ΒΓΑΛΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΤΟΥ “ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ”

Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα
για τον Δεκαπενταύγουστο


Καθ’ όλο το διάστημα της πρωθυπουργίας του, και λίγο πριν – λίγο μετά απ’ αυτή, τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα σε εθνικές ή/και θρησκευτικές εορτές και επετείους φρόντιζαν να μην παρεκκλίνουν μεν από την εθιμοτυπία και τις συμβάσεις της ημέρας, αλλά να αφήνουν και κάποια πόρτα ανοιχτή σε μια δεύτερη ανάγνωση, να παίρνουν κάποια απόσταση από την παραδοσιακή εθνικιστική-κληρικαλιστική ρητορεία των αντίστοιχων περιστάσεων.

Το φετινό του μήνυμα για τον Δεκαπενταύγουστο αποτελεί μία ρήξη με την πρακτική αυτή. Δεν περιέχει καμία τέτοια νύξη. Εκτός κι αν κανείς ισχυριστεί ότι η αναφορά στην ιδιότητα της θεομήτορος ως «ανύμφευτης νύφης» αποτελεί υπαινιγμό στις μονογονεϊκές οικογένειες και έμμεση υπονόμευση της ετεροκανονιστικότητας. Αλλά τότε θα γελούσε όχι μόνο το παρδαλό κατσίκι, αλλά και το μονόχρωμο.

IMAGE DESCRIPTIONΤο μήνυμα, ήδη από την πρώτη του πρόταση, προσυπογράφει με τον χειρότερο τρόπο τον ολοκληρωτισμό της ορθόδοξης εκκλησίας. Στον ισχυρισμό «ο λαός μας τιμά σήμερα την Παναγία», όπως είναι προφανές, ως λαός νοείται το ποίμνιο της εν λόγω εκκλησίας, όχι το υποκείμενο των πολιτικών, κοινωνικών και λοιπών συνταγματικών δικαιωμάτων. Ήδη η χρήση της κτητικής αντωνυμίας μετά το ουσιαστικό ο λαός είναι έκφραση θρησκευτικής έμπνευσης: μόνο ιεράρχες μιλούν για τον λαό ως κτήμα τους. Αλλά και η απόδοση της συγκεκριμένης δραστηριότητας αποκλείει από αυτό τον «λαό τους» όλους εμάς οι οποίοι, για οποιονδήποτε λόγο, δεν κάναμε χθες τίποτε το ιδιαίτερο για να τιμήσουμε την Παναγία. Ή, διαφορετικά, μας καπελώνει, αποδίδοντάς μας αυθαίρετα μία δραστηριότητα (και μία πίστη) η οποία δεν είναι δική μας.


Ίσως όμως δεν είναι ούτε καν αυτό το χειρότερο.

Παρακάτω, το μήνυμα κάνει έναν αχταρμά από διάφορα δεινά που απειλούν αυτόν τον «λαό μας (τους)» και απέναντι στα οποία «χρειαζόμαστε όλες και όλοι» [η έμφαση δική μου] κουράγιο, ελπίδα και φως· ανάμεσα σε αυτά, συγκαταλέγει και «τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της πατρίδας μας». Προφανώς ως αντίδοτο σε αυτές τις προκλήσεις, στην πρώτη παράγραφο, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων της Θεομήτορος αναφέρεται με νόημα και μία που συνδέεται με την πολεμική της αρετή: το ότι υπήρξε και «Υπέρμαχος Στρατηγός», άρα προφανώς κατάλληλη να ηγηθεί του στρατεύματος το οποίο θα πατάξει αυτές τις απειλές. Με άλλα λόγια, μία πίστη, μία ηγέτις, λαός-στρατός ενωμένοι υπό τη σκέπη της εναντίον των απίστων –και των ντόπιων πρακτόρων τους– που είχαν το θράσος να μην την τιμούν.

Σε μία συντακτικά και νοηματικά στραμπουληγμένη αποστροφή, το μήνυμα διαβεβαιώνει ότι αυτό το κουράγιο, την ελπίδα και το φως που «χρειαζόμαστε όλες και όλοι» μπορούν να το προσφέρουν «η πίστη καθενός, αλλά και ο σεβασμός στην πίστη καθενός, στις παραδόσεις και στη λαϊκή ψυχή». Ωστόσο, η φράση «ο σεβασμός στην πίστη καθενός», (η οποία εισάγεται με ένα «αλλά και»), ηχεί ξεκάρφωτη, σαν να ήρθε από άλλο κείμενο. Ποιος σεβασμός σε ποια πίστη; Το υπόλοιπο κείμενο δεν περιέχει καμία αναφορά σε κάποια πίστη άλλων (εκτός εάν και εδώ ως «καθείς» δεν νοείται κανείς άλλος, αλλά μόνο ο ελληνοορθόδοξος χριστιανός). Εάν όμως η αναφορά σε αυτό το σεβασμό στην πίστη (ή την απουσία πίστης) άλλων είναι σοβαρή, είναι ανακόλουθη προς την προσδοκία να μας δώσει κουράγιο ενάντια στις «τουρκικές απειλές».

Νομίζω ότι πρόκειται για ένα από κάθε άποψη ατυχέστατο μήνυμα, βγαλμένο από την παράδοση της Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών.

Νομίζω ακόμα ότι το μήνυμα αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να λείψει. Κανείς δεν θα είχε προσέξει την απουσία του, ή, κι αν την είχε προσέξει, δεν νομίζω ότι θα είχε ενοχληθεί απ’ αυτήν ούτε θα είχε σχηματίσει αρνητική εντύπωση για τον αποστολέα ή για το κόμμα του. Εάν πάλι για οποιονδήποτε λόγο κρίνεται απαραίτητο να σταλεί ένα τέτοιο μήνυμα, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε διατυπωθεί κατά έναν τρόπο που να μην εκβιάζει ανύπαρκτες ομοφωνίες και να μην προσβάλλει, ούτε να καπελώνει κανέναν. Όπως άλλωστε έχει γίνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.>Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε επίσης
στο blog του συγγραφέα Nomadic universality με τίτλο:
«Με τη βοήθεια της Παναγίας, θα τους γ@μήσουμε την Παναγία;».Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Δικαίου (ΑΠΘ) και μεταδιδακτορική έρευνα στην Πολιτική Ανθρωπολογία (ΠΑΜΑΚ).
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Πολυάριθμα πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα διαφόρων χωρών, καθώς και στο Διαδίκτυο (ιδίως στο μπλογκ nomadicuniversality).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για θέματα όπως η νεκροφιλία του πατριωτισμού, ο ελληνικός εμφύλιος, ο Άκης Πάνου, ο Μπίλλυ Ουάιλντερ, οι Πόντιοι και η οικονομικοπολιτική κρίση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49304

  20 Αυγ 2020

  «Φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να απαλλαγούμε απ' αυτούς και τους βρήκαμε μπροστά μας» -Ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται
  https://www.iefimerida.gr/politiki/fygame-apo-pasok-gia-na-apallagoyme-apaytoys-kai-toys-brikame-mprosta-mas-emfylios-ston

  XD
  Τί τραβάνε και αυτοί οι γνήσιοι ρωμιοαριστεροί!

  Έχει και άλλο:
  Το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι στα τελευταία κεφάλαια του «εμφυλίου» στον ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές σημιτικοί» του ΠΑΣΟΚ με τους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς», οι οποίοι μεταπήδησαν στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα!"

  Βόθρος!
  Παραποιημένο σύνθημα σε τοίχο:
  Πεινάς; Σφάξε τον συριζοπασόκο της γειτονιάς!
  (Καλό;)

 • Ανώνυμος 49297

  19 Αυγ 2020

  "Καλοί μου και αγαπημένοι μου σύντροφοι και συντρόφισσες, ο αντικοινωνικός αθεϊσμός δεν σημαίνει Αριστερά ούτε και πολιτισμό. Αντιθέτως θυμίζει άνθρωπο που δεν έχει διαβάσει και δεν έχει μελετήσει την ιστορία της αριστεράς και των λαϊκών παραδόσεων της και έχει σχέση αλλοτριωμένη με τη θεωρία του μηδενισμού.
  Κάτι σημαντικές και σοβαρές υπάρξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας που ενοχλήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα, που χαιρέτισε με σεβασμό την μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού, ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενός κόμματος της αριστεράς με παράδοση και μνήμη, καλύτερα να ξανασκεφτούν την σχέση τους με την αριστερά και να πιάσουν αριστερές βάσεις ώστε να αποφύγουν την δημαγωγία και την απραξία των μικροαστών δημοσιοσχετιστών με τις συναισθηματικές σαλιάρες, στις ταβέρνες και τα bar.
  Ο Άρης Βελουχιώτης όσο αποτελεί αριστερό και λαϊκό σύμβολο τόσο θα σας θυμίζω ότι δεν είμαστε μηδενιστές και άσχετοι με τις παραδόσεις του λαού. Δίχως να αναπαράγουμε τις μεταφυσικές ανησυχίες τους, σεβόμαστε τον πολιτισμό της διαφορετικότητας. Στεναχωριέμαι που στο όνομα της αριστεράς κάτι σύντροφοι και συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας μιλάνε με ύφος μηδενιστών και γνώσεις γλυκανάλατες, αριστερού της βιασύνης του βερμπαλισμού, κατηγορούν τον Τσίπρα έχοντας όμως ως ευφυέστατα άτομα τον αέρα του απαίδευτου μέλους, θα τις / τους έλεγα ότι είναι καλύτερα να μετακινηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσουν την πορεία τους σε φιλικές παρέες, των αριστερών της τέρψης, ώστε να περνάνε όμορφα μεταξύ τους λέγοντας ιστορίες ανιστόρητες."
  https://www.iefimerida.gr/politiki/oi-aristeroi-tis-terpsis-o-karanikas-deihnei-tin-exodo-se-stelehi-toy-syriza

  Τον έσβησε τον Άκη ο Καρανίκας.
  XD

 • Ανώνυμος 49292

  17 Αυγ 2020

  Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ξανά το Oruc Reis με παράλληλες παραβιάσεις του ελληνικού FIR (17/8/20)
  https://youtu.be/lGx9sxhf5fY
  ξανά μανά η κυβέρνηση θα αρχίσει τα τηλέφωνα με Μακρόν, Μέρκελ κλπ για την προκλητικότητα της Άγκυρας και τα παρόμοια.
  Αν συνεχιστεί αυτό, σε λίγο, κανείς δεν θα μάς αντέχει..

  Καζάν καζάν μπρε γκιαούρηδες, χε χεχ χε

 • Ανώνυμος 49291

  17 Αυγ 2020

  Ο Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός και τώρα είναι στην αντιπολίτευση και θέλει διακαώς να ξανά γίνει ο "αντ' αυτού". Η κατάσταση είναι "περίπλοκη". Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας "κοίμηση της Θεοτόκου", συνέπεσε με τις εντάσεις που έχει η Ρωμιοσύνη στα εθνικά της θέματα (ουσιαστικά άνευ λόγου, όπως πάντα) με την Τουρκία.
  Ο Τσίπρας, καθώς υπολείπεται πολύ έναντι του Μητσοτάκη σύμφωνα με γκάλοπ, δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει διαγγέλματα σαν να ήταν πρωθυπουργός, στα οποία ίσως, θα μπορούσε να ικανοποιεί κάπως όσους δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις της αγέλης.
  Χρησιμοποίησε την συνταγή, που χρησιμοποιεί παραδοσιακά η Ρωμιοσύνη σε ανάλογες μ' αυτές τις περιπτώσεις της σημερινής "κρίσης".
  Έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, μεταφυσική πίστη πως μια υπερβατική δύναμη βρίσκεται στο πλευρό μας, τα αιώνια δίκαια του έθνους και η κλασική έκκληση για ενότητα όλων - κάτι που ενόχλησε τον αρθρογράφο - ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας.
  Δηλαδή, βγαλμένο από το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών. Γιατί αυτό το σύνθημα δεν χαρακτηρίζει μόνο την χούντα, αλλά ολόκληρη την ιστορική πορεία των νεοελλήνων οι οποίοι φαντάζονται πως η Ελλάδα ανήκει στην Ορθοδοξία.
  Γιατί λοιπόν τόσος θόρυβος; Με τους Ρωμιούς έχουμε να κάνουμε, τι περιμέναμε; Εκτός, αν κάποιοι πιστεύουν πως άλλο η Ρωμιοσύνη και άλλο η Αριστερά. Τότε, καλή τύχη..
  Για να υπερθεματίσω τους ισχυρισμούς μου - ότι το μήνυμα Τσίπρα ήταν "φυσιολογικό" και άνευ αξίας, όπως και όλων των νεοελλήνων πολιτικών - να θυμίσω πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει πολύ μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ελληνική εκκλησία, από ότι η ΝΔ. Και όμως η.. ρετσινιά του άθεου από το κοπάδι, ακολουθεί συνεχώς τους συριζαίους.

  Γιάννης ορθόδοξος καθολικώς διαμαρτυρόμενος

 • Ανώνυμος 49290

  17 Αυγ 2020

  https://i.postimg.cc/LX8Bgx90/1024x683.jpg

  Μετά την ιστορία με τον Παππά, τον στενό συνεργάτη του Τσίπρα και το αριστερό παρακράτος, φάνηκε από τα άρθρα του ότι ο Άκης αρχίζει να απομακρύνεται από τον ρόλο του συριζαίου απολογητή.
  Τώρα βλέπω αυτό κατοχυρώθηκε (τουλάχιστον για την ώρα, μπορεί και να τα ξαναβρούνε).
  Μου αρέσει ότι τώρα βρήκε "ρήξη" στα μηνύματα του Τσίπρα ο Άκης, ενώ πριν ήταν καλύτερα..
  Καλά κρασιά.

  https://www.in.gr/2020/06/23/politics/kommata/o-syriza-parakratos-o-pappas-kai-oi-vromikes-pleyres-tis-eksousias/
  https://www.capital.gr/politiki/3466593/tsipras-kai-k-o-suriza-piran-pano-tous-ton-niko-pappa-olo-to-paraskinio-tis-sunedriasis