ΓΙΑΤΙ
ΧΑΘΗΚΑΝ
ΟΙ ΑΨΒΟΥΡΓΟΙ;

Το σκοτεινό μυστικό
μιας βασιλικής οικογένειας


Κάποιοι πιστεύουν ότι η οικογένεια είναι πολύ σημαντική. Για μια παλιά πλούσια οικογένεια όμως, ήταν τα πάντα.

Οι Αψβούργοι, με μέλη τους στην Αυστρία και την Ισπανία πίστευαν ότι η οικογένεια ήταν θείο δώρο. Υποστήριζαν ότι το γενεαλογικό τους δέντρο έφτανε μέχρι τον Ιούλιο Καίσαρα, αλλά και πιο μακρυά, μέχρι τους μυθικούς εβραίους βασιλιάδες, τον Δαβίδ και τον Σολομώντα.

Χρησιμοποιούσαν τη θρησκεία για να διατηρούν την ισχύ τους. Επεδείκνυαν ένα δόρυ που είχαν στην κατοχή τους, εκείνο που δήθεν τρύπησαν τον Χριστό στο σταυρό, προκειμένου να αποδείξουν ότι ήταν ευλογημένοι από τον Θεό.


Οι Αψβούργοι ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν οι καλύτεροι κυβερνώντες. Αλλά όπως όλοι ξέρουμε, η πολύ σιγουριά δεν κάνει καλό.


Η αυτοκρατορική κρύπτη των Αψβούργων στη Βιέννη.

Στην καρδιά της Βιέννης, μία κρύπτη ενός αρχαίου μοναστηριού περιέχει τις σορούς δεκατριών γενιών Αψβούργων αυτοκρατόρων.

Οι ημερομηνίες στα φέρετρα αποκαλύπτουν κάτι παράδοξο. Πολλά είναι του 18ου αιώνα, λιγότερα του 19ου και μόνο ελάχιστα του 20ού. Τι απέγιναν οι Αψβούργοι;

Βλέποντας τα ζωγραφισμένα πορτρέτα των μελών της οικογένειάς τους, μπορούμε να αποκομίσουμε κάποια στοιχεία.


Κάρολος Β΄.
Φερδινάνδος Β΄.
Φίλιππος Β΄.
Φίλιππος Δ΄.


Ας προσέξουμε την απεικόνιση του βασιλιά Καρόλου Β΄.

Ο Κάρολος είχε πολλές διαταραχές καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Δεν μιλούσε μέχρι τεσσάρων ετών και δεν περπατούσε μέχρι τα οκτώ. Οι ιερείς του βασιλιά πίστευαν ότι του είχαν κάνει μάγια.

Οι γονείς του όμως, συγγένευαν, ήταν θείος και ανηψιά. Οι παππούδες του ήταν κοντινά ξαδέλφια. Και οι προπάπποι του πάλι θείος και ανηψιά.


Σήμερα γνωρίζουμε ότι η αιμομιξία προκαλεί νοσηρά γνωρίσματα, αλλά οι Αψβούργοι δεν το ήξεραν. Πίστευαν ότι αυτοί οι ενδοοικογενειακοί γάμοι θα ενίσχυαν το βασιλικό αίμα.

Είχαν αυστηρούς κανόνες για τους πιθανούς συντρόφους. Έπρεπε να προέρχονταν από την οικογένειά τους ή το πολύ από κάποια οικογένεια ηγεμόνων ή από αριστοκρατική οικογένεια που θεωρούσαν ισότιμη.

Καθώς τα μέλη της οικογένειας πλήθαιναν, τα προβλήματα έγιναν ορατά, όπως η δυσμορφία, γνωστή ως αψβούργειο σαγόνι.

Αλλά το πιο σοβαρό πρόβλημα δεν φαίνεται στους πίνακες.

Στην κρύπτη, η γενεαλογία δείχνει ότι πολλοί δεν έκαναν παιδιά. Η οικογένεια αφανιζόταν και το ήξεραν. Προσεύχονταν στον Θεό να άρει την κατάρα.


Μαργαρίτα Τερέζα των Αψβούργων.
Αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α΄ των Αψβούργων.

Και έπειτα, το 1651 γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, η Μαργαρίτα Τερέζα. Ήταν φυσιολογικό κορίτσι, που στα δεκαπέντε της παντρεύτηκε έναν άλλον υγιή Αψβούργο, τον θείο της αυτοκράτορα Λεοπόλδο Α΄. Η οικογένεια ήταν σίγουρη ότι θα έκαναν υγιείς διαδόχους.

Το πρώτο παιδί τους έζησε μόνο ένα χρόνο. Το δεύτερο επέζησε, αλλά πέθανε σε νεαρή ηλικία. Τα επόμενα δύο γεννήθηκαν με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και πέθαναν και τα δύο σε βρεφική ηλικία. Η Μαργαρίτα πέθανε στη γέννα όταν ήταν έγκυος σε ηλικία είκοσι ενός ετών.

Τις επόμενες δεκαετίες, οι Αψβούργοι απέφυγαν τον αφανισμό, όταν κάποιοι έσπασαν την παράδοση και παντρεύτηκαν εκτός οικογένειας.


Εικόνες από την κηδεία του τελευταίου διαδόχου των Αψβούργων, Otto von Habsburg (2011).


Ο τελευταίος διάδοχος Otto von Habsburg ήταν παιδί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η ισχύς των αψβούργων συντρίφτηκε.

Πέθανε το 2011 ως απλός πολίτης στη μεγάλη ηλικία των 98 ετών.

Η κηδεία του στη Βιέννη προσέλκυσε 100.000 άτομα μαρτυρώντας τη διαχρονική ισχύ των Αψβούργων στο αυστριακό φαντασιακό.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49016

  13 Μαΐ 2020

  Το δόρυ που αναφέρεται στο κείμενο προφανώς εννοεί τη λόγχη του Λογγίνου ή λόγχη του πεπρωμένου, η λόγχη που υποτίθεται τρύπησε το πλευρό του Ιησού όταν ήταν σταυρωμένος. Φυλάσσεται στο ανάκτορο Χόφμπουργκ στη Βιέννη και φυσικά δεν είναι η μόνη, υπάρχουν και πολλές άλλες.

  "Ο θρύλος της λόγχης
  Ένας ακόμα θρύλος δημιουργήθηκε γύρο από την λόγχη του Αγίου Λογγίνου, η οποία όπως πιστευόταν έδινε δύναμη εξουσίας στον κάτοχό της και φυσικά αποτελεί ένα σημαντικό κειμήλιο για τον χριστιανισμό, όπως το Ακάνθινο Στεφάνι και το Ιερό Δισκοπότηρο. Μόνο που ανά τους αιώνες παρουσιάστηκαν πολλές λόγχες, των οποίων οι κάτοχοι υποστήριζαν ότι ήταν οι αυθεντικές. Σήμερα μία από τις λόγχες φυλάσσεται στο παλάτι του Χόφμπουργκ (Hofburg) στη Βιέννη και υποστηρίζεται ότι έχει φτιαχτεί από ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη Σταύρωση του Χριστού. Το μεγαλύτερο μέρος μιας άλλης λόγχης, της οποίας η αιχμή έχει χαθεί, βρίσκεται από το 1492 κάτω από τον τρούλο του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Μία άλλη λόγχη φυλάσσεται στην καθολική εκκλησία του Εχμιατζίν (Echmiadzin), στην Αρμενία."
  https://el.wikipedia.org/wiki/Άγιος_Λογγίνος_ο_Εκατόνταρχος
  https://torah.gr/h-ιερά-λόγχη-ή-λόγχη-του-πεπρωμένου/

  Να σημειωθεί ότι το ιερό δισκοπότηρο το βρίσκει ο Ίντυ στην ταινία Indiana Jones and the Last Crusade (1989), ενώ στην πρώτη ταινία είχε βρει την κιβωτό της διαθήκης.