− ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ
   ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ;
− ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ !

Η ιδέα τού να λειτουργούμε βάσει τού σεβασμού μας προς τη θρησκεία θυμίζει την εντολή τού μωσαϊκού νόμου: «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου». Ας υποθέσουμε όμως, ότι ο πατέρας σου και η μητέρα σου είναι εγκληματίες. Δέν θα άξιζαν το σεβασμό σου. Θα πρέπει λοιπόν, να σεβόμαστε τους θρησκευόμενους ανθρώπους; Ναι, εφʼ όσον δέν είναι αντικοινωνικοί και δέν σκοπεύουν να επιβάλουν τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις στους άλλους.

Ωστόσο, ακόμη κι αν τους σεβόμαστε ως άτομα, που ζουν ευπρεπώς και δέν ενοχλούν τους συνανθρώπους τους, δέν μπορούμε να σεβόμαστε τις πεποιθήσεις τους. Η θρησκευτική πίστη, που σημαίνει ισχυρή πεποίθηση σε κάτι, παρά την απουσία απόδειξης, αποτελεί προδοσία τής ανθρώπινης ευφυίας, υπονομεύει την επιστημονική γνώση και την καλλιέργεια ήθους. Σε περίπτωση, που υπήρχαν σοβαρές αποδείξεις για τα δόγματά τους, τότε δέν θα επρόκειτο για πίστη, αλλά για γνώση.

Θα πρέπει βεβαίως, να δείξουμε κάποια επιείκεια στους σκεπτικιστές τού μεσαίωνα, που ισχυρίζονταν, ότι σέβονταν το χριστιανισμό, προκειμένου να γλυτώσουν το κάψιμο στην πυρά και τους αποστάτες τού μουσουλμανισμού, οι οποίοι ζουν σε χώρες, όπου η έλλειψη πίστης στο μουσουλμανισμό θεωρείται βαρύ αδίκημα.

Εμείς όμως, που ζούμε σε μια σχετικά φιλελεύθερη κοινωνία, δέν έχουμε δικαιολογία. Για την ακρίβεια, εμείς έχουμε χρέος να στηρίξουμε τα θύματα τής θρησκευτικής καταπίεσης, όπου γης, βγαίνοντας από το «ευυπόληπτο» καβούκι μας και εκφράζοντας ευθαρσώς τις απόψεις μας. Η ελευθερία τού λόγου είναι πιο σημαντική από τον σεβασμό.

Ο σκεπτικισμός είναι ζήτημα ανάλογης βαρύτητας, διότι είναι η πύλη, που οδηγεί στην γνώση. Χωρίς όμως, την ελεύθερη εκφορά τού λόγου ούτε οι ιδέες των σκεπτικιστών διαδίδονται ούτε επιτυγχάνεται η ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση.

Δέν μπορεί να υπάρχει πραγματική θρησκευτική ελευθερία χωρίς ελευθέρωση από τα δεσμά τής θρησκείας, πράγμα, που εμπίπτει στην αντίληψη περί ελεύθερου λόγου.

Όπως έγραψε ο Τζ. Σ. Μιλλ, καμμία ιδέα δέν μπορεί να καταξιωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης τής αντίθετης άποψης.

Στην έννοια τού ελεύθερου λόγου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα των ανθρώπων να γελούν με τις παράλογες ιδέες. Πράγματι, το γελοίο –των σατιρικών καρτούνς τού Μωάμεθ συμπεριλαμβανομένων– αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό στοιχείο τής ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών σχετικά με οποιοδήποτε θέμα κι όχι μόνο όσον αφορά στην θρησκεία. Χωρίς αυτήν την ελεύθερη ανταλλαγή δέν θα υπήρχε πρόοδος στη γνώση και στην κοινωνία.

Οι απολυταρχικοί εξτρεμιστές οποιασδήποτε θρησκείας ή αίρεσης θέτουν την πίστη ως το πρωταρχικό ζητούμενο και αδιαφορούν παντελώς για την ελευθερία. Στην ημερησία διάταξη ακολουθούν η λογοκρισία και η βία. Σε μια κοινωνία, όπου κυριαρχεί η θρησκευτική ορθοδοξία, δέν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία.
   
Παρεμπιπτόντως, το ξέσπασμα βίας, που προκλήθηκε από τα δανέζικα καρτούνς, σχεδιάστηκε από φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι δημοσίευσαν σε μουσουλμανικές χώρες μια υπερβολική εκδοχή τους τέσσερις μήνες μετά την δημοσίευση των πρωτοτύπων.

Συζήτησα το θέμα με αρκετούς μετριοπαθείς μουσουλμάνους, οι οποίοι, ενώ σε γενικές γραμμές κατεδίκαζαν τη βία, προσέθεταν: «Οι άνθρωποι όμως, δέν πρέπει να προσβάλλουν την θρησκεία». Γιατί όχι; Κανείς δέν καταγγέλλει την διακωμώδηση των πολιτικών απόψεων, για τις οποίες δικαιούμαστε να προχωρήσουμε σε ελεύθερο διάλογο. Στην πραγματικότητα, αληθινός σεβασμός για τη θρησκεία θα επέτρεπε τον ελεύθερο διάλογο ούτως, ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια. Προς το παρόν όμως, η θρησκεία γίνεται αποδεκτή ως θέσφατο και δεν υπάρχει περιθώριο για πραγματική έρευνα και ελεύθερο λόγο. Αυτό σημαίνει, ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι συνειδητοποιούν, ότι δέν μπορούν να σταθούν σε μια έλλογη συζήτηση.
    
Οι πολιτικοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί μάς λένε, ότι δέν είναι πολιτικώς ορθό να αποκαλούμε τους μουσουλμάνους, που προκάλεσαν τους βομβαρδισμούς του Λονδίνου (7 Ιουλίου 2005), μουσουλμάνους τρομοκράτες. Όμως όλοι γνωρίζουμε, ότι ήταν μουσουλμάνοι και μάλιστα φανατικοί. Η πίστη τους, ότι τους μάρτυρες τού Αλλάχ περιμένει μία ευδαίμων μετά θάνατον ζωή, είναι μια άλλη πλευρά τού προβλήματος και από την στιγμή, που είναι ακλόνητη, εκείνο, που ίσως χρειαζόμαστε, είναι ένας Αγιατολλάχ, ο οποίος με τη βοήθεια τού Κορανίου θα τους πείσει, ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας θα πάνε στην Κόλαση (ή ότι, τέλος πάντων, ο Παράδεισος ξέμεινε από παρθένες).

Αν και θα πρέπει να προσέξουμε να μήν στραφούμε εναντίον των φιλήσυχων μελών τής μουσουλμανικής βρετανικής κοινότητας, ωστόσο δέν θα πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική, που ακολούθησαν διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το 1989 οι ιμάμηδες επικήρυτταν επʼ αμοιβή μέσω του BBC τον Σαλμάν Ρουσντί κι όμως δέν διώχθηκαν για προτροπή σε έγκλημα.


 

Σε μια σκηνή –σκηνοθετικό εύρημα– τής όπερας Ιδομενέας τού Μότσαρτ, η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί στην Όπερα τού Βερολίνου, ο πρωταγωνιστής τοποθετούσε σε τέσσερις καρέκλες τα κομμένα κεφάλια τού Ποσειδώνα, τού Χριστού, τού Βούδδα και τού Μωάμεθ.
  
Εξ αιτίας τού φόβου αντιδράσεων φανατικών ισλαμιστών η Διεύθυνση τής Όπερας επέλεξε την αυτολογοκρισία και ματαίωσε την παράσταση.
 


Οι βομβιστές αυτοκτονίας τής 7ης Ιουλίου ήταν νεαροί μουσουλμάνοι, οι οποίοι γεννήθηκαν στη Μ. Βρεταννία, τρεις εκ των οποίων αναγνωρίσθηκαν αμέσως μετά τον θάνατό τους. Τουλάχιστον ένας από αυτούς συνήθιζε να πηγαίνει στο τζαμί τού Φίνσμπουρυ, όπου ο Αμπού Χαμζά έκανε επί οκτώ έτη κηρύγματα μίσους και βίας και προέτρεπε νέους άνδρες να διαπράξουν εγκλήματα (κάτι, το οποίο ήταν γνωστό στις Αρχές). Η Υπηρεσία Δίωξης άρχισε τις διαδικασίες ποινικής τού δίωξης μόλις το 2004 κι αυτό επειδή οι ΗΠΑ ζητούσαν την έκδοσή του στην χώρα τους, προκειμένου να δικαστεί για εκλήματα, που είχε διαπράξει εναντίον τους.

Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατον να σεβόμαστε μια ιδεολογία, την οποία η λογική μας απορρίπτει ως πρόληψη, πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για επικίνδυνη πρόληψη. Κατά συνέπεια, πρέπει να υποκριθούμε, ότι σεβόμαστε τη θρησκεία χάρη τού «πολιτικώς ορθού». Όταν ιδεολογίες αυτού τού είδους, που παριστάνουμε, ότι σεβόμαστε, επιτρέπεται να εμφυτευθούν σε παιδιά, τα οποία ενδεχομένως να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας χάρη αυτών, τότε η υποκρισία μας μετατρέπεται σε συνενοχή στην ψυχική και πνευματική κακοποίηση των παιδιών, στην καταπίεση των γυναικών, ακόμη και προτροπή σε τρομοκρατικές πράξεις. Αυτό είναι ένα έγκλημα, το οποίο διαπράττουν συστηματικά οι πολιτικοί μας χάρη των ψήφων. Ιδρύουν σχολεία, τα οποία προάγουν τη μύηση των παιδιών σε μια ορισμένη θρησκεία παρέχοντάς τους ταυτόχρονα κρατική υποστήριξη, ενώ οι ίδιοι ασπάζονται κάποιο άλλο δόγμα και είναι δέσμιοι άλλου είδους προλήψεων.

Μάς λένε, ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το Ισλάμ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο ούτε για τις βίαιες αντιδράσεις ορισμένων στη δημοσίευση των σκίτσων τού Μωάμεθ. Είναι σα να ισχυριζόμαστε, ότι ο χριστιανισμός δέν είχε καμμία σχέση με την Ιερά Εξέταση. Στο Ευαγγέλιο ο Ιησούς διαρκώς τονίζει, ότι το σωστό ταυτίζεται με την πίστη στο πρόσωπό του. Ο Θωμάς Ακυινάτης έλεγε, ότι «το να μήν πιστεύεις συνιστά τη μεγαλύτερη αμαρτία» και ουδείς διανοούνταν να το αμφισβητήσει. Είναι προφανές, ότι η Ιερά Εξέταση, οι σταυροφορίες, το κάψιμο των μαγισσών, των αιρετικών και των εβραίων - όλα είναι έργα τού χριστιανισμού. Η διενέργεια μαρτυρίων δέν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, πράξη κάποιων κακών ανθρώπων, που διασύρουν μια καλή θρησκεία. Η δίωξη των σκεπτικιστών απορρέει από το ότι οι χριστιανοί συνδέουν την πίστη με τη σωτηρία, ας μην αναφερθούμε στη φρικτή ιδέα, ότι ο θεός θα μπορούσε να τιμωρήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα για την μή πίστη μερικών.


Ο Μωάμεθ συνέχισε το «έργο» τού Ιησού και στο Κοράνιο υπάρχουν ακόμη περισσότερες μανιακές καταγγελίες περί μή πίστης απʼ ό,τι στην Καινή Διαθήκη. Επιπλέον, το Ισλάμ δέν κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα βίας και να δείξει τη μετριοπάθεια, που δείχνει ο χριστιανισμός τους τελευταίους δύο αιώνες. Οι ταλιμπάν, η Αλ Κάϊντα και η Μπάντρ Κόρμπς τού Ιράκ (την οποία διευθύνει το Ανώτατο Συμβούλιο Ισλαμικής Επανάστασης τής χώρας) είναι εξτρεμιστικά, αλλά ορθόδοξα κινήματα - γεννήματα τού Κορανίου, που υποτιμά τις γυναίκες και διατάσσει τους πιστούς του να κηρύξουν ιερό πόλεμο (τζιχάντ) ενάντια στους αιρετικούς και τους «απίστους». Οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι μπορεί να το θεωρήσουν ως παρερμηνεία - αλλά γιατί ο Αλλάχ ή ο προφήτης του, ο Μωάμεθ, προκάλεσαν τέτοια σύγχυση; Ακόμη και οι δυο μεγαλύτερες σέκτες τού ισλαμισμού, οι σιίτες και οι σουνίτες, βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση μεταξύ τους στο Ιράκ, αλλά και αλλού.


 

 
Ο ευμεγέθης διώροφος εικονιζόμενος ναός έχει ανεγερθεί στη Σρι Λάνκα, προκειμένου να στεγάσει το μοναδικό δόντι, που σύμφωνα με τη βουδδιστική παράδοση, διασώθηκε μετά την αποτέφρωση τού Βούδδα. Πλήθος προσκυνητών τον επισκέπτονται καθημερινά, για να καταθέτουν τις προσφορές τους και να συμμετέχουν στις ιεροτελεστίες σεβασμού στο δόντι. Το ίδιο το δόντι όμως, δέν επιτρέπεται να αποκαλυφθεί ποτέ σε κανέναν.
 
Μικρή λεπτομέρεια: Το μοναδικό δόντι τού Βούδδα φυλάσσεται επίσης, στο ναό Ling Guang στην Κίνα, στο μοναστήρι Fo Guang Shan στην Ταϊβάν και στο ναό Engakuji στην Ιαπωνία.

 


Οι μουσουλμάνοι, μάς λένε, είναι πραγματικά ευαίσθητοι και πληγώνονται, όταν κάποιος κοροϊδεύει την θρησκεία τους. Ο θεός τους και υποτιθέμενος δημιουργός τους δέν διαθέτει κάποια αίσθηση τού χιούμορ; Το γέλιο δέν είναι δικό του δημιούργημα; Και μήπως είναι τόσο αδύναμος, ώστε να μήν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα αστείο, χωρίς να προστρέξουν προς υπεράσπισή του κάποιοι ιερωμένοι, οι οποίοι είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τον οποιονδήποτε αστεϊσμό; Οι μουσουλμάνοι ισχυριζόμενοι, ότι είναι υπερευαίσθητοι κι ότι πληγώνονται από σκίτσα, αποκτούν προνόμια. Όλοι οφείλουν να τους μιλούν με ιδιαίτερη προσοχή και να τους αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιείκεια.

Είναι γεγονός, ότι στην Αγγλία υπάρχει νόμος κατά της βλασφημίας για την προστασία των δογμάτων τής Εκκλησίας τής Αγγλίας. Η αρχή τής ισότητας επιβάλλει την ισχύ αυτού τού νόμου και για τις άλλες θρησκείες. Σήμερα όμως, αποτελεί νεκρό γράμμα και η καλύτερη λύση θα ήταν να καταργηθεί, όπως άλλωστε έχει προτείνει η Νομική Επιτροπή επανειλημμένως και σε διαδοχικές κυβερνήσεις, οι οποίες όμως κωφεύουν. Τώρα όμως, η ιδέα τής βλασφημίας έχει μετονομασθεί σε ασέβεια των θρησκευτικών συναισθημάτων τού άλλου, πράγμα, που την έχει καταστήσει άτρωτη. Η τωρινή κυβέρνηση μάλιστα, προχώρησε στην ποινικοποίηση αυτής τής «ασέβειας» μετονομάζοντάς την σε «προτροπή σε θρησκευτικό μίσος» και ψηφίζοντας σχετικό νόμο.

Οι νόμοι βεβαίως, ψηφίζονται για την προστασία των ανθρώπων και υπάρχουν πλείστοι νόμοι γιʼ αυτό τον σκοπό. Μέχρι τώρα, δέν είχαμε νόμους για την προστασία των ιδεών. Στις 20 Φεβρουαρίου, ο πάπας Βενέδικτος XVI έκανε έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό των θρησκειών και των συμβόλων τους – μόνο, που παρέλειψε να ζητήσει ανάλογο σεβασμό και προς τους άθεους.

     
Υπό την πίεση των θρησκευτικών ηγετών και την κοινή τους βούληση για εξουσία το Συμβούλιο τής Ευρώπης εξετάζει τη θέσπιση νόμων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη, που θα επιβάλλουν τον «σεβασμό των θρησκευτικών συναισθημάτων» παγκοσμίως.


  
 «Σκοπός τους είναι να περάσουν διεθνείς νόμους, για να περιορίσουν την ελευθερία τής έκφρασης σχετικά με τη θρησκεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός τής Δανίας, Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν, ύστερα από την κλιμάκωση των θρησκευτικών εξεγέρσεων σε μουσουλμανικές χώρες εξ αιτίας των σατιρικών σκίτσων τού Μωάμεθ, που δημοσιεύτηκαν σε δανέζικη εφημερίδα.

  
Στη φωτογραφία, η καιόμενη από το εξαγριωμένο μουσουλμανικό πλήθος πρεσβεία τής Δανίας στη Δαμασκό.
 


Η εισαγωγή τής λέξης συναισθήματα στοχεύει σε μια επίφαση ανθρωπιάς. Οι έλλογοι όμως άνθρωποι δέν μπορούν να σέβονται τη θρησκεία –αν ενδιαφερόμαστε να υπερισχύσει η εντιμότητα τής υποκρισίας– και το να δείχνουμε ψευτοσεβασμό στις θρησκείες δέν θα ήταν μόνο ανέντιμο, αλλά θα επέτρεπε το θρίαμβο των προλήψεων και των προκαταλήψεων τού μεσαίωνα και την παράλληλη άρση των κοινωνικών και ατομικών ελευθεριών, που με τόσο κόπο και πόνο κατέκτησαν οι άνθρωποι τους τελευταίους αιώνες.

Εν κατακλείδι, αντί να είμαστε πρόθυμοι να περιορίσουμε την ελευθερία τού λόγου χάρη τού υποκριτικού σεβασμού προς τη θρησκεία, θα έπρεπε να περιορίσουμε το σεβασμό προς την θρησκεία χάρη τού ελεύθερου λόγου. Αυτό επιτάσσει η αναζήτηση τής αλήθειας και τής ελευθερίας (secularhumanism.οrg).


Η Barbara Smoker είναι βρετανίδα ακτιβίστρια και ανθρωπίστρια, πρώην πρόεδρος της National Secular Society.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


15 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 44863

  4 Φεβ 2018

  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΒΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ;

  ΔΕ ΜΠΑ ΝΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΑΡΚΕΙ ΕΓΩ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ

  ΑΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛ-ΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΝΑ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ

  ΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  ΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ, ΤΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΕΙΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ, ΜΗΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

  ΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΤΕΓΟΙ Ή ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛ-ΛΗΝΑΣ ΘΕΟΣ

  ΤΟΣΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΛΙΩΝΟΥΝ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΙ, ΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΟΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΙΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ

  ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΕΓΩΙΣΤΟΦΕΡΝΕΤΕ


  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 39302

  31 Ιουλ 2016

  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΙΑΤΕΣ

  ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ

  ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

  ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

  ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ

  ~

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 36213

  24 Δεκ 2015

  βασικα με μια πιστη εχετε προβλημα.....χοντρο μαλιστα....

 • Ανώνυμος 33514

  20 Απρ 2015

  ΣΩΣΤΟΣ

 • Ανώνυμος 33408

  11 Απρ 2015


  Είναι αυταπάτη η ταύτιση λογικής σκέψης και ηθικής συνείδησης. Όπως είπε και ο Schopenhauer η λογική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και γιά κακούς σκοπούς.

 • Ανώνυμος 33264

  3 Απρ 2015

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ YOUTUBE
  ''''''ΣΑΒΒΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΠΕΡΙ ΕΞΟΡΚΙΣΜΩΝ''''
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ....ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΥΟΘΕΟΠΟΙΗΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ.....
  ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΕΨΕ ΑΥΤΟΝ.....
  Η ''''ΘΕΟΠΟΙΗΜΕΝΗ''''' ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ

 • Ανώνυμος 33153

  27 Μαρ 2015

  ΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ....ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ....ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ....ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.....
  ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΡΙΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΣ [ ΙΔΙΩΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ] ΟΟΟΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ[ ΜΑ ΟΟΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ] ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ...ΜΟΝΟΜΙΑΣ.....
  ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ..... Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ....ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΜΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΦΙΛΗΣΥΧΑ ΑΡΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΖΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ ....ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΠΛΩΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΡΙΖΙΚΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΡΕΑΤΙΚΩΝ-ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩ--ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΩΝ ΑΡΓΙΤΙΚΩΝ.....ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ.....ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ
  ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ [ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ]

 • Ανώνυμος 33056

  26 Μαρ 2015

  ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ .......Οι επαγγελματίες προπαγανδιστές του χριστιανισμού, αλλά και άλλοι συνοδοιπόροι τους μας βομβαρδίζουν καθημερινώς από τα παράθυρα των τηλεοπτικών διαύλων, από εφημερίδες και περιοδικά και χαϊδεύουν τα αυτιά μας με τα υποτιθέμενα κηρύγματα αγάπης του Ιησού,
  ΝΑΙ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ.....ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΜΟΥ....ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΕΩΣ....ΚΛΠΚΛΠΚΛΠΚΛΠ .....ΤΙ ΠΑΡΑΚΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;;;;...ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΨΗ;;;;..ΚΑΙ ΤΙ ΕΡΕΒΟΣ;;;;;....ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ..ΤΣΟΥΟΥΟΥΠΠΠΠ...ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΙΛΑΝΕ...ΑΜ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ....ΑΑΑ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΣΚΑΙ ΟΟΟΟΛΗ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ''''ΨΕΥΤΟΘΡΗΣΚΕΙΑ''''.....'ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΩ...ΘΕΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΝΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΝΕ ΟΛΟ ΑΡΘΡΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ...ΕΛΕΟΟΟΣ...ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.....ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ....ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΡΩΜΙΟΥΣ.....ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ...ΑΠΕΛΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ''''''ΡΩΜΙΟΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ'''''' ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΡΙΣΤΙΑΝΟΙ....ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....
  ''ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ''-'''ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΚΟ''' ΜΕΤΩΠΟ
  '''''Ο ΑΠΟΛΛΩΝ'''''
  ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
  ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΤΕΚΤΟΝΕΣ , ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΟΥΣ , ΓΥΦΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ,
  ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΙΜΟΥΣ ΔΟΥΛΟΠΑΡΙΚΟΥΣ ΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ....ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ BAR CODE ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟΤΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΟ 666 [ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΥΧΑΙΟ...ΜΗΝ ΠΑΕΙ Ο ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΚΑΚΟ...ΕΙΠΑΜΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ]...ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ [ ΤΙ ΘΕΣ ΡΕ ΑΛΑΝΙ....ΝΑ ΚΑΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ;;;..ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ..ΠΟΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ;;;;...ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ...ΤΙ; ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ;;;;....ΕΙΣΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΣ...ΠΩΣ;;;;...ΤΗΣ ΕΕ;;..ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΕ ΛΙΓΟ....ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΕ...ΠΑΠΑΠΑ...ΑΛΗΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ , ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΑΚΑΜΑΤΗ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΙΟ ... ΠΡΙΝ ΠΙΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΜΕΝΗΣ ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΛΕΙΝΕΙΣ ΜΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ...ΟΥΣΤ
  ΡΩΜΙΟΙ ΛΙΓΑ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΣΑΣ....
  ΤΖΙΧΑΝΤ ΓΕΡΑ ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ
  ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
  ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ''''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''''
  ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...
  ΚΑΝΤΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  ΕΞΩ ΟΙ ΑΚΤΟΔΕΞΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
  ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ Η ΤΟ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟ
  Η ΤΟΝ ΤΖΑΦΡΕΙ ΜΙΝΕΙΚΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 • Ανώνυμος 31534

  11 Ιαν 2015

  ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΙΣΤΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ....ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ....ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ''''''''''ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ''''''' ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΘΕΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΑΣ......ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΛΗΘΙΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΩΡΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ.....

 • Ανώνυμος 31481

  9 Ιαν 2015

  Επικουρος: Τὸ μακάριον καὶ ἄφθαρτον οὔτε αὐτὸ πράγματα ἔχει οὔτε ἄλλῳ παρέχει· ὥστε οὔτε ὀργαῖς οὔτε χάρισι συνέχεται· ἐν ἀσθενεῖ γὰρ πᾶν τὸ τοιοῦτον. (ἐν ἄλλοις δέ φησι τοὺς θεοὺς λόγῳ θεωρητούς͵ οὓς μὲν κατ΄ ἀριθμὸν ὑφεστῶτας͵ οὓς δὲ κατὰ ὁμοείδειαν͵ ἐκ τῆς συνεχοῦς ἐπιῤῥύσεως τῶν ὁμοίων εἰδώλων ἐπὶ τὸ αὐτὸ ἀποτετελεσμένων͵ ἀνθρωποειδεῖς.)

  Πρῶτον μὲν τὸν θεὸν ζῷον ἄφθαρτον καὶ μακάριον νομίζων͵ ὡς ἡ κοινὴ τοῦ θεοῦ νόησις ὑπεγράφη͵ μηθὲν μήτε τῆς ἀφθαρσίας ἀλλότριον μήτε τῆς μακαριότητος ἀνοίκειον αὐτῷ πρόσαπτε· πᾶν δὲ τὸ φυλάττειν αὐτοῦ δυνάμενον τὴν μετὰ ἀφθαρσίας μακαριότητα περὶ αὐτὸν δόξαζε. θεοὶ μὲν γὰρ εἰσίν· ἐναργὴς γὰρ αὐτῶν ἐστιν ἡ γνῶσις· οἵους δ΄ αὐτοὺς οἱ πολλοὶ νομίζουσιν͵ οὐκ εἰσίν· οὐ γὰρ φυλάττουσιν αὐτοὺς οἵους νομίζουσιν. ἀσεβὴς δὲ οὐχ ὁ τοὺς τῶν πολλῶν θεοὺς ἀναιρῶν͵ ἀλλ΄ ὁ τὰς τῶν πολλῶν δόξας θεοῖς προσάπτων. οὐ γὰρ προ λήψεις εἰσὶν ἀλλ΄ ὑπολήψεις ψευδεῖς αἱ τῶν πολλῶν ὑπὲρ θεῶν ἀποφάσεις. ἔνθεν αἱ μέγισται βλάβαι αἴτιαι τοῖς κακοῖς ἐκ θεῶν ἐπάγονται καὶ ὠφέλειαι. ταῖς γὰρ ἰδίαις οἰκειούμενοι διὰ παντὸς ἀρεταῖς τοὺς ὁμοίους ἀποδέχονται͵ πᾶν τὸ μὴ τοιοῦτον ὡς ἀλλότριον νομίζοντες.


  Lucretius
  omnis enim per se divom natura necessest
  inmortali aevo summa cum pace fruatur
  semota ab nostris rebus seiunctaque longe;
  nam privata dolore omni, privata periclis,
  ipsa suis pollens opibus, nihil indiga nostri,
  nec bene promeritis capitur neque tangitur ira.

  ;)

 • Bielidopoulos

  9 Ιαν 2015

  @31477
  Όχι μόνο η παντογνωσία και η παντοδυναμία αλληλοαποκλείονται, αλλά και ως ανεξάρτητες έννοιες δεν έχουν φυσικό ανάλογο. Είναι δηλαδή διανοητικά κατασκευάσματα του ανθρώπινου νου. Αυτό γίνεται καλύτερα κατανοητό αν δεχτούμε το σύμπαν ως συμπληρωματικό, όπου τίποτε δεν είναι αυθύπαρκτο, αλλά το κάθετί υπάρχει σε σχέση με κάτι άλλο ή άλλα.
  Καλά τα λέει ο Dawkins, αλλά θα μπορούσε να τα λέει και καλύτερα. Καλό είναι όμως να μην τραβάει πολύ τα σχοινιά για να μην χάσει την πελατεία.
  ;)
  Το πρόβλημα των παραπάνω είναι ότι ασχολούνται πολύ με τον θεό.
  Στη στροφή 75 από το Tao Te Ching αναφέρεται: "Φρόντισε το καλό των ανθρώπων και εμπιστέψου τους. Άφησέ τους ήσυχους."

 • Ανώνυμος 31477

  9 Ιαν 2015

  Richard Dawkins: Δεν διελαθε της προσοχης των μελετων της λογικης το γεγονος οτι η παντογνωσια και η παντοδυναμια συνιστουν αλληλοαποκλειομενες εννοιες. Εαν ο Θεος ειναι παντογνωστης, τοτε γνωριζει ηδη τον τροπο μ τον οποιο ο ιδιος θα παρεμβει για να αλλαξει τον ρου της ιστοριας, ασκοντας την παντοδυναμια του. Τουτο ομως σημαινει οτι ο Θεος αδυνατει να αλλαξει γνωμη σχετικα με την παρεμβαση του, πραγμα που συνεπαγεται οτι δεν ειναι παντοδυναμος.
  Bertrand Russell: Οταν αναλογιστουμε τον σωματικο πονο που υπαρχει στον κοσμο, την ηλιθιοτητα παρα πολλων ανθρωπων, τις φυσικες καταστροφες, το γεγονος πως η ανθρωπικη ζωη δεν ειναι παρα μια μεταβατικη φαση στην ιστορια του συμπαντος, τοτε ειναι δυσκολο να μην υποθεσουμε οτι η θεΐκη παντοδυναμια θα μπορουσε να τα εχει καταφερει καλυτερα.
  Αριστοτελης: οὐδὲ γὰρ βουλεύεται περὶ τοῦ γεγονότος ἀλλὰ περὶ τοῦ ἐσομένου καὶ ἐνδεχομένου, τὸ δὲ γεγονὸς οὐκ ἐνδέχεται μὴ γενέσθαι· διὸ ὀρθῶς Ἀγάθων
  μόνου γὰρ αὐτοῦ καὶ θεὸς στερίσκεται, ἀγένητα ποιεῖν ἅσσ' ἂν ᾖ πεπραγμένα.
  Επικουρος: Εχει ο Θεός τη βούληση να εμποδισει το κακό αλλα δεν μπορει; Αρα δεν ειναι παντοδυναμος. Μπορει αλλα δεν θελει; Τοτε δεν ειναι παναγαθος. Εχει τοσο τη βουληση, οσο και τη δυναμη να το εμποδισει; Τοτε απο που προερχεται το κακο; Δεν εχει ουτε τη βουληση ουτε τη δυναμη; Τοτε γιατι τον λεμε Θεο;

 • Bielidopoulos

  9 Ιαν 2015

  ~
  Οι κληρικοί φαίνεται πως ήταν οι "τυχεροί" του 2014, καθώς το κονδύλι μισθοδοσίας τους αυξήθηκε σε σχέση με το 2013.
  Από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2014 προκύπτει ότι το κονδύλι για τη μισθοδοσία των κληρικών ήταν το μοναδικό που αυξήθηκε για τις ειδικές κατηγορίες.
  Η μισθοδοσία του προσωπικού νοσοκομείων μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ το 2013, του προσωπικού των περιφερειών στα 288 εκατ. ευρώ από 339 εκατ. ευρώ και του προσωπικού ΑΕΙ και ΤΕΙ στα 535 εκατ. ευρώ από 579 εκατ. ευρώ.
  Αντιθέτως, για τους κληρικούς αυξήθηκε στα 177 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. ευρώ.
  http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/29429-2015-01-09-08-19-01

  Τι σας έλεγα;
  ;)

 • Bielidopoulos

  9 Ιαν 2015

  ~
  Barbara βάλε λίγο νερό στο κρασί σου μην στην ανάψει με την κουμπούρα κάποιος εξτρεμιστής της θρησκείας.
  Τροφή για σκέψη: Αν ο θεός είναι παντοδύναμος, μπορεί να φτιάξει μια πέτρα τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορεί να την σηκώσει; Ναι ή όχι;
  Τροφή για σκέψη νούμερο 2: Γιατί όταν κριτικάρουμε την θρησκεία κάνοντας αναφορές στα ιερά της κείμενα, το τελικό αποτέλεσμα είναι να αναμοχλεύουμε τον βούρκο και να αφυπνίζουμε και συσπειρώνουμε τους πιστούς και το ιερατείο και όχι το αντίθετο; Μήπως επειδή τις αρχές της θρησκείας δεν τις εξετάζει κανείς (ούτε καν οι παπάδες), αλλά μόνο το φολκλόρ και την λαική νοούμενη πίστη; Δηλαδή μήπως στην Ελλάδα φερειπείν η πλειοψηφία των πιστών είναι χριστιανοί κατ'όνομα και όχι μελετητές της βίβλου και των άλλων ιερών κειμένων; Και όταν η Εκκλησία Α.Ε. θεωρεί ότι θίγονται τα οικονομικά της συμφέροντα, ενεργοποιεί μια ισχνή μειοψηφία καμμένων με τον Χριστό και την Παναγία που προβαίνουν σε σκοταδιστικές ενέργειες μόνο και μόνο για να σύρει το αυτάκι στους πολιτικούς;
  Όλοι για τον επιούσιο αγωνίζονται.
  ;)

 • Ανώνυμος 31470

  9 Ιαν 2015

  Προσυπογράφω.