ΧΑΘΗΚΕ
ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΠΙΚΗ

Η εξαφάνιση
της μεσαίας τάξης
στην Ελλάδα

Εξαφανίστηκε λοιπόν η μεσαία τάξη. Δεν υπάρχει πλέον. Μήπως όμως, δεν υπήρξε ποτέ; Μήπως ήταν ένα δημιούργημα των παχυλών αμοιβών και της πλαστής ευμάρειας στα προ της κρίσης χρόνια;

Αν υποθέσουμε όμως, πως κάποτε υπήρξε και πως κάποια ψήγματά της ακόμα υπάρχουν, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτή η σχεδόν εξαφανισμένη μεσαία τάξη είχε ταξική συνείδηση. Η προσωπική μου άποψη είναι πως η έννοια της ταξικής συνείδησης είναι κάτι πολύ περισσότερο πολύπλοκο απ’ ό,τι φανταζόμαστε, γιατί οι ανήκοντες σε μια κατώτερη τάξη πάντα οραματίζονται ν’ ανέβουν ένα παραπάνω σκαλί και μετά από χρόνο να αποπειραθούν ν’ ανέβουν και μερικά ακόμα μέχρι να φτάσουν στην κορυφή, μιας και αυτό είναι το ζητούμενο. Η τάξη που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας δεν είχε, δεν έχει και δεν πρόκειται να αποκτήσει καμία απολύτως διάθεση να «κατέβει» σκαλιά.

Συνεπώς, η ταξική συνείδηση ως έννοια εμπεριέχει την οξύτατη επιθυμία για διαρκή άνοδο και όχι κάθοδο. Η άνοδος όμως δεν είναι παντού και πάντοτε εφικτή για ευνόητους λόγους. Οι ανώτερες τάξεις δεν επιθυμούν να μεγαλώσουν, να διευρυνθούν και να πολλαπλασιάσουν τα μέλη τους. Αντίθετα, μέσα από κρατικούς και μη κρατικούς μηχανισμούς, που εκ παραδόσεως ελέγχουν, φροντίζουν να δυσκολέψουν, να αποθαρρύνουν αλλά και να εμποδίσουν δραστικά την αναρρίχηση μελών από κατώτερες τάξεις. Αυτό φυσικά, είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Όπως εξάλλου είναι και η όποια απόπειρα αναρρίχησης στις ανώτερες τάξεις.

Έχουμε πάμπολλες ιστορικές και λίαν πρόσφατες καταγραφές με αναρριχήσεις πρώην επαναστατών, εργατοπατέρων, πολιτικών μη προερχομένων από ανάλογα τζάκια, ανθρώπων των ΜΜΕ αλλά και του θεάματος, να απεμπολούν τις «επαναστατικές» τους δημόσιες διακηρύξεις με περισσή ευκολία, προκειμένου να ενταχτούν στις απανταχού ελίτ.


Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα δεν προσδιορίζεται κυρίως με τη φορολογική της δήλωση. Αυτό το ξέρουν οι μικροαστοί που «στήριξαν» τους δικτάτορες για να επιστρέψουν μετά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μετά ξανά στον Παπανδρέου, να εμπιστευθούν τον Σημίτη, δύο φορές τον άλλο Καραμανλή, ξανά τον «Γιωργάκη» και τώρα το «παιδί με το χαμόγελο» που υποσχέθηκε σεισάχθεια για τα χρέη, περισσότερα κρατικά επιδόματα και εργασία στο Δημόσιο για τα παιδιά που σπούδασαν, κάποτε με στερήσεις, τα πολλά τελευταία χρόνια πάντως κυρίως με τη σπατάλη των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων μαθημάτων.
Η ελληνική μεσαία τάξη ήξερε, πριν από την κρίση, πως όταν τα παιδιά της πάρουν το πτυχίο (όπως κι αν περνάει ο χρόνος στο πανεπιστήμιο), μια δουλειά θα την έβρισκαν (όποια δουλειά κι αν είναι αυτή...) σε περίπου είκοσι μήνες. Δεν είναι λίγο, αλλά δεν είναι και τόσο πολύ, αν σκεφτείς πόσο εύκολα η μεσαία τάξη δικαιολογούσε τα άχρηστα παραπανίσια χρόνια φοιτητικής ανεμελιάς. Σημαντική ήταν η διαφορά με το Απολυτήριον, που σου έβρισκε δουλειά μετά 34 μήνες. Σημαντικότερη ακόμη ήταν η ψαλίδα των εισοδημάτων, που μετά τα 40-45 άνοιγε υπέρμετρα στους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, εμπόρους και μικρούς επιχειρηματίες. Οι υπόλοιποι βολεύονταν στο κράτος.
Μέχρις ότου ήρθε η κρίση: πάνω από τους μισούς μικρομεσαίους, το ανφάν γκατέ της ελληνικής ιδιαιτερότητας, έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Σε αυτούς απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στους φτωχότερους, ξεχασμένους, ανειδίκευτους, περιθωριακούς, ανέργους ή σποραδικά απασχολούμενους φουκαριάρηδες αυτής της πατρίδας (kathimerini.gr).

Ας κάνουμε όμως μια υπόθεση εργασίας, μιας και το θέμα μας είναι η μεσαία τάξη. Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως υπάρχει ή τουλάχιστον υπήρξε κάποτε μεσαία τάξη απαρτιζόμενη από μέλη που είναι ευχαριστημένα με το να ανήκουν εκεί. Ποιες άραγε θα ήταν οι αντιδράσεις τους απέναντι στις καθομολογημένες δηλώσεις των τελευταίων κυβερνήσεων, πως τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν στόχευαν στο να συρρικνώσουν τα εισοδήματά τους για να ωφεληθούν οι φτωχοί και οι πολύ φτωχοί;

Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτή την υπόθεση εργασίας είναι η ύπαρξη ταξικής συνείδησης. Έστω λοιπόν, ότι έχουμε μία μεσαία τάξη συνειδητοποιημένων πολιτών ,που δεν επιθυμούν να συμπεριφέρονται ως ραγιάδες.

Λογικό λοιπόν είναι, η μεσαία τάξη της υπόθεσής μας, να θεωρεί ως κλέφτες όλους όσους αποπειράθηκαν να μειώσουν το βιοτικό τους επίπεδο και να τους εντάξουν στη τάξη των νεόπτωχων, που απλά επιβιώνουν έχοντας χρήματα μόνο για σίτιση, όπως έγραψε και πρόσφατα μια γερμανική εφημερίδα.

Αναρωτιέται λοιπόν η μεσαία τάξη αν ο λόγος που φορολογείται είναι για να μαζεύει λεφτά η κάθε κυβέρνηση για να συντηρεί τον κομματικό της στρατό αποτελούμενο από αργόσχολους δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους του Δημοσίου με ελάχιστο εργασιακό χρόνο, αλλά παχυλή σύνταξη και εφάπαξ. Φυσικά και δεν προβλέπεται τίποτα από αυτά στο Σύνταγμα.


Μια αυθεντική μεσαία τάξη, όπως στην Αμερική, έχει ταξική συνείδηση, ξέρει να απαιτεί, αλλά και να τιμωρεί.

Μια αυθεντική ─κι όχι κάλπικη μεσαία τάξη─ δεν θα είχε αντίρρηση να φορολογείται, για να υπάρχουν αξιοπρεπή σχολεία με καταρτισμένους διδάσκοντες. Αυτό όμως δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται να υπάρξει ποτέ.

Η αυθεντική μεσαία τάξη θεωρεί πως σωστά θα πρέπει να φορολογείται, για να υπάρχουν άρτια νοσοκομεία με υποδομές, καλούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν όμως αυτά. Τα νοσοκομεία είναι διαλυμένα, ερειπωμένα, με υποδομές απαρχαιωμένες, πανάκριβα υλικά που σκόπιμα παλιώνουν σε αποθήκες, γιατρούς κακοπληρωμένους, νοσηλευτές λίγους, αναλώσιμα σπάνια και φάρμακα σε έλλειψη ή απλησίαστα.

Σαφώς και η μεσαία τάξη ενδιαφέρεται για την ασφάλεια. Πληρώνει φόρους για να έχει μια Aστυνομία αποτελεσματική κοντά στον πολίτη όλο το 24ωρο. Αυτό όμως δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι μια Αστυνομία ελλιπής σε αριθμό, υποδομές και υλικά με ιδιαίτερη ροπή στο συνδικαλισμό και στα «κεκτημένα», αλλά προκλητικά απούσα από την καθημερινότητα του πολίτη.

Θα ήθελαν πάρα πολύ οι ανήκοντες στη μεσαία τάξη της υπόθεσης εργασίας μας να έχουν μια Δικαιοσύνη που να τους προστατεύει από τη διαφθορά, την κοινωνική αδικία, τους απατεώνες και τους ισχυρούς. Δεν την έχουν όμως. Αντ’ αυτού, έχουν μια Δικαιοσύνη που σέρνεται με αργούς ρυθμούς και που στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργεί υπέρ του απατεώνα και του ισχυρού, ενώ ποτέ δεν παραλείπει να συμπεριφέρεται στον εαυτό της μισθολογικά και αξιοκρατικά ως κάτι υπέρτατο, που καμία κρίση δεν μπορεί και δεν τολμά να αγγίξει.

Η αυθεντική μεσαία τάξη θα επιθυμούσε να συμβάλλει μέσω της φορολογίας της στο να έχει άρτιες συγκοινωνίες και μεταφορές. Δεν έχει όμως. Το λιγοστό αγενές στην πλειοψηφία του προσωπικό των ΜΜΜ μαζί με τα κακοσυντηρημένα μέσα αποτελούν ένα διεφθαρμένο κύκλωμα γεμάτο από τεμπέληδες υπαλλήλους, διεφθαρμένους μεσάζοντες και διαπλεκόμενους πολιτικούς.

Τα μέλη της μεσαίας τάξης πολύ θα ήθελαν να φορολογούνται, για να έχουν μια Δημόσια Διοίκηση, που να τους υπηρετεί. Δεν έχουν όμως. Αντιθέτως, έχουν μια Δημόσια Διοίκηση διεφθαρμένη, ανίκανη, αργοκίνητη, αδιάφορη, και άκρως εχθρική απέναντι στους φυσικούς εργοδότες της, τους φορολογούμενους πολίτες δηλαδή. Μια Δημόσια Διοίκηση, που υπάρχει για να υπηρετεί τον εαυτό της και, κυρίως, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που την ταΐζουν σε βάρος των πολιτών.

Οι πολίτες μιας αυθεντικής μεσαίας δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να φορολογούνται, για να έχουν δρόμους λιμάνια και αεροδρόμια προς όφελός τους. Δεν έχουν ούτε αυτά, γιατί οι δρόμοι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που αξίζουν είναι κατασκευασμένα από ιδιώτες που διαπλέκονται με το Δημόσιο και που τα χρεώνουν στους πολίτες στο πολλαπλάσιο της αξίας τους, αφού έχουν ήδη κατακλέψει τους πολίτες μέσα από τις υπερτιμολογήσεις των έργων. Τα τέλη που πληρώνουν ατελείωτα οι φορολογούμενοι έχουν αποσβέσει εδώ και δεκαετίες τα έργα και πλέον ζεσταίνουν τις τσέπες των επιχειρηματιών είτε των κυβερνήσεων.

Οι πολίτες της μεσαίας τάξης, όπως και των άλλων τάξεων, φορολογούνται για να έχουν μια πολιτική, που να τους προστατεύει από κερδοσκόπους του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να καταναλώνουν αγαθά χωρίς να εξαπατώνται είτε από εμπόρους είτε από τραπεζικά συστήματα. Ούτε αυτό όμως υπάρχει. Αντιθέτως, οι πολίτες πληρώνουν τις τιμές που προκρίνουν οι πιο αισχροί μηχανισμοί και κυκλώματα του εμπορίου και των τραπεζών.

Όλα τα παραπάνω βέβαια συμβαίνουν εδώ και περίπου διακόσια χρόνια.

Τι λοιπόν πληρώνουν οι έντιμοι (υπόθεση εργασίας, ας μην το ξεχνάμε) πολίτες της μεσαίας τάξης; Πληρώνουν το κόστος των εξαγορασμένων ψήφων που υφαρπάζει το πελατειακό κράτος.


Πρέπει λοιπόν η μεσαία τάξη
να πάψει να πληρώνει;

Ναι, θα έλεγε ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος από τη στιγμή που δεν υπάρχει Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Περίθαλψη, Εργασία, και Έργα υποδομών. Και ενώ είναι ορθό το άρθρο του Συντάγματος, που ξεκαθαρίζει πως «ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του», όπως προσφάτως ομολόγησε η κυβέρνηση, η μεσαία τάξη έχει υπερφορολογηθεί όχι μόνο για να ωφεληθούν οι κατώτερες τάξεις αλλά για να ευνοηθούν υπέρ του δέοντος τα λαμόγια με το μεγάλο πλούτο απροσδιορίστως αποκτημένο.


Δείγμα για το πώς πορευόταν και πώς συνεχίζει να πορεύεται η μεσαία τάξη στη Ρωμιοσύνη,
Σε απόφαση σχετικά με διαγωνισμό για την προμήθεια αδρανών υλικών στον Δήμο Περιστερίου, δημοσιευμένη στη «Διαύγεια», στην παράγραφο 9.3,
που αφορά στην τεχνική και την επαγγελματική ικανότητα του εργολάβου, υπάρχει μια... ασυνήθιστη αναφορά.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι οι συμμετέχοντες αποδεικνύουν την τεχνική τους επάρκεια με μια σειρά από όρους,
μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προσκόμιση καταλόγου «συμβάσεων τριών (3) τουλάχιστον παρόμοιων με την παρούσα σύμβαση προμηθειών...».
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, το κείμενο της προκήρυξης διακόπτεται από μία παρένθεση, στην οποία αναγράφονται τα εξής: «Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το» (topontiki.gr).>

Αν όμως εγκαταλείψουμε την υπόθεση εργασίας περί ύπαρξης της μεσαίας τάξης και μάλιστα με ταξική συνείδηση και αρκεστούμε στο να παρατηρήσουμε τον κοινωνικό ιστό της Ρωμιοσύνης, θα διαπιστώσουμε, πως ουδέποτε υπήρξε αυθεντική μεσαία τάξη πόσο μάλλον με ταξική συνείδηση.

Υπήρχε μία μάζα ανθρώπων μέσου εισοδήματος χωρίς καμία ταξική συνείδηση που καιροσκοπούσε, αλληλοθωπευόταν με διεφθαρμένους πολιτικούς και πουλούσε την ψήφο της στην εκάστοτε κυβέρνηση που την εξαγόραζε είτε με μια εγγυημένη οικονομική σταθερότητα είτε με την υπόσχεση βοήθειας για πιο εύκολη αναρρίχηση στα ανώτερα στρώματα.


Συμπέρασμα

Η καταστροφή και η λεηλασία της μεσαίας τάξης οφείλεται στην ίδια τη σαθρή φύση της. Δηλαδή, στην κατ’ επίφαση ύπαρξή της, στην έλλειψη ταξικής συνείδησης και φυσικά στα δομικά υλικά, από τα οποία παράχθηκε και που είναι η διαφθορά, η δίψα για νεοπλουτισμό και η διαπλοκή (εξαγορά ψήφων).

Η επίπλαστη λοιπόν μεσαία τάξη της Ρωμιοσύνης δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραπονιέται, μιας και ουδέποτε είχε πραγματική υπόσταση.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


25 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49196

  15 Ιουλ 2020

  Η ίδια η μεσαία τάξη είναι αποτέλεσμα ανατρεπτισμού. Είναι συμμορίες πολιτών που ζητάνε οικονομικά προνόμια επ'αμοιβή δηλαδή την πολιτική στήριξη του συστήματος. Όταν το σύστημα κατέρρευσε τους πήραν όσα τους έδωσαν και άλλα τόσα και τους πέταξαν στα σκουπίδια των αχρήστων και καλά τους έκαναν.

 • Ανώνυμος 44324

  1 Δεκ 2017

  http://www.capital.gr/epixeiriseis/3258052/g-prokopiou-oi-ependuseis-stin-ellada-einai-san-to-sarai-tou-karagkiozi-eisodos-miden-exodos-10-draxmes

 • Bielidopoulos

  30 Νοε 2017

  Την υπόθεση υπεξαίρεσης 1.156.000 ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, επιβεβαίωσε η έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.
  Στο στόχαστρο έχουν μπει και δεκάδες άλλες υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε 1.267 δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους.
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500179010

  Και γαμώ την μεσαία τάξη ναούμ!

 • Ανώνυμος 44258

  22 Νοε 2017

  Στα περίπτερα ο «Φιλελεύθερος» -«Η εφημερίδα της μεσαίας τάξης»
  http://www.iefimerida.gr/news/377420/sta-periptera-o-fileleytheros-i-efimerida-tis-mesaias-taxis
  XD

 • Bielidopoulos

  21 Νοε 2017

  Με το καλό ή το κακό θα προσγειωθούν (ανώμαλα) στην πραγματικότητα. Όσο το καθυστερούν τόσο χειρότερα για αυτούς. Η αλήθεια απελευθερώνει. Έσεται ήμαρ (sic).

 • Ανώνυμος 44256

  21 Νοε 2017

  Πολυ καλα κανεις και δεν ασχολείσαι παραπάνω με τη ρωμιοσύνη(χαμένος χρονος),εγω απλως ρωτησα γιατι σε διαβαζω αρκετο καιρο εδω και πραγματικα χωρις καμια υπερβολή ξεβρακώνεις τους ρωμιους που την εχουν δει ο περιούσιος λαος αλλα που θα παει καποια στιγμη θα προσγειωθούν στην πραγματικοτητα... Τεσπα ,να σαι καλα θα συνεχίσω να σε διαβαζω εδω ....Σπαρτακος .

 • Bielidopoulos

  21 Νοε 2017

  Δεν έχω και δεν ασχολούμαι με social media αγαπητέ. Γενικά η ενασχόλησή μου με τη ρωμιοσύνη είναι στο ελάχιστο δυνατό. Μην κοιτάς που γράφω κάνα σχόλιο εδώ.

 • Ανώνυμος 44252

  21 Νοε 2017

  ¨Το έχω ματαξαναγράψει: η αρχαιότητα έδωσε τον οπλίτη, ο μεσαίωνας τον ιππότη, η Δύση τον επενδυτή και η ρωμιοσύνη τον ρωμιό συνταξιούχο υπήκοο Ελβετίας. Δεν μπορεί το μυαλό του ρωμιού να συλλάβει το μέγεθος αυτής της αλήθειας.¨ ΕΓΡΑΨΕΣ !!! Bielidopoulos μήπως εχεις λογαριασμό στο φατσοβιβλιο;

 • Ανώνυμος 44250

  20 Νοε 2017

  Το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί το \"εθνοσωτήριο” συνονθύλευμα της ακροαριστεροδεξιάς κυβέρνησης με απλά λόγια είναι το εξής: Τα παίρνουμε από το ζευγάρι που εργάζεται -και συνήθως πληρώνεται με 5-6 μήνες καθυστέρηση- και δίνουμε στον παππού του ζευγαριού 2-3 εκατοστάρικα να τα δώσει στο ζευγάρι, να πληρώσει την εφορία μην κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, ή τη ΔΕΗ, μην κοπεί το ρεύμα...
  http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3255214/ap-exo-koukla-apo-mesa-panoukla

  Είναι και οι παπουδογιαγιάδες που εισπράττουν x10, ήτοι 2-3 χιλιάρικα. Και δεν πρόκειται για εξαιρέσεις, αλλά για ολόκληρες ορδές.

 • Bielidopoulos

  19 Νοε 2017

  \"«Στην Ιερισσό υπάρχουν ακόμη καρνάγια και καραβομαραγκοί. Το ίδιο και στις Κυκλάδες και στην περιοχή της Χαλκιδικής. Σκεφτείτε να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε με τα αρμόδια υπουργεία μια πρόταση στην οποία η θάλασσα θα είναι κεντρικό στοιχείο ανάπτυξης του πολιτιστικού θεματικού τουρισμού, με θαλάσσιες διαδρομές είτε προς τιμήν του Αριστοτέλη είτε προς τιμήν των αποικιών των Κλασσικών Χρόνων είτε προς τιμήν των βυζαντινών μνημείων. Σκεφτείτε μια διαδρομή που θα οδηγεί τον επισκέπτη από τις Κυκλάδες στις Βόρειες Σποράδες και τη Χαλκιδική, μέχρι το Άγιον Όρος, ανοίγοντας ακόμη και τους παλιούς εμπορικούς δρόμους του Βυζαντίου».\"
  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500175761

  Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει.

 • Bielidopoulos

  18 Νοε 2017

  @44236
  Τα έχω γράψει αυτά πολλές φορές στο παρελθόν, βαριέμαι να γράφω τα ίδια. Ότι δηλαδή χρειάζεται δέσμη μέτρων και όχι ένα μέτρο την φορά. Μείωση κόστους γης, ακινήτων και ενοικίων ώστε να μπορεί ο νέος να ζήσει (επίσης εξυγίανση δημοσίου, συρρίκνωση δημοσίου κ.λπ.). Κατάργηση πολλαπλών, επικουρικών, πρόωρων και τετραψήφιων συντάξεων και μείωση του μέσου όρου σύνταξης από τα 900 ευρώ που είναι σήμερα στο μισό σε πρώτη φάση και αν ούτε με αυτό μπορεί να τρέξει η οικονομία στο 1/3 ή ακόμα περισσότερο σε επόμενη φάση. Είναι ανεπίτρεπτο μια χρεοκοπημένη οικονομία που βρίσκεται πιο χαμηλά σε παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα από κράτη όπως η Βουλγαρία να μοιράζει αφειδώς τετραψήφιες συντάξεις. Τη ρωμιοσύνη δεν την πτωχοποίησαν οι ξένοι, αλλά το χρεοκοπημένο σύστημα που χρησιμοποιούσε.
  Τα περί αν μειωθούν οι συντάξεις θα πέσει πείνα είναι κλασσικές μαλακιούλες της ρωμιοσύνης. Απλά αντί το κρατικό χρήμα να πηγαίνει στους συνταξιούχους, θα πηγαίνει σε άλλα πράγματα, όπως υποστήριξη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για άνοιγμα επιχειρήσεων, εκπαίδευση, επιμόρφωση και ένα σωρό άλλα χρήσιμα πράγματα. Και τότε είναι τα γερόντια που θα παρακαλάνε τους νέους να πληρώνουν τους λογαριασμούς του νοικοκυριού και όχι το αντίστροφο. Το έχω ματαξαναγράψει: η αρχαιότητα έδωσε τον οπλίτη, ο μεσαίωνας τον ιππότη, η Δύση τον επενδυτή και η ρωμιοσύνη τον ρωμιό συνταξιούχο υπήκοο Ελβετίας. Δεν μπορεί το μυαλό του ρωμιού να συλλάβει το μέγεθος αυτής της αλήθειας.
  Δεν έχει σημασία αν οι μειώσεις των συντάξεων είναι ή δεν είναι από μόνες τους πανάκεια, διότι αποτελούν μακράν τη νούμερο 1 παθογένεια της ρωμιοσύνης. Και τις παθογένεις τις εξαλείφεις, δεν αμπελοφιλοσοφείς. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη ιστορία του νεοελληνικού κράτους από ιδρύσεως αυτού είναι το συνταξιοδοτικό της χρυσής δεκαετίας 2000-2009. Θα υπάρχει για όσο απατεωνίστικες κυβερνήσεις απατεώνων ψηφοφόρων καταφέρνουν να πείθουν τους κουτόφραγκους να τους δανείζουν. Όταν αυτό πάψει τότε πάπαλα! Ασχέτως αν ο λαός πεινάσει. Τα υπόλοιπα είναι αμπελοφιλοσοφίες.
  Έρχονται τώρα οι ρωμιοί και αφού έχουν εφαρμόσει υπερφορολόγηση θα μας πουν ότι ξέρεις δεν μπορώ να μειώσω τις συντάξεις διότι είναι το μόνο εισόδημα που απέμεινε για τα μισά νοικοκυριά. Βρε θα τις μειώσεις θες δεν θες. Όχι πρώτα να πέσει το κόστος ζωής. Πρώτα θα πέσουν οι συντάξεις και αφού μπει το παλούκι στον ποπό του ρωμιού θα λάβει και τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πέσει και το κόστος διαβίωσης. Αμέ! Μιλάμε για αλλαγές σοκ, αφού οι ρωμιοί δεν θέλουν την οργάνωση, το σχέδιο και πρόγραμμα για το μέλλον. Και τότε θα βγαίνουν οι γνωστοί αερομπουρδολόγοι να μιλάνε για πτωχοποίση των ρωμιών από τους ξένους, για πειραματόζωο του πλανήτη και για μέτρα-σοκ που επιβάλλονται. Στη μπουρδολογία οι ρωμιοί παίρνουν άριστα 10. Δεν τους πάει η λογική με τίποτα.

  \" Η τραυματίας είναι νομικός εκπρόσωπος γνωστών αντιεξουσιαστών και μάλιστα είχε συμμετάσχει σε συνεντεύξεις Τύπου προκειμένου να δοθούν εκπαιδευτικές άδειες σε αναρχικούς που η δράσης τους είχε συσχετισθεί παλαιότερα με την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ή με ληστείες στο Βελβεντό κλπ. Η κυρίαΤσουκαλά είναι και σύμβουλος του Υπουργείου Δημόσιας Ταξης( είχε διοριστεί το 2016 αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) του συγκεκριμένου υπουργείου) ενώ είχε προχωρήσει σε διαλέξεις στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ .\"
  http://www.tanea.gr/news/greece/article/5488191/dramatikes-stigmes-gia-thn-dikhgoro-poy-traymatisthke-apo-fwtobolida-sta-eksarxeia/

  Understand?

 • Ανώνυμος 44236

  18 Νοε 2017

  Η περικοπη των συνταξεων ειναι μειζον θεμα αλλα απο μονη της δεν ειναι πανακεια,πρεπει να συνοδευτει απο ενα σωρο αλλα πραματα ταυτοχρονα.Μαθαμε να ζουμε απο τετοιες συνταξεις ολοι (αισχος) κι αν κοπουν ξαφνικα θα πεσει πεινα.Πρωτα απ\'ολα θα πρεπει να πεσει δραματικα και το κοστος ζωης που ειναι αδικαιολογητα υψηλο.Συνταξεις της δεκαετιας του 70 αλλα και με το αναλογο κοστος ζωης.Δεν γινεται να εχουμε φορολογια σκανδιναβιας,τιμες ελβετιας,μισθους βουλγαριας και παροχες υπηρεσιων υποσαχαριας αφρικης...

 • Bielidopoulos

  18 Νοε 2017

  Ο καθένας γράφει το κοντό και το μακρύ του. Είχε και συνταξιούχους να εισπράττουν μια μικρή περιουσία κάθε μήνα έχοντας πληρώσει φραγκοδίφραγκα σε ασφαλιστικές εισφορές; Τώρα έχει τσιμέντο, πολλές πολυκατοικίες, μετρό, δημόσια έργα, σχολεία, πανεπιστήμια, αλλά τα οικονομικά του από δεκαετία και \'80 και μετά είναι πλασματικά. Θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα, που θα πάει. Όταν λέω ότι επιστρέφει στη δεκαετία του \'70 αναφέρομαι στα οικονομικά και στους οικονομικούς δείκτες. Και δεν εννοώ ο κόσμος να μείνει στο δρόμο, απλά πρέπει να μάθουν να ζουν με τα λίγα και να αφήσουν αυτά που ξέρανε. Να αδειάσουν τα διαμερίσματα από όσα συμπράγκαλα έχουν μαζέψει, να γίνουν πιο λειτουργικά και απλά. Χώρος που δεν έχει υψηλό ποσοστό κενού δεν είναι λειτουργικός. Αν γεμίσεις κάτι, αν βλέπεις τα πάντα σαν αποθήκες, τότε δεν μπορεί αυτό να είναι λειτουργικό. Να νοικοκυρευτούν ακολούθως και τα υπόλοιπα, επιχειρήσεις, δημόσιο. Να αποβάλλει τη νοοτροπία στασιμότητας ο ρωμιός. Όταν βλέπει ένα πρόβλημα το κρύβει κάτω από το χαλί γιατί δνε θέλει να αλλάζει τίποτε. Φάπα στην φάπα πού θα πάει..

 • Ανώνυμος 44234

  18 Νοε 2017

  Το Ελλαδισταν ειδικα μεχρι την δεκαετια του \'70 ηταν βουτηγμενο στην φτωχεια και την ξενιτια.Ειχε μια μικρη ελιτ που διαπλεκοταν με την εκαστοτε εξουσια και μεγαλες μαζες φτωχων χαμηλης μορφωσης.Το μονο που αλλαξε ειναι οτι πλεον παραγει πτυχιουχους με τη σεσουλα αλλα εξισου φτωχους και με χαμηλες προοπτικες εκτος δημοσιου.Τι χες Γιαννη τι χα παντα που λεει και η γνωστη ρωμεικη παροιμια δηλαδη.

 • Bielidopoulos

  18 Νοε 2017

  \"ενώ ενσαρκώνει τον Μέγα Αλέξανδρο πάλι σε κείμενο Καζαντζάκη, σε μία μεγαλειώδη παραγωγή στον Ελληνικό Κόσμο.\"
  http://www.iefimerida.gr/news/376558/o-memos-mpegnis-mas-leei-parapano-apo-enan-logoys-gia-na-pame-ta-paidia-mas-paidiko

  Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζήνων» διαδέχεται την «Ευρυδίκη»: Συνεχίζεται η κακοκαιρία.
  http://www.huffingtonpost.gr/2017/11/16/eidhseis-koinwnia-o-mesogeiakos-kyklwnas-zhnwn-diadexetai-thn-eyrydikh_n_18569450.html

  Είμαι ένας υπερήφανος ρωμιός απόγονος των αρχαίων ελλήνων, ταρατατούμ, ταρατατούμ.

 • Bielidopoulos

  18 Νοε 2017

  Και εσύ βρε Gerakina τώρα ανακάλυψες ότι οι συντάξεις είναι \"ακριβές\"; 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 300.000 περιμένουν να βγουν σε σύνταξη, 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι, 600.000 στο εξωτερικό, 1,5 εκατομμύρια άνεργοι, μα καλά ποιοι δουλεύουν σε αυτή τη χώρα. Η αρχαιότητα έδωσε τον οπλίτη, ο μεσαίωνας τον ιππότη, η Δύση τον επενδυτή και η ρωμιοσύνη τον ρωμιό συνταξιούχο υπήκοο Ελβετίας. Όσοι τσεπώνουν διχίλιαρο σύνταξη εισπράττουν στην εικοσαετία μισό εκατομμύριο ευρώ. Κανείς ρωμιός δεν έχει καταβάλλει τόσες εισφορές, ούτε καν το 1/20. Υπόψιν ότι το ευρώ ήρθε το 2001 και η περίοδος 2000-2009 ήταν η χρυσή δεκαετία της ρωμιοσύνης όπου έγιναν τα μαγειρέματα με το ασφαλιστικό. Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά και ας αερολογήσουμε για την ταξική συνείδηση.., ε, χε, χε.
  btw ωραίο avatar.

 • Gerakina

  18 Νοε 2017

  Ο φίλος Bielidopopulos έγραψε περί ακριβών συντάξεων. Αλήθεια είναι.

  Παίρνω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τον αριθμό των συνταξιούχων που έχουμε εδώ στο Ελλαδιστάν και τον βρήκα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Μην φανταστείτε ότι σχολίαζαν τον υψηλό αυτό αριθμό. Το ρεπορτάζ αναφερόταν στα παραπάνω χρήματα που θα πάρουν οι συνταξιούχοι, λόγω \"πλεονάσματος\".

  Σύνολο 2.650.000.
  Ναι, δύο εκατομμύρια εξακόσιες πενήντα χιλιάδες.
  Σύνολο πληθυσμού; Περίπου 11.000.000.

  Τουρλουμπούκι.

  Ποια είναι σήμερα η μεσαία τάξη; Ποια ήταν πριν 150 χρόνια; Άλλη μία υπόθεση εργασίας.

  Εύστοχο θα ήταν να μιλήσουμε και για την διαφθορά των ανθρώπων που τις απαρτίζουν.

 • Bielidopoulos

  17 Νοε 2017

  https://www.youtube.com/watch?v=4ONchKmNdBM
  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=424199

  Συμπέρασμα: οι ρωμιοί δούλευαν χωρίς να παράγουν και δεύτερον το πάρτυ έχει τελειώσει.
  Αν και τα διχίλιαρα και τριχίλιαρα στις συντάξεις εξακολουθούν να πέφτουν από ένα χρεοκοπημένο κράτος με πτωχευμένα ασφαλιστικά ταμεία..

  \"Μπορεί οι συνταξιούχοι να έχουν χάσει πάνω από το 40% των εισοδημάτων τους, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες από τις επικείμενες μειώσεις του 2018, μπορεί ένας στους τέσσερις συνταξιούχους να έχει μεικτές αποδοχές κάτω των 500 ευρώ, ωστόσο κάποιοι παίρνουν πάνω από επτά συντάξεις.\"
  http://www.iefimerida.gr/news/365282/ki-omos-yparhoyn-syntaxioyhoi-poy-pairnoyn-mehri-kai-10-syntaxeis-ton-mina

  \"Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ για τις συντάξεις, ποσοστό πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό που διαθέτουν άλλες χώρες. Από την άλλη, τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων, η αναλογία δεν έχει μειωθεί ουσιαστικά από το 2012 μέχρι σήμερα λόγω ύφεσης. Μάλιστα, το 2015, τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις του Δημοσίου όσο και για τις επιχορηγήσεις των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, εμφανίζεται αυξημένη.\"
  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1069411/i-aluti-eksisosi-tou-asfalistikou

  \"Στις ΗΠΑ το όριο για τη σύνταξη είναι τα 67 χρόνια. Πρόωρη σύνταξη μπορεί κάποιος να πάρει όταν κλείσει τα 62 χρόνια. Μάλιστα, η σύνταξη αυτή είναι μειωμένη κατά 0,5% για κάθε μήνα που υπολείπεται για τα 67 χρόνια. Δηλαδή, η σύνταξη στα 62 είναι 30% χαμηλότερη από τη σύνταξη που θα έπαιρνε κάποιος στα 67 χρόνια του. Ετσι απλά. Ούτε ο Ομπάμα δεν μπορεί να παρέμβει για να πάρει κανείς σύνταξη πριν από τα 62 χρόνια. Ακόμα, αυτοί οι ανόητοι έχουν μόνο ένα ταμείο, ενώ εμείς έχουμε 80 περίπου διαφορετικά ταμεία που μάταια προσπαθούμε να συνενώσουμε. Βλέπετε, οι πολιτικοί μας δεν χάλαγαν χατίρι σε κανένα. Φτιάξε του ένα ταμείο γιατί είναι ειδική περίπτωση, και έτσι φτάσαμε στα 80 διακριτά ταμεία. Από την έκθεση «Ηλιος» βρήκα ότι υπάρχει ταμείο επονομαζόμενο «Ζάππειο» με 4 συνταξιούχους! Και μετά απορούμε για τη γραφειοκρατία.\"
  http://www.kathimerini.gr/502179/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/oi-katastrofikes-prowres-synta3eis

  Ναι μεν αναπτύχθηκε μια μεσαία τάξη εν Ελλάδι, πλην όμως ήταν πλασματική και εν πολλοίς απατεωνίστικη, όπως πλασματικά ήταν ένα σωρό άλλα πράγματα στη ρωμιοσύνη. Τώρα, ελέω κρίσης, αναμενόμενο είναι να συρρικώνεται. Λυπηρό μεν, αλλά αναπόφευκτο. Τα περί ταξικής συνείδησης που λέει ο συντάκτης είναι αλλοπρόσαλλα. Η πολύ ενασχόληση με την διανόηση των Εξαρχείων βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο. Η ρωμιοσύνη οδεύει αργά αλλά σταθερά στην οικονομική κατάσταση που βρισκόταν επί δεκαετία \'70 και ΄60. Εξάλλου τα πραγματικά οικονομικά της δεν της επιτρέπουν κάτι παραπάνω, οπότε ας προσγειωθούν οι ρωμιοί στην πραγματικότητα και ας αφήσουν τις φαντασιώσεις και τους μεγαλοιδεατισμούς.

  https://www.youtube.com/watch?v=U0YP9aJ_1TQ
  Understand?

  Και προτεινόμενη σειρά φαντασίας: The Shannara Chronicles.
  http://www.imdb.com/title/tt1051220/
  Ε, τί άλλο θέλετε επιτέλους.

 • Gerakina

  17 Νοε 2017

  Ε, λοιπόν σαχλαμάρες. Δεν βρίσκεται εύκολα η πληροφορία στο διαδίκτυο. Ε;

 • Ανώνυμος 44224

  17 Νοε 2017

  Ούτε στην Αμερική υπήρξε \"μεσαία τάξη\". Θυμάστε τότε που φούνταραν από τα παράθυρα των εταιριών που εργάζονταν μετά την απόλυσή τους; Ίδια γεύση ... Η μεσαία τάξη δεν είναι θέμα \"χώρας-κράτους\". Είναι θέμα απόφασης να αναπτυχθεί μ ία χώρα και η απόφαση αυτή είναι πάντα μα πάντα πολιτική. Βλέπε Αγγλία και Γαλλία του 19ου αιώνα και πόσο μεγαλούργησαν με αυτό το ωραίο εφεύρημα. Η μεσαία τάξη είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ μιας \"χώρας\" για να αναπτυχθεί.

  ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ:
  Ζητούνται φτωχοί ή πλούσιοι πρόθυμοι να εργαστούν (κουράγιο) ως μεσαία τάξη. Αμοιβή: αναλόγως προσόντων

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 44223

  17 Νοε 2017

  Σε αυτό εδώ το οικοπεδάκι κανείς δεν κάνει το σωστό. Ή τους πηδάνε ή πηδάνε.

  ΄Γεια σου Α. Γ. Παπανδρέου. Τους έκανες \"-ήκουλες\" στη δεκαετία του 80 και ακόμη το πιστεύουν.

 • Ανώνυμος 44222

  17 Νοε 2017

  Η μεσαία τάξη ε; Ποιά; Αυτή που μόνο και μόνο επειδή καβάλαγε ένα αυτοκίνητο ένοιωθε τόσο καλά που νόμιζε ότι θα καβαλήσει και όλους τους υπόλοιπους; Οι οποίοι είχαν κι αυτοί αυτοκίνητο αλλά αυτό δεν έδειχνε να τους απασχολεί. Αυτή που επειδή δούλευε \"σε γραφείο\" και κέρδιζε 800 ή 900 ή το πολύ 1000 ευρώ τον μήνα νόμιζε ότι δικαιούτο να χρωστά 15,000;

  Η μεσαία τάξη προϋποθέτει πολιτισμό. Π Ο Λ Ι ΤΙ Σ Μ Ο. Κάτι το οποίο σε αυτή την ... χώρα, δεν διαθέτουμε. Είτε νομίζουν ότι είναι μάγκες οπότε \"πηδάνε\" (ή έτσι νομίιζουν) τους άλλους, είτε ότι δεν είναι μάγκες οπότε κάθονται να \"τους πηδάνε\".

  Τσα!

 • Bielidopoulos

  17 Νοε 2017

  http://www.huffingtonpost.gr/kostas-vergopoulos/-_11809_b_16820310.html
  Πωπώ διανόηση! Έχω βουρκώσει ναούμ..
  Γράφει, γράφει και ξαναγράφει: για όλα φταίνε οι ξένοι.
  Προς το τέλος γράφει: \"Τρεις προϋποθέσεις έχουν ήδη τεθεί για αυτό: α) η επιτυχής αξιολόγηση για την καταβολή της δόσης των 7 δις από το πρόγραμμα του 2015, β) η ευνοϊκή ρύθμιση του εξωτερικού χρέους και γ) η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.\"
  Εν ολίγοις ο διανοητής εκ Παρισίους μας λέει ότι η οικονομία της ρωμιοσύνης δεν τινάζεται σαν ελατήριο (για να μην πω σαν πέος) διότι: πρώτον, οι ξένοι δεν δίνουν τα 7 δις, δεύτερον οι ξένοι δεν ρυθμίζουν ευνοικά το χρέος της ρωμιοσύνης (δηλαδή το χρέος που δημιούργησε η γενιά του) και τρίτον, οι ξένοι δεν εντάσσουν τη ρωμιοσύνη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και ΓΑΜΩ τη διανόηση ναούμ! Έτσι λύνει όλα τα προβλήματα και η κουτσή Μαρία. Τσιμουδιά για τις συντάξεις πολυτελείας επιπέδου Ελβετίας των ρωμιών απατεώνων, τσιμουδιά για μεταρρυθμίσεις. Να τον χαίρεστε τον μακαρίτη! Ζωή σε λόγου μας. Αμήν.

 • Gerakina

  17 Νοε 2017

  Kαλά τα λες Μουαμάρ.

 • Bielidopoulos

  16 Νοε 2017

  Η οικονομική ευμάρεια της ρωμιοσύνης την περίοδο 1980-2009 βασίστηκε στο δανεισμό και το κομματικό/πελατειακό κράτος, αρχής γενόμενης από τον αρχιερέα του λαικισμού Α. Παπανδρέου. Το έπαιζε αραβόφιλος και παλαιστινιόφιλος στους αμερικάνους και δύσκολος τους ευρωπαίους της τότε ΕΟΚ προκειμένου να μην τον κριτικάρουν με τα αίσχη που έκανε στο εσωτερικό της χώρας. Η λεγόμενη μεσαία τάξη συγκροτήθηκε από τους δημοσίους υπαλλήλους, προνομοιούχα κλειστά επαγγέλματα, μεγαλοεργολάβους του δημοσίου και τους συνταξιούχους που προέκυψαν και προκύπτουν από αυτό το σύστημα που έστησε η ξεδιάντροπη ρωμιοσύνη. Οι συνταξιούχοι επιπέδου Ελβετίας είναι η καταβόθρα, το τελικό αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου. Με την οικονομική κρίση γίνεται προσπάθεια να διασωθεί έστω η μεσαία τάξη των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να μπορεί να συνεχίζει και να υπάρχει το κομματικό/πελατειακό κράτος, το οποίο πρέπει να βασίζεται σε κάποιους. Με τον καιρό θα συρρικνωθεί και αυτή και θα προσπαθήσει να διασώσει έστω έναν σκληρό πυρήνα του δημοσίου και των συνταξούχων, π.χ. τους υπαλλήλους του υπουργείου οικονομικών, λογιστήριο του κράτους, περιφερειάρχες, υπαλλήλους Βουλής κ.λπ. Αφού η μεσαία τάξη στήθηκε με δάνεια, αντί με πρόγραμμα, σχέδιο και παραγωγικότητα (τρία πράγματα που μισεί θανάσιμα η κουλτούρα των γεροντίων που κατέβηκαν από τα χωριά τους και έγιναν αστοί) ανεμενόμενο είναι τώρα να συρρικνώνεται. Δεν έχει όμως εξαφανιστεί. Από το 2004 λέω ότι η παλιά τάξη της ρωμιοσύνης είναι νταβατζίδικη και απατεωνίστικη και θα φερθεί απάνθρωπα στους επόμενους.

  Το άρθρο μου φαίνεται αλλοπρόσαλλο. Η ουσία της μεσαίας τάξης είναι η εξιδείκευση, η τεχνολογική κατάρτιση, η παραγωγικότητα, η εργασία με πρόγραμμα και σχέδιο, ο σεβασμός στην κοινή λογική, η προνοητικότητα για το μέλλον. Τίποτε από αυτά δεν έχουν οι ρωμιοί της παλιάς γενιάς και θέλουν και τα παιδιά τους να τους μοιάσουν. Η ταξική συνείδηση και οι ταξικοί αγώνες τους μάραναν. Μόνο καλοπέραση θέλουν, να κάνουν συνεχώς διαλλείματα, να την κοπανάνε, να απολαμβάνουν τον ήλιο, να κουτσομπολεύουν, να μειώνουν τους άλλους. Η λεγόμενη μεσαία τάξη της ρωμιοσύνης ήταν εξαρχής πλασματική, όπως πλασματικοί ήταν και οι οικονομικοί δείκτες της χώρας, ως εκ τούτου τώρα καταρρέει. Όποιον εκπρόσωπό της και να ρωτήσετε θα σας πει ότι έχει δουλέψει σκληρά στη ζωή του. Αφού δούλεψαν τόσο σκληρά τότε γιατί το κράτος χρεοκόπησε και τα ασφαλιστικά ταμεία πτώχευσαν; Απάντηση: διότι δούλευαν χωρίς να παράγουν, δηλαδή μας δούλευαν κανονικά. Δείτε τί αφήνουν πίσω τους: χρέη και ασχήμια.

  http://www.iefimerida.gr/news/376485/mandra-attikis-mia-poli-htismeni-pano-se-mpazomena-remata-eikones
  Προτείνω από Μάνδρα Αττικής να μετονομαστεί σε Μπάζα Αττικής. Έτσι για να είμαστε ειλικρινείς. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε.
  ;)