ΓΗ
ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ

Πώς τα βακτήρια
έχουν διαμορφώσει
τη ζωή μας


Η προέλευση των βακτηρίων παραμένει ένα μυστήριο. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν, ότι τα βακτήρια αποίκισαν την Γη μέσω μετεωριτών.

Αρχικά, η Γη αποτελείτο από μεθάνιο, αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα. Παραδόξως, αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον ευθυνόταν για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Εμφανίστηκαν οι πρώτες μορφές ζωής. Τα βακτήρια.

Οι πρόγονοί μας εισέβαλαν ταχέως στον πλανήτη μας και αναπαράγονταν με αντιγραφή. Ύστερα, προκειμένου να εγκλιματιστούν άρχισαν να διαφοροποιούνται.
   
Αυστραλιανά
κυανοβακτήρια

Τα αυστραλιανά κυανοβακτήρια είναι οι πρόγονοί μας. Φανταστείτε παππούδες 3,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Ο δρ. Κένεθ Μακ Ναμάρα παρατηρεί αυτούς τους ογκόλιθους. Τους στρωματολίτες. Ένα είδος οικοδομικού τετραγώνου από ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο έχτισαν όροφο–όροφο τα κυανοβακτήρια.

Οι στρωματολίτες του Σαρκ Μπέϊ είναι ακόμη μικροί. Είναι μόλις τρεισήμιση χιλιάδων ετών. Κι ακόμη αναπτύσσονται. Αποτελούν εξαιρετικό υλικό, για να κατανοήσουμε την καταγωγή μας.

 

 
Αυτός ο άνθρωπος περπατάει
πάνω στους προγόνους της ανθρωπότητας.
Τα αυστραλιανά κυανοβακτήρια.
 

 
 
Η δρ. Καθλήν Γκρέυ και ο δρ. Μακ Ναμάρα ασχολούνται από πολύ νωρίς με το θέμα. Πιστεύουν, ότι τα κυανοβακτήρια, που μοιάζουν με άλγη, μετέτρεψαν την ατμόσφαιρα σε αυτό που αναπνέουμε. Με το χρόνο, τα κυανοβακτήρια δημιούργησαν διαστρωμένα δομήματα γνωστά ως στρωματολίτες. Κάθε στρώμα αντιπροσωπεύει εκατοντάδες χρόνια.

Η δρ. Γκρέυ εξηγεί: «Στην Αυστραλία υπάρχει η πιο παλιά και αποδεδειγμένη μορφή ζωής. Οι πρόγονοί μας πιθανώς να μην ήταν ψάρια ή πίθηκοι, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά τα βακτήρια. Η ανακάλυψη ενός από τα παλαιότερα απολιθώματα ήταν η πιο συναρπαστική στιγμή της ζωής μου».

 
 
Αν εκτείνετε το χέρι και ακουμπήσετε τη μύτη σας με το δάχτυλό σας, έχουμε την αρχή της Γης.
Πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η αρχική μορφή ζωής εμφανίστηκε στη Γη εκεί που είναι ο ώμος σας.
Τα βακτήρια, για μια τεράστια χρονική περίοδο ─ όλο το χέρι σας.
Δεν υπήρχε τίποτε άλλο εκτός από βακτήρια.
Και ξαφνικά, περίπου στην περίοδο του καρπού σας έχουμε πολύ γρήγορη εξέλιξη. Τότε εμφανίζονται τα πρώτα φυτά, ψάρια και οι δεινόσαυροι.
Αν πάρετε μία λίμα και ξύσετε λίγο την άκρη του νυχιού σας θα είναι εκεί,
που άρχισε η εξέλιξη του ανθρώπου. Θα έχετε σβήσει όλη την περίοδο
της ύπαρξης του ανθρώπου στη γη.
 
 
Εξέλιξη της ζωής
Στη διάρκεια των δύο δισεκατομμυρίων ετών, όπου τα βακτήρια ήταν η μόνη μορφή ζωής στη Γη, βοήθησαν να αλλάξουν οι συνθήκες στον πλανήτη.

Έχει αποδειχτεί, ότι τα κύτταρά μας έγιναν από την σύντηξη δύο βακτηρίων. Η δύναμη βρίσκεται στους αριθμούς. Ένα από αυτά τα βακτήρια, σταδιακά, μετατράπηκε στο μηχανισμό παροχής ενέργειας των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια είναι η πηγή όλων μας των κινήσεων. Η ενέργεια είναι η ζωή. Αυτή η σύντηξη προκάλεσε τη δημιουργία μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών ζωής. Σε εκείνες τις μακρινές εποχές, τα ηλεκτρικά φαινόμενα, όπως οι κεραυνοί, ήταν συχνά. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις ίσως να συνέβαλαν στη δημιουργία ποικιλομορφίας με την αύξηση ανταλλαγής DNA μεταξύ των βακτηρίων.
 
Σήμερα, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν, ότι η ζωή ίσως να εξελίχθηκε ταυτόχρονα στη Γη και στον Άρη. Έτσι, μία από τις συναρπαστικές προοπτικές είναι να ψάχνεις για απολιθωμένα βακτήρια στον Άρη.

Προέλευση των βακτηρίων
Χάρη στους μετεωρίτες τα βακτήρια ίσως να βρήκαν τον δρόμο τους από τον Άρη προς την Γη. Πώς άντεξαν όμως, τον θερμικό κλονισμό των 3.600 βαθμών Κελσίου κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα; Στην ΝΑΣΑ για να απαντήσουν μελετούν θραύσματα από τον Άρη, που έπεσαν στον Ατλαντικό.

 

  
Στις οικογενειακές της φωτογραφίες
η δρ. Γκρέυ συμπεριέλαβε
και τους βακτηριακούς προγόνους της.
 

 
Οι μετεωρίτες, που θα μπορούσαν να φέρουν ζωντανά βακτήρια στη Γη, καίγονται στην ατμόσφαιρα και πολλοί για πολλά χρόνια πίστευαν, ότι θα μπορούσαν να σκοτώσουν οποιαδήποτε μορφή ζωής. Αυτό αποδεικνύεται αναληθές. Το εσωτερικό του μετεωρίτη δεν θερμαίνεται ποτέ. Μόνο το εξωτερικό, ενώ το εσωτερικό παραμένει παγωμένο. Έτσι, τα βακτήρια που υπάρχουν εκεί μέσα θα επιβιώσουν σα να ήταν σε ψυγείο.

Χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ο δρ. Ντέιβιντ Μακ Κέι, ανακάλυψε ίχνη ίσως απολιθωμάτων, μικροσκοπικών βακτηρίων στον αρειανό μετεωρίτη ALH 84001, αλλά η ανακάλυψή του, αμφισβητείται. Υπάρχουν ακόμη υπαινιγμοί για γήινη μόλυνση. Ο δρ. Μακ Κέι πιστεύει, ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από εξωγήινα βακτήρια.

Ένας αστροναύτης μπορεί να έχει 300.000 βακτήρια στο όχημα. Είναι ο ίδιος αριθμός βακτηριδίων, που υπάρχει σε μισό μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού. Όταν στέλνουμε διαστημόπλοια τεχνητά πρέπει να σιγουρευτούμε, ότι δεν είναι μολυσμένα από πριν, ώστε να δούμε αν τα μικρόβια έκαναν φυσιολογικά το ταξίδι.

Ο εντοπισμός ζωής στον Άρη είναι δύσκολος. Μία διαδραστική μέθοδος, που χρησιμοποιεί το Μπίγκλ 2, είναι ο εντοπισμός μεθανίου. Και αν γίνει αυτό τείνουμε να θεωρούμε, ότι προέρχεται από βακτηριακά αέρια.


 
 
Δεν βρισκόμαστε στον Κόκκινο Πλανήτη,
αλλά στη Σενεγάλη. Στην Ροζ Λίμνη.
Στη Γη, ακραιόφιλα βακτήρια μπορούν
να επιβιώνουν στα πιο αφιλόξενα μέρη.
Σε θερμοπίδακες, στο βυθό της θάλασσας
και σε αλκαλικές λίμνες.
 

Επιβίωση
σε ακραίες συνθήκες

Η εικονιζόμενη υπέρ-αλατώδης λίμνη είναι ροζ, λόγω της χρωστικής, που παράγεται από τα βακτήρια, τα οποία στριφογυρίζουν μέσα της. Η περιεκτικότητα σε αλάτι θα σκότωνε όλα τα ψάρια. Έτσι οι κάτοικοι εδώ έγιναν συλλέκτες αλατιού. Μόνο βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε τόσο άλας.

Ο Μπερνάρ Ολίβιε εξειδικεύεται στα ακραιόφιλα βακτήρια: «Τα βακτήρια της ροζ λίμνης έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το περιβάλλον χάρη στο πρωτότυπο σχήμα τους. Υπάρχουν σε τετράγωνη και τρίγωνη μορφή
». Κανένα όμως ζώο δεν είναι τετράγωνο αν εξαιρέσεις τα τετράγωνα φιλέτα ψαριού!
 
Ο Μπερνάρ ελπίζει να αναγνωρίσει ένα καινούριο είδος βακτηρίων, καθώς γνωρίζει, ότι δεν ζουν μόνο με αγάπη και νερό. Δεν πεθαίνουν από αφυδάτωση από το αλάτι. Ξέρουν πώς να εξοικονομήσουν το νερό τους. Είναι τόσο καλά προσαρμοσμένα, που δεν μπορούν χωρίς αλάτι.

Ο Μπερνάρ είναι πεπεισμένος, ότι η μελέτη της προσαρμογής τους θα τον οδηγήσει σε νέες εφαρμογές. Ήδη τα χρησιμοποιούμε σε κρέμες μαυρίσματος και στις χρωστικές τροφίμων.

Πρέπει να προσέχεις, όταν ψαρεύεις βακτήρια. Στο δείγμα του Μπερνάρ κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει βακτήρια με διαφορετικές λειτουργίες.

 
Αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα
μαζεύει αλατόφιλα βακτήρια.
 

   
Έτσι, πολύ πριν από εμάς, αυτά τα βακτήρια εφηύραν τον καταμερισμό εργασίας. Ίσως σε 45 εκατομμύρια χρόνια, όταν ο Ήλιος θα εξαλείψει τη ζωή από την Γη, αυτά να είναι οι τελευταίοι επιζώντες στον πλανήτη μας.
 

 

 
Στην Ισλανδία, οι άνθρωποι λατρεύουν
τα βακτηριακά λουτρά, λόγω της ισχυρής
ενυδατικής τους δράσης.
Ο δρ. Βίγκο Μόρτενσεν συλλέγει
ακραιόφιλους μικροοργανισμούς
από τις θερμές πηγές όλης της χώρας.
 

Θερμόφιλα βακτήρια
Τα ισλανδικά βακτήρια δεν αισθάνονται ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Ευδοκιμούν μεταξύ +100 και -12 βαθμών Κελσίου για τα θερμόφιλα. Για την ζέστη έχουν μία μεμβράνη, που τα αποτρέπει από την τήξη. Για το κρύο έχουν μια αντιπηκτική ουσία.

Ο δρ. Βίγκο μελετάει κάποια χαντροειδή βακτήρια, τα οποία μοιάζουν, περιέργως, στους κυανοβακτηριακούς προγόνους μας. Με τις χιλιάδες θερμές πηγές και τους θερμοπίδακες, η Ισλανδία έχει γίνει το μεγαλύτερο φυσικό εργαστήριο του κόσμου. Σε αυτές τις πηγές ζουν 100 με 10.000 είδη βακτηρίων, που εξαρτώνται από την οξύτητα των πηγών. Για τον Βίγκο, οι πηγές αποτελούν μέσο υπαίθριας καλλιέργειας. Μόνο το 1% μπορούν να καλλιεργηθούν σε εργαστήριο.
   
Ένα πλεονέκτημα των θερμόφιλων βακτηρίων είναι τα ένζυμά τους, ανθεκτικά σε θερμοκρασίες άνω των 85 βαθμών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως σε ιατρικές εξετάσεις ή για την απομάκρυνση λίπους από υφάσματα.

Τα θερμόφιλα βακτήρια έχουν κατοχυρωθεί για πολλές χρήσεις στη βιομηχανία. Επιστήμονες συνέλεξαν δείγμα ιζημάτων στα 400 μέτρα βάθος και σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου. Όταν άνοιξαν το δείγμα, έβριθε από θερμόφιλα βακτήρια.
 
Σε τοξικό περιβάλλον
Ο Βίγκο συμμετείχε σε πολλές αποστολές του γαλλικού ινστιτούτου ερευνών ΙFREΜER, για να συλλέξει τα πιο ακραία θερμόφιλα βακτήρια. Ο βυθός του ωκεανού είναι το μέρος, όπου η θερμοκρασία του νερού μπορεί να ξεπεράσει τους 100 βαθμούς Κελσίου χωρίς να εξατμιστεί, λόγω της αυξημένης πίεσης του νερού.

Σε βάθη μεταξύ δύο χιλιάδων και τεσσάρων χιλιάδων μέτρων ζει μία πολύ περίεργη πανίδα. Η ποικιλομορφία της ήταν άγνωστη σε εμάς μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Τεράστια ή μικροσκοπικά σκουλήκια βρίθουν εκεί χάρη στις βακτηριακές καλλιέργειες. Με λήψεις δειγμάτων επιχειρείται να αποκαλυφθούν τα μυστικά της διατροφής των σκουληκιών αυτών.

    

 
Τα θερμόφιλα βακτήρια ζουν κοντά στις
μαύρες καμινάδες, που βγάζουν θειούχα
νέφη, όπου η θερμοκρασία ξεπερνά
τους 350 βαθμούς.
 

   
Για να επιβιώσουν τα σκουλήκια, καλλιεργούν τα βακτήρια και τα τρέφουν με το τοξικό θείο, που εκπέμπεται από τις καμινάδες. Δηλαδή, τα βακτήρια χρησιμεύουν ως τροφή, αλλά και ως φίλτρα.
  

  

 
Το στόμα σκουληκιού ενός χιλιοστού
μεγενθυμένο χιλιάδες φορές με ηλεκτρονικό
μικροσκόπιο, ώστε να μπορέσουμε να δούμε
τα μικροσκοπικά βακτήρια.
Το πεπτικό σύστημα του σκουληκιού έχει
αντικατασταθεί με έναν θύλακα βακτηρίων.
 

Σύμφωνα με τον Ζακ Γκεζενέκ, αυτά τα βακτήρια έχουν προοπτικές στην βιομηχανία:

«Ιδίως τα θαλάσσια βακτήρια είναι πραγματικά εργοστάσια. Αν αλλάξουμε το μέσον καλλιέργειας ένα βακτηρίδιο μπορεί να παράγει μεταξύ 500–1.000 διαφορετικών μορίων».

Το βάρος των βακτηρίων στη θάλασσα είναι μεγαλύτερο από αυτό των σκουληκιών και των ψαριών μαζί.

Έτσι, το ερευνητικό πεδίο είναι απύθμενο. Οι πιθανότητες να βρούμε νέα και βιοενεργά μόρια είναι δέκα φορές περισσότερες στη θάλασσα, παρά στην ξηρά.
  
Αρωγοί στην Ιατρική
Τα βακτήρια είναι ικανά να παράγουν μόρια, τα οποία βοηθούν στις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και στην αναδόμηση οστέινου και δερματικού ιστού, ενώ ενθαρρυντικά στοιχεία έχουμε για τη θεραπεία του καρκίνου.

Τα αποτελέσματα είναι θετικά, αφού το μόριο προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού στον προσβεβλημένο ιστό. Αντίθετα με την χημειοθεραπεία, που επιτίθεται παντού. Δηλαδή, τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας εξοπλίζοντας καλύτερα τα αντισώματά μας. Ίσως στο μέλλον οι ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν βακτήρια.

Κατά τη διάρκεια της Ιστορίας πέθαναν χίλιες φορές πιο πολλοί από επιδημίες από βακτήρια, παρά από πολέμους. Η πανούκλα οφείλεται στο βακτήριο Yersinia pestis, η χολέρα στο Vibrio cholerae, η γάγγραινα στο Clostridium.
 
Με την εμφάνιση του μικροσκόπιου τον 16ο αιώνα, τα βακτήρια μπορούσαν να παρατηρηθούν για πρώτη φορά. Τα ονόμασαν Animalcules, δηλαδή ζωάκια. Όμως ο κόσμος έπρεπε να περιμένει μέχρι τον 19ο αιώνα, ώστε ο Λουί Παστέρ να αντιληφθεί τον ρόλο των βακτηρίων.

Ο Παστέρ κέρδισε την μάχη, παρά τους επικριτές του και άρχισε η εποχή της παστερίωσης. Καλό βακτήριο είναι το νεκρό βακτήριο. Κι όμως, ο Φλέμινγκ χάρη σε έναν μικροοργανισμό ανακάλυψε την πενικιλίνη το 1928.

 

 
Τον Μεσαίωνα, το βακτήριο Serratia
προκαλούσε κόκκινες κηλίδες, που εμφανί-
ζονταν ξαφνικά στην όστια. Αυτή η αόρατη
αιτία προκάλεσε την σφαγή εκατοντάδων
εβραίων από τον κλήρο.
 

 
 
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ήταν το πρώτο, που χρησιμοποίησε τα βακτήρια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηρίων βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα. Πάνω από 400 είδη υπάρχουν στα τοιχώματα του παχέως εντέρου αποτελώντας την εντερική χλωρίδα μας. Δημιουργούν ένα ζωντανό φράγμα ενάντια στα επικίνδυνα βακτήρια.

Αλλά πώς ανανεώνεται αυτή η χλωρίδα; Τα οξέα του στομάχου σκοτώνουν τα πιο πολλά βακτήρια. Όμως, κάποια βακτήρια, λόγω αφθονίας ή ανθεκτικότητας επιζούν από το στομάχι, όπως αυτά των γιαουρτιών.

Σκανδιναβοί ερευνητές σκέφτηκαν να βάλουν καλά βακτήρια σε ευρέως καταναλώσιμες τροφές όπως οι χυμοί. Τα βακτήρια επηρεάζουν θετικά το στομάχι μας και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Ένα δοχείο με γιαούρτι περιέχει περισσότερα βακτήρια από όσοι είναι οι άνθρωποι στην Γη.

Η ιδέα είναι η προσθήκη βακτηρίων σε γιαούρτια. Γίνεται όμως να επιβιώσουν στην ζούγκλα του πεπτικού συστήματος;

Καλά βακτήρια, όπως το Lactobacillus Plantarum, υπήρχαν στις τροφές ίσως για εκατομμύρια χρόνια. Αυτό άλλαξε με τη χρήση του ψυγείου, τη συστηματική χρήση αντιβιοτικών θεραπειών και τον τρόπο επεξεργασίας των τροφών. Αυτό δημιούργησε προβλήματα στην πεπτική χλωρίδα, καθώς πολλά βλαβερά βακτήρια εισήχθησαν στο έντερο. Προσπαθούμε να αλλάξει αυτό και να επαναφέρουμε καλά βακτήρια.


 

 
Με ένα απλό φιλί
ανταλλάσσουμε χιλιάδες βακτήρια.

 

Υπάρχουν παντού
Τα βακτήρια αποικούν παντού. Στο στόμα, τη γλώσσα, τα δόντια μας. Μερικά ευθύνονται για την τερηδόνα. Άλλα για την κακή μας αναπνοή. Υπάρχουν δέκα δισεκατομμύρια μόνο στο στόμα μας.

Στη επιφάνεια του δέρματός μας έχουμε ένα τρισεκατομμύριο βακτήρια. Αν ζυγίζετε 75 κιλά, έχετε πάνω από ένα κιλό βακτήρια πάνω σας.

Αλλά μην ανησυχείτε. Μόνο ένα στα χίλια βακτήρια είναι νοσογόνο.
  
Μόνο οι γηραιότεροι αφρικανοί θυμούνται. Η λάσπη χρησιμοποιείται πλέον σπάνια.

Δεν το γνωρίζουν, αλλά η δόση των βακτηρίων, που εισπνέουν από την λάσπη και το περιβάλλον, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό τους. Έτσι, προστατεύονται από παθήσεις, που αποτελούν πλέον μάστιγα στην σύγχρονη κοινωνία μας.

Η κοινωνία μας είναι τόσο αποστειρωμένη, που δεν γίνεται να έχουμε εμπειρίες, ώστε να χτίσουμε ένα αξιοπρεπές ανοσοποιητικό. Αυτοί τις έχουν.

  

 
Οι αφρικανοί συνήθιζαν να αλείφονται
με λάσπη, που περιείχε βακτήρια,
για να προφυλαχθούν από τη λέπρα.

 

 
Ο Τζων Στάνφορντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο, εξηγεί: «Το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά είναι, ότι δεν σκοτώνουν μόνο τα βλαβερά βακτήρια, αλλά και τα ωφέλιμα. Η νέα θεώρηση θέλει να προσθέσουμε ένα νέο επίπεδο αναγνώρισης. Τροποποιούμε την άμυνά μας, για να αναγνωρίζει μικροοργανισμούς εχθρικούς προς το σώμα και να τους αφανίσει».

Για τον Τζων Στάνφορντ, το Mycobacterium vaccae, ένα από τα βακτήρια, που υπάρχουν στο χώμα, είναι ικανό να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό: «Στο μέλλον το βλέπω σαν έναν από τους ανοσοδιαμορφωτές, που θα κάνουν το ανοσοποιητικό να λειτουργεί ευεργετικά, ώστε πολλές αρρώστιες να τεθούν υπό έλεγχο. Σε όλες τις ασθένειες τα περισσότερα άτομα δεν νοσούν. Αυτοί που δεν προσβάλλονται είναι όσοι έχουν σωστό τύπο ανοσίας. Αν μπορέσουμε να το μεταδώσουμε, ώστε να καλυφθούν όλοι, τότε πολλές από τις αρρώστιες θα μειωθούν σε περιστατικά και θα είναι πιο εύκολα θεραπεύσιμες».

Όπως η έρημος, έτσι και οι ξηρές περιοχές του δέρματός  μας είναι αραιοκατοικημένες. Στη μασχάλη, η ζωή αφθονεί, όπως στα τροπικά δάση. Όταν χρησιμοποιούμε σαπούνι συχνά καταστρέφουμε αυτήν την προστατευτική σύνθεση. Χωρίς αυτήν την φυσική προστασία, επιβλαβή βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος, εγκαθίστανται. Παρ΄ όλο που είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας, η υπερβολική υγιεινή μπορεί να είναι επικίνδυνη. Σε όλο τον κόσμο διώχνουμε τους φιλικούς μας ενοίκους με αντιβακτηριακά σαπούνια.


 

 
Το Ινστιτούτο του Σούνιλ
αναβιώνει
τις 4.000 ετών συνταγές
Αγιουρβεδικής Ιατρικής.
 

Σαπούνια από βακτήρια
Ωστόσο, στην Ινδία φιάχνουν σαπούνια από βακτήρια.

Ο Σούνιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Vigyan Anusandhan Kendra, αγωνίζεται για τα οφέλη σαπουνιών και φαρμάκων, που περιέχουν μεταξύ άλλων βακτήρια από κοπριά αγελάδας: «Σήμερα, δεν υπάρχει χώρος για αγελάδες στα σπίτια μας. Γιʼ αυτό δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί η κοπριά, οπότε φιάξαμε και πουλάμε σαπούνια κοπριάς για την θεραπεία δερματικών προβλημάτων».
Χρήσιμα
περιττωματικά βακτήρια
Σε όλη του την ζωή ένας άνθρωπος παράγει έξι τόνους περιττωμάτων. Σε μία μέρα οι κάτοικοι του πλανήτη παράγουν 12 εκατομμύρια τόνους.

Καθώς δεν θέλαμε να βυθιστούμε σε αυτά, έπρεπε να λάβουμε μέτρα. Τα περιττωματικά βακτήρια είναι ανεξάντλητα. Όχι όμως και οι φυσικοί πόροι, όπως το αέριο, το πετρέλαιο, ο άνθρακας. Ακόμη κι αν κάποια μέρα δεν υπάρχει πετρέλαιο εμείς θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
  

 

 
Στην Ναγκπούρ, χιλιάδες ασθενείς θεραπεύ-
ονται με ιερά βακτήρια, που απορρέουν από
τη ζύμωση χόρτων στο πεπτικό της αγελάδας.
  

  
Ο Λιου Γιν είναι διευθυντής του Κινέζικου Ινστιτούτου Βιοαερίου. Ξεκινάει κάθε ημέρα του με μια κίνηση κοινής ωφέλειας (πηγαίνει στην τουαλέτα). Στην Βιοαέριο όλα τα περιττώματα ανακυκλώνονται. Ακόμη κι αυτά του διευθυντή. Το αέριο, που παράγεται από την βακτηριακή ζύμωση, χρησιμεύει ως πηγή ενέργειας. Αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φωτισμό, θέρμανση ή μαγείρεμα.

Στην Κίνα, ακόμη και εργοστάσια λειτουργούν με βιοκαύσιμα. Σε ένα εργοστάσιο τα βιοκαύσιμα επιτρέπουν την παραγωγή 700.000 κιλοβατωρών το χρόνο. Αυτή η ενέργεια τροφοδοτεί πέντε μηχανές στο εργοστάσιο Μηχανικής στο Τσονγκ Σιν.

Τα περιττώματα φυλάσσονται σε τεράστιες δεξαμενές. Απαγορεύεται το κάπνισμα, λόγω των χιλιάδων αγωγών, που περιέχουν περιττωματικό αέριο. Τα περιττώματα των υπαλλήλων και των κοντινών χωριών δεν αρκούν. Έτσι, γίνεται εκτροφή χοίρων εντός του εργοστασίου, που χρησιμοποιεί την κοπριά, καθώς περιέχει πολλά βακτήρια.
   

  

 
Η νέα δεξαμενή της Βιοαέριο, φτιαγμένη
από υαλοΐνα, είναι το τελευταίο μοντέλο
στην αγορά. Είναι ελαφριά, πρακτική
και ερμητικά σφραγισμένη. Για τη βέλτιστη
ζύμωση χρειάζεται ένας ερμητικά κλειστός
σηπτικός βόθρος, σταθερή θερμοκρασία
και πολλά περιττώματα.

 

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Κίνα έχει εγκαταστήσει εκατομμύρια χωνευτήρια για πολίτες. Όσοι τα εγκαθιστούν λαμβάνουν βοήθεια από την κυβέρνηση.

Ένας γάλλος επιστήμονας, ο Λαβουαζιέ, είπε, ότι τίποτα δεν χάνεται στη Γη. Όλα μετατρέπονται. Οι κινέζοι δεν το κατάλαβαν απλά, αλλά το έκαναν πράξη με την εταιρεία Βιοαέριο. Το να έχεις εγκατάσταση βιοκαύσιμου θεωρείται σύμβολο καταξίωσης.

Πάντως, η βακτηριακή πίεση μπορεί να ανέβει πολύ. Οπότε πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος της δεξαμενής. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.
 
Ο Λιου Γιν αναφέρει, ότι στην Κίνα έχουν τοποθετήσει πάνω από δέκα εκατομμύρια χωνευτήρια του βιοαερίου σε αγροτικές περιοχές. Στο μέλλον, θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα βιοκαύσιμα, για να αντικαταστήσουν την βενζίνη. Ο Λιου Γιν σκοπεύει να κατακτήσει κι άλλες αγορές. Στο μέλλον θα κινούμαστε με καθαρό καύσιμο χάρη στα περιττωματικά βακτήριά μας.

Τεχνολογικές εφαρμογές
Οι πρώτοι βακτηριακοί βιομήχανοι ήταν οι οινοποιοί και οι γαλακτοκόμοι. Αγνοώντας την παρουσία των βακτηρίων απέδιδαν την μεταμόρφωση των προϊόντων τους στους θεούς. Οι πρόγονοί μας δεν φαντάζονταν, ότι η ύπαρξή τους εξαρτιόταν από την καλή θέληση των βακτηρίων.

Σήμερα, χάρη στα βακτήρια οι επιστήμονες επινοούν ένα νέο τρόπο ζωής. Πολλά βακτήρια έχουν κατοχυρωθεί. Υπάρχουν στα ηλεκτροακουστικά μικρόφωνα, για να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου. Πίνακες έχουν αποκατασταθεί από βακτήρια. Φωτεινά βακτήρια λάμπουν με τη δική τους ενέργεια. Άλλα χρησιμεύουν ως ζωντανές μπαταρίες. Διογκωμένα από μικρόβια  παρέχουν φτηνό και φιλικό προς το περιβάλλον φωτισμό. Αυτά που δείχνουν τον Βορρά μπορούν να αντικαταστήσουν τις πυξίδες μας. Μπορούν να τοποθετηθούν και στα εσώρουχα, αλλά αυτή την φορά για να μειώσουν τις οσμές.

Τα βακτήρια χρησιμεύουν και στον καθαρισμό κτιρίων. Ο Ζαν Φρανσουά Λουμπιέρ χρησιμοποιεί βακτήρια, για να συντηρήσει ιστορικά μνημεία. Με δυόμισυ γραμμάρια από το βακτήριο Bacillus cereus μπορούν να προστατευθούν δεκάδες τετραγωνικά μέτρα της Παναγίας των Παρισίων από τη φθορά του χρόνου. Κάποιο βακτήριο συντηρεί την πέτρα παράγοντας ένα στρώμα ανθρακικού ασβεστίου, που την προστατεύει από το νερό και τον πάγο.

Αν παρατηρήσουμε με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο τα εκατομμύρια βακτηρίων φαίνονται να δημιουργούν ένα πλέγμα, που καλύπτει την περιοχή της διαλυμένης πέτρας. Ο Ζαν Φρανσουά σκέφτεται μια νέα ευρεσιτεχνία, με την οποία τα βακτήρια με τη μορφή βιολογικού κονιάματος θα χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή κατεστραμμένων πέτρινων αγαλμάτων.

Τα βακτήρια του Ζαν Φρανσουά είναι δημοφιλή στους αρχιτέκτονες, που έχουν αλλάξει θεώρηση τα τελευταία χρόνια: «Πιστεύω, ότι η γοητεία αυτής της τεχνικής έγκειται στη φυσική της διάσταση. Δεν χρησιμοποιεί διαλύτες. Αντιγράφει τη φύση, αλλά με πολύ πιο γρήγορο τρόπο από αυτόν της γεωλογικής εποχής».

Τα χρυσωρυχεία της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας και της Βραζιλίας χρησιμοποιούν επιτυχώς μικρόβια, για να βελτιώσουν την παραγωγή τους. Τα βακτήρια Thiobaccilus είναι αλχημιστές. Παράγουν οξέα, που λιώνουν το μετάλλευμα και συγκεντρώνουν τους χρυσούς κόκκους στην επιφάνεια του πετρώματος. Με την εφαρμογή των βακτηρίων οι άνθρωποι απλά επιταχύνουν την διαδικασία συσσώρευσης του χρυσού. Με τον τρόπο αυτό ακόμη και τα πιο φτωχά κοιτάσματα μπορούν να κάνουν χαρούμενους τους μεταλλωρύχους.

Ενώ κάποια βακτήρια προσελκύουν το χρυσό, άλλα εντοπίζουν το άζωτο. Τα άγονα εδάφη της ερήμου πάντα έχουν έλλειψη σε άζωτο και νερό. Μήπως να τα χρησιμοποιήσουμε, για να ξαναβλαστήσει η έρημος;

Ο Αλιού, σενεγαλέζος τεχνικός από το γαλλικό κέντρο ερευνών ΣΙΡΑΝΤ, είναι πεπεισμένος, ότι η έρημος δεν είναι χαμένη υπόθεση. Τα δέντρα μπορούν να αντισταθούν στο κλίμα αν τα ποτίσουν με μίγμα βακτηρίων.

Οι πάμπτωχοι αγρότες είναι περίεργοι και ενδιαφέρονται γιʼ αυτή την οικονομική μέθοδο, αλλά μπορούν να είναι σίγουροι, ότι δεν είναι μία οφθαλμαπάτη; Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Αλιού είναι να πείσει τους αγρότες, ότι τα μικρόβια μπορούν να αντικαταστήσουν τα λιπάσματα.

Στην Σενεγάλη οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τα βακτήρια, που φιάχνουν καλύτερα το άζωτο. Πολλαπλασιάζονται σε δίσκους καλλιέργειας. Μετά αναμιγνύονται σε μπουκάλια με νερό. Έπειτα, παρατηρούν σε θερμοκήπια ποια βακτήρια είναι τα πιο αποτελεσματικά. Κάποια βακτηριακά είδη πετυχαίνουν συγκέντρωση περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανά γραμμάριο για κάθε ρίζα. Πραγματικά, φυσικό λίπασμα. Τα βακτήρια αγαπούν τα δέντρα και την Oικολογία.

Ο Γιανίκ Κομπέτ Μπλαν, ερευνητής από το Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης ψάχνει να βρει τρόπο να πολεμήσει ενάντια στις πλαστικές σακούλες, που μολύνουν το περιβάλλον μας και έχουν εισβάλει σε πόλεις φτωχών χωρών.

Χίλια χρόνια χρειάζονται, για να διασπαστεί φυσικά μία σακούλα. Αν συνεχίσουμε έτσι, οι άνθρωποι των πόλεων θα περπατούν σε ένα χαλί από πλαστικές σακούλες. Έτσι συμβαίνει σε μερικές πόλεις στην Αφρική και στο Μάγκρεμπ.

Αλλά πώς να παραχθεί ένα φτηνό βιοδιασπώμενο πλαστικό; Τα βακτήρια είναι σαν εμάς. Αν τους δώσεις σακούλες από πετρέλαιο δεν θα τους αρέσει, θα τις βρουν δύσπεπτες. Η λύση είναι να τους δώσουμε πλαστικό, που φιάχνεται από φυσικό υλικό, όπως το γαλακτικό οξύ. Τα βακτήρια το αγαπούν και το χωνεύουν τέλεια.

Αλλά πώς να παραχθούν μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέως; Ο Γιανίκ ανακάλυψε έναν εργατικό lactobacillus. Αυτό είναι το βακτήριο, που παίρνει μέρος στην ζύμωση ενός φυσικού προϊόντος, του κρασιού από φοίνικα. Παρατήρησε, ότι χάρη σε ένα βακτήριο το κρασί ζυμώνεται σε λίγες μόνο ώρες. Το βακτήριο παράγει τεράστιες ποσότητες γαλακτικού οξέος από ζάχαρη και χυμό φοίνικα. Καθώς οι κατασκευαστές ζάχαρης ψάχνουν τρόπους χρήσης του πλεονάσματός τους, αυτά τα βακτήρια έχουν μέλλον. Και όχι μόνο στην σκιά των φοινίκων. Ο Γιανίκ απομονώνει το βακτήριο, που θα επιτρέψει σε κατασκευαστές να φτιάξουν βιοδιασπώμενα πλαστικά. Δεν είναι και τόσο κακό το κρασί του φοίνικα.

Βιοδιασπαστές, ανακυκλωτές, καθαριστές μόλυνσης. Σήμερα, τα βακτήρια χρειάζεται να καταπίνουν τα πάντα. Πετρελαιοκηλίδες, μολυσμένα νερά, χημική μόλυνση. Για τα βακτήρια η λαιμαργία δεν είναι θανάσιμη αμαρτία. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα βακτήρια ξέρουν πώς να διασπούν τις ρυπαντικές ουσίες πάνω-κάτω αποτελεσματικά.

Βακτήρια εναντίον ραδιενεργών αποβλήτων
Αλλά τι συμβαίνει με την πιο ρυπαντική ουσία; Τα ραδιενεργά απόβλητα. Κάλλιστα θα μπορούσε να το κάνει αυτό ένας υπερήρωας. Ένα βακτήριο, που θα άντεχε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Δόση 3.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή, που θα σκότωνε τον άνθρωπο. Χάρη σε αυτές τις υπερδυνάμεις το βακτήριο ονομάστηκε Σούπερ Κόναν.

Αν εκραγεί το DNA του Κόναν, λόγω ραδιενέργειας, μπορεί να το διορθώσει σε λιγότερο από 24 ώρες με το να συλλέξει τα σπασμένα τεμάχια και χρησιμοποιώντας αυτά, που είναι ακόμη ανέπαφα.

Πάντως, σε μία πυρηνική έκρηξη δεν θα λειτουργήσει. Προτιμά να επιτίθεται σε παλιά ραδιενεργά απόβλητα, όπως αυτά που ψυχρού πολέμου. Υπάρχει πολλή δουλειά για αυτό. Η ποσότητα των ραδιενεργών αποβλήτων στο αμερικανικό έδαφος θεωρείται ότι είναι ίση με τον όγκο του νερού, που πέφτει από τους καταρράκτες τού Νιαγάρα σε 28 ημέρες.

Γενετικά κατασκευασμένα βακτηριακά στελέχη του Κόναν κρατούνται κλειδωμένα. Δεν είναι τοξικά. Έχουν κατασκευαστεί γενετικά, για να διασπούν τοξικές ουσίες, που υπάρχουν στα ραδιενεργά κατάλοιπά. Ενώ υπόσχονται να βοηθήσουν να καθαρίσουν αυτά τα απόβλητα και πάλι πρέπει να προσέξουμε να μην τα ελευθερώσουμε, ώστε να εισέλθουν στη φύση, αφού περιέχουν ξένα γονίδια.

Ο Κρεγκ Βέντερ θέλει να φιάξει ένα βακτήριο με υπερδυνάμεις. Με νέα γονίδια, τεχνητό. Ο Γκρεγκ είναι αστέρι στις θετικές επιστήμες. Ένας από τους δεξιοτέχνες του ανθρώπινου γονιδιώματος. Το βακτήριό του θα πρέπει να παράγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας ή να μειώσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγιδεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα.

Βασικά, ο Κρεγκ προσπαθεί να φιάξει ένα συνθετικό βακτήριο χρησιμοποιώντας τα ανάλογα γονίδια: «Νομίζω, ότι το βασικό κίνητρο είναι να χρησιμοποιήσεις τα επιστημονικά εργαλεία, που έχουμε δημιουργήσει, ώστε να υπάρχει ζωή για πολύ καιρό στον πλανήτη. Με τον ρυθμό που έχουμε θα αφανιστούμε σαν είδος σε λίγο καιρό αν δεν ανατρέψουμε την απληστία, που έχουμε αναπτύξει ως είδος. Πάντα μπορείς να ελπίζεις, αλλά πρέπει να ξέρεις να ακούς».

Βακτηριακοί ήχοι
Ο Τζο Ντέιβις ονομάζει τον εαυτό του επιστημονικό καλλιτέχνη. Συνθέτει ακουστικά ποιήματα από τα τραγούδια των βακτηρίων: «Αν θέλεις να τα ακούσεις να παίζουν καλά θα πρέπει να είναι πολλά στην επιφάνεια. Έτσι τα ακούς καλύτερα».

Ο Τζο υποστηρίζει, ότι έχει εφεύρει μία μέθοδο ηχογράφησης χρησιμοποιώντας δέσμες ακτίνων laser, που μας βοηθούν να ακούμε τα βακτήρια: «Είναι συναρπαστικό, ότι όπως κάθε οργανισμός έτσι και τα βακτήρια, έχει τη δική του ταυτότητα, το δικό του ήχο. Όπως νιαουρίζει μια γάτα και μουγκρίζει μια αγελάδα αυτά δημιουργούν μία όπερα. Μία βακτηριακή όπερα, ένα υπόγειο τραγούδι παντού, όπως των πουλιών». 
Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο βασίστηκε
στην απομαγνητοφώνηση εκτεταμένων αποσπασμάτων
από την ταινία του Τhierry Βerrοd: «Βacterialand», παραγωγής France 5.
 

 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


33 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 41865

  27 Μαρ 2017

  ΘΙΓΟΜΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΑΚΡΩΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ.
  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.
  ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ, ΣΟΥΜΕΡΙΟΙ, ΠΕΡΣΕΣ ΚΤΛ. ΗΤΑΝΕ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝ.
  ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
  ΠΟΣΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΣΟΡΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΨΕΥΔΗ;

  ΠΟΝΤΟΝΟΗΣΗ

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 • Ανώνυμος 39728

  21 Σεπ 2016


  Βρήκαν το μυστικό των πιο σκληροτράχηλων ζώων
  http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=830360

 • Ανώνυμος 38790

  13 Ιουν 2016


  http://www.tanea.gr/news/greece/article/5366113/telos-epoxhs-gia-ta-antibiotika/

 • Ανώνυμος 35810

  19 Νοε 2015


  Φόβους ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει ανεπιστρεπτί στην εποχή μετά τα αντιβιοτικά γεννά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η ανακάλυψη στην Κίνα βακτηρίων, τα οποία, χάρη σε μια νέα γονιδιακή μετάλλαξή τους, είναι ανθεκτικά και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που υπάρχουν σήμερα, στα λεγόμενα «τελευταίας καταφυγής».
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500040431

 • Ανώνυμος 35713

  6 Νοε 2015

  ἴτον προλιποντʼ ἀνθρώπους Αἰδως αἰδοΐων Αϊδια καί Νέμεσις
  τά δε λείψεται ἄλγεα λυγρά θνητοῖς ἀνθρώποισιν.
  κακοῦ δʼ οὐκ ἔσεται ἀλκή.
  και το κλαμα θα θεριεψη την αναμνηση στοῦ θανατικου το πορφυρεμα.
  ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ.
  «.» «--»

 • Ανώνυμος 35712

  5 Νοε 2015

  @674
  "Ο καθένας απλά έχει αυτομαντρωθεί και έχει πήξει σε κάτι συγκεκριμένο που δεν το αλλάζει. Βλέπετε είναι και τα "κεκτημένα" και τα "κατοχυρωμένα" που εμποδίζουν τον μπάρμπα-ραγιά να αυτοβελτιωθεί."

  Μπράβο σου συναγωνιστή - σχολιαστή. Με τις ειρωνείες που έπεσαν πρέπει να επιβεβαιώσω πως δεν σε ειρωνεύομαι. Πράγματι Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έγραψες.

 • Ανώνυμος 35710

  5 Νοε 2015


  Έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου. Ποια συνομιλία και ποια συζήτηση; Ένας ρίχνει φάπες και ο άλλος τις εισπράττει. Τι δεν καταλαβαίνεις; Καλά ξεμπερδέματα παππού.

 • Ανώνυμος 35708

  5 Νοε 2015

  και ο χαχολος μιλησε για συνομιλια
  ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ
  το να εισαι ανοητος δικαιωμα σου
  το να υβριζεις δειγμα λαϊστερας ΣΟΥ
  το να διακομοδεις νοηση κατωτερωτητας υπανθρωπου ''ΕΓΩΪΣΤΑΝ''
  και σε ανωτερα μεγιστανα των 500 λεξεων που εμαθες
  σου αρκουν να φερεσαι ως μισανθρωπος.
  οχι τιποτα αλλο , αλλα κρινεις κιολας.
  ΑΕΙ ΦΟΥΚΑΡΑ πουλεγε κιο παπαδοπουλος
  πεθανες προτου γεννηθεις
  μεγαλη υποθεση η υπαρξη σου
  ΖΗΤΩ ΜΕΓΑΛΟΦΥΗ.......

 • Ανώνυμος 35703

  4 Νοε 2015


  Τις απαντήσεις που ήδη ξέρεις γιατί δεν τις γράφεις να γελάσουμε: Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία. Όσον για τον φυσικό σου χώρο αυτός είναι ο κάδος. Α όλα κι όλα μην ζητάς πολλά.

 • Ανώνυμος 35702

  4 Νοε 2015

  και το γελοιο ξεπερασε την ηλιθιοτητα
  Χάιντε Χάιντι!
  καλα. κοψε λογια και βγαλε συνομιλιτη
  φτηνιαρικη αιτιολογια μαϊντανου πολυεεγωϊσταρα παραμορφωμενου.
  θαυμαστε τον ΕΓΩΪΣΤΑΝ κοτσαμπαση.

 • Ανώνυμος 35699

  4 Νοε 2015


  Αφού τα ξέρεις τι ρωτάς; Απάντησε στα ερωτήματα που θέτεις έτσι για να κάνουμε σύγκριση και το κυριώτερο για να γελάσουμε.
  Χάιντε Χάιντι!

 • Ανώνυμος 35698

  4 Νοε 2015

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  το τσαϊ, σας μιλαει για ΒΑΚΤΗΡΗΔΙΑ
  πες μας λοιπον από πού που προερχεται τουτη η λεξη
  πατας μόνο το βητα και σου βγαινει στην εικονα η γραφη του αφου καποιος μηχανισμος σχεσης 0-1 την πυλωνει στην οθονη σου.
  μηπως γνωριζεις να μας πεις ποια χημικα στοιχεια ζευγομενα στον εγκεφαλο σου πυλωνουν το βητα
  ποια αλλα στοιχεια δρομολογουν την εξοδο και ποια αλλα στοιχεια ελλησσουν ταυτοχρονα την γλωσσα ειτε στην γραφη ειτε στην εκφωνηση;;
  εχουν καμια σχεση με τα βακτρα;;
  και αυτά τα βακτρα μηπως εχουν καποια σχεση με τα ʽʼβακχιακα τειρεσιαʼʼ
  των σατυρων οργιων τις διανοησεις
  που γενουν καποια χημικα στοιχεια σε ʽʼρουθηνιουʼʼδιωνυσια και σε ʽʼπαλλαδιουʼʼ διονυσια;; Διάνοιας Εργομενα;;
  οσο για το ταπωμα
  μηπως ξεχασες το διαμεσο ʽʼεινʼʼ εννοωντας ταπεινωμα;;
  σε τουτη την λεξη λεω ναι
  πρωτα μου πρέπει το εγω να κουρελιασω μηπως και βρω το αιτιο της υπαρξιακης σκοπιμοτητας ʽʼΔΕΝΔΡΟ ʽʼΑΝΘΡΩΠΟΣ.

 • Ανώνυμος 35697

  4 Νοε 2015

  ''Αυτοταπωνεσαι''
  ΘΑΥΜΑΣΤΕ
  πολυμαθη αποκριση διαλογισμου
  ευγε ακραιφνη συνομιλια περι σχολιων κριτικη
  καθε ''ΙΣΤΑΝ''.

 • Ανώνυμος 35692

  3 Νοε 2015


  35691 σκέψου πριν γράψεις. Αυτοταπώνεσαι..

 • Ανώνυμος 35691

  3 Νοε 2015

  αυτο καταλαβες;
  βλεπεις στο ελλαδισταν σου το ΕΓΩ υπερβαινει τον βαθμο αλλων
  ισταν μενων.
  σημαινει οτι υπερ εγωϊστες ειμαστε
  και αν κρινω την απαντηση σου ιδια εγωϊστης με εμενα εισαι ἤ
  ξεφυγες απο τα δεσμα του εγω;;παυοντας να εχεις αναγκες αυτοπροσδιορισμου του ποιος εισαι.

 • Ανώνυμος 35688

  3 Νοε 2015


  Και αυτή άλλη κλασσική δικαιολογία. Όποιος κατακρίνει το Ελλαδιστάν είναι ημιμαθής. Θες να αλλάξει κάτι; Μείωσε το δικό σου εγώ κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέπτη.

 • Ανώνυμος 35686

  3 Νοε 2015

  με αυτο που εξεφρασα δεν δικαιολογω την αμαθεια τουναντιον
  η μεθυ της αχαλινωτης Αναγκης μας εφερε σε τουτα του ΕΓΩ κατα ντιας θεάματα.
  βλεπεις στο ελλαδισταν σου το ΕΓΩ υπερβαινει τον βαθμο αλλων
  ισταν μενων.
  Προκειται για τεκμαιρωση ημιμαθειας που ολα τα γνωριζει και σαν μακιαβελλης κομιτατζης συμπεριφερεται.

 • Ανώνυμος 35679

  2 Νοε 2015


  Το ότι συμβαίνει και αλλού είναι κλασσική δικαιολογία. Συμβαίνει όμως και στο Ελλαδαριστάν και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό. Χειρότερα δεν γίνεται.

 • Ανώνυμος 35678

  2 Νοε 2015

  674
  πολύ σωστος.
  ελα ομως που το ερμο ''εγω'' εχει αφανηση καθε ανθρωπια.
  αυτο που συμβαινει σο ελαδισταν σου παντου συμβαινει.
  "Στο Ελλαδαριστάν ο καθένας αμολάει το κοντό και το μακρύ του και αυτό επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση σαν να μην έχει συμβεί ποτέ η ίδια ακριβώς "συζήτηση".
  εχεις την εντυπωση οτι στην γερμανια ἤ στην σουηδια η στην ιταλια τα χαμηλου επιπεδου στρωματα διαφορετικα ειναι;;
  μη ξεγελιεσαι.
  συνομιλία ναι διαλογο αλλα του να αγαπιομαστε.
  ανοιξε οποιο ξενο καναλι θες
  ταποτελεσματα ιδια με το ελλαδισταν σου ειναι.
  εχεις την εντυπωση οτι δεν υπαρχει δολος ανταγωνισμου;
  μη ξεγελιεσαι
  οι ''ταμπελες αλλαζουν τα τομαρια μας ιδια ειναι...

 • Ανώνυμος 35674

  2 Νοε 2015


  Μια ομήγυρη ελλαδάνθρωπων είτε βρίσκεται στον καφενέ είτε στο φόρουμ, σπάνια ή ποτέ κάνει διάλογο. Περιαυτολογία και έκθεση ιδεών (προσωπικές φαντασιώσεις) ναι, διάλογο όχι. Στο διάλογο βγαίνει και ένα λογικό συμπέρασμα, έχει μία τελοσπάντων κατάληξη, στην οποία όλοι ή σχεδόν όλοι θα συμφωνήσουν. Στο Ελλαδαριστάν ο καθένας αμολάει το κοντό και το μακρύ του και αυτό επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση σαν να μην έχει συμβεί ποτέ η ίδια ακριβώς "συζήτηση". Καμία εξέλιξη, καμία αλλαγή, καμία βελτίωση. Ο καθένας απλά έχει αυτομαντρωθεί και έχει πήξει σε κάτι συγκεκριμένο που δεν το αλλάζει. Βλέπετε είναι και τα "κεκτημένα" και τα "κατοχυρωμένα" που εμποδίζουν τον μπάρμπα-ραγιά να αυτοβελτιωθεί. Ποια κεκτημένα και ποια κατοχυρωμένα ωρέ ραγιάδες; Ένα γυφταριό είναι το Ελλαδιστάν που το παίζουν ευρωπ-έ-οι.

 • Ανώνυμος 35670

  2 Νοε 2015

  ρε ανοητοι !! 662,663,
  τι;σημαίνει σχολιο, σχολη, σχολειο, απασχοληση;;
  αυτα δεν ειναι διαλογος
  μονολογος ειναι;;μιλας μονος με τον εαυτο σου;; μα και αυτο διαλογος ειναι
  και οταν σχολιαζει δεν κρινεις βασει των γνωσεων σου το θεμα;;
  κυτα επιπεδο λειτουργιας εγκεφαλου!!!
  θαυμαστε τους.

 • Ανώνυμος 35663

  1 Νοε 2015


  Πολύ τρέλα κυκλοφορεί, Ελλαδιστάν γαρ. Κάποιοι έγραψαν για διάλογο, μάλλον δεν ξέρουν τι σημαίνει διάλογος. Ο καθένας έγραψε το σχόλιό του και τέλος. Τον διάλογο τον ανέφεραν χωρίς λόγο οι γνωστοί αμπελοφιλόσοφοι που ενδημούν στο site. Τελικά ρωμιοί γράφουν κάποια σχόλια ή αλβανοί που δεν καταλαβαίνουν τα ρωμέικα;

 • Ανώνυμος 35662

  1 Νοε 2015

  Έχουμε αρχίσει τα ποτά πρωί πρωί ή μου φαίνεται;

  Παιδιά ... με καφέ ξεκινά η μέρα όχι με αλκοόλ ...

 • Ανώνυμος 35661

  1 Νοε 2015

  657
  ομοιος ομοιω αει πελαζει οπως λεει και ο παπαδοπουλος
  αποφαφισες οτι σκουπιδοντενεκες εισαι
  μαλλον καδος απορριμματων μηπως και ο 653 σε απολυμανη
  ε ρε ασβεστη που θελεις
  ο 655 σωστος διαλογιστης.
  ο 660 σωστος σχολιαστης.
  ισως αρχισει επικοδομητικος διαλογος.

 • Ανώνυμος 35660

  1 Νοε 2015

  Όπως και νάχει η δημοσίευση του άρθρου είναι και ενδιαφέρουσα και ίσως σε μερικά της σημεία προφητική.
  Κάθε είδους βλακώδες σχόλιο όπως τα παραπάνω χλευαστικά μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιοενέργεια μαζί με τα περιτώματα ημιηλιθίων όντων.

 • Ανώνυμος 35657

  31 Οκτ 2015


  @35653
  Πάρε φόρα για τον κάδο.

 • Ανώνυμος 35655

  31 Οκτ 2015

  καλό το άρθρο,ο αρθογράφος να ρίξει και μια ματιά στο βιβλίο του βιολόγου κυταρρολόγου Brouce Lipton " η βιολογία της πεποίθησης"και να συγκρίνει τις δυό θεωρίες,των κυτάρρων και των βακτηρίων.

 • Ανώνυμος 35653

  31 Οκτ 2015

  μπαντοπολος γραφει οτι τουδωσαν οι λατινοι
  ο 645 οτι γραφει το τσαϊ που διαβασε
  ο 648 ψαχνει να βρει το αιτιο και πολυ σωστα αναρωτιεται
  ο 649 σαν ΗΛΙΘΙΑ ΒΛΑΚΑΣ τον χλευαζει
  ο 650 διαφημιζει το θεμα
  θαυμαστε επιπεδο διαλογου
  α ρε φουκαρα 648 τα τουβλα μονο να βριζουν ξερουν
  ξερνωντας την μοχθηρια της απατα βρωμικης ψυχης τους
  ξερεισ γιατι ;;
  τολμησες να γραψεις με κεφαλαια οπως καποος παπαδοπουλος

 • Ανώνυμος 35650

  31 Οκτ 2015


  http://my-magazine-gr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4146.html
  http://www.protothema.gr/environment/article/287785/roz-limnes-kai-omos-uparhoun/

 • Ανώνυμος 35649

  30 Οκτ 2015


  Ο Κρόνιος Δίας (Ζευς);

 • Ανώνυμος 35648

  30 Οκτ 2015

  ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΩΡΕ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ ΣΑΠΡΟΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΤΕΣ ?

 • Ανώνυμος 35645

  30 Οκτ 2015


  https://www.youtube.com/watch?v=Tz8ithgTBj4

 • Bielidopoulos

  30 Οκτ 2015

  ~
  Όσον αφορά τους πρώτους μικροοργανισμούς, αυτοί θα πρέπει να ήταν αναερόβιοι και ετερότροφοι. Άρα ήταν πιο κοντά στα αρχαία, παρά στα κυανοβακτήρια, χωρίς να είναι τίποτε από τα δύο, διότι οι πρώτοι οργανισμοί πιθανών δεν υπάρχουν πλέον, επειδή δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω ανταγωνισμού.
  Στο κείμενο δεν αναφέρεται ο όρος "αρχαία". Σύμφωνα με την καινούργια ταξινόμηση των οργανισμών, υπάρχουν πλέον 3 "domain" (υπερβασίλεια ή επικράτειες). Τα αρχαία (πρώην αρχαιοβακτήρια), τα βακτήρια και τα ευκαρυωτικά (από την αμοιβάδα και τους μύκητες μέχρι τον άνθρωπο). Τα αρχαία αν και μοιάζουν επιφανειακά με τα βακτήρια, διαφέρουν τόσο από αυτά όσο τα βακτήρια από τα ευκαρυωτικά. Στα αρχαία ανήκουν τα γνωστά ακραιόφιλα, θερμόφιλα και μεθανογενή.
  Έχει υπολογιστεί ότι αν εξαφανιζόταν ξαφνικά το domain των ευκαρυωτικών οργανισμών, οι περισσότεροι προκαρυωτικοί (αρχαία, βακτήρια) θα επιβίωναν σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. Εξάλλου έχουν επιβιώσει επί 2 δις χρόνια χωρίς την παρουσία ευκαρυωτικών.
  Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέσα στον φλοιό της γης, βαθύτερα από τον πυθμένα των ωκεανών, υπολογίζεται ότι υπάρχει μια τεράστια ζώνη γεμάτη από αναερόβιους, ετερότροφους μικροοργανισμούς. Εικάζεται δε ότι η βιομάζα τους είναι πολλαπλάσια της συνολικής βιομάζας της βιόσφαιρας της γης.
  Τέλος στο μέλλον, όταν η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση θα μας χτυπάει πλέον ηχηρά την πόρτα, όροι όπως σκουπίδια, απόβλητα, απεκκρίματα θα εξαλειφθούν από το λεξιλόγιό μας εφόσον αποτελούν αφύσικες, κατασκευασμένες έννοιες, προιόν της γραμμικής, μονοδιάστατης, ιεραχικής ευρωπαικής σκέψης. Σε ένα σύμπαν όπου όλα είναι συμπληρωματικά και όλα εκτελούν κύκλους (όχι με την αυστηρή μαθηματική έννοια), οι παραπάνω όροι δέν έχουν θέση.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Αρχαία
  https://el.wikipedia.org/wiki/Επικράτεια_(βιολογία)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Three-domain_system
  https://en.wikipedia.org/wiki/Archaea#Origin_and_evolution