ΗΤΑΝ
Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑ;

Θεωρίες γύρω από ένα
από τα πλέον
αμφιλεγόμενα ευρήματα


Από τότε που ξεθάφτηκε στη Βαγδάτη το 1936, το παραπάνω εικονιζόμενο αντικείμενο ηλικίας περίπου δυο χιλιετιών, έχει γίνει διαβόητο ως ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ευρήματα όλων των εποχών. Ήταν αποθηκευμένο εβδομήνα χρόνια σε ιρακινό μουσείο. Από το 2003 όμως και τον πόλεμο στο Ιράκ, έχει εξαφανισθεί από το μουσείο, το οποίο λεηλατήθηκε. Είχε ύψος 14 εκατοστά κι έμοιαζε με παλιό κοινό αγγείο, απλά διακοσμημένο. Σε τέτοια αγγεία έβαζαν συνήθως παπύρους. Μέσα του όμως, έκρυβε κάτι συναρπαστικό: Ένα σωλήνα από χαλκό και μια σιδερένια ράβδο. Τα δύο αντικείμενα χωρίζονταν με πώμα από πίσσα.

Ο αρχαιολόγος που το βρήκε παρατήρησε κάτι οικείο σ΄ αυτό. Όχι οικείο με κάτι αρχαίο, αλλά με κάτι μοντέρνο. Σκέφτηκε, ότι ίσως ήταν μπαταρία. Ακούγεται τρελό για κάτι που είναι 2.000 ετών. Η ιστορία λέει ότι η μπαταρία εφευρέθηκε το 1799. Πως είχαν μπαταρίες 1.700 χρόνια πριν την ύπαρξή τους;

Το αγγείο έγινε γνωστό σαν Μπαταρία της Βαγδάτης.

Ποια ήταν η χρησιμότητά του; Ήταν όντως αρχαία ηλεκτρική συσκευή; Γιατί να το αναγνωρίσει ο αρχαιολόγος σαν μπαταρία; Μια από τις προκλήσεις στην ερμηνεία του παρελθόντος είναι ότι έχουμε τη φυσική τάση να βλέπουμε τα πράγματα με το δικό μας πλαίσιο αναφοράς.


IMAGE DESCRIPTIONΤο πρώτο ερώτημα είναι αν λειτουργεί πράγματι σαν μπαταρία. Μια τέτοια μπαταρία έχει τρία εξαρτήματα. Δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια, που λέγονται άνοδος και κάθοδος, και την ουσία ανάμεσά τους, που λέγεται ηλεκτρολύτης. Οι ηλεκτρολύτες είναι υγρά. Επιτρέπουν τη μετακίνηση φορτίου μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων. Ο χαλκός κι ο σίδηρος μοιάζουν με μοντέρνα ηλεκτρόδια. Και αυτή δεν είναι η μόνη ομοιότητα. Το συναρπαστικό είναι ότι μέσα στο δοχείο έχουμε στοιχεία για όξινο διάλυμα και τα ηλεκτρόδια δείχνουν σημάδια διάβρωσης, που θα περιμέναμε να βρούμε σε μπαταρία.

Έχει όλα τα σωστά κομμάτια. Μπορεί όμως να παράγει ρεύμα; Η επιστημονική έρευνα έχει δοκιμάσει αυτή την ιδέα. Κατασκεύασε εξ αρχής την Μπαταρία της Βαγδάτης και βρήκαν ότι λόγω της χημείας και των υλικών λειτουργεί πραγματικά σαν μπαταρία κι αυτό είναι φοβερό. Μήπως όμως είναι σύμπτωση; Οι δημιουργοί της όντως προσπάθησαν να δημιουργήσουν ηλεκτρισμό;

Τον 3ο αιώνα, η περιοχή της Μεσοποταμίας ανήκε στην Αυτοκρατορία των Σασσανιδών. Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί είχαν προηγμένο πολιτισμό. Η πρωτεύουσα Κτησιφών, ήταν μια μητρόπολη με 250.000 κατοίκους. Επρόκειτο για εξελιγμένη κοινωνία με καλούς επιστήμονες και προηγμένη για την εποχή της τεχνολογία. Αν ήταν να εφεύρει κάποιος τότε την μπαταρία, οι Σασσανίδες ακούγονται καλοί υποψήφιοι. Αυτοί έχτισαν ένα από τα πιο αρχαία πανεπιστήμια. Είχαν αρχαία σχολή με ακαδημαϊκούς από την Ινδία, τη Ρώμη και τον ελληνικό κόσμο για να κάνουν επιστήμη.

Αν το έφτιαξαν όντως οι Σασσανίδες, για ποιο σκοπό το έκαναν; Μια θεωρία λέει ότι το ηλεκτρικό φορτίο ήταν για επιμετάλλωση. Βάζεις κάτι μεταλλικό που θέλεις να το καλύψεις με πολύτιμο υλικό μέσα σε λεκάνη που έχει άσχημα χημικά και χρυσάφι πχ. Όταν περάσεις ρεύμα από το διάλυμα, τα άτομα του χρυσού κολλάνε στα μέταλλα που έβαλες κι έτσι έχεις μια λεπτή στρώση χρυσού στη μεταλλική επιφάνεια. Υπάρχουν πολλά επιχρυσωμένα αντικείμενα από εκείνη την εποχή. Ήταν συνηθισμένη η επιχρύσωση ασημιού και άλλων μετάλλων, επειδή ο χρυσός ήταν πολύτιμος, περιζήτητος και πολύ ακριβός. Έτσι έβαζες χρυσάφι σε άλλο αντικείμενο για να το κάνεις να φαίνεται σα να είναι εξ ολοκλήρου από χρυσάφι.

Αλλά υπάρχουν θέματα με αυτή τη θεωρία. Το πρόβλημα είναι ότι θα ήθελες πολλές τέτοιες μπαταρίες, που δεν έχουν βρεθεί. Επιπλέον, οι Σασσανίδες γνώριζαν ήδη πώς να επιχρυσώνουν. Υπήρχε άλλη, γνωστή διαδικασία, που λεγόταν επιχρύσωση με φωτιά, που θα πετύχαινε το ίδιο αποτέλεσμα. Δημιουργούσαν κράμα από χρυσάφι και υδράργυρο, το έβαζαν πάνω στη μεταλλική επιφάνεια και τη ζέσταιναν. Αυτό έβραζε, εξάτμιζε τον υδράργυρο κι άφηνε το χρυσό. Ήταν πολύ επικίνδυνη διαδικασία, κακή για την υγεία των εμπλεκομένων. Αυτοί βέβαια, δεν το γνώριζαν τότε. Επομένως, ίσως η θεωρία της επιμετάλλωσης να μην στέκει.

Υπάρχει μια ακόμα πιο παράξενη ιδέα. Μήπως το έφτιαξαν για τη γέννα; Υποστηρίχτηκε ότι η συσκευή ήταν για ηλεκτροθεραπεία, για τη μείωση του πόνου κατά τη γέννα. Το κάνουμε και τώρα αυτό. Παραδόξως, δεν είναι νέα ιδέα αυτή η χρήση του ηλεκτρισμού. Υπάρχουν αρχαία ελληνικά κείμενα για τη χρήση ηλεκτρισμού από ζώα πχ που χρησιμοποιούταν για τη μείωση του πόνου. Άρα υπάρχει προηγούμενο για τέτοια χρήση της μπαταρίας. Το πρόβλημα είναι ότι υπήρχαν άφθονα παυσίπονα σε αυτό το κομμάτι του κόσμου. Σχεδόν 2.000 χρόνια πριν φτιαχτεί αυτό το δοχείο υπήρχαν κείμενα για τη χρήση όπιου και κάνναβης για τη μείωση του πόνου. Άρα η φαρμακευτική χρήση διαφόρων φυτών θα ήταν καθιερωμένη πρακτική εκεί. Επομένως, δεν ήταν θαυματουργό παυσίπονο.

Μια άλλη πρόταση λέει ότι ήταν θρησκευτικό κόλπο. Ότι το άγγιζες κι αλληλεπιδρούσε μαζί σου, ότι ζωντάνευε και σε σόκαρε. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο τότε. Το θρησκευτικό θέατρο ήταν γνωστό για πολλές θρησκείες της περιόδου. (Σ.σ. βλ. Η αρχαία επιστήμη στην υπηρεσία του 12θεϊστικού ιερατείου). Τότε υπήρχαν διάφορες θρησκείες στην περιοχή. Λάτρευαν πολλούς θεούς ή συγκεκριμένα είδη θεών. Οι Ζωροαστριστές λάτρευαν τη φωτιά και τον καπνό. Θα χρησιμοποιούσαν τη συσκευή για να δημιουργήσουν φωτιά. Αλλά χωρίς αποδείξεις και χωρίς καταγεγραμμένες αναφορές είναι αδύνατον να αποδειχθεί η θεωρία.

Υπάρχουν προβλήματα σε κάθε θεωρία. Ίσως η απάντηση να είναι ότι δεν είναι μπαταρία. Γιατί όμως τότε, έχει υπολείμματα από οξύ; Κάθε θεωρία πρέπει να εξηγήσει τη λειτουργία των τεσσάρων στοιχείων. Είχες το υγρό μέσα στο δοχείο, τη βέργα και τον κύλινδρο. Το γεγονός ότι είναι από σίδηρο και χαλκό είναι κάτι που πρέπει να εξηγηθεί και να συνδυαστεί με τα άλλα.
IMAGE DESCRIPTION
Τώρα υπάρχει μια νέα ιδέα, που ίσως εξηγήσει τα πάντα. Μια νέα συναρπαστική θεωρία για την μπαταρία είναι ότι ίσως ήταν για τη ζύμωση μπίρας. Όταν ζυμώνεις μαγιά, δημιουργείς και υδρόθειο. Είναι βρομερό και αηδιαστικό υλικό, που το μυρίζεις σε ηφαίστεια. Μοιάζει σα σάπια αυγά και δεν το θες την μπίρα σου. Σήμερα, το βγάζουμε από την μπίρα με ηλεκτροχημική διαδικασία. Έχουμε χάλκινα βαρέλια για να βγει η μυρωδιά κι οι ακαθαρσίες κι ίσως έτσι να χρησιμοποιήθηκε η Μπαταρία της Βαγδάτης. Για να βγει το υδρόθειο βάζεις χάλκινο ηλεκτρόδιο στην μπίρα και στέλνεις μερικά βολτ. Το υδρόθειο αλληλεπιδρά με το χαλκό και παράγεται στερεό υλικό που πέφτει στον πάτο του δοχείου. Αφαιρείται εύκολα και ξεφορτώνεσαι το υδρόθειο κι ίσως αυτός να ήταν ο σκοπός της μπαταρίας.

Νοιάζονταν τόσο πολύ οι Σασσανίδες για την μπίρα; Η μπίρα ήταν σπουδαίο πράγμα για πολύ καιρό. Στο Ιράκ έφτιαχναν μπίρα από το 3.500 π.Χ. ίσως και πιο πριν. (Σ.σ. βλ. Πώς η μπίρα έσωσε τον κόσμο). Ήταν συνηθισμένο ποτό σε εκείνο το μέρος του κόσμου, ίσως και το αγαπημένο, αλλά ήταν γεμάτο προσμίξεις. Κάτι που θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις προσμίξεις θα ήταν επιθυμητή καινοτομία για εκείνη την περίοδο.

Μετά από εβδομήντα χρόνια διαφωνιών έχουμε επιτέλους εξήγηση; Μήπως τελικά η μπαταρία ήταν κομμάτι της ζυθοποιίας; Η μπίρα είναι όξινη, άρα θα λειτουργούσε ως ηλεκτρολύτης. Ο χαλκός κι ο σίδηρος δημιουργούν τάση. Ο χαλκός έβγαζε το υδρόθειο από την μπίρα κι είχαμε διάβρωση στα ηλεκτρόδια, οπότε ίσως στέκει η θεωρία. Αλλά υπάρχει πρόβλημα, όπως και στις άλλες θεωρίες. Το πρόβλημα είναι ότι η Μπαταρία της Βαγδάτης είναι πολύ μικρή και με έφτιαχναν μπίρα σε αυτήν θα ήταν η πρώτη μπίρα κραφτ.

Είναι αδύνατον να αποδειχθεί κάθε ιδέα, επειδή η μπαταρία λείπει ακόμα. Οι θεωρίες δεν μπορούν να δοκιμαστούν αν δεν επιστρέψει. Για τώρα, τουλάχιστον, η μπαταρία παραμένει ανεξήγητο αντικείμενο.Πηγή:
Strangest things: «The battery,
the screaming mummy and the medieval iron hand».

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


19 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 51265

  8 Ιουν 2021

  @51264
  Μην εκδηλώνεσαι ζούδι.

 • Ανώνυμος 51264

  8 Ιουν 2021

  Απαντα στον εαυτο σου, βλακα.

 • Ανώνυμος 51263

  8 Ιουν 2021

  @51262
  Καλά εσύ είσαι για πολλές φάπες.

  @51261
  Δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Το σενάριο περί εργαστηριακού ατυχήματος ανήκει για την ώρα στη σφαίρα της φαντασίας. Σημασία έχουν οι αποδείξεις και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε πού θα καταλήξουν οι ειδικοί. Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι η μυστικοπάθεια της κινεζικής ηγεσίας.
  Παραπέμπω και στο σχόλιο 51226 εδώ:
  https://www.freeinquiry.gr/articles/gegonota/vasilissa-toy-tumbleweed/4778.html

 • Ανώνυμος 51262

  8 Ιουν 2021

  Εσυ ομως και ο αλλος, που εισαστε το ιδιο προσωπο εισαι ζνουβ. Ουτε ερωτηματικα ουτε συνωμοσιες.

 • Ανώνυμος 51261

  8 Ιουν 2021

  "Κατά τα φαινόμενα ούτε το ένα, ούτε το άλλο πρόκειται ποτέ να επιβεβαιωθεί και η πηγή της μεγάλης πανδημίας του 21ου αιώνα θα αποκτήσει μυθολογική υπόσταση ως ένα ακόμη από τα μεγάλα μυστήρια που συνοδεύονται από λογής θεωρίες συνωμοσίας."

  https://menshouse.gr/extras/142787/to-senario-synomosias-vgainei-alithino-oi-3-apodeixeis-poy-deichnoyn-oti-o-koronoios-xekinise-apo-ergastirio/amp

  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51260

  8 Ιουν 2021

  @51259
  Φάε την κρεμούλα σου.

 • Ανώνυμος 51259

  8 Ιουν 2021

  Εισαι πολυ βλαξ!!! (χωρις ερωτηματικο, αλλα με τρια θαυμαστικα).

 • Ανώνυμος 51258

  8 Ιουν 2021

  Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτές και προσωπικό σε φροντίδες υγείας
  https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-ypohreotikos-emboliasmos-gia-nosileytes

  Θέλει βούρδουλα ο ρωμιός για να στρώσει. Έμπαινε Κυριάκο! Δώσε πόνο Κυριάκο.
  Χε, χε, χε.

  @51257, 51251
  Μη ρωτάς μακάκα! Γράφε ό,τι μακακιούλα θες, αλλά μην βάζεις στο τέλος ερωτηματικό μακάκα! Μάθε να γράφεις ευθέως μακάκα και ας είναι και μπούρδες. Λίγη αξιοπρέπεια δεν βλάπτει μακάκα!
  Η μισή κακοδαιμονία της ρωμιοσύνης είναι η λαγνεία των ρωμιών για τις ερωτησούλες. Μόνο αυτό το εκ πρώτης όψεως απλό να άλλαζαν και θα είχαν γλιτώσει μεμιάς από την μισή τους κακοδαιμονία. Αλλά πού να ξέρουν, ρωμιοί είναι..
  Ο μακάκας θα ξαναρωτήσει..

  Μα είσαι μακάκα; Μην είσαι μακάκα!
  https://www.youtube.com/watch?v=PyB5RaMh8zQ

 • Ανώνυμος 51257

  8 Ιουν 2021

  Τι τα γραφεις αυτα ρε πυροβολημενε? Αν θελει καποιος να ενημερωνεται γι αυτα, μπορει να μπαινει στα ειδησεογραφικα να τα διαβασει. Εσενα περιμενει? Πολλα ελειμματα πρεπει να εχεις μεσα σου. Κενος, ντενεκες σκετος

 • Ανώνυμος 51256

  7 Ιουν 2021

  Η Blue Origin έχει βγάλει στο σφυρί μια θέση στην ίδια πτήση. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κάπου 6.000 επίδοξοι συνταξιδιώτες του Μπέζος από 143 χώρες, και οι προσφορές αγγίζουν τώρα τα 2,8 εκατ. δολάρια, ενώ η δημοπρασία θα διεξαχθεί live στις 12 Ιουνίου. Το ταξίδι θα διαρκέσει 11 λεπτά και το σκάφος θα φθάσει στα 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης στην πρώτη εμπορική διαστημική πτήση της εταιρείας.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/tzef-mpezos-tha-petaxei-diastima-adelfo-ioylio-blue-origin

 • Ανώνυμος 51254

  7 Ιουν 2021

  Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο το κείμενο, αποτελεί και προσθήκη στο σχόλιο 51247:
  https://talesoftimesforgotten.com/2020/03/08/debunking-the-so-called-baghdad-battery/
  Από ότι φαίνεται: μάπα το καρπούζι. Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς (μπαταρία, επιμετάλλωση, παυσίπονο, ζύμωση μπίρας κ.λπ.) για το τίποτα.

  Απόσπασμα:
  Again, though, all of this nonsense about the so-called “Baghdad battery” supposedly being evidence for a prehistoric civilization with modern levels of technology is really irrelevant because the so-called “Baghdad battery” is not really a battery at all. We know this because it bears a very close resemblance to objects with an identifiable purpose found by a team of archaeologists from the University of Michigan in 1930 at the site of Seleukia, not far from Baghdad.
  The objects found at Seleukia look almost just like the so-called “Baghdad battery,” but we know they were, in fact, used to hold papyrus scrolls because they all contained remnants of papyrus scrolls when they were excavated. The scroll-holders from Seleukia consist of a metal rod that the scroll could be wrapped around and a tube inside a ceramic pot that the scroll to be slid inside for protection.
  Most likely, the so-called “Baghdad battery” is just a scroll container. The scroll was meant to be wrapped around the iron rod, slid inside the copper tube, and then slipped inside the ceramic container, which could then be sealed to protect the scroll inside. The acidic residue on the inside of the container most likely comes from the papyrus or parchment of the scroll that the pot once contained, since papyrus and parchment are both slightly acidic.
  Eventually, the scroll decomposed, leaving the acidic residue behind. The container was found by someone at some point and it somehow wound up in the hands of Wilhelm König, who did not recognize the object as a scroll container and speculated that maybe it was an ancient battery. Thus, the whole legend of the so-called “Baghdad battery” was born.

 • Ανώνυμος 51253

  7 Ιουν 2021

  Εκσπερμάτωσες τώρα....
  Μπράβο, well done!

 • Ανώνυμος 51252

  7 Ιουν 2021

  @51251
  Πωπώ επαναστατικότητα ο κανάγιας!
  Μην ποστάρεις ψεκασμένε καρπαζοεισπράκτορα.
  Φάε μια κρεμούλα επιστρέφοντας στην τρύπα σου και θα σου περάσει.

  Βασιλακόπουλος: Μονόδρομος ο εμβολιασμός – «Μην ακούτε τους ψεκασμένους αντιεμβολιαστές»
  «Δυστυχώς υπάρχει κι ένα πολύ μικρό ποσοστό συναδέλφων μου, οι οποίοι ουσιαστικά αρνούνται την πραγματικότητα» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, ενώ μεταξύ άλλων προέτρεψε τον κόσμο να μην ακούει τους, όπως τους χαρακτήρισε, τρελαμένους, ψεκασμένους αντιεμβολιαστές.
  https://www.in.gr/2021/06/04/greece/vasilakopoulos-monodromos-o-emvoliasmos-min-akoute-tous-psekasmenous-antiemvoliastes/

  Γεωργιάδης: Αν όλοι αύριο πηγαίναν να εμβολιαστούν, μεθαύριο θα άνοιγαν τα πάντα
  https://www.iefimerida.gr/politiki/georgiadis-oloi-ayrio-pigainan-na-emboliastoyn

  Γερμανία: Το ακροδεξιό ΑfD βρήκε νέα δεξαμενή ψηφοφόρων -Τους αρνητές των μέτρων για τον κορωνοϊό
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/germania-afd-proseggizei-antipaloys-metron

  ΗΠΑ: Η απόδειξη της αποτελεσματικότητας των εμβολίων -Από τους πλήρως εμβολιασμένους, μόλις το 0,01% μολύνθηκε
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/ipa-molis-001-oson-ehoyn-emboliastei-pliros-prosblithike-sti-syneheia-apo-koronoio

  Τι συνέβη όταν μια πόλη 44.000 κατοίκων εμβολιάστηκε πλήρως -Εντυπωσιακά αποτελέσματα
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/ti-synebi-otan-mia-poli-44000-katoikon-emboliastike-pliros

  Εμβόλιο χωρίς καθόλου ραντεβού: Έρχεται μοντέλο ΗΠΑ για εμβολιασμούς και στην Ελλάδα
  https://www.in.gr/2021/06/05/b-science/sars-cov2/emvolio-xoris-katholou-rantevou-erxetai-montelo-ipa-gia-emvoliasmous-kai-stin-ellada/

  Μια γυναίκα από το νοτιοδυτικό Οχάιο είναι η πρώτη που κέρδισε την κλήρωση για ένα εκατομμύριο δολάρια, που θέσπισαν οι Αρχές της Πολιτείας για να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19. H μηχανικός Άμπιγκεϊλ Μπουγκένσκι από το Σινσινάτι κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια μετά τον εμβολιασμό της, ενώ το έτερο βραβείο, μία πλήρη υποτροφία σε πανεπιστήμιο, κέρδισε ο 14χρονος Τζόζεφ Κοστέλο από το Ντέιτον.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/gynaika-kerdise-1-ekat-dolaria-epeidi-emboliastike

  Ε, τί άλλο θέλετε βρε ανικανοποίητοι άνθρωποι. Να σας φέρουν και έναν αράπη να σας κάνει αέρα με φτερό μήπως..

 • Ανώνυμος 51251

  7 Ιουν 2021

  Τι γραφεις παλι ρε κατεδαφισμενε? Δεν βρηκες να γκρινιαξεις κσι παπαρολογεις? Τη μια με τα εμβολια την αλλη με τα ρωμιοπολιτικα σου, την αλλη με τη λσλακια που σε φερνει... Με το πληκτρολογιο αυτοικανοποιεισαι ρε εμβολιασμενο ραμολιμεντο πρωινιατικα. Ιντερνετικο και οχι μονο τρολ.

 • Ανώνυμος 51250

  7 Ιουν 2021

  Περί ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος και τις απίθανες περιπέτειές του να εξελιχθεί από ένας «Σάντσο Πάντσα» της πολιτικής σε ένα κόμμα της λογικής, αλλά ας ξεκινήσουμε με μια βόλτα από τη Βρετανία. Εκεί λοιπόν, τη δεκαετία του ΄80 έκανε μεγάλη καριέρα η έκφραση «loony left», σε ελεύθερη μετάφραση η «τρελή», «παράλογη» Αριστερά. Τη χρησιμοποιούσαν οι Τόρις και τα φιλικά τους μίντια για το Εργατικό Κόμμα, που αφ΄ενός είχε περιπέσει σε κατάσταση αφασίας μετά από 4 διαδοχικές εκλογικές ήττες και αφετέρου είχε αποικισθεί από μια ομάδα νεοαριστεριστών που έλεγαν περίπου ό,τι τους κατέβαινε στο κεφάλι ως «κυβερνητικό πρόγραμμα».
  Πρώτο και μακράν κορυφαίο, η ξαφνική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να κηρύξει την έναρξη του αντιβασιλικού αγώνα. Εγινε κάτι, μυρίστηκαν τα «λαγωνικά» του καμμιά επιχείρηση παλινόρθωσης των Βουρβώνων; Μάλλον όχι. Δυο ηλικιωμένες κυρίες η βασίλισσα Σοφία (βασιλομήτωρ για την ακρίβεια μην ταραχθεί κι ο Χρήστος Ζαμπούνης) και η αδελφή της Ειρήνη προσεκλήθησαν στο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε, όταν ξανάρθουν, να τις ξεναγήσει στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Τι τάραξε τόσο πολύ την γαλήνη του ΣΥΡΙΖΑ για να χαρακτηρίζουν «αλγεινή» την πρόταση, να μας υπενθυμίζουν ότι «το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού που πλήρωσε αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια» και να μας καλούν καλοκαιριάτικα σε επαγρύπνηση; Τίποτα άλλο εκτός από το τζίνι της loony left που έχει βγει για τα καλά από το μπουκάλι.
  Απλώς να υπενθυμίσουμε στα «λαγωνικά» του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φορέσουν τα φυσεκλίκια του αντιμοναρχικού αγώνα ότι το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα λύθηκε το 1974. Με πρωτοβουλία μάλιστα, όχι μιας «κυβέρνησης του βουνού», αλλά με το αστικό δημοψήφισμα του Κ. Καραμανλή. Εκτοτε, οι «τέως» μας έχουν αφήσει ήσυχους και εμείς αυτούς. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν μια κοσμική παρέα του διεθνούς «τζετ-σετ», που παντρεύουν τα «πριγκιπόπουλα» με πολύφερνες νύφες, στις οποίες χαρίζουν τίτλους από ανύπαρκτα βασίλεια. Πάντως να οργανώνουν σχέδια για «παλινόρθωση της μοναρχίας» δεν προκύπτει.
  Πάντως από την συνομιλία στο Μαξίμου δεν προκύπτει ούτε ότι ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να το επιστρέψει στους «τέως», ούτε να τους καλέσει για καλοκαιρινές διακοπές. Αρα μάλλον είναι καιρός οι «Ροβεσπιέροι» να υποστείλουν τις σημαίες της επανάστασης και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Άλλο ένα «βασιλικό πραξικόπημα» απετράπη. Στα διαταραγμένα τους μυαλά βέβαια…
  https://www.iefimerida.gr/politiki/epi-toy-syriza-basiliko-praxikopima-sto-tatoi

  Για γέλια και για κλάματα τα αστέρια του (τ)Σύριζα. Κωμικοτραγικές καταστάσεις. Fake news και άγιος ο θεός..

 • Ανώνυμος 51249

  7 Ιουν 2021

  Ισχύει ο,τι πει ο Βιελιδόπουλος.😂😂😂

 • Ανώνυμος 51247

  6 Ιουν 2021

  @51246
  Και όμως σε παρόμοια αγγεία έβαζαν συνήθως παπύρους, αφού έχουν βρεθεί τέτοιου είδους αγγεία. Πιθανών τύλιξαν τον πάπυρο γύρω από τη σιδερένια ράβδο και το έβαλαν όλο μαζί μέσα στο αγγείο. Το πώμα από πίσσα ήταν για να το κρατήσει αεροστεγές.

 • Ανώνυμος 51246

  6 Ιουν 2021

  Αν ήταν για την ζύμωση της μπύρας και δεδομένου ότι ήταν αγαπημένο ποτό στην περιοχή, θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί πλήθος από τέτοιες "μπαταρίες". Οπότε, λογικά, θα έπρεπε να είχαν βρεθεί περισσότερες από μια. Όπως και για την περίπτωση της επιμετάλλωσης.
  Ούτε φαίνεται να λειτουργούσε σαν χώρος φύλαξης. Είναι μικρές, με ελάχιστο ελεύθερο χώρο.
  Πάντως αν απορρίψουμε την περίπτωση της μπαταρίας σαν αδύνατη - το πιθανότερο - δεν υπάρχει εναλλακτική ερμηνεία για πιθανή χρήση του αντικειμένου.
  Σε αντίθεση, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων κατέστη δυνατόν μέσα σε μερικά χρόνια έρευνας να ταυτοποιηθεί η πολυσχιδής χρήση του, παρά του προχωρημένου τεχνολογικά για την εποχή του μηχανισμού.

  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51245

  6 Ιουν 2021

  Πολύ παλιά ιστορία η μπαταρία της Βαγδάτης, την είχα πρωτοδιαβάσει αν θυμάμαι καλά στο περιοδικό Nexus, που ασχολιόταν κυριώς με ιστορίες με ούφο.
  Μοιάζει με γαλβανικό στοιχείο, αλλά η επικρατούσα εξήγηση φαίνεται να είναι ότι όντως χρησιμοποιόταν για φύλαξη παπύρων, ενώ η θεωρία ότι ήταν μπαταρία δεν τραβάει πλέον. Να διευκρινίσω εδώ ότι ο χάλκινος σωλήνας (κύλινδρος) δεν ήταν υδατοστεγής και επιπλέον το πώμα από πίσσα στην κορυφή του αγγείου δεν κάνει για τη δημιουργία γαλβανικού στοιχείου.