ΤΟ FIR ΔΕΝ ΥΠΑΓΕΤΑΙ
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Πολιτικοί βερμπαλισμοί
του υπουργού Άμυνας
μετά το θάνατο του πιλότου


Είναι κατανοητό ότι οι στιγμές αμέσως μετά το θάνατο ενός ανθρώπου, ιδίως ενός ανθρώπου 34 ετών, για κάποιους μπορεί να είναι στιγμές βερμπαλισμού και υπερβολών. Και οι επιτελέσεις αυτές μπορεί να είναι ένα εργαλείο, μεταξύ πολλών δυνατών, για να δώσει κανείς ένα νόημα στο κενό και στην απώλεια. Από κει και πέρα όμως, μπορούμε και πρέπει να δούμε ποιο νόημα.

Δεν είναι φυσικό, ούτε αυτονόητο, η νοηματοδότηση αυτής της απώλειας να συνιστά εργαλειοποίηση του θανάτου σε ιδεολογική κατεύθυνση που να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διότι τότε, ισχυρισμοί οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες είναι αμφισβητήσιμοι από πραγματολογική και πολιτική άποψη, επιχειρείται να εμπεδωθούν εκμεταλλευόμενοι τη φόρτιση από την απώλεια για να παρακάμψουν αθέμιτα αυτή την αμφισβήτηση και τον έλεγχο.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους βερμπαλισμούς στους οποίους κατέφυγε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας για να ενημερώσει και ταυτόχρονα να συλλυπηθεί για το πρόσφατο ατύχημα με το Μιράζ.

Το μήνυμά του ήταν επί λέξει το εξής:

IMAGE DESCRIPTION

Καταρχάς, η ίδια η μορφή γλώσσας που επιλέγεται ─μια κακογραμμένη ρητορική αρχαΐζουσα γεμάτη αχρείαστα κεφαλαία, βγαλμένη από τη δεκαετία του ΄70─ αποτελεί δήλωση εγγραφής σε ένα συγκεκριμένο κατάστιχο: το κατάστιχο της ρηχής επισημότητας και της πλειοδοσίας.

Αλλά επιπλέον, στο κείμενο αυτό προβάλλονται ορισμένοι ισχυρισμοί περί των πραγμάτων (και των νόμων) με αξιώσεις αλήθειας. Η αλήθεια είναι κάτι που ισχύει πάντοτε, και όχι μόνο σε στιγμές πένθους. Άρα είναι νόμιμο, και επιβεβλημένο, να εξετάσουμε πόσο έγκυρες είναι αυτές οι αξιώσεις.

Ο ισχυρισμός ότι ο πιλότος έπεσε «υπέρ πατρίδος» (ή μάλλον «υπέρ Πατρίδος»), τυπικά είναι αποδεκτός, εφόσον σκοτώθηκε ενόσω εκτελούσε το επαγγελματικό του καθήκον ως έμμισθο στέλεχος του ελληνικού στρατού.

Αλλά «υπέρ πίστεως», γιατί; Υπέρ ποίας πίστεως; Μόνο αφελείς μπορούν να πιστέψουν ότι από την πτήση ενός αεροπλάνου μπορεί να κρίνεται αν θα επιβιώσει μία πίστη ή όχι. Ίσως οι ίδιοι αφελείς οι οποίοι, μία βδομάδα πριν, με κάθε σοβαρότητα υποδέχονταν μία χημική ένωση ως θεϊκό σημάδι αλλά και, ταυτόχρονα, ως… αρχηγό κράτους.

Περνάμε στον επόμενο ισχυρισμό: ο πιλότος, λέει, μαχόταν «για την προάσπιση της Εθνικής [sic] κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Αυτό είναι ανακριβές. Όχι, δεν μαχόταν.

Όπως γράφτηκε στον τύπο, η αποστολή του αεροσκάφους ήταν «να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει εμπλοκή σύμφωνα πηγές του ΓΕΑ, καθώς τα τουρκικά μαχητικά είχαν ήδη αποχωρήσει από το FIR Αθηνών».

Το FIR Αθηνών, όμως, ούτως ή άλλως δεν υπάγεται στην εθνική κυριαρχία, ούτε αποτελεί ελληνικό έδαφος.


Επειδή μερικοί όροι, και μερικές ιδέες, επαναλαμβάνονται στερεότυπα από τα ΜΜΕ και δημιουργούν τετελεσμένα στο μυαλό μας, καλό είναι να θυμόμαστε πότε-πότε κάποια βασικά πράγματα που τείνουν να επικαλύπτονται από τα στερεότυπα αυτά. Τα αρχικά FIR σημαίνουν Flight information region, δηλ. περιφέρεια πληροφόρησης περί πτήσεων. Η κατάτμηση της ατμόσφαιρας σε τέτοιες περιφέρειες έγινε για καθαρά πρακτικούς λόγους, ώστε να γίνεται πιο εύκολη και ασφαλής η εναέρια κυκλοφορία· οι περιφέρειες αυτές δεν συμπίπτουν υποχρεωτικά με τον εναέριο χώρο ενός κράτους, αλλά μπορεί να είναι στενότερες ή ευρύτερες από αυτόν κατά περίπτωση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές του ΓΕΑ, ο Γεώργιος Μπαλταδώρος σκοτώθηκε ενώ γύριζε από την αποστολή να εκδιώξει κάποια αεροσκάφη από μια περιοχή η οποία δεν ανήκει στον ελληνικό εναέριο χώρο, (ούτε βέβαια στο… έδαφος), και στην οποία ούτως ή άλλως τα αεροσκάφη αυτά δεν βρίσκονταν πλέον.

Ίσως κάποιοι θεωρούν ότι όλα αυτά δεν πρέπει να τα πολυψειρίζουμε και να τα αμφισβητούμε, διότι ακόμη και αν δεν πολυστέκουν επί της ουσίας, λειτουργούν παιδαγωγικά και τονώνουν το φρόνημα του λαού ώστε να πολεμήσει εάν και όταν βρεθεί στην ανάγκη.

Δεν δέχομαι αυτή τη δικαιολογία. Η καλλιέργεια μιας ψυχολογίας επικείμενου πολέμου, πέρα από το ότι κάνει ακόμη πιο επικείμενο αυτό απέναντι στο οποίο θέλει να μας εξοπλίσει, δεν επιτυγχάνει ούτε και τον δηλωμένο σκοπό της. Διότι στην πραγματικότητα τέτοιες κούφιες κορώνες, και η τελετουργική επανάληψή τους, μάλλον απονευρώνουν παρά θωρακίζουν τις αντιστάσεις και τα αντακλαστικά των ανθρώπων. Όπως μας έδειξε ο Σπινόζα, η αρετή δεν χρειάζεται έπαθλα και παραδειγματισμούς. (Βλ. Aγάλματα, έπαθλα και χιλίαρχοι: ο Σπινόζα και η επικαιρότητα, Nomadic universality, 3.7.17). Όπως μας έδειξε εξάλλου και η εμπειρία από τη δεκαετία του ΄40, όποτε οι άνθρωποι χρειάστηκε να αγωνιστούν για κάτι που έκριναν άξιο και πολύτιμο γι’ αυτούς, το έκαναν, χωρίς να χρειάζονται τον συναισθηματικό εκβιασμό και την καλλιέργεια τύψεων για το ότι άλλοι πέθαναν ενώ αυτοί ακόμη ζουν.

Το βασικό πρόβλημα με το κείμενο αυτό λοιπόν δεν είναι ούτε οι ανορθογραφίες του, ούτε οι ανακρίβειές του. Κυρίως είναι το μήνυμα μιας διεστραμμένης απόλαυσης που εκπέμπει: της νεκρόφιλης απόλαυσης του έθνους-κράτους, που γουστάρει υποκλίσεις, και δουλοπρέπειες, που θέλει νεκρούς χιλιάδες να ’ναι στους τροχούς (του) για να μπορεί να συνεχίσει να τσουλάει.

Εμείς οι άλλοι, ας αναρωτηθούμε αν χρειαζόμαστε πράγματι τους Ήρωες και τα πάνθεά τους.
Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε
στο blog του συγγραφέα: Nomadic universality
με τίτλο: «Ο Γεώργιος Μπαλταδώρος δεν έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος».
Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Δικαίου (ΑΠΘ) και μεταδιδακτορική έρευνα στην Πολιτική Ανθρωπολογία (ΠΑΜΑΚ).
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Πολυάριθμα πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα διαφόρων χωρών, καθώς και στο Διαδίκτυο (ιδίως στο μπλογκ nomadicuniversality).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για θέματα όπως η νεκροφιλία του πατριωτισμού, ο ελληνικός εμφύλιος, ο Άκης Πάνου, ο Μπίλλυ Ουάιλντερ, οι Πόντιοι και η οικονομικοπολιτική κρίση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


13 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 45557

  22 Απρ 2018

  «Δεν επιθυμούμε να αποτελούμε απειλή για την Ελλάδα»
  Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου): \"Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα\". Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».
  http://www.iefimerida.gr/news/411211/erntogan-den-epithymoyme-na-anevei-thermometro-sto-aigaio

  Χμμ, να πιστέψω τους ρωμιούς ή τον Ερντογάν;

 • Ανώνυμος 45529

  18 Απρ 2018

  Συγκεκριμένα όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε έναν από τους στρατιώτες, εκείνος παρουσιάστηκε όπως γίνεται στο στρατό με στεντόρεια φωνή. «Κεφαλογιάννης Αριστοτέλης κύριε πρόεδρε»
  http://www.iefimerida.gr/news/410278/oi-dyo-stratiotes-apo-tin-kriti-poy-prokalesan-ta-hamogela-tsipra-kai-apostolaki-sto

  Υπάρχει βίντεο ή να υποθέσω ότι έγινε κάτι σαν αυτό:
  https://www.youtube.com/watch?v=uhUkUMRZ7eI
  https://www.youtube.com/watch?v=oySCFo8poSU

 • Ανώνυμος 45524

  17 Απρ 2018

  «Τίποτα δεν είναι καλό στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καυχιέται για τις μεταρρυθμίσεις του. Στην πραγματικότητα, κυβερνά σε ένα σύστημα διαφθοράς και κακής οικονομικής διαχείρισης» επισημαίνεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο Richard Fraunberger είναι «Η μιζέρια των Ελλήνων». Η γερμανική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων, με αναφορές στον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του Μαξίμου Νίκο Καρανίκα, τον εξάδελφο του πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα, αλλά και τον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που διορίστηκε από τον Παύλο Πολάκη διοικητής του νοσοκομείου Σαντορίνης. Το εν λόγω άρθρο δείχνει ότι οι Γερμανοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως ύστερα από τρία μνημόνια τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί: γραφειοκρατία, πολυνομία, ανικανότητα κρατικής μηχανής, πελατειακό κράτος, διαφθορά και φοροδιαφυγή.
  http://www.iefimerida.gr/news/410020/pio-skliro-arthro-poy-grafike-pote-gia-ton-tsipra-diavaste-ti-egrapse-i-frankfurter

  Στο μεταξύ:
  Χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης αλλά με σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις εκτιμά ο οίκος Fitch ότι θα προχωρήσει η Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίου.
  http://www.iefimerida.gr/news/410055/hastoyki-fitch-stin-kathari-exodo-erhontai-simantikes-desmeyseis-meta-mnimonio

 • Ανώνυμος 45523

  17 Απρ 2018

  @45521
  Πρέπει να είσαι πολύ γκάου.
  Διάβασα τα links που μας παρέπεμψες, αλλά και τα δύο επιβεβαιώνουν ότι το FIR δεν είναι εθνική κυριαρχία.
  Τα έχεις διαβάσει ρε φίλος, πριν μας τα τρίψεις στη μούρη;
  Το πρώτο λέει (κάνω copy/paste):
  Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη διαπράττουν Παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας.
  Ενώ το δεύτερο:
  Στο πλαίσιο αυτό, το FIR Αθηνών καλύπτει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και επιπλέον διάσπαρτα τμήματα του διεθνούς εναερίου χώρου, δεδομένου ότι δεν άπτεται ζητημάτων κυριαρχίας, αλλά δικαιοδοσίας.
  Είσαι καλά ρε ζνούβ; Άντε πάνε πουθενά αλλού να ζήσεις το εθνικό παραμύθι σου κι άσε μας ήσυχους, που μας κατάλαβες κι όλας, ονειροπαρμένε.
  Μπανάκης Μανάκης

 • Ανώνυμος 45521

  17 Απρ 2018

  @ Bielidopoulos

  Σταματα να γραφεις ανοησιες.. Βαλε ένα μεγιστο οριο,ανοησιας που αμα το ξεπερνας να τιμωρείσαι μονος σου.

  http://www.geetha.mil.gr/el/violations-gr/121-epexhghseis-orwn.html
  https://www.mfa.gr/zitimata-ellinotourkikon-sheseon/eidikotera-keimena/fir-athinon.html

  ΥΓ - Κατσε, τωρα που πηρα ειδηση τι καπνο φουμαρετε, θα φατε καλα.. Θα σας ξεμπροστιάζω συνεχως.

 • Ανώνυμος 45520

  17 Απρ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/409864/eginan-viral-oi-aristeroi-diadilotes-poy-pigan-na-gkremisoyn-agalma-troyman-eikones

 • Ανώνυμος 45517

  16 Απρ 2018

  Αν ειναι δυνατόν οι κάτοικοι ενός διαχρονικού προτεκτοράτου ....να μάχονται υπέρ πίστεως και πατρίδας.....10 χρόνια μας αρπάξαν τη χώρα και δεν βρέθηκε ένας να κάνει αντίσταση....αλλά και τι αντίσταση να κάνεις για κάτι που δεν σανήκει...τα λιμάνια κινέζικα,τα αεροδρόμια γερμανικά,τα τραίνα ιταλικά,οι μαρίνες και υπερπολυτελή ξενοδοχεία της αθηναικής ριβιέρας τούρκικα ....προς τι η αντίσταση ,ας στείλουν τα αεροπλάνα του οι κινέζοι-οι γερμανοί-οι ιταλοί κι οι τούρκοι να υπερασπισθούν τις περιουσίες τους.

 • Ανώνυμος 45509

  15 Απρ 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/409554/oi-iroes-polemoyn-san-ellines-sygkinitiko-antio-meso-vinteo-toy-ypetha-ston-giorgo

 • Ανώνυμος 45508

  15 Απρ 2018

  Γεια σας αλανια !! Πως να αντιλφθουμε και να κατανοησουμε εμεις οι κοινοι θνητοι τι λετε ; Ευτυχως που υπαρχουμε εμεις οι βλακες, αλλιως δεν θα ξεχωριζατε εσεις οι εξυπνοι ! Χαχαχαχα ....

 • Ανώνυμος 45507

  15 Απρ 2018

  Για το FIR έχω διαβάσει τη συνέντευξη του ναύαρχου Αντωνιάδη που λέει τα ίδια. Μπράβο, έτσι είναι!
  Καραγκιοζιλίκια κάνουν με το FIR στρατηγοί, πολιτικοί και δεν συμμαζεύεται. Κι ο βλάκας λαός από κοντά.

 • Ανώνυμος 45506

  15 Απρ 2018

  Bielidopoulos xαρας το κουραγιο σου που προσπαθεις να εξηγήσεις τ αυτονόητα στα Ρωμιοπουλα .Αυτοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που πιανουν την γκομενα τους να πηδιέται στον καναπε και ....πουλάνε τον καναπέ .
  ΥΓ Η σειρά The Expanse αξίζει να την παρακολουθησει κανεις (αν και δεν ειμαι φαν του sci-fi ) ;
  45502

 • Ανώνυμος 45505

  15 Απρ 2018

  Γαβριηλίδης Άκης , δεν αντιλαμβανεσαι την ουσια. Το \"ανθρωπινο πολυ ανθρωπινο\" !! Ολα τα αλλα ειναι ψευτοκριτικη, μπουρδολογια και υποκρισια. Ειναι αντανακλασεις του εσωτερικου σου κοσμου. Καλη συνεχεια !! Κωστας Κατσανουλης

 • Ανώνυμος 45503

  15 Απρ 2018

  Ακου κυριε \"πως σε λενε\"...Υπερ πιστεως και πατριδος σημαινει ότι καποιος εινα ετοιμος να θυσιασει την ζωη του υπερ των αξιων της χωρας του και των δικων του.. Τωρα, καθεσαι και γραφεις ένα καρο μ@λακιες, τις οποιες φυσικα τις σχολιαζει ο γνωστος αβανταδόρος του σαιτ Bielidopoulos, χωρις ποτε να καταλάβεις, ότι ακομα και αυτό το δικαιωμα που εχεις να γραφεις βλακείες, στο προστατευουν αυτοι που ρισκαρουν να πεθανουν στον αερα..!

  Αναθεμα και αν καταλαβες τιποτε από ότι σου εγραψα.. Για ψηφοφορο του Μπουταρη σε κοβω.