BLOCKCHAIN

Ο θαυμαστός
καινούργιος κόσμος
του νέου internet


Τα χάρτινα πιστοποιητικά δεν αντέχουν τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν τα εκατομμύρια των μετακινούμενων πληθυσμών και τα ηλεκτρονικά απειλούνται από κυβερνοεπιθέσεις. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

Η τεχνολογία Blockchain που βρίσκεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα, υπόσχεται λύση σε πολλά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, που αφορούν στην ασφάλεια των δεδομένων και τη διαφάνεια. Αναζητεί εφαρμογές στις οικονομικές συναλλαγές, στην πιστοποίηση τίτλων σπουδών, στα ιατρικά δεδομένα, στην κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας, στις αγοραπωλησίες, χωρίς να μεσολαβούν τράπεζες ή κρατικοί οργανισμοί. Αυτή τη νέα μορφή εμπιστοσύνης εγγυώνται η κρυπτογράφηση, τα μαθηματικά και οι αλγόριθμοι. Ο «ευάλωτος» ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι μέρος της εξίσωσης.

Το Blockchain, σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), οραματίζεται έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο.

Στο άρθρο αυτό καταγράφονται οι τεράστιες προκλήσεις αυτού του κόσμου. Θα παραμείνει χωρίς ηγέτες ή θα χειραγωγηθεί από πανίσχυρα μονοπώλια που ήδη συγκεντρώνουν υπολογιστική δύναμη και άρα έλεγχο στο δίκτυο;

Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να γίνουν το νέο χρήμα ή θα επικρατήσει η κερδοσκοπία και η «φούσκα» θα σκάσει;


Το Blockchain είναι μια νέα τεχνολογία, η οποία παρουσιάζεται ως μια δημόσια διανεμημένη σειρά δεδομένων,
ομαδοποιημένων σε χρονικά αριθμημένα «τμήματα», «συστοιχίες» (blocks) και της οποίας δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί το ιστορικό.
Η πρώτη ιστορικά εφαρμογή της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε στο χώρο των ψηφιακών νομισμάτων και ήταν η περίπτωση του Bitcoin. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα πλήθος
επιπλέον περιοχών της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως ενδεικτικά η Υγεία, η πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, τα κοινωνικά δίκτυα, οι τραπεζικοί, ασφαλιστικοί και άλλοι τομείς κ.λπ..
Η τεχνολογία προκύπτει από ένα δίκτυο ανθρώπων, που δημιουργούν και μοιράζονται κάτι κοινό. Το δίκτυο είναι αποκεντρωμένο και διανεμημένο ισόποσα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο
του δικτύου που να υπερέχει έναντι κάποιου άλλου προσώπου κατ’ οποιονδήποτε τρόπο, οπότε υπάρχει απουσία προτεραιότητας (όποιου είδους), κάποιου προσώπου έναντι κάποιου άλλου.
Τα πρόσωπα των συμμετεχόντων στο δίκτυο δεν είναι ίδια, αλλά είναι ίσα μεταξύ τους αναφορικά με οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής ή/και επιλογής μεταξύ αυτών.
Όλα τα πρόσωπα του δικτύου blockchain, δημιουργούν και μοιράζονται από κοινού ένα αρχείο. Η διαδικασία δημιουργίας και διαφύλαξης του αρχείου αυτού καθορίζεται και ελέγχεται από το πρωτόκολλο συναίνεσης.

IMAGE DESCRIPTIONΓεννήθηκα στο Κουβέιτ και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ξέσπασε ο πόλεμος του Κόλπου. Τα ληξιαρχεία καταστράφηκαν. Έτσι, χωρίς πιστιποιητικό γέννησης, είμαι ένας αόρατος άνθρωπος.

Εμένα ήδη στην Ευρώπη και η σύμβαση εργασίας μου έληξε, οπότε, στην Υπηρεσία Αλλοδαπών μου είπαν:

«Ο λόγος για τον οποίον διαμένετε στην Ολλανδία δεν είναι έγκυρος πια, πρέπει να φύγετε. Ο μόνος τρόπος να μείνετε είναι να κάνετε αίτηση για άσυλο».

Αυτό κι έκανα, οπότε στις 23 Σεπτεμβρίου κοιμήθηκα στο δικό μου σπίτι και στις 24 Σεπτεμβρίου κοιμήθηκα στο παγωμένο πάτωμα στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στο Τερ Άπελ.

Ο πατέρας μου είναι σύριος, έτσι έχω συριακή υπηκοότητα αν και γεννήθηκα στο Κουβέιτ.

Αν το 1990, η κυβέρνηση του Κουβέιτ χρησιμοποιούσε το blockchain στην έκδοση πιστοποιητικών γέννησης, θα ήμουν εγώ αόρατος σήμερα; Η απάντηση είναι όχι!

Tey El Rjula, ιδρυτής και πρόεδρος της «Taken Totek».


Έγινε πρόσφυγας ενώ κατοικούσε ήδη στην Ευρώπη. Η οδύσσεια που έζησε ο Tey El Rjula για δύο χρόνια από καταυλισμό σε καταυλισμό στην Ολλανδία, τον έκανε να αναρωτηθεί πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τον ίδιο και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους αν μπορούσαν να αποδείξουν την ταυτότητά τους με άλλο τρόπο κι όχι μόνο με χαρτιά, που μπορούν να χαθούν ή να καταστραφούν.

Κουβαλούσα έγγραφα στο χέρι για να αποδείξω ότι είμαι πρόσφυγας, 14 κιλά χαρτιά. Και αυτό το ταξίδι που έκανα ήταν 987 χιλιόμετρα, εντός Ολλανδίας. Εδώ ήρθα σε επαφή με ακόμα περισσότερους σύριους κι άρχισα να συνειδητοποιώ ολοένα και περισσότερο ότι το πρόβλημα είναι ουσιαστικά η αποκέντρωση αυτών των δεδομένων κι ότι τα συστήματα ταυτοποίησής μας είναι αναχρονιστικά.

Οπότε τώρα, δεν ήμουν μόνο εγώ αόρατος. Με τον ίδιο τρόπο, έχουμε οικογένειες που έχασαν τίτλους ακινήτων, γιατρούς που δεν έχουν τα ακαδημαϊκά πτυχία τους κ.ά..

Έτσι βλέπουμε, πως αυτό το τεράστιο πρόβλημα επηρεάζει όχι μόνο εμένα, και όχι μόνο 290 εκατομμύρια παιδιά που γεννιούνται χωρίς πιστοποιητικά γέννησης, αλλά και πολλούς άλλους.

Tey El Rjula, ιδρυτής και πρόεδρος της «Taken Totek».


Ο Tey φιλοδοξεί να δώσει λύση με την τεχνολογία Blockchain, η οποία καταγράφει και πιστοποιεί τις συναλλαγές σε Bitcoin κι άλλα κρυπτονομίσματα.

IMAGE DESCRIPTIONΤο καλοκαίρι του 2013 είχαμε κάποιους φοιτητές από την Αφρική σε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως.

Είχαν δυσκολία να πληρώνουν, διότι εκτός από τα δίδακτρα είχαν να πληρώσουν και τα τέλη των τραπεζών, που ήταν ένα μεγάλο ποσοστό των διδάκτρων τους.

Κάποιος φοιτητής μας ρώτησε: «Μπορώ να πληρώσω με Bitcoin;».

Τότε, δεν ξέραμε τι ήταν το Bitcoin.

Αντώνης Πολεμίτης, εκτελεστικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


IMAGE DESCRIPTIONΔεν ήξερα τι ήταν αυτό το πράγμα και τους λέω: «Πείτε τους, ότι δεν δεχόμαστε».

Όταν συνέχισαν τα τηλεφωνήματα, λέω, είμαι 25 χρόνια στο χώρο και δεν ξέρω τι είναι αυτό το πράγμα. Ας το ψάξω λίγο.

Όταν άρχισα και το έψαχνα, μέρα με τη μέρα καταλάβαινα, ότι μιλούμε για μία επανάσταση.

Χρήστος Βλάχος, οικονομικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


Διαβάσαμε το white paper, κάναμε το πρώτο wallet του πανεπιστημίου και μεταφέραμε Σάββατο απόγευμα, που ήταν και κλειστές οι τράπεζες, είκοσι ευρώ από τη Νέα Υόρκη στη Λευκωσία. Μας φάνηκε ενδιαφέρον αυτό.

Αντώνης Πολεμίτης, εκτελεστικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


Αυτό ήταν Big Bang. Αυτό είναι όλο το concept του cryptocurrency. Κάνουν μία συναλλαγή δύο άτομα χωρίς διαμεσολαβητές, μέσα σε δευτερόλεπτα, με ελάχιστο κόστος και με ασφάλεια.

Χρήστος Βλάχος, οικονομικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


Το φθινόπωρο του 2013, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας γίνεται έτσι το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, που δέχεται Bitcoin για την πληρωμή διδάκτρων.

Έχουν ήδη πληρώσει δυο-τρεις χιλιάδες φοιτητές με Bitcoin, κυρίως φοιτητές σε προγράμματα distance learning από αφρικανικές χώρες, αλλά κι από Ρωσία, Αμερική και Αυστραλία.


Στη συνέχεια, το πανεπιστήμιο ίδρυσε το πρώτο πρόγραμμα σπουδών στο Blockchain και στα ψηφιακά νομίσματα. Το εισαγωγικό μάθημα προσφέρεται δωρεάν. Είναι ένα μάθημα τριών μηνών και μέχρι τώρα έχουν περάσει περίπου 40.000 άτομα. Σήμερα, το παρακολουθούν πεντακόσιοι περίπου φοιτητές, κυρίως από Αμερική, Καναδά κι Ελβετία.

Αυτή τη στιγμή, τα πέντε κορυφαία πανεπιστήμια που ασχολούνται με αυτό το θέμα, είναι είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το New York University, το Duke, το Stanford και το Cambridge.

Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε και ο Tey όσο ήταν ακόμα στον προσφυγικό καταυλισμό. Παράλληλα, ίδρυσε τη δική του εταιρεία.

Έτσι άρχισε να παίρνει μορφή η ιδέα μου, να γίνεται χειροπιαστή και στην ουσία να ψάχνω για μία βιώσιμη λύση.

Σήμερα, είμαι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Taken Totek. Είναι μία startup, που βοηθάει κυβερνήσεις και ΜΚΟ να φτιάξουν ψηφιακές ταυτότητες.

Για να είμαι ειλικρινής, κάθε χώρα στον κόσμο σήμερα αντιμετωπίζει την ψηφιακή ταυτότητα ως λύση για την καταπολέμηση της απάτης, για την επέκταση της πρόσβασης σε υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η οικονομία, η κινητικότητα.

Tey El Rjula, ιδρυτής και πρόεδρος της «Taken Totek».


Η Τράπεζα ή το Ληξιαρχείο, η Αστυνομία και ευρύτερα το κράτος, είναι αυτοί που πιστοποιούν σήμερα την ταυτότητα των προσώπων ή ότι μια συναλλαγή είναι αυθεντική και μοναδική. Ο αλγόριθμος του Blockchain κάνει την ίδια δουλειά, αλλά με τα μαθηματικά.

Ένα block ή αλλιώς τουβλάκι, είναι ένα αρχείο στην αλυσίδα που περιέχει δεδομένα και επικυρώνει συναλλαγές. Κάθε συναλλαγή πιστοποιείται όχι από μία κεντρική υπηρεσία, αλλά από χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα.


Θα αλλάξουν όλα. Θα μπορείς να χτίζεις συστήματα από τα δεδομένα για ο,τιδήποτε.

Το Bitcoin είναι μία τράπεζα χωρίς την τράπεζα.

Μπορείς να κάνεις χρηματολόγιο χωρίς το χρηματολόγιο.

Μπορείς να κάνεις eBay χωρίς την eBay.

Μπορείς να κάνεις Uber χωρίς την Uber.

Αντώνης Πολεμίτης, εκτελεστικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


IMAGE DESCRIPTIONΆρα περιμένουμε ότι θα ξανα-αλλάξει η ζωή μας, όπως άλλαξε από το 1990 μέχρι σήμερα.

Από σήμερα μέχρι το 2030, θα ζούμε σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο.

Γιώργος Γιαγλής, διευθυντής «Institute for the future», πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


IMAGE DESCRIPTIONΕίναι σαν το Viagra, το οποίο φτιάχτηκε για την πίεση του αίματος, όμως μετά καταλάβαμε ότι ήταν καλό για κάτι άλλο.

Παρομοίως, ο κόσμος πιστεύει ότι το Blockchain είναι καλό για κάτι τώρα, αλλά πιθανότατα η πραγματική επιτυχία του Blockchain θα είναι κάτι άλλο, το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Σπύρος Μάργαρης, επενδυτής.


Μπορούμε να φανταστούμε το Blockchain σαν ένα λογιστικό βιβλίο, που δεν έχει ιδιοκτήτη, αλλά είναι κοινό, ανοιχτό σε όλους και μπορεί να το χρησιμοποιήσει όποιος έχει σύνδεση στο ίντερνετ. Δεν το βλέπουμε, όπως και το ίντερνετ, αλλά υπάρχει.

Το ψηφιακό αυτό βιβλίο καταγράφει όλες τις συναλλαγές και μπορεί να τις πιστοποιήσει ανά πάσα στιγμή με διαφάνεια και ασφάλεια.

Να πώς λειτουργεί:

Το Blockchain αποθηκεύει μόνιμα πληροφορίες σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Αυτό, όχι μόνο αποκεντρώνει τις πληροφορίες, αλλά τις διανέμει κιόλας.

Πως παραμένει σχετικά προστατευμένο από χάκερς;

Η απάντηση είναι ότι οι εκατομμύρια χρήστες του Blockchain, καθιστούν δύσκολο για ένα άτομο να καταλύσει το δίκτυο ή να το αλλοιώσει.

Τα πολλά άτομα που τρέχουν το σύστημα, χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για να κρατούν πληθώρα αρχείων που υποβάλλονται από άλλους. Τα αρχεία είναι γνωστά ως blocks. Κάθε block έχει μία χρονική σήμανση και έναν σύνδεσμο σε προηγούμενο block, σχηματίζοντας μια χρονολογική αλυσίδα. Μπορείς να το δεις και να προσθέσεις, αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις τις πληροφορίες που υπάρχουν ήδη.

Με άλλα λόγια, είναι μια τεχνολογία που φτιάχτηκε για να μην έχει ηγέτη κι όταν αναπτυχθεί περαιτέρω, αναμένεται να αμφισβητήσει πολλά μονοπώλια.

Προς το παρόν, τα κρυπτονομίσματα είναι η πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain. Η ανάπτυξή τους βασίστηκε σε αυτήν ακριβώς την ιδέα της εμπιστοσύνης.


IMAGE DESCRIPTIONΉταν μια πολύ έξυπνη ιδέα,
που γεννήθηκε σε μια περίοδο
που το τραπεζικό σύστημα
είχε τεράστια προβλήματα
και δημιουργούσε τεράστια προβλήματα
στην παγκόσμια οικονομία.

Αστυάναξ Κανακάκης, διευθύνων σύμβουλος Norbloc.


Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008. Η Lehman Brothers προβαίνει στην πιο μεγάλη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ, επισπεύδοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το 2009, αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε, γεννήθηκε το Bitcoin, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα.

Το πρώτο στον κόσμο ακαδημαϊκό πρόγραμμα πάνω στα κρυπτονομίσματα και την blockchain τεχνολογία, δημιουργήθηκε στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2014, λίγους μήνες μετά το σοκ από το κούρεμα των καταθέσεων.

IMAGE DESCRIPTIONΠολλοί θεωρούν ότι αυτό που κάνουν οι κεντρικές τράπεζες, που χειραγωγούν
την προσφορά χρήματος, δεν είναι καλό, ότι προκαλεί περισσότερο κακό, παρά καλό
κι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάτι, στο οποίο κάθε άνθρωπος θα έχει τον πλήρη έλεγχο
των χρημάτων του και δεν θα χρειάζεται την άδεια μιας τράπεζας,
κυβέρνησης ή πολιτικού για να κάνει κάτι τέτοιο.

Roger Ver, επενδυτής και ιδρυτής bitcoin.com.


Μέχρι τώρα, ο Roger Ver έχει επενδύσει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε επιχειρήσεις γύρω από το Bitcoin, την πρώτη εφαρμογή του blockchain. Αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχοκαπιταλιστής, βλέπει το Bitcoin ως το μέσον για την πλήρη οικονομική ελευθερία κι είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες περσόνες του χώρου. Έχει πλέον θερμούς υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς.

Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που επένδυσα σε κρυπτονομισματα, όπως το Bitcoin.

Μόλις έμαθα για το Bitcoin, ήξερα ότι θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν ως χρήμα, οπότε το πρώτο βήμα μου ήταν να αγοράσω Bitcoin και το επόμενο βήμα ήταν να επενδύσω σε επιχειρήσεις Bitcoin για να διευκολύνω τον κόσμο να χρησιμοποιεί το Bitcoin ως χρήμα. Σήμερα, ο κόσμος χρησιμοποιεί παγκοσμίως μετρητά Bitcoin ως χρήμα.

Roger Ver, επενδυτής και ιδρυτής bitcoin.com.


IMAGE DESCRIPTIONΥπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι που μπορείς
να χρησιμοποιήσεις απευθείας το Bitcoin.

Από απλά πράγματα, όπως το να πάρεις ένα καφέ,
έως να αγοράσεις ένα ακριβό αυτοκίνητο.
Όχι από όλους βέβαια, αλλά από εκείνους τους εμπόρους,
που έχουνε βάλει αυτή την επιλογή.

Φώτης Κουβάς, οικονομολόγος.


Μέχρι την εφεύρεση των κρυπτονομισμάτων, όλοι υπέθεταν ότι το χρήμα πρέπει να εκδίδεται από τις κυβερνήσεις.

Όμως, όπως ο διαχωρισμός Εκκλησίας-κράτους μπορεί να είναι κάτι καλό, έτσι ίσως κι ο διαχωρισμός χρημάτων-κράτους να είναι κι αυτό κάτι καλό.

Χάρη στα μετρητά Bitcoin, ο κόσμος αρχίζει να το μαθαίνει αυτό.

Roger Ver, επενδυτής και ιδρυτής bitcoin.com.


Τα περισσότερα ευρώ, πάνω από το 90% της κυκλοφορούσας ποσότητας ευρώ, δεν έχει τυπωθεί σε μορφή χαρτονομισμάτων και κερμάτων. Βρίσκεται μόνο ως ηλεκτρονικές εγγραφές σε βάσεις δεδομένων.

Αυτές οι βάσεις δεδομένων όμως, διατηρούνται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κεντρικές τράπεζες και εμπορικές τράπεζες.
Άρα, σε κάποιο βαθμό η έκδοση του χρήματος και η διακίνησή του ελέγχεται από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Το Bitcoin δημιουργεί ένα παγκόσμιο ηλεκτρονικό δίκτυο, που επιτρέπει τη διακίνηση χρήματος χωρίς ενδιάμεσους (τράπεζες ή άλλες μορφές ενδιαμέσων).

Γιώργος Γιαγλής, διευθυντής «Institute for the future», πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


Στην καρδιά της Αθήνας, στο Κουκάκι, ανάμεσα σε ένα ψαράδικο και μια πολυκατοικία βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια, ένα ATM αποκλειστικά για κρυπτονομίσματα. Ήταν το πρώτο που λειτούργησε στη χώρα, έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από έλληνες και δεν ανήκει σε καμία τράπεζα.

Ίσως η μεγαλύτερη ανατροπή που φέρνει το ηλεκτρονικό χρήμα είναι ότι μπορούν να μπουν μέσα στο οικονομικό γίγνεσθαι άνθρωποι, που μέχρι χθες ήταν απέξω.

Ένας αφρικανός, ο οποίος απλά βρίσκεται στη Γερμανία και δεν μπορεί να στείλει χρήματα μέσω του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος στη μητέρα του για παράδειγμα, μπορεί να στείλει όμως από ένα ψηφιακό πορτοφόλι σε ένα άλλο ψηφιακό πορτοφόλι τα χρήματα που θέλει.

Είναι πολύ πιο εύκολο να βρει κάποιος ανταλλακτήριο κι ειδικά σε αυτές τις χώρες, από το να βρει τράπεζα.

Σε μία καλύβα δηλαδή, που υπάρχει κάποιος και κάνει αυτή τη δουλειά, η μητέρα του με το κινητό της τηλέφωνο που έχει ανοιχτό το wallet της, μεταφέρει αυτά τα Bitcoin στον άνθρωπο και αυτός της δίνει βάσει της ισοτιμίας που υπάρχει στο νόμισμα που θέλει, τα χρήματα που της αντιστοιχούν.

Φώτης Κουβάς, οικονομολόγος.


Είναι ο μόνος τρόπος, που μπορείς να στείλεις οποιοδήποτε ποσόν, οπουδήποτε στον πλανήτη σε δέκα λεπτά.

Είμαι στη Ζιμπάμπουε για παράδειγμα και θέλω να στείλω 100 ευρώ στη Νιγηρία. Αν το κάνω μέσω της τράπεζας, μπορεί να χάσω 40 ευρώ. Αν το κάνω μέσω κάποιου κρυπτονομίσματος μπορεί να μου στοιχίσει δύο, ένα ή μισό ευρώ.

Αντώνης Πολεμίτης, εκτελεστικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


IMAGE DESCRIPTIONΦανταστείτε τι θα συμβεί αν φέρεις την τράπεζα
σε μια εφαρμογή σε ένα Android είκοσι δολαρίων, σε όποιον έχει smartphone.

Μόνο λίγο πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν πρόσβαση
σε τραπεζικές υπηρεσίες, έχουν πλήρη πρόσβαση σε οικονομικές υπηρεσίες.
Εμείς θα το φέρουμε σύντομα και στα υπόλοιπα έξι δισεκατομμύρια, γρήγορα.

Ανδρέας Αντωνόπουλος, κριτικός συγγραφέας, εμπειρογνώμων του blockchain.


Το blockchain μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε ψηφιακά νομίσματα, ώστε να συμπεριλάβουμε οικονομικά τον κόσμο.

Από κει που ήμουν πρόσφυγας, δεν είχα τραπεζικό λογαριασμό, δεν είχα πιστωτική κάρτα, δεν είχα λογαριασμό PayPal, ήμουν πλήρως αποκομμένος από το χρηματοοικονομικό σύστημα. Το μόνο εργαλείο που με βοήθησε να αγοράσω μία πίτσα, για να αποφύγω να φάω το φαγητό του καταυλισμού, ήταν το Bitcoin.

Άλλοι πρόσφυγες το είδαν ως μέσον, να στείλουν χρήματα πίσω στη Συρία, στις οικογένειές τους.

Tey El Rjula, ιδρυτής και πρόεδρος της «Taken Totek».


Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα όπως η Βενεζουέλα. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση της χρήσης κρυπτονομισμάτων και σε χώρες όπως της υποσαχάριας Αφρικής, κυρίως λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

Πώς όμως μπορούμε να αποσυνδέσουμε την έκδοση χρήματος από τις τράπεζες; Πώς και από ποιους παράγεται το ψηφιακό νόμισμα;

Στην ορολογία των κρυπτονομισμάτων, η διαδικασία παραγωγής του ψηφιακού αυτού χρήματος ονομάζεται εξόρυξη. Η επιλογή της λέξης δεν είναι τυχαία. Παραπέμπει στο χρυσό και στα περιορισμένα αποθέματά του.

Νομίζω ότι όλο το χρυσάφι στον κόσμο μπορείς να το βάλεις σε μία πισίνα 36 μ. x 36 μ. x 36 μ.. Όλο το χρυσάφι που έχουμε βγάλει για χιλιάδες χρόνια τόσο είναι. Κι έχει μια αξία.

Τα bitcoins είναι περιορισμένα. Είναι περιορισμένα μαθηματικά. Δεν θα υπάρχουν ποτέ παραπάνω από 21 εκατομμύρια bitcoins, χρησιμοποιούν αυτή την αναλογία.

Αντώνης Πολεμίτης, εκτελεστικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


Έχουν ήδη δημιουργηθεί περίπου 18 από τα 21 εκατομμύρια Bitcoins. Δημιουργούνται με προβλέψιμο τρόπο σε μία καμπύλη, που απεικονίζει τη συνεχώς φθίνουσα παραγωγή τους.
Περιμένουμε ότι η τελευταία υποδιαίρεση του τελευταίου Bitcoin θα δημιουργηθεί περίπου το έτος 2140.

Λέγονται κρυπτονομίσματα, γιατί είναι χρήμα αλγοριθμικό, κρυπτογραφημένο. Οι miners, οι εξορύκτες, λύνουν ασταμάτητα τους γρίφους του αλγόριθμου, για να εξακριβώσουν ψηφιακές υπογραφές και κλειδιά. Αυτό απαιτεί τεράστια υπολογιστική δύναμη, αμέτρητα μηχανήματα και πολύ μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

Τα πρώτα χρόνια ζωής του Bitcoin, εξόρυξη μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε με το laptop του. Πλέον, δεν είναι ένας εύκολος τρόπος για να βγάλει κανείς χρήματα. Έχει εξελιχθεί σε μία ανταγωνιστική αγορά και το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας, το παίρνουν οι λεγόμενες φάρμες στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Σουηδία και αλλού, οι οποίες ανήκουν σε εταιρείες κολοσσούς.

Τα κρυπτονομίσματα συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια και μαζί ο έλεγχος ενός δικτύου, που γεννήθηκε για να μην έχει ηγέτες.


Η Κίνα έχει το 70% των εξορυκτών Bitcoin του κόσμου. Οι εξορύκτες εκδίδουν το χρήμα. Το Bitcoin είναι σαν λογιστικό βιβλίο.

IMAGE DESCRIPTIONΑν κοιτάξουμε πως λειτουργεί το blockchain, μοιάζει πολύ με ένα αμετάβλητο δημόσιο λογιστικό βιβλίο. Έτσι, αν προσθέσεις οποιοδήποτε δεδομένo σε αυτό, είναι αδύνατον να αναιρέσεις αυτή τη συναλλαγή.

Έτσι, για παράδειγμα, αν έχεις ένα πτυχίο πανεπιστημίου, αν αποθηκευτεί σε έγγραφα, μπορεί να καούν τα αρχεία τους. Αν αποθηκευτεί σε μία βάση δεδομένων, μπορεί αυτή να χακαριστεί. Δεν υπάρχει καλή ασφάλεια. Ωστόσο, το blockchain, τα δεδομένα διανέμονται σε δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς το πρωτόκολλό τους. Έτσι τα δεδομένα δεν μπορούν να χαθούν.

Susanne Tarkowski, διευθύνων σύμβουλος BITNATION.


Τα τελευταία χρόνια, οι υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου δαπάνησαν εκατοντάδες εργατοώρες, προκειμένου να εξακριβώσουν αν οι τίτλοι σπουδών των υπαλλήλων τους ήταν γνήσιοι. Αν τα πτυχία αυτά ανέβαιναν σε ένα δημόσιο blockchain, όπως κάνει από το 2014 το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, η επαλήθευσή τους θα ήταν θέμα λίγων λεπτών.

Το συγκρότημα Pos Tus Ipame δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει δίσκο. Κυκλοφορούν τα τραγούδια τους ψηφιακά, στο ίντερνετ. Εκεί θα τους αναζητήσουν όσοι θέλουν να τους ακούσουν. Για να κατοχυρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα για το έργο τους, απευθύνθηκαν σε έναν ψηφιακό συμβολαιογράφο.

IMAGE DESCRIPTIONΗ συνήθης πρακτική που έχουν όλοι οι δημιουργοί, είναι να ταχυδρομούν στον εαυτό τους μέσω ΕΛΤΑ ένα αντίγραφο του έργου τους, το οποίο κρατάνε σφραγισμένο σε περίπτωση που κάποιος υποστηρίξει ότι αυτό το έργο είναι δικό του. Όταν πάνε στο δικαστήριο θα πουν: «Ορίστε σφραγίδα από ένα επίσημο φορέα όπως είναι το ΕΛΤΑ, αυτό το έργο το έχω στην κατοχή μου από την τάδε ημερομηνία».

Εμείς λοιπόν, αυτή τη διαδικασία την έχουμε μεταφέρει ψηφιακά με τη χρήση της τεχνολογίας του blockchain, ώστε να μπορούν οι καλλιτέχνες να κατοχυρώνουν την πνευματική τους ιδιοκτησία χωρίς ούτε καν να σηκώνονται από τον καναπέ και να πηγαίνουν στα ΕΛΤΑ κ.λπ..

Φώτης Παπαστεργίου, ιδρυτής Musicspoon.


IMAGE DESCRIPTIONΟ,τιδήποτε μπορεί να ψηφιοποιηθεί, ένας οποιοσδήποτε φάκελος για παράδειγμα, οποιαδήποτε καταγραφή δεδομένων μπορεί να μπει σε ένα τέτοιου είδους σύστημα, σε μία τέτοια βάση.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας ενός ακινήτου ή ο ιατρικός φάκελος ενός ασθενούς.

Κωνσταντίνος Καλογεράκης, Αντιπρ. Δ.Σ. Hellenic Blockchain Hub.


Ο Γιώργος Καραμανώλης είναι ο προγραμματιστής που βρίσκεται πίσω από τη γνωστή μας Δι@ύγεια, ίσως το πιο καινοτόμο εργαλείο για τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.

IMAGE DESCRIPTIONΚαθημερινά αναρτώνται 15.000 δημόσια έγγραφα από χιλιάδες φορείς της δημόσιας διοίκησης. Ο στόχος ήταν να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, μία νέα σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με τη Διοίκηση.

Αν μέσα στο πρόγραμμα Δι@ύγεια βάλουμε και τεχνολογίες blockchain, τότε αυτή την εμπιστοσύνη θα την διασφαλίζουν εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα, τα μαθηματικά και οι αλγόριθμοι.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θα αποθηκεύεται στην παράλληλη υποδομή εμπιστοσύνης, δεν είναι ολόκληρο το έγγραφο, αλλά το ψηφιακό του αποτύπωμα. Αν έχει κάποιος αυτό το ψηφιακό αποτύπωμα, μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των προσωπικών δεδομένων, δεν μπορεί όμως να πάρει τα προσωπικά δεδομένα.

Γιώργος Καραμανώλης, πρόεδρος Δ.Σ. Hellenic Blockchain Hub.


IMAGE DESCRIPTIONΝα δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα:

Είμαι πολίτης, πάω στο νοσοκομείο, τουλάχιστον εδώ στην Κύπρο, και λέω: «Γεια σας, θέλω τον ιατρικό μου φάκελο, γιατί μου έχετε κλείσει εγχείρηση σε μία εβδομάδα».

Και σου απαντούν: «Δεν ξέρουμε πού είναι ο φάκελος σας, γιατί τον έχουμε χάσει μέσα στη στοίβα που υπάρχει».

Το σύστημα είναι τέτοιο, που και θα εκθέσει τα προσωπικά δεδομένα και δεν ξέρεις καν πώς να τα διαχειριστείς.

Αντωνία Μιχαήλ, Γ. Γρ. Decentralized Chapter Nicosia.


Αυτά ισχύουν σήμερα. Παγκοσμίως, το μεγαλύτερο εμπόριο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αφορά τα ιατρικά. Τι εγγυήσεις δίνει όμως το blockchain για την προστασία αυτών των δεδομένων; Πώς εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το να μην πέσουν σε λάθος χέρια;

Η απάντηση είναι η κρυπτογράφηση.

Οπότε, αυτή τη στιγμή έρχομαι σαν πολίτης, όπου έχει εφαρμοστεί ουσιαστικά και η πλατφόρμα blockchain, με το δικαίωμα να δώσω πρόσβαση στα δικά μου αρχεία, τα οποία θα είναι ψηφιοποιημένα, σε όποιον θέλω, τη στιγμή που το θέλω.

Και παράλληλα, οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν θα παίρνουν φακελάκι 50 ευρώ, απλά επειδή μου επιτάχυναν είτε το ραντεβού μου είτε την εγχείρησή μου. Θα φαίνεται.

Αντωνία Μιχαήλ, Γ.Γρ. Decentralized Chapter Nicosia.


Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων παραμένει ζητούμενο, όπως και η διαφάνεια. Για να τα εγγυηθούν, αν και όχι με μεγάλη επιτυχία, τράπεζες και κρατικοί οργανισμοί επαληθεύουν ξανά και ξανά τα ίδια στοιχεία μεταξύ τους. Η γραφειοκρατία όμως, έχει κόστος σε χρόνο και χρήμα, κόστος που πληρώνουμε όλοι μας.

Ο Αστυάναξ Κανακάκης είναι επικεφαλής της startup Norbloc, μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain ακριβώς για να μειώσει τη γραφειοκρατία. Διευκολύνει ιδιώτες και εταιρείες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις συναλλαγές τους με τράπεζες. Διασυνδέει οργανισμούς και παρέχει τις πληροφορίες που οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι επιλέγουν να δώσουν όπου κρίνουν αναγκαίο.

Υπάρχει μία αλήθεια, που τη μοιράζονται πλέον όλοι. Μπορεί εγώ να θέλω να δώσω τα στοιχεία μου σε δέκα οργανισμούς. Τα δίνω μία φορά, όχι δέκα. Είναι ουσιαστικά σα να έχω ρίξει ένα πέπλο πάνω από αυτούς τους οργανισμούς, έτσι ώστε όταν κάποιος κάνει κάτι στα προσωπικά μου δεδομένα, αυτές οι αλλαγές μεταφέρονται σε όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς κι αυτή η μεταφορά γίνεται πάντα με τη δική μου άδεια, γιατί εγώ είμαι ο ιδιοκτήτης των προσωπικών μου δεδομένων.

Θα μπορούσαμε αυτό το πέπλο να το ρίξουμε πάνω σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, έτσι ώστε πλέον αν ένα έγγραφο υπάρχει σε μία υπηρεσία, όταν εγώ πηγαίνω σε μία άλλη υπηρεσία, να μπορώ να το δίνω στη δεύτερη υπηρεσία μέσω αυτής της πλατφόρμας, αυτόματα, χωρίς να πρέπει να βρω εγώ το έγγραφο ο ίδιος κ.λπ..

Αστυάναξ Κανακάκης, διευθύνων σύμβουλος Norbloc.


IMAGE DESCRIPTIONΣήμερα, μιλάμε όλοι για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ουσιαστικά, είναι ένα σύνολο από τεχνολογίες, από διαδικασίες, από πρότυπα, είναι το Internet of Things, είναι η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.. Χρειαζόμαστε λοιπόν, τεχνολογίες και πρότυπα, τα οποία να διασφαλίζουν σε αυτό το διασυνδεδεμένο κόσμο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Μιλάμε για τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με την έννοια ότι έχει γίνει μία πρώτη με τον ατμό που δημιούργησε τα εργοστάσια, μία δεύτερη που ήταν ο εξηλεκτρισμός που δημιούργησε τη βαριά βιομηχανία, ενώ η τρίτη ήταν αυτή που ζήσαμε την τελευταία 25ετία με την ανάπτυξη των υπολογιστών και του διαδικτύου.

Τώρα περνάμε σε μία τέταρτη επανάσταση, στην οποία πλέον η υπολογιστική νοημοσύνη αρχίζει να γίνεται εφάμιλλη της ανθρώπινης. Με άλλα λόγια, αρχίζουμε να έχουμε μηχανές που είναι το ίδιο έξυπνες με μας και σε κάποιους τομείς πολύ εξυπνότερες.

Στην τέταρτη επανάσταση πλέον, η υπολογιστική νοημοσύνη αρχίζει να γίνεται εφάμιλλη της ανθρώπινης. Με άλλα λόγια, αρχίζουμε να έχουμε μηχανές που είναι το ίδιο έξυπνες με εμας και σε κάποιους τομείς πολύ εξυπνότερες.

Οι μηχανές γίνονται όλο και πιο έξυπνες. Νέες τεχνολογίες υπόσχονται μεγαλύτερη ασφάλεια, ακρίβεια και λιγότερη διαφθορά, διότι παρακάμπτουν τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά και το σύστημα. Η εμπιστοσύνη απέναντι σε θεσμούς και κυρίως στις τράπεζες έχει κλονιστεί σοβαρά. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έκανε το ρήγμα εμπιστοσύνης ακόμα πιο βαθύ.


Ο λόγος που κατέρρευσαν η μία τράπεζα μετά την άλλη το 2008 στην Αμερική, είναι γιατί κανένας δεν ήξερε τι όφειλε η μία τράπεζα στην άλλη. Αυτές οι τράπεζες δανείζουν η μία στην άλλη κάθε μέρα δεκάδες δισεκατομμύρια.

Αρχίζει η κάθε τράπεζα να τραβά πίσω και καταρρέει όλο το σύστημα.

Αν υπήρχε ένα σύστημα blockchain, που κατέγραφε τις υποχρεώσεις της κάθε τράπεζας στην κάθε άλλη τράπεζα και αυτό το σύστημα ήταν ήταν κάτι που μπορούσαν να δουν ανά πάσα στιγμή και οι αρχές και οι τράπεζες και οι risk managers, θα μπορούσαμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή αν υπήρχε πρόβλημα και να λυθούν τα προβλήματα πριν γίνουν μεγάλα.

Αντώνης Πολεμίτης, εκτελεστικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


Η οργή προς τις τράπεζες και τις κεντρικές, σχεδόν παγκοσμιοποιημένες οικονομικές πολιτικές που υπαγορεύονται από τεχνοκρατικές ελίτ, έδωσε το έναυσμα για μια τρελή κούρσα ανόδου του Bitcoin, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 2017.

Υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια τώρα, που αγοράζουν και πωλούν Bitcoin, περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τη μέρα. Έχει γίνει κι αυτό ένα σύστημα, μέσω του οποίου δοκιμάζει κόσμος να κερδίσει αγοράζοντας και πουλώντας. Η αξία του δεν έχει σταθεροποιηθεί και δεν ξέρω πότε θα σταθεροποιηθεί.

Αντώνης Πολεμίτης, εκτελεστικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


IMAGE DESCRIPTIONΣήμερα, εν έτει 2019, με όλη αυτή την τεχνολογία που έχουμε τριγύρω μας, είναι πιο γρήγορα
να πάρεις ένα αεροπλάνο από την Αθήνα, να κάνεις ανταπόκριση στο Λονδίνο, να πας
στη Νέα Υόρκη με μια βαλίτσα γεμάτη με λεφτά και να τα δώσεις σε κάποιον,
παρά να τα στείλεις με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω μιας τράπεζας.

Η πράξη έχει δείξει ότι καμία τράπεζα μέχρι σήμερα δεν έχει ενστερνιστεί
το blockchain έστι όπως το ξέρουμε όλοι και ο λόγος είναι απλός.
Το blockchain παίρνει λίγο πολύ τη δύναμη από μια τράπεζα.

Δημήτρης Λιτσικάκης, γενικός δ/ντής Revolut Ελλάδας.


Νέα δεδομένα λοιπόν, νέες υπηρεσίες. Το πάντρεμα της τεχνολογίας με την οικονομία ονομάστηκε FinTech. Οι ψηφιακές τράπεζες όπως η Revolut, είναι πιο ευέλικτες από τις συμβατικές και κάνoυν συναλλαγές πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος.

Η Revolut δεν έχει φυσικά καταστήματα, λειτουργεί με βάση το κινητό σου τηλέφωνο. Κατεβάζεις την εφαρμογή στο smartphone σου και μέσα σε δύο λεπτά έχεις έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να δεχθεί και να στείλει χρήματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν θέλεις.

Αν για παράδειγμα μετατρέψεις 1.000 ευρώ σε λίρες και την άλλη στιγμή τις λίρες τις ξανακάνεις ευρώ, θα έχεις πάλι 1.000 ευρώ, κάτι το οποίο είναι αδύνατον σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα ή σε οποιοδήποτε άλλο ανταλλακτήριο που μπορείτε να δείτε π.χ. σε ένα αεροδρόμιο.

Δημήτρης Λιτσικάκης, γενικός δ/ντής Revolut Ελλάδας.


Οι αρχικά επιφυλακτικές τράπεζες, τώρα φλερτάρουν με την τεχνολογία blockchain. Θέλουν να φτιάξουν τις δικές τους κλειστές αλυσίδες.

Έχουν επενδυθεί μόνο κάθε χρόνο σε τραπεζικό επίπεδο 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια. Άρα μιλάμε για πολλούς πόρους σε projects, τα οποία έχουν γίνει ειδικά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Πριν πέντε χρόνια οι εμπορικές τράπεζες έλεγαν: «Αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να ασχοληθούμε καθόλου, είναι παράνομο, είναι μόνο για να αγοράζεις ναρκωτικά, είναι μία φούσκα, δεν μας απασχολεί» κ.λπ..

Αυτό έχει αλλάξει τώρα. Λένε: «Εντάξει, είναι σε πειραματικό στάδιο, δεν το έχω φέρει μέσα στην τράπεζα», αλλά με τα επενδυτικά ταμεία των τραπεζών τους έχουν επενδύσει σε εταιρείες που το κάνουν αυτό. Κυρίως στην Αμερική, στη δυτική Ευρώπη και στην Ασία.

Αντώνης Πολεμίτης, εκτελεστικός διευθυντής, πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


Οι αλλαγές που θα φέρει στον κόσμο η τεχνολογία του blockchain θα φανούν μετά από δέκα χρόνια. Τις περισσότερες δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε.

Για παράδειγμα, το Bitcoin είναι προγραμματιζόμενο χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε τη δυνατότητα να γράψουμε κώδικα, ο οποίος θα επισυνάπτεται στα χρήματά μας, όπως μπορούμε να επισυνάψουμε μία φωτογραφία σε ένα email.

Το χρήμα λοιπόν του μέλλοντος, ως προγραμματιζόμενο, θα γίνει ενεργό χρήμα, δηλαδή το χρήμα θα έχει κώδικα πάνω του, που θα του λέει τι να κάνει. Όταν πληρούνται κάποιες συνθήκες που εμείς θα έχουμε θέσει, θα μπορεί το ίδιο το χρήμα μας να αποφασίζει να επενδυθεί στον εαυτό του σε κάποιο χρηματοπιστωτικό μέσο.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του χρυσού και του Bitcoin, είναι ότι το Bitcoin μπορείς να το προγραμματίσεις.

Πολλά τέτοια θέματα βρίσκονται ήδη σε ερευνητικό στάδιο κι όπως όλα τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας θέτουν διλήμματα ηθικά και πολιτικά.

Δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία μια κατάσταση, στην οποία ο άνθρωπος δεν είναι το πιο νοήμον πλάσμα στον πλανήτη και με αυτή την έννοια η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, γιατί μπορεί να δώσει πάρα πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα στην κοινωνία, αλλά έχει αναδείξει και μια σειρά από φόβους, όπως ποια θα είναι η θέση του ανθρώπου ή ακόμα και τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε μια κοινωνία, στην οποία οι μηχανές θα είναι εξυπνότερες από εμάς.

IMAGE DESCRIPTION

Πηγή:
Μ. Νικολάρα, Μ. Δεμερτζιάν, Ε. Αργείτη: «Blockchain: Το νέο internet»,
σκην.: Γ. Ρεμούνδος, δ/νση παρ.: Περικλής Παπαδημητρίου, EPTREPORT.
Διαβάστε ακόμα:
Bitcoin
Πώς τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα
απειλούν την παγκόσμια οικονομική τάξη.