ΙΑΤΡΙΚΗ:
ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΗ
ΚΑΙ ΦΑΟΥΣΤΙΑΝΗ


Η Σύγχρονη Ιατρική έχει γίνει η συλλογική θρησκεία της σύγχρονης εποχής. Πρόκειται για ένα είδος κοσμικής «μετα-θρησκείας», της οποίας οι ακόλουθοι, που αριθμούν εκατοντάδες εκατομμύρια, είναι ταυτόχρονα μέλη και διαφόρων άλλων θρησκειών.

Η Ιατρική —είναι αλήθεια— έχει ένα αρκετά ισχυρό ατού: Ενώ οι κατηχητές των περισσοτέρων άλλων θρησκειών εγγυώνται για την άλλη ζωή, η Σύγχρονη Ιατρική δίνει ελπίδα γι΄ αυτή τη ζωή.

Ο Παράδεισος επί της Γης είναι για αύριο: Λόγω της κλωνοποίησης, της γενετικής μηχανικής και των μεταμοσχεύσεων οργάνων, οι άνθρωποι θα ζουν πολύ, οι ασθένειες και τα βάσανά τους θα εξαφανιστούν.

IMAGE DESCRIPTIONΕπίσης, θα χαθούν η τύχη, η κακή τύχη και τα απρόβλεπτα: Θα είναι δυνατό να επιλέγουμε τα σωματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των παιδιών μας πριν από τη σύλληψή τους και θα μπορούμε να τα έχουμε σε οποιαδήποτε ηλικία είναι βολική για εμάς. Θα είναι δυνατή και η αναμόρφωση του δικού μας σώματος, όπως επιθυμούμε.

Θα περιτριγυριζόμαστε από είδη χλωρίδας και πανίδας γενετικά τροποποιημένων, ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες μας (δεόντως κατοχυρωμένων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, φυσικά), ενώ τα αυθεντικά είδη θα περιορίζονται σε ειδικούς αποθεματικούς χώρους αν είναι τυχερά ή στα... μουσεία αν δεν είναι. Καλώς ήλθατε στον «Γενναίο Νέο Κόσμο»!

Φυσικά, η εικόνα που περιγράφω είναι μια καρικατούρα και σίγουρα θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η Ιατρική ποτέ δεν έχει υποσχεθεί (ανοιχτά, τουλάχιστον) ένα κόσμο σαν κι αυτόν. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι τόσο αλήθεια όσο κι η επιθυμία γι΄ αυτό το σκοπό και η σιωπηλή ενθάρρυνσή της.

Αυτό φαίνεται κι από τον αριθμό των ατόμων που παγώνονται κρυογονικά μετά το θάνατό τους ή ίσως πιο πεζά αλλά με μεγαλύτερη πολιτιστική επιρροή, από τον αριθμό των φουτουριστικών και των ταινιών
επιστημονικής φαντασίας, που αντανακλούν τις φιλοδοξίες της γενιάς μας. Υπάρχουν αμέτρητα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο ήρωας (είτε ο αντίπαλός του) ξυπνάει από ένα βαθύ πάγωμα δέκα ή είκοσι χρόνια μετά, προκειμένου να καταστρέψει ή να αποτρέψει τους κακούς να καταλάβουν τον κόσμο.

«Αυτός που προσποιείται ότι είναι άγγελος, καταλήγει να συμπεριφέρεται σα θηρίο», λέει μια γαλλική παροιμία. Έτσι φαίνεται ότι κάνει ό,τι κι ο μύθος του Φάουστ κάτω από τη μύτη μας. Για πάνω από ένα αιώνα, η Ιατρική και οι βιοεπιστήμες έχουν πουλήσει (ή τουλάχιστον χάσει) την ψυχή τους κι έχουν προσπαθήσει να γίνουν κύριοι της ίδιας της ζωής, ενώ ταυτόχρονα αρνούνται οποιαδήποτε πνευματική διάστασή της. Σε τελική ανάλυση, τι ανάγκη υπάρχει για πνευματικότητα, όταν η προοπτική μιας πολύ μεγάλης διάρκειας ζωής φαίνεται τόσο κοντά τώρα; Όχι μόνο ο γιατρός έχει πάρει τη θέση του ιερέα, αλλά τώρα τείνει να πάρει και τη θέση του ίδιου του Δημιουργού, ώστε να αποκτήσει παντοδυναμία πάνω στη ζωή και να τη διαμορφώσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Η χρήση του όρου Δημιουργός πρέπει να γίνει κατανοητή ως σύμφωνη με τους παραλληλισμούς που έχω περιγράψει. Δεν υπονοεί καμία συγκεκριμένη θέση όσον αφορά στην ύπαρξη κάποιου Δημιουργού. Το ζήτημα δεν είναι εάν υπάρχει ή όχι Δημιουργός με τη βιβλική έννοια, αλλά μόνο τα αποτελέσματα αυτής της πεποίθησης. Ένας μύθος μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στα μέλη της κοινωνίας, ανεξάρτητα από το αν τον πιστεύουν ή όχι.

Σύμφωνα με τη χριστιανική μυθολογία, ο Αρχάγγελος Εωσφόρος (αυτός που φέρνει το φως) έπεσε από τον ουρανό, λόγω της υπερηφάνειάς του. Πίστευε ότι ήταν ίσος με τον Δημιουργό. Κάποιος μπορεί να να μην αντιληφθεί την ομοιότητα μεταξύ αυτής της συμβολικής ιστορίας κι αυτού που βλέπουμε σήμερα. Μου φαίνεται να είναι κάπως υπερφίαλη η ιδέα ότι ο άνθρωπος, χάρη στο μοναδικό φως της επιστήμης, θα γίνει απόλυτος κύριος της ζωής κι έτσι συμπεριφέρεται όπως τώρα, δηλαδή, χωρίς σεβασμό στη ζωή.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν αποδοκιμάζω τη φιλοδοξία να αποκτηθούν γνώσεις, κάτι που εμπνέει την έρευνα, ούτε απορρίπτω τη γενετική μηχανική ή τη βιοτεχνολογία. Λυπάμαι μόνο για το πνεύμα, σύμφωνα με το οποίο διεξάγονται αυτές οι έρευνες. Ένα εργαλείο μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά μπορεί να καταστεί κι επικίνδυνο.

Οι παρωδίες του ηθικού προβληματισμού που χαρακτηρίζουν τις δημόσιες συζητήσεις σε βασικά θέματα, όπως για τις θεραπείες στειρότητας, τις αμβλώσεις, την ευθανασία, τη γενετική μηχανική, κ.λπ., τονίζουν πάνω απ΄ όλα την ηθική σύγχυση, στην οποία βρίσκεται ο πολιτισμός μας. Αποκαλύπτουν επίσης πόσο αδύνατο είναι για έναν πολιτισμό, ο οποίος αρνείται όλες τις διαστάσεις της ύπαρξης εκτός από τις υλικές και που δεν αντιλαμβάνεται την ενότητα όλων των ζωντανών πραγμάτων, να βρει ο,τιδήποτε, προκειμένου να αγκυροβολήσει το βολοδαρμένο ηθικό του σκάφος.


Messiah. In health we trust: Σύγχρονη Ιατρική: Η νέα παγκόσμια θρησκεία.


Ας ανοίξουμε τα μάτια μας.

Εδώ κι έναν αιώνα, τα επιστημονικά και ιατρικά «θαύματα» της μιας μέρας γίνονται χίμαιρες της επόμενης. Η θλιβερή κατάσταση της υγείας της ανθρωπότητας, καθώς και η κακή οικολογική κατάσταση του πλανήτη, μαρτυρούν αυτήν την αλήθεια. Είτε το ζήτημα είναι τα εμβόλια, τα αντιβιοτικά είτε τα αντίστοιχά τους στη γεωργία, μέρα με τη μέρα ανακαλύπτουμε ότι ακόμα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν μετά από κάθε σύντομη νίκη, που κερδίσαμε ενάντια στη φύση.

Έχουν εμφανιστεί νέες, πιο θανατηφόρες μορφές φυματίωσης, χολέρας, ελονοσίας κ.λπ.. Οι αντιστάσεις των ιών και των βακτηρίων έχουν αυξηθεί, αλλά και τα παράσιτα στη γεωργία αναπτύσσουν αντιστάσεις σε κάθε νέο προϊόν που δημιουργούμε για την καταπολέμησή τους. Πρέπει να μας εκπλήσσει αυτό, αφού δουλεύουμε εναντίον της φύσης κι όχι μαζί της;

Μετά από κάθε κακή έκπληξη, οι ερευνητές προφητεύουν ότι θα είναι η επόμενη φορά, η επόμενη ανακάλυψη, η επόμενη θεραπεία, που θα μας δώσει τη λύση (την απαλλαγή;) Κι όταν με τη σειρά της αυτή η λύση αποκαλύψει τις δικές της αδυναμίες και τις παρενέργειες —αποτελέσματα πολλές φορές ακόμα χειρότερα από τα βραχύβια οφέλη της— οι ερευνητές θα αρχίσουν να κάνουν ήδη λόγο για τα πλεονεκτήματα της επόμενης θαυματουργής θεραπείας....


Αυτή η διαδικασία είναι προφανής στις μέρες μας. Τώρα μας λένε ότι το επόμενο στάδιο, το επόμενο θαύμα θα είναι η γενετική μηχανική. Μας λένε ότι η γενετική θα είναι ο σωτήρας όλων μας, θα διορθώσει τα πάντα, θα τα κάνει όλα σωστά, θα θεραπεύει ό,τι δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν οι προηγούμενες ανακαλύψεις, καθώς και όλες τις ασθένειες που είναι οι λυπηρές συνέπειες των προηγούμενων θαυματουργών θεραπειών...

Αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η νέα ψευδαίσθηση θα εξαφανιστεί, όπως κι όλες οι άλλες προηγούμενες, εφόσον το θεμελιώδες πνεύμα της ιατρικής κοινότητας δεν έχει αλλάξει καθόλου. Και τι άσχημες εκπλήξεις θα ανακαλύψουμε, καθώς η όμορφη ψευδαίσθηση θα εξαφανίζεται;

Όπως ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων σήμερα, έτσι κι εγώ θεωρώ, ότι μόνο η προσωπική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα (διανοητικό, ιατρικό, κοινωνικό, πνευματικό κ.λπ.) μπορούν πραγματικά να μας φέρουν αυτό, για το οποίο γενιές προφητών μας έκαναν να ελπίζουμε σε μια εξωτερική αρχή ή σε ένα λυτρωτή ενθαρρύνοντάς μας να απεμπολήσουμε τη δική μας υπευθυνότητα και να παραιτηθούμε από τις δικές μας δυνάμεις, στο όνομα αυτού του λυτρωτή.

Είμαι πεπεισμένος ότι όσο η Ιατρική θα διατηρεί τη σημερινή της νοοτροπία, δεν θα φέρει πλέον υγεία στον παγκόσμιο πληθυσμό, όπως και δυο χιλιετίες μετουσιωμένου χριστιανισμού δεν κατάφεραν να φέρουν ειρήνη και αγάπη στον κόσμο.

IMAGE DESCRIPTIONΑντί να είναι ασυνείδητα θρησκευτική ως στάδιο έκφρασης του σκοτεινού βάθους της ανθρώπινης συνείδησης, η Ιατρική θα επωφελούταν σε μεγάλο βαθμό αν συνειδητά συμπεριελάμβανε μια ψυχολογική ή πνευματική διάσταση στις πρακτικές της.

Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να αποφασιστεί από τα έξω με ακαδημαϊκό ή πνευματικό τρόπο. Μπορεί να είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας ατομικής, εσωτερικής διαδικασίας μεταξύ των μελών του ιατρικού επαγγέλματος.

Αρκετοί το έχουν ήδη αυτό στο μυαλό τους, όπως επιβεβαιώνεται κι από τα πολλά ιατρικά βιβλία και σεμινάρια γιατρών, που βιώνουν το επάγγελμά τους σα μια πνευματική κλήση. Πολλοί, ήδη παρακολουθούν τους ασθενείς τους με αρκετά ευρύτερη και βαθύτερη ματιά από ό,τι αυστηρά μηχανικά διδάσκονταν. Γιατροί αυτού του τύπου περιλαμβάνουν την ψυχή, το πνεύμα (ή τουλάχιστον μια ανθρώπινη διάσταση) στην πρακτική τους, είτε αυτή έχει τη μορφή της εκτέλεσης ορισμένων τελετουργικών με τη δημιουργία ενός δεσμού αγάπης με τους ασθενείς τους ή με διάφορα άλλα μέσα. (Βλ. την εξαιρετική εργασία σε αυτό το θέμα: «Healing Ceremonies» των Drs. Carl A. Hammerschlag και Howard D. Silverman, Perigee, 1997, καθώς και το: «Medicine and Miracles» του Bernie Siegel, για παράδειγμα).

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μέσω αυτών των μεθόδων, όχι μόνο με αντικειμενικά μετρήσιμους όρους, αλλά και στην ποιοτική αρένα, όπως η ποιότητα της σχέσης μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς, η εξέλιξη του ασθενούς στο δικό του ταξίδι προς την υγεία κ.λπ., φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενα.

Φυσικά, οι ίδιοι οι ασθενείς έχουν σημαντική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι συναντήσεις τους με τον γιατρό ή τον θεραπευτή τους είναι του τύπου και της ποιότητας που επιθυμούν να είναι. Ασθενείς που μαθαίνουν να αναλαμβάνουν τον εαυτό τους, να γνωρίζουν τον εαυτό τους, εκείνοι που καταφέρνουν να δουν διαμέσου της θρησκευτικής μάσκας που καλύπτει σήμερα την Ιατρική —και που θεωρούν το γιατρό τους ως κάποιον που θα τους βοηθήσει να θεραπευτούν και να κατανοήσουν το νόημα της ασθένειάς τους (παρά σαν κάποιο προικισμένο με μαγικές δυνάμεις)— αυτά τα είδη ασθενών συμβάλλουν στην εξέλιξη της θεραπευτικής σχέσης και της ιατρικής πρακτικής προς τις καλύτερες και πιο σεβαστές μορφές που μπορούν να πάρουν.

Όλοι μας, λοιπόν, μοιραζόμαστε την ευθύνη της τρέχουσας κατάστασης, σε αντίθεση με την πεποίθηση εκείνων, που βλέπουν από τη μία πλευρά το «άσχημο ιατρο-φαρμακευτικό λόμπι» που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται μόνο για χρήμα και δύναμη κι από την άλλη τους «φτωχούς εκμεταλλευόμενους ασθενείς» ή τους «γενναίους ακόλουθους της εναλλακτικής Ιατρικής», θύματα κάποιου είδους παγκόσμιας συνωμοσίας.

Το σύστημα, όπως υπάρχει σήμερα, διαμορφώθηκε έτσι, γιατί πληρούσε τις ανάγκες της πλειοψηφίας. Και διαιωνίζεται, γιατί συνεχίζουν οι περισσότεροι να του δίνουν τη συγκατάθεσή τους, αν και σιωπηρά.

Οι άνθρωποι συναινούν, γιατί παρόλο που είναι αρκετά προφανείς οι ατέλειές του, αυτό το σύστημα αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις θρησκευτικές και ψυχολογικές λειτουργίες καθησυχάζοντας τους συλλογικούς φόβους.


Το να επιτεθείς σε αυτό το σύστημα, όπως κάνουν ορισμένοι, σίγουρα φαίνεται να είναι μια πράξη θάρρους, αλλά δυστυχώς, πιστεύω ότι είναι εξίσου μάταιο, εκτός αν κάποιος μπορεί να νικήσει πρώτα τη νοοτροπία που διασφαλίζει τη διηνεκή ύπαρξή του.

Εάν το τρέχον σύστημα εξαφανιζόταν για κάποιο λόγο, χωρίς όμως να αλλάξει η νοοτροπία πίσω από αυτό, ένα άλλο σύστημα θα βρισκόταν σύντομα να το αντικαταστήσει, ακριβώς όπως η ίδια η Ιατρική γέμισε το κενό που έμεινε, όταν η συλλογική θρησκεία εξαφανίστηκε.

Δεν είναι, λοιπόν, το «σύστημα» που πρέπει να αλλάξει, αλλά η εσωτερική μας δυναμική, η σχέση μας με τον εαυτό μας, με τους φόβους μας, με την ίδια την ασθένεια, με τον κόσμο, αφού αυτό το σύστημα είναι μόνο ένας από τους πολλούς και πιστούς καθρέφτες αυτών των δυναμικών.


Οι άνθρωποι που έχουν πραγματοποιήσει αυτόν τον μετασχηματισμό, δεν είναι πλέον στο σύστημα, ούτε με κανέναν τρόπο «αντιτιθέμενοι» σε αυτό το σύστημα (αφού για να αντιταχθούμε σε κάτι, θα πρέπει να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με αυτό που παλεύουμε). Αυτά τα άτομα διαχειρίζονται ελεύθερα τη ζωή και την υγεία τους. Σέβονται εκείνους που θεραπεύουν τους εαυτούς τους ανεξάρτητα από το πώς το κάνουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξακολουθούν να χρειάζονται το καθιερωμένο ιατρικό σύστημα. Οποιαδήποτε απόπειρα να «αναγκάσεις» κάποιον να αλλάξει —μια αντίφαση ως προς τους όρους— θα οδηγήσει σε αποτελέσματα αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Είναι πολύ πιο παραγωγικό και πιο σεβαστό από τους άλλους, να μοιραστείς με εκείνους που έχουν την τάση να ακούσουν ή που το ζητούν, τη γνώση, τα μέσα και τις μεθόδους, που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο δρόμο προς την ατομική ευθύνη, την αυτονομία και την ανεξαρτησία.
Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα
από το βιβλίο του Olivier Clerc: «Médecine, religion et peur: l'influence
cachée des croyances», Editions Jouvence, 1999. Η μετάφραση
και η εικονογράφηση έγιναν με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».


Ο Olivier Clerc είναι γαλλο-ελβετός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής
(μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Angers).
Ειδικεύεται στη λογοτεχνία για την προσωπική ανάπτυξη.
Δίνει διαλέξεις και διατηρεί δικό του κανάλι στο διαδίκτυο.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


10 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50166

  26 Ιαν 2021

  Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις ανέπτυξαν ένα επίθεμα μικροβελόνων το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα και να ανιχνεύσει βιοδείκτες βάζοντας τέλος στα επώδυνα τσιμπήματα. Σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Biomedical Engineering», η τεχνολογία αυτή που έχει χαμηλό κόστος και είναι πολύ εύχρηστη, μπορεί να καταργήσει την ανάγκη για επίσκεψη σε μικροβιολογικό εργαστήριο ή νοσοκομείο προκειμένου να γίνει αιμοληψία.
  Η μέθοδος των επιστημόνων του Εργαστηρίου του καθηγητή Σινγκαμανένι είναι ως και 1.400 φορές πιο ευαίσθητη στην ανίχνευση βιοδεικτών στο διάμεσο υγρό, ακόμη και όταν αυτοί βρίσκονται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις.
  https://www.in.gr/2021/01/26/b-science/technology/tsiroto-mikrovelonon-gia-anodynes-eksetaseis-aimatos/

 • Ανώνυμος 50164

  26 Ιαν 2021

  Εταιρεία ζητεί αποζημίωση-μαμούθ 1,3 δισ. δολαρίων από τον δικηγόρο του Τραμπ -Για τις θεωρίες συνωμοσίας περί νοθείας στις εκλογές
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/apozimiosi-13-dis-dolarion-notheia-ekloges-tramp
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/roynti-tzoyliani-dimarhos-ypostiriktis-theorion-synomosias

  Καιρός ήταν. Ακούει ο Μακρόν; Να πάρει ιδέες από τα αμερικανάκια μπας και ξεβρωμίσει τη χώρα του από τους αμπελοφιλόσοφους.
  ;)

 • Ανώνυμος 50163

  26 Ιαν 2021

  Διόρθωση: με μια πιο προσεκτική ματιά το quiz είναι σωστό.
  https://menshouse.gr/pechnidia/27353/test-effy-as-10-dyskoles-erotisis-gia-na-metrisis-iq-sou-ke-na-dis-poso-exypnos-ise

 • Ανώνυμος 50161

  25 Ιαν 2021

  @Γιάννης
  Άντε πάλι οι αρλούμπες περί Ηράκλειτου. Ποια εξαίρεση βρε, νομοθέτης και ηθικολόγος ήταν όπως και οι υπόλοιποι προσωκρατικοί.
  Τα έχουμε ξαναπεί αυτά, μην τα ξαναγράφω.

 • Ανώνυμος 50160

  25 Ιαν 2021

  "Είμαι πεπεισμένος ότι όσο η Ιατρική θα διατηρεί τη σημερινή της νοοτροπία, δεν θα φέρει πλέον υγεία στον παγκόσμιο πληθυσμό, όπως και δυο χιλιετίες μετουσιωμένου χριστιανισμού δεν κατάφεραν να φέρουν ειρήνη και αγάπη στον κόσμο."

  Αμπελοφιλοσοφίες και το υπόλοιπο κείμενο αλλοπρόσαλλο και ασυνάρτητο.
  Η οικολογική κρίση είναι γεγονός, αλλά δεν φταίει η ιατρική για αυτό, αλλά η τεχνολογική πρόοδος και η υπερκατανάλωση. Παρόμοια αλλοπρόσαλλα έγραφε ο γάλλος και στο άλλο άρθρο με τον Παστέρ, πασχίζοντας να περάσει το μήνυμα ότι η σύγχρονη ιατρική είναι θρησκεία. Ποιος ο λόγος να ξαναδιαβάζουμε τις ίδιες αμπελοφιλοσοφίες.
  Τί ακριβώς θέλει ο ημιμαθής αμπελοφιλόσοφος από την ιατρική ώστε μην του μυρίζει άσχημα; Ό,τι μπορεί η ιατρική το κάνει (αρκεί να έχεις και το παραδάκι), δεν μπορεί να έχει και παράπονο. Το7% όλων των Homo sapiens που έχουν γεννηθεί τα τελευταία 250.000 χρόνια βρίσκονται εν ζωή! Ε, τί άλλο θες βρε καραγκιόζη. Που οφείλεται αυτό; Οφείλεται σε αυτά: φάρμακα, εμβόλια, ελαχιστοποίηση βρεφικής θνησιμότητας, συνθήκες διαβίωσης. Και οσονούπω έρχονται και οι γονιδιακές θεραπείες (σύστημα CRISPR, με βακτηριοφάγους κ.λπ.). Ναι θα φας στη μάπα και αλλαγή στα γονίδια, τί να κάνουμε τώρα, αν θες να τα θεραπεύεις όλα και να ζεις 100 χρόνια θα τα φας στη μάπα, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, σημασία έχει τί θέλει η ανθρωπότητα, ποιες είναι οι προτεραιότητές της.

  Πρόσφατα πέθανε ο Λάρι Κινγκ σε ηλικία 87 ετών από επιπλοκές από τον κορωνοιό. Υπό διαφορετικές συνθήκες ο τύπος θα είχει πεθάνει πριν καιρό, τον έσωσε η σύγχρονη ιατρική. Έχουμε και λέμε:

  Υπέστη καρδιακή προσβολή το 1987, γεγονός που τον ανάγκασε να κόψει κάποιες από τις αγαπημένες του κακές συνήθειες: το κόκκινο κρέας, τα τσιγάρα και τον καφέ (έπινε πλέον μόνο τρία φλιτζάνια την ημέρα).
  Παντρεύτηκαν σε ένα δωμάτιο νοσοκομείο στο Λος Άντζελες, τρεις ημέρες προτού ο Λάρι Κινγκ χειρουργηθεί για τον καθαρισμό ενός φραγμένου αιμοφόρου αγγείου.
  Ο Λάρι Κινγκ πέρασε πολλά με την υγεία του. Το 1999 διαγνώστηκε και υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη. Το 2017, οι γιατροί ανακάλυψαν έναν καρκινικό όγκο στον πνεύμονα που αφαιρέθηκε με επιτυχία. Τον Μάρτιο, ο Κινγκ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν σε κώμα για εβδομάδες όπου δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα μετά. Αργότερα παραδέχτηκε ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μόλις έναν μήνα αργότερα, τον Απρίλιο, ο Λάρι Κινγκ υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική και του τοποθετήθηκαν δύο στεντς.
  https://www.iefimerida.gr/stories/lari-kingk-paroysiastis-gynaikas-tzogadoros


  "Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που μπλοκάρει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό για έως και δύο 24ωρα"
  https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronoios-riniko-sprei-mplokarei-molynsi-covid-19-bretanoi
  Ορίστε τί άλλο θέλετε!

  Στο μεταξύ: Κάτω από 3 λάθη είσαι ευφυής: 10 απλές ερωτήσεις για να δεις αν έχεις χαμηλό, μέσο ή IQ ιδιοφυίας
  https://menshouse.gr/pechnidia/27353/test-effy-as-10-dyskoles-erotisis-gia-na-metrisis-iq-sou-ke-na-dis-poso-exypnos-ise

  Στην 5η ερώτηση έχει λάθος.

  Και κάτι που μας ενδιαφέρει όλους:

  Η Καμίγ περιγράφει με λεπτομέρειες πώς ο πατριός της Ολιβιέ Ντυαμέλ, γνωστός συνταγματολόγος, καθηγητής πανεπιστήμιου, πολιτικός αναλυτής, ευρωβουλευτής με πολλαπλές πολιτικές θέσεις, ασελγούσε σεξουαλικά, εις βάρος του 13χρονου δίδυμου αδελφού της Ραφαέλ. Μιλάει για την σιωπή των πάντων γύρω τους, ακόμα και της μητέρας της αλλά και όλου του κύκλου των φίλων και συγγενών που περνούσαν συχνά διακοπές στο εξοχικό του Ολιβιέ Ντυαμέλ στη νότια Γαλλία. Επρόκειτο κατεξοχήν για έναν κύκλο διανοούμενων της αριστεράς με στενές σχέσεις μεταξύ τους, τους οποίους με ενθουσιασμό ο Ντυαμέλ ονόμαζε «La grande familia». Μεσήλικες σήμερα, με υψηλά αξιώματα στη σύγχρονη γαλλική κοινωνία, διατηρούσαν προφανώς νοοτροπίες και βιώματα από τα ελευθεριακά κινήματα του «Μάη του 68», στα οποία οι περισσότεροι είχαν πάρει μέρος. Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι ότι για χρόνια η παιδεραστία έχαιρε ένα είδος ανοχής από αυτούς τους κύκλους. Μετά τον Μάη του 1968 οι Γάλλοι διανοούμενοι τη δικαιολογούσαν μάλιστα εν ονόματι της «σεξουαλικής επανάστασης». Μετά τη γυναικεία χειραφέτηση, σειρά είχαν τα παιδιά μέσω της «σεξουαλικής τους αφύπνισης». Στη δεκαετία του ’70 συγγραφείς έγιναν διάσημοι όπως ο Γκαμπριέλ Ματζνέφ με το βιβλίο του «Οι μικρότεροι των 16», όπου περιέγραφε τις εμπειρίες του με ανήλικους. Έγινε στόχος της γενικής κατακραυγής μόλις στις 16 Ιανουαρίου του 2020, ύστερα από τις αποκαλύψεις της ηθοποιού Βανεσά Σπρενγκορά. Το 1977 μεγάλες προσωπικότητες της αριστεράς, υπέγραψαν στην εφημερίδα Le Monde ένα μανιφέστο ζητώντας την κατάργηση του νόμου περί σεξουαλικής ενηλικίωσης και την αποποινικοποίηση της οποιαδήποτε σχέσης μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων κάτω των 15 ετών εφ’ όσον υπήρχε συναίνεση. Ανάμεσα στους υπογράφοντες μεγάλα ονόματα όπως ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, η Σιμόν ντε Μπουβουάρ, ο Ρολάν Μπαρτ, ο Λουί Αραγκόν και ακόμα ο Ντανιέλ Κον-Μπενίτίτ, ο Μπερνάρ Κουσνέρ (πατέρας της Καμίγ) και ο πρώην υπουργός πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ο οποίος αναγνώρισε πριν από μέρες ότι το μανιφέστο αυτό «ήταν ανοησία».
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/gallia-metoo-ypotheseis-aimomixias-makron

  Μπουμπούκι η αριστερή διανόηση. Ακούει ο Άκης που τα έχει βάλει με τον Μπαμπινιώτη στο μπλογκ του; Πούσε Άκη να δεις τα αριστερά μπουμπούκια. Μπα κοιμάται τον ύπνο του δικαίο και τούτος. Μούγκα στη στρούγκα.

 • Ανώνυμος 50159

  25 Ιαν 2021

  Η εισφορά της ιατρικής είναι αναμφισβήτητη. Η επιστήμη της ιατρικής θεραπεύει και ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων, εργάζεται πυρετωδώς και πεισματικά να νικήσει ανίατες ασθένειες.
  Βέβαια, τα αποτελέσματα των επιτυχιών τους επηρεάζονται και από την χρηματοδότηση από τις φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες προτιμούν να επενδύουν σε θεραπείες που αποφέρουν μεγάλα οικονομικά κέρδη. Αλλά, χωρίς αμφιβολία έχει μεγάλες επιτυχίες. Βλέπε για παράδειγμα, καρδιολογικές ασθένειες.
  Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: θεραπεύει δέκα αρρώστους και στην θέση τους εμφανίζονται είκοσι νέοι άρρωστοι.
  Δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ιδιαίτερη ανάλυση γύρω από αυτό. Τα ποσά που ξοδεύει η ανθρωπότητα για την υγεία είναι ιλιγγιώδη. Κυριολεκτικά απειλούν τις οικονομίες των κρατών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων κρατών. Η όλη ιστορία θυμίζει το γατάκι που κυνηγάει την ουρά του.
  Είναι προφανές πως πρέπει να γίνει μια εκ βάθρων επαναξιολόγηση της αντιμετώπισης του όλου θέματος. Οι άνθρωποι ελάχιστα ενδιαφέρονται για το προλαμβάνειν και αρκούνται στο θεραπεύειν. Αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος οφείλει ν επαναξιολογήσει κάποιες από τις αρχές του που τον έκαναν τόσο αρρωστιάρη.
  Καταναλώνει αφύσικες τροφές, τεράστιες ποσότητες κρέατος, επεξεργασμένων τροφών και η παχυσαρκία είναι (πια) σύνηθες φαινόμενο. Καπνίζει πολύ και δεν ασκείται σχεδόν καθόλου. Μαστίζεται από υπερβολικό και χρόνιο άγχος και στρες. Υπάρχουν άνθρωποι που διάγουν τον βίο τους έχοντας σαν μόνιμο συνοδό το άγχος και την δυστυχία, αγνοώντας πώς μπορεί να είναι μια ζωή χωρίς αυτά. Κάποιος δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά σε φωτογραφίες ανθρώπων που ζούσαν πριν αρκετές δεκαετίες και να τις συγκρίνει με τους σημερινούς και θα καταλάβει..
  Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Δεν είμαστε καθόλου αποφασισμένοι να το αλλάξουμε αυτό. Μας "αρέσει" η ζωή που κάνουμε και όταν αρρωστήσουμε ρίχνουμε το βάρος και τις ελπίδες μας στην επιστήμη της ιατρικής. Μεταθέτουμε τις ευθύνες που έχει ο καθένας μας για την σωματική και ψυχική του υγεία, στους επιστήμονες. Αυτό, οι επιστήμονες τον γνωρίζουν και στην προσπάθεια να ανταποκριθούν, εκ των πραγμάτων ωθούνται να φθάσουν στα άκρα και να ξεπεράσουν τα όρια των καθηκόντων τους και πιθανόν να εμφανιστούν - στο μέλλον - σαν οι επιδιορθωτές των υποτιθέμενων λαθών της φύσης, να αναμορφώσουν το ανθρώπινο σώμα, να το κάνουν άτρωτο, πανίσχυρο, πιο ευτυχισμένο. Και όταν αλλάξεις το ανθρώπινο σώμα, αλλάζεις και την ανθρώπινη ψυχή, και κατά συνέπεια αλλάζεις την ανθρώπινη ιστορία. Γιατί όλη η ιστορίας μας, είναι πριν από όλα μια ιστορία του σώματος ( η φιλοσοφία, οι τέχνες, η μουσική, ο χορός, ο πολιτισμός, ακόμη και οι θρησκείες, κατά βάση είναι μια εξιστόρηση του ανθρώπινου σώματος).
  Αν θα τα κάνει αυτά η επιστήμη της ιατρικής στο μέλλον; Νομίζω, ναι. Όταν οι άνθρωποι θέλουν κάτι διακαώς, τότε πάντα θα βρίσκονται κάποιοι που θα ανταποκρίνονται στο αίτημα.
  Θυμήθηκα μια δήλωση ενός - νομίζω - λοιμωξιολόγου, γύρω από την σύγκρουση της ελληνικής εκκλησίας με την επιστήμη με την ευκαιρία του covid 19: "κρατήστε εσείς την ψυχή και αφήστε το σώμα στην επιστήμη".
  Υποψιάζομαι ότι η ιατρική στο μέλλον θα κάνει το ανθρώπινο σώμα "διάφανο". Και ιδιαίτερα το ανθρώπινο εγκέφαλο. Θα αποκαλύψει πράγματα που ισως θα ήταν καλλίτερα να μείνουν κρυμμένα. Τι είναι για την επιστήμη ο έρωτας; Μια υπόθεση χημείας και κάποιων γονιδίων. Τι είναι η μνήμη και τα συναισθήματα; κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Από ότι ακούω, τώρα τελευταία ψάχνουν και για το σημείο που εδράζει η συνείδηση..

  Ο Χριστιανισμός έδιωξε τον άνθρωπο από το "κέντρο" και έβαλε στην θέση του τον θεό, στο όνομα ενός άλλου καλλίτερου κόσμου, τον οποίο αντιπαράθεσε στον "ατελή" δικό μας κόσμο.
  Οι κατά καιρούς διάφοροι ηθικολόγοι αναθεμάτισαν τον άδικο κόσμο μας και στην θέση του έβαλαν αυτό της ισότητας και της αιώνιας δικαιοσύνης, μετατρέποντας το ανθρώπινο ον από πρωταγωνιστή σε δούλο κάποιων όμορφων λέξεων.
  Ο ιστορικός υλισμός μετέτρεψε τον άνθρωπο από ένα πλάσμα της δράσης, σ' ένα πλάσμα δούλο του ιστορικού υλισμού και των μέσων παραγωγής, στο όνομα ενός καλλίτερου κόσμου που θα αντικαταστήσει τον δικό μας διεφθαρμένο και άδικο κόσμο.
  Είναι πιθανόν να κάνει το ίδιο και η επιστήμη: "ο κόσμος μας σίγουρα είναι ένας ατελής κόσμος, δεν έχουμε παρά να εμπιστευτούμε την επιστήμη που θα μάς πάει σε έναν άλλο κόσμο, σ' ένα ανώτερο κόσμο". Εννοείται πως ο άνθρωπος θα εκδιωχθεί άλλη μια φορά από το κέντρο του ενδιαφέροντος, παραχωρώντας την θέση του στην αυθεντία της επιστήμης.
  "Δεν είναι δα και κάτι σπουδαίο να είσαι ερωτευμένος, να κάνεις έρωτα, να έχεις συνείδηση. Όλα είναι θέμα χημείας, γονιδίων, συνάψεων των νευρώνων των εγκεφάλων. Τώρα πια τα ξέρουμε όλα αυτά. Αν υπάρχουν πράγματα επάνω σου που δεν σου αρέσουν - όλα και θα υπάρχουν - εμείς είμαστε εδώ. Δώσε παραγγελία και θα σε αλλάξουμε κατά το δοκούν"..
  Αυτή η ιστορία έχει την αρχή της - τουλάχιστον στη Δύση - από την εποχή του Παρμενίδη - με μοναχική εξαίρεση τον Ηράκλειτο. Την εποχή που ο άνθρωπος, επιχειρεί να ερμηνεύσει τον κόσμο με την παρατήρηση και την επιστήμη, πέρα από τον μύθο.
  Γρήγορα έφθασε στο συμπέρασμα πως ο φαινομενικός κόσμος, ο κόσμος των αισθήσεων ήταν μια απάτη, ένα ψέμα. Και αποφάσισε: υπάρχει κάτι πίσω από αυτό που βλέπουμε, που αισθανόμαστε, υπάρχει μια ουσία, ένα Είναι, που είναι ο αληθινός κόσμος, ο καθ' αυτός κόσμος.
  Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου να φθάσει στον θεό ώς καθ' αυτή ουσία, ως Πρώτη Αιτία. Ο δρόμος για να συκοφαντηθεί ο μοναδικός κόσμος κόσμος στον οποίο ζούμε, είχε ανοίξει.
  Και από την συκοφαντία φθάσαμε στην παρακμή και τον μηδενισμό.
  Σκέφτομαι το εξής: Ίσως, κάποτε στο μακρινό μέλλον, όταν κάνουμε ταμείον, να φθάσουμε στο εξής εκπληκτικό συμπέρασμα: η επιστήμη, η λογική και ο ορθολογισμός καθόλου δεν μας έφεραν πιο κοντά στην αλήθεια, από όσο μας είχε φέρει ο κόσμος των μύθων και των "οραμάτων". Και με ένα μειονέκτημα επί πλέον. Ευτυχία και επιστήμη, δεν πάνε χέρι με χέρι.
  Συμπέρασμα: όσο θα συκοφαντούμε τον κόσμο μας και θα ψάχνουμε το νόημα μας, τον σκοπό μας και την ευτυχία μας, κάπου αλλού, εκτός από το "εδώ", θα σπρώχνουμε όλο και περισσότερο την επιστήμη να ξεπεράσει τα "ιερά" καθήκοντα της και την αναμφισβήτητη προσφορά της στον άνθρωπο, και να καταστεί μια αυτόνομη δύναμη που θα μας δίνει ένα νόημα, ένα σκοπό και ιδανικά, που μάλλον θα είναι εχθρικά προς την ζωή.

  Γιάννης

 • Ανώνυμος 50158

  25 Ιαν 2021

  Δεν χρειάζεται να το ζωγραφίσεις. Προσευχήσου, εμβολιάσου κι είσαι κούκλος!

 • Ανώνυμος 50157

  25 Ιαν 2021

  «Όπως ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων σήμερα, έτσι κι εγώ θεωρώ, ότι μόνο η προσωπική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα (διανοητικό, ιατρικό, κοινωνικό, πνευματικό κ.λπ.) μπορούν πραγματικά να μας φέρουν αυτό, για το οποίο γενιές προφητών μας έκαναν να ελπίζουμε σε μια εξωτερική αρχή ή σε ένα λυτρωτή ενθαρρύνοντάς μας να απεμπολήσουμε τη δική μας υπευθυνότητα και να παραιτηθούμε από τις δικές μας δυνάμεις, στο όνομα αυτού του λυτρωτή. Είμαι πεπεισμένος ότι όσο η Ιατρική θα διατηρεί τη σημερινή της νοοτροπία, δεν θα φέρει πλέον υγεία στον παγκόσμιο πληθυσμό, όπως και δυο χιλιετίες μετουσιωμένου χριστιανισμού δεν κατάφεραν να φέρουν ειρήνη και αγάπη στον κόσμο. Αντί να είναι ασυνείδητα θρησκευτική ως στάδιο έκφρασης του σκοτεινού βάθους της ανθρώπινης συνείδησης, η Ιατρική θα επωφελούταν σε μεγάλο βαθμό αν συνειδητά συμπεριελάμβανε μια ψυχολογική ή πνευματική διάσταση στις πρακτικές της.» Το κατάλαβες 50156 ή να στο ζωγραφίσω κιόλας;

 • Ανώνυμος 50156

  25 Ιαν 2021

  Eίσαι λιγάκι καμμένος ή έτσι μου φαίνεται;
  Δεν λέει τέτοια πράγματα ο τύπος.

 • Ανώνυμος 50155

  24 Ιαν 2021

  OK, αν πάθει τίποτα ο Clerc ας πάει στο σαμάνο να τπν γιατρέψει. Τι βλακείες βλέπουμε κάθε τρεις και λίγο....