ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ
ΕΘΝΙΚΟ
ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ

Και ο εξαλβανισμός
των σλάβικων τοπωνυμίων
στην Αλβανία

 
Έξαρση του εθνικισμού παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στην Αλβανία. Αλβανοί πολιτικοί φαίνεται να κερδίζουν σε δημοτικότητα, όταν διανθίζουν τις ομιλίες τους με πατριωτικές κορώνες αποπροσανατολίζοντας, παράλληλα, τους ψηφοφόρους τους από τα πραγματικά και σοβαρά πολιτικά, οικονομικά, προβλήματα διαφθοράς κ.ά., που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενδυναμώσει οι φωνές γιά τον εξαλβανισμό των πάμπολλων σλάβικων τοπωνυμίων, που υπάρχουν στην αλβανική επικράτεια. Η αρχή είχε γίνει από τον Μπερίσα, που ζήτησε να πάρουν αλβανικές ονομασίες όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας μέσω επιτροπής λογοκρισίας των ονομάτων. Έκτοτε, ένα από τα πρώτα θέματα στην πατριωτική ρητορική αποτελούν οι προτάσεις αντικατάστασης των σλάβικων τοπωνυμίων με αλβανικές λέξεις με τη δημιουργία σχετικής κυβερνητικής επιτροπής.


    Γνωστό φωτομοντέλο τής Αλβανίας 
φιγουράρει με αλβανικά εθνικά σύμβολα.
  


Πολλά σλάβικα τοπωνύμια
Η πληθώρα των σλάβικων τοπωνυμίων στην Αλβανία πάντα προκαλούσε ανησυχίες στους αλβανούς εθνικιστές διανοούμενους. Όπως κάθε λαός στα έθνη-κράτη, που δημιουργήθηκαν τους δύο τελευταίους αιώνες, έτσι κι ο αλβανικός φαντασιώνεται συνέχεια στο χώρο και στο χρόνο κι ευγενή καταγωγή, στην αλβανική περίπτωση (κράμα πολλών και διαφόρων βαλκανικών και μή λαών) από τούς... ιλλυριούς.

Σε άρθρο της η αλβανίδα δημοσιογράφος, Marjola Rukaj, αναφέρεται στις ιδιομορφίες των τοπωνυμίων τής Αλβανίας. Το κείμενο αυτό είναι δημοσιευμένο στο διαδίκτυο με τον τίτλο «Lexical cleansing: Slavic toponyms in Albania (or out of?)» και μπορεί κανείς να το διαβάσει στα αγγλικά στην ιστοσελίδα: balcanicaucaso.org.

Στο άρθρο της αυτό η κ. Rukaj σχολιάζει επικριτικά την απόφαση τής κυβέρνησης να αλλάξει τα σλάβικα τοπωνύμια τής χώρας με αλβανικά κι επιπλέον παρατηρεί, πως, «το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Η αλβανική επικράτεια είναι τόσο “πλήρης” από σλάβικα τοπωνύμια, ώστε μή σλάβικα τοπωνύμια, όπως τα αλβανικής, ελληνικής, τούρκικης κι ιταλικής προέλευσης να μοιάζουν με μιά μικρή μειοψηφία».


 


Η διάσημη αμερικανοαλβανίδα
ηθοποιός, Eliza Dushju,
φωτογραφίζεται με αλβανική
σημαία δίπλα στην προτομή
του εθνικού ήρωα της Αλβανίας,
Σκεντέρμπεη.
 


Το εθνικό φαντασιακό
Σύμφωνα με τον αλβανικό εθνικισμό λοιπόν,
οι αλβανοί είναι ιθαγενείς ιλλυριοί, συνεχώς παρόντες στο χώρο, χωρίς διακοπή, εθνοτικά και πολιτιστικά σταθεροί, υπέφεραν όμως, από τις επιδρομές άλλων βαλκανικών λαών, οι
οποίοι όμως, δέν κατάφεραν να τους αφομοιώσουν.  


Βαλκάνια:
Ένα εθνογραφικό χάος

Η ιστορική αλήθεια είναι όμως, εντελώς διαφορετική. Στην Αλβανία δέν έχει γίνει στην πραγματικότητα, τίποτε διαφορετικό απʼ αυτά, που έχουν γίνει και στα υπόλοιπα Βαλκάνια,
ένα μεγάλο ανακάτεμα δηλαδή, ανθρώπων.


Μιά πασπερμία λαών έζησαν και ζουν σε όλη
την περιοχή, σε όλες τις βαλκανικές χώρες, παρά τα διδασκόμενα στα διάφορα σχολεία των εθνών-κρατών.

Γιά το εθνογραφικό χάος και τη γέννηση των εθνικισμών στα Βαλκάνια
διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Μακεδονική σαλάτα.


Εθνικά φαντασιακά
άλλων βαλκανικών λαών

Από παρόμοιες με τις αλβανικές φαντασιώσεις διακατέχονται όλοι οι λαοί, όπως γιά παράδειγμα, ειδικά γιά τα Βαλκάνια:
 • Επηρεασμένοι απο την ευφάνταστη δουλειά των επαγγελματιών σπουδαστών τού παρελθόντος, οι κάτοικοι τής σύγχρονης Ελλάδας θεώρησαν τους εαυτούς τους ως βιολογικούς απόγονους τού Σωκράτη και τού Μεγάλου Αλέξανδρου ή, εναλλακτικά, ως άμεσους κληρονόμους τής βυζαντινής αυτοκρατορίας. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα» το Αφιέρωμα: Η πραγματική καταγωγή μας).
 • Οι σκαπανείς τού ρουμάνικου εθνικισμού άντλησαν τη σύγχρονη ταυτοτητά τους απο την αρχαία ρωμαϊκή αποικία τής Δακίας. Λόγω τής δοξασμένης τους καταγωγής, ονόμασαν τη νέα γλώσσα τους ρουμάνικα.
 • Μετά την κατάρρευση τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι κάτοικοι τής νέας Τουρκίας ανακαλύψαν, ότι ήταν λευκοί άριοι, απόγονοι των σουμέριων και των χετταίων.
Δέν υπάρχουν στις μέρες μας καθαροί λαοί. Τα περί καθαροτήτων υφίστανται στις εθνικιστικές φαντασιώσεις και μόνον τού κάθε λαού.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Φαντασιακές κοινότητες
Η επινόηση τής παράδοσης
Θεμελιώδεις μύθοι τού αλβανικού εθνικισμού
Πώς επινοήθηκαν οι εβραίοι


Μετονομασίες τοπωνυμίων
σε άλλες βαλκανικές χώρες
Με γλαφυρό τρόπο, ο τούρκος συγγραφέας, Αζίζ Νεσίν, περιέγραφε την κατάσταση στη χώρα του: «Δυστυχώς, τις ελληνικές ονομασίες δέν τις αφήσαμε. Πώς ήταν δυνατό να υπάρχουν στην Τουρκία περιοχές με ελληνικές ονομασίες; Τις ελληνικές ονομασίες των περιοχών αυτών τις αλλάξαμε, τις κάναμε τουρκικές. Λόγου χάρη την περιοχή “Πόδημα” τής Μαύρης Θάλασσας την αλλάξαμε, την ονομάσαμε “Γιαλίκιοϊ” κι ησυχάσαμε. Μα δέν ξέραμε, ότι η λέξη “γυαλί” είναι ελληνική κι όχι τούρκικη. Τί ιλαροτραγωδία! Είναι βλέπετε αδύνατο ο τούρκος να απαλλαγεί απ΄ τον έλληνα κι ο έλληνας απ΄τον τούρκο. Κι εξάλλου, ποιος ο λόγος ν' απαλλαγεί ο ένας από τον άλλο;»


 
Σε κάθε γωνιά των μεγάλων πόλεων
της Αλβανίας υπάρχουν αλβανικές
σημαίες, πολύ περισσότερες από ό,τι
ελληνικές στην Ελλάδα.

Ο εθνικισμός είναι σε έξαρση
στην Αλβανία:
«Θρησκεία των αλβανών
είναι ο αλβανισμός!
».

 


Στην Ελλάδα, το Βόντεν έγινε Έδεσσα, η Χρούπιστα, Άργος Ορεστικό, η Βαλόβιστα, Σιδηρόκαστρο, το Λαρίγκοβο, Αρναία, οι ποταμοί Βαρντάρ και Μπίστριτσα, Αξιός και Αλιάκμων, το βουνό Καρακάμεν, Βέρμιο, ο οικισμός Κούτλες, Βεργίνα κ.λπ. κ.λπ.

Γιά τα χιλιάδες σλάβικα τοπωνύμια, που υπάρχουν στην Ελλάδα και την επιχείρηση εξελληνισμού τους διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Τί απέγιναν τόσοι σλάβοι;

Το ίδιο έχει γίνει και με τα αρβανίτικα (αλβανικά) τοπωνύμια κ.ά..


 


Αλβανικό εθνικόφρον τατουάζ.
 
 

Ερμηνεία ενός φορμαρισμένου παρελθόντος
Η πρακτική τού εξαλβανισμού τοπωνυμίων στην Αλβανία πάντως, έχει τις ρίζες της στον κομμουνιστή Ενβέρ Χότζα, ο οποίος είχε κάνει πολλές προσπάθειες, ακόμα κι εξαλβανισμού επιθέτων οικογενειών, των οποίων άλλαζε τις καταλήξεις σε πιό «ιλλυρικές».

Από παληά, με διάφορα διατάγματα μετονόμαζαν διάφορα «ενοχλητικά» τοπωνύμια, όπως π.χ. τους Αγ. Σαράντα σε Σαράντι κ.λπ..

Ο σημερινός μηχανισμός προς το παρόν, δέν φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον τού καθεστώτος Χότζα. Ερμηνεύει το αλβανικό παρελθόν φορμαρισμένο στην αλβανική εθνική ταυτότητα (=φαντασίωση).ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


20 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46890

  13 Φεβ 2019

  https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/23152

  Αρβανίτες της Αττικης με αυστηρη ενδογαμία παρολα αυτα εξισου Ελληνες οπως και οι υπολοιποι οπως λεει το τελικο συμπερασμα της διατριβής και τελικά οι θεωρητικες παρατηρήσεις του κ.Μπιρή ηταν τελικα ολοσωστες και με βαση την επιστημη αυτή.

  »Απο τη μελετη των συχνοτητων των αντιγονων των απλοτύπων και του »Δελτα’ του μειζονος συστήματος Ιστοσυμβατοτητας που αποτελει το κατεξοχην συστημα γενετικης ερευνας της ιστοριας των λαων …παρατηρηθηκε αυξημενη συχνοτητα απλοτυπων και Δελτα των Αρβανιτων της Αττικης ιδια περιοπυ με εκεινη των μαρτυρων που χρησιμοποιηθηκαν αλλα και ιδια με οποιεσδηποτε αλλες μελετες εχουν γινει στον ελλαδικό χώρο ..»[Από τα συμπεράσματα της εργασίας ]

 • Ανώνυμος 44925

  5 Φεβ 2018

  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΒΟΡΕΙΟ-ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΓΕΝΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ, ΣΛΑΒΟΓΕΝΕΙΣ ΛΕΥΚΟΙ ΞΑΝΘΟΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΜΕ ΙΝΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΛΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΑΠΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ, ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΟ-ΑΣΙΑΤΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΞΑΝΘΟΊ ΛΕΥΚΟΙ

  ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

  ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΚΩΣΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

  ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ

  ~

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 44924

  5 Φεβ 2018

  Ανώνυμος 30960 Γκρεκούς σας αποκαλούν οι Αλβανοί τον τελευταίο αιώνα, Γιουναν επίσης οι Τούρκοι τον τελευταίο αιώνα και Ρωμιούς επι Οθωμανικής περιόδου λόγο θρησκείας, ως ορθόδοξοι είσασταν συνεχειστές της Χριστιανικής Ρώμης και τίποτα παραπάνω, όλα όσα έγραψες εσύ είναι παραμύθια. Καμία σχέση δεν έχετε φυλετικά με τους αρχαίους Έλληνες.

 • Ανώνυμος 30961

  27 Δεκ 2014

  οσο για το κρυφο σχολιο που ειναι ενας ακομα μυθος του''''''εθνικου φαντσσιακου μας'''''' που πρεπει Παση Θυσια να καταριφθει γιατι οπως λετε δεν υπαρχουν μαρτυριες εχω να σου πω οτι ο υπασπιστης του κολοκοτρωνη[μεγας εθνικος heroe της ανεξαρτησιας του παμπαλαιου και αυτοχθονου Ιλλυρικου εθνους] ο Φωτακος Χρυσανθακοπουλος γραφει''Μόνοι των οι Έλληνες εφρόντιζον διά την Παιδείαν, η οποία συνίστατο εις το να μανθάνουν τα κοινά γράμματα και ολίγην αριθμητικήν . Εν ελλείψει διδασκάλου ο ιερεύς εφρόντιζεν περί τούτου.Όλα αυτά εγίνοντο εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους'''Οπα ... τι μας λει ο Φωτακος....μιλαει καταρχην για ελληνες ομως εσας δεν σας νοιαζει ο αυτοπροσδιορισμος ενος λαου εκτος κι αν προκειται για τους φιλησυχους Ρομα-γυφτους ...στη συνεχεια μπλεκει ιερεις που ανελαβαν λεει τη 'διδασκαλια ολιγης αριθμιτικης' ..πω πω......αφερεται και 'εν το σκοτει και προφυλαχτα απο τους Τουρκους...ωχ αμαν αμαν....φωταρα μας εκαψες.... η μαλλον οχι.. δεν μας εκαψες ...απλως η πηγη αυτη δεν λαμβανεται υπ οψη γιατι δεν ειναι ακριβης[αφου ειναι φιλοορθοδοξη. Λοιπον να την ερμηνευσουμε την πηγη .... οταν λεει ελληνες[χα..χα ακου ελληνες] εννοει ρωμιους δηλαδη ...σιγουρα αλβανους[αυτο ειναι το μονο σιγουρο] τσιγγανους-ΡΟΜΑ...Σλαβους του Φαλμεραιερ[λειπει ο Μαρτης απο τη Σαρακοστη;]και λοιπους αγνωστης εθνικης συνειδησεως και μπασταρδαμενους κατοικους της νοτιου Βαλκινικης...τωρα οταν λεει ''κρυφα απο τους Τουρκους'' εννοει οτι τους αρεσε να παιζουν κρυφτο[αλλα και κυνηγητο αμα τσαντιζοταν ο Πασας...[το οποιο κατεληγε στο γνωστο κλεφτες και αστυνομοι] οπως και μηλα ,περνα περνα η μελλισα, μπαρμπανικολης κλπ κλπ , και οταν λεει ''ιερευς'' δεν εννοει φυσικα τον βολεμενο τραγοπαπα της εποχης [οπως τον Αθ Διακο πχ]...απλα αυτοι που κρυβονταν ντυνονταν και παπαδες- ιερεις[ αλλα και ζορο, καουμποιδες και ινδιανοι νοσοκαμε΄ς...αλλα ΚΥΡΙΩΣ φορουσαν την αγαπημενη ενδυμασια των Ρωμιων τον λεγομενο'' ΑΛΒΑΝΟ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ'...] με λιγα λογια κατα την διαρκεια του κρυφτου εορταζαν συγχρονως και τις αποκριες, ανταμα Ψευτοελληνες και Τουρκοι καθοτι πολυπολιτισμικη και ανεκτικη η οθωμανοκρατια [Αχ ποσα χρονια περασαμε εγκλωβισμενοι στο κρατος των ψευτοελληνων...που ειναι τα παλια αυτοκρατορικα μεγαλεια.......Παλι με χρονια με καιρους, παλι ανταμα θα μαστε

 • Ανώνυμος 30960

  27 Δεκ 2014

  Greqο αποκαλουν οι αλβανοι τον ελληνα [εκ του Γραικος παλαιοτερη-παναρχαια ονομασια ακομα και απο την ονομασια Ελληνας] αλλα και Ρωμιο...rum[Ρωμιους] μας αποκαλουν οι Τουρκοι αλλα και Yunan[Ιωνες της Μικρας Ασιας-οπως μας αποκαλουσαν οι Περσες τον 5ο πΧ αιωνα]....και οχι τωρα ουτα το 1830 που γιναμε κρατος
  και πριν γινουμε κρατος [επι τουρκοκρατιας για παραδειγμα ετσι μας αποκαλουσαν [ με τις παναρχαιεσ αυτες ονομασιες]

 • Ανώνυμος 30959

  27 Δεκ 2014

  ΤΣΙΤΑΤΑ του τυπου υοθετησαμε το ενδοξο ονομα των Ελληνων [οπως οι σκοπιανοι των Μακεδονων] για να οικιοποιηθουμε το ενδοξο παρελθον ειναι της πλακας επισης και για εναν ακομα λογο.... οτι το ιδιο ενδοξο και ιστορικο ηταν το ονομα του Ρωμιου στη συνειδηση των προγονων μας[των δικων μας τουλαχιστον ][μελετηστε τα δημοτικα τραγουδια να το καταλαβετε] .....ο ιδιος ελληνικος λαος ειναι με διαφορετικες ονομασιες....σαν να λεμε οτι οι σλαβοι των σκοπιων που αλλαξαν το ονομα σε μακαδονες επαψαν να ειναι σλαβοι και εγιναν κατι αλλο... ετσι κι εμεις ως ρωμιοι συνεχισαμε να ειμαστε απογονοι των αρχαιων οταν απο τον 3ο αιωνα μΧ αρχιασαμε να υοθετουμε ΚΑΙ αυτο το ονομα....και αν μεθαυριο τα σκοπια ενωθουν με τα γλωσσικα αδερφια τους ,τους Βουλγαρους και γινουν βουλγαροι θα ειναι καινουριος λαος και οχι ο προηγουμενος....αστεια πραγματα...μετραει η ουσια και οχι η ονομασια...γιατι δεν λετε οτι οι ελληνες πριν αυτοπροσδιοριστουν ως ελληνες-πανελληνες αυτοπροσδιοριζοταν ως Γραικοι[ τα πολυ παναρχαια χρονια] ονομασια που διατηρηθηκε παραλληλα με το Ελληνας και αργοτερα ,παραλληλα με το Γραικος και στα βυζαντινα χρονια και στα σημερινα.....κι οπως ο φουστανελοφορος [αλβανος κι αυτος] απογονος σλαβοασιατοαφρικανων απο την τουρκοαλβανικη Φωκιδα,, τραγοπαπας πλιατσικολογος οταν αντικρισε το θανατο καταμετα απαντησε ..''εγω γραικος γεννηθηκα γραικος θε να πεθανω''[και ολα αυτα πολυ πριν μας κανουν μεσω της κρατικης εκπαιδευσης και της προπαγανδας με το ζορι ''Ελληνες''...και οπως οι ενδοξοι Χειμαριωτες[στη βορεια ηπειρο] φουστανελοφοροι κι αυτοι στειλανε επιστολη στον παππα και τους πριγκιπες της Δυσεως και τους παρακαλουσαν για στρατιωτικη βοηθεια με σκοπο να τους βοηθησουν νααπελευθερωσουν την ''Γραιτζια απο τους τουρκους που παιρνουσι τα παιδια και καμουν τα μουσουλμανους.[περι τον 15ο αιωνα ολα αυτα πριν την επανασταση του 1821 ,τους νεοελληνικους διαφωτισμους, γαλλικες επαναστασεις και δεν συμμαζευεται].... να και οι Αρχαιες Πηγες περι Γραικων... Αριστοτελης για τους αρχαιους Ελληνες της Ηπειρου ''ώκουν οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί, νυν δʼ Έλληνες'' Απολλόδωρος αναφέρει ότι οι Έλληνες πριν λέγονταν Γραικοί, :«πρώτον μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες» (Πάριο Χρονικό]

 • Ανώνυμος 30958

  27 Δεκ 2014

  το κολλημα σας με τη ρωμιοσυνη ειναι ακαταλαβιστικο......για να ξεκαθαρισουμε λιγο τα πραγματα ..... ο μονος ελληνοφωνος λαος[αρα και ελληνικης καταγωγης] που υπηρχε στα μεσαιωνικα χρονια και κατοικουσε σχεδον με ακριβεια στα ιδια τα εδαφη των αρχαιων ελληνων απο τη σημερινη Βορεια Ηπειρο εως την Κρητη και απο την Κυπρο εως την Μακεδονια τον Ποντο την Μικρα ασια τα Επτανησα το Αιγαιο και την κυριως Ελλαδα ηταν οι απογονοι αυτων που τα κατοικουσαν και 1200 χρονια πριν και ομιλουσαν την ιδια γλωσσα με αυτους ...αυτοι ολοι αυτοπροσδιοριζονταν αλλα και ετεροπροσδιοριζοταν[και απο ανατολικους και απο δυτικους λαους] ως Ρωμιοι[αλλα και Yunan[Ιωνες] απο τους ανατολικους και grec[Γρακοι] απο τους δυτικους.....αυτοι ησαν απογονοι των αρχαιων Ελληνων και προγονοι των νεων Ελληνων......Υunan αποκαλεσαν τους Ιωνες της Μικρασ Ασιας, τους Μακεδονες ως ομοφυλους αυτων και εν συνεχεια ολους τους Ελληνες οι Περσες τον 6 αι πΧ που ηρθαν να μας καταλαβουν και διεδωσαν την ονομασια σε ολους τους λαους της ανατολης ...ετσι μας αποκαλουσαν και τα μεσαιωνικα χρονια εμας τους ελληνες-ρωμιους οι αραβοφωνοι οι περσες και λοιποι ασιατες και μας αποκαλουνε ετσι εως σημερα ολοι αυτοι ακομα και οι Τουρκοι ...το ιδιο ισχυει και για την ονομασια Γραικοι απο τους λαους της Δυσεως[η οποια εναι αρχαιοτερη απο την ονομασια Ελληνες['''οι καλουμενοι παλαι μεν γραικοι,νυν δε Ελληνες''αναφερει ο Αριστοτελης για τους κατοικους της Ηπειρου.....συνεπως και οι 3 ονομασιες Γραικοι η παλαιοτερη Ελληνες η μεταγενεστερη και Ρωμιοι αργοτερα ανηκουν στον ιδιο λαο ... και συνεπως εχουμε απο ανατολη και δυση επιβεβαιωση της ΤΡΕΙΣΧΙΛΙΕΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ αφου μας αντιμετωπιζουν ολοι οι υπολοιποι ως τον ιδιο λαο..... Αλλα βεβαια αφου με τη ρωμιοσυνη καναμε τη μακροβιοτερη αυτοκρατορια ολων των εποχων, τη Βυζαντινοι [χιλιοχρονη και βαλε] ε λογικο τελικα ειναι που την πολεμανε ετσι τη ρωμιοσυνη[Επισης ολοι οι γειτονες λαοι που υπηρξαν και υπηκοοι της[Αλβανοι ,Σερβοι Βουλγαροι Ρουμανοι Σλαβοι Ιταλοι κλπ] αναφερονται στην Βυζαντινη αυτοκρατορια[την αυτοκρατορια των Ρωμιων δηλαδη] ως αυτοκρατορια των Γραικων...αυτα για το πως μας αντιμετωπιζουν απο τα αρχαια χρονια εως σημερα ολοι οι γειτονικοι λαοι

 • Ανώνυμος 30957

  27 Δεκ 2014

  Αλλο Ρωμιος Αλλο Ελληνας σου λεει ...διαλεξε και παρε ... γιατι καποιοι, εν ετη 2013 το αποφασισαν...το ερωτημα αυτο δεν ετεθη ποτε ιστορικα ...ειναι δικο σας κατασκευασμα...δηλαδη για πειτε μου... οι παναρχαιοι Ιωνες του Ποντου με την αρχαιζουσα διαλεκτο τους οταν τραγουδανε εως σημερα στα δημοτικα τους τραγουδια τους ''ελλενας και τραντελληνας , ρωμεικο παλληκαρι''η το αλλο ''Χριστε ευλογα το σπαθι ,το ελλενικο κονταριν''μηπως εχουν κριση ταυτοτητας...δεν τους ειπε καποιος οτι αφου ειναι χριστιανοι δεν μπορουν να εχουν ''ελληνικον κονταριν'' και οτι αφου ο ποντιος ειναι ''ρωμεικο παλληκαρι' δεν μπορει σε καμια περιπτωση να ειναι και 'τραντελληνας'' ...οτι τελως παντων ειμαστε Ρωμιοι και οχι Ελληνες;;;;;;;;τι παθανε ...συγχυση ονοματων.... ;;;Καθολου... το αντιθετο ...αυτοι διατηρουν ατοφια τη παραδοση του γενους μας.Ειμαστε Γραικοι και Ελληνες απο τα αρχαια χρονια και ρωμιοι απο τα μεσαιωνικα χρονια...ολες αυτες οι ονομασιες δικες μας ειναι...κανενας αλλος λαος δεν αυτοπροσδιορηστηκε ετσι ουτε τα αρχαια ουτε τα βυζαντινα ουτε τα σημερινα χρονια ....μονο οι ελληνικης καταγωγης ανθρωποι της καθε εποχης αυτοπροσδιορηστηκαν αλλοτε Γραικοι αλλοτε Ρωμιοι αλλοτε Ελληνες αλλοτε ολα μαζι ταυτοχρονα...Ο Παλαιολογος το 1453[ [οταν απευθυνομενος στον πλυθησμο της Πολης κατα την πολιορκια αυτης την αποκαλουσε'''καταφυγιο των Χριστιανων ,ελπιδα και χαρα παντων των Ελληνων''δεν ηξερε κι αυτος τι ελεγε;;Κριση ταυτοτητας κι αυτος ;;;;Δεν του ειχαν πει οτι ο ''χριστιανορωμιος '' ..Ελληνας δεν γινεται[δεν θαμ γινεις ελληνας ποτε..χριστανορομιε,χριστιανορομιεεεε] ....και καλα αυτος.....οι αλλοι απο κατω που τον ακουγαν δεν βρεθηκε ενας να τον βαλει στη θεση του...αισθανονταν κι αυτοι χριστιανοι ορθοδοξοι ελληνικης καταγωγης;;;;;;; Μα δεν ηταν ρωμιοχριστιανοι...ιουδαιοχριστιανοι και τα τοιαυτα..αιντε..αιντε ...[ Πως γινεται εμας τους δολοφονους αμαχων οθωμανων με τις αλβανικες ενδυμασιες τους σλαβικης καταγωγης και τουρκικης νοοτροπια κατοικους της νοτιου βαλκανικης 400 χρονια πριν μας ''χαρισουν την ελευθερια μας οι μεγαλες δυναμεις και μας πιπιλησουν το μυαλο οτι ημαστε Ελληνες[με τοζορι και το στανιο]'' καποιοι στα νοτια παραλια του ευξεινου ποντου και στην Πολη σττης σημερινης ανατολικης Θρακης της Τουρκιας να αισθανονταν το ιδιο Ρωμιοι και Ελληνες

 • Ανώνυμος 30956

  27 Δεκ 2014

  ΒΡΕ ΣΟΡΟΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΑΚΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ [ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ] ---[ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΜΕ ΔΑΚΕΣ ]----[ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ]---[ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΧΕΤΑΙΟΥΣ] ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ[ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ] ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΙΑ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΛΑΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ...
  ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ....
  ΟΥΣΤ.....ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ ΜΟΥ ΕΣΕΙΣ

 • Ανώνυμος 30955

  27 Δεκ 2014

  ............................Ι LOVE GEORGE SOROS........................
  ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ............
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΩΝ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ]
  ΟΥΟΥΟΥΟΥΣΤ............... ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΑ ΣΟΡΟΠΑΙΔΙΑ

 • Ανώνυμος 28301

  4 Απρ 2014

  @Γερακίνα

  DN uparxei sthn pragmatikothta auto pou les, ellhnaras pou anagnorizei ethnikes mionothtes ston elladiko xoro. Ase pou dn katalava pou uponnow kapoia anwterotita sta osa eipa !!!!!!

 • Ανώνυμος 28298

  3 Απρ 2014

  Με την ίδια δική σου λογική, έχει δίκιο κι ο ελληναράς που χτυπιέται με το ίδιο πάθος ότι είναι έλληνας αναγνωρίζοντας με την ίδια ανωτερότητα που έχεις τις υπόλοιπες μειονότητες.
  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 28296

  3 Απρ 2014

  @Παρόλο που δεν στερούμαι φαντασίας αδυνατώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείτε. Ποιά η διαφορά;

  Γερακίνα

  Den tithetai thema fantasias.
  Katarxin to oti uparxoun polla slavika toponimia einai gnosto ston alvaniko lao kai katholou enoxlitiko, opos uparxoun kai ta ellinika kai ta tourkika kai ta vlaxika. Kati to fisiologiko apo th stigmh pou oi alvanoi anagnorizoun ths ethnikes mionotites ston alvaniko xoro se antithesh me kapoious allous geitonikous laous pou oxi mono dn anagnorizoun tis ethnikes mionotites alla epixeiroun kai ethnokatharsh h plish egkefalou.

  Oi alvanoi dn fovountai toponumia apo ethnikothtes oi opoies px metanasteusan meta ton 7 aiwna mX sta balkania thn idia stigmh pou ta alvanika toponimia katagontai apo diaxronikous (arvanitikhs/alvanikhs/ilirikhs katagwghs) katoikous ston shmerino elladiko xwro.

  Uparxei plhrhs elipsh epixeirimaton kai aptwn apodikseon sauto to arthro kai to oti tous ag. saranta tous lene sarande ofiletai sto diaforetiko alfavito kai thn diaforetikh profora kati pou epivalei thn allagh gia logous praktikothtas. To idio simbenei kai me thn ellinkh glwssa bash ths opoias dn einai dinath h pragmatikh profora albanikwn onomasiwn/toponumiwn.

  Exw thn entipwsh oti o monadikos logos gia ton opoio dimosieutike auto to arthro einai h eksisoropish esto kai eikonika ths asxhmhs eikonas pou exei dimiourghsei h dimosieush kai kata synepeia h diaplosh kapoiwn apagoreumenwn alhtheiwn sxetika me to sugxrono parelthon autou tou arxaiou mexri shmera ellinikou ethnous.

 • Ανώνυμος 28293

  3 Απρ 2014

  Στο μεταξύ:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=424032

 • Ανώνυμος 28292

  3 Απρ 2014

  @ Pisteuw exei diafora ena slaviko toponimio sthn alvania apo ena alvaniko toponimio sthn ellada, den nomizete????

  03.04.2014, 12:17:57

  Παρόλο που δεν στερούμαι φαντασίας αδυνατώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείτε. Ποιά η διαφορά;

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 28291

  3 Απρ 2014

  Μια και το θέμα είναι το εθνικό φαντασιακό, ιδού:
  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5104404/o-manwlhs-glezos-sth-germanikh-sxolh-athhnwn/

  (Το προηγούμενο link που δεν ανοίγει είναι αυτό: http://el.wikipedia.org/wiki/Αλβανία/Αλβανικός εθνικισμός)

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 28290

  3 Απρ 2014

  http://el.wikipedia.org/wiki/ %CE%91%CE%BB%CE%B2% CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE %B1#.CE.91.CE.BB.CE.B2.CE.B1.CE.BD.CE.B9.CE.BA.CF.8C.CF.82_.CE.B5.CE.B8.CE.BD. CE.B9.CE.BA.CE.B9.CF.83.CE.BC.CF.8C.CF.82

  http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_cuisine

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 28289

  3 Απρ 2014

  Eξήγησε παραπάνω τι εννοείς

 • Ανώνυμος 28288

  3 Απρ 2014

  Pisteuw exei diafora ena slaviko toponimio sthn alvania apo ena alvaniko toponimio sthn ellada, den nomizete????

 • Ανώνυμος 28287

  3 Απρ 2014

  Πάνε κι οι αλβανοί...