Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ...
ΤΥΝΗΣΙΑΚΗ
ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΟι φωτογραφίες τής επάνω σειράς με την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική -άσπρα τετράγωνα σπίτια με βαμμένες μπλέ πόρτες και παράθυρα- προέρχονται από το Bodrum τής Τουρκίας. Οι τής κάτω σειράς, από το Sidi Bou Said τής Τυνησίας, που στους τουριστικούς οδηγούς αναφέρεται ως παράδειγμα πόλης με τυπική παραδοσιακή τυνησιακή αρχιτεκτονική.


Αριστερά:
Παραδοσιακή τυνησιακή φορεσιά
και δεξιά ελληνική (;).Το φέσι, προέρχεται από το τουρκικό fes κι αυτό από την πόλη Fez τού Μαρόκου, μοναδική πηγή έως τον 19ο αιώνα παραγωγής των παραδοσιακών καπέλων με το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα. Στην Κρήτη το φέσι ονομαζόταν τυνησιώτικο. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Φουστανέλλα: Μια παραδοσιακή αλβανική φορεσιά).


Αφρικάνικη είναι η νησιώτικη βράκα.
Από τη βερβερίνικη φυλή των Ζουάβα
και μέσω των πειρατών
εισήχθη στην Κρήτη
και στ΄άλλα νησιά τού Αιγαίου.Η βράκα, παραδοσική νησιώτικη φορεσιά τής Κρήτης και άλλων νησιών τού Αιγαίου, προέρχεται από τη φυλή των βερβερίνων τής Αλγερίας, Ζουάβα (Zouaoua ή Zwāwa). Στο Αιγαίο ήρθε από τους πειρατές. Οι ζουάβα στρατολογήθηκαν από το γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια τής γαλλικής κατοχής τής Αλγερίας και σχημάτισαν το σώμα των Zouaves με βασικό στοιχείο τής πολεμικής σχολής τους την παραδοσιακή τους βράκα. Στην παραπάνω εικόνα αριστερά εικονίζεται γάλλος αξιωματικός των zouave με βράκα (1885) και δεξιά κρητικός.Η κοπέλα τής αριστερής φωτογραφίας είναι από την Τυνησία (1910), στολισμένη με τα παραδοσιακά τυνησιακά (βερβερίνικα) στολίδια. Οι άλλες κοπέλες είναι από την Κάρπαθο, στολισμένες με τα παραδοσιακά ελληνικά (;) στολίδια.


Οι πολλοί λαοί, που εισέβαλαν κατ΄ επανάληψη καθ΄όλη τη διάρκεια τού μεσαίωνα και όχι μόνο κι εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο, έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις τους (φορεσιές, τραγούδια, χορούς κ.λπ.), γι΄αυτό στη σημερινή Ελλάδα υπάρχει τέτοια μεγάλη ποικιλομορφία παραδόσεων.

Δεν υπάρχει όμως σήμερα λαός καθαρός ούτε οι παραδόσεις ανήκουν αποκλειστικά σε συγκεκριμένους λαούς. Είναι τόσες πολλές οι μετακινήσεις και τα ανακατώματα των πληθυσμών ειδικότερα στο χώρο τής Μεσογείου, ώστε είναι αδύνατον στις μέρες μας να ισχυριστείς με σιγουριά, ότι κάποια παράδοση είναι κάποιου συγκεκριμένου λαού, άσχετο αν ο λαός αυτός πιστεύει ενδεχόμενα, ότι η παράδοση είναι δική του.
Αριστερά παραδοσιακό κιλίμι (τούρκ. kilim)
από την Ελλάδα (Αιγαίο),
δεξιά από την Τυνησία.


Ειδικότερα στη χώρα μας, ο σύγχρονος ρωμαίκος εθνικισμός έχει βαφτίσει όλες τις ξενόφερτες παραδόσεις ελληνικές. Μα και οι κάτοικοι τού σημερινού ελλαδικού χώρου ξενόφερτοι είναι, επήλυδες από τη βόρειο Αφρική, τα Βαλκάνια, τη Μικρά Ασία κ.λπ.. Απλά, κατά τη βυζαντινή περίοδο εκβυζαντινίστηκαν, τους επιβλήθηκε δηλαδή η επίσημη γλώσσα τού Βυζαντίου, που από τον 7ο αιώνα κι έπειτα ήταν η ελληνική και η επίσημη θρησκεία, ο ορθόδοξος χριστιανισμός. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Τί απέγιναν τόσοι σλάβοι;). Από τον 19ο αιώνα δε κι έπειτα, στην υποχρεωτική κρατική σχολική εκπαίδευση, τους επιβλήθηκε η συνταγματικά κατοχυρωμένη ψευδαίσθηση τής δήθεν αρχαιοελληνικής καταγωγής (άρθρο 16, παρ. 2 Συντάγματος τής Ελλάδας, βλ.: Με το ζόρι έλληνες!).

Έτσι, οι σημερινοί κάτοικοι τού ελλαδικού χώρου είναι χριστιανοί και νομίζουν, ότι επειδή κυρίως μιλούν ελληνικά, είναι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων, επιχειρούν δε να «ανακαλύψουν» αρχαιοελληνικές δήθεν ρίζες σε παραδοσιακούς χορούς, φορεσιές κ.λπ., ακόμα και σε τούρκικες, σλάβικες, αλβανικές και άλλες λέξεις τής καθομιλουμένης. (Διαβάστε πώς ο Εμμ. Ροΐδης χλευάζει τούς θηρευτές ετυμολογιών τής εποχής του στο άρθρο: Γιόγκα-γιαούρτι-ζευγνύω).

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46770

  22 Ιαν 2019

  Λίγο από την "αφρικανική" Τυνησία
  1) Ρωμαίοι και Βυζαντινοί μαζί άφησαν μια τοπική αρχιτεκτνική ώστε η Τυνησία που θυμίζει αρχαια Ρώμη και Βυζαντινό τοπίο να αποτελεί το αναει σκινικό για ιστορικές ταινίες του Δυτικού Κινηματογράφου:
  https://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/596510/gnoriste-tin-kinimatografiki-tunisia

  2) Ρωμαίοι, υζαντινοί και κυρίως Βικινγκ και Νορμανδοί άποικοι έχουν διαμορφώσει το "αφρικανικό" DNA των Τυνήσιων. Απτό παράδειγμα οι 15 Τυνήσιες ηθοποιοί, τραγουδιστριες, Νικήτριες διαγνισμώ Ομορφίας κτκ κτλ που ακολουθούν. Τυπικές αφρικανές: Λευκές, Ξανθές με Ανοιχτόχρωμα μάτια αρκετές.
  http://beauty-around.com/en/tops/item/1547-tunisian-women

  3) Αλλάκαι οι ίδιοι οι Τυνήσιοι έχουν έναν βαθύ "Οθωμανικό" αυτοπροσδιορισμό, Μίσος για την Ευρώπη, την Δημοκρατία, την ισότητα και την εκαπίδευση:
  https://www.huffingtonpost.gr/entry/yia-ten-tenesia-e-meyale-eekairia-vrisketai-pros-ten-eerope_gr_5a6edb5ee4b01fbbefb3614f

  Μη τι άλλο το έρθρο με έκανε να εκτιμίσω την Τυνησία....

 • Ανώνυμος 46607

  24 Δεκ 2018

  Κυρία Λούπου , είναι κρίμα που δεν παρακολουθήσατε και καποια μαθήματα από την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ τουλάχιστον. Προσπαθώντας, με δυσκολία βεβαίως, να αποφύγω κακοπροαίρετο ή καυστικό ύφος σε κάποιον που φέρει το τίτλο του Μηχανικού, θα σας έλεγα ότι από τις βασικές αρχες του αστικού σχεδιασμού είναι το φυσικό τοπίο, το κλίμα και τα διαθέσιμα υλικά, ενώ σαφώς οι κοινωνικές και οικονομικές δομές καθορίζουν επίσης τόσο το αστικό τοπίο όσο και το ενδυματολογικό περιεχόμενο των κατοίκων μιας περιοχής. Ειδικά για τις περιοχές της μεσογείου που συζητάτε, η τεχνοτροποία τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και της ενδυσης καθορίστικε με διατάγματα και νομοθεσίας αρχικά Ρωμαικής και κυρίως Βυζαντινής, παραδόσεις που διατήρησε και η Οθωμανική διοίκηση. Εξού και ειδικό επιστημονικό πεδίο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ , ενω στα Χανια λειτουργεί το Κεντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ).
  " Το δομημένο περιβάλλον, το οποίο παρέλαβε η νεότερη Ελλάδα, στοιχειοθετεί την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, η οποία περιλαμβάνει ιδιαιτερότητες ανάλογα με τη χρονική στιγμή ένταξης εδαφών, τα οποία ευρίσκονταν τελευταία υπό ανατολική ή δυτική επίδραση, ανεξάρτητα των ιστορικών προγενέστερων διαδρομών που ήταν παρόμοιες σε ολόκληρο το χώρο της Μεσογείου..//.. Aπό το τέλος της Βυζαντινής εποχής κωδικοποιείται επίσημη θεώρηση του θέματος των κανόνων για την οικοδόμηση, σε σχέση με τη χρήση γης, τη θέα, την απορροή των υδάτων και τη χλωρίδα, οι οποίοι καθόριζαν
  την οικιστική μορφή στα ανατολικά εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και σε μερικές Σλαβικές χώρες. Αυτοί οι κανόνες, ενώ προσδιόρισαν την υποδομή της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, συνδυάστηκαν και αναπαράχθηκαν κατά την οθωμανική κυριαρχία και επέζησαν μέχρι τον 20ο αιώνα, συνυπάρχοντας με τις αρχές του νεοκλασικισμού. Πρόκειται κύρια για το έργο του Λέοντος του Σοφού κωδικοποιημένο στο «Επαρχικόν Βιβλίον» του 9ου αιώνα μ.Χ., το οποίο ανακάλυψε ο Jules Nicole σε αντίγραφο χειρόγραφο με τον τίτλο Cenevensis 23, του 14oυ αιώνα και το οποίο επικαλείται ότι είναι το «Επαρχικόν Βιβλίον». " Απόσπασμα από το κείμενο Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ που μπορείτε να βρείτε στο site χρηστών του ΕΜΠ.
  Συνεπώς το παράδειγμα της Μεσογείου δεν ενδείκνειται για την επιχειρηματολογία περί "ανακάλυψης" μετακινήσεων Λαών λόγω αρχιτεκτονικών ευρημάτων. Η επικοινωνία ήταν για αιώνες παγιωμένη και καταστατική, δημιουργώντας ένα σαφές κοινό νομοθετημένο πρότυπο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον ίσως είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας, που παλαιότερα συνδέονταν με συγκεκριμένους τεχνίτες (κλειστά επεγγέλματα που οδήγησαν ακόμη και σε κάστες πχ Τεκτονες στην Ευρώπη) και οι οποίοι πράγματι μετακινούνταν από περιοχή σε περιοχή κυρίως μετά από προσκλήσεις ντόπιων ηγετών ώστε τα ξένα δάνεια μπορούν να διακριθούν χρονικά. Έτσι για παράδειγμα κτίστηκε η Πλάκα από Μυκονίατες τεχνήτες. Ας μην ξεχνούμε τις Βενετσιάνικες επιδράσεις που έχουν όλες οι τειχισμένες παράλιες πόλεις της Μεσογείου. Και εκεί πάλι η ιστορική ταυτότητα είναι σαφής και δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις περί "τοπικής αρχιτεκτονικής" ούτε κάν στους πλέον "εθνικοφρονες" κατοίκους.
  Αναφορικά με το ενδυματολογικό, για το οποίο προφανως το ΕΜΠ δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρή πηγή, πράγματι υπάρχει ένα τοπικιστικό στοιχείο, γνωστό όμως σε όλους τους νεοέλληνες από το θεατρικό έργο του Δημήτριου Βυζάντιου, κατα κόσμον Κων/νου Χατζη-Ασλάνη, ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ γραμμένο περίπου το 1830.
  Τώρα στο πως σας βοηθάει η αρχιτεκνοτική και η ενδυματολογία να κατανοήσετε την "φυλετική καθαρότητα" ενός λαού δεν νομίζω ότι μπορώ να σας παρακολουθήσω. Σύγχρονη τάση οι Γνώσεις Βιολογίας και εξέτασης DNA, που προσπαθούν να αξιοποιήθούν ως μια πιο σαφή μέθοδο, οπότε και πάλι το ΕΜΠ δεν μας κάνει. Εν τούτοις τα Έθνη, σε αντίθεση με τους Λαούς ή καλύτερα ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ Δεν χαρακτηρίζονται από φυλετική καθαρότητα.

 • Ανώνυμος 44068

  15 Οκτ 2017

  Ανώνυμος 43733 Σήμερα ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή πλαον και έχουμε ενδυμασίες με στοιχεία απο όλο τον κόσμο. Εκείνη την εποχή οι φορεσιές και η αρχιτεκτονική πρόδιδαν και την καταγωγή των ανθρώπων, παράδειγμα οι Αρβανίτες Αλβανοί και οι Βλάχοι Δάκες Ρουμάνοι φορουσαν φουστανέλες, οι Κρητικοί μελαχρινοί την Αφρικάνικη βράκα, φυσικά όμως δεν μπορείς να πείς όλους τους Κρητικούς σήμερα Αλγερινούς, έχει και Σλαβογενείς Κρητικούς με ξανθό μαλλί και λευκό δέρμα, σε γενικές γραμμές οι Ρωμιοί είσαστε ένα μεικτό έθνος που κατάγετε απο Αλβανούς, Τούρκους, Σλάβους, Ρουμάνους, Αρμένους, Αθιγγάνους κτλ. (βλπ. τα εξωτερικά χαρακτηριστικά σας). Σήμερα πλεον ναί μπορεί και να είσαι εσύ Κροάτης, με τόσο ανακάτεμα φυλλών που εχετε σαν λαός στις φλέβες σας.

 • Ανώνυμος 43733

  24 Αυγ 2017

  Προχθές πήγα σε ένα γάμο και φορεσα γραβάτα. Η γραβάτα είναι κροατικης προέλευσης. Άρα είμαι Κροατης

 • Ανώνυμος 39031

  15 Ιουλ 2016

  Ανώνυμος 36730 Ο Στράβωνας εννοούσε γεωγραφικά την Μακεδονία ώς κομάτι της Ελλάδος, για τους Ηπειρώτες πάλι είχε πεί πως είναι βάρβαροι και εχθροί της Ελλάδος, αυτό βέβαια περί Ηπειρωτών εσείς οι ρωμιοί το περνάτε στα ψιλά γράμματα, μόνο το έστι ουν ελλάς και η μακεδόνία ξέρετε να κάνετε γαργάρα. Για τους σημερινούς Τούρκους, είναι ανακατεμένοι, όπως οι σημερινοί Έλληνες, για τους αρχαίους κατοίκους της Τουρκίας, ήτανε γηγενείς που εξελληνίστικαν, μη μου πείς πως οι Φρύγες, οι Τρώες, οι Χετταίοι και όχι μόνο, ήτανε Έλληνες στην καταγωγή. Αν και ακόμη και τους Σουμέριους Έλληνες τους κάνατε, οπότε τί κάθομαι και σου απαντώ άδικα; Είσαι αρκετά βολεμένος, όπως οι περισσότεροι νεο-έλληνες, για να δεχτείς την αλήθεια.

 • Ανώνυμος 36730

  20 Ιαν 2016

  Το οποίον βεβαίως, ποτέ δεν σου περνά από το νου ότι όλοι, ή κάποιοι από δαύτους, μπορεί να πήραν από τους Έλληνες, και όχι vice versa; Όοοοχι θα μου πεις, εμείς είμαστε ένα ψηφιδωτό κομπλεξικών που κλέβουμε από όλους. Γιατί δεν πας να πεις στους Τούρκους ότι δεν είναι γηγενείς; Ε; Που είναι δεκαπέντε διαφορετικές εθνότητες αλλά λένε η μητέρα Τουρκία; Άντε και πες τους ότι δεν είστε Τούρκοι και παίρνετε στοιχεία πολιτιστικά από τους Γιονάν (Ίωνες) και από δεν ξέρω 'γω ποιους. Άντε και πες τους ότι τα αρχαία που ανασκάφησαν στη γη τους δεν τα έφτιαξαν οι δικοί τους πρόγονοι. Άντε να τους το πεις. Πήγαινε. Σοβαρά, αφού κόπτεσαι τόσο για το να μην διεκδικεί κανείς τον πολιτισμό των γειτόνων του, πήγαινε. Πήγαινε στα Σκόπια να τους πεις για το Στράβωνα και την καταγωγή των Μακεδόνων.

 • Ανώνυμος 35241

  18 Αυγ 2015

  Αφαιρέθηκε υβριστικό σχόλιο.

 • Ανώνυμος 34394

  25 Μαΐ 2015

  Λούπου Μαρία, σε σέβομαι όπως όλους του ανθρώπους, αλλά απο την άλλη κάποια πραγματα είναι για λύπηση. Ομολογώ οτι διαβασα μονο τις 4 πρωτες σειρες, δε συνέχισα γιατί το αρθρο σου από την αρχή είναι προιόν αμάθειας, ή προβοκατσιας, ή και τα 2 μαζί.
  Δε χρειαζεται να σε γνωριζω προκειμένου να σου συστήνω να επισκευτείς επιτέλους πχ. το Εθν.Αρχ.Μουσείο (1ος ορ.), Θήρα, Μάλλια, κτλ. Η αρχιτεκτονικη παραμένει ΟΛΟΙΔΙΑ στα νησιά (δεν ειμαι νησιώτης) μετά απο 36 τουλ. αιώνες. Είναι πολυ προβοκατορικο το παραδειγμα του Μποντρούμ: σαφώς είδαν οτι το λευκο/γαλαζιο κουτακι τσιμπαει τουριστες και καλα εκαναν γι'αυτους και το αντεγραψαν. Τουρκοι αν γνωρίζεις σε παραγκες/σκηνές έμεναν/μένουν ακόμα, παραδοσιακά.
  Συνιστώ θερμά επίσης να επισκεφτείς την Τουρκία. Αγνωστο το ελαιόλαδο για τη συντριπτικη πλειοψηφεία των Τουρκων (ο πρόσφατος μάγκας στην περιοχη, ξυρίζουν σημαίες στα δάση για να αισθανθούν "γιγενείς"), για το κρασι μην πω.
  Εσυ και άτομα του είδους σου είστε φανατισμένα ακριβώς όπως όντως το Ελληνικό σχολείο, εκεί συμφωνούμε. Βασίζεστε στις αδυναμίες και τα συμπλέγματα του κράτους για να βγαζετε τα δικά σας συμπλέγματα ότι διαφωτίσατε εμάς τους ημιμαθείς, αντί να γίνεται δικαιη και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ παράθεση.
  Άλλοι Έλληνες καταγονται γενετικά απο τους Αρχαιους, άλλοι όχι, αλλά όλοι οσοι το αισθάνονται ειναι Έλληνες. Εσυ όχι. Και τα παιδιά των μεταναστών, αυτά που αγαπούν την Ελλάδα (με τα καλα και τα κακα της), μαζί μας και αυτά. Ξένοι και "Έλληνες" που τη βρίζουν προτείνω να πάτε Τουρκία/Σκόπια να κάνετε εκει δίδαγμα ότι δεν είναι αυτοι γιγενείς να σας τακτοποιήσουν όπως ξέρουν.
  Όσοι (όχι εσύ) θέλουν μια καλύτερη Έλλάδα, πρέπει να παλέψουμε να βελτιωθεί η χώρα μας σαφώς στα πρότυπα του παρελθόντος. Η ιστορία της Ελλάδας είναι τεράστια και όλους τους χωράει.

 • Ανώνυμος 29685

  17 Σεπ 2014

  Και το glamour προέρχεται από την ελληνική λέξη λάμψη.
  ;)