ΤΑ ΟΧΥΡΑ
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ,
ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ !

Όταν ο Μεταξάς
παρέδωσε το Ρούπελ
στους γερμανοβούλγαρους


Το οχυρό Ρούπελ, που δοξάστηκε για την αντίσταση κατά την εισβολή των γερμανών το 1941, μερικά χρόνια νωρίτερα (1916) είχε τη θέση συμβόλου με το αντίθετο όμως πρόσημο.

Η παράδοσή του αμαχητί στους γερμανοβούλγαρους αποτελεί τεκμήριο εθνικής μειοδοσίας και μάλιστα εκείνων, οι οποίοι πριν και μετά φορούσαν τη μάσκα της εθνικοφροσύνης.

Πρωταγωνιστής αυτής της παράδοσης εθνικού εδάφους, είναι ο κατοπινός δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (φιλοβασιλικός, όργανο του Κάιζερ), ο οποίος διαφημίζεται για την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου της 28ης Οκτωβρίου 1940 (την οποία βέβαια έκανε δρώντας τότε ως όργανο της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής).

Αποτέλεσμα της προδοτικής διαταγής ήταν να αιχμαλωτιστούν χωρίς μάχη 7.000 έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες, που μεταφέρθηκαν στο γερμανικό στρατόπεδο του Γκέρλιτς, στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία. Οι περισσότεροι πέθαναν εκεί από τη… «φιλοξενία» των φίλων του Μεταξά.

Μετά την παράδοση του Ρούπελ, ο βουλγαρικός στρατός συνέχισε και κατέλαβε τον σιδηροδρομικό σταθμό Σιδηροκάστρου και τις επόμενες βδομάδες χωρίς να προβληθεί αντίσταση, οι βούλγαροι κατέλαβαν ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία.

Για την προδοσία του Ρούπελ, ο Μεταξάς θα καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο το 1917, καθώς κρίθηκε ένοχος, μαζί με τον επιτελάρχη Δούσμανη, για την «εισβολή ξένων στρατευμάτων».

Δυστυχώς, εκείνη η θανατική καταδίκη δεν εκτελέστηκε ποτέ.


Το οχυρό Ρούπελ αποτελεί αμυντικό συγκρότημα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Το 1916 το οχυρό παραδόθηκε αμαχητί στις γερμανο-βουλγαρικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η βουλγαρική κατοχή ελληνικών εδαφών (1916-1918).Ο Α΄ ΠΠ και το προτεκτοράτο Ελλάδα

Το 1914 ξεσπά ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Από τη μια είναι οι δυνάμεις της Αντάντ με Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία κι από την άλλη η συμμαχία Γερμανίας και Αυστροουγγαρίας (Κεντρικές Δυνάμεις).

Το προτεκτοράτο Ελλάδα πρέπει να διαλέξει πλευρά. Ο Βενιζέλος είναι όργανο των αγγλογάλλων, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι γερμανόφιλος, παντρεμένος με τη Σοφία, αδελφή του γερμανού αυτοκράτορα Κάιζερ.

Η Αντάντ αποβιβάζει τα στρατεύματά της στη Θεσσαλονίκη. Ο Βενιζέλος έρχεται σε έντονη διαφωνία με το βασιλιά Κωνσταντίνο που επιμένει στην «ουδετερότητα» προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με τη Γερμανία του Κάιζερ.

Η διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής κατάστασης κατά τη διάρκεια του πολέμου γινόταν από τις δυνάμεις της Αντάντ με τους εδώ εκπροσώπους τους.

Βρισκόμαστε στο 1916 και στη Θεσσαλονίκη έχουν προ πολλού αποβιβαστεί στρατεύματα της Αντάντ χωρίς την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία αλλά και την ουδετερότητα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι κάποια σοβαρή χώρα, αλλά ένα κανονικό προτεκτοράτο, ένα κράτος-μαϊμού.

Επικεφαλής όλων των συμμαχικών στρατευμάτων τέθηκε ο γάλλος στρατηγός Σαράιγ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο με τις φανερές ή αφανείς ενέργειές του στις εξελίξεις των ελληνικών υποθέσεων. Ο Σαράιγ με τις δυνάμεις του επέβαλε το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Επρόκειτο για ένα στρατιωτικό-πολιτικό κίνημα που εκδηλώθηκε στη Μακεδονία, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, στις 16/29 Αυγούστου 1916 (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο). Αρχηγός του ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η όλη επιχείρηση της μετάβασης του Βενιζέλου και των συνεργατών του στη Θεσσαλονίκη, μέσω Χανίων, οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τη Γαλλική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο Σαράιγ ήταν επικεφαλής διαδήλωσης του λαού της πόλης που υποδέχτηκε την Τριανδρία (Βενιζέλο, Κουντουριώτη, Δαγκλή).

Το κίνημα, μετά την επικράτησή του, σχηματίζει την λεγόμενη Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης. Η νότια Ελλάδα έχει άλλη κυβέρνηση, την επίσημη και νόμιμη συνταγματικά.

Η χώρα διχάζεται. Ο Βενιζέλος ελέγχει τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, την Κρήτη και το Ανατολικό Αιγαίο και ο βασιλιάς την υπόλοιπη επικράτεια.

Οι πολίτες φανατίστηκαν και οι αψιμαχίες βενιζελικών και Κωνσταντινικών ήταν καθημερινές, ειδικά με το παραστρατιωτικό φιλοβασιλικό Σώμα των Επίστρατων που δημιούργησε ο Ιωάννης Μεταξάς.


Προκειμένου να αποφεύγονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της Εθνικής Αμύνης και σε μονάδες πιστές στην κυβέρνηση της Αθήνας, οι σύμμαχοι χάραξαν το Νοέμβριο του 1916 μια ουδέτερη ζώνη πλάτους 5-10 χιλιομέτρων, μεταξύ των περιοχών που έλεγχαν οι δυο ελληνικές κυβερνήσεις.

Τον Μάιο του 1917, με την προοπτική της εκθρόνισης του Κωνσταντίνου, οι γάλλοι κατέλαβαν την ουδέτερη ζώνη και το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και οι ιταλοί τη νότια Ήπειρο μέχρι το ύψος των Ιωαννίνων και της Πάργας. (Βλ. Το απρόβλεπτο στην Ιστορία).


Τον Μάιο του 1916, σαν αντίβαρο στην παρουσία των δυνάμεων της Αντάντ, παραδόθηκε το οχυρό Ρούπελ, μια συνοριακή θέση εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας, στους βούλγαρους,
οι οποίοι, στη συνέχεια, επίσης χωρίς αντίσταση, κατέλαβαν την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες. Η κατάληψη ελληνικών περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας συνοδευόταν από την εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών.Τελεσίγραφο ίδιο με του ΄40 !

Στις 22 Μαΐου 1916, οι πρεσβευτές της Γερμανίας και της Βουλγαρίας στέλνουν προς τον πρωθυπουργό Στέφανο Σκουλούδη το παρακάτω τηλεγράφημα:

Συνέπεια των επιθετικών μέτρων, άτινα έλαβον τελευταίως τα στρατεύματα της Συνεννοήσεως, η Γερμανία και οι Σύμμαχοι αυτής ευρίσκονται εις την ανάγκην να εισέλθωσιν εις το ελληνικόν έδαφος, όπως εξασφαλίσωσι την ελευθέραν δίοδον
των σπουδαιοτάτων στενών της φάραγγος του Ρούπελ.

Πρόκειται μόνον περί μέτρου αμυντικού, το οποίον προεκλήθη αποκλειστικώς υπό των κινήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων
της Συνεννοήσεως και το οποίον θα περιορισθή εντός των ορίων των υπαγορευομένων
υπό των καθαρώς στρατιωτικών συμφερόντων.


Πρόκειται στην πραγματικότητα για «τελεσίγραφο», ίδιο με αυτό στο οποίο ο Μεταξάς απάντησε «όχι» τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ακριβώς ίδιο!
(Σ.σ. διαβάστε: Το μεγάλο «ΝΑΙ» της 28ης Οκτωβρίου).


Το «ΝΑΙ» του 1916

Ποια ήταν λοιπόν η απάντηση που έδωσαν ο Κωνσταντίνος, ο Μεταξάς και η δεξιά που κυβερνούσε τότε στους γερμανούς και στους βούλγαρους;

Η απάντηση ήταν ένα…μεγαλοπρεπέστατο «ΝΑΙ» και συγκεκριμένα, όπως έγραφε το τηλεγράφημα προς τον διοικητή του οχυρού Ρούπελ ταγματάρχη Μαυρουδή, η απάντηση ήταν: «Παραδοθήσεται άνευ αντιστάσεως»!

Ο ιστορικός Γ. Βεντήρης έγραψε πως η αμαχητί παράδοση του Ρούπελ αποτέλεσε «αίσχος εις τας ημέρας του ελληνισμού».

Στη συνέχεια ακολούθησε η παράδοση της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών, καθώς και η παράδοση του Δ΄ Σώματος Στρατού, με περισσότερους από 7.000 αξιωματικούς και στρατιώτες να καταλήγουν αιχμάλωτοι για διόμισυ περίπου χρόνια στο γερμανικό στρατόπεδο του Γκέρλιτς στα γερμανοπολωνικά σύνορα.


Μετά την επαναφορά της βενιζελικής Βουλής ακολούθησε δίκη. Ο Ιωάννης Μεταξάς (αναπληρωτής επιτελάρχη) και ο τότε αρχηγός ΓΕΣ Βίκτωρ Δούσμανης καταδικάστηκαν σε θάνατο για προδοσία (του Δούσμανη μετατράπηκε αμέσως σε ισόβια), ερήμην, αφού βρίσκονταν ήδη σε εξορία, στην Κορσική.

Η ποινή του Μεταξά δεν εκτελέστηκε ούτε όταν επέστρεψε από την εξορία, λόγω της αναπάντεχης ήττας των «Φιλελεύθερων» στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, μετά την νικηφόρα λήξη του Πολέμου και εν μέσω της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Κι έτσι, ο Μεταξάς επανήλθε λίγο αργότερα στο προσκήνιο, ως επικεφαλής της αντιβενιζελικής παράταξης υπονομεύοντας συστηματικά τον πολεμικό αγώνα της Ελλάδας στην Μικρά Ασία.

Οργανωτής και καθοδηγητής του κωνσταντινικού παρακράτους που δολοφονεί πολιτικούς αντιπάλους, σπέρνει την διχόνοια και το εμφύλιο μίσος στο στράτευμα και σαλπίζει την υποχώρηση «οίκαδε», ο Μεταξάς έχει μεγάλο μερίδιο στην τελική συντριβή, στη μικρασιατική καταστροφή και στη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων ρωμιών της Μικράς Ασίας από τους τούρκους.

Ούτε για αυτή την προδοτική στάση του θα βρεθεί —όπως έπρεπε— απέναντι στις κάνες του εκτελεστικού αποσπάσματος. Οι Έξι ήταν «αρκετοί»… (Κρίτων Βασιλικόπουλος: «Όσα δεν μας έχουν μάθει για τον Ιωάννη Μεταξά...», militaire.gr, 4.8.20).


Δια χειρός Μεταξά η παράδοση του οχυρού.
Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν ο ουσιαστικός επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου την περίοδο της γερμανόφιλης «ουδετερότητας» της Ελλάδας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ως αναπληρωτής επιτελάρχη, αλλά και έμπιστος των εμπίστων του βασιλιά Κωνσταντίνου, είχε τις ιδέες, τη σύνταξη και την έκδοση των στρατιωτικοπολιτικών αποφάσεων.
Διά χειρός του παραδόθηκε το Ρούπελ, δεν προβλήθηκε αντίσταση στην Ανατολική Μακεδονία και παραδόθηκε η Καβάλα. (Τ. Κατσιμάρδος: «Όταν ο Μεταξάς είπε το ΝΑΙ στους γερμανοβούλγαρους», ethnos.gr).


Βούλγαρος ποζάρει δίπλα σε ελληνικό πυροβόλο στην Αν. Μακεδονία, που παρέδωσε αμαχητί ο Μεταξάς.Τα ελληνικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αν. Μακεδονία, για να την καταλάβουν ανενόχλητοι οι βούλγαροι.
Ο ελληνικός στρατός παρέδωσε αμαχητί το Ρούπελ και το πολεμικό υλικό.
Μετά την παράδοση του Ρούπελ, ο βουλγαρικός στρατός συνέχισε και κατέλαβε τον σιδηροδρομικό σταθμό Σιδηροκάστρου κι έτσι άρχισε η κατάληψη της Ανατολικής Μακεδονίας,
η οποία ολοκληρώθηκε τις επόμενες βδομάδες χωρίς να προβληθεί αντίσταση.


Το Δ' Σώμα (είχε έδρα την Καβάλα) και οι περισσότεροι από τους 7.000 περίπου αξιωματικούς και στρατιώτες θα παραδοθούν στους γερμανοβούλγαρους.
Θα μεταφερθούν αιχμάλωτοι σιδηροδρομικώς (2-14 Σεπτεμβρίου) σε γερμανικό στρατόπεδο στο Γκέρλιτς (στα γερμανοπολωνικά σύνορα, φωτογραφία).
Όσοι δεν άφησαν εκεί τα κόκαλά τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου!

Αδιάκοπη προσπάθεια καταβάλλεται από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Ρωμιοσύνης, να παρουσιαστεί η είσοδος της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως δική της επιλογή βασισμένη στο δίκαιο.
Η πραγματικότητα βέβαια, είναι τελείως διαφορετική. Ένα προτεκτοράτο είναι εξ ορισμού αδύνατο να ασκεί αυτόβουλη πολιτική.
H Ελλάδα ήταν προ πολλού υποταγμένη, όταν ξέσπασε ο πόλεμος και η αντίστασή της διεξήχθη στα προδιαγεγραμμένα πλαίσια αυτής της υποταγής.
Το «ΟΧΙ» στους ιταλούς (ουσιαστικά «ΝΑΙ» στους άγγλους) δεν το είπε ούτε ο Μεταξάς, ούτε ο λαός. Το είπε το Foreign Office, εντολοδόχοι του οποίου ήταν τόσο ο Μεταξάς, όσο και ο βασιλιάς.


IMAGE DESCRIPTION
Επίλογος

Η φράση: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», διαφημίζεται σε εθνικιστικά και άλλα sites ως ηρωική απάντηση, την οποία φέρεται να έδωσε ο διοικητής του Ρούπελ στους γερμανούς αγγελιοφόρους, όταν του ζήτησαν την παράδοση του οχυρού το 1941.

Το 1916 όμως, το ίδιο οχυρό είχε παραδοθεί αμαχητί στους γερμανοβούλγαρους από τον Μεταξά.

Αλλά τελικά, και το 1941, το οχυρό παραδόθηκε.

Ένας ακόμη εγκεφαλικός τραγέλαφος της Ρωμιοσύνης.

Η κατάλληλη φράση για το οχυρό Ρούπελ λοιπόν, που παραδόθηκε δύο φορές, θα ήταν: «Τα οχυρά δεν καταλαμβάνονται, παραδίδονται»!

Κωμικοτραγικό επίσης είναι, ότι στις μέρες μας οι ιδεολογικοί κληρονόμοι του Μεταξά, όπως πολλοί ακροδεξιοί, αλλά και άλλοι, ανεμίζουν υπερπατριωτικά λάβαρα με το πορτρέτο του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ»:

IMAGE DESCRIPTIONΟΠΩΣ
ΤΟΥΣ ΣΕΝΕΓΑΛΕΖΟΥΣ


Το μεγάλο «ΝΑΙ»
της 28ης Οκτωβρίου


IMAGE DESCRIPTIONΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕ
Τ΄ ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙ...


Το παραμύθι
«Εθνική Αντίσταση»


IMAGE DESCRIPTIONΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Από τα βρετανικά συμφέροντα
υποκινήθηκε το παραμύθι
«Εθνική Αντίσταση»


IMAGE DESCRIPTIONΜΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΑΣ
ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΜΠΑΝΑ...


Όψεις της φαιδρότητας
της Αριστερορωμιοσύνης


IMAGE DESCRIPTIONΟ ΜΥΘΟΣ
ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ


Μάχη της ΚρήτηςIMAGE DESCRIPTIONΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ:
«ΖΩΑ»!

Η χειραγώγηση
της «Εθνικής Αντίστασης»
από τους βρετανούς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙ ΣΤΙΝΑ:

IMAGE DESCRIPTION
ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


7 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49619

  28 Οκτ 2020

  "Βεβαίως, η Ουάσιγκτον είχε απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις όταν αγόρασε το ρωσικό σύστημα. Δεν υλοποίησε την απειλή της. Και βεβαίως οι Αμερικανοί απείλησαν με κυρώσεις και όταν η Τουρκία παρέλαβε τους S-400. Ούτε τότε ανακοίνωσαν κυρώσεις. Οπότε, και μετά τη νέα απειλή, για τη λειτουργία του συστήματος, πολλοί σοβαροί άνθρωποι στην αμερικανική πρωτεύουσα, κρατούν μικρό καλάθι. Να εξηγήσουμε για τους αναγνώστες μας ότι οι αμερικανικοί νόμοι προβλέπουν ισχυρές κυρώσεις για περιπτώσεις όπως αυτή της Τουρκίας, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε βέτο και οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν ποτέ. Πρόκειται για «εγκληματική» διπλωματική πράξη, διότι ο Ερντογάν εξέλαβε το βέτο ως πράσινο φως για να συνεχίσει τις παρανομίες του. Ο κ. Τραμπ ευθύνεται για την ψυχασθενική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου."
  https://www.ethnos.gr/apopseis/130154_analysi-ignatioy-giati-katapinoyn-tis-toyrkikes-prosboles-tramp-kai-makron-i

  Από τη μία "φονιάδες των λαών αμερικάνοι", από την άλλη δεν κάνουν αρκετά για να μας προστατεύσουν. Εντέλει τί ακριβώς θέλουμε..

  "Η ελληνική σημαία γίγας που υψώθηκε στο Καστελόριζο έχει διαστάσεις 21Χ35 μέτρων, βάρος 100 κιλών, εμβαδό 750 τετραγωνικών μέτρων και είναι φτιαγμένη ολόκληρη από μετάξι"
  https://www.ethnos.gr/ellada/130557_28i-oktobrioy-sto-kastelorizo-kymatizei-i-megalyteri-elliniki-simaia-apostoli-toy

  Το μετάξι σας μάρανε βρε παρακμιακοί μπουρτζόβλαχοι.

  "Η παραγωγική δύναμη της χώρας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Είναι η ενδογενής δύναμη που διαθέτει μια ψυχοσύνθεση με ιστορικό βάθος 3000 χρόνων."
  https://www.ethnos.gr/apopseis/130403_nea-pragmatikotita-sti-syghroni-ellada

  Τώρα σώθηκες! Με τηγανόσχημα, δρακόσπιτα, σπασμένους κίονες και ειδώλια τί να σου κάνει ο ρωμιός.

  Και μουσικό διάλειμμα με Αμαρυλλίς:
  https://www.youtube.com/watch?v=skd3HiO-9IY

  Στο μεταξύ, χοντρές μπίζνες στη Σιβηρία:
  https://menshouse.gr/politiki/132626/sto-fos-to-megalytero-koitasma-chrysoy-ston-planiti
  Και πούστε ακόμα, Σιβηρία είναι αυτή.

 • Ανώνυμος 49617

  27 Οκτ 2020

  @49616
  Δες τα σχόλια στο άρθρο ΕΝΑ VEGAN ΕΝΤΟΜΟ.
  Χάιντε.

 • Ανώνυμος 49616

  27 Οκτ 2020

  Η NASA επιβεβαίωσε την ύπαρξη διασκορπισμένων μορίων νερού και πάγου στη Σελήνη!
  Αν το ελληνικό λόμπυ των ΗΠΑ πείσει την NASA, να ανακοινώσει ότι υπάρχουν κοιτάσματα αερίου σε περιοχές κρατήρων με ελληνικά ονόματα, λες ο Ερντογάν να στείλει το.. "Ορούτς Ρέις" κατά κει και να μάς αφήσει ήσυχους; Να κάνουμε και τα 6 σε 12 μίλια να τελειώνουμε;
  Βέβαια, κάποιος θα πει, πώς θα το στείλει στη Σελήνη; Θα το κάνει ο ελληνικός οργανισμός του Διαστήματος. Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει καιρό να φανεί. Μπορεί ήδη να είναι εκεί.. Θα βοηθήσει και ο Σώρρας που έχει στην κατοχή του φοβερή τεχνολογία του Απόλλωνα. Με αντάλλαγμα την αναστολή της ποινής του.
  Τι σκέφτηκα! 😎
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 49615

  27 Οκτ 2020

  "Πάντα επίκαιρος και πάντα Έλληνας ταξιδευτής του κόσμου σαν τον Οδυσσέα, ο Καζαντζάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλικής Ραδιοφωνίας αποδεικνύει ότι τα λόγια του θα μπορούσαν να έχουν ειπωθεί χθες κι ας ακούστηκαν το πριν από 65 χρόνια: «Η Ελλάδα είναι πάντα το παιχνιδάκι των Μεγάλων Δυνάμεων. Υποφέραμε πολύ κάτω από τον βάρβαρο ζυγό των Τούρκων. Υποφέραμε πολύ και υποφέρουμε ακόμα κάτω από τον υποκριτικό ζυγό των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο Ελληνικός λαός είναι ένας λαός – μάρτυρας, τόσο περισσότερο που η ανάγκη για ελευθερία είναι γι’ αυτόν εξ ίσου επιτακτική όσο μπορεί είναι το ίδιο απαραίτητη. Το πραγματικό ελληνικό θαύμα δεν ονομάζεται ομορφιά, ονομάζεται ελευθερία»."
  https://www.ethnos.gr/istoria/130165_nikos-kazantzakis-se-poio-theo-pisteye-kai-giati-i-soyidiki-akadimia-toy-arnithike

  Διαχρονική καραμέλα που πιπιλάει η ρωμιοσύνη. Την καραμέλα ότι είναι μάρτυρας και θύμα.
  Βρε μπας και θέλει τον γκαουλάιτέρ της για να στρώσει και να αφήσει κατά μέρος την έκθεση ιδεών και την φιλολογία περί ομορφιάς και ελευθερίας.

 • Ανώνυμος 49614

  27 Οκτ 2020

  "Χρειαζόµαστε συσσώρευση δεδοµένων για να αξιοποιήσουµε την Τεχνητή Νοηµοσύνη. Αυτή η συσσώρευση δεδοµένων δεν είχε γίνει µέχρι σήµερα, γιατί το κράτος λειτουργούσε σε σιλό. Και, αν θέλετε, αυτή είναι η µεγάλη συνεπαγωγή του gov.gr. Είναι ένα σηµείο που λειτουργεί σαν µια οµπρέλα η οποία από κάτω της έχει πάνω από 630 υπηρεσίες σήµερα. Τι σηµαίνει αυτό; Μοναδική υπόσταση του κράτους. Το κράτος πρέπει να είναι ένα. Όταν ένας πολίτης χρειάζεται να πάει σε 14 ουρές, δεν αντιµετωπίζει ένα κράτος, αντιµετωπίζει 14 κράτη, τα οποία µάλιστα δεν µιλάνε µεταξύ τους."
  https://www.capital.gr/forbes/3490658/k-pierrakakis-proxora%c2%b5e-olotaxos-stin-psifiaki-anasustasi-tou-kratous

  Πάλι καλά που υπάρχουν οι ξένοι (άγγλοι κ.λπ.) να δείξουν στη ρωμιοσύνη πώς να φτιάξει ένα gov.gr.

 • Ανώνυμος 49613

  27 Οκτ 2020

  Δηλαδή, για να καταλάβω.. Ένας άνθρωπος τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών και όχι μόνο δεν εκτελείται, όχι μόνο δεν φυλακίζεται, αλλά μετά από μερικά χρόνια γίνεται πρωθυπουργός της χώρας η οποία τον καταδίκασε σε θάνατο.
  Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου, Ρωμιοσύνη..
  Εγέρθητι ρε!
  Γιάννης Βενιζελικός και Γερμανόφιλος

 • Ανώνυμος 49612

  27 Οκτ 2020

  Σιγά τα ωά, Γαλανός είναι αυτός, τί να κάνουμε τώρα.

  4 ημέρες ήταν η αντίσταση του Ρούπελ στον Β΄ΠΠ πόλεμο. Η έκβαση του πολέμου είχε ήδη κριθεί όταν οι γερμανοί ήδη από την τρίτη ημέρα της επίθεσης γερμανικά τεθωρακισμένα και μηχανοκίνητα τμήματα εισήλθαν στην κοιλάδα του Αξιού από τη Γιουγκοσλαβία κατευθυνόμενα προς Θεσσαλονίκη και αυτός ο ελίγμός τίναζε στον αέρα την στατική άμυνα στα ελληνοαλβανικά και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (γραμμή Μεταξά). Να πούμε εδώ ότι το Ρούπελ ήταν ένα από τα 21 οχυρά που αποτελούσαν τη λεγόμενη γραμμή Μεταξά. Μάλλον θα ήταν καλύτερα να είχε παραδοθεί, όπως και στον Α΄ΠΠ. Μάλιστα το αρχικό σχέδιο επίθεσης των γερμανών αναφερόταν σε υπερκέραση της γραμμής Μεταξά: "η Γραμμή Μεταξά θα υπερκεράσονταν από τις ταχύτερα κινούμενες δυνάμεις που θα προήλαυναν προς το νότο από τη Γιουγκοσλαβία".

  Όσον αφορά τον Α΄ΠΠ οι εμπολέμοι αιμορραγούσαν στο πεδίο των μαχών και η ρωμιοσύνη το χαβά της, έπαιζε το παιχνίδι του διχασμού, των αλληλουπονομεύσεων, το πώς θα εκμαιεύσει περισσότερα ανταλλάγματα από τους ξένους, το πως θα εξουδετερώσει τους εσωτερικούς αντιπάλους κ.λπ, αντί να πάρει μία ομόψυχη απόφαση άμεσα. Εξυπακούεται δε ότι ουδέτερη σαφώς και δεν μπορούσε να μείνει, αυτό το παραβλέπει ο συντάκτης μιλώντας για ουδετερότητα και παραβιασμένη εθνική κυριαρχία, καλά κρασιά.

  Το αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης εσωτερικής κατάστασης που η ίδια η ρωμιοσύνη είχε δημιουργήσει ήταν οι φιλοβασιλική παράταξη να παραδόσει το Ρούπελ στη Βουλγαρία, ώστε η Ελλάδα να επαναβεβαιώσει την φιλική προ τις Κεντρικές Δυνάμεις, «διαρκή ουδετερότητας», ως αντίβαρο στην κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τη Στρατιά της Ανατολής της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ), το προηγούμενο φθινόπωρο του 1915 (που υπήρξε και η αφορμή για την οριστική διάλυση της Κυβέρνησης Βενιζέλου και την κατοπινή διακυβέρνηση της χώρας από το Παλάτι). Ένα μπάχαλο δηλαδή.

  Μάλιστα προκειμένου να αποφεύγονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της Εθνικής Αμύνης και σε μονάδες πιστές στην κυβέρνηση της Αθήνας, οι σύμμαχοι αναγκάστηκαν να χάραξουν το Νοέμβριο του 1916 μια ουδέτερη ζώνη πλάτους 5-10 χιλιομέτρων, μεταξύ των περιοχών που έλεγχαν οι δυο ελληνικές κυβερνήσεις. Κωμικοτραγικές καταστάσεις στη χώρα του Καραγκιόζη.

  Η ρωμιοσύνη είναι ένα κράτος μαιμού που αποτελείται από πολίτες-μαιμού (που φαντασιώνονται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων). Ο Βενιζέλος ήθελε να κυβερνάει αυτός και μόνο αυτός και να μην δίνει λογαριασμό σε κανέναν (ξένους δανειστές για παράδειγμα) όπως έκανε και ο Παπανδρέου αργότερα (παίζοντάς το παλαιστινιόφιλος, αραβόφιλος και αντινατοικός, "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο"), ο βασιλιάς και τα άλλα κόμματα ήθελαν επίσης να κυβερνάνε μόνο αυτοί (ξεχωριστά), ο συνασπισμός ή συνεννόηση για το εθνικό συμφέρον ήταν κάτι άγνωστο και κόστισε πολλά στη ρωμιοσύνη και αργότερα. Η πόλωση και ο εθνικός διχασμός ήταν από ιδρύσεως του νεοελληνικού κρατιδίου πηγή προβλημάτων και κακοδαιμονίας (ο Κυριάκος το γνωρίζει, γιαυτό κάνει ανοίγματα σε στελέχη άλλων παρατάξεων, αφού οι παρατάξεις αρνούνται συνεννόηση). Ο συντάκτης κατά τη γνώμη μου έχει μια υποκειμενική άποψη για τα τεκταινόμενα, βλέπει παντού ξένους δαχτύλους, αλλά αγνοεί τί πραγματικά εστί ρωμιοσύνη.

  Στο μεταξύ:
  "Πρόσκληση να επισκεφθούν την Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και στον πρίγκιπα Κάρολο της Μ. Βρετανίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει στείλει επιστολή στους ηγέτες-εκπροσώπους των τριών δυνάμεων που είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό." Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία, αν ευοδωθεί, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: Αφενός, για τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τις τρεις χώρες που την εποχή της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό αποτελούσαν τις «προστάτιδες δυνάμεις» (άλλωστε υπήρχαν και αντίστοιχα κόμματα στην Ελλάδα, το «ρωσικό», το «γαλλικό» και το «αγγλικό» εκείνη την περίοδο). Αφετέρου, στην Τουρκία, που όσο προκαλεί τόσο περισσότερο απομονώνεται διεθνώς.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-proskalese-poytin-makron-prigkipa-karolo-athina-2021

  Τί δεν καταλαβαίνετε..