ΣΤΡΑΒΩΝΕΣΑΙ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ !

Τα βιβλία της Ρωμιοσύνης:
H πνευματική τροφή
του καλλιεργημένου ρωμιού

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα ράφι με βιβλία ρωμιών συγγραφέων σε περίοπτη θέση μεγάλου σούπερ μάρκετ των Αθηνών. Πολύ καλές εκδόσεις, πολυτελές ακριβό χαρτί στα εξώφυλλα, αλλά το περιεχόμενο... τρισάθλιο. Μόνο τους τίτλους και τις περιλήψεις στα οπισθόφυλλα να διαβάσει κάποιος, μπορεί να πάρει μια καλή ιδέα για το τι είναι γραμμένο πάρα μέσα. «Ένα δυνατό ερωτικό, μεταφυσικό θρίλερ που θα σας καθηλώσει», έγραφε ένα από αυτά.

Αυτή είναι η πνευματική τροφή του σύγχρονου ρωμιού.

Δεν θα σταθώ όμως μόνο σε αυτό. Και σε κάποιο σοβαρό βιβλιοπωλείο
για παράδειγμα να πας , θα δεις στους πάγκους αραδιασμένα ένα σωρό βιβλία παλιότερων, αλλά και σύγχρονων πνευματικών, πολιτικών, θρησκευτικών κ.ά. ταγών της Ρωμιοσύνης, που απευθύνονται σε πιο καλλιεργημένους ανθρώπους.

Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για βιβλία όλων εκείνων των οποίων από μικροί έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κατά κόρον κείμενα ή ποιήματά τους στα αναγνωστικά των σχολείων, καθώς και των σύγχρονων μαϊντανών της τηλεόρασης, ακόμα και πανεπιστημιακών, που αναμασούν τους εθνικοθρησκευτικούς και άλλους μύθους, τα ψέματα και τις φαντασιώσεις της Ρωμιοσύνης. Τις ίδιες ανοησίες που ακούς στην τηλεόραση, τις ίδιες ακριβώς θα διαβάσεις κι αν αγοράσεις τα βιβλία τους.

Και δεν μιλάω μόνο για σύγχρονα θέματα (π.χ χρεωκοπία, για την οποία φταίνε οι κακοί ξένοι) ή θέματα της σχετικά πρόσφατης ιστορίας μας, π.χ. Κυπριακό, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, (πόσοι δεν έχουν γράψει την ανοησία που δεν έχει ειπωθεί ποτέ: «οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες»), Μικρασιατική Καταστροφή κ.ά.. Ακόμα και για ιστορικά θέματα, π.χ. της αρχαίας Ελλάδας να διαβάσεις βιβλίο κάποιου ρωμιού συγγραφέα, όλο αρχαιολαγνεία θα είναι γεμάτο, που δεν του επιτρέπει να δει καθαρά την ιστορική αλήθεια.

Ακόμα και για τέτοια θέματα είναι καλύτερα να προτιμάτε βιβλία ξένων πανεπιστημιακών κι όχι ρωμιών. Είναι γραμμένα με περισσότερη ιστορική νηφαλιότητα χωρίς εθνικοπατριωτικές ανακρίβειες και κορώνες.





«Διάβασε κανένα βιβλίο να ξεστραβωθείς», μου έλεγε ─θυμάμαι─ η μακαρίτισσα η μητέρα μου. Τώρα που μεγάλωσα, κατάλαβα πόσο λάθος είχε.

Αν ζεις μέσα στη Ρωμιοσύνη και διαβάζεις τα βιβλία της, αντί να ξεστραβώνεσαι, στραβώνεσαι περισσότερο!