ΗΤΑΝ
ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο Σέξπηρ δεν έγραψε
κανένα από τα έργα
που του αποδίδονται


Θα σας παρουσιάσουμε μια αντιπαράθεση τετρακοσίων και πλέον ετών, η οποία σχετίζεται με την κρυφή ταυτότητα του μεγαλύτερου δραματουργού του κόσμου. Αυτή είναι η ιστορία του μυστηριώδους συγγραφέα.

Ο Σέξπηρ (1564-1616) θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας. Έγραψε πάνω από 37 έργα, μεταξύ των οποίων ο Άμλετ, ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα κι ο Μάκβεθ. Έγραψε τραγωδίες, ιστορίες και κωμωδίες. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου κι ερμηνεύονται συχνότερα από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα.

IMAGE DESCRIPTIONΠαρά τη δημιουργική καριέρα του Σαίξπηρ, οι λεπτομέρειες για τη ζωή του σπανίζουν. Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι κάποιος ονόματι Ουίλιαμ Σέξπηρ γεννήθηκε το 1564 στο χωριό Στράτφορντ-απόν-Έιβον. Ήταν γιος ενός ράφτη γαντιών κι εμπόρου δερμάτων. Είναι επίσης γνωστό, ότι στα είκοσί του του πήγε στο Λονδίνο, για να δουλέψει ως ηθοποιός, πριν γίνει γνωστός δραματουργός. Ο Σαίξπηρ στα 28 του χρόνια ήταν πλέον ένας φτασμένος ηθοποιός. Μάλιστα, ήταν μέτοχος στο θίασο που εργαζόταν.

Περίπου 150 χρόνια μετά το θάνατό του, άρχισαν να εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με την ταυτότητά του και την πατρότητα των έργων που του έχουν αποδοθεί. Διάφοροι συγγραφείς όπως ο Μαρκ Τουέιν, ιστορικοί, αλλά και προσωπικότητες, όπως ο Σίγκμουντ Φρόυντ, εξέφρασαν τη δυσπιστία τους σχετικά με την υπόθεση πως ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ του Στράτφορντ ταυτίζεται με το συγγραφέα που έδωσε τα σαιξπηρικά έργα.

Γι’ αυτό, υπάρχουν κάποιες αποδείξεις, όπως:

1. Ο Σαίξπηρ μάλλον δεν ήξερε καν ανάγνωση και γραφή. Τα σχολεία του Στράτφορντ-απόν-Έιβον έχουν λεπτομερή αρχεία που φτάνουν στον 16ο αιώνα, αλλά δεν αναφέρουν τον Σαίξπηρ. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Σαίξπηρ έλαβε εκπαίδευση.

2. Στην ‒κατά τ΄ άλλα λεπτομερή‒ διαθήκη του δεν υπήρχε βιβλιοθήκη. Όταν πέθανε, ο Σαίξπηρ δεν είχε ούτε ένα βιβλίο. Καθώς στα έργα του αναφέρονταν νόμοι, διεθνή έθιμα και εκφράσεις από ξένες γλώσσες, αυτό ήταν περίεργο. Θα έπρεπε να κάνει μεγάλη έρευνα, για να βάλει τέτοια πράγματα σε θεατρικά έργα, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη, γιατί δεν υπάρχουν βιβλία.

3. Τα μόνα γραπτά που έγραψε ο ίδιος ο Σαίξπηρ, ήταν τέσσερα νομικά έγγραφα με την υπογραφή του. Κάθε υπογραφή όμως, φαίνεται εντελώς διαφορετική. Φαίνεται ότι δεν έγιναν από το ίδιο το χέρι.

Αν ο Σαίξπηρ δεν έγραψε τα έργα, τότε ποιος τα έγραψε;

Πολλοί πιστεύουν ότι το άτομο που έγραψε αυτά τα έργα ήταν ένας άγγλος ευγενής, ο Κόμης της Οξφόρδης, Εντουαρντ ντε Βιρ.

IMAGE DESCRIPTIONΟ Σαίξπηρ δεν ήταν μορφωμένος, αλλά ο ντε Βιρ ήταν διάνοια. Αποφοίτησε από το Κέμπριτζ στα δεκατέσσερά του. Σπούδασε Νομική και Ξένες Γλώσσες, θέματα που υπάρχουν σε πολλά έργα του Σαίξπηρ. Τα έργα του εμπεριέχουν πολλές γνώσεις, που δεν θα είχε ένας επαρχιώτης.

Ο ντε Βιρ ήταν αρκετά πλούσιος, από αριστοκρατική οικογένεια. Ταξίδεψε σε πολλές πόλεις κι ήταν ικανός να γνωρίζει ο ίδιος πολλά μακρινά μέρη που αναφέρονται στα έργα.

Αρκετοί πιστεύουν ότι αναφέρει τον εαυτό του σε πολλές ιστορίες και κυρίως στον Άμλετ. Ο Άμλετ έχει ένα φίλο, τον Οράτιο. Ο καλύτερος φίλος του ντε Βιρ λεγόταν Οράτιος. Πειρατές επιτίθενται στον Άμλετ. Το ίδιο είχε συμβεί και στον ντε Βιρ. Οι ομοιότητες είναι τόσες, που αποκλείεται να είναι σύμπτωση.


Αλλά αν ο ντε Βιρ ήταν τόσο χαρισματικός συγγραφέας, γιατί δεν δημοσίευσε τα έργα με το όνομά του;

Η απάντηση βρίσκεται στα ήθη της εποχής. Στην ελισαβετιανή εποχή η συγγραφή θεατρικών έργων δεν ήταν κατάλληλο επάγγελμα για έναν ευγενή. Έτσι, προκειμένου να παιχτούν τα έργα του για το κοινό, πιστεύεται ότι ο ντε Βιρ κατέστρωσε ένα λαμπρό σχέδιο. Ο αριστοκράτης έγραφε στα κρυφά. Έπειτα έδινε τα έργα σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς, τον Σέξπηρ. Σε αντάλλαγμα για μερίδιο στα κέρδη ο ηθοποιός θα ανέβαζε το έργο με το δικό του όνομα. Ο ντε Βιρ ήταν αφανής συγγραφέας. Ο Ουίλιαμ Σέξπηρ ήταν μόνο το όνομα στο εξώφυλλο.

Μέχρι να βρεθούν νέα στοιχεία, η ταυτότητα του συγγραφέα θα διχάζει την κοινή γνώμη. Οι διαμάχες εξακολουθούν μέχρι σήμερα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε τα έργα.