![]() | Στις επερχόμενες αμερικάνικες εκλογές είναι δυσδιάκριτο το ποιος από τους δύο υποψήφιους είναι περισσότερο άθλιος. Από την μία πλευρά, ο Ν. Τραμπ κι ό,τι χειρότερο αντιπροσωπεύει η αμερικάνικη κοινωνία μέσω των ακραίων ρεπουμπλικάνων κι από την άλλη, η εκπρόσωπος του αμερικάνικου κατεστημένου Χ. Κλίντον. |
Οι διαφορές πάντως κατά τις περιόδους διακυβέρνησης δημοκρατικών ή ρεπουμπλικάνων είναι ουσιαστικές.
Σε παλιότερες προεδρικές εκλογές (Τ. Μπους Τζούνιορ ─ Κέρρυ, 2004) παρατηρήθηκαν τα εξής χαρακτηριστικά σχετικά με τον τρόπο που ψήφισαν οι πενήντα πολιτείες:
Δεκαεννέα πολιτείες (μπλέ χρώμα στους παρακάτω πίνακες) με χαρακτηριστικά: υψηλό IQ (μ.ο. 105 περίπου), υψηλό εισόδημα (μ.ο. 22.500 $ περίπου) και υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ψήφισαν δημοκρατικούς.
Τριάντα μία πολιτείες (κόκκινο χρώμα) με χαρακτηριστικά: χαμηλό IQ (μ.ο. 91 περίπου ), χαμηλό εισόδημα (μ.ο. 17.500 $ περίπου) και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ψήφισαν ρεπουμπλικάνους.


Άλλα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι πίνακες:
Το IQ των πολιτειών που ψήφισαν ρεπουμπλικάνους, είναι από 85-100. Ενδεικτικά, το επίπεδο της πνευματικής καθυστέρησης κυμαίνεται μεταξύ 75-85.
Στις πολιτείες όπου υπερισχύουν εκλογικά οι ρεπουμπλικάνοι, τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι 13,5 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ σε αυτά που υπερισχύουν οι δημοκρατικοί, τα ποσοστά είναι 9,9 ανά 100.000 κατοίκους.
Τα στοιχεία του πίνακα επαληθεύονται και σήμερα αρκεί κάποιος να δει σε ποιες πολιτείες δίνουν το βάρος στο κρισιμότερο σημείο της προεκλογικής τους εκστρατείας οι δύο υποψήφιοι Χ. Κλίντον και Ν.Τραμπ.
Παραδοσιακά, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στις ΗΠΑ ήταν βόρειοι─νότιοι. Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει και το παιχνίδι πλέον παίζεται μεταξύ ανατολικών και δυτικών πολιτειών με μόνες εξαιρέσεις στη δυτική γειτονιά, την Καλιφόρνια και το Όρεγκον.
ΜΥΘΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υγειονομική περίθαλψη
Στις ΗΠΑ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι σύνθετο και όχι μονοσήμαντο / ευθύγραμμο. Δεν περιλαμβάνει ολόκληρο τον πληθυσμό σε ένα φορέα δημόσιο ─ ιδιωτικό ή σύνθετο, αλλά ολοκληρωμένο.
Συγκεκριμένα: Οι πλούσιοι αμερικάνοι, το 25-30% του πληθυσμού, έχουν πλήρη και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, μέσω ακριβών ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Οι φτωχοί αμερικάνοι, το 20-30% του πληθυσμού, έχουν υγειονομική περίθαλψη από κρατικό φορέα, μια μορφή περίθαλψης απορίας ─ θα μπορούσαμε να πούμε στα δικά μας μέτρα.
Πρόβλημα υγειονομικής περίθαλψης έχει ουσιαστικά η μεσαία τάξη, το 40-50% του πληθυσμού. Το πρόβλημα αυτό προσπάθησαν να διαχειριστούν χωρίς να κατορθώσουν να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στα νομοθετικά σώματα (Βουλή ─ Γερουσία) από δύο τετραετίες δύο δημοκρατικοί πρόεδροι, Κλίντον και Ομπάμα, συνολικά δεκαέξι χρόνια, ώστε να βοηθήσουν και με την κρατική συμμετοχή την μεσαία τάξη να αποκτήσει αξιοπρεπή περίθαλψη, που να μπορεί να την αντέξει οικονομικά.
Σήμερα, η μεσαία τάξη με μέσο εθνικό οικογενειακό εισόδημα 80-100.000 $ αδυνατεί να πληρώσει για την περίθαλψη μιας τετραμελούς οικογένειας 20-25.000 $ ετησίως, που σε συνδυασμό με τα έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών και όλα τα υπόλοιπα (στεγαστικό δάνειο, λοιπά έξοδα σπιτιού κ.τ.λ.) δεν μπορεί να αντέξει. |
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν τις συνολικές δαπάνες για την Υγεία το 2009. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις ΗΠΑ (17,4% του ΑΕΠ). Στην Ελλάδα αποτελούν το 9,6% του ΑΕΠ, ελάχιστα πάνω από το ποσοστό των χωρών του ΟΟΣΑ (9,5%) και ακολουθούν οι Κάτω Χώρες (12%), η Γαλλία (11,8%) και η Γερμανία (11,5%).
Επειδή το ποσοστό του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στις δαπάνες για την Υγεία στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξάνεται, πολύ γρήγορα θα πάψουν να είναι βιώσιμα τα συστήματα υγείας και τα κράτη δεν θα μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν με άμεσο επακόλουθο, λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού, αυτό που ονομάζουμε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη τα επόμενα 10-15 χρόνια να αποτελέσει παρελθόν, όπως και πολλές άλλες κατακτήσεις του «δυτικού πολιτισμού».
Μεταναστευτικό
Στις ΗΠΑ το τελευταία δέκα─δεκαπέντε χρόνια έχουν μπει περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια «παράτυποι μετανάστες», οι οποίοι ζουν υπό ένα περίεργο καθεστώτος. Μπορούν να δουλεύουν με μία και μοναδική υποχρέωση να πληρώνουν φόρους και εισφορές, σε διαφορετική περίπτωση απελαύνονται άμεσα.
Στο θέμα αυτό, το οποίο δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά από την ανάγκη επιστροφής αμερικανικών εταιρειών από το εξωτερικό, μαζί με άλλα κίνητρα που δόθηκαν, ήταν και το κίνητρο του φτηνότερου κόστους εργασίας μέσω των νέων μεταναστών.
Για το θέμα των μεταναστών αυτών οι θέσεις μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, αλλά και πάλι λόγω της πλειοψηφίας των ρεμπουμπλικάνων στα δύο νομοθετικά σώματα (Βουλή και Γερουσία) δεν μπορεί να τους δοθεί ούτε το καθεστώς της προσωρινής άδειας παραμονής.
Πολιτείες ─ λευκά σκουπίδια
Από τους σχετικούς πίνακες και όχι μόνο γίνεται φανερό ότι οι διαφορές μεταξύ των πλούσιων και των πτωχών πολιτειών, οι διαφορές του μορφωτικού επιπέδου και του IQ σε συνδυασμό με τη μεγάλη διαφθορά που παρατηρείται σε πολλές από τις πολύ φτωχές πολιτείες, δημιούργησε τον όρο πολιτείες «λευκά σκουπίδια», λόγω και του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων τους είναι λευκοί. Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζουν οι αμερικανοί τις πολιτείες, στις οποίες συνυπάρχουν φτώχεια, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, χαμηλό IQ και υψηλό επίπεδο διαφθοράς.
Τις πολιτείες «λευκά σκουπίδια» η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπαψε να τις στηρίζει ουσιαστικά και με κάποιο τρόπο τις έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. Αναφερόμαστε ουσιαστικά στις πολιτείες που πριν πολλές δεκαετίες είχαν το χαρακτηριστικό προσωνύμιο «Άγρια Δύση». Με κάποια αντίστοιχα κριτήρια και τρόπο έχουν ξεχωρίσει και οι χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. | Παραδοσιακά, πριν τις εκλογές, διάφοροι καλλιτέχνες παίρνουν το μέρος κάποιου υποψηφίου. |
Η Διεθνής Διαφάνεια αποφάσισε να ρίξει μια ματιά στις πλούσιες, δημοκρατικές χώρες, όπου η διαφθορά είναι πιο διαδεδομένη. Για να γίνει αυτό, εξέτασε τις θέσεις των χωρών στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και, στη συνέχεια, πήρε εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα της αντιληπτής διαφθοράς και τις κατέταξε.
Στις δεκαοκτώ πρώτες θέσεις είναι κατά σειρά: Μεξικό, Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβακία, Ουγγαρία, Νότια Κορέα, Τσέχικη Δημοκρατία, Ισπανία, Σλοβενία, Ισραήλ, Πολωνία, Πορτογαλία, Γαλλία, Εσθονία, Χιλή, Ιαπωνία, Ιρλανδία.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.