ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ
ΤΟ... ΜΑΚΡΟΝ

Τι μπορεί να προσδοκά η Ρωμιοσύνη
από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

Οι γαλλικές εκλογές παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ευρωπαϊκή ήπειρος τελεί υπό πλήρη μετασχηματισμό μετά το Brexit και την εκλογή του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ, που αναμφίβολα πυροδοτούν εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γεγονός, πως ο λαϊκισμός σε όλη τη Γηραιά ήπειρο και όχι μόνο, είναι σε άνοδο.

Στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών καταποντίστηκαν τα παραδοσιακά κόμματα. Το συντηρητικό κόμμα του Φρανσουά Φιγιόν κατέρρευσε, όπως επίσης κατέρρευσαν και οι σοσιαλιστές του Αμόν. Σε άνοδο ήταν ο Μελανσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος όμως φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει, πως σε περίπτωση εκλογής του δεν θα δεχόταν κανενός είδους αντιμετώπιση σαν κι αυτήν που είχε ο ρωμιός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αυτό το δήλωσε μπροστά σε τηλεοπτικά συνεργεία.

Αυτοί που προκρίνονται για το δεύτερο γύρο είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρί Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένα άτομο ─προσωπική άποψη εκφράζω─ συμπλεγματικό. Παντρεύτηκε τη δασκάλα του, η οποία τον περνάει 25 χρόνια. Την είχε ερωτευτεί από πιτσιρικάς και την παντρεύτηκε. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος πρόδωσε τον Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Γαλλίας που τον εμπιστεύτηκε και τον έκανε υπουργό Οικονομικών. Πολιτεύτηκε ─υποτίθεται─ ανεξάρτητος χωρίς να έχει κάποιο κόμμα πίσω του. Είναι ένας άχρωμος και άοσμος πολιτικός χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό υπόβαθρο πριν.


 
Ενδεχομένως αυτό το άτομο να έψαχνε για μαμά.
Δεν είμαστε εναντίον, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός.
Μπορείς να εμπιστευθείς όμως κάποιον, που παντρεύεται τη «μαμά» του;
 


Είναι τραπεζίτης. Έχει δουλέψει πολλά χρόνια στους Ρόθτσαιλντς της Γαλλίας. Είναι το αγαπημένο παιδί του Σόιμπλε, της Μέρκελ, της Γουόλ Στρίτ, της Γκόλντμαν Σάκς και γενικά των αγορών. Ένας άνθρωπος, ο οποίος δηλώνει αντιλαϊκιστής. Έχει νεοφιλελεύθερες ιδέες. Κάποιες από αυτές είναι ορθές, κάποιες άλλες είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Μια εκτενέστερη ανάλυση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των εκλογών, καθώς αναμένονται επίσης και οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία τον Ιούνιο. Εκεί θα υπάρξουν τρομερά προβλήματα σε περίπτωση εκλογής του Μακρόν, γιατί δεν θα ξέρει με ποιους να συνασπισθεί. Ποιους θα έχει για βουλευτές του και με ποιους θα συμπράξει για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από τη μία μεριά λοιπόν, έχουμε αυτό το άτομο, τον Μακρόν, τον οποίο όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι σπεύδουν τώρα να ενισχύσουν ενθαρρύνοντας τους ψηφοφόρους τους να τον προτιμήσουν, για να μην πάει ο κόσμος και ψηφίσει τη Μαρί Λεπέν.

Η Μαρί Λεπέν είναι η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, ενός ακροδεξιού, αντισημίτη πολιτικού στη Γαλλία, ηγέτη του Εθνικού Μετώπου. Είναι των ιδίων αποχρώσεων κι αυτή, αποτελεί όμως πιο βελτιωμένη έκδοση του πατέρα της, γιατί κρύβει το αντισημιτικό της μένος πολύ περίτεχνα. Δεν το αφήνει να εκδηλωθεί, δεν κάνει κουβέντα καν γι΄αυτό.


 
 Η Λεπέν
δεν θεωρεί ότι έχει
ιδεολογική σχέση
και δεν θέλει καμία επαφή
με το εθνικοσοσιαλιστικό/αντισημιτικό
κόμμα της Ρωμιοσύνης.
 


Ακολουθεί μια ντεγκολιστική προσέγγιση. Έχει αυτοχρισθεί ως η διάδοχος του Ντε Γκολ, τουλάχιστον για τη μεγάλη γαλλική δημοκρατία. Δηλώνει πατριώτισσα κι ουσιαστικά παροτρύνει το γαλλικό λαό να δει το δεύτερο γύρο ως ένα δημοψήφισμα μεταξύ των ιδεών του εθνοκράτους Γαλλία και ό,τι αυτό πρεσβεύει (πατριωτισμούς κ.λπ.) εναντίον της παγκοσμιοποίησης, η οποία ─σύμφωνα με αυτά που ισχυρίζεται─ θα καταπιεί τη χώρα της. Δεν κάνει όμως καμία κουβέντα απολύτως για το τι θα κάνουν οι γαλλικές πολυεθνικές, που αναζητούν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Η Λεπέν είναι γνωστή για την εμμονή της να βγει από το ευρώ. Θέλει η Γαλλία να ξαναγίνει κυρίαρχη. Θεωρεί ότι η χώρα αυτή τη στιγμή είναι υποχείριο της Γερμανίας. Θεωρεί ότι η Ευρώπη κινείται βάσει της Γερμανίας, ότι δηλαδή η Γερμανία έχει τα πρωτεία και κάνει το κουμάντο.

Πέρα από την οικονομική καθίζηση της Γαλλίας, αισθάνεται ότι αυτό είναι κι ένα χαστούκι στην υπερηφάνεια του γαλλικού λαού, όπως το ντύνει εκείνη το θέμα, και παροτρύνει τους γάλλους να το δουν ως ένα δημοψήφισμα το όλο γεγονός και να καταψηφίσουν την παγκοσμιοποίηση.

Έχει βέβαια τη στήριξη του Τραμπ από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού και του Νάιτζελ Φάρατζ από τη μεριά της Αγγλίας. Να θυμίσουμε ότι ο Φάρατζ ήταν από τους πρωτεργάτες του Brexit.

Δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει πάντως, αν και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα βγει ο Μακρόν. Η Λεπέν μπορεί όμως να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη. Ακόμα κι αριστεροί ίσως να τη ψηφίσουν. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον στις 7 του Μάη να δούμε τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών.


 


Η Λεπέν θεωρείται εξαιρετικά έξυπνη.
Στα συσσίτια που οργανώνει προσφέρει σούπα σε άστεγους, αλλά με κομμάτια μπέικον μέσα.
Να έρθουν να φάνε όλοι οι μετανάστες, λέει.
Για να νοστιμίσει όμως η σούπα έχω βάλει μέσα και λίγο μπέικον.
 


Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο μειδίαμα στην όλη φάση είναι ότι όλοι οι ρωμιοί πολιτικάντηδες κι όλα τα κόμματα, μαζί με τους αργόσχολους δημοσιογράφους κρατικούς και μη, ασχολούνται με τις γαλλικές εκλογές κι εξετάζουν τον παράγοντα του πώς αυτές θα επηρεάσουν την Ελλάδα.

Δεν πρόκειται να την επηρεάσουν σε τίποτα απολύτως. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, όποιος κι αν ανεβεί επάνω στη Γαλλία. Οι ρωμιοί, ως συνήθως, δεν θα πετύχουν τίποτα. Δεν θα έχουν κάποια ευνοϊκότερη μεταχείριση από την Τρόικα, την ΕΕ, τις τράπεζες κι από οπουδήποτε αλλού. Αυτά είναι μύθοι, που ονειρεύονται οι ρωμιοί. Ότι θα έρθει, ας πούμε, ο από μηχανής θεός να τους απελευθερώσει.

Οι ρωμιοί λοιπόν, θα καταλήξουν να πάρουν του Μακρόν το... μακρόν, όπως παίρνουν πάντοτε. Αυτή τη φορά πάντως θα έχει κι ονοματεπώνυμο. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση δηλαδή, οπότε είναι μάταιος ο κόπος να ασχολείται κανείς με το πόσο ωφέλιμη θα είναι η εκλογή του Μακρόν ή αντιστοίχως της Λεπέν.

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη χώρα της Ρωμιοσύνης.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


16 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 42547

  2 Μαΐ 2017


  "Και κοιμάται ύπνο βαθύ... όποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάσθηκε... όταν ανακάλυψε πως οι δανειστές μετέτρεψαν σε προαπαιτούμενο την υποχρέωσή μας να ανοίγουμε τα μαγαζιά και τις Κυριακές."
  http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3207482/-kinezoi-oi-ergatopateres

  «Φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά γίνεται στις περισσότερες χώρες, αν όχι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Οπότε μπορούμε να το δούμε κι αυτό ως εκσυγχρονισμό της οικονομίας», ανέφερε.
  http://www.tanea.gr/news/economy/article/5442707/papadhmhtrioy-diafwnoysame-gia-tis-kyriakes-alla-einai-eksygxronismos/

 • Bielidopoulos

  29 Απρ 2017


  Είσαι επαγγελματίας μακάκας, δεν εξηγείται αλλιώς η περίπτωσή σου.
  Το συγκεκριμένο άρθρο του Στούπα είναι γενικά καλό και το αποδέχομαι, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό ισχύει για όλα. Μάλιστα αναφέρει πράγματα που έχω γράψει, όπως:
  "Η αλήθεια είναι πως η ένταξη στην Ευρωζώνη έδωσε την ευκαιρία στο παρασιτικό και σπάταλο πελατειακό ελληνικό κράτος να "μεγαλουργήσει" δανειζόμενο με πολύ χαμηλά επιτόκια. Η ιστορία της Ελλάδας στο Ευρώ θυμίζει "τελειωμένο" ναρκομανή που απέκτησε μια "χρυσή" πιστωτική κάρτα. Η αυτοκτονία από υπερβολική δόση ήταν θέμα χρόνου..."

  Tο πάει και παραπέρα:
  "Η έξοδος τώρα από το Ευρώ μοιάζει με αυτοκτονία καθώς θα υιοθετήσουμε ένα νόμισμα που θα υποστεί συνεχείς υποτιμήσεις και θα έχουμε να πληρώσουμε ένα χρέος το οποίο θα αυξηθεί λόγω των υποτιμήσεων."
  "Όσο υπάρχει το Ευρώ και η Ε.Ε. η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα τους. Προς το συμφέρον των Ελλήνων είναι επίσης η υιοθέτηση του αποτελεσματικότερου, διαφανέστερου και δημοκρατικότερου τρόπου λειτουργίας των κρατών της Ευρώπης σε σχέση με άλλα υποδείγματα στα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική."
  "Κάθε απομάκρυνση της Ελλάδας από το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. που αντιπροσωπεύει την εγγύτερη και μοναδική δίοδο πρόσδεσης στο λιμάνι των ανεπτυγμένων δυτικών κοινωνιών, εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη της χώρας με την υπόσταση που έχει σήμερα..."

  Ο καραγκιοζάκος απομόνωσε μία πρόταση, αλλά όλο το κομμάτι είναι το εξής:
  "Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα προτιμούσαν μια Ευρώπη διασπασμένη σε μικρότερες χώρες και πολλά διαφορετικά νομίσματα, παρά μια ενιαία πολιτική και οικονομική οντότητα 450 εκατ. ανθρώπων. Με άλλους όρους θα συναλλάσσονταν στην πρώτη περίπτωση, με άλλους στην δεύτερη. Το ίδιο ονειρεύονται εσχάτως και οι Βρετανοί. Νοσταλγούν την εποχή του Ερρίκου του Η΄ και της κόρης του της Ελισάβετ της Α΄ όταν χειραγωγούσαν με ανάλογες συμμαχίες την πολυδιασπασμένη Ευρώπη και κυριαρχούσαν. Αν αντέξει η Ε.Ε. αυτήν την κρίσιμη περίοδο το Η.Β. θα επιστρέψει στους κόλπους της και αυτό θα είναι προς όφελος όλων. Χωρίς το φιλελεύθερο πνεύμα των Άγγλων η Ευρώπη ασφυκτικά από τη ροπή των Γερμανών στον κρατικό απολυταρχισμό και των Γάλλων στον αυτοκρατορικό σοσιαλισμό."

  Προφανώς ο Στούπας θέλει και τους άγγλους στην ΕΕ για να δέσει καλύτερα το γλυκό. Τη ρωμιοσύνη ποιος τη μαμεί. Είναι δική της ευθύνη οι μεταρρυθμίσεις, οι περικοπές και οι εξάλειψη των παθογενειών, όχι της Μέρκελ και του Σόιμπλε, οι οποίοι είναι υποτίθεται οι κακοί της ιστορίας (σανό για ιθαγενείς).

 • Ανώνυμος 42492

  29 Απρ 2017

  Μπινελόπουλε,
  Επειδή αμφισβητείς την Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, φάε μια κρεμούλα από τον Στούπα που συχνά επικαλείσαι. Τσάμπα μάγκας είσαι (γελοίος και άσχετος επίσης).

  http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3207854/to-grexit-kerdizei-edafos

  “Χωρίς το φιλελεύθερο πνεύμα των Άγγλων η Ευρώπη ασφυκτικά από τη ροπή των Γερμανών στον κρατικό απολυταρχισμό και των Γάλλων στον αυτοκρατορικό σοσιαλισμό.”

 • Bielidopoulos

  27 Απρ 2017


  "γιατί ο ίδιος δεν έχει τα balls να γράψει κάτι και να δεχτεί κριτική"
  Τόσα και τόσα έχω γράψει. Πωπώ τί μακάκας που είσαι.
  Και αν θίγεσαι από την κριτική μου επί του συγκεκριμένου άρθρου εδώ είσαι, τί περιμένεις; Α ναι, με το που θα τολμήσεις να "επιχειρηματολογήσεις" φάααπ! Θα πέσουν βροχή οι τάπες. Μαλακιούλες με σιλικόνες όμως ξέρεις να ρωτάς. Σε τέτοια οι χατζηρωμιοί είναι αστέρια.

  Στο μεταξύ: η πνευματική τροφή τροφή του ρωμιού (η χούντα δεν τελείωσε το 74, βλέπε: φασιστόγεροι):
  "Στο κάτω κάτω, με μια αυθαίρετη μέτρηση, πιο κακόγουστες όλων των πνευματικών αναζητήσεων της χούντας ήταν οι περίφημες Εορτές Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων. Γίνονταν στο Καλλιμάρμαρο ή στο Καυτανζόγλειο, περιελάμβαναν λόγους των απριλιανών, παρελάσεις και φαντασμαγορίες, για το ποιόν των οποίων μια απλή παράθεση στιγμιοτύπων αρκεί: ομοιώματα αρχαίων τριήρων ή του θωρηκτού «Αβέρωφ» κατασκευασμένα από πολυστερίνη κυλούσαν πάνω σε ροδάκια· άρματα κατάφορτα με άνθη, επανδρωμένα με ευζώνους και στολισμένα με μαιάνδρους και αναδυόμενους φοίνικες ανέγραφαν τις λέξεις «γαλήνη, έργα, εθνική ασφάλεια»· μοτοσικλετιστές της ΕΣΑ, σε ένα διάλειμμα από τα βασανιστήρια, περνούσαν μέσα από φλεγόμενα στεφάνια ή σχημάτιζαν εν κινήσει ανθρώπινες πυραμίδες· αρχαιοελληνικοί ναοί περιστοιχίζονταν από καλοχτενισμένες δεσποινίδες, ενώ οχήματα ολάνθιστα έφεραν επιγραφές του στυλ «ευτυχισμένοι αγρότες, ευτυχισμένη Ελλάδα»."
  http://www.tanea.gr/life-style/article/5440555/ki-an-einai-kits-na-to-fobaste/

  Ναι, ναι. Με την μεταπολίτευση αυτό που κατηγορούσαν το έκαναν μαζικό κίνημα οι ρωμιοί:
  http://www.iefimerida.gr/news/279623/poioi-einai-oi-dodekatheistes-poy-sygkentronontai-kathe-hrono-sto-litohoro-eikones
  Γιατρέ μου εγώ είμαι τρελός ή αυτοί;

 • Ανώνυμος 42476

  27 Απρ 2017

  Sorry για τα typos
  Κολλάει το πληκτρολόγιο.

  Περιστέρα

  ΥΓ: Μπιντελόπουλε, βλέπω τα βυζιά στα πρόσεξαν ιδιαίτερα.
  Ειδική Σιλικόνη;

 • Ανώνυμος 42475

  27 Απρ 2017

  Προς στιγμήν ανησύχησα. Είδα ότι ο μπιντέ-λόπουλος δεν είχε δημοσιεύσει σχόλιο και αναρωτήθηκα: "Λες να σχολιάζει αλλού" (μετάφραση: λες να τον γράφουν στα παπάρια τους και αλλού;). Ευτυχώς όμως επανήλθε. Και αφού μας έδωσε μερικές πληροφορίες που γνωρίζει από "μέσα" (δηλαδή ότι ο Μουαμάρ ζει σε νησί, περιστοιχισμένος από βιβλία που δεν καταλαβαίνει κλπ), απέρριψε το άρθρο χωρίς καν να το διαβάσει. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Ο Μπιντέ-λόπουλος μάλλον ζηλεύει τον τακτικό αρθρογράφο της σελίδας γιατί ο ίδιος δεν έχει τα balls να γράψει κάτι και να δεχτεί κριτική. Θυμίζει κάτι τεμπέλες κυράδες που έδιναν συστάσεις στις μαγείρισσες για τοι πως να φτάξουν μπεσαμέλ όταν οι ίδιες δεν ΄ξεραν κάν να βράσουν ένα αυγό.ε τα 'άρθρα του Μουαμάρ άλλοτε με βρίσκουν σύμφωνη και άλλοτε όχι. Αυτό δεν σημαίνει πως μηδενίζω τις απόψεις του εκάστοτε αρθρογάφου.

  Αντιλαμβάνομαι βέβαια τον εκνευρισμό του Μπιντέ-λόπουλου που αναρρώνε μετά από επέμβαση αλλαγής φύλου και λεύκανσης πρωκτού. Περαστικά φίλε μου. Θα περάσει και αυτό. Κουράγιο!

  Περιστέρα (όχι η γνωστή-απλά μια φίλη της Γερακίνας)

 • Bielidopoulos

  27 Απρ 2017


  "Πρώτα θα κοπούν τα ποδάρια των εργατοπατέρων. Και κοιμάται ύπνο βαθύ... όποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάσθηκε... όταν ανακάλυψε πως οι δανειστές μετέτρεψαν σε προαπαιτούμενο την υποχρέωσή μας να ανοίγουμε τα μαγαζιά και τις Κυριακές. Θα δούμε το κίνημα " ποτέ την Κυριακή" να μαραζώνει στα εμπορικά δρομάκια και στις πλατείες και δεν θα το πιστεύουμε. Θα δούμε εργατοπατέρες να τρώνε γιαούρτια από τους πραγματικά εργαζόμενους των 300-400 ευρώ και θα νομίζουμε ότι γυρίζουν ταινία... Και όταν το "τάγμα" των εργατοπατέρων (παντός χρώματος) πάρει τον δρόμο του γιαουρτιού... σειρά θα έχουν οι χιλιάδες του κομματικού στρατού."
  http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3207482/-kinezoi-oi-ergatopateres

  Πωπώ τί είναι αυτά που διαβάζω για την Ελλαδίτσα, Παναΐα μου!

  Στο μεταξύ για να γελάσουμε λίγο:
  https://nikosvoutsis.wordpress.com/θεσεις-συριζα/
  ΥΓ: Θα κατάγγελναν το μνημόνιο αλλά όχι τη διανειακή σύμβαση (κλείσιμο ματιού). Βρε τους μπαγάσες!

  μπαγάσας < μεσαιωνική ελληνική μπαγάσα (=πόρνη) < ιταλική bagascia (=πουτανίτσα)
  https://el.wiktionary.org/wiki/μπαγάσας

 • Bielidopoulos

  27 Απρ 2017


  Ο κυριότερος λόγος δημιουργίας της ΕΕ ήταν και είναι η αποφυγή πολέμων μεταξύ των ευρωπαικών κρατών, κάτι που επιβεβαιώνεται από την ιστορία της. Το καταστατικό της ΕΕ θεωρητικά τουλάχιστον βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών, αγαθών και ανθρώπων. Αν δεν προέβλεπε την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων τότε θα έβγαιναν και θα έλεγαν (βλέπε αριστεροί και ακροδεξιοί) ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η λύση για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς είναι προφανώς οι συνεργασίες εναντίον της των υπόλοιπων κομμάτων, κάτι που νομίζω εφαρμόζεται στη Γερμανία και προφανώς και σε άλλα ευρωπαικά κράτη. Βέβαια εδώ πρέπει να σημειωθεί το εξής: ότι μπροστά στον κοινό κίνδυνο της ακροδεξιάς ενώνονται οι άλλες δυνάμεις σε έναν ιερό σκοπό. Με αυτόν όμως τον τρόπο νομιμοποιούν αυτές οι άλλες δυνάμεις τις πρακτικές τους και το παρελθόν τους που μπορεί να μην είναι και τόσο νόμιμα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
  Σε όποιον έχει ταξιδέψει θα ξέρει ότι τόσο πατριωτισμός, πατριωτική ιδεολογία και εθνικισμός δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο από όσο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ούτε λατινική Αμερική, ούτε Ασία, ούτε Αφρική το μέσο άτομο ασχολείται τόσο πολύ με την έννοια έθνος και πατρίδα. Είναι πιο cool σε τέτοια θέματα εκεί. Στην Ευρώπη παραδοσιακά και λόγω του παρελθόντος έχουν ένα κόλλημα/αγκύλωση σε τέτοια θέματα.
  Μερικοί ενδιαφέροντες σύνδεσμοι:
  http://www.naftemporiki.gr/story/942513/to-face-lift-tis-akrodeksias-stin-europi
  http://rednotebook.gr/2016/07/anodos-tis-akrodexias-stin-evropi-tou-taki-giannopoulou/
  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/370667/pos-ehei-diamorfothei-o-hartis-tis-akrodexias-stin-europi

 • Ανώνυμος 42471

  27 Απρ 2017

  " υπέρ της Ακροδεξιάς" ήθελα να γράψω
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 42470

  27 Απρ 2017

  Θεωρώ την προσέγγιση του άρθρου από τον αρθρογράφου, λανθασμένη.
  Από οικονομικής και όχι μόνο άποψης, οι νεοέλληνες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Και γιατί θα 'πρεπε να είναι αλλιώς; Τα προβλήματα του Ρωμαίκου, αφορούν κυρίως αυτό το ίδιο, διότι αυτό κυρίως ευθύνεται δι' αυτά.
  Αυτό που μας αφορά, αλλά και όλη την Ευρώπη, είναι η σύγκρουση την ΕΕ με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του ναζισμού. Λεπέν, Χρ. Αυγή, Πούτιν, Ουγγαρία κλπ, που προσβλέπουν στην διάλυση της ΕΕ και την επάνοδο στην Ευρώπη των Εθνών. Δηλαδή, σε μία κατάσταση, που στο παρελθόν μας οδήγησε στους δύο παγκ. πολέμους και όχι μόνο.
  Ο Μακρόν, είναι ένας κεντροδεξιός πολιτικός που δεν θα αφήσει στην ιστορία, τα ίχνη του. Αλλά είναι ευρωπαϊστής, είναι υπέρ της παραπέρα διεύρυνσης των ευρωπαικών αξιών.
  Το ερώτημα είναι απλό και συνάμα εξόχως σοβαρό: υπέρ της ΕΕ ή υπέρ της διάλυσης της; Δεν μπορούμε να εξισώνουμε τον -μέτριο- Μακρόν με την Λεπέν, που εκπροσωπεί ένα σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης.
  Συνεπώς, οι Γαλλικές εκλογές αφορούν όλη την ήπειρό μας και όλο τον κόσμο. Αν πέσει η Ευρώπη, πέφτει όλος ο πλανήτης. Αυτό μάς δείχνει η ιστορία.
  Κάτι άλλο. Η εξίσωση της Λεπέν και της σαβούρας της ιδεολογίας που εκπροσωπεί με την τάση για περισσότερο Ευρώπη, είναι ρηχή και λειτουργεί υπέρ της Δεξιάς.
  Γιάννης

 • Bielidopoulos

  26 Απρ 2017


  *παρωχημένο σύστημα
  παρωχημένο καθεστώς ήθελα να γράψω.

 • Bielidopoulos

  26 Απρ 2017


  Είναι γνωστή περίπτωση ο συντάκτης, τουλάχιστον σε μένα: πανγερμανισμός, προτεκτοράτο που το εκμεταλλεύονται όλοι αλλά δεν αλλάζει. Δεν είναι καιρός να προσγειωθούν οι νεοέλληνες στην πραγματικότητα; Ο (τ)ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει μια πλασματική μακαριότητα στη ρωμέικη κοινωνία, ότι δήθεν οι άλλοι, οι ξένοι, επιβουλεύονται τη ρωμιοσύνη, η οποία βάλλεται από παντού και αγωνίζεται δήθεν για τα δίκια των λαών. Το μόρφωμα Συριζανέλ είναι μία ύστατη προσπάθεια του πελατειακού κράτους (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι συμπεριλαμβανομένων και πολλών του ιδιωτικού τομέα) να κρατηθεί στην ύπαρξη και να διατηρήσει τα προνόμιά του. Ημιμάθεια ανακατεμένη με συνωμοσιολογία και προφητολογία. Ένας παθολογικός μυστικισμός της αστικής τάξης της ρωμιοσύνης που καταρρέει και ζητάει παρηγοριά. Έχουν γίνει αλλαγές και θα αλλάξουν περισσότερα στο μέλλον. Αλλαγές που ήδη υφίστανται: "brain drain", ΕΝΦΙΑ, υπερφορολόγηση, capital controls, άλλο που οι ρωμιοί παριστάνουν ότι είναι κάτι προσωρινό και θα δικαιωθούν στο εγγύς μέλλον. Όσο περισσότερο η ρωμιοσύνη πιέζει και προσπαθεί να εκβιάζει τις καταστάσεις συντηρώντας ένα παρωχημένο σύστημα τόσο μεγαλύτερη και πιο απότομη θα είναι η νεοφιλελεύθερη στροφή που θα κάνει. Θα τρίβετε τα μάτια σας. Ρωμιοσύνη δεν παύεις να μας εκπλήσσεις. Καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και παρακολουθήστε το σίριαλ "Ελλάς". Και καλή διασκέδαση.

 • Ανώνυμος 42463

  26 Απρ 2017

  @Βieli:"Από τον υπότιτλο και μόνο κατάλαβα ότι πρόκειται να διαβάσω άλλο ένα μπουρδολόγημα του Μ. Ιγνάτιου".
  Noμίζω ότι δεν τον γουσταρεις τον Μουαμάρ και του καταλογιζεις πραγματα που δεν ειπε. Ο υπότιτλος καταλαβαίνω ότι είναι συνέχεια του τιτλου. Τι θα πάρει η Ρωμιοσύνη; Το μακρον του Μακρόν. Τα παπάρια μας δηλαδή. Ξαναδιαβασε το προσεκτικα να δεις. Τα ίδια λέτε.
  Μηπως έκανες κανένα εμβόλιο και σε πείραξε;
  Ο κρεμούλας

 • Bielidopoulos

  26 Απρ 2017


  Από τον υπότιτλο και μόνο κατάλαβα ότι πρόκειται να διαβάσω άλλο ένα μπουρδολόγημα του Μ. Ιγνάτιου. Εκείνου του συμπλεγματικού τύπου που ζει απομονωμένος από την πραγματικότητα σε κάποιο ερημονήσι παρέα με κάποια βιβλία που και αυτά τα ερμηνεύει όπως του κατέβει. Η ρωμιοσύνη θα πάρει ό,τι πήρε με τις ολλανδικές εκλογές, την επίσκεψη Ομπάμα κ.ά., δηλαδή τίποτε. Σανός να υπάρχει να τρέφουν οι δημοσιοκάφροι τους ιθαγενείς. Εξάλλου, το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι συμφωνούν στο ότι η ρωμιοσύνη πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και περικοπές και αυτή είναι η ουσία. Τα άλλα περί διαφωνιών μεταξύ τους είναι ανατολίτικες κουτοπονηριές για να βρίσκουν έρισμα οι ρωμιοί πολιτικάντηδες να χώνονται εκεί που δεν τους σπέρνουν.

  "Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένα άτομο προσωπική άποψη εκφράζω συμπλεγματικό. Παντρεύτηκε τη δασκάλα του, η οποία τον περνάει 25 χρόνια. Την είχε ερωτευτεί από πιτσιρικάς και την παντρεύτηκε."
  Πάρε τα χάπια σου Μ.Ι.

  Βέβαια στο τέλος ο συντάκτης παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει σε τίποτε οι γαλλικές εκλογές, αλλά ως συμπλεγματικός ρωμιός σημειώνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στη χώρα της ρωμιοσύνης. Βρε όσο και να χτυπιέσαι θα αλλάξουν οι ρωμιοί και θα πουν και ένα τραγούδι. Θα γίνουν ευρωπαίοι έστω και τρίτης κατηγορίας. Ως πότε οι ρωμιοί συνταξιούχοι της απατεωνίζουσας παλιάς γενιάς θα εισπράτουν διχίλιαρα και τριχίλιαρα, εφάπαξ και επικουρικές.

 • Ανώνυμος 42455

  26 Απρ 2017

  Θεωρώ ότι, αν κάποιος μεταναστεύσει σε μία χώρα πάει να πει ότι το θέλει. Άρα είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους τρόπους της χώρας.

  Γερακίνα.

 • Ανώνυμος 42454

  26 Απρ 2017

  Καλά τα λέτε για τούς ρωμιούς,αλλά ολίγον πλυντηρέξ στην Λεπέν δεν το κρύβεται...Υποτίθεται περιτέχνως,πλην -ω,δυστυχία μου!-εμφανώς.Δεν πειράζει,το έχουμε από καιρό καταλάβει.Καθείς με τις θέσεις του.