ΠΡΟΣ ΛΑΘΟΣ
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Οι αντιδράσεις για τις διώξεις
όσων προβαίνουν
σε θρησκευτική σάτιρα


IMAGE DESCRIPTIONΠρος λάθος κατεύθυνση κι ενδεχόμενα υποκριτικές είναι και πάλι κάποιες φωνές διαμαρτυρίας ορισμένων, οι οποίοι σχολιάζουν
αρνητικά την απόφαση εκκλησιαστικών κύκλων να καταθέσουν μήνυση σε ιστοσελίδα κόμικς, που απεικονίζει την Παναγία να μπαίνει
στο δωμάτιό της με βαριά βλέφαρα από τη νύστα, να βουρτσίζει τα δόντια της, να πίνει νερό, να πέφτει στο κρεβάτι
κι όταν κοιμάται, να εμφανίζεται η φράση: «Η Κοίμηση της Θεοτόκου».

Όποτε κάποιος σατιρίσει κάτι που να έχει σχέση με την «επικρατούσα θρησκεία», σε κόμικς, θεατρική παράσταση κ.ά.,
πάντα μαζί με τους θιγμένους (που ενίοτε φθάνουν ως τα άκρα, όπως προ ετών οδήγησαν στη σύλληψη του δημιουργού
της ιστοσελίδας του Γέροντα Παστίτσιου), εμφανίζονται και κάποιοι «προοδευτικοί», οι οποίοι αντιδρούν στις διώξεις
και διαμαρτύρονται για το μεσαιωνισμό της κοινωνίας μας.

Οι διαμαρτυρόμενοι «προοδευτικοί» έχουν μεν δίκιο, αλλά μόνο ως προς το μεσαιωνισμό.

Δεν έχουν όμως καθόλου δίκιο όσον αφορά στις διώξεις αυτών που σατιρίζουν, γιατί ―απλά―
αυτές προβλέπονται συνταγματικά.


Συγκεκριμένα, στο Σύνταγμα αναφέρεται:

1. Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους.

2. Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

3. Η κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία του εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία:

α) για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας...

4. Σ’ όλες τις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου ο εισαγγελέας, μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες από την κατάσχεση, οφείλει να υποβάλει την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο, και αυτό, μέσα σε άλλες είκοσι τέσσερις ώρες, οφείλει να αποφασίσει...

Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 14.


Κάτι αντίστοιχο γίνεται κάθε τόσο και με τις συζητήσεις για τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό, την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, την προσευχή στα σχολεία κ.ά..

H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 16, παρ. 2.


Και η απαλλαγή επομένως από το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αντισυνταγματική. Ομοίως η κατάργηση της προσευχής στα σχολεία, του εκκλησιασμού κ.ά..

Εφ' όσον το Σύνταγμα προβλέπει ότι πρέπει να αναπτύσσεται στο σχολείο η θρησκευτική συνείδηση των μαθητών, με το δίκιο του ο κάθε μητροπολίτης μπορεί να ζητάει κάθε τρεις και λίγο την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Δίκιο θα έχει.

Όπως δίκιο θα έχει κι αν ζητήσει πχ να πηγαίνουν ιερείς στα σχολεία να διδάσκουν τα παιδιά, να είναι υποχρεωτικό το Κατηχητικό, να πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο με ράσα κι ο,τιδήποτε άλλο θεωρήσει ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των νέων. Για όλα αυτά, όσο ακραία κι αν μας φαίνονται, θα έχει απόλυτο δίκιο, αφού έτσι προβλέπει το Σύνταγμά μας.

Οι μόνοι που δεν θα έχουν δίκιο θα είναι όσοι κάθε φορά θα διαμαρτύρονται για τις σκοταδιστικές ενέργειες των εκκλησιαστικών κύκλων.


Αν θέλουν να πιέσουν προς τα κάπου, αυτό θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση αναθεώρησης των σχετικών μεσαιωνικών άρθρων του Συντάγματος της Ελλάδας. Το ίδιο το εκπαιδευτικό Σύστημα ―με τις συνταγματικές ευλογίες― είναι εκείνο, που στην ουσία καλλιεργεί το θρησκευτικό σκοταδισμό.

Κανένα πολιτικό κόμμα όμως, δεν είχε ποτέ τα κότσια να ζητήσει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα σ' αυτά τα σημεία. Οι περισσότεροι από εκείνους, που κάθε φορά συμπαρίστανται στους διωκόμενους, είναι οι ίδιοι, που επί τέσσερα χρόνια πρώτης φοράς Αριστεράς, δεν διανοήθηκαν καν να πιέσουν προς αναθεώρηση των αναχρονιστικών διατάξεων του Συντάγματος. Σήμερα όμως, εξαντλούν την «αγωνιστικότητά» τους με άστοχες και προφανώς υποκριτικές «προοδευτικές» κορώνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την αποστολή σωρηδόν e-mails κ.λπ..

Τα ίδια που έλεγαν πριν από επτά χρόνια για τον Γέροντα Παστίτσιο, τα ίδια λένε και σήμερα και με τα μυαλά που κουβαλάει η Αριστερορωμιοσύνη, όπως φαίνεται, τα ίδια θα λένε και στην... εκατοστή φορά Αριστερά, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο.

Γράφει ο θεολόγος-κοινωνιολόγος Φανούρης Ευστράτιος στο ekklisiaonline.gr: «To ekklisiaonline μέσω του νομικού τμήματος καταθέτει άμεσα μήνυση στην κάτωθι σελίδα που υβρίζει την Παναγία μας μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος οι αθλιότητες». Όσο αστεία κι αν μπορεί να φαίνεται αυτή η δήλωση σε κάποιους, ο θεολόγος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει δίκιο.

Παράλληλα, μετά από πλήθος αναφορών, και το Facebook αντέδρασε κατεβάζοντας την επίμαχη ιστοσελίδα με το κόμικ.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι θιγμένοι θρησκευτικοί κύκλοι κάνουν σωρηδόν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πάντα κατεβάζουν τις σχετικές ιστοσελίδες.

Ενώ αυτά τα μέσα, παρουσιάζονται ως δήθεν προπύργια της δημοκρατίας όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, στην ουσία άγονται και φέρονται από τους σκοταδιστές, οι οποίοι με τις μαζικές καταγγελίες τους, έχουν επιβάλει τη δικτατορία της cyber μάζας.
Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

−Σεβασμός στη θρησκευτική πίστη; −Ασφαλώς όχι!.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ