζώα" ήταν μέρος μιας άλλης επιχείρησης ("Barclay") και σκοπό είχε μέσω ενός μπαράζ από σαμποτάζ να κάνει τους γερμανούς να πιστέψουν ότι οι σύμμαχοι θα αποβιβαστούν στην Ελλάδα και όχι στη Σικελία, με απώτερο σκοπό να στρέψει την προσοχή των γερμανών στα Βαλκάνια και όχι στην Ιταλία. Κάτι που ακούγεται εκ των υστέρων ανώφελο, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό από άποψη στρατηγικής, κατεύθυνσης πόρων και ψυχολογίας του αντιπάλου. Η δε ονομασία της επιχείρησης έχει μάλλον να κάνει με τους γερμανούς και όχι με αυτό που φαντασιώνεται ο συντάκτης.)

 • Ανώνυμος 48069

  26 Οκτ 2019

  http://www.kolivas.de/archives/121817 Η ελλάδα τέλειωσε πιά.....του Γεράσιμου Κακλαμάνη
  Κίμωνας

 • Ανώνυμος 48068

  25 Οκτ 2019

  https://www.iefimerida.gr/kosmos/toyrkia-kataggellei-kypro-ston-oie-gia-ethnokatharsi
  Πέσαν από τα σύννεφα οι ρωμιοί..

 • Ανώνυμος 48067

  25 Οκτ 2019

  Δύο τινά: το ΚΚΕ, κατά πάγια σοσιαλιστική πεποίθηση, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικές καταστάσεις για να δημιουργήσει με τη βία το δικό του σοσιαλιστικό κράτος. Δεν του έκατσε όμως διότι η Γιάλτα είχε και την υπογραφή του Στάλιν, και έτσι αναγκάστηκε να κλείσει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και μετά κόπηκε η βοήθεια που έστελνε στους έλληνες αντάρτες. Δεν μας φταίνε λοιπόν οι Άγγλοι για τον εμφύλιο, μόνοι πας πάμε και βγάζουμε τα ματάκια μας. Πάντα. Αυτά όμως δεν τολμάει να τα πεί ο Νικολάκης.

 • Ανώνυμος 48066

  25 Οκτ 2019

  Δεν θέλω να απαλλάξω τους Άγγλους από τις ευθύνες τους για τον εμφύλιο πόλεμο ή όπως αλλιώς θέλετε να τον πείτε. Αλλά οι Άγγλοι δεν εξύψωσαν την χείρα τους και ως δια μαγείας ξεκίνησε ο πόλεμος. Νομίζω ότι και χωρίς την μεσολάβηση τους, το κλίμα σε επίπεδο ιδεολογικού φανατισμού υπήρχε ήδη. Όχι βέβαια, πως δεν τους βόλεψε.
  Ο φανατισμός, η αντίληψη του κατέχω την απόλυτη αλήθεια και το απόλυτο δίκαιο και το αναμφισβήτητο γεγονός ότι ήμασταν ανέκαθεν προτεκτοράτο, που αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανίκανοι να αυτοκυβερνηθούμε (πράγμα που απαιτεί συναίνεση πάνω σε βασικά πράγματα με βάση την λογική και το κοινό συμφέρον), υπήρξαν πρόσφορο έδαφος να ξεσπάσει αυτός ο καταστροφικός πόλεμος. Κάποιοι ήθελαν την Ελλάδα ως προτεκτοράτο των Άγγλων και κάποιοι της Σοβιετικής Ένωσης, γιατί απλώς αμφότερες οι πλευρές ήταν ανίκανες να κυβερνήσουν τον τόπο. Το πρόβλημα είναι πως οι Ρωμιοί δεν έβαλαν μυαλό. Γιατί τους αρέσει αντί να μελετούν την ιστορία (την πραγματική)και να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, προτιμούν να εξασφαλίζουν κανένα δάνειο από τας Ευρώπας (που θα πληρώσουν γενιές που δεν γεννήθηκαν ακόμη), και αυτοί να την βγάζουν παραλία, φραπεδιά και αμάν αμάν.