ΑΠΛΟΧΕΡΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Των προγραμμάτων
κατασκευής χιμαιρικών ιών
από τις ΗΠΑ στη Wuhan


Στην ανάρτηση αυτή θα εξετάσουμε πώς το κράτος των ΗΠΑ χρηματοδοτούσε συστηματικά ερευνητικά προγράμματα εργαστηριακής κατασκευής χιμαιρικών ιών σε διάφορα ερευνητικά κέντρα στην Κίνα, κυρίως στο Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης Wuhan. Αυτό γινόταν μέσω της εταιρείας EcoHealth Alliance του Peter Daszak. Tο μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων δόθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων των ΗΠΑ (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID), στο οποίο επικεφαλής είναι ο Anthony Fauci.

IMAGE DESCRIPTIONΟ Peter Daszak είναι ένας από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον σκληρό πυρήνα της έρευνας πάνω στην κατασκευή χιμαιρικών ιών εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Παράλληλα, είναι κεντρικό πρόσωπο στη διαπλοκή μεταξύ επιστημονικού κατεστημένου και πολυεθνικού κεφαλαίου στον τομέα της ιατρικής και βιοτεχνολογίας, και ένας από τους πρωτεργάτες της κατασκευής και διάδοσης του αφηγήματος της φυσικής προέλευσης του SARS-CoV-2: Επίσης, είναι ο άνθρωπος που «έστησε» την (καθόλου αθώα) επιστολή «αλληλεγγύης» στους Κινέζους επιστήμονες, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα “The Lancet” στις 19 Φεβρουαρίου 2020.

Δεν έχει κάνει ποτέ μία δική του έρευνα, ούτε έχει δικά του εργαστήρια. Λειτουργεί ως μεσάζοντας μεταξύ κάποιων κρατικών οργανισμών των ΗΠΑ (κυρίως του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων, του Anthony Fauci) και ερευνητικών κέντρων στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες (κυρίως στην Κίνα). Ως τέτοιος έχει «συνεργαστεί» με τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και δύο της Μεγάλης Βρετανίας, με πολλούς πολυεθνικούς οργανισμούς (μεταξύ των οποίων το Ίδρυμα Rockefeller) και εταιρείες (μεταξύ των οποίων το Google), με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και φυσικά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. Επίσης, έχει πολύ καλές και μακροχρόνιες σχέσεις αμοιβαίας υποστήριξης με πολλά μέσα μαζικής παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, κυρίως αμερικανικά και βρετανικά.

Είναι πρόεδρος της εταιρείας EcoHealth Alliance, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως “μη κερδοσκοπική”, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία,
μόνο μη κερδοσκοπική δεν είναι. Η EcoHealth Alliance δεν προβάλλει στην ιστοσελίδα της τις στενότατες σχέσεις που έχει με την Κίνα
και ειδικά με ερευνητικά κέντρα της Wuhan. Αντίθετα, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan στην ιστοσελίδα του αναφέρει την EcoHealth Alliance ως έναν από τους οχτώ συνεργάτες του παγκοσμίως και ως τον μοναδικό της συνεργάτη του από τις ΗΠΑ. Μέχρι τις 21 Μαρτίου 2021 η λίστα των συνεργατών του Ινστιτούτου είχε έξι φορείς από τις ΗΠΑ: τα Πανεπιστήμια του Harvard, της Alabama και του North Texas, την EcoHealth Alliance, το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (The National Institutes of Health, NIH) και την National Wildlife Federation. Στις 22 Μαρτίου 2021 στη λίστα είχαν μείνει το Πανεπιστήμιο της Alabama και η EcoHealth Alliance. Στις 23 Μαρτίου 2021 είχε μείνει μόνο η EcoHealth Alliance!

Στην ιστοσελίδα της EcoΗealth Alliance αναφέρεται ότι η οργάνωση-εταιρεία χρηματοδοτείται από κρατικούς φορείς των ΗΠΑ, όπως το Υπουργείο Υγείας (National Institutes of Health, NIH), το κρατικό ίδρυμα National Science Foundation, η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Πανίδας (US Fish and Wildlife Service), ο Οργανισμός των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (US Agency for International Development, USAID) και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Department of Defense).

IMAGE DESCRIPTIONΑπό τη λίστα αυτή απουσιάζουν κάποιοι κρατικοί φορείς, όπως το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department), οι οποίοι είναι βασικότατοι χρηματοδότες της EcoHealth Alliance εδώ και πολλά χρόνια. Στη λίστα της EcoHealth Alliance εμφανίζεται η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Πανίδας των ΗΠΑ, από την οποία η εταιρεία έχει λάβει μόλις 74.487 δολάρια, ενώ απουσιάζει το Πεντάγωνο, με το οποίο η οργάνωση-εταιρεία έχει μακροχρόνιες σχέσεις και έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες επιχορηγήσεις.

Συγκεκριμένα, από το 2013 ως το 2020 πήρε από το Πεντάγωνο κάτι λιγότερο από 39 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτό το ποσό, τα 34,6 εκατομμύρια προέρχονταν από τον Οργανισμό των ΗΠΑ για την Άμυνα και τη Μείωση των Απειλών (Defense Threat Reduction Agency, DTRA). Ο Οργανισμός αυτός ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Όταν το 2014 ο DTRA ξεκίνησε να χρηματοδοτεί προγράμματα της EcoHealth Alliance, για τα επόμενα τρία χρόνια τα ποσά της ετήσιας χρηματοδότησης της δεν υπερέβαιναν το 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως. Το 2018 το ποσό της χρηματοδότησης που έλαβε η εταιρεία έφτασε στα 4,24 εκατομμύρια δολάρια και το 2020 εκτοξεύθηκε στα 21,33 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν έχουν τέλος οι κρατικές χρηματοδοτήσεις της “μη κερδοσκοπικής” EcoHealth Alliance. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου California at Davis, στο χρονικό διάστημα 2009-2020 η EcoHealth Alliance έλαβε από τον Οργανισμό των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (US Agency for International Development, USAID) χρηματοδοτήσεις ύψους 64,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από το 2006 ως το 2021 οι χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων της EcoHealth Alliance από το κράτος των ΗΠΑ ξεπερνούν τα 112 εκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε για έναν πακτωλό χρημάτων που δίνονταν (και συνεχίζουν να δίνονται) απλόχερα από το κράτος των ΗΠΑ σε μία ιδιωτική οργάνωση-εταιρεία για τη διενέργεια πειραμάτων εργαστηριακής κατασκευής χιμαιρικών ιών στην Κίνα. Όλοι οι κρατικοί φορείς των ΗΠΑ που έχουν χρηματοδοτήσει την EcoHealth Alliance.

Οι σχέσεις και οι ομοιότητες της EcoHealth Alliance με στρατιωτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ δεν περιορίζονται σε χρηματοδοτήσεις από στρατιωτικούς κρατικούς φορείς και στη μιλιταριστική νοοτροπία που διέπει τη λειτουργία και το concept της. Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα “Independent Science News”, ένας από τους συμβούλους της οργάνωσης-εταιρείας για θέματα πολιτικής είναι ο David Franz, πρώην διοικητής του Fort Detrick, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου των ΗΠΑ για όπλα βιολογικού πολέμου. Επίσης, o Franz ήταν μέλος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών που επιθεώρησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ για πιθανή ύπαρξη όπλων βιολογικού πολέμου. Τότε επέμενε ότι το Ιράκ είχε παρασκευάσει τέτοια όπλα και ότι έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά από τον διεθνή χωροφύλακα. Το γεγονός ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν συνοδευόταν από αποδείξεις και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί, είναι δύο ασήμαντες λεπτομέρειες. Η «δουλειά» που έπρεπε να γίνει στο Ιράκ έγινε.

Για τις σχέσεις και τις ομοιότητες μεταξύ EcoHealth Alliance και στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, η ιστοσελίδα σημειώνει:

Τέσσερις σημαντικές πληροφορίες προκύπτουν προκύπτουν από όλα αυτά. Πρώτον, αν και ονομάζεται EcoHealth Alliance, η μη κερδοσκοπική εταιρεία του ο Peter Daszak και ο ίδιος ο Daszak συνεργάζονται στενά με τον στρατό. Δεύτερον, η EcoHealth Alliance προσπαθεί να αποκρύψει αυτές τις στρατιωτικές διασυνδέσεις. Τρίτον, μέσω της μιλιταριστικής γλώσσας και των αναλογιών με τους στρατιωτικούς οργανισμούς, ο Daszak και οι συνεργάτες του προωθούν διαρκώς μία ατζέντα θεμάτων που συχνά αναφέρεται –κάποιες φορές και ευφημιστικά– ως τιτλοποίηση («securitization»). Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για την τιτλοποίηση μολυσματικών ασθενειών και της παγκόσμιας δημόσιας υγείας. Δηλαδή, ισχυρίζονται ότι οι πανδημίες αποτελούν μια τεράστια και υπαρξιακή απειλή. Ελαχιστοποιούν τους πολύ πραγματικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη δουλειά τους και την πουλάνε ως μία λύση που κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Η τέταρτη πληροφορία είναι ότι ο ίδιος ο Daszak, όντας ο δημιουργός του προγράμματος Global Virome Project, επωφελείται από τις δαπάνες δημόσιων πόρων.


Ένας άλλος βασικός κρατικός χρηματοδότης της EcoHealth Alliance είναι το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health, NIH). Το 2014 χρηματοδότησε με 3,7 εκατομμύρια δολάρια ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο βασικός ερευνητής ήταν ο Daszak. Οι συνεργάτες του στο πρόγραμμα αυτό ήταν διάφοροι Κινέζοι επιστήμονες, δύο από τους οποίους κατέχουν επιτελικές θέσεις στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. Μία από αυτούς είναι η Zhengli Shi, η πιο γνωστή ιολόγος στην Κίνα. Η Shi έχει μεγάλη πείρα σε πειράματα γενετικής μετάλλαξης ιών και δημιουργίας εργαστηριακών-χιμαιρικών ιών. Για το λόγο αυτό κατέχει επιτελική θέση στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. Εκείνη την εποχή η έρευνα της Shi είχε επικεντρωθεί στον ιό SARS-CoV-1 και σε κορωνοϊούς που σχετίζονται με αυτόν (SARS related CoVs). Σημειώνουμε ότι η λειτουργία του προγράμματος αυτού δεν διακόπηκε ούτε από το (επιλεκτικό) μορατόριουμ της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2014 στην αποκαλούμενη έρευνα “gain-of-function”, ούτε από το νομικό πλαίσιο που ίσχυσε μετά από αυτό (P3CO framework).

Τον Ιούνιο του 2021 δημοσιεύτηκε ένα αρχείο με την αλληλογραφία -μέσω emails- μεταξύ διαφόρων ανωτέρων στελεχών του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Από αυτήν προκύπτει ότι από το 2014 μέχρι το 2019 το Υπουργείο, μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων (NIAID), του οποίου επικεφαλής είναι ο Anthony Fauci, χρηματοδότησε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan με 826.277 δολάρια.

Σε ένα email του Lawrence Tabak, αναπληρωτή διευθυντή του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, προς τον Anthony Fauci και τον Francis Collins, επικεφαλής των NIAID και ΝΙΗ αντίστοιχα, αναφέρεται το ποσό των 826.277 ως η χρηματοδότηση που έλαβε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan για το χρονικό διάστημα 2014-2019.

Μάλιστα ο Chase Crawford, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΙΑID του Fauci, ανησύχησε όταν παρατήρησε ότι το 2019 ποσό της χρηματοδότησης της Wuhan ήταν μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και ρώτησε διάφορα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Υγείας: “Γνωρίζουμε γιατί το ποσό της χρηματοδότησης της Wuhan έπεσε το 2019; Τυχαία διακύμανση;

Σε ένα άλλο email του, ο Crawford δίνει την κατανομή του ποσού των 826.277 ανά έτος. Συγκεκριμένα, το 2014 οι Κινέζοι έλαβαν 133.595 δολάρια, το 2015 139.015 δολάρια, το 2016, 2017 και 2018 από 159.122 δολάρια το χρόνο, και το 2019 76.031 δολάρια.


IMAGE DESCRIPTIONΤο περιεχόμενο των emails που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούνιο διέψευσε τον Anthony Fauci, ο οποίος ένα μήνα πριν από τις αποκαλύψεις, τον Μάιο του 2021, σε μία ακρόαση στην Γερουσία είχε δηλώσει ότι η χρηματοδότηση της Wuhan από το κράτος των ΗΠΑ για το διάστημα 2014-2019 ήταν 600.000 δολάρια. Τότε είχε κάνει λόγο για μία “μικρή (περιορισμένη) συνεργασία” και για ένα “μικρό (περιορισμένο) ποσό”.

Ο Fauci έλεγε ψέματα συνειδητά, αφού ένα μήνα πιο πριν είχε λάβει και προφανώς είχε διαβάσει το email του Tabak που έκανε λόγο για χρηματοδότηση ύψους 826.777 δολαρίων. Έλεγε ψέματα συνειδητά αφού στις 27 Ιανουαρίου 2020 ο Daszak είχε ενημερώσει γραπτώς τον ανώτερο σύμβουλο του ΝΑΙD και υφιστάμενό του David Morens για τις χρηματοδοτήσεις της Wuhan από το ΝΙΑΙD. Έλεγε ψέματα συνειδητά, αφού από το αρχείο προκύπτει οι παραλήπτες του email του Crawford, στο οποίο γινόταν λεπτομερής ανάλυση ανά έτος της πενταετούς χρηματοδότησης της Wuhan, ήταν διάφοροι υφιστάμενοι του καθώς και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού στον οποίο είναι επικεφαλής (ΝΙΑID). Έλεγε ψέματα συνειδητά, αφού στις 13 Απριλίου 2020 ο υφιστάμενός του Hugh Auchinloss του προώθησε ένα email της Emily Erbelding, επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων (NIAID), του Fauci, στο οποίο υπολογιζόταν ότι μόνο για την δεύτερη φάση της χρηματοδότησης της Wuhan (μετά το 2019) το ΝΙΑΙD διέθεσε 750.000 δολάρια.

Ο Lawrence Tabak δεν συμφωνεί με τους χαρακτηρισμούς του Fauci περί “μικρής έρευνας” και “περιορισμένης χρηματοδότησης” της Wuhan από τις ΗΠΑ. Στο προαναφερθέν email του προς τον Fauci και τον Collins, αναφερόμενος στη συνεργασία ΗΠΑ-Wuhan έκανε λόγο για μία “μεγάλη μελέτη μεταξύ πολλών κρατών”.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η ερευνητική ομάδα DRASTIC (Decentralized Radical Autonomous Search Team Investigating COVID-19) δημοσίευσε κάποια έγγραφα από τα οποία προέκυπτε ότι το 2018 η EcoHealth Alliance είχε υποβάλλει στην Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων των ΗΠΑ (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) ένα πρόγραμμα συλλογής και γενετικού χειρισμού ιών με σκοπό τη δημιουργία χιμαιρικών ιών με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μολυσματικότητα.

Η έρευνα θα διεξαγόταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος (το οποίο στην σχετική αίτηση είχε τον τίτλο Defuse) θα ήταν ο Daszak, ενώ θα συμμετείχαν σε θέσεις-κλειδιά οι Ralph Baric, Shi Zhengli και Zhengli Wang, τρεις από τους πιο εμπλεκόμενους επιστήμονες παγκοσμίως σε τέτοιου είδους πειράματα. Το πρόγραμμα θα είχε διάρκεια 3,5 έτη και ο συνολικός του προϋπολογισμός (δηλαδή τα χρήματα που ζητούσε η EcoHealth Alliance από την DARPA) θα ξεπερνούσε τα 14,2 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτό το ποσό, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan θα έπαιρνε 1,18 εκατομμύρια δολάρια.

Η DARPA απέρριψε την πρόταση για μια σειρά λόγων που αναφέρει στην απάντηση του στην EcoHealth Alliance, εκ μέρους της επιτροπής που την απέρριψε, ο υπεύθυνος προγραμμάτων της Υπηρεσίας James Gimlett. Μεταξύ αυτών ήταν το γεγονός ότι το είδος της έρευνας αυτής παραβίαζε τους κανονισμούς περί ερευνών “gain-of-function”, καθώς και ο υψηλός βαθμός επικινδυνότητάς της. Σχετικά με αυτόν τον τελευταίο ο Gimlett επισήμανε ότι “στο πρόγραμμα δεν προβλεπόταν κανένα σχέδιο άμβλυνσης (μετρίασης) του”.

Ο Daszak είχε κρατήσει κρυφή την ιστορία της υποβολής και απόρριψης της πρότασης. Όποτε ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ψευδώς ότι ποτέ δεν είχε σκοπό τη διενέργεια παρόμοιων πειραμάτων. Όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία αυτή, το γεγονός της απόκρυψης, σε συνδυασμό με τα ψέματα του Daszak, επικρίθηκε έντονα από διάφορους ερευνητές.

Το 2019 η χρηματοδότηση της Wuhan από το κράτος των ΗΠΑ (μέσω της EcoHealth Alliance) ανανεώθηκε για άλλα έξι χρόνια. Στις 13 Απριλίου 2020, η Emily Erbelding έστειλε ένα email σε διάφορα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, στο οποίο τους γνωστοποιούσε ότι το ποσό αυτής της δεύτερης φάσης της χρηματοδότησης ήταν 750.000 δολάρια. Στο ίδιο email σημειώνει ότι είναι πιθανό η συλλογή νυχτερίδων από ερευνητές της Wuhan το 2011 ως το 2015 να είχε χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Predict του “Οργανισμού για τη Διεθνή Ανάπτυξη” των ΗΠΑ (U.S. Agency for International Development, USAID), το οποίο, όπως σημειώνει η Erbelding, στο παρελθόν έχει και αυτό χρηματοδοτήσει το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan.

Τρεις μήνες πιο πριν, στις 23 Ιανουαρίου 2020, θορυβημένη από ένα δημοσίευμα της Daily Mail (των ΗΠΑ) , του οποίου το link παραθέτει στο email της, η Erbelding είχε ζητήσει από τον Fauci “να επιβεβαιώσει την ακριβή φύση της χρηματοδότησης μας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan”. Την επόμενη μέρα ο Fauci είχε μία ακρόαση στη Γερουσία. Σε αυτήν δεν έκανε καμία αναφορά στην ακριβή φύση της χρηματοδότησης. Δεν χρειάζεται να έχει μαντικές ικανότητες κάποιος για να καταλάβει ποια είναι η ακριβής φύση της δεύτερης φάσης αυτού του προγράμματος της EcoHealth Alliance, όταν σε αυτό συμμετείχαν ο Daszak, ο Baric και η Shi

Έτσι λοιπόν, από τα επίσημα στοιχεία που έχουν δει τα φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, προκύπτει ότι μέχρι το 2019 το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan είχε λάβει 862.777 δολάρια και από το 2019 ως το2025 έχει λάβει και πρόκειται να λάβει άλλα 750.000 από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health, NIH). Συγκεκριμένα τα λεφτά αυτά τα έχει δώσει το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων (NIAID), του οποίου επικεφαλής είναι ο Anthony Fauci, μέσω πάντα του γνωστού μεσάζοντα, δηλαδή της EcoHealth Alliance.Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης που έχει λάβει και είναι προγραμματισμένο να λάβει η Wuhan από το 2014 ως το 2025 από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) για πειράματα γενετικoύ χειρισμού ιών και δημιουργίας χιμαιρικών ιών ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Εκτός όμως από αυτά τα λεφτά, από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Μάιο του 2019, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan έχει πάρει άλλο 1,1 εκατομμύρια δολάρια -μέσω της EcoΗealth Alliance- για τη συμμετοχή του στο ερευνητικό πρόγραμμα Predict του “Οργανισμού για τη Διεθνή Ανάπτυξη” των ΗΠΑ (U.S. Agency for International Development, USAID). Αυτό αναφέρει η Diala Jadallah-Redding, αναπληρώτρια υποδιευθύντρια νομοθετικών υποθέσεων του Οργανισμού, σε μία επιστολή της στο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Guy Reschenthaler. Στην επιστολή της ισχυρίζεται ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν αφορούσε σε κάποια έρευνα σχετική με τη γενετική μετάλλαξη ιών και με την αύξηση της ικανότητας τους να προσβάλλουν τους ξενιστές τους, καθώς και της παθογένειας και της μεταδοτικότητας τους, όπως εύλογα θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος. Δεν διευκρινίζει όμως σε τι αφορούσε.

Έτσι λοιπόν, το συνολικό ποσό των μέχρι σήμερα γνωστών χρηματοδοτήσεων του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan από το κράτος των ΗΠΑ ανέρχεται στα 2,6 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός όμως από το Ινστιτούτο Ιολογίας, και το Πανεπιστήμιο της Wuhan έχει λάβει χρηματοδοτήσεις από το κράτος των ΗΠΑ για τη διενέργεια πειραμάτων γενετικού χειρισμού ιών. Σε ένα email της στις 23 Ιανουαρίου 2020, η Barbara Mulach αναφέρει ότι έχει δοθεί χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο της Wuhan. Βρήκαμε ότι για ένα πενταετές πρόγραμμα ο Ken Lan αυτό έλαβε περίπου 410.000 δολάρια από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων (NIAID), του οποίου επικεφαλής είναι ο Anthony Fauci. Στο χρονικό διάστημα 2015-2017 το πρόγραμμα το «έτρεξε» το Ινστιτούτο Pasteur της Σαγκάης και για τα δύο επόμενα χρόνια το Πανεπιστήμιο της Wuhan.

Τον Απρίλιο του 2021 τρεις ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έστειλαν μία επιστολή στον Peter Daszak, θέτοντας του 34 ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις της EcoHealth Alliance με τη Wuhan. Τα ερωτήματα εστίασαν στα προγράμματα που χρηματοδότησε το κράτος των ΗΠΑ και τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan. Στην επιστολή αναφέρονται τέσσερις ακόμα χρηματοδοτήσεις κινεζικών οργανισμών από κρατικούς οργανισμούς των ΗΠΑ (ΝΙΗ) μέσω της EcoHealth Alliance. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η οργάνωση-εταιρεία παρέλειψε να δηλώσει ποιες είναι οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που έδωσαν αυτές τις χρηματοδοτήσεις και ποιοι είναι οι οργανισμοί της Κίνας που την έλαβαν. Το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων αυτών αγγίζει το 1 εκατομμύριο δολάρια.

IMAGE DESCRIPTIONΣυγκεκριμένα, το 2019 η EcoHealth Alliance δήλωσε στη φορολογική της δήλωση ότι ένα Μικροβιολογικό Ινστιτούτο έλαβε από αυτήν 195.418 δολάρια, χωρίς να εμφανίζονται τα στοιχεία του Ινστιτούτου που έλαβε αυτή την χρηματοδότηση, ούτε και του κρατικού οργανισμού των ΗΠΑ που την χορήγησε. Το 2016, στα πλαίσια του πενταετούς προγράμματος που αναφέραμε πιο πριν, δόθηκαν από την οργάνωση-εταιρεία δύο χρηματοδοτήσεις, ύψους 319.570 και 126.792 δολαρίων, σε κινέζικους κρατικούς οργανισμούς που δεν κατονομάζονται στη φορολογική της δήλωση. Επίσης, η EcoHealth Alliance παρέλειψε να αναφέρει στη δήλωση ποιοι κρατικοί οργανισμοί των ΗΠΑ της έδωσαν αυτά τα ποσά. Τέλος, το ίδιο έτος η EcoHealth Alliance πήρε 291. 507 δολάρια από έναν κρατικό οργανισμό των ΗΠΑ (που δεν κατονομάζεται) και τα έδωσε σε κρατικούς οργανισμούς της Κίνας που επίσης δεν κατονομάζονται στη φορολογική της δήλωση. Η αιτιολογία της χρηματοδότησης που εμφανίζεται στη δήλωση είναι: “επιχορηγήσεις και οικονομική βοήθεια σε άτομα εκτός ΗΠΑ”.

Ας δούμε τώρα μερικά σημεία του ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποίησε η EcoHealth Alliance σε συνεργασία με Κινέζους ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan.

Θεωρητικά ο βασικός ερευνητής ήταν ο Daszak, ενώ σε αυτήν συμμετείχε και ο Baric. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 3,1 εκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) και συγκεκριμένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) του Anthony Fauci. Η αρχική χρηματοδότηση αφορούσε στο χρονικό διάστημα 2014-2019. Το 2019 ανανεώθηκε και τον Απρίλιο του 2020 η κυβέρνηση των ΗΠΑ την διέκοψε. Τον Αύγουστο του 2020 η χρηματοδότηση ανανεώθηκε μέχρι το 2025.

Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την έρευνα αυτή δημοσιοποιήθηκαν από διάφορες ιστοσελίδες ύστερα από μηνύσεις που κατέθεσαν κατά του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), ζητώντας την δημοσιοποίηση τους. Χάρις στην δημοσίευση τους μάθαμε ότι η βασική ερευνητική εργασία με εξανθρωπισμένα ποντίκια (που έκανε ο Baric) δεν έγινε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, όπως αρχικά πιστευόταν, αλλά στο Πανεπιστημιακό Κέντρο της Wuhan για πειράματα σε ζώα, του οποίου το επίπεδο ασφαλείας είναι BSL-3. Ωστόσο ένα μέρος της χρηματοδότησης πήγε στο Ινστιτούτο Ιολογίας, για την ταυτοποίηση και μετάλλαξη κορωνοϊών που είναι πιθανό ότι έχουν την ικανότητα να προσβάλλουν ανθρώπινα κύτταρα.

Στη μελέτη που δημοσίευσε ο Daszak και οι υπόλοιποι ερευνητές, σχετικά με μία ιδιότητα των κορωνοϊών αυτών αναφέρεται ότι: “οι σχετιζόμενοι με τον SARS κορωνοϊοί, με μία μετάλλαξη της πρωτεΐνης των κορωνοϊών που μοιάζουν με τον SARS, και χωρίς διαγραφές στην RBD της, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ένζυμο ACE2 των ανθρώπινων κυττάρων σαν υποδοχέα για να εισέλθουν σε αυτά”. Επίσης, σημείωσαν ότι κάποιοι από αυτούς “πιθανώς έχουν την ικανότητα να προσβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα και να αναπαράγονται μέσα σε αυτά”.

Η μελέτη αναγνώριζε τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας της έρευνας αυτής και παράλληλα έκανε αναφορά στη συλλογή και στον χειρισμό των νυχτερίδων. Παρά την επικινδυνότητα της έρευνας, από τα λεγόμενα των ερευνητών προκύπτει ότι οι εργασίες αυτές έγιναν με μια σχετική χαλαρότητα και ότι οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας και στο Πανεπιστήμιο της Wuhan έφεραν τον ελάχιστο εξοπλισμό προσωπικής προστασίας (ΡΡΡ) κατά την εργασία τους. Στη ίδια μελέτη οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της προσβολής «εξανθρωπισμένων» ποντικιών από τους τρεις χιμαιρικούς ιούς που είχαν παρασκευάσει εργαστηριακά. Από αυτά ήταν σαφές ότι οι χιμαιρικοί αυτοί ιοί ήταν πιο παθογενείς (μολυσματικοί) από τους ιούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναπαραγωγής τους μέσα στα κύτταρα των ποντικιών αυτών.

Οι ερευνητές ανέφεραν στη μελέτη τους ότι είχαν παρασκευάσει εργαστηριακά γενετικώς τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) ποντίκια, τα οποία είχαν το ένζυμο ACE-2 των ανθρώπινων κυττάρων, δηλαδή τον υποδοχέα που χρησιμοποιούν τόσο ο SARS-CoV-1 όσο και ο SARS-CoV-2 για να εισέλθουν σε αυτά. Επίσης, ανέφεραν ότι είχαν καταφέρει να παρασκευάσουν εργαστηριακά τρεις χιμαιρικούς ιούς κοντινούς στους ιούς SARS, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό διαφόρων ιών. Κάθε ένας από αυτούς είχε διαφορετική πρωτεΐνη-ακίδα.

Ο Richard Ebright, μοριακός βιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας Waksman, θεωρεί ότι η έρευνα αυτή έγινε με σκοπό την εργαστηριακή κατασκευή υβριδικών ιών:

Οι ιοί που κατασκευάστηκαν ελέχθησαν για την ικανότητα τους να προσβάλλουν ποντίκια τα οποία είχαν μεταλλαχθεί και είχαν στα κύτταρά τους ανθρώπινους υποδοχείς”. Ο ίδιος εκτιμά ότι από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν γίνεται σαφές ότι στη Wuhan κατασκευάστηκαν δύο ειδών κορωνοϊοί που έχουν την ικανότητα να προσβάλλουν τα εξανθωπισμένα ποντίκια. Όσο για το αν τα πειράματα εμπίπτουν στην κατηγορία “gain-of-function”, είναι κατηγορηματικός: “τα αποτελέσματα αποδεικνύουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι τα πειράματα αυτά είναι “gain-of-function”. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, λογικά τρεις τουλάχιστον εργαστηριακοί-χιμαιρικοί ιοί που κατασκευάστηκαν από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan και την EcoHealth Alliance αναμένεται – με βάση όλα τα ορθολογικά κριτήρια- να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα προσβολής των ανθρωπίνων κυττάρων.


Ο ίδιος παρατηρεί ότι τόσο το 2014 όσο και το 2019, στις δύο χρηματοδοτήσεις των ερευνητικών προγραμμάτων πενταετούς διάρκειας της EcoHealth Alliance που σχετίζονταν με τη Wuhan, oι αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές των ΗΠΑ που ενέκριναν τα προγράμματα αυτά δεν έκαναν την παραμικρή αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας τους. Πρόσφατα, η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ (Freedom of Information Act, FOIA) επέτρεψε τη δημοσίευση των σχετικών εγγράφων, έχοντας προηγουμένως διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου τους. Ωστόσο, φαίνεται καθαρά ότι οι κατηγορίες που αφορούν στην επικινδυνότητα (“biohazards”) έχουν μήκος μίας γραμμής. Αυτό σημαίνει, σχολιάζει ο Ebright, ότι “κανένας από τους ελεγκτές δεν έγραψε πάνω από μία γραμμή” για το θέμα αυτό.

Τον Οκτώβριο του 2021 το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενός ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, ανακοίνωσε ότι η Ecohealth Alliance έχει παραβιάσει τους όρους της χρηματοδότησης που πήρε από το Υπουργείο για διενέργεια έρευνας στην Wuhan. Συγκεκριμένα, η εταιρεία του Daszak καθυστέρησε δύο χρόνια να καταθέσει την ετήσια αναφορά του ερευνητικού της προγράμματος για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2017 ως τον Μάιο του 2018. Την κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2020! Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν πειράματα κατασκευής χιμαιρικών ιών, χρησιμοποιώντας διάφορους κορωνοϊούς των νυχτερίδων. Οι χιμαιρικοί αυτοί ιοί χρησιμοποιήθηκαν για την προσβολή εξανθρωπισμένων ποντικιών. Υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για το γνωστό πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών των ΗΠΑ (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) του Anthony Fauci.

Σε μία ακρόαση του Κογκρέσου τον Μάιο του 2021, ο Anthony Fauci στριμώχθηκε άσχημα για το θέμα των πειραμάτων της Wuhan που είχε χρηματοδοτήσει, όμως αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν χρηματοδοτήσει πειράματα “gain-of-function” στη Wuhan. Δεν μας εκπλήσσει αυτό το χοντροκομμένο ψέμα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτού του είδους την έρευνα (κράτη- κεφάλαιο- επιστήμονες) ισχυρίζονται ότι τα πειράματα τους δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Με άλλα λόγια, μας λένε ότι “δεν είναι αυτό που φαίνεται”…

Δεν μας εκπλήσσει ούτε η στάση του κράτους των ΗΠΑ. Στο ερευνητικό πρόγραμμα των EcoHealth Alliance και Wuhan στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πριν, αναμίχθηκε γενετικό υλικό του κορωνοϊού WIV1 και διαφόρων άλλων ιών. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι όταν τρεις από τους μεταλλαγμένους κορωνοϊούς προσέβαλλαν τα κύτταρα των πνευμόνων εξανθρωπισμένων ποντικιών, είχαν την ικανότητα να αναπαράγονται από 10 ως 10.000 φορές πιο γρήγορα, και ένας από αυτούς είχε αυξημένη παθογένεια σε σχέση με τους ιούς που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους. Όταν τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο, αυτό αποφάνθηκε ότι η έρευνα αυτή δεν ήταν “gain-of-function”!

O Jacques van Helden, καθηγητής Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, δήλωσε για το θέμα αυτό:

Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτού του είδους η έρευνα έχει τη δυνατότητα να παράγει ή να διευκολύνει την επιλογή ιών που μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο. Είναι ξεκάθαρο ότι τα πειράματα που περιγράφηκαν στη μελέτη έχουν αυτήν την δυνατότητα.


Τον Δεκέμβριο του 2019, σε μία συνέντευξη του, παραδεχόμενος ότι έχει πραγματοποιήσει κι αυτός τέτοια πειράματα στο παρελθόν, ο ζωολόγος Daszak είχε πει για την έρευνα πάνω στον γενετικό χειρισμό ιών:

Οι κορωνοϊοί είναι ένα πολύ καλό (πράγμα;)… μπορείς να τους χειριστείς στο εργαστήριο πολύ εύκολα… η πρωτεΐνη-ακίδα μας λέει πολλά για το τι συμβαίνει (στους κορωνοϊούς). Μπορείς να φτιάξεις την αλληλουχία (τους), να φτιάξεις την πρωτεΐνη -δουλεύουμε πολύ με τον Ralph Baric στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας για να το πετύχουμε-, μπορείς να (την) εισάγεις στη δομή ενός άλλου ιού και να κάνεις δουλειά στο εργαστήριο….Η πιο στυγνή ομολογία του Daszak ότι έκανε μαζί με τους Κινέζους πειράματα τέτοιου είδους προέρχεται από μία ομιλία του το 2016, στην οποία είχε πει τα εξής:

…Έτσι αλληλουχήσαμε την πρωτεΐνη ακίδα, την πρωτεΐνη που προσκολλάται στα κύτταρα. Μετά, εμείς -δηλαδή δεν έκανα εγώ αυτήν την εργασία, την έκαναν οι συνάδελφοι μου στην Κίνα- φτιάχνεις ψευδο-σωματίδια, εισάγεις τις πρωτεΐνες ακίδες από αυτούς τους ιούς για να δεις αν συνδέονται (ενώνονται) με τα ανθρώπινα κύτταρα. Και σε κάθε βήμα από αυτή τη διαδικασία πλησιάζεις όλο και πιο κοντά στη δημιουργία αυτού του ιού, ο οποίος θα μπορούσε στην πραγματικότητα να γίνει παθογενής για τον άνθρωπο. Και καταλήγεις να έχεις ένα μικρό αριθμό ιών που πραγματικά φαίνονται σαν δολοφόνοι.


Εδώ περιγράφει τον ορισμό των πειραμάτων “gain–of–function”, δηλαδή την εργαστηριακή κατασκευή ιών με αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα προσβολής των ανθρώπινων κυττάρων. Παράλληλα, εκθέτει τον βασικό του χρηματοδότη, τον Anthony Fauci, ο οποίος ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους πειράματα, και διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό (ή κάποιον από τους πολλούς εαυτούς του), ο οποίος μετά την πανδημία ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε είχε χρηματοδοτήσει (ως μεσάζοντας) ή είχε πραγματοποιήσει τέτοια πειράματα από κοινού με την Κίνα.

Στις 24 Απριλίου 2020 η κυβέρνηση Trump, μέσω των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (National Institutes of Health, NIH), διέκοψε αυτήν την χρηματοδότηση της EcoHealth Alliance. Τα αντανακλαστικά των καθεστωτικών επιστημόνων λειτούργησαν εξαιρετικά γρήγορα. Στις 20 και 21 Μαΐου 2020, 31 επιστημονικοί σύλλογοι και 77 βραβευμένοι με Νόμπελ επιστήμονες έστειλαν δύο επιστολές στον πρόεδρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), εκφράζοντας την εναντίωση τους στη διακοπή της χρηματοδότησης αυτού του είδους έρευνας των Daszak και Shi , ζητώντας την άρση αυτής της απόφασης. Το σημειώνουμε υπενθυμίζοντας τον ρόλο τους και το πώς τοποθετήθηκαν τότε αναφορικά με τα πειράματα δημιουργίας χιμαιρικών ιών. Τα δε μέσα μαζικής προπαγάνδας των ΗΠΑ υποστήριξαν τότε την EcoHealth Alliance, παρουσιάζοντας τον Daszak ως ένα θύμα που αδυνατεί να συνεχίσει τον ιερό του πόλεμο ενάντια στις πανδημίες, αποκρύπτοντας τους κινδύνους που ενέχει και τους σκοπούς που έχει αυτού του είδους η έρευνα.

Η διακοπή αυτή δεν είχε σκοπό φυσικά την παύση της έρευνας πάνω στη γενετική μετάλλαξη ιών. Ήταν μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού παιγνιδιού της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ήταν ενταγμένη σε μια συγκεκριμένη τακτική της που είχε σκοπό την άσκηση πίεσης στην Κίνα: Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2020, τα ΝΙΗ διαμήνυσαν στην EcoHealth Alliance ότι θα ενέκριναν ξανά την χρηματοδότηση της, εφόσον μεσολαβούσε για να επιτραπεί σε μία επιτροπή επιστημόνων από τις ΗΠΑ να ελέγξει τα εργαστήρια και τα αρχεία του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan και εφόσον το Ινστιτούτο συμφωνούσε να παραδώσει στην επιτροπή αυτή ένα δείγμα του SARS-CoV-2 που είχε χρησιμοποιήσει το Ινστιτούτο για να βρει τη γενετική του αλληλουχία, και να δώσει απαντήσεις στις αιτιάσεις Αμερικανών διπλωματών το 2018 αναφορικά με την ανεπαρκή ασφάλεια στις εγκαταστάσεις του. Επίσης, ζήτησε από την EcoHealth Alliance να εξηγήσει γιατί υπήρχε σημαντική μείωση στη χρήση κινητών τηλεφώνων στο Ινστιτούτο τον Οκτώβριο του 2019 και γιατί είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων γύρω από αυτό από τις 14 ως τις 19 Οκτωβρίου 2019.

Τον Αύγουστο του 2020 η ίδια κυβέρνηση, όχι μόνο ανακάλεσε την απόφαση της διακοπής της χρηματοδότησης της έρευνας της EcoHealth Alliance πάνω σε γενετικές μεταλλάξεις ιών και τη δημιουργία υβριδικών ιών, αλλά αύξησε την χρηματοδότηση της, εγκρίνοντας ένα κονδύλι 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την οργάνωση-εταιρεία του Daszak για τα επόμενα πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2020, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών των ΗΠΑ (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) του Anthony Fauci, ίδρυσε έντεκα “Κέντρα Έρευνας Νέων Μεταδοτικών Ασθενειών” (Centers for Research in Emerging Infectious Diseases, CREID), χρηματοδοτώντας τα με συνολικά 17 εκατομμύρια δολάρια, μόνο για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας τους και 82 εκατομμύρια δολάρια για τα πρώτα πέντε χρόνια της λειτουργίας τους.

Δύο από τους έντεκα επικεφαλής τους ήταν δύο πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει αμεσότατα στην κατασκευή του αφηγήματος της φυσικής προέλευσης του SARS–CoV-2. Ο Peter Daszak, μέσω της EcoHealth Alliance, ορίστηκε ερευνητής της γεωγραφικής περιοχής της ΝΑ Ασίας. Ο Kristian Andersen του ερευνητικού κέντρου Scripps ορίστηκε ερευνητής στη Δυτική Αφρική, ενώ συνεργάτης του στο πρόγραμμα είναι αυτό είναι ο Robert Garry. Ο Daszak και ο Andersen ανταμείφτηκαν πλουσιοπάροχα από τον Fauci για τις υπηρεσίες τους στην κατασκευή του αφηγήματος. Στα πλαίσια του προγράμματος ίδρυσης των CREID, μόνο για το 2020, πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, η EcoHealth Alliance (του Daszak) και το ερευνητικό κέντρο Scripps (για το οποίο εργάζεται ο Andersen) έλαβαν 1,54 και 1,88 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Και έπεται συνέχεια…

IMAGE DESCRIPTIONΕπίσης, επικεφαλής άλλων δύο ερευνητικών κέντρων ορίστηκαν ο Νίκος Βασιλάκης και ο Scott Weaver, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Galveston. Το πανεπιστήμιο αυτό έχει στενές σχέσεις με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. Στο παρελθόν στις εγκαταστάσεις του είχαν εκπαιδευτεί στα πειράματα γενετικής μετάλλαξης ιών ερευνητές του Ινστιτούτου αυτού. Ο για πολλά χρόνια διευθυντής του, James LeDuc, δεν παραλείπει να εκθειάζει την Shi και το έργο της στη Wuhan.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 το επιστημονικό περιοδικό “The Lancet” συμπεριέλαβε τον Daszak στην επιτροπή που είχε συστήσει τον Ιούλιο του ίδιου έτους με σκοπό να μελετήσει τα αίτια της πανδημίας. Η Καναδή μοριακή βιολόγος Alina Chan σχολίασε την απόφαση αυτή του Lancet με δηκτικό τρόπο: “θα μπορούσαν απλά να ζητήσουν από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan να ερευνήσει τον εαυτό του απ’ ευθείας. Κάτι τέτοιο θα εξοικονομούσε στο Lancet χρήματα και θα το γλίτωνε από χάσιμο χρόνου και από τον κόπο να συγκαλέσει μία ερευνητική επιτροπή”.

Ο Daszak συμμετείχε και στην αντίστοιχη επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Θυμίζουμε ότι ο ρόλος της ήταν συμβουλευτικός. Ο Daszak είναι ο μόνος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην επιτροπή (παρότι Βρετανός με ουκρανική καταγωγή). Όταν τον Ιούλιο του 2021 ο ΠΟΥ ζήτησε από τις ΗΠΑ να προτείνουν κάποιους ειδικούς για την επιτροπή που επρόκειτο να συσταθεί, οι ΗΠΑ πρότειναν να στείλουν τρεις επιστήμονες που εργάζονταν σε τρεις διαφορετικούς οργανισμούς του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. Ο ΠΟΥ απέρριψε και τους τρεις και επέλεξε τον Peter Daszak!

Επίσης, είναι ο μόνος επιστήμονας που αρχικά συμμετείχε και στις δύο επιτροπές (του Lancet και του ΠΟΥ). Τότε είχε υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει την έρευνα “με ανοιχτό μυαλό”. Αυτός που για χρόνια έκανε πειράματα δημιουργίας χιμαιρικών ιών… Αυτός που «έστησε» την ιστορία με την ανοιχτή επιστολή για να υπερασπιστεί τους Κινέζους και να σώσει και το τομάρι του… Αυτός που έχει γράψει ένα σωρό ασυναρτησίες για την προέλευση του ιού, αποκαλώντας την άποψη που υποστηρίζει την εργαστηριακή του προέλευση και την (εσκεμμένη ή μη) διαρροή του από κάποιο εργαστήριο “αβάσιμη”, “παράλογη”, “τρελή”, “θεωρία συνωμοσίας” και “σκέτη ανοησία”... Αυτός που έχει στενότατες σχέσεις με τη Wuhan και που για πολλά χρόνια χρηματοδοτούσε τις αντίστοιχες έρευνες του εκεί Ινστιτούτου Ιολογίας με λεφτά που έπαιρνε από το κράτος των ΗΠΑ…

Τον Φεβρουάριο του 2021 η επιτροπή του ΠΟΥ επισκέφθηκε για τρεις μόνο ώρες τις εγκαταστάσεις της Wuhan και «αθώωσε» το Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης, αποφαινόμενη ότι “είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να έχει προκύψει από ένα εργαστηριακό ατύχημα”… Στις 14 Μαρτίου 2021 ο Daszak ρωτήθηκε αν η επιτροπή είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Κίνας να έχει πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan, η οποία είχε πάνω από 22.000 δείγματα και αλληλουχίες ιών, και «κατέβηκε» από το διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2019. Η απάντηση του Daszak ήταν η εξής: “Δεν ζητήσαμε να δούμε τα δεδομένα…Όπως γνωρίζετε, ένα μεγάλο μέρος αυτής της εργασίας έχει πραγματοποιηθεί με την EcoHealth Alliance… Βασικά γνωρίζουμε τι υπάρχει σε αυτήν τη βάση δεδομένων. Και δεν υπάρχει σε αυτήν καμία απόδειξη ύπαρξης ιών κοντινότερων στον SARS-CoV-2 από τον RaTG13. Τόσο απλό είναι”.

Όσοι τον άκουσαν να κάνει αυτή τη δήλωση, δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Ένα μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ δήλωσε με απίστευτο κυνισμό ότι η επιτροπή δεν είχε καν ζητήσει από την Κίνα το αυτονόητο. Είναι γνωστό ότι η EcoHealth Alliance εμπλέκεται άμεσα στην ιστορία αυτήν. Τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων θα έριχναν περισσότερο φως στο ρόλο της σε αυτήν. Θα ήταν ενδιαφέρον να τον ρωτούσε κάποιος ποιους εννοεί όταν είπε “γνωρίζουμε τι υπάρχει σε αυτήν την βάση δεδομένων” σε πρώτο πληθυντικό και γιατί αυτά που γνωρίζουν δεν τα μοιράζονται μαζί μας. Τόσο απλό είναι. Αυτό απαιτεί η επιστημονική δεοντολογία και η κοινή λογική. Όσο για τον RaTG13 στον οποίον αναφέρθηκε ο Daszak, στο μέλλον θα αφιερώσουμε μία (τουλάχιστον) ανάρτηση σε αυτόν τον ιό-φάντασμα.

Λίγες μέρες μετά, στις 30 Μαρτίου 2021, δημοσιεύτηκε η έκθεση του ΠΟΥ. Από τις 120 σελίδες της, μόνο δύο αφιερώθηκαν στην υπόθεση της εργαστηριακής διαρροής του SARS-CoV-2…. Στις 14 Απριλίου 2020 ο Daszak ευχαρίστησε προσωπικά τον Fauci για την δήλωση του ότι τα επιστημονικά στοιχεία στηρίζουν την υπόθεση της φυσικής προέλευσης του ιού.

Τον Ιούνιο του 2021, ύστερα από την αποκάλυψη ότι διαχειριζόμενος χρήματα του κράτους των ΗΠΑ χρηματοδοτούσε για πολλά χρόνια προγράμματα γενετικής μετάλλαξης ιών στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, o Daszak παραιτήθηκε από την επιτροπή του Lancet.
Σημείωση:
Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε επίσης στην ιστοσελίδα
theindependentresearchers.wordpress.com με τίτλο: «Οι ΗΠΑ
χρηματοδοτούσαν προγράμματα κατασκευής χιμαιρικών ιών στη Wuhan».
Η εικονογράφηση έγινε με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


44 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 51958

  12 Νοε 2021

  @51957
  Τα σχόλιά σου είναι για τον κάδο ως συνήθως. Μάντεψε γιατί.
  Άνοιξε τον κάδο και πήδα μέσα διαδικτυακό σκουπιδοσκούπιδο.

 • Ανώνυμος 51957

  12 Νοε 2021

  Δεν λες να ξελυσσαξεις! Μπεεεεε

 • Ανώνυμος 51956

  12 Νοε 2021

  Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση πήρε υπερδιπλάσιους πόρους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα.
  «Αντιλαμβανόμαστε ότι στεναχωρήθηκαν για τα μέτρα. Αλλά η στεναχώρια τους δεν πρέπει να κατευθύνεται προς την κυβέρνηση που αναγκαστικά τα θέσπισε λόγω της πανδημίας, αλλά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους που επιμένουν να υπάρχει πανδημία στην Ελλάδα με το να μην εμβολιάζονται», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.
  https://www.ethnos.gr/Politics/article/182830/neametrageorgiadhsaxaristianazhtaeikiallaxrhmatahestiashoianeboliastoiepimenoynnayparxeipandhmia

  Και προφανώς έχει δίκιο ο Γεωργιάδης.
  Κάποιοι ως συνήθως νομίζουν ότι ζουν στην Ελβετία, άντε στις Βρυξέλλες. Επειδή οι γερμανοί, οι γάλλοι και οι αμερικανοί δέχονται τους ρωλιούς πολιτικούς στα σαλόνια τους δεν σημαίνει ότι η ρωμιοσύνη είναι Ελβετία.
  Στο μεταξύ:

  Γιος θύματος ανέφερε ότι: «Ο πατέρας μου ήταν άρρωστος, μας σύστησε τον Dr Kontos ένα πρόσωπο του φιλικού μου περιβάλλοντος. Μας έλεγε ο κατηγορούμενος ότι όλα θα πάνε καλά, να μην ανησυχούμε, υπάρχει θεραπεία με κάποια βότανα. Μας ζητούσε χρήματα, 10-15 χιλιάδες, μας κορόιδευε, πόνταρε στην απόγνωσή μας, παρίστανε το γιατρό από την Ελβετία, μπαινόβγαινε στις κλινικές, μιλούσε στους γιατρούς...».
  https://www.ethnos.gr/greece/article/182861/pseytogiatrosdikhdhloseastheneiakaiapoysiazeapotodikasthrio

  Να δούμε ποιοι άλλοι απατεώνες έχουν σειρά.

 • Ανώνυμος 51948

  10 Νοε 2021

  @51945
  Φαπούλες!

 • Ανώνυμος 51945

  10 Νοε 2021

  Έχει κολλήσει η βελόνα σου, κολλημένε βλάκα!

 • Ανώνυμος 51944

  10 Νοε 2021

  Η δική μας δυσπιστία των θεσμών και της πολιτείας, η δυσπιστία και η δυσανεξία στις συμβουλές των ειδικών, βρήκε πρόσφορο έδαφος σε εκείνους τους πολίτες, τους "αντισυστημικούς”, που έκαναν καριέρα τα χρόνια της κρίσης, άνθισαν στις πλατείες των αγανακτισμένων, καταγγέλλοντας το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τους πουλημένους πολιτικούς. Αλλοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, άλλοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν αντιμετωπίζουν τα εμβόλια σαν μια συνωμοσία της Νέας Τάξης Πραγμάτων και του Γκέιτς, οι δε, σαν μια ακόμα επιχείρηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες, να αποκομίσουν υπερκέρδη. Και οι μεν και οι δε είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στις πλατείες για να καταγγείλουν τα περιοριστικά μέτρα, ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα και τις ελευθερίες των πολιτών.
  https://www.capital.gr/arthra/3593968/kai-tora-ti-kanoume

  Μπουρλά: Οσοι παραπληροφορούν για τα εμβόλια είναι εγκληματίες, ευθύνονται για την απώλεια εκατομμυρίων ζωών
  Μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer είπε ότι υπάρχει μια «πολύ μικρή» ομάδα ανθρώπων που σκοπίμως διαδίδουν παραπληροφόρηση για τα εμβόλια παραπλανώντας εκείνους που είναι ήδη διστακτικοί να τα κάνουν. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες. Δεν είναι απλώς κακοί άνθρωποι. Είναι εγκληματίες γιατί ευθύνονται στην κυριολεξία για τις απώλειες εκατομμυρίων ζωών», τόνισε.
  Οι συνηθέστεροι ψευδείς ισχυρισμοί για τα εμβόλια για την Covid-19 είναι ότι περιέχουν μικροτσίπ, προκαλούν στειρότητα και μπορούν να αλλάξουν το DNA των ληπτών, σύμφωνα με την έρευνα. Ο Μπουρλά τόνισε ότι η ζωή μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα όταν κάνουν το εμβόλιο πολλοί από τους ανεμβολίαστους. «Το μόνο πράγμα που στέκεται εμπόδιο μεταξύ του νέου και του νυν τρόπου ζωής είναι, ειλικρινά, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων», είπε.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/mpoyrla-egklimaties-osoi-parapliroforoyn-gia-ta-embolia-ceo-pfizer

  Και προφανώς έχει δίκιο ο Μπουρλά.
  Ακούει το δίδυμο της συμφοράς Μαυρομμάτης-Γεραμάνης.

  Στο μεταξύ:
  https://www.iefimerida.gr/politiki/ingkemporgk-mpeoyhel-poia-einai-i-dimosiografos-prokalese-orgi-mitsotaki

  Μπουμπούκι! Και επειδή αυτή έχει σχέση με αφγανό, η ρωμιοσύνη θα πρέπει να παραμείνει ξέφραγο αμπέλι.. Ο καθένας το κοντό και το μακρύ του σε αυτόν τον πλανήτη.

 • Ανώνυμος 51942

  9 Νοε 2021

  @51941
  Βελάζει το πρόβατο..
  Κατά φαντασία άπιστε επαναστάτη και θεραπευτή.

 • Ανώνυμος 51941

  9 Νοε 2021

  Μπεεεεεε

 • Ανώνυμος 51940

  9 Νοε 2021

  Διόρθωση: πιτουροφάγο γίδι.

 • Ανώνυμος 51938

  8 Νοε 2021

  @51937
  Δεν είναι άπιστοι, μπουρδολόγοι και αμόρφωτοι είναι.
  Μην εκδηλώνεσαι σανοφάγο γίδι.

 • Ανώνυμος 51937

  8 Νοε 2021

  51935: Στην πυρά οι άπιστοι!

 • Ανώνυμος 51936

  8 Νοε 2021

  Τσίπρας: Είναι ρατσισμός τα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων»
  Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αφενός να εμφανιστεί υπέρ του εμβολιασμού και αφετέρου να μη δυσαρεστήσει τους ανεμβολίαστους συνεχίζεται. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και δήλωσε ότι η περιγραφή του νέου κύματος του κορωνοϊού από τον πρωθυπουργό ως «πανδημία των ανεμβολίαστων» είναι ρατσιστική απέναντι στο 40% των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/tsipras-prothypoyrgos-apofaseis-pandimia-apohorisei

  Θρασύτατος ο καραγκιόζης κωλοτούμπας.
  Αλ6ς Μπίχλας, πρώην πρωθυπουργός ρωμιοσύνης.

 • Ανώνυμος 51935

  8 Νοε 2021

  Προστατεύουν οι μάσκες από τον κορωνοϊό;
  https://theindependentresearchers.wordpress.com/2021/11/07/are-masks-effective/

  Μετά από αυτό τα ανεξάρτητα ζωντόβολα το τερμάτισαν με τις θεωρίες συνωμοσίας.
  Καιρός να κλείσει η κυβέρνηση και αυτό το σάιτ όπως έκλεισε και άλλα που ήταν γεμάτα αστήρικτους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς.
  Στο μεταξύ το συγκεκριμένο άκρως μπουρδολογικό και ασυνάρτητο κείμενο βρωμοκοπάει Μ. Δημόπουλο, γιατί άραγε.
  Όλα τα καμμένα και τα βλαμμένα μαζί, ισχύς εν τη ενώσει!

 • Ανώνυμος 51920

  6 Νοε 2021

  Προτεινόμενη ταινία: The Eyes of Tammy Faye (2021).
  Η ιστορία των τηλε-ευαγγελιστών Tammy Faye Bakker και Jim Bakker.

  Bakker sold colloidal silver supplements that he advertised as a panacea. In March 2020, the office of the Attorney General of New York ordered Bakker to cease making false medicinal claims about his supplements' alleged ability to cure the 2019-20 strains of coronavirus, and the Federal Trade Commission and the Food and Drug Administration also sent a warning letter to Bakker about his claims regarding the supplements and coronavirus.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Bakker#COVID-19_controversies

  Αντί να στείλουν τους μπάτσους να μπουζουριάσουν τον καραγκιοζάκο, του έστελναν γράμματα. Τί να πεις..

 • Ανώνυμος 51919

  6 Νοε 2021

  51918=ηλίθιος

 • Ανώνυμος 51918

  6 Νοε 2021

  Εσυ εισαι ηλιθιος απο του φυσικου σου η απο επιλογη?

 • Ανώνυμος 51917

  6 Νοε 2021

  «Κατέληξε. Δεν επιθυμούσε να διασωληνωθεί. Δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο, δεν ήταν εμβολιασμένος, πήγε σε λιπόθυμη κατάσταση που τον βρήκε ο άντρας μου και τον μετέφερε, μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και τη δεύτερη ημέρα επιδεινώθηκε η κατάστασή του, χρειαζόταν να διασωληνωθεί, δε διασωληνώθηκε με δική του θέληση. Υπέγραψε να μην διασωληνωθεί. Υπέγραψε να πεθάνει».
  «Δεν ήθελε, δεν, δεν, τον παρακαλούσαμε, στείλαμε ότι νοσηλεύτριες είχαμε μέσα στο νοσοκομείο του Βόλου να το κάνει για εμάς, για τα αδέρφια του, για την ανίψια του, του στέλναμε μήνυμα, δηλαδή ύστατη προσπάθεια, εμείς, να το κάνει για εμάς, μία χάρη τελευταία να μας κάνει μια χάρη, να διασωληνωθεί και την απέρριψε κι αυτή. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όχι ήταν ανένδοτος. Μπορείς να το πεις κι αυτοκτονία».
  «Δεν ήτανε αρνητής του ιού, αυτός φοβόταν να κάνει το εμβόλιο, πίστευε ότι υπήρχε κορωνοϊός και ότι υπάρχει, πίστευε κανονικά, απλά φοβόταν μην έχει παρενέργειες από το εμβόλιο. Φοβόταν τη διασωλήνωση. Τα social media, οι ομάδες αυτές, το YouTube, αυτές έχουν κάνει μεγάλη ζημιά, γίνονται γιατροί όλοι από τέτοια».
  https://www.in.gr/2021/11/05/greece/koronaios-ousiastika-aytoktonise-ypegrapse-na-min-diasoilinothei-kai-pethane/

  Ιστορίες «τρέλας» από το «Σωτηρία»: Ανεμβολίαστοι νοσούν και αρνούνται τον ιό - Μηδέν απώλειες εμβολιασμένων
  https://www.iefimerida.gr/ellada/anemboliastoi-sotiria-arnoyntai-yparxi-toy-ioy

  Λιγοστεύουν οι ηλίθιοι με "φυσική επιλογή".
  Δείτε το και έτσι..

 • Ανώνυμος 51905

  4 Νοε 2021

  @51904
  Πήγαινε στο δάσκαλο Στουραίτη να σου πει για τα εμβόλια.
  XD

  https://www.youtube.com/watch?v=z6z1EBBimgU

 • Ανώνυμος 51904

  4 Νοε 2021

  Κολλημενος με τη βλακεια εισαι (και χωρις υπονοουμενο).

 • Ανώνυμος 51903

  4 Νοε 2021

  Μέλη του υγειονομικού προσωπικού μεταφέρουν φιάλες με οξυγόνο και φορούν μάσκες στους ως επί το πλείστον ανεμβολίαστους ασθενείς, που περιμένουν ώρες ατέλειωτες για να απελευθερωθεί κρεβάτι στο νοσοκομείο, καθώς και οι 182 κλίνες της πτέρυγας Covid-19 είναι κατειλημμένες.
  «Πόση ώρα είστε εδώ;», ρωτά δημοσιογράφος ρουμανικού δικτύου τον συγγενή ενός ασθενούς.
  -Aπό χθες.
  -Από τι ώρα;
  -Από τις 10:30 με 11:00. Περιμένουμε να εκκενωθεί κρεβάτι, γιατί το νοσοκομείο έχει ξεχειλίσει. Κουβάλησα και κουβέρτες.
  -Είναι φυσιολογικό αυτό;
  -Μόνο στη Ρουμανία συμβαίνουν αυτά.
  - Και πόσο νομίζετε ότι θα χρειαστεί να περιμένετε;
  -Και σήμερα και τη νύχτα...
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/roymania-astheneis-covid-19-aytokinita-oxygono-meth

  Ε όχι μόνο στη Ρουμανία!
  (Το πιάσατε το υπονοούμενο..)

 • Ανώνυμος 51902

  4 Νοε 2021

  Τελειώστε τα χάδια στους ανεμβολίαστους
  Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει απέναντί της ένα σκληρό μπλοκ στην ελληνική κοινωνία το οποίο είναι αποφασισμένο να μην εμβολιαστεί ό,τι και αν γίνει. Θεωρεί ότι κάνει επανάσταση απέναντι σε έναν αδιόρατο μεγάλο εχθρό. Βλέπουν τους ανεμόμυλους, όπως ο Δον Κιχώτης, και τους θεωρούν μαύρους ιππότες δολοφόνους. Είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη της ζωής τους και της νεφελώδους συνείδησής τους.
  https://www.capital.gr/arthra/3592760/teleioste-ta-xadia-stous-anemboliastous

  Ντάξει οι ψεκασμένοι ξιφουλκούν με ανεμόμυλους, είναι κατά φαντασία αγωνιστές επαναστάτες αντιστασιακοί.

  Μια γενναία απόφαση που κλείνει κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της υγειονομικής πραγματικότητας από απείθαρχους ιερείς έλαβε ο μητροπολίτης Μυτιλήνη Ιάκωβος. Σύμφωνα με το orthodoxia.info από χθες περίπου 35 κληρικοί της Μητροπόλεως Μυτιλήνης, που δήλωναν αρνητές του εμβολιασμού, ξεκίνησαν να λαμβάνουν προσωπική επιστολή «τελεσίγραφο» από τον μητροπολίτη Ιάκωβο. Σε αυτή τους ξεκαθαρίζει πως εάν μέσα σε μια εβδομάδα δεν έχουν εμβολιαστεί, θα τεθούν σε αργία συνοδευόμενη από στέρηση μισθού.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/mitropoliti-mytilinis-iakoboy-iereis-emboliasmos-i-argia

  Γιατί όχι όσοι ανεβμολίαστοι μπαίνουν σε ΜΕΘ να πληρώνουν τα νοσήλεια. Πού σε πονεί και πού σε σφάζει.

  Στο μεταξύ: Κοντονής: Αδίστακτη η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μια δράκα τακτικιστών
  https://www.iefimerida.gr/politiki/kontonis-adistakti-i-igetiki-omada-toy-syriza-mia-draka-taktikiston

  Καλά το ότι οι συριζαίοι είναι τρολ και fake news το ξέρουμε.

 • Ανώνυμος 51894

  3 Νοε 2021

  @51893
  Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή.
  Μην εκφράζεσαι γίδι.

 • Ανώνυμος 51893

  3 Νοε 2021

  Οκ, ρουφα το αυγο σου τωρα

 • Ανώνυμος 51892

  3 Νοε 2021

  @51888
  Μιλάμε για μια κατάσταση που δημιούργησαν οι αντιεμβολιαστές, εξού και τα αμέτρητα δημοσιεύματα περί "πανδημίας των μη-εμβολιασμένων". Αλλά του ψεκασμένου ψευδοεπιστήμονα το αυτί δεν ιδρώνει. Λόγω μιας κατάστασης που οι αντιεμβολιαστές έχουν δημιουργήσει πετάγεται εκ των υστέρων και αμολάει μπούρδες περί ότι οι εμβολιασμένοι είναι υπεύθυνοι για την πανδημία επί του παρόντος.. Αν τώρα η κυβέρνηση δεν έπαιρνε μέτρα οι ψεκασμένοι θα έλεγαν ιδού δεν παίρνουν μέτρα, άρα εξισώνουν τον εμβολιαζόμενο με τον μη-εμβολιαζόμενο και άρα το εμβόλιο είναι άχρηστο επί της ουσίας. Αν η κυβέρνηση πάρει μέτρα τότε αμολάνε ότι φταίνε οι εμβολιαζόμενοι διότι δεν τεστάρονται.. Η βλακεία σου είναι ανίκητη. Τσακίσου να εμβολιαστείς αντί να σχολιάζεις στο internet διαδικτυακέ καραγκιόζη. Και εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (με πολλά και διάφορα κόλπα και απατεωνιές) και κυκλοφορούν ανάμεσά μας, όπως και όσους έχουν αρνητικό τεστ αλλά δεν έχουν τεσταριστεί διότι με διάφορους τρόπους το έχουν αποφύγει και αυτοί επίσης κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

  Προσθήκη στο 51875:
  Στην ταινία Ready Player One (2018) προσθέστε και το Surrogates (2009) όπως και αυτό:
  https://www.capital.gr/diethni/3592539/i-microsoft-rixnei-to-ganti-stin-facebook-mpainontas-stin-koursa-tou-metaverse

 • Ανώνυμος 51889

  2 Νοε 2021

  @51888
  Αυτά τα λένε οι συριζαίοι, βλέπε Τσίπρας.
  Πωπώ, σφίγγονται οι μη-εμβολιασμένοι; Δεν έχουν προνόμια; Βρε δώσε, δώσε και άλλη πίεση στους πιθήκους που δεν χαμπαριάζουν από κοινή λογική και είναι κατά φαντασία αγωνιστές.
  Και το 50% των νοσούντων να ήταν εμβολιασμένοι πάλι το εμβόλιο θα άξιζε, μακάκα ε μακάκα!
  Μπουρδολόγε, μυθομανή, αμόρφωτε κοπρίτη με νοημοσύνη οκτάχρονου.

 • Ανώνυμος 51888

  2 Νοε 2021

  Ποσοι εμβολιασμενοι νοσουν? Πολλοι! Εχουν ομως προνομια που δεν πρεπει. Παει σινεμα ελευθερα ο εμβολιασμενος. Ο ανεμβολιαστος θελει ραπιντ τεστ δυο ημερων. Ο ανενβολιαστος ειναι καθαρος επομενως, ενω ο εμβολιασμενος δεν ειναι σιγουρο. Επομενως αν καποιος κινδυνευει ειναι ο ανεμβολιαστος απο τον εμβολιασμενο. Συμπερασμα: φιλε, εισαι νουμερο...

 • Ανώνυμος 51887

  2 Νοε 2021

  Καπραβέλος: Μονόδρομος το lockdown στους ανεμβολίαστους -Έχουμε πέσει σε παγόβουνο, δεν μπορούμε να τους πείσουμε
  Ο ίδιος χαρακτηρίζει μάταιη την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους ανεμβολίαστους να προχωρήσουν στην πρώτη δόση του εμβολίου. «Τη στιγμή που κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους, μπαίνουν σε αναστολή, χάνουν τον μισθό τους και δεν εμβολιάζονται, τι SMS να τους στείλεις;», αναρωτιέται. «Τους δείχνεις την ακτινογραφία με κατεστραμμένα τα πνευμόνια τους και δεν το πιστεύουν. Έχασα έναν άντρα 53 χρόνων χθες και πήρα έναν 54χρονο από τα Γρεβενά διότι ήταν διασωληνωμένος σε απλό τμήμα μήπως μπορέσω και τον σώσω. Και οι δύο ήταν ανεμβολίαστοι. Φτάσαμε ταβάνι. Δεν μπορούμε άλλο να πείσουμε τον κόσμο. Τα επιχειρήματα έχουν εξαντληθεί. Έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά μας που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα και πρέπει να το σεβαστούμε. Το να μην θέλει κάποιος να εμβολιαστεί είναι δικαίωμά του. Αυτό που δεν είναι δικαίωμά του είναι να κυκλοφορεί ελεύθερα, να μολύνει τον διπλανό του, να απειλεί την κοινωνία και να οδηγεί ένα σύστημα υγείας σε κατάρρευση, τη στιγμή που εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις άλλες ασθένειες».
  https://www.iefimerida.gr/ellada/kaprabelos-monodromos-lockdown-anemboliastoys

  Ε όχι και να σεβαστούμε τους ανεμβολίαστους. Διάβαζα τις προάλλες ότι έστω και 10 ευρώ κίνητρο στους ανεμβολιάστους αρκεί για να αλλάξει γνώμη ένα σεβαστό ποσοστό από αυτούς και να εμβολιαστούν. Διαφωνώ, τόσο κοστίζει η μία δόση, γιατί το κράτος να χρεωθεί επιπλέον για να εμβολιαστούν κάποιοι πίθηκοι που δεν χαμπαριάζουν από κοινή λογική και είναι κατά φαντασία αγωνιστές. Και από την άλλη όσοι εμβολιάστηκαν χωρίς χρηματικό κίνητρο είναι κορόιδα δηλαδή.. Σφάξε Θανούλη, σφάξε.

  Καμπανάκι Θωμαΐδη: Μπορεί να φτάσουμε και τα 10.000 κρούσματα
  https://www.iefimerida.gr/ellada/thomaidis-mporei-na-ftasoyme-ta-10000-kroysmata

  No problem, η ρωμιοσύνη αντέχει. Δώσε, δώσε! (χε, χε, χε)

  Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ένας πολύ καλός τρόπος να προλάβει κανείς το κοινό κρυολόγημα είναι η καλή υγιεινή των χεριών, καθώς τα περισσότερα μικρόβια εξαπλώνονται όταν αγγίζει κανείς με τα χέρια τη μύτη, το στόμα και τα μάτια. Όπως είναι λογικό, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής με το πρόσωπο γενικότερα, όταν βρισκόμαστε έξω, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά να αποφύγουμε κάποια λοίμωξη. Τα μέτρα υγιεινής είναι πλέον ποιηματάκι για όλους μας, καθώς η πανδημία μας ξανασύστησε με τις βέλτιστες πρακτικές αποφυγής μιας λοίμωξης.
  https://www.iefimerida.gr/ygeia/aplo-kryologima-sto-krebati-mystika

  Έτσι!
  ;)

 • Ανώνυμος 51883

  1 Νοε 2021

  Και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι βρίσκει συχνά στην ηλεκτρονική της αλληλογραφία ακραία μηνύματα, έχει μάθει ωστόσο να διατηρεί την ψυχραιμία της, ενώ είπε ότι έπεισε δύο ανεμβολίαστους να αλλάξουν γνώμη. «Ύβρεις φυσικά ακούσαμε και φυσικά όλοι οι γιατροί έχουν ακούσει. Καθημερινά στο νοσοκομείο έχουμε περιστατικά τέτοια, από κει και μετά σημασία έχει να το διαχειριστείς εσύ. Ένα από τα mail έγραφε "ειλικρινά σας παραδεχόμαστε, γιατί εμείς σας βρίζουμε κι εσείς μας απαντάτε με ηρεμία, ψυχραιμία και με επιστημονικά δεδομένα"», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/propilakismoi-katares-kai-apeiles-sto-stohastro-ton-psekasmenon-oi-epistimones

  Μου, χα, χα, τί να τα κάνεις τα επιστημονικά δεδομένα αφού είσαι αντιεμβολιαστικό σούργελο. Ακούς εκεί επιστημονικά δεδομένα, αφού είστε αμόρφωτα στραβάδια που ακούτε φλιτζανούδες και μαυρομμάτηδες.

 • Ανώνυμος 51882

  1 Νοε 2021

  51881 στοκος αλερτ

 • Ανώνυμος 51881

  1 Νοε 2021

  "Αρνούνται τη διασωλήνωση, ζητούν συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ δίνουν και οδηγίες στους γιατρούς για το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που θα τους χορηγηθεί "δασκαλεμένοι" από διάφορους "επιστήμονες" του διαδικτύου…
  https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3591903/i-ekdikisi-tis-guftias

  Ρωμιοπίθηκοι που ακούνε μαυρομμάτηδες, ξεματιάστρες και κομματικούς ταγούς (βλέπε κομμουνιστές, ακροδεξιούς και συναφή γκρουπούσκουλα).

  Ξήλωσε την ηγεσία της Άμεσης Δράσης ο Θεοδωρικάκος
  Οι ανακοινώσεις του κ. Θεοδωρικάκου έρχονται μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος για τα όσα διαδραματίστηκαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στην εν λόγω επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. τίποτα δεν λειτούργησε σωστά.
  Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης ότι είναι «σε επαφή με τον υπουργό Δικαιοσύνης για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα».
  https://www.iefimerida.gr/politiki/live-takis-theodorikakos-allages-tropo-leitoyrgias-amesis-drasis

  Εννοείται ότι τίποτε δεν λειτούργησε σωστά. Για παράδειγμα δεν μπορεί το κέντρο να ζητά να διακοπεί η καταδίωξη του κλεμμένου, αν είναι έτσι να καταργηθεί η άμεση δράση, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής της. Είναι προφανές ότι υπήρξε πρόβλημα συντονισμού των διαθέσιμων μονάδων της αστυνομίας από το κέντρο, εκτός και αν δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες μονάδες (π.χ. περιπολικά), πράγμα που δεν ακούγεται λογικό. Επίσης παράξενο που η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων τιμωρούνταν μόνο για την παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ. Μα καλά πόσο πίσω είναι η ρωμιοσύνη. Κυριάκο πειθάρχησε τους ρωμιούς ξηλώνοντας και κόβοντας ποπούς.

  Στο μεταξύ:
  Σεισμός, πυρ και θάλασσα στοίχισαν τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους! Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας καταστράφηκε και τα περισσότερα λιμάνια της δεν ήταν πια λειτουργικά. Η χώρα βυθίστηκε σε κρίση οικονομική και πολιτική κρίση και έπαψε να υφίσταται πια ως αυτοκρατορική δύναμη. Εκείνη η φυσική καταστροφή ήταν η πρώτη που χτύπησε την Ευρώπη σε τέτοια κλίμακα από την αυγή της επιστημονικής επανάστασης. Ο σεισμός επηρέασε βαθιά τη σκέψη των φιλοσόφων του Διαφωτισμού. Η φύση και οι συνέπειές του, εξετάστηκαν επιστημονικά (τα θεϊκά αιτία απορρίφθηκαν, αφού πολλοί παρατήρησαν πως η καταστροφή είχε ισοπεδώσει σχεδόν όλες τις εκκλησίες αλλά είχε αφήσει τα πορνεία…) και το συμβάν αποτέλεσε ένα σκληρό μάθημα. Μπορεί ο σεισμός να ήταν απόλυτα καταστροφικός, όμως έγινε ο θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη της σύγχρονης γεωλογίας και σεισμολογίας. Ουδέν κακόν…
  https://www.ethnos.gr/sanshmera/article/180565/seismosxtypaeithlisabonahpolhkatarreeiotheosamfisbhteitaikaigennietaihseismologia

 • Ανώνυμος 51879

  31 Οκτ 2021

  «Βρωμιάρη ούτε στο μαγαζί δεν σεβάστηκε, έφαγες και μετά ρε είπες να κάνουμε και φασαρία!! Επιτέθηκε στην κόρη του? Εε μουρλέ, αληθεύει πηγαίνεις σε κλινικές τρελάδικο??
  Μακριά από εμάς πρόσεχε τα λόγια που ξεστομίζει το βρωμο στόμα σου, κυριολεκτικά μιλάω αν θα έχω πρόβλημα στην δουλειά μου θα σε φάει το μαύρο φίδι.
  Άντε ψόφα βγάλε τον καρκίνο της Φώφης εσύ και τα παιδιά σου».
  https://www.in.gr/2021/10/31/greece/vasilakopoulos-neo-apeilitiko-minyma-kata-tou-kathigiti-vgale-ton-karkino-tis-fofis-esy-kai-ta-paidia-sou/

  Από τα πολλά ερωτηματικά του πιθήκου κάνει μπαμ ότι είναι ψεκασμένος ημιμαθής. Έχουμε και εδώ τέτοια στραβάδια. Βράζει μέσα τους ο μαρξισμός ίσως.
  Λέω ίσως διότι μπορεί να είναι και τίποτε ακροδεξιοί οπαδοί του Κασιδιάρη που το παίζει επαναστάτης μέσα από τη φυλακή. Έχω μπερδευτεί και εγώ ναούμ, αναρχομαρξιστές που υιοθετούν επιχειρηματολογία ακροδεξιών και αυτοαποκαλούνται "ελεύθεροι ερευνητές", ακροδεξιοί που αρνούνται να εμβολιαστούν διότι δεν γουστάρουν τον Κούλη που έβαλε τους χρυσαυγίτες στη φυλακή, Τσίπρας που το παίζει υπέρ των εμβολιασμών, αλλά πετάει και το αντιεμβολιαστικό καρφί του υπονοώντας ότι είναι υπερβολικό το ποσοστό των εμβολιαζόμενων που νοσούν. Μπερδεύομαι, άνθρωπος είμαι και εγώ.

  https://www.youtube.com/watch?v=SaBZRaP1Ves

 • Ανώνυμος 51878

  31 Οκτ 2021

  »Καταρχάς σκέφτηκα ότι είναι τρελό σε μία ευνομούμενη χώρα να κινδυνεύουμε επειδή είμαστε υπέρ των εμβολίων και επειδή ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος κατά της πανδημίας. Διότι η κοινωνία η οποία χειροδικεί και προσπαθεί να επιβάλει το δίκιο της με τσαμπουκά και με ξύλο είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας, που δεν είναι αποδεκτό από το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού».
  «Προχθές δέχτηκα και υβριστική επίθεση σε έναν άλλο χώρο εστίασης από έναν 70χρονο καφετζή, ο οποίος είχε ως "ειδικός επί των θεμάτων των εμβολίων" άποψη, για το τι ακριβώς συμβαίνει. Μου αυτόσυστήθηκε ως καφετζής όταν τον ρώτησα τι δουλειά κάνει και με έβριζε κάνα τέταρτο μπροστά στα παιδιά μου και μπροστά σε άλλους πελάτες».
  https://www.iefimerida.gr/ellada/basilakopoylos-sto-iefimerida-gia-epithesi-poy-dehtike

  «Κάποιος ξυπνάει στις 6.08 το πρωί και στέλνει στο messenger ‘Βασιλακόπουλε ψόφα’… Έχουμε ξεφύγει» δήλωσε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σε μια δημοκρατία, υπογράμμισε, όταν δεν μάς αρέσει ένας νόμος ζητάμε από την κυβέρνηση να τον αλλάξει ή ψηφίζουμε άλλη κυβέρνηση δεν μπορούμε να έχουμε α λα καρτ εφαρμογή» τόνισε, με αφορμή τη δήλωση του ιδιοκτήτη ταβέρνας πως «δεν θα μου πεις εσύ τις θα κάνω στο μαγαζί μου.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/epithesi-ston-kathigiti-basilakopoylo

  Ας πάμε σε μερικές πληροφορίες.

  Ο αναρχοκομμουνισμός είναι ένας πολιτικός χώρος ο οποίος υποστηρίζει την κατάργηση του κράτους, της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής (γαίες, εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις) και του καπιταλισμού, με σκοπό την αντικατάστασή τους από ένα κομμουνιστικό σύστημα συλλογικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης των μέσων παραγωγής, στηριγμένο σε ένα δίκτυο εθελοντικών συνεταιρισμών μεταξύ ισότιμων παραγωγών και πολιτών, το οποίο θα λειτουργεί στη βάση της άμεσης δημοκρατίας.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Αναρχοκομμουνισμός

  Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των αναρχικών κινημάτων είναι το αίτημά τους για κατάργηση του κράτους, το οποίο βλέπουν ως βασικό καταπιεστικό παράγοντα περιορισμού της ελευθερίας του ατόμου ή / και της κοινωνίας.
  Οι αναρχικοί απορρίπτουν όλες τις μορφές κοινοβουλευτικής πολιτικής δράσης ως ανούσιες και προσβλέπουν σε μία «κοινωνική επανάσταση» (αναρχοκολεκτιβιστές / αναρχοκομμουνιστές), σε γενικές εργατικές απεργίες (αναρχοσυνδικαλιστές) ή σε μία καθολική «ανυπακοή των μαζών» (αναρχοατομικιστές), προκειμένου να επέλθει η αναρχία. Η χρήση αντικρατικής βίας, είτε κατά την επαναστατική αυτή διαδικασία είτε νωρίτερα υπό μορφή ακτιβισμού, από κάποιους αναρχικούς απορρίπτεται ρητά ως εξουσιαστική πρακτική, ενω από άλλους θεωρείται αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμυνα των εξεγερμένων, η κινητοποίηση της κοινωνίας και η ήττα των δυνάμεων του κράτους.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Αναρχισμός

  Ο αναρχοσυνδικαλισμός είναι ένας κλάδος του επαναστατικού συνδικαλισμού ο οποίος εστιάζει στην οικονομική ένωση των εργατών, με σκοπό αρχικά να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους και στη συνέχεια να ανατρέψουν τον καπιταλισμό, το κράτος και την ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής (π.χ. γαίες, εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις), με μία επαναστατική γενική απεργία. Τελικός στόχος είναι η εγκαθίδρυση του ελευθεριακού κομμουνισμού, μιας οριζόντια οργανωμένης, αυτοδιευθυνόμενης κοινωνίας με συνδικαλιστική δομή, που θα διαχειρίζεται την παραγωγή αγαθών και την παροχή υπηρεσιών εξασφαλίζοντας τη διανομή των προϊόντων στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Αναρχοσυνδικαλισμός

  Μαρξιστοαναρχικοί δεν μπορούν να σχολιάζουν τα πεπραγμένα ενός επιστημονικού μη-κερδοσκοπικού ιδρύματος που ειδικεύεται στις πανδημίες, προσλαμβάνοντας κορυφαίους παγκοσμίως ιολόγους και επιβιώνοντας από χορηγίες εταιριών, ιδιωτών και κρατών. Και δεν μπορούν διότι δεν νιώθουν πώς λειτουργεί η κοινωνία, μιας και ζουν στο παράλληλο κομμουνιστικό σύμπαν τους όπου όλα είναι κρατικά και οι επιστήμονες είναι πατριώτες που εργάζονται εθελοντικά για το κράτος.

 • Ανώνυμος 51875

  30 Οκτ 2021

  Οι συνωμοσιολόγοι όλου του κόσμου πιστεύουν ότι είναι η αιτία των δεινών όλου του πλανήτη. Πίσω από κάθε σεισμό, ιό και καταποντισμό βλέπουν τον Μπιλ Γκέιτς και την επιθυμία του να τσιπάρει όλο τον κόσμο για να ελέγχει τη σκέψη του. Οι υπόλοιποι, που δεν ανήκουν στη συνπαθή τάξη των υπερψεκασμένων ακούνε με προσοχή τις προβλέψεις του Αμερικανού Μεγιστάνα γιατί (δυστυχώς) σπάνια πέφτει έξω. Πριν από λίγους μήνες ο Μπιλ Γκέιτς κατηγορήθηκε ότι εν μέσω πανδημίας, αντί να καθησυχάζει τα πλήθη τα τρομάζει πιο πολύ με τις δυσοίωνες προβλέψεις του.
  «Το επίπεδο προετοιμασίας μας είναι χαμηλότερο από ό,τι περίμενα» σημειώνει ο συνιδρυτής της Microsoft εστιάζοντας στο πιο βασικό που θα πρέπει να κάνουν τα κράτη. Να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν την έρευνα ώστε η επιστήμη να φέρει εις πέρας τον στόχο των 100 ημερών: «Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ένα εμβόλιο να μπορεί να παρασκευαστεί εντός 100 ημερών αλλά και αυτό να είναι διαθέσιμο για χρήση σε παγκόσμια κλίμακα εντός των επόμενων 100 ημερών».
  https://menshouse.gr/newsroom/148429/epese-xana-mesa-i-makavria-dikaiosi-toy-mpil-gkeits-gia-ton-neo-mi-antimetopisimo-io

  Σωστός ο Μπιλ.

  Οι κυβερνήσεις λοιπόν έπρεπε ΧΘΕΣ να είχαν ενεργήσει για την διαφύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
  https://www.ethnos.gr/apopseis/178850_klimatiki-allagi-gia-osoys-den-katalaban

  Άργησες, αυτά τα γράφω εδώ και χρόνια. Αν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει life-style (μέσω της μείωσης του εγώ και των επιθυμιών/απαιτήσεων/επιδιώξεων), που πρακτικά σημαίνει να περιορίσει τις δραστηριότητές της, bye-bye ανθρωπότητα. Οι ψεκασμένοι ως συνήθως θα διαδίδουν ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να καταστείλουν τις ελευθερίες τους και ότι όλα είναι προιόν συνωμοσίας. Όμως η ασυδοσία και η αυθαιρεσία της ανθρωπότητας στη βιόσφαιρα κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί, ειδάλλως όλα όσα γνωρίζαμε και νομίζαμε θα λάβουν τέλος, απλά πράγματα (στη θεωρία).

  Στο μεταξύ:
  Ο Ζούκερμπεργκ έχει μιλήσει για το πώς εμπνεύστηκε όταν ήταν νεότερος το metaverse από έργα επιστημονικής φαντασίας και λατρεύει το μυθιστόρημα “Ready Player One”, αντίγραφα του οποίου έλαβαν οι νεοσύλλεκτοι στο τμήμα του Oculus. Το να γίνει ήρωας στο «μετασύμπαν» τροφοδοτεί τις φιλοδοξίες του, όπως τα διαστημικά ταξίδια τρέφουν εκείνες του Μπέζος και του Μασκ», γράφει ο Μπράιαν Μέρτσαντ.
  https://www.iefimerida.gr/tehnologia/giati-allaxe-facebook-se-meta-o-zoykermpergk-atlantic

  Για να πάρετε μια γεύση του βιβλίου και τί σκέφτεται ο Ζούκερμπεργκ, δείτε την ταινία: Ready Player One (2018).
  https://www.imdb.com/title/tt1677720/
  Την είχα προτείνει και παλιότερα, αλλά κάποιοι στούρνοι βικιπεδιοφοβικοί σεσημασμένοι καρπαζοεισπράκτορες θα την προσπέρασαν. ;)

 • Ανώνυμος 51874

  29 Οκτ 2021

  EcoHealth Alliance's project funding was "abruptly terminated" on 24 April 2020, by the National Institutes of Health. The move met with criticism, including by a group of 77 Nobel Prize laureates who wrote to NIH Director Francis Collins that they "are gravely concerned" by the decision and called the funding cut "counterintuitive, given the urgent need to better understand the virus that causes COVID-19 and identify drugs that will save lives." A 8 May 2020 article in the journal Science stated that the unusual 24 April decision to cut EcoHealth's funding had occurred shortly after "President Donald Trump alleged – without providing evidence – that the pandemic virus had escaped from a Chinese laboratory supported by the NIH grant, and vowed to end the funding."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Daszak#COVID-19_pandemic

  Αυτό που αναφέρεται παραπάνω είναι ότι 77 νομπελίστες ζήτησαν από το ΝΙΗ (National Institutes of Health) τον λόγο που διέκοψε τη χρηματοδότηση στο EcoHealth Alliance για έρευνα πάνω στην πανδημία, τη στιγμή το το εν λόγω ίδρυμα ήταν ότι πιο κοντά είχαν οι ΗΠΑ στην έρευνα για τον κορονοιό, δεδομένου και της πρότερης εμπειρίας του ιδρύματος με ιούς στην Κίνα μεταξύ άλλων. Σχολιάζεται δε το γεγονός ότι η απόφαση να διακοπεί η χρηματοδότηση έλαβε χώρα λίγο αργότερα του ισχυρισμού χωρίς αποδείξεις του Τραμπ ότι ο ιός διέρρευσε από κινέζικο εργαστήριο.

  Funding from NIH resumed in August 2020 after uproar from "77 U.S. Nobel laureates and 31 scientific societies".
  https://en.wikipedia.org/wiki/EcoHealth_Alliance#COVID-19_pandemic

  NIH awards $7.5 million grant to EcoHealth Alliance, months after uproar over political interference
  The National Institutes of Health has awarded a $7.5 million grant to EcoHealth Alliance, a nonprofit organization focused on finding unknown viruses in nature, months after the cancellation of an earlier award to the group prompted an outcry over political interference. EcoHealth had previously established a partnership with a virology laboratory in Wuhan, China — the city where the Covid-19 pandemic is believed to have begun — under the terms of a five-year grant from the NIH. That grant was due to run through 2024 but was abruptly canceled in April. At the time, conspiracy theories were emerging that suggested that SARS-CoV-2, the virus that causes Covid-19, was either accidentally or deliberately released from the lab in Wuhan. There is no proof to support the theories, but the chairman of the Joint Chiefs of Staff confirmed in April that U.S. intelligence was investigating the claims. And at a news conference that month, President Trump, when asked about the EcoHealth grant, pledged to “end that grant very quickly.” The NIH later told EcoHealth Alliance that its project — part of which involved looking for new coronaviruses in bats and other animal species in China — no longer fit with the NIH’s priorities and program goals.
  https://www.statnews.com/2020/08/27/nih-awards-grant-to-ecohealth-alliance-months-after-uproar-over-political-interference/

  Βλέπουμε στα παραπάνω πόση ζημιά κάνουν οι συνωμοσιολογικές μπουρδολογίες και οι πολιτικές παλινωδίες (βλέπε Τραμπ).
  Σχετικά με τον ιό RaTG13 να ενημερώσω τους φωστήρες του μαρξιστοαναρχικού κινήματος ότι πρόσφατα ανακαλύφτηκε ο ιός BANAL-52 που γενετικά είναι ακόμα πιο κοντά στον κορονοιό, ως εκ τούτου καλούνται να κάνουν update τις συνωμοσιολογικές του θεωρίες.

 • Ανώνυμος 51873

  29 Οκτ 2021

  Όσον αφορά το βούτυρο στο ψωμί των συνωμοσιολόγων, δηλαδή τις πρωτεινικές ακίδες, είναι γνωστό ότι ένας ιός για να μεταβληθεί σε ικανό παθογόνο θα πρέπει να έχει μεταλλαχτεί στις πρωτείνες της επιφάνειάς του συνήθως (δεν γνωρίζω αν υπάρχουν εξαιρέσεις). Το ίδιο συμβαίνει με τους ιούς της γρίππης, το ίδιο με τον ιό της πανδημίας της ισπανικής γρίππης, το ίδιο με οποιαδήποτε επιδημία ή πανδημία του παρελθόντος που οφείλεται σε ιό. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις αυτές είναι τεχνητές, αντίθετα δηλαδή προς τη συνωμοσιολογική "λογική".

  «Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα του ιού που είχαν διατηρηθεί σε εργαστήρια ή βρέθηκαν σε πτώματα θαμμένα στο παγωμένο έδαφος της Αλάσκας. Διαπίστωσαν ότι μια μικρή μετάλλαξη του ιού επέτρεψε στις πρωτεΐνες της επιφάνειάς του, που χρησιμοποιούνται για να προσκολληθεί ο ιός στα κύτταρα, να αναγνωρίζουν και τους αντίστοιχους ανθρώπινους υποδοχείς. «Ο θάνατος επερχόταν από οξύ φλεγμονώδες πνευμονικό οίδημα, αιμορραγική πνευμονίτιδα ή πνευμονία με οξύ αιμορραγικό οίδημα. Παρατηρούνταν κυάνωση του δέρματος ιδιαίτερα γύρω από το πρόσωπο, στο στόμα, στον λαιμό και στα δάκτυλα. Στη νεκροψία οι βάσεις των πνευμόνων ήταν περισσότερο προσβεβλημένες και οι θωρακικές κοιλότητες περιείχαν ανοικτό καφέ ή κίτρινο ως σκούρο κόκκινο υγρό».
  https://el.wikipedia.org/wiki/Ισπανική_γρίπη#Η_προέλευσή_της

  Surface Proteins
  Both viruses possess distinguishing surface proteins that serve as important virulence factors for infection. SARS-CoV-2 is covered in spike (S) proteins that facilitate invasion of host cells. S proteins bind to the host cell receptor, angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2), which regulates blood pressure and fluid-salt balances and is expressed by multiple organ systems throughout the body, including the lungs, heart, kidneys, liver, intestines, brain and adipose tissues.
  Influenza viruses rely on the collaborative functions of 2 viral surface proteins, haemagglutinin (HA) and neuraminidase (NA) to enter and exit host cells. The host cell receptor for influenza viruses is sialic acid, a sugar chain that is fairly ubiquitous and attached to surface lipids and proteins of most host cells, as well as soluble proteins. HA preferentially binds to sialic acid on the surface of respiratory epithelial cells, and mediates entry of the virus to host cells.
  https://asm.org/Articles/2020/July/COVID-19-and-the-Flu

  Εάν κάποιοι έχουν εμμονή με τη συνωμοσιολογία θα βρουν τρόπους να ερμηνεύσουν τα διάφορα γεγονότα συνωμοσιολογικά (πρωτεινικές ακίδες, EcoHealth Alliance, Π.Ο.Υ κ.λπ.).

 • Ανώνυμος 51872

  29 Οκτ 2021

  @51871
  Το μενού περιλαμβάνει φαπούλες. Θα τρως φάπες μέχρι να αλυχτίσεις.
  Θα διαβάζεις επιχειρήματα και θα ζητάς και άλλη γνώση, μιλάμε ότι θα βγεις άλλος άνθρωπος από εδώ μέσα!

 • Ανώνυμος 51871

  29 Οκτ 2021

  Σου εχει δωσει νοημα στη ζωη σου αυτο το σαιτ,. Γραφεις και με δυο νικ, προκειμενου να υποστηριζεις τον εαυτο σου. Εισαι παντελως βλαξ, αδειος ντενεκες

 • Ανώνυμος 51870

  29 Οκτ 2021

  "Όσο για τον RaTG13 στον οποίον αναφέρθηκε ο Daszak, στο μέλλον θα αφιερώσουμε μία (τουλάχιστον) ανάρτηση σε αυτόν τον ιό-φάντασμα."

  Τελικά οι συντάκτες πρέπει να είναι ηλίθιοι. Εφευρίσκουν και σκαρφίζονται ό,τι τους κατέβει.

  Bat coronavirus RaTG13 is a SARS-like betacoronavirus that infects the horseshoe bat Rhinolophus affinis. It was discovered in 2013 in bat droppings from a mining cave near the town of Tongguan in Mojiang county in Yunnan, China. Recent research suggests that BANAL-52, a strain of coronavirus found in bats in Laos is a closer match to SARS-CoV-2 than RaTG13 is.
  https://en.wikipedia.org/wiki/RaTG13

  Γιάννη όταν πρόκειται για συνωμοσιολογική παραφιλολογία είναι ανώφελο να προσπαθήσει κάποιος να αναιρέσει την κάθε μπούρδα μία προς μία. Είναι απλά χάσιμο χρόνου. Για Daszak και EcoHealth Alliance μπορείς να δεις εδώ:
  https://www.nature.com/articles/d41586-020-02473-4
  https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Daszak
  https://en.wikipedia.org/wiki/EcoHealth_Alliance
  Σωστές οι παρατηρήσεις σου.

 • Ανώνυμος 51869

  29 Οκτ 2021

  51867,
  βρε μούφα, έκατσε ο άνθρωπος και έγραψε δύο σχετικά μακροσκελή σχόλια με αξιοσημείωτα στοιχεία που δείχνουν πως το άρθρο - των άσχετων μαρξιστικών - αδυνατεί να αποδείξει πως η προέλευση του ιού είναι από το εργαστήριο της wuhan. Φέρε μας τα δικά σου. Τόσο καιρό πορδίζεις, ούτε ένα επιχείρημα, παρά μόνο βελάζεις.

  Πράγματι, το άρθρο "αποδεικνύει" πως υπάρχει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ προς αυτό. Βέβαια, ούτε εκεί στις ΗΠΑ το αρνούνται. Άρα, παραβίασαν ανοικτές θύρες. Αυτό, από μόνο του δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο.
  Στο δια ταύτα. Ποιες είναι οι αποδείξεις του άρθρου για τον ισχυρισμό του; Καμία.. Απλώς μας αραδιάζει τις γνωστές μαρξιστικές κατηγορίες: οι ΗΠΑ είναι ιμπεριαλιστικό κράτος, επομένως είναι ύποπτη. H EcoHealth Alliance του Peter Daszak. είναι μια καπιταλιστική πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, επομένως είναι ύποπτη. Αναφέρει και κάποιους άλλους "ύποπτους", και με τις υποψίες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σώνει και καλά ο ιός διέρρευσε από την Yuhan.
  Άλλη μια μαρξιστική φιλυποψία: " Στις 14 Μαρτίου 2021 ο Daszak (μέλος της ΗΠΑ) ρωτήθηκε (από ποιούς; Από δημοσιογράφους ή άλλους επιστήμονες; Δεν μας λέει το άρθρο) αν η επιτροπή είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Κίνας να έχει πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan, η οποία είχε πάνω από 22.000 δείγματα και αλληλουχίες ιών, και «κατέβηκε» από το διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2019. Η απάντηση του Daszak ήταν η εξής: “Δεν ζητήσαμε να δούμε τα δεδομένα…Όπως γνωρίζετε, ένα μεγάλο μέρος αυτής της εργασίας έχει πραγματοποιηθεί με την EcoHealth Alliance… Βασικά γνωρίζουμε τι υπάρχει σε αυτήν τη βάση δεδομένων. Και δεν υπάρχει σε αυτήν καμία απόδειξη ύπαρξης ιών κοντινότερων στον SARS-CoV-2 από τον RaTG13. Τόσο απλό είναι”.
  Ο άνθρωπος τους λέει πως δεν ήταν αναγκαίο να ζητήσουν να δούνε τη βάση με τα δεδομένα γιατί λόγω στενότατης συνεργασίας γνωρίζουν τι υπάρχει εκεί μέσα: "Και δεν υπάρχει σε αυτήν καμία απόδειξη ύπαρξης ιών κοντινότερων στον SARS-CoV-2 από τον RaTG13. Τόσο απλό είναι”.".
  Και όμως, για τους μαρξιστές, αυτό είναι εξαιρετικά ύποπτο: "τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων θα έριχναν περισσότερο φως στο ρόλο της σε αυτήν.", καταλήγουν συνεπαρμένοι Και φθάνουν στο συμπέρασμα, πως εφόσον πολλά ύποπτα συμβαίνουν σε αυτό εργαστήριο, άρα και ο ρόλος της αμερικάνικης εταιρείας είναι ύποπτος και αμφίβολος (καπιταλιστική εταιρεία βρε, τι περιμένεις..).
  Συνεπώς, ο Daszak δεν ζήτησε να δούνε τα δεδομένα για να καλύψει τον βρώμικο ρόλο της EcoHealth Alliance στην όλη υπόθεση. Η γνωστή φιλυποψία και αμφιβολία των μαρξιστών. Και όπως έλεγε ο Νίτσε: η αμφιβολία δηλητηριάζει τα πάντα, χωρίς να σκοτώνει κανέναν.
  Τα μαρξιστικά σαϊνια προκειμένου να την πούνε στον καπιταλισμό, καταφεύγουν σε ισχυρισμούς χωρίς τις απαραίτητες αποδείξεις.

  Να επανέλθω στον σχολιαστή που αποκαλείς διαδικτυακό νούμερο: π.χ. δεν μπορείς να αγνοήσεις το σχόλιο 51865. Αν διαφωνείς, φέρε μας τα δικά σου επιχειρήματα.
  Βέβαια, εσύ που βαριέσαι να διαβάζεις και να σκέφτεσαι, πού να τρέχεις τώρα να ψάχνεις για επιχειρήματα. Ένας θεότυφλος οπαδός είσαι και τίποτα άλλο. Μπεεε!
  Γαμ@το! Έχασα το χρόνο μου με σένα.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51868

  29 Οκτ 2021

  @51867
  Και μπουρδολόγος και εκτός θέματος. Τί να σε κάνω βρε αδελφέ, πήγαινε στα νοσοκομεία να καθαρίζεις τουαλέτες. Να γίνεις χρήσιμος στη ρωμέικη κοινωνία ξυπόλυτε κατά φαντασία θεραπευτή.
  Ελπίζω δε να μην φάμε στη μάπα και το άλλο σκουπιδοάρθρο που έχουν ανεβάσει οι "ανεξάρτητοι ερευνητές" (μου, χα, χα.. και ανεξάρτητοι και ερευνητές, ναι και μετά ξύπνησαν) με τίτλο: H κατασκευή και η κατάρρευση του (καθόλου αθώου) αφηγήματος της φυσικής προέλευσης του SARS-CoV-2, μέρος Α΄ και Β'.
  Admin κάνε κράτει, μην ανεβάζεις οτιδήποτε σου στέλνουν μαυρομμάτηδες και λοιποί μπουρδολόγοι-συνωμοσιολόγοι της καρπαζιάς. Βάστα γερά, σε στηρίζουμε. ;)

 • Ανώνυμος 51867

  29 Οκτ 2021

  Γραψε τωρα και ως γιαννης, να συμφωνησεις με τον εαυτο σου, διαδικτυακο νουμερο!

 • Ανώνυμος 51866

  29 Οκτ 2021

  Στο μεταξύ, φάκελος ρωμιοσύνη:

  Πάγια άποψη της στήλης εδώ και αρκετά χρόνια είναι πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ουσιαστικά "νεκρό".
  https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3591426/strabos-o-gialos-i-armenizoume-straba

  Για να το πούμε σε απλά ελληνικά, όποιος ισχυρίζεται πως η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία τους τελευταίους μήνες, δεν οφείλεται στην αστάθεια της κυβέρνησης και ότι μια παρόμοια μορφή διακυβέρνησης θα μπορούσε να υπάρξει στην Ελλάδα, δεν έχει ιδέα της πραγματικότητας σε καμία από τις δύο χώρες, ούτε έχει στοιχειώδη αντίληψη των οικονομιών τους. Για να μην θίξουμε θέματα νοοτροπίας λαού και πολιτικών, κουλτούρας κ.λπ.
  https://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3591494/to-thauma-tis-portogalias

  Καλά ότι οι ρωμιοί είναι αναλφάβητοι πολιτικά και οικονομικά το γνωρίζουμε.
  Προσθέστε και το αναλφάβητοι ιστορικά και επιστημονικά για να είμαστε πλήρεις.
  Και Μπαρουφάκης:

  «Κοντά τα χέρια κ. Zuckerberg από το όνομα του mέta , του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (https://metacpc.org). Εσείς μπορεί, πράγματι, να δουλεύετε για να γίνει πραγματικότητα ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός. Τον Πολιτισμό όμως δεν θα τον αναγνωρίζατε ούτε στο ένα μέτρο».
  Σε άλλη του ανάρτηση, επίσης στα αγγλικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 καταγγέλλει και την άλλη... κλεψιά του Ζούκερμπεργκ. «Ο Ζούκερμπεργκ «δανείστηκε» το meta μας, για να κάνει re-brand στο Facebook. Νωρίτερα, «δανείστηκε» το όνομα του κινήματός μας, DIEM, για να κάνει re-brand στο κρυπτονόμισμά του το Libra. Τι θα ακολουθήσει;»
  https://www.iefimerida.gr/politiki/baroyfakis-zoykermpergk-daneistike-meta-facebook

  XD

 • Ανώνυμος 51865

  29 Οκτ 2021

  - Είναι ύποπτο ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ζώο ως πιθανή πηγή μετάδοσης στον άνθρωπο;
  - Η έρευνα για την προέλευση ενός παθογόνου στα ζώα μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Χρειάστηκαν 14 χρόνια για να βρεθεί η προέλευση της επιδημίας SARS, η οποία προήλθε από ιό που μολύνει νυχτερίδες. Μέχρι σήμερα, εξ άλλου, δεν έχει εντοπιστεί πλήρης ιός Έμπολα μεταξύ των ζώων της περιοχής, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιδημία παγκοσμίως την περίοδο 2013-2016.

  - Πόσο ύποπτο είναι το γεγονός ότι στην πόλη Wuhan, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, εδρεύει Ινστιτούτο Ιολογίας (WIV);
  - Τα Εργαστήρια Ιολογίας «τείνουν να ειδικεύονται στους ιούς που υπάρχουν στο κοντινό τους περιβάλλον», λέει ο Dr. Vincent Munster, ιολόγος στο Rocky Mountain Laboratories, στο Χάμιλτον της Μοντάνα. Το WIV ειδικεύεται στους κορονοϊούς, επειδή πολλοί έχουν βρεθεί εντός Κίνας και γειτονικά αυτής. Ο Dr. Munster παραθέτει κι άλλα εργαστήρια που εστιάζουν σε ενδημικές ιογενείς λοιμώξεις και βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου αυτές αναπτύσσονται:
  Εργαστήρια γρίπης στην Ασία
  Εργαστήρια αιμορραγικού πυρετού στην Αφρική
  Εργαστήρια δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική

  - Είναι αληθές ότι ο κορονοϊός πρέπει να έχει τροποποιηθεί, αφού είναι το ιδανικό παθογόνο για να προκληθεί πανδημία;
  - Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν πως όχι. Το γεγονός ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται στους ανθρώπους δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τροποποιήθηκε για τον σκοπό αυτό. Διασπείρεται εύκολα και μεταξύ των μινκ, ενώ μολύνει και πολλά άλλα θηλαστικά. Επιπλέον, η μολυσματικότητά του δεν ήταν εξ αρχής η μέγιστη. Αντιθέτως, ήταν πολύ μικρότερη κατά το μεγαλύτερο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σήμερα κυκλοφορούν ανά την υφήλιο νέα, πολύ πιο μολυσματικά στελέχη.
  https://www.healthreport.gr/koronoios-ti-lene-oi-eidikoi-gia-ti-theoria-tis-diarrois-apo-to-ergastirio/

  Όσοι νιώθουν από επιστήμες μπορούν από όσα παρέθεσα να καταλάβουν τί τρέχει. Οι υπόλοιποι ας φάνε μια κρεμούλα και ας ασχοληθούν με πράγματα που γνωρίζουν. Οι ατεκμηρίωτες προσωπικές απόψεις ως γνωστόν είναι για τον κάδο (ρωμειστί: κουβάς).
  *κουβάς < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική κουβάς < τουρκική kova + -ς

 • Ανώνυμος 51864

  29 Οκτ 2021

  Πάλι οι ίδιες συνωμοσιολογικές μπούρδες που διασπείρονται από ακροδεξιούς στις ΗΠΑ και υιοθετούνται από μαρξιστοαναρχικά ζωντόβολα εν Ελλάδι.
  Το θέμα της εργαστηριακής προέλευσης έχει συζητηθεί και θα έπρεπε λογικά να θεωρείται λήξαν, στα σχόλια εδώ:
  https://www.freeinquiry.gr/articles/epikairotita/sovares-amfisvitiseis-toy-afigimatos-tis-fysikis-proeleysis-toy-sars‐cov‐2/4785.html

  Χρηματοδοτήσεις σε διάφορα κέντρα ερευνών παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένου και ιολογικών κέντρων παγκοσμίως γίνονται από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη. Πρόκειται για συνηθισμένη τακτική, όταν δεν σε συμφέρει να επενδύσεις σε κάτι από τη βάση (εγκαταστάσεις, μηχανήματα, ειδικούς) και είναι προτιμότερο να πληρώσεις άλλους να κάνουν τη δουλειά.
  Ο ίδιος ο Φάουτσι έχει αναφερθεί στη μπουρδολογία που καλλιεργείται στις ΗΠΑ:

  Την έντονη αντίδραση του δρος Άντονι Φάουτσι, του κορυφαίου επιδημιολόγου των ΗΠΑ, προκάλεσαν οι επιθέσεις ακροδεξιών και οι θεωρίες συνωμοσίας που συνδέονται με τη δημοσίευση χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων του, τα οποία αποκάλυψαν το χάος και τον πανικό στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία.
  Μετά τη δημοσίευση των emails του μέσω του Freedom of Information Act στις αρχές του μήνα, ο Φάουτσι έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων από σκληροπυρηνικούς ακροδεξιούς. Ορισμένοι του επιτίθενται επειδή στις αρχή της πανδημίας είχε ταχθεί κατά της χρήσης μάσκας, άλλοι επειδή δέχθηκε ηλεκτρονικά μηνύματα από τον CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που τον ευχαρίστησε για όσα έκανε και τον προσκάλεσε να μετάσχει σε διαδικτυακή συνέντευξη με ερωταπαντήσεις.
  Ο Φάουτσι σήκωσε το γάντι για τη σκληρή κριτική που δέχεται. «Είναι ουσιαστικό ως επιστήμονας να διαμορφώνεις τη γνώμη σου και τις συστάσεις βάσει των στοιχείων καθώς εξελίσσονται. Κι αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι εκείνοι που μου ασκούν κριτική ουσιαστικά κριτικάρουν την επιστήμη», είπε ο Φάουτσι. Όσον αφορά στην ανταλλαγή μηνυμάτων με τον Ζούκερμπεργκ τόνισε ότι ήταν «όσο φιλικά και αθώα μπορεί κανείς να φανταστεί», χαρακτηρίζοντας την κριτική που του ασκείται «απόλυτη θεωρία συνωμοσίας και απόλυτη φαντασία».
  Ο Φάουτσι, που έχει υπηρετήσει επτά προέδρους των ΗΠΑ από το 1984, διατηρεί αμφιβολίες αναφορικά με τη θεωρία περί διαρροής του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Τον περασμένο Μάιο ο Τζο Μπάιντεν έδωσε προθεσμία τριών μηνών στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να ελέγξουν την προέλευση του κορωνοϊού, «περιλαμβανομένου του κατά πόσον προέκυψε από ανθρώπινη επαφή με μολυσμένο ζώο ή από εργαστηριακό ατύχημα». Η ανακοίνωση αυτή ερμηνεύτηκε από ορισμένους ότι δίνει πρόσθετο βάρος στη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο της Ουχάν, για την οποία εκφράζουν εδώ και καιρό αμφιβολίες ο Φάουτσι και πολλοί άλλοι κορυφαίοι ειδικοί. Κι όπως είπε ο ίδιος στους «NY Times»: «Νιώθω, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων με γνώσεις Ιολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι η φυσική μεταπήδηση [του κορωνοϊού] από ζώο σε άνθρωπο».
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/apantisi-faoytsi-epitheseis-akrodexion-gia-emails-koronoios

  Στο μεταξύ όσο προχωράει ο καιρός τόσο ανακαλύπτονται νέα στοιχεία, όπως τα παρακάτω μόλις πριν ένα μήνα:

  Κοροναϊός – Συγγενικοί ιοί που ανιχνεύτηκαν στο Λάος μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους
  Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι ο πανδημικός κοροναϊός είχε φυσική προέλευση και δεν δραπέτευσε από εργαστήριο
  Δείγματα σάλιου, ούρων και κοπράνων από 645 νυχτερίδες του γένους Rhinolophus που αιχμαλωτίστηκαν σε σπηλιές του Λάος εξετάστηκαν από την ομάδα του Μαρκ Ελουά, ιολόγου στο Ινστιτούτο «Παστέρ» του Παρισιού. Ανιχνεύτηκαν τρεις ιοί που παρουσιάζουν γενετική ομοιότητα άνω του 95% με τον SARS-CoV-2. Ονομάστηκαν από τους ερευνητές BANAL-52, BANAL-103 και BANAL-236.
  Μέχρι σήμερα, στενότερος γνωστός συγγενής του πανδημικού κοροναϊού ήταν ο RaTG13 που ανακαλύφθηκε πέρυσι σε νυχτερίδες Rhinolophus στο Γιουνάν της Κίνας, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από την εστία της πανδημίας στη Γουχάν, και είναι γενετικά ομόλογος με τον SARS-CoV-2 κατά 96,1%. Δύο από τους νέους ιούς ξεπερνούν αυτό το ποσοστό, ενώ και οι τρεις φέρουν τμήματα γενετικού υλικού που μοιάζουν με τον SARS-CoV-2 περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό κοροναϊό.
  Εργαστηριακά πειράματα οδήγησαν στην ανησυχητική διαπίστωση ότι και οι τρεις νέοι ιοί μπορούν να συνδέονται στους ανθρώπινους υποδοχείς ACE2, τους ίδιους που χρησιμοποιεί ο ιός της Covid-19. Ένας από τους ιούς, ο BANAL-236, καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο και οι ερευνητές αναφέρουν πως σκοπεύουν να τον μελετήσουν σε πειραματόζωα. Οι δύο άλλοι ιοί δεν αποκλείεται να διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τον SARS-CoV-2 πριν από μόλις μια δεκαετία, σχολιάζει ο Σπύρος Λύτρας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
  Ωστόσο η εξελικτική πορεία των ιών είναι πιθανότατα πολύπλοκη, αφού οι κοροναϊοί συχνά «διασταυρώνονται» μεταξύ τους όταν τύχει να μολύνουν το ίδιο ζώο και ανταλλάσσουν τμήματα γενετικού υλικού, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ανασυνδυασμός. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι τουλάχιστον τέσσερις συγγενείς του SARS-CoV-2 κυκλοφορούν στην Ασία υποδεικνύει ότι ο ιός της πανδημίας είχε φυσική προέλευση, σχολίασαν άλλοι ειδικοί.
  Κι άλλοι παρόμοιοι ιοί είναι πιθανό να ανακαλυφθούν στο μέλλον.
  https://www.tanea.gr/2021/09/24/science-technology/koronaios-stenoi-syggeneis-tou-iou-sto-laos-mporoun-na-molynoun-anthropous/

  Το παραπάνω άρθρο βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και σε ό,τι γνωρίζουν μέχρι τώρα οι ειδικοί. Το κείμενο των "Independent Researchers" είναι μια συνωμοσιολογική παραφιλολογική αρλούμπα στο ίδιο στυλ με το παλαίποτε περιοδικό Nexus και τις ιστορίες του με ούφο. Εξάλλου γνωρίζουμε από την ιστορία της επιδημιολογίας ότι οι πανδημίες δεν είναι πρόσφατη ιστορία, αλλά κάτι που έχει λάβει χώρα επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Με τη "λογική" της συνωμοσιολογίας και οι προηγούμενες πανδημίες αποτελούν προιόντα εργαστηρίου.. Μια πολύ μικρή αναφορά σε πανδημίες:
  https://www.ethnos.gr/istoria/96408_oi-pandimies-poy-therisan-tin-anthropotita-loimos-panoli-kai-ispaniki-gripi
  https://www.capital.gr/diethni/3447150/oi-fonikoi-ioi-pou-xekinisan-apo-tin-kina-kai-skotosan-ekatommuria-anthropous
  https://www.ethnos.gr/istoria/93601_i-kina-ehei-skotosei-ton-miso-planiti-oi-pandimies-poy-afisan-piso-toys-ekatommyria