ΠΑΜΕ
ΣΑΝ ΤΑ
ΚΟΥΤΟΡΝΙΘΙΑ

Διπλωματικό και πολιτικό λάθος
η αποστολή
οπλισμού στην Ουκρανία


Η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ήταν περιττή και νομίζω επιβλαβής. Διότι στις υποχρεώσεις μας, τις απορρέουσες ως μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τις είχαμε κάνει. Είχαμε καταδικάσει την εισβολή, είχαμε πει ναι στις κυρώσεις κι έχουμε κλείσει τον εναέριο χώρο. Δηλαδή, κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε σαν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Από εκεί και πέρα, η αποστολή στρατιωτικού υλικού, ειδικά τα καλάσνικοφ που στείλαμε, ήταν από περιττή μέχρι ανόητη, αφού ούτε τίποτα δώσαμε στους ουκρανούς, ούτε τίποτα κερδίσαμε ως εθνικό όφελος. Το μόνο που πετύχαμε ήταν να πάρουμε την καταδίκη από τη Ζαχάροβα και η Ρωσία και να μας στοχοποιήσει ανάμεσα σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Καταλαβαίνω γιατί στοχοποιεί ειδικά την Ελλάδα. Γιατί δεν το περιμένανε από εμάς. Δεν περίμεναν να υπερθεματίζουμε σε αντιρωσικές κινήσεις. Ακόμα και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα πάντα ήταν στα μετόπισθεν των ψυχροπολεμικών διαθέσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Εμείς είχαμε βέβαια τους τούρκους κι ασχολούμαστε, αλλά εν πάση περιπτώσει, ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μας απειλεί κι ειδικά η Ρωσία. Πάντα, απέναντι από τη Ρωσία στεκόμασταν εντάξει, δηλαδή, τι να κάνουμε, μέλη του ΝΑΤΟ είμαστε, είμαστε αντίπαλοι, αλλά μέχρι εκεί. Και γι' αυτό εξεπλάγη η Ρωσία, που στείλαμε στρατιωτικό υλικό και μας κατέκρινε.

Είναι καθαρή σαχλαμάρα το ότι με αυτό αναβαθμίζεται η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Τι να αναβαθμιστεί; Επειδή έστειλε καλάσνικοφ; Να μην είμαστε αστείοι. Για να αναβαθμιστεί έναντι της Τουρκίας στο διεθνές επίπεδο και στο ειδικό της βάρος, θέλει πολλά πράγματα να συμβούν. Ίσα ίσα, ακριβώς επειδή η Τουρκία γλυκοκοιτάει στη Ρωσία, ρίχνει διαύλους και αποβλέπει σε μελλοντική της συνεργασία μετά τον πόλεμο, αφού η Ρωσία θα παραμείνει μια μεγάλη δύναμη και μόνιμο μέλος του ΣΑ, ειδικά τώρα, εμείς δεν έχουμε λόγο να κάνουμε εχθρό τη Ρωσία.

Ό,τι ήταν να κάνουμε σαν μέλη του ΝΑΤΟ το κάναμε. Δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανένας νατοϊκός ή κανένας στην Ευρώπη, ότι δεν κάναμε. Ο υπερβάλλων ζήλος να στείλουμε και καλάσνικοφ, είναι λανθασμένη διπλωματία. Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε διπλωματία. Ίσως επειδή ήμασταν τετρακόσια χρόνια υπό τους οθωμανούς, ίσως επειδή είμαστε καινούρια εθνική οντότητα, δεν έχουμε διπλωματία. Κι αντί να διδαχθούμε από τους τούρκους που είναι μετρ στη διπλωματία, πάμε σαν τα κουτορνίθια και ακολουθούμε κι εμείς ό,τι πει ο ένας κι ο άλλος. Ήταν λάθος και διπλωματικό και πολιτικό. Ελπίζω να μην το πληρώσουμε.

Διπλωματικά, η στοχοποίησή μας από τη ρωσική πλευρά ελπίζω να μην πληρωθεί. Θεωρητικά, ναι. Εγώ σου λέω, ότι η Ρωσία αναγνωρίζει σαν αντίποινο την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Δεν είναι ένα διπλωματικό και πολιτικό πλήγμα; Γι’ αυτό λέω ότι είναι ανοησία να την κάνεις εχθρό σε σημείο να σε απομονώσει. Το να συμπλέεις με όλους τους άλλους ευρωπαίους και νατοϊκούς, το καταλαβαίνει και η ίδια η Ρωσία. Ποτέ δε διαμαρτυρήθηκε η Ρωσία για το ότι ανήκουμε στη Δύση, το καταλάβαινε. Αλλά σου λέει, μη δείχνεις υπερβάλλοντα ζήλο πια, μη γίνεσαι και βασιλικότερος του βασιλέως. Θες και συ τώρα ρε Καραμήτρο, να στείλεις στρατιωτικό υλικό. Κάτσε πίσω!
Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο είναι από συνέντευξη
του Ναύαρχου Α. Αντωνιάδη στην εκπομπή
του Ν. Μπογιόπουλου στον Realfm 97,8 (9/3/22).


IMAGE DESCRIPTION
Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ “ΕΘΝΙΚΗΣ” ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Ο Ναύαρχος ε.α. Αντ. Αντωνιάδης ξεσκεπάζει τις αυταπάτες της Ρωμιοσύνης σε Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

ΚΡΕΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΤΟΛΗ


Ο κ. Αντώνης Αντωνιάδης (γεν. Σκύρο, 1946) είναι Ναύαρχος ε.α. και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1967 ως μάχιμος Σημαιοφόρος. Υπηρέτησε σε πλοία επιφάνειας, καθώς και σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις. Διατέλεσε Κυβερνήτης του οχηματαγωγού ΡΟΥΣΣΕΝ, Υπασπιστής του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Κυβερνήτης του αντιτορπιλικού ΣΦΕΝΔΟΝΗ, Διοικητής Πλοίων Αποβάσεως και της Σχολής Αμφιβίων Επιχειρήσεων και Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ. Ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού και Ναυτικής Εκπαίδευσης, Αρχηγού Στόλου και Αρχηγού ΓΕΝ. Ενδιάμεσα, εκτός από άλλες μονάδες του Στόλου, υπηρέτησε στο ΓΕΝ, το ΓΕΕΘΑ και την Εθνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.
Εκπαιδεύθηκε σε μονάδες του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, μετεκπαιδεύθηκε στο Πυροβολικό στις ΗΠΑ λαμβάνοντας Πτυχίο Εξειδίκευσης Οπλισμού. Επίσης, εκπαιδεύθηκε στην Ιταλία και φοίτησε στη Ναυτική Σχολή Πολέμου και τη Διακλαδική Σχολή Επιτελών Εθνικής Άμυνας.
Αποστρατεύθηκε το 2005.