ΓΙΑΤΙ
ΓΙΝΑΜΕ ΕΞΥΠΝΟΙ

Πώς η κατανάλωση
και το ψήσιμο του κρέατος
συνέβαλαν στην εξέλιξη
του ανθρώπινου εγκέφαλουΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΑΓΕΛΑΔΑ:
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Η κατανάλωση κρέατος, μας έκανε ανθρώπους. Μας έδωσε μεγαλύτερο εγκέφαλο, καλύτερα εργαλεία και γλωσσική επικοινωνία.

Η ανθρώπινη ανάγκη για βοδινό κρέας, μας ταξιδεύει στην Ιστορία κατά μήκος των ημισφαιρίων.

Πώς, όμως, καταφέραμε να μεταμορφώσουμε ένα θηρίο στην αγελάδα που έχουμε σήμερα;

Χώρες όπως η Αργεντινή φημίζονται για το βοδινό κρέας που παράγουν, το Λουξεμβούργο έχει την περισσότερο κατά κεφαλή κατανάλωση, ενώ η Ινδία τη λιγότερη.

Η παραδοσιακή ιστορία, μας λέει ότι οι αγελάδες είναι η βάση της οικονομίας και της διατροφής όλου του κόσμου. Στην πραγματικότητα όμως, η αγελάδα αποτελεί κάτι πολύ πιο σημαντικό, κάτι που ορίζει αυτό που είμαστε.

Η θήρευση και η βρώση κρέατος μεταμόρφωσε την ανθρωπότητα.


Γίναμε έξυπνοι,
όταν γίναμε μάγειρες


Ας πάμε δυο εκατομμύρια χρόνια πίσω, σε μια εποχή πριν τον άνθρωπο, όπου οι πρόγονοί μας, γνωστοί ως Homo habilis, έπαιρναν το 98% των θερμίδων τους από τα φυτά και τα φύλλα.

Αλλά η χορτοφαγική διατροφή έχει ένα μειονέκτημα: Προκειμένου να παίρνουν την απαιτούμενη ενέργεια, θα έπρεπε να τρώνε πρασινάδα πάνω από εννιά ώρες τη μέρα.

Σήμερα πλέον η διατροφή μας μπορεί να είναι χορτοφαγική, επειδή έχουμε πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία φυτών. Αλλά τότε, οι τροφοσυλλέκτες, έπρεπε να παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από κάποια φυτά μόνο, πράγμα πολύ δύσκολο.

Όταν ξεκίνησαν να τρώνε κρέας, τέθηκε σε κίνηση μια ενεργειακή επανάσταση που άλλαξε τη φυσιολογία μας.


Οι πρώτοι πρόγονοί μας διέθεταν στρογγυλεμένα, επίπεδα δόντια, εξελιγμένα ειδικά για να μασάνε τα φυτά.
Προκειμένου να διασπαστούν οι ίνες του κρέατος εξέλιξαν άλλου τύπου δόντια, αλλά και τα πρώτα εργαλεία από πέτρες και τη φωτιά.


Με το κόψιμο και το μαγείρεμα του κρέατος, η πέψη ξεκινούσε πριν καν αρχίσουν το φαγητό. Έτσι, το πεπτικό σύστημα είχε να κάνει λιγότερη δουλειά.

Αυτό επηρέασε το σώμα των προγόνων μας. Το πεπτικό σύστημα μίκρυνε, μιας και χρειαζόταν λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει κι έτσι απελευθερώθηκε ενέργεια για κάτι σημαντικότερο: Τον εγκέφαλο.


Ένας βασικός κανόνας της εξέλιξης λέει, πως για να αναπτυχθεί ένα όργανο πρέπει να βρεις την ενέργεια από ένα άλλο όργανο.

Μόλις αρχίσαμε να τρώμε κρέας, ο εγκέφαλός μας, μεγάλωσε κατά 35%. Το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, έχεις περισσότερη μεταβολισμένη ενέργεια, άρα θα έχεις μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Συγκριτικά με τα άλλα είδη, ο εγκέφαλός μας είναι εξωφρενικά μεγάλος για το μέγεθος του σώματός μας.

Κι αφού μεγάλωσε ο εγκέφαλος, γίναμε και πιο έξυπνοι. Αυτό ήταν ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία που καθόρισε το ποιοι είμαστε.

Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος κατά κεφαλήν έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πενήντα χρόνια. Από εικοσιδύο σε σαράντα κιλά. Αλλά όταν ο άνθρωπος πρωτοέφαγε κρέας, δυσκολεύτηκε μέχρι να τα καταφέρει.


Το κτήνος

Οι σημερινοί ταύροι είναι επικίνδυνοι. Αλλά αυτοί οι ταύροι είναι μικρότεροι και πιο εξημερωμένοι από το ζώο, που οι πρώιμοι άνθρωποι κυνηγούσαν.

200.000 χρόνια πριν, δεν υπήρχαν οι αγελάδες που ξέρουμε. Οι πρόγονοι των σημερινών αγελάδων ήταν εξίσου θανάσιμοι με τους καρχαρίες. Αυτοί ήταν οι ούροι, θηριώδη ζώα. Οι ώμοι τους ήταν στα δύο μέτρα. Τα κέρατά τους εκτείνονταν πιο πολύ από όσο τα χέρια ενός ανθρώπου σε πλήρη έκταση. Ήταν εξαιρετικά επιθετικοί, τόσο επιθετικοί, που τα αρσενικά ήταν ξεχωριστά από τα θηλυκά, επειδή το μόνο που ήθελαν ήταν να παλεύουν.


Ο Ούρος (Βους ο πρωτογενής, γνωστός επίσης ως Βους ο αρχέγονος, Άγριος βους και Άουροχς),
είναι ένα εξαφανισμένο είδος άγριων βοοειδών.
Ζούσε στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και στην Ασία, και θεωρείται ο πρόγονος της οικόσιτης αγελάδας.
Η εξημέρωσή του έλαβε χώρα κατά τη Νεολιθική Eπανάσταση κι έδωσε τις σύγχρονες αγελάδες.
Αν και είχε παρόμοια εμφάνιση, ήταν πολύ πιο μεγαλόσωμος
από τα σύγχρονα βοοειδή και με μεγαλύτερα κέρατα.
Απεικονίσεις του ζώου εμφανίζονται σε πληθώρα εποχών και περιοχών, όπως σε τοιχογραφίες
σε σπηλιές, ενώ κατά το παρελθόν αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας από πολλούς λαούς.
Καλλιτεχνική αναπαράσταση ούρου.

Εξέλιξη της ομιλίας

Οι κυνηγοί που έψαχναν για κρέας, έπρεπε να παλέψουν κι ίσως να ρισκάρουν τη ζωή τους. Η ανταμοιβή όμως, άξιζε το ρίσκο. Ένα επιτυχημένο κυνήγι απέφερε ένα τόνο κρέας, αρκετή πρωτεΐνη και σίδηρο για να θρέψει μια ολόκληρη φυλή.

Για να πιάσουν τον ούρο, οι προϊστορικοί κυνηγοί χρειάζονταν κάποια στρατηγική. Και πριν θέσουν το σχέδιο σε δράση, έπρεπε να το επικοινωνήσουν.

Η επικοινωνία μας εξελίχθηκε, λόγω της ανάγκης συνεννόησης κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Ένας ούρος θα εξουδετέρωνε πολλούς αν δεν είχαν καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα τον σκότωναν.

Τα πρώτα μας εργαλεία, ο μεγάλος εγκέφαλός μας και η ομιλία συνδέονται με την όρεξη για κρέας, η οποία βοήθησε στην εξέλιξή μας. Μια όρεξη, που συνεχίζει να αυξάνεται. Σήμερα, ο κόσμος καταναλώνει πάνω από πενηνταεννέα εκατομμύρια τόνους βόειου κρέατος.


Eμείς κάναμε τις αγελάδες

Ο κόσμος δεν θεωρεί την αγελάδα ανθρώπινο επίτευγμα, αλλά είναι! Πριν από 10.500 χρόνια, στις στέπες της Ευρασίας, ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν, κάποιοι γενναίοι αγρότες αποφάσισαν να δαμάσουν τον φοβερό ούρο, που ζούσε ελεύθερος.

Η εξημέρωση ενός τέρατος, που ήταν σύμβολο αρχέγονης δύναμης και οργής, θα πρέπει να ήταν ένα πραγματικά παράτολμο εγχείρημα.

Πώς καταφέρνεις ένα τέρας να κάνει αυτό που θέλεις; Αλλάζεις το DNA του. Ξεκινάς σιγά-σιγά αιχμαλωτίζοντας ένα νεαρό ζώο.

Αν καταφέρεις να το εκθρέψεις, τότε θα αποκτήσεις κι άλλα. Διαλέγεις το πιο υπάκουο από αυτά, εκείνο που είναι λιγότερο επικίνδυνο και μετά εκτρέφεις αυτό.

Οι αγελαδάρηδες της λίθινης εποχής πήραν την εξέλιξη στα χέρια τους. Μεταμόρφωσαν ένα άγριο κτήνος σε ένα υπάκουο εξημερωμένο βοειδές.Ιστός συσχετίσεων

Καθώς εξελισσόταν η αγελάδα, δεν περιοριστήκαμε μόνο στον έλεγχό της, αλλά και στην εκμετάλλευση ενέργειας προερχόμενης από πολλά εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Η τροφή είναι ενέργεια που προέρχεται από τον Ήλιο. Δεσμεύεται από τα φυτά. Τα χορτοφάγα ζώα τρώνε τα φυτά. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να τρώνε το χορτάρι, γιατί μπορούν να φάνε τα ζώα που τρώνε το χορτάρι.

Οι άνθρωποι εκτρέπουν την ενέργεια μέσα της διατροφικής αλυσίδας προς όφελός τους. Έτσι εκτρέφουμε βοοειδή, συγκεντρώνουμε πολύ ενέργεια σ΄ ένα μικρό μέρος και την έχουμε διαθέσιμη όποτε θελήσουμε.

Όταν οι πρόγονοι των ανθρώπων κυνήγησαν τον πρόγονο της αγελάδας, δημιουργήθηκε ένας ιστός συσχετίσεων, που εκτείνεται σε χιλιάδες χρόνια.

Το κρέας, μας έκανε αυτό που είμαστε. Τα βοοειδή, μας βοήθησαν να εξελιχθούμε. Μάθαμε τη διαδικασία και μετατρέψαμε ένα άγριο κτήνος σε ένα εύκολο γεύμα, που τώρα εξαρτάται από εμάς, ενώ εμείς εξαρτώμαστε από αυτό για φαγητό.

Η ιστορία του βοδινού κρέατος συνδέει τον άνθρωπο με την αγελάδα σε μια κοινή ιστορία μεταμόρφωσης.Φανταστείτε πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς μπριζόλες!


Το χορτάρι

Η ικανότητα πρόσβασης του ανθρώπου στο κρέας συνδέεται με μία κομβική στιγμή πριν από εικοσιτρία εκατομμύρια χρόνια. Το κλίμα της γης γινόταν πιο δροσερό και ξηρό δίνοντας χώρο σε ένα φυτό να ευδοκιμήσει, το χορτάρι.

Το χορτάρι εξαπλώθηκε σχεδόν σε κάθε ήπειρο. Από την Ευρώπη μέχρι τις στέπες της Ασίας, ως την αφρικανική σαβάνα τις πεδιάδες πάμπας και τα λιβάδια της Αμερικής. Όπου φύτρωνε το χορτάρι, τα ζώα εξελίσσονταν για να το φάνε.

Το χορτάρι είναι φτωχό σε θρεπτικά στοιχεία, δεν έχει μεγάλη διατροφική αξία. Είναι, όμως, σε αφθονία. Έτσι, οι αγελάδες εξελίχθηκαν, ώστε να εκμεταλλευτούν αυτή τη φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία πηγή.


Αγελάδες και Χριστόφορος Κολόμβος

Οι αγελάδες άρχισαν να ακμάζουν στις απέραντες πράσινες πεδιάδες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, αλλά στην άλλη πλευρά του κόσμου, στην Αμερική, υπήρχαν τεράστια βοσκοτόπια που περίμεναν. Εκεί δεν υπήρχαν αγελάδες.

Ήταν όμως καθ΄ οδόν χάρη στο Χριστόφορο Κολόμβο. Κατά το δεύτερο ταξίδι του, οι ισπανοί πήγαν για να μείνουν. Δημιούργησαν ένα μικρό οικισμό. Μετέφεραν ευρωπαϊκές καλλιέργειες για σπορά και ευρωπαϊκά ζώα. Τα βοοειδή ήταν από τα πιο σημαντικά.

Από τις πρώτες αγελάδες που πάτησαν την οπλή τους στην Αμερική, δεν μεσολάβησε η εξέλιξη, αλλά ένα πλοίο στην ακτή της Αϊτής.


Εξάπλωση στην Αμερική

Επειδή ήταν λίγες σε αριθμό, οι αγελάδες είχαν μεγάλη ζήτηση. Έτσι, μέσα σε σαράντα χρόνια εξαπλώθηκαν από τα νησιά της Καραϊβικής στην ενδοχώρα. Όταν οι ισπανοί κυβερνήτες αιχμαλώτιζαν γηγενείς του Μεξικού, τους σκλάβωναν και τους αντάλλασσαν με αγελάδες.

Με τον ερχομό τους στο Μεξικό, τα ζώα αύξησαν τον όγκο τους χάρη σε ένα νέο κόσμο από χορτάρι. Άρχισαν να εξαπλώνονται κατά μήκος και των δύο ηπείρων. Βόρεια του Μεξικού στη νοτιοδυτική Βόρεια Αμερική και νότια στην Αργεντινή.

Σύντομα, νέοι άποικοι πήγαν κι άλλες αγελάδες πέρα από τον Ατλαντικό, από την Πορτογαλία στη Βραζιλία κι από τη Βόρεια Ευρώπη ως την Ανατολική Ακτή. Μέσα σε πεντακόσια χρόνια, η μικρή αρχική ομάδα από αγελάδες εκτινάχτηκε στα τετρακόσια εκατομμύρια. Είναι η πρώτη μεγάλη αύξηση των βοοειδών.


Ενώ οι αγελάδες ευημερούσαν παντού, ο Ατλαντικός τις ξεχώρισε σε δύο ξεχωριστούς πληθυσμούς: Της Ανατολής και της Δύσης.


Πανώλη των βοοειδών

Η γεωγραφική διαφορά διαμόρφωσε τη μοίρα των αγελάδων. Στο Παλιό Κόσμο ξέσπασε μια επιδημία, που οδήγησε σε αφανισμό τις αγελάδες στην Ευρώπη.

Πριν από εκατόν πενήντα χρόνια, οι αγελάδες κινδύνευσαν να εξαφανιστούν εντελώς από ένα σιωπηλό δολοφόνο, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Αυτός ο μικροσκοπικός δολοφόνος συνδέεται με μία επική ιστορία από την πιο ισχυρή αυτοκρατορία του κόσμου. Ο στρατός των μογγόλων πολιορκούσε το Κίεβο. Έφεραν και βοοειδή, επειδή ήταν μέσα στη διατροφή τους. Καθώς οι άνθρωποι μάχονταν στο πεδίο, ένας αόρατος εχθρός επιτέθηκε στα ζώα και διατάραξε την ισορροπία των δυνάμεων του κόσμου.

Οι αγελάδες των μογγόλων μετέφεραν τον ιό της πανώλης των βοοειδών. Ο ιός ήταν αερομεταφερόμενος και από την ορδή των μογγόλων πρόσβαλε στα ζώα της Ρωσίας. Μόλις μολύνονταν τα ζώα, πέθαιναν μέσα σε έξι μέρες.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η πανώλη των βοοειδών εξαπλώθηκε στην Ευρώπη κι αποδεκάτισε τον πληθυσμό των βοοειδών.


Και αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που συνέβη. Το 1865 ένα νέο ξέσπασμα της πανώλης των βοοειδών θα σκοτώσει διακόσια εκατομμύρια ζώα σε όλη την Ευρώπη καταστρέφοντας τις προμήθειες.

Ο ιός όμως, δεν πέρασε τον Ατλαντικό. Έτσι, τα βοοειδή θα σωθούν στο Νέο Κόσμο. Τα βοοειδή που διέσχισαν τον ωκεανό γλύτωσαν από τον καταστροφικό μικροσκοπικό ιό.


Πανώλη των βοοειδών στην Ολλανδία (18ος αι.).
Αγελαδάρηδες στην Άγρια Δύση.

Ανάπτυξη της Άγριας Δύσης

Ενώ η μια μεριά του πλανήτη είχε τρομερή έλλειψη βοειδών, στην άλλη υπήρχαν σε αφθονία. Έτσι, ο Νέος Κόσμος θα θρέψει τον Παλιό. Έτσι δημιουργήθηκαν οικισμοί σε όλη την Αμερική, για να καλύψουν την ανάγκη για βοδινό κρέας.

Η επιδημία των βοοειδών στην Ευρώπη συνέβαλε στην ανάπτυξη της Άγριας Δύσης κι έκανε το βοδινό κρέας πυλώνα της οικονομίας της Αμερικής.IMAGE DESCRIPTION


Πηγή:
James Grant Goldin:«Rise of the
Carnivores», Big History.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


8 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50153

  23 Ιαν 2021

  Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα 3, μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να κοιμάται επιπλέον μία ώρα.
  Ξεκινήστε να παίρνετε συμπληρώματα μαγνησίου για να βοηθήσετε τους μυς σας να χαλαρώσουν
  https://www.iefimerida.gr/zoi/pos-mporeite-na-kerdisete-mia-ora-parapano-ypno

  Ανοησίες. Αν το πιστέψεις πολύ ότι τα συμπληρώματα βοηθούν στον ύπνο, τότε μπορεί όντως να έχεις καλύτερο ύπνο, είναι θέμα πόσο πολύ το πιστεύεις.
  Αρχικά διέδιδαν ότι θεραπεύουν καρδιαγγειακά και καρκίνο και τώρα ότι βοηθάνε στον ύπνο..
  Σου λέει προκειμένου να πουλήσουμε το προιόν θα ισχυριστούμε κάτι που δεν χρειάζεται να το αποδείξουμε.
  Να δούμε τί άλλο θα σκαρφιστούνε οι απατεώνες. Τη επόμενη φορά θα μας πουν ότι τα συμπληρώματα φέρνουν θετική αύρα.

  As the great scientist Francis Bacon put it: “Man prefers to believe what he prefers to be true.” So, we get literally thousands of articles on the alleged benefits of omega-3 fatty acids, a billion-dollar industry selling fish oil capsules, and millions of Americans taking the stuff—all based on a hypothesis that was questionable from the very beginning.
  https://nutritionfacts.org/2018/07/12/the-eskimo-myth/

 • Ανώνυμος 50152

  23 Ιαν 2021

  Είναι αναμενόμενο από τα όσα έγραψα ότι ο ισχυρισμός γίναμε έξυπνοι από το κρέας αποτελεί υπεραπλούστευση της πραγματικότητας και είναι και αστήριχτος. Δύσκολο να γίνει αποδεκτό ότι οι απόγονοι του Homo sapiens έγιναν κάποια στιγμή κρεατομανείς και έτρωγαν πτώματα τη στιγμή που ο ίδιος ο άνθρωπος δεν είναι "σχεδιασμένος" να καταναλώνει πολύ πρωτενίνη και κυρίως κρέας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυριάρχη για την ώρα τουλάχιστον άποψη των επιστημόνων είναι ότι η κατανάλωση βρασμένου αμύλου ήταν αυτό που υποστήριξε σε βάθος εκατοντάδων χιλιάδων ετών τη μεγέθυνση του εγκεφάλου. Υποτίθεται ότι όταν οι πρόγονοι του Homo sapiens από την κατανάλωση φρούτων θέλησαν να δοκιμάσουν διάφορες αμυλούχες ρίζες, ο βρασμός αυτών αυξάνει την απορρόφηση του αμύλου τους κατά 20 φορές, κάτι που παρείχε εύκολη πρόσβαση σε ενέργεια για το ανθρώπινο σώμα.
  Αυτός ο ισχυρισμός ακούγεται λογικός, διότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αν και αποτελεί μόνο το 2% του βάρους του σώματος, καταναλώνει το 20% της ενέργειας που παράγει το σώμα, το 15% της καρδιακής παροχής, το 20% του οξυγόνου, το 25% της συνολικής γλυκόζης του σώματος και το 60% της γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα, μια και υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος (που δεν σταματά να δουλεύει ποτέ, άρα έχει μόνιμα υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις) καταναλώνει αποκλειστικά γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χιλιάδων ετών ήταν σε γλυκόζη, αφού ο εγκέφαλος δεν χρησιμοποιεί πρωτείνες και λίπη ως πηγή ενέργειας. Ο ισχυρισμός ότι γίναμε έξυπνοι επειδή τρώγαμε κρέας είναι βλακώδης.

  Αλλά:
  Το να ισχυριστούμε ότι γίναμε έξυπνοι επειδή καταναλώναμε υδατάνθρακες ή πρωτείνες αποτελεί υπεραπλούστευση και δεν είναι αλήθεια. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα μπορούσε οποιοδήποτε ζώο να γίνει ιδιοφυές καταναλώνοντας βρασμένο άμυλο σε βάθος χρόνου. Αν ίσχυε ότι ο κρέας μας έκανε έξυπνους σε βάθος χρόνου, τότε θα έπρεπε και άλλα ζώα να έχουν γίνει το ίδιο έξυπνα με εμάς. Όμως είναι γνωστό ότι τα φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα έχουν παρόμοια εξυπνάδα. Εξάλλου αν τα σαρκοφάγα ήταν πιο έξυπνα από τα φυτοφάγα, θα τα είχαν φάει όλα και θα είχαν εξαφανιστεί λόγω έλλειψη τροφής.
  Η πραγματικότητα έχει ως εξής: δεν είναι το Α που έφερε το Β που έφερε το Γ. Πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόμενο σε βάθος πολύ μεγάλης χρονικής περιόδου. Αν οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες δεν ευνοούν τη μεγέθυνση του εγκεφάλου, τότε αυτός δεν πρόκειται να μεγεθυνθεί όση ενέργεια και αν έχει στη διάθεσή του. Οι παράγοντες αυτοί ήταν πολλοί και διάφοροι και διαπλέκονταν μεταξύ τους και ο κυριώτερος από όλους δεν ήταν η κατανάλωση βρασμένου αμύλου, αλλά η συλλογικότητα. Οι πρόγονοι του ανθρώπου ζώντας ομαδικά είχαν ανάγκη καλύτερη επικοινωνία, δημιουργία κοινού φαντασιακού, ανταλλαγής βιωμάτων και εμπειριών, συνεργασίας, χρήσης διαφόρων οργάνων από το ανθρώπινο χέρι (το πιο περίπλοκο όργανο σώματος στα σπονδυλωτά), η χρήση της φωτιάς κ.λπ. Αυτοί οι παράγοντες σε βάθος χρόνου πίεζαν προς την μεγέθυνση του εγκεφάλου. Το συμπέρασμα είναι ότι ένα πολύπλοκο φαινόμενο όπως η μεγέθυνση του εγκεφάλου σε βάθος εκατοντάδων χιλιάδων ετών διαστρεβλώνεται από αδαείς και ημιμαθείς που δεν έχουν όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και απλά απομονώνουν ότι χαιδεύει τα αυτιά τους, παράγοντας σκουπίδια.

  Ακολουθούν αποσπάσματα από το διαδίκτυο:

  The researchers believe our earliest human ancestors began searching for new food sources other than the ripe fruits that primates eat. These were starches, stored by plants in the form of underground tubers and bulbs - wild versions of modern-day foods like carrots, potatoes, and onions. In work earlier this year, the team found that animals eating tubers and bulbs produce body tissues with a chemical signature that matches what has been measured in early fossilised humans. Dr Dominy said that when early humans mastered fire, cooking starchy vegetables would have made them even easier to eat. At the same time it would have made extra amylase gene copies an even more valuable trait. "We roast tubers, and we eat French fries and baked potatoes. When you cook, you can afford to eat less overall, because the food is easier to digest." And marginal food resources can become part of the staple diet. "Now you can have population growth and expand into new territories."
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/6983330.stm

  He examined groups of modern hunter-gatherers all over the world and found that no human group currently eats all their food raw. Humans seem to be well adapted to eating cooked food: modern humans need a lot of high-quality calories (brain tissue requires 22 times the energy of skeletal muscle); tough, fibrous fruits and tubers cannot provide enough. Wrangham and his colleagues calculated that H. erectus (which was in H. sapiens’s size range) would have to eat roughly 12 pounds of raw plant food a day, or six pounds of raw plants plus raw meat, to get enough calories to survive. Studies on modern women show that those on a raw vegetarian diet often miss their menstrual periods because of lack of energy. Adding high-energy raw meat does not help much, either—Wrangham found data showing that even at chimps’ chewing rate, which can deliver them 400 food calories per hour, H. erectus would have needed to chew raw meat for 5.7 to 6.2 hours a day to fulfill its daily energy needs. When it was not gathering food, it would literally be chewing that food for the rest of the day.
  If Wrangham’s strange ideas turn out to be true, we can thank an early hominid Emeril Lagasse who picked a charred tuber out of a campfire and swallowed it. Without that person, we might never have been able to examine our origins—or enjoy a good grilled steak—in the first place.
  https://www.scientificamerican.com/article/cooking-up-bigger-brains/

  For Evolving Brains, a ‘Paleo’ Diet of Carbs
  Cooked meat provided increased protein, fat and energy, helping hominins grow and thrive. But Mark G. Thomas, an evolutionary geneticist at University College London, and his colleagues argue that there was another important food sizzling on the ancient hearth: tubers and other starchy plants. Our bodies convert starch into glucose, the body’s fuel. The process begins as soon as we start chewing: Saliva contains an enzyme called amylase, which begins to break down starchy foods. Amylase doesn’t work all that well on raw starches, however; it is much more effective on cooked foods. Cooking makes the average potato about 20 times as digestible, Dr. Thomas said: “It’s really profound.”
  Another clue to the importance of carbohydrates, Dr. Thomas said, can be found in our DNA. Chimpanzees, our closest living relatives, have two copies of the amylase gene in their DNA. But humans have many extra copies — some people have as many as 18. More copies of the amylase gene means we make more of the enzyme and are able to derive more nutrients from starches, Dr. Thomas said. When scientists first discovered the extra genes, they hypothesized that our improved production of amylase evolved at the dawn of agriculture several thousand years ago. As wheat and other starchy crops became staples, the argument went, natural selection favored people with more amylase. But recent studies of the DNA of preagricultural hunters from Europe reveal that people had extra copies of amylase genes long before they started farming. Dr. Thomas and his colleagues propose that the invention of fire, not farming, gave rise to the need for more amylase. Once early humans started cooking starchy foods, they needed more amylase to unlock the precious supply of glucose.
  The fossil record shows a drastic acceleration in the size of hominin brains starting roughly 800,000 years ago. Today our outsize brains use up as much as a quarter of the calories we burn.
  https://www.nytimes.com/2015/08/13/science/for-evolving-brains-a-paleo-diet-full-of-carbs.html

  Were Carbs A Brain Food For Our Ancient Ancestors?
  Researchers studying Paleolithic diets have previously suggested the early human brain began getting big at least 2.5 million years ago after early humans learned to butcher and process meat with stone tools. "But I don't think that's the whole story," says Mark Thomas, an evolutionary geneticist at University College London. "Around 800,000 years ago, the brain truly accelerated in increasing its size." In a new paper in The Quarterly Review of Biology, Thomas and colleagues argue that the brain suddenly began evolving faster because our ancestors discovered an even better brain food. "At that point, we develop the use of fire and start consuming more carbohydrate-rich foods," Thomas says. "[That] was critical to the expansion of the brain." Carbs, particularly long chains of the simple sugar glucose or starches, are an ideal food for fueling the brain, says Thomas. "The brain has an absolute requirement for glucose," he says. And with carb-rich food, the body doesn't need to spend extra energy converting other nutrients, like those found in meat, into glucose to feed the brain.
  Once humans began cooking vegetables, starch-digesting enzymes in their guts called amylases could work much more efficiently than they could on raw vegetables. "In potatoes, for example, you could digest the starches about 20 times faster if [they're] cooked rather than uncooked," Thomas says. "And the earliest evidence for fire are also around the 500 to 800,000-year period." Cooking turned carbs into a major source of energy at the same time our brains began expanding in earnest, the team suggests in the paper.
  https://www.npr.org/sections/thesalt/2015/08/17/432603591/were-carbs-a-brain-food-for-our-ancient-ancestors?t=1611382077752

  Starchy carbs, not a Paleo diet, advanced the human race
  According to the researchers, the high glucose demands required for the development of modern humans’ large brains would not have been met on a low carbohydrate diet. The human brain uses up to 25 per cent of the body’s energy budget and up to 60 per cent of blood glucose. Human pregnancy and lactation, in particular, place additional demands on the body’s glucose budget, along with increased body size and the need for mobility and dietary flexibility.
  Researchers also point to evidence in salivary amylase genes, which increase the amount of salivary enzymes produced to digest starch. While modern humans have on average six copies of salivary amylase genes, other primates have only an average of two. The exact point at which salivary amylase genes multiplied is uncertain, but genetic evidence suggests it occurred in the last million years, around the same time that cooking became a common practice. “After cooking became widespread, starch digestion advanced and became the source of preformed dietary glucose that permitted the acceleration in brain size,” Professor Copeland said. “In terms of energy supplied to an increasingly large brain, increased starch consumption may have provided a substantial evolutionary advantage.”
  https://www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2015/08/10/starchy-carbs--not-a-paleo-diet--advanced-the-human-race.html

  Είναι πλέον σαφές ότι ο Homo sapiens είναι ένα ον πεινασμένο για γλυκόζη, δηλαδή βρασμένο άμυλο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ενεργειακές του ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί του παρλθόντος στηρίχηκαν σε φυτικές τροφές, όχι στο κρέας ή στα ψάρια. Οι προκολομβιανοί το καλαμπόκι, οι μεσογειακοί το σιτάρι, οι ινδοί το κεχρί, οι κινέζοι ρύζι και σόγια. Μόνο σήμερα λόγω της βιομηχανοποίησης της παραγωγής της τροφής και της φθηνής παραγωγής κρέατος, οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται και πολύ περισσότερο κρέας. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι συνιστώμενες δόσεις ημερησίως είναι: 50 γραμμάρια πρωτείνη, 70 γραμμάρια λίπη και τουλάχιστον 300 γραμμάρια υδατάνθρακες. Και όμως πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη πρωτείνη από υδατάθρακες.. Καιρός η ανθρωπότητα να αλλάξει life-style και στη δίαιτά της διότι έχει ξεφύγει και να αφήσει τις απολογητικές κρεατολαγνικές αρλούμπες.

 • Ανώνυμος 50151

  22 Ιαν 2021

  Στο μεταξύ να και ένα ελπιδοφόρο νέο:
  https://www.ethnos.gr/ellada/142503_i-ellada-ekpempei-sos-2020-hathike-mia-poli-opos-i-lamia-meion-6-ellines-ana-ora

 • Ανώνυμος 50150

  22 Ιαν 2021

  Ο καημός του James Grant Goldin είναι να δείξει πόσο σημαντικό είναι το βοδινό κρέας - ειδικά το βοδινό, όχι γενικά οι ζωικές τροφές (κοτόπουλο, ψάρια, θαλασσινά, αυγά κ.λπ.). Αυτό όμως δεν στηρίζεται από όπου και να το πιάσεις. Το κρέας που καταναλώνουμε είναι αυτό που βρίσκουμε στην αγορά, δηλαδή κυρίως κοτόπουλο, χοιρινό, βοδινό, τα οποία αποτελούν προιόντα της αγροτικής και μετέπειτα της βιομηχανικής επανάστασης (βιομηχανική παραγωγή τροφής). Η ανθρωπότητα έχει πλέον φτάσει σε μια κατάσταση όπου θα έπρεπε να συζητά την απαγόρευση παγκοσμίως εκτροφής ζώων μεγάλου μεγέθους, όπως αγελάδες, μοσχάρια. Ανταυτού διαβάζουμε το αφήγημα του κάθε καμμένου και κολλημένου. 55 δις ζώα σφάζονται ετησίως και η βιομάζα τους ξεπερνάει κατά πολύ τη βιομάζα των άγριων θηλαστικών και πτηνών του πλανήτη. Απλά η ανθρωπότητα το έχει παρακάνει με την κρεατοφαγία, την οποία μάλιστα δεν έχει ανάγκη σε αυτό το βαθμό, συν του ότι είναι βλαβερή για την υγεία και το περιβάλλον, άλλη μια αρνητική επίπτωση της αλματώδους τεχνολογικής προόδου και εξέλιξης.

  "Η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού συνοδεύτηκε με ζήτηση για περισσότερα ζώα όπως γουρούνια και βοοειδή, που αποτελούν πλέον το 60% όλων των θηλαστικών, αν μετρήσουμε κατά βιομάζα, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντίστοιχα, τα εκτρεφόμενα πουλερικά αποτελούν πλέον το 70% όλων των πτηνών στη Γη. Μόνο το 4% όλων των θηλαστικών είναι σήμερα άγρια ζώα στη φύση, ενώ το υπόλοιπο 36% των θηλαστικών είναι οι άνθρωποι."
  https://m.naftemporiki.gr/story/1354247

  Δυστυχώς είμαστε κατακλυσμένοι από fake news και από προσωπικές γνώμες και απόψεις εγωπαθών ημιμαθών που πάνε κόντρα στα δεδομένα, την κοινή λογική και τις αποδείξεις. Ένα τέτοιο αφήγημα το οποίο εξακολουθεί να πουλάει και μάλιστα κυριαρχεί στο διαδίκτυο έναντι της αλήθειας είναι ότι τα συμπληρώματα κάποιων λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια θεραπεύουν καρδιαγγειακά και καρκίνους, μπουρδολογία που ξεκίνησε από τη δήθεν υγιεινή δίαιτα των εσκιμώων. Αν η δίαιτά τους είναι τόσο καλή, γιατί ήταν τόσο λίγοι και όχι περισσότεροι και πώς είναι δυνατόν κάποιος να δεχτεί να βάλει στη διατροφή του κρέας και αίμα φώκιας..
  Πριν πάω σε απόσπασμα πάμε μουσικό διάλειμμα με το soundtrack της ταινίας Monsters of Man (2020):
  https://www.youtube.com/watch?v=ifxrarDXXUU

  The Eskimo Myth
  ..the revelation that fish oil appears useless in preventing heart disease—in both heart patients and those trying to prevent heart disease in the first place—leads one to wonder how this whole fish tale began.
  The common mythology is that in response to anecdotal reports of a low prevalence of coronary heart disease among the Eskimo, Danish researchers Bang and Dyerberg went there and confirmed a very low incidence of heart attack. The absence of coronary artery disease would be strange in a meat-based diet with hardly any fruits and vegetables—“in other words, a diet that violates all principles of balanced and heart-healthy nutrition.” This paradox was attributed to all the seal and whale blubber, which is extremely rich in omega-3 fish fat, and the rest is history.
  There’s a problem, though. It isn’t true.
  As I discuss in my video Omega-3s and the Eskimo Fish Tale, the fact is Bang and Dyerberg never examined the cardiovascular status of the Eskimo; they just accepted at face value this notion that coronary atherosclerosis is almost unknown among the Eskimo, a concept that has been disproven over and over starting back in the 1930s. In fact, going back more than a thousand years, we have frozen Eskimo mummies with atherosclerosis. From 500 years ago, a woman in her early 40s had atherosclerosis in her aorta and coronary arteries. And these aren’t just isolated cases. The totality of evidence from actual clinical investigations, autopsies, and imaging techniques is that they have the same plague of coronary artery disease that non-Eskimo populations have, and the Eskimo actually have twice the fatal stroke rate and don’t live particularly long.
  “Considering the dismal health status of Eskimos, it is remarkable that instead of labelling their diet as dangerous to health,” they just accepted and echoed the myth, and tried to come up with a reason to explain the false premise. The Eskimo had such dismal health that the Westernization of their diets actually lowered their rates of ischemic heart disease. You know your diet’s bad when the arrival of Twinkies improves your health.
  So, why do so many researchers to this day unquestioningly parrot the myth? “Publications still referring to Bang and Dyerberg’s nutritional studies as proof that Eskimos have low prevalence of [heart disease] represent either misinterpretation of the original findings or an example of confirmation bias,” which is when people cherry-pick or slant information to confirm their preconceived notions. As the great scientist Francis Bacon put it: “Man prefers to believe what he prefers to be true.” So, we get literally thousands of articles on the alleged benefits of omega-3 fatty acids, a billion-dollar industry selling fish oil capsules, and millions of Americans taking the stuff—all based on a hypothesis that was questionable from the very beginning.
  https://nutritionfacts.org/2018/07/12/the-eskimo-myth/

  Supplementation with EPA and/or DHA does not appear to affect the risk of death, cancer or heart disease. Furthermore, studies of fish oil supplements have failed to support claims of preventing heart attacks or strokes. In 2017, the American Heart Association issued a science advisory stating that it could not recommend use of omega-3 fish oil supplements for primary prevention of cardiovascular disease or stroke, although it reaffirmed supplementation for people who have a history of coronary heart disease.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dietary_supplement#Essential_fatty_acids

  Καταλήγω και πάλι ότι ο άνθρωπος δεν είναι "φτιαγμένος" και "σχεδιασμένος" να καταναλώνει πολύ πρωτείνη από ζωικές τροφές. Απλά δεν είναι. Αν και το κρέας των ζώων μοιάζει με την ανθρώπινη σάρκα και γιαυτό καταναλώνεται και απορροφάται πιο εύκολα, ο άνθρωπος δεν είναι σχεδιασμένος να "κανιβαλίζει". Είναι γνωστό από τον προηγούμενο αιώνα ότι το ήπαρ και τα νεφρά επιβαρύνονται από την κατανάλωση ζωικών προιόντων και κυρίως κόκκινου κρέατος. Γιαυτό και οι γιατροί προτρέπουν τους ηλικιωμένους να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερες πρωτείνες. Είναι επίσης γνωστό από τον προηγούμενο αιώνα πόσο πολύ επιβαρυντική είναι για την ανθρώπινη υγεία η κρεατοφαγία από αμέτρητες μελέτες και έρευνες. Παρόλα αυτά μόλις πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα δυνητικά καρκινογόνα. Μετά από τόσες βρετανικές και αμερικανικές μελέτες που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, τα ανεπτυγμένα κράτη του πλανήτη συνεχίζουν να σφυρούν αδιάφορα, σαν να μην τρέχει τίποτε..

 • Ανώνυμος 50149

  22 Ιαν 2021

  50148=βλακάκος

 • Ανώνυμος 50148

  22 Ιαν 2021

  Βικιπεδαρχης

 • Ανώνυμος 50147

  21 Ιαν 2021

  Και τώρα η αλήθεια για το κρέας.

  Έχει αποδειχτεί πλέον πέρα πάσης αμφιβολίας ότι το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, κονσέρβες κρέατος, ζαμπόν, λουκάνικα κ.λπ.) είναι καρκινογόνο και όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι το κόκκινο κρέας (π.χ. βοδινό) είναι δυνητικά καρκινογόνο, που σημαίνει ότι πέραν κάποιας ποσότητας γίνεται καρκινογόνο. Οι συνιστώμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος κυμαίνεται σε μία με δύο μερίδες την εβδομάδα για το σύνολο του κόκκινου κρέατος. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι σε όσο πιο κρύα κλίματα ζούμε, τόσο περισσότερα τα ποσοστά καρκίνου και αυτό έχει συνδεθεί με την κατανάλωση κρέατος σε αυτά τα κλίματα και εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε οι εσκιμώοι, ούτε οι σκανδιναβοί. Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει τίποτε μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το κρέας. Πρέπει προφανώς να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να πάρουν μέτρα κατά της κρεατολαγνείας που είναι σύμπτωμα της σύγχρονης εποχής.
  Τέλος είναι γνωστό ότι ένα κιλό κόκκινου κρέατος για να παραχθεί απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και άλλων φυσικών πόρων σε σύγκριση με την παραγωγή φυτικών τροφίμων κάτι που επιπλέον το καθιστά και ασύμφορο. Συμπέρασμα η ανθρωπότητα μπορεί να ζήσει με πολύ λιγότερο κρέας από όσο καταναλώνει τώρα, οποιοσδήποτε ισχυρίζεται το αντίθετο είναι είτε άσχετος με το θέμα είτε απατεώνας. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να καταναλώνει πολύ κρέας, επειδή όμως στη σημερινή εποχή λόγω της υπερπροσφοράς φθηνού κρέατος έχει αυξηθεί η κατανάλωσή του, έχουν εμφανιστεί και διάφοροι μπουρδολόγοι που πασχίζουν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

  Μερικά αποσπάσματα:

  Φτάσαμε στο σημείο να πιστεύουμε ότι πιάτο χωρίς κρέας, δεν είναι γευστικό. Κι όμως, οι ειδικοί συμφωνούν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλει στην ευζωία και παίζει σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Και κάπου εκεί, οι σεφ άρχισαν να χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά λαχανικά και όσπρια στις κουζίνες τους, δημιουργώντας πιάτα που εύκολα θα μπορούσαν να συγκριθούν (και να ξεπεράσουν σε γεύση) τα κλασικά.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/nea-ekstrateia-knorr-kati-kalo-xekinaei-apo-piato

  Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλάζει τον τύπο των βακτηρίων που ζουν στο έντερο –τον «δεύτερο εγκέφαλο»-, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στις ψυχικές διαταραχές. Είναι γνωστό ότι οι υπέρβαροι και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 υποφέρουν περισσότερο από τα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τους πιο αδύνατους ανθρώπους, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είχαν προηγουμένως ανακαλύψει την αιτία.
  https://www.vita.gr/2018/06/26/epikairotita/stres-kai-paxysarkia-pws-syndeontai/

  Η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος, παγκοσμίως, έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science.
  «Με την ευρεία έννοια μπορούμε να πούμε ότι τρώγοντας μεγάλες ποσότητες κρέατος κάνουμε κακό στο περιβάλλον», λέει ο Δρ Κι.
  Η κτηνοτροφία επίσης συντελεί στην απώλεια της βιοποικιλότητας, καθώς δάση και ακαλλιέργητες εκτάσεις μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες για να τραφούν τα οικόσιτα ζώα. Και η αποστράγγιση ποταμών και λιμνών για την άρδευση γης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια καλαμποκιού και άλλων σπόρων που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές έχει ήδη σημαντική επίδραση στους υδάτινους πόρους, σημειώνεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
  Τέλος, υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία από την αυξημένη κατανάλωση κρέατος. Από το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το κρέας σε μια ομάδα 120 αποδεδειγμένα καρκινογόνων παραγόντων, μαζί με το αλκοόλ, τον καπνό και τον αμίαντο.
  https://www.in.gr/2018/07/23/b-science/katanalosi-kreatos-kanei-kako-sto-perivallon/

  Μία δίαιτα vegan- ολικής χορτοφαγίας- θα ήταν λιγότερο βλαπτική για το περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων, που εξέτασαν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα 9 ειδών διατροφής σε 140 χώρες.
  Τον Αύγουστο οι ειδικοί του ΟΗΕ καλούσαν τον κόσμο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειές του, προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.
  https://www.iefimerida.gr/green/oi-diaites-poy-mporoyn-na-boithisei-ton-planiti

  Η συνειδητοποίηση των καταστροφών στο περιβάλλον από την εκτροφή ζώων έχει ωθήσει πολλούς να σταματήσουν την κατανάλωση κρέατος. Βίγκαν και χορτοφαγικοί κλάδοι καταγράφουν τους τελευταίους μήνες αυξητικά ποσοστά.
  https://www.dw.com/el/η-κρεατοφαγία-στο-πυρ-το-εξώτερο/a-54773488

  Το συμπέρασμα αυτό συμφωνεί με τα ευρήματα από τη μελέτη Global Burden of Disease Study 2017, η οποία έδειξε πως η χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και πλήρων σιτηρών και η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για νοσήματα.
  https://www.capital.gr/health/3471524/i-diatrofi-pou-tha-mas-boithisei-na-megalosoume-me-ugeia

  Από χθες, 2 Αυγούστου 2017, ολόκληρη η ανθρωπότητα ζει με δανεικά. Οχι δανεικά χρήματα, αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία: με δανεικούς (και αγύριστους) φυσικούς πόρους από τις επόμενες γενιές. Μέσα σε μόλις επτά μήνες οι κάτοικοι της Γης κατανάλωσαν όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να παραγάγει αυτός ο πλανήτης μέσα σε μία χρονιά.
  «Ο πλανήτης μας είναι πεπερασμένος αλλά οι ανθρώπινες δυνατότητες όχι. Το να ζούμε με τα μέσα που μας παρέχει ο πλανήτης μας είναι τεχνολογικά εφικτό, οικονομικά ωφέλιμο και η μοναδική μας ελπίδα για ευημερία στο μέλλον» προειδοποιεί ο Μάτις Βακερνέιτζελ, ο πρόεδρος του Global Footprint Network. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αν καταφέρουμε να καθυστερούμε κάθε χρόνο την ημέρα υπέρβασης των πόρων της Γης κατά 4,5 ημέρες, μέχρι το 2030 οι ισορροπίες θα έχουν αποκατασταθεί και η ανθρωπότητα θα καταναλώνει τους πόρους ενός και μόνο πλανήτη.
  Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Κατ' αρχάς, περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συγκροτούν από μόνες τους το 60% του παγκόσμιου οικολογικού αποτυπώματος. Για να καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2º C - ο στόχος τον οποίο θέτει η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή -, «η ανθρωπότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα πριν από το 2050», στρεφόμενη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπενθυμίζει ο Βακερνέιτζελ. Παράλληλα, όμως, πρέπει να περιορίσει το διατροφικό αποτύπωμα. «Για αυτό, είναι απαραίτητο να σταματήσουμε την αποψίλωση, να μειώσουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, να ελέγξουμε τη σπατάλη τροφίμων και να προτιμήσουμε περισσότερο βιώσιμους τρόπους παραγωγής όπως η βιολογική καλλιέργεια, η αγροοικολογία και η αεικαλλιέργεια (permaculture)» επισημαίνει ο Αρνό Γκοφιέ, υπεύθυνος γεωργίας και διατροφής στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).
  https://www.tanea.gr/2017/08/03/greece/me-pistwsi-zei-pleon-i-anthrwpotita/

  Οι Εσκιμώοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό καρκίνου και στη συνέχεια ακολουθούν οι Σκανδιναβοί, ενώ η ψυχρή Βρετανία έχει ποσοστό καρκίνου τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Ινδίας και διπλάσιο από αυτό της Ταϊλάνδης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε ψυχρότερες χώρες λόγω των γονιδίων τους. Τα ίδια γονίδια που σταματούν τα κύτταρα μας από το να πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, συνδέονται επίσης με τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου και τη λευχαιμία. Ερευνητής υποστηρίζει ότι τα γονίδια που συμβάλλουν στο να αντέξουμε στα πιο ψυχρά κλίματα είναι τα ίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού κακοηθών όγκων στο σώμα.
  https://www.protothema.gr/ugeia/article/738725/ereuna-oi-anthropoi-pou-zoun-se-psuhra-klimata-ehoun-perissoteres-pithanotites-na-nosisoun-apo-karkino/

  Claims that Eskimos were free of heart (artery) disease are untrue. A thorough review of the evidence concludes that “Eskimos have a similar prevalence of CAD (coronary artery disease) as non-Eskimo populations, they have excessive mortality due to cerebrovascular strokes, their overall mortality is twice as high as that of non-Eskimo populations, and their life expectancy is approximately 10 years shorter than the Danish population.”
  Mummified remains of Eskimos dating back 2,000 years have shown extensive hardening of the arteries throughout their brains, hearts and limbs; as a direct consequence of following a carnivorous diet of birds, caribou, seals, walrus, polar bears, whales, and fish. The June 1987 issue of National Geographic magazine carried an article about two Eskimo women, one in her twenties and the other in her forties, frozen for five centuries in a tomb of ice. When discovered and medically examined they both showed signs of severe osteoporosis and also suffered extensive atherosclerosis, “probably the result of a heavy diet of whale and seal blubber.”
  Their low-calcium diet and lack of sunshine (vitamin D) are only minor factors contributing to the extensive osteoporosis found in recent and ancient Eskimos. Alaskan Eskimos older than age 40 have been found to have a 10% to 15% greater deficit in bone mineral density compared to Caucasians in the US. This research published in 1974 on 107 elderly people concluded, “Aging bone loss, which occurs in many populations, has an earlier onset and greater intensity in the Eskimos. Nutritional factors of high protein, high nitrogen, high phosphorus, and low calcium intakes maybe implicated.”
  Protein, and especially animal protein, consumed in excess of our needs places serious burdens on the body. The liver and kidneys work hard to process the excess protein and excrete its byproducts along with the urine. As a result of this extra work, Eskimos have been reported to have an enlarged liver while living on meat, and to produce larger than average volumes of urine in order to excrete the byproducts of protein metabolism. The bones also play a role in managing excess animal protein (acidic by nature) by neutralizing large amounts of dietary acids. In this process bone structure and bone mineral content are lost through the kidney system, depleting the bones into a condition called osteoporosis.
  https://www.forksoverknives.com/wellness/extreme-nutrition-the-diet-of-eskimos/

 • Ανώνυμος 50146

  21 Ιαν 2021

  Απίστευτη μπουρδολογία με ρυθμό πολυβόλου.

  "Η ανθρώπινη ανάγκη για βοδινό κρέας, μας ταξιδεύει στην Ιστορία κατά μήκος των ημισφαιρίων."
  Αυτό από πού προκύπτει; Το βοδινό κρέας αποτελεί προιόν της λεγόμενης αγροτικής επανάστασης, όπως και οτιδήποτε άλλο κρέας καταναλώνουμε σήμερα.

  "Η παραδοσιακή ιστορία, μας λέει ότι οι αγελάδες είναι η βάση της οικονομίας και της διατροφής όλου του κόσμου."
  Fake news. Αμολάμε αρλούμπες και όποιον πάρει ο χάρος. Η παραδοσιακή ιστορία περιλαμβάνει δημητριακά και όσπρια και όχι κρεατομανία όπως φαντασιώνεται ο δημιουργός του χαζοντοκυμαντέρ.

  "Just 15 plant crops provide 90 percent of the world's food energy intake (exclusive of meat), with rice, maize, and wheat comprising 2/3 of human food consumption. These three are the staples of about 80 percent of the world population, and rice feeds almost half of humanity."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Staple_food#Demographics

  "Αλλά η χορτοφαγική διατροφή έχει ένα μειονέκτημα: Προκειμένου να παίρνουν την απαιτούμενη ενέργεια, θα έπρεπε να τρώνε πρασινάδα πάνω από εννιά ώρες τη μέρα."
  Μαλακιούλα εις τη νιοστή. Ο τύπος που το ανέφερε είναι απλά αμόρφωτος. Φρούτα και σπόρους έτρωγαν, δεν έβοσκαν χορτάρι βρε ζωντόβολο. Ο άνθρωπος κατάγεται από τους πιθήκους που χτυπιούνταν πάνω στα δέντρα και έτρωγαν φρούτα και κάνα έντομο. Όταν κάποια από αυτά τα δεντρόβια ζώα κατέβηκαν στο έδαφος τα μπροστινά πόδια που έπιαναν τα κλαδιά των δέντρων έγιναν χέρια και όταν κάποια δάση έγιναν σαβάνες και στέππες, αναγκάστηκαν να προσθέσουν στη δίαιτά τους πρωτείνη από ψάρια, θαλασσινά, κρέας, συμπληρωματικά όμως, όχι διοργανώνοντας τσιμπούσια με μπάρμπεκιου.. Το κοντινότερο ζώο τον άνθρωπο, ο χιμπαντζής είναι 95% φυτοφάγος.

  "Με το κόψιμο και το μαγείρεμα του κρέατος, η πέψη ξεκινούσε πριν καν αρχίσουν το φαγητό. Έτσι, το πεπτικό σύστημα είχε να κάνει λιγότερη δουλειά."
  Αποσπασματική πληροφορία, διότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν μαγείρευαν φυτικής προέλευσης τροφές.
  Τί θέλω να αποδείξω, αυτό και αυτό, οπότε αποκλείω ό,τι δεν με συμφέρει και δεν βολεύει το αφήγημά μου και αυτό το το χρησιμοποιώ εν είδει επιχειρήματος, αμ δε..

  "Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος κατά κεφαλήν έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πενήντα χρόνια."
  Λόγω της βιομηχανοποίησης της παραγωγής της τροφής. Έχεις ένα input (ζωικές τροφές, βιταμίνες, αντιβιοτικά, ζώα κτηνοτροφίας, περιορισμένος χώρος) και ένα output (μπριζόλες) και όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα, π.χ. ενάμισυ χρόνο. Έτσι φτάσαμε στο μπεργκερ του ενός δολαρίου και έτσι έχουμε ποσοστά παχυσαρκίας της τάξεως του 30 και 40%. Να σημειωθεί δε ότι οι δύο μεγαλύτερες ασθένειες της σύγχρονης εποχής είναι η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

  "Τα πρώτα μας εργαλεία, ο μεγάλος εγκέφαλός μας και η ομιλία συνδέονται με την όρεξη για κρέας, η οποία βοήθησε στην εξέλιξή μας. Μια όρεξη, που συνεχίζει να αυξάνεται."
  Επίσης fake news, σαν να πετάς σκατά σε ανεμιστήρα και όποιον πάρει ο χάρος.

  "Ενώ η μια μεριά του πλανήτη είχε τρομερή έλλειψη βοειδών, στην άλλη υπήρχαν σε αφθονία. Έτσι, ο Νέος Κόσμος θα θρέψει τον Παλιό. Έτσι δημιουργήθηκαν οικισμοί σε όλη την Αμερική, για να καλύψουν την ανάγκη για βοδινό κρέας. Η επιδημία των βοοειδών στην Ευρώπη συνέβαλε στην ανάπτυξη της Άγριας Δύσης κι έκανε το βοδινό κρέας πυλώνα της οικονομίας της Αμερικής."
  Ό,τι νάναι φαντασιώνεται ο τύπος, εμείς οι βλάχοι όπως λάχει.. Μια χαρά επιβίωναν οι αζτέκοι και οι ινδιάνοι πριν αποδεκατιστούν από τις ευρωπαικές ασθένειες, όπως η ευλογιά. Ο τυπάκος που προβαίνει σε αστήριχτους επιστημονικά ισχυρισμούς είναι απλά αμόρφωτος.