ΣΗΜΑΙΕΣ
ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

Ενδεικτικές της σύγχυσης
στους εγκεφάλους
των σύγχρονων ρωμιών

Στο πλαίσιο του εθνικού οίστρου, που κυριεύει παραμονές των εθνικοθρησκευτικών εορτών τους ρωμιούς, παρατηρείται ένα γραφικό φαινόμενο, που ολοένα και γίνεται πιο έντονο τα τελευταία χρόνια.

Σε καίρια σημεία μεγάλων οδικών αρτηριών των πόλεων, ρομά, πακιστανοί κ.λπ. πουλάνε τις γνωστές γαλανόλευκες σημαίες του προτεκτοράτου Ελλάδα — κινέζικης κατά κανόνα κατασκευής. Μαζί με αυτές όμως, πωλούνται και πολλές κιτρινόμαυρες σημαίες με το δικέφαλο αετό, καθώς και κάποιες μπορντό, επίσης με δικέφαλο αετό και με ένα μεγάλο κίτρινο σταυρό και τέσσερα σύμβολα, που μοιάζουν με Β.

Αυτές οι σημαίες είναι ενδεικτικές της σύγχυσης που επικρατεί στους εγκεφάλους των ρωμιών. Ουδεμία σχέση έχουν με την εορταζόμενη επέτειο, ούτε όμως και με το Βυζάντιο, όπως είναι η κοινή πεποίθηση, πολύ δε περισσότερο, δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και παράδοση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:


Η επίσημη σημαία του κράτους

Η επιλογή των χρωμάτων και της μορφής της σημαίας του κράτους μας, αποτελεί έναν ακόμα μύθο της Ρωμιοσύνης, οι νεαροί μαθητές της οποίας διδάσκονται στα σχολεία, ότι τα χρώματά της συμβολίζουν δήθεν το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων, ενώ οι εννέα λωρίδες της, τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος».

Η πλειονότητα των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας αγνοούν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα χρώματα της σημαίας της σύγχρονης Ελλάδας (μπλέ και άσπρο) καθορίστηκαν από τον Όθωνα, για να ταιριάζουν με τα χρώματα της σημαίας της Βαυαρίας, ενώ η μορφή της (πέντε μπλέ και τέσσερις λευκές οριζόντιες λωρίδες με σταυρό επάνω αριστερά) καθορίστηκε από τον αγγλόφιλο Αλ. Μαυροκορδάτο κι αποτελεί απλή αντιγραφή της σημαίας των Άγγλων αποικιοκρατών στην Ινδία.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της «Ελεύθερης Έρευνας»: Της πατρίδος μου η σημαία....


Το μεγάλο «ΝΑΙ»
της 28ης Οκτωβρίου

Αδιάκοπη προσπάθεια καταβάλλεται από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Ρωμιοσύνης, να παρουσιαστεί η είσοδος της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως δική της επιλογή, βασισμένης στο Δίκαιο. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ένα προτεκτοράτο είναι εξ ορισμού αδύνατο να ασκεί αυτόβουλη πολιτική. Η εκούσια «ηρωική» εμπλοκή μας στο αιματοκύλισμα του πολέμου αποτελεί έναν ακόμα μύθο της Ρωμιοσύνης.

Το πολυδιαφημισμένο «ΟΧΙ» στον Άξονα προϋπέθετε ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στη Μεγ. Βρετανία, στην εξωτερική πολιτική της οποίας σύρθηκε ως έρμαιο η Ελλάδα. Οι ιταλοί δεν φαίνεται να επιτέθηκαν στην Ελλάδα, αλλά σε μία αγγλική αποικία. H Ελλάδα ήταν προ πολλού υποταγμένη, όταν ξέσπασε ο πόλεμος και η αντίστασή της διεξήχθη στο προδιαγεγραμμένο πλαίσιο αυτής της υποταγής.

Η χώρα μας δεν είχε κανένα όφελος από τη συμμετοχή της σε έναν πόλεμο, που φαινόταν εκ προοιμίου χαμένος, κι αυτό δεν είναι ένδειξη ηττοπάθειας, αλλά ρεαλισμού. Οι ρωμιοί, ουσιαστικά δεν υπέφεραν μόνο από τα δεινά του πολέμου, αλλά κι από πείνα στην Κατοχή, για την οποία υπεύθυνη ήταν η σύμμαχος Αγγλία κι όχι η Γερμανία, κι έναν «εμφύλιο πόλεμο», οι δε εγγλέζοι τους χρησιμοποίησαν απλά ως αναλώσιμους.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Όπως τους σενεγαλέζους.

Παρʼ όλα αυτά, η Ρωμιοσύνη γιορτάζει το παραμύθι του ʼ40 με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Πρωτοτυπεί μάλιστα, γιορτάζοντας όχι το τέλος του πολέμου, όπως οι άλλες χώρες, αλλά το ξέσπασμά του.


Ο δικέφαλος αετός
δεν υπήρξε ποτέ σύμβολο του Βυζαντίου

Ο δικέφαλος αετός εμφανίστηκε αρκετά αργά κι αποτέλεσε διακοσμητικό μοτίβο στις σέλες, στις κάλτσες, στα υποδήματα και στα υποπόδια μαξιλαράκια του αυτοκράτορα.

Στις σχετικά λιγοστές καταγραφές φαίνεται να υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία, πως ο δικέφαλος αετός δεν προήλθε από τη ρωμαϊκή παράδοση του Βυζαντίου. Φαίνεται να εμφανίζεται στα χρόνια των Κομνηνών (μετά τον 11ο αιώνα). Η συγκεκριμένη αυτοκρατορική δυναστεία καταγόταν από την Παφλαγονία, όπου υπήρχε στην τοπική μυθολογία η δικέφαλη θεότητα Χάγκα, τιμωρός της αδικίας, η οποία αναπαραστάθηκε στο οικόσημο των Κομνηνών. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Ούτε ένας έλληνας βυζαντινός αυτοκράτορας!). Οι ανατολίτικες ρίζες του επανέρχονται στις έρευνες ρωμιών ιστορικών του περασμένου αιώνα. Η χρήση του από κάποια μέλη της οικογένειας των Παλαιολόγων, κυρίως μετά την Αλωση, μπορεί να οδηγήσει στην υπόθεση ότι θεωρήθηκε οικόσημο των Παλαιολόγων.

Το κρατίδιό μας, που δημιουργήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, δεν ένιωθε καμία οικειότητα για το δικέφαλο αετό. Απεναντίας, έδειχνε να τον αγνοεί σε όλα του τα σύμβολα. Ωστόσο, φαίνεται πως από τα μισά του 19ου αιώνα κάτι άλλαξε. Ήταν η εποχή, που ο Κ. Παπαρρηγόπουλος «ανακάλυψε» στο Βυζάντιο τον «Μεσαιωνικό Ελληνισμό», την «εθνική συνέχεια» από τους αρχαίους χρόνους. Αυτή τη φορά, ο δικέφαλος αετός χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ταυτότητας.

Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση, το φιλελληνικό ρεύμα, που ήταν διάχυτο σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, άρχισε σταδιακά να υποχωρεί. Οι νεοέλληνες άρχισαν να αμφισβητούνται από τους ευρωπαίους, πράγμα που κλόνισε την εθνική τους αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, αμφισβητήθηκε το πιο πολύτιμο συστατικό της ύπαρξής τους: η καταγωγή τους από τους αρχαίους έλληνες. Από εκείνη την ώρα ρίχτηκαν σε ένα μακρύ και περιπετειώδη αγώνα, προκειμένου να αποδείξουν την καταγωγή τους.

Το μεγάλο βάρος έπεσε στην Ιστορία. Η αποκατάσταση των σχέσεων με το Πατριαρχείο (1850) προσέθεσε και ένα νέο συστατικό στοιχείο στην ελληνική εθνική ταυτότητα: την Ορθοδοξία, που αντιδιαστελλόταν με την Καθολική Δύση. Σταδιακά, η πικρία και η απογοήτευση από τη στάση των Δυνάμεων στις εθνικές περιπέτειες των ελλήνων όλο τον 19ο αιώνα εξελίχθηκε σε αποστροφή προς τη Δύση. Η ασαφής έννοια «Ανατολή» γίνεται συγκεκριμένη. Δηλώνει κυρίως αντίσταση στη Δύση. Η ανατολική ταυτότητα των ελλήνων εκφράζεται πλέον με τον όρο «ελληνισμός» και «ελληνικότητα».

Σημαντικό στοιχείο αυτής της νέας ταυτότητας των ελλήνων, που συγκροτείται στα τέλη του 19ου και κυριαρχεί όλο σχεδόν τον 20ό αιώνα, είναι η γλώσσα και κυρίως η θρησκεία. Σιγά σιγά, η Ορθοδοξία και το Βυζάντιο βρίσκονται στον αντίποδα των δυτικών προτύπων και των ιδεών του Διαφωτισμού.

Λίνα Λούβη, επίκουρος καθηγήτρια Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η «Μεγάλη Ιδέα» απαιτούσε και έναν ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, τον βασιλιά, με αυτοκρατορικές διαστάσεις. Έτσι, την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων έγιναν συζητήσεις για το αν η βασιλεύουσα στην Ελλάδα δυναστεία όφειλε να υιοθετήσει ως έμβλημά της τον δικέφαλο αετό, το υποτιθέμενο σύμβολο του Βυζαντίου.

Οι βαλκανικοί πόλεμοι μεταξύ των δήθεν πραγματικών, όπως πίστευε η κάθε χώρα, και των υπολοίπων, των φανταστικών «παιδιών του Βυζαντίου», ενίσχυσαν αυτό το συμβολισμό. Ο δικέφαλος αετός χρησιμοποιείται πλέον από το αντι-δυτικό κομμάτι της κοινωνίας μας και από εκείνους που εκτιμούν, πως η παγκοσμιοποίηση θα αλώσει την «ελληνικότητά» μας.

Αυτή η σημαία είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της κατασκευής και της στρεβλής χρήσης της Ιστορίας. (Βλ. Πάρι Γουναρίδη: «Το Βυζάντιο και ο δικέφαλος αετός του», tovima.gr και Τάκη Καμπύλη: Βαβέλ σε... δύο κεφάλια, kathimerini.gr).


Στην Ελλάδα ο δικέφαλος αετός είναι ευρέως διαδεδομένος. Χρησιμοποιείται ως σύμβολο από την Εκκλησία, το ΓΕΣ, την XVI Μεραρχία, από τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ. κ.λπ..


Με εντολή Χριστόδουλου

Η κίτρινη σημαία με τον μαύρο δικέφαλο, ως δήθεν σημαία του Βυζαντίου, άρχισε να αναρτάται υποχρεωτικά σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδας, μόλις πριν από λίγα χρόνια, ύστερα από απόφαση και σχετική εντολή του τότε Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου.

Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκε σε «λαοσυνάξεις» και σε συγκεντρώσεις ακροδεξιών στοιχείων, αλλά σταδιακά υιοθετήθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κι έτσι σήμερα τη βλέπουμε να ανεμίζει σε σπίτια, σε αυτοκίνητα, σε συγκεντρώσεις και πορείες κάθε ιδεολογικής απόχρωσης, αλλά και σε δημόσια κτίρια δίπλα στη γαλανόλευκη και στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η σημαία της Αλβανίας με το βυζαντινό δικέφαλο.
Στρατιώτες αλβανικής καταγωγής, που υπηρετούν στο Στρατό της Ελλάδας,
ενώ σχηματίζουν με τα χέρια τους το δικέφαλο αετό.
Παϊτίμ Κασάμι (αριστερά). Πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού αλβανικής καταγωγής,
ενώ πανηγυρίζει κάποια επιτυχία του κάνοντας με τα χέρια του το δικέφαλο αετό.
Παναγιώτης Κονέ (δεξιά). Αλβανικής καταγωγής διεθνής ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλλάδας.


Γιατί θυμώνουν με τους αλβανούς;

Πολύς θόρυβος έχει ξεσπάσει τελευταία εξ αιτίας ενός σήματος που σχηματίζουν με τα χέρια τους σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι αθλητές και στρατιώτες κυρίως, αλβανικής καταγωγής.

Αυτό που σχηματίζουν με τα χέρια τους είναι ένας δικέφαλος αετός.

Μα έχει γεμίσει η Ελλάδα με δικέφαλους αετούς. Τι τους πειράζει που κάποιοι σχηματίζουν με τα χέρια τους το ίδιο σύμβολο που χρησιμοποιούν και οι ρωμιοί; Όπως οι ρωμιοί το έχουν σε σημαίες τους, έτσι κι οι αλβανοί το έχουν στη δική τους σημαία, οι οποίοι από τη δική τους σκοπιά θεωρούν κι αυτοί τους εαυτούς τους συνεχιστές του Βυζαντίου.


Σημαία της ΠΓΔΜ.
Πολεμική σημαία της Ιαπωνίας.

Η διένεξη αυτή θυμίζει μια άλλη παρόμοια διένεξη, μια σύγχρονη ακόμα ανοησία της Ρωμιοσύνης, σχετικά με τη χρήση του λεγόμενου Ήλιου της Βεργίνας.
(Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: «Απόγονοι» και «απόγονοι»). Για τη χρήση του συμβόλου θα έπρεπε πλέον —αν είχαν παρόμοιες με τους ρωμιούς ιδεοληψίες, που προφανώς δεν έχουν— να διαμαρτύρονταν οι... ιάπωνες. (Δείτε παραπάνω φωτογραφίες).


Η σημαία με τον δικέφαλο αετό, που αναρτάται σε εκκλησίες και μοναστήρια,
τα οποία ανήκουν στο Πατριαρχείο.
Σύμφωνα με τους χριστιανικούς κύκλους τα 4Β σημαίνουν: Βασιλεύς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων ή Βασιλεύς Βασιλέων Βασιλεύει Βασιλευόντων/Βασιλεύσιν ή Βασιλεύ Βασιλέων Βασιλεί Βοήθει = Βασιλιά των Βασιλέων (Χριστέ), βοήθα τον Βασιλιά (τον βυζαντινό αυτοκράτορα).
Δικέφαλος αετός με τα ίδια ακριβώς σύμβολα με τη σημαία του Πατριαρχείου υπάρχει στη σημαία της Σερβίας. Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Δραγάσης (Dragaš) Παλαιολόγος ήταν σέρβικης καταγωγής. Στη Σερβία όμως, απ’ ότι λένε, δεν απεικονίζονται τέσσερα Β, αλλά τέσσερα C καλλιτεχνικά γραμμένα, που σημαίνουν: Само слога Србина спасава = Μόνο η ενότητα σώζει τον σέρβο.

Τι συμβολίζει
ο δικέφαλος αετός;


Εγχώριοι απολογητές υποστηρίζουν, ότι ο δικέφαλος αετός αποτελεί δήθεν αρχαίο ελληνικό σύμβολο κι απεικονίζει τους δύο αετούς του Δία, οι οποίοι σύμφωνα με τη Μυθολογία, πέταξαν ο ένας προς την Ανατολή κι ο άλλος προς τη Δύση και συναντήθηκαν επάνω από τους Δελφούς. Σε αυτή την περίπτωση όμως έχουμε δύο αετούς κι όχι έναν δικέφαλο· εξ άλλου καμία αρχαιοελληνική παράσταση που να απεικονίζει δικέφαλο αετό δεν έχει ποτέ βρεθεί.

Κάποιοι λένε ότι ο δικέφαλος αετός συμβολίζει τις δύο ηπείρους ανάμεσα στις οποίες βρισκόταν το Βυζάντιο, κάποιοι άλλοι τις δύο πρωτεύουσες και κάποιοι άλλοι τη διπλή φύση του Χριστού!

Τίποτε από τα παραπάνω δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια. Ο δικέφαλος αετός αποτελεί ένα καθαρά ανατολίτικο σύμβολο. Υπήρχε στους σουμέριους, στους χετταίους, ακόμα και στους κινέζους. Το μυθικό αυτό πλάσμα συνέχισε να αποτελεί τόσο διακοσμητικό μοτίβο, όσο και μέρος διηγήσεων και παραδόσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής — από το Ιράν και την Αρμενία ως τη Μικρά Ασία. Αργότερα, εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη.

Οι παρακάτω εικόνες είναι χαρακτηριστικές:


Ο δικέφαλος αετός στους Χετταίους.
Αποτύπωμα σφραγίδας από το Μπογάζκιοϊ, 18ος αι. π.Χ..
Δικέφαλος αετός από το Kültepe-Kanis, 18ος αι.π.Χ..
Δικέφαλος αετός από το Alaca Hüyük, 14ος αι. π.Χ..
Δικέφαλος αετός (Gandhabherunda) από την Ινδία.
Δικέφαλος αετός από το Βασίλειο του Μυσόρε, Ινδία.
Ο δικέφαλος αετός στη νεολιθική Κίνα.
(Από το βιβλίο «Sculpture of Prehistoric China», Χονγκ-Κονγκ.)


Ο δικέφαλος αετός
σε άλλες χώρες

Ο Μαξιμιλιανός με το αυτοκρατορικό φλάμπουρο με το δικέφαλο αετό (περ. 1515).
Αγία Πετρούπολη. Ρώσικος αυτοκρατορικός δικέφαλος αετός.
Ο δικέφαλος αετός στο θυρεό του Ιβάν του Τρομερού (16ος αιώνας).
Μέσω της γιαγιάς του, Σοφίας Παλαιολογίνας, ήταν δισέγγονος του Θωμά Παλαιολόγου,
Δεσπότη του Μυστρά, αδελφού του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Δικέφαλος αετός από τη Στάρα Ζαγόρα, Βουλγαρία, 10ος-11ος αιώνας.
Μεταξένιος δικέφαλος αετός από την ισλαμική Ισπανία, 12ος αιώνας.
Ύφασμα με κεντημένο δικέφαλο αετό από το μοναστήρι του San Zoilo, Palencia, Ισπανία.
Ο θυρεός του Τολέδο, Ισπανία.
Κεραμικός δίσκος με δικέφαλο αετό από την Αίγυπτο, τέλος 13ου αιώνα.
Πολεμική σημαία Γερμανίας, 1848-1852.
Ο θυρεός της Αυτοκρατορίας της Αυστρίας (1815–1867).
Δικέφαλος αετός στο έμβλημα της Ταξιαρχίας Mercian της Μεγ. Βρετανίας (1948–64),
το οποίο είναι και το σημερινό έμβλημα του ομώνυμου Συντάγματος, που συγκροτήθηκε το 2007.
Δικέφαλος αετός από το Βασίλειο της Λομβαρδίας, Βενετία (1815–1866).
Το εθνόσημο της Αρμενίας.
Ο δικέφαλος αετός στο σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Wimbledon.
Ο δικέφαλος αετός απαντάται και στο θυρεό της ομώνυμης περιοχής.
Ο δικέφαλος αετός στο σήμα της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομάδας Nijmegen.
Ο δικέφαλος αετός στο σήμα της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομάδας Vitesse.
Ο δικέφαλος αετός ως τεκτονικό σύμβολο (Ancient and Accepted Scottish Rite of Freemasonry).

Ο δικέφαλος αετός
στην εβραϊκή παράδοση


Στη Βίβλο ο αετός εκφράζει τη θεϊκή δύναμη, την εξουσία και την προστασία, που παρέχει ο θεός στον αγαπημένο του εβραϊκό λαό:

Διεμέριζεν ο Ύψιστος έθνη, ως διέσπειρεν υιούς Αδάμ, έστησεν όρια εθνών κατά αριθμόν αγγέλων Θεού, και εγεννήθη μερίς Κυρίου, λαός αυτού Ιακώβ, σχοίνισμα κληρονομίας αυτού Ισραήλ. Αυτάρκησεν αυτόν εν γη ερήμω, εν δίψει καύματος, εν γη ανύδρω· εκύκλωσεν αυτόν και επαίδευσεν αυτόν και διεφύλαξεν αυτόν ως κόρην οφθαλμού, ως αετός σκεπάσαι νοσσιάν αυτού και επί τοις νεοσσοίς αυτού επεπόθησε, διείς τας πτέρυγας αυτού εδέξατο αυτούς και ανέλαβεν αυτούς επί των μεταφρένων αυτού.

«Δευτερονόμιον», λβ΄ 8-11.

Ο αετός παρουσιάζει κοινά στοιχεία με το λιοντάρι· όπως το λιοντάρι θεωρείται ο βασιλιάς των ζώων, έτσι κι ο αετός στην παραδοσιακή εβραϊκή τέχνη παρουσιάζεται ως ο βασιλιάς των πουλιών. Μυστικιστικά σύμβολα ζωικών αναπαραστάσεων, κυρίως του αετού, υπάρχουν σε ιερά εβραϊκά σκεύη, σε καλύμματα βιβλίων της Τορά, σε επτάφωτες κι εννεάφωτες λυχνίες (μενορά και χανουκιγιά) και σε διακοσμήσεις συναγωγών. Εκτός όμως από τον απλό αετό, σε παλιές ανά τον κόσμο εβραϊκές συναγωγές και εβραϊκά μουσεία έχουν βρεθεί και δικέφαλοι αετοί.

Ο δικέφαλος αετός στην εβραϊκή παράδοση συμβολίζει την μάχη μεταξύ του Γιαχβέ και του Σατανά. Σε ορισμένες περιπτώσεις απεικονίζεται με μια κορώνα επάνω κι ανάμεσα από τα δύο κεφάλια, η οποία δεν συμβολίζει κάποια επίγεια βασιλεία, αλλά την επουράνια βασιλεία του Γιαχβέ.

Ο δικέφαλος αετός στο λογότυπο του Εβραϊκού Μουσείου.
O δικέφαλος αετός σε εβραϊκή συναγωγή.
Στην πινακίδα αναγράφεται σε εβραϊκή γραφή το όνομα «Γιαχβέ».

Δικέφαλοι αετοί
και στην Τουρκία

Ο δικέφαλος αετός εμφανίζεται σήμερα στην Τουρκία σαν το κυρίαρχο σύμβολο σε πάρα πολλά ιδρύματα, ιστορικούς δήμους, αεροδρόμια, ιστορικά μνημεία με ισλαμική απόχρωση, ακόμα και στις τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο δικέφαλος αετός στο θυρεό της σημερινής πόλης του Erzurum, στα βάθη της Ανατολίας.
Κεραμικό πλακάκι με δικέφαλο αετό από την Ανατολική Τουρκία, περ. 13ος αιώνας.
Δικέφαλος αετός στα τείχη της Konya, Κεντρική Τουρκία, υψίπεδο Ανατολίας,
από την εποχή της βασιλείας του Ala ad-Din Kaiqubad (13ος αιώνας).
Νόμισμα του Nasreddin Mahmud με δικέφαλο αετό, 13ος αιώνας.
Δικέφαλος αετός από το Μεγάλο Τζαμί και νοσοκομείο του Divriği.
Ο δικέφαλος αετός στο Ιεροδιδασκαλείο Çifte Minareli Medrese στο Erzurum.
Ο δικέφαλος αετός στο σήμα της τούρκικης ποδοσφαιρικής ομάδας Erzurumspor.
Ο δικέφαλος αετός στο σήμα της τούρκικης ποδοσφαιρικής ομάδας Konyaspor.
Ο δικέφαλος αετός στο λογότυπο του πανεπιστημίου Selçuk.
Ο δικέφαλος αετός στο λογότυπο του πανεπιστημίου Ipek.

Επίλογος

Η τρικυμία στους εγκέφαλους των ρωμιών φαίνεται ξεκάθαρα από το σχολιασμό τέτοιων φωτογραφιών με χρήση του δικέφαλου αετού από την Τουρκία, όπως τη βρήκαμε σε «ένα ελληνικό οικογενειακό ιστολόγιο με ευαισθησία σε κάθε τι ελληνικό»:

«Μας τα έχουν κατακλέψει όλα οι τουρκομογγόλοι... Θα έρθει όμως η ώρα, που θα τελειώσουν τα ψέματα...».ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


21 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 44900

  4 Φεβ 2018

  ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ, Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΒΑΥΑΡΟΑΓΓΛΙΚΗ, ΕΜ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΚΑΝΕΙ

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 44382

  15 Δεκ 2017

  Ανώνυμος 4426322 Νοε 2017 Ανώνυμος 4417910 Νοε 2017
  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΗΛΑΔΗ
  ΕΜΕΙΣ οι σκοπιανοι ματσεντον σλαβεϋκ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ;
  ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΜΠΡΑΤΣΑ
  ΤΟ οστρογοτθικο ΚΑΛΟΣ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΩΣΤΕ αιμοβορος σαρκοφαγια ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΥΝΑΙΔΗΣ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ
  ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΕΟΔΟΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
  ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΩΔΗΣ ΚΥΝΟΠΕΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ, ΑΝΤΡΑΣ ΣΛΑΒΕΫΚ ΜΕ ΑΝΤΡΑ ΣΛΑΒΕΫΚ
  ΜΠΙΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΔΙΣΤΗΣ

  ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 • Ανώνυμος 44291

  27 Νοε 2017

  ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ, Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΒΑΥΑΡΟΑΓΓΛΙΚΗ, ΕΜ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΚΑΝΕΙ

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 44283

  27 Νοε 2017

  Ανώνυμος 4426522 Νοε 2017 Ανώνυμος 4420315 Νοε 2017
  Bielidopoulo αν εχεις αντερο φτιαξε κολοχαρτο την τουρκικη σημαια σου. την επομενη δεν θα υπαρχεις. θα σε εχουν πεταξει τα ματια εξω

 • Ανώνυμος 44202

  14 Νοε 2017

  Από ΧΑΠ πάσχουν 600.000 Έλληνες αλλά δεν σβήνουν το τσιγάρο.
  http://health.in.gr/news/epidemiology/article/?aid=1500174675

 • Bielidopoulos

  9 Νοε 2017

  Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Διονύσης Σαββόπουλος.
  https://www.youtube.com/watch?v=Pv4r32s31RM
  XD

  Στο μεταξύ, μαλακιούλες της ρωμιοσύνης:
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/11/06/aristotle-theory-of-relativity-hoax/
  Καμία σχέση οι μπακαλίστικοι υπολογισμοί των ρωμιών με τη γενική σχετικότητα που είναι εξολοκλήρου διατυπωμένη σε θεωρία τανυστών (επέκταση της διαφορικής γεωμετρίας), ένας πολύ δύσκολος κλάδος των μαθηματικών. Εξάλλου ο ίδιος ο Αινστάιν δεν είχε λύσει τις εξισώσεις που διετύπωσε. Πρόκειται για σύστημα μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και ως εκ τούτου στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο αριθμητικές προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν με τη χρήση υπολογιστών, πλην εξαιρέσεων που αφορούν απλοποιημένες παραδοχές με απαλοιφές κ.λπ. (π.χ. Schwarzschild metric).

 • Bielidopoulos

  8 Νοε 2017

  Καλά λέει ο 44170 βρε αχάριστοι άνθρωποι. Αντί να κάνετε το σταυρό σας που πατάτε τα ποδάρια στο καλύτερο οικόπεδο του πλάνήτη παλιοκανίβαλοι.
  Στο μεταξύ: και The Orville και Star Trek: Discovery και The Walking Dead. Τί άλλο θέλετε επιτέλους.

  Και επιμορφωτικά:
  Η Μεταρρύθμιση ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια «θρησκευτική διαμάχη» και βέβαια ο Λούθηρος δεν ήταν απλώς ένα «πρόσωπο» που αντέδρασε στις πρακτικές της Καθολικής Εκκλησίας, πυροδοτώντας ταυτόχρονα τέτοιου μεγέθους και βάθους εξελίξεις που σημάδεψαν την πορεία της Ευρώπης και όχι μόνο. Συνεπώς η ιστορία αυτή δεν μπορεί να γίνει κατανοητή και να προσεγγιστεί αν η αφετηρία δεν είναι οι κοινωνικές διεργασίες αιώνων που ασταμάτητα εξελίσσονταν, άλλοτε γρηγορότερα και άλλοτε αργότερα. Ως προς τον θρησκευτικό τους «μανδύα», αυτός εξηγείται αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο Μεσαίωνας κληρονόμησε από τον παρηκμασμένο αρχαίο κόσμο τον χριστιανισμό και έναν αριθμό μισοκατεστραμμένων πόλεων, στερημένων από τον παλαιό πολιτισμό τους. Έτσι, όπως σε όλες τις αρχικές βαθμίδες εξέλιξης ήταν οι ιερείς που κατείχαν το μονοπώλιο της πνευματικής μόρφωσης η οποία και αυτή είχε βασικά θεολογικό χαρακτήρα.
  http://news.in.gr/features/article/?aid=1500171197

 • Ανώνυμος 44170

  8 Νοε 2017

  Έτσι είναι το σωστό!
  Μην κοιτάς που ελλείψει παπάδων αναγκάζονται στα περισσότερα σχολεία της Ρωμιοσύνης να διδάσκουν δάσκαλοι...

 • Bielidopoulos

  8 Νοε 2017

  Ρωμιοσύνη σωτήριον έτος 2017:
  http://www.iefimerida.gr/news/374431/matsoyki-tzoymerkon-elleipsei-daskaloy-didaskei-o-papas-toy-horioy-eikones

 • Bielidopoulos

  2 Νοε 2017

  https://kranosgr.blogspot.gr/2017/07/blog-post_128.html
  http://www.iefimerida.gr/news/373326/o-osios-paisios-anakiryhthike-prostatis-ton-diavivaseon
  (τί θα γίνει με το πρόβλημα με τη δημιουργία παραγράφων..)

 • Bielidopoulos

  2 Νοε 2017

  Το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα αξίας 100.000 μπολίβαρ παρουσίασε ο Νικολάς Μαδούρο σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Το νέο χαρτονόμισμα θα αξίζει λιγότερο από 2,5 δολάρια ΗΠΑ ενώ το αμέσως μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες άξιζε περίπου 50 σεντς ΗΠΑ.
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500171833
  https://s1.postimg.org/4xbsi2tcnz/Tsipras2012.jpg

 • Bielidopoulos

  2 Νοε 2017

  @44140
  http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3251296/ereipia-kai-pornes
  Κάντε λίγο υπομο(υ)νή (κλείσιμο ματιού) βρε αχάριστοι άνθρωποι. Αμάν πια! \'Ολα τα θέλετε έτοιμα εδώ και τώρα. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει βρε παλιοκανίβαλοι!

 • Ανώνυμος 44140

  1 Νοε 2017

  Αγαπητέ Bielidopoulos μην γράφεις τί πιστεύουν οι Ρωμιοί για την ιστορία τους, (αναφέρομαι για τον επισμηναγό που εγραψες) μας ανακατεύετε το στομάχι, άστους να αυτοκοροϊδεύονται ότι είναι απόγονοι ηρώων και ότι καταγονται απο τους αρχαίους έλληνες, γελάει καλύτερα όποιιος γελάει τελευταίος, σε 4 αιώνες σχεδόν δεν θα υπάρχουν σαν λαός με την υπογεννητικότητα και τους αυξανόμενους θανάτους των νέων και οι λίγοι που θα μείνουν θα αφομοιωθούν με τους ξένους. Αμήν.

 • Ανώνυμος 44139

  1 Νοε 2017

  Ανώνυμος 44124 Το τραγικότερο είναι ότι δεν υπήρξε αντίσταση, ας μην έκρυβε το ΌΧΙ ένα μεγάλο ΝΑΙ απο πίσω και ας το εορτάζανε οι Ρωμιοί έστω και στην επέτειο έναρξης του πολέμου.

 • Ανώνυμος 44137

  31 Οκτ 2017

  http://www.palo.gr/politistika-nea/myrise-ellada-kai-miki-to-panepistimio-vonnis/16728919/
  Βρώμισε θέλει να πει.

 • Bielidopoulos

  28 Οκτ 2017

  https://www.youtube.com/watch?v=f13MZm2N66E

 • Bielidopoulos

  28 Οκτ 2017

  \"Ο χειριστής του αεροσκάφους, επισμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος (sic), έστειλε το δικό του μήνυμα, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους απανταχού Έλληνες. «Το «όχι» της 28ης Οκτωβρίου του \'40 αποτελεί συνέχεια του «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα. Δείχνει το σθένος και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Σε αυτή την επέτειο πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες. Χρόνια πολλά, Ελλάδα», ανέφερε, χαρακτηριστικά.\"
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500170741
  Γιατρέ μου εγώ είμαι τρελός ή αυτοί;

 • Bielidopoulos

  28 Οκτ 2017

  Στο μεταξύ στο \"προτεκτοράτο\" (sic) της ρωμιοσύνης των δύο και τριών χιλιάδων ευρών συντάξεων:
  \"Ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών ήμουν ένας από τους πιο φιλικούς (απέναντί του), είχε κι εκείνος έναν σχετικό σεβασμό για μένα. Έπρεπε να δείτε πώς συμπεριφερόταν στους υπόλοιπους ο Βαρουφάκης. Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από μία μικρότερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, σοσιαλδημοκράτης μάλιστα, δεν κρατηθήκε. Του φώναξε: Γιάνη, σταμάτα, δεν αντέχω άλλο. Όλο γκρινιάζεις για τις κοινωνικές παροχές που κόβεις. Οι συντάξεις σας είναι διπλάσιες από τις δικές μας.\"
  http://www.dw.com/el/σόιμπλε-οι-ίδιοι-οι-έλληνες-αποφασίζουν-για-παραμονή-στο-ευρώ/a-41067667
  Ωχ και τώρα τί λέμε..

 • Bielidopoulos

  28 Οκτ 2017

  \"Εν συνεχεία, η κυρία Παπακώστα άρχισε να απαριθμεί τους λόγους που κατά γνώμη της οδήγησαν στην εκπαραθύρωσή της από τη γαλάζια ΚΟ: «Δεν τους άρεσε ούτε το ύφος αλλά ούτε και το ήθος μου, αυτό το ήπιο ύφος ασκήσεως πολιτικής, που πηγάζει και από τον Αριστοτέλη, αλλά και από τις αξίες που μας έδωσε ο Κώστας Καραμανλής» έλεγε.\"
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500170571
  Τώρα τί σχέση έχει ο Αριστοτέλης με τον Κωστάκη, γνωστόν στο πανελλήνιον ως Βούδας της Ραφήνας.. Ρωμιοσύνη ανήκεστος βλάβη!

 • Bielidopoulos

  28 Οκτ 2017

  \"Υπάρχει κάτι το οποίον ίσως να ελησμονήσαμεν και ημείς, το οποίον φαίνεται να παρείδον και αρκετοί ξένοι. Όπως εξήγγειλεν ο Έλλην Βασιλεύς «Ο άνθρωπος δεν είναι στέλεχος άβουλον αγέλης». Το πανανθρώπινον τούτο αίτημα εις την Ελλάδα είναι πραγματικότης. Εις την Ιταλίαν είναι όνειρον. Ο Έλλην στρατιώτης είναι και στρατηγός, είναι και αρχηγός του κράτους, είναι ολόκληρη η Ελλάς. Όχι διότι παρακούει ή ορίζει, αλλά διότι έχει αδιάκοπα την εποπτείαν του όλου. Διότι εις πάσαν στιγμήν τοποθετεί συνειδητά τον εαυτόν του εκεί που πρέπει μέσα εις το όλον και τον συσχετίζει με αυτό. Βαδίζει διότι γνωρίζει, και μόνον διότι γνωρίζει, πού πηγαίνει. Έχει ιστορικήν και πολιτικήν συνείδησιν. Δεν είναι «στέλεχος άβουλον αγέλης».\"
  http://news.in.gr/features/article/?aid=1500170588

  Αναλφάβητος περί οικονομικών, επιστημονικών και ιστορικών θεμάτων είναι ο ρωμιός, αλλά φευ! Δεν είναι στέλεχος άβουλης αγέλης! Ακούσατε βρε αχάριστοι άνθρωποι..!

 • Ανώνυμος 44124

  28 Οκτ 2017

  Είμαστε φοβεροί. Όντως γιορτάζεται η έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του. Τόσο πολύ τιμούμε τον θάνατο και όχι την ζωή.
  Μπράβο μας. Όχι, μπράβο μας.

  Γερακίνα