ΓΙΑΤΡΟΙ
ΜΕ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΑ

Η ανάγκη απελευθέρωσης
της Ιατρικής
από τη χειραγώγηση
των φαρμακευτικών εταιρειών


Χρόνο με το χρόνο, η φωνή των γιατρών χάνεται στα ιατρικά συνέδρια, καθώς μετατρέπονται σε παθητικούς, σιωπηλούς ακροατές των «ειδικών» και των «opinion leaders». Αυτό, σε μια εποχή, που δέχονται, έτσι και αλλιώς, έναν καταιγισμό από πληροφορίες από ιατρικά περιοδικά, από το διαδίκτυο, αλλά και από πλήθος εντύπων και επισκέψεων αντιπροσώπων τής ιατρικής βιομηχανίας.

Και όμως, ο κύριος σκοπός των συνεδρίων θα έπρεπε να ήταν η ζωντανή, ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας με την ενεργό συμμετοχή όλων των γιατρών. Αυτό θα βοηθούσε στην αξιοποίηση τού τεράστιου όγκου των ιατρικών πληροφοριών και τής νέας τεχνολογίας, που μαζί με την προσωπική εμπειρία τού κάθε γιατρού θα οδηγούσε σε πραγματική γνώση.

Αυτή η παγκόσμια μετάλλαξη των ιατρικών συνεδρίων τις τελευταίες δεκαετίες, από εργαστήρια επιστημονικής γνώσης, σε χώρους εντατικής πλύσης εγκεφάλου είναι κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη απειλή σήμερα για την υγεία. Και αυτό, γιατί αποτελεί την πηγή τής νοσογόνου ιατρικής, τής χειραγώγησης και αλλοτρίωσης των γιατρών, τής διαφθοράς και τής έκρηξης των δαπανών.

Τα συνέδρια βλάπτουν την Ιατρική
Η ριζική αλλαγή τού τρόπου διοργάνωσης και λειτουργίας των συνεδρίων σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, πρέπει να γίνει προτεραιότητα για τους άμεσα υπεύθυνους για την παρούσα κατάσταση: την ιατρική ελίτ, την ιατρική βιομηχανία και το κράτος. Όμως, και εμείς, ο κάθε γιατρός χωριστά και όλοι μαζί, πρέπει να αναλάβουμε τις μεγάλες ευθύνες μας. Τα συνέδρια βλάπτουν σοβαρά την ιατρική μας σκέψη και συνείδηση.

Είμαστε σε ένα μεγάλο, διεθνές ιατρικό συνέδριο. Δέκα, είκοσι ή και τριάντα χιλιάδες γιατροί έχουν έρθει από όλο τον κόσμο. Δέκα, είκοσι, τριάντα αίθουσες λειτουργούν ταυτόχρονα. Σε μιά κατάμεστη αίθουσα γίνεται μια τυπική συνεδρίαση με το γνωστό στυλ. Η φωνή τού ομιλητή μονότονη και άχρωμη σβήνει και σβήνει, καθώς διαβάζει μαζί με το ακροατήριο τις διαφάνειες με τους πίνακες και τα διαγράμματα. Φτάνει στα συμπεράσματα, που συνήθως προτείνουν μιά νέα φαρμακευτική ή επεμβατική θεραπεία ή μιά νέα διαγνωστική τεχνική.

Προδιαγεγραμμένα μηνύματα
Το ακροατήριο χειροκροτεί χλιαρά και ο πρόεδρος λέει το τυπικό ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσίαση» και στρέφεται στο ακροατήριο: «Υπάρχει χρόνος γιά μιά μόνο σύντομη ερώτηση και μιά σύντομη απάντηση». Ή ακόμα χειρότερα: «Δέν υπάρχει χρόνος για συζήτηση, προχωρούμε στην επόμενη παρουσίαση». Ή και ακόμα χειρότερα, ο πρόεδρος λέει: «Η παρουσίαση είναι ανοιχτή προς συζήτηση» και ψάχνει υπομονετικά με το βλέμμα για υψωμένα χέρια. Κανείς! Νεκρική σιγή, παγωμένα πρόσωπα, ακόμα κι αν το θέμα ήταν πολύ σημαντικό, όπως οι νέες οδηγίες (guidelines).

Οι συνεδριάσεις, στις οποίες μετά από μια μεστή ομιλία θα γίνει μιά γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση, είναι λίγες και κάθε χρόνο γίνονται λιγότερες. Σκοπός των συνεδρίων δέν είναι οι γιατροί, που τα παρακολουθούν, να σκέφτονται και να συμμετέχουν, αλλά φεύγοντας να έχουν πάρει τα προδιαγεγραμμένα «take home messages».

Το βουβό πλήθος των γιατρών

Το πλήθος των συνέδρων πλημμυρίζει τους μεγάλους διαδρόμους, καθώς ψάχνουν διασχίζοντας μεγάλες αποστάσεις τις αίθουσες, που τους ενδιαφέρουν, θυμίζοντας το απρόσωπο, βουβό πλήθος στο μετρό, που αλλάζει βιαστικά γραμμές, μόνο, που αυτό το πλήθος είναι πιο καλοντυμένο, με γραβάτες, κουστούμια και ωραία συνολάκια.

Οι περισσότεροι θα καταλήξουν στους τεράστιους εκθεσιακούς χώρους τής ιατρικής βιομηχανίας και θα ξεχυθούν στις πάμφωτες εκθέσεις των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών επεμβατικών συσκευών και των διαγνωστικών μηχανημάτων, που σε πολυτέλεια και λάμψη μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκθέσεις ακριβών αυτοκινήτων ή αίθουσες καζίνο τού Las Vegas.

Κάθε περίπτερο έχει το δικό του στυλ δημιουργώντας μια μικρή όαση για τον παραζαλισμένο από το jet lag τού ταξιδιού και το χαοτικό περιβάλλον τού συνεδρίου γιατρό. Εδώ, θα μπορέσει να ξεκουραστεί, θα τού προσφέρουν αναψυκτικό και κάποιο σνακ και θα τον καλέσουν γιά μιά ευχάριστη ενημέρωση από χαμογελαστούς, νέους και νέες, όμορφους και όμορφες αντιπροσώπους.

Αν θέλει, μετά από ένα σύντομο φροντιστήριο, ατομικό ή ομαδικό, για το θέμα που ενδιαφέρει την εταιρεία, θα συμμετάσχει σε ένα μικρό διαγώνισμα με δωράκια. Όλοι κερδίζουν, ακόμα κι αυτοί, που δέν θα βρουν τις «σωστές» για την εταιρεία απαντήσεις. Ο «εξεταστής» θα τους δείξει ευγενικά τις σωστές απαντήσεις και θα τις διορθώσουν μαζί. Άλλωστε, όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας…

Αυτός ο εύκολος και ανταποδοτικός τρόπος παρακολούθησης τού συνεδρίου είναι εκείνος, που θα ακολουθήσουν οι περισσότεροι σύνεδροι, πριν περιηγηθούν στα αξιοθέατα τής πόλης. Ό,τι συζητείται στις 10, 20 ή 30 καταθλιπτικές αίθουσες, που έτσι κι αλλιώς δέν μπορείς να τις παρακολουθείς ταυτόχρονα, στο εξηγούν και το μαθαίνεις στην έκθεση απλά, εύκολα, ευχάριστα. Απαραίτητος εξοπλισμός… μιά μεγάλη τσάντα, που θα μπουν από δωρεάν έντυπα και βιβλία, μέχρι ομπρέλες και αρκουδάκια. Το πείραμα με τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μάθησης τού Παυλώφ σε μαζική εφαρμογή όχι σε σκύλους, αλλά σε γιατρούς.
 
Καθοδηγητές γνώμης

Η εκπαιδευτική όμως συνεισφορά τής βιομηχανίας δέν περιορίζεται μόνο στον εκθεσιακό χώρο. Οι εταιρείες διοργανώνουν και τα λεγόμενα δορυφορικά συμπόσια. Αυτά γίνονται τις καλύτερες από άποψη μαζικής συμμετοχής ώρες τού συνεδρίου και σκοπό έχουν την προβολή των νέων προϊόντων. Οι ομιλητές δέν είναι υπάλληλοι των εταιρειών, όπως θα περίμενε κάποιος έξω από τον ιατρικό χώρο. Είναι συνήθως μεγάλα ονόματα τής ιατρικής ελίτ, οι λεγόμενοι «opinion leaders» ή «καθοδηγητές γνώμης», που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση για κάθε τέτοια παρουσίαση.

Αυτό είναι νόμιμο (το ηθικό δέν ενδιαφέρει) αρκεί να δηλωθεί, και συχνά βλέπεις τον πρόεδρο κάποιων guidelines να είναι και πρόεδρος ή ομιλητής στο δορυφορικό για την προώθηση τού αντίστοιχου προϊόντος, που αυτά συστήνουν.

Οι τόσο σημαντικοί μάλιστα καθοδηγητές γνώμης, που εννοείται συμμετέχουν δραστήρια σε όλο το πρόγραμμα τού συνεδρίου, συνήθως καθηγητές μεγάλων πανεπιστημίων, κύριοι ερευνητές μεγάλων πολυκεντρικών μελετών, πρόεδροι κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines), λέγονται «key opinion leaders», καθοδηγητές κλειδιά δηλαδή, που θα ξεκλειδώσουν εύκολα με το κύρος και την πείρα τους, τον εγκέφαλο των εύπιστων συνέδρων, για να περάσουν τα «μηνύματα», που πρέπει(1).

Εδώ, η συνεδρίαση θυμίζει διδακτική παράσταση. Οι ομιλητές είναι εγκάρδιοι, έχουν μεταδοτικότητα, μιλούν αργά και κατανοητά, δείχνοντας εύπεπτες διαφάνειες, που έχει επιμεληθεί η εταιρεία. Έχουν υπομονή και είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διευκρινήσεις. Το ακροατήριο ανταποκρίνεται με την ανάλογη ευγένεια και διακριτικότητα υποβάλλοντας λίγες ανώδυνες ερωτήσεις.

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία παρουσίαση το θέμα συγκλίνει σιγά - σιγά στον τελικό στόχο. Στη δικαίωση και προβολή τού νέου φαρμάκου, τεχνικής ή συσκευής. Μετά ακολουθεί γεύμα, ευγενική προσφορά τής εταιρείας εντός ή εκτός συνεδρίου. Αυτό θα βοηθήσει στην αφομοίωση των γνώσεων και απόψεων, που μεταλαμπάδευσαν οι καθοδηγητές γνώμης στο ιατρικό ακροατήριο. Τελικά, εκτός από τον έρωτα και η μάθηση περνάει από το στομάχι.

Γενικά, οι εταιρείες φροντίζουν για τα πάντα στο συνέδριο. Έχουν πληρώσει την εγγραφή, το ξενοδοχείο και τα αεροπορικά εισιτήρια τού γιατρού, που αν τα πλήρωνε μόνος του θα ξόδευε δύο νοσοκομειακούς μισθούς.

Έχουν φροντίσει για τις μετακινήσεις του, την ξενάγηση και τις βραδινές του εξόδους, τον έχουν εφοδιάσει με τσάντες, περιλαίμια, γραφική ύλη και ενημερωτικό υλικό, όλα με εμφανή τα ονόματα των εταιρειών και των προϊόντων τους, έτσι, που ο σύνεδρος να μοιάζει με κινούμενο διαφημιστικό χώρο. Είναι δίπλα του, φύλακας άγγελος σε ό,τι τού συμβεί εντός ή εκτός συνεδρίου.

Ο μόνος χώρος, που δέν επεμβαίνουν εμφανώς οι εταιρείες, είναι οι αίθουσες των αναρτημένων ανακοινώσεων ή posters. Εδώ αναρτώνται εκατοντάδες, συνήθως ξαναζεσταμένες και πολυταξιδεμένες μικρές εργασίες, που σκοπό έχουν τη δόξα των κλινικών, από τις οποίες προέρχονται, και την ενίσχυση τού βιογραφικού των αγχωμένων νέων γιατρών, που τις κουβαλούν στον ώμο μέσα σε κυλίνδρους, σαν μπαζούκας γιά μιά μόνο απελπισμένη ρίψη.

Μερικές φορές βέβαια, είναι προϊόν σημαντικής δουλειάς, αλλά ελάχιστοι θα σταθούν να τις δουν και γρήγορα θα κατέβουν μετά την αναμνηστική φωτογραφία τού πρώτου συγγραφέα, για να ανέβουν οι επόμενες. Γενικά, αυτές οι αίθουσες είναι οι πιο αραιοκατοικημένοι και μονότονοι χώροι τού συνεδρίου, που από μακριά θυμίζουν απλωμένη πολύχρωμη μπουγάδα με σεντόνια προς στέγνωμα. Η πλύση εγκεφάλου πάντως δέν γίνεται εδώ. Τα πλυντήρια είναι στους άλλους χώρους τού συνεδρίου.
 
Ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα
Τα μεγάλα, επίσημα ελληνικά ιατρικά συνέδρια όλων των ειδικοτήτων, γίνονται σε πολυτελή ξενοδοχεία. Με μια πρώτη ματιά, μοιάζουν σε μικρογραφία με τα τερατώδη αντίστοιχα διεθνή. Υπάρχουν όμως, και αξιόλογες διαφορές… προς το χειρότερο. Στις αίθουσες και πάλι εντυπωσιάζει ο ξύλινος, άχρωμος, άοσμος και άγευστος λόγος των περισσότερων ομιλητών. Γενικά, επικρατεί «ησυχία, τάξη και ασφάλεια».

Οι πρόεδροι συνήθως είναι εντός τόπου αλλά εκτός χρόνου, καθώς συχνά δέν αφήνουν χρόνο για συζήτηση, που είναι βασική τους υποχρέωση. Άμα τους το θυμίσεις μπορεί να θυμώσουν κιόλας, γιατί εδώ είναι Βαλκάνια και η περισσή ευγένεια και κολακεία περιορίζεται μόνο προς αυτούς με τους λαμπερούς τίτλους και αξιώματα. Επίσης ο πρόεδρος μπορεί να πει βλοσυρά: «Διάλογο θα κάνουμε τώρα;» απαξιώνοντας τον διάλογο στη χώρα τού Πλάτωνα ή μπορεί να πει δίνοντας το λόγο σε συνάδελφο γιατρό, εκείνο το φοβερό, «όχι σχόλια, μόνο ερωτήσεις»!

Η μεταπολίτευση φαίνεται δέν ήρθε ακόμα στα ιατρικά συνέδρια και ο πρόεδρος αισθάνεται μερικές φορές σαν πρόεδρος στρατοδικείου. Αν βέβαια το πει ο δάσκαλος αυτό σε ένα παιδάκι θα τον απολύσουν! Το λέει όμως, γιατρός σε γιατρό στις επιστημονικές συναντήσεις και το ακροατήριο, εκτός εξαιρέσεων, δέν αντιδρά!

Μόνο ακούν, δέν μιλούν
Το έχουν πάρει απόφαση, πως είναι εκεί καθηλωμένοι μόνο για να ακούν, χωρίς να μιλούν, τον έναν ομιλητή πίσω από τον άλλο, χωρίς διάλλειμα επί πολλές ώρες, με κίνδυνο για την υγεία τους από θρομβοφλεβίτιδα, ουρολοίμωξη και αβάσταχτη βαρεμάρα. Άλλωστε, οι «οργανωτικές επιτροπές» έχουν κάνει τόσο πυκνό το πρόγραμμα για λόγους «δημοσίων σχέσεων» και αύξησης τού ακροατηρίου από τους ίδιους τους ομιλητές και από όσους κουβαλήσει ο καθένας μαζί του, που η διαχείριση τού χρόνου είναι εξαιρετικά δύσκολη ακόμα και από πολύ ικανούς προέδρους.

Τα διαλείμματα είναι σπάνια ή δέν τηρούνται, καθώς ακούγεται το «μη φύγετε, ακολουθεί η επόμενη συνεδρίαση». Έτσι, οι επιμελείς σύνεδροι, όταν επιτέλους βγουν από την αίθουσα, μετά από τέσσερεις, πέντε ή έξι ώρες αδυσώπητο, μονότονο, αμείλικτο σφυροκόπημα, χωρίς συζήτηση,  παραπατούν θολωμένοι, με έντονα συμπτώματα επιστημονικής δηλητηρίασης, που αποτελεί ειδική μορφή πνευματικής δηλητηρίασης των συνεδρίων.

Διαλέξεις χωρίς συζήτηση
Οι διαλέξεις δέν έχουν συζήτηση! Έτσι τουλάχιστον, δηλώνεται από τους διοργανωτές των περισσότερων ελληνικών ιατρικών συνεδρίων. Άλλη μια νεοελληνική ιδιαιτερότητα, καθώς ο ομιλητής, που δίνει διάλεξη, θεωρείται αυθεντία, που αξίζει μόνο σεβασμό, κολακείες και χειροκρότημα. Θα έρθει και θα φύγει μεγαλοπρεπώς και με αυτοκρατορικές τιμές. Θα μπορούσαν βέβαια, να μας στείλουν τη διάλεξη με ένα e-mail να τη μελετήσουμε με την ησυχία μας, αφού δέν θα γίνει συζήτηση, να μην ταλαιπωρούμαστε και εμείς και οι ομιλητές στις μετακινήσεις.

Προσωπικά, εκείνο, που φωνάζω στην αίθουσα, όταν ακούω, ότι «οι διαλέξεις δέν έχουν συζήτηση» είναι: Οι διαλέξεις έχουν συζήτηση, τα διαγγέλματα δέν έχουν! Πολλοί βέβαια ομιλητές, που δέν έχουν τίποτα να κρύψουν και δέν έχουν καβαλήσει το καλάμι, θέλουν συζήτηση με το ακροατήριο και αιφνιδιάζονται και απορούν, ιδίως οι ξένοι, όταν αντί για ερωτήσεις, στο τέλος τους ενημερώνουν, πως «οι διαλέξεις δέν έχουν συζήτηση!».

Να σημειώσουμε, πως οι διαλέξεις είναι πολύ τής μόδας τελευταία και κάποια συνέδρια έχουν καμιά τριανταριά, ίσως για να ευχαριστήσουν και να υποχρεώσουν όσο γίνεται περισσότερους. Αυτά είναι επιστημονικά δανεικά. Διάλεξη έδωσες, διάλεξη θα πάρεις! Και όμως, επειδή αυτός, που δίνει διάλεξη, θεωρείται πολύ ειδικός σε ένα θέμα και συχνά έρχεται από πολύ μακριά για να το φωτίσει, πρέπει το ακροατήριο να έχει περισσότερο χρόνο, για να εκμεταλλευτεί τη φυσική του παρουσία για ερωτήσεις.

Οι καλύτεροι μάλιστα ομιλητές διαλέξεων είναι εκείνοι, που και στη διάρκεια τής ομιλίας τους, αντί για συνεχή μονόλογο, κατά διαστήματα ανοίγουν διάλογο με το ακροατήριο, διεγείρουν και ξυπνάν το ακροατήριο, προσπαθούν και εκείνοι να μάθουν από το ακροατήριο! Ο καλύτερος δάσκαλος όλων των εποχών, ο Σωκράτης, δίδασκε ρωτώντας αυτός τους μαθητές του κάνοντας διάλογο και ποτέ δέν έδινε διάλεξη!

Τα «δορυφορικά συμπόσια» κατέχουν περίοπτη θέση στα ελληνικά συνέδρια. Μερικά μάλιστα, έχουν τόσα πολλά, που το κυρίως συνέδριο είναι δορυφορικό των δορυφορικών του!

Ιατροκήρυκες
Οι δικοί μας «καθοδηγητές γνώμης» κατέχουν διάφορες θέσεις στο επιστημονικό στερέωμα. Οι «key opinion leaders» μας, έχουν συνήθως συγκεκριμένη εξειδίκευση σε ένα τομέα τής ειδικότητάς τους. Έχουν υψηλές θέσεις, εντυπωσιακούς τίτλους και πλήθος εργασιών και δημοσιεύσεων, με τη βοήθεια βέβαια ενός στρατού από ικανότατους «εργασιολόγους» συνεργάτες. Εξασκούν το έργο τής διάπλασης τής γνώμης των συναδέλφων τους κατά τακτά διαστήματα με το ανάλογο ύφος, που ταιριάζει στο επιστημονικό τους ειδικό βάρος. Οι σκέτοι «opinion leaders» μας, με λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα, έχουν πλούσιο ρεπερτόριο, εμπειρία παρουσιάσεων, μεταδοτικότητα «μηνυμάτων» και κοινωνική και ηθική προσέγγιση τού θέματος.

Μιλούν τόσο γλυκά, σιγανά και πράα, που μερικές φορές νομίζεις, πως ακούς «ιατροκήρυκα». Κατά βάθος είναι ντροπαλοί και δέν δείχνουν, όπως και οι «key» βέβαια, στη δεύτερη διαφάνεια τής ομιλίας τους τις οικονομικές τους σχέσεις με τις εταιρείες. Αυτό όμως, το κάνουν συνήθως και οι ομιλητές τού κανονικού προγράμματος τού συνεδρίου ή περνούν τόσο αστραπιαία τη διαφάνεια με τη «δήλωση οικονομικών συμφερόντων», που κανένα ανθρώπινο μάτι δέν προλαβαίνει να διαβάσει.

Εκείνο πάλι, που χαρακτηρίζει γενικά τους «καθοδηγητές γνώμης», είναι, ότι οι ίδιοι δέν παρακολουθούν τα συνέδρια. Η αποστολή τους είναι να διαμορφώσουν τη γνώμη των κουρασμένων από την καθημερινή ιατρική ρουτίνα συναδέλφων τους. Εμφανίζονται σαν διάττοντες αστέρες στο δορυφορικό στερέωμα τού συνεδρίου, για να «φωτίσουν» ένα θέμα και μετά εξαφανίζονται. Τη δική τους γνώμη τη διαμορφώνουν με τη βοήθεια τής χορηγού εταιρείας, που συνήθως τους προμηθεύει και τις διαφάνειες τής παρουσίασης. Έχουν όμως τόσες δορυφορικές εμφανίσεις, που θα μπορούσαν να προσληφθούν στη NASA.

Να μην κρυώσει το φαΐ
Και στα ελληνικά δορυφορικά συμπόσια, φυσικά, ακολουθεί γεύμα, που «για να μη κρυώσει», η συνεδρίαση μπορεί να λήξει όπως - όπως χωρίς συζήτηση και οι ερωτήσεις να αναβληθούν για «μετά το γεύμα», όπως αρμόζει άλλωστε σε ένα κανονικό «συμπόσιο».

Στα «δορυφορικά συμπόσια» ο γιατρός θα πάει συνήθως υποψιασμένος, πως αυτά που θα ακούσει, θα έχουν σημαντική δόση μεροληψίας υπέρ τού προβαλλόμενου προϊόντος. Οι ομιλητές κάνουν πως τον ενημερώνουν και αυτός κάνει πως τους πιστεύει αν και στο τέλος κάτι θα τού μείνει, που θα καλλιεργηθεί σε δεύτερη φάση με άλλες «ενημερώσεις». Πηγαίνει κυρίως από υποχρέωση στην εταιρεία, που τον έστειλε στο συνέδριο ή μπορεί να τον στείλει στο επόμενο και για να πάει στο γεύμα, όπου θα συναντήσει φίλους και γνωστούς και γενικά θα κάνει «δημόσιες σχέσεις».

Συνειδητή παραπληροφόρηση
Εκεί, που ο γιατρός κινδυνεύει περισσότερο από παραπληροφόρηση, είναι σε αυτά, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «κρυφο-δορυφορικά», με τους ίδιους ή άλλους ομιλητές  και δυστυχώς είναι πάρα πολλά. Συνεδριάσεις δηλαδή τού κανονικού προγράμματος, που οι ομιλητές λειτουργούν σαν συνήγοροι νέων ιατρικών προϊόντων και θεραπειών, αλλά το ακροατήριο δέν το ξέρει κι έχει την ψευδαίσθηση, ότι ακούει αντικειμενικές απόψεις πολύ ειδικών στο θέμα.

Όχι ότι τους λένε ψέματα. Ποτέ! Απλώς, δέν τους λένε όλες τις αλήθειες, για να μην μπερδευτούν. Τους λένε για το σχετικό όφελος μιάς θεραπείας, που μπορεί να είναι 36%, αλλά δέν τους λένε για το απόλυτο όφελος που είναι 1%. Τους λένε για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, που μειώνεται, αλλά δέν τους λένε γιά την ολική θνητότητα, που δέν μειώνεται. Τους λένε, ότι  το φάρμακο κατεβάζει τη χοληστερίνη, αλλά  δέν τους λένε, ότι αυτό δέν έχει κανένα κλινικό όφελος. Τους λένε, πως μια μελέτη έχει «beautiful» αποτελέσματα, επειδή λέγεται BEAUTIFUL, αλλά δέν τους λένε, πως στο σύνολό της ήταν αρνητική. Τους λένε για την εργασία, που έδειξε μείωση τής νοσοκομειακής νοσηλείας, αλλά δέν τους λένε ή υποτιμούν την άλλη, που έδειξε αύξηση τής θνητότητας. Τους λένε πόσοι ωφελήθηκαν από μιά πανάκριβη συσκευή στο τέλος της ζωής τους, αλλά δέν τους λένε, πως το όφελος ήταν μερικοί βασανιστικοί μήνες ή μέρες και βέβαια ποτέ δέν λένε για τη θύελλα κριτικής, που έχουν ξεσηκώσει κάποιες νέες μελέτες και θεραπείες. Έτσι, το ιατρικό ακροατήριο, μέσα από μια σειρά από αλήθειες, οδηγείται να πιστέψει ένα μεγάλο ψέμα.


Ο συγγραφέας τού άρθρου, Χρήστος Ντέλλος, είναι καρδιολόγος, διδάκτωρ τού πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής τού Καρδιολογικού Τμήματος τού Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά.
Το άρθρο του αυτό (όπως και οι φωτογραφίες) αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα του: ntellos.gr, όπου αναρτήθηκε με τίτλο: «Η σιωπή των γιατρών».
Ο τίτλος, τα σκίτσα και οι υπότιτλοι προστέθηκαν με μέριμνα τής «Ελεύθερης Έρευνας».


Κατασκευή νέων νόσων
Η αποστολή των διεθνών και ελληνικών συνεδρίων δέν είναι μόνο η ενημέρωση για νέες θεραπείες και η προώθηση νέων φαρμάκων και συσκευών, αλλά και η κατασκευή νέων νόσων, η επέκταση των παλαιών και η ανακάλυψη νέων πληθυσμών «ασθενών». Όποιος δέν έχει υπέρταση θα έχει προ-υπέρταση, όποιος δέν έχει διαβήτη θα έχει προ-διαβήτη, όποιος δέν έχει οστεοπόρωση θα έχει αρχόμενη οστεοπόρωση, όποιος είναι στεναχωρημένος θα έχει κατάθλιψη και όποιος δέν έχει καρκίνο θα πρέπει να κάνει συνέχεια εξετάσεις μέχρι να αποκτήσει!

Φυτώρια νέων ασθενών
Ειδικά τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν ένα νέο «στόχο», ένα «φυτώριο ασθενών» για άμεση ή μελλοντική θεραπεία σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Χωρίς προοπτικές μελέτες, χωρίς στοιχεία, χωρίς εμπειρία, τα παιδιά βαπτίζονται υπερτασικά, υπερχοληστεριναιμικά, καρδιοπαθή, προβληματικά, υπερκινητικά, ψυχικά διαταραγμένα και ό,τι άλλο, σπέρνοντας πανικό και δυστυχία στις οικογένειές τους. Γενικά, στις ιατρογενείς νόσους, οι  «opinion leaders» συχνά σε πρώτη φάση και για μεγάλο διάστημα, λειτουργούν σαν βαρύ πυροβολικό, που προετοιμάζει το έδαφος για την κατάκτηση των ανεξερεύνητων «ασθενειών» ή των «νέων ηλικιακών ομάδων» και ανοίγει το δρόμο για την επέλαση τού πεζικού,  δηλαδή, των νέων θεραπειών, των νέων φαρμάκων και συσκευών. Η νέα εποχή τής «νοσογόνου ιατρικής» έχει προ πολλού ανατείλει!

Ποιόν αφορά το κόστος;
Το οικονομικό κόστος μέχρι την έλευση τής κρίσης ήταν ταμπού για τα συνέδρια. Αν τολμούσες να αναφερθείς στο κόστος, έβλεπες στα πρόσωπα τής ιατρικής ελίτ μιά έκφραση αποστροφής, αποδοκιμασίας, ειρωνείας, ενόχλησης και περιφρόνησης, για να πάρεις τη θυμωμένη απάντηση, «εμείς είμαστε γιατροί και δέν μας ενδιαφέρει το κόστος» με την επωδό, «το κόστος αφορά το κράτος». Την ίδια απάντηση πήρα πριν μερικά χρόνια και από πρόεδρο ευρωπαϊκών guidelines, που σύστηναν ανεπιφύλαχτα νέο πανάκριβο φάρμακο πολύ αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Αλήθεια, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και λέκτορες και οι γιατροί διευθυντές και επιμελητές τού ΕΣΥ δεν είμαστε «δημόσιοι λειτουργοί» και άρα κράτος»; Όλοι οι γιατροί όμως γενικά, δέν είχαν καμμιά όρεξη να ασχοληθούν με το κόστος. Άλλωστε, «πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία». Εμείς, σαν γιατροί, δέν χρειαζόταν να ξέρουμε τι στοιχίζει το κάθε φάρμακο, που γράφαμε, η κάθε εξέταση, που ζητούσαμε και η κάθε θεραπεία, που προτείναμε. Πάνω από όλα το καλό τού αρρώστου όσο κι αν στοιχίζει. Άλλωστε, εκείνη την ανέμελη εποχή «λεφτά υπήρχαν», έστω και δανεικά.

Το πάρτι στην Υγεία
Η κρίση ανέτρεψε δραματικά αυτή την αντίληψη. Μια από τις κύριες αιτίες τής οικονομικής καταστροφής τής χώρας φάνηκε πως ήταν η σπατάλη και η λεηλασία στο χώρο τής υγείας. Τώρα, είμαστε υποχρεωμένοι για πολλούς λόγους να μιλάμε και για το ενοχλητικό κόστος στα συνέδρια. Άλλωστε, έχουμε για βοήθεια και τους οικονομολόγους υγείας, που οι περισσότεροι γιατροί αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Ίσως γιατί μέχρι τώρα ήταν πολύ διακριτικοί και δέν μας ενοχλούσαν όλο το διάστημα, που κράτησε το «πάρτι» στην υγεία. Μάλιστα, ίσως γιατί μας θαύμαζαν, έκαναν κι εκείνοι την ίδια περίοδο συνέδρια πολυτελείας σε ακριβά ξενοδοχεία με τη χορηγία των ίδιων πολυεθνικών εταιρειών, κάτι σαν μετεκπαίδευση, μιας και συνήθως προερχόντουσαν από «εθνική σχολή».

Θαυμαστές τής προόδου και τής καινοτομίας στην ιατρική, μετά από επισταμένη περίπλοκη μελέτη, βγάζουν ακόμα και σήμερα, εν μέσω οικονομικής καταστροφής, όλα τα νέα πανάκριβα φάρμακα και συσκευές «cost-effective», δηλαδή, ότι αξίζουν το κόστος. Εξίσου σεμνοί στις ομιλίες τους στα ιατρικά συνέδρια με τους γιατρούς «καθοδηγητές γνώμης», αν και οικονομολόγοι, δέν δείχνουν τις οικονομικές τους σχέσεις με την ιατρική βιομηχανία.

Παγκόσμιο ρεκόρ συνεδρίων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ των ιατρικών συνεδρίων. Χιλιάδες συνέδρια κάθε χρόνο όλων των ειδικοτήτων, σε κάθε μέγεθος και για κάθε γούστο. Συνέδρια με χιλιάδες σύνεδρους και συνέδρια χωρίς ακροατήριο. Συνέδρια των πόλεων και συνέδρια τής επαρχίας. Συνέδρια τού βουνού και τού κάμπου και συνέδρια τής θάλασσας. Συνέδρια σε καζίνο και συνέδρια εν πλω. Συνέδρια με 30 γιατρούς στην αίθουσα και 300 στην κοντινή παραλία ή βουνοκορφή, άλλωστε στα συγκεκριμένα δέν χωράνε όλοι μέσα.

Όλα τα συνέδρια έτσι κι αλλιώς πληρώνει η ιατρική βιομηχανία, μιας και έχει αναλάβει πρόθυμα το καθήκον τής «συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης» και προσπαθεί να ικανοποιήσει τις πιεστικές απαιτήσεις εκτός των επίσημων ιατρικών εταιρειών, των ιατρικών σχολών και γνωστών ιδρυμάτων και τους φιλόδοξους εκπαιδευτικούς στόχους κάθε κλινικής και κάθε εταιρείας μελέτης διαφόρων παθήσεων.

Οι τελευταίες ξεφυτρώνουν σε απίστευτη συχνότητα, από διάφορες ομάδες γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με στόχο να εκπαιδεύσουν και να διαφωτίσουν τους συναδέλφους τους σε νέες και παλιές ασθένειες προτείνοντας όμως πάντα νέες ακριβές θεραπείες. Γενικά, όλοι όσοι διοργανώνουν συνέδρια, ξεπερνούν σε ζήλο τις εταιρείες και συχνά τις πιέζουν για πιο πολλά συνέδρια! Είναι τέτοιο το πάθος, που ακόμα και για τις σπάνιες ασθένειες με τα «ορφανά», αλλά με πλούσια προίκα φάρμακα, να διοργανώνονται σε ένα χρόνο περισσότερες «συνεδρίες», από τον αντίστοιχο μικρό αριθμό των ασθενών για κάθε μία. Όσο για τους «ειδικούς», θα πρέπει να αντιστοιχεί στον καθένα το πολύ μισός ασθενής με την αντίστοιχη «σπάνια και ορφανή» νόσο.

Με την αρωγή τού ΕΟΦ
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όλα αυτά τα χρόνια του συνεδριακού οργασμού, έδειχνε απόλυτη κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας προς την ιατρική βιομηχανία και την ιατρική ελίτ πανεπιστημιακών και μη, στην κοινή τους προσπάθεια, για τη μέχρι πνευματικής, σωματικής και ταξιδιωτικής εξάντλησης, επιμόρφωση των ελλήνων ιατρών. Με απόλυτη κατανόηση και διακριτικότητα, ενέκρινε όλες τις αιτήσεις συνεδρίων για το εσωτερικό και εξωτερικό, για τις πόλεις και τα χωριά, για τα βουνά και τις θάλασσες. Το 2011, που η κρίση ανάγκασε τις μεγάλες εταιρείες να μειώσουν τις αιτήσεις για συνέδρια σε μόνο(!) 1.835, ο ΕΟΦ αποφάσισε να γίνει αυστηρός και απέρριψε 13 αιτήσεις «για τυπικούς λόγους».

Επίσης, έγινε αυστηρός και προς τους περιπλανώμενους ανά την υφήλιο διψασμένους για μάθηση έλληνες γιατρούς, με έξοδα φυσικά των χορηγών εταιρειών. Στο εξής κάθε γιατρός δικαιούται κάθε χρόνο μόνο (!) τρία ταξίδια στο εξωτερικό και πέντε στο εσωτερικό! Επιπλέον απεριόριστα ταξίδια δικαιούνται εκείνοι, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των συνεδρίων και έχουν κάτι να πουν ή κάτι να δείξουν.

Για δεκαετίες λοιπόν, ο ΕΟΦ στάθηκε και στέκεται  αρωγός και πιστός σύμμαχος τού ΕΟΤ. Το υπουργείο Υγείας στο πλευρό τού υπουργείου Τουρισμού, για τον κοινό ιερό σκοπό τής «συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης» εκτός έδρας!
  
Ποιος πληρώνει τελικά τα συνέδρια,
τα πολυτελή γεύματα και τις δεξιώσεις;

Μα οι φαρμακευτικές και οι άλλες εταιρείες θα πείτε, τι ερώτηση είναι αυτή. Για αυτό και πάντα μνημονεύεται από τους διοργανωτές η συμβολή τους, «χωρίς την οποία το συνέδριο δέν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί». Η συμβολή όμως των ασθενών ποτέ δεν μνημονεύεται! Τι δουλειά έχουν οι ασθενείς στα έξοδα των συνεδρίων; Έχουν, γιατί σε αυτούς πάει τελικά ο λογαριασμός ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος. Το άλλο θα πάει στο κράτος, «που δέν κάνει τίποτα για τα συνέδριά μας», αλλά και στον κάθε πολίτη της χώρας.

Οι φαρμακευτικές και λοιπές εταιρείες τής ιατρικής βιομηχανίας δέν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και δέν περιμένει κανείς να είναι. Όχι μόνο δέν χάνουν από την «ευθύνη στη μετεκπαίδευση των γιατρών», που τόσο εύκολα τους ανέθεσε η διεθνής ιατρική ελίτ και το κράτος, αλλά αυτή η «ευθύνη» ήταν η κύρια αιτία τής εκπληκτικής αύξησης τής κερδοφορίας τους και τής αστρονομικής εκτίναξης των δαπανών για την υγεία σε όλο τον κόσμο.

Η ιατρική βιομηχανία είναι σήμερα η ισχυρότερη βιομηχανία στον κόσμο, μακράν πάσης άλλης, χάρη στην καλύτερη επένδυση, που έκανε ποτέ: στα ιατρικά συνέδρια!

Τα τεράστια ποσά, που δαπανά για τα ιατρικά συνέδρια, τα παίρνει πίσω στο πολλαπλάσιο, γιατί:

α. Έχουν τεράστιες φοροαπαλλαγές.

β. Προβάλλονται με όλους τους τρόπους τα νέα πανάκριβα φάρμακα, συσκευές και άλλα προϊόντα.

γ. Επιβάλλονται νέες θεραπείες μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines), που προβάλλονται κατά κόρον.

δ. Δημιουργούν υποχρεώσεις και συναλλαγές με τους γιατρούς, ιδιαίτερα τους πολυταξιδεμένους, που αυξάνουν ραγδαία τη συνταγογράφηση και τη χρήση τής «νέας τεχνολογίας».

Κατάρρευσαν τα ταμεία
από τις αναίτιες δαπάνες Υγείας

Τα κράτη, αφήνοντας την μετεκπαίδευση των γιατρών στην ιατρική βιομηχανία, βρήκαν το χειρότερο τρόπο να κάνουν οικονομία. Οι δαπάνες υγείας, όπως είπαμε, απογειώθηκαν και τα ασφαλιστικά ταμεία κατέρρευσαν. Οικονομικοί πόροι στερήθηκαν από άλλες πηγές, συντάξεις και κοινωνικές παροχές μειώθηκαν.Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα σήμερα των δυτικών χωρών είναι το κόστος υγείας, που απειλεί να καταπιεί τους κρατικούς προϋπολογισμούς. 

Οι ίδιοι οι ασθενείς, που οι οικονομολόγοι υγείας αποκαλούν «καταναλωτές υγείας», επιβαρύνονται όλο και περισσότερο πληρώνοντας από την τσέπη τους μεγάλα ποσά, ακόμα κι όταν έχουν καλή ασφαλιστική κάλυψη. Η πρώτη αιτία χρεωκοπίας των νοικοκυριών στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια είναι οι ιατρικές δαπάνες.

«Η εγχείρηση επέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε», γιατί τού πήραν το σπίτι και έμεινε άστεγος. Αντί τουλάχιστον αυτή η σπατάλη στις ιατρικές δαπάνες να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία, οδήγησε σε χειρότερη! Οι ΗΠΑ και πάλι, με τις μεγαλύτερες μακράν πάσης άλλης χώρας, δαπάνες στην υγεία, είναι στη χειρότερη θέση σε δείκτες υγείας στις χώρες τού ΟΟΣΑ και σε μιά από τις χειρότερες στον κόσμο. Όταν οι άνθρωποι στερούνται βασικές ανάγκες διαβίωσης, όπως καλή τροφή, θέρμανση και υγιεινή κατοικία, για να αντιμετωπίσουν αναίτια υψηλά έξοδα περίθαλψης, τότε η υγεία τους, όχι μόνο δέν ωφελείται, αλλά επιδεινώνεται δραματικά.

Αλλοτριωμένοι
οι γιατροί των συνεδρίων

Γίναμε τουλάχιστον καλύτεροι γιατροί με τόσο εντατική «συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση» στα χιλιάδες συνέδρια; Σίγουρα όχι. Καλός γιατρός γίνεται εκείνος, που με τα χρόνια κάνει τις πληροφορίες γνώση και τη γνώση σοφία. Εκείνος, που μέσα και πάνω από ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα, τεχνικές, συσκευές, νούμερα και στατιστικές, βλέπει τον άνθρωπο με τη ψυχή και τις ανάγκες του.

Τα ιατρικά συνέδρια, που στέλνουν το γιατρό σε τόσα ταξίδια, δέν τον βοηθούν σε αυτό το ταξίδι ζωής στην πραγματική βαθειά γνώση. Η ανθρώπινη προσέγγιση τού αρρώστου, η κατανόηση των αισθημάτων και αναγκών του, η κοινωνική και οικονομική του θέση, η δυνατότητα, που έχουμε να κινητοποιήσουμε τις φυσικές και ψυχικές του δυνάμεις, για να αντιμετωπίσει την αρρώστια, οι τρόποι, που μπορούμε να αποφύγουμε τον φόβο και  τα έξοδα, που δημιουργούν η αμυντική ιατρική και οι υπερδιαγνώσεις, οι κίνδυνοι τής πολυφαρμακίας, καθώς και η ιατρική δεοντολογία, δέν συζητούνται στα συνέδρια, γιατί δεν έχουν σπόνσορα.

Αυτό, που πετυχαίνουν σίγουρα τα συνέδρια, είναι να μετατρέπουν σιγά - σιγά, το γιατρό από ανθρωπιστή επιστήμονα σε παραγωγικό συνταγογράφο φαρμάκων και ευθυνόφοβο συντάκτη παραπεπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις και επεμβάσεις. Ο αλλοτριωμένος γιατρός των συνεδρίων θεραπεύει εργαστηριακές εξετάσεις και όχι αρρώστους.   


Έχουμε ευθύνη σαν ιατρική κοινότητα για αυτή την κατάσταση; Κατά τη γνώμη μου ναι, και μάλιστα τη μεγαλύτερη. Η ιατρική μας ελίτ, η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πανεπιστήμια, δέν προχώρησαν απλώς μιά θεμιτή και χρήσιμη συνεργασία, που υπήρχε και πρέπει να υπάρχει με την ιατρική βιομηχανία, αλλά παρέδωσαν τα ιερά και τα όσια τής ιατρικής και τα έκαναν εμπορεύσιμα. Η μεγάλη στρατιά των μαχόμενων γιατρών σε όλο τον κόσμο ακολούθησε. Το φαινόμενο τής «διάχυσης τής ευθύνης», μας έκανε να βλέπουμε μια κατάσταση σαν φυσιολογική, αφού συμμετείχαν όλοι ακολουθώντας επιστημονικές ηγεσίες και «opinion leaders».

Κράτος εν κράτει
Οι μαζικές όμως συμπεριφορές πίσω από διάφορους «καθοδηγητές», οδηγούν συχνά και σε μαζικές καταστροφές, πολεμικές ή οικονομικές και ηθικές. Η ίδια η παγκόσμια ιατρική ελίτ, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, είναι και σύμβουλοι των κυβερνήσεων και έχουν ευθύνη στις κυβερνητικές επιλογές. Παρότι συνηθίζουν για όλα να ρίχνουν τις ευθύνες στο «κράτος», είναι και οι ίδιοι κράτος και μάλιστα «κράτος εν κράτει», καθώς έχουν και τη δική τους ακαδημαϊκή αυτονομία.

Γιατί η ιατρική βιομηχανία να επενδύσει σε πραγματικά καλύτερες νέες θεραπείες, όπως έκανε παλιά, όταν βρίσκει πρόθυμους, ένθερμους καθοδηγητές γιατρών, για την προώθηση κάθε νέου φαρμάκου ή συσκευής αμφίβολης αξίας; Τα δύο τρίτα τουλάχιστον τού κόστους δημιουργίας ενός νέου φαρμάκου θα πάνε στην «προώθηση».

Αρκεί μια θεραπεία να δείξει όφελος 1% περισσότερο από μια παλιά και το φάρμακο θα κυκλοφορήσει 50 ή 100 φορές ακριβότερα από το παλιό, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο νέο εμπορικό προϊόν, ας πούμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, που ενώ είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, μπορεί να είναι και φθηνότερο. Έτσι, όταν δέν διαφθείρει η βιομηχανία τον γιατρό, διαφθείρει ο γιατρός την βιομηχανία.

 
Μειοψηφικές αντιδράσεις
Η ιατρική ελίτ σε όλο τον κόσμο διαθέτει φωνές, αν και σε μειοψηφία, που εκφράζοντας την ιατρική συνείδηση, αντιδρούν στον εκφυλισμό των ιατρικών συνεδρίων. Σε αυτούς, την πιο σημαντική δουλειά φαίνεται πως κάνει στο διεθνή χώρο, ο πατριώτης μας Ιωάννης Ιωαννίδης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο τού Stanford των ΗΠΑ και πρώην καθηγητής στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Σε όλο τον κόσμο δίνεται μεγάλη δημοσιότητα στα άρθρα του με θέμα την ιατρική έρευνα και την ιατρική εκπαίδευση.

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε στο JAMA άρθρο του με τίτλο: «Είναι τα ιατρικά συνέδρια χρήσιμα; Και για ποιόν;». Τα συμπεράσματά του είναι, πως τα αμέτρητα, πολυέξοδα ιατρικά συνέδρια ανά τον κόσμο χρησιμεύουν κυρίως για την αύξηση των πωλήσεων των φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών τού ιατρικού χώρου, με τον επηρεασμό τού ακροατηρίου, που συνήθως «ακούει παθητικά» από «opinion leaders». Τα συνέδρια, συνεχίζει, είναι επίσης χρήσιμα στην ανέλιξη στην ιεραρχία των νέων γιατρών, με την προβολή ενός τεράστιου όγκου  αμφίβολης αξίας «εργασιών», που αντικαθιστούν την πραγματική αξία, την αυθεντικότητα και την σκληρή δουλειά δίπλα στον άρρωστο. Τα συνέδρια λοιπόν, προβάλλοντας λάθος αξίες, «είναι επιζήμια για την ιατρική και την φροντίδα υγείας»(2).  

Μόλυνση τής ιατρικής σκέψης
Ο κ. Ιωαννίδης επίσης πιστεύει, πως  τα τερατώδη διεθνή συνέδρια ήρθε η ώρα να εξαφανισθούν, όπως οι δεινόσαυροι και προτείνει μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη, γιά να δείξει επιτέλους τι αυτά προσφέρουν στην εκπαίδευση των γιατρών. Φαντάζεστε τι θα έδειχνε; Άλλοι συγγραφείς έχουν τονίσει, εκτός από τα τεράστια έξοδα «τής πολυτέλειας των ξεπερασμένων συνεδρίων» και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από χιλιάδες τόνους διοξειδίου τού άνθρακα από τις αθρόες αεροπορικές μεταναστεύσεις των γιατρών ανά την υφήλιο για την παρακολούθησή τους.(3) Η μόλυνση τού περιβάλλοντος έρχεται να συνοδεύσει τη μόλυνση τής ιατρικής σκέψης και συνείδησης.

Ο σεβαστός καθηγητής Ευτύχιος Βορίδης, έχει πει από χρόνια πολλές αλήθειες για τον κακό δρόμο τής σύγχρονης ιατρικής, που έχει ιδιαίτερη αξία να τις θυμόμαστε. Για τα ιατρικά συνέδρια λέει, πως «τα συνέδρια δημιουργούν στους γιατρούς, πρώτον μια εξάρτηση και, δεύτερον, είναι μια μορφή πλύσεως εγκεφάλου». Διερωτάται, «είναι δυνατόν κάθε εβδομάδα να δημιουργούνται νέα δεδομένα, ώστε οι γιατροί να είναι σε κάποιο συνέδριο;». Διαπιστώνει επίσης, πως τα εκπαιδευτικά ταξίδια των συνεδρίων είναι μια μορφή διαφθοράς.(4)  

Παραοικονομία τής Υγείας
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, πρόσφατα έχει δηλώσει: «Σήμερα, ο γιατρός κυρίως μετεκπαιδεύεται μέσω των λεγόμενων ιατρικών συνεδρίων, τα οποία σε αριθμό ίσως είναι περισσότερα και από όσα γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Ο ιδιόμορφος αυτός τρόπος "μετεκπαίδευσης" προάγει ουσιαστικά την παραοικονομία τής Υγείας. Η φαρμακευτική δαπάνη από το 2004 και μέσα σε πέντε χρόνια τετραπλασιάστηκε και από 4.5 δισ. ευρώ έφθασε τα 17 δισ. Τα προτεινόμενα μέτρα περικοπών από την Τρόικα στους μισθούς και τις συντάξεις είναι τής τάξης των 6 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους».(5) Καλό βέβαια θα ήταν όλοι οι γιατροί πολιτικοί, από όλα χωρίς εξαίρεση τα κόμματα, να είχαν κάνει αυτές τις διαπιστώσεις πριν πολλά χρόνια και να είχαν δράσει αποφασιστικά για αλλαγή πορείας.

Προτάσεις
Τι γίνεται όμως τώρα; Σε όλο τον κόσμο είναι επείγουσα ανάγκη η ριζική αλλαγή τού τρόπου διεξαγωγής των ιατρικών συνεδρίων. Σε εμάς είναι κατεπείγουσα! Τα συνέδριά μας δέν θέλουν εξωραϊσμό, αλλά ριζική κατεδάφιση και ανοικοδόμηση! Αυτά, που προτείνει ο καθηγητής Ι. Ιωαννίδης για όλο τον κόσμο, για μας, σε μια χώρα σε οικονομική καταστροφή, έχουν ιδιαίτερη αξία: Η έμφαση στα συνέδρια πρέπει να δοθεί στον τρόπο, που θα γίνουμε ικανοί να επιλέγουμε φαρμακευτικές και επεμβατικές θεραπείες, που ενώ δέν είναι δαπανηρές, θα είναι καλά τεκμηριωμένες και ασφαλείς. «Αυτά τα επαναπροσδιοριζόμενα συνέδρια θα στόχευαν επίσης, στο πώς θα χρησιμοποιούσαμε λιγότερες επεμβατικές πράξεις και λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις, ή και καθόλου διαγνωστικές εξετάσεις και καθόλου επεμβατικές πράξεις, όταν δεν είναι εμφανές, ότι χρειάζονται». Εδώ θα είχαν θέση και κάποιοι οικονομολόγοι υγείας, εκείνοι τουλάχιστον, που δέν έχουν σχέσεις με την ιατρική βιομηχανία και θα πρότειναν πράγματα, που θα μας φαίνονταν λογικά.

O ΕΟΦ και κατ΄επέκταση το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να βάλουν επιτέλους πραγματικά φραγμό στον αριθμό των συνεδρίων και στις συμμετοχές των γιατρών σε αυτά. Γιατί χρειαζόμαστε δύο χιλιάδες συνέδρια το χρόνο; Γιατί ένας γιατρός χρειάζεται να πάει 5 φορές το χρόνο στην τουριστική Ελλάδα και 3 στο εξωτερικό για «επιμόρφωση», όταν έχει τόσα συνέδρια στην πόλη του; Γιατί ένας περιοδεύων θίασος ομιλητών στην επαρχία πρέπει να κουβαλάει μαζί του εκατοντάδες θεατές από την πόλη; Οι ομιλητές πρέπει να ταξιδεύουν, όχι οι σύνεδροι! Πώς γίνεται να ξεφυτρώνουν τόσες «εταιρείες μελέτης» διαφόρων παθήσεων και μη παθήσεων και να απαιτούν με το ζόρι να εκπαιδεύσουν τους κορεσμένους από «εκπαίδευση» μέχρι επιστημονικής δηλητηρίασης γιατρούς, και ο ΕΟΦ να δίνει άδειες;

Η όποια προσπάθεια περιστολής των δαπανών θα τιναχθεί στον αέρα, γιατί από τη μιά θα έχουμε αύξηση στην κατανάλωση γενοσήμων (καλώς), αλλά από την άλλη θα έχουμε αύξηση αχρείαστων ακριβών φαρμακευτικών και επεμβατικών θεραπειών! Επίσης, ο έλεγχος τής τήρησης τού Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας στα συνέδρια, εκτός από υποχρέωση των διοργανωτών, είναι και υποχρέωση τού ΕΟΦ. Οι σχέσεις επίσης τού ΕΟΦ με τις φαρμακευτικές  εταιρείες και εκείνες τής ιατρικής τεχνολογίας πρέπει να είναι διαφανείς.

Οι ιατρικές εταιρείες, όλων των ειδικοτήτων, δέν είναι ιατρικές εφορίες, με κύριο σκοπό τη συλλογή χρημάτων από τα συνέδρια. Όποιοι και να είναι οι σκοποί που τα μαζεύουν, δέν μπορούν να κάνουν ανεπίτρεπτες δεοντολογικά παραχωρήσεις στην εμπορική διαφήμιση και προβολή φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων. Ο σκοπός δέν αγιάζει τα μέσα, ιδιαίτερα στην Ιατρική. Τι να το κάνουμε να δώσουμε «περισσότερες υποτροφίες» σε νέους γιατρούς αν η «η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση», που παίρνουν, είναι σε μεγάλο βαθμό συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση στη διαφθορά και τα «μόρια», που μαζεύουν στα συνέδρια, είναι στην συνεχιζόμενη ιατρική πλύση εγκεφάλου; Οι νέοι γιατροί μάς μιμούνται! Την αποτελεσματικότερη «εκπαίδευση» την παίρνουν από την συμπεριφορά μας εντός και εκτός συνεδρίων!

Τελευταία, είδαμε σε αίθουσες συνεδρίων και γιγαντοαφίσες πάνω από τους ομιλητές και πάνω από το προεδρείο (!) με πανάκριβα νέα φάρμακα ίσως για να θυμόμαστε να μην τα δίνουμε στους φτωχούς κατά κανόνα ασθενείς μας και τους στείλουμε μια ώρα αρχύτερα, μιας και κόβουν από το φαγητό και από την θέρμανση, για να τα πάρουν ή μειώνουν τη δόση τού φαρμάκου στο μισό για οικονομία!

Το πρόγραμμα των συνεδρίων θα πρέπει να έχει λιγότερες συνεδρίες, λιγότερους ομιλητές, λιγότερες διαλέξεις με περισσότερο χρόνο, ώστε να χωρέσει μια γόνιμη συζήτηση, περισσότερα διαλλείματα. Η γνώση δέν μπουκώνεται! Πάνω από όλα πρέπει να έχει χρόνο για περισσότερη συζήτηση. Οι ομιλητές οφείλουν να δείχνουν καθαρά και να εξηγούν τη διαφάνεια με τις οικονομικές τους σχέσεις.

Τα δορυφορικά συμπόσια θα ήταν πιστεύω πολύ καλύτερα και πραγματικά χρήσιμα αν οι ομιλητές ήταν κανονικοί έμμισθοι εργαζόμενοι των εταιρειών, γιατροί, φαρμακοποιοί και άλλοι επιστήμονες. Γενικά, οι εργαζόμενοι στην ιατρική βιομηχανία αξίζουν σεβασμό και ανάλογη μεταχείριση. Συνήθως, όταν μας ενημερώνουν οι ίδιοι, είναι πιο αντικειμενικοί από τους «opinion leaders», υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και σωστή κατανομή ρόλων.

Ο ρόλος τού γιατρού στα συνέδρια, τού κάθε γιατρού, με οποιοδήποτε τίτλο, είναι να κρίνει αυστηρά αυτά, που προτείνει η βιομηχανία κι όχι να τα διαφημίζει και να τα προωθεί. Όταν κρατάμε τις αποστάσεις, η συνεργασία με τις φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες είναι και θεμιτή και απαραίτητη. Σήμερα όμως, οι αποστάσεις έχουν εξαφανισθεί, και ο γιατρός χορεύει παθητικό ταγκό με τη βιομηχανία, μαζί με το κράτος σχηματίζοντας ένα καταστροφικό τρίο που πρέπει να σπάσει.
 
Όσο για τα διεθνή συνέδρια, έχει αξία να παρακολουθήσει κανείς μόνο κάποια  μικρά και εξειδικευμένα, εφ΄όσον έχει κάποιο ειδικό ενδιαφέρον και ενασχόληση. Τα μεγάλα και τερατώδη δέν ενδείκνυνται για όσους τους ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό μέρος τού συνεδρίου.

Σήμερα, η διαδικτυακή ενημέρωση, όπου δέν είναι και εκείνη διαβρωμένη από "opinion leaders", μπορεί να δώσει πολύ καλύτερη ενημέρωση.  Αν πάλι επιμένετε, ο καλύτερος τρόπος να παρακολουθήσεις ένα μεγάλο, τύπου πανευρωπαϊκού, συνέδριο, είναι να μην πάς! Κάθεσαι στον υπολογιστή σου και παρακολουθείς πολύ περισσότερο και πολύ πιο άνετα από το να ήσουν εκεί, και το κυριότερο, έχεις τον χρόνο και τον τρόπο να επεξεργαστείς, να διασταυρώσεις και να σκεφτείς «τα μηνύματα», που παίρνεις.

Τα «take home messages», όπως τα «take away» τρόφιμα, είναι συνήθως ανθυγιεινά. Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τα δικά μας «home made» μηνύματα, με λίγες, υποτοξικές δόσεις υλικών και από το συνέδριο.

Τα ιατρικά συνέδρια, τις τελευταίες τρείς δεκαετίες, έχουν βλάψει σοβαρά την υγεία και την οικονομία.Τώρα, που η κρίση χτυπάει και τη δική μας πόρτα, τώρα που οι νέοι κυρίως γιατροί είναι άνεργοι, κακοπληρωμένοι και μετανάστες, είναι ο καιρός να ξεκινήσουμε το ταξίδι τής επιστροφής, αντίθετα στο ρεύμα τής αλλοτρίωσης, προς τις ρίζες τής ιατρικής συνείδησης. Αυτής τής μαγικής αίσθησης επικοινωνίας και προσφοράς προς τον άρρωστο και την κοινωνία, που καμμιά οικονομική παροχή, κανένας τίτλος, κανένα αξίωμα δέν μπορεί να αναπληρώσει.

Να εγκαταλείψουμε τα πολυτελή ξενοδοχεία και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας, στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων. Να αρνηθούμε τα δωρεάν γεύματα των εταιρειών και να φάμε στις ταβέρνες ρεφενέ, όπως παλιά, να γελάσουμε με την καρδιά μας και να γνωριστούμε πραγματικά.

Δωρεάν γεύματα δέν υπάρχουν. Ούτε δωρεάν ταξίδια. Τα πλήρωσαν αυτοί, που σήμερα τρώνε στα συσσίτια των δήμων και τής Εκκλησίας.  Από την οικονομία, που θα γίνει περιορίζοντας την σπατάλη των συνεδρίων, ας διεκδικήσουμε και καλύτερες ιατρικές αμοιβές με αξιοπρέπεια.   

 
Την τελευταία δεκαετία, ο δρ. Χρ. Ντέλλος απέκτησε τη φήμη τού «αιρετικού» τής Καρδιολογίας, λόγω των απόψεων και αντιρρήσεων, που εξέφραζε στα ιατρικά συνέδρια και στην αρθρογραφία του. Τού αιρετικού όμως, που δυστυχώς, δικαιώνεται από τα γεγονότα.

Σε ανύποπτο χρόνο μιλούσε, συχνά φώναζε, για τις συνέπειες τής σπατάλης και τής διαφθοράς στο χώρο τής Υγείας. Για την κατάχρηση των επεμβατικών πράξεων, τής φαρμακευτικής αγωγής και των διαγνωστικών εξετάσεων. Για πολυδάπανες επεμβατικές και φαρμακευτικές θεραπείες, που δεν είχαν καμμιά επιστημονική τεκμηρίωση ωφέλειας ή ασφάλειας για τον άρρωστο. Για την κατευθυνόμενη από συμφέροντα «μετεκπαίδευση» των γιατρών. Για μια υγιή σχέση ανάμεσα στους γιατρούς και την ιατρική βιομηχανία.

Έδωσε μάχες σε πάρα πολλά ιατρικά συνέδρια στη χώρα μας και στο εξωτερικό για ό,τι πιστεύει, πως είναι επιστημονικά αληθινό και σωστό για τον άρρωστο και την αξιοπρέπεια τού γιατρού.

Δέχθηκε καποιες μικροπρεπείς επιθέσεις, αλλά κυρίως πολύ θετικά σχόλια από θαυμάσιους γιατρούς, παληούς και νέους καρδιολόγους.


Η σιωπή των γιατρών
Τα ιατρικά συνέδρια πρέπει να ξαναγίνουν η φωνή των γιατρών! Η σιωπή των γιατρών πρέπει να σπάσει, γιατί η σιωπή είναι συνενοχή! Εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στα συνέδρια δίνω σκληρές μάχες γι΄αυτό. Έχω καταρρίψει πολλά δορυφορικά και κρυφο-δορυφορικά και έχω δεχτεί πολλές δορυφορικές επιθέσεις από το διάστημα των πεντάστερων ξενοδοχείων. Κατηγορήθηκα, πως, παρ΄ότι έλεγα αλήθειες και δικαιωνόμουν , στα συνέδρια η διαγωγή μου δέν ήταν «κοσμιοτάτη», γιατί «φώναζα». Φώναζα, γιατί έβλεπα το τρένο, που ερχόταν να μας πατήσει και τελικά μας πάτησε!

Πριν πολλά χρόνια, γινόντουσαν ζωηρές συζητήσεις και αυθόρμητα «debate» στα συνέδρια. Αυτή η ανοχή σήμερα στους «ειδικούς», αυτός ο φόβος να πει ο γιατρός τη γνώμη του, γιά να μην ενοχλήσει συμφέροντα, αυτή η ψεύτικη ευγένεια και κολακεία πρέπει να σταματήσoυν. Όλα όσα ακούγονται πρέπει να  κρίνονται, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται αυτός που τα λέει.

Οι γιατροί δέν είμαστε μέλη κάποιας δογματικής θρησκείας ή οπαδοί κάποιας ολοκληρωτικής ιδεολογίας για να χρειαζόμαστε  «καθοδηγητές γνώμης» και «κατευθυντήριες οδηγίες» οικονομικών συμφερόντων. Στα συνέδρια ακούμε με πολύ προσοχή όλους, αλλά είμαστε αυστηροί κριτές, που ρωτούν σκληρές ερωτήσεις, ψάχνοντας την αλήθεια.

Έτσι, όταν στο τέλος, γυρίσουμε και κοιτάξουμε πίσω τη ζωή, που ζήσαμε σαν γιατροί, δέν θα ταιριάζουν σε μας οι στίχοι τού T.S. Elliot:

Ο ατέλειωτος κύκλος τής ιδέας και τής δράσης,
αμέτρητες εφευρέσεις, αμέτρητα πειράματα,
φέρουν γνώσεις τής κίνησης, αλλά όχι τής ακινησίας.
 
Γνώση τού λόγου, αλλά όχι τής σιωπής,
γνώση των λέξεων, αλλά όχι τής Λέξης.

Όλη μας η γνώση μας φέρνει πιο κοντά στην άγνοιά μας,
όλη μας η άγνοια μας φέρνει πιο κοντά στο θάνατο.

Πού είναι η ζωή, που χάσαμε, καθώς ζούμε;
Πού είναι η Σοφία, που χάσαμε μέσα στη γνώση;
Πού είναι η Γνώση, που χάσαμε μέσα στην πληροφορία;Σημείωση
Η φωτογραφία στην αρχή τού κειμένου δέν έχει σκοπό να θίξει τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία ή γενικά την ιατρική βιομηχανία, μιας και στην ίδια θέση θα μπορούσε να ήταν το όνομα οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, φαρμακευτικής ή όχι, αλλά να εκφράσει το κλίμα των συνεδρίων. Άλλωστε, τα περιλαίμια με ονοματεπώνυμο εταιρειών μόνοι μας τα φορέσαμε. Μόνοι μας θα πρέπει να τα βγάλουμε όσο γίνεται συντομότερα.


Αναφορές
1. Moynihan R. Key opinion leaders: independent experts or drug representatives in disguise? BMJ, 2008;336(7658):1402-1403.

2. John P. A. Ioannidis. Are Medical Conferences Useful? And for whom? JAMA, 2012 – Vol 307, No. 12. 

3. Green M. Are international medical conferences an outdated luxury the planet can afford? Yes. BMJ, 2008; 336(7659):1466.

4. Ευτύχιος Βορίδης. «Στον γιατρό να πηγαίνεις μόνο με φορείο». Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή», στις 21/05/2006.

5. Δημήτρης Κρεμαστινός. «Περιορισμός σπατάλης χωρίς έκπτωση ποιότητας». Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα», στις 23/09/2012.Ο Χρήστος Ντέλλος είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
τέως Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 29704

  21 Σεπ 2014

  http://www.youtube.com/watch?v=iWAS_OvmENY
  ;)

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 29532

  22 Αυγ 2014

  http://www.imdb.com/title/tt0284978/
  ;)

  I.Bielidopoulos