ΑΠʼ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ ΤΑ ΙΕΡΑ

Ύμνος εις την Ελευθερίαν:
Ένα μακάβριο ποίημα
έμπλεο εθνικιστικής
και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας

 

    [Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

    Άεργος, οκνηρός, μέθυσος, διεφθαρμένος

     (Βίος και πολιτεία τού Διον. Σολωμού)

και Άτεχνος λογοκλόπος (Τα ποιήματα

τού Διον. Σολωμού υπό το φως τής κριτικής)]

 

     Ρίγη συγκίνησης προκαλεί σε πολλούς ρωμιούς το άκουσμα τού εθνικού ύμνου, των δύο πρώτων από τις 158 στροφές τού ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» -που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός και μελοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος- γνωρίζοντας αυτά που έμαθαν στο σχολείο, ότι δηλαδή αναφέρεται στην ελευθερία, η οποία είναι βγαλμένη από τα ιερά κόκκαλα των ελλήνων, μη έχοντας ιδέα σε τι αναφέρονται οι υπόλοιπες 156 στροφές.

     Ο Σολωμός, για το έργο του αυτό αποκλήθηκε εθνικός ποιητής τιμώμενος τα μέγιστα ως ένας από τούς μεγαλύτερους ποιητές, ενώ ολόκληρος ο ύμνος του προβλήθηκε ως αριστούργημα από το κατεστημένο, αποτέλεσε την αιχμή τού δόρατος των εθνοποιητικών μηχανισμών τής Ρωμιοσύνης και τον πυρήνα τού νεορωμέικου εθνικισμού.

     Μελετώντας το ποίημα αυτό σε ολόκληρη την έκτασή του όμως, διαπιστώνουμε, ότι πρόκειται για ένα μακάβριο κείμενο πρωτοφανούς αγριότητας, εθνικιστικού και θρησκευτικού μίσους, γεμάτο αίμα, φρίκη, θάνατο και αποτροπιασμό, στο οποίο δοξολογείται η σφαγή αμάχων κι εξυμνούνται οι σφαγιαστές, ενώ τα θύματα απαξιώνονται.

     Την έμπνευσή του δε ο Σολωμός, δεν την αντλεί από τούς αγώνες των αρχαίων ελλήνων, όπως εσφαλμένα θεωρούν οι περισσότεροι, αλλά από άλλους προγενέστερούς του ποιητές, τούς οποίους συχνά αντιγράφει και κυρίως από την ορθόδοξη υμνογραφία κι από λειτουργικά και βιβλικά κείμενα. Τα κόκκαλα τής δεύτερης στροφής τού ύμνου του για παράδειγμα, δεν είναι «των ελλήνων τα ιερά», αλλά τα κόκκαλα, που είδε στην έρημο και συνομίλησε μαζί τους ο προφήτης Ιεζεκιήλ και συναρμολόγησε ο Γιαχβέ, σύμφωνα με τη βιβλική παραμυθολογία («Ιεζεκιήλ», λζ΄ 1-14).    Όχι «με βία», αλλά «με βιά μετράει τη γή» (βιασύνη), δήλωνε μαινόμενος τις προάλλες στη Βουλή ο αρχηγός τού βυζαντινορθόδοξου κόμματος επιχειρώντας να «εξαγιάσει» για μια ακόμη φορά τον εθνικό ύμνο τής Ρωμιοσύνης διαστρεβλώνοντας την αλήθεια κι αποκρύπτοντας ενοχλητικά για το νεοελληνικό εθνικισμό στοιχεία του. Δυστυχώς γι΄ αυτόν όμως, αλλά και για όλη τη σύγχρονη εθνικιστική προπαγάνδα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» είναι ένα ποίημα, που εκθειάζει τη βία, τον εθνικισμό, τις εθνοκαθάρσεις, τον ταλιμπανισμό...

 

«Αλήθεια» Βηλαρά ―› «Ελευθερία» Σολωμού

     Η Ελευθερία κατ΄ αρχήν, για την οποία μιλάει σε ολόκληρο το ποίημα ο Σολωμός, δεν είναι δική του ιδέα. Ο Σολωμός, όπως εξετάσαμε σε παλαιότερο άρθρο τής «Ελεύθερης Έρευνας» (βλ. Άτεχνος λογοκλόπος. Τα ποιήματα τού Διον. Σολωμού υπό το φως τής κριτικής), το ποίημά του αυτό, όπως και πολλά άλλα, δεν τα είχε ούτε ο ίδιος σε υπόληψη. Σε πολλά ποιήματά του έχει αντιγράψει προγενέστερες ιδέες των προσολωμικών -αποκαλούμενων- ποιητών, τής κρητικής λογοτεχνίας, τού δημοτικού τραγουδιού, ποιημάτων τής ιταλικής λογοτεχνίας και τής γερμανικής ρομαντικής ποίησης. Ειδικά την έννοια τής Ελευθερίας, τής μοναχής, τής βασανισμένης, τής εξωρισμένης και ασφαλισμένης σε ανήλιο τόπο την έχει πάρει από την Αλήθεια τού ποιήματος «Μύθοι» τού Ιωάννη Βηλαρά (1771-1823):


     Η μαύρη Αλήθεια, από καιρούς και χρόνια εξωρισμένη,

     από τον κόσμο μισητή κι όξω απ΄ αυτόν κρυμμένη,

     σ΄ ανήλιο τόπο ανάμερο και σε πυκνό σκοτάδι,

     είχε αποκάμει κατοικία μες σε βαθύ πηγάδι.

     Μήτ΄ από κείθε εκόταγε να βγή σε ημέρας φέξι

     με δίχως κίντυνο άφευχτο, χωρίς βαρειά να φταίξη.

    

     Κει μέσα πάντα μοναχή, στον πάτο σφαλισμένη,

     από τον φόβον άκοπα σκληρά βασανισμένη·

     αν επιτύχαινε καιρό τη νύχτα να ημπορέση

     σε φίλου ή γνώριμου παλιού το σπίτι να χωρέση

     τη συντροφιά του εχαίρονταν, στιγμές, με τρόμου ζάλη,

     και κλειόνταν γλήγορα άφαντη μες στην κρυψώνα πάλι.

     (Ιωάννη Βηλαρά: «Μύθοι», Πρόλογος.)

 
 


Η ιδέα τής «Ελευθερίας» τού «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» τού Διονυσίου Σολωμού είναι κλεμμένη  από την «Αλήθεια» των «Μύθων» τού προσολωμικού ποιητή, Ιωάννη Βηλαρά.
 

Εκεί μέσα εκατοικούσες

πικραμένη, εντροπαλή,

κ΄ ένα στόμα ακαρτερούσες,

έλα πάλι, να σου πή.

 

Άργειε νάλθη εκείνη η μέρα,

και ήταν όλα σιωπηλά,

γιατί τάσκιαζε η φοβέρα,

και τα πλάκωνε η σκλαβιά.


Κ΄ έλεες πότε ά! πότε βγάνω

το κεφάλι από τ΄ς ερμιές;

και αποκρίνοντο από πάνω

κλάψες, άλυσες, φωνές!

  
Με τα ρούχα αιματωμένα,

ξέρω ότι έβγαινες κρυφά,

να γυρεύης εις τα ξένα

άλλα χέρια δυνατά.


Μοναχή το δρόμο επήρες,

εξανάλθες μοναχή·

δεν είν΄ εύκολες οι θύρες,

εάν η χρεία τες κουρταλή.


Άλλος σού έκλαψε εις τα στήθια,

αλλ΄ ανάσασι καμμιά·

άλλος σού έταξε βοήθεια,

και σε γέλασε φρικτά!

(Διον. Σολωμού, «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»,

στρ. 3, 4, 7, 9, 10, 11).


    


     Η Ελευθερία, μια απαίσια και στρεβλωμένη Ελευθερία, παριστάνεται στον ύμνο σα μανιασμένο θηρίο, που για «αίμα ανθρώπινο διψά» (στρ. 32) και συγκεκριμένα για το άιμα των «ψευδόπιστων» μουσουλμάνων (στρ. 73), ρίχνει «τρόμου αστροπελέκια» (στρ. 35), απ΄ όπου περνάει αφήνει «ερμιά, θάνατο και φρίκη» (στρ. 34) κι  απαιτεί την σφαγή των «μιαρών σκύλων» (στρ. 68-69), των αμάχων δηλαδή γυναικόπαιδων τής Τριπολιτσάς. Στην αποθέωση τής εθνικοθρησκευτικής του υστερίας ο Σολωμός ανασταίνει νεκρούς ρωμιούς, που βγαίνουν από τούς τάφους τους σα ζόμπι ζητώντας εκδίκηση (στρ. 50).

 

Οι 300 κλεμμένοι και ο... Πίνδαρος

    Στους στίχους τού «Ύμνου» τού δασκάλου τού Διονυσίου Σολωμού, Αντώνιου Μαρτελάου (1754-1819), που ξεκινούν από την αρχαία δόξα, βρήκε ο Σολωμός τις εικόνες, για να συνδέσει τούς σύγχρονους αγώνες με τούς άθλους τής αρχαιότητας και να εμψυχώσει τούς ρωμιούς με τις δήθεν αρχαίες μνήμες, προκειμένου να κάνουν κι αυτοί ιστορικές νίκες:


     Σηκωθείτε για να ιδήτε

     πόσοι θαν΄ οι Λεωνίδες.

     Σηκωθήτε, να χαρήτε

     πώς η Ελλάς θα ξαναζή.

 

     Σηκωθήτε! Και να ιδήτε

     πώς ανδρείως πολεμούμε,

     πώς εχθρούς καταπατούμε,

     πόσο μοιάζουμε με σας.

     (Αντ. Μαρτελάου, «Ύμνος» και «Θούριος».)


      Βοναπάρτην και Γεντίλλην

     θέλει αποθανατίσουν

     όταν θέλη κελαδήσουν

     με πινδαρικές φωνές.

     (Αντ. Μαρτελάου, «Ύμνος».)


      Ω τριακόσιοι! σηκωθήτε

     και ξανάλθετε σ΄ εμάς

     τα παιδιά σας θελ΄ ιδήτε

     πόσο μοιάζουνε μ΄ εσάς.

 

     Μεσ΄ τα χόρτα, στα λουλούδια

     το ποτήρι δεν βαστώ·

     φιλελεύθερα τραγούδια

     σαν τον Πίνδαρο εκφωνώ.

     (Δ. Σολωμού, «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», στρ. 78, 86).

     

    Οι «δανεισμένοι» παραπάνω στίχοι τού «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» είναι και οι μόνοι, στους οποίους γίνεται μνεία σε κάτι αρχαιοελληνικό. Σε όλο το άλλο ποίημα οι αναφορές είναι μόνο βιβλικές.

 


     Οι βιαιότητες κατά την άλωση τής Τριπολιτσάς: Μιά μελανή στιγμή τής νεοελληνικής Ιστορίας. Επί τρεις ημέρες λεηλατούσαν, έκαιγαν, βασάνιζαν, σκότωναν, βίαζαν... Τα θύματα υπολογίζονται σε περίπου 30.000, οι περισσότεροι τούρκοι, αλλά και εβραίοι. Σύμφωνα με το Διονύσιο Σολωμό, το αίμα κυλούσε σαν ποτάμι στη λαγκαδιά και πότιζε το αθώο χόρτο. Το χόρτο ήταν το αθώο, όχι το αίμα των σφαζομένων χιλιάδων γυναικόπαιδων· αυτοί ήταν οι «σκύλοι, που ολιγόστευαν». (Δ. Σολωμού: «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», στ. 68-72). Αυτό το ποίημα δεν θα έπρεπε να ονομάζεται ύμνος στην ελευθερία, αλλά μάλλον ύμνος σε δολοφόνους αμάχων. Σε αυτές τις στροφές δεν υμνούνται απλά οι δολοφόνοι, αλλά καθαγιάζεται έντεχνα η ίδια η δολοφονία των αμάχων. Τέτοιες περιγραφές αποτελούν μελανό στίγμα τόσο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όσο και για το κράτος, που δομήθηκε με φαντασιώσεις μίσους και φρίκης και με τις πλέον σκληροπυρηνικές εθνικιστικές, θρησκευτικές και ρατσιστικές δοξασίες.

-----


Οι ψευδόπιστοι σκύλοι

     Από τα νεανικά κιόλας ποιήματα τού Σολωμού, όπως είναι ο «Ύµνος εις την Ελευθερίαν», µπορεί κάποιος να συλλέξει άφθονο θεολογικό υλικό, καθώς µέσα από τούς στίχους του δεν κρύβει, πως είναι ένας βαθιά θρησκευόµενος άνθρωπος:

     Τής αυγής δροσάτο αέρι,

     δε φυσάς τώρα εσύ πλιό,

     τών ψευδόπιστων το αστέρι,

     φύσα, φύσα εις το Σταυρό (στρ.73).


     Μέσα σε τέσσερις στίχους ο Σολωμός θέτει τη θρησκεία οδηγό και σηµαιοφόρο τού αγώνα και το σταυρό υπερασπιστή του χριστιανισμού έναντι τού μουσουλμανισμού. Ο καιρός τής τελικής νίκης των χριστιανών κατά των μουσουλμάνων είχε φτάσει:


       Ολιγόστευαν οι σκύλοι,

       και «Αλλά» εφώναζαν, «Αλλά»

       και των χριστιανών τα χείλη

       «φωτιά» εφώναζαν, «φωτιά».

 

        Λεονταρόψυχα εκτυπιούντο,

        πάντα εφώναζαν «φωτιά»,

        και οι μιαροί κατασκορπιούντο,

        πάντα σκούζοντας «Αλλά» (στρ. 68, 69).

 


     Τα απάνθρωπα εγκλήματα, που περιγράφονται στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», δεν γίνονται μόνο για την ελευθερία τής πατρίδας, αλλά κυρίως για τη θρησκεία (στρ. 148, 149 κ.ά), το σταυρό (στρ. 73, 151 κ.ά), τη χριστιανική πίστη (στρ. 153 κ.ά), το θεό (που ρίχνει κατάρες, στρ. 114), τον Ιησού (που απειλεί να οργισθεί, στρ. 98). Ο Σολωμός δεν μιλάει μόνο για τη νίκη τού έθνους, αλλά κυρίως για το θρίαμβο τής θρησκείας τού χριστιανισμού έναντι των «άπιστων» (στρ. 97), των «σκύλων» (στρ. 47 και 68), των «μιαρών» (στρ. 69), τής «μισόχριστης σποράς» (στρ. 103).

 

Ύμνος εις την Ορθοδοξίαν

    Σύμβολο και αρωγός τού αγώνα τοποθετείται ο σταυρός, η πίστη και η θρησκεία ως θεματοφύλακες τής ελευθερίας. Σκοπός ήταν η υποστολή τού οθωμανικού άστρου:


     Τής φυγής δροσάτο αέρι

     δεν φυσάς τώρα εσύ πλιό

     στων ψευδόπιστων το αστέρι

     φύσα, φύσα εις το σταυρό.

 

     Το σημείο που προσκυνάτε

     είναι τούτο, και γι΄ αυτό

     ματωμένους μάς κοιτάτε

     στον αγώνα τον σκληρό (στρ. 73, 152).

     

     Σε άλλες στροφές ο ταλιμπανισμός γίνεται ακόμα εντονότερος:ασ ασ ασ ασ ασ ασ ασ ασ ασ ασ ασ

     Πήγες εις το Μεσολλόγγι

     την ηµέρα τού Χριστού

     µέρα που άνθισαν οι λόγγοι

     για το τέκνο τού Θεού.

 

     Σούλθε εμπρὸς λαμποκοπώντας

     η Θρησκεία μ΄ ένα σταυρό

     και το δάκτυλο κινώντας

     όπου ανεί τον ουρανό.  (στρ. 88, 89).

 

      Στίχοι γεμάτοι κατάνυξη:
 

     Εις την τράπεζα σιμώνει,

     και το σύγνεφο το αχνὸ

     γύρω γύρω της πυκνώνει

     που σκορπάει το θυμιατό.

 

     Αγρικάει την ψαλμῳδία

     οπού εδίδαξεν αυτή·

     βλέπει τη φωταγωγία

     στούς αγίους εμπρὸς χυτή (στρ. 91, 92).

    

     Σε παρόµοιο ύφος είναι και οι επόµενες στροφές. Μία από αυτές (στρ. 98) µάς θυµίζει έντονα την ρήση από το πρώτο κεφάλαιο τής Αποκάλυψης: «Εγώ ειµί το Α και το Ω,  λέγει Κύριος ο Θεός» (1,8):

           
 

Αυτός λέγει… Αφουγκρασθήτε·

Εγώ είμ΄ Άλφα, Ωµέγα εγώ.

Πέστε, πού θ΄ αποκρυφθήτε,

όλοι εσείς, αν οργισθώ; 


Κι αμέσως μετά (99):

    

Φλόγα ακοίμητην σάς βρέχω,

που, μ΄ αυτήν άν συγκριθή

κείνη η κάτω οπού σάς έχω,

σαν δροσιά θέλει βρεθή.

 

  Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί: «Ύμνος εις την Ορθοδοξίαν».

    

     Η φωτιά αυτή, που απειλεί να μάς ρίξει ο οργισμένος Γιαχβέ στις παραπάνω στροφές τού εθνικού ύμνου, έχει συγγένεια με τη φωτιά στούς Θρήνους τού Ιερεμία, καθώς και μ΄ εκείνη, που έπεσε στα Σόδομα και Γόμορα.

 

Το άρθρο λόγω έκτασης έχει αναρτηθεί σε δύο μέρη.

Τέλος Α΄ μέρους.

 

Διαβάστε το Β΄ μέρος τού άρθρου κάνοντας κλικ εδώ.

 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


20 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49326

  24 Αυγ 2020

  τι λες ρε κοπρε? ξερεις ρε κοπρε τι περασαν οι ελληνες 2000 χρονια, μαζι βυζαντιο κ τουρκια?

  ναι ρε κοπρε οι ελληνες εκαναν κ σφαγες, 1 εναντι 100 πολεμουσαν, σε καθε χωριο καμενα ηταν οι σοδειες βιασμενες οι γυναικες, ανυπαρκτες ελευθεριες διακυβερνησης εκπιαδευσης απο τουρκια κ βυζαντινοχριστιανους

  κ βεβαια τωρα τελευταια εχουμε κ τους σοβιετικους εθνοπροδοτες

  ρε κοπρε οι εβραιοι, οι οποιοι ειναι πανξιοι ανθρωποι παρολαυτα δεν ηταν συμμαχοι των τουρκων? στη μακεδονια δεν κατεπνιξαν την επανασταση? δεν διοικουσαν το αιγαιοι επι τουρκοκρατιας? δεν εδωσαν δανειο στη τουρκια εναντι της επαναστασης?

  μωρη λουγκρα πες μας κατι για τους σοβιετισμενους εθνοπροδοτες που ηταν συνεργατες των τουρκων σε σφαγη ελληνων σε ιωνια ποντο κυπρο?
  δεν ηταν συνεργατες των ρωσσοβουλγαρων σε μακεδονικο?

  δεν παρεδωσαν τη βορεια ελλαδα στη σοβιετια το 1930?

 • Ανώνυμος 47824

  20 Αυγ 2019

  Στο τετράστιχο 65, και στους στίχους "και με ολόσχιστα κρανία σωθικά λαχταριστά" υπεισέρχεται και ο παράγοντας κανιβαλισμός ή κάνω λάθος; 😉

 • Ανώνυμος 47822

  20 Αυγ 2019

  Για όσους ενδιαφέρονται για μια λιγότερο ευκαιριακή αλλά επίσης εύπεπτη ανάλυση του Σολωμού:
  http://ikee.lib.auth.gr/record/131776/files/saimira.pdf

  // ...Ο «Ύμνος στην Ελευθερία» είναι μια ρομαντική επικολυρική ποιητική σύνθεση σε κλασική μορφή. Συγκαταλέγεται στα έργα της «στρατευμένης ποίησης» και της κλασικιστικής ποιητικής της νέο – ελληνικής λογοτεχνίας. Αποτελείται από 158 στροφές, όπου μέσα σε αυτές συγχωνεύονται στοιχεία της κλασικής του παιδείας, κυρίως από τον Όμηρο και τη χριστιανική Βίβλο, τον Ariosto, Poliziano, τον Monti Manzoni, τον Γερμανό κλασικό Klopstock και τους Άγγλους ρομαντικούς Byron και Shelley αλλά και από την τοπική ποιητική του παράδοση (Μαρτέλαος και Δανελάκης)//

  Όπως αναφέρει η λέξη "Βία" μπήκε στην πολιτική συζήτηση: ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ(https://www.tovima.gr/2009/04/12/politics/i-maxi-toy-solwmoy/)
  //...Πρόσφατα την προσοχή µου τράβηξε µια συζήτηση που έγινε µεταξύ των δύο αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης της Ελλάδας. Το αντικείµενο της συζήτησης υπήρξε η σηµασία
  της λέξης "βία" και η σωστή ερµηνεία αυτής της λέξης στα συµφραζόµενα του Εθνικού Ύµνου της Ελλάδας. Ο ένας από τους διαφωνούντες υποστήριζε ότι "η βία" στην προκειµένη περίπτωση
  σηµαίνει “ορµή, βιασύνη” (εποµένως πρόκειται για την " βία"– ο συνοµιλητής του επέµεινε ότι πρόκειται για βία «δύναµη, ορµή, χρήση δυνάµεως προς καταναγκασµόν». Την πρώτη
  παρατήρηση που µπορεί να κάνει κανείς σχετικά µε αυτήν την διαφωνία είναι ότι οι δύο σηµασίες της λέξης φανερά σχετίζονται. Από την άλλη είναι ενδεικτικό ότι στην προκειµένη
  περίπτωση µία ή άλλη εκδοχή της σηµασίας της λέξης έχει ως συνέπεια και την δικαιολόγηση συγκεκριµένου πολιτικού προγράµµατος και εδώ µπαίνουµε σε χώρο θέµατος «γλώσσα και
  εξουσία». //

  Καλή συνέχεια.

 • Ανώνυμος 47820

  20 Αυγ 2019

  Μια χαρά της πάει της ρωμιοσύνης ο Σολωμός ναούμ.
  Πού το πρόβλημα.

  Καλή διασκέδαση:
  https://www.youtube.com/watch?v=E9UspiljIrU
  https://www.youtube.com/watch?v=gEMJpTmHhMI

 • Ανώνυμος 47819

  20 Αυγ 2019

  Πάντως πέρα όλων αυτών, αυτό το... έργο του Σολωμού είναι κυριολεκτικά της πλάκας. Είναι τελείως, παιδιάστικο. Προσβάλλει το γούστο μας..

 • Ανώνυμος 40591

  11 Ιαν 2017

  χα χα δεν εχει καμια ελπιδα αυτη η χωρα με τοσους χριστιανοχολεριτες μιασμενους ρωμηους που νομιζουνοτι ειναι ελληνες.

 • Ανώνυμος 38914

  3 Ιουλ 2016

  Ανώνυμος 30283 Ενώ όλοι οι υπόλοιποι νεο-ρωμιοί είσαστε καθαρόαιμοι απόγονοι αρχαίων Ελλήνων.

  Ανώνυμος 30421 ο Σολωμού όπως και οι περισσότεροι νοτιο-νησιώτες, ήτανε κλασσικός μελαχρινός με ανατολίτικα χαρακτηριστικά, όπως ο Σφακιανάκης άλλωστε.

  Ανώνυμος 37535 κλασσικός νεο-ρωμιός: CapsLock, ειρωνία και κλάψα. Σου θίξανε τον εγωκεντρισμό σου; Μην ανυσηχείς, δεν έχεις καμία σχέση φυλετικά με τους αρχαίους έλληνες, οπότε δεν σε αγγίζει τίποτα απο όσα αναφέρουν οι "ελευθεροερευνιώτες".

 • Ανώνυμος 37535

  17 Φεβ 2016

  ΚΑΛΑ ΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΕΣ , ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΒΡΕΙΣ....ΓΕΛΑΕΙ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ....

 • Ανώνυμος 34575

  7 Ιουν 2015

  Όταν διαβάζουμε κάτι, αν διαφωνούμε, υπάρχει η επιχειρηματολογία. Οι χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπο αυτού που γράφει, καταδεικνύουν την έλλειψή της.

 • Ανώνυμος 33504

  19 Απρ 2015

  Διαγράφηκε υβριστικό σχόλιο.

 • Ανώνυμος 30425

  19 Δεκ 2014

  δολοφονοι ισως αμαχων οχι και τοσο.....να ξερουμε τι λεμε.. --νταβατζηδες του μωρια ησαν οι τουρκοι
  οπως σημερα οι ζεφυριωτες γυφτοι στο μενιδι

 • Ανώνυμος 30421

  19 Δεκ 2014

  ναι ρε Ανωνυμε 30283 ....Και ο σολωμος σολωμου στην Κυπρο...ο Τελευταιος των Ηρωων Του Ελληνισμου κι αυτος Εβραιος Ητανε....αιντε αιντε...η δεν παμε καθολου καλα η απλως ειχε δικιο ο Φουρακης για τους εχθρους της ρωμιοσυνης.....βλεπε Φουρακης'' οι ιδρυτες των αρχαιολατρικων οργανωσεων[υβριστες σφοδροι κι αυτοι της ρωμιοσυνης οπως εσεις συμπληρωνω εγω] ειναι ολοι Μασωνοι''

 • Ανώνυμος 30283

  27 Νοε 2014

  Ο Σολομός ήταν Εβραίος - Σλόμο - άρα τα γραπτά και τα ποιήμτά του είναι θρησκευτικά και εβραίικα, διότι μόνο οι Εβραίοι είναι τοσο αιμοχαρείς και αιμοδιψείς

 • Ανώνυμος 30116

  13 Νοε 2014

  @29912

  Θα σου απαντησω με μια ρηση του Diderot:

  «οι τελειες ποινες βρισκονται αναμεσα στην ατιμωρησια και την αιωνια τιμωρια».

 • Ανώνυμος 29912

  21 Οκτ 2014

  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΑΤΣΙΟΥ: ό,τι κάνουμε, θα το κάνουμε μόνοι μας http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2014/09/blog-post_35.html ΤΟΥΤΟΣ ΕΝΘΕΟΣ ΣΕΙΣ ΑΘΕΟΙ... Ο ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ. ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

 • Ανώνυμος 29911

  21 Οκτ 2014

  http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2014/09/blog-post_35.htmlhttp:

 • Ανώνυμος 29910

  21 Οκτ 2014

  http://aktines.blogspot.gr/2014/09/blog-post_84.html

 • Ανώνυμος 29879

  16 Οκτ 2014

  Μεγάλε έχεις κάψει φλάτζα κεφαλής. Να το ψάξεις σε παρακαλώ και μετά ανασκευάζεις

 • Ανώνυμος 29651

  9 Σεπ 2014

  Ο ΒΛΑΧΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο(Ε)ΒΡΑΙΕ, ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΜΠΛΕΞ

 • Ανώνυμος 29565

  26 Αυγ 2014

  μαλον εχεις κομπλεξ με τους Ελληνες , κατι σου κανανε και εχεις σαλεψει, και δεν λεω πως βιοπραγησανε στο κορμι σου αλλα στο μυαλο σου.