ΠΡΟΣ ΛΑΘΟΣ
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Οι αντιδράσεις για τις διώξεις
όσων προβαίνουν
σε θρησκευτική σάτιρα


IMAGE DESCRIPTIONΠρος λάθος κατεύθυνση κι ενδεχόμενα υποκριτικές είναι και πάλι κάποιες φωνές διαμαρτυρίας ορισμένων, οι οποίοι σχολιάζουν
αρνητικά την απόφαση εκκλησιαστικών κύκλων να καταθέσουν μήνυση σε ιστοσελίδα κόμικς, που απεικονίζει την Παναγία να μπαίνει
στο δωμάτιό της με βαριά βλέφαρα από τη νύστα, να βουρτσίζει τα δόντια της, να πίνει νερό, να πέφτει στο κρεβάτι
κι όταν κοιμάται, να εμφανίζεται η φράση: «Η Κοίμηση της Θεοτόκου».

Όποτε κάποιος σατιρίσει κάτι που να έχει σχέση με την «επικρατούσα θρησκεία», σε κόμικς, θεατρική παράσταση κ.ά.,
πάντα μαζί με τους θιγμένους (που ενίοτε φθάνουν ως τα άκρα, όπως προ ετών οδήγησαν στη σύλληψη του δημιουργού
της ιστοσελίδας του Γέροντα Παστίτσιου), εμφανίζονται και κάποιοι «προοδευτικοί», οι οποίοι αντιδρούν στις διώξεις
και διαμαρτύρονται για το μεσαιωνισμό της κοινωνίας μας.

Οι διαμαρτυρόμενοι «προοδευτικοί» έχουν μεν δίκιο, αλλά μόνο ως προς το μεσαιωνισμό.

Δεν έχουν όμως καθόλου δίκιο όσον αφορά στις διώξεις αυτών που σατιρίζουν, γιατί ―απλά―
αυτές προβλέπονται συνταγματικά.


Συγκεκριμένα, στο Σύνταγμα αναφέρεται:

1. Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους.

2. Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

3. Η κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία του εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία:

α) για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας...

4. Σ’ όλες τις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου ο εισαγγελέας, μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες από την κατάσχεση, οφείλει να υποβάλει την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο, και αυτό, μέσα σε άλλες είκοσι τέσσερις ώρες, οφείλει να αποφασίσει...

Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 14.


Κάτι αντίστοιχο γίνεται κάθε τόσο και με τις συζητήσεις για τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό, την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, την προσευχή στα σχολεία κ.ά..

H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 16, παρ. 2.


Και η απαλλαγή επομένως από το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αντισυνταγματική. Ομοίως η κατάργηση της προσευχής στα σχολεία, του εκκλησιασμού κ.ά..

Εφ' όσον το Σύνταγμα προβλέπει ότι πρέπει να αναπτύσσεται στο σχολείο η θρησκευτική συνείδηση των μαθητών, με το δίκιο του ο κάθε μητροπολίτης μπορεί να ζητάει κάθε τρεις και λίγο την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Δίκιο θα έχει.

Όπως δίκιο θα έχει κι αν ζητήσει πχ να πηγαίνουν ιερείς στα σχολεία να διδάσκουν τα παιδιά, να είναι υποχρεωτικό το Κατηχητικό, να πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο με ράσα κι ο,τιδήποτε άλλο θεωρήσει ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των νέων. Για όλα αυτά, όσο ακραία κι αν μας φαίνονται, θα έχει απόλυτο δίκιο, αφού έτσι προβλέπει το Σύνταγμά μας.

Οι μόνοι που δεν θα έχουν δίκιο θα είναι όσοι κάθε φορά θα διαμαρτύρονται για τις σκοταδιστικές ενέργειες των εκκλησιαστικών κύκλων.


Αν θέλουν να πιέσουν προς τα κάπου, αυτό θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση αναθεώρησης των σχετικών μεσαιωνικών άρθρων του Συντάγματος της Ελλάδας. Το ίδιο το εκπαιδευτικό Σύστημα ―με τις συνταγματικές ευλογίες― είναι εκείνο, που στην ουσία καλλιεργεί το θρησκευτικό σκοταδισμό.

Κανένα πολιτικό κόμμα όμως, δεν είχε ποτέ τα κότσια να ζητήσει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα σ' αυτά τα σημεία. Οι περισσότεροι από εκείνους, που κάθε φορά συμπαρίστανται στους διωκόμενους, είναι οι ίδιοι, που επί τέσσερα χρόνια πρώτης φοράς Αριστεράς, δεν διανοήθηκαν καν να πιέσουν προς αναθεώρηση των αναχρονιστικών διατάξεων του Συντάγματος. Σήμερα όμως, εξαντλούν την «αγωνιστικότητά» τους με άστοχες και προφανώς υποκριτικές «προοδευτικές» κορώνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την αποστολή σωρηδόν e-mails κ.λπ..

Τα ίδια που έλεγαν πριν από επτά χρόνια για τον Γέροντα Παστίτσιο, τα ίδια λένε και σήμερα και με τα μυαλά που κουβαλάει η Αριστερορωμιοσύνη, όπως φαίνεται, τα ίδια θα λένε και στην... εκατοστή φορά Αριστερά, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο.

Γράφει ο θεολόγος-κοινωνιολόγος Φανούρης Ευστράτιος στο ekklisiaonline.gr: «To ekklisiaonline μέσω του νομικού τμήματος καταθέτει άμεσα μήνυση στην κάτωθι σελίδα που υβρίζει την Παναγία μας μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος οι αθλιότητες». Όσο αστεία κι αν μπορεί να φαίνεται αυτή η δήλωση σε κάποιους, ο θεολόγος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει δίκιο.

Παράλληλα, μετά από πλήθος αναφορών, και το Facebook αντέδρασε κατεβάζοντας την επίμαχη ιστοσελίδα με το κόμικ.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι θιγμένοι θρησκευτικοί κύκλοι κάνουν σωρηδόν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πάντα κατεβάζουν τις σχετικές ιστοσελίδες.

Ενώ αυτά τα μέσα, παρουσιάζονται ως δήθεν προπύργια της δημοκρατίας όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, στην ουσία άγονται και φέρονται από τους σκοταδιστές, οι οποίοι με τις μαζικές καταγγελίες τους, έχουν επιβάλει τη δικτατορία της cyber μάζας.
Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

−Σεβασμός στη θρησκευτική πίστη; −Ασφαλώς όχι!.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48151

  16 Νοε 2019

  kai γαμώ την αναγνωρισμένη θρησκεία....δηλαδή αυτό παρ ολίγον να ήταν ποινικό;

 • Ανώνυμος 47888

  9 Σεπ 2019

  https://www.altsantiri.gr/kosmos/ekviasmos-erntogan-de-tha-empodiso-5-5-ekat-prosfyges-na-perasoyn-stin-eyropi/
  Και εμένα μου αρέσει η φωτό της Εμινε με την μανδήλα.
  Οι Τουρκοι είναι φίλοι μας. https://www.youtube.com/watch?v=XOcwRF7zFlw

 • Ανώνυμος 47832

  21 Αυγ 2019

  https://www.iefimerida.gr/kosmos/finlandia-afieroma-ston-maikl-tzakson
  Μ' αρέσει η φωτογραφία με τον Τζάκσον με φτερά αγγέλου που πατάει τον διάβολο.

  «ο Ιησούς είπε να αγαπάμε τα παιδιά, να είμαστε σαν αυτά, αθώα και αγνά. Μιλούσε στους αποστόλους του, που μάλωναν για την πρωτοκαθεδρία και είπε: “όποιος ταπεινώνεται σαν αυτό το παιδί είναι ο μέγιστος ανάμεσά σας. Πάντα περιβαλλόταν από παιδιά κι εγώ έτσι ανατράφηκα, να είμαι έτσι και να κάνω το ίδιο».
  https://www.iefimerida.gr/news/476779/vinteo-ntokoymento-oi-allokotes-antidraseis-toy-maikl-tzakson-stin-erotisi-einai

  https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/lamia-ekryve-ti-friki-ymnous-kleidone-tis-portes-kai-evaze-dynata-ekklisiastiki-mousiki-o-dikigoros-pou-katigoreitai-oti-viaze-ta-eggonia-tou/2547419/
  Δηλαδή τί θέλατε να ακούει, Μάικλ Τζάκσον;
  Ώρες ώρες γίνεστε παράλογοι.

  "Μόλις τρεις μήνες πέρασαν από τη σύλληψη μέχρι την εκτέλεσή του. Ήταν τόσο μικροκαμωμένος, ώστε τον έβαλαν να καθίσει πάνω σε μια βίβλο στην ηλεκτρική καρέκλα για να μπορέσουν να τον δέσουν!"
  https://www.iefimerida.gr/news/477659/oi-sygklonistikes-istories-10-anthropon-poy-ektelestikan-gia-fonoys-eno-itan-athooi
  Με κεφαλαίο γράφεται η Βίβλος κύριε συντάκτα.

 • Ανώνυμος 47813

  19 Αυγ 2019

  "Το επιχείρημα ότι ένα αβάπτιστο παιδί αποτελεί έρμαιο του διαβόλου φαντάζει φαρισαϊσμός... Άλλωστε η νηπιοβάφτιση έγινε γενικότερα αποδεκτή 600 χρόνια μετά τη σταύρωση του Χριστού και στη χώρα μας πήρε ιδιαίτερες διαστάσεις κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και κάτω από τον φόβο του Γενιτσαρισμού. Η ιδέα του να έχουμε ένα μωρό φοβισμένο, με μάτια που τσούζουν από το κλάμα, να κοιμάται σε ένα καρότσι εξαντλημένο, και εμείς να χορεύουμε παρέα με τους συγγενείς τσάμικα και καλαματιανά από πάνω του φάνταζε πάντα στα μάτια μας ως ψυχοφθόρα διαδικασία τόσο για το βρέφος όσο και για εμάς τους ίδιους."
  https://www.iefimerida.gr/zoi/mpampis-stokas-foteini-psyhidoy-baftisan-kori-toys

  Και συνεχίζει:

  "Η βάφτιση αποτελεί το πιο σημαντικό εκκλησιαστικό Μυστήριο και θα θέλαμε να είναι μια ημέρα που ανήκει αποκλειστικά στο παιδί και που θα πρέπει να θυμάται. Κρίνω ότι το ‘μαθητεύσατε’ και η κατήχηση αποτελούν απαραίτητο σκαλί πριν από τη μύηση. Η Ιόλη φέτος διδάχτηκε για πρώτη φορά θρησκευτικά, μαθαίνει μόνη της το ‘Πιστεύω’, γνωρίζει τον βίο της προστάτιδας Αγίας της και έχει ήδη προσκυνήσει την Αγία Εκκλησία της στην Αρκαδία με τα 17 δέντρα που ξεπηδούν από τη σκεπή, ένα θαύμα που δέχτηκε χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Ιόλη ή Θεοδώρα; Και τα δύο! Το Ιόλη είναι αρχαιοελληνικό, το Θεοδώρα χριστιανικό. Η Ελλάδα μας πατάει σε δύο κόσμους!»."

  Τί δεν καταλαβαίνετε..
  Ζογκλέρ ρωμιοσύνη.
  XD

 • Ανώνυμος 47789

  14 Αυγ 2019

  Έχεις δίκιο φίλτατε Γιάννη Ε, αλλά εδώ: ( http://www.avgi.gr/article/10976/10107959/kai-skotadismou) δεν γελάμε καθόλου!
  Η γειτονική μας χώρα βυθίζεται στο αφήγημα του ΝεοΟθωμανισμού, όπως το φαντασιώνεται ο Νέος Σουλτάνος και τα απόνερα της βύθισης είναι αρκετά για να πνίξουν το Ελλάδιστάν....
  Πρώτο θύμα είναι ήδη η Κυπριακή κοινότητα (https://city.sigmalive.com/article/2018/6/1/enas-toyrkokyprios-perigrafei-sti-city-pos-einai-na-ypireteis-ston-katohiko-strato/) όπου οι κάτοικοι της Βόρειας περιοχής της Κύπρου διδάσκονται την διχαστική και εθνικιστική ΝεοΟθωμανική προπαγάνδα.

 • Ανώνυμος 47786

  14 Αυγ 2019

  47781
  εδώ γελάμε (ελεύθερα)
  Γιάννης Ε 😎

 • Ανώνυμος 47785

  13 Αυγ 2019

  Απόσπασμα από την τούρκικη Hurriet του 2012 (http://www.hurriyetdailynews.com/book-lists-banned-publications-37173)
  "Ottoman and Turkish authorities have banned 20,000 books in the Turkey since 1834, according to a new book by Emin Karaca, who said censors in the republican era have approached their work with a zeal that was unseen in imperial times."
  Η Λογοκρισία είναι κυρίαρχο εργαλείο της Οθωμανικής Νοοτροποίας. Προφανώς 100ετίες "όσμωσης" με τα Οθωμανικά ιδεώδη μετέτρεψαν τον Ρωμιό σε χαζοραγιά . Αλλά ας μην ξεχνιόμαστε και η Σχολή Λιάκου -Ρεπούση που με τόσο ζήλο εργάζονται για να ξαναγράψουν την Ιστορία όπως την φαντάζονται είναι αποτέλεσμα της ψυχοπάθειας που προκάλεσε η απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή αντίληψη της αντικειμενικότητας και η βύθιση στην Ανατολίτικη αντίληψη της προσωπικής εγωπάθειας του "συγγραφέα" .

 • Ανώνυμος 47781

  13 Αυγ 2019

  Ο Λαζαρης το παιζει και με τον χωροφυλαξ και με τον αστυφυλαξ! Τι εγινε, ηρθε η ΝΔ και τα γυριζουμε?
  Ανεκδοτο: Εξω απο ενα ζαχαροπλαστειο ενας φουκαρας με γλυκα σού απροσεκτος ...κοβεται απο ενα διερχομενο ΙΧ. Παει στον παραδεισο κ κατα λαθος μπαινει στο δωματιο της Παναγιας που εκεινη την ωρα ξεντυνεται! Αυτη ..ουρλιαζει τρομαγμενα και αυτος της λεει. Μη φοβου Μαριάμ, ειμαι ο κυριος με τα...σου!
  Εδω γελαμε η περιμενουμε το Λαζαρη να μας δωσει οδηγιες?

 • Ανώνυμος 47780

  13 Αυγ 2019

  Ασφαλώς και πρέπει να αναθεωρηθεί το σύνταγμα, σ' αυτά τα σημεία και όχι μόνο σ' αυτά τα σημεία.
  Ασφαλώς, κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει το απαραίτητο κουράγιο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση (Δεξιά και Αριστερά και τα παρόμοια, είναι φύλλα συκής με τα οποία οι Ρωμιοσύνη θέλει να μας πείσει ότι πια δεν είναι Ρωμιοσύνη).
  Αλλά από πού προκύπτει πως η "η κοίμηση της Θεοτόκου" στο συγκεκριμένο κόμικ είναι παραβίαση άρθρων του Συντάγματος; Η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης - ουσιαστικά εννοούν την Ορθόδοξη συνείδηση - κατά τους νόμους του κράτους πρέπει να γίνεται στα σχολεία και μόνο εκεί.
  Κάποιος που έχει άλλη αντίληψη για την Ορθοδοξία και τα αφηγήματα της έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την διαφορετική άποψη του. Είμαι σίγουρος πως αν αυτή η ιστοσελίδα περιέγραφε λεκτικά το νόημα των σκίτσο χωρίς την παρουσία εικόνων, δηλαδή την παρουσία της τέχνης, κανείς από τους ιερείς δεν θα αντιδρούσε.
  Αυτό που τους ενόχλησε, είναι η δυναμική που έχει η τέχνη και η εικόνα η οποία σημειωτέον σαν σκίτσο δεν γελιοποιεί την Παναγία. Αντίθετα έχει μεγάλη ομοιότητα, με τις αντίστοιχες χριστιανικές εικόνες...
  Λοιπόν, ορθώς υπάρχουν τέτοιες ιστοσελίδες και εκφράζουν την γνώμη τους. Αν περιμένουμε από τους Ρωμιούς πολιτικούς και πρωθυπουργούς να αλλάξουν αυτά τα Συνταγματικά άρθρα, θα χρειαστεί να περιμένουμε πάρα πολύ.. Αντίθετα τέτοια γεγονότα υπογραμμίζουν πόσο κοντά βρίσκονται οι νεοέλληνες στην Ρωμιοσύνη και πόσο αναχρονιστικοί είναι οι νόμοι μας, ώστε σιγά σιγά να γίνει κατανοητή η ανάγκη να πάψουν να είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της εκκλησίας και να διασφαλίζουν την πλήρη ελευθερία ε΄έκφρασης και δια κίνησης των ιδεών.