ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ


Διαμαρτυρήθηκαν διάφοροι αμύντορες των εθνικοθρησκευτικών παραδόσεων της Ρωμιοσύνης, γιατί σε ανάρτησή της στο Facebook η ΛΟΑΤΚΙ Ελλάδας αντικατέστησε τη λευκή σημαία με το γαλάζιο σταυρό στον πίνακα του Θ. Βρυζάκη που απεικονίζει ένα δεσπότη (Π.Π. Γερμανό) να την ευλογεί, με την πολύχρωμη σημαία του ουράνιου τόξου της κοινότητάς της.

Ζήτησαν να επανορθώσουν κατεβάζοντας την ανάρτηση, απαίτησαν «σεβασμό στα σύμβολα του έθνους και της Ορθοδοξίας», ενώ μίλησαν για «παραποίηση» κ.λπ. χρησιμοποιώντας συνηθισμένες πομπώδεις και γραφικές εκφράσεις αγανάκτησης.

Μα, ο ίδιος ο πίνακας του Βρυζάκη (1865) αποτελεί μια παραποίηση της ιστορικής αλήθειας. Η ύψωση του λάβαρου του ΄21 στην Αγία Λαύρα κι η ευλογία των όπλων από τον Π.Π. Γερμανό δεν συνέβη ποτέ. Έχει αποτυπωθεί ως τάχα ιστορικό γεγονός στα μυαλά των σύγχρονων ρωμιών, γιατί διδάσκεται στα σχολεία. Είναι όμως, ένα ακόμα απλό παραμύθι, ένα από τα πολλά, στα οποία έχει θεμελιωθεί το κράτος μας. Το δήθεν αυτό γεγονός δεν το αναφέρει ούτε ο ίδιος ο Π.Π. Γερμανός στα απομνημονεύματά του.

Η Ρωμιοσύνη λοιπόν, ΛΟΑΤΚΙ και μη, πνιγμένη στις φαντασιώσεις της, είναι −ως συνήθως− εκτός θέματος. Απλά ερίζει για το δικαίωμα στην παραποίηση και τίποτε άλλο.
IMAGE DESCRIPTIONΔΙΑΒΑΣΤΕ
στην «Ελεύθερη Έρευνα»
άρθρα για την οθωμανική περίοδο
και το 1821, στο Αφιέρωμα:

1821:
Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ

Το άγνωστο ΄21


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


26 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50677

  4 Απρ 2021

  Η ρωμιοσύνη εκπαιδεύεται:

  Η Ελληνική Ανεξαρτησία έγινε πράξη με τη θετική εξωτερική πολιτική της Ευρώπης υπέρ μιας νέας χώρας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς άγραν καινούριων αγορών και ανοιχτών θαλάσσιων δρόμων για τη Μέση Ανατολή.
  Μέσα από δύσκολα διπλωματικά μονοπάτια και αμφίρροπες στρατιωτικές επιλογές, η Ανεξαρτησία για τους Έλληνες έγινε πράξη σε ξένο έδαφος και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος προέκυψε χάριν στις σημαντικές διπλωματικές ενέργειες που έγιναν από το 1821 έως το 1830 και το 1832 με την ενθρόνιση του Όθωνα και όχι με νίκες στα πεδία των μαχών, γιατί χωρίς τη μεγάλη «θεία παρέμβαση» του ευρωπαϊκού στόλου τίποτε δεν θα είχε επιτευχθεί. Μάλιστα, από τον Απρίλιο έως το Μάιο 1827, η πλάστιγγα έγερνε επικίνδυνα εναντίον των Ελλήνων γιατί τότε έχουμε τη μεγάλη ήττα στη Μάχη στον Ανάλατο (24.4.1827), τη σημερινή Νέα Σμύρνη, εκεί όπου χάθηκαν περί τα 2000 επιφανών Ελλήνων μαχητών, και κυρίως με την ουσιαστική παράδοση των Ελλήνων στην Ακρόπολη των Αθηνών (24.5.1827). Όταν οι Έλληνες οπλαρχηγοί παραδίδουνε το παγκόσμιο σύμβολο του αρχαίου πολιτισμού μας, αυτό σήμαινε την τελειωτική παράδοση της Ρούμελης στον εχθρό. Επομένως, την Άνοιξη 1827 οι Έλληνες έχουμε ηττηθεί στρατιωτικά. Ωστόσο, η επιτυχής ανατροπή υπέρ των Ελλήνων θα πραγματοποιηθεί στα διπλωματικά τραπέζια της Ευρώπης.
  Το φιλελληνικό κλίμα για την πολιτική κονίστρα άλλαξε αρχικά από την Αγγλία μετά την τραγική Σφαγή της Χίου (31 Μαρτίου-15 Απριλίου 1822) και τελικά στο Λονδίνο υπεγράφη η Ιουλιανή Συνθήκη (6 Ιουλίου 1827) όπου ένα κρυφό άρθρο επέτρεπε την ένοπλη παρέμβαση σε περίπτωση παραβίασης της ειρηνευτικής ανακωχής. Η Ιουλιανή Συνθήκη του Λονδίνου προέβλεπε αυτονομία, όχι ανεξαρτησία, κι άμεση έναρξη διπλωματικών συζητήσεων των πρεσβευτών των τριών Μεγάλων Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη με το Σουλτάνο. Το συμπληρωματικό άρθρο της συνθηκολόγησης στην πραγματικότητα όμως περιείχε ρήτρα σε περίπτωση εμπλοκής πριν την οριστική συμφωνία των δύο εμπόλεμων μερών. Η αφορμή δόθηκε όταν ο Ιμπραήμ «έσπασε» τη συνθηκολόγηση στην Πύλο. Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου (8/20 Οκτωβρίου 1827) ανάμεσα στο ευρωπαϊκό ναυτικό και τον οθωμανικό στόλο αποτελεί την τελική πράξη αναγνώρισης του ελληνικού αγώνα μέσω της διπλωματικής οδού.
  https://www.ethnos.gr/istoria/152136_stratige-ti-zitoyses-sti-larisa-sy-enas-ydraios-apotimisi-gia-tin-epanastasi-toy

 • Ανώνυμος 50676

  4 Απρ 2021

  Λαγνεία για τους Φαραώ:
  Είκοσι δύο άρματα, που μετέφεραν τις μούμιες βασιλιάδων και βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου, παρέλασαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους του Καΐρου, σε ένα φαραωνικό θέαμα, για να πάνε στο καινούριο «σπίτι» τους, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/aigyptos-pompi-22-farao-spiti-toys-sto-kairo

 • Ανώνυμος 50649

  30 Μαρ 2021

  Σε κόλαση μετατράπηκε η Βουλή όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην παράταξη των Κολοκοτρωναίων και του Βελουχιώτη, ενώ η ΝΔ σε εκείνη «των κοτζαμπάσηδων, των Τσολάκογλου, των χουντικών». «Αυτά τα δυο στρατόπεδα είναι που συγκρούονται μέχρι σήμερα», σημείωσε ο πρώην υπουργός, προκαλώντας χάος στην Ολομέλεια.
  https://www.ethnos.gr/politiki/151515_hamos-sti-boyli-me-polaki-pleyri-goyroynia-hoyntikoi-kai-ekfraseis-pezodromioy

  Π(σ)ολάκης: κατά φαντασία αντάρτης και κατά φαντασία αντιστασιακός.
  Ανίατη περίπτωση ρωμιού.

 • Ανώνυμος 50644

  29 Μαρ 2021

  50643 συνέχεια.
  Προφανώς, και σε αυτό έχετε δίκιο, στο Δημοτικό δεν δίνονταν εσκεμμένα ή για παιδαγωγικούς λόγους η πλήρη περιγραφή των γεγονότων της Επανάστασης. Παραθέτω κείμενο από το βιβλίο ΣΤ Δημοτικού του 1974: ̔
  Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μὲ τὸν
  Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη καὶ τὸν Παπαφλέσσα πολιόρκησαν καὶ
  κυρίευσαν τὴν Καλαμάτα στὶς 23 τοῦ Μάρτη καὶ ἄλλοι ὁπλαρχηγοὶ
  ἄρχισαν νὰ κινοῦνται φανερὰ κατά τῆς Κορίνθου, τοῦ Ἄργους καὶ
  τοῦ Ναυπλίου. Τὴν 25 Μαρτίου 1821 ὁ Ἐπίσκοπος Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανὸς
  μὲ τοὺς προκρίτους τῶν Καλαβρύτων Ἀνδρέα Ζαΐμη καί τοῦ Αἰγίου
  Ἀνδρέα Λόντο ὕψωσαν τὴ σημαία τῆς ̓Επανάστασης στὸ μοναστήρι
  τῆς Ἁγια-Λαύρας."
  Σίγουρα σημαία Οπλαρχηγού υψώθηκε στις 23 στην Καλαμάτα . Μάλιστα επίσημο όργανο του αγώνα η ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ εκδίδει την «προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» υπό του Μαυρομιχάλη (23 ή 25 κατά άλλη εκδοχή Μαρτίου 1821). Δεν υπήρχε λόγος να μην τελεστεί και επίσημη εορταστική Δοξολογία για την 25 Μαρτίου (παλαιό ημερολόγιο) στην Αγία Λαύρα, παρότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι την τέλεσαν και ποιοι παρευρέθησαν εκεί. Εξάλλου η σημαία του Βρυζάκη νομίζω ότι είναι αυτή των Κολοκοτρωναίων. Η 25 Μαρτίου καθιερώθηκε κατά σύμβαση ως ημέρα γενέθλιος της Ελλάδος υπό του Όθωνος κατόπιν πρόταση του Κωλέτη αν θυμάμαι, καθότι το Χριστιανικό μήνυμα ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στις Ευρωπαϊκές Αυλές και στους φιλέλληνες περιηγητές. Προφανώς στα βιβλία της Επταετίας προσθέτονταν πρόσωπα, αν και το βιβλίο του 74 είναι αρκετά φειδωλό σε πρόσωπα. Από το 82 και μετά αναφέρονται εκτενώς τα προ της 25 γεγονότα και τα της Αγίας Λαύρας.
  Μετά τις λυσσαλέες προσπάθειες της κα ΡΕΠΟΥΣΗ (γνωστή για τις αυτοκτονικές ερμηνείες της στην πυρπόλυση της Σμύρνης) έγινε μια κατά την γνώμη μου κομματική και άκρως αντιεπιστημονική προσέγγιση των γεγονότων, καθότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει διευκρινίσει το τυπικό της υπόθεσης και υιοθετήθηκαν οι απόψεις περί μυθευμάτων και μόνο του μέντορά της και έκπτωτου βάσει ΣτΕ κου ΛΙΑΚΟΥ (τέλειο δείγμα νεο-ρωμιού), μετατρέποντας την ιστορική έρευνα σε νεορωμαίϊκο κομματικό μεσσιανικό φανατισμό.
  Τώρα αν εσείς θεωρείτε ότι στο παιδάκι της 6ης Δημοτικού πρέπει να του αναλύσουμε τα ανωτέρω προφανώς δεν έχετε παιδιά ή τα παιδιά σας έχουν IQ Αϊνσταϊν!
  Πάντως το "άκουσον μεν, πάταξον δε" αντί του "πάταξον μεν, άκουσον δε" του κου Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο δηλοί ότι η διδασκαλία της Ιστορίας απαιτεί συνεχή εμπέδωση και σε μεγαλύτερες ηλικίες και καλώς καταπιάνεστε με το θέμα. Τουλάχιστον να ξέρουμε τι ζητάμε και να καταλαβαίνουμε γιατί ως νεορωμιοί τρώμε ξύλο συνεχώς!!!

 • Ανώνυμος 50643

  29 Μαρ 2021

  Από το βιβλίο της Γ Γυμνασίου (ebooks.edu.gr), επεξηγηματική λεζάντα εικόνας:
  " Θ. Βρυζάκης, Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη
  σημαία της επανάστασης (φανταστική σύνθεση). Αν και ο
  Αγώνας είχε ξεκινήσει λίγες μέρες νωρίτερα, η 25η Μαρτίου
  ορίσθηκε το 1838 ως εθνική επέτειος για να συνδεθεί η
  κήρυξη της Επανάστασης με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου"
  Κύριε ΛΑΖΑΡΗ είναι σώφρον να διαβάσετε και κανένα βιβλίο, έστω και σχολικό, που και που.
  Επίσης στην ελαιογραφία η σημαία είναι ένας "γαλάζιος" σταυρός που προφανώς είναι σύμβολο χριστιανικό.
  Καλό διάβασμα (αυτό είναι αστείο, αλλά δεν θα έβλαπτε κιόλας)
  Καλή συνέχεια......

 • Ανώνυμος 50619

  26 Μαρ 2021

  @50616
  Όσο ζούμε μαθαίνουμε, όλοι μας, κανείς δεν τα γνωρίζει όλα. Εδώ είμαστε όχι απλά για να λέμε "μ'αρέσει" ή "δεν μ'αρέσει", αλλά για να κάνουμε αντίλογο με λογική και επιχειρήματα, κάνα σύνδεσμο, κάνα βίντεο. Καλό είναι αυτό.
  Εξαίρεση αποτελούν κάτι ψεκασμένοι που βλέπουν συνωμοσίες παντού (η πνευματική τροφή του ημιαμόρφωτου-ημιμαθή στις μέρες μας) και κομπογιαννίτες που λανσάρουν μαγικές θεραπείες για πάσα νόσον και πάσα μαλακίαν.

 • Ανώνυμος 50617

  26 Μαρ 2021

  @50604
  Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀπάντηση γιὰ δύο λόγους: Πρῶτον, γιὰ τὴν νηφαλιότητα (ὅποτε στέλνω κάποιο σχόλιο στὸ παρὸν ἱστολόγιο, θὲς λόγω των ἀπόψεών μου, θὲς λόγω τοῦ πολυτονικοῦ, εἰσπράττω ὡς ἀπάντηση εἰρωνεῖες ἢ καὶ βρισιές). Δεύτερον, γιὰ τὴν ἀπάντηση καθ' ἑαυτή. (Μοῦ γέννησε ἕναν γόνιμο προβληματισμό.) Καὶ πάλι εὐχαριστῶ.

 • Ανώνυμος 50616

  26 Μαρ 2021

  @50604
  Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀπάντηση γιὰ δύο λόγους: Πρῶτον, γιὰ τὴν νηφαλιότητα (ὅποτε στέλνω κάποιο σχόλιο στὸ παρὸν ἱστολόγιο, θὲς λόγω των ἀπόψεών μου, θὲς λόγω τοῦ πολυτονικοῦ, εἰσπράττω ὡς ἀπάντηση εἰρωνεῖες ἢ καὶ βρισιές). Δεύτερον, γιὰ τὴν ἀπάντηση καθ' ἑαυτή. (Μοῦ γέννησε ἕναν γόνιμο προβληματισμό.) Καὶ πάλι εὐχαριστῶ.

 • Ανώνυμος 50615

  26 Μαρ 2021

  @50614
  Είναι όλα ψέματα (ε, χε, χε), μην μασάς (χε,χε, χε), ξέρεις εσύ, είσαι αστέρι (ε, χε, χε).
  Χαιρετίσματα στη διανόηση του βόθρου των Εξαρχείων.

  ΥΓ: Πόσο, μα πόσο, πολύ μοιάζουν τα αριστερά γκρουπούσκουλα με τα δεξιά. Μπετόβλακες που ζούνε στον κόσμο τους.

 • Ανώνυμος 50614

  25 Μαρ 2021

  @ 50592

  Ρε τυπε πας καλα ? Μπας και νομιζεις οτι ολοι διαβαζουμε τα παραμαγαζα του συστηματος που μας ποσταρεις ? κανε μας την χαρη..

 • Ανώνυμος 50604

  24 Μαρ 2021

  @50596
  Λίγο άκυρο το βρίσκω το σχόλιό σου. Είναι γεγονός ότι τα μαθηματικά που διδάσκονται στην τρίτη λυκείου για να περάσει κανείς στο πανεπιστήμιο είναι υψηλότερου επιπέδου από τα μαθηματικά που διδάσκεται ένα άγγλος για παράδειγμα για να μπει στο αγγλικό πανεπιστήμιο. Αλλά όπως βλέπουμε όλοι αυτό δεν έχει σημασία. Είναι περισσότερο θεωρητικό, για να μην πω φιλολογικού τύπου πλεονέκτημα. Η ουσία είναι τί γίνεται στην πράξη: σύνδεση πανεπιστημίων με αγορά εργασίας, αξιοκρατία, εξιδείκευση, επενδύσεις, έρευνα, οργάνωση, το πρακτικό κομμάτι δηλαδή.

  Είναι πολύ κακή η κατάσταση στα πανεπιστήμια. Δυστυχώς το νομοσχέδιο με τη φύλαξή τους αν και προς τη σωστή κατεύθυνση δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει να μπει χέρι και στους καθηγητές και τους πρυτάνεις, πώς προσλαμβάνονται, πώς προάγονται, ποιοι και πώς θα είναι μόνιμοι και ποιοι όχι. Είναι ένας βόθρος η όλη κατάσταση, όχι μόνο οι συνδικαλιστές και οι πολιτικές παρατάξεις των πανεπιστημίων. Και εδώ πάλι η αριστερά έχει βάλει το χεράκι της, έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της εκπαίδευσης εν Ελλάδι. Μπαίνει ο άλλος στο αμφιθέατρο με 25 διαφάνειες για να παραδώσει μάθημα και μετά την τρίτη διαφάνεια αρχίζει κουβεντούλα με τους φοιτητές και η ώρα τελειώνει χωρίς να έχει παραδώσει ουσιαστικά. Και αυτό επαναλαμβάνεται κάθε μέρα. Πρέπει να μπει κάποιου είδους αξιολόγηση και να κοπεί με μαχαίρι η πρόσληψη μέσω γνωστού, κάτι πολύ δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν υπάρχει αξιοκρατία σε όλα τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, είναι σαν να μπαίνεις σε μια χρονομηχανή και να πηγαίνεις εκατό χρόνια πίσω. Τα πανεπιστήμια της ρωμιοσύνης βρίσκονται πίσω πολλούς αιώνες και ενώ βλέπουμε το κίνημα του me-too, τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να αποτελούν έναν βόθρο και ούτε λόγος για κάθαρση. Προφανώς για αυτό οι συριζαίοι καίγονται να μην μπει χέρι εκεί. Κατά τα άλλα εσύ μπορείς να ευφραίνεσαι με Θουκυδίδη και Πελοποννησιακό πόλεμο.

  Όταν ο Μητσοτάκης είχε πει στη βουλή ότι ο Τσίπρας ήταν 10 χρόνια φοιτητής στο ΕΜΠ (και δεν ήξερε και αγγλικά), ο Τσίπρας του ανταπάντησε ότι αυτός τουλάχιστον πήγε σε ελληνικό πανεπιστήμιο.. Ούτε καν προσπάθησε να δικαιολογήσει την πολυετή του φοίτηση.

  Ας ευθυμήσουμε λίγο:
  https://www.youtube.com/watch?v=DerxHpDPnHY
  https://www.youtube.com/watch?v=6r3kFtMp3_c
  https://www.youtube.com/watch?v=YEjaqcRNFU8
  https://www.youtube.com/watch?v=hMd6gnzYvwU

 • Ανώνυμος 50601

  24 Μαρ 2021

  Τι ζορι τραβας με τα ρωμεικα? Ελληνικα τα λες εσυ, βυζαντινοαρχαια γραφεις, μυλος φαντασιωσεων. Αγγλικα σε ολα, να γλιτωσουμε απο τις ελληνοκαβλιες, σαν τη δικια σου.

 • Ανώνυμος 50596

  24 Μαρ 2021

  Ἕνας προβληματισμὸς ἀναφορικὰ μὲ ὅσα ἀναφέρει ὁ ὑπ' ἀριθ. 50578: Ἀγαπητέ, ὅσο δίκιο κι ἂν ἔχεις καὶ χωρὶς νὰ θέλω νὰ ὑπερασπιστῶ τὸν ΣΥΡΙΖΑ (δυσφορῶ στὴ σκέψη καὶ μόνο), ἀναρωτιέμαι, γιατί οἱ λοιποὶ πρωθυπουργοὶ τῶν τελευταίων ἐτῶν δέν σπούδασαν σὲ ἑλληνικά πανεπιστήμια; Μήπως γιατί, δέν εἶχαν εἶχαν τὰ "κότσια" νὰ περάσουν τὶς ἐξετάσεις; Ἐμεῖς, οἱ μὴ προνομιοῦχοι, ποὺ σπουδάσαμε σὲ ἑλληνικὰ Α.Ε.Ι. δέν μάθαμε γράμματα; (Ἐνδεικτικὰ ἀναφέρω πώς, τὸ ἐπίπεδο μαθηματικῶν στὸ Ε.Μ.Π. τὴν δεκαετία τοῦ '80 ἦταν ἀνώτερο ἀπὸ αὐτὸ ἀγγλικῶν πολυτεχνείων). Ἴσως ἐκεῖ νὰ ὀφείλεται καὶ τὸ ἀπαράδεκτα χαμηλὸ ἐπίπεδο τῶν ἑλληνικῶν τους (χρήση αὐτούσιων ξένων ἐκφράσεων, ἰδιωματισμῶν καὶ ἄγνοια τῶν ἀντίστοιχων ἑλληνικῶν. Πρέπει νὰ γνωρίζει κανεὶς ἀγγλικὰ, γιὰ νὰ τοὺς κατανοήσει...). Παλαιότερα ὁ Ἐλευθ. Βενιζέλος μετέφρασε Θουκυδίδη. Οἱ τωρινοί μας ἡγέτες διάβασαν, ἄραγε, καμία σελίδα του;

 • Ανώνυμος 50592

  24 Μαρ 2021

  https://menshouse.gr/extras/139617/loyketo-se-ekklisies-naytikos-apokleismos-to-proto-elliniko-lockdown-kai-ta-sklira-metra-poy-esvisan-tin-epidimia
  https://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3534148/dikaiomata-kai-upoxreoseis-eipate

  Ήταν νεοταξίτης λοιπόν ο Καποδίστριας, νεοταξίτες και οι ιταλοί που δεν έχαψαν την παραμύθα των αντιεμβολιαστών περί "αυτοδιάθεσης" σύμφωνα με το σούργελο 50586.

 • Ανώνυμος 50588

  23 Μαρ 2021

  Νάτη και η επιβεβαίωση (50586) των όσων ανέφερα στο 50577:

  "Υποπτεύομαι ότι όταν η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση δείξει τα δόντια της και οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν επιτέλους να περιορίσουν/ελέγξουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση της ανθρωπότητας, τότε θα είναι οι ίδιοι ανεγκέφαλοι σκουπιδόμυαλοι που θα αρνηθούν την ύπαρξη περιβαλλοντικής κρίσης, που θα μπουκοτάρουν όλα τα μέτρα, που θα διαδίδουν ότι ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος να απολαμβάνει τη ζωή όπως γουστάρει χωρίς να δίνει δεκάρα για τις συλλογικές συνέπειες στη φύση που μας φιλοξενεί και στα άλλα όντα του πλανήτη."

  Ας ελπίσουμε να μην υπάρχουν πολλοί βλαμμένοι όπως του λόγου σου εκεί έξω, διότι αν υπάρχουν θα γίνει μεγάλο πανηγύρι στο μέλλον!
  Στάχτη και μπούρμπερη, αλλά κατά τα άλλα είσαι μακάκας με περικεφαλαία, κατά φαντασία αντάρτης και αντιρρησίας για φάπες.
  (Σάμπως καταλαβαίνεις και τί γράφω, ένα αμόρφωτο τρολάκι είσαι.)

 • Ανώνυμος 50586

  23 Μαρ 2021

  @ 50577

  Εγραψες " όταν η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση δείξει τα δόντια της και οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν επιτέλους να περιορίσουν/ελέγξουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες..κλπ."

  Tυπε μου, πρεπει να εισαι ο ποιο καρα-κραγμενος νεοταξιτης του γαλαξια μας...Οχι οτι οι αλλοι ειναι καλυτεροι, αλλα τουλαχιστον κρατανε τα προσχηματα.

 • Ανώνυμος 50583

  22 Μαρ 2021

  Χε, χε, ερωτησούλα, το καταφύγιο των καρπαζοεισπράκτορων.
  Πελατεία να υπάρχει, οι φαπούλες να πέφτουν.

 • Ανώνυμος 50582

  22 Μαρ 2021

  Αφου δω τις ταινιες και κανω και τσ εμβολια η πριν?

 • Ανώνυμος 50581

  22 Μαρ 2021

  @50580
  Έπαθες σοκ ε.
  Αναμενόμενο, αυτό φαίνεται και από την ποιότητα γραφής του καθενός μας.
  Ο ζωτικός χώρος των σχολίων σου είναι ο κάδος, Άνοιξέ τον και πήδα μέσα.

 • Ανώνυμος 50580

  22 Μαρ 2021

  Ω ρε φίλε, τι μαμάτος είσαι!
  Ρίξε και προτεινόμενα εμβόλια, να τρέξω αμέσως να τα κάνω!
  Να βλέπω τις προτεινόμενες ταινίες και να κάνω τα εμβόλια μαζί....
  Παπαπαπα... Τρέλα!

 • Ανώνυμος 50579

  22 Μαρ 2021

  Προτεινόμενες ταινίες:
  The Mist (2007)
  Cloverfield (2008)
  Infestation (2009)
  Skyline (2010)
  Battle Los Angeles (2011)
  Extinction (2018)
  Captive State (2019)
  Enjoy!

 • Ανώνυμος 50578

  22 Μαρ 2021

  *Διότι αυτά είναι πιο εύπεπτα για το πόπολο μετά από μια κουραστική μέρα που δεν θέλει να κάτσει να σκεφτεί και να αναλύσει, αλλά να χαλαρώσει.

  Να χαλαρώσει, αλλά και να ξεδώσει και να αποδώσει ευθύνες σε άλλους και να κατηγορήσει κάτι έξω από αυτό.
  Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στον περίπλοκο, σύνθετο, εξιδεικευμένο κόσμο μας, η ημιμάθεια και η αμορφωσιά έχει γίνει πλέον ενδημική.

  Η αμορφωσιά ως επίδειξη μαγκιάς
  Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που η λογική της ήσσονος προσπάθειας εκφράζεται τόσο περήφανα και ισοπεδωτικά
  Πώς το ταξικό μίσος καλλιεργήθηκε στοχευμένα: Ο δημόσιος διάλογος για την αριστεία και το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας.
  «Έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν» ήταν η φράση που εκτοξευόταν κάποτε ως μομφή. Πλέον αυτό άλλαξε. Αποτελεί ένδειξη μαγκιάς. Δεν θέλουμε πολιτικούς με μόρφωση ανώτερη από τη δική μας, δεν γουστάρουμε να έχουν σπουδάσει σε καλά πανεπιστήμια, μας ενοχλεί να έχουν πτυχία ξένων γλωσσών. Η μόρφωση και η επαγγελματική καταξίωση αντιμετωπίζονται από όλο και περισσότερους, αν όχι με μίσος, με καχυποψία. Όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύεται όλο και πιο καθαρά ότι στα χρόνια του μνημονίου η οικονομική χρεοκοπία ήταν το λιγότερο που συνέβη στην ελληνική κοινωνία.
  https://www.athensvoice.gr/politics/539267_i-amorfosia-os-epideixi-magkias

 • Ανώνυμος 50577

  22 Μαρ 2021

  @50576
  Γιάννη όπως έγραψα αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα και δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να μπερδευόμαστε.
  Αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής: τί θα άλλαζε πρακτικά στη ρωμιοσύνη αν εξαφανιζόταν η ορθοδοξία ή τί θα άλλαζε στη νοοτροπία του ρωμιού χωρίς θρησκεία. Λίγα πράγματα και όχι και τόσο σημαντικά. Υπάρχει κάτι ευρύτερο της θρησκείας, λέγεται κουλτούρα, αποτελεί υπερσύνολο της θρησκείας και ενσωματώνει αξίες, ιδανικά, οράματα, ήθη, κοσμοθεωρίες, στόχους, σκοπούς, ό,τι βαθύτερο εμφωλεύει στον ψυχισμό και επηρεάζει παρασκηνιακά όλες μας τις αποφάσεις, τις ερμηνείες των φαινομένων, την κοσμοαντίληψή μας, την ταυτότητά μας και τη συμπεριφορά μας, ατομική και συλλογική.

  Όσον αφορά τους ψεκασμένους και τις θεωρίες συνωμοσίας τα πράγματα έχουν ως εξής: σε καιρούς αγανάκτησης, περιορισμών, έλλειψης ικανοποίησης (δηλαδή όταν το πόπολο δεν ζει με δανεικά και αγύριστα), όταν οι ανεκπλήρωτοι στόχοι που έχουν τεθεί φτάνουν στον ουρανό, κατάρρευσης των ονείρων και οραμάτων, τότε ο κόσμος θα αντιδράσει εναντίον του συστήματος που το θεωρεί αίτιο της έλλειψης ευτυχίας/ικανοποίησής του και χαλιναγώγησης της ατομικής ασυδοσίας. Για τέτοια θέματα γινόντουσαν πόλεμοι στο παρελθόν. Αυτό το χαρακτηριστικό τρέφει τους ψεκασμένους, που νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση εναντίον του συστήματος. Αυτό φυσικά ονομάζεται: ηλιθιότητα.
  Νομίζουν ότι αν αρνηθούν το εμβόλιο ή αν αρνηθούν την ύπαρξη του κορωνοιού, θα έχουν επιτελέσει τον κρυφό τους πόθο για αντίδραση και ανυπακοή εναντίον του συστήματος. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι παντελώς ηλίθιοι και βλακέντιοι. Δεν πας ενάντια στο σύστημα αναιρώντας τα τεράστια και άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης, όπως τα εμβόλια και τα φάρμακα. Τα καημένα τα ζωάκια δεν έχουν τίποτε από αυτά, μόνο ο Homo sapiens. Υπάρχουν άπειροι άλλοι τρόποι κριτικής και αλλαγής/βελτίωσης του συστήματος, το οποίο σύστημα είμαστε όλοι εμείς (υπόψιν). Αλλά όχι, δεν θέλουν άρτια τεκμηριωμένη κριτική εναντίον του συστήματος, θέλουν παραμύθια της Χαλιμάς, fake news, αρλούμπες, ανυπόστατες επιστημονικά θεωρίες, ευφραίνονται με μαλακιούλες και μπούρδες. Διότι αυτά είναι πιο εύπεπτα για το πόπολο μετά από μια κουραστική μέρα που δεν θέλει να κάτσει να σκεφτεί και να αναλύσει, αλλά να χαλαρώσει.
  Η παραπάνω εξέλιξη τροφοδοτήθηκε και τροφοδοτείται από την έκρηξη πληροφορίας και διαδικτύωσης που γεννάει και την πανδημία παραπληροφόρησης. Πρόκειται για ένα αυτοκαταστροφικό φαινόμενο που ζυμώνεται στην ιδεόσφαιρα της ανθρωπότητας και που ακόμα δεν έχει φτάσει στο ζενίθ του. Υποπτεύομαι ότι όταν η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση δείξει τα δόντια της και οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν επιτέλους να περιορίσουν/ελέγξουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση της ανθρωπότητας, τότε θα είναι οι ίδιοι ανεγκέφαλοι σκουπιδόμυαλοι που θα αρνηθούν την ύπαρξη περιβαλλοντικής κρίσης, που θα μπουκοτάρουν όλα τα μέτρα, που θα διαδίδουν ότι ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος να απολαμβάνει τη ζωή όπως γουστάρει χωρίς να δίνει δεκάρα για τις συλλογικές συνέπειες στη φύση που μας φιλοξενεί και στα άλλα όντα του πλανήτη. Οι συλλογικές συνέπειες προαπαιτούν συλλογική ευθύνη. Μόνο εμείς μπορούμε να αυτοελεγχθούμε, αφού είμαστε το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη και ελλείψει θεού-τιμωρού ή εξωγήινου-τιμωρού.
  Ακόμα δεν έχεις δει τίποτε, προσδέσου και απόλαυσε το ταξίδι.

  Μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=XLdeQdsHNak
  https://www.youtube.com/watch?v=hq09XH3KCeY

 • Ανώνυμος 50576

  22 Μαρ 2021

  50573,
  εξυπακούεται πως οι περισσότεροι παπάδες και μητροπολίτες δεν είχαν τέτοιες ικανότητες. Αλλά ακόμη κι αν είχαν δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του ιστορικού, για ευνόητους λόγους.
  Τα πρόσωπα που ανέφερες, υπήρξαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και κάτω από αυτήν προοπτική συνέθεσαν το παραμύθι του ελληνοχριστιανισμού.
  Την εποχή που ο Παπαρηγόπουλος έγραφε και τελείωνε το έργο του "Ιστορία του Ελληνικού έθνους" επικρατούσε άκρατη δεισιδαιμονία: διωγμοί, αφορισμοί, συγχωροχάρτια ήταν του συρμού.
  Ο Παπαρηγόπουλος τίποτα από αυτά δεν καταγγέλλει. Δεν λέει τίποτα και για τον - κρυφό - ρόλο της εκκλησίας στην απομάκρυνση του Οθωνα.
  Κατ' αυτόν η Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την κατάληψη της από τους Ρωμαίους, φθάνει ξανά στην ακμή της με το Βυζάντιο - Χριστιανική Ανατολική Αυτοκρατορία το σωστό - στην περιόδο του οποίου είχαν απαγορευθεί με ποινή θανάτου οι λέξεις: Ελλάς - Έλλην. Αποφεύγει να πάρει καθαρή θέση για τον Βυζαντινό διωγμό του "ελληνισμού". Το Βυζάντιο το αποκαλεί "Μεσαιωνικός Ελληνισμός" και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μετά το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Ελληνισμός ξανά γεννήθηκε μέσω του νεοελληνικού κράτους του 1821.
  Σε ένα σημείο του έργου του γράφει για τον Χριστιανισμό: "ο άπεφθος της νέας αληθείας χρυσός", " ο λόγος του Κυρίου ανεμόρφωσε θρησκευτικός, ηθικώς, κοινωνικώς τον κόσμον", "προ καιρού η ειδωλολατρεία (εννοεί τον πολυθεϊσμό) είχε παρεκτραπεί είς όργια ελεεινά, αυτά δε εξ ανάγκης προκάλεσαν την επέμβασιν της πολιτικής εξουσίας λόγω της δημοσίας ηθικής (εννοεί την επέμβαση των αυτοκρατόρων με την καθοδήγηση των πατριαρχών)", Αλλ' η θρησκεία, αν δεν είναι ήδη ο μόνος του καθ' ημάς Ελληνισμού μοχλός, είναι πάντοτε μέρος του εθνικού βίου οργανικόν, ου άνευ εθνικός βίος δεν σ΄δύναται να υπάρξει, είναι πάντοτε εις των ακρογωνιαίων λίθων, εφ' ών πρόκειται να ιδρυθεί η μέλλουσα της Ανατολίας τύχη". Γνωρίζουμε ποια ήταν η τύχη της Ανατολίας εξ αιτίας του ελληνοχριστιανικού ιδεολογήματος και την προοπτική ανασύστασης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι Ρωμιοί υπέστησαν την μεγαλύτερη εθνική καταστροφή..
  Έγραψε κι άλλα τέτοια.
  Γιατί λοιπόν να επέμβουν άμεσα οι παπάδες, για να επιφέρουν, ή καλλίτερα να συνεχίσουν την μετάλλαξη των νεοελλήνων, αφού το έκαναν άλλοι γι' αυτούς πολύ πιο επιτυχημένα;
  Πέρα από όσα μπορεί κάποιος να προσάψει στην αρχαία ελληνική σκέψη, αυτή δεν μπορεί να έχει σχέση με την σκέψη του Χριστιανισμού.
  Είναι άλλο πράγμα η ελληνικότητα (η οποία αναπτύσσονταν σε περιορισμένο πεδίο, ενώ έξω ¨ουδέν ακούουν οι λαοί") και άλλο ο σκοταδισμός του Χριστιανισμού.
  Όποιος προσπαθεί να συνενώσει αυτά τα δύο αντίθετα αλληλοανερούμενα ιστορικά μεγέθη, επιφέρει σχιζοφρένεια. Και οι Ρωμιοί διανοούμενοι που το επιχείρησαν, όπως ο Παπαρηγόπουλος, διέδωσαν την σχιζοφρένεια στους έτσι ή αλλιώς αλλοπρόσαλλους Ρωμιούς, ελέω παπάδων.
  Και η συνεχής σχιζοφρενική σκέψη, όπου τα πάντα αναλύονται κάτω από κάτι ανύπαρκτο (κάτι σαν συνωμοσιολογία), μεταλλάσσει την ανθρώπινη σκέψη και βολεύει αφάνταστα την εκκλησία.

  Πού νομίζεις ότι έχουν την βάση τους οι ψεκασμένοι και οι θεωρίες τους; Στο ανυπόστατη μάχη του Καλού (θεού) και του Κακού (διαβόλου), όπου το κακό οφείλει να επιβουλεύεται, και το καλό, να αγρυπνά και να το καταγγέλλει συνεχώς.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 50573

  22 Μαρ 2021

  @50571
  Γιάννη αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα, δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος. Τη μετάλλαξη την επέφερε η αλλοπρόσαλλη και παρωχημένη κουλτούρα της ρωμιοσύνης. όχι η θρησκεία. Φυσικά οι θρησκείες αποτελούν υποσύνολα των κουλτουρών.
  Αρκεί να δούμε και το ιδεολόγημα του ελληνοχριστιανισμού που συντέθηκε δεκαετίες μετά το 1821 από Ζαμπέλιο, Παπαρρηγόπουλο. Αρκεί επίσης να σκεφτούμε ότι ένα τέτοιο ιδεολόγημα θα ήταν λίγο δύσκολο και απίθανο να αναπτυχθεί από παπάδες και μητροπολίτες, δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά και τη βούληση θα έλεγα. Αυτοί έχουν άλλες προτεραιότητες.

  "Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος συνέδεσε ιστορικά την αρχαιότητα με τη νεότερη Ελλάδα μέσω του Βυζαντίου. Τις ίδιες απόψεις είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο ιστορικός Σπυρίδων Ζαμπέλιος, στην εισαγωγή του στον τόμο της έκδοσης των δημοτικών τραγουδιών, το 1852, καθώς επίσης και ο Βρετανός Τζορτζ Φίνλεϊ τo 1851 στο "History of Greece, from its Conquest by the Crusaders to its Conquest by the Turks" και ο Γερμανός Γιόχαν Βίλχελμ Τσινκάιζεν. Ήταν από τους πρώτους εκφραστές της Μεγάλης Ιδέας. Σύμφωνα με τον Παπαρρηγόπουλο, ο ελληνισμός δεν έσβησε ολοκληρωτικά με την ήττα των Ελλήνων από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ., αλλά συνέχισε να υπάρχει και μάλιστα κατόρθωσε να αναγεννηθεί με τη σύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία δεν ήταν εκφυλισμένο υπόλειμμα του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, αλλά αποτελούσε την αναβίωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ως εναρκτήριο σημείο του Νέου Ελληνισμού προσδιόρισε το 1204, δηλαδή την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους της Δ΄ Σταυροφορίας. Διαφώνησε με τον ιστορικό Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ, ο οποίος στο έργο του «Ιστορία της χερσονήσου του Μωρέως κατά τον μεσαίωνα» (1830 και 1836) υποστήριζε ότι ο ελληνικός πληθυσμός είχε εξαφανιστεί τον 6ο αι. μ.Χ., ύστερα από την κάθοδο σλαβικών φύλων, επομένως οι νεότεροι Έλληνες δεν είχαν καμία φυλετική συγγένεια με τους αρχαίους."
  https://el.wikipedia.org/wiki/Κωνσταντίνος_Παπαρρηγόπουλος

  https://i.postimg.cc/65ZLRjxj/DVoulas.jpg

 • Ανώνυμος 50571

  22 Μαρ 2021

  Η Ρωμιοσύνη είναι ένα "προϊόν" γενετικά μεταλλαγμένο. Ο "επιστήμονας" που επέφερε την μετάλλαξη είναι η Ορθοδοξία. Όλη η ιστορία του ρόλου της στο - κατά φαντασία - ελληνικό έθνος , είναι μια διαχρονική παραποίηση.
  Το ρωμαίικο κράτος που την θεωρεί ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του και ως πρωτεργάτη για την δημιουργία του, ένα παραμύθι πέρα ως πέρα, υιοθέτησε και την παρανοϊκή μανία της να ψεύδεται, προκειμένου να εξαφανίσει από την ιστορία τις ευθύνες του για την ταχύτατα μετατροπή του σε προτεκτοράτο.
  Εφόσον αυτό το κρατίδιο ταυτίζει την ύπαρξη του με την Ορθοδοξία, που έχει σοβαρότατους λόγους να είναι πρωταθλητής στην ιστορική παραποίηση, αναπόφευκτα την συναγωνίζεται "για το δικαίωμα στην παραποίηση".
  Στην πραγματικότητα, συχνά, το ιδεολόγημα του ελληνοχριστιανισμού έχει σαν αποτέλεσμα η παραμυθολογία της μιας πλευράς να εξυπηρετεί και την άλλη πλευρά. Μια και ούτε η Ορθοδοξία ούτε τον κράτος της Ρωμιοσύνης, έχουν σχέση την αρχαία Ελλάδα.
  Η παραποίηση της παραποίησης, ώ παραποίηση.. Και οι Ρωμιοί που εθίστηκαν στο εξωραϊσμένο ψέμα, ευέξαπτοι και οργίλοι, έτοιμοι να επιτεθούν σε όποιον αμφισβητήσει τα απλοϊκά παραμύθια τους.

  Χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, η ΠτΔ στο Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος Ιερώνυμου διάβασε το "Πιστεύω", όπου δήλωσε - μαζί με τους άλλους παρευρισκόμενους - ότι προσδοκά ανάσταση νεκρών και αιώνια ζωή.
  Ανάσταση νεκρών.. Όταν παραποιείς την ίδια την ζωή, δεν θα το κάνεις με την ούτως ή άλλως σκοτεινή ρόλο ιστορία σου;

  Γιάννης