ΣΤΡΑΒΩΝΕΣΑΙ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ !

Τα βιβλία της Ρωμιοσύνης:
H πνευματική τροφή
του καλλιεργημένου ρωμιού

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα ράφι με βιβλία ρωμιών συγγραφέων σε περίοπτη θέση μεγάλου σούπερ μάρκετ των Αθηνών. Πολύ καλές εκδόσεις, πολυτελές ακριβό χαρτί στα εξώφυλλα, αλλά το περιεχόμενο... τρισάθλιο. Μόνο τους τίτλους και τις περιλήψεις στα οπισθόφυλλα να διαβάσει κάποιος, μπορεί να πάρει μια καλή ιδέα για το τι είναι γραμμένο πάρα μέσα. «Ένα δυνατό ερωτικό, μεταφυσικό θρίλερ που θα σας καθηλώσει», έγραφε ένα από αυτά.

Αυτή είναι η πνευματική τροφή του σύγχρονου ρωμιού.

Δεν θα σταθώ όμως μόνο σε αυτό. Και σε κάποιο σοβαρό βιβλιοπωλείο
για παράδειγμα να πας , θα δεις στους πάγκους αραδιασμένα ένα σωρό βιβλία παλιότερων, αλλά και σύγχρονων πνευματικών, πολιτικών, θρησκευτικών κ.ά. ταγών της Ρωμιοσύνης, που απευθύνονται σε πιο καλλιεργημένους ανθρώπους.

Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για βιβλία όλων εκείνων των οποίων από μικροί έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κατά κόρον κείμενα ή ποιήματά τους στα αναγνωστικά των σχολείων, καθώς και των σύγχρονων μαϊντανών της τηλεόρασης, ακόμα και πανεπιστημιακών, που αναμασούν τους εθνικοθρησκευτικούς και άλλους μύθους, τα ψέματα και τις φαντασιώσεις της Ρωμιοσύνης. Τις ίδιες ανοησίες που ακούς στην τηλεόραση, τις ίδιες ακριβώς θα διαβάσεις κι αν αγοράσεις τα βιβλία τους.

Και δεν μιλάω μόνο για σύγχρονα θέματα (π.χ χρεωκοπία, για την οποία φταίνε οι κακοί ξένοι) ή θέματα της σχετικά πρόσφατης ιστορίας μας, π.χ. Κυπριακό, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, (πόσοι δεν έχουν γράψει την ανοησία που δεν έχει ειπωθεί ποτέ: «οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες»), Μικρασιατική Καταστροφή κ.ά.. Ακόμα και για ιστορικά θέματα, π.χ. της αρχαίας Ελλάδας να διαβάσεις βιβλίο κάποιου ρωμιού συγγραφέα, όλο αρχαιολαγνεία θα είναι γεμάτο, που δεν του επιτρέπει να δει καθαρά την ιστορική αλήθεια.

Ακόμα και για τέτοια θέματα είναι καλύτερα να προτιμάτε βιβλία ξένων πανεπιστημιακών κι όχι ρωμιών. Είναι γραμμένα με περισσότερη ιστορική νηφαλιότητα χωρίς εθνικοπατριωτικές ανακρίβειες και κορώνες.«Διάβασε κανένα βιβλίο να ξεστραβωθείς», μου έλεγε ─θυμάμαι─ η μακαρίτισσα η μητέρα μου. Τώρα που μεγάλωσα, κατάλαβα πόσο λάθος είχε.

Αν ζεις μέσα στη Ρωμιοσύνη και διαβάζεις τα βιβλία της, αντί να ξεστραβώνεσαι, στραβώνεσαι περισσότερο!

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


12 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 43422

  7 Ιουλ 2017


  http://www.capital.gr/arthra/3224756/to-megalutero-test-noimosunis-olon-ton-epoxon

  =μακάκες ρωμιοί

 • Ανώνυμος 43421

  7 Ιουλ 2017


  43410=μακάκας ρωμιός

 • Ανώνυμος 43410

  6 Ιουλ 2017

  αϊντε και στραβωθηκες και μετα
  αϊντε και ξεστραβωθηκες και μετα
  ενα ζεμπιλι χωμα θαφησεις πισω σου.ολα ταλλα κατι να λεμε

 • Ανώνυμος 40933

  8 Φεβ 2017


  Αν ο ένας αντιγράφει τον άλλο το δίλημμα είναι βλακώδες Bielido.

 • Bielidopoulos

  7 Φεβ 2017

  lol
  Παίδες δεν είναι μόνο ποια βιβλία να διαβάζουμε. Ο Καρανίκας διαβάζει γάλλους εγκυκλοπαιδιστές, Μπακούνιν, Τολστόι κ.λπ. Ε και; Θα ξεπεράσει το επίπεδο του τούβλου; Αν ο άλλος είναι κολλημένος με κάτι και δεν θέλει να μάθει, να επεκταθεί και να αυτοβελτιωθεί, ό,τι και να διαβάζει θα απομονώνει αυτά που τον βολεύουν και επιβεβαιώνουν την κοσμοαντίληψή του. Αν ο άλλος έχει σκοπό να επιβάλλει και δεν είναι καλοπροαίρετος και ανοιχτός στις άλλες απόψεις τότε είναι χάσιμο χρόνου (η ανθρώπινη ψυχολογία πάλι στο προσκήνιο). Χώρια το ότι υπάρχει πάντα το θέμα της διαστρέβλωσης και της ερμηνείας αυτού που διαβάζει. Ρωμιοσύνη ανήκεστος βλάβη!
  Αυτό που προτείνω είναι σταματήστε να βαυκαλίζεστε με σπαράγματα (fragments) αρχαίων ελλήνων συγγραφέων και μελετήστε κοπερνίκεια και επιστημονική επανάσταση. Θέλετε ανατολή ή δύση; Αποφασίστε χωρίς περιστροφές. Ή το ένα ή το άλλο. Ο γράφων θα είναι με το μέρος της πλειοψηφίας αρκεί να αναλαμβάνει ευθύνες και συνέπειες.

 • Ανώνυμος 40929

  7 Φεβ 2017

  Μην γίνεις σαν τόσους και τόσους γραφιάδες,
  μην γίνεις σαν κι αυτούς τους μύριους
  που αυτοαποκαλούνται συγγραφείς,
  μην γίνεις κουτός και πληκτικός
  και ξιπασμένος,
  μην αφήνεις την αυταρέσκεια να σε κατασπαράξει.

  Οι βιβλιοθήκες του κόσμου έχουν
  πνιγεί στο χασμουρητό
  με το σινάφι σου.
  Μην προστεθείς κι εσύ σʼ αυτούς.
  Μην το κάνεις.
  Αν δεν εκτοξεύεται απʼ την ψυχή σου σαν πύραυλος,
  Ας το καλύτερα
  (Τσαρλς Μπουκοφσκι)

 • Ανώνυμος 40928

  7 Φεβ 2017

  Εντάξει ρέ ξεστραβωμένε εσύ συγγραφέα που αφιλοκερδώς αγωνίζεσαι να ξεστραβώσεις τους ρωμιούς.......
  Δόσε πρώτα πίσω την ΣΥΝΤΑΞΗ που τσεπώνεις από αυτό το κράτος που βρίζεις βρε σκατοκηδεία.....!!

 • Ανώνυμος 40927

  7 Φεβ 2017


  Όχι μωρέ, το καλόπαιδο ο Καρανίκας μπορεί και να διάβασε Blaise Pascal, σίγουρα όμως απαξίωνε να διαβάσει Adam Smith J. S. Mill Thomas Hobbes και David Hume: πως να διαβάσει ένας σοβαρός αριστερός βιβλία ανθρώπων μίας χώρας στην οποία δεν ευδοκίμησε ο κομμουνισμός;
  Λάζαρη έχεις να μας προτείνεις βιβλία ή απλά μπουρδολογείς; Διότι υπάρχουν και καλά και κακά βιβλία όπως υπάρχουν καλοί και κακοί αναγνώστες. Και όπως λέει ο Bielidopoulos: «Εσείς οι ρωμιοί έχετε μια απίστευτη εμμονή στην αερολογία και όποιον πάρει ο χάρος. Γράφετε, μιλάτε, σχολιάζετε περί ανέμων και υδάτων, αλλά όταν πάμε στην ουσία οι φάπες πέφτουν σύννεφο.» Γράψε λοιπόν μία λίστα «αποδεκτών» από εσένα βιβλίων να δούμε, τις θες τις φάσπες σου ή όχι;

 • Bielidopoulos

  7 Φεβ 2017


  Το άρθρο του Νίκου Καρανίκα, συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα της «Αυγής», στάθηκε αφορμή για πληθώρα χιουμοριστικών σχολίων, μεταξύ των χρηστών του Twitter.
  «Εμείς διαβάζαμε Τολστόι, Βάρναλη, Ρίτσο, Λένιν, Μαρξ, Μπακούνιν. Αγαπούσαμε τον Ντοστογιέφσκι, προτιμούσαμε να ανιχνεύσουμε τον Διαφωτισμό από τον Ρουσσώ ή τον υλιστή και άθεο Ντιντερό [...] Εκείνοι διαβάζανε "4 τροχούς", "Moto" και "Marie Claire", όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία. Τους κοροϊδεύαμε ως αντιδραστικούς και αυτοί με τη σειρά τους μας κορόιδευαν ως γραφικούς και κουλτουριάρηδες», έγραψε -μεταξύ άλλων- ο Καρανίκας στο άρθρο του με τίτλο «Απέναντί μας η Δεξιά και ως νοοτροπία».
  Εκτός των άλλων, στο κείμενο υπάρχει και μια γκάφα ολκής: «Βγάζαμε συμπεράσματα από τον Πασκάλ και τον Μπρυγκνέρ» λέει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, αγνοώντας προφανώς ότι ο Πασκάλ Μπρυγκνέρ είναι... ένα και το αυτό πρόσωπο...
  http://www.iefimerida.gr/news/317560/gelaei-twitter-me-arthro-toy-karanika-poy-diavaze-mpakoynin-o-paskal-kai-o-mprygkner

  Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει..

 • Bielidopoulos

  7 Φεβ 2017

  @40922
  Ό,τι έχω γράψει κατά καιρούς δηλαδή. Υπενθυμίζω τον νόμο του Sturgeon που λέει ότι το 90% της πνευματικής παραγωγής είναι σκουπίδια. Όπως επίσης το μότο* των αρχαιολατρών εκδοτών/συγγραφέων: τα βιβλία είναι η δύναμή μας. Εννοούν φυσικά το χρήμα που κερδίζουν από το κοπάδι. Το διευκρινίζω αυτό για τους αφελείς συνέλληνες (sic**).
  (*)μότο < ιταλική motto < λατινικά muttum
  (**)ειρωνεία

  "Αν ζεις μέσα στη Ρωμιοσύνη και διαβάζεις τα βιβλία της, αντί να ξεστραβώνεσαι, στραβώνεσαι περισσότερο!"
  Πάλι λοιδωρείτε και επιβουλεύεστε τη ρωμιοσύνη και τους ρωμιούς βρε αχάριστοι άνθρωποι! Για να δούμε τί λέει το tao te ching: "μην κατηγορείς έναν άνθρωπο όταν σφάλει. Το σωστό είναι να κατηγορείς το σφάλμα του. Ο σοφός φέρεται χωρίς να σφάλει, ακριβώς επειδή κατηγορεί το σφάλμα και όχι τον άνθρωπο.". Δείξτε λίγη κατανόηση.

  "I can change almost anything... but I can't change human nature."
  Dr. Manhattan στην ταινία Watchmen (2009).
  http://www.imdb.com/title/tt0409459/
  Enjoy.

 • Ανώνυμος 40923

  7 Φεβ 2017

  Πολύ σωστά.

  Απόλυτο χάσιμο χρήματος και χρόνου.

  Χωρίς να εξεταστεί ο ενδεχόμενος δόλος που ίσως κρύβεται στο όποιο μπουρδολόγημα. Όπως το να κοιμηθούν τα μυαλά και να περιορίσουν την ικανότητά τους να κρίνουν.

  Γερακίνα.

 • Ανώνυμος 40922

  7 Φεβ 2017

  "|... Στη λογοτεχνία, τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά απʼ ότι στη ζωή. Όπου και να στρέψουμε το βλέμμα, ερχόμαστε ευθύς αντιμέτωποι με τον αδιόρθωτο όχλο της ανθρωπότητας, που ξεχύνεται λεφούσι στους δρόμους, συρρέοντας από παντού κι λερώνοντας τα πάντα, σαν τις μύγες το καλοκαίρι. Εξού και το αναρίθμητο πλήθος κακών βιβλίων, τούτο το θρασεμένο ζιζάνιο της λογοτεχνίας, που απομυζά το σιτάρι από τις θρεπτικές ουσίες και το πνίγει. Τέτοιου είδους βιβλίου ληστεύουν από το αναγνωστικό κοινό τον χρόνο, το χρήμα και την προσοχή - όλα όσα ανήκουν δικαιωματικά στα καλά βιβλία και στους ευγενείς σκοπούς τους, μιας και τα κακά βιβλία έχουν γραφτεί με μοναδική πρόθεση να αποκομίσουν κέρδη ή να αποκτήσουν δόξα. Επομένως, δεν είναι μόνο άχρηστα αλλά και σαφώς βλαβερά. Τα εννέα δέκατα της σύγχρονης λογοτεχνίας μας δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να αποσπάσουν επιτήδεια μερικά σελίνια από τις τσέπες του βιβλιόφιλου κοινού. Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοκριτικοί έχουν συνωμοτήσει για την επίτευξη αυτού του στόχου."

  Α. Σοπενάουερ