ΔΩΡΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Πώς η σκόνη της Σαχάρας
συντηρεί
το οικοσύστημα του Αμαζόνιου


Ο Αμαζόνιος είναι ένα μέρος με μία από τις μεγαλύτερες βιοποικιλότητες στον κόσμο. Φιλοξενεί το 10% όλων των ειδών στη Γη και πάνω από 400 δισεκατομμύρια δέντρα.

Αλλά στην ουσία δεν θα ήταν τόσο πλούσιο οικοσύστημα όσο είναι αν δεν υπήρχε ένα στοιχείο: Ο φώσφορος, ένα καίριο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών.

Ο Αμαζόνιος, όμως, έχει ένα πρόβλημα. Κάθε χρόνο, την περίοδο των βροχών απομακρύνεται σχεδόν όλος ο φώσφορος από το χώμα. Η στέρηση αυτού του πολύτιμου στοιχείου από τις ρίζες είναι μία ετήσια καταστροφή.

Όταν λοιπόν ο φώσφορος συνεχώς απομακρύνεται με τη βροχή πώς υπάρχει ακόμα αυτή η κοιτίδα βιοποικιλότητας;


Υπάρχουν μηχανισμοί που αναπληρώνουν τον φώσφορο σε ετήσια βάση. Οι επιστήμονες έψαχναν να βρουν από πού αναπληρώνεται. Ενδεχομένως να έφτανε στην περιοχή τοπικά μέσω δυνατών ανέμων από τη νότια Αμερική, όμως, βάσει ερευνών, διανύει τεράστιες αποστάσεις.


Αμμοθύελλα στη Σαχάρα.


Τελικά, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν μία υποβόσκουσα υποψία. Ο Αμαζόνιος πράγματι δέχεται βοήθεια, που έχει τη μορφή μιας σχέσης από απόσταση.

Το δάσος του Αμαζονίου δέχεται βοήθεια από την έρημο Σαχάρα, ένα άγονο περιβάλλον με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 57οC. Η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα ενενήντα χιλιόμετρα την ώρα. Δεν είναι το πρώτο μέρος, που σκέφτεται κανείς, ότι βοηθά στη λύση ενός φυτοκομικού προβλήματος γιγαντιαίων διαστάσεων.


Δορυφορική εικόνα της σκόνης από τη Σαχάρα πάνω από τον Ατλαντικό, ενώ κατευθύνεται προς τον Αμαζόνιο.


Όταν σκεφτόμαστε την έρημο Σαχάρα δεν φανταζόμαστε πλούσια βλάστηση.
IMAGE DESCRIPTIONΑν και είναι όμως μια πολύ ξηρή, άνυδρη περιοχή, είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η Σαχάρα έχει επίσης ένα μυστικό. Κι αυτό το μυστικό βρίσκεται στη λεκάνη του Μποντελέ στο Τσαντ, μια περιοχή, που κάποτε ήταν μια τεράστια λίμνη. Με την πάροδο εκατομμυρίων χρονών, υδρόβια ζώα έζησαν, πέθαναν κι αποσυντέθηκαν μέσα στη λίμνη απελευθερώνοντας φώσφορο ως ίζημα.

Η λίμνη έχει ξεραθεί εδώ και καιρό, αλλά η σκονισμένη λεκάνη είναι ακόμα γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Αυτά ακριβώς τα σωματίδια βρέθηκαν στον Αμαζόνιο.

Όμως, με 10.000 χιλιόμετρα κι έναν ωκεανό να τους χωρίζει πώς φτάνει ο φώσφορος στον προορισμό του; Οι δορυφόροι της NASA μπόρεσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Τα δορυφορικά δεδομένα μας έδειξαν μια τρισδιάστατη δομή της ατμόσφαιρας. Έτσι, είδαμε καθαρά ότι σκόνη μεταφερόταν από την έρημο Σαχάρα από την επιφάνεια της γης, ανέβαινε ψηλά στην ατμόσφαιρα και μετά μεταφερόταν πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό κι εναποθέτονταν στη λεκάνη του Αμαζόνιου.

Τι αξιοθαύμαστο ταξίδι! Βέβαια, όταν σκόνη από τη Σαχάρα φτάνει σε κατοικημένες περιοχές σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις, συνήθως απλώς σκονίζει τα αυτοκίνητα και τα παράθυρα.

Πόση σκόνη φτάνει λοιπόν στον Αμαζόνιο; Κάθε χρόνο, 182 εκατομμύρια τόνοι σκόνης σηκώνονται από την κεντρική Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος πέφτει στον ωκεανό, όμως, περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι φτάνουν στη λεκάνη του Αμαζονίου προσφέροντας 22.000 τόνους φωσφόρου ετησίως στην περιοχή.

Κι αν αναρωτιέστε πόσος φώσφορος είναι αυτός, είναι σχεδόν η χωρητικότητα 2.500 φορτηγών! Αρκετά εντυπωσιακή προμήθεια υποστήριξης.

Πρόκειται για μια παγκόσμια συμπαράσταση, που βοηθάει ένα πλούσιο οικοσύστημα.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49025

  21 Μαΐ 2020

  Επόμενος προορισμός του Μαντέλ ήταν οι ΗΠΑ. Έπρεπε όμως να βρει σε ποια πολιτεία θα μπορούσε να εγκαταστήσει τη «φάμπρικα» του με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Μετά από ενδελεχή έρευνα κατέληξε στο ότι η λοταρία της Βιρτζίνια ήταν η ιδανική περίπτωση: δυνατότητα εκτύπωσης δελτίου από το σπίτι, μόνο 7,1 εκατομμύρια συνδυασμοί (έναντι 25 εκατομμυρίων που είχαν άλλα παιχνίδια) και χαμηλό κόστος, με μόνο ένα δολάριο ανά δελτίο.
  Μέσα σε τρεις μήνες τυπώθηκαν σε δελτία όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί της λοταρίας της Βιρτζίνια, συνολικά 7,1 εκατομμύρια δελτία! Το κόστος αποστολής τους στις ΗΠΑ έφτασε τα 60.000 δολάρια. Τα δελτία αποθηκεύτηκαν στη Βιρτζίνια – έτοιμα να κατατεθούν σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα για να συμμετάσχουν στην κλήρωση. Ο Μαντέλ περίμενε πια να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τζακ ποτ για να τα «ρίξει» στη μάχη. Και αυτό συνέβη το Φεβρουάριο του 1992. Το Powerball της Βιρτζίνια κλήρωνε 27 εκατ. δολάρια.
  https://menshouse.gr/istories/97501/enas-idiofyis-apateonas-o-mathimatikos-poy-xecharvalose-ton-algorithmo-toy-lotto-nikontas-14-fores

  Συμπέρασμα: θες να κερδίσεις με σιγουριά το λότο; Παίξε όλους τους συνδυασμούς, δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα.

 • Ανώνυμος 49023

  20 Μαΐ 2020

  Δεν είναι ακριβώς έτσι, καλό είναι να αποφεύγονται βαρύγδουπες δηλώσεις. Η Αμαζονία έχει τεράστιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά λόγω του πυκνού οικοσυστήματος που έχει αναπτυχθεί με την πάροδο εκατομμυρίων ετών. Υπολογίζεται για παράδειγμα ότι κάθε δέντρο φιλοξενεί χιλιάδες είδη εντόμων, κάτι που δεν συναντάς εύκολα αλλού.

  Μετά τον άνθρακα, το οξυγόνο και το υδρογόνο τα αμέσως επόμενα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη ζωή είναι: άζωτο, φώσφορος, θείο. Αυτά στην Αμαζονία προμηθεύονται από την ταχύτατη ανακύκλωση των νεκρών οργανισμών (ζώων και φυτών) μέσω αποσύνθεσης από βακτήρια και άμεση απορρόφηση των οργανικών ουσιών από τις επιφανειακές ρίζες των δέντρων. Ευνοούν φυσικά τη διαδικασία οι συνθήκες: ζέστη και πολύ υγρασία, που έχουν ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός να λειτουργεί στο φουλ. Συμπληρωματικά και μόνο συνεισφέρουν και άλλοι παράγοντες σε μικρό ποσοστό: οι κεραυνοί που παράγουν νιτρικά στην ατμόσφαιρα, αέριες μάζες από τους ωκεανούς που καταλήγουν πάνω από την Αμαζονία και την "ραντίζουν" με χημικά στοιχεία, σκόνη από τις ερήμους. Αν υπάρχουν τόσα πολλά θρεπτικά συστάτικά στην έρημο της Σαχάρας, τότε πώς και παραμένει έρημος.

  Όσον αφορά το άζωτο, αν και κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, είναι μη αφομοιώσιμο από τους οργανισμούς λόγω του τριπλού ομοιοπολικού δεσμού στο μόριο του αζώτου. Ως εκ τούτου αποτελεί έναν περιοριστικό παράγοντα. Μόνο κάποια βακτήρια με ειδικά ένζυμα μπορούν να σπάσουν αυτό τον δεσμό και να μετατρέψουν το μοριακό άζωτο σε νιτρικά και αμμωνιακά άλατα. Κατόπιν κάποια φυτά (όπως αυτά των οσπρίων) τα παραλαμβάνουν και τα ενσωματώνουν σε οργανικές ενώσεις εύκολα αφομοιώσιμες από τα ζώα). Στην Αμαζονία οι απαιτήσεις σε τέτοιου είδους θρεπτικά συστατικά είναι μεγάλες προκειμένου να συντηρηθεί ένα τόσο πολύπλοκο οικοσύστημα. Η ταχύτητα αποσύνθεσης και επαναπορρόφησης των συστατικών των νεκρών οργανισμών προσφέρει άμεσα στο οικοσύστημα θρεπτικά συστατικάι. Αν περίμενε η Αμαζονία τη σκόνη από τη Σαχάρα για να συντηρηθεί τώρα θα είχε γίνει έρημος και αυτή.

  Εδώ να πούμε ότι τα παραπάνω συπεριλαμβάνονται σε αυτό που λέμε: κύκλο του αζώτου στη φύση, κύκλο του φωσφόρου κ.λπ. Δυστυχώς η ανθρωπότητα παρεμβαίνει μέσω της τεχνολογίας και αποπροσανατολίζει και αυτούς τους φυσικούς κύκλους με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ανακύκλωσης της φύσης να μειώνονται και ταυτόχρονα να μειώνεται η ταχύτητα ανακύκλωσης των φυσικών πόρων που οδηγεί στη μείωση των διαθέσιμων ανά πάσα στιγμή φυσικών πόρων και τελικά στην αδυναμία των οικοσυστημάτων να συντηρήσουν τη βιοποικιλότητά τους, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

  Στη βιόσφαιρα η ζωή συντηρείται μέσω κυκλικών διαδικάσιών και ανακύκλωσης συστατικών και υπάρχει ένα όριο τόσο στην ταχύτητα ανακύκλωσης των φυσικών πόρων όσο και στη συνολική διαθέσιμη ποσότητα τους ανά πάσα στιγμή παγκοσμίως. Π.χ. η συνολική ποσότητα της χλωροφύλλης ή της κυτταρίνης είναι σχετικά σταθερή παγκοσμίως και δεν μπορεί να αυξηθεί πολύ, είναι δηλαδή ένα πεπερασμένο μέγεθος. Ο κοινωνικός άνθρωπος με τις αλλοπρόσαλλες αντιλήψεις του και ιδέες νομίζει ότι μπορεί εσαεί να τρέχει γρηγορότερα, να παράγει περισσότερο, να καταναλώνει περισσότερο και να χαμογελάει συνέχεια. Όμως ουδεμία σχέση έχουν οι προσδοκίες και όνειρα του ανθρώπου με τη φυσική πραγματικότητα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω των εξελίξεων στο τομέα της δικτύωσης (διαδίκτυο, τηλεόραση, κοινωνικά δίκτυα κ.λπ.), η ανθρωπότητα έχει περισσότερο αποξενωθεί από το φυσικό περιβάλλον και ζει σε μια εικονική πραγματικότητα. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της δεν έχουν ταβάνι. Οι συνέπειες έπονται.